Omvärldsbevakning Vägval energi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omvärldsbevakning Vägval energi"

Transkript

1 Omvärldsbevakning Vägval energi Artiklar: DI 14/11 Volvochefen laddar för elhybrider Volvo Personvagnars nye vd Stephen Odell har viktiga delar av sin strategi för bolaget klar. Utvecklingen av elhybrider som laddas direkt från elnätet ska snabbas på. Jag räknar med att vi kan ta beslut inom några månader. Volvo PV ska bli ledande på eldrift inom premiumsegmentet, säger Stephen Odell. Läs mer E24 13/11 Energikris hotar i världen Samtidigt som oljepriset föll till den lägsta nivån på två år varnar den internationella energibyrån IEA för att en energikris står för dörren. Även om världens oljekonsumtion håller sig på nuvarande nivå, behövs det fyra nya Saudiarabien till Läs mer Ny teknik 12/11 Han skapar ett nytt biobränsle Kemiföretaget Perstorp kan bli först i Sverige att tillverka biobutanol som fordonsbränsle. - Vi ska ha en process framme 2009, säger Lars Lind, affärsutvecklare av biobaserade råvaror på Perstorp. Bland konkurrenterna finns oljejätten BP. Läs mer E24 10/11 Här är de största klimatbovarna En betydande del av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från landets industrier. Här är bolagen som släpper ut allra mest. Läs mer Ekot 4/11 Fler och fler reser kollektivt Allt fler i Sverige reser kollektivt. En kartläggning som Sveriges Radio gjort visar att resor med lokaltrafiken stadigt ökar i 18 av 21 län. I till exempel Uppsala län har det skett en kraftig ökning under Auto Motor Sport 4/11 Miljöbilarna slår alla tidigare rekord Miljöbilsregistreringarna fortsätter att gå mot strömmen och satte nytt rekord både i antal och andel av totalmarknaden under oktober, skriver Auto Motor Sport. Ökningen under oktober var 44 procent, trots att totalmarknaden minskade med närmare 23 procent. Den ökade miljöbilsandelen är mycket positiv ur miljösynpunkt och innebär att koldioxidutsläppen från nya bilar nu sjunker snabbt, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden. E24.se 31/10 Vattenfall vill bygga kärnkraft

2 Statliga Vattenfall vill utöka sin kärnkraftskapacitet. Nu planeras en ny stor reaktor i Storbritannien till en kostnad av 40 miljarder kronor. DN 31/10 Bilåkandet minskar i Sverige De bistra tiderna och höga bensinpriserna syns nu tydligt i trafiken. Sedan maj har bilåkandet i Sverige minskat varje månad jämfört med förra året. I fjol ökade trafikmängden i landet, varje månad låg på plus jämfört med I år är bilden annorlunda. Enligt Vägverkets statistik pekar pilarna nedåt de senaste fem månaderna, med minskningar på mellan en och cirka tre, fyra procent per månad jämfört med samma period SvD 29/10 Dags för planeten att skicka faktura VISST HOPP. Nog finns det anledning att misströsta om världens framtid. Miljöforskaren Johan Rockström ger framstegspessimisterna rätt i viss mån. Däremot anser han att vi inte behöver planera för ett liv efter en katastrof, förutsatt att vi gör något nu. Ny teknik 29/10 China Mobile leder Kina mot tuffare klimatmål Världens största mobiloperatör, China Mobile, lovar minska sina utsläpp av växthusgaser med 40 procent och går med i det internationella nätverket "Climate Group". Ny teknik 29/10 Energisveriges tio-i-topp Energin och klimatet är de stora ödesfrågorna i världen i dag. Men vilka är det som bestämmer dagordningen i Energisverige? Ny Teknik har som första tidning identifierat de 50 viktigaste makthavarna. Här är de tio mäktigaste. Debattartiklar: GP 11/11 Lönsamt att ställa hårda miljökrav Lösningen på klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald, ökad arbetslöshet och dagens finanskris är en politik för hållbar utveckling. Det skriver EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström, som på onsdagen tar emot Göteborgspriset för hållbar utveckling för sitt arbete med EU:s kemikalielagstiftning. Läs mer Ledare: DI 15/11 EU saknar styrförmåga i energiförsörjningen EU-kommissionen kom i onsdags med ytterligare en del i sitt stora försörjningspaket om energiförsörjningen och klimatmål. OBS! Bläddra vidare till sid 2. Pressmeddelanden från regeringen:

3 Miljödepartementet 13/11 Seminarium om framtidens energiförsörjning Regeringens Kommission för hållbar utveckling arrangerar ett seminarium om den globala energisektorn måndagen den 17 november. Statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Andreas Carlgren medverkar i seminariet som kommer att diskutera den globala energisektorns utmaningar. Bl.a. Paneldiskussion med; Margot Wallström, EUkommissionen, Lars. G. Josefsson, Vattenfall AB, Christian Azar, Chalmers University of Technology. Läs mer Miljödepartementet 20/10 Andreas Carlgren avvisar urvattning av EU:s klimat- och energipaket EU:s position vid FN:s klimatmöte i Poznan i december var en av huvudpunkterna när EU:s miljöministrar träffades idag i Luxemburg. Ministrarna diskuterade också hur man inom EU ska fördela sitt åtagande om utsläppsminskningar till Andreas Carlgren drev på sina ministerkollegor i debatten om att EU redan nu måste göra klart för hur medlemsländerna ska uppfylla målet om att minska utsläppen med 30 procent till Han betonade bland annat vikten av att en så kallad automatisk uppräkning av utsläppsmålet från 20 till 30 procent sker inom EU så snart ett nytt globalt klimatavtal har slutits. Det stöddes av flera medlemsländer, bland annat Danmark som står som värd för FN:s klimatkonferens i Köpenhamn nästa år. - I den här tiden av finansiell oro och krisrubriker måste vi som EU:s miljöministrar påminna världen om att det inte finns några långsiktiga lösningar på den ekonomiska krisen om vi inte också löser klimatkrisen, sade Andreas Carlgren. Pressmeddelande från Energimyndigheten 12/10 Fler idéer inom elkraftteknik och elproduktion kommersialiseras Möjligheterna till att kommersialisera produkter, tjänster och idéer inom elkraftteknik och elproduktion ökar genom ett nytt samarbete mellan Energimyndigheten, Elforsk AB och Innovationsbron. Genom samarbetet kommer de tre organisationernas samlade kompetens och kunskap ge en bra plattform för att gemensamt verka för att underlätta att ny teknik kommersialiseras. Pressmeddelande från SCB: 12/11 Fossila bränslen även en hälsofarlig produkt Användningen av fossila bränslen ger inte bara påverkan på växthuseffekten. Petroleumbränslen utgör halva mängden av alla kemiska produkter som är klassade som hälsofarliga. För övriga hälsofarliga kemiska produkter har mängderna ökat vilket till stor del beror på ökad export. Pressmeddelande från Vattenfall:

4 10/11 Vattenfall köper Storbritanniens största havsbaserade vindkraftpark Vattenfall har förvärvat vindkraftparken Thanet Offshore Wind för cirka 435 miljoner SEK. Vindkraftparken kommer när den är byggd att ha en kapacitet på cirka 300 MW och blir därmed nästan tre gånger så stor som Lillgrund, Vattenfalls och Sveriges hittills största vindkraftpark. Läs mer Pressmeddelande från Naturvårdsverket 10/11 Samråd om gränsöverskridande konsekvenser av gasledning Tillståndsprocesserna för Skanleds gasledning pågår i Sverige. I enlighet med Esbokonventionen får vi i Sverige nu en möjlighet att lämna synpunkter på eventuella gränsöverskridande konsekvenser av projektet i Norge och Danmark. De nordiska energibolagen Gassco, Swedgas och Energinet.dk planerar en gasledning från Korsø på den Norska västkusten till Rafnes på Norges östkust och vidare till den svenska västkusten och till Sæby i Danmark. I Sverige planeras tre ilandförningar, en i Lysekilsområdet, en i Kungälvsområdet och en i området vid Varberg. Det Från Europaparlamentets informationskontor i Sverige 31/10 "Regeringen måste utmana" Regeringen borde nypa till EU lite och ställa högre krav på klimat- och miljöpolitiken. Det ansåg Europaparlamentarikern Carl Schlyter (De Gröna/EFA, mp) i After workdebatten "Snacka om Europa" som hölls i Örebro i veckan. Om Sverige hade utmanat EU mer och drivit frågan hårdare skulle vi ha kommit mycket längre i klimat- och miljöfrågan. Schlyter var dock övertygad om att Sverige kommer att uppnå klimatmålen år 2020, men ansåg samtidigt att det blir svårare att minska koldioxidutsläppen. "Snacka om Europa" lockade drygt nittio åhörare. Meteorologen Tone Bekkestad höll i trådarna och fungerade som moderator. Nordiska Ministerrådet: 29/10 Miljövänlig transport: Norden måste visa väg Nordiska rådet har godkänt ett förslag till handlingsplan om miljövänlig transport i Norden. Parlamentarikerna uppmanar ministrarna att lägga fram en plan på nästa års session, inför klimattoppmötet i Köpenhamn. Transport står för procent av de totala CO2-utsläppen i Norden. Samtidigt drabbar den globala uppvärmningen de nordiska länderna och i synnerhet Arktis med hittills osedd styrka, enligt de nordiska parlamentarikerna som samlats till Nordiska rådets session i Helsingfors den oktober.

5 Svenskt Näringsliv 14/11 Arbetsgivare och fack gör gemensam sak om kärnkraften Arbetsgivare och fack tar nya genemsamma initiativ om kärnkraften. Nu startas "Nätverket för framtidens energi", ett nätverk av branschförbund inom Svenskt Näringsliv och fackliga organisationer i syfte att bilda opinion i energifrågan. Konferenser: Industridagen 2008 Tid: 24 november Plats: Berns salonger, Stockholm Klimatforum 2008 Klimat och konsumtion att konsumera för ett hållbart klimat Klimatforum 2008 handlar om konsumtionens klimatpåverkan. Det vänder sig till näringslivet, politiker, myndigheter, kommuner, forskare och frivilligorganisationer. Utdrag ur programmet: Klimatpolitik Hur tänker konsumenten? Vår klimatpåverkan Hur hanterar näringslivet förändrad konsumtion? Start: klockan 09:30 Start: klockan 16:30 Var: Aula Magna, Stockholms universitet mars Energitinget Var: På Stockholmsmässan Tips från deltagare i panelerna: Tips från Per Lundqvist på länken nedan finns en massa statistik för panelen:

Vilken roll tar du i EU:s klimatarbete?

Vilken roll tar du i EU:s klimatarbete? Påverka eller påverkas Vilken roll tar du i EU:s klimatarbete? Copyright 2011 KFUK-KFUM Sverige Text: Caroline Daly Form: Daniel Anundi KFUK-KFUM Sverige Box 2054 103 12 Stockholm Innehåll Gemensam framtid

Läs mer

Kyla &värme i förening

Kyla &värme i förening Svensk nollvision för utsläpp av växhusgaser 4 Energitrender 6 Världens energimarknader 13 Så sparar du energi och pengar 14 för framtiddsäker energi Metro annons KV 09-02-26 10.26 Sida 1 FOTO: ISTOCKPHOTO

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:162

Regeringens proposition 2008/09:162 Regeringens proposition 2008/09:162 En sammanhållen klimat- och energipolitik Klimat Prop. 2008/09:162 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 11 mars 2009 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Granskning av meddelande om en klimatoch energipolitisk ram 2020 2030

Granskning av meddelande om en klimatoch energipolitisk ram 2020 2030 Näringsutskottets utlåtande 2013/14:NU29 Granskning av meddelande om en klimatoch energipolitisk ram 2020 2030 Sammanfattning I detta utlåtande behandlar utskottet Europeiska kommissionens meddelande En

Läs mer

En snabb kommersialisering av vågkraften. Hur klarar Fortum finanskrisen? Fortum 1 2009 EN TITT IN I FRAMTIDEN

En snabb kommersialisering av vågkraften. Hur klarar Fortum finanskrisen? Fortum 1 2009 EN TITT IN I FRAMTIDEN En snabb kommersialisering av vågkraften Fortum 1 2009 Hur klarar Fortum finanskrisen? EN TITT IN I FRAMTIDEN Hållbar energi formar framtiden Fortums energi underlättar livet för dagens och framtidens

Läs mer

BIOENERGINYTT med Bioenergi i Pressen

BIOENERGINYTT med Bioenergi i Pressen BIOENERGINYTT med Bioenergi i Pressen Nr 9 / 2014 NYHETER, KOMMENTARER OCH PRESSKLIPP Klimatmöte i New York med positiva signaler Den 22 september samlades många av världens ledare till klimattoppmöte

Läs mer

Corporate Responsibility. vem bryr sig? Om vår roll i samhället

Corporate Responsibility. vem bryr sig? Om vår roll i samhället Corporate Responsibility vem bryr sig? Om vår roll i samhället 2 Corporate Responsibility Innehåll Jag kompromissar inte om jämställdhet 4 Håkan Buskhe, E.ON Nordics nye koncernchef, ger raka svar. Mångfald

Läs mer

En guide till Köpenhamnsmötet

En guide till Köpenhamnsmötet En guide till Köpenhamnsmötet Daniel Engström m.fl. FORES Bellmansgatan 10 118 20 Stockholm Tfn: 08 452 26 60 E-post: brev@fores.se www.fores.se Form, layout och illustrationer: Kalle Magnusson (k@studio1982.com)

Läs mer

LÅT KOLET LIGGA. Gröna förslag för ett kolfritt EU

LÅT KOLET LIGGA. Gröna förslag för ett kolfritt EU LÅT KOLET LIGGA Gröna förslag för ett kolfritt EU LÅT KOLET LIGGA. PM 2014-05-15 2 Sammanfattning Vi har just nu en unik möjlighet att rädda världen från en klimatkatastrof. FN:s klimatpanel visar att

Läs mer

Rapport Är Sverige ett föregångsland inom energipolitiken?

Rapport Är Sverige ett föregångsland inom energipolitiken? Rapport Är Sverige ett föregångsland inom energipolitiken? Innehåll Förord 1 Sammanfattning 2 1 Politik för ett föregångsland 3 1.1 Vad är ett föregångsland? 3 1.2 Energipolitik för en hållbar utveckling

Läs mer

Fem år av fundamentala förändringar inom energi och klimat

Fem år av fundamentala förändringar inom energi och klimat Fem år av fundamentala förändringar inom energi och klimat - Fem frågor väljarna bör få svar på inför de kommande EU- och riksdagvalen Allan Larsson Ola Alterå Nannan Lundin Frank Eriksson-Wingårdh Maj

Läs mer

Innovationer för nya jobb och hållbar utveckling

Innovationer för nya jobb och hållbar utveckling Socialdemokraterna 2012-07-05 Innovationer för nya jobb och hållbar utveckling RAPPORT 2 (46) Förord Sverige är idag ett av världens mest öppna, exportberoende och innovativa länder. I den stenhårda internationella

Läs mer

ttidningen Vindfyr samlar Norrlandskommunerna Så många vindkraftverk ska byggas Kommunerna tjänar på vindkraften sid 4 sid 18 sid 34

ttidningen Vindfyr samlar Norrlandskommunerna Så många vindkraftverk ska byggas Kommunerna tjänar på vindkraften sid 4 sid 18 sid 34 v i n d k r a f nummer 1 västerbotten 2012 ttidningen Vindfyr samlar Norrlandskommunerna sid 4 Så många vindkraftverk ska byggas sid 18 Kommunerna tjänar på vindkraften sid 34 2 v i n d k r a f t tidningen

Läs mer

KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET

KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET KLIMAT INITIATIVET Världen i vår vardag Public & Private Social Responsibility Initiative CSR Västsverige bildades 2008. Vi är en ideell förening vars ändamål är att

Läs mer

Energiindikatorer 2015

Energiindikatorer 2015 Energiindikatorer 2015 Uppföljning av Sveriges energipolitiska mål ER 2015:15 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99

Läs mer

FEM ÅR AV FUNDAMENTALA FÖRÄNDRINGAR INOM ENERGI OCH KLIMAT

FEM ÅR AV FUNDAMENTALA FÖRÄNDRINGAR INOM ENERGI OCH KLIMAT FEM ÅR AV FUNDAMENTALA FÖRÄNDRINGAR INOM ENERGI OCH KLIMAT FEM FRÅGOR VÄLJARNA BÖR FÅ SVAR PÅ INFÖR DE KOMMANDE EU- OCH RIKSDAGSVALEN EN POLICYRAPPORT INOM ENERGI OCH KLIMAT INFÖR SUPERVALÅRET 2014 ALLAN

Läs mer

Vår tid är nu tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen

Vår tid är nu tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen Studieplan till Vår tid är nu tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen sid X Innehåll Inledning... sid 3-4 Träff 1 Jobbpolitiken... sid 5 Träff 2 Tekniken finns... sid 6 Träff 3 Dina värderingar... sid

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén

EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén EUROPEISKA UNIONEN Regionkommittén Regionkommittén och det svenska EU-ordförandeskapet Uttalande av Regionkommitténs ordförande Luc Van den Brande Regionkommitténs ordförande Genom att samarbeta med regioner

Läs mer

Tore Wizelius. Lokalt ägd VINDKRAFT

Tore Wizelius. Lokalt ägd VINDKRAFT Tore Wizelius Lokalt ägd VINDKRAFT Handbok för KOMMUNER Tore Wizelius Vindform förlag Research: Carin Persson Foto: Falkenberg kommun: omslag och s. 28. Gunnar Britse: s. 4. Vindpark Vänern: s. 48. Daniel

Läs mer

KLIMATET FÖRE VINSTEN Byt system, inte klimat. För en rättvis världsordning.

KLIMATET FÖRE VINSTEN Byt system, inte klimat. För en rättvis världsordning. KLIMATET FÖRE VINSTEN Byt system, inte klimat. För en rättvis världsordning. ENMÖTESCIRKEL FÖR KLUBBAR Det som brukar kallas för klimatförändringar är jordens varierande klimat över tid. Klimatet på jorden

Läs mer

KRAFTFULL DATAHALLEN SOM GER FJÄRRVÄRME MIKROELEN ÄNDRAR BALANSEN PÅ ENERGIMARKNADEN DEN GRÖNA FABRIKEN

KRAFTFULL DATAHALLEN SOM GER FJÄRRVÄRME MIKROELEN ÄNDRAR BALANSEN PÅ ENERGIMARKNADEN DEN GRÖNA FABRIKEN INFORMATION OCH NYHETER FRÅN ENERGIMYNDIGHETEN NUMMER 2 2014 INTERVJUN JAN ROTMANS vill snabba på omställningen DEN GRÖNA FABRIKEN DATAHALLEN SOM GER FJÄRRVÄRME ENERGIEWENDE TAR NYA TAG KRAFTFULL MIKROELEN

Läs mer

Klimatpåverkan, koldioxid, Kyoto, energieffektivisering, global uppvärmning, utsläppsrätter, förnybar energi, klimatförhandlingar, havsnivå, Köpenhamn

Klimatpåverkan, koldioxid, Kyoto, energieffektivisering, global uppvärmning, utsläppsrätter, förnybar energi, klimatförhandlingar, havsnivå, Köpenhamn Klimatpåverkan, koldioxid, Kyoto, energieffektivisering, global uppvärmning, utsläppsrätter, förnybar energi, klimatförhandlingar, havsnivå, Köpenhamn Folksams Klimatindex 2009 Carina Lundberg Markow,

Läs mer

Investera i cleantech En marknadsöversikt från Energimyndigheten

Investera i cleantech En marknadsöversikt från Energimyndigheten 09 Investera i cleantech En marknadsöversikt från Energimyndigheten Redaktör: Malin Olofsson, malin.olofsson@energimyndigheten.se Produktion: intellecta Publicisterna, www.intellectacorporate.se Fotografer:

Läs mer

Ladda Sverige. El & jobb. El & transporter. El & boende. El en lösning för klimatet. jobben i Sverige

Ladda Sverige. El & jobb. El & transporter. El & boende. El en lösning för klimatet. jobben i Sverige Svenskarna: El en lösning för klimatet Innehåll Ladda Sverige El & boende El & transporter El & jobb El en lösning för klimatet Det här är en studie om svenskarnas syn på el och klimat. Bakgrunden till

Läs mer

En idéskiss från Förnybarhetsrådet. Förnybara möjligheter

En idéskiss från Förnybarhetsrådet. Förnybara möjligheter En idéskiss från Förnybarhetsrådet Förnybara möjligheter September 2013 Förord Fyra branschorganisationer, Svensk Vindenergi, Svebio, Solenergiföreningen och Energieffektiviseringsföretagen har bildat

Läs mer

ttidningen Vindfyr samlar Norrlandskommunerna wpd planerar miljardinvesteringar Vindmätande familjeföretag expanderar

ttidningen Vindfyr samlar Norrlandskommunerna wpd planerar miljardinvesteringar Vindmätande familjeföretag expanderar v i n d k r a f nummer 1 norrbotten 2012 ttidningen Vindfyr samlar Norrlandskommunerna sid 3 wpd planerar miljardinvesteringar sid 10 Vindmätande familjeföretag expanderar sid 20 Piteå snart självförsörjande

Läs mer

Future Transport. med Nationell. Future Transport. Norges nya samferdselminister om utbyggnad av infrastrukturen

Future Transport. med Nationell. Future Transport. Norges nya samferdselminister om utbyggnad av infrastrukturen Future Transport Kundtidning för Elmia Nordic Rail och Elmia Future Transport Nr 1 2010 Future Transport Norges nya samferdselminister om utbyggnad av infrastrukturen Malm och Saxton leder nya trafikmyndigheterna

Läs mer

Framtidens kärnkraft dokumentation av seminarium på KVA måndagen 15 maj 2006

Framtidens kärnkraft dokumentation av seminarium på KVA måndagen 15 maj 2006 Framtidens kärnkraft dokumentation av seminarium på KVA måndagen 15 maj 2006 Utbyggnad i Finland Mikko Kara, vice VD för Finlands tekniska forskningscentrum VTT talade om bakgrunden till att Finland nu

Läs mer

LJUSGLIMTAR JAKTEN PÅ FRAMTIDENS ENERGILAGRING NU SYNS RESULTATET AV KOMMUNERNAS ENERGISATSNINGAR

LJUSGLIMTAR JAKTEN PÅ FRAMTIDENS ENERGILAGRING NU SYNS RESULTATET AV KOMMUNERNAS ENERGISATSNINGAR INFORMATION OCH NYHETER FRÅN ENERGIMYNDIGHETEN NUMMER 5 2014 INTERVJUN MAGNUS HALL Tuff omställning för Vattenfall VINDKRAFTENS DOLDA KOSTNADER JAKTEN PÅ FRAMTIDENS ENERGILAGRING KLIMATSATSNINGAR LANDET

Läs mer