Formulering av företagsekonomisk forskningsfråga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Formulering av företagsekonomisk forskningsfråga"

Transkript

1 Formulering av företagsekonomisk forskningsfråga med utgångpunkt i bloggar Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Licens: CC BY-NC-SA (2012).

2 Välja och utveckla sitt uppsatsämne Ibland har man bara en vag uppfattning om vad man vill skriva uppsats om. Det kan till exempel vara ett ganska brett tema: någonting om good-will, externredovisning, relationsmarknadsföring eller något om banker. Så står det i Metoddoktorn, som också ger ett antal tips på hur man kan gå vidare för att omvandla en vag uppsatsidé till en fungerande frågeställning. I det här exemplet tar vi avstamp i det sista ämnesområdet som nämns i citatet ovan, något om banker. Vi ska titta på hur vi skulle kunna använda bloggar för att få inspiration till några mer specifika bankrelaterade frågor som vi kan undersöka i vår uppsats. Att använda källor som bloggar eller diskussionsforum för att hitta uppsatsuppslag kan vara ett sätt att få vanliga människors perspektiv på en verksamhet, att utgå från vad som intresserar kunderna snarare än vad branschen själv tycker är viktigt. Eftersom blogginlägg förmodligen mycket oftare skrivs av privatkunder än företagskunder innebär en sådan utgångspunkt att vi på sätt och vis redan avgränsat vårt ämne något. 2

3

4 Till att börja med behöver vi hitta en sökmotor för bloggar. En enkel googling på blogg sök ger träffar på flera sådana. Förstaträffen brukar tillhöra de populäraste sidorna inom sitt område, så vi provar med den. Not: Bloggsök bytte namn till Twingly Blog Search runt årsskiftet 2012/2013.

5 Till att börja med behöver vi hitta en sökmotor för bloggar. En enkel googling på blogg sök ger träffar på flera sådana. Förstaträffen brukar tillhöra de populäraste sidorna inom sitt område, så vi provar med den. Not: Bloggsök bytte namn till Twingly Blog Search runt årsskiftet 2012/2013.

6 Till att börja med behöver vi hitta en sökmotor för bloggar. En enkel googling på blogg sök ger träffar på flera sådana. Förstaträffen brukar tillhöra de populäraste sidorna inom sitt område, så vi provar med den. Not: Bloggsök bytte namn till Twingly Blog Search runt årsskiftet 2012/2013.

7

8 Vi provar att söka på ordet bank rakt upp och ner. Det ger en hel del träffar

9 Vi provar att söka på ordet bank rakt upp och ner. Det ger en hel del träffar

10 När jag sa att bloggar kan vara ett sätt att få reda på vad vanligt folk tycker om saker och ting förutsatte jag att bloggar skrivs av privatpersoner. Här är två av träffarna på förstasidan skrivna av journalister som bloggar på sina tidningars webbplats.

11 Ytterligare en träff leder till en sida som enbart består av reklam.

12 Dessutom handlar en av träffarna inte alls om banker utan om tennisturneringen Bank of the West Classic.

13 Men så länge vi bara sonderar terrängen för att få inspiration till vårt projekt spelar ju en viss mängd brus i form av tidningsbloggare, reklaminlägg och alternativa tolkningar av ordet bank ingen större roll, det är bara att scrolla förbi.

14 Hyfsat många bloggar som tar upp banker har ett mer eller mindre politiskt innehåll, och behandlar frågan ur ett perspektiv som kanske snarare är nationalekonomiskt än företagsekonomiskt. Men även ett politiskt inlägg som det nedan skulle ju kunna ge upphov till frågor om allmänhetens syn på bankerna, t.ex.: Hur har allmänhetens/ kundernas förtroende för bankväsendet påverkats av finanskrisen (eller medias rapportering av finanskrisen)? Och är man teknikintresserad kanske inlägget här bredvid skulle kunna inspirera till en fråga i stil med Vilka egenskaper efterfrågas hos bankappar?

15 Hyfsat många bloggar som tar upp banker har ett mer eller mindre politiskt innehåll, och behandlar frågan ur ett perspektiv som kanske snarare är nationalekonomiskt än företagsekonomiskt. Men även ett politiskt inlägg som det nedan skulle ju kunna ge upphov till frågor om allmänhetens syn på bankerna, t.ex.: Hur har allmänhetens/ kundernas förtroende för bankväsendet påverkats av finanskrisen (eller medias rapportering av finanskrisen)? Och är man teknikintresserad kanske inlägget här bredvid skulle kunna inspirera till en fråga i stil med Vilka egenskaper efterfrågas hos bankappar?

16 Det jag slutligen fastnar för när jag scrollat igenom ett antal sidor med träffar är ett tema som dyker upp ett par gånger: bloggare som berättar att de bytt bank. Deras berättelser skiljer sig åt en aning: För En Häxa På Vift verkar krångliga regler ha blivit avgörande för val av bank, medan Aurora Gullberg och Charissa (Ida) snarare tycks ha gått efter ekonomiska överväganden. Här börjar en forskningsfråga ta form Vad motiverar folk att byta bank? är en bra början till frågeställning, ett betydligt mer väldefinierat område än bara banker-nånting!

17 Det jag slutligen fastnar för när jag scrollat igenom ett antal sidor med träffar är ett tema som dyker upp ett par gånger: bloggare som berättar att de bytt bank. Deras berättelser skiljer sig åt en aning: För En Häxa På Vift verkar krångliga regler ha blivit avgörande för val av bank, medan Aurora Gullberg och Ida snarare tycks ha gått efter ekonomiska överväganden. Här börjar en forskningsfråga ta form Vad motiverar folk att byta bank? är en bra början till frågeställning, ett betydligt mer väldefinierat område än bara banker-nånting!

18 Det jag slutligen fastnar för när jag scrollat igenom ett antal sidor med träffar är ett tema som dyker upp ett par gånger: bloggare som berättar att de bytt bank. Deras berättelser skiljer sig åt en aning: För En Häxa På Vift verkar krångliga regler ha blivit avgörande för val av bank, medan Aurora Gullberg och Ida snarare tycks ha gått efter ekonomiska överväganden. Här börjar en forskningsfråga ta form Vad motiverar folk att byta bank? är en bra början till frågeställning, ett betydligt mer väldefinierat område än bara banker-nånting!

19

20 För att hitta fler blogginlägg skrivna av bankbytare kan vi söka på t.ex. byta bank. (Citattecknen gör att vi söker på just precis den frasen, så att vi inte får träffar på t.ex. någon som ska byta blöja på bebisen, och sen tänker jag ringa min bank och fråga om vår låneansökan gått igenom ). Sökningen ger 354 träffar. Fortfarande gäller förstås att inte alla dessa uppfyller vårt krav på att bloggaren ska vara privatperson (förutsatt att vi nu vill ställa sådana

21 För att hitta fler blogginlägg skrivna av bankbytare kan vi söka på t.ex. byta bank. (Citattecknen gör att vi söker på just precis den frasen, så att vi inte får träffar på t.ex. någon som ska byta blöja på bebisen, och sen tänker jag ringa min bank och fråga om vår låneansökan gått igenom ). Sökningen ger 354 träffar. Fortfarande gäller förstås att inte alla dessa uppfyller vårt krav på att bloggaren ska vara privatperson (förutsatt att vi nu vill ställa sådana

22 För att hitta fler blogginlägg skrivna av bankbytare kan vi söka på t.ex. byta bank. (Citattecknen gör att vi söker på just precis den frasen, så att vi inte får träffar på t.ex. någon som ska byta blöja på bebisen, och sen tänker jag ringa min bank och fråga om vår låneansökan gått igenom ). Sökningen ger 354 träffar. Fortfarande gäller förstås att inte alla dessa uppfyller vårt krav på att bloggaren ska vara privatperson (förutsatt att vi nu vill ställa sådana

23 Bland träffarna finner vi ytterligare anledningar till varför personer kan välja att byta bank. Alltifrån dålig service eller otidsenlig teknik till mer idealistiska skäl som att chefernas höga löner sticker i ögonen.

24 Bland träffarna finner vi ytterligare anledningar till varför personer kan välja att byta bank. Alltifrån dålig service eller otidsenlig teknik till mer idealistiska skäl som att chefernas höga löner sticker i ögonen.

25 Bland träffarna finner vi ytterligare anledningar till varför personer kan välja att byta bank. Alltifrån dålig service eller otidsenlig teknik till mer idealistiska skäl som att chefernas höga löner sticker i ögonen.

26 Ett exempel från den sista kategorin, idealistiska skäl, kan ge ett exempel på hur vi skulle kunna utveckla vår frågeställning ytterligare: Bloggaren Annarkia (Christina Vilhelmsson) här ovan funderar på att byta från en bank som hon tycker agerar omoraliskt, bland annat vad gäller utdelning av bonusar. Bloggaren Niclas, till höger, funderar däremot på att byta till en bank som han anser ger uttryck för sympatiska värderingar i en reklamfilm.

27 Ett exempel från den sista kategorin, idealistiska skäl, kan ge ett exempel på hur vi skulle kunna utveckla vår frågeställning ytterligare: Bloggaren Annarkia (Christina Vilhelmsson) här ovan funderar på att byta från en bank som hon tycker agerar omoraliskt, bland annat vad gäller utdelning av bonusar. Bloggaren Niclas, till höger, funderar däremot på att byta till en bank som han anser ger uttryck för sympatiska värderingar i en reklamfilm.

28 Ett exempel från den sista kategorin, idealistiska skäl, kan ge ett exempel på hur vi skulle kunna utveckla vår frågeställning ytterligare: Bloggaren Annarkia (Christina Vilhelmsson) här ovan funderar på att byta från en bank som hon tycker agerar omoraliskt, bland annat vad gäller utdelning av bonusar. Bloggaren Niclas, till höger, funderar däremot på att byta till en bank som han anser ger uttryck för sympatiska värderingar i en reklamfilm.

29 Ta fasta på mönster i materialet när du formulerar dina frågor! Något liknande det vi ser i exemplet på föregående sida kunde vi faktiskt se redan i de första exemplen på blogginlägg om bankbyte: Både Aurora Gullberg och Ida angav ekonomiska motiv till bankbyte, men medan Gullberg talade om de fördelaktiga villkor hon skulle få på banken hon bytte till, sa Ida hejdå till den dyra bank hon bytte från. Vi kan alltså skönja konturerna av ett mönster här: Vissa verkar lockas av bättre villkor hos en ny bank, medan andra snarare byter/funderar på att byta för att de har dåliga erfarenheter av sin gamla. En sådan iakttagelse ska man alltid försöka ta fasta på! I det här fallet skulle vi kunna omvandla det till en fråga som utgör en del av vår frågeställning, t.ex.: Är det vanligaste skälet till att kunder byter bank att de är missnöjd med sin gamla bank, eller att de lockas av fördelar hos den nya? 29

30 Matcha frågeställningen mot metoden! Nu har vi en ganska bra bild av ungefär hur vår frågeställning skulle kunna se ut. Men exakt hur vi sedan formulerar den beror på hur vi väljer att lägga upp vår undersökning. Vi måste se till så att frågeställningen matchar vår metod och vårt material! Vi kan till exempel inte besvara frågan hur vanligt är det att man byter bank av idealistiska skäl? om vår undersökning består av kvalitativa intervjuer med ett fåtal personer. Och en mer öppen fråga av typen hur ser bankbytarna på sitt val av ny bank? kan förstås inte besvaras av en kvantitativ enkät med slutna frågor (d.v.s. förvalda svarsalternativ). Den uppmärksamma har vid det här laget också lagt märke till att jag hittills använt mer eller mindre svävande formuleringar när jag hänvisat till den gruppen jag ska studera: folk, man, bankbytare. Vilken metod vi än använder är det inte troligt att den grupp av människor som slutligen kommer att ingå i vår studie är representativa varken för folk eller ens bankbytare i allmänhet. Det finns förmodligen anledning att sänka de anspråk vi gör i frågeställningen, så att de svarar bättre mot vår forskningsdesign. Samtidigt ska man förstås inte heller vara alltför anspråkslös: Frågan varför byter Johanna Gunnarsson från Finspång bank? kanske skulle funka i en reklamkampanj, men som forskningsfråga betraktad är den rätt ointressant. 30

31 Vilka slutsatser kan vi dra av en blogg? Vi kan fortsätta med våra bankbytarbloggare som exempel. En möjlighet är att vi betraktar vårt nedslag i bloggosfären som en förundersökning; vi kan använda informationen vi får av inläggen som underlag för att t.ex. formulera svarsalternativ för en kvantitativ enkät. Men vi skulle också kunna använda blogginlägg som vårt huvudsakliga empiriska material. Oavsett vilket vi väljer är det viktigt att vi funderar över vilka egenskaper som utmärker gruppen bloggare. Är det t.ex. så lyckat att inkludera ett stort antal frågor om bankappar i en enkät som går ut till alla sorters bankkunder bara för att vi märkt att bloggare verkar tycka att bankappar är viktiga? Här kan statistik och tidigare studier om bloggare vara till hjälp, så att bilden av dem inte bara formas av våra egna fördomar. Extra viktigt att veta vilka bloggarna är blir det förstås om vi faktiskt baserar vår analys av bankbytare på blogginlägg. Då får det konsekvenser för hur vi formulerar våra forskningsfrågor. Har vi belägg för att påstå att vi utifrån blogginlägg kan uttala oss om vad en större grupp människor anser? Kan vi identifiera bloggarna som t.ex. typiska trendsättare? Särskilt teknikkunniga? Annars är det säkraste kortet förmodligen att helt enkelt skriva in någon variant av ordet blogg i frågeställningen, och sedan inkludera ett separat avsnitt där vi klargör vilken relevans vi anser att en studie av bloggar har på det hela taget, vilka slutsatser vi anser att man kan dra utifrån ett sådant material. 31

32 Vilka är bloggarna? Även om vi garderar oss genom att skriva in bloggarna i frågeställningen, måste vi fråga oss om de blogginlägg vi hittat genom att söka på byta bank på bloggsök.se verkligen är allt som bloggats om det här ämnet. Det första vi gör är att ta reda på mer om bloggsök.se. Vilka bloggar är det vi söker i när vi söker där? Alla? Några utvalda? Efter vilka principer, i så fall? Vi börjar med att kolla ifall det finns någon om-sida. Här ligger länken till den uppe i vänstra hörnet: 32

33 Att det bara är svenska bloggar man söker i här kunde vi kanske ha gissat. Så hade det ju ändå blivit eftersom vi söker med svenska ord och fraser. Det verkar också som om sidan inte aktivt söker upp och väljer ut vilka bloggar som ska ingå, utan bloggarna får själva anmäla sig till siten om de vill bli sökbara.

34 Att det bara är svenska bloggar man söker i här kunde vi kanske ha gissat. Så hade det ju ändå blivit eftersom vi söker med svenska ord och fraser. Det verkar också som om sidan inte aktivt söker upp och väljer ut vilka bloggar som ska ingå, utan bloggarna får själva anmäla sig till siten om de vill bli sökbara.

35 Gör vi samma sökning i konkurrenten Google Bloggsök (på andra plats i vår sökning efter bloggsökmotorer) får vi 4250 träffar istället för 354. Vi missar alltså en stor mängd inlägg genom att bara söka i bloggsök.se (även om man kan misstänka att vi skulle bli tvungna att sortera bort en ännu större andel av inläggen i Google Bloggsök.)

36 Å andra sidan: Om vem som helst får anmäla sin blogg till bloggsök.se finns det förmodligen ingen anledning att misstänka att urvalet där är särskilt snedfördelat. Hade det suttit några människor på företaget och själva valt ut vilka bloggar som fick ingå hade det kanske varit lämpligt att specificera i vår frågeställning att det rörde sig om en viss typ, t.ex. populära bloggare.

37 En annan sak vi bör tänka på är att byta bank förstås inte är det enda uttryck en bankbytare kan använda. Vi återvänder till inlägget från Ida, som vi hittade när vi bara sökte på ordet bank. Ingenstans i det inlägget förekommer uttrycket byta bank, så när vi söker på det kommer vi inte att få träff på just den här posten. Här är det istället uttrycket nya bank som signalerar att Charissa bytt bank. När man söker information är det alltid bra att vara uppmärksam på de olika ord och fraser som används för att beskriva ett visst fenomen!

38 En annan sak vi bör tänka på är att byta bank förstås inte är det enda uttryck en bankbytare kan använda. Vi återvänder till inlägget från Ida, som vi hittade när vi bara sökte på ordet bank. Ingenstans i det inlägget förekommer uttrycket byta bank, så när vi söker på det kommer vi inte att få träff på just den här posten. Här är det istället uttrycket nya bank som signalerar att Ida bytt bank. När man söker information är det alltid bra att vara uppmärksam på de olika ord och fraser som används för att beskriva ett visst fenomen!

39 Byta är bytt eller? Att vi missar inlägg där bloggaren använder andra uttryck än byta bank behöver inte vara något större problem, men det kan vara det. De träffar vi får nu är framför allt inlägg från bloggare som ska, tänker, funderar på o.s.v. att byta bank. Desto färre inlägg blir det från bloggare som faktiskt har bytt bank. Naturligtvis är det värdefullt att få veta hur personer som befinner sig i inledningsstadiet av ett eventuellt bankbyte resonerar. Men om de personerna blir överrepresenterade på grund av hur vi söker måste vi fråga oss på vilket sätt det påverkar bilden vi får av varför folk byter bank, särskilt eftersom det här med banker verkar vara ett ämne som väcker starka känslor. Exempelvis har vi sett flera inlägg från bloggare som på olika sätt varit missnöjda med bankens service. Om en missnöjd bankkund skriver att den tänker byta bank vet vi ju inte om den gör allvar av hotet, eller om inlägget snarare är ett sätt att skriva av sig. Många av oss har säkert någon gång lovat att det här företaget ska jag aldrig handla av mer!, men sedan brutit det löftet för att det varit billigt och/eller bekvämt att stanna som kund hos företaget fast vi egentligen inte gillar det. Så vi bör fundera på om det kan vara skillnad mellan inlägg från dem som har bytt bank och dem som än så länge bara pratar om att byta. Samtidigt kan vi såklart inte heller bara utgå från att så är fallet. Det bäste vore nog att lägga in den här frågan som en del av frågeställningen! 39

40 Men det förutsätter förstås att vi söker på fler uttryck än bara byta bank, så att vi även får med inlägg från bloggare som befinner sig i senare stadier av bytesprocessen. Hur man gör när man vill använda flera sökbegrepp med snarlik innebörd kan variera från sökmotor till sökmotor, så det bästa är att alltid kolla efter ett hjälpavsnitt om sökning: På bloggsök.se använder man operatorn OR för att ange att man vill ha träffar på något av flera likvärdiga sökord. Detta är också den absolut vanligaste operatorn för att utföra det här sökkommandot, det används också i t.ex. Google och de flesta av bibliotekets databaser. Här finns även tips på andra sökkommandon som kan vara bra att känna till.

41 Men det förutsätter förstås att vi söker på flera bankbytaruttryck, så att vi även får med inlägg från bloggare som befinner sig i andra stadier av bytarprocessen. Hur man gör när man vill använda flera sökbegrepp med snarlik innebörd kan variera från sökmotor till sökmotor, så det bästa är att alltid kolla efter ett hjälpavsnitt om sökning: På bloggsök.se använder man operatorn OR för att ange att man vill ha träffar på något av flera likvärdiga sökord. Detta är också den absolut vanligaste operatorn för att utföra det här sökkommandot, det används också i t.ex. Google och de flesta av bibliotekets databaser. Här finns även tips på andra sökkommandon som kan vara bra att känna till.

42 Men det förutsätter förstås att vi söker på flera bankbytaruttryck, så att vi även får med inlägg från bloggare som befinner sig i andra stadier av bytarprocessen. Hur man gör när man vill använda flera sökbegrepp med snarlik innebörd kan variera från sökmotor till sökmotor, så det bästa är att alltid kolla efter ett hjälpavsnitt om sökning: På bloggsök.se använder man operatorn OR för att ange att man vill ha träffar på något av flera likvärdiga sökord. Detta är också den absolut vanligaste operatorn för att utföra det här sökkommandot, det används också i t.ex. Google och de flesta av bibliotekets databaser. Här finns även tips på andra sökkommandon som kan vara bra att känna till.

43 Såhär skulle en mer ambitiös söksträng kunna se ut. Antalet träffar blir också nästan dubbelt så stort som då vi bara sökte på byta bank. Även med så här många sökord riskerar vi att missa dem som använder omskrivningar som att göra slut med sin bank, som exempelvis Aurora Gullberg. Men det är oundvikligt, hur långa söksträngar vi än skriver kommer vi alltid missa något.

44 Såhär skulle en mer ambitiös söksträng kunna se ut. Antalet träffar blir också nästan dubbelt så stort som då vi bara sökte på byta bank. Även med så här många sökord riskerar vi att missa dem som använder omskrivningar som att göra slut med sin bank, som exempelvis Aurora Gullberg. Men det är oundvikligt, hur långa söksträngar vi än skriver kommer vi alltid missa något.

45 Såhär skulle en mer ambitiös söksträng kunna se ut. Antalet träffar blir också nästan dubbelt så stort som då vi bara sökte på byta bank. Även med så här många sökord riskerar vi att missa dem som använder omskrivningar som att göra slut med sin bank, som Aurora Gullberg. Men det är oundvikligt, hur långa söksträngar vi än skriver kommer vi alltid missa något.

46 Förslag till frågeformulering Ett utkast till syftes- och frågeformulering, som tar hänsyn de överväganden som framförts i det här exemplet, skulle kunna se ut ungefär såhär: I den här uppsatsen vill vi undersöka vilka faktorer som spelar in när privatkunder bestämmer sig för att byta bank. Insikt om hur kunderna resonerar kring bankbyten är viktigt för att en bank ska veta vilka områden som är värda att satsa på, både för att locka till sig nya kunder och för att behålla de kunder man redan har. För att få en sådan inblick har vi analyserat blogginlägg som handlar om att byta bank. Bloggare utgör förstås inte något tvärsnitt av befolkningen, men likväl är de en grupp som enligt Serena Volo kan betraktas som an important and somewhat authoritative voice on the marketplace (2010, s. 299). De frågor vi tittar närmare på i undersökningen är: *Vilka olika skäl till att byta bank framförs i blogginläggen? *Fokuserar inläggen på bloggarnas upplevelser av den bank de bytt/funderar på att byta till eller den bank de bytt/funderar på att byta från? *Finns det någon skillnad mellan vilka skäl som anges av bloggare som redan har bytt bank och bloggare som än så länga bara funderar på att byta? 46

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

V I G Å R I G E N O M...

V I G Å R I G E N O M... I N F O R M A T I O N S S Ö K N I N G V I G Å R I G E N O M... Booleska operatorer Trunkering Frassökning Wildcards Blocksökning Tips B O O L E S K A O P E R A T O R E R AND När du vill att ditt resultat

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats Checklista Hur du enkelt skriver din uppsats Celsiusskolans biblioteksgrupp 2013 När du skriver en uppsats är det några saker som är viktiga att tänka på. Det ska som läsare vara lätt att få en överblick

Läs mer

KUNDGENERATOR. Därför kundgenerator! Du får feedback från dina kunder. www.kundgenerator.se - ett webbaserat program som ingår i MultiNet Office

KUNDGENERATOR. Därför kundgenerator! Du får feedback från dina kunder. www.kundgenerator.se - ett webbaserat program som ingår i MultiNet Office - Gör kundrekryteringen åt dig! Därför kundgenerator! Kundgenertor gör ditt företag lönsammare genom att maximera utbytet av er website. Kundgenerator är en tjänst med vilken du ser vilka företag som besöker

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Bibliografiska databaser eller referensdatabaser ger hänvisningar (referenser) till artiklar och/eller rapporter och böcker. Ibland innehåller referensen

Läs mer

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben

Slutprojekt 2010 Medieinstitutet. Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben Slutprojekt 2010 Medieinstitutet Förstudie Hur Icakuriren ska utveckla sin närvaro i sociala medier för att marknadsföra sig på webben http://www.youtube.com/watch?v=sifypqjyhv8 Problem, syfte och mål

Läs mer

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar:

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar: Kroppsspråk och tal Introduktion I detta avsnitt kommer du lära dig ett par grundläggande saker för kontakt med andra människor. I kontakt med andra använder vi både ord och kroppsspråk. Du kommer att

Läs mer

Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se

Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Stora Tänkare i tillämpad form Alla ämnen har sina Stora Tänkare, men inom vissa är

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

Är det jobbigt på jobbet?

Är det jobbigt på jobbet? Är det jobbigt på jobbet? Har inte du varit otroligt missnöjd med din arbetsplats? Vad håller din chef på med? Känner du dig trött på allt skvaller? Har du bra arbetskamrater? Känner du dig motiverad att

Läs mer

Nadia Bednarek 2013-03-06 Politices Kandidat programmet 19920118-9280 LIU. Metod PM

Nadia Bednarek 2013-03-06 Politices Kandidat programmet 19920118-9280 LIU. Metod PM Metod PM Problem Om man tittar historiskt sätt så kan man se att Socialdemokraterna varit väldigt stora i Sverige under 1900 talet. På senare år har partiet fått minskade antal röster och det Moderata

Läs mer

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden.

Manual för diskrimineringstester. En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Manual för diskrimineringstester En vägledning i hur du kan testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden. Vill du testa om du blir utsatt för diskriminering på bostadsmarknaden? I den

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Diskussionsforum i Fronter

Diskussionsforum i Fronter Diskussionsforum i Fronter guide för användning av Forum i Fronter Vers 2.0 Inledning I Fronter finns det fem olika diskussionsverktyg. Fronter har gett dem den gemensamma beteckningen Forum, och du hittar

Läs mer

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa.

Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag Så om du delar detta vidare, ange gärna någon av dessa. 7 steg för att skapa en Hashtag- strategi för B2B- företag Marketinghouse (källor: Google, Hubspot, Twitter, Instagram och olika bloggar) Detta whitepaper har t ex hashtag #vadmenasmedhashtags eller #hashtagstrategiforetag

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem.

Kategorisidor optimeras för sina produktkategorier och synonymer till dem. Vill du ha nya kunder direkt från Google? Det är enkelt! Genom att synas på Google kan de som letar efter det du erbjuder hitta till din e-butik. Här kommer vi ge dig 4 tips om sökmotoroptimering (SEO)

Läs mer

Ett exempel på hur man kan använda Discovery. Ulrika Nilsson Viktor Öman

Ett exempel på hur man kan använda Discovery. Ulrika Nilsson Viktor Öman Ett exempel på hur man kan använda Discovery Ulrika Nilsson Viktor Öman Innan vi börjar söka väljer vi Search Options och sedan Advanced Search. Discovery Discovery Discovery är förinställt på att söka

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Så skapar du Personas och fångar din läsare. White paper

Så skapar du Personas och fångar din läsare. White paper Så skapar du Personas och fångar din läsare White paper Så skapar du Personas och fångar din målgrupp Att verkligen förstå din målgrupps situation är avgörande för att nå fram med ditt budskap. De flesta

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Halvtid - hur har det gått?

Halvtid - hur har det gått? Halvtid - hur har det gått? Projektet med jämställdhetsbloggen GEN(I)US@WORK har nu kommit halvvägs. Vi vill den här månaden släppa in dig som läsare på ett mer aktiv sätt. Hur har du och din vardag påverkats?

Läs mer

Unionens #twitterskola

Unionens #twitterskola Unionens #twitterskola Inledning Det finns framförallt två anledningar till att Twitters korta meddelanden på 140 tecken blivit en sådan succé. Den ena är att människor formulerar sig klart och tydligt

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Service och PR via sociala medier i Vellinge kommun

Service och PR via sociala medier i Vellinge kommun Service och PR via sociala medier i Vellinge kommun Magnus Mosén, Skånska Webbdagen den 10 september Från trevande start till given kanal att räkna med Facebook.com/Vellingekommun lanserades i januari

Läs mer

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik Säbyholms montessoriskola Årskurs 6 Plats för bild som har med arbetet att göra Eget arbete 15 Poäng Rubrik Underrubrik Förnamn Efternamn Examinator: Förnamn Efternamn Handledare: Förnamn Efternamn 1 Sammanfattning

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Organisatorisk skyddsrond

Organisatorisk skyddsrond Organisatorisk skyddsrond Arbetsmaterial för arbetsplatsträffen Lisbeth Rydén www. EllErr? Om arbetsmaterialet Det finns olika sätt att analysera och bedöma den pyskosociala arbetsmiljön. Ett av de sätt

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Utvärdering att skriva för webben - Snabbrapport

Utvärdering att skriva för webben - Snabbrapport Utvärdering att skriva för webben Snabbrapport. Jag är 3 3 6 6 7 7 kvinna man egen definition. Befattning 3 3 assistent bibliotekarie chef annan 3. Hur nöjd är du medutbildningen som helhet? Inte alls

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Slutrapport Projekt Internet i Sverige

Slutrapport Projekt Internet i Sverige Slutrapport Projekt Internet i Sverige 1. Inledning Wikimedia Sverige är en förening som verkar för att göra kunskap tillgänglig för människor, särskilt genom att stödja Wikimedia Foundations projekt,

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke?

OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke? OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke? 80% av Sveriges journalister omvärldsbevakar i sociala medier. Vikten av omvärldsbevakning Omvärldsbevakning, eller att omvärldsbevaka handlar om

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Kundundersökning 2010

Kundundersökning 2010 Kundundersökning Vad tycker NyföretagarCentrums kunder om rådgivningen? Hur många har startat företag efter rådgivningen? Branscher, omsättning, anställda? Jämförelse 2008- Om undersökningen Respondenter:

Läs mer

Kristian Almgren Artificiell Intelligens Linköpings Universitet 2011. Talstyrning

Kristian Almgren Artificiell Intelligens Linköpings Universitet 2011. Talstyrning Talstyrning Abstrakt Talstyrning är en teknik som gör det möjligt för oss människor att mer eller mindre verbalt kommunicera med en dator eller ett system. Det här är ett tillvägagångssätt inom AI och

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete

Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Hur jag skapar en webbplats värd 90 000 kr/år på 49 dagar med endast 10 timmars arbete Använd SEO Systemet och skapa webbplatser som kan ge dig 90 000 kr per år så snabbt som möjligt. Denna specialrapport

Läs mer

HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09)

HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09) DOKUMENTATIONER IDÈSKISS ÄMNESOMRÅDE: Webbdesign och marknadsföring HANDLEDARE: Jonny Pedersen Datum: (Detta skrevs i November 09) Min idéskiss: Jag ska skapa en hemsida vars syfte är att tjäna pengar.

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Vi står just nu mitt i en omvälvande samhällsutveckling.

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Att välja metod och argumentera för sitt val med hjälp av tidigare forskning. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se

Att välja metod och argumentera för sitt val med hjälp av tidigare forskning. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Att välja metod och argumentera för sitt val med hjälp av tidigare forskning Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Gör bättre metodval med hjälp av tidigare forskning Det första man gör när man

Läs mer

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management 6. Att få mer gjort under en dag - Time Management Tiden är en unik och icke förnybar resurs. Den tid som gått får du inte igen. Du kommer inte att få mer tid, du har ett visst antal timmar till ett visst

Läs mer

Analys av kvalitativ data Kvalitativ innehållsanalys som ett exempel. Introduktion Bakgrund Syfte Metod Resultat Diskussion Slutsats

Analys av kvalitativ data Kvalitativ innehållsanalys som ett exempel. Introduktion Bakgrund Syfte Metod Resultat Diskussion Slutsats KVALITATIV ANALYS Analys av kvalitativ data Kvalitativ innehållsanalys som ett exempel Övning i att analysera Therese Wirback, adjunkt Introduktion Bakgrund Syfte Metod Resultat Diskussion Slutsats Fånga

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper

Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper Vad menas med HBTQ? HBTQ - Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt andra personer

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet

EN GUIDE AV. 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV 10 frågor du som arbetsgivare bör ställa under medarbetarsamtalet EN GUIDE AV Inledning Medarbetarsamtalet är det perfekta tillfället att stämma av läget med dina medarbetare. Vad krävs för

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Resultatet av Indecaps enkätundersökning

Resultatet av Indecaps enkätundersökning Resultatet av Indecaps enkätundersökning Först och främst vill jag tacka er som var med och svarade på enkätundersökningen. Anledningen till att vi skickar ut en sådan lite då och då är för att få en chans

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Kommunikation och beteende

Kommunikation och beteende Kommunikation och beteende Inledning I ditt arbete som växtskötare kommer du i kontakt med två grupper av varelser: Växter och människor. Delkurserna tills nu har rört sig om att hjälpa dig med att bli

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar med marknadsföraren. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter ska vi visa

Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar med marknadsföraren. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter ska vi visa FÖR MARKNADSFÖRARE Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar med marknadsföraren. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter ska vi visa hur du som marknadsförare kan använda

Läs mer

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Augusti 2011 Guide för lärare - Grundskola Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Denna guide beskriver hur du dokumenterar individuella mål och överenskommelser i Unikum. Här beskrivs hur du

Läs mer

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap

INFOKOLL. Formulera frågor Söka information. Granska informationen Bearbeta informationen. Presentera ny kunskap INFOKOLL Att söka, bearbeta och presentera information på ett effektivt sätt är avgörande när du arbetar med projekt, temaarbeten och fördjupningar. Slutmålet är att du ska få ny kunskap och mer erfarenheter.

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Handbok Online Innehåll 1 Introduktion... 1 1.1 Facebook och blogg - samspelet...

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om

Vad är SEO? Topp 10 SEO handlar om att förenkla för sökmotorerna att förstå vad din webbplats handlar om SEO en stilguide Vad är SEO? Har du sprungit på begreppet SEO? Kanske har någon försökt förklara vad det är utan att lyckas fullt ut. Du har förstått att din webbplats behöver SEO för att bli bra, men

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

MTM. Intervjuer med låntagare och bibliotekarier om annotationer och ämnesord Maj 2016

MTM. Intervjuer med låntagare och bibliotekarier om annotationer och ämnesord Maj 2016 MTM Intervjuer med låntagare och bibliotekarier om annotationer och ämnesord Maj 2016 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Metod Resultat Användare Bibliotekarier Analys och slutsatser MTM Annotationer

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis)

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Titel Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Författare: Kurs: Gymnasiearbete & Lärare: Program: Datum: Abstract

Läs mer

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet

Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Hemligheterna med att kontakta kvinnor via nätet Jonathan Jensen Dejtinghandboken.com Innehåll Inledning... 3 Tips 1: Varför?... 4 Tips 2: Våga fråga... 6 Tips 3: Visa inte allt (på en gång)... 7 Tips

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer