KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesprotokoll sid 2 (30) Innehållsförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesprotokoll sid 2 (30) 2015-11-24 201-223. Innehållsförteckning"

Transkript

1

2 Sammanträdesprotokoll sid 2 (30) Innehållsförteckning 201 Medborgarförslag (Torbjörn Jerlerup) upprustning av Borgholms busstation och träffpunkt Öland m m. 202 Medborgarförslag (Eulalia Brandt) förbättra maten till elever och gamla. 203 Medborgarförslag (Ingela Larsson) inrätta Ta-hand-om-avdelning vid återvinningscentraler. 204 Medborgarförslag (J-Å Bondesson) Utegym i Borgholm. 205 Medborgarförslag (Lars Engström) öppna väntsalen vid Resecentrum i Borgholm. 206 Medborgarförslag (Johanna Päivärinta) bygg kretsloppshus för utställningar m m på Kalleguta återvinningsstation. 207 Medborgarförslag (Bo Sadel) klistermärke på soptunnor hos privatpersoner där det får läggas hundbajspåsar. 208 Information från verksamheten 209 Budgetuppföljning, oktober Fortsatt deltagande i Projekt Sydostpassagen samt fortsatt medfinansiering. 211 Medfinansiering; personalresurs för att driva e-tjänsteutvecklingsprojekt i Kalmar läns kommuner. 212 Upphandling ramavtal byggtjänster, godkännande av skall-krav. 213 Anvisning av medel; renovering av Sjöstugans servering. 214 Anvisning av medel; anpassning av lokaler för förskola i Parkvillan, fastigheten Borgholm 11: Begäran om tilläggsbudget; anpassning av lokaler för Borgholms kommuns IT-avdelning, fastigheten kv Höken Lokaler till centrala förskoleområdet; upphandling samt ändring av detaljplan, Skogsbrynet, Borgholm. 217 Riktlinjer för hantering av extraordinära händelser. 218 Revidering av Reglemente för krisledningsnämnden. 219 Reglemente för överförmyndaren. 220 Rättelsebeslut; godkännande av inlämnat överklagande av Mark- och miljödomstolens dom , Detaljplan Järnnian. 221 Sammanträdesdagar Meddelande och delegationsbeslut. 223 Återrapportering; utredning av användningsområden samt fortsatta anpassningsåtgärder gamla hälsocentralen, Ekbacka.

3 Sammanträdesprotokoll sid 3 (30) 201 Dnr 2014/ KS Medborgarförslag (Torbjörn Jerlerup) upprustning av Borgholms busstation och träffpunkt Öland m m. Torbjörn Jerlerup, Tingsdalsvägen 38, Köpingsvik, föreslår i medborgarförslag att - Borgholms kommunfullmäktige prioriterar upprustningen av busstationen och omgivningen. - om intressekonflikter med hus- och markägare och Kalmar länstrafik föreligger anses att kommunen ska strunta i vems ansvar det är och bara skjuta till pengar för att rusta upp området hur som helst. Det är ett allmänt intresse att kommunen har en välkomnande port till kommunen. - kontakter tas med Mörbylånga kommun för att rusta upp Träffpunkt Öland. Många av kommunens barn passerar den knutpunkten på vintern. Den är kall och vandaliserad och mörk. Det är i kommunens intresse att dessa barn får en trygg färdväg hem. Dessutom gäller samma sak här när det gäller turismen på ön. Kommunfullmäktige lämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget ska anses besvarat med att kommunen beslutat att ta över städning av väntsalen så att den kan hållas öppen. Enligt kommunallagen ska ett medborgarförslag endast beröra en fråga. I det här fallet bedöms upprustning av Borgholms Busstation vara den fråga som kommunen har att behandla. Frågan gällande Träffpunkt Öland får, om politiken så anser, behandlas inom Ölands Kommunalförbund. Att anvisa kommunala medel för att rusta upp annans fastighet strider mot Kommunallagen men vad gäller väntsalen kan detta anses vara av allmänt intresse. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att anse medborgarförslaget besvarat med att kommunen beslutat att ta över städning av väntsalen m m så att den kan hållas öppen Vid dagens sammanträde redogör Torbjörn Jerlerup för sitt förslag. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t anse medborgarförslaget besvarat med att kommunen beslutat att ta över städning av väntsalen m m så att den kan hållas öppen.

4 Sammanträdesprotokoll sid 4 (30) 202 Dnr 2014/ KS Medborgarförslag (Eulalia Brandt) förbättra maten till elever och gamla. Eulalia Brandt, Trädgårdsgatan 11 B, Borgholm, och elev på Slottsskolan, föreslår i medborgarförslag att maten till elever och gamla ska förbättras. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget ska anses besvara med kostchefens redovisning. Av kostchef Åsa Amnérs redovisning framgår hur kostorganisationen arbetar och att arbetet sker i enlighet med intentionerna i de politiskt beslutade styrdokumenten. Mat är ett ämne som väcker känslor hos många. I Kostorganisationen i Borgholms kommun har vi därför säkrat att vi har bästa möjliga kompetens för uppdraget att laga mat till barn och äldre i Borgholms kommun. Vårt uppdrag sträcker sig över åldersgruppen år. Vi bereder all typ av specialkost såsom glutenfritt, laktosfritt, fritt från soya, extra näringsberikat, timbalkost, stomikost, lättuggat, finfördelat mm. Vi har även vegetarisk mat samt kulturellt anpassad mat. Dock ej Kosher och Halal. Varje dag levererar vi ca 1000 portioner från Viktoriaskolans kök, ca 300 från Åkerbo och ca 220 från Rälla. På Viktoriaskolan och Åkerboskolan ingår både äldre-måltider och elev-måltider. Borgholms kommun har en Kostpolicy som verksamheten följer. Den grundläggande delen är att vi förhåller oss till Livsmedelsverkets rekommendationer. Utöver Kostpolicyn har vi Kostavtal som tecknas med respektive enhet. I Kostavtalet regleras själva beställningarna mellan beställare och utförare. Där förbinder vi oss också att träffas på Kostråd, där vi går igenom tankar, önske-mål och funderingar tillsammans, beställare och utförare. Matsedeln komponeras av köket, och man tar hänsyn till det som framkommit på Kostråden. Dock finns det ett antal begränsningar som är direkt kopplade till ekonomiska och fysiska förutsättningar i verksamheten. Kostverksamheten i Borgholms kommun har under en tvåårsperiod haft kraftiga besparingar och vi har anpassat verksamheten. Vår bestämda uppfattning är att detta inte har påverkat kvaliteten på den mat som serveras. För att vi ska klara de besparingskrav som åligger oss måste vi hela tiden vara ekonomiska och kreativa och hitta vägar för att fortsätta utveckla verksamheten. Vår strävan är också att kasta så lite mat som möjligt. Genom att ta fram i omgångar kan vi varmhålla i rätt temperatur tills vi ser om vi istället kan frysa

5 Sammanträdesprotokoll sid 5 (30) in maten för att därefter servera vid annat tillfälle. Det är därför vi har möjlighet att erbjuda alternativrätter vissa dagar. Det brukar vara mycket uppskattat! Genom att frysa in mat som inte har gått åt ena dagen, har vi alltid mat att ta fram om maten någon gång skulle minska så fort att det riskerar att ta slut. Det är inte en enda dag som maten har tagit slut helt och hållet, men vi kan ha serverat en annan rätt än det som står på matsedeln. Vi har också ett sallads-bord med ca tio sorters grönsaker, smör och knäckebröd. Vi har infört vägning av matavfallet i Viktoriaskolans matsal. Där är det tydligt att de dagar vi serverar en godare rätt till exempel schnitzel med klyftpotatis, så ökar matsvinnet. Alla måltider är näringsberäknade i kostdataprogrammet AIVO. Därmed har vi full kontroll på att det som serveras är tillräckligt för att tillgodose dagsbehovet för måltiden. I skolans värld finns det ett föräldraansvar för dygnets övriga måltider. För Fritids-verksamheten finns frukost och mellanmål inom skolans egen verksamhet. Inom äldreomsorgen serverar vi även ett näringsberäknat kvällsmål samt att enheten själva serverar frukost och mellanmål. För ett tag sedan genomfördes en undersökning som sedan presenterades både i Barometern och i Expressen. Den visade att Borgholms kommun ligger på andra plats i hela Kalmar Län när det gäller äldremat. På en avdelning i centrala området har vi 100 % kundnöjdhet med måltiderna och de får mat levererad från det kök som har varit föremål för det medborgarförslag som skickats in Konsekvensanalys Kostorganisationen arbetar utifrån den budget som kommunfullmäktige beslutar årligen. Förändringar inom organisationen kan innebära krav på ökad budget. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att anse medborgarförslaget besvarat i och med överlämnad redovisning. Vid dagens sammanträde redogör Eulalia Brandt för sitt förslag Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t anse medborgarförslaget besvarat i och med överlämnad redovisning.

6 Sammanträdesprotokoll sid 6 (30) 203 Dnr 2014/ KS Medborgarförslag (Ingela Larsson) inrätta Ta-hand-om-avdelning vid återvinningscentraler. Ingela Larsson, Hagskogsvägen 154, Byxelkrok, föreslår i medborgarförslag att det på återvinningscentralerna i kommunen bör finnas en avdelning där man i samband med att man sorterar sina utgångna, trasiga saker, kan lämna in det som är helt eller användbart för andra att ta vara på för en billig peng. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget ska anses besvarat med hänvisning till Borgholms Energis pågående arbete. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att anse medborgarförslaget besvarat i och med Borgholm Energi AB:s redogörelse. Vid dagens sammanträde redogör Ingela Larsson för sitt förslag. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t anse medborgarförslaget besvarat i och med att Borgholm Energi AB redogjort Att möjliggöra återbruk av inlämnade föremål vid kommunens återvinningscentraler är en åtgärd som ligger helt i linje med den inriktning Borgholm Energi önskar se för avfallsverksamheten i framtiden. Det är även en av de åtgärder som nämns i avfallsplanen (antagen av KF , 111) som bör genomföras för att nå de mål och följa de strategier som ställts i samma avfallsplan. Borgholm Energi avser att inför 2016 budgetera för utredning kring utformningen av ett system för återbruk. Detta kan få viss påverkan på avfallstaxan.

7 Sammanträdesprotokoll sid 7 (30) 204 Dnr 2014/ KS Medborgarförslag (J-Å Bondesson) Utegym i Borgholm. J-Å Bondesson, Skedstadgatan 23, Köpingsvik, föreslår i medborgarförslag att kommunen bygger ett utegym förslagsvis i parken vid Gula Paviljongen. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget avslås med hänvisning till att det redan finns ett utegym på Kapelludden som allmänheten har tillgång till samt att parken vid Gula Paviljongen inte är en lämplig placering. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att avslå medborgarförslaget. Förslagsställaren är inbjuden till dagens sammanträde men har valt att inte delta. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t avslå medborgarförslaget. 205 Dnr 2015/ KS Medborgarförslag (Lars Engström) öppna väntsalen vid Resecentrum i Borgholm. Lars Engström, Horns Kustväg 133, Löttorp, föreslår i medborgarförslag inkommet att kommunen öppnar väntsalen vid Resecentrum omedelbart. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget ska anses besvarat med att kommunen beslutat att ta över städning av väntsalen så att den kan hållas öppen.

8 Sammanträdesprotokoll sid 8 (30) Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att anse medborgarförslaget besvarat med att kommunen beslutat att ta över städning av väntsalen m m så att den kan hållas öppen. Förslagsställaren är inbjuden till dagens sammanträde men har valt att inte delta. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t anse medborgarförslaget besvarat med att kommunen beslutat att ta över städning av väntsalen m m så att den kan hållas öppen 206 Dnr 2015/ KS Medborgarförslag (Johanna Päivärinta) bygg kretsloppshus för utställningar m m på Kalleguta återvinningsstation. Johanna Päivärinta, Sättra 37, Borgholm, föreslår i medborgarförslag att det byggs ett kretsloppshus på Kalleguta återvinningsstation som ska användas till konstnärlig aktivitet samt utställningar. Kommunfullmäktige överlämnade medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget avslås med hänvisning till yttrande från driftledare för Återvinning och avfall, Christina Olsson, på Borgholm Energi AB enligt följande: Borgholm Energi anser inte att det ligger inom bolagets kärnverksamhet att hålla med en konsthall. Om en sådan skulle uppföras, är det inte rimligt att kostnaden läggs på avfallskollektivet. Det finns planer på hur Kalleguta återvinningscentral ska utformas och användas i framtiden, och med detta i åtanke ser jag inte att en konsthall skulle få plats inom anläggningen. Tillståndet för anläggningen begränsar vad anläggningen får användas till, och att ändra i detta tillstånd kräver en inte obetydlig arbetsinsats. Kommunen har inte heller inom sin kulturverksamhet några budgeterade medel som skulle kunna användas för denna typ av investeringar/verksamhet.

9 Sammanträdesprotokoll sid 9 (30) Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att avslå medborgarförslaget. Förslagsställaren är inbjuden till dagens sammanträde men har valt att inte delta. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t avslå medborgarförslaget. 207 Dnr 2015/ KS Medborgarförslag (Bo Sadel) klistermärke på soptunnor hos privatpersoner där det får läggas hundbajspåsar. Bo Sadel, Lannsjövägen 22, Borgholm, föreslår i medborgarförslag att kommunen ska låta trycka upp klistermärken och skicka med sopräkningen så att privatpersoner som tillåter att hundbajspåsar läggs i deras soptunnor, kan sätta upp dessa på tunnorna. Kommunfullmäktige lämnad medborgarförslaget till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget avslås. Soptömning i Borgholms kommun görs genom Borgholm Energis (BEAB) försorg. BEAB tillämpar en taxemodell baserad på en fast, respektive en rörlig del. Den rörliga delen avser vägning av sopor hos varje abonnent. Med hänsyn till aktuell taxemodell är kommunledningskontorets bedömning att intresset kommer att vara marginellt för att ta emot hundbajspåsar hos abonnenterna. Medborgarförslaget bör därför avslås då varje abonnent själv kan märka och upplåta sin soptunna om så önskas. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att avslå medborgarförslaget då varje abonnent själv kan märka och upplåta sin soptunna om så önskas.

10 Sammanträdesprotokoll sid 10 (30) Förslagsställaren är inbjuden till dagens sammanträde men har valt att inte delta. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t avslå medborgarförslaget då varje abonnent själv kan märka upp och upplåta sin soptunna om så önskas. 208 Information från verksamheten T f kommunchef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om - rekryteringen av personalchef. - arbetet med upprustning av Robinsonbryggan är planerat att vara klart 31 mars att jubileumsåret börjar med en Kick Off 5 januari 2016 som arrangeras gemensamt av Borgholms kommun och Borgholms Cityförening. - det ansträngda läget med anledning av arbetet kring flyktingmottagningen. - att det är stort behov av gode män. - kommande möte med länsstyrelsens integrationsråd. - att nytt avtal gällande ensamkommande barn är på gång. 209 Dnr 2015/ KS Budgetuppföljning, oktober Controller Linda Kjellin redogör för budgetuppföljning för oktober månad varav framgår att: Resultatet uppgår till plus 24,6 mkr efter tio månader. Likviditeten Medelsaldot på kommunens checkräkningskredit uppgår till plus 41 mkr. Medelsaldot under oktober har försämrats med 7,4 mkr sedan september månad. Det som sänkte medelsaldo under oktober månad var köpet av fastigheten Höken 2. Investeringar De budgeterade investeringarna enligt kommunfullmäktige uppgår till högst 35 mkr under Till och med oktober är 24,8 mkr av totala investerings-

11 Sammanträdesprotokoll sid 11 (30) budgeten utnyttjad. Större investeringsprojekt i år är renovering köp av fastigheten Höken 2, renovering förskola Runsten, Borgholms hamn och beslutade gaturenoveringar i Borgholm. Beslut Kommunstyrelsen lägger budgetuppföljningen till handlingarna. 210 Dnr 2014/ KS Fortsatt deltagande i Projekt Sydostpassagen samt fortsatt medfinansiering. Länsstyrelsen i Kalmar län informerar i skrivelse inkommen att arbetet är påbörjat vad gäller ny ansökan avseende projektet Sydostpassagen till Interreg South Baltic Programme. Avsikten med ansökan är att samverka med andra länder runt södra Östersjön för en gemensam destinationsutveckling och en vandringsutställning. Syftet är även att lyfta fram de befintliga maritima miljöerna, besöksmålen och museerna i en gemensam portal. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde redogjorde näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson för projektet. Länsstyrelsen kommer att söka 1milj EUR och medfinansieringen är 25 %, totalt 0,25 milj EUR för de som delar i projektet. För Borgholms kommun är det sek per år i tre år, totalt sek. Projektet avser att starta, om det blir antaget under andra halvan av Ansökan ska vara inlämnad i december så Länsstyrelsen behöver svar före Syftet är att hela medfinansieringen ska återinvesteras i lokal infrastruktur och göra medfinansiering kostnadsneutral. Samt att parterna får tillgång till vandringsutställningen, både under och efter programperioden. I det budgetförslag för näringslivsverksamhet i Borgholms kommun som är föreslaget för 2016 är ca halva kostnaden budgeterad. Länsstyrelsen efterfrågar en avsiktsförklaring att kommunen avser att delta i projektet Sydostpassagen och att fortsätta stödja projektet ekonomiskt. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att meddela att kommunen har för avsikt att fortsätta att delta i projektet. att anvisa kronor/år i kommunstyrelsens internbudget under tre år som kommunens medfinansiering i projektet.

12 Sammanträdesprotokoll sid 12 (30) Yrkanden Monica Enberg (S), Marcel van Luijn (M) och Sofie Loirendal (FÖL) yrkar bifall till fortsatt deltagande och anvisande av medel. Ordföranden konstaterar att det endast finns bifallsyrkanden. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t a t t meddela att kommunen har för avsikt att fortsätta att delta i projektet. anvisa kronor/år i kommunstyrelsens internbudget under tre år som kommunens medfinansiering i projektet. 211 Dnr 2015/ KS Medfinansiering; personalresurs för att driva e-tjänsteutvecklingsprojekt i Kalmar läns kommuner. Vid möte beslutade Primärkommunala nämnden att godkänna avtal gällande finansiering av personalresurs för att driva e-tjänsteutvecklingsprojekt i Kalmar läns kommuner. Avtalet gäller från och med till och med Genom avtalet förbinder sig ingående parter att gemensamt finansiera en personalresurs för samordning av insatserna inom området e-tjänsteutveckling. Insatserna ska bland annat omfatta: - ta fram förslag till samverkanformer. - dokumentera generella krav på e-tjänsteplattform. - verksamhetsnytta på kort och lång sikt. - identifiera olika typer av kostnader. - övergripande plan för projektgenomförande. - utreda hur vi bäst drar för del av de samverkansprojekt som pågår i andra regioner. Medfinansieringen för Borgholms kommuns del uppgår till kronor, varav 50 % är rak andel och 50 % baserat på invånarantal. Yrkanden Monica Enberg (S) yrkar bifall till avtalet. Ordföranden konstaterar att det endast finns bifallsyrkande.

13 Sammanträdesprotokoll sid 13 (30) Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t godkänna upprättat avtal och föreslagen medfinansiering under förutsättning att övriga medfinansiärer deltar i projektet. 212 Dnr 2015/ KS Upphandling ramavtal byggtjänster, godkännande av skall-krav. I tjänsteskrivelse redogör ekonomiavdelningen för upphandling av ramavtal för byggtjänster och presenterar förslag på skall-krav och utvärderingskriterier. Upphandlingen avser, efter avrop mot ramavtal, leveranser av byggtjänster inom de kompetensområden som redovisas nedan. Ramavtal kan tecknas med flera leverantörer för följande kompetensområde. 1. Snickeri/byggservice 2. Måleri 3. VVS, inklusive jourverksamhet 4. El, inklusive jourverksamhet 5. Murning 6. Golvläggning/Kakel och klinker-våtrum 7. Förebyggande underhåll och reparation, Ventilation 8. Plåtslageri 9. Glasmästeri 10. Förebyggande underhåll och reparation, Värmepumpar/Kyla 11. Flytt- och Byggstädning 12. Lås och larm Anbudsgivare kan lämna anbud på ett eller flera kompetensområden. Under mötet konsteras att Jourverksamheten måste utföras omgående och med omedelbar insats och utan krav på dokumentation. Yrkanden Monica Enberg (S) yrkar bifall till förslaget och synpunkterna gällande jourverksamheten. Ordföranden konstaterar att det endast finns bifallsyrkande.

14 Sammanträdesprotokoll sid 14 (30) Beslut Kommunstyrelsen godkänner följande skall-krav och utvärderingskriterier gällande upphandling av ramavtal för byggtjänster: Anbudgivaren ska lämna garanti på utfört arbete minst i enlighet med Montage 85. Leverantören ska till anbudet bifoga en enklare företagsbeskrivning som bör innehålla uppgifter om företaget, dess affärsidé, verksamhet och organisation, etableringsort, samarbetspartner, leverantörens personalstyrka inom Borgholms kommun eller dess närområde, samt redogöra hur man har tänkt organisera med personal vid ett eventuellt avtal. Leverantören ska ha tillräcklig teknisk och yrkesmässig kapacitet för att utföra uppdraget. Som bevis skall behörighet styrkas på begäran av beställare. Fast pris ska anges i SEK, exklusive moms. Leverantörens samtliga kostnader skall ingå i priset, gäller även transportkostnader. Vid varje beställning ska mellan parterna överenskommas en avtalad leveransdag samt plats. Om beställaren så begär ska leverans ske inom i anbudet angiven leveranstid. En beställning ska bekräftas med ordererkännande om avtalsanvändaren begär detta. Leverans ska ske under beställarens ordinarie arbetstid om inte annat överenskommits. Jourverksamheten måste kunna utföras omgående och med omedelbar insats och utan krav på skriftlig ordererkännande. Arbeten ska utföras i enlighet med arbetsmiljölagen. Arbetsplatsen ska vara byggstädad efter slutfört uppdrag. Beställaren förbehåller sig rätten att göra en separat upphandling för varje större eller komplext objekt, eller då det föreligger särskilda skäl. Anbudsgivaren som tecknar ramavtal enligt denna förfrågan är inte förhindrad att delta vid sådan särskild anbudsinfordran. Beställaren förbinder sig inte att avropa en viss kvantitet, utan antagen leverantör är skyldig att leverera beställarens verkliga behov. Utvärdering, per kompetensområde, kommer att ske av de anbud som uppfyller ställda krav och som lämnats av leverantörer som kvalificerats till utvärdering. Beställaren kommer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet med hänsyn taget till nedan angivna, viktade utvärderingskriterier: Viktning 1. Timkostnad 85 % 2. Inställelsetid 10 % 3. Materialpåslag 5 %

15 Sammanträdesprotokoll sid 15 (30) 213 Dnr 2015/ KS Anvisning av medel; renovering av Sjöstugans servering. Borgholm Energi AB föreslår att kommunen i 2016 års budget avsätter 274 tkr för renovering av Sjöstugans servering för att möjliggöra verksamhet i lokalerna. Bolagets sammanfattning av ärendet Underhållet på Sjöstugans servering har under många år blivit eftersatt, detta gäller utvändigt underhåll. Det kommer klagomål från hyresgästen gällande läckage. Fastighet har gjort flera akututryckningar för att för-söka åtgärda detta, men flera byggnadsdelar är i så dåligt skick att det är svårt att komma tillrätta med problemet. Kommunen gav våren 2015 Borgholm Energi i uppdrag att hyra ut fastigheten för serveringsändamål. Borgholm Energi vill kunna garantera att byggnaden är i brukbart skick. Bolagets konsekvensanalys Om problemen inte åtgärdas föreligger risk för omfattande följdskador på byggnadsstomme, byggnadsdelar, inredning m m. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att anvisa 274 tkr ur 2015 års investeringsbudget Ospec fastigheter för renovering av Sjöstugans servering. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t anvisa 274 tkr ur 2015 års investeringsbudget Ospec fastigheter för renovering av Sjöstugans servering. 214 Dnr 2015/ KS Anvisning av medel; anpassning av lokaler för förskola i Parkvillan, fastigheten Borgholm 11:42. I tjänsteskrivelse och vid dagens sammanträde redogör fastighetsstrateg Maria Drott för uppdrag från utbildningsnämnden 87/15, att utöka antalet förskoleplatser i Borgholms centrala förskoleområde. I skrivelsen föreslås att anpassning av lokaler görs för en förskoleavdelning i Parkvillan, fastigheten Borgholm 11:4. Bakgrund Utbildningsförvaltningen har i samråd med kommunledningskontoret tittat på olika lokallösningar för att kunna möta efterfrågan på förskoleplatser i Borgholms centrala förskoleområde.

16 Sammanträdesprotokoll sid 16 (30) Tidigare förslag om att anpassa lokaler för förskola i fastigheten KV Höken 2 har avskrivits på grund av att bygglovskraven för brand och tillgänglighet krävde omfattande ombyggnad samt att lekytor och utemiljö för verksamheten saknades i direkt anslutning till byggnaden. Borgholms kommuns IT-avdelning har tidigare begärt att få utöka lokalerna efter sammanslagning med Mörbylånga kommun. Behovet av arbetsplatser har ökat vilket har medfört att organisationen inte längre ryms i Parkvillan. Bedömning Parkvillans lokaler kan anpassas till förskola och förutsättningar finns för att lokalerna kan bli ändamålsenliga för förskoleverksamhet. Byggnaden är bra placerad med närhet till grönområde och parkering. Invändigt är ytskikt, ventilation och kök godkända och placeringen av rummen ger god överblick. Lokalerna uppfyller dock inte nutida krav på tillgänglighet bl a saknas ramp och RWC. Lokalerna har också begränsningar ur arbetsmiljösynpunkt gällande entrén och ytor för kapprum och personalrum. Klädfack, skötrum, våtbänk, tvättmaskin/ torktumlare och torkskåp måste placeras vilket kräver stora ytor och medför omfattande ingrepp. Åtgärderna genom ombyggnad enligt alternativ A beräknas kosta ca tkr. Utöver ombyggnadsförslaget har arkitekten redovisat; Alternativ B, som innebär att de kostnadsdrivande åtgärderna samlas i en utbyggnad på ca 36 m2. I det förslaget kan befintlig byggnad lämnas till största delen orörd förutom mindre åtgärder för kök, städ och våtbänk. Verksamhetsanvarig förvaltningschef, förskolechef och fastighetsstrateg förordar alternativ B då det möjliggör fler förskoleplatser, bättre arbetsmiljö och långsiktigt mer flexibla lokaler. Konsekvensanalys Alternativ A: - Förslaget innebär att yta tas för RWC och skötrum vilket, ingrepp med våtenheter i rum med golvvärme. Allrum för vila begränsas då till 7 platser. - Tvättrum blir trångt och uppfyller inte krav enligt Svensk Standard. - Entrén blir trång för påklädning. För att få plats med klädfack minskas personalrum och rymmer då ingen arbetsplats. - Placering av torkskåp i förrådsbyggnad gör att personal måste lämna byggnaden för att hämta och lämna kläder. - Barnantal begränsas till max 15 pga begränsad yta. Alternativ B: - Förslaget innebär mindre ingrepp i befintlig byggnad. - Lokalerna blir långsiktigt mer flexibla för olika gruppstorlekar eller annan verksamhet. - Entrén och kapprummet ger mer plats för påklädning och bättre logistik vid hämtning/lämning och utevistelse. Högre säkerhet vid hantering av bar nens kläder. - Personalrummet kan även inrymma kontor/arbetsplats.

17 Sammanträdesprotokoll sid 17 (30) Yrkanden Monica Enberg (M) yrkar bifall till Alternativ B. Ordföranden konstaterar att det endast finns bifallsyrkande till Alternativ B. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t godkänna att ekonomiavdelningen går vidare i ärendet med projektering för genomförande av anpassningsåtgärder enligt alternativ B för en avdelning förskola i Parkvillan, fastigheten Borgholm 11:4. a t t anvisa 1,5 mkr ur Ospec fastigheter, investeringsbudget Dnr 2015/ KS Begäran om tilläggsbudget; anpassning av lokaler för Borgholms kommuns IT-avdelning, fastigheten kv Höken 2. I tjänsteskrivelse och vid dagens sammanträde redogör fastighetsstrateg Maria Drott för uppdraget att anpassa lokaler för IT-avdelningen i kv Höken 2 för att frigöra parkvillan för anpassning till förskola. Bakgrund IT-avdelningen har tidigare begärt att få utöka lokaler för verksamheten efter sammanslagning med Mörbylånga kommuns IT-avdelning. Behovet av arbetsplatser har ökat vilket har medfört att organisationen inte längre ryms i Parkvillan. Utbildningsförvaltningen har i samråd med kommunledningskontoret tittat på olika lokallösningar för att på kort och lång sikt kunna möta efterfrågan på förskoleplatser i Borgholms centrala förskoleområde. Bedömning Tidigare förslag om att anpassa lokaler för förskola i fastigheten KV Höken 2 har avskrivits på grund av att bygglovskraven för brand och tillgänglighet kräver omfattande ombyggnad samt att lekytor och utemiljö för verksamheten saknas i direkt anslutning till byggnaden. Genom att lokalerna i KV Höken 2 istället anpassas för IT-avdelningen kan Parkvillan frigöras och därefter anpassas för förskoleverksamhet. Lokalerna i Höken är i grunden planerade för administrativ verksamhet och kan utifrån det funktionsprogram som tagits fram av verksamheten anpassas till ändamålsenliga lokaler.

18 Sammanträdesprotokoll sid 18 (30) Kostnad Kostnad för åtgärderna är enligt kalkyl beräknade till totalt ca 2,3 mkr och omfattar projektering, rivning och ombyggnad. För ombyggnaden krävs nya ytskikt som mattor, undertak och målning, ny eldragning, nytt ventilations aggregat, nya väggar för rumsindelning, ny ytterdörr och nytt fönster m m. Kostnaden för ventilationen beräknas till ca 600 tkr av investeringskostnaden. Bedömningen är att den energiåtervinning som ett nytt aggregat ger beräknas vara intjänad inom loppet av ca 3 år. Konsekvensanalys Genom anpassningen skapas mer utrymme för IT-avdelningen, bättre arbetsmiljö genom satsningen på ventilationen och mer ändamålsenliga lokaler för verksamheten. Lokalerna i Parkvillan kan frigöras och anpassas till en förskoleavdelning som ger tillskott på ca platser. Placeringen ger nära tillgång till utomhusmiljö vilket bidrar till bättre arbetsmiljö för både personal och barn. Yrkanden Inger Sundbom (S) och Bertil Lundgren (MP) yrkar bifall till förslaget. Marcel van Luijn (M) yrkar att kostnaden bör lyftas i kommunfullmäktige eftersom föreslaget investeringsbelopp överstiger det av fullmäktige beslutade investeringssumman. Ilko Corkovic (S) föreslår att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att tilläggsbudgetera 2,3 mkr för att iordningsställa lokaler för IT-avdelningen. Marcel van Luijn (M) yrkar avslag på Corkovics förslag. Ordföranden konstaterar att det finns bifallsyrkanden, yrkande att ärendet i sin helhet ska lyftas till kommunfullmäktige samt förslag att begära tilläggsbudget vad gäller kostnaden och avslag på detta förslag, vilka ska ställas under proposition. Proposition första att-satsen Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller första att-satsen. Proposition investeringsbelopp till fullmäktige/tilläggsbudget Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen bifaller förslaget att begära tilläggsbudget vad gäller kostnaden. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns Den som vill bifalla förslaget röstar ja. Den som vill avslå förslaget röstar nej.

19 Sammanträdesprotokoll sid 19 (30) Vid omröstningen avges följande röster: Ja - 6 Nej 5 Ilko Corkovic (S) Marcel van Luijn (M) Sofie Loirendal (FÖL) Thomas Johnsson (M) Annette Hemlin (FÖL) Ulrika Lindh (C) Bertil Lundgren (MP) Peder Svensson (C) Monica Enberg (S) Lasse Leijon (SD) Inger Sundbom (S) Därmed bifalls yrkandet att begära tilläggsbudget. Beslut Kommunstyrelsen beslutar därmed a t t a t t godkänna att ekonomiavdelningen går vidare i ärendet med projektering och genomförande av föreslagna anpassningsåtgärder för Borgholms kommuns IT- avdelningen i KV Höken 2. hos kommunfullmäktige begära tilläggsbudget med 2,3 mkr för att iordningställa lokaler för IT-verksamheten inom kv Höken 2. Reservation Marcel van Luijn (M) och Thomas Johnsson (M) (BILAGA 1) 216 Dnr 2015/ KS Lokaler till centrala förskoleområdet; upphandling samt ändring av detaljplan, Skogsbrynet, Borgholm. I tjänsteskrivelse och vid dagens sammanträde redovisar fastighetsstrateg Maria Drott utredning avseende lokaler till centrala förskoleområdet i Borgholms kommun. I skrivelsen föreslås kommunstyrelsen, under förutsättning att Investeringsbudget 2016 och planering för godkänns av kommunfullmäktig besluta: - Godkänna att ekonomiavdelningen går vidare i ärendet med upphandling av en två-avdelnings förskola med placering på fastigheten Borgholm Freja 10, angränsande Skogsbrynets förskola. - Uppdra åt samhällsbyggnadsförvaltningen att genom ändring av detaljplanen ge utökad byggrätt på fastigheten Borgholm Freja 10.

20 Sammanträdesprotokoll sid 20 (30) Sammanfattning av ärendet Utbildningsnämnden beslutade (Dnr 2015/ UN) att äska lokaler för att täcka behovet i Borgholms kommuns centrala förskoleområde. I samma ärende föreslås att frågan överlåts till kommunstyrelsen för beredning. Beskrivning av ärendet I investeringsbudget 2016 och planering för föreslås 5,6 mkr till investering för 2 avdelningar i Björkviken. I tidigare uppdrag har diskussioner förts om en prefabricerad förskola, två avdelningar med placering i Björkviken. Utbildningsförvaltningen redovisar fortsatt brist på ca 35 förskoleplatser i Borgholm kommuns centrala förskoleområde. Ett fåtal vårdnadshavare har accepterat placering i annat område i väntan på plats i Borgholm. Projektering pågår för anpassning av Parkvillan till förskola vilket skapar 15 platser. Genom att placera fler barn i befintliga förskolors barngrupper (upp till 22 barn) klaras det akuta läget tillfälligt. Dock klarar kommunen inte uppfylla kravet på att kunna erbjuda plats i förskola inom fyra månader. Behovet av platser beräknas öka ytterligare under våren och då särskilt med hänsyn till att antalet anländande asylsökande familjer förväntas öka. Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att utreda hur platsbehovet ska tillgodoses i Borgholms kommuns centrala förskoleområde. Beräkning av befintliga och ev. nya platser i centrala förskoleområdet Förskolor centrum Bef. nya Beräknat behov ht 2015 Skogsbrynet Björkviken 32 Hasselbacken 32 Solstrålen 27 Parkvillan 15 Summa: Differens: + 12 Kommunledningskontorets bedömning I uppdraget ingår att göra en bedömning av kommunala fastigheters kapacitet och lämplighet för utbyggnad, alternativt placering av prefabricerad byggnad för 2 avdelningar (ca platser). I Björkviken delas befintlig förskoletomt av en ledningsgata som är belagd med en GC väg. För att nyttja tomten effektivt utan att minska lekyta rekommenderas en permanent utbyggnad. Bedömningen är att befintliga ytor för angöring och parkering inte räcker till för ytterligare en fristående byggnad. Tomten är totalt ca m2 inklusive byggnad och del av en allmän lekplats. För att få en fungerande etablering av t ex paviljong eller prefabricerad byggnad behöver ny angöring och parkering anläggas. I utredningen föreslås placering på fastigheten Borgholm Freja 10, i anslutning till Skogsbrynets förskola (bilaga 3 till ärendet). Där finns större parke-

21 Sammanträdesprotokoll sid 21 (30) rings- och angöringsyta som täcker tillkommande behov. Den möjliggör också för en 19 tons kranbil som levererar byggnadselement om prefabricerad byggnad blir aktuell. Tomten har en total yta på ca m2, varav befintlig byggnad upptar ca 750 m2. Den nya byggnaden beräknas bli m2 och resterande lekyta utomhus beräknas bli ca 60 m2/barn. Det är långt över rekommenderad planeringsnorm på ca m2/barn. Fördelen med att välja paviljong eller prefabricerad byggnad är framförallt att det är tidsbesparande eller om osäkerhet finns om varaktigt behov. Förväntas behovet bli längre än 5 år är paviljonglösning inte fördelaktigt varken ekonomiskt eller miljömässigt. I det fallet är en prefabricerad förskola att föredra framför att hyra en paviljong. En prefabricerad modulbyggnad ger godtagbar standard, ändamålsenliga lokaler för verksamheten och uppfyller energikraven och ljudkraven enligt BBR. Byggnaden är förberedd för och kan på fastigheten anslutas till fjärrvärme. Kortare handläggningstid för projektering och utförande styrker också skälet till att välja prefabricerad lokallösning. Det innebär att förskolan byggs i sektioner på fabrik och monteras av leverantör på av köparen förberedd grund och mark. Gällande detaljplanen från 1974 har begränsningar som innebär att den föreslagna placeringen är på prickad mark. Tomten medger idag ingen byggrätt utöver den nuvarande byggnaden. En detaljplaneändring krävs för utökad byggrätt och kan innebära fördröjning i tid på upp till 6 månader och en be beräknad kostnad på tkr. Beräkning av kostnader: Prefabricerad 2 avd. tkr Inköp inkl. montering Eget ansvarsområde Ändring av detaljplan 200 Utvändiga försörjningsledningar 90 Mark- och grundarbeten 400 Starkström till byggnadens elcentral 100 Fjärrvärme 100 Etablering mark 500 Summa Total Årlig drifkostnad Mediakostnad (fjärrvärme, el, larm m.m.) 90 *Utöver detta tillkommer avskrivning enligt K3-regler och internränta

22 Sammanträdesprotokoll sid 22 (30) Övervägande Om eventuell överkapacitet uppstår genom de tillkommande förskoleplatserna kan dessa nyttjas för att evakuera verksamhet då underhållsåtgärder ska utföras på Skogsbrynets förskola. Skogsbrynets förskola som uppfördes 1975 står inför beslut om relativt omfattande underhållsåtgärder, bland annat byte av fönster, dörrar, ventilation och nya ytskikt. Då förskolan vid ett flertal tillfällen haft fuktproblem i konstruktionen rekommenderas en teknisk utredning inför att större investeringar görs. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen att godkänna att ekonomiavdelningen går vidare i ärendet med upphandling av en två-avdelnings förskola med placering på fastigheten Borgholm Freja 10, angränsande Skogsbrynets förskola. att uppdra åt samhällsbyggnadsförvaltningen att genom ändring av detalj planen ge utökad byggrätt på fastigheten Borgholm Freja 10. Yrkanden Monica Enberg (S) och Inger Sundbom (S) yrkar bifall till förslaget. Beslut Kommunstyrelsen beslutar a t t a t t godkänna att ekonomiavdelningen går vidare i ärendet med upphandling av en två-avdelnings förskola med placering på fastigheten Borgholm Freja 10, angränsande Skogsbrynets förskola. uppdra åt samhällsbyggnadsförvaltningen att genom ändring av detaljplanen ge utökad byggrätt på fastigheten Borgholm Freja 10. Igångsättning sker efter kommunfullmäktiges behandling av budget Protokollsanteckning Vi Moderater tycker att Björkviken är en bättre placering för de två nya förskoleavdelningar som nu planeras. Vi föredrar en satsning i Björkviken, om det visar sig att kostnaderna är jämförbara. I Björkviken finns detaljplan som medger uppförande av en byggnad med två förskoleavdelningar. En byggnation där skulle även minska nuvarande störningar av trafiken i det äldre bostadsområdet. För en byggnation vid Skogsbrynet måste samhällsbyggnadsförvaltningens personal tas i anspråk för att ändra detaljplanen. Vi har uppfattningen att samhällsbyggnadsförvaltningens personal redan idag är hårt ansträngda med fördjupningarna av översiktsplanen och flera påbörjade detaljplaneärenden. Erfarenhetsmässigt tar planprocessen tid även om inget överklagande sker. Björkviken ligger mer centralt i tätorten Borgholm/Köpingsvik och nås avsevärt enklare från 136:an än Skogsbrynet, som ligger långt västerut i tätorten. Skogsbrynet skulle vid en nybyggnation få över hundra platser.

23 Sammanträdesprotokoll sid 23 (30) Som vi uppfattar det har utbildningsförvaltningen och utbildningsnämnden vid budgetarbetet föreslagit en lokalisering i Björkviken. Läget med köerna i centrala området är akut, och vi behöver en lösning så snabbt som möjligt, med tanke på att även Parkvillans ombyggnation till 20 förskoleplatser kommer att ta mycket längre än planerat. Marcel van Luijn (M) Oppositionsråd Thomas Johnsson (M) 217 Dnr 2015/ KS Riktlinjer för hantering av extraordinära händelser. I tjänsteskrivelse föreslår säkerhets- och utvecklingsstrateg Andes Sporrong att Riktlinjer för hantering av extraordinära händelser antas. Kommunens ansvar och uppgifter vid allvarliga kriser regleras i Lag (2006:544) om extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap hos kommuner och landsting. I 2 kap 1 sägs: 1 Kommuner och landsting skall analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i kommunen respektive landstinget och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet skall värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Kommuner och landsting skall vidare, med beaktande av risk- och sårbarhetsanalysen, för varje ny mandatperiod fastställa en plan för hur de skall hantera extraordinära händelser. Fastställandet av planen/riktlinjerna ska ske under mandatperiodens första år. Föreslagna riktlinjer är tänkta att ersätta plan från Riktlinjerna beskriver hur kommunen ska arbeta och utgör direktiv till nämnderna och Borgholm Energi AB. Förvaltningarna och Borgholms Energi har haft möjlighet att lämna synpunkter på riktlinjerna. Ingen av dessa har uttryckt någon form av invändningar. Till riktlinjerna finns bilagor som bland annat beskriver prioriteringar under mandatperioden. Dess prioriteringar gäller under förutsättning att nämnderna och Borgholm Energi AB deltar i arbetet och att kommunen fortsatt avsätter resurs som minst halvtid arbetar med de samordningsuppdrag som lagstiftningen anger. Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

24 Sammanträdesprotokoll sid 24 (30) a t t anta Riktlinjer för hantering av extraordinära händelser. 218 Dnr 2015/ KS Revidering av Reglemente för krisledningsnämnden. I tjänsteskrivelse presenterar kommunledningskontoret ett reviderat reglemente för krisledningsnämnden. Vid kommunstyrelsens arbetsutskott redogjorde säkerhets- och utvecklingsstrateg att revideringen har gjorts med anledning av framtaget förslag till nya Riktlinjer för hantering av extraordinära händelser. Förslaget är anpassat till riktlinjernas föreslagna arbetssätt och nomenklatur. I reglementet föreslås bland annat att styrelseordföranden i Borgholm Energi AB ska kunna adjungeras att ingå i krisledningsnämnden. Anledningen till detta är att bolaget formellt inte kan underställas krisledningsnämndens beslutsmandat. Kommunen kan med denna lösning möjliggöra en praktisk lösning på styrning av Borgholms Energis samhällsviktiga verksamheter i samband med en så kallad extraordinär händelse. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anta reviderat Reglemente för krisledningsnämnden Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige a t t anta reviderat Reglemente för krisledningsnämnden. Ersätter reglemente antaget Dnr 2015/ KS Reglemente för överförmyndaren. I tjänsteskrivelse presenterar kommunledningskontoret ett reglemente för överförmyndaren. Reglementet föreslås träda i kraft 1 januari En ny organisation för överförmyndaren träder i kraft från och med 1 januari 2016 med en gemensam tjänstemannaorganisation för Kalmar, Mörbylånga och Borgholms kommuner. Denna förändring återspeglas i förslaget till nytt reglemente.

25 Sammanträdesprotokoll sid 25 (30) Förslaget harmonierar med Mörbylånga kommuns reglemente för överförmyndaren och är diskuterat med nuvarande överförmyndare i kommunen och de har inga synpunkter på förslaget. Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige a t t anta Reglemente för överförmyndaren. 220 Dnr 2012/ KS Rättelsebeslut; godkännande av inlämnat överklagande av Mark- och miljödomstolens dom , Detaljplan Järnnian. Förvaltningsrätten har i dom upphävt kommunstyrelsens beslut att överklaga Mark- och miljödomstolens dom. Med anledning av upphävandet bör kommunstyrelsen fatta ett rättelsebeslut. Det noteras att Mark- och miljööverdomstolen i dom fastställt kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för Järnnian, del av Rälla 1:17. Beslut Kommunstyrelsen godkänner att överklagandet inlämnades i ärendet. Jäv Thomas Johnsson (M) Reservation Per Lublin (nöp) (BILAGA 2) 221 Dnr 2015/ KS Sammanträdesdagar Kommunstyrelsen fastställer följande sammanträdesdagar för år 2016: 26 januari, 23 februari, 22 mars (heldag), 26 april, 24 maj, 21 juni, 30 augusti, 16 augusti, 27 september, 25 oktober (heldag), 29 november, 15 november samt 13 december.

26 Sammanträdesprotokoll sid 26 (30) 222 Dnr 2015/ KS Meddelande och delegationsbeslut. Kommunstyrelsen godkänner redovisning av delegationsbeslut och lägger densamma tillsammans med inkomna meddelanden till handlingarna (BILAGA 3) 223 Dnr 2015/ KS Återrapportering; utredning av användningsområden samt fortsatta anpassningsåtgärder, gamla hälsocentralen, Ekbacka. Vid kommunstyrelsens sammanträde lyfte ordföranden frågan om fortsatt användningsområde för gamla hälsocentralen, Ekbacka hus 01 och 02, då upphandlingen om ombyggnation till kontorslokaler avbrutits. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog till kommunledningskontoret att utreda användningsområden för byggnaderna på kort och lång sikt bland annat utifrån frågeställningarna. - ev framtida äldreboende. - kommunens behov av lokaler utifrån lokalförsörjningsplan: - uthyrning på kort sikt eventuellt till Migrationsverket. I tjänsteskrivelse och vid dagens sammanträde redogör fastighetsstrateg Maria Drott för förslag att lokalerna på kort sikt anpassas till boenden för ensamkommande barn och stöd- och utslussningsboenden. På lång sikt medför nivån på anpassningarna att det långsiktigt kan nyttjas som vandrarhem, alternativt studentboende respektive trygghetsboende. Beslutsunderlag Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen godkänner att ekonomiavdelningen - får gå vidare i ärendet med projektering, upphandling, och genomförande av föreslagna anpassningsåtgärder för boende i Ekbacka Hus 01, plan 2, fastigheten Borgholm 11:42. - startar planering för stöd- och utslussningsboende i Ekbacka Hus 01, plan 3, och Hus 02, plan 3, och återkommer med kostnadsberäknat för slagför ställningstagande. Beslutsunderlag - Redovisning genom utdrag ur sammanträdesprotokoll från socialnämndens arbetsutskott 92 Dnr 2015/ SN Långsiktig plan för verksamheten ensamkommande flyktingbarn.

27 Sammanträdesprotokoll sid 27 (30) - Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade Dnr 2015/ KS att uppdra till kommunledningskontoret utreda fortsatt an vändningsområde för gamla hälsocentralen, Ekbacka hus 01 och hus Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade Dnr 2015/ KS att uppdra till kommunledningskontoret att ta fram upp handlingsunderlag för ombyggnation av Ekbacka hus 01, i korridor med 8-12 boende för EKB inför beslut i kommunstyrelsen om eventuell upphandling. Bakgrund För närvarande har Borgholms kommun 95 ensamkommande barn och ungdomar inskrivna i HVB verksamhet fördelade i olika typer av boenden. Anledningen till att Borgholm har fått fler ungdomar än överenskommelsen beror på att Migrationsverket nu anvisar enligt steg 4. Utifrån Migrationsverkets senaste prognoser förväntas kommunen få ett fördelningstal på ytterligare ca 70 inför Konsekvensanalys Genom att planera boende enligt riktlinjer för HVB hem i en del av Ekbacka och därefter starta planering för stöd- och utslussningsboende skapas goda förutsättningar för ett bra mottagande av ensamkommande barn. Med närhet till skola, fritidsaktiviteter, samhällsservice och kommunikationer ökar möjligheterna till snabb integration. Det ger också i förlängningen möjligheter för kommunen att vid behov ha behandling och vård av unga istället för att köpa platser på annan ort. Kommunala fastigheter med tomställda lokaler får genom förslaget möjligheter till användning på kort och lång sikt. Upprustning och standardhöjning av kommunala byggnader och lokaler. Den standard som krävs för HVB hem är likvärdig med den som ställs på lokaler för vandrarhem och boende i studentkorridor. Det betyder att boendet får plats för 8-12 personer med gemensamma utrymmen för hygien, kök och matrum/allrum. Varje boenderum är en egen brandcell. Utöver det skapas kontor och boenderum för 1 övernattande personal. Föreslagna lokalanpassningar för HVB hem i Ekbacka Hus 01 på plan 2 är kostnadsberäknade till ca 2,2 mkr. Standard för stöd- och utslussningsboende är likvärdig med den för trygghetsboende. Det innebär att den boende har en egen liten lägenhet som innehåller kök och hygienutrymme som uppfyller tillgänglighetskrav. Varje enskild lägenhet är en egen brandcell. I trygghetsboende ges stöd och omsorg i hemmet vid behov. Genom närhet till brukarna kan personalresurser och annat stöd samordnas effektivt. Övervägande I ett längre perspektiv bör ett trygghetsboende för personer med begränsad rörelsefrihet planeras för att också ha balkonger så att utomhuskontakt kan erbjudas. Detta kan tas med i förslaget med en kostnadsberäkning men utföras i ett senare skede.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordföranden meddelar följande tillkommande ärende: Politiska uppdrag ny M-ersättare.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordföranden meddelar följande tillkommande ärende: Politiska uppdrag ny M-ersättare. Sammanträdesprotokoll sid 2 (13) Innehållsförteckning 183 Godkännande av kungörelse. 184 Godkännande av dagordning 185 Politiskt uppdrag 2015-2018; Ny M-ersättare, kommunfullmäktige. 186 Begäran om tilläggsbudget;

Läs mer

Tilldelningsbeslut upphandling byggtjänster.

Tilldelningsbeslut upphandling byggtjänster. Sammanträdesprotokoll sid 2 (14) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 28 Tilldelningsbeslut upphandling byggtjänster. 29 Redovisning av delegationsbeslut; Upphandling

Läs mer

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-18 72 Paragrafer 72 Dnr 2016/66-059 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två

Läs mer

Innehållsförteckning (klicka för att komma till paragrafen)

Innehållsförteckning (klicka för att komma till paragrafen) Sammanträdesprotokoll sid 2 (38) Innehållsförteckning (klicka för att komma till paragrafen) 18 Information från verksamheten. 19 Presentation av och information från HR-chef Ann Nilsson. 20 Inrättande

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

224 Dnr 2015/221-298 KS

224 Dnr 2015/221-298 KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (9) Innehållsförteckning 224 Lokalförsörjning; godkännande av omedelbar igångsättning och ianspråktagande av medel för anpassning av två korridorer på Ekbacka. 225 Lokalförsörjning;

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (26) 2015-02-24 14-36 KOMMUNSTYRELSEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (26) 2015-02-24 14-36 KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (26) 14 Information från verksamheten. 15 Förslag upphävande av beslut KF 97/213; Fastighetsförsäljning, Borgholm Södra Runsten 9:1 (Runstens skola m fl). 16 Revidering av kommunvapen,

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

150 Dnr 2014/235-002 KS. Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S), med

150 Dnr 2014/235-002 KS. Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S), med SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (16) 150 Dnr 2014/235-002 KS Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. Kommunstyrelsen beslutar bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) med kommunstyrelsens

Läs mer

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi.

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 18 Dnr 2013/20-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. Till dagens sammanträde är presidiet i Borgholm Energi AB inbjudna för information och diskussion

Läs mer

240 Dnr 2014/208-031 KS

240 Dnr 2014/208-031 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 240 Dnr 2014/208-031 KS Deltagande i utlandskonferens. Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner att näringslivsutvecklare Henrik Linnarsson deltar i studieresa tillsammans

Läs mer

Innehåll. Protokoll 2016-01-11 2 av 2. 2 Detaljbudget 2016. 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav. 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande

Innehåll. Protokoll 2016-01-11 2 av 2. 2 Detaljbudget 2016. 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav. 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande Protokoll 2 av 2 Innehåll 1 Protokolljusterare och fastställande av föredragningslista 3 2 Detaljbudget 2016 4 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav 5 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande

Läs mer

Organisationsstruktur, projektutvecklare.

Organisationsstruktur, projektutvecklare. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 252 Information. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar att hittills har 250 flyktingar kommit till Lundegård och 85 till Kapelludden. Det är i dagsläget inte så

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

113 Dnr 2013/176-822 KS. Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering

113 Dnr 2013/176-822 KS. Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 113 Dnr 2013/176-822 KS Övertagande av Åkerbobadet samt verksamhetsövergång, återrapportering av uppdrag. lyfts ärendet för diskussion. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan

Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan Dnr 2013-08-12 Marie Hallsten-Eriksson fastighetskoordinator Tel. 0470-415 43 Kommunstyrelsens arbetsutskott Ombyggnad av Bokelundskolan till ny förskola i Centrumområdet Fortsatt projektering och anbudsförfrågan

Läs mer

Ilko Corkovic Marcel van Luijn, tjg ersättare (M)

Ilko Corkovic Marcel van Luijn, tjg ersättare (M) Sammanträdesprotokoll Sid 1 (5) 2018-11-27 Paragrafer 336-337 Plats och tid Stadshuset, kommunchefens rum, klockan 09:30-09:50 Beslutande ledamöter Staffan Larsson, ordförande (C) Ilko Corkovic (S) Marcel

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) 121 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 122 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088 A n t a ga n d e h a n d l i n g DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda Dnr 2011.F0088 Framtaget av plan- och byggkontoret Färgelanda kommun april 2011 Antagen: KS 2011-05-27 289 Laga

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-12. Investeringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245, f d rättspsyk

Sammanträdesdatum 2011-05-12. Investeringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245, f d rättspsyk SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRelSEN Sammanträdesdatum 2011-05-12 ;~R 25 2011 8(21) 87 Dnr 2011/42 nvesteringsmedel till utbyggnad av förskolan; Gärdesta förskola på fastigheten Kristina 4:245,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-18. Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-18. Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 38 Studiebesök... 54 39 Godkännande av ärendelista... 55 40 Delgivningar... 56 41 Anmälan av delegationsbeslut... 57 42 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 58

Läs mer

Uppdrag att utarbeta underlag för nya förskoleplatser

Uppdrag att utarbeta underlag för nya förskoleplatser Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Datum 2015-01-13 Ks/2013:57 120 Fastighetsfrågor - allmänt Uppdrag att utarbeta

Läs mer

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 263 Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Information, fastighetsfunktionen. 265 Tilldelningsbeslut;

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Servicenämnden 2015-10-22 1-10

Sammanträdesprotokoll Servicenämnden 2015-10-22 1-10 Servicenämnden 2015-10-22 1-10 Plats och tid Neden, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Harald Lagerstedt (C) Lennart Johansson (S) Göran Dahl (M) Jan

Läs mer

Budget 2015 med plan 2016 2017

Budget 2015 med plan 2016 2017 Budget 2015 med plan 2016 2017 Antagen vid möte 2014-11-24 Vi vill vara realistiska det finns inte förutsättningar att nå ett överskott på 3 % för 2015 Sammanfattning LP, MP och KD säger nej till ett överskott

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

Mikael Fröler, fastighetschef Ewy Olsson, sekreterare Yngve Englund, förvaltare 6

Mikael Fröler, fastighetschef Ewy Olsson, sekreterare Yngve Englund, förvaltare 6 1 (11) Plats och tid Fastighetskontoret, kl 8.00 11.30 Beslutande Clas Ebbeson (M) Marcus Ingelsbo (M) Lisbeth Åkestrand (M) Lars-Erik Nyström (C) Kenth Johansson (C) Agne Sahlin (S) Inga-Lill Svanberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-04-26 1(9) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 16.00-18.05, D-salen, Folkets Hus Annika Engelbrektsson, (S), ordf. Birgitta Höijer (C) Bjarne Ramsussen (S) Franz Maretta (S) Ulf Örtegren (FP)

Läs mer

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Söderhamns kommun Augusti 2010 Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 REKOMMENDATIONER...3 1 BAKGRUND...5

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Nordinskolan i Smålandsstenar, kl 08.00 10.30 Beslutande Clas Ebbeson (M) ordförande Marcus Ingelsbo (M) Lisbeth Åkestrand (M) Lars-Erik Nyström (C) Kenth Johansson (C) Agne Sahlin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M) Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 9:00-12:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Beslutande Mathias R Karlsson (S) Ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden:

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (14) 140 Godkännande av kungörelse Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 141 Godkännande av dagordning Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-03-14 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-22 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Lennart Ohlsson (C) ordförande Ronny Löfquist (S) vice ordförande Johan Edenholm (KV) Desirée Hultberg (M) Micael Arnström (S)

Lennart Ohlsson (C) ordförande Ronny Löfquist (S) vice ordförande Johan Edenholm (KV) Desirée Hultberg (M) Micael Arnström (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-06-12 1 (16) Plats och tid Kommunhuset, Hyltebruk kl 8.30 10.45 Beslutande Lennart Ohlsson (C) ordförande Ronny Löfquist (S) vice ordförande Johan Edenholm (KV) Desirée

Läs mer

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson (kd)

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson (kd) 35-50 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, kl 08 00 12 45. Beslutande Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson

Läs mer

2011-09-12 118-133. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen.

2011-09-12 118-133. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) 118 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner kungörelsen. 119 Godkännande av dagordning. Ordföranden meddelar att ärende 11: Tre enkla frågor från Inger

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2011-10-18 Sida 1 (18)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2011-10-18 Sida 1 (18) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2011-10-18 Sida 1 (18) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Josef Janosi(m) Anita

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott fredag den 13 juni 2014 Ärende 2 Dnr 2014/000001 Aktuella kommundirektörsfrågor Föredragande: Jan Lagerqvist, kommundirektör Under ärendet informeras

Läs mer

Per Wiman (KD) för Ulrika Liljeberg (C) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 13-20

Per Wiman (KD) för Ulrika Liljeberg (C) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 13-20 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Leksand kl. 13.00-13.35-13.35 Beslutande Ledamöter Anne-Lie Stenberg (M), ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C) Sakarias Winberg (KD)

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand

77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation av idrottshall i Mellbystrand Servicenämnden Sammanträdesdatum 2014-08-27 Ärendelista 75 Ekonomisk månadsuppföljning 76 Svar på motion om ekologisk mat 77 Slutredovisning av om- och tillbyggnad av Mellbystrandsskolan och nybyggnation

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (17) Tid Onsdagen den 30 mars 2016 klockan 15:00 Plats Ärenden Pilevallskolan, 33 Upprop 34 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista 35 Uppföljning om antalet barn

Läs mer

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET. Beslutande

SVEDALA KOMMUN NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET. Beslutande 2 NÄRVAROLISTA UTVECKLINGSUTSKOTTET Beslutande Parti s s s s m m m sd sd bp fp fyp c Namn Björn Jönsson Jan-Göran Petersson Kerstin Persson Gull-Britt Jönsson Gunilla Nordgren, ordförande Per Mattsson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-07 1(14)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-07 1(14) Nr 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-09-07 1(14) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 7 september 2010, klockan 08.30-12.30 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

1 (8) Datum 2012-05-10 Delårsrapport 2012-04-30 Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 120430 Årsbudget 2012 Prognos 2012 Avvikelse Verksamhetens intäkter 135 013 443 180 443 180 0 varav - bidrag 515 871

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP

STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP Medlemskap i brf Ryttmästaren beviljas personer som har för avsikt att förvärva en bostadsrätt i bostadsrättsföreningens fastighet och:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 173-181 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 09.00-14.55 ande Övriga deltagare Daniel Bäckström (c) Kerstin Einevik Bäckstrand (c) Ulrika Simonsson

Läs mer

Ajournering 9.30 9.50. Anders Bergstedt (M) ersättare för Lennart Jannerö (M)

Ajournering 9.30 9.50. Anders Bergstedt (M) ersättare för Lennart Jannerö (M) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 08:30 12.20 Ajournering 9.30 9.50 Beslutande Ledamöter Peter Söderberg (M), ordförande Monica Neptun

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdeshandlingar 2011-06-15 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (2) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2011-06-07 Kommunstyrelsens arbetsutskott Onsdagen den 15 juni 2011,

Läs mer

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Kenneth Pehrsson (kd) Stig Holmberg (m)

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Kenneth Pehrsson (kd) Stig Holmberg (m) 01-14 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, kl 08 00 12 30. Beslutande Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Kenneth Pehrsson (kd) Stig Holmberg (m) Övriga

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Ansökan om ökad tilldelning av medel för konstnärlig utsmyckning - Konstprojekt Pontushallen

Ansökan om ökad tilldelning av medel för konstnärlig utsmyckning - Konstprojekt Pontushallen Kommunstyrelsen 2012-11-12 246 597 Arbets- och personalutskottet 2012-11-12 250 516 Dnr 12.636-86 novkf20 Ansökan om ökad tilldelning av medel för konstnärlig utsmyckning - Konstprojekt Pontushallen Ärendebeskrivning

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-01. att godkänna att Knivstabostäder AB får bilda ett dotterbolag för ändamålet nyproduktion av bostäder,

PROTOKOLL 2016-02-01. att godkänna att Knivstabostäder AB får bilda ett dotterbolag för ändamålet nyproduktion av bostäder, Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-01 16 Bildande av dotterbolag till Knivstabostäder AB KS-2015/646 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna att Knivstabostäder

Läs mer

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-05-21 Kommunstyrelsen Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Beslut: Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30-10:15 Beslutande Annette Riesbeck (C) Fredrik Ollén (M) Joanna Stridh (C) Ann-Christin Dåderman (S) Inge Eriksson (S), ersättare för Jan Dahlquist (S) Ersättare

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1717) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (11) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt Regler om delegering av nämndärenden finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen (KL). Delegation innebär

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2015.03.18 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 14.00-17.16 ande Övriga deltagande Justerare Ulf Genitz (C) ordförande Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planeringsoch utvecklingsutskott 2013-06-25 Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 11-12, 13-13.55 Beslutande Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Pär-Ove Lindqvist (M) Jonas Kleber

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Paragrafer 90 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 18.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Maria Sjöberg (S) Thomas Thorné (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden 1(16) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-16.35 ande ledamöter Mats Ernstsson (C) Ingmar Bernthsson (S) Pontus Plantman (M) Monica Svensson (S) Roland Anvegård (KD) Carl Folke Jacobson

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Dnr 2014-17962 Dnr 2014-18097 Dnr 2014-18909 Dnr 2014-18962 Sida 1 (8) Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Elin Lundbäck Telefon:08-508

Läs mer

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45 1(16) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.45 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Övriga närvarande Tjänstemän

Läs mer

11 Dnr 2011/254-145 KS

11 Dnr 2011/254-145 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 11 Dnr 2011/254-145 KS Information projektet Öppna portar. Öppna portar är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Statens Fastighetsverk (SFV) och omfattar fyra av

Läs mer

Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Borgerliggrupp träffas kl 18:00 Barn- och ungdomsnämnden Datum 2003-05-27 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 27 maj 2003 kl 19:00 Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-02 186. Lennart Ohlsson (c) ordförande Krister Mattsson (s) Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-02 186. Lennart Ohlsson (c) ordförande Krister Mattsson (s) Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-02 186 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c) ordförande Krister Mattsson (s) Bengt Mård (m) Tommy Edenholm

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag BESLUTSUNDERLAG 2015-11-04 Socialnämnden Ärende Beslutsunderlag 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag 48 Vägledning, boende för ensamkommande flyktingbarn Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00.

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00. Sida 1 (14) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00-17.45 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Lars Månsson (S) 1:e vice ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Bernt Nilsson (S)

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Péter Kovács (M) Anders Ståhl (M) Göran Bengtsson (M) Margareta Ölwe (M) Anita Söderlind

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-03-08 i Skånes Fagerhultsrummet, 13.30-17.15 Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice ordförande, 30-41 Thomas Bjertner (S) -

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, 09.00-11.10 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl 78-83 samt 85-99 FP Rolf Halberg

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Skepplanda

Ortsutvecklingsmöte i Skepplanda MINNESANTECKNINGAR 1(5) Ortsutvecklingsmöte: Skepplanda Vår 2016 Datum och tid 2016-04-28, 19:00-21:30 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Skepplanda Bygdegård, Skepplanda Carlos Tischler, ordförande

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1(16) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad

Läs mer

DOM 2012-04-11 Meddelad i Göteborg

DOM 2012-04-11 Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-11 Meddelad i Göteborg Mål nr 2804-12 E Enhet 2:1 1 SÖKANDE Selecta AB, 556069-3318 Ostmästargränd 5 120 90 Årsta Ombud: Magnus Kylhed Kylhed Juridik Örnstigen 23 183 50 Täby MOTPART Göteborgs

Läs mer

Annika Hermansson, ekonomichef Tobias Selldén, gruppchef fastighet, 312

Annika Hermansson, ekonomichef Tobias Selldén, gruppchef fastighet, 312 1 (7) Plats och tid Badhusgatan 4, kl. 13:00-14:00 Beslutande Carl Malgerud (M), ordförande Ingvar Svensson (V) Tomas Lind (FÖL), vice ordförande Anders Nyholm (M) Birger Palm (S) Daniel Nilsson (C) Övriga

Läs mer

Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor i tätorten.

Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor i tätorten. Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Datum 2014-02-07 Ks/2014:2 120 Fastighetsfrågor - allmänt Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor

Läs mer