BISP - Beskrivning till förlitande part

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BISP - Beskrivning till förlitande part"

Transkript

1 Finansiell ID-Teknik BID AB BISP - Beskrivning till förlitande part Version: 3.1 Datum:

2 Finansiell ID-Teknik BID AB Innehållsförteckning 1 Introduktion Revisionshistorik Översikt Vart kan jag vända mig med frågor? Plattformsstöd Kontroller innan inloggning görs med BISP Installationsverifiering Versionspluginen Exempel på installations- och versionskontroll Hänvisning till install.bankid.com Automatisk versionskontroll Legitimering och underskrift Teknisk översikt Aktivering Legitimering Underskrift Parametrar Funktioner SetParam GetParam PerformAction GetLastError Reset Returkoder Filtrering Filtrering för att endast visa BankID Filtrering för att vid underskrift endast visa BankID för den person som loggade in Kombinationer av filter BankID för test och utveckling Validering med BankID Control Server (BICS) Beskrivning av filunderskrift Exempel på legitimering, underskrift och filunderskrift Legitimering Underskrift Filunderskrift Vanliga misstag Appendix 1: Rekommenderade feltexter för returkoder från BISP Appendix 2: Rekommenderade feltexter för returkoder från BICS Appendix 3: Windows 8 och BankID på fil eller BankID på kort Varianter av Windows Windows 8 använder växelvis två vyer eller användargränssnitt för olika tillfällen: Konsekvenser... 25

3 Finansiell ID-Teknik BID AB 6.4 Anpassning av webbsidor: Meta-tag... 26

4 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 1 1 Introduktion 1.1 Revisionshistorik Version Datum Kommentar Uppdaterad för version Lagt till filunderskrift och ändringar i Token Removal samt rekommenderade feltexter för returkoder från BISP och BICS Uppdaterad för version Rättat ett skrivfel i exempelkod för filunderskrift Anvisningar för Windows 8 tillagda i Appendix Uppdaterat för BISP Inaktuella avsnitt borttagna. Notera: Kodexemplen är oförändrade Uppdaterat för BISP Tillägg för å, ä och ö i parametern FileName i avsnitt 3.3 för kompatibilitet. Avsnitt om detektering av webbläsare i Windows 8-läge med Javascript struket, eftersom det sättet att detektera inte längre fungerar i Chrome. 1.2 Översikt Den här informationen riktar sig till er som använder BankID på fil eller BankID på kort för inloggning och underskrift i era webbtjänster (vi kallar er nedan förlitande part). Mobilt BankID beskrivs i ett separat dokument. BankID säkerhetsprogram (BISP) används vid utgivning av BankID på fil och inloggning på webbplatser. Dokumentet är uppdaterat för BankID säkerhetsprogram version 5.0. I version 5.0 av BISP är de äldre pluginerna Websigner och Logout borttagna. De pluginerna har dock aldrig haft någon funktion vid användning av BankID. Dokumentet innehåller kodexempel, felkoder, instruktioner och tips, t.ex. förslag på flöde för att hantera BankID-användare innan en inloggning eller underskrift påbörjas. 1.3 Vart kan jag vända mig med frågor? För tekniska frågor ska ni i första hand vända er till er leverantör av BankID Control Server (BICS). I övriga frågor hänvisas till den bank som ni har avtal med om användandet av BankID. 1.4 Plattformsstöd För aktuell lista över vilka operativsystem och webbläsare som officiellt stöds för BankID-användning, se Gamla versioner av operativsystem och webbläsare stöds inte, eftersom inte leverantörerna längre ger ut säkerhetsuppdateringar till dem. Det innebär att de inte uppfyller de krav som finns för säker användning. Tester har utförts med aktuella versioner av webbläsare och OS enligt listan. 2 Kontroller innan inloggning görs med BISP Innan en användare kan logga in på förlitande parts webbplats ska några kontroller genomföras för att garantera att den BISP som används inte är för gammal. Vad förlitande part behöver göra är: 1. Kontrollera att användaren har BISP installerad (se kapitel 2.1 Installationsverifiering) 2. Kontrollera att parametern best_before finns med i versionssträngen från Versionspluginen (se kapitel 2.1.1) 3. Kontrollera att värdet på parametern best_before, som är en datum- och tidsangivelse uttryckt i UNIX DateTime format, ligger i framtiden När de här kontrollerna är klara kan användaren gå vidare till inloggningen.

5 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida Installationsverifiering I normalfallet sköts kontrollen att BISP har rätt version automatiskt. Användaren får i god tid automatiskt reda på om en ny version av BISP finns, och får på BankIDs webbplats vägledning i hur en uppgradering ska göras. Trots detta måste man komplettera den automatiska versionskontrollen med ytterligare en kontroll vid inloggningen till en förlitande part. Den versionskontrollen görs med hjälp av den så kallade versionspluginen som beskrivs närmare i avsnitt Följande bild visar ett förslag på ett flöde över hur installationsverifieringen ska genomföras före inloggning till webbtjänster där BankID används. Start Är BISP installerad? A Finns parametern best_before och är värdet på parametern OK? Ja C Ja Nej Nej B Visa lämplig text och hänvisa till install.bankid.com/rp E D Visa lämplig text och hänvisa till install.bankid.com om parametern saknas, annars install.bankid.com/vk Anropa BISP för inloggning eller underskrift A: Genom att anropa den versionsplugin som installeras tillsammans med BISP kan man avgöra om säkerhetsprogrammet finns installerat. Exempel på hur detta kan göras finns i avsnitt B: Om användaren behöver installera BISP ska hon hänvisas till webbplatsen install.bankid.com. Förslag på text som kan visas för användaren i samband med hänvisningen och information om vilken URL som ska användas finns i avsnitt C: Även om BISP är installerat kan det behöva uppgraderas eller versionskontrolleras. Med hjälp av den versionssträng som returneras från anropet till versionspluginen kan man avgöra om allt är OK eller om användaren ska hänvisas till install.bankid.com för uppgradering eller versionskontroll. Exempel på hur man får ut versionssträngen från versionspluginen och sedan kan använda denna för att säkerställa att rätt version finns installerad hos användaren finns i avsnitt och D: Förslag på text som kan visas för användaren om hon behöver hänvisas till install.bankid.com för uppgradering eller versionskontroll, samt information om vilken URL som ska användas, finns i avsnitt E: Om de tidigare beskrivna kontrollerna visar att en godkänd version av BISP finns installerad kan säkerhetsprogrammet anropas för att logga in användaren. Exempel på hur detta kan göras finns i avsnitt Versionspluginen Beskrivning Versionspluginen kan kontrollera vilken version av BISP som finns installerad på användarens dator. Dessutom får man information om eventuella kortläsare anslutna till datorn, vilket operativsystem som används samt om BISP har versionskontrollerats. Pluginen finns tillgänglig dels som en ActiveX-kontroll (Internet Explorer), dels som en NPAPI-plugin (Mozilla-baserade webbläsare som Firefox och Safari).

6 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida Aktivering För att aktivera pluginen i webbläsaren ska följande identifierare användas: CLSID: E5C324CC CA-8D57-4A10480B9016 (Internet Explorer) ProgID: Nexus.VersionCtl (Internet Explorer) MIME-typ: application/x-personal-version (Mozilla-baserade webbläsare) Funktioner Detta avsnitt beskriver de funktioner med vilka man kan anropa versionspluginen GetVersion GetVersion() returns String Denna funktion returnerar versionssträngen som en lång sträng där de ingående elementen är separerade med ett &. Nedan följer ett exempel på hur en versionssträng kan se ut: Personal= &BankID_exe= &BISP= &platform=win64&os_version=win7&uhi=zc16w F1bUxeqNdf+iTEE6Edjzys=&best_before= &docSign=1&SmartCard_Reader=Alcor Micro USB Smart Card Reader 0& Följande element ingår i versionssträngen: BISP=<versionsnummer>: Version av BISP Personal=<versionsnummer> : Version av BISP för bakåtkompatibilitet <filnamn>_<filändelse>=<versionsnummer> : Version på enskilda komponenter. SmartCard_Reader=<reader name> : Informerar om tillgängliga kortläsare, ett entry för varje kortläsare. Platform=win32, win64, macosx, linux : Användardatorns plattform. os_version : o Windows: winxp, winvista, win7, win8, unknown o Mac OS X: os_version=<majorversion>.<minorversion>, dvs 10.8, 10.9 etc. eller unknown. o Linux: os_version=<majorversion>.<minorversion> (version av Ubuntus distribution), dvs 11.10, etc. eller unknown. distribution=ubuntu : Informerar om distribution av operativsystemet. Endast Linux. best_before=<värdet av bäst-före-datumet> : Tidpunkt i Unix Time-format då BISP senast måste göra en versionskontroll för att kontrollera att den installerade versionen av BISP fortfarande är giltig. docsign=1 : Om denna parameter finns med så innebär det att BISP har stöd för filsignaturer (se 3). uhi=<base64 kodat värde> : Ett värde unikt för användarens dator Returkoder Inga returkoder finns definierade för denna plugin Exempel på installations- och versionskontroll Detta avsnitt beskriver hur man ska anropa versionspluginen för att ta reda på om BISP är installerad och om rätt version är installerad. Normalt ska en förlitande part gå igenom alla tre stegen nedan Är BISP installerad? För att kontrollera om BISP är installerad ska man försöka skapa en instans av versionspluginen. Om det går bra, är BISP installerad Är rätt version av BISP installerad? När man vet att BISP är installerad måste man också kontrollera att en tillräckligt ny version av BISP är installerad samt ev. att den stödjer filsignering om det är en fil man vill få signerad. Detta görs med hjälp av versionssträngen som fås via versionspluginen. Om versionssträngen innehåller parametern best_before så kan man gå vidare. För detaljerad information om formatet på versionssträngen, se avsnitt Förlitande parter som vill använda filsignering bör även kontrollera att versionen stödjer filsignering. Se avsnitt 3.8.

7 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida Är installationen versionskontrollerad? Parametern best_before i versionssträngen innehåller en tidsangivelse uttryckt i antal sekunder sedan klockan den 1/ (UNIX DateTime format). Värdet uppdateras varje gång BISP genomfört en lyckad versionskontroll. I en godkänd version av BISP innehåller best_before en tidpunkt i framtiden. Om versionen inte är godkänd så innehåller parametern en gammal tidpunkt. Om användaren då inte uppgraderar sin programvara, kommer BISP inte gå att använda eftersom BankID Control Server (BICS) kontrollerar att transaktionen är skapad av en godkänd version av BISP Exempelkod för installations- och versionskontroll Här kommer ett exempel på kod för installations- och versionskontroll. Den är utformad för att fungera i både Internet Explorer och Mozilla-baserade webbläsare. <html> <head> <script language="javascript"> // Hantera olika browsers. function initplugin(typeplug) if( typeplug == "Plugin" ) var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "version"); objhldr.setattribute("type", "application/xpersonal-version"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); else var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "version"); objhldr.setattribute("classid", "CLSID:E5C324CC CA-8D57-4A10480B9016"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); // Kontrollerar om BISP är installerad samt vilken typ av // plugin/activex som stöds function isinstalled () try var myobj = new ActiveXObject("Nexus.SignerV2Ctl"); if (myobj) return "ActiveX"; catch(e) if (navigator.plugins['nexus Personal']) return "Plugin"; else //BankID säkerhetsprogram är inte installerat //Kontrollera att klienten är uppdaterad function versionverified(verstr) var ct = new Date(); var currentusrtime = Math.round(ct.getTime()/1000);

8 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 5 var index = verstr.search("best_before"); if (index < 0) // Syntax error in the version // string, return false. var substr = verstr.substring(index+12); index = substr.search("&"); if (index < 0) // Syntax error in the version // string, return false. var bfdstr = substr.substring(0,index); // The bfdstr should now hold the value // we are looking for. // Compare it with current time. // If best_before is greater than // current time the control passes. return (bfdstr > currentusrtime); function startcheck() var typeplugin = isinstalled(); if (typeplugin!= false) // pluginerna bör laddas enl. funktionen initplugin() // p.g.a. kompabilitet med t.ex. Chrome. // Det bör också ske efter att hela DOM-trädet är laddat // därav anropet via body onload. initplugin(typeplugin); var retval; var Plugin = document.getelementbyid('pluginid'); // Hämta versionssträngen retval = Plugin.GetVersion(); // Kontrollera bestbeforedate if(versionverified(retval)) alert("klienten är installerad och Bäst föredatum är OK\n" + retval) else alert("klienten har fel version eller har inte versionskontrollerats. Gå till + retval); else alert("bankid säkerhetsprogram är inte installerat. Gå till </script> <BODY onload="startcheck()">

9 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 6 <a href=./login_exempel.html>vidare till Inloggningsexempel</a> </body> </html> Hänvisning till install.bankid.com Den webbplats dit användaren hänvisas för att få hjälp att installera BISP är install.bankid.com. a. När användaren behöver installera eller uppgradera BISP ska URL:en användas. b. När användaren behöver versionskontrollera BISP ska URL:en användas. Vi föreslår att installationsplatsen öppnas i ett nytt fönster. Följande texter bör visas för användaren om: Användaren inte har BISP installerat Innan du kan använda ditt BankID behöver du installera BankID säkerhetsprogram. Det gör du i det nya fönster som öppnas när du klickar på länken URL:en öppnas. Användaren har en för gammal version av BISP Din version av BankID säkerhetsprogram behöver uppgraderas innan du kan logga in. Det gör du i det nya fönster som öppnas när du klickar på länken URL:en öppnas. Användaren behöver versionskontrollera sin installation av BISP BankID säkerhetsprogram i din dator behöver versionskontrolleras. Det gör i det nya fönster som öppnas när du klickar på länken URL:en öppnas. 2.2 Automatisk versionskontroll Detta avsnitt beskriver i korthet den funktion för automatisk versionskontroll som finns i aktuell version av BISP. För att användarna alltid ska ha en fungerande och godkänd version av BISP finns en funktion i programmet som innebär att det med jämna mellanrum automatiskt kontrollerar om installerad version fortfarande är godkänd för användning. Detta görs genom att en versionskontrollfråga ställs till versionskontrollservern (VKS) för BankID. Om användarens version är för gammal, kommer programmet i normalfallet att i bakgrunden hämta och validera en installationsfil för uppdatering. När filen är hämtad kommer användaren att meddelas att en uppdatering av BISP görs, varpå uppdateringen startas. Om hämtningen misslyckas upprepade gånger så kommer programmet att öppna en webbläsare mot Från denna webbplats kan användaren själv hämta och installera den senaste versionen. Om den installerade versionen är alltför gammal kommer till sist inte webbplatserna att godkänna användning av BankID med mindre än att användaren uppdaterar. BISP använder standardfunktioner i operativsystemet för att upprätta förbindelsen mot versionskontrollservern och servern där installationsfilen finns. Detta innebär att inställningar som gjorts i t.ex. Internet Explorer (på Windows) avseende anslutning mot Internet via proxy kommer att användas. I vissa fall fungerar inte den automatiska versionskontrollen som avsett. Det kan t ex bero på att nätverksinställningarna hos vissa användare inte tillåter BISP att kommunicera med versionskontrollservern. I dessa fall kommer BISP med jämna mellanrum att hänvisa användaren till install.bankid.com för att göra en webb-baserad versionskontroll. 3 Legitimering och underskrift BISP innehåller funktionalitet för legitimering och underskrift via två pluginer som aktiveras i webbläsaren. Dessa två pluginer är väldigt lika i både funktionalitet och anrop och beskrivs därför i ett och samma avsnitt. Pluginerna finns dels som ActiveX-kontroller (endast Internet Explorer), dels som Mozilla-pluginer, och laddas i webbläsaren via en html-sida. När pluginen aktiveras i webbsidan visas en dialog där användaren får välja BankID och därefter ange lösenord för att skapa den signatur som används i transaktionen för legitimering eller underskrift.

10 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida Teknisk översikt Funktionerna för legitimering och underskrift är implementerade som två pluginer som laddas i webbläsaren. Pluginstödet i Internet Explorer utgörs av ActiveX medan stödet i Mozilla-baserade webbläsare utgörs av NPAPI pluginer. Vid en legitimering eller underskrift anropas respektive plugin med ett antal parametrar. Vissa parametrar styr funktionen av pluginen medan andra används för att bygga upp det data som ska signeras och skickas tillbaka till servern för validering. Vid legitimering eller underskrift anropar pluginen BISPs huvudprogram som i sin tur visar legitimerings- /underskriftsdialogen för användaren. När användaren har valt BankID och angivit lösenord skapas den signatur som används vid legitimerings-/underskriftstransaktionen. När signaturen är genererad i huvudprogrammet skickas den över till pluginen för att sedan kunna skickas över till servern för validering. I aktuella versioner av BISP finns funktionaliteten filunderskrift av filtyperna text och pdf. Förutsättningarna är att förlitande part har en BICS som stödjer version 1.4 av signaturformatet för BankID och att användarens dator har programvara för att visa filtyperna. Filunderskrift aktiveras med hjälp av parametrar i anropet till pluginen för underskrift (se 3.3). Användaren kan normalt välja vilket BankID som ska användas. Via filtreringsfunktionen (se 3.6) kan förlitande part dock styra vilket/vilka BankID som ska vara valbara för användaren. De signaturer som skapas följer BankIDs XML-baserade signaturformat. För mer information om detta format, kontakta er leverantör av BICS. 3.2 Aktivering Den sida som aktiverar pluginen måste vara skyddad med SSL för att funktionerna för legitimering och underskrift ska fungera. Det betyder att pluginen ska aktiveras i en sida med en URL som börjar med Om SSL inte används kommer en felkod, 8015, att returneras. För att pluginen ska aktiveras på ett korrekt sätt måste också vissa parametrar vara satta. För mer information om vilka parametrar som är obligatoriska hänvisas till avsnitt Legitimering För att aktivera pluginen i webbläsaren ska följande identifierare användas: CLSID: DD E4D7-4b86-92CC-2E968F (Internet Explorer) ProgID: Nexus.AuthenticationCtl (Internet Explorer) MIME-typ: application/x-personal-authentication (Mozilla-baserade webbläsare) Underskrift För att aktivera pluginen i webbläsaren ska följande identifierare användas: CLSID: FB25B6FD CEF-A915-A056184C565E (Internet Explorer) ProgID: Nexus.SignerV2Ctl (Internet Explorer) MIME-typ: application/x-personal-signer2 (Mozilla-baserade webbläsare) 3.3 Parametrar Vid anropet av pluginen definierar förlitande part ett antal parametrar som styr funktionaliteten av pluginen samt bygger upp det data som ska signeras. De flesta parametrar är frivilliga men det finns ett antal obligatoriska parametrar som alltid måste sättas. Dessa obligatoriska parametrar beskrivs först i listan nedan. Parameter Beskrivning Av BankID föreskrivet värde TextToBeSigned Challenge Den text som användaren ser och ska skriva under. Teckenkodning ska vara UTF-8, innehållet ska base64-kodas och maxlängd på UTF-8 strängen är 100 kb. Kontrolltecknen TAB samt CR och LF kan användas för att indentera respektive radbryta den text som ska skriva under. Icke-utskrivbara tecken accepteras inte. Teckenkodning ska vara UTF-8, innehållet ska base64-kodas och maxlängd på UTF-8-strängen är 4 kb. Ska sättas i pluginen för underskrift. Ska sättas i legitimeringspluginen.

11 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 8 Nonce Issuers Teckenkodning ska vara UTF-8, innehållet ska base64-kodas och maxlängd på UTF-8-strängen är 4 kb. En filterparameter som används för att reducera antalet valbara certifikat till dem som är utgivna av en viss certifikatutgivare. Filtersträngen byggs upp av ett eller flera certifikatattribut. Attributen ska vara separerade med "," eller ";", där "," tolkas som logiskt AND och ";" tolkas som logiskt OR. Följande X.500 attribut finns tillgängliga: "cn", "g", "s", "t", "ou", "o", " ", "i", "sn", "street", "l", "st", "c", "d", and "dc". Dessutom kan OID:s användas. Reguljära uttryck som använder sig av jokertecken såsom * och? kan också användas. * matchar godtyckligt antal tecken.? matchar exakt ett tecken (endast ett? kan användas). För att matcha en sträng som innehåller en asterisk, bakstreck eller frågetecken måste tecknet föregås av \. Så för att matcha en asterisk skriv \*. Ska sättas i pluginen för underskrift. Frivillig. Subjects Policys Signature SupportedFileTypes Teckenkodning ska vara UTF-8, innehållet ska base64-kodas och maxlängd på UTF-8-strängen är 4 kb. En filterparameter som används för att reducera antalet valbara certifikat till dem som är utgivna till en viss person (filtreringen görs på Subjectfältet i certifikatet). Se Issuers för formatet på parametern. Teckenkodning ska vara UTF-8, innehållet ska base64-kodas och maxlängd på UTF-8-strängen är 4 kb. En filterparameter som används för att endast göra certifikat av en viss typ valbara. De typer man kan filtrera på är typiskt BankID på kort och BankID på fil. Se Issuers för formatet på parametern. Notera att logiskt OR, dvs,, ej är applicerbart för den här parametern. Teckenkodning ska vara UTF-8, innehållet ska base64-kodas och maxlängd på UTF-8-strängen är 4 kb. Innehåller den signatur som skapades i anropet till funktionen PerformAction. Denna parameter kan endast användas i funktionen GetParam. Den returnerade signaturen är Base64-kodad. Innehåller information om vilka filtyper som BISP stödjer för filsignatur. Varje returnerad filtyp innehåller en flagga som indikerar om användaren har ett program installerat som kan användas för att förhandsgranska dokumentet innan det signeras. Denna parameter kan endast användas med funktionen GetParam. Frivillig. För att inga andra certifikat ska visas sätts denna parameter att filtrera ut enbart BankID på fil och BankID på kort, se avsnitt Endast pluginen för underskrift och när filunderskrift ska användas. Endast vid GetParam.

12 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 9 Exempel 1: 'txt=1&pdf=0&' Exemplet ovan motsvarar svaret från en version av BISP som stödjer både.txt och.pdf, men det finns inget program installerat för att visa filer av typen.pdf. Exempel 2: 'txt=1&' Exemplet ovan motsvarar svaret från en version av BISP som endast stödjer.txt och har program installerat för att visa filer av denna typ. FileContent FileName OnlyAcceptMRU NonVisibleData Fildata Base64 kodat. Kan vara max. 10MB data. Om man överskrider detta kommer en felkod returneras. Filnamn inklusive filändelse. Skall vara UTF-8 och max. 255 tecken innan Base64 kodning. Endast utskrivbara ASCII-tecken ( samt å, ä, ö, Å, Ä, Ö) och förutom de tecken som inte är tillåtna i filnamn: ' ' (34 citat) '%' (37) '*' (42 asterisk) ',' (44 komma) '/' (47) ':' (58) '<' (60) '>' (62) '?' (63) '\' (92) ' ' (124) 'DEL' (127 delete) Om den här är satt visas endast senast använt BankID i signeringsdialogen. Information som kommer med i signaturen, men som användaren inte har möjlighet att se. Används för att i signaturen kunna lägga med information som avses hanteras maskinellt, men som inte kan anses ha någon juridisk funktion (eftersom användaren inte kunnat se denna information i samband med underskriften). Detta data ska vara Base64-kodat och får vara max 5Mb efter Base64-kodning. Endast pluginen för underskrift och när filunderskrift ska användas. Endast i kombination med parametern FileName. Endast vid SetParam Endast pluginen för underskrift och när filunderskrift ska användas. Endast i kombination med parametern FileContent Endast pluginen för underskrift. Frivillig Frivillig parameter. Endast pluginen för underskrift accepterar denna parameter. 3.4 Funktioner Pluginen tillhandahåller ett antal scriptbara funktioner. Dessa används för att sätta och hämta parametrar, styra funktionaliteten för hanteringen av frånkoppling av BankID samt för att skapa själva signaturen. Följande funktioner finns tillgängliga: SetParam GetParam

13 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 10 PerformAction GetLastError Reset SetParam SetParam(String ParamType, String ParamValue) returns Integer ErrorCode Sätter värdet på en given parameter. Vid fel returneras en felkod som ger mer information om vilket fel som inträffat GetParam GetParam(String ParamType) returns String ParamValue Returnerar värdet på en parameter. Om en tom sträng returneras har ett fel inträffat. Felkoden hämtas med ett anrop till funktionen GetLastError PerformAction PerformAction(String Action) returns Integer ErrorCode Utför en aktivitet i pluginen. För att kunna anropa den här funktionen måste man ladda pluginen i en sida skyddad med SSL. Vid fel returneras en felkod som ger mer information om vilket fel som inträffat. Följande aktiviteter finns tillgängliga: Aktivitet Legitimering Authenticate Underskrift Sign Beskrivning GetLastError GetLastError() returns Integer ErrorCode Genererar signaturen för legitimeringen. I detta anrop öppnas en legitimeringsdialog där användaren får välja BankID och sedan ange dess lösenord för att generera signaturen. Genererar signaturen för underskriften. I detta anrop öppnas en underskriftsdialog där användaren får välja BankID och sedan ange dess lösenord för att generera signaturen. Om ett fel har inträffat ska denna funktion anropas för att få en felkod som beskriver felet. Det kan vara användbart t ex då man har anropat GetParam men får en tom sträng tillbaka. En beskrivning av de felkoder som kan returneras finns i avsnitt Reset Reset() returns Integer ErrorCode Då denna funktion anropas sätts alla parametrar i pluginen till dess standardvärden. Vid fel returneras en felkod som ger mer information om vilket fel som inträffat. 3.5 Returkoder Returkoderna nedan finns definierade. Se avsnitt 4 för rekommenderade feltexter att visa för användaren. Returkod 0 OK Beskrivning 8001 Ett generellt fel har inträffat Användaren avbröt Minnesfel, dvs programmet har inte lyckats allokera det minne det behöver för att kunna exekvera Ogiltig parameter, dvs funktionen SetParam eller GetParam har anropats med ett ogiltigt parameternamn Internt fel i BISP: programmet misslyckades med en intern avkodning av data.

14 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida Internt fel i BISP: programmet misslyckades med en intern kodning av data Konvertering av en parameter till/från Unicode misslyckades Ogiltig aktivitet har angivits i funktionen PerformAction Inget BankID finns tillgängligt. I vissa fall returneras detta om man använder filtreringsfunktionen och ingen e- legitimation som finns tillgänglig uppfyller filterinställningarna Pluginen misslyckades med att bestämma sidans URL Anropande server är inte betrodd att exekvera pluginen. För att få exekvera pluginen måste servern finnas med i listan över betrodda servrar som installeras med programmet. Endast Webadmin Värdet av den angivna parametern måste vara Boolean Felaktig PIN-kod/lösenord Värdet av den angivna parametern måste vara numeriskt Pluginen kräver att sidan den laddas ifrån är skyddad med SSL, dvs att sidans URL börjar med Alla obligatoriska parametrar är inte satta. Det måste de vara för att PerformAction ska kunna anropas Parametern måste vara Base64-kodad Ogiltigt parametervärde, dvs funktionen SetParam har anropats med ett felaktigt värde på en given parameter Pluginen får inte anropas med en IP-adress Funktionen inte tillåten 8022 Webbläsarpluginen kan inte kommunicera med BISPs huvudprogram. Detta kan hända om Internet Explorer körs som administratör och BISP körs som vanlig användare (eller tvärtom) i Windows Vista och senare PIN-koden är blockerad. Användaren har angett en felaktig PIN-kod för många gånger och PIN-koden är nu blockerad. PIN-koden kan låsas upp med hjälp av en PUK-kod. Endast underskrift 8551 Filtypen som skickas med stöds inte för underskrift Datorn har inget program för att visa filtypen som skickas med 3.6 Filtrering I funktionerna för legitimering och underskrift kan man styra vilka BankID som användaren ska kunna välja mellan. Detta görs med hjälp av de filtreringsparametrar som finns definierade för pluginen. För att förlitande parter ska ha möjlighet att filtrera ut både BankID och Nordea e-legitimation på ett ställe krävs en genomtänkt kombination av filter, i synnerhet om man vill filtrera ut endast e-legitimation på kort: BankID använder policy för att skilja på BankID på kort och BankID på fil. Nordea använder olika cn för att skilja ut e-legitimation på fil och e-legitimation på kort åt. Se avsnitt Filtrering för att endast visa BankID Genom att filtrera på följande sätt kommer endast BankID att presenteras för användaren, även om användaren också skulle ha andra typer av e-legitimationer. Filtret aktiveras genom att i värdet för parametern Policys inkludera både den policy som används för BankID på fil ( ) och den som används för BankID på kort ( ) separerade med ett semikolon ( ; ). Notera att värdet ska base64-kodas. Exemplet nedan filtrerar bort alla e-legitimationer utom de som följer policy eller (policy för BankID på fil och BankID på kort): plugin.setparam('policys', 'MS4yLjc1Mi43OC4xLjE7MS4yLjc1Mi43OC4xLjI=');

15 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida Filtrering för att vid underskrift endast visa BankID för den person som loggade in Det rekommenderade sättet att endast visa BankID som användes för inloggning är att sätta parametern OnlyAcceptMRU, som alltid har företräde vid underskrift. Alternativa lösningar som även fungerar, är att filtrera på Subject i certifikatet, så filtrerar BISP bort BankID för andra personer. I detta exempel används fältet som innehåller personnummer för denna filtrering, men man kan även använda exempelvis Common Name. Anta att en person med personnummer har loggat in. För att endast BankID för denna person ska presenteras i dialogen för underskrift sätts parametern Subjects till värdet = ( är objektidentifieraren för Serial Number dvs. användarens personnummer). Notera att innehåll ska base64-kodas. För att dessutom filtrera bort eventuella andra e-legitimationer för denna person så bör filtreringen ovan kombineras med filtret för BankID enligt avsnitt Exempel: // Filtrerar bort alla e-legitimationer utom de som tillhör användaren med serienummer (personnummer) plugin.setparam('subjects', 'Mi41LjQuNT0xODg4MDMwOTkzNjg='); // Filtrerar bort alla e-legitimationer utom de som följer policy eller (policy för BankID på fil och BankID på kort) plugin.setparam('policys', 'MS4yLjc1Mi43OC4xLjE7MS4yLjc1Mi43OC4xLjI='); Kombinationer av filter Parametern "OnlyAcceptMRU" har företräde (gäller endast vid underskrift). Om Issuers och Subjects används, så gäller logiskt OCH mellan de två filtreringarna Om Issuers och Policys används, så gäller logiskt ELLER mellan de två filtreringarna Om Subjects och Policys används, så gäller logiskt OCH mellan de två filtreringarna Om alla tre parametrarna används, så gäller först logiskt OCH mellan Issuers och Subjects, och därefter gäller logiskt ELLER mot filtreringen på Policys Förlitande part filtrerar ut både BankID på kort och Nordea e-leg på kort I detta anrop sätter förlitande part parametern Issuers till strängen cn=nordea CA for Smartcard users 08 och parametern Policys till (BankID på kort). Förhållandet mellan de båda parametrarna Issuers och Policys är logiskt ELLER Förlitande part filtrerar ut både BankID och Nordea e-leg I detta anrop sätter förlitande part parametern Issuers till strängen cn=nordea CA for Smartcard users 08; cn=nordea CA for users 03 samt parametern Policys till ; (BankID på fil eller BankID på kort) BankID för test och utveckling Då man utvecklar och testar applikationer som använder BankID för legitimering och underskrift tillhandahålls speciella BankID avsedda för test. De har andra Policy-värden än skarpa BankID: BankID på fil för test har policy BankID på kort för test har policy Validering med BankID Control Server (BICS) Den resulterande transaktionen som BISP postar in till servern ska vidareförmedlas till BICS för validering. BICS returnerar bland annat status av valideringen samt personuppgifter för aktuell användare i de fall valideringen lyckades. 3.8 Beskrivning av filunderskrift Förutsättningar: Förlitande part har implementerat ett flöde för filunderskrift, inklusive en BICS som stödjer version 1.4 av signaturformatet för BankID. Kontakta er leverantör av BICS för mer information. Filsignering görs i följande steg 1. Kontrollera att BISP kan hantera filsignering

16 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 13 Kontrollera om BISP har stöd för filsignering genom att leta efter parametern docsign i versionssträngen. Från och med ver finns parametern docsign=1 med i versionssträngen. Den visar att BISP kan hantera filsignering. 2. Kontrollera vilka filtyper som kan användas Om BISP, enligt kontrollen i avsnitt 1, kan signera filer behöver man kontrollera vilka filtyper som användarens dator kan hantera (vilka filtyper som är associerade med program). I aktuell version av BISP kan två typer av filer undertecknas: pdf-filer och textfiler med filändelserna pdf respektive txt. Kontrollen görs med ett anrop till BISP: SignerV2.GetParam( SupportedFileTypes ) Svaret från BISP är en textsträng med formatet (extname=[1 0]&)+ som till exempel kan se ut så här: pdf=0&txt=1& om det finns ett program associerat med textfiler men användaren inte har något program associerat med pdf-filer. 3. Initiera filunderskrift Nu kan servern göra anropet till SignerV2 med bl.a. de två nya parametrarna för filsignering: FileName och FileContent (se 3.3). Notera: Den underskrivna filen skickas inte tillbaka till servern. Servern ska spara hela anropet till BISP och efter underskriften använda det vid verifiering i BICSen. I parametern TextToBeSigned ska finnas en sammanfattning eller beskrivning av innehållet i filen som användaren ska skriva under samt ett referensnummer och datum. 4. När användaren har skrivit under BISP returnerar en signatur. Om det är en filsignering som har gjorts så ingår ett nytt element under SignedInfo: ett Reference-element som refererar till den underskrivna filen. Elementet börjar alltid med file:/// till exempel: <Reference URI="file:///QXZ0YWxfNDU2NzgxMjM0NS5wZGY"> Servern ska då skicka signaturen till BICSen för validering, inklusive filen som signerades. 5. Kvitto till användaren Efter en godkänd filsignering bör användaren få ett kvitto på webbplatsen, med bl.a. referensnummer och datum. 3.9 Exempel på legitimering, underskrift och filunderskrift Legitimering Nedanstående exempel visar hur man kontrollerar att BISP är installerad och hur inloggningsfunktionen i BISP aktiveras i Internet Explorer och Mozilla-baserade webbläsare. <html> <head> <script language="javascript"> // Hantera olika browsers. function initplugin(typeplug) if( typeplug == "Plugin" ) var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "auth"); objhldr.setattribute("type", "application/xpersonal-authentication"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); else var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "auth"); objhldr.setattribute("classid", "CLSID:DD E4D7-4b86-92CC-2E968F846047"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr);

17 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 14 //Kontrollerar om BISP är installerad function isinstalled () try var myobj = new ActiveXObject("Nexus.AuthenticationCtl"); if (myobj) return "ActiveX"; catch(e) if (navigator.plugins['nexus Personal']) return "Plugin"; else // BankID säkerhetsprogram är // inte installerat function Checkerror(paramName, errormsg) if (errormsg) if ( errormsg == 8002 ) // Om användaren avbryter bör han få ett nytt // försök och inte hamna i normal felhantering. alert ("Du valde att avbryta."); return false else if (errormsg == 8015) // Sidan måste köras över SSL alert ("Pluginen kräver att sidan den laddas ifrån är skyddad med SSL, dvs att sidans URL börjar med else // Lägg din kod för felhantering här... Se stycke // 3.5 i dokumentet "BISP - Beskrivning till // förlitande part" alert("tekniskt fel: " + errormsg + " vid " + paramname); return false else return true function startlogin() var typeplugin = isinstalled(); if (typeplugin!= false) // pluginerna bör laddas enl. funktionen initplugin() // p.g.a. kompabilitet med t.ex. Chrome. // Det bör också ske efter att hela DOM-trädet är laddat, // därav anropet via body onload. initplugin(typeplugin);

18 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 15 var retval; var Plugin = document.getelementbyid('pluginid'); var signature = "Not Present"; // Sätt parametrarna till klienten och kolla om det gick bra. // SetParam returnerar felkoden direkt så ni behöver inte gå omvägen // via GetLastError t.ex.: // Checkerror("Challenge",Plugin.SetParam('Challenge','MTIzNDU2Nzg5MGFiYw==')); alert("obs!! Challenge ska genereras av er BICS och vara Base64 kodad! \n Se stycke 3.5 i dokumentet BISP - Beskrivning till förlitande part"); //OBS!! Ni får ej använda detta värde!! Plugin.SetParam('Challenge','MTIzNDU2Nzg5MGFiYw=='); Checkerror("Challenge",Plugin.GetLastError()); // Nedan filtrerar bort alla e-legitimationer utom de som följer policy // eller (policy för BankID på fil och // BankID på kort) // Plugin.SetParam('Policys', 'MS4yLjc1Mi43OC4xLjE7MS4yLjc1Mi43OC4xLjI='); // Checkerror("Policy filter", Plugin.GetLastError()); // Filter för test certifikat på kort och fil nedan Plugin.SetParam('Policys', 'MS4yLjMuNC41OzEuMi4zLjQuMTA='); Checkerror("Policy filter", Plugin.GetLastError()); // Starta legitimeringen retval = Plugin.PerformAction('Authenticate'); if (!retval) signature = Plugin.GetParam('Signature'); if (Checkerror("hämtning av signatur", Plugin.GetLastError())) // Lägg in din kod för att skicka transaktionen // till din BICS här. alert('signatur skapad OK\n'); else Checkerror("performAction", Plugin.GetLastError()); else alert("bankid säkerhetsprogram är inte installerat. Gå till </script> <BODY onload="startlogin()"> <a href=./sign_exempel.html>vidare till Signeringsexempel</a> </body> </html> Underskrift Nedanstående exempel visar hur man kontrollerar att BISP är installerad och hur underskriftsfunktionen i BISP aktiveras för Internet Explorer och Mozilla-baserade webbläsare. <html> <head> <script language="javascript"> // Hantera olika browsers. function initplugin(typeplug) if( typeplug == "Plugin" ) var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "signer2");

19 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 16 objhldr.setattribute("type", "application/xpersonal-signer2"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); else var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "signer2"); objhldr.setattribute("classid", "CLSID:FB25B6FD CEF-A915-A056184C565E"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); // Kontrollerar om BISP är installerad genom att försöka så undviker man // beroende till webbläsarnamn o.s.v. function isinstalled () try var myobj = new ActiveXObject("Nexus.SignerV2Ctl"); if (myobj) return "ActiveX"; catch(e) if (navigator.plugins['nexus Personal']) return "Plugin"; else // BankID säkerhetsprogram är // inte installerat function Checkerror(paramName, errormsg) if (errormsg) if ( errormsg == 8002 ) // Om användaren avbryter bör han få ett nytt // försök och inte hamna i normal felhantering. alert ("Du valde att avbryta."); return false else if (errormsg == 8015) // Sidan måste köras över SSL alert ("Pluginen kräver att sidan den laddas ifrån är skyddad med SSL, dvs att sidans URL börjar med else // Lägg din kod för felhantering här. Se avsnitt 3.5 // i dokumentet "BISP - Beskrivning till // förlitande part" alert("tekniskt fel: " + errormsg + " vid " + paramname); return false else return true

20 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 17 function startsign() var typeplugin = isinstalled(); if (typeplugin!= false) // pluginerna bör laddas enl. funktionen initplugin() // p.g.a. kompabilitet med t.ex. Chrome. // Det bör också ske efter att hela DOM-trädet är laddat, // därav anropet via body onload. initplugin(typeplugin); var retval; var Plugin = document.getelementbyid('pluginid'); var signature = "Not Present"; // Sätt parametrarna till klienten och kolla om det gick bra. // SetParam returnerar felkoden direkt så ni behöver inte gå // omvägen via GetLastError t.ex.: // Checkerror("Nonce",Plugin.SetParam('Nonce','MTIzNDU2Nzg5MGFiYw==')); // true betyder att signeringscertifikatet som är kopplat till // det certifikat användaren loggat in med används. Plugin.SetParam('OnlyAcceptMRU','true'); Checkerror("MRU", Plugin.GetLastError()); alert("obs!! NONCE ska genereras av er BICS och vara Base64 kodad! \n Se stycke 3.5 i dokumentet BISP - Beskrivning till förlitande part"); //OBS!! Ni får ej använda detta värde!! Plugin.SetParam('Nonce','MTIzNDU2Nzg5MGFiYw=='); Checkerror("Nonce", Plugin.GetLastError()); // Texten som visas för användaren. "Vänligen överför 1000 // kronor till konto " Plugin.SetParam('TextToBeSigned','VsOkbmxpZ2VuIMO2dmVyZsO2ciAxMDAwIGtyb25vci B0aWxsIGtvbnRvIDEyMzQ1Ni03'); Checkerror("TBS", Plugin.GetLastError()); // Text som signeras men inte visas för användaren t.ex. XML-data. // <xml><test>test</test></xml> ; Plugin.SetParam('NonVisibleData','PHhtbD48dGVzdD50ZXN0PC90ZXN0PjwveG1sPg==') Checkerror("NVD", Plugin.GetLastError()); // Starta signeringen retval = Plugin.PerformAction('Sign'); if (!retval) signature = Plugin.GetParam('Signature'); if (Checkerror("hämtning av signatur", Plugin.GetLastError())) // Lägg in din kod för att skicka // transaktionen till din BICS här. alert('signatur skapad OK\n'); else Checkerror("performAction", Plugin.GetLastError()); else alert("bankid säkerhetsprogram är inte installerat. Gå till

21 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 18 </script> <BODY onload="startsign()"> Signering </body> </html> Filunderskrift Nedanstående exempel visar hur man kontrollerar att BISP klarar filunderskrift: <html> <head> <script language="javascript"> // Hantera olika browsers. function initplugin(typeplug) if( typeplug == "Plugin" ) var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "version"); objhldr.setattribute("type", "application/x-personal-version"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); else var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "version"); objhldr.setattribute("classid","clsid:e5c324cc ca-8d57-4a10480b9016"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); // Kontrollerar om BISP är installerad samt vilken typ av // plugin/activex som stöds function isinstalled () try var myobj = new ActiveXObject("Nexus.SignerV2Ctl"); if (myobj) return "ActiveX"; catch(e) if (navigator.plugins['nexus Personal']) return "Plugin"; else //BankID säkerhetsprogram är inte installerat //Kontrollera att klienten är uppdaterad function versionverified(verstr) var index = verstr.search("docsign=1"); if (index < 0) // Version doesn't support docsigning, return false. return true; function startcheck() var typeplugin = isinstalled(); if (typeplugin!= false) // pluginerna bör laddas enl. funktionen initplugin() // p.g.a. kompabilitet med t.ex. Chrome.

22 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 19 // Det bör också ske efter att hela DOM-trädet är laddat // därav anropet via body onload. initplugin(typeplugin); var retval; var Plugin = document.getelementbyid('pluginid'); // Hämta versionssträngen retval = Plugin.GetVersion(); // Kontrollera funktionen för filsignering if(versionverified(retval)) alert("klienten är installerad och filsignering är OK\n" + retval); else alert("klienten har fel version. Gå till + retval); else alert("bankid säkerhetsprogram är inte installerat. Gå till </script> </head> <body onload="startcheck()"> <a href=./filecheck.aspx>vidare till filtypskontroll</a> </body> </html>

23 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 20 Nedanstående exempel visar hur man kontrollerar vilka filtyper BISP kan hantera för filunderskrift: <html> <head> <script language="javascript"> // Hantera olika browsers. function initplugin(typeplug) if( typeplug == "Plugin" ) var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "signer2"); objhldr.setattribute("type", "application/x-personal-signer2"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); else var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "signer2"); objhldr.setattribute("classid", "CLSID:FB25B6FD CEF-A915-A056184C565E"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); // Kontrollerar om BISP är installerad genom att försöka så undviker man // beroende till webbläsarnamn o.s.v. function isinstalled () try var myobj = new ActiveXObject("Nexus.SignerV2Ctl"); if (myobj) return "ActiveX"; catch(e) if (navigator.plugins['nexus Personal']) return "Plugin"; else // BankID säkerhetsprogram är // inte installerat function Checkerror(paramName, errormsg) if (errormsg) if ( errormsg == 8002 ) // Om användaren avbryter bör han få ett nytt // försök och inte hamna i normal felhantering. alert ("Du valde att avbryta."); return false else if (errormsg == 8015) // Sidan måste köras över SSL alert ("Pluginen kräver att sidan den laddas ifrån är skyddad med SSL, dvs att sidans URL börjar med else // Lägg din kod för felhantering här. Se avsnitt 3.5 // i dokumentet "BISP - Beskrivning till // förlitande part" alert("tekniskt fel: " + errormsg + " vid " + paramname); return false else return true function startfilecheck() var typeplugin = isinstalled(); if (typeplugin!= false) // pluginerna bör laddas enl. funktionen initplugin()

24 Finansiell ID-Teknik BID AB Sida 21 else // p.g.a. kompabilitet med t.ex. Chrome. // Det bör också ske efter att hela DOM-trädet är laddat, // därav anropet via body onload. initplugin(typeplugin); var retval; var Plugin = document.getelementbyid('pluginid'); var supportedtypes = Plugin.GetParam('SupportedFileTypes'); if (supportedtypes.search("txt=1") > -1) alert("textfiler kan signeras"); if (supportedtypes.search("pdf=1") > -1) alert("acrobat pdf-filer kan signeras"); alert("bankid säkerhetsprogram är inte installerat. Gå till </script> </head> <body onload="startfilecheck()"> <a href=./filesigning.aspx>vidare till filsignering</a> </body> </html> Nedanstående exempel visar hur man aktiverar en underskrift av en textfil i BISP: <html> <head> <script language="javascript"> // Hantera olika browsers. function initplugin(typeplug) if( typeplug == "Plugin" ) var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "signer2"); objhldr.setattribute("type", "application/x-personal-signer2"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); else var objhldr = document.createelement("object"); objhldr.setattribute("id", "pluginid"); objhldr.setattribute("name", "signer2"); objhldr.setattribute("classid", "CLSID:FB25B6FD CEF-A915-A056184C565E"); objhldr.setattribute("width", "0"); objhldr.setattribute("height", "0"); document.body.appendchild(objhldr); // Kontrollerar om BISP är installerad genom att försöka så undviker man // beroende till webbläsarnamn o.s.v. function isinstalled () try var myobj = new ActiveXObject("Nexus.SignerV2Ctl"); if (myobj) return "ActiveX"; catch(e) if (navigator.plugins['nexus Personal']) return "Plugin"; else // BankID säkerhetsprogram är // inte installerat function Checkerror(paramName, errormsg) if (errormsg) if ( errormsg == 8002 ) // Om användaren avbryter bör han få ett nytt

BISP - Beskrivning till förlitande part

BISP - Beskrivning till förlitande part Finansiell ID-Teknik BID AB BISP - Beskrivning till förlitande part Version: 2.2 Datum: 2012-10-30 Finansiell ID-Teknik BID AB Innehållsförteckning 1 Introduktion... 1 1.1 Revisionshistorik... 1 1.2 Översikt...

Läs mer

Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 7.1.1 för Windows Version 1.21, uppdaterad 2016-02-02 och gäller BISP 7.1.0 Mac och BISP 7.1.

Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 7.1.1 för Windows Version 1.21, uppdaterad 2016-02-02 och gäller BISP 7.1.0 Mac och BISP 7.1. Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 7.1.1 för Windows Version 1.21, uppdaterad 2016-02-02 och gäller BISP 7.1.0 Mac och BISP 7.1.1 Windows Kända problem i BankID säkerhetsprogram (BISP): Om någon

Läs mer

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Swedbank AB 1 Kunderbjudande & Produkter/Betalningar Innehåll Innehåll Som privatperson kan du få pengar insatta till ditt konto från din arbetsgivare,

Läs mer

Testa ditt SITHS-kort

Testa ditt SITHS-kort Testa ditt SITHS-kort Det är viktigt att du omgående testar att ditt kort fungerar så att det inte uppstår problem när du senare ska använda det för inloggning. För att du ska kunna använda ditt SITHS-kort

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 7.0.0 för Windows Version 1.17, uppdaterad 2015-06-15 och gäller BISP 7.0.

Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 7.0.0 för Windows Version 1.17, uppdaterad 2015-06-15 och gäller BISP 7.0. Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 7.0.0 för Windows Version 1.17, uppdaterad 2015-06-15 och gäller BISP 7.0.0 Mac och Windows Kända problem i BankID säkerhetsprogram (BISP): Om någon av inställningsdialogerna

Läs mer

eid Support Version 0.1 2011-02-08

eid Support Version 0.1 2011-02-08 eid Support Version 0.1 2011-02-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERSIONSHANTERING... 3 2 INLEDNING... 3 3 VAD ÄR EN E-LEGITIMATION?... 3 4 OLIKA TYPER AV E-LEGITIMATION?... 3 4.1 BANKID... 3 4.2 NORDEA... 4

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Lathund. Fakturering via fil i Tandvårdsfönster

Lathund. Fakturering via fil i Tandvårdsfönster 1 (8) Lathund i Tandvårdsfönster Sida 1/8 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd vård... 4 2.1 Portalen...

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016)

SDC Violweb Kom-igång-guide. En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) SDC Violweb Kom-igång-guide En instruktion för användare version 2.5 (mars 2016) Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänster. Anvisningen förklarar hur

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0 Introduktion till integrering av Schenkers e- Version 2.0 Datum: 2008-06-18 Sida 2 av 8 Revisionshistorik Lägg senaste ändringen först! Datum Version Revision 2008-06-18 2.0 Stora delar av introduktionen

Läs mer

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering.

Acrobat version Du behöver ha Acrobat Pro installerat på din dator för att signera planer i Atlas. Däri finns funktion för certifiering/signering. Instruktioner för signering av kursplaner som Granskare 1. Reviderad kursplan signeras av Granskare 1. Nya kursplaner och utbildningsplaner signeras av Granskare 7. Reviderad utbildningsplan signeras av

Läs mer

Net id OEM Användarhandbok för Windows

Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker AB Klassning: Publik Version: 5.6 1 / 8 Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker

Läs mer

Lathund. Förhandsbedömning i Tandvårdsfönster

Lathund. Förhandsbedömning i Tandvårdsfönster Lathund Förhandsbedömning i Sida 1/18 shistorik Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012 06 05 Första version 0.2 Uppdaterad med delegeringsfunktionalitet 2012 11 16 Ändrat Tandbågen 2 till Sida 2/18 Innehållsförteckning

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES Användarguide för anslutning till Treserva och TES Innehållsförteckning Systemkrav... 3 Symantec VIP Access... 4 För tvåfaktorsautentisering via mobiltelefon... 4 För två-faktorsautentisering via dator...

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning 5. 3.1 Starta upp enheten 5

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning 5. 3.1 Starta upp enheten 5 Version: 1.1 1 Innehåll 1 Dokumentbeskrivning 3 2 Användarinformation 3 3 Installations anvisning 5 3.1 Starta upp enheten 5 3.2 Sätta skärmlåskod 8 3.3 Skapa Google konto 10 3.4 Installera Mobileiron

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Snabbguide till Avstämningsfunktionen 2.0

Snabbguide till Avstämningsfunktionen 2.0 Version 1.2 Snabbguide till Avstämningsfunktionen 2.0 För vårdgivare Version 1.2 1 (12) Innehållsförteckning AVSTÄMNINGSFUNKTIONEN ETT SYSTEM FÖR UPPFÖLJNING... 2 SÅ FUNGERAR DET... 2 DET FINNS I AVSTÄMNINGSFUNKTIONEN...

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

för att uppdatera dina produkter dagligen på LeGuide.com Groups webbplatser

för att uppdatera dina produkter dagligen på LeGuide.com Groups webbplatser för att uppdatera dina produkter dagligen på LeGuide.com Groups webbplatser Innehållsförteckning Beroende på ditt utgångsläge följer du alla eller en del av stegen i detta dokument för att enkelt skapa

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok

SIS Capture Station. IIIIII Användarhandbok SIS Capture Station IIIIII Användarhandbok www.gemalto.com 1. En beställning i korthet 2. Huvudmenyn När du startar SIS Capture Station visas huvudmenyn. Från denna kan du välja att starta applikationen,

Läs mer

Användarhandbok för e-curia

Användarhandbok för e-curia Användarhandbok för e-curia Detta är en handbok för användare av datasystemet e-curia. Här beskrivs hur inlagor, domar och beslut kan utväxlas med kanslierna vid de domstolar som tillsammans utgör Europeiska

Läs mer

Manual Nedladdningsbara klienten NLK

Manual Nedladdningsbara klienten NLK Manual Nedladdningsbara klienten NLK www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Nedladdningsbara klienten, NLK, kan alla som har behov

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL HUR INSTALLERA JAG MOBILEPASS PÅ MIN TELEFON ELLER WINDOWS DATOR

ANVÄNDARMANUAL HUR INSTALLERA JAG MOBILEPASS PÅ MIN TELEFON ELLER WINDOWS DATOR ANVÄNDARMANUAL HUR INSTALLERA JAG MOBILEPASS PÅ MIN TELEFON ELLER WINDOWS DATOR Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, installera sin MobilePASS app. Utfärdat

Läs mer

LEFI Online. Anslutningsinformation

LEFI Online. Anslutningsinformation LEFI Online Försäkringskassan, Tjänsteleverans _LEFI Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 REFERENSER... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 KONTAKT... 3 2 KOMMUNIKATION... 4 2.1 WEBBGRÄNSSNTET... 4 2.1.1 Tillträde

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

Manual Invånaradministratör

Manual Invånaradministratör Manual Invånaradministratör Stöd och Behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna

Läs mer

Lathund. Söka patienter i Tandvårdsfönster

Lathund. Söka patienter i Tandvårdsfönster Lathund Söka patienter i Sida 1/9 shistorik Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012-11-16 Första version Ändrat länken till inloggningssidan Sida 2/9 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 4 1.1 Övergripande beskrivning...

Läs mer

Vårdfaktura lathund för Vårdgivare

Vårdfaktura lathund för Vårdgivare 1 (23) Vårdfaktura lathund för Vårdgivare 2 (23) INTRODUKTION... 3 ATT KOMMA IGÅNG... 3 HJÄLP... 3 SUPPORT... 3 ATT ORIENTERA SIG I SYSTEMET... 3 SÄKER INLOGGNING MED ETJÄNSTEKORT... 4 Kortläsare... 4

Läs mer

HOGIA skatteanalys. Installationsguiden startar med en välkomstdialog för produkten. Klicka på Nästa.

HOGIA skatteanalys. Installationsguiden startar med en välkomstdialog för produkten. Klicka på Nästa. installationsanvisning HOGIA skatteanalys Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Mina produkter Hogia Skatt. Här laddar du ner och installerar direkt eller sparar först

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

1 Översikt. 1.1 Koncept 1 (19) Tomas Rook Dokument typ. 2010-05-03 Rev. Manual

1 Översikt. 1.1 Koncept 1 (19) Tomas Rook Dokument typ. 2010-05-03 Rev. Manual 1 (19) larmus dokumentation P100503 1 Översikt 1.1 Koncept larmus ökar användarvänligheten i SCD systemet med så självklara saker som sorterbara kolumner, tydligare vyer och filteringsmöjligheter. Eftersom

Läs mer

Manual för externa sökande

Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Aditro Recruit 9.2 Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Innehållsförteckning 1. Logga in i systemet... 1 1.1. Låst användarkonto... 2 2. Skapa ett användarkonto...

Läs mer

CVI ANALYZER V 1.2.0.X

CVI ANALYZER V 1.2.0.X Del nr 6159939235 Utgåva nr 07 Datum 01/2016 Sida 1 / 20 CVI ANALYZER V 1.2.0.X Bruksanvisning Software Part number CVI ANALYZER 1 user 6159276960 CVI ANALYZER 5 users 6159276970 CVI ANALYZER 25 users

Läs mer

Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 6.3.0 för Windows Version 1.15, uppdaterad 2015-01-30 och gäller BISP 6.2.0 Mac och BISP 6.3.

Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 6.3.0 för Windows Version 1.15, uppdaterad 2015-01-30 och gäller BISP 6.2.0 Mac och BISP 6.3. Kända avvikelser, BankID säkerhetsprogram 6.3.0 för Windows Version 1.15, uppdaterad 2015-01-30 och gäller BISP 6.2.0 Mac och BISP 6.3.0 Windows Kända problem i BankID säkerhetsprogram (BISP): Första dialogen

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Extern åtkomst till Sociala system

Extern åtkomst till Sociala system STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN Dnr 033-0642/2011 Bilaga 1 Extern åtkomst till Sociala system för utförare inom Äldreomsorgen och Omsorgen om funktionshindrade 2 Innehållsförteckning Extern åtkomst

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Uppdaterat 2015-11-16 Detta användarstöd hanterar: - avtal - behörigheter - roller - inloggning - kommunspecifik information och gäller i första hand dig som har

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd 1. Logga in i lokalnätbutiken med ditt användarnamn. Om du inte har något användarnamn kan du skapa ett genom att registrera dig som användare. a. Användarnamnet

Läs mer

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring

Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan. Information om filöverföring Elektroniskt informationsutbyte mellan arbetsgivare och Försäkringskassan Information om filöverföring Innehåll 1 AUTOMATISK ELLER MANUELL FILÖVERFÖRING...3 1.1 MANUELL FILÖVERFÖRING VIA WEBBPLATSEN...3

Läs mer

Tentamen OOP 2015-03-14

Tentamen OOP 2015-03-14 Tentamen OOP 2015-03-14 Anvisningar Fråga 1 och 2 besvaras på det särskilt utdelade formuläret. Du får gärna skriva på bägge sidorna av svarsbladen, men påbörja varje uppgift på ett nytt blad. Vid inlämning

Läs mer

E-Betalning Teknisk handbok Version 0702 Innehåll

E-Betalning Teknisk handbok Version 0702 Innehåll E-Betalning Teknisk handbok Version 0702 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 E-betalning, Version 1.1... 3 1.2 Att komma igång Arbetsgången... 3 1.3 Teknisk flödesbeskrivning - betalningstjänsterna... 4 1.4

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Hogia Transaktionsanalys Proffs

Hogia Transaktionsanalys Proffs installationsanvisning Hogia Transaktionsanalys Proffs Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Hogia Transaktionsanalys Proffs Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

edwise Uppdateringsinformation vecka 04

edwise Uppdateringsinformation vecka 04 edwise Uppdateringsinformation vecka 04 Uppdateringsinformation beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i edwise vid uppdateringen torsdagen den 24 januari, 2013 Sida 2/13 Innehållsförteckning

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Manual för nedladdning av certifikat till reservkort 2014-06-20

Manual för nedladdning av certifikat till reservkort 2014-06-20 TILL DIG SOM SKA ANVÄNDA ETT RESERVKORT FÖR TILLFÄLLIG ÅTKOMST TILL PATIENTINFORMATION I LANDSTINGET VÄSTMANLAND OBS! Viktig information! Ditt reservkort + kodkuvertet är dina personliga värdehandlingar

Läs mer

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET Installation av hemmaswitch Vi har/kommer att installera en hemmaswitch hos dig, den ser ut som på bilden här intill. När omkopplingen till Open Universe

Läs mer

Novell Vibe Add-In 1.0.1

Novell Vibe Add-In 1.0.1 Novell Vibe Add-In 1.0.1 1 juli 2013 Novell Snabbintroduktion Med Novell Vibe Add-In för Microsoft Office kan du arbeta med dokument på Vibe-webbplatsen utan att lämna Microsoft Office. Du kan enkelt bläddra

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyheter och nyhetslista 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyheter 4 Nyhetslista 4 Dela nyhetslistor med andra organisationer eller arbetsrum 6 Skapa en nyhetslista till

Läs mer

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

IBM SmartCloud for Social Business. IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok IBM SmartCloud for Social Business IBM SmartCloud Engage och IBM SmartCloud Connections Användarhandbok

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet Kapitel 1 Ansluta Router till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du installerar router i ditt lokala nätverk (LAN) och ansluter till Internet. Du får information om hur du installerar trådlös router

Läs mer

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30

Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 Användarmanual till AD OnLine 2009-03-30 2 Inledning I denna kortfattade manual kommer vi att visa och berätta om AD OnLine som är Arkiv Digitals onlinetjänst för att titta på det historiska källmaterialet

Läs mer

En snabb titt på XML LEKTION 6

En snabb titt på XML LEKTION 6 LEKTION 6 En snabb titt på XML Bokstaven x i Ajax står för XML, ett mycket användbart beskrivningsspråk som gör det möjligt för Ajax-tillämpningar att hantera komplex strukturerad information. I den här

Läs mer

Användarmanual CallPad och VoicePad

Användarmanual CallPad och VoicePad Användarmanual CallPad och VoicePad Villkor för användning Ingen del av detta dokument får reproduceras eller överföras i någon form eller med några medel, elektroniskt eller mekaniskt, inklusive kopiering

Läs mer

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 FileCentral Desktop Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 Inf of lex Connect AB Sankt Eriksgatan 58 SE-112 34 Stockholm Sweden Tel: 08-555 768 60 Fax 08-555 768 61 inf o@inf of lexconnect.se www.inf

Läs mer

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-04-28

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-04-28 Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-04-28 Ändringslogg Datum Notering Sign 2015-03-13 Första version LN 2015-03-20 Förtydligande dygnsorder LN 2015-04-28 Guide blockering pop-up

Läs mer

Snabbguide till Vårdfaktura

Snabbguide till Vårdfaktura Snabbguide till Vårdfaktura För vårdgivare Version 3.0 - framtagen 2015-09-29 av Mikael Öman 1 (8) Innehållsförteckning VÅRDFAKTURA ETT SYSTEM FÖR E-FAKTURERING... 2 SÅ FUNGERAR DET... 2 DET FINNS I VÅRDFAKTURA...

Läs mer

Installationsmanual för Tyfon ADSL

Installationsmanual för Tyfon ADSL Installationsmanual för Tyfon ADSL Introduktion För att underlätta för våra kunder har vi valt att leverera samtliga tjänster med en DHCP-tilldelad IP-adress vilket underlättar för er som kund. Har ni

Läs mer

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server FileMaker Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server 2004 2009, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker, filmappslogotypen,

Läs mer

Uppdaterad: 2013-11-04. Lathund. Varukorgen avgifter

Uppdaterad: 2013-11-04. Lathund. Varukorgen avgifter Uppdaterad: 2013-11-04 Lathund Varukorgen avgifter 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår

Läs mer

Lathund för användare. Barn och ungdomstandvård, Tandvårdsfönster

Lathund för användare. Barn och ungdomstandvård, Tandvårdsfönster 1 (31) Lathund för användare Barn och ungdomstandvård, Tandvårdsfönster Sida 1/31 2 (31) Versionshistorik Version Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2013 05 08 Lars Wennerholm Första version 0.3 2013 06 20

Läs mer

Installation av SaySo med Dolphin Bookshelf - hemanva ndningslicens

Installation av SaySo med Dolphin Bookshelf - hemanva ndningslicens Installation av SaySo med Dolphin Bookshelf - hemanva ndningslicens För att ladda ned, installera och aktivera en SaySo med Dolphin Bookshelf-licens, nedan kallad SaySo, på din dator följ dessa instruktioner.

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

2009-10-28. SDC Web-Access. Installationsanvisning v 2.0.2

2009-10-28. SDC Web-Access. Installationsanvisning v 2.0.2 2009-10-28 SDC Web-Access Installationsanvisning v 2.0.2 Sammanfattning av tjänsten Den här anvisningen är till för dig som ska börja använda dig av SDCs tjänst Web-Access och kommer att förklara vad du

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

Teknisk guide för brevlådeoperatörer

Teknisk guide för brevlådeoperatörer Teknisk guide för brevlådeoperatörer Gäller från december 2015 Sida 1 av 21 Innehållsförteckning Sammanfattning...2 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte...3 1.2 Avgränsningar...3 1.3 Målgrupp...3 1.4 Begrepp

Läs mer

MVK SSO 2.0 Mina vårdkontakter

MVK SSO 2.0 Mina vårdkontakter Ämne Version Datum Introduktion MVK SSO 2.0 1.7 2014-02-14 Ansvarig Dokument ID Sign Martin Carlman/Peter Bäck MVK-0031 Version Datum Av Avsnitt Ändring 1.7 140214 AL MVK SSO 2.0 Mina vårdkontakter MVK

Läs mer

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Reviderad 2014-05-14 www.rikssvikt.se Innehållsförteckning Startsida...2 Aktivera e-tjänstekort...2 Inloggning...3 Administrera min profil...5 Skapa ny användare...5

Läs mer

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se Om MacElda Classic Denna version av Elda finns kvar av historiska skäl. Om du använder operativsystemet OSX, rekommenderas du att använda OSX-versionen av MacElda, EldaX. Skillnaderna mellan MacElda Classic

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av utförda vaccinationer får/get. för

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av utförda vaccinationer får/get. för ANVÄNDARMANUAL för Inrapportering av utförda vaccinationer får/get Version 2009-06-25 Systemägare: Peter Krause Systemförvaltare: Registerenheten SJV, Mia Modén Ändringshantering Användarmanual för inrapportering

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrix lösning.

Läs mer

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB

Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Anvisningar för inkoppling till Mikrodataåtkomst vid SCB Välkommen till systemet för mikrodataåtkomst, MONA. Denna handledning hjälper dig att snabbt komma igång och arbeta med MONA-systemet. Om du stöter

Läs mer

Antivirus Pro 2011. Snabbguide

Antivirus Pro 2011. Snabbguide Antivirus Pro 2011 Snabbguide Viktigt! På CD-fodralet finns den aktiveringskod som du behöver för att aktivera produkten. Förvara den på ett säkert ställe. Den här produkten får endast användas om det

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej förväntade händelser som skulle kunnat medföra risk eller skada för någon.

Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej förväntade händelser som skulle kunnat medföra risk eller skada för någon. Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av tillbud i Lisa Version 8.02 2012-05-30 @F Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej

Läs mer

AnmalanKA. Bra länkar. I vilken roll söker du Roll Typ av roll * (Se 1) (Endast ett val) Privatperson - Personlig e-legitimation

AnmalanKA. Bra länkar. I vilken roll söker du Roll Typ av roll * (Se 1) (Endast ett val) Privatperson - Personlig e-legitimation Välj Bra länkar Med denna tjänst kan du anmäla dig som kontrollansvarig i ett pågående ärende. För att kunna använda tjänsten måste du känna till ärendets nummer och fastighetens beteckning - något som

Läs mer

Installationsanvisning för kursens programvara på egen dator

Installationsanvisning för kursens programvara på egen dator Installationsanvisning för kursens programvara på egen dator Två program, Java och DrJava, skall installeras på datorn. DrJava är en så kallad utvecklingsmiljö, ett program som underlättar att programmera

Läs mer

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering

Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering Mobilt Efos och ny metod för stark autentisering I och med lanseringen av E-identitet för offentlig sektor, Efos, kommer Inera att leverera komponenter som möjliggör att en användare ska kunna logga in

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta routern till Internet

Kapitel 1 Ansluta routern till Internet Kapitel 1 Ansluta routern till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du ansluter routern och hur du får åtkomst till Internet via den. Vad finns i lådan? Produktförpackningen bör innehålla följande

Läs mer

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat Guide Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat 1 (10) 1 Så här gör du för att hämta ditt SITHS-certifikat till din Telia e-legitimation. Öppna mejlet

Läs mer

Frågor och svar om TNC-term

Frågor och svar om TNC-term Frågor och svar om TNC-term Allmänt: Onlineversion av TNC-term dröjer Installation: Det går inte att lagra databasen på hårddisk eller exportera posterna till annat söksystem Installation: Singelinstallation

Läs mer

OneDrive/SharePoint. Innehåll

OneDrive/SharePoint. Innehåll OneDrive/SharePoint Det här dokumentet innehåller instruktioner och rekommendationer om hur man på bästa sätt arbetar med filer och dokument i Office 365 OneDrive och SharePoint. Innehåll OneDrive/SharePoint...

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer