HDTV. EM-kvällar i favoritsoffan. Läs mer! Slentriantittare, nyhetsbevakare eller konnässör?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HDTV. EM-kvällar i favoritsoffan. Läs mer! www.hdtvforum.nu www.blu-rayforum.se. Slentriantittare, nyhetsbevakare eller konnässör?"

Transkript

1 ANNONS Maj 2008 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET HDTV ANNONS EM-kvällar i favoritsoffan Läs mer på sid 8-9 Slentriantittare, nyhetsbevakare eller konnässör? Läs mer på sid 14 HDMI, blu-ray, 1080p vad är det egentligen vi pratar om? Läs mer på sid 10 Läs mer!

2 2 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Snart är det dags! INFO: HDTV är en tematidning som syftar till att väcka brett intresse för modern tv-teknik och den flora av tekniska termer som figurerar i handeln. Från teknikvägrare till förståsigpåare, så skulle jag kunna beskriva mig själv och mitt intresse för tv-teknik det senaste året. Min gamla tjocktv står i och för sig kvar, fortfarande mest som en påminnelse till varför jag betalar tv-licens. Dock tittar jag ju mycket på tv, älskar Discovery, sport och fotboll, men ser nästan aldrig matcherna hemma. Nej det gör jag numera hos en god vän, en vän som insett fördelarna i att omsätta sitt intresse i faktiska prylar. När jag för första gången såg fotboll på en högupplöst LCD, tyckte jag att bilden förvisso var bättre, men så otroligt mycket bättre var det ju inte. Chocken kom först när jag kom hem och slog på min egen tv, den hade helt plötsligt förändrats till det sämre. Min tjocka 28-tummare med en (1) inbyggd högtalare gav snarare känslan av att sitta skymd bakom korvkiosken än att vara på läktarplats. Skillnaden mellan att titta på fotboll och att verkligen se själva fotbollen är stor. Att själva resultatet i matchen inte ändras är ju självklart, men tekniken har gjort att vi kan ha hemmabekvämt med något som faktiskt liknar en påplatsupplevelse. Jag kommer bestämt att se fotbolls-em på tv, i HD-kvalitet, men frågan är om det blir på hemmaplan eller ej... Trevlig läsning! Felix Björklund INNEHÅLL Från platt till plattare Växande programutbud EM-kvällar i favoritsoffan Begrepp och definitioner TV:n ersätter diabildsprojektorn Första blueray-recordern Vilka krav har du? s.4 s.6-7 s.8-9 s.10 s s.13 s.14 HDTV - EN TITEL FRÅN MEDIAPLANET Mediaplanet är världsledande inom produktion och finansiering av ämnesspecifik information genom tidningar och webb-tv För mer information, kontakta Rickard Wilton på Stockholm Oslo Köpenhamn Helsingfors London Zürich Madrid Amsterdam Berlin Milano Tallinn Dublin Bryssel New York Warszawa Malmö Hongkong Genève Riga Projektledare: Charlotta Malmquist Renstig, Mediaplanet, Produktionsansvarig: Nadine Kissmann, Mediaplanet Layout: Henrica Dieden, Mediaplanet Repro: Ordbild Tryck: V-Tab Text: Felix Björklund För information, kontakta: Tobias Nilsson, Mediaplanet, Intresserad av skribentuppdrag? Kontakta Nadine Kissmann. Distribueras med Svenska Dagbladet Synpunkter på våra tidningar: synpunkter@mediaplanet.se

3 STILRENT ERBJUDANDE FRÅN BOXER OCH SONY Nu är det ännu enklare att titta på TV från Boxer. Och mycket snyggare. Den här superläckra 32-tummaren från Sony är nämligen extrautrustad med Boxerpaketet. Programkortet stoppar du direkt i TV:ns inbyggda box via en CA-modul (ingår) och hela kalaset är ditt för bara 1 kr i butik och 399 kr i månaden. 32 SONY BRAVIA bildbehandling ger knivskarp bild Surroundljud I priset ingår avgifter för 36 månaders abonnemang av Boxerpaketet à 159 kr/ mån, kortavgift halvårsvis från och med andra halvåret om 248 kr tillkommer. 240 kr per månad avser delbetalning av tv och finansieringskostnader. Uppläggningsavgift samt administrativa avgifter kan tillkomma. Hör av dig till butikspersonalen för kompletta avtalsvillkor och priser! Sony Center Malmö Storgatan Malmö Sony Center Stockholm Regeringsgstan Stockholm Sony Center Nacka Sickla köpkvarter Nacka Sony Center Sundsvall Storgatan Sundsvall Sony Center Uppsala Bangårdsgatan Uppsala Sony Center Örebro Rudbecksgatan Örebro

4 4 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Från platt till plattare Drömmen om platt-tv är nästan lika gammal som tv:n själv. Lcd-tekniken däremot har sitt ursprung runt 1970, berättar Anders Lindeberg-Lindvet, förrådsmästare på Tekniska museet. Det finns en teknik som är så tunn att tv:n kan tryckas på papper. Det är svårt att hitta den exakta brytningen när platttv:n uppfanns, flera olika tekniker rivaliserade och alternativen var ganska många. Det är först runt år 2000 när monitorer och skärmar utrustas med en tv-mottagare som man kan kalla det för platt-tv, förklarar han. Det experimenterades mycket med olika tv-tekniker innan plasma och lcd gick segrande ur striden. Platta elektronkanons-tv var ett av många försök som gjordes, men plasmatekniken var den som först kom till ett rimligt pris. Den var inte mycket bättre än en vanlig tv, om man bortser från att den var platt, förklarar Anders Lindeberg-Lindvet. Vidare berättar han att det som började revolutionera tv-tekniken när det kommer till bildkvalitet var inte att skärmarna blev plattare utan möjligheten till att digitalisera signaler. Enkelt kan man säga att platttv:n i sig bara bidrog med att vara mer lättmöblerad. Det är först i och med digitalsändningarna och nu HDTV som utvecklingen tagit några steg framåt. Anders Lindeberg-Lindvet berättar att det till en början främst är mer komprimerade sändningar och uppgraderade digitalboxar som kommer stå för utvecklingen. Tv-apparaterna är i sig bra idag. Nu är det tekniken för utsändning som måste ta nästa steg innan vi får bättre bild. HDTV går att ta emot från satellit redan idag, men det är samtidigt så att många HDTV-förberedda platttv egentligen inte kan utnyttja bildkvaliteten fullt ut. I dag finns det flertalet tekniker som syftar till att skapa tunnare skärmar. De flesta producenter försöker utveckla någonting nytt vid sidan av plasma- och lcd-tekniken. OLED är bara ett exempel. Det finns även en teknik som är så tunn att tv:n kan tryckas på papper och som ska kunna skrynklas ihop utan att förstöras. Snart kommer också mobiltelefoner med inbyggd videoprojektor, avslutar Anders Lindeberg-Lindvet vid Tekniska museet.

5

6 6 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Växande programutbud i HD-upplösning En tredjedel av de svenska hushållen har tv-apparater som minst är HD ready, men ändå är det bara av dessa som tittar i full HDkvalitet. Det berättar Anders Appelqvist, vd för Elektronikbranschen. Sverige ligger långt fram när det gäller möjligheten att kunna titta på HD-sändningar. Förberedelsen finns, då många har gjort den stora investeringen i en skärm som kan klara så kallad Full HD-upplösning. Visst ligger vi långt fram när det gäller förberedelsen för Full HD. Svenska hushåll har förberedelsen, det vill säga tv:n, men de saknar signalkällan, säger Anders Appelqvist. Man kan faktiskt säga att sport alltid har varit pådrivande i tvutvecklingen. Fotbolls-VM i Tyskland var det första stora evenemanget som sändes i HD.

7 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS 7 Anders Appelqvist, vd Elektronikbranschen. Man kan faktiskt säga att sport alltid har varit pådrivande i tv-utvecklingen. Då vi hade svartvit tv hände det att ena laget i fotboll behövde ta på sig en helt annan tröja än lagets färger för att det skulle bli tillräcklig kontrast. I digitaliseringens tider är det återigen sporten som behöver den högre upplösningen och uppdateringen för att kunna visa alla detaljer. I dagsläget finns det tio HD-kanaler som vi svenskar kan ta del av genom olika distributörer, och fler är på väg i år genom parabol och kabel. Anders Appelqvist förklarar: Om ett år släpps ytterligare frekvenser i marknätet som enbart ska gå i HD. Utöver det blir komprimeringen mer och mer effektiv, vilket också bidrar till möjligheten för fler kanaler. Tidigare har fyra till sju kanaler fått plats på en frekvens, men med färdigutvecklad komprimering skulle det kunna bli upp till mer än dubbelt så många kanaler. Tv-apparater med HD-upplösning börjar alltså bli vanligt, men än så länge är signalkällan, HD-digitalboxar, inte det. Anders Appelqvist berättar att en stor kategori tv-tittare som sällan har det är de som bor i flerbostadshus med kabel-tv. Där är det inte ens en fjärdedel som tittar digitalt. Än så länge har HD-boxarna inte varit tillräckligt tydligt och bra paketerade, de har inte varit tillräckligt attraktiva för kunderna. Men nu har distributörerna insett att de som skaffar sig en HD-box blir väldigt mycket nöjdare än kunder med en vanlig digitalbox. KRAMER DISTRIBUERAR DE RÄTTA SIGNALERNA FÖR SMARTA HEM Spela i en högre division! Storbild på riktigt med projektor och projektorduk. en distributör nära dig NJUT AV UNDERHÅLLNING I VARJE RUM För mer info, besök Kramer Electronics tillverkar högkvalitativa produkter för distribution, växling och förstärkning av signaler från audio- eller videokällor till stora displayer KRAMER ELECTRONICS AB Energigatan Kungsbacka Tel:

8 8 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Tänk om läktaren var vadderad och att ryggstödet gick att fälla. Att det inte var kö till ölståndet eller toaletten för den delen. Självklart går det fortfarande inte att slå själva upplevelsen av att se ett mål från läktarplats, men faktum är att ditt eget vardagsrum erbjuder allt fler fördelar. EM-kvällar i favoritsoffan Inför sommarens EM i Österrike och Schweiz, som helt kommer att sändas i HD, finns det många alternativ till den som inte har möjligheten att vara där. Patrik Hofbauer, vd på Canal Digital, som distribuerar fotbolls-em tycker att HDTV är något som kommer att förgylla upplevelsen. HDTV gör att du får känslan av att vara med på plats, bilden är så mycket bättre att du kan känna igen folk på läktaren, se hur grässtrån flyger. Detta kombinerat med att det även låter som om du är på läktaren ger en mycket verklig upplevelse. Hofbauer menar att tv hemma i soffan eller på krogen ska ge en liknande upplevelse som att ha sitt- eller ståplats på läktaren. Stora sportevenemang har blivit ett sätt att samlas och umgås på. Det blir en gemenskap i en lite mer privat miljö. Tv blir alternativet för dem som av olika skäl inte kan vara på plats och det är ett alternativ som bara blir bättre. Att sedan den fiktiva läktarplatsen ger möjligheten till bättre överblick och mer information FOCUSED: Ski BASE - Jumping in Europe Tors 15 maj Kl. 18:00 SEEING IS BELIEVING nonstop.tv

9 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS 9 FOTBOLLS-EM I HIGH DEFINITION Detta behöver du: 1. En HD-ready tv 2. En HD-digitalbox (om du vill pausa live-sändningen behöver du en box med hårddisk) 3. Ett abonnemang som erbjuder HD-sändningar av matcherna. TV4 kommer att visa alla Sveriges matcher, alla kvartsfinaler, semifinaler samt finalen. För de som vill se matcherna i HD-kvalitet kommer det under EM att finnas en speciell fotbollskanal. Plus för soffan - Bättre överblick. 29 kameror följer spelet på nära håll. - Miljön. Man väljer sina medsupporters, slipper fulla skränhalsar. - Pausefunktion. Möjligheten att pausa i direktsändningar. - Bekvämare. Vardagsrumssoffan oftast bekvämare än läktarbänk. - Studio. Försnack, analyser, kommentering och spelarintervjuer. - Nära. Både till toaletter och förfriskningar. - Billigt nöje. Kostar inte mycket att vara hemma. runt själva matcherna är inget som gör det valet sämre. EM 2004 hade 14 kameror på plats, VM 2006 hade 28. Till EM 2008 har det lagts till ytterligare en kamera i produktionen vilket ger en total på 29 kameror per match. Detta tillsammans med repriser och analyser, slår ett ögonpar på kortsidan när det kommer till överblick, fortsätter Patrik Hofbauer. Stora sportevenemang har blivit ett sätt att samlas och umgås på. Att ha tre steg till kylda drycker, sju till toaletten och framför allt att ha en skön plats som ingen kan skymma eller ta. Lägg till att det finns allehanda pausunderhållning och att du har kontroll på ljudnivån så finns det få som skulle klaga, Patrik Hofbauer lyfter fram flera skillnader mellan tv rummet och läktaren. Tänk dig att du skulle bli avbruten, då kan man pausa live sändningen och återuppta den senare om du har en box med hårddisk. Även möjligheten att se saker i repris är finesser som tvtittarna har. Det känns extra kul att kunna erbjuda tittarna både HD-kvalitet och en smart box med hårddisk inför sommarens fotbolls-em.

10 10 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Begrepp och definitioner Vad betyder DVB-t eller 1080i och vad skiljer det senare från samma siffra med ett p bakom? Terminologin kring teknik är sällan lätt för den oinvigde. Därför följer här en kort introduktion till de vanligaste tekniktermerna som rör HDTV. HD-ready: Kraven för att få använda logon HD ready fastställdes av EICTA 19 januari 2005 och är: 1. Bildpanelens faktiska upplösning måste vara minst 720 pixlar på höjden, i bredbildsformat. (Tänkvärt är att det inte specificeras hur många pixlar på bredden det måste vara.) 2. HD-input via YPbPr samt DVI eller HDMI. (Betyder att HD-signal skall kunna tas emot i såväl analog som digital form.) 3. Skall klara att ta emot 1280x Hz och 60 Hz progressivt (720p) samt 1920x Hz och 60 Hz interlaced (1080i). (Betyder att man får bild från ett antal olika sorters HD-signaler.) 4. DVI- eller HDMI-ingången skall klara HDCP. (Innebär att produkten klarar av att ta emot en krypterad digital signal, oavsett om kontakten på själva apparaten är DVI eller HDMI.) HD-ready 1080p (kallas i handeln för Full HD): Den 30 augusti 2007 lanserade EICTA en ny logotyp; HD ready 1080p. Kraven för att få använda denna logotyp är att produkten förutom de fyra punkterna som gäller för HD-ready även skall ha en panelupplösning på minst 1920x1080 pixlar samt att den skall klara av att ta emot 1080p-signal i 24, 50 och 60 Hz. DVI/HDMI: (Digital visual interface/ High definition multimedia interface) Två typer av sätt att skicka signaler på, och även namn på de olika slagens kablar och kontakter. DVI skickar bara bild medan HDMI skickar både bild och ljud. 720p, 1080i och 1080p: Siffran står för antalet horisontella antal linjer som bilden består av. Bokstäverna i och p står i sin tur för vilken uppdatering bilden har. - i (interlaced) betyder att varannan linje uppdateras per gång, vilket innebär att hela bilden uppdateras 25 gånger per sekund på en standard-tv. - p (progressive scan) betyder att hela bilden uppdateras varje gång vilket görs motsvarande 50 gånger per sekund. Jämförelsevis skulle dagens vanliga tjock-tv i PAL systemet ha 576i som upplösning, vilket gör att de nyare plattskärmarna har en fyra gånger så bra upplösning. Blu-ray: Tekniken baserar sig på användandet av en laser med mycket kort våglängd, detta gör att mängden data som kan lagras ökas avsevärt. En vanlig enkelsidig, enkellager bluray-skiva kan lagra 25 GB, men redan nu finns det bluray-skivor som lagrar på dubbla lager vilket ger 50 GB. Det finns även prototypskivor med 8 lager, vilket gör det möjligt att lagra 200 GB data på en skiva. HD-DVD: Ett format för högdensitetsskivor, vilket lanserades som nästa generationens dvd men förlorade kampen om att bli framtidens optiska format. All forskning/utveckling lades officiellt ned i februari i år. DVB: (Digital video broadcasting) Den europeiska standarden för digitala tv-sändningar, som i sin tur är uppdelad i standarder beroende på sändningssystem. DVB-t för marksänt, DVB-s för satellit och DVB-c för kabelsändningar. Källor:

11

12 ANNONS Tv:n ersätter diabildsprojektorn medan upplösning är antalet pixlar per linje. Visst finns det vissa tv-apparater som ger en bättre stillbild än andra, men det beror mycket på hur den hanterar stillbilder. Stoppa in sladden så kommer menyerna upp på en gång. Med HD-upplösning börjar samspelet mellan mobilkameror och tvapparater bli intressant på allvar. Din kamera i mobiltelefonen är redan tillräckligt bra för att visas i HD-kvalitet, och det är fortfarande tv-upplösningen som är den begränsande faktorn. Full HD-tv har en upplösning som omvandlat till megapixlar ligger långt under en vanlig kompaktkamera. Men att jämföra megapixlar och tv-upplösning är ganska fruktlöst säger Jesper Svensson på Panasonic Center. Megapixlar handlar om antalet miljoner bildpunkter, Tekniken för bildspel finns numera både i kameror och i tv-apparater. Fler och fler tv-tillverkare lägger också till minneskortsläsare och ingångar som underlättar för att koppla ihop tv:n med exempelvis mobilen eller kameran. Jesper Svensson menar att bilder visade på tv:n inte skall läggas under kritisk lupp, utan snarare ses som en bekväm visningsmöjlighet. Det är framförallt smidigheten som tv:n ger. Det är socialt att kunna visa bilderna, samtidigt som det inte blir att alla trängs runt ett litet fotoalbum. Första Bluray-recordern Tänk dig möjligheten att få in hela din hårddisk på en enda skiva. Med framtidens blurayskivor på 200 GB blir detta en reell möjlighet. Från hjälpmedel för blinda till optiska lagringsenheter. Spannet är ganska stort hos Plextor, företaget som är först med att erbjuda möjligheten för konsumenter att hemma göra egna blurayskivor. Vi är först med att erbjuda en optisk spelare som läser alla andra format, samtidigt som det är en blurayskrivare. Med en kapacitet i dag på 50 GB kan det bli ett bra alternativ till backupdiskar, berättar Peter Bosschaerts, Nordenansvarig vid Plextor Europe. Att alla redan i sommar skulle skaffa sig Blurayspelare tror inte Bosschaerts, dock att detta sker inom en snar framtid. Just nu är inte HD-teknologin integrerad i alla hushåll, men när den väl är det kommer Blurayspelare vara det naturliga nästa steget.

13 Väck liv i ditt hem! FULL HD-PAKET HD READY-PAKET - Kingpin Velvet Framed Screen - Sanyo PLV-Z2000BK - Playstation 3 - Kingpin Crown Electric Screen - Sony AW 15 - Takstativ : : : : : :- FlatOut Ultimate Carnage C 2007 Empire Interactive Europe Ltd. Game concept and development by Bugbear Entertainment Ltd. Empire, FlatOut, Ultimate Carnage and E are either trademarks or registered trademarks of Empire Interactive Europe Ltd. in the UK/Europe and/or other countries. All rights reserved.

14 14 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Första OLEDskärmen till salu i Europa Från och med den 6 mars har Europas första exemplar av XEL-1 Sonys tre millimeter tjocka OLED skärm, funnits till salu i Norrköping. Media Markt släppte nämligen den näpna lilla skärmen vars teknik bygger på organiska lysdioder. Källa: Elektronikbranschen HD i fickformat Något större än en mobiltelefon, men med möjligheten att filma i HD-kvalitet. Sony har lagom till semestern tagit fram en otroligt liten HD videokamera som ledigt passar i handväskan eller jackfickan. HDR_TG3E som kameran kallas har trots sin begränsade storlek inte sparat in på tekniken, utan det är 10x optisk zoom, ansiktsavkänning med automatjusterande fokus. Den inbyggda mikrofonen spelar in i 5.1 ljud och kameran kan ta stillbilder i upp till fyra megapixlar. Själva kameran har ett hölje av titan vilket gör att kameran bör tåla att skramla runt med nycklar och läppstift. Källa: Sony Armani-designad tv Att använda sig av kända formgivare är något som allt mer kommer in i teknikbranschen. LG Electronics har redan länge haft Prada mobiltelefoner, nu tar Samsung det steget längre och lanserar en tv designad av Armani. Den exklusiva tv:n kommer att finnas i europeisk handel till midsommar. Källa: Prylportalen.se Vilka krav har du? Ska man byta ut allt på en gång eller börja med att byta sladd? Alla har olika krav, men på vilken nivå ska inköpen ligga och vad gör störst skillnad? Med hjälp av Roberto Jelmini på Pause Ljud & Bild, samt Robert Jonsson på Widegrens TV-Radio har vi tagit fram fem klassificeringar. Intresse, budget och krav styr vilka förbättringar du som tv-tittare kan göra för att höja upplevelsen. Läs igenom och se vilken grupp du hamnar i. Nyhetstittaren Du ser på nyheterna och följer kanske någon tv-serie. Längre sträcker sig inte ditt intresse. Lyft på luren och beställ en digitalbox, det finns från 60 kronor och förbättrar bilden avsevärt, säger Roberto Jelmini. Det är signalen in i själva tv:n som förbättras vilket leder till att bilden blir slätare och att grynigheten mildras. Det spelar ingen roll om man har en gammal tjockteve. I stort sett alla apparater får bättre bild, berättar Robert Jonsson. Slentriantittaren Du låter gärna tv:n stå på och ser en hel del serier, film och sport. Men det känns knappast aktuellt att skaffa ny tv i år. Runtomkringutrustning är nästa steg på listan till förbättringar. Här kommer kablar och exempelvis dvd in. Roberto Jelmini förklarar. När man pratar dvd finns det ju billigare varianter som kan köpas i vanliga matvarubutiker upp till dvd-spelare för Alternativt är att köpa en dvd-reciver, då får man en enklare ljudanläggning med. Filmälskaren Du tittar relativt mycket på dvdfilm och skulle vilja förbättra bilden, dock med en begränsad budget. Nu är det dags att byta ut själva tv och nu är det viktigt att veta vilka krav som ska tillfredställas. Är det främst filmer som ska visas eller är det fotboll eller tv-spel? Mitt främsta råd är att åka till en butik och titta på bilden. Jag tycker också att man ska satsa på en mindre bättre tv, säger Roberto Jelmini. Robert Jonsson håller med. Nu kommer HDTV in och rent generellt kan man säga att ju större skärm, desto dyrare. Här är det också HDMI-kablar som ersätter scartkablar. Att tänka på är även att större skärmar kräver bättre signaler in. Hemmabioentusiasten Mycket intresserad av bra ljud och bild och kan tänka dig att lägga ned pengar i det. Förutom bilden är det ljudet som skall förbättras. Surroundljud och bättre insignal som HDdigitalbox är bra investeringar. Fortfarande är det inget måste att köpa Full HD-tv. Det man ska tänka på är att när skärmar blir 42 tum och större är plasma att föredra. Detta för att lcd-skärmarna har problem med eftersläpningar och svärta, förklarar Roberto Jelmini. Det finns även Hd-ready projektorer som fungerar mycket bra utan proffs-mörkläggning, detta skulle kunna ersätta plasmaskärmen. Konnässören Du nöjer dig bara med det senaste och har inga begränsningar i inköpsbudget. Stort och tekniskt sett fulländat gäller här, så det senaste inom HD-teknik är ditt val. Roberto Jelmini radar upp förslag på de riktigt vassa valen. Full HD-projektor alternativt en riktigt stor plasma, tum. Ett surrondsystem och en blurayspelare som ligger i det bästa segmentet. Prislappen för det här systemet ligger från och uppåt, det finns knappt någon gräns. Förutom att lägga ned mycket pengar på skärmen ska man tänka på ett riktigt bra 5.1 surroundsystem. I stort sett alla HD sändningar sänds numera i 5.1, så det är inte bara vid filmer ljudet spelar in, avslutar Robert Jonsson.

15

16 *Progressive 1080/25p ALLT AVGÖRS PÅ BRÅKDELEN AV EN SEKUND Bråkdelen av en sekund kan göra skillnad mellan vinnare och förlorare. Om du står i strålkastarens sken, eller går ut bakvägen. Om du ligger steget före. Eller efter. Väljer du en ny plasma-tv från Panasonic fångar du rörelser under millisekunden med kristallklar skärpa. För när du vill uppleva varje ögonblick in i minsta detalj, räknas varje sekund. ALLA DETALJER RÄKNAS. * PZ-Serien

BUTIKS CHEFS INDEX FOKUS PÅ TV - FÖRSÄLJNING OCH TEKNIK BCI #1 2016

BUTIKS CHEFS INDEX FOKUS PÅ TV - FÖRSÄLJNING OCH TEKNIK BCI #1 2016 BUTIKS CHEFS INDEX FOKUS PÅ TV - FÖRSÄLJNING OCH TEKNIK BCI #1 2016 Årets första undersökning bland elektronikbranschens butikschefer visar bland annat att; TV-skärmens storlek är den viktigaste aspekten

Läs mer

Kabel-tv till dig som bor i en gruppansluten förening CCF

Kabel-tv till dig som bor i en gruppansluten förening CCF Kabel-tv till dig som bor i en gruppansluten förening CCF Hej! Tv-tittande är något som engagerar. Alla har sina favoritprogram och kanaler som de inte vill vara utan. Därför ser vi till att du kan komponera

Läs mer

Allt du behöver veta för att koppla in din inspelningsbara HDTV-box!

Allt du behöver veta för att koppla in din inspelningsbara HDTV-box! Allt du behöver veta för att koppla in din inspelningsbara HDTV-box! Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya tjänster. Har du allt du behöver?

Läs mer

Vi bygger fiber till dig i sommar!

Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi kan med glädje meddela att vi under 2016 kommer bygga fiber där du har din fastighet och erbjuder dig att beställa. Ljusnet bjuder in till ett uppstartsmöte där vi

Läs mer

Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier

Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier RAPPORT 08-05-16 Civilingenjörsprogrammet, teknisk design, 180 p Kommunikation i tal och skrift, 4 p Examinator: Kenneth Berg Platta tv-skärmar

Läs mer

Kabel-tv till dig som bor i en gruppansluten förening

Kabel-tv till dig som bor i en gruppansluten förening Kabel-tv till dig som bor i en gruppansluten förening Hej! Tv-tittande är något som engagerar människor. Alla har sina speciella favoritprogram och specifika kanaler som de inte vill vara utan. Därför

Läs mer

VI GÖR INTE FILM. VI GÖR FILMERNA BÄTTRE.

VI GÖR INTE FILM. VI GÖR FILMERNA BÄTTRE. VI GÖR INTE FILM. VI GÖR FILMERNA BÄTTRE. Ridån går aldrig ned för Gudfadern. Den lever vidare i generationer. Regissörer, producenter, skådespelare och kameramän. Alla har ett klart och tydligt mål -

Läs mer

Vad måste jag göra som idag har avtal med bredbandsbolaget? Bredband Vi har 500/50 bredband, vad är priserna för

Vad måste jag göra som idag har avtal med bredbandsbolaget? Bredband Vi har 500/50 bredband, vad är priserna för Kommentar eller fråga Svar Bredband Betalar idag mer än 100 Nu blir det ännu billigare. Bredband Bredband Om möjligt, önskvärt att det analoga finns kvar så kan man själv välja om man kopplar in det digitala

Läs mer

Canal Digital Kabel-TV. Valfrihet och tv-upplevelser för hela huset

Canal Digital Kabel-TV. Valfrihet och tv-upplevelser för hela huset Canal Digital Kabel-TV Valfrihet och tv-upplevelser för hela huset Tv ska vara en trygghet och en självklarhet Vår affärsidé är att leverera det mest attraktiva utbudet till tv-tittarna och vi står för

Läs mer

NYTT FÖRSÄLJNINGSREKORD FÖR TV UNDER 2010

NYTT FÖRSÄLJNINGSREKORD FÖR TV UNDER 2010 CE-FÖRSÄLJNINGEN 27-21 Totalmarknad, konsumentvärde MSEK inkl moms 16 14 14 735 12 99 13 2 12 545 12 1 8 6 4 849 65 2845 744 55 282 7275 445 3265 711 4 34 TV Videokameror DSC DVD/BLURAY Lätt audio Tung

Läs mer

HDTV & Blu-ray. Utbildningskompendium. Utgiven av HDTV Forum, Blu-rayforum & ElektronikBranschen

HDTV & Blu-ray. Utbildningskompendium. Utgiven av HDTV Forum, Blu-rayforum & ElektronikBranschen HDTV & Blu-ray Utbildningskompendium Utgiven av HDTV Forum, Blu-rayforum & ElektronikBranschen 2009 Har ni någon HDTV-specialist? Informationsskrift utgiven av HDTV Forum och Blu-rayforum, i samarbete

Läs mer

Konsumenternas efterfrågan Eller: If we build it, they will come? Marie Nilsson, Mediavision

Konsumenternas efterfrågan Eller: If we build it, they will come? Marie Nilsson, Mediavision Konsumenternas efterfrågan Eller: If we build it, they will come? Marie Nilsson, Mediavision Brahegatan 9, SE-114 37 Stockholm Phone: +46 8 52 80 90 90 Fax: +46 8 54 58 44 31 E-mail: info@mediavision.se

Läs mer

Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet

Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet Trådlös anslutning till de viktiga sakerna i livet Stark, osynlig anslutni ng till de viktiga sakerna i ditt liv... Människor och omgivningar Njut av ett fylligt och skarpt ljud och ett system som trådlöst

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

TEMA: TV. Så stor är fotbolls-tv:n. Teknikbarometern whitepaper - Tema: TV

TEMA: TV. Så stor är fotbolls-tv:n. Teknikbarometern whitepaper - Tema: TV I samarbete med: TEMA: TV Svag inledning för TV trots att detaljhandeln går starkt Trots att detaljhandeln visat goda försäljningstal under 2016 har köpintresset för TV-apparater varit mindre än föregående

Läs mer

Välkommen till Canal Digital Din guide till riktig digital-tv

Välkommen till Canal Digital Din guide till riktig digital-tv Elektra på KIOSK I, Robot på CANAL+ Välkommen till Canal Digital Din guide till riktig digital-tv Askungen Disney Välkommen som kund hos Canal Digital Vårt mål är att ge dig de bästa TV-upplevelserna.

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

Paketval från Canal Digital Valfrihet och TV-upplevelser för alla

Paketval från Canal Digital Valfrihet och TV-upplevelser för alla Canal Digital Sverige AB Tel: 0770-33 22 11 Gäller tom 30.1.2010 Med reservation för tryckfel och prisförändringar. Kanalutbud kan ändras på grund av förhandlingar med programbolag. Tillvalspaket FÄ Std

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Bredbands-tv till dig som bor i en gruppansluten förening

Bredbands-tv till dig som bor i en gruppansluten förening Bredbands-tv till dig som bor i en gruppansluten förening Hej! Tv-tittande är något som engagerar människor. Alla har sina speciella favorit - program och specifika kanaler som de inte vill vara utan.

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Välkommen till PlayStations värld

Välkommen till PlayStations värld Välkommen till PlayStations värld Få igång din PS4 med den här praktiska snabbhandledningen. Snabbhandledning Svenska CUH-1116A 7024817 Komma igång Anslut till din TV. Följ steg till nedan för att ansluta

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Mars 2007. Energimyndigheten testar: Digital-TV-boxar

Mars 2007. Energimyndigheten testar: Digital-TV-boxar Mars 2007 Energimyndigheten testar: Digital-TV-boxar Tabellguide Testet omfattar tio digital-tv-boxar och har utförts av Intertek ETL SEMKO i Storbritannien på uppdrag av Energimyndighetens Testlab. Vid

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på!

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Vi hjälper dig att välja RÄTT! Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Oberoende professionella tester Varje år får hundratals produkter genomgå

Läs mer

Tv när du vill TA92 849 16-02. användarmanual

Tv när du vill TA92 849 16-02. användarmanual Tv när du vill TA92 849 16-02 användarmanual SIFFERKNAPPAR Används för val av kanal eller för att skriva text i sökfunktionen. Om fler av dina tilltänkta bokstäver finns på samma knapp väntar du bara någon

Läs mer

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23

SMARTBOX. Användarmanual 14.10.23 1 SMARTBOX Användarmanual 14.10.23 INNEHÅLL. FJÄRRKONTROLL... 3 PRODUKT... 4 KOM IGÅNG... 5 KANALSÖKNING... 6 ANVÄNDNING... 7 TV-GUIDE... 8 HEJ OCH GRATTIS TILL DIN SMARTBOX! I den här manualen kan du

Läs mer

Boxer tv-insikt 2015

Boxer tv-insikt 2015 Boxer tv-insikt 2015 Vi älskar tv! I över 15 år har vi på Boxer arbetat för att erbjuda svenskarna en enkel väg till en relevant och bra tv-upplevelse. Sedan vi startade vår verksamhet har utvecklingen

Läs mer

Digital kabel-tv CCF

Digital kabel-tv CCF Digital kabel-tv CCF Välj själv: allt och lite till, eller bara det bästa. Hos oss får du alltid de bästa kanalerna. Nu har vi samlat dem i tre nya kanalpaket: T-1 Bas innehåller de mest populära kanalerna,

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar?

Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar? Vilken mobiltelefon använder du? Är du nöjd? Postad av Svenne Eriksson - 04 jun 2012 06:40 Vore intressant att veta vad ni använder för telefoner. Är den bra? Funktioner ni gillar eller saknar? Behöver

Läs mer

On Demand Tv som börjar när du vill.

On Demand Tv som börjar när du vill. HAMNAR DU OFTA I EFTERTEXTERNA NÄR DU SLÅR DIG NER FRAMFÖR TV:N? NU LANSERAR VI ON DEMAND. TV SOM BÖRJAR NÄR DU VILL. DU KAN ALLTID STARTA OM ETT PROGRAM SOM PÅGÅR. DU KAN SE PROGRAM SOM REDAN SÄNTS. DU

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se

Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät. www.stadsnat.karlstad.se Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät och bygga ett fastighetsnät www.stadsnat.karlstad.se Inledning Att ansluta en fastighet till Karlstads Stadsnät innebär att i stort sett få obegränsade

Läs mer

Kabel-TV från Canal Digital Valfrihet och TV-upplevelser för alla

Kabel-TV från Canal Digital Valfrihet och TV-upplevelser för alla FIBER QAM Tillvalspaket Canal Digital Sverige AB Tel: 0770-33 22 11 Gäller tom 31.8.2010 Med reservation för tryckfel och prisförändringar. Kanalutbud kan ändras på grund av förhandlingar med programbolag.

Läs mer

SyncMaster 24" wide LED bildskärm

SyncMaster 24 wide LED bildskärm SyncMaster BX2431 - Bildskärmar SyncMaster 24" wide LED bildskärm Samsung BX2450 är en 24" bildskärm med LED-teknik och design som överträffar förväntningarna. Det ultrahöga dynamiska kontrastförhållandet

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN!

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VÄLKOMMEN TILL RONNEBYPORTEN! VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! KONTAKTUPPGIFTER Du som har frågor om anslutning till fibernätet, kontakta Ronneby Miljö

Läs mer

Digital kabel-tv för dig som har bredband via Ownit. CCF

Digital kabel-tv för dig som har bredband via Ownit. CCF Digital kabel-tv för dig som har bredband via Ownit. CCF Välj själv: allt och lite till, eller bara det bästa. Nu kan du som har bredband via Ownit se tv från Canal Digital. Vi har samlat de bästa kanalerna

Läs mer

Canal Digital. Informationsträff 28/1

Canal Digital. Informationsträff 28/1 Canal Digital Informationsträff 28/1 Canal Digital Gruppen förser mer än 3 miljoner hushåll i Norden med TV över flera plattformar Canal Digital Gruppen ägs av Telenor ASA (Telenor Broadcast Holding) Nordens

Läs mer

Kvinnor är våra favoriter

Kvinnor är våra favoriter Kvinnor är våra favoriter För oss på Bonnier Tidskrifter är skönhet ett av de viktigaste segmenten både innehållsmässigt i våra varumärken och gentemot våra annonsörer, läsare och besökare. Med våra varumärken

Läs mer

Telia Er leverantör av TV, Bredband och telefoni. Lennart Hallgren

Telia Er leverantör av TV, Bredband och telefoni. Lennart Hallgren Telia Er leverantör av TV, Bredband och telefoni Lennart Hallgren Varför ska vi ha fiber? 1. Med Fibernät blir ni anslutna till en infrastruktur byggd efter de modernaste teknikstandarder som existerar.

Läs mer

Comfort contego. Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag

Comfort contego. Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag Comfort contego Lätthanterlig hörselprodukt för en aktivare vardag Det är enkelt att anpassa min Comfort Contego efter vilken situation jag är i. Gertrud och jag reser mycket, det är otroligt positivt

Läs mer

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda!

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda! 40 års erfarenhet Zone Systems har 40 års erfarenhet av kundkommunikation. Genom vårt stora kunnande och flexibla lösningar hjälper vi företag och varumärken att nå ut med sina budskap genom enhetlig,

Läs mer

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm 0 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i Föräldrajuryn om barn och mobiltelefoner.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1 VÄLKOMMEN TILL Framtidens fibernät Sandnet En del av Sandviken Energi 1 SANDNET EN DEL AV SANDVIKEN ENERGI Sandnet är Sandvikens eget fiberoptiska stadsnät som Sandviken Energi drivit sedan 1996. Nätet

Läs mer

Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område

Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område Din kabeltv-förening informerar om fiberutbyggnad i ditt område Din kabeltv-förening i samarbete med Grattis till en bra investering! - din fastighet är redan på god väg till fiberanslutning Din fastighet

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

DESIGNLINE SKRIVTAVLA MED INFÄLLD 42 TV.

DESIGNLINE SKRIVTAVLA MED INFÄLLD 42 TV. ART NR 49520 DESIGNLINE SKRIVTAVLA MED INFÄLLD 42 TV. Populär arkitektritad lösning med skrivtavla med infälld 42 LED-skärm. Allt kopplat och klart och dolt inuti lösningen. Inga mer kabelhärvor och fula

Läs mer

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden.

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. 8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Statistik 4. Värden

Läs mer

Snabbhandledning. Svenska VTE-1016

Snabbhandledning. Svenska VTE-1016 Snabbhandledning Svenska VTE-1016 7025691 1 Så låt oss komma igång! Anslut din handkontroll till ditt PlayStation TVsystem Du kan använda den trådlösa handkontrollen DUALSHOCK 3 eller DUALSHOCK 4 med ditt

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Välkomna till. Extrastämma. Lindåsskolans matsal. Onsdag 26/11 klockan 19.00

Välkomna till. Extrastämma. Lindåsskolans matsal. Onsdag 26/11 klockan 19.00 Välkomna till Extrastämma Lindåsskolans matsal Onsdag 26/11 klockan 19.00 Ärende: - Tillbyggnad Attefall - Uppgradering av centralantennanläggningen för radio och television. Kallelse Styrelsen för Anläggningssamfälligheten

Läs mer

CE-FÖRSÄLJNINGEN 2009-2012 Totalmarknad, konsumentvärde MSEK inkl moms

CE-FÖRSÄLJNINGEN 2009-2012 Totalmarknad, konsumentvärde MSEK inkl moms 14 13 1 CE-FÖRSÄLJNINGEN 29-212 Totalmarknad, konsumentvärde MSEK inkl moms 11 645 12 1 135 9 715 1 8 6 4 2 727 445 3265 6 42 11 6535 35 318 435 325 855 5655 25 2865 295 32 75 5495 225 27 265 28 75 29

Läs mer

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET Installation av hemmaswitch Vi har/kommer att installera en hemmaswitch hos dig, den ser ut som på bilden här intill. När omkopplingen till Open Universe

Läs mer

LG 50PS8000 [2009-02-28 08:00]

LG 50PS8000 [2009-02-28 08:00] Med Pioneer på väg ut från scenen ser LG chansen att slå sig in i premiumsegmentet där kunderna inte nöjer sig med något annat än en stor bra plasma. Prylportalen tar reda på om nya PS8000 platsar i finrummet.

Läs mer

Cinema 300. Högtalarsystem för hemmabio. Snabbstartguide. Tack för att du valt denna JBL produkt. Inkluderade artiklar

Cinema 300. Högtalarsystem för hemmabio. Snabbstartguide. Tack för att du valt denna JBL produkt. Inkluderade artiklar Cinema 300 Högtalarsystem för hemmabio Snabbstartguide Tack för att du valt denna JBL produkt Cinema 300 är ett komplett hemmabio i sex delar som omfattar fyra identiska, tvåvägs, video avskärmade satellit,

Läs mer

Bredband Gotland. Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM

Bredband Gotland. Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM Bredband Gotland Bredband Till Alla 2013-08-08 ASM Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING FÖRBEREDANDE INSTÄLLNINGAR INFÖR SKYPE MÖTE SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Förberedelser 3 Inställningar innan första mötet 4 Ljudinställningar 6 Kamerainställningar 7 Mötesinställningar

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 Bruce Springsteen Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Canal Digital Sverige AB Tel: 0770-33 22 11 FIBER QAM. Paketval från Canal Digital. Valfrihet och TV-upplevelser för alla

Canal Digital Sverige AB Tel: 0770-33 22 11 FIBER QAM. Paketval från Canal Digital. Valfrihet och TV-upplevelser för alla FIBER QAM Canal Digital Sverige AB Tel: 0770-33 22 11 Paketval från Canal Digital Valfrihet och TV-upplevelser för alla Vart tog den digitala bilden vägen? Det svenska folket handlar platt-tv som aldrig

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Projektrapport - Live commentary

Projektrapport - Live commentary Projektrapport - Live commentary Linnéa Åberg - la222pp Beskrivning Vision och översiktlig beskrivning Det är en applikation för den som vill skapa intressanta diskussioner för live event eller program

Läs mer

Novus Sportenkät. Undersökningen genomförd av SVT Strategi och SVT Publik och Utbudsanalys 27 augusti 4 september

Novus Sportenkät. Undersökningen genomförd av SVT Strategi och SVT Publik och Utbudsanalys 27 augusti 4 september SVT Publik och utbudsanalys Kanal & Tablå Novus Sportenkät Undersökningen genomförd av SVT Strategi och SVT Publik och Utbudsanalys 27 augusti 4 september Sammanfattning Ja eller Nej till Sportlista Ja

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE FIBERLAN

INSTALLATIONSGUIDE FIBERLAN INSTALLATIONSGUIDE FIBERLAN 1 LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 RES LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 RES FÖRPACKNINGEN INNEHÅLLER TiVo-box TiVo-fjärrkontroll med batterier Dokumentation INSTALLATIONSGUIDE

Läs mer

Allt du behöver veta för att koppla in din HDTV-box!

Allt du behöver veta för att koppla in din HDTV-box! Allt du behöver veta för att koppla in din HDTV-box! Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya tjänster. Har du allt du behöver? Förutom

Läs mer

LexCom Home Certifieringsutbildning

LexCom Home Certifieringsutbildning Digital TV Digital TV finns i flera standarder Idag finns det digitala sändningar i Marknätet DVB -T (Terrest) Satellitsänd DVB -S ( Satellit) Kabel TV CATV DVB -C (Cable) DVB står för Digital Video Broadcasting

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Tillgänglig minister

Tillgänglig minister 22 reflex #4 2013 PORTRÄTTET Tillgänglig minister Erik Ullenhag brinner för diskrimineringsfrågor. På NHR:s förbundskongress ska han ge sin syn på tillgänglighet och människovärde. Text & FOTO: HÅKAN SJUNNESSON

Läs mer

UTRUSTNING TILL UNGA FILMARE 4-18 ÅR

UTRUSTNING TILL UNGA FILMARE 4-18 ÅR INKÖPSFÖRSLAG UTRUSTNING TILL UNGA FILMARE 4-18 ÅR Uppdaterad 2013-02-12 Martin E Utgångspunkten är att de ska vara lätt och kul att filma. All teknik är utvald med tanke på att de ska vara lätta att använda

Läs mer

UPPLEV DE STORA MATCHERNA I STORBILD. EPSONS PROJEKTORER FöR SPORT

UPPLEV DE STORA MATCHERNA I STORBILD. EPSONS PROJEKTORER FöR SPORT UPPLEV DE STORA MATCHERNA I STORBILD EPSONS PROJEKTORER FöR SPORT STARTKLAR Den är smidig, portabel och har låg vikt och det kortaste projiceringsavståndet i sin klass. Nu kan du se de stora matcherna

Läs mer

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2014 års löneenkät

Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects. Lönestatistik. Från 2014 års löneenkät Sveriges Arkitekter Swedish Association of Architects Lönestatistik Från 2014 års löneenkät 2 Löneenkät 2014 Innehåll Inledning 4 Ingångslöner 5 Privat sektor 6 Kommunal sektor 11 Statlig sektor 13 Chefer

Läs mer

Reklam Nej tack!? Inledning. Sammanfattning

Reklam Nej tack!? Inledning. Sammanfattning En attitydundersökning gjord av QuickWise på uppdrag av Annonsörföreningen April 2005 1 Reklam Nej tack!? QuickWise har på uppdrag av Annonsörföreningen genomfört en attitydundersökning med syfte att ge

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE 1

INSTALLATIONSGUIDE 1 1 INSTALLATIONSGUIDE WAN LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 ES WAN LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 ES FÖPACKNINGEN INNEHÅLLE TiVo-box TiVo-fjärrkontroll med batterier Dokumentation Nätverkskabel

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Börja här Det här är din snabbstartguide

Börja här Det här är din snabbstartguide Multi Channel AV Receiver STR-DN1030 Börja här Det här är din snabbstartguide Sony STR-DN1030 [SE] 4-420-301-11(1) (SE) 1 Ställa in högtalarna 2 Ansluta tv:n och övriga enheter 3 Andra anslutningar 4 Välja

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om julgranar och andra ljuskällor Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror

Läs mer

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide This Swedish version is based on the English version available on the NICHD Protocol website (www.nichdprotocol.com).

Läs mer

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 ÄLSKAD AV PROFFSEN. GJORD FÖR DIG. > ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 en Del SOM ÄR perfekt GÅR DeT ATT DISKUTeRA. ANNAT INTe. Det var, på sätt och vis, inte ens vi som utvecklade

Läs mer

www.bdtv.se Peter Bäcklund 2009

www.bdtv.se Peter Bäcklund 2009 BDTV Resultatet av ett projekt sedan 2 år Alla KTV föreningar har medverkat Avsikten att kunna erbjuda Digitaltv och Bredband i befintliga nät till bra pris. Brett utbud med stor valfrihet. Digital motorväg

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE FIBERKOAX

INSTALLATIONSGUIDE FIBERKOAX INSTALLATIONSGUIDE FIBEKOAX 1 FÖPACKNINGEN INNEHÅLLE TiVo-box TiVo-fjärrkontroll med batterier Dokumentation Nätverkskabel HDMI-kabel Strömkabel med adapter TiVo-antennkabel med skruvkontakt Gå in på comhem.se/

Läs mer

Resultatet av ditt hörseltest

Resultatet av ditt hörseltest Din hörsel Resultatet av ditt hörseltest Dina hörtrösklar är: Frekvens i hertz (Hz) 125 250 500 1000 2000 4000 8000 0 10 20 30 40 50 Hörtröskel i decibel (db HL) 60 70 80 90 100 110 120 2 Noteringar: 3

Läs mer

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 1 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 3 VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN Över 40 procent av de svenska hushållen är idag anslutna till vårt nät, vilket gör att Com Hem i allra högsta grad bidrar till digitaliseringen

Läs mer

Vilka alternativ finns för vårt gemensamma kabel-tv nät (ComHem) läggs ner?

Vilka alternativ finns för vårt gemensamma kabel-tv nät (ComHem) läggs ner? Vilka alternativ finns för vårt gemensamma kabel-tv nät (ComHem) läggs ner? Sammanfattning av frågor och svar från två möten om TV-frågan den 19 och 21 februari 2013. Inbjudna var samtliga boende i Tegelhagens

Läs mer

Trådlöst hem med Telia

Trådlöst hem med Telia Trådlöst hem med Telia Bredband 100/10 Kanalpaket Lagom Bredbandstelefoni Dator Trådlös router Trådlös sändare + mottagare Telefoni Digitalbox Exempel på hur ett nätverk i hemmet kan se ut Förklaring IU=

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer