HINDERBELYSNING HÖGA VINDKRAFTVERK Upprättad av Anna Lund, WSP, för:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HINDERBELYSNING HÖGA VINDKRAFTVERK 2011-02-14. Upprättad av Anna Lund, WSP, för:"

Transkript

1 Upprättad av Anna Lund, WSP, för:

2 Konsult Anna Lund WSP Ljusdesign Box Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm Innehåll BAKGRUND... 3 HUR FUNGERAR LJUS... 4 TEKNISKA TERMER... 4 LJUSETS EGENSKAPER STYRKA OCH INTENSITET... 5 Dagljus i förhållande till elljus... 5 Hur långt når ljuset?... 5 UPPLEVELSEN AV LJUS... 6 Ljus och färg... 6 Bländning... 6 AV VINDKRAFTVERK... 7 KRAV FRÅN SVENSKA MYNDIGHETER... 7 Vindkraftverk över 150 meter... 7 Vindkraftverk under 150 meter... 8 UPPLEVELSE VINDKRAFTBELYSNING... 9 TEST FÖRSÖK MED DRAGALIDEN HUDS MOAR KÄLLSJÖ BREDHÄLLA, UPPVIDNINGE KOMMUN (11)

3 Bakgrund Utbyggnaden av vindkraft i svensk skogsbygd har de senare åren tagit god fart och många projekt växer för närvarande fram i alla delar av Sverige. En omständighet vid utbyggnad av vindkraftparker är avvägandet mellan vindkraftverkets höjd, kostnader och omgivningspåverkan. För närvarande konstrueras de flesta vindkraftverk med en totalthöjd strax under 150 meter. Samtidigt pekar allt mer på det finns ett behov av att kunna bygga vindkraftverk med en totalhöjd överstigande 150 meter. Vindkraftverk över 150 meter skall enligt Transportstyrelsens regler (TSFS 2010:155) förses med s.k. högintensiv hinderbelysningen för att säkerställa att vindkraftverken syns ur ett luftfartsperspektiv. Den högintensiva belysningen skall monteras på vindkraftverkets högsta fasta punkt (dvs turbinhuset eller nacellen) och utgöras av ett blinkande vitt ljus. Ljuset skall ha intensiteten candela (cd) dag, cd skymning och gryning samt cd vid mörker. För att skapa en djupare förståelse för hur detta ser ut i verkligheten och skapa underlag för framtida beslut i kommunerna har Stena Renewable gjort en tillfällig installation av högintensivt vit lampa på en befintlig mätmast i Uppvidinge kommun. Försöket sker i samverkan med leverantören av hinderljus, Orga och Nätverket för vindbruk. Syftet med denna rapport är ge representanter för kommun och länsstyrelse samt allmänheten en skriftlig information om lagstiftning, teknik och påverkan vad det gäller hinderbelysning av vindkraftverk över 150 meter. 3 (11)

4 Hur fungerar ljus Inom fysiken definieras ljus som elektromagnetisk strålning inom ett våglängdsområde som ögat är känsligt för. Strålningen är dock osynlig då den består av strömmar av fotoner som bär på information i form av energi som sedan tolkas av ögat och hjärnan. Människan kan se i både ljus och mörker, vi adapterar (vänjer oss) vid olika ljusförhållande. Hur snabbt vi adapterar beror på hur stor skillnaden är mellan de ljusförhållande vi rör oss genom, men det är även åldersrelaterat. Yngre människor adapterar snabbare än äldre och är därför inte lika känsliga för bländning. Tekniska termer Belysningsstyrka är måttet på hur mycket ljus som faller på en yta. Enheten är lux. LED står för lightemitting diode, en allt vanligare, energieffektiv och långlivad liten ljuskälla. Den konverterar direkt elektrisk energi utan värmeförluster till ljus. Ljusflöde är måttet på hur mycket ljus en ljuskälla totalt avger i alla riktningar. Enheten är lumen (lm). Ljusstyrka är ett mått på hur mycket ljus en ljuskälla eller armatur avger i en angiven vinkel, något som ofta redovisas i s.k. ljuskurvor. Enheten är candela (cd). Ljusutbyte är en ljuskällas verkningsgrad och är förhållandet mellan ljusflödet och ljuskällans wattförbrukning. Enhet är lumen/watt (lm/w). Luminans motsvarar en ytas ljusstyrka per ytenhet i en bestämd riktning. Beteckning för luminans är L och enheten cd/m2. Spektralfördelning är hur en ljuskälla inom synstrålningens frekvensområde nanometer (nm) fördelar sin elektromagnetiska strålning i våglängder, från kort till lång, från blått till rött. Monokromatiska ljuskällor alstar sitt färgade ljus inom en enda, avgränsad våglängd. "Vita" LED innehåller normalt liksom lysrör ett lyspulver för att bredda dess spektrum. 4 (11)

5 Ljusets egenskaper styrka och intensitet Belysningsstyrkan säger inget om hur vi ljus uppfattar omgivningen och ljusstyrka säger inget om hur intensiv uppfattar ljuskällan. För att får en uppfattning av ljust eller dunkelt måste omgivning och ljuskälla ställas i förhållande till varandra. På natten gör det svaga månljuset stor skillnad för vårt seende därför att grundförutsättningen är mörker. På samma sätt blir upplevelsen av en strålkastare begränsad om den tänds i dagsljus, då det redan är mycket ljust i omgivningen. Även avståndet till ljuskällan spelar stor roll. Ljusstyrkan minskar med avståndet, jämför stjärnorna och solen, som egentligen också är en stjärna, bara mycket närmare. Dagljus i förhållande till artificiellt ljus Det ljus vi människor kan åstadkomma är mycket svagt jämfört med solen. För att sätta ljus i proportion så ger en molnig dag ger ungefär 2500 lux i belysningsstyrka på marken. En normal kontorsbelysning inomhus är mycket svagare, lux, ändå upplevs den miljön som ljus. På kvällen ger gatubelysningen ungefär 10 lux på marken, något som är fullt tillräckligt för att köra bil i många kilometer i timmen. Och för den romantiska middagen i stearinljusets sken får man ungefär 1 lux från vardera ljus. Hur syns ljuset? Ljus syns inte förrän det träffar en yta. Detta betyder att ljuspunkten som är lampan syns och man upplever ljuset som träffar en yta men att själva ljusstrålen där emellan inte syns. Den vinkel som ljuset strålar ut ifrån lampan är intressant, riktar den sig upp och bort från betraktaren minskar risken att träffas av ljuset och därmed att bli belyst och bländad. Enda gången själva ljusstrålen faktiskt kan upplevas är till exempel i viss dimma eller regn. Där är vattnet i luften den yta som fångar ljuset och gör det synligt. Ljusstyrkan minskar med avståndet och ljuset blir svagare ju längre det färdas. Samtidigt blir ljusbilden bredare och mindre intensiv. På samma sätt ändras uppfattningen om ljuskällan (lampan). Ju längre bort den är desto mindre ser den ut och den upplevs svagare och mindre intensiv. 5 (11)

6 Upplevelsen av ljus Ljus och färg Människor reagerar olika på ljus i olika färger. Dels är det en känslomässig upplevelse, dels är det en fysisk påverkan som beror på att ljus strålar i olika våglängder. Även den del av ljuset som ligger utanför det synliga spektret på verkar oss starkt. Det är tillexempel därför elektriskt ljus inte kan ersätta solljus vad gäller olika kroppsliga processer som produceringen av kroppseget D-vitamin. Den första färgen vår hjärna registrerar är röd. Detta är en överlevnadsinstinkt vi har som nyfödda, men även senare i livet upptäcker vi röd färg före alla andra. Forskning har visat att rött ljus / färg påverkar kroppen starkt genom puls, andning och känslor. Rött ljus kan vara både vilsamt och stressande. Ett rödfärgat ljus tar ut andra färger vilket upplevs vilsamt i vissa sammanhang, det blir mindre information för hjärnan att tolka. Därför är till exempel motorvägsljus åt det röda hållet. Men när det röda ljuset blir för starkt kan det istället bli stressande, dels på grund av den fysiska påverkan av kroppen, dels på grund av att hjärnan får för lite information att tolka. Det vita ljuset är fördelat över hela färgspektret och ger därför information om alla saker i alla färger, efterliknande solens ljus. Vitt ljus skapar mycket information då det lyfter fram allt sin omgivning. Upplevelsen av det vita ljuset kan dock variera mycket då det är beroende av vilken ljuskälla som används. Olika ljuskällor har olika egenskaper, de kan upplevas varma eller kalla, och de återger färgspektret lite olika. Bländning Om ögat utsätts för en högre ljushet än det är adapterar för upplevs det som bländning. Till exempel när man i mörker möter en bil med helljuset på. Ju större kontrasten är desto kraftigare blir bländningen. Det finns grader av bländning, allt från lite irritation, till kraftiga obehag. Att se en lampa är inte det samma som att utsättas för bländning, det hänger på om omgivningens ljushet motsvarar lampans ljushet och om ögat hunnit vänja sig vid rådande ljusförhållande. 6 (11)

7 Hinderbelysning av vindkraftverk Krav från svenska myndigheter Transportstyrelsen är den myndighet som satt regelverket kring hinderbelysning, med utgångspunkt för flygfartens säkerhet. Projektörer har att följa Reglerna finns beskrivna i föreskriften TSFS 2010:155. Projektörer har att följa föreskriften och ansvarar för att kraven efterlevs. Enligt den konsekvensutredning som gjordes av Transportstyrelsen inför införandet av de nya föreskrifterna medför de nya reglerna mindre miljöpåverkan jämfört med de tidigare föreskrifterna eftersom man numera tillåts dämpa ljuset under natten. Bilden visar på vilket sätt det högintensiva vita ljuset ska lysa. I horisontalplanet och strax ovan ska ljuset intensitet vara som störst medan det under horisontalplanet ska avta kraftigt. Ringarna visar en principskiss över hur ljuspunkten upplevs mot sin bakgrund. På dagen är ljuspunkten stor, men bakgrunden ljus. I skymning kan ljuspunkten variera från stor till liten och i mörker är den ljuspunkten liten men kontrasten mot bakgrunden är större. 7 (11)

8 Vindkraftverk över 150 meter På dagen ska vindkraftverket vara försett med vitt ljus med en intensitet på candela som blinkar gånger per minut. Enligt Transsportstyrelsen får ljusstrålen inte träffa markytan på närmare avstånd än 5 km från vindkraft-verket. På natten ska vindkraftverket vara försett med vitt ljus med en intensitet på candela som blinkar gånger per minut. Enligt Transsportstyrelsen får ljusstrålen inte träffa markytan på närmare avstånd än 5 km från vindkraftverket. Vindkraftspark med verk högre än 150m. I vindkraftsparker med vindkraftverk över 150 meter ska några strategiskt placerade yttre verk vara försedda med högintensivt blinkande vitt ljus. Alla verk innanför dessa ska vara försedda med lågintensivt rött fast ljus. Detta innebär att en park med bara höga vindkraftverk kan ha, som i exemplet, 7st högintensiva vita blinkande lampor medan det i parken med lägre vindkraftverk krävs hela 22st medelintensiva blinkande röda lampor. Vindkraftverk under 150 meter I skymning (och på dagen om bakgrundsluminsansen understiger 500cd/m 2 ) ska vindkraftverket vara försett med rött ljus med en intensitet på candela som blinkar gånger per minut. Enligt Transsportstyrelsen får ljusstrålen inte träffa markytan på närmare avstånd än 5 km från vindkraft-verket. I vindkraftsparker med vindkraftverk under 150 meter ska samtliga yttre verk vara försedda med medelintensivt blinkande rött ljus. Alla verk innanför dessa ska vara försedda med lågintensivt rött fast ljus. Vindkraftspark med verk lägre än 150m. 8 (11)

9 Upplevelse vindkraftbelysning Ljuskällan i det höga vindkraftverket har en spridningsvinkel på ca 4 grader. Det innebär att den är mycket smalstrålande och att ljuset som tränger ut är samlat och intensivt och att själva ljusöppningen är liten. Dagtid uppnås cd. I gryning och skymning uppnås cd. Nattetid uppnås cd. Hur upplevs detta egentligen? Vilka är proportionerna? Dessa höga candela-värden kan uppnås med lampor som vi passerar varje dag. En enkel halogenlampa som sitter i en spotlight, till exempel hemma i hallen eller vardagsrummet för att lysa upp en tavla, kan nå cd. Läslampan i bussen eller hemma ovanför sängen är av mindre modell än den som ska lysa upp tavlor och kommer upp i ungefär 2.000cd. Hur ljust blir det då av lampan på vindkraftverket? Dagtid - En intensitet på cd i 4 graders spridningsvinkel ger en belysningsstyrka av 1 lux på 500 meters avstånd eller 180 lux på 20 meters avstånd. Det ska jämföras med dagsljuset som i sämsta fall en mulen dag är lux. Nattetid - En intensitet på cd i 4 graders spridningsvinkel ger en belysningsstyrka av 0,01 lux på 500 meters avstånd eller 4 lux på 20 meters avstånd. Stjärnljus är också runt 0,01 lux starkt när det träffar jordens yta. Detta innebär att det ljus som färdas ut från lampan på vindkraftverket inte är särskilt starkt och att det avtar snabbt med avståndet. Ljuset orkar inte lysa upp något utom det i sin absoluta närhet, bara någon meter bort. Det högintensiva vita ljuset är som starkast när vi har dagsljus. Även en mulen dag är bakgrunden så pass ljus att risken för bländning från själva lampan är minimal. På natten lyser det högintensiva ljuset svagt och även om vi ser själva lampan tydligt mot natthimlen är den inte tillräckligt stark för att ge upphov till bländning. De nya ljuskällorna som i princip inte lyser under horisontal-planet minskar risken för bländning ytterligare. Även om det högintensiva vita ljuset är starkare än det medelintensiva röda ljuset kan det vara så att vi ser rött ljus tydligare då vi fysiskt är gjorda för att upptäcka röd färg först av allt. Detta beror naturligtvis på placering av vindkraftverket samt rådande väderförhållanden. Ljusbilden inom vindkraftparken och i dess närhet kommer att förändras till följd av hindermarkeringen. En vindkraftanläggning innebär att det tillkommer punktvis blinkande belysning men hur många av vindkraftparkens ljus som är synliga beror på var i landskapet man befinner sig. 9 (11)

10 Testförsök med hinderbelysning Dragaliden Energimyndigheten har beviljat Svevind AB stöd för vindpilotprojektet Storskalig vindkraft i norra Sverige. Under våren har Svevind testat en ny typ av högintensiv belysning på Dragaliden. Testerna har bland annat skett i syfte att utvärdera avskärmningen och styrtekniken för hinderbelysningen. I projektet ingår bland annat att utreda hur belysningen ska avskärmas för att minimera eventuella olägenheter för närboende. I dagsläget är planen är att montera högintensiv belysning på de två kommande höga vindkraftverken på Dragaliden som ska uppföras i augusti. Huds Moar Vindparken på Huds Moar består av sex vindkraftverk med totalhöjden 145 meter som vanligtvis har hinderbelysning med medelintensivt rött blinkande ljus. På ett av verken monterades för en tid en lampa med högintensivt vitt blinkande ljus. Under testperioden filmades parken under olika förhållanden och från olika platser i omgivningen. Erfarenhet och kunskap från testet kan man ta del av på Rabbaleshedes Krafts hemsida. Källsjö Prov av hinderbelysning System BT5000 med LED-teknik. Lampan har en vertikal strålningsvinkel på bara 3 grader som reducerar utstrålningen under det horisontala planet och ses därför svagare från marken jämfört med äldre teknologi. Man tittade också på OCAS styrsystem som med hjälp av radar tänder hinderbelysningen bara när flygfarkoster detekterats. Bredhälla, Uppvidninge kommun Specifikation provlampa ORGA L600-63B Ljusintensitet: Dag cd / skymning cd / natt cd. LED-ljuskälla med mjukstart för maximal livslängd. Blink-intervallet är programmerbart, både i antal blink / minut samt i synkronisering till andra objekt. Ljusspridning i horisontalt: 200 grader Ljusspridning i vertikalt : 3-7 grader med högsta intensiteten på +1 grad. Lampan är dimbar En ny version av lampan lanseras inom kort. Där kommer inte hela lampan vara tänd i skymnings- och nattläget, utan bara precis så många LED-ringar som behövs för att uppnå riktiga candela-värden. Detta innebär en mindre lysande yta, alltså mindre synlighet från marken. Bilden visar lampans ljuskurva som väl följer det svenska regelverket utan att någon extra avskärmning behövs. 10 (11)

11 Källförteckning Litteratur TSFS 2010:155 Ljus o& Rum Våra vanligaste ljuskällor 2011, Annell Liten ordbok, Annell Övrigt Presentation Trafikverket, Henrik Ivre Presentation Studiebesök vid Källsjö i Halland 20 okt 2010, Vindbruk halland AB, Energimyndighetens Nätverk för vindbruk, OCAS AS och BTI light systems Presentation Vindkraftseminarium Stockholm Rolf Bakken Testpilot / Program Manager Presentation Tester av hinderbelysning på Dragaliden, Energimyndighetens och Svevind Presentation Vindpilotprojektet utvecklar ny hinderbelysning, Energimyndighetens och Svevind Presentation Test av hinderbelysning på Huds Moar, Energimyndighetens och Rabbalshede Kraft Screening of High Intensity Aviation Warning Light. Orga, Peter Jakobsen 11 (11)

HINDERBELSYNING. Anna Lund WSP Ljusdesign 2010-02-16

HINDERBELSYNING. Anna Lund WSP Ljusdesign 2010-02-16 HINDERBELSYNING Anna Lund WSP Ljusdesign 2010-02-16 WSP Ljusdesign Vinnare av Svenska Ljuspriset 2008 med Hotell Nääs Fabriker Belysning av interiör och exteriör Anpassning av modern funktion i historisk

Läs mer

PM LANDSKAPSBILD - VINDPARK BURÅSEN

PM LANDSKAPSBILD - VINDPARK BURÅSEN PM LANDSKAPSBILD - VINDPARK BURÅSEN WSP Sverige AB 2013-12-12 PM Landskapsbild Medverkande WSP Environmental Uppdragsansvarig: Utredare och text: Fotomontage/Kartor: Figurer & illustrationer: Göteborg

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE HINDERBELYSNING VINDKRAFTVERK HÖGRE ÄN 150 METER. En informationsskrift inför studiebesök i Lemnhult 2014-01-21

UNITED BY OUR DIFFERENCE HINDERBELYSNING VINDKRAFTVERK HÖGRE ÄN 150 METER. En informationsskrift inför studiebesök i Lemnhult 2014-01-21 UNITED BY OUR DIFFERENCE HINDERBELYSNING VINDKRAFTVERK HÖGRE ÄN 150 METER En informationsskrift inför studiebesök i Lemnhult 2014-01-21 INNEHÅLL BAKGRUND...3 HINDERBELYSNING AV VINDKRAFTVERK...4 Krav från

Läs mer

Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk

Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk Bilaga 8. PM om regelverket för hindermarkering av vindkraftverk PM - Regler för hindermarkering av vindkraftverk Scanergy, december 2016 Sammanfattning Från och med TSFS 2013:9 är skrivningen om att,

Läs mer

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign Hinderbelysning Stephanie Sales WSP LJUSDESIGN utför tjänster inom: Belysningsplanering Ljusgestaltning Belysningsteknik Visuell komfort Dagsljusplanering Energieffektivisering Ekonomi, livscykelkostnader

Läs mer

Vindpark Grävlingkullarna Bilaga 7 PM Landskapsbild

Vindpark Grävlingkullarna Bilaga 7 PM Landskapsbild Vindpark Grävlingkullarna Bilaga 7 PM Landskapsbild MEDVERKANDE Sweco Energuide AB Stockholm Uppdragsledare: Magnus Bergman Utredare och text: Gabriella Nilsson Fotomontage/GIS: Gabriella Nilsson, Lars

Läs mer

GUIDE LJUSKÄLLOR Fo Karolinska

GUIDE LJUSKÄLLOR Fo Karolinska GUIDE LJUSKÄLLOR Fo Karolinska Innehållsförteckning REFERENSER... 2 INLEDNING... 3 AVFALLSHANTERING... 3 MILJÖ... 3 FARA FÖR BRAND... 3 BEGREPP... 4 UTFASADE GLÖDLAMPOR... 5 HALOGENLAMPOR... 6 LÅGENERGILAMPOR...

Läs mer

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Bilaga 14 Miljökonsekvensbeskrivning Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Utredning av tekniska och ekonomiska möjligheter för radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Innehåll 1. INLEDNING

Läs mer

2010-12-03. Åtgärder för att minska skuggeffekten. Hur beräknas skuggeffekten? Luftfartsverksamheter på låga höjder (< 150 meter) Hinderbelysning

2010-12-03. Åtgärder för att minska skuggeffekten. Hur beräknas skuggeffekten? Luftfartsverksamheter på låga höjder (< 150 meter) Hinderbelysning Skuggor och hinderbelysning Skuggor och hinderbelysning 3 dec 2010 tryggve.sigurdson@afconsult.com martin.almgren@afconsult.com Skuggor ÅFs expert Tryggve Sigurdson ÅF, Tavelsjö Tavelsjö Hur uppstår skuggor

Läs mer

LAMPGUIDEN LAMPGUIDEN

LAMPGUIDEN LAMPGUIDEN LAMPGUIDEN Så sparar du energi med LED LAMPGUIDEN www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED - framtidens belysning LED - framtidens belysning LED Spara energi LED-lampor är det

Läs mer

Arbetsplatsoptometri för optiker

Arbetsplatsoptometri för optiker Arbetsplatsoptometri för optiker Peter Unsbo KTH Biomedical and x-ray physics Visual Optics God visuell kvalitet (Arbets-)uppgiftens/miljöns visuella krav

Läs mer

Klimatsmart belysning - med bibehållen ljuskvalitet

Klimatsmart belysning - med bibehållen ljuskvalitet Klimatsmart belysning - med bibehållen ljuskvalitet 21 januari 2014 Energi och klimatrådgivare Markus Lundborg 031 368 08 29 energiradgivningen@kom.goteborg.se Vanliga frågor till energirådgivningen Ersätta

Läs mer

Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen.

Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen. Trapphusrenovering Vid renoveringar är det rimligt att förvänta att den nya belysningen blir bättre och effektivare än den belysning som fanns före renoveringen. Det krävs planering för att resultatet

Läs mer

GRG-Macab AS. www.macab.com. ...light for professionals 121203 02055-GRG-Macab. LED sparar pengar, men hur mycket ljus får du för pengarna?

GRG-Macab AS. www.macab.com. ...light for professionals 121203 02055-GRG-Macab. LED sparar pengar, men hur mycket ljus får du för pengarna? 121203 02055-GRG-Macab GRG-Macab AS LED sparar pengar, men hur mycket ljus får du för pengarna? Billiga lysdioder ger ljus, men oftast inte lika länge och framförallt inte med den intensitet och effekt

Läs mer

TÄBY IP SPILLJUSANALYS

TÄBY IP SPILLJUSANALYS SPILLJUSANALYS Jönköping Kent Hulusjö +46 10 722 54 75 kent.hulusjo@wspgroup.se WSP Ljusdesign, Box 2211, 555 55 Jönköping Handläggare belysning: Kent Hulusjö 2 INLEDNING Seende och ljusstrålning Seendet

Läs mer

Belysning - Ett nödvändigt ont eller en tillgång? Presentation av Frida Wallin

Belysning - Ett nödvändigt ont eller en tillgång? Presentation av Frida Wallin Belysning - Ett nödvändigt ont eller en tillgång? Presentation av Frida Wallin AGENDA Miljöfokus och Eco designdirektivet Belysningsunderhåll & Energibesparing Q&A Kort om Aura Light Grundades i Stockholm

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1 ! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida 1! ! Ljuset är den mest kraftfulla mekanismen för att reglera människans dygnsrytm. Ljuset har förmågan att ge energi, att verka avslappnande, att pigga upp samt öka den kognitiva

Läs mer

LJUD. Martin Almgren, ÅF Ingemansson: I absolut stillhet finns inget ljud

LJUD. Martin Almgren, ÅF Ingemansson: I absolut stillhet finns inget ljud Referat från seminariet Ljud, ljus, skuggor, arrangerat av länsstyrelsen i Halland, nod för Tillstånd och planering inom Nätverket för vindbruk. Seminariet ägde rum 091103 i Hässleholm. LJUD Martin Almgren,

Läs mer

Tornhöjd 138 m och hinderbelysning

Tornhöjd 138 m och hinderbelysning Tornhöjd 138 m och hinderbelysning Teknikutveckling och enkätstudie Dnr 2008-001220 Svevind AB Kontor Piteå Norra Obbolavägen 115 Acusticum 4 904 22 UMEÅ 941 28 PITEÅ info@svevind.se 090-120793 0911-92240

Läs mer

ORDLISTA - Grundbegrepp inom ljus

ORDLISTA - Grundbegrepp inom ljus ORDLISTA - Grundbegrepp inom ljus Sammanställning av begrepp som kan förekomma vid arbete med belysning. A Adaptation/adaption Adaptiv belysning (Styrning) Allmänbelysning Armatur Armaturverkningsgrad

Läs mer

SAN IP54. LED-plafond med slagtålig opalfärgad kupa E-nummer: 75 009 76 art. nr.: 4270 EAN-KOD: 7350049369969

SAN IP54. LED-plafond med slagtålig opalfärgad kupa E-nummer: 75 009 76 art. nr.: 4270 EAN-KOD: 7350049369969 SAN IP54 S M A R T B E L Y S N I N G F R Å N A A X S U S A B LED-plafond med slagtålig opalfärgad kupa E-nummer: 75 009 76 art. nr.: 4270 EAN-KOD: 7350049369969 Allm. produktinformation Plafonden SAN IP54

Läs mer

Glödlamporna är urfasade

Glödlamporna är urfasade Glödlamporna är urfasade Inom EU har alla matta och klara glödlampor förbjudits. Förbudet innebär att lamporna inte får importeras, men kvarvarande lampor får säljas och användas. Den fortsatta tidplanen

Läs mer

e-sense move dali Manual

e-sense move dali Manual e-sense move dali Manual Innehåll Moves grundläggande funktionssätt...4 5 Programmera RF-signalen...6 7 Ta bort RF-signalen...8 Förinställda scenarion...9 Alternativ för mottagande av RF-signaler...10

Läs mer

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning!

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! 80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! Sedan februari 2009 är det lagligt att använda fast belysning på vildsvinsåtlar i Sverige. Därför har vi utvecklat en egen solcellsdriven

Läs mer

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg

trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg trafiksäkerhet i nytt ljus Vi hjälper dig att skapa en tryggare väg Säkerhet på väg Vägbelysningen finns till för att man som trafikant och fotgängare ska kunna upptäcka faror och bedöma risker i tid.

Läs mer

Fl ndt. Flindt pollare. Design: Christian Flindt

Fl ndt. Flindt pollare. Design: Christian Flindt Fl ndt Flindt pollare. Design: Christian Flindt 2 Ett rent snitt. Inspiration är förmågan att se möjligheterna i det enkla. 3 4 Övning ger färdighet Christian Flindt hade redan vid projektstarten en vision

Läs mer

Arbetsplatsens utformning ur Arbetsmiljöverkets AFS 2000:42 och AFS 2003:1

Arbetsplatsens utformning ur Arbetsmiljöverkets AFS 2000:42 och AFS 2003:1 Allmänbelysning Allmänbelysningen skall ge tillräcklig belysning såväl i det inre som det yttre och perifiera synfältet. För att undvika direkt bländning mot ögat bör ljuskällorna vara avskärmade. Belysningen

Läs mer

Studie nybyggnation Gudmundstorp

Studie nybyggnation Gudmundstorp Studie nybyggnation Gudmundstorp 1. BAKGRUND Gudmundstorps Gård AB bygger nytt stall för ungdjur. Stallet mäter ca 27x70 m och rymmer bland annat djupströbäddar för kalvar och bås med skrapgångar för kvigor.

Läs mer

inled Mini Series Mini series

inled Mini Series Mini series inled Mini Series Mini series Mini Series IP44 Minispotlight Mini 3W Vit Specifikationer - Mini LED spotlights med IPklass 44. Denna lilla spotlight ger en mycket exklusiv känsla. - 3W Cree LED - Motsvarar

Läs mer

6 Tunnelbelysning. 6.1 Vägtunnelbelysning

6 Tunnelbelysning. 6.1 Vägtunnelbelysning 6 Tunnelbelysning 6.1 Vägtunnelbelysning Med vägtunnlar avses här sådana tunnlar som från belysningsteknisk synpunkt kan betraktas som långa. Med långa tunnlar avses tunnlar längre än 100 m, eller tunnlar

Läs mer

Artikel: Reflektionsoptimerad pulverlack för belysningsarmaturer

Artikel: Reflektionsoptimerad pulverlack för belysningsarmaturer Artikel: Reflektionsoptimerad pulverlack för belysningsarmaturer Ljus spelar en nyckelroll i människans liv, då vi uppfattar världen omkring oss till största delen med våra ögon. Då endast litet eller

Läs mer

inled Trackline Series information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1

inled Trackline Series information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1 inled Trackline Series 2015 information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1 Trackline Series GU10 Sockel GU10 Sockel Trackline Retro GU10 3F B Specifikationer Trackline

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har

Läs mer

2 Belysningsklasser. 2.1 Belysningsteknisk kvalitet. 2.2 Belysningsklasser för vägar och gator

2 Belysningsklasser. 2.1 Belysningsteknisk kvalitet. 2.2 Belysningsklasser för vägar och gator 2 Belysningsklasser 2.1 Belysningsteknisk kvalitet Den belysningstekniska kvaliteten i en vägbelysningsanläggning beskrivs med hjälp av belysningsklasser. Klasserna kan variera för samma vägtyp, beroende

Läs mer

Försök i Kalix med diodlampor, induktionslampor och plasmalampor på väg. Stefan Ericsson, Trafikverket

Försök i Kalix med diodlampor, induktionslampor och plasmalampor på väg. Stefan Ericsson, Trafikverket Försök i Kalix med diodlampor, induktionslampor och plasmalampor på väg. Stefan Ericsson, Trafikverket Projektet www.nyttljus.se syftar till att lyfta fram energieffektiva lösningar inom Vägbelysning.

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Lighting the future...

Lighting the future... Lighting the future... LITE Sverige AB (Light Innovation Technology) grundades 2013 för att erbjuda nästa generation av LED belysning. Bolaget har goda kontakter i Danmark, genom vilka starka kontakter

Läs mer

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1)

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) OPTIMA2 BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) LÄGESRAPPORT 25 juli 2011 Tekn. Dr Cecilia Häggström (genomförandeansvarig) Docent Karin Fridell Anter (projektledare) Projektets

Läs mer

Stolpbelysning ELUM. - Smar t belysning hela vägen. ELUM ELUM KHS SELECTION

Stolpbelysning ELUM. - Smar t belysning hela vägen. ELUM ELUM KHS SELECTION Stolpbelysning ELUM - Smar t belysning hela vägen. ELUM ELUM KHS SELECTION KHS Stolpbelysning ELUM - Smar t belysning hela vägen. SELECTION Dagens krav på en effektiv utomhusbelysning kan inte jämföras

Läs mer

inled GU10 EXC information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1

inled GU10 EXC information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1 inled GU10 EXC 2015 information och support: info@inled.se web: www.inled.se telefon: 08 518 362 00!1 Rund, vit, Rund, svart, DL-GU10RVAWE DL-GU10RVABE - Rund modell. - Mattvit finish med struktur. DL-GU10RVAWE

Läs mer

Ljusflöde, källa viktad med ögats känslighetskurva. Mäts i lumen [lm] Ex 60W glödlampa => lm

Ljusflöde, källa viktad med ögats känslighetskurva. Mäts i lumen [lm] Ex 60W glödlampa => lm Fotometri Ljusflöde, Mängden strålningsenergi/tid [W] från en källa viktad med ögats känslighetskurva. Mäts i lumen [lm] Ex 60W glödlampa => 600-1000 lm Ögats känslighetsområde 1 0.8 Skotopisk V' Fotopisk

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Lär dig. Din guide till rätt ljuskälla >>>>>>>>>>>>>>>>> Spara. Energi

Lär dig. Din guide till rätt ljuskälla >>>>>>>>>>>>>>>>> Spara. Energi 2011 Energi PHILIPS LJUSGUIDE 2011 Välj rätt lj s DIMBARA LED-NYHETER! Sid 4 Vad är luminans? Vad innebär den tredje receptorn. Vad talar man egentligen om när man säger ljusflöde? Vi ger dig svaren Lär

Läs mer

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Tid: 22 september 2015, kl. 18.00-21.00 Plats: Abilds bygdegård, Falkenberg Från Vattenfall: Staffan Snis Projektledare

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

Belysningsplan för offentlig belysning

Belysningsplan för offentlig belysning Belysningsplan för offentlig belysning Bilaga 2, Belysningsprinciper Innehållsförteckning Inledning 3 Rekomenderade armaturer och ljuskällor 3 Belysningsprinciper 3 Gång- och cykelvägar samt vägar i parker

Läs mer

SS-EN 12464-1 och LJUS & RUM

SS-EN 12464-1 och LJUS & RUM Nya riktlinjer för belysning LJUS & RUM SS-EN 12464-1 och LJUS & RUM Emil Welin Börje Beronius Innehåll Europeisk och svensk belysningsstandard SS-EN 12464-1 LJUS & RUM - Planeringsguiden Hjälpmedel för

Läs mer

Nu släcker vi ljuset med aktiv hinderbelysning

Nu släcker vi ljuset med aktiv hinderbelysning Examensarbete 15 P Datum 2012-03-16 Nu släcker vi ljuset med aktiv hinderbelysning Bild: Vattenfall Elev: Magnus Persson Handledare: Anna Josefson Sammanfattning Hinderbelysningen på vindkraftverken utgör

Läs mer

Ljuset påverkar människan på tre sätt:

Ljuset påverkar människan på tre sätt: Vad är ljus? Ljus är elektromagnetisk strålning inom ett våglängdsområde som ögat är känsligt för. Ljuset uppfattas först då det träffar en yta som återkastar vissa våglängder av strålningen. Men, vi kan

Läs mer

Studie nybyggnation Ulfsgården, Gillstad

Studie nybyggnation Ulfsgården, Gillstad Studie nybyggnation Ulfsgården, Gillstad 1. BAKGRUND Götesjö Djur & Jord bedriver idag ekologisk (KRAV) mjölkproduktion med ca 30 kor och rekrytering på Ulfsgården, Gillstad. Ett nytt stall med plats för

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK

GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK PELLO KOMMUN GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK Resultatet av internationellt samrådsförfarande, svar till inkomna utlåtanden i planutkastskedet SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18.4.2016 GENERALPAN FÖR

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

Välj rätt LEDlysrör varje gång. Elektroskandia

Välj rätt LEDlysrör varje gång. Elektroskandia Make Light Work Elektroskandia Välj rätt varje gång Vilket lysrör du än har behov av hittar du en lösning i Philips s sortiment. Från bästa energieffektivitet till högsta ljusflöde även för de mest ävande

Läs mer

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar?

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Hur länge har man råd att elda för kråkorna? En modern belysningsanläggning drar bara en femtedel så mycket el som en 10-15

Läs mer

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling

HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram. 090219_Systemhandling HYLLIE TORG - MALMÖ STAD Belysningsprogram 090219_Systemhandling Innehållsförteckning Hyllie torg Belysningsprogram Ljusbeskrivning sida 3 Ljusslingor sida 4 Master sida 4 Träd sida 4 Bänkar sida 5 Vattenkar

Läs mer

Manual Loctite 97032. Innehåll: Innan du använder din Loctite 97032 bör du läsa denna manual noggrant. Framsidespanel Baksidespanel.

Manual Loctite 97032. Innehåll: Innan du använder din Loctite 97032 bör du läsa denna manual noggrant. Framsidespanel Baksidespanel. Manual Loctite 97032 Innan du använder din Loctite 97032 bör du läsa denna manual noggrant Innehåll: Ritning Ritning Framsidespanel Baksidespanel Byte av lampmodulen Avlägsnande av transportsäkringskuddar

Läs mer

BRUKSANVISNING. Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare

BRUKSANVISNING. Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare BRUKSANVISNING Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare FUNKTIONER: * 67 miljoner kodkombinationer, inga störningar från grannarna. * Enkel användning,

Läs mer

Cykellysekampanj 2015

Cykellysekampanj 2015 215-12-17 Cykellysekampanj 215 Allt ljus på cyklisterna! Adress Box 611, 391 26 Kalmar Besök Storgatan 35 A Tel 4-45 vx 2 (5) Inledning Olyckor där cyklister blir påkörda av bilister i mörker har ofta

Läs mer

Lighting division 1. Modern LED-teknik kan numera ersätta all konventionell belysning i ett fordon. LED Slimline 18W Art nr: 1211

Lighting division 1. Modern LED-teknik kan numera ersätta all konventionell belysning i ett fordon. LED Slimline 18W Art nr: 1211 Lighting division 1 Modern LED-teknik kan numera ersätta all konventionell belysning i ett fordon. Och inte bara ersätta utan också kraftigt öka ljusflödet i arbetsområdet med en dagsljus liknande färgtemperatur.vibrationstålig,

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

LED ERSÄTTNINGSLAMPOR. Mr LED LED ERSÄTTNINGS LAMPOR 12 VOLT

LED ERSÄTTNINGSLAMPOR. Mr LED LED ERSÄTTNINGS LAMPOR 12 VOLT LED ERSÄTTNINGSLAMPOR 2 2 8 7 LED ERSÄTTNINGS LAMPOR 2 VOLT EN SERIE MYCKET ENERGISNÅLA LED LAMPOR LED = LIGHT EMITTING DIOD DEN STÖRSTA SKILLNADEN MELLAN LED & VANLIGA LAMPOR ÄR ATT I EN VANLIG LAMPA

Läs mer

LILLA LJUSBOKEN LJUSKUNSKAP FRÅN OSRAM

LILLA LJUSBOKEN LJUSKUNSKAP FRÅN OSRAM www.osram.se LILLA LJUSBOKEN LJUSKUNSKAP FRÅN OSRAM Hej, det är jag som är Ossie och mitt jobb är att guida dig igenom den här nyutgåvan av Lilla Ljusboken. Jag är den nya tidens ljuskälla, jag är nämligen

Läs mer

Välj rätt LEDlysrör varje gång. LED-lysrör

Välj rätt LEDlysrör varje gång. LED-lysrör LED-lysrör Välj rätt varje gång Vilket lysrör du än har behov av hittar du en lösning i Philips s sortiment. Från bästa energieffektivitet till högsta ljusflöde även för de mest ävande användningsområdena.

Läs mer

RAPPORT Ljusstörningsutredning Odenvallen Ljusmätning och okulär utvärdering Upprättad av: Caroline Långström

RAPPORT Ljusstörningsutredning Odenvallen Ljusmätning och okulär utvärdering Upprättad av: Caroline Långström RAPPORT Ljusstörningsutredning Odenvallen 2016-05-31 Upprättad av: Caroline Långström RAPPORT Ljusstörningsutredning Odenvallen Ljusmätning och visuell utvärdering Kund BoKlok Housing AB Konsult WSP Sverige

Läs mer

7 Utformning av belysningsanläggning

7 Utformning av belysningsanläggning 7 Utformning av belysningsanläggning 7.1 Regler och föreskrifter Allt material i belysningsanläggningar ska vara utförd i enlighet med gällande lagar och förordningar samt uppfylla gällande svenska normer

Läs mer

Solen skiner inte under dygnets alla 24 timmar... därför har vi tagit fram arbetslamporna Goliath

Solen skiner inte under dygnets alla 24 timmar... därför har vi tagit fram arbetslamporna Goliath GOLIATH Solen skiner inte under dygnets alla 24 timmar... därför har vi tagit fram arbetslamporna Goliath Professionellt dagsljus dygnet runt. För stort, smått och allt däremellan Goliath När solen går

Läs mer

Ökad kunskap om tekniska möjligheter att kontrollera hinderbelysning

Ökad kunskap om tekniska möjligheter att kontrollera hinderbelysning BESLUT Datum Energimyndigheten 2013-09-02 2013-002603 1 (8) Lars Alfrost Tillväxtavdelningen Svensk Vindenergi ek för Mattias Wondollek 101 53 STOCKHOLM Ökad kunskap om tekniska möjligheter att kontrollera

Läs mer

Råd & Rön 2011. Eftertryck, helt eller delvis, är förbjudet. Sida 1

Råd & Rön 2011. Eftertryck, helt eller delvis, är förbjudet. Sida 1 Modell MyAmbiance 12 W MyAmbiance 9 W Tornado 20W Samlat betyg 87 81 79 Pris 400 kr 300 kr 70 kr Lamptyp LED LED Lysrör Sockel E27 E27 E27 Dimbar Ja Ja Ja Hållbarhet, betyg 9 9 9 Angiven livslängd 25000

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Rörelsevakter/ljusrelä

Rörelsevakter/ljusrelä ARGUS 110 Basic, ARGUS 220 Basic, 220 Timer, 220 Connect ELP05711 ELP05711 ARGUS 110 Basic/ ARGUS 220 Basic E-nummer ARGUS 220 Connect/ ARGUS 220 Timer E-nummer 19 043 24/25 19 043 26/27 Mått: 80x120x70

Läs mer

50 kr till laget/klassen per såld produkt!

50 kr till laget/klassen per såld produkt! plats för din förenings logotype produkter 2016 Jag som säljer heter:... led-lampor övriga ledprodukter batterier brandvarnare 50 kr till laget/klassen per såld produkt! Ditt köp förverkligar drömmar!

Läs mer

UTVÄRDERING AV DIMENSIONERINGSMODELLER FÖR INFARTSBELYSNING I TUNNLAR.

UTVÄRDERING AV DIMENSIONERINGSMODELLER FÖR INFARTSBELYSNING I TUNNLAR. Uppdragsnr: 10157530 1 (9) UTVÄRDERING AV DIMENSIONERINGSMODELLER FÖR INFARTSBELYSNING I TUNNLAR. Uppdrag Uppdraget omfattar utredning av modellerna i CIE 88:2004, slöjluminans metoden och L20-metoden.

Läs mer

med ett LYSANDE SAMVETE www.cleanlight.se

med ett LYSANDE SAMVETE www.cleanlight.se N O R D I C med ett LYSANDE SAMVETE www.cleanlight.se COMPANY PROFILE Vårt produktsortiment innehåller armaturer för inomhusmiljöer, utomhusmiljöer samt belysning för tung industri. Då armaturerna i vårt

Läs mer

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Det mest effektiva sättet att få optimal belysning

Det mest effektiva sättet att få optimal belysning U5 Det mest effektiva sättet att få optimal belysning U5_talen_druk.indd 1 01-09-2005 13:58:04 FÄRRE ARMATURER, HÖGRE KOMFORT OCH FLEXIBILITET Bästa reflektorn Armaturer behöver rikta ljuset dit det behövs,

Läs mer

PROGRAMKRAV BELYSNING I FLERBOSTADSHUS

PROGRAMKRAV BELYSNING I FLERBOSTADSHUS PROGRAMKRAV BELYSNING I FLERBOSTADSHUS Rev 2000:03 Förord Belysningens viktigaste funktion i flerbostadshus är att skapa förutsättningar för en bra, trivsam och trygg miljö för de boende, deras besökare

Läs mer

VÄGVERKET LUNDBYTUNNELN HISINGEN, GÖTEBORG

VÄGVERKET LUNDBYTUNNELN HISINGEN, GÖTEBORG VÄGVERKET LUNDBYTUNNELN HISINGEN, GÖTEBORG UTFÖRD LJUSMÄTNING OCH KONTROLL AV FÄRGÅTERGIVNING Göteborg 2010-03-18 Totalt antal blad 7 Dokument nr KLG 877-L Upprättad av: Lena Siewert Patrik Casteborn Mobil

Läs mer

Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats

Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats 2006-08-30 Luftfartsstyrelsen Via E-post Er beteckning LS 2006-3408 Remissvar Förslag till föreskrifter om markering av byggnader, master, och andra föremål utanför en flygplats Generellt Vi vill inleda

Läs mer

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015 Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna Informationsmöte juni 2015 Syfte & agenda Syfte Ett informationsmöte för dialog (inte en del av tillståndsprocessen) Informera och diskutera om projektet - Hur vi begränsat

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Projektion och ljussättning som konst i våra äldreboenden

Projektion och ljussättning som konst i våra äldreboenden Projektion och ljussättning som konst i våra äldreboenden Morgan Andersson arkitekt SAR/MSA, teknologie doktor morgan.andersson@chalmers.se Morgan Andersson 2014 Innehåll Ljus, färg och form Förutsättningar

Läs mer

HÄLSOSAMMA & ENERGIEFFEKTIVA BELYSNINGSKONCEPT

HÄLSOSAMMA & ENERGIEFFEKTIVA BELYSNINGSKONCEPT HÄLSOSAMMA & ENERGIEFFEKTIVA BELYSNINGSKONCEPT Läget förr. Samlingsljuset. Läget i dag. Lightpollution/Ljusföroreningar. Bevara natthimlen! EKONOMISK HÅLLBARHET EKOLOGISK HÅLLBARHET HÅLLBAR BELYSNING SOCIAL

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens beslut om att återförvisa ärende gällande ljusstörningar från övergångsställe, fastighet Staren 12

Överklagande av länsstyrelsens beslut om att återförvisa ärende gällande ljusstörningar från övergångsställe, fastighet Staren 12 Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-06-02 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden, MHN 2014-06-17, p. 8 Överklagande av länsstyrelsens beslut

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

LED Minidownlight aled1

LED Minidownlight aled1 Downlight a Minidownlight a1 Minidownlight med vid spridningsvinkel (120 ) och litet infällnadsdjup. Lämplig för fönstersmygar och skåp. Levereras med förhöjningsring för utanpåliggande montage. a-collection

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

GLOW LED DOWNLIGHT! PRODUKTINFORMATION

GLOW LED DOWNLIGHT! PRODUKTINFORMATION GLOW LED DOWNLIGHT PRODUKTINFORMATION MondeVerde AB Östhammarsgatan 74 115 28 Stockholm +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Glow LED downlight... Fördelar... Applikationer...

Läs mer

Manual för WMR- 252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer

Manual för WMR- 252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer Manual för WMR- 252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer En unik u niversell trådlös mottagare för inbyggnad med dimmer funktion för fjärrstyrning av b.l.a dimbara 230V LED lampor, lågenergilampor,

Läs mer

Föreläsning 3: Radiometri och fotometri

Föreläsning 3: Radiometri och fotometri Föreläsning 3: Radiometri och fotometri Radiometri att mäta strålning Fotometri att mäta synintrycket av strålning (att mäta ljus) Radiometri används t.ex. för: Effekt på lasrar Gränsvärden för UV Gränsvärden

Läs mer

Ljuskällor. Vintern 2010

Ljuskällor. Vintern 2010 Ljuskällor Vintern 2010 Naturens ljuskällor Solen och dagsljuset 2 Naturens ljuskällor Solen och dagsljuset Vår ständiga referens Färgåtergivning: R a 100 Färgtemperatur: 5.000-20.000 K Livslängd: Längre

Läs mer

Q-LIGHTS LINEAR LIGHT

Q-LIGHTS LINEAR LIGHT Q-LIGHTS LINEAR LIGHT Säkerhet, design och atmosfär När du en gång har sett hur en kontinuerlig rad med ljus förvandlar ett räcke kommer du att vilja integrera det i din design så snart som möjligt. Men

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatubelysning 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatubelysning 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Väg- och gatubelysning 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner: Jan

Läs mer

FAQ om LED. Nedan följer lite frågor och svar om LED: Vad är fördelarna med LED jämfört med andra ljuskällor? Svar:

FAQ om LED. Nedan följer lite frågor och svar om LED: Vad är fördelarna med LED jämfört med andra ljuskällor? Svar: FAQ om LED Den nya moderna ljuskällan LED, är en energieffektiv och långlivad ljuskälla. Den utvecklas ständigt och förväntningarna på den är stora och ryktena många. Det som är intressant med LED, är

Läs mer

inled Slimline Series Slimline series

inled Slimline Series Slimline series inled s series s hög hög 8W riktbar vit 8W riktbar silver vardagsrummet. - Motsvarar en ca 50W - Extremt tunn, endast -. - klassad för badrum och takfot. - 7st CREE XPE LEDs. DLB-P-81VAWE-DIM 550 Lumen

Läs mer

Kontorsbelysning SE PRANA+-serien

Kontorsbelysning SE PRANA+-serien Kontorsbelysning SE PRANA+serien GOLV OCH PENDLADE ARMATURER LED I PRANA+serien INDIREKT TAKRIKTAT LJUS UTDRAGBART LAMPHUVUD DIREKT LJUS AVANCERAD SENSOR LJUSSTYRKA SCENARIESTYRNING TUNABLE WHITE FÖR ANPASSNING

Läs mer