Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner"

Transkript

1 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 1 of 11 Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae) Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Postat 06 oktober 2012 För några veckor sedan fick jag möjligheten att bekanta mig närmare med den sicilianska vinproducenten Donnafugata. Resan började i Palermo, gick via ön Pantelleria tillbaka till Sicilien och vineriet i Marsala samt till vingårdarna Contessa Etellina inte långt från Corleone. Förutom fantastiska landskap och vingårdar går det inte komma ifrån att man rör sig Gudfaderterritorium. Bara vägskylten till Corleone fick en violin-melodi att repeteras i huvudet och när jag tänker på det såg jag inte en enda häst hmm.

2 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 2 of 11 Donnafugata är en av de största vinproducenterna på Sicilien, men att stort inte behöver vara dåligt är Donnafugata ett bevis på. Vi fick två fantastiska dagar tillsammans med vineriet och en inblick i dess verksamhet, filosofi och viner. Många känner kanske igen flaskorna på deras etiketter, har man sett en känner man snabbt igen nästa och tycker man om ett vin är sannolikheten stor att man också gillar nästa. Vinerna är välgjorda, eleganta och lättillgängliga, på samma gång som de har charm och personlighet är de också en del av Sicilien och dess terrior. Vineriet drivs av familjen Rallo, som en gång var stora marsala-tillverkare. På 1980-talet gick man dock över till att göra vanliga viner. Giacomo och Gabriella Rallo sålde marsala-tillverknigen, så du kan fortfarande köpa Marsala från Rallo dock görs den idag inte av familjen Rallo, och satsade all sin tid på Donnafugata, något som visat sig vara rätt val. Enligt historien åkte Giacomo till USA i början av 80-talet för att se hur hans viner marknadsfördes och insåg att de flesta använde det till att göra sås eller som en ingrediens i efterrätter. Detta fick honom att bestämma sig för att istället övergå till traditionell vintillverkning. Idag drivs företaget tillsammans med deras barn José och Antonio som vi hade glädjen att umgås med ett par dagar.

3 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 3 of 11 Antonio Rallo Namnet Donnafugata betyder ungefär den flyende kvinnan och är en referens till drottning Maria Karolina ( ), gift med den Ferdinand IV ( ) kung av Neapels och sedemera av kung av bägge Sicilierna. I början av 1800-talet fick de fly från Neapel till Sicilien där de fick skydd av en lokal prins. Hela historien finns att läsa i novellen Leoparden ( Il Gattopardo ) av Giuseppe Tomasi di Lampedusa. En historia som också fungerat som inspiration för några av deras vinetiketter där man ser en kvinna med böljande hår som återkommer på flera flaskor.

4 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 4 of 11 Som jag nämnt gör Donnafugata många viner och ett av deras mest kända är ett sött vin, en passito, Ben Ryé, som görs på ön Pantelleria, på Zibibbo-druvan eller moscato d Alessandria, som den också kallas.

5 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 5 of 11 Jag måste nu peta in att sötviner inte riktigt är mitt forte, ofta finner jag dem bara sötsliskiga. För att jag ska falla måste det finnas fler dimensioner än det där söta och oljiga. Men ibland hittar du den där kombinationen av sötma, syra samt såväl ung fräsch frukt som mogen och torkad frukt samt kryddighet då är du i himmelriket. Ben Ryé har fått mig på fall, det är ett fantastiskt vin som jag kommer bära med mig i min vinkällare under lång tid framöver.

6 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 6 of 11 Pantelleria är en fantastisk liten ö med ett dramatiskt landskap söder om Sicilien nära den afrikanska kusten. På ön bor endast lite drygt 7500 personer och är vid sin högsta punkt 836 meter över havet. Ön är vulkanisk och det finns i princip inga färskvattenkällor, vindruvorna får med andra ord leva på det vatten som regnar ned under vinterhalvåret. Allt detta ger givetvis sitt till terroiren hos vinet liksom den intensiva värme som de utsätts för under sommar halvåret. Vingårdarna skiljer sig från många andra jag varit på, här växer druvorna på låga buskar snarare höga vinrankor vilket gör skörden ännu tuffare. Just buskarna gör att alla druvor måste plockas för hand och den som plockar måste dessutom stå dubbelvikt. Lägg till den extrema värmen på temperaturer över 40 grader och att det på många ställen inte finns mycket till skugga så förstår man vilket arbete som ligger bakom detta vin.

7 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 7 of 11 Donnafugatas vingårdar ligger utspridda på ön, vägarna dit är smala och vindlade och liksom terraseringar uppbyggda med sten och lava. Under årens lopp har man köpt nya lotter som försiktigt restaurerats, i de flesta fall har man kunnat använda de gamla vinstockarna, som i många fall är uppemot år gamla och vissa ännu äldre, genom att ge dem lite kärlek och omsorg, samt bygga upp terraseringarna igen så att vatten kan hållas i jorden. I detta gör man också en kulturhistorisk gärning genom att bevara, bruka och restaurera det gamla kulturlandskapet.

8 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 8 of 11 Plockarna behöver ha en hög kunskapsnivå. Alla druvor delas upp redan under plockningen, i druvor som behöver torkas och i druvor som redan torkat tillräckligt på busken. Allt är ett gediget hantverk, från plockandet av druvor till framställandet av vin. Det finns inte tillräckligt med folk på Pantelleria som har den här kunskapen så man måste varje år plocka över personal från Sicilien för att hjälpa till med skörden. Med lövkvasten visar man att druvorna behöver torkas.

9 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterdahls... Page 9 of 11 Utav druvorna gör man ett så kallat passito-vin. Passito används dels som ett namn på en typ av vin dels är det namnet på på en vintillverkningsmetod. Efter att druvorna plockats låter man druvorna torka under en tid på speciella mattor eller i torkhus. Donnafugata använder dessa växthusliknande byggnader, där man kan öppna upp delar av väggarna för att låta vinden komma in. Förr lät man druvorna ligga under öppen himmel men för några år sedan kom en storm och 85 % av druvorna förstördes varför man valt denna metod. Torkningsprocessen gör att druvorna blir mer koncentrerade, detta ger mer smak men också mindre vin per druva då en hel del av vätskan avdunstar innan jäsningen.

10 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterda... Page 10 of 11 Efter torkning tas druvorna till vineriet på Pantelleria där de pressas, jäses, lagras och buteljeras. Andre Ribeirinho, Antonio Rallo, Luiz Alberto och jag.

11 Donnafugata böljande vingårdar, vulkaner & fantastiska viner Magnus Reuterda... Page 11 of 11 I denna miljö spenderade jag ett underbart dygn, i trevligt sällskap med mina vinbloggande vänner Luiz Alberto och Andre Ribeirinho, Antonio Rallo och Anna Ruini från Donnafugata. Ett stort tack till Antonio Rallo för att du han avsatte en hel dag för att visa vingårdarna och ert vineri och ett stort tack går till Anna Ruini som gjorde det hela möjligt. Anna Ruini Jag återkommer till Marsala, Contessa Etellina och de övriga vinerna i ett senare inlägg. Om du är intresserad av prova viner från Donnafugata importerar Hjo Grosshandel flera av dem, bland annat Ben Ryé, alla via beställningssortimentet. Magnus Reuterdahl About these ads

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten

Läs mer

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye)

Ch. Haut Grelot Bordeaux (Premières Côtes de Blaye) Bordeaux Ch. Haut Grelot blanc(vit) 2007 Sauvignon Blanc 80% Muscadelle 10% Sémillon 10% Vinifikationen utfördes i temperaturreglerade rostfria tankar vid låg temperatur. generationer är belägen i Premieres

Läs mer

Bodegas Cezar. Världens Viner. Text: Johan Franco Cereceda. Foto: Mauro Rongione & Åke Jacobsson. nummer 4 2010

Bodegas Cezar. Världens Viner. Text: Johan Franco Cereceda. Foto: Mauro Rongione & Åke Jacobsson. nummer 4 2010 Han var tidigare känd som den galne svensken. Men samtidigt som hans viner ökat i renommé, har folk förstått storheten i det han gör: att producera kvalitetsvin där man tidigare sa att det var omöjligt.

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Se upp för havets kvinnor

Se upp för havets kvinnor HAENYO Se upp för havets kvinnor Utanför den sydkoreanska kusten ligger ön Jeju, känd för sin speciella matkultur. Vi tog oss dit för att uppleva dess unika gastronomi och passade på att träffa de kvinnliga

Läs mer

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN VINGÅRDSARBETARNAS LÖN 25:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG A) (21 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 20:1-16 Vingårdsarbetarnas lön Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra och Lollo som ska träna sina krångelhänder så de blir hjälparhänder! Barn mår bra av att veta En del barn har en hand som fungerar bra och en hand som är svårare att använda. Då kan man behöva träna den hand som är lite svårare att använda. Det finns en träningsmetod som

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Innehåller recept A.Vogels värld av örter! Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Ny förpackningsdesign under 2005 Ett axplock ur A. Vogels sortiment Välkommen att kontakta

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN APRIL (NR 2) 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN APRIL (NR 2) 2007 HANTVERKSKAMMAREN Vi firar 3 år i stallet! HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN APRIL (NR 2) 2007 NU BLIR DET KALAS Vi blir bara äldre och äldre och mer och mer erfarna i vår butik alltså. Den fyller 3 år i

Läs mer

Julklapstips i hälsans tecken

Julklapstips i hälsans tecken Julklapstips i hälsans tecken Igår fick min sambo en hemlig leverans av ett paket av något slag och jag fick sedan instruktioner att jag inte fick tjuvkika i hans garderob. Ni vet ju att det bara kan betyda

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

tio tips om den grekiska ön Santorini

tio tips om den grekiska ön Santorini tio tips om den grekiska ön Santorini 01 Bo i Oía (ía) Oía är, i min smak, den finaste delen av Santorini. När du bildsöker på Santorini är det mest bilder av Oía du hittar. Men, när du söker efter boende

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Landskapsarkeologiska sommarexkursioner 2010

Landskapsarkeologiska sommarexkursioner 2010 September 2010 Landskapsarkeologiska sommarexkursioner 2010 I Västerbottens fjällvärld skulle en arkeologisk utredning göras i närheten av Hemavan. På ditvägen kunde man köra en smal, backig och kurvig

Läs mer

Det blir praliner och champagne på divanen På torsdag håller 40-årsjubilerande Lotta Maxe öppet hus

Det blir praliner och champagne på divanen På torsdag håller 40-årsjubilerande Lotta Maxe öppet hus Page 1 of 5 Stäng Detta är den utskriftvänliga versionen av artikeln.välj Skriv ut i din webbläsare för att inleda utskrift.(detta meddelande skrivs ej ut) Utskriftversion av: http://folket.se/folkifolket/1.1435358

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra.

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra. 2 Vulkaner. Vulkaner hittar man i sprickzonerna mellan jordskorpans plattor. Av jordens flera tusen landvulkaner är endast 450 aktiva. En vulkan ser ut som ett vanligt berg när den inte får utbrott. De

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer

Ditt äckel Elevmaterial

Ditt äckel Elevmaterial SIDAN 1 Dramaturgi Dramaturgi handlar om hur en berättelse är uppbyggd rent strukturellt. Det är även läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt. Boken Ditt äckel! är

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Spinderella Tarantella 1 - en dramatisering

Spinderella Tarantella 1 - en dramatisering Dramatisering av Maria Bengtsson efter Lindahl & Gimbergsson 2012, Tarantella, Alvina Förlag Tarantella 1 - en dramatisering Bearbetningen endast är tillåten för användning inom undervisningssituationer

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Kryssning i Italien längs Amalfikusten med Azamara Club Cruises

Kryssning i Italien längs Amalfikusten med Azamara Club Cruises Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i Italien längs Amalfikusten med Azamara Club Cruises Rom Sorrento Giardini Naxos Valletta Porto Empedocle Amalfi en av världens vackraste kuststräckor. Här

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Scarlet Runner Shiraz

Scarlet Runner Shiraz Scarlet Runner Shiraz 1 Scarlet Runner Shiraz en ekologisk australiensare SCARLET RUNNER SHIRAZ kommer från McLaren Vale och produceras av Spring Seed Wine Co. Vinet är ekologiskt och odlas enligt gammaldags

Läs mer

Elevenkät år 6-9 2012

Elevenkät år 6-9 2012 Elevenkät år 6-9 2012 Vilken skola går du på? A. Barkestorpsskolan B. Falkenbergsskolan C. Kalmarsundsskolan D. Lindsdalsskolan 1 0,5 0 0 1 0,5 1 0,5 E. Vasaskolan 0 0 F. Östra Funkaboskolan G. Kalmar

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

MIDSOMMAR. med matjes. Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Receptutvecklare Benny Cederberg

MIDSOMMAR. med matjes. Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Receptutvecklare Benny Cederberg Tina NORDSTRÖM: MIDSOMMAR med matjes Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Receptutvecklare Benny Cederberg Min slarvigt hackade lök Har inte ro att finhacka den. Ett personlighetsdrag helt enkelt!

Läs mer

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien

Vina Nora. 242 kr /FLASKA. Nora da Neve 2012. 1452 kr /LÅDA. Rías Baixas, Spanien Vina Nora Nora da Neve 2012 Rías Baixas, Spanien Doften är ganska stor och fruktig i aromatisk stil med inslag av citrus, fat och hasselnötter. Smaken är torr i komplex och elegant stil med toner av exotisk

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20 Stockholm & jag! BILD PÅ MIG! Jag heter och jag är år Jag besökte Stockholm / 20 UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! och SAMLA dina MINNEN! Jag var där tillsammans med Vädret var och det var grader Här bodde jag Det roligaste

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Det musikaliska hantverket

Det musikaliska hantverket Det musikaliska hantverket Kan jag bli för duktig på mitt instrument för att lovsjunga? Behöver jag öva med bandet innan ett lovsångspass? Lars Ekberg, frilansmusiker och pastor i Göteborg Vineyard, undervisar

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

q Tacka Gud för maten m

q Tacka Gud för maten m q Tacka Gud för maten m Sagan är satt med typsnittet Nyfors, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Kongoresan en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Stationerna är uppbyggda för att visa hur en resa till Kongo-Brazzaville och vistelsen i landet kan kännas. Barnen kommer även att lära sig hälsa på språket

Läs mer

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11 Startboxträning Ellinor Rasmusson 2012-10-11 1 Inledning Jag har valt att skriva om startboxträning, då jag tycker att det är en viktig del av unghästarnas träning. Jag vill lära mig mer om det för att

Läs mer

Normkritiskt perspektiv på förändringsarbete Fokus på diskriminerande normer och strukturer (istället för att försöka ändra på de som drabbas)

Normkritiskt perspektiv på förändringsarbete Fokus på diskriminerande normer och strukturer (istället för att försöka ändra på de som drabbas) Sandra Dahlén Normkritiskt perspektiv på förändringsarbete Fokus på diskriminerande normer och strukturer (istället för att försöka ändra på de som drabbas) Diskriminering vanligare än väntat Sammantaget

Läs mer

Rheingau. 54 nummer 1 2010 Världens Viner

Rheingau. 54 nummer 1 2010 Världens Viner Rheingau 54 nummer 1 2010 Världens Viner Det är världens äldsta rieslingegendom och tillsammans med Kloster Eberbach och Vollrads de tre allra mest klassiska vinegendomarna i Tyskland. Text: Jan Rosborn

Läs mer

Mallorca oktober 2009

Mallorca oktober 2009 Mallorca oktober 2009 Palma de Mallorca Det var egentligen två saker som avgjorde att vi åkte till Mallorca på höstlovet. Vi hade aldrig varit där någon gång och det är kort flygtid. Denna sista veckan

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Nyhetsbrev Domaine Pouderoux Maury Ekologisk Lansering

Nyhetsbrev Domaine Pouderoux Maury Ekologisk Lansering Nyhetsbrev Ekologisk Lansering Nummer 1 Mars 2015 Den andra Mars 2015 lanserar Vinia Sweden äntligen det ekologiska vinet Maury i Systembolagets fasta sortiment. lanseras i Premium ABCDE-butikerna. Det

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan:

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan: MIN Drömplan När jag var yngre och hörde ordet mål så tänkte jag antingen på mål som en idrottare sätter eller ett företagsmål. Idag är jag övertygad om att sätta mål för oss personligen är det som ger

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Peter och jag är 10 år. Jag går på Kajsaskolan. Min kompis heter Jonathan och går i min klass. Jag är rädd för min rektor på skolan, för varje dag går hon

Läs mer

BöneLIV! Av: Johannes Djerf

BöneLIV! Av: Johannes Djerf BöneLIV! Av: Johannes Djerf Det finns ingenting som är så fantastiskt, som ger ett sådant pirr i hjärteroten och som är så spännande som gemenskapen mellan skaparen och det skapade. Det finns ingenting

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14 SMAK- PROV Utkommer till ht 14 Tankar om biologi I KAPITLET FÅR DU LÄRA DIG: { något om vad biologi är ( hur man vet det man vet idag u hur man sorterar växter och djur och ger dem namn hur man gör en

Läs mer

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING Bildförslag: Vi tar en bild på installation av NSP-rör. Uppifrån, så man ser hur röret förs ner i skorstenen, lite händer som jobbar, arbetskläder, 1964eventuell

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej!

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej! Allsång på Korpen HEJSAN Melodi: Med en enkel tulipan Vi tar en enkel liten sång, men den skall ej bli så lång, det gäller bara, det gäller bara att bli bekanta. Vi alla titlar lägger bort, så kan det

Läs mer

PELLE JAGEBY. från MINA INRE RUM. pia mattzon. hasse schmid. pelle jageby. sabina henriksson. eric valencia. bennie åkerfeldt.

PELLE JAGEBY. från MINA INRE RUM. pia mattzon. hasse schmid. pelle jageby. sabina henriksson. eric valencia. bennie åkerfeldt. SÅNGER från hasse schmid pelle jageby sabina henriksson eric valencia bennie åkerfeldt clara jageby elly elly persson persson Producent & arrangör: Hasse Schmid, Studio H. Plattan spelades in under vår

Läs mer

Drakriddare i Drakar och Demoner Trudvang Skapat av Daniel Falck

Drakriddare i Drakar och Demoner Trudvang Skapat av Daniel Falck Drakriddare i Drakar och Demoner Trudvang Skapat av Daniel Falck Drakaspekterna i Drakar & Demoner Trudvang Kunskaperna kring Drakjord och de sex drakaspekterna sägs ha sina rötter i den krigskonst de

Läs mer

Kundutvärdering (Björn Hörvallius)

Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Avresedatum: 2016 05 22 Destination: Portugal, Constancia Uteritter och lektioner, vecka Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur

Läs mer

; "Äbö^anvargenattEn^s^^^^^S^-

; Äbö^anvargenattEn^s^^^^^S^- .»,-*-./ *** i-*sfi /' \ ;> ; "ÄböanvargenattEnsS- Det är en underdrift att säga att Rute Stenugnsbageri är en succé. När Erik Olofson och Tina Fernlund nu står infor den sjätte säsongen, har de byggt

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Italien - när det är som bäst!

Italien - när det är som bäst! Du vet väl att Franska Vinlistan även fi nns på Facebook? Gilla oss på www.facebook.com/franskavinlistan Champagne Paul Déthune NV Blanc de Noirs Grand Cru Champagne Paul Déthune NV Cuvée Prestige Grand

Läs mer

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning!

Välkommen på DRF Stockholms vinprovning! Arkiverat Tidigare medlemsblad finns att läsa på www.drf.nu Nyhetsblad DRF Stockholm Maj, 2014MEDLEMSBLADET Innehåll VÄLKOMMEN PÅ DRF STOCKHOLMS VINPROVNING! VI SÖKER GÄST- KRÖNIKÖRER PRESENTATION ANNA

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

ANMÄL DIG TILL SOMMARLÄGRET!

ANMÄL DIG TILL SOMMARLÄGRET! Nyhetsbrev april 2015 VÄLKOMNA PÅ KÅRDAG SÖNDAG 26 APRIL 11-14 DAGS FÖR ÅRETS KÅRDAG Söndagen den 26 april är alla scouter, föräldrar och syskon välkomna till scoutstugan vid Ranängen för Djursholms scoutkårs

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

MENING MED LIVET? FINNS DET NÅGON

MENING MED LIVET? FINNS DET NÅGON FINNS DET NÅGON MENING MED LIVET? KORT. ELLER LÅNGT. Underbart. Eller fullt av elände. Det finns många och totalt olika åsikter om hur livet är som människa. Men jag tror att vi kan vara överens om att

Läs mer

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna 2013, Kicki Lindström Omslagsfoto Ingemar Lindström Ansvarig utgivare: Kicki Lindström ISBN: 978-91-637-2506-7 Framställd

Läs mer