Barn- och utbildningsförvaltningen. Slättängsskolan F-6. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsförvaltningen. Slättängsskolan F-6. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Slättängsskolan F-6 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever. Planen omfattar även aktiva insatser för att verka för barns och elevers lika rättigheter och åtgärder för att motverka diskriminering. Planen bygger på skollagens kapitel 6 diskrimineringslagens kapitel 3 Alla barn och elever har rätt att vara sig själva och bli behandlade med respekt. Arbetet för likabehandling är en del av förskolan och skolans värdegrundsarbete som handlar om att aktivt främja alla barn och elevers lika rättigheter och möjligheter - oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 2019 Ansvarig för planen Barn och elever har varit delaktiga genom Eskil Nilsson, rektor klassråd, elevråd Fastställd av Förvaltningschefen

2 2 (11) 1. Lagstiftningen I skollagens kapitel 6 finns regler om aktiva åtgärder mot kränkande behandling. Varje förskola och skola ska bedriva ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever. Förebyggande åtgärder ska genomföras och en plan ska upprättas årligen. I diskrimineringslagens kapitel 3 finns regler om aktiva åtgärder mot diskriminering. Förskola och skola har en skyldighet att aktivt arbeta med åtgärder riktade mot de sju diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Skyldigheten omfattar även att ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. Arbete med aktiva åtgärder innebär att arbeta förebyggande och främjande genom ett fortlöpande arbete i fyra steg, undersöka, analysera, åtgärda samt utvärdera och följa upp. I detta arbete ingår även att ta fram riktlinjer och rutiner mot trakasserier. En löpande dokumentation ska göras av det arbete som bedrivs på grupp- och organisationsnivå. Av dokumentationen ska det framgå om det avser diskriminering, trakasseri eller kränkning. Om dokumentationen ska göras digitalt används G-Suite team-drive. Det är då mycket viktigt att beakta att inga känsliga uppgifter får framkomma. På individnivå sker dokumentationen i mall från metodboken alternativt i edwise. 2. Plan mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Målsättningen med planen är att - främja allas lika rättigheter - vara ett konkret verktyg i arbetet för att förebygga och motverka diskrimineringar, trakasserier och kränkande behandling Inom barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad gäller - varje verksamhet ska årligen upprätta en plan - planen ska finnas tillgänglig på förskolans/skolans hemsida 3. Definitioner Diskriminering En förenklad beskrivning av diskriminering enligt diskrimineringslagen är att någon missgynnas eller kränks, och detta har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Diskriminering kan vara direkt eller indirekt.

3 3 (11) På finns mer att läsa om diskrimineringsgrunder, vad lagen säger och olika exempel. Kränkning Ett uppträdande som, utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen, kränker barns eller elevers värdighet. (Skolverkets Allmänna Råd). Kränkningar kan vara fysiska, verbala, psykiska och/eller ske via sociala medier. Trakasserier Kränkningar kopplade till någon av diskrimineringsgrunderna är trakasserier. 4. Organisatorisk ansvarsfördelning Skolchef Rektor ansvarar för att skyndsamt följa upp av förskolechef/rektor anmälda fall av kränkningar och eller trakasserier, samt anmäla, enligt delegeringsordningen till Barn- och utbildningsnämnden. ansvarar för att plan mot diskriminering och kränkande behandling upprättas varje år, hålls aktuell, följs upp och finns på hemsidan ansvarar för att dokumentationen sker enligt gällande rutiner av händelser som kan betecknas som diskriminering eller kränkande behandling ansvarar för att stöd ges till elever som utsatts för diskriminerande eller kränkande behandling och att stöd ges till den som orsakat händelsen ansvarar för att elevhälsan är delaktig i arbetet mot kränkningar, trakasserier och diskrimineringar kontaktar och informerar skolchef vid samtliga fall av kränkningar och eller trakasserier och anmäler via blankett i metodboken. ansvarar för att orosanmälan när så krävs, sker enligt socialtjänstlagen 14 kap 1 ansvarar för att kontakt med polis tas för samråd och att anmälan sker, i de fall då incidenten faller under allmänt åtal.

4 4 (11) Skolans medarbetare har ansvar för kontakter med barnet/eleven och vårdnadshavare som får information om eller bevittnar en kränkande eller diskriminerande händelse ska informera förskolechef/rektor och dokumentera på avsedd blankett informerar elever och föräldrar om Plan mot diskriminering och kränkande behandling Arbetslaget där kan man i första hand få stöd och hjälp att hantera situationer med anknytning till handlingsplanen diskuterar med barn och elever frågor som rör värdegrund, bemötande, kränkningar, trakasserier och diskriminering Eventuella förtydliganden eller tillägg till ovanstående ansvarsområden utifrån skolans behov: Elevhälsoteamet Består av rektor, specialpedagoger, skolkurator och skolsköterska och ibland skolpsykolog. Personal i Elevhälsoteamet träffas regelbundet och diskuterar och samordnar åtgärder vid uppkomna incidenter. Personal i Elevhälsoteamet analyserar och föreslår åtgärder i syfte att främja likabehandling. Stödteamet Består av rektor och specialpedagoger. Personal i Stödteamet träffas regelbundet, ca var fjortonde dag, och diskuterar och samordnar åtgärder vid uppkomna incidenter. Personal i Stödteamet analyserar och föreslår åtgärder i syfte att främja likabehandling. Under läsåret 2018/2019 har Slättängsskolan F-6 och Slättängsskolan 7-9 gemensamma Elevhälsoteammöten två gånger per termin i syfte att öka kvalitén i pedagogiska stödinsatser samt i elevhälsoarbetet. Detta genom en strävan att ha en tydligare röd tråd i insatserna genom årskurserna. Förutom rektorer medverkar specialpedagoger, skolkurator, skolsköterska, skolpsykolog och studie- och yrkesvägledare vid mötena.

5 5 (11) Klassföreståndare/ansvarig pedagog har huvudansvar för kontakter med eleven, hemmet och rektor. informerar elever och föräldrar om plan mot diskriminering och kränkande behandling. Elever skall av skolan och förhoppningsvis vårdnadshavare uppmuntras och vägledas att ta ställning mot diskriminering och kränkande behandling. 5. Mål för skolans värdegrundsarbete De grundläggande värden som förskolans och skolans värdegrund omfattar ligger i linje med de värden som vårt demokratiska samhälle vilar på. Värdegrunden omfattar människolivets okränkbarhet individens frihet och integritet alla människors lika värde jämställdhet mellan könen solidaritet mellan människor Det är dessa värden som ska förmedlas och alla medarbetare ska främja aktning för människans egenvärde och vår gemensamma miljö. I skolans ordnings/trivselregler och i medarbetar/lönepolicy är en punkt att Alla barn/elever är allas barn/elever. I praktiken märks det också på att barn/elever söker sig till de vuxna som de inte träffar och känner från sin pedagogiska vardag. Vi strävar efter att det ska vara ett naturligt inslag i vår värdegrund och vardag och det är därför en stående punkt vid olika forum, samtal, personalmöten. I Trygghet/Trivsel-enkäten för 2018 kan man glädjande se att barn/elevernas förtroende för vuxna är mycket stort. Vi strävar efter och uppmuntrar elever att skapa en jämställd miljö och bryta de traditionella könsrollsmönsterna. Det märks t.ex. på olika rastaktiviteter att flickor och pojkar är blandade och leker tillsammans (många flickor spelar fotboll).

6 6 (11) 6. Främjande och förebyggande arbete 6.1 Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka positiva förutsättningarna för likabehandling i verksamheten. Arbetet utgår ifrån skolans övergripande uppdrag att verka för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Detta värdegrundsarbete syftar till att förankra respekten för alla människors lika värde samt att utveckla en skolmiljö där alla barn och elever känner sig trygga och utvecklas. Att ständigt arbeta med att skapa tillitsfulla relationer för såväl personal som vårdnadshavare och elever är av högsta vikt anser vi. Vi arbetar kontinuerligt med värdegrunden och social utveckling både i skol- och fritidsverksamheten. Vi diskuterar och tar stöd av varandra. Vi genomför gemensamma och ibland klass- och årskursöverskridande aktiviteter såsom Utemattedagar (praktiska övningar i matematik och samarbete utomhus), kulturdagar, Lekdagar (ibland att en mellanstadieklass arrangerar olika lekar och samarbetsövningar för övriga skolan), städdagar (elever och personal gör gemensam insats för att snygga till utomhusmiljön), trivseldagar- och pysseldagar, strandvandring i Åhus och Svenska Skolidrottsförbundets Skoljogg. Vi tar även del av Kristianstads kommuns kulturutbud, t.ex. genom deltagande i Kulturhuset Barbackas, Regionmuseet Kristianstads och Biosfärområde Kristianstads Vattenrikes arrangemang. Utbudet har ofta pedagogiska tema kombinerat med inslag som berör skolans värdegrundsarbete. Föräldrarådet träffas två gånger per termin på skolan. Rektor och skolpersonal deltar. Skolan har sedan flera år ett samarbete med Högskolan Kristianstad i ett integrationsprojekt som heter Näktergalen, där det gemensamma målet är att hitta bra förebilder för barn genom att högskolestudenter är mentorer åt barn. 6.2 Förebyggande Det förebyggande arbetet syftar till att avvärja de risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling som finns i verksamheten. Riskerna kan kartläggas på olika sätt (se mer under steget Kartlägg). Förebyggande mål och åtgärder måste motiveras av vad som kommer fram i en kartläggning. Visionen för Slättängsskolan F-6 är att vi att alla, elever, föräldrar och personal, ska känna glädje, trygghet och vilja att utvecklas kunskapsmässigt och i god gemenskap. Vi visar respekt för våra olikheter och dömer inte varandra utifrån fördomar. Vi ska alla känna oss sedda och väl bemötta.

7 7 (11) Vi kommer att fortsätta vårt arbete i personalgruppen med skolans vision. Vårt främsta mål är att öka tryggheten för alla barn och att alla ska visa varandra ömsesidig respekt. Vi lägger särskilt fokus på samsyn inom personalgruppen vad gäller konsekvenser för elever som bryter mot skolans ordningsregler. Inom personalgruppen ska vi se alla elever som vår gemensamma angelägenhet och vi ska hjälpa varandra inom elevhälsoarbetet. Vi satsar även på gemensamma aktiviteter för att stärka sammanhållningen. Exempel på åtgärder för att skapa en tryggare miljö och rastsituation är rastaktiviteter och trivseldagar som vi haft under innevarande läsår. Inför läsåret har antalet rastvakter utökats för att skapa större tillgänglighet och trygghet. Bakgrunden till utökningen är också att det har varit ett problemområde med händelser/bråk på rasterna. Vi upplever att det har blivit lugnare och mindre antal konflikter. I arbetet med trygghet, trivsel och likabehandling är målet också att all personal (t.ex. lokalvård, skolmåltidspersonal etc.) på skolan är delaktig och engagerad. Vid behov genomför vi observationer i vissa grupper eller vid vissa situationer. Rektorn upplevs som tillgänglig och delaktig i det dagliga arbetet. Personalen har möjlighet att varannan vecka konsultera skolans Stödteam där rektor och specialpedagoger finns tillgängliga. Dessa kan sedan ta ärenden vidare till skolans Elevhälsoteam. Personal och elever arbetar tillsammans fram skolans ordningsregler som sedan delges vårdnadshavare genom hemskick av fysiskt papper och elektroniskt genom edwise. Under våren 2019 ska riktat värdegrundsarbete genomföras i vissa årskurser/klasser. För ökad trygghet är delar av skolan kameraövervakad. 7. Kartläggning av nuläget Beskriv hur nuläget kartläggs, t ex. trygghet och trivsel enkät, elevrådsmöte, kränkningsutredningar, kontakter från vårdnadshavare, elevhälsans kartläggningar mm. Medarbetare och barn/elever ska involveras i kartläggningsarbetet. Den dagliga kontakten mellan personalen å ena sidan och elever och deras föräldrar å andra sidan är värdefull i skapande av tillitsfulla relationer. Vi anser att nära personliga relationer skapar trygghet och ger goda möjligheter att både upptäcka och avvärja diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling av elever. Trygghet- och trivselenkäten i åk 1-6, som gjordes hösten 2018, visade på en generellt hög tilltro till vuxna i skolan och vuxnas förmåga att avstyra bråk. Dock menade många elever att det förekommer bråk, tydligast på skolgården följt av korridorerna. Vi kan också utläsa att det blir vanligare med olika typer av kränkningar via sociala medier. Det sker uteslutande under barnens fritid men får återverkningar under skoltid. Vi jobbar med detta via samtal både i grupp/klass och med vårdnadshavare.

8 8 (11) 8. Framtagande av planerna Stommen till planen har tagits fram av personalgruppen inklusive personalen i Elevhälsoteamet. Elevråd och föräldraråd har också varit delaktiga. Kunskaper från kartläggningarna har tagits till vara. Arbetet med innevarande års plan har skett i januari och februari och arbetet med 2020 års plan beräknas påbörjas vid kommande årsskifte., Dan Andersson 9. Förankringsarbete Följande forum har använts för att informera om innehållet i Plan mot diskriminering och kränkande behandling: Klassråd, Elevråd, Föräldraråd, Föräldramöten och personalkonferenser. Planen tas upp i klasserna av klasslärare och under föräldramöten. Planen finns också i elektronisk form på skolans hemsida och på edwise. En kortfattad och lättläst version av planen är framtagen. 10. Utvärdering Planen ska årligen utvärderas. Utvärdering sker i samband med framtagandet av en ny plan och utförs av personalen vid en eller flera personalkonferenser. Föregående års plan Skolan har arbetat mera medvetet med främst de förebyggande aspekterna inom elevhälsoarbetet. Såsom ökad vuxennärvaro på raster och att rastaktiviteter har startats upp under läsåret. Föreläsningen handlade om kränkningar och var ett samarbetsprojekt med ett stort livsmedelsföretag som önskade bidra till arbete mot kränkningar och främst

9 9 (11) mobbning. Arbetet med att införa rastaktiviteter under föregående år skedde i begränsad omfattning riktat mot de yngre eleverna. Ursprungligen var planeringen att samtliga årskurser skulle haft riktade aktiviteter ledda av personal. Vid utvärderingen medverkade nästan all skolans personal vid planeringsdagar. Skolans elever har också medverkat genom samtal i klassen om planen och via klass- och elevråd. Ansvarig/a: Eskil Nilsson Innevarande års plan Under läsåret kommer planen att tas upp vid olika forum som kvällsträffar, studiedagar och vid elevråd. Utvärdering sker genom att åtgärdernas resultat utvärderas och förslag till nya tas fram. Under slutet av 2019 kommer också resultatet från Trygghet/Trivselenkäten Under läsåret kommer planen att tas upp vid olika forum som kvällsträffar, studiedagar och vid elevråd. Utvärdering sker genom att åtgärdernas resultat utvärderas och förslag till nya tas fram. Under slutet av 2019 kommer också resultatet från Trygghet/Trivselenkäten att presenteras Ansvarig/a: Eskil Nilsson 11. Kompetens Medarbetarnas kompetens kring hur ett målinriktat arbete för att förebygga kränkningar, diskriminering och trakasserier bedrivs kan hållas uppdaterad på flera sätt; en kombination av daglig dialog, vid personalmöten och varje medarbetares eget ansvar att hålla sig uppdaterad av terminologi och nyheter på området. Ett viktigt hjälpmedel är Kristianstads kommuns personalportal på Internet.

10 10 (11) 12. Arbetsgång Beskriv arbetsgången då barn/elev eller medarbetare upplever att kränkning, hot eller misshandel inträffar mellan barn/barn, elev/elev eller vuxen/barn, vuxen/elev. Vid incidenter ageras så här: 1. Personal ingriper direkt och avbryter. Om personal bedömer att ytterligare hjälp behövs i den akuta situationen tillkallas ytterligare personal. 2. Samtal med de inblandade. Vid behov kopplas ytterligare personal och elevhälsan in. 3. Berörd personal avgör vidare åtgärd. Vid behov kontakt med föräldrar. 4. Klasslärare och rektor informeras vid behov. 5. Uppföljning planeras innehållande tidplan, ansvariga, eventuell dokumentation och vilka som ska informeras. Alla beslut skall vara enligt rådande lagstiftning och skolans regler. 6. Dokumentationsblankett som är bilaga i likabehandlingsplanen fylls vid behov i. Blanketten lämnas till föräldrar för påskrift och förvaras sedan i elevens mapp. Eleverna skall känna till att de skall kontakta lärare/personal/vuxen på skolan om de känner sig kränkta eller på annat sätt känner sig utsatta. skall veta att rektor, elevhälsan och kurator finns och att de har möjlighet att prata med dessa personer. ska känna till ordnings- och trivselregler som finns på skolan. ska kunna vända sig till flera vuxna om man känner att det är något man vill berätta. Denna information skall elever ha kännedom om. Föräldrar skall känna till att de Skall kontakta skolan om de upplever att deras barn blir utsatt på något sätt. Om föräldrar upplever att skolan inte kan kontaktas kan huvudman istället kontaktas. Skall beredas möjlighet att delta på utvecklingssamtal och andra möten som berör deras barn.

11 11 (11) Checklista det framgår tydligt om planen gäller verksamhetsår eller kalenderår planen är daterad och vem som ansvarar framgår resultat av tidigare utvärderingar har vägts in i framtagande av innevarande plan planen är upprättad i samverkan mellan barn/elever planen är upprättade i samverkan med pedagogisk personal och skolledning elevhälsan har varit delaktig (skola) en kartläggning är gjord på individ-.grupp och organisationsnivå den fysiska miljön är beaktad hur medarbetarnas kompetens ska hållas uppdaterad finns beskrivet arbetet sker med aktiva åtgärder genom fyra steg: undersöka, analysera åtgärda utvärderas och följs upp det fortlöpande arbetat dokumenteras främjande insatser finns beskrivna förebyggande insatser finns beskrivna en kartläggning av nuläget är gjord rutin för anmälan till förskolechef/rektor finns och följs rutin för anmälan till skolchef finns och följs planen finns på verksamhetens hemsida

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Diamantens Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars grundsärskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Önnestad skola F-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Linderöds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Linderöds förskola 1 (11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Linderöds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kulladals förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kulladals förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kulladals förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Västra Vrams Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Västra Vrams Förskola 1 (11) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Västra Vrams Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kiaby förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Hammars skola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Hammars skola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars skola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Sandvaktarens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Sandvaktarens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Sandvaktarens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Femöringens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Näsbygårdens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norretullskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norretullskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Norretullskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Huaröds skola åk F-3 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Wendesgymnasiet Bygg- och anläggningsprogrammet

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Wendesgymnasiet Bygg- och anläggningsprogrammet Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Wendesgymnasiet Bygg- och anläggningsprogrammet Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Everöds skola med tillhörande fritidshem och fritidsklubb

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Everöds skola med tillhörande fritidshem och fritidsklubb Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Everöds skola med tillhörande fritidshem och fritidsklubb Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans

Läs mer

Lingenäsets Förskola

Lingenäsets Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Lingenäsets Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Allö förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Allö förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Allö förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Ängsgårdens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Wendesgymnasiet Bygg- och anläggningsprogrammet

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Wendesgymnasiet Bygg- och anläggningsprogrammet Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Wendesgymnasiet Bygg- och anläggningsprogrammet Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kämpaställets förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kämpaställets förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kämpaställets förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Ängsgårdens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Köpinge skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Köpinge skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Köpinge skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Näsbyvillans Förskola

Näsbyvillans Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Näsbyvillans Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Sånnaskolan F-6 och fritidshem åk F-3

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Sånnaskolan F-6 och fritidshem åk F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Sånnaskolan F-6 och fritidshem åk F-3 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Centralskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Centralskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vuxenutbildningen Yrkesförberedande kurser och Yrkeshögskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vuxenutbildningen Yrkesförberedande kurser och Yrkeshögskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Vuxenutbildningen Yrkesförberedande kurser och Yrkeshögskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gamlegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gamlegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Gamlegårdens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Fjälkinge skola L och fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Degebergaskolan åk 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Degebergaskolan åk 4-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Degebergaskolan åk 4-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kulltorpskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tollarps skola åk 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tollarps skola åk 4-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tollarps skola åk 4-9 Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Wendesgymnasiet FT VF

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Wendesgymnasiet FT VF Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Wendesgymnasiet FT VF Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Söderportgymnasiet IM, Rg

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Söderportgymnasiet IM, Rg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Söderportgymnasiet IM, Rg Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Barn- och utbildningsförvaltningen www.kristianstad.se Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Hammars skola Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 2019/2020 Ansvarig för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nosabyskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nosabyskolan 2018-09-30 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Nosabyskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skogsgläntans idrottsförskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skogsgläntans idrottsförskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Skogsgläntans idrottsförskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Ängsskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans och fritidshemmets arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Parkskolan. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Parkskolan. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Parkskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Park förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Park förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Park förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Viby skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Viby skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Viby skola och fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Österänggymnasiet Skolenhet HT/SA

Österänggymnasiet Skolenhet HT/SA Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Österänggymnasiet Skolenhet HT/SA Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen RESURSSKOLAN Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete för att motverka kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Snödroppens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Snödroppens Förskola 1 (13) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Snödroppens Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Helgedalskolan F-6 med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Helgedalskolan F-6 med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Helgedalskolan F-6 med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tollarps skola åk F-3

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tollarps skola åk F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tollarps skola åk F-3 Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Slättängsskolan åk 7-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Slättängsskolan åk 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Slättängsskolan åk 7-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen FRÖKNEGÅRDSKOLAN LÅG OCH MELLANSTADIET Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Tollarps skola F-3 och Fritidshem

Tollarps skola F-3 och Fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tollarps skola F-3 och Fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Färlövs skola/fritidshem. Barn- och utbildningsförvaltningen. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Färlövs skola/fritidshem. Barn- och utbildningsförvaltningen. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Färlövs skola/fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lekholmens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lekholmens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Lekholmens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Huaröds skola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Helgedals förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Helgedals förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Helgedals förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Söderportgymnasiet, gymnasiesärskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Söderportgymnasiet, gymnasiesärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Söderportgymnasiet, gymnasiesärskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fröknegårdskolan 6-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fröknegårdskolan 6-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Fröknegårdskolan 6-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Näsby skola M Näsby skola M:s fritidshem

Näsby skola M Näsby skola M:s fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Näsby skola M Näsby skola M:s fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete för att motverka

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Milnergymnasiet. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Milnergymnasiet. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Milnergymnasiet Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar gymnasieskolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tollarps skola 4-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rinkaby skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rinkaby skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Rinkaby skola och fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (16) www.kristianstad.se Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Lekholmens förskola 3 (16) Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 2019/2020

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tollarps skola åk 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tollarps skola åk 4-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tollarps skola åk 4-9 Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Barn- och utbildningsförvaltningen www.kristianstad.se Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Allö Förskola Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 2019-08-16 2020-08-17 Ansvarig

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Dahlgårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Dahlgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Dahlgårdens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Barn- och utbildningsförvaltningen www.kristianstad.se Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Fröknegårdskolan 7-9 Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 2019/2020 Ansvarig

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Spängerskolan F-9 samt fritidshemmet

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Spängerskolan F-9 samt fritidshemmet Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Spängerskolan F-9 samt fritidshemmet Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Önnegårdens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fröknegårdskolan 6-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fröknegårdskolan 6-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Fröknegårdskolan 6-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rönnowskolan årskurs F-3 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rönnowskolan årskurs F-3 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Rönnowskolan årskurs F-3 och fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Barn- och utbildningsförvaltningen www.kristianstad.se Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier PARK FÖRSKOLA/OXHAGENS FÖRSKOLA Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 20190816--20200817

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fullriggarens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fullriggarens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Fullriggarens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Väskolan F-3, Väskolan 4-9. samt Väskolans fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Väskolan F-3, Väskolan 4-9. samt Väskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Väskolan F-3, Väskolan 4-9 samt Väskolans fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Kalvalyckans förskola i Everöd

Kalvalyckans förskola i Everöd Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kalvalyckans förskola i Everöd Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår:

Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår: Parkskolans fritidshem plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritids åk 2-6 Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlshamns kommun Hällaryd-/Sternöenheten Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hällaryds skola och fritidshem Läsåret 2017-18 Skolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom

Läs mer

Fyrens Idrottsförskola

Fyrens Idrottsförskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Fyrens Idrottsförskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Talldungens förskola

Talldungens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Talldungens förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten

och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängsskolan F-6 med Fritidshemsverksamheten Skolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett barn känner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Väskolan F-3, Väskolan 4-9. samt Väskolans fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Väskolan F-3, Väskolan 4-9. samt Väskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Väskolan F-3, Väskolan 4-9 samt Väskolans fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar skolans arbete

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Kryddgårdens Idrottsförskola

Kryddgårdens Idrottsförskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Kryddgårdens Idrottsförskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer