Examination efter läkares allmäntjänstgöring - Skriftligt prov

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Examination efter läkares allmäntjänstgöring - Skriftligt prov"

Transkript

1 Examination efter läkares allmäntjänstgöring - Skriftligt prov den 27 augusti 2010 tid INSTRUKTION Skrivningen består av fyra fall och har totalt 80 poäng. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Den mindre texten repeterar basinformationen. Frågorna behandlar inte bara fakta och lärobokslösningar. Minst lika stor vikt kommer att läggas vid det kliniska resonemanget. Det räcker således inte vid vissa frågor att bara redovisa vidtagna åtgärder utan vi vill också att du redovisar dina skäl för valda åtgärder. I frågornas konstruktion ligger att du måste begränsa dina svar. Vid rättningen kommer vi att värdera hur du avgränsat problemställningar i svaret. Det bör således inte vara för snävt men ej heller för vidlyftigt och omfattande. Uppräknande av oväsentliga fakta ger avdrag. Skrivutrymmet efter varje delfråga bör räcka. I nödfall får du skriva på baksidan. SKRIV INTE UTANFÖR HÖGERMARGINALEN! Frågorna skall ligga till vänster om dig, så långt upp mot bordshörnet som möjligt, - upp och ned - och du börjar med att ta det översta bladet och vända det rätt. DET FÅR BARA FINNAS ETT FÄRGAT RÄTTVÄNT ARK FRAMME ÅT GÅNGEN! Besvarat ark läggs, upp och ned på påskuverten på golvet till höger om dig. Tag därefter fram nästa fråga och vänd den rätt. Det är inte tillåtet att gå fram och tillbaka i skrivningen. Lagt ark ligger! Som kladdpapper används vitt papper. Skulle någon sida vara suddig, svårläslig, etc, meddela skrivvakten! Fall 1 20 poäng 12 delfrågor sidor 1-7 Fall 2 20 poäng 16 delfrågor sidor 8-18 Fall 3 20 poäng 11 delfrågor sidor Fall 4 20 poäng 12 delfrågor sidor Efter varje fall finns en ENKÄT som frågekonstruktören gärna ser att du besvarar. När du är färdig med provet: Uppmärksamma skrivvakten när du ska stoppa varje fall för sig i respektive vitt förtryckt påskuvert, som du skrivit skrivort och personnummer på. Tack för hjälpen! Lärarna tackar på förhand för att du skriver tydligt och läsvänligt. Oläslig handstil gör att poängbedömning uteblir. Vi önskar dig LYCKA TILL med skrivningen och hoppas att du skall finna frågorna relevanta för den tjänstgöring du genomgått eller håller på att avsluta. Låt denna sida ligga kvar på bordet under provtiden. NÄMNDEN FÖR PROV EFTER LÄKARES ALLMÄNTJÄNSTGÖRING Universiteten i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå och Uppsala samt Karolinska Institutet

2 FALL 1 Lägg detta ark på golvet - det underlättar din uppdelning av skrivningen inför inlämningen.

3 När du är jour på Vårdcentralen kommer vid 20-tiden lilla Amanda, 2 år gammal, tillsammans med sin mamma. Man söker för att Amanda har svårt att andas. Amanda är första barnet. Föräldrarna separerade för 6 månader sedan. Amanda bor ena veckan hos sin mamma och hennes nya sambo och andra veckan hos sin pappa som är ensamstående. Mamma berättar nu att Amanda några gånger ända sedan före ett års ålder haft svårt att andas. Vanligen har det dock gått över utan att man gjort så mycket mer än gått ut med henne i friska luften. I vanliga fall är Amanda pigg, springer omkring och leker som andra och har egentligen inte verkat sjuk på något annat sätt, förrän hennes andningsbesvär började under eftermiddagen och den här gången har det blivit mer besvärligt än vanligt. Amanda verkar något påverkad. Det låter om hennes andning. Man har tagit tempen hemma och då hade hon inte någon feber. 1:1:1 Vad vill du fråga om? Motivera exempelvis med att ange relation till ev möjlig differentialdiagnos! (2p) 1:1:2 Vad i status vill du särskilt undersöka? Motivera exempelvis med att ange relation till ev möjlig differentialdiganos! (2p)

4 I vanliga fall är Amanda pigg, springer omkring och leker som andra och har egentligen inte verkat sjuk på något annat sätt förrän hennes andningsbesvär började under eftermiddagen och den här gången har det blivit mer besvärligt än vanligt. Amanda verkar något påverkad. Det låter om hennes andning. Man har tagit tempen hemma och då hade hon inte någon feber. Amanda har haft torr hud och besväras av lite kliande böjveckseksem, som man dock håller i schack med Hydrokortison och mjukgörande salva. Pappa har hösnuva och hade astmabesvär som barn. Det framkommer att besvären denna gång kommit utan synbarlig infektion. Du uppfattar bilden som klassisk pseudokrupp. 1:2:1 Hur vill du beskriva symtombilden vid pseudokrupp, vilken gör diagnosen lätt att skilja från andra andningsbesvär hos barn i denna ålder, och vad är vanligaste agens? (1p) 1:2:2 Kan du förklara mekanismerna bakom andningsbesvären och också förklara hur du därför anser att man kan/bör behandla besvären. (2p)

5 I vanliga fall är Amanda pigg, springer omkring och leker som andra och har egentligen inte verkat sjuk på något annat sätt förrän hennes andningsbesvär började under eftermiddagen och den här gången har det blivit mer besvärligt än vanligt. Amanda verkar något påverkad. Det låter om hennes andning. Man har tagit tempen hemma och då hade hon inte någon feber. Amanda har haft torr hud och besväras av lite kliande böjveckseksem, som man dock håller i schack med Hydrokortison och mjukgörande salva. Pappa har hösnuva och hade astmabesvär som barn. Det framkommer att besvären denna gång kommit utan synbarlig infektion. Du uppfattar bilden som klassisk pseudokrupp. Amanda hade typisk skällande hosta och drog in luften med ett kraftigt hest läte. Däremot inga biljud på utandningen. Du gav en stötdos Betapred (8 tabl à 0.5 mg) och skrev även ut ett recept att kunna använda en sådan stötdos om Amanda skulle få svår pseudokrupp någon mer gång, plus att du skrev ut en hostdämpande och något lugnande hostmedicin (Desentol). Sen dyker Amanda inte upp på vårdcentralen förrän ett par år senare. Hon är nu 5 år gammal. Nu är sjukhistorien annorlunda. I anslutning till infektioner har Amanda brukat få tilltagande andningsbesvär vid flera tillfällen. Det piper när hon andas och farmor har förklarat att det påminner mycket om de symtom som pappa hade när han var liten. Man har ett par gånger tänkt söka på Vårdcentralen, men så har besvären ändå gått över så man har lugnat sig. Den här gången fick Amanda en infektion för några dagar sedan. Hon hade feber, men den gick tillbaka; däremot blev Amanda ändå inte riktigt återställd. Nu tycker man att Amanda är mer påverkad än vanligt. Hon andas djupare och är så trött att hon bara ligger. 1:3:1 Hur vill du nu komplettera anamnesen? Motivera med att ange differentialdiagnos som du tänker på! (2p) 1:3:2 Vad i status är du särskilt intresserad av? Motivera! (2p)

6 Sen dyker Amanda inte upp på vårdcentralen förrän ett par år senare. Hon är nu 5 år gammal. Nu är sjukhistorien annorlunda. I anslutning till infektioner har Amanda brukat få tilltagande andningsbesvär vid flera tillfällen. Det piper när hon andas och farmor har förklarat att det påminner mycket om de symtom som pappa hade när han var liten. Man har ett par gånger tänkt söka på Vårdcentralen, men så har besvären ändå gått över så man har lugnat sig. Den här gången fick Amanda en infektion för några dagar sedan. Hon hade feber, men den gick tillbaka; däremot blev Amanda ändå inte riktigt återställd. Nu tycker man att Amanda är mer påverkad än vanligt. Hon andas djupare och är så trött att hon bara ligger. Först uteslöt du meningit, som ju kan förekomma tillsammans med annan infektion i luftvägarna. Du hör också ett biljud på hjärtat och tar ställning till att detta bör betraktas som fysiologiskt. 1:4:1 Ange hur du utesluter meningit på ett rimligt sätt utan att behöva lumbalpunktera. (2p) 1:4:2 Hur bedömer du att ett biljud över hjärtat är fysiologiskt? (2p)

7 Sen dyker Amanda inte upp på vårdcentralen förrän ett par år senare. Hon är nu 5 år gammal. Nu är sjukhistorien annorlunda. I anslutning till infektioner har Amanda brukat få tilltagande andningsbesvär vid flera tillfällen. Det piper när hon andas och farmor har förklarat att det påminner mycket om de symtom som pappa hade när han var liten. Man har ett par gånger tänkt söka på Vårdcentralen men så har besvären ändå gått över så man har lugnat sig. Den här gången fick Amanda en infektion för några dagar sedan. Hon hade feber, men den gick tillbaka; däremot blev Amanda ändå inte riktigt återställd. Nu tycker man att Amanda är mer påverkad än vanligt. Hon andas djupare och är så trött att hon bara ligger. Först uteslöt du meningit, som ju kan förekomma tillsammans med annan infektion i luftvägarna. Du hör också ett biljud på hjärtat och tar ställning till att detta bör betraktas som fysiologiskt. och sen funderade du på om Amanda hade lunginflammation, men fann inga fysikaliska tecken eller symtombild som passade. Däremot framkom att Amanda hade kissat mycket, druckit mycket, gått ner i vikt och sista dygnet också klagat över illamående och lite ont i magen parallellt med att andningspåverkan tilltagit. Du misstänker debut av diabetes. 1:5:1 Vad vidtar du för åtgärder nu? (2p)

8 Sen dyker Amanda inte upp på vårdcentralen förrän ett par år senare. Hon är nu 5 år gammal. Nu är sjukhistorien annorlunda. I anslutning till infektioner har Amanda brukat få tilltagande andningsbesvär vid flera tillfällen. Det piper när hon andas och farmor har förklarat att det påminner mycket om de symtom som pappa hade när han var liten. Man har ett par gånger tänkt söka på Vårdcentralen men så har besvären ändå gått över så man har lugnat sig. Den här gången fick Amanda en infektion för några dagar sedan. Hon hade feber, men den gick tillbaka; däremot blev Amanda ändå inte riktigt återställd. Nu tycker man att Amanda är mer påverkad än vanligt. Hon andas djupare och är så trött att hon bara ligger. Först uteslöt du meningit, som ju kan förekomma tillsammans med annan infektion i luftvägarna. Du hör också ett biljud på hjärtat och tar ställning till att detta bör betraktas som fysiologiskt. och sen funderade du på om Amanda hade lunginflammation, men fann inga fysikaliska tecken eller symtombild som passade. Däremot framkom att Amanda hade kissat mycket, druckit mycket, gått ner i vikt och sista dygnet också klagat över illamående och lite ont i magen parallellt med att andningspåverkan tilltagit. Du misstänker debut av diabetes. Det visade sig att Amandas blodsocker var 28.2 mmol/l och du fann också att hon hade betahydroxysmörsyra i blodet på 4.6 mmol/l. 1:6:1 Var går gränsen i sporadiskt plasmasocker för att man tillsammans med symtom kan sätta diagnosen diabetes? (1p) 1:6:2 Förklara hur det kommer det sig att betahydroxysmörsyra i blodet ökar vid debut av diabetes! (1p) 1:6:3 Förutom vid diabetes, när kan man råka ut för något förhöjd koncentration av betahydroxysmörsyra hos ett barn? Vilka värden är då rimliga? (1p)

9 ****************************************************************** Du remitterade in Amanda akut till närmaste barnklinik, efter det att du hade ringt till jourhavande barnläkare. Där fick hon - vätska, sannolikt fysiologiskt NaCl - insulin i dropp - uppföljning med blodsocker och syra-bas-status regelbundet - ganska tät övervakning (åtminstone någon gång per timme) till dess man ser att hennes tillstånd förbättras.

10 FALL 2 Lägg även detta ark på golvet - det underlättar din uppdelning av skrivningen inför inlämningen.

11 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Hon är fullt frisk, nyligen pensionerad från sitt arbete som lärare på en högstadieskola. Hon är ute på ett köpcentrum för att handla. Sedan några dagar har det snöat och idag är det rejält halt. Sigrid halkar och faller bakåt och tar emot med höger hand. Det knakar till i handleden och gör ont. Hon kan resa sig själv och går till vårdcentralen och blir så småningom undersökt av dig, som är AT-läkare. Efter att du förvissat dig om att fallet berodde enbart på halkan och att Sigrid har ett gott allmäntillstånd, är helt lucid och orienterad, vill du veta mer om hennes skada. Du är inne på att röntgenundersöka Sigrid. Innan dess undersöker du henne. 2:1:1 Vilket symptom relaterat till hennes skada är det viktigt att direkt fråga Sigrid om? (1p) 2:1:2 Beskriv hur du undersöker Sigrid och vad du fokuserar på i undersökningen för att ställa en preliminär diagnos. (2p)

12 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Hon är fullt frisk, nyligen pensionerad från sitt arbete som lärare på en högstadieskola. Hon är ute på ett köpcentrum för att handla. Sedan några dagar har det snöat och idag är det rejält halt. Sigrid halkar och faller bakåt och tar emot med höger hand. Det knakar till i handleden och gör ont. Hon kan resa sig själv och går till vårdcentralen och blir så småningom undersökt av dig, som är AT-läkare. Efter att du förvissat dig om att fallet berodde enbart på halkan och att Sigrid har ett gott allmäntillstånd, är helt lucid och orienterad, vill du veta mer om hennes skada. Du är inne på att röntgenundersöka Sigrid. Innan dess undersöker du henne. Du frågar om känseln i handen är som vanligt eller om något ändrat sig efter fallet. Inspektion, palpation av hela armen. Undersökning av cirkulation och sensibilitet/ motorik i handen, (distalstatus). Ofta kan palpation av det svullna området leda dig till en preliminär diagnos. Vid undersökningen konstateras att den mest distala delen av underarmen är svullen, liksom handleden. Den distala delen av radius är mycket öm, liksom den distala delen av ulna. Cirkulationen i handen verkar vara u.a. Sigrid kan sträcka och böja samtliga fingrar. Sensibiliteten är nedsatt volart på tumme och pekfinger. 2:2:1 För att kunna ställa en definitiv diagnos behöver du beställa en korrekt röntgenundersökning. Vilken undersökning beställer du? Vilka frågeställningar har du? (1p) 2:2:2 Sigrids sensibilitetsbortfall antyder påverkan av perifer nerv. Vilken? (1p)

13 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Hon är fullt frisk, nyligen pensionerad från sitt arbete som lärare på en högstadieskola. Hon är ute på ett köpcentrum för att handla. Sedan några dagar har det snöat och idag är det rejält halt. Sigrid halkar och faller bakåt och tar emot med höger hand. Det knakar till i handleden och gör ont. Hon kan resa sig själv och går till vårdcentralen och blir så småningom undersökt av dig, som är AT-läkare. Efter att du förvissat dig om att fallet berodde enbart på halkan och att Sigrid har ett gott allmäntillstånd, är helt lucid och orienterad, vill du veta mer om hennes skada. Du är inne på att röntgenundersöka Sigrid. Innan dess undersöker du henne. Du frågar om känseln i handen är som vanligt eller om något ändrat sig efter fallet. Inspektion, palpation av hela armen. Undersökning av cirkulation och sensibilitet/ motorik i handen, (distalstatus). Ofta kan palpation av det svullna området leda dig till en preliminär diagnos. Vid undersökningen konstateras att den mest distala delen av underarmen är svullen, liksom handleden. Den distala delen av radius är mycket öm, liksom den distala delen av ulna. Cirkulationen i handen verkar vara u.a. Sigrid kan sträcka och böja samtliga fingrar. Sensibiliteten är nedsatt volart på tumme och pekfinger. Du beställer röntgen handled och frågar efter skelettskada och felställningar. Röntgenundersökningen visar en tvärgående fraktur distalt på radius, ungefär 2 cm från radius ledyta Det finns också en längsgående frakturlinje in i radio-carpalleden. Ledytan är vinklad 10 grader dorsalt om 0-planet. Ingen förkortning av radius. Dessutom föreligger en fraktur av processus styloideus ulnae utan felställning. 2:3:1 Hur skulle du, med utgångspunkt från den röntgenologiska beskrivningen, vilja beskriva Sigrids fraktur? (1p)

14 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Du är inne på att röntgenundersöka Sigrid. Innan dess undersöker du henne. Du frågar om känseln i handen är som vanligt eller om något ändrat sig efter fallet. Inspektion, palpation av hela armen. Undersökning av cirkulation och sensibilitet/ motorik i handen, (distalstatus). Ofta kan palpation av det svullna området leda dig till en preliminär diagnos. Vid undersökningen konstateras att den mest distala delen av underarmen är svullen, liksom handleden. Den distala delen av radius är mycket öm, liksom den distala delen av ulna. Cirkulationen i handen verkar vara u.a. Sigrid kan sträcka och böja samtliga fingrar. Sensibiliteten är nedsatt volart på tumme och pekfinger. Du beställer röntgen handled och frågar efter felställningar. Röntgenundersökningen visar en tvärgående fraktur distalt på radius, ungefär 2 cm från radius ledyta. Det finns också en längsgående frakturlinje in i radiocarpalleden. Ledytan är vinklad 10 grader dorsalt om 0-planet. Ingen förkortning av radius. Dessutom föreligger en fraktur av processus styloideus ulnae utan felställning. Sigrid kommer tillbaka från Röntgenavdelningen. Hennes fraktur är dislocerad, intraartikulär, komminut och hennes fraktur behandlas med sluten reposition och immobilisering med dorsal gipsskena. Läget är tillfredställande efter reposition, ingen väsentlig felställning kvarstår. 2:4:1 Vilka instruktioner får Sigrid? Motivera! Hur vill du följa upp behandlingen? Motivera! (1p) 0

15 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Inspektion, palpation av hela armen. Undersökning av cirkulation och sensibilitet/ motorik i handen, (distalstatus). Ofta kan palpation av det svullna området leda dig till en preliminär diagnos. Vid undersökningen konstateras att den mest distala delen av underarmen är svullen, liksom handleden. Den distala delen av radius är mycket öm, liksom den distala delen av ulna. Cirkulationen i handen verkar vara u.a. Sigrid kan sträcka och böja samtliga fingrar. Sensibiliteten är nedsatt volart på tumme och pekfinger. Du beställer röntgen handled och frågar efter felställningar. Röntgenundersökningen visar en tvärgående fraktur distalt på radius, ungefär 2 cm från radius ledyta. Det finns också en längsgående frakturlinje in i radiocarpalleden. Ledytan är vinklad 10 grader dorsalt om 0-planet. Ingen förkortning av radius. Dessutom föreligger en fraktur av processus styloideus ulnae utan felställning. Sigrid kommer tillbaka från Röntgenavdelningen. Hennes fraktur är dislocerad, intra-artikulär, komminut och hennes fraktur behandlas med sluten reposition och immobilisering med dorsal gipsskena. Läget är tillfredställande efter reposition, ingen väsentlig felställning kvarstår. Sigrid får information om högläge av hand för att motverka svullnad, rörelseträning av ffa fingrar samt skuldra för att motverka inaktivitetsatrofi och ledstelhet. Du beställer en ny röntgenundersökning om en vecka med återbesök. 2:5:1 Vilken frågeställning har du vid röntgenundersökningen efter en vecka? Motivera! (p)

16 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Vid undersökningen konstateras att den mest distala delen av underarmen är svullen, liksom handleden. Den distala delen av radius är mycket öm, liksom den distala delen av ulna. Cirkulationen i handen verkar vara u.a. Sigrid kan sträcka och böja samtliga fingrar. Sensibiliteten är nedsatt volart på tumme och pekfinger. Du beställer röntgen handled och frågar efter felställningar. Röntgenundersökningen visar en tvärgående fraktur distalt på radius, ungefär 2 cm från radius ledyta. Det finns också en längsgående frakturlinje in i radiocarpalleden. Ledytan är vinklad 10 grader dorsalt om 0-planet. Ingen förkortning av radius. Dessutom föreligger en fraktur av processus styloideus ulnae utan felställning. Sigrid kommer tillbaka från Röntgenavdelningen. Hennes fraktur är dislocerad, intra-artikulär, komminut och hennes fraktur behandlas med sluten reposition och immobilisering med dorsal gipsskena. Läget är tillfredställande efter reposition, ingen väsentlig felställning kvarstår. Sigrid får information om högläge av hand för att motverka svullnad, rörelseträning av ffa fingrar samt skuldra för att motverka inaktivitetsatrofi och ledstelhet. Du beställer en ny röntgenundersökning om en vecka med återbesök. Röntgenundersökningen efter 1 vecka visar oförändrat gott läge i frakturen. Gipsen sitter bra och Sigrid har god funktion i fingrarna. 2:6:1 Hur vill du fortsätta behandlingen? (p)

17 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus Du beställer röntgen handled och frågar efter felställningar. Röntgenundersökningen visar en tvärgående fraktur distalt på radius, ungefär 2 cm från radius ledyta. Det finns också en längsgående frakturlinje in i radiocarpalleden. Ledytan är vinklad 10 grader dorsalt om 0-planet. Ingen förkortning av radius. Dessutom föreligger en fraktur av processus styloideus ulnae utan felställning. Sigrid kommer tillbaka från Röntgenavdelningen. Hennes fraktur är dislocerad, intra-artikulär, komminut och hennes fraktur behandlas med sluten reposition och immobilisering med dorsal gipsskena. Läget är tillfredställande efter reposition, ingen väsentlig felställning kvarstår. Sigrid får information om högläge av hand för att motverka svullnad, rörelseträning av ffa fingrar samt skuldra för att motverka inaktivitetsatrofi och ledstelhet. Du beställer en ny röntgenundersökning om en vecka med återbesök. Röntgenundersökningen efter 1 vecka visar oförändrat gott läge i frakturen. Gipsen sitter bra och Sigrid har god funktion i fingrarna. Sigrid får behålla sin gipsskena i 4 veckor. Vid avgipsningen görs en stabilitetstest och man finner att frakturområdet är oömt och distala radius verkar stabilt förankrad vid resten av radius. Frakturen är således kliniskt läkt. 2:7:1 Vad gör du nu? (1p)

18 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Röntgenundersökningen visar en tvärgående fraktur distalt på radius, ungefär 2 cm från radius ledyta. Det finns också en längsgående frakturlinje in i radio-carpalleden. Ledytan är vinklad 10 grader dorsalt om 0-planet. Ingen förkortning av radius. Dessutom föreligger en fraktur av processus styloideus ulnae utan felställning. Sigrid kommer tillbaka från Röntgenavdelningen. Hennes fraktur är dislocerad, intra-artikulär, komminut och hennes fraktur behandlas med sluten reposition och immobilisering med dorsal gipsskena. Läget är tillfredställande efter reposition, ingen väsentlig felställning kvarstår. Sigrid får information om högläge av hand för att motverka svullnad, rörelseträning av ffa fingrar samt skuldra för att motverka inaktivitetsatrofi och ledstelhet. Du beställer en ny röntgenundersökning om en vecka med återbesök. Sigrid får behålla sin gipsskena i 4 veckor. Vid avgipsningen görs en stabilitetstest och man finner att frakturområdet är oömt och distala radius verkar stabilt förankrad vid resten av radius. Frakturen är således kliniskt läkt. Du instruerar Sigrid om rörelseträning i handled och remitterar för träning till sjukgymnast/arbetsterapeut. Liknande episoder med fall på isfläck i samma plan har Sigrid förmodligen klarat många gånger tidigare i sitt liv. Frakturen nu kan tyda på benskörhet. Du remitterar Sigrid till Osteoporosenheten för diagnostik, men har dessförinnan kompletterat status och anamnes. En dryg månad senare får du svar på undersökningarna. 2:8:1 Vilken är standardmetoden vid osteoporosdiagnostik? (1p) 2:8:2 Vilka uppgifter i anamnes och status vill du komplettera angående Sigrid för att styrka osteoporosdiagnosen? (1p)

19 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Sigrid får behålla sin gipsskena i 4 veckor. Vid avgipsningen görs en stabilitetstest och man finner att frakturområdet är oömt och distala radius verkar stabilt förankrad vid resten av radius. Frakturen är således kliniskt läkt. Du instruerar Sigrid om rörelseträning i handled och remitterar för träning till sjukgymnast/arbetsterapeut. Liknande episoder med fall på isfläck i samma plan har Sigrid förmodligen klarat många gånger tidigare i sitt liv. Frakturen nu kan tyda på benskörhet. Du remitterar Sigrid till Osteoporosenheten för diagnostik, men har dessförinnan kompletterat status och anamnes. En dryg månad senare får du svar på undersökningarna. Osteoporos utreds företrädesvis med DEXA(Dual Energy X-ray Absorptiometry). Resultatet av undersökningen redovisas som T-score för höft och ländrygg. Du har också frågat om hereditära faktorer, samt mätt Sigrids kroppslängd och frågat om hennes längd vid 25 års ålder. 2:9:1 Varför är DEXA mätningen fokuserad på höft och ländrygg? (1p)

20 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Sigrid får behålla sin gipsskena i 4 veckor. Vid avgipsningen görs en stabilitetstest och man finner att frakturområdet är oömt och distala radius verkar stabilt förankrad vid resten av radius. Frakturen är således kliniskt läkt. Du instruerar Sigrid om rörelseträning i handled och remitterar för träning till sjukgymnast/arbetsterapeut. Liknande episoder med fall på isfläck i samma plan har Sigrid förmodligen klarat många gånger tidigare i sitt liv. Frakturen nu kan tyda på benskörhet. Du remitterar Sigrid till Osteoporosenheten för diagnostik, men har dessförinnan kompletterat status och anamnes. En dryg månad senare får du svar på undersökningarna. Osteoporos utreds företrädesvis med DEXA(Dual Energy X-ray Absorptiometry). Resultatet av undersökningen redovisas som T-score för höft och ländrygg. Du har också frågat om hereditära faktorer, samt mätt Sigrids kroppslängd och frågat om hennes längd vid 25 års ålder. Resultatet lyder: T-score höft: -1,97 S.D. T-score ländrygg: -2,71 S.D. 2:10:1 Hur tolkar du svaret? Motivera! (2p) 2:10:2 Vilken behandling och uppföljning föreslår du? (2p)

21 Sigrid är 65 år gammal, bor tillsammans med sin make i ett radhus. Sigrid får behålla sin gipsskena i 4 veckor. Vid avgipsningen görs en stabilitetstest och man finner att frakturområdet är oömt och distala radius verkar stabilt förankrad vid resten av radius. Frakturen är således kliniskt läkt. Du instruerar Sigrid om rörelseträning i handled och remitterar för träning till sjukgymnast/arbetsterapeut. Liknande episoder med fall på isfläck i samma plan har Sigrid förmodligen klarat många gånger tidigare i sitt liv. Frakturen nu kan tyda på benskörhet. Du remitterar Sigrid till Osteoporosenheten för diagnostik, men har dessförinnan kompletterat status och anamnes. En dryg månad senare får du svar på undersökningarna. Osteoporos utreds företrädesvis med DEXA(Dual Energy X-ray Absorptiometry). Resultatet av undersökningen redovisas som T-score för höft och ländrygg. Du har också frågat om hereditära faktorer, samt mätt Sigrids kroppslängd och frågat om hennes längd vid 25 års ålder. Resultatet lyder: T-score höft: -1,97 S.D. T-score ländrygg: -2,71 S.D. Du skriver ut ett bisfosfonatpreparat (t.ex. Optinate (risedronate) 5 mg dagligen), dessutom ges calcium och D-vitamin. Uppföljning med en ny DEXA om 1-2 år är motiverat. 2:11:1 Beskriv verkningsmekanismen för bisfosfonater. (2p) 2:11:2 Ange andra medicinska behandlingar relevanta för osteoporosbehandling samt deras verkningsmekanismer i relation till benmetabolism. (2p)

22 FALL 3 Lägg även detta ark på golvet - det underlättar din uppdelning av skrivningen inför inlämningen.

23 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen på remiss för uppföljning efter att en lördagskväll för drygt fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade i tre veckors tid haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande produktiv hosta med gula upphostningar och dessutom feber och andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att Christinas allmäntillstånd var opåverkat. Hjärtat auskulterades utan att det framkom patologiska fynd. Puls 98/min. Över lungfälten framkom ingen dämpning vid perkussion, men bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera Atrovent (ipratropium) och Ventoline (salbutamol) via nebulisator och kände sig subjektivt bättre. Hon fick utskrivet antibiotika som hon åt i 10 dagar och dessutom Bricanyl Turbuhaler (terbutalin) mg/dos att ta vid behov. Det senare preparatet tog hon enstaka gånger den första veckan men, därefter har hon inte behövt använda det. Christina, som har varit frisk frånsett att hon är appendektomerad och opererad för karpaltunnelsyndrom, berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. AT: Opåverkad i vila, ingen dyspné eller cyanos, inga ödem, temp 37,2ºC. Cor: Regelbunden rytm, 75/min, inga biljud. Pulm: Andningsfrekvens 14/min. Svaga andningsljud, ronki bilateralt, ingen dämpning. BT: 130/85 mmhg. Buk: Mjuk, oöm, inga resistenser. Saturation 94%. EKG: Sinusrytm 76/min, normalt EKG. 3:1:1 Vilka differentialdiagnoser är det rimligt att i första hand misstänka? (2p)

24 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att Christinas allmäntillstånd var opåverkat. Hjärtat auskulterades utan att det framkom patologiska fynd. Puls 98/min. Över lungfälten framkom ingen dämpning vid perkussion, men bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera Atrovent (ipratropium) och Ventoline (salbutamol) via nebulisator och kände sig subjektivt bättre. Hon fick utskrivet antibiotika som hon åt i 10 dagar och dessutom Bricanyl Turbuhaler (terbutalin) mg/dos att ta vid behov. Det senare preparatet tog hon enstaka gånger den första veckan men, därefter har hon inte behövt använda det. Christina, som har varit frisk frånsett att hon är appendektomerad och opererad för karpaltunnelsyndrom, berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. AT: Opåverkad i vila, ingen dyspné eller cyanos, inga ödem, temp 37,2ºC. Cor: Regelbunden rytm, 75/min, inga biljud. Pulm: Andningsfrekvens 14/min. Svaga andningsljud, ronki bilateralt, ingen dämpning. BT: 130/85 mmhg. Buk: Mjuk, oöm, inga resistenser. Saturation 94%. EKG: Sinusrytm 76/min, normalt EKG. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). 3:2:1 Hur kompletterar du anamnesen mot bakgrund av ovanstående differentialdiagnoser? Motivera! (3p) 2,5 3,0 3:2:2 Vilken undersökning vill du genomföra mot bakgrund av de differentialdiagnostiska övervägandena? (1p)

25 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. AT: Opåverkad i vila, ingen dyspné eller cyanos, inga ödem, temp 37,2ºC. Cor: Regelbunden rytm, 75/min, inga biljud. Pulm: Andningsfrekvens 14/min. Svaga andningsljud, ronki bilateralt, ingen dämpning. BT: 130/85 mmhg. Buk: Mjuk, oöm, inga resistenser. Saturation 94%. EKG: Sinusrytm 76/min, normalt EKG. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Christina arbetar som banktjänsteman sedan 18 år tillbaka. Hon är adopterad och har ingen kännedom om hereditet. Christina har aldrig rökt. Hon har vad hon vet ingen allergi. Frånsett episoden som föranledde besöket på primärvårdsakuten har hon aldrig haft akuta andningsbesvär förut. Däremot medger hon att hennes kondition inte är den bästa. Hon blir lätt andfådd om hon måste gå i uppförsbackar eller jäkta till bussen. Detta har blivit sämre under senare år, men jag blir ju inte yngre och dessutom hinner jag ju inte motionera. Anamnesen talar inte entydigt för en av differentialdiagnoserna men spirometri med reversibilitetstest ger mycket värdefull information. 3:3:1 Vilka är de diagnostiska kriterierna för KOL resp. astma med metoden ovan? (2p)

26 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Christina arbetar som banktjänsteman sedan 18 år tillbaka. Hon är adopterad och har ingen kännedom om hereditet. Christina har aldrig rökt. Hon har vad hon vet ingen allergi. Frånsett episoden som föranledde besöket på primärvårdsakuten har hon aldrig haft akuta andningsbesvär förut. Däremot medger hon att hennes kondition inte är den bästa. Hon blir lätt andfådd, om hon måste gå i uppförsbackar eller jäkta till bussen. Detta har blivit sämre under senare år, men jag blir ju inte yngre och dessutom hinner jag ju inte motionera. Anamnesen talar inte entydigt för KOL eller astma men spirometri med reversibilitetstest ger mycket värdefull information. Spirometri visar att kvoten FEV 1 /VC är <0,7 såväl före som efter bronkvidgande behandling. Ingen reversibilitet av FEV 1 påvisades vare sig efter inhalation av kortverkande β 2 -agonist eller efter tio dagars peroral behandling med Prednisolon 25 mg/d. Undersökningsresultaten är således förenliga med KOL. 3:4:1 Hur vill du komplettera utredningen? (2p)

27 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Christina arbetar som banktjänsteman sedan 18 år tillbaka. Hon är adopterad och har ingen kännedom om hereditet. Christina har aldrig rökt. Hon har vad hon vet ingen allergi. Anamnesen talar inte entydigt för KOL eller astma, men spirometri med reversibilitetstest ger mycket värdefull information. Spirometri visar att kvoten FEV 1 /VC är <0,7 efter bronkvidgande behandling. Ingen reversibilitet påvisades. Undersökningsresultaten är således förenliga med KOL. Lungröntgen visar hyperinsufflation, som överensstämmer med KOL och därutöver kärlfattiga områden som talar för emfysem. Inga infiltrat eller tumörmisstänkta förändringar. P-α 1 -antitrypsin 0,12 (0,94-1,9 g/l). 3:5:1 Förklara varför emfysem har uppkommit! (1p)

28 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Christina arbetar som banktjänsteman sedan 18 år tillbaka. Hon är adopterad och har ingen kännedom om hereditet. Christina har aldrig rökt. Hon har vad hon vet ingen allergi. Anamnesen talar inte entydigt för KOL eller astma, men spirometri med reversibilitetstest ger mycket värdefull information. Spirometri visar att kvoten FEV 1 /VC är <0,7 efter bronkvidgande behandling. Ingen reversibilitet påvisades. Undersökningsresultaten är således förenliga med KOL. Lungröntgen visar hyperinsufflation, som överensstämmer med KOL och därutöver kärlfattiga områden som talar för emfysem. Inga infiltrat eller tumörmisstänkta förändringar. P-α1-antitrypsin 0,12 (0,94-1,9 g/l). Christina remitteras till Lungmedicinska kliniken. Fortsatt behandling och kontroller sker där. Sju år senare berättar Christina vid ett besök på lungmedicinska mottagningen att hon förutom sina symtom från lungorna dessutom har noterat en diffus tyngdkänsla i buken. De senaste månaderna har buken ökat i omfång, hon har gått upp i vikt och hon har haft svårt att knäppa byxorna. Buken palperas omfångsrik men mjuk och oöm utan säkra resistenser. Flankdämpning finns bilateralt. Levern och mjälten är inte palpabla. 3:6:1 Vad är mot bakgrund av det du finner i status, rimligt att misstänka och vad gör du för att få misstanken bekräftad? (2p)

29 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Undersökningsresultaten är förenliga med KOL. Man påvisar brist på α1-antitrypsin. Christina remitteras till Lungmedicinska kliniken och fortsatt behandling och kontroller sker där. Sju år senare berättar Christina vid ett besök på mottagningen att hon förutom sina symtom från lungorna dessutom har noterat en diffus tyngdkänsla i buken. De senaste månaderna har buken ökat i omfång och hon har haft svårt att knäppa byxorna. Buken palperas omfångsrik men mjuk och oöm utan säkra resistenser. Flankdämpning finns bilateralt. Levern och mjälten är inte palpabla. Ultraljudsundersökning: Svårundersökt pga stora mängder ascites. Mjälten ter sig normalstor. Levern har lätt förhöjd ekogenicitet utan förekomst av fokala leverförändringar. I gallblåsan ses ett solitärt 5 mm stort konkrement. Pankreas kan ej visualiseras. Gallvägarna är svårundersökta men de delar som kan visualiseras ter sig normalvida. Stora mängder ascites medför att bäckenorganen inte kan visualiseras adekvat. Några blodprover kontrolleras också: Hb 121 ( g/l), LPK 10,3 (3,8-8,8 x 10 9 ), TPK 340 ( x 10 9 ), Na 139 ( mmol/l), K 3,8 (3,5-4,4 mmol/l), Kreatinin 64 (45-90 µmol/l), Bilirubin 18 (<26 µmol/l), ALP 1,2 (0,6-1,8 µkat/l), ALAT 0,82 (<0,76 µkat/l ), ASAT 0,60 (<0,61 µkat/l), Albumin 30 (36-45 g/l), PK 1,2 (0,8-1,2 INR), APTT 30 (24-33 s) CRP 22 (<10 mg/l). 3:7:1 Vilken åtgärd är det nu rimligt att genomföra? (1p)

30 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Undersökningsresultaten är förenliga med KOL. Man påvisar brist på α1-antitrypsin. Christina remitteras till Lungmedicinska kliniken och fortsatt behandling och kontroller sker där. Sju år senare berättar Christina vid ett besök på mottagningen att hon förutom sina symtom från lungorna dessutom har noterat en diffus tyngdkänsla i buken. De senaste månaderna har buken ökat i omfång och hon har haft svårt att knäppa byxorna. Buken palperas omfångsrik men mjuk och oöm utan säkra resistenser. Flankdämpning finns bilateralt. Levern och mjälten är inte palpabla Ultraljudsundersökning: Svårundersökt pga stora mängder ascites. Mjälten är normal. Levern har lätt förhöjd ekogenicitet utan förekomst av fokala förändringar. I gallblåsan ses ett litet konkrement. Pankreas kan ej visualiseras. Stora mängder ascites medför att bäckenorganen inte kan visualiseras adekvat. Några blodprover kontrolleras också: Hb 121 ( g/l), LPK 10,3 (3,8-8,8 x 10 9 ), TPK 340 ( x 10 9 ), Na 139 ( mmol/l), K 3,8 (3,5-4,4 mmol/l), Kreatinin 64 (45-90 µmol/l), Bilirubin 18 (<26 µmol/l), ALP 1,2 (0,6-1,8 µkat/l), ALAT 0,82 (<0,76 µkat/l ), ASAT 0,60 (<0,61 µkat/l), Albumin 30 (36-45 g/l), PK 1,2 (0,8-1,2 INR), APTT 30 (24-33 s) CRP 22 (<10 mg/l). Christina blir inlagd och man genomför laparocentes, varvid 6 liter lätt blodtillblandad ascites kan uthämtas. 3:8:1 Vilka prover vill du analysera från ascites? (2p)

31 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att en lördagskväll för ca fyra veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en förkylning som inte velat ge med sig och fått en tilltagande hosta med gula upphostningar och feber samt andnöd. Jourhavande beskriver i remissen att det bilateralt auskulterades talrika sibilanta ronki. Andningsfrekvensen var 24/min, saturationen 92%, kroppstemperaturen 38,1 C. CRP var 75 mg/l och LPK 11,2 x 10 9 /L. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Christina berättar att hon nu känner sig som vanligt och skäms nästan för att ta upp doktorns tid. Hon tar inga mediciner. Du misstänker i första hand astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Undersökningsresultaten är förenliga med KOL. Man påvisar brist på α1-antitrypsin. Christina remitteras till Lungmedicinska kliniken och fortsatt behandling och kontroller sker där. Sju år senare berättar Christina vid ett besök på mottagningen att hon förutom sina symtom från lungorna dessutom har noterat en diffus tyngdkänsla i buken. De senaste månaderna har buken ökat i omfång och hon har haft svårt att knäppa byxorna. Buken palperas omfångsrik men mjuk och oöm utan säkra resistenser. Flankdämpning finns bilateralt. Levern och mjälten är inte palpabla. Ultraljudsundersökning: Svårundersökt pga. stora mängder ascites. Mjälten är normal. Levern har lätt förhöjd ekogenicitet utan förekomst av fokala förändringar. I gallblåsan ses ett litet konkrement. Pankreas kan ej visualiseras. Stora mängder ascites medför att bäckenorganen inte kan visualiseras adekvat. Blodprover: Hb 121 ( g/l), LPK 10,3 (3,8-8,8 x 10 9 ), TPK 340 ( x 10 9 ), Na 139 ( mmol/l), K 3,8 (3,5-4,4 mmol/l), Kreatinin 64 (45-90 µmol/l), Bilirubin 18 (<26 µmol/l), ALP 1,2 (0,6-1,8 µkat/l), ALAT 0,82 (<0,76 µkat/l ), ASAT 0,60 (<0,61 µkat/l), Albumin 30 (36-45 g/l), PK 1,2 (0,8-1,2 INR), APTT 30 (24-33 s), CRP 22 (<10 mg/l). Christina blir inlagd och man genomför laparocentes varvid 6 liter lätt blodtillblandad ascites kan uthämtas. Efter några timmar föreligger svar på följande prover: LPK i ascites 0,2 x 10 9 (< x 10 9 ), Albumin i ascites 29 g/l. Amylas i ascites är ej påvisbart. Ascitesvätska har även skickats för aerob och anaerob odling samt cytologisk analys. Svar beräknas föreligga inom 10 dagar. Av provsvaren som föreligger hittills kan man dra slutsatsen att ascites utgörs av ett exsudat. 3:9:1 Vilka preliminära slutsatser kan man mot bakgrund av Christinas sjukhistoria och aktuella undersökningsresultat i nuläget dra om orsaken till ascites? Motivera! (2p)

32 Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att för några veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en långdragen förkylning och fått tilltagande andningsbesvär. Man auskulterade talrika ronki. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Undersökningsresultaten är förenliga med KOL. Man påvisar brist på α 1 -antitrypsin. Christina remitteras till Lungmedicinska kliniken och fortsatt behandling och kontroller sker där. Sju år senare berättar Christina vid ett besök på mottagningen att hon har noterat en diffus tyngdkänsla i buken. De senaste månaderna har buken ökat i omfång och hon har haft svårt att knäppa byxorna. Buken palperas omfångsrik utan säkra resistenser. Flankdämpning finns bilateralt. Ultraljudsundersökning: Svårundersökt pga stora mängder ascites. Mjälten är normal. Levern har lätt förhöjd ekogenicitet utan förekomst av fokala förändringar. I gallblåsan ses ett litet konkrement. Pankreas kan ej visualiseras. Stora mängder ascites medför att bäckenorganen inte kan visualiseras adekvat. Blodprover: Hb 121 ( g/l), LPK 10,3 (3,8-8,8 x 10 9 ), TPK 340 ( x 10 9 ), Na 139 ( mmol/l), K 3,8 (3,5-4,4 mmol/l), Kreatinin 64 (45-90 µmol/l), Bilirubin 18 (<26 µmol/l), ALP 1,2 (0,6-1,8 µkat/l), ALAT 0,82 (<0,76 µkat/l ), ASAT 0,60 (<0,61 µkat/l), Albumin 30 (36-45 g/l), PK 1,2 (0,8-1,2 INR), APTT 30 (24-33 s), CRP 22 (<10 mg/l). Christina blir inlagd och man genomför laparocentes, varvid 6 liter lätt blodtillblandad ascites kan uthämtas. LPK i ascites 0,2 x 10 9 (< x 10 9 ), Albumin i ascites 29 g/l. Amylas i ascites är ej påvisbart. Ascites har även skickats för odling samt cytologisk analys. Av provsvaren som föreligger hittills kan man dra slutsatsen att ascites utgörs av ett exsudat. α 1 -antitrypsinbrist medför risk för levercirros och portal hypertension. Emfysem kan ge upphov till högersidig hjärtsvikt och sekundärt härtill portal hypertension. Det är dock osannolikt att ascites skulle vara orsakad av cirros/portal hypertension. I sådana fall utgörs ascites av transsudat. I det här fallet är albumininnehållet i ascites högt. Vätskan utgörs således av ett exsudat. LPK i ascites är lågt vilket talar emot infektion som genes. Malignitet måste därför misstänkas. Svar på cytologisk undersökning anländer senare och man påvisar förekomst av maligna celler i ascites. 3:10:1 Hur vill du komplettera utredningen för att påvisa den bakomliggande maligniteten? (2p)

33 Ingen fråga på denna sida Christina, 42 år, kommer till vårdcentralen efter att för några veckor sedan ha uppsökt primärvårdsakuten pga andningsbesvär. Hon hade haft en långdragen förkylning och fått tilltagande andningsbesvär. Man auskulterade talrika ronki. Christina fick inhalera luftrörsvidgande läkemedel och fick även antibiotika som hon åt i 10 dagar. Undersökningsresultaten är förenliga med KOL. Man påvisar brist på α 1 -antitrypsin. Christina remitteras till Lungmedicinska kliniken och fortsatt behandling och kontroller sker där. Sju år senare berättar Christina vid ett besök på mottagningen att hon har noterat en diffus tyngdkänsla i buken. De senaste månaderna har buken ökat i omfång och hon har haft svårt att knäppa byxorna. Buken palperas omfångsrik utan säkra resistenser. Flankdämpning finns bilateralt. Ultraljudsundersökning: Svårundersökt pga stora mängder ascites. Mjälten är normal. Levern har lätt förhöjd ekogenicitet utan förekomst av fokala förändringar. I gallblåsan ses ett litet konkrement. Pankreas kan ej visualiseras. Stora mängder ascites medför att bäckenorganen inte kan visualiseras adekvat. Blodprover: Hb 121 ( g/l), LPK 10,3 (3,8-8,8 x 10 9 ), TPK 340 ( x 10 9 ), Na 139 ( mmol/l), K 3,8 (3,5-4,4 mmol/l), Kreatinin 64 (45-90 µmol/l), Bilirubin 18 (<26 µmol/l), ALP 1,2 (0,6-1,8 µkat/l), ALAT 0,82 (<0,76 µkat/l ), ASAT 0,60 (<0,61 µkat/l), Albumin 30 (36-45 g/l), PK 1,2 (0,8-1,2 INR), APTT 30 (24-33 s), CRP 22 (<10 mg/l). Christina blir inlagd och man genomför laparocentes, varvid 6 liter lätt blodtillblandad ascites kan uthämtas. LPK i ascites 0,2 x 10 9 (< x 10 9 ), Albumin i ascites 29 g/l. Amylas i ascites är ej påvisbart. Ascites har även skickats för odling samt cytologisk analys. Av provsvaren som föreligger hittills kan man dra slutsatsen att ascites utgörs av ett exsudat. LPK i ascites är lågt vilket talar emot infektion som genes. Malignitet måste därför misstänkas. Svar på cytologisk undersökning anländer senare och man påvisar förekomst av maligna celler i ascites. Christina genomgår gynekologisk undersökning. Sedermera påvisas en ovarialcancer.

34 FALL 4 Lägg även detta ark på golvet - det underlättar din uppdelning av skrivningen inför inlämningen.

35 Alice Karlsson, 16 år, söker med sina föräldrar på barnpsykiatriska mottagningen. Föräldrarna som är separerade beskriver att Alice har varit förändrad de senaste månaderna. Hon har tappat taget i skolan; efter att ha varit ambitiös och tyckt att skolan varit rolig, har hon börjat skolka och inte velat gå. Hon har dragit sig undan sina tidigare kamrater, mest hållit sig på sitt rum. Under den senaste veckan har hon haft häftiga humörsvängningar med talrika utbrott mot föräldrarna men också mot deras partners. Sista veckan bott hos pappa. Hon har sovit dåligt, varit uppe på nätterna, haft musik på med högsta volym, varit oförskämd, verkat förvirrad och pratat om saker som inte finns. Vare sig mor eller far orkar längre och det finns småsyskon som far illa över situationen hemma. Alice sitter mest tyst under samtalet, hon reser sig upp ibland och vankar omkring i rummet, protesterar när fadern talar om den höga musiken och hävdar att den var nödvändig. Säger sig vara ledsen över att föräldrarna aldrig kan komma överens och att hon inte står ut med allt gräl. Hon är orienterad till tid, rum, person och situation, irritabel men stämningsläget förefaller neutralt om än växlande. Beskriver sig som utsatt, men vill inte närmare berätta om detta. 4:1:1 Vilka diagnoser bör Du överväga? Motivera! (2p) 4:1:2 Utifrån ditt diagnostiska resonemang - vad vill Du veta mer? (2p)

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning:

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning: Integrerad MEQ fråga 2 DX2 Totalt 17 poäng Tentamensnummer: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

Aid nr: Sidan 1 av 34 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT11 MSTA20/8LAG20 STA2 2012-06-07

Aid nr: Sidan 1 av 34 Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT11 MSTA20/8LAG20 STA2 2012-06-07 Aid nr: Sidan 1 av 34 Fall A (30 p) Rachel, 42 år Rachel, 42 år, söker sin vårdcentral p.g.a. en knöl i högra bröstet. Hon upptäckte knölen för drygt en vecka sedan. A1 Vilka kliniska undersökningsfynd

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Integrerande MEQ-fråga 2

Integrerande MEQ-fråga 2 Skrivningskod :.. 1 (13) Integrerande Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset Restskrivning 2013-08-30 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 13 sidor (inkl. detta försättsblad) där

Läs mer

Del 3. 7 sidor 13 poäng

Del 3. 7 sidor 13 poäng 7 sidor 13 poäng Till akutmottagningen kommer David 28 år. Han arbetar på bank, är sambo och har en 1-årig son. Under tonåren kontrollerades han några gånger för något fel i leverproverna som enligt David

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

MEQ 1 Sida 1. 1 a) Vad kan innefattas i begreppet kardiella inkompensationstecken i status? Ange tre

MEQ 1 Sida 1. 1 a) Vad kan innefattas i begreppet kardiella inkompensationstecken i status? Ange tre September 2007 MEQ1 MEQ 1 Sida 1 En 63-årig kvinna söker på VC pga tryck i bröstet vid ansträngning sedan ungefär 6 månader tillbaka. I vanliga fall brukar hon gå rejäla promenader dagligen med sina två

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen.

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen. Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades han några gånger för

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Integrerande. MEQ fråga 1. Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor.

Integrerande. MEQ fråga 1. Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. Integrerande MEQ fråga 1 Delexamination 3 Klinisk medicin, Södersjukhuset 2013 11 11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då?

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? AnnaLena Falknell, Vårdcentralen Sjöbo Peter Meyer, VO Barn och ungdom, Helsingborg. 2016-03-09 Läkemedel i Skåne, 9 och 10 mars 2016 1 Våra definitioner

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 20) En 46-årig man, som slutat röka för fem år sedan, kommer för allmän hälsokontroll, eftersom han känt sig trött senaste tiden. Han har ingen aktuell medicinering,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Astma Back to basics. Mikael Lundborg

Astma Back to basics. Mikael Lundborg Astma Back to basics Mikael Lundborg 2010-04-22 *Allmänläkare, Viktoriakliniken Halmstad *Ordförande, Läkemedelskommittén Halland *Sekreterare, SFAM:s Nätverk för Astma- allergioch KOL-intresserade allmänläkare

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin 11 november 2013. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3. Klinisk Medicin 11 november 2013. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 Klinisk Medicin 11 november 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes

Läs mer

Del 6_8 sidor_18 poäng

Del 6_8 sidor_18 poäng Del 6_8 sidor_18 poäng Du är i slutet på din AT-tjänst på vårdcentral och träffar 75-åriga Märta. Märta har hypertoni och är opererad för appendicit men är i övrigt frisk. Hon söker för återkommande buksmärtor

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04. SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle, 6 mån 18 p 3+1+2+3+3+2+4 Nyfött barn 23 p 2+1+3+1+3+1+3+1+1+2+2+3 Inga, 82 år 25 p 3+6+2+2+1+2+2+3+2+2

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Diskussionsfall Reumatologi

Diskussionsfall Reumatologi Diskussionsfall Reumatologi 2009 08 31 Fallbeskrivning A. Man född 1962 46-årig VD för annonsbyrå kommer till reumatologmottagningen 2008 07 22 på remiss från husläkaren. I sjukhistorien finns en del gastrit-ulcusbesvär

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

Del 5 6 sidor 20 poäng

Del 5 6 sidor 20 poäng 6 sidor 20 poäng På akutmottagningen söker en 58-årig kvinna hemmahörande i annat län men tillfälligt på besök i Uppsala. Hon är mångårig rökare men slutade för en månad sedan. Känd lindrig KOL och allergier

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 Klinisk Medicin 2014-11-19 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng Delexamination 2 restskrivning 2011-04-26 1(8) Integrerad MEQ fråga 2 Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning 2011 04 26 Totalt 21 poäng skrivningsnummer:. Anvisning: Frågan är uppdelad på åtta

Läs mer

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:...

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:... MEQ 4 (17 poäng) En 45-årig lantbrukare söker på din vårdcentral på grund av ökad andnöd Han berättar att han i samband med förkylningar kunnat känna så sedan flera år tillbaka, men nu känner han det också

Läs mer

Del 3 5 sidor 14 poäng

Del 3 5 sidor 14 poäng 5 sidor 14 poäng Diana 43 år. Du arbetar som AT-läkare på husläkarmottagningen i Östhammar, och morgonens första patient söker pga ont i magen och diarréer. Denna 43-åriga kvinna är sedan tidigare väsentligen

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination 3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 1-fråga DX2 2014-04-21 Totalt 21 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 5 sidor (Exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Del 2. 7 sidor. 18 poäng

Del 2. 7 sidor. 18 poäng 7 sidor. 18 poäng Sara är utbildad journalist. Hon har familj och ett barn. Hennes huvudsakliga symtom är halsbränna och buksmärta. Halsbrännan är besvärlig, men under de senaste två månaderna har symtomen

Läs mer

Case 3 2010-12-06. Case 3 Anamnes. Vårdcentr - Status. Vårdcentr Lab. Gruppundervisning i Klinisk Medicin, Termin 6 Lung Allergi, Höst-terminen 2010

Case 3 2010-12-06. Case 3 Anamnes. Vårdcentr - Status. Vårdcentr Lab. Gruppundervisning i Klinisk Medicin, Termin 6 Lung Allergi, Höst-terminen 2010 Case 3 Anamnes Case 3 Gruppundervisning i Klinisk Medicin, Termin 6 Lung Allergi, Höst-terminen 2010 38 kvinna, gravid i vecka 10, föräldraledig. Aldrig rökt Tidigare frisk. Söker akut på Vårdcentralen

Läs mer

Multisjuka äldre en växande patientgrupp med stort vårdbehov

Multisjuka äldre en växande patientgrupp med stort vårdbehov Multisjuka äldre en växande patientgrupp med stort vårdbehov Multisjuka äldre - definition Hur många sjukdomar? Åldersgräns? Annat kriterium? Varför behöver vi en definition? Förslag till omvänd definition

Läs mer

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6

Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 Medicinska kontroller i arbetslivet AFS 2005:6 Härdplaster - Läkarundersökning - Tjänstbarhetsbedömning Syften med kontroller Upptäcka tidiga tecken på ohälsa orsakad av arbetsmiljön Skydda särskilt känsliga

Läs mer

Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng

Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor!

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor! Delex 2 Klin med SöS. Restskrivning 2011-04-26 1(6) Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR Examinationen består av två MEQ-frågor om 41

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Del 4. 9 sidor 17 poäng

Del 4. 9 sidor 17 poäng 9 sidor 17 poäng En 35-årig kvinna söker akut pga hög feber sedan ett dygn tillbaka. Hon mår egentligen inte dåligt och har kunnat äta hela tiden. Har dock fått mera ont till vänster i buken nertill. Vid

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

Vid ytterligare penetration av anamnesen framkommer att han använder alkohol sparsamt men röker ett paket cigaretter dagligen sedan 17 års ålder.

Vid ytterligare penetration av anamnesen framkommer att han använder alkohol sparsamt men röker ett paket cigaretter dagligen sedan 17 års ålder. MEQ 6 (15,5 poäng) Martin Svensson, 45-årig rökande industriarbetare, söker dig på din vårdcentral där du arbetar som distriktsläkare och har akuttider nu på förmiddagen (15 minuters besök). Han är tidigare

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

MEQ fråga Nr..

MEQ fråga Nr.. 1 (6) En kall oktobermorgon tjänstgör du som primärjour på Medicinakuten. Du går in till Elisabeth 45 år som söker på grund av huvudvärk. Elisabeth arbetar som förskolelärare och lider av övervikt, men

Läs mer

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3 Integrerande MEQ 1 -fråga 2013-11-11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

INFEKTION FALL 1:INF. Lab: CRP 350, vita 22, trombocyter 380, kreatinin 200, Hb 150, ASAT 0,98, ALAT 0,90.

INFEKTION FALL 1:INF. Lab: CRP 350, vita 22, trombocyter 380, kreatinin 200, Hb 150, ASAT 0,98, ALAT 0,90. 66-årig man (Erik) söker på akuten med följande symtom; 3 dagars hög feber, pendlat mellan 39-40 grader successivt tilltagande produktiv hosta (rödbrunaktiga upphostningar) och andfåddhet vid djupa andetag

Läs mer

Reumatologiska kliniken. Karolinska Universitetssjukhuset. Diagnostiskt prov 2013. MEQ- fråga 1 Eva. Maximal poäng 19

Reumatologiska kliniken. Karolinska Universitetssjukhuset. Diagnostiskt prov 2013. MEQ- fråga 1 Eva. Maximal poäng 19 Reumatologiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Diagnostiskt prov 2013 MEQ- fråga 1 Eva Maximal poäng 19 Till nybesök på reumatologmottagningen kommer en 58- årig kvinna på remiss från vårdcentralen

Läs mer

Basal spirometri och fallbeskrivningar

Basal spirometri och fallbeskrivningar Basal spirometri och fallbeskrivningar Lennart Hansson Överläkare, Med Dr Lung- o allergikliniken, Lund Skånes Universitetssjukhus Per Olsson Distriktsläkare kare VC Sjöbo Fråga 1 Mina spirometrikunskaper

Läs mer

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf RÖNTGENREMISSEN Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016 Lovisa Brydolf Anamnes Kliniska fynd Diagnos Undersökningsfynd Röntgenremissens uppbyggnad UNDERSÖKNINGSTYP/REMISSGRUPP: T ex Rtg, DT, MRT, Ultraljud,

Läs mer

MEQ-fråga 1 OBS ATT I DENNA VERSION FINNS RÄTTNINGSMALL MED. DET KAN FINNAS FÖRSLAG TILL SVAR SOM INTE ÄR MED HÄR.

MEQ-fråga 1 OBS ATT I DENNA VERSION FINNS RÄTTNINGSMALL MED. DET KAN FINNAS FÖRSLAG TILL SVAR SOM INTE ÄR MED HÄR. MEQ-fråga 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht13t14 Totalt 20 poäng OBS ATT I DENNA VERSION FINNS RÄTTNINGSMALL MED. DET KAN FINNAS FÖRSLAG TILL SVAR SOM INTE ÄR MED HÄR. Anvisning: (Examinationen

Läs mer

Akut Ortopedi. Peder Weckström, ÖL Ortopedkirurgiska kliniken USÖ

Akut Ortopedi. Peder Weckström, ÖL Ortopedkirurgiska kliniken USÖ Akut Ortopedi Peder Weckström, ÖL Ortopedkirurgiska kliniken USÖ Agenda Ortopedkirurgiska kliniken USÖ Ortopediundervisning USÖ Vad är det bråttom med Distalstatus Rutiner vid handläggning ortopedpatienter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p Du har börjat som vikarie vid en husläkarmottagning, den ordinarie läkaren har flyttat utomlands efter en misslyckad politisk karriär. En 44 årig överviktig regissör kommer för kontroll av hypertoni som

Läs mer

Del 6_9 sidor_13 poäng

Del 6_9 sidor_13 poäng En 22-årig kvinna söker akut för blodiga diarréer. Hon är avmagrad och blek. Hon har varit sjuk i några veckor, kanske 1½ månad och successivt blivit sämre. Du gör en rektoskopi på akuten och finner en

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 2 DX2 2014-04-23 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Rättarens poäng på denna sida:

Rättarens poäng på denna sida: 9 sidor 15 poäng En man född 1965 söker akutmottagningen pga smärtor i övre delen av buken sedan ca ett halvt dygn tillbaka. Smärtorna sitter som ett band runt buken och strålar bakåt i ryggen. Smärtorna

Läs mer

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet LUNGEMBOLI Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet EPIDEMIOLOGI DVT 150-200/100 000/år LE 20-60/100 000/år Mortalitet: 10-15/100 000 Yngre kvinnor +80år, 1/100/år

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping bildomtentamen 2011-08-26 KOD Läkarprogrammet stadiii 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping bildomtentamen 2011-08-26 KOD Läkarprogrammet stadiii 1(10) 1(10) Roland Esitance, 36 år, kommer till öronmottagningen för bedömning av en ordentligt besvärlig vänstersidig nästäppa. Hans kompis Mats Oideus från KTH Mätteknik har redan mätt upp nedanstående diagram

Läs mer

DX3 2016-04-07. Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ

DX3 2016-04-07. Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ DX3 2016-04-07 Klinisk Medicin 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT13 MSTA20/8LAG20 STA2 2014-01-07

Tentamen Läkarprogrammet Stadium II, HT13 MSTA20/8LAG20 STA2 2014-01-07 Aid nr..1(35) Fall A (32 p) Gunilla, 51 år Gunilla, 51 år, uppsöker akutmottagningen pga. tilltagande andfåddhet och orkeslöshet. Hon har känt sig trött en längre tid men skyllt detta på åldern. Den senaste

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Rest DUGGA I INFEKTIONSSJUKDOMAR

Rest DUGGA I INFEKTIONSSJUKDOMAR Dugganummer 1 (5) Rest DUGGA I INFEKTIONSSJUKDOMAR Karolinska Universitetssjukhuset Solna och Huddinge 11 maj 2010, kl 09.00 11.30 För er som gör omdugga: Gick kursen år mån Skrivningen består av 10 kortsvarsfrågor.

Läs mer

Greta 75 år är tidigare i stort sett tidigare frisk och tar inga mediciner. Ej rökare.

Greta 75 år är tidigare i stort sett tidigare frisk och tar inga mediciner. Ej rökare. Greta 75 år är tidigare i stort sett tidigare frisk och tar inga mediciner. Ej rökare. Söker på grund av nedstämdhet sedan 3 månader tillbaka och sätts in på T Citalopram 20mg 1x1. Normala rutinprover.

Läs mer

Akut endokrinologi. Inger Friberg 2014

Akut endokrinologi. Inger Friberg 2014 Akut endokrinologi Inger Friberg 2014 Karin 68 år Hypertoni sedan 5 år tar ACE hämmare i kombination med tiazid Osteoporos diagnos efter radiusfraktur tar bisfosfonat och Calcium D vitamin Tröttare senaste

Läs mer

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT 1. Husläkarmottagning Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Att behandlas för Radiusfraktur

Att behandlas för Radiusfraktur Att behandlas för Radiusfraktur Patientinformation Sydöstra sjukvårdsregionen Radiusfraktur Handledsbrott kallas även radiusfraktur eller brott på strålbenet. Detta är det vanligaste benbrottet, som uppkommer

Läs mer

Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till!

Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! 1 (A) Hur kan man klassificera astma? Nämn ett karakteristika alternativt

Läs mer

Skrivtid: Nummer:...

Skrivtid: Nummer:... 1 Skrivning 3, HT 2010 2010-11-04 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 2 1. Du träffar under AT på Mariefreds vårdcentral Lukas, 18 år som söker pga ändtarmsbesvär. Han har sin mamma med sig som

Läs mer

Frågor om Din lungsjukdom

Frågor om Din lungsjukdom Frågor om Din lungsjukdom. Hur gammal är Du?..... år.. Är Du? Kvinna Man. På vilken vårdcentral/hälsocentral/familjeläkarmottagning har Du Dina läkarkontakter? Svar:. Ej aktuellt. Vilken lungsjukdom har

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod 1 65 årig man, icke rökare söker på grund av andfåddhet vid ansträngning sen ett par veckor. Ingen hosta, ingen smärta i thorax. Lungauskultation påvisar nedsatt andningsljud över höger lungas bas, perkutorisk

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi Fallbaserad målbeskrivning urologi Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi 1 67-årig diabetiker med neuro- och nefropati. På akutmottagningen för att han sedan några månader kissar allt oftare med

Läs mer

Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21. Klinisk Medicin. 21 poäng MEQ 1

Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21. Klinisk Medicin. 21 poäng MEQ 1 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 21 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012

Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012 Minnesanteckningar från allergironden på Jordbro vårdcentral den 11 april-2012 Först vill jag tacka Jordbro vårdcentral att vi fick komma och ha en allergirond hos Er, det var mycket trevligt och det blev

Läs mer

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker Hypofys, skelett mm! Falldiskussionsseminarium T7 VT 2010 1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker En 52-årig man kommer till dig som husläkare för uppföljning av hypertoni, de senaste åren har mer behandling

Läs mer

Del 7_6 sidor_14 poäng

Del 7_6 sidor_14 poäng Del 7_6 sidor_14 poäng 62-årig kvinna med viss höftledsartros i övrigt väsentligen frisk. Hon kommer nu på mottagningsbesök pga att hon senaste halvåret haft tilltagande besvär av andfåddhet vid ansträngning.

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för oftalmiatrik Huddinge Universitetssjukhus/ S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: 34 Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Svarsmall

Läs mer

Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR

Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR IV Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR 63 Bröstsmärta Vid samtidig andnöd se även avsnitt Andnöd s 66. Vid säkert trauma mot bröstkorgen se även avsnitt Symtom från rörelseapparaten s 34. Vid feber + andningskorrelerad

Läs mer

MEQ 2 VT I 2014 Ditt tentamensnummer

MEQ 2 VT I 2014 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Lycksele. En 45-årig kvinna söker pga svår klåda, som stör nattsömnen. Hon arbetar i kassan på en bensinmack och är tidigare väsentligen frisk. Feströker ibland. ½ flaska

Läs mer

Du vikarierar på kirurgkliniken i Falun, efter avslutad AT-tjänst. Där screenar man 65-åriga män för abdominellt aortaaneurysm (AAA) sedan 2007.

Du vikarierar på kirurgkliniken i Falun, efter avslutad AT-tjänst. Där screenar man 65-åriga män för abdominellt aortaaneurysm (AAA) sedan 2007. Del 5_10 sidor_29 poäng Du vikarierar på kirurgkliniken i Falun, efter avslutad AT-tjänst. Där screenar man 65-åriga män för abdominellt aortaaneurysm (AAA) sedan 2007. 1.1 Vilken undersökningsmetod använder

Läs mer

Del 5_9 sidor_15 poäng

Del 5_9 sidor_15 poäng Del 5_9 sidor_15 poäng En 82-årig man kommer in till akuten pga att han har varit förstoppad upp till två veckor och har inte haft någon riktig avföring sista två dagarna. Han känner sig uppblåst och uppkörd

Läs mer

Delexamination 3. Kortsvarsfrågor poäng. Danderyds sjukhus Karolinska Solna. Skrivtid: Skrivningsnummer:.. Lycka till!

Delexamination 3. Kortsvarsfrågor poäng. Danderyds sjukhus Karolinska Solna. Skrivtid: Skrivningsnummer:.. Lycka till! Delexamination 3 Kortsvarsfrågor 2014-04-10 40 poäng Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.30 Skrivningsnummer:.. Lycka till! 1 Du jobbar ST-Läkare på Norrtälje sjukhus. Till din mottagning

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 KOL Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 Kroniskt obstruktiv lungsjukdom är: Kronisk obstruktiv lungsjukdom= KOL är en inflammatorisk luftrörs/lungsjukdom som ger kronisk

Läs mer

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmasjukdomslära, diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Prevalens KOL 5-15% av befolkningen över 45 år ASTMA ca 8%

Läs mer