Kvalitetsredovisning Bro skola Lysekils kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2009. Bro skola Lysekils kommun"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning 2009 Bro skola Lysekils kommun

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Förutsättningar/resultat Politiska mål... 3 Personalpolitiskt program Organisation Omsorg och pedagogisk verksamhet Arbetsmiljö Miljöredovisning Föregående års utvärdering miljö Politiska mål Förskola/Skolans uppdrag Föregående års utvärdering förskolans/skolans uppdrag Normer och värden Föregående års utvärdering normer och värden Kommun politiska mål... 6 Delaktighet Uppföljning av likabehandlingsplan Barn/Elevernas ansvar och inflytande Utveckling och lärande/kunskaper Utvärdering föregående år utveckling och lärande/kunskaper Nationella prov/diagnostiska prov årskurs Pedagogisk verksamhet Utvärdering föregående år pedagogiks verksamhet Barn/elevers inflytande Individuella utvecklingsplaner Samverkan Insatser för barn i behov av särskilt stöd Kvalitetsarbete Ansvarsfördelning Kvalitetssystem Ekonomisk redovisning Politiska mål Analys, slutsatser och åtgärder

3 Inledning Varje år skrivs en kvalitetsredovisning på skolan. Syftet med att göra den är att vi själva ska reflektera och utvärdera vår verksamhet. Kvalitetsredovisningen utgör en del av den dokumentation skolan gör över sin utveckling. Redovisningen kan också användas för at ge en bild av vår verksamhet till andra, våra brukare, kunder eller beställare d.v.s. elever, föräldrar, politiker och andra kommunala verksamheter. På så sätt kan den bidra till att ge en förståelse och en gemensam bild som kan vara underlag för diskussion och utveckling. Vision: Bro skola värnar om ett gott förhållningssätt till eleverna och deras föräldrar och till varandra i personalgruppen. Alla elever på Bro skola ska känna trygghet, att man duger! 1. Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Underlaget till kvalitetsredovisningen 2009 är utvecklingssamtal och medarbetarsamtal. Vi har också använt elevenkäter, nationella prov, samt egna observationer och reflektioner. Under en studiekväll i januari 2010 arbetade personalen i grupper med olika frågeställningar för att analysera åtgärder och resultat från föregående år samt förslag till åtgärder under Förutsättningar/resultat 2.1 Politiska mål God kommunal service Önskvärt resultat: Eleverna på skolan skall känna sig gott bemötta av all personal på skolan. Mätbart tidsatt mål: Senast skall minst 80 % av eleverna känna sig nöjda med bemötandet på skolan. Resultat: Planerade insatser är genomförda. Elevenkäternas resultat visar att vi nått det uppsatta målet. Önskvärt resultat 2010: Senast skall minst 90 % av eleverna känna sig nöjda med bemötande på skolan. God tillgänglighet Önskvärt resultat: Att föräldrar vet hur och när man kan komma i kontakt med personalen på skolan. Mätbart tidsatt mål: skall minst 80 % av föräldrarna veta hur de kommer i kontakt med personalen på skolan. Resultat: Planerade insatser är genomförda.

4 Önskvärt resultat 2010: Senast skall 100 % av föräldrarna veta hur man kan komma i kontakt med personalen på skolan. Personalpolitiskt program Önskvärt resultat: Engagerade och motiverade medarbetare. Bättre hälsa. Mätbart tidsatt mål: Minst 75 % skall uppleva att de trivs på arbetsplatsen Resultat: Bro skola har gemensamma hälsocoacher med Stångenässkolan. Dessa har initierat friskvårdsinsatser under I medarbetarsamtalen framkommer att de anställda trivs på arbetsplatsen. Nöjdmedarbetarenkät genomfördes hösten 2009 men vi på skolan har inte tagit del av resultaten än. Önskvärt resultat 2010: Senast ska 80 % uppleva att de trivs på arbetsplatsen. 2.2 Organisation Bro skola består av Förskoleklass -årskurs 3 i två elevgrupper, samt fritidshem. Skolan har en skolledare som också har ansvar för Stångenässkolan. Vissa tjänster delas med andra enheter i området t.ex. specialpedagog, vaktmästare, skolassistent och skolhälsovård. 2.3 Omsorg och pedagogisk verksamhet Personal Bro skola har behörig personal som arbetat på skolan och fritidshemmet i många år. Skolan har en låg personalomsättning. Skolans totala resurs har varit: Verksamhetsmått/nyckeltal Skola Skolbarnsomsorg Antal placerade barn, snitt Antal placerade barn/pedagogisk personal Antal avdelningar 1 1 Genomsnittlig placeringstid/vecka Undervisning Antal elever F Antal klasser 2 3 Genomsnittligt antal elever/klass Antal placerade barn med särskilt stöd (åtgärdsprogram) Antal placerade barn med annat modersmål än svenska Kommentar: En anpassning har gjorts utifrån resurstilldelning. 2.4 Arbetsmiljö Bro skola består av ett gammalt skolhus i tre våningar med en modern tillbyggnad. I tillbyggnaden finns fritidshemmet och gymnastiksalen medan de traditionella skolsalarna och matsalen finns i den gamla delen. Det finns tre klassrum och ett par grupprum. Fritidshemmet har stora ytor som är fördelade på ett allrum med köksutrustning, tre mindre rum samt ett lekloft. I den gamla delen av skolan finns det hiss mellan de tre första våningarna. Personalen är över lag nöjd med inomhusmiljön. Under skoltid utnyttjas alla lokaler av lärare och elever. Bro skola är en landsbygdskola med stora lekytor runt byggnaden. Dock saknar eleverna en asfaltsplan för t ex boll- och hopprepsövningar. Skolan har berg och skog i närheten vilket gör att eleverna varje vecka går till skolskogen. Under året har städningen fått färre timmar och skolan har nu dagstäd. Genom den neddragningen så har kvalitén på städet minskat. Det medför då också ett större slitage. I och med denna neddragning anser vi personal att det är extra viktigt med storstädning oftare och mer regelbundet. Vi har genomfört ALI Arbetsmiljöenkät för yngre elever med samtliga elever under våren Den visar genomgående positiva resultat vad gäller: Arbetsglädje i skolan, Utveckling, Hälsa, Miljön i skolan, Arbetssätt, Samarbete och Organisation.

5 3. Miljöredovisning 3.1 Föregående års utvärdering miljö Resultat 2009: Vi är sparsamma med papper Fritidsbarnen har ritbok istället för lösa papper Vi kopierar i A-5 format och använder båda sidorna Återanvänder spillpapper Komposterar matavfall Samlar värmeljusbehållare Kompostjorden har vi använt till bland annat att plantera en pilberså och till att plantera ett vårdträd som vi fått genom ett projektarbete. Åtgärd 2010: Vi inväntar nu vidare instruktioner från kommunen som i sin tur håller på att omarbeta till Hållbar utveckling. 3.2 Politiska mål Miljö, enligt politiskt dokument 4. Förskola/Skolans uppdrag Lpo 94 I samarbete med hemmen skall skolan främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna skall tillägna sig kunskaper. 4.1 Föregående års utvärdering förskolans/skolans uppdrag Det gemensamma förhållningssättet som personalen har på Bro skola har genomsyrat allt lärande. Pedagogernas olika yrkeskompetenser gör att eleverna fått uppleva ett intresseområde som man arbetat med utifrån flera perspektiv. Genom sitt tydliga förhållningssätt gentemot varandra och eleverna har personalen kommit fram till att de vuxna i skolan är viktiga som förebilder i detta arbete. I ringsamtalen tränas eleverna varje vecka att våga föra fram åsikter och hålla fast vid dem. Utifrån ringsamtalen har varje elev utformat ett eget socialt mål som eleven ska bli bättre på. Om problem uppstår kamrater emellan och om de inte kan lösa problemet själva ska de tillkalla hjälp från någon vuxen. Personalen i skola och fritidshem arbetar ständigt med elevens eget ansvar för sina privata saker, att ha med ryggsäck och böcker till arbetsplatsen, att ta hand om sina extrakläder att komma ihåg hemuppgifter, gymnastikläder etc. Genom klassråd varje vecka och elevråd regelbundet tränas eleverna i att diskutera och besluta om gemensamma frågor för hela klassen, respektive hela skolan. I undervisningen används många olika läromedel utifrån var och ens förmåga. Eleverna arbetar delvis i egen takt och många modeller med eget arbetsschema och egen planering har prövats. Leken är av stor betydelse på Bro skola. Den förekommer såväl inomhus som utomhus och den är också schemalagd. På skolan har varje elev en loggbok där all information från skolan finns samlad. Loggboken främjar samarbetet med hemmet. Ju äldre eleverna blir desto mer används loggboken till att tex. planera och utvärdera skolarbetet. Årskursövergripande temaarbete har förekommit under året. Värdegrundsfrågorna har under hela året varit levande i all verksamhet i skola och fritidshem.

6 5. Normer och värden 5.1 Föregående års utvärdering normer och värden Vi har under året som gått bibehållit de goda resultaten som enkäterna BRUK och Skolliv 2000 visade. Vår strävan att bibehålla den goda andan har vi också lyckats med. Det gjordes en enkät bland eleverna vid skolstarten och där kom det fram att alla elever kände sig trygga. Inför utvecklingssamtalen, som hålls varje termin, får eleverna och deras vårdnadshavare tillfälle att svara på trivselfrågor. Det har upprättats en arbetsplan i livskunskap som vi arbetar efter. Ämnet livskunskap/ringsamtal finns inlagt på schemat varje vecka i varje klass. Man arbetar där med elevernas självkänsla, ansvarstagande och sociala kompetens. Personalen har regelbundet gemensam handledning under professionell ledning från kommunens resursteam för att utveckla en gemensam värdegrund i personalgruppen. Alla elever tillbringar rasterna ute liksom personalen på Bro skola turas om att vara ute bland eleverna. Varje vecka är det schemalagt utedag för samtliga elever på skolan. Då har eleverna möjlighet att få en pratstund vid behov. 5.2 Kommun politiska mål Goda livet, trygga uppväxtvillkor Önskvärt resultat: Trygga uppväxtvillkor för barn och ungdomar Mätbart tidsatt mål: skall minst 80 % av eleverna på skolan känna att de mår bra i skolan. Livskunskapslektioner genomförs varje vecka. Utvärdera och revidera likabehandlingsplanen Resultat: Likabehandlingsplanen är utvärderad och reviderad. Planerade åtgärder är genomförda. Delaktighet Önskvärt resultat Att eleverna känner sig delaktiga i utformandet av de individuella utvecklingsplanerna Mätbart tidsatt mål: Vid utvecklingssamtalen vårterminen 2009 ställs frågan till samtliga elever utifrån en skala 1-10 om hur de upplever delaktighet Vårterminen 2009 skall minst 90 % av skolans elever skatta sig på den över halvan (5-10) på skalan. Resultat: Enkäten visade att målet nåddes med god marginal. 5.3 Uppföljning av likabehandlingsplan Bro skolas likabehandlingsplan har under året omarbetats utefter bland annat de svar vi fått från vårdnadshavarna och eleverna (fyra frågor) och sänts ut till samtliga hem för att om möjligt få synpunkter och kommentarer. Likabehandlingsplanen är ett levande dokument som används flitigt på skolan. Åtgärder 2010: Vi kommer under året att inrikta oss på att bibehålla det goda kamratskapet som de flesta ansåg vara viktigt utifrån svaren fyra frågor. 5.4 Barn/Elevernas ansvar och inflytande Personalen tar aktivt upp målen för eleverna och synliggör deras lärande för dem. Genom alla skolans aktiviteter, såväl leken som klassrådet, får eleverna träning i att ta ansvar och får inflytande. Alla elever som vill får vara elevrådsrepresentant under en termin på Bro skola.

7 6. Utveckling och lärande/kunskaper 6.1 Utvärdering föregående år utveckling och lärande/kunskaper Under våren 2009 har all personal inom Bin läst PIM (Praktisk It Mediakompetens). I samband med ett projekt som de äldre eleverna hade under hösten så har PIM-kunskapen används och resulterade i en film som visats under en drop-in kväll och som samtliga elever som deltagit fått en kopia av. Åtgärd 2010: Förberedelser för den nya läroplanen, utveckla bedömarkompetensen i Skriftliga omdömen samt Individuella utvecklingsplaner. 6.2 Nationella prov/diagnostiska prov årskurs 3 Nationella prov gjordes av 13 elever. I svenskan nådde 92,3 % målen. En elev är på väg att nå målen. I matematik nådde 84,6 % målen och två är på väg att nå målen. För elever som ej nått målen upprättas åtgärdsprogram och hjälp sätts in. 7. Pedagogisk verksamhet 7.1 Utvärdering föregående år pedagogiks verksamhet Alla elever screenas av specialpedagogen utifrån kommunens screeningplan. Elever som var i behov av stöd har under våren fått intensiv lästräning. För att få goda läsare har personalen arbetat mycket med elevernas språkutveckling från förskoleklassen genom Bornholmsmetoden och Moviks, som är en fortsättning på förskolans Språkeri/språkera. Eleverna har haft läsläxor under året och utifrån gemensamma texter diskuteras innehåll och därmed ordkunskap. Att läsa skönlitterära böcker efter egen förmåga uppmuntras samtliga elever till. Skrivundervisningen har ett starkt samband med läsinlärningen. Därför är det viktigt att eleverna har fått skriva egna texter till bilder eller skrivit egna sagor som de kunnat läsa för kamraterna. Det har vart samverkan över årskurserna med bild och textarbeten. Eleverna har lärt sig skrivkonsten på många olika sätt, t ex genom att skriva berättelser/sagor, skriva faktatexter, bokrecensioner, skriva frågor till varandra mm. Samtliga elever har gjort tankekartor utefter sin förmåga med text eller bild. Under första delen av hösten har 2-3:an arbetat med ett projektarbete där en konstnär stått som inspiratör där vi sedan arbetat vidare med text och dataproduktion. Under hela hösten har Astrid Lindgren vart tema i 2-3: an och i 1: an har de arbetat med parläsning. Åtgärd 2010: Vi kommer att fortsätta att arbeta med tema och ha ett projektarbete i åk.2. Vi kommer också ha drop-in kaffe på fritids vid några tillfällen under läsåret. 7.2 Barn/elevers inflytande Personalen tar aktivt upp målen för eleverna och synliggör deras lärande för dem. Genom skolans alla aktiviteter, såväl leken som klassrådet, får eleverna träning i att ta ansvar och få inflytande. Alla elever som vill får vara elevrådsrepresentant under en termin på Bro skola. Elevrådet har en elevrådets dag varje termin. På denna dag planerar man och genomför en aktivitet för hela skolan. Elevrådet har också träff med kostchefen en gång per läsår. Genom klassråd varje vecka och elevråd regelbundet tränas eleverna i att diskutera och besluta om gemensamma frågor för hela klassen respektive hela skolan.

8 7.3 Individuella utvecklingsplaner Utvecklingssamtal genomförs en gång per termin. Inför samtalet skickas skriftliga omdömen hem för påseende. Utvecklingssamtalet är ett samtal mellan elev, föräldrar och lärare. Efter samtalet sammanfattar läraren det man kommit fram till och en Individuell utvecklingsplan skrivs. Den Individuella utvecklingsplanen innehåller korta beskrivningar vad skolan och läraren ska göra. Den kan också innehålla förslag på vad föräldrar kan göra. En Individuell utvecklingsplan ska vara ett levande dokument för elev, föräldrar och lärare. 7.4 Samverkan Samarbetet med föräldrarna anser vi fungerar väl och det tror vi beror på att det är en liten enhet där alla känner alla. Vi håller kontakten med hjälp av loggboken där vi sätter in brev med olika mellanrum och föräldrarna kan skriva det vi behöver veta om deras barn. Övergångar mellan förskola och förskoleklass samt de från årskurs 3 till årskurs 4 sker enligt de lokala överskolningsplanerna. Under året har personalen haft några gemensamma arbetsplatsträffar med Stångenässkolan. 7.5 Insatser för barn i behov av särskilt stöd Bro skola hade under våren 2009 två elevassistenter och under hösten var det en elevassistent. Under året 2009 var det 4 elever som hade svenska som andraspråk. En elev hade hemspråksundervisning under hösten. Elever som var i behov av stöd har under våren fått intensiv lästräning. För de elever som har behov har det upprättats åtgärdsprogram där föräldrar och lärare tillsammans med eleven beslutat om hur eleven ska arbeta vidare med sina svårigheter. I några fall har man också haft elevvårdskonferenser (EVK) där man beslutat om särskilda stödinsatser. Detta föregås alltid av en ärendekonferens. Skolsköterskan är på Bro skola en förmiddag i veckan och då har elever haft möjlighet att få en samtalsstund med henne. Vi har även tillgång till bildningsförvaltningens resursteam där psykolog, socionom, kurator och talpedagog kommer till skolan vid behov efter att ärendet har tagits upp på en ärendekonferens. Personal ges riktad handledning i de fall det behövs. 8. Kvalitetsarbete 8.1 Ansvarsfördelning Skolan har ett språkombud, vår specialpedagog. Hon ansvarar för att språkscreeningpärmen uppdateras och att sprida information till personalen. Vi har miljöombud som ingår i en förvaltningsövergripande grupp. Kulturombud i samverkan med Stångenässkolan.. Hälsocoacher i samverkan med Stångenässkolan, ger stöd i friskvårdsarbete. Vi har internt fördelat ansvar för andra områden. 8.2 Kvalitetssystem Arbetsplatsträffar hålls en gång i månaden enligt bestämd dagordning, där bl.a. arbetsmiljöfrågor, hälsa, pedagogiska frågor och fortbildning tas upp. Information mailas i möjligaste mån ut till berörda. Dock har det varit stora problem med uppkoppling av både datorer och telefoner. En öppen dialog finns mellan elever, pedagoger och rektor.

9 9. Ekonomisk redovisning 9.1 Politiska mål Stabil långsiktig ekonomi Ekonomiskt resultat för Stångenässkolan (tkr) Intäkter 0 0 Personalkostnader Övriga kostnader Nettokostnad Budgetanslag Budgetavvikelse Kommentar: Det goda resultatet grundar sig på att vi samarbetar med Stångenässkolan. 10. Analys, slutsatser och åtgärder Bro skola kommer att fortsätta att arbeta med det som är skolans styrka, nämligen arbetet med de sociala färdigheterna. Det innebär dock inte att man ger avkall på mer teoretiska kunskaper utan man ser att dessa har ett starkt samband. Barn som mår bra och har fungerande lek har lättare att tillgodogöra sig de teoretiska kunskaperna. En del av personalens fortbildning sker i regelbunden gemensam planering. Skolan har också en god förmåga att hantera de svårigheter som kan uppkomma på en liten enhet. Personalen är mycket flexibel och har verkligen nått långt för att se till alla barns och gruppers behov. Därför handlar utvecklingen för skolan mycket om att hålla fast vid det goda arbetet som påbörjats. Årskursövergripande temaarbete har förekommit under året. Åtgärder 2010: Vi kommer att fortsätta med tema och ha ett projektarbete i årskurs 2. Vi kommer också att ha drop-in -kaffe på fritids vid några tillfällen under läsåret. Vi kommer under året att inrikta oss på att bibehålla det goda kamratskapet som de flesta bland personalen ansåg vara viktigt utifrån svaren fyra frågor. Vi skall utveckla vår bedömarkompetens och förbereda oss för ny Läroplan Lysekil den 20 januari 2010 Berith Jakobsson Rektor

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 Datum 2010-10-18 Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 2010-10-07 Anders Thomas rektor Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009. Bergs skola

Kvalitetsredovisning 2009. Bergs skola Kvalitetsredovisning 2009 Bergs skola Inledning Kvalitetsredovisningar gör vi för att granska och bedöma effekterna av vad som pågår och har gjorts i verksamheten. Vi gör det för att få en möjlighet att

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008. Badhusbergets förskola Färgaregatans förskola Kyrkviks förskola

Kvalitetsredovisning 2008. Badhusbergets förskola Färgaregatans förskola Kyrkviks förskola Kvalitetsredovisning 2008 Badhusbergets förskola Färgaregatans förskola Kyrkviks förskola INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 1. Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen... 3 2. Förutsättningar/resultat...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Ödenäs fritidshem består av en avdelning. Västergården samt barn från förskoleavdelningen Mellomgården.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN HÖSTEN 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2015 FÖRSKOLA

KVALITETSREDOVISNING 2015 FÖRSKOLA 2015-06-22 KVALITETSREDOVISNING 2015 FÖRSKOLA Område/förskola/arbetslag: Ansvarig förskolechef: Klippans förskola, Bredaryd Evelina Josefsson 1 Sammanfattande bedömning Max 1 A4-sida. Rektors/arbetslagets

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Enhet Lundabyns fritidshem Läsår 2011-2012 Elisabeth AnderssonHult Rektor FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET ENHET Lundabyns fritidshem TIDSPERIOD Läsåret 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 FÖRUTSÄTTNINGAR:20080818 PERSONAL: Lärare klass : 11,29 Lärare Musik 0,42 Lärare Slöjd 1,80 Lärare Idrott 1,07 Lärare Hemkunskap 0,24 Speciallärare 2,85

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016 150630 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: HOFSK/FSK Holsby Förskola martho002, 2015-11-16 16:22 1 Verksamhetsbeskrivning Bakgrund Holsby förskola bestod av fyra

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola 1 (9) Dokumentation av kvalitetsarbetet för förskoleklass, grundskola vid Väderstads skola Läsåret 2013/2014 Syfte och målgrupp Huvudsyftet med denna dokumentation av pågående kvalitetsarbete är att vara

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola p Reviderad 2015-08-09 Vår lokala likabehandlingsplan 2015 Järnforsens skola På Järnforsen skola arbetar vi tillsammans för att alla ska kunna gå till förskoleklass, skola och fritidshem med glädje och

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan Ankarsviks skola Lena Funseth Norberg 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det goda livet möjligt! Alltid

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010-2011 SKOLFÖRVALTNINGEN ÅKRA FÖRSKOLA

Kvalitetsredovisning 2010-2011 SKOLFÖRVALTNINGEN ÅKRA FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning 2010-2011 SKOLFÖRVALTNINGEN ÅKRA FÖRSKOLA 3 (26) Kvalitetsredovisning 2010-2011 Kvalitetsredovisning 2010-2011 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola 2010 Organisation Mimers Vittjärv AB driver förskolan Vittjärvsgården och grundskolan Mimers Brunn. Verksamheten förvaltas av en styrelse bestående av dels

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Utbildningsinspektion i Södermalmsskolan och Knaftens skola grundskolor F 6

Utbildningsinspektion i Södermalmsskolan och Knaftens skola grundskolor F 6 Utbildningsinspektion i Södermalmsskolan och Knaftens skola grundskolor F 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014

Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Kvalitetsrapport kring måluppfyllelse 2013/2014 Verksamhet: Rostaskolan Betyg och bedömning, skola Stödtimmen i åk 5-6 har gjort att vi fått högre måluppfyllelse. Tidiga utvecklingssamtal har bidragit

Läs mer

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Ansvarig: Stefan Krisping 1 Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Innehållsförteckning 1 Organisation och förutsättningar... 3 2 Rutiner och underlag för

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink Utbildningskontoret Kvalitetsredovisning 2009 Järna Grundskola Ansvarig chef: Anders Ydebrink Inledning 2009 har varit ett tufft år ekonomiskt. Det har inneburit hårda ekonomiska åtstramningar. Hade vi

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden 3 Underlag och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010. för. Grundskoleverksamheten i Storfors kommun. Bjurtjärns skola

Kvalitetsredovisning 2010. för. Grundskoleverksamheten i Storfors kommun. Bjurtjärns skola Kvalitetsredovisning 2010 för Grundskoleverksamheten i Storfors kommun Bjurtjärns skola Innehåll 1. Inledning Sid. 1 2. Beskrivning av verksamheten Sid. 1 3. Elever Sid. 1-2 4. Personal Sid. 2 5. Förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014 Lillåns södra skola inkl fritidshem Skolnämnd Nordväst

Arbetsplan 2013/2014 Lillåns södra skola inkl fritidshem Skolnämnd Nordväst Arbetsplan 2013/2014 Lillåns södra skola inkl fritidshem Skolnämnd Nordväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

Arbetsplan för Herrgårdens förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Herrgårdens förskola Läsåret 2015/2016 2015-09-10 Arbetsplan för Herrgårdens förskola Läsåret 2015/2016 Utvecklingsområden: Att Se och Förstå och Möta alla barn Fördjupa och ta mer hjälp av digitala verktyg, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan

Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Kvalitetsrapport för förskolan Grönsiskan Läsåret 2014-2015 GRUNDFAKTA... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Arbetsmiljö... 3 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan (inklusive språkmatris),

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Odelsbergsskolan Inlämnad av: Brittmari Marberger Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2014 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Färsingaskolans verksamhet har under 2013 präglats av sammanslagning

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Munspelets fritidshem Ansvarig: Eva Persson, rektor LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2014-15 Vår vision: Vi ger våra barn och elever trygghet så

Läs mer

Utbildningsinspektion i Herrgårdsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Herrgårdsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Herrgårdsskolan, grundskola F 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna arbetar

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015 Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola 1Uppföljning av prioriterade mål 1.1Normer och värden Mål 1.1.1Grundläggande värden och ett medmänskligt förhållningssätt ska

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Läsår 2015 2016 Malin Öberg 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stugsunds skola Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016

Verksamhetsplan. Fylsta Skola 2015-2016 Verksamhetsplan Fylsta Skola 2015-2016 Fylsta skola 2015/2016 Förutsättningar Fylsta skola är en fyravånings F 5 skola belägen i centrala Kumla. Den uppfördes 1902 och har sedan dess genomgått ett antal

Läs mer

Munktorps landsbygdskooperativ i samarbete med Köpings kommun. Arbetsplan för. Läsår 2015 2016. Inge Carlsson 2015 09 01. Senast ändrat 2013-09-10

Munktorps landsbygdskooperativ i samarbete med Köpings kommun. Arbetsplan för. Läsår 2015 2016. Inge Carlsson 2015 09 01. Senast ändrat 2013-09-10 Munktorps landsbygdskooperativ i samarbete med Köpings kommun Arbetsplan för Läsår 2015 2016 Inge Carlsson 2015 09 01 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Arbetsplan Kvalitetsredovisning. Handlingsplan

Arbetsplan Kvalitetsredovisning. Handlingsplan Arbetsplan Kvalitetsredovisning Handlingsplan Fritidshemmet Mullvaden 2010/2011 Vision: Vår vision är att alltid ha barnens trivsel, delaktighet och välmående i centrum. Innehållsförteckning 1. Fritidshemmets

Läs mer

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem Ansvariga för planen Susanne Berndtros, rektor Likabehandlingsgruppen

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sinntorpsskolan F-3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Förskoleklasser, Fritidshem Läsår 2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fjärilen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fjärilen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fjärilen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2009/10 1. Inledning Förskoleklassens kvalitetsredovisning har sammanställts av rektor. Underlag för sammanställningen är arbetslagets utvärdering

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2013-04-17 Lärande och stöd Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Förskolan Fjärilen 1. PRESENTATION AV FÖRSKOLEVERKSAMHETEN...3 2. BESKRIVNING AV ÅRETS VERKSAMHET...3 3. UNDERLAG OCH RUTINER FÖR ATT TA

Läs mer

Handlingsplan efter Våga visa observation

Handlingsplan efter Våga visa observation Handlingsplan efter Våga visa observation Montessoriförskolan Solvändan Arbetet med handlingsplanen har genomförts av en arbetsgrupp med representanter från båda avdelningarna. Förbättringsområden Den

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Lasse-Maja Förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Lasse-Maja förskola är ett personalkooperativ som är Reggio Emilia inspirerad.

Läs mer

Utgiven höstterminen 2010/ Västra Ingelstad skola

Utgiven höstterminen 2010/ Västra Ingelstad skola Västra Ingelstads skola - här finns framtiden - Verksamhetsplan Förskoleklass 2010/2011 Utgiven höstterminen 2010/ Västra Ingelstad skola Vision Här finns framtiden Vi menar att våra barn är vår framtid!

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Hallaryds förskola

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Hallaryds förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Hallaryds förskola 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan. 3 2. Årets utvecklingsområden. 4 3. Normer och värden 4 4. Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Lugnviksskolans Förskoleklass Margareta Lundstedt, rektor

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Lugnviksskolans Förskoleklass Margareta Lundstedt, rektor Kvalitetsredovisning 2008/2009 Lugnviksskolans Förskoleklass Margareta Lundstedt, rektor Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning HALLSBERGS KOMMUN Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Kultur och utbildningsnämndens prioriterade mål 2011 är.... 4 3. Stocksätterskolans kunskapsmål och insatser för att komma dit.... 5 4. Stocksätterskolans

Läs mer

Lundabyn Förskola och familjedaghem Kvalitetsredovisning 2004-2005 Pedagogiskt bokslut

Lundabyn Förskola och familjedaghem Kvalitetsredovisning 2004-2005 Pedagogiskt bokslut Lundabyn Förskola och familjedaghem Kvalitetsredovisning 2004-2005 Pedagogiskt bokslut Lundsbrunn 2005-09-22 Lena Edholm, rektor Innehåll Beskrivning av verksamheten Sammanfattning Några viktiga slutsatser

Läs mer

Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2013-2014

Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2013-2014 Å Åshammars Förskola Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2014-06-23 Patricia Lea Myhrberg, Förskolechef Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Åshammars förskola ingår i ett förskoleområde

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Sörgårdsskolans förskoleklass

Sörgårdsskolans förskoleklass REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Sörgårdsskolans förskoleklass Nina Jönses 2010/2011 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Esstorps förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsebro År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 34 33 3 Kommunbidrag

Läs mer