Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger"

Transkript

1 Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2010

2 Med hjärtat i Vitryssland Föreningen Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger är en ideell förening, som sedan slutet av 1990-talet arbetar med att anordna sommarläger för vitryska barn i åldern år. Varje år kommer 24 barn med ledare för två veckors läger, i år den 26 juli-10 augusti. Sundhammars f.d. barnkoloni vid Kovikshamn, strax söder om Marstrand, har nu i tio år varit en utmärkt plats för dessa läger. Barnen kommer från regionen Grodno i västra delen av Vitryssland. Här finns inte så mycket annan hjälpverksamhet, så vi tror att vårt engagemang i den regionen är extra värdefullt. Vi vill att dessa barn under några härliga sommardagar ska få uppleva svenskt sommarlov med lägerliv, västkustens sol och salta bad och känna gemenskap över språkgränserna. Syftet med lägren är tvåfaldigt. 1) Effekterna av Tjernobylkatastrofen ( ) märks fortfarande i det allmänna hälsoläget i stora delar av Vitryssland. Det innebär stor hälsovinst att under en period vistas i ickekontaminerad miljö där mat och vatten inte är påverkade av katastrofen. 2) Det finns en stor social misär i Vitryssland och att erbjuda barn från dessa miljöer en positiv lägervistelse, en utlandsresa och gemenskap med andra barn och svenska ledare har givit inspiration och hopp åt dessa barn vad gäller framtiden. För att följa upp sommarlägren arbetar KVS också med hjälpsändningar av kläder, skor, leksaker, skolmaterial, blöjor, sängkläder, m.m. Ofta får vi för- frågningar om var man kan lämna kläder och annat till nästa hjälpsändning till Vitryssland. Föreningen disponerar en lagerlokal på Ängegärde industriområde som håller öppet onsdagar kl Dessutom stöttar föreningen tre barmhärtighetssystrar ekonomiskt, så att socialt och diakonalt arbete på plats i Vitryssland kan genomföras året om. Deras arbete förbereder och följer upp lägervistelserna, men når också betydligt fler personer med stora behov. Genom våra barmhärtighetssystrar vet vi att hjälpen kommer dit den skall. Det är ju de som väljer ut vilka barn som skall få komma till oss och det är de som fördelar hjälpsändningarna som vi kör dit så att det når fram till de mest behövande. Vi kan inte förändra världen, men för dem vi hjälper, kan vi åstadkomma en stor förändring, både för dem som får komma till Sundhammar på läger och för dem som nås av våra hjälpsändningar. Det ser vi när vi läser vad barnen skriver i sina utvärderingar: de har känt sig älskade och mitt liv förändrades när jag kom till Sverige, samt det var en ny värld för mig och alla blev behandlade på ett bra sätt. Då känner vi att vi har lyckats med vårt arbete, och alla våra insatser är värda allt jobb och den tid som vi lägger ner för detta. Lasse Hallén 2

3 Hjälp som når fram När människor kommer till vår klädinsamling hos Hyrservice i Ängegärde är det många som med glädje lämnar det man själv inte längre har användning för. Många uttrycker att man litar på att hjälpen kommer fram. Under alla år som föreningen Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger har funnits, har vi strävat efter att knyta personliga vänkontakter med dem som tar emot och fördelar våra hjälpsändningar i Vitryssland, och de som väljer ut de barn som får komma på sommarläger till Sundhammar. Vi bjuder in dem till Sverige, och vi åker själva till Vitryssland med hjälpsändningarna, för att så långt det bara är möjligt säkerställa att de som har de största behoven också är de som får del av hjälpen. Det är vårt sätt att leva upp till det förtroende alla ni medlemmar, givare och understödjare visar oss. Och så försöker vi vara lyhörda för de behov som finns. I år har vi fått sponsrad hjälp att här i Sverige tillverka reservdelar till den gamla buss som barnen åker med varje år, så att den i bästa fall skall kunna rulla ett tag till. Egentligen skulle det behövas en ny buss, men det är lite mer än vår förening förmår, så vi gör det vi kan. Under året som gått har vi också fördjupat vårt samarbete med Nordkrokens Intresseförening för att tillsammans värna och driva Sundhammars lägergård. Det känns roligt att sommarlägret på det här sättet blir ännu mer lokalt förankrat ute i Sundhammar, och att vi också i år får möjlighet att ta emot barn från ganska svåra förhållanden i Grodnoregionen i västra Vitryssland. I skrivande stund skall en hjälpsändning skickas till Vitryssland och sommarlägret kommer att kräva stora ekonomiska resurser förutom alla som kommer att frivilligt engagera sig ute på Sundhammar. Därför vill vi fortsätta att vädja till alla er som läser detta om gåvor, pengar och engagemang, så att vårt hjälparbete kan fortsätta. Hjälp som kommer fram! Med tack på förhand och Gud välsigne dig! Peter Frykman, präst i Kastalakyrkan och styrelseledamot Styrelsen 2010 består av: Roland Gustafsson (ordf.) , Peter Frykman (sekr.) , Lars Andreasson (kassör) , mobil Lasse Hallén (ledamot) , Richard Millings (ledamot) Ingvor Öman (ledamot) Gun Andersson (ledamot)

4 Jennifer Kurre Bolin, här på väg i lägerbussen i somras. Vitrysslandsinformatörer på City Gross Vid två olika tillfällen har de ungdomar som själva varit med i Vitryssland och på det vitryska lägret i Sundhammar varit och haft ett informationsbord på City Gross i Ytterby. Där har ungdomarna fått dela ut informationsblad om lägret men också fått många samtal med människor som inte känner till det vitryska lägret. Jennifer Bolin, eller Kurre som hon helst kallas, är en av ungdomarna vid informationsbordet. Kurre berättar att hon tycker att det är ett kul sätt att få möta människor på. Och Kurre tror och hoppas att det ska leda till att fler människor vill vara med och på olika sätt engagera sig i föreningen. Kurre hoppas att hon och de andra ungdomarna snart ska få möjligheten att vara ute och informera om Vitryssland igen. Richard Millings Lägerbarnen på City Gross. Sedan förra lägret har vi kunnat skicka två hjälpsändningar, den senaste i slutet av april i år. Här ovan kan du läsa om en av våra vitrysslandsinformatörer som varit med och berättat om Vitryssland på City Gross. Vi har också varit ute i flera skolklasser och berättat. Förutom sommarlägret med start den 26 juli planerar vi flera aktiviteter för 2010, här är några hållpunkter: 4 På gång 6/5 Vi gästar sopplunchen i Munkegärdekyrkan kl /6 Visafton i Dotorp (läs mer på baksidan) 4/8 Sommarkväll i Ytterby församlingshem kl 19, barnen gästar 10-11/9 Vi bidrar med hjälp i ett projektarbete på Munkegärdeskolan 12/10 Preliminärt datum för nästa hjälpsändning.

5 Alla barn har drömmar Jag var med på Kastalakyrkans vitryska sommarläger för första gången Trots en del regn och dåligt väder var det en härlig upplevelse. Fortfarande skrattar jag när jag plockar fram foton och minnen. De här barnen var så tacksamma, glada och fulla med liv, de gjorde språkoch kulturbarriärer lätta att överbrygga. Jag har själv inte varit i Vitryssland och sett barnens hemmiljö och -förhållanden, men det finaste med det här lägret tycker jag inte bara var det materiella utan att varje barn fick känna sig sett. Här finns flera eldsjälar som får mat, miljö, lek och aktiviteter att fungera, allt med det enskilda barnets behov i centrum. De ges tilltro och vidgade vyer. Alla barn har drömmar, även de som ligt, så kanske inte så många barn skulle alla förutsättningar tycks tala emot. Ändå ge upp sina drömmar och anpassa sig till träder det man kallar solskenshistorier ibland fram. Människor som trots alla odds människa rymmer. Jag hoppas att det är verkligheten. Tänk vilken potential varje lyckas leva ut sina drömmar. Om fler barn vad de här barnen får med sig från lägret. ges tilltro och möjlighet att se att världen Det är ett privilegium att få vara en del i är större och rymmer fler möjligheter än detta. man först kan tro, att inte allting är omöj- Josefina Halvordsson Stötta våra barmhärtighetssystrar Anna, Lena och Marina i Grodno genom att sätta in minst 100 kr i månaden (eller 300 kr/kvartal, eller 600 kr/halvår eller kr/år. Välj själv betalningsalternativ!) på pg Betalningsmottagare: Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger. Avsändare: Ditt eget namn och adress. På Meddelande till betalningsmottagaren skriver du att det gäller barmhärtighetssystrar. Om du vill kan du också kontakta oss så skickar vi ut inbetalningskort. Telefon:

6 Så tyckte barnen 2009: Jag kommer alltid att bära detta läger i mitt hjärta Tack så mycket för kläder som vi fått av er. Vi har så många barn i familjen och kan inte köpa så ofta. Jag är lycklig att jag kom till detta lägret. Här såg jag havet första gången i mitt liv. Och jag hittade många nya vänner här. Liseberg var underbart. Jag tyckte mest om vattenbergochdalbanan. Jag kände mig glad.

7 Tack så mycket för mina återställda tänder. Jag tror att Sverige är en plats för varje barn. Tack så mycket för all tid som ni gav oss. För alla lekar och sånger. Vi kände oss som hemma. Jag tackar så mycket för möjligheten att besöka brandstationen, eftersom det varit en dröm i hela mitt liv. Jag vill bli brandkvinna. Jag tackar för att vi hade möjlighet att besöka olika kyrkor och sjunga på olika platser. 7

8 Grodno Sändning med Grodno i sikte En tidig höstmorgon i oktober 2009 lämnade Lasse Hallén och jag Kungälv med siktet inställt på staden Grodno i landet Vitryssland. Dagen innan lastades lastbilen helt proppfull med lådor, fyllda med sådant barn och ungdomar kan behöva en vitrysk vinter. På kartan var vår resa utmärkt med röd tuschpenna från norra till östra Europa. Vi brummade på, Lasse satt bakom ratten och under resan blev vi goda vänner. Efter 40 timmar, mitt i natten, precis efter sista tullen, möttes vi av ett brett välbekant leende. Welcome! Det är Sergei. En vitrysk hjälte i mina ögon, som lägger ner mycket tid för hjälpsändningarna och barnlägren i Sundhammar. Äntligen var vi här! När vi vaknade på morgonen nästa dag, väntade en lång dag som skulle bli både jobbig och härlig. Det härliga var att få äta borstj med massa glada vitryssar och sedan lasta ur lastbilens kartonger på rekordtid genom att bildade en lång mänsklig kedja. På eftermiddagen åkte vi några stycken till staden Mosty. Där besökte vi Anna, en av barmhärtighetssystrarna. Det betyder att hon får bidrag från föreningen Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger, för att kunna stötta barn som har det svårt. Efter en trevlig middag potatispannkaka äten med bara gaffel, besökte vi två välbekanta ansikten. Det var pojkarna Arzom och Dimitri som tidigare varit med på barnlägret i Sundhammar. Det var nu det började bli jobbigt. På lägret i Sverige så le- Gänget som hjälpte till att tömma lastbilen i Vitryssland. Ovan: Jonas och Lasse.

9 Du som vill skänka... till våra hjälpsändningar är välkommen till vårt lager på Filaregatan 11 i Ängegärde (vid Hyrservice). Vi håller öppet på onsdagar kl ker, sjunger, äter och bor man med barnen i två veckor, ändå det svårt att förstå deras bakgrund. I mötet med pojkarna den här kvällen gjorde det ont på insidan. Den ena pojken hade ett risigt hem och den andra bodde i ett fosterhem. Det är inte rättvist! Morgonen efter började vi resan hem till Sverige. Nu har det gått sju månader sedan vi var där. Mötet med barnen var jobbigt, men det påminde mig om något viktigt i livet: Ibland gör det ont att älska, t.ex. när någon man tycker om far illa. Det kanske påverkar min bekvämlighet, men det är värt att fortsätta älska och fortsätta se. För jag tror att i ett äkta liv, i ett liv med öppna ögon, får vi lära känna Gud, vara hans redskap och upptäcka det riktigt vackra i världen. Det är bra att föreningen Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger finns. De kämpar för barn, sprider kärlek och hopp till människor och platser där det behövs med det dem kan, även om det kostar på. Jag blir glad när jag tänker på deras arbete. I sommar kommer nya barn till sommarlägret i Sundhammar och fler resor med förnödenheter kommer att ske. Det är gött de! Jonas Edsberger 9 Lisa vill dela med sig Lisa Andersson är en pensionär som alltid vill vara med och hjälpa de nödsställda i Vitryssland. Hon har själv vuxit upp under enkla förhållanden. Lisa var duktig i skolan så hon fick diplom med pengar. Fastän hon ville köpa något fint till sig själv fick hon inte det, utan det var att sätta in summan på en bankbok. Hennes mor som var medlem i Betlehemskyrkan i Göteborg var alltid beredd att dela med sig. Även Lisa vill dela med sig. Inför senaste leveransen hade hon flera lådor med till de barmhärtighetssystrar som vitryska föreningen stöder. Lisa är nyfiken på vad barnen lider mest brist på och får höra att de nödställda familjerna först prioriterar att kunna köpa sin egen mat. Även kläder, blöjor, hygienartiklar (tvål, shampo, tandborste med tandkräm), barnvagnar, cyklar, skrivmaterial, pennor och leksaker hoppas dessa familjer att de kan få av någon. Finns inte denna någon blir de utblottade familjerna många gånger utan hjälp. Här försöker Kastalakyrkans Vitryska sommarläger att bidra med hjälpsändningar. Exemplen ovan är till stor del vad hjälpsändningen innehåller. Och vi vet att dessa hjälpsändningar gör skillnad, det ser vi själva när vi möter mottagarna. Roland Gustafsson

10 Gynna dessa företag - de gynnar oss med finansieringen av denna broschyr: YTTERBY Beställningstrafik även uthyrning av bussar utan förare Tel

11 Ny understödjare till vitryska lägret Jag blev inbjuden till Fågelbergskyrkan, en stadsdelskyrka i Stensjöns församling inom Svenska kyrkan i Mölndal, för att presentera Föreningen Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger. Det blev en mycket trevlig dag, då det efterhand framkom att församlingens missionsgrupp vill knyta kontakt med oss för att i framtiden skänka alla insamlade medel till Föreningen Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger. De har tidigare skänkt det de fått in till andra organisationer, men p.g.a. uppgifter om att det inte kommer fram till rätt mottagare, så vill man nu byta. Efter att ha fått information om att vi kör själva och överlämnar till framför allt våra barmhärtighetssystrar, så litar de på oss. Detta är ett mycket stort förtroende som visas oss och det är nu upp till oss att leva upp till detta förtroende. Men vi vet ju efter 10 års verksamhet att genom just våra barmhärtighetssystrar, som spindlar i nätet, så fördelas det som vi levererar till the most needed, de mest behövande. Våra barmhärtighetssystrar lever själva mitt i det samhälle där de verkar och känner familjerna. De utför socialt och diakonalt arbete på plats i Vitryssland året om. Deras arbete förbereder och följer upp lägervistelserna, men når också betydligt fler personer med stora behov. Genom våra barmhärtighetssystrar vet vi att hjälpen kommer dit den skall. De var tydligen detta som övertygade våra nya understödjare, missionsgruppen i Stensjöns församling. Lasse Hallén Fågelbergskyrkan i Mölndal. Det kompletta byggvaruhuset Trävaror, gipsskivor, spånskivor, isolering, innerdörrar, ytterdörrar, fönster, golv, kök, bad, innertak, uterum, verktyg + mycket mer. Öppet vardagar 7-18 Lördagsöppet Byggmästaregatan 3, Kungälv tel: fax:

12 Tack till alla er som stöttar vårt arbete år efter år både företag som vill sponsra och personer i trakten som hjälper till med bidrag, gåvor och ett stort hjärta! Vill du ge ett ekonomiskt bidrag är du välkommen att göra det på plusgiro Bli medlem genom att betala 50 kr/år till plusgirot ovan, eller använd inbetalningskortet i mitten. Ange namn och fullständig adress. Musik i Dotorp Välkommen till en härlig eftermiddag med musik i skogen hemma hos Mats och Ingela Axelsson i Dotorp. Bygdens kändisar medverkar i musik och sång. Entre: 100 kr vuxna, gratis för barn under 15 år. Behållningen går till vitryska lägret. Lördag 12 juni kl 15 Några av dem som hjälpte till i köket under förra årets läger Träffa barnen Du som vill träffa årets lägerbarn är välkommen ut till till Sundhammar - eller kom till något av följande: Söndag 1 augusti kl 9.30 Gudstjänst i Kastalakyrkan (familjedag) Torsdag 4 augusti kl 19 Sommarkväll i Ytterby församlingshem Söndag 8 augusti kl 14 Friluftsgudstjänst i Sundhammar

Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger

Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2011 Engagemang för de vitryska barnen Vintern 2011 drabbades jorden återigen av en fruktansvärd kärnkraftskatastrof. Denna gång i Japan långt borta från oss. Men alla

Läs mer

Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2012

Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2012 Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2012 Positiva minnen Det här gör vi För några veckor sedan lastade jag och ett stort gäng andra en stor gul, gammal postbuss som skulle köras till Vitryssland med kläder,

Läs mer

Kastalakyrkans. Vitryska Sommarläger

Kastalakyrkans. Vitryska Sommarläger Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2015 Ett stort tack till alla som hjälper till under lägret! KVS vision Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger är en ideell förening vars syfte är att hjälpa utsatta barn

Läs mer

Kastalakyrkans. Vitryska Sommarläger

Kastalakyrkans. Vitryska Sommarläger Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2013 1 KVS vision Intervjuer vitryska barn 2012 Hanna Karlsson Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger är en ideell förening vars syfte är att hjälpa utsatta barn och familjer

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Kastalakyrkans. Vitryska Sommarläger

Kastalakyrkans. Vitryska Sommarläger Kastalakyrkans Vitryska Sommarläger 2014 Barmhärtighetssystrarna KVS vision Vår förening stöttar tre barmhärtighetssystrar (kristna socialarbetare) inom Grodnoregionen i Vitryssland. De väljer ut vilka

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

KONFIRMAND 2015/2016

KONFIRMAND 2015/2016 KONFIRMAND 2015/2016 Nyfiken på livet? Så här tycker några av årets konfirmander: När vi sjunger lovsånger med varandra så känner man att man kan göra vad som helst. Skratta, gråta och släppa taget om

Läs mer

Juni. Juli. Augusti. Vecka 26 Onsdag 28/6 18,30 Bibel och bön Torsdag 29/6 10,00 Gemensam bön i Kyrkans Hus

Juni. Juli. Augusti. Vecka 26 Onsdag 28/6 18,30 Bibel och bön Torsdag 29/6 10,00 Gemensam bön i Kyrkans Hus Juni Vecka 23 Onsdag 7/6 18,30 Bibel och Bön Torsdag 8/6 10,00 Gemensam bön i Kyrkans Hus Söndag 11/6 10,00 Gudstjänst. P-O Svensson. Dop. Sång Annika Lindh & Lisa Josefsson Vecka 24 Onsdag 14/6 18,30

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

2013/2014. konfirmand

2013/2014. konfirmand 1 2013/2014 konfirmand Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Vilka tre föremål hade du tagit med dig till en öde ö?

Vilka tre föremål hade du tagit med dig till en öde ö? Mitt livs resa Vilka tre föremål hade du tagit med dig till en öde ö? Under konfirmationstiden i Aspenkyrkan ger sig konfirmanderna ut på en fiktiv resa till en öde ö där de får leva som skeppsbrutna,

Läs mer

En upptäcktsresa. Tid för konfirmation

En upptäcktsresa. Tid för konfirmation En upptäcktsresa Tid för konfirmation 2019-2020 Till dig som funderar på att bli konfi rmand och till din vårdnadshavare. Konfi rmation läsåret 2019-2020 och sommaren 2020. En upptäcktsresa! Konfirmandtiden

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling!

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! TRO LÄGER SAMTAL HOPP KÄRLEK SAKRAMENT Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! LEK TANKAR Vad är konfirmation? Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmation

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på?

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Konfirmation Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Vilka är dina frågor? Hade det varit kul att prata mer om dem och samtidigt träffa gamla och

Läs mer

Funderar du på om du ska konfirmeras?

Funderar du på om du ska konfirmeras? KONFIR MATION 2 0 2 0 Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam. Varje år konfirmeras drygt 30 000 ungdomar i Sverige. Konfirmationen handlar om att ha roligt och att träffa nya kompisar.

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

Partille Sävedalen Furulund

Partille Sävedalen Furulund KONFA 15/16 Partille Sävedalen Furulund filmkonfa sävedalskonfa äventyrskonfa sommarkonfa Hösten 2015 drar vi igång fyra nya konfirmandgrupper. Det blir läger, musik, utmaningar och lek. Välkommen med

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där!

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där! Vecka 13 2016 Glad Påsk Påsktiden är en god tid med vårens ankomst och alla goda bibeltexter om hur den uppståndne möter sina vänner och lärjungar och de blir påskens vittnen. Och liksom julen varar intill

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Funderar du på om du ska konfirmeras?

Funderar du på om du ska konfirmeras? ANMÄL DIG FRÅN 19 MAJ Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam. Varje år konfirmeras drygt 30 000 ungdomar i Sverige. Konfirmationen handlar om att ha roligt och att träffa nya kompisar.

Läs mer

Hössna prästgård Kursprogram hösten 2013

Hössna prästgård Kursprogram hösten 2013 Hössna prästgård Kursprogram hösten 2013 Välkommen till Hössna prästgård! Välkommen till den vackra prästgården vid Hössna kyrka, strax utanför Ulricehamn. Vi är glada över att få hälsa dig välkommen till

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU.

DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. DET VIKTIGASTE MED KONFIRMATIONEN ÄR DU. Funderar du på om du ska konfirmeras? Då är du inte ensam! Förra året var det nästan 45 000 som konfirmerades i Sverige, och det lär bli minst lika många i år.

Läs mer

[CONFIRMARE=BEKRÄFTA]

[CONFIRMARE=BEKRÄFTA] [CONFIRMARE=BEKRÄFTA] Välkommen som konfirmand! Varje år är det omkring hundra ungdomar i församlingen som blir konfirmerade. Nu inbjuder vi främst dig som är född 2002 att bli konfirmand under kommande

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

BARN I ANDERNA Årgång 20 Nr 1 2007

BARN I ANDERNA Årgång 20 Nr 1 2007 BARN I ANDERNA Årgång 20 Nr 1 2007 GUD VÄLSIGNE ER ALLA BARN I ANDERNAS VÄNNER! Våren har kommit hit till Sverige med stormsteg men i Argentina är hösten på väg. Anita och Göran Jansson är nu tillbaka

Läs mer

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09 Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson Garde Församling Östra Missionsförsamlingen FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda ÄR DU VÄVSUGEN? Vävstuga

Läs mer

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA En församling för hela människan, hela livet. En plats för gemenskap med Gud och varandra. Informationsbroschyr om Equmeniakyrkan Asklanda-Ornunga och föreningen Equmenia

Läs mer

EN KYRKA FÖR HELA LIVET

EN KYRKA FÖR HELA LIVET EN KYRKA FÖR HELA LIVET GEMENSKAPSLÄGER BOBERGSGÅRDEN 19-21 SEPTEMBER 2014 EQUMENIA FRISTAD FRISTADS MISSIONSKYRKA Hela Livets Kyrka Med barn och unga mitt i församlingen! Kyrka för hela livet är en vision

Läs mer

KONFIRMAND I år är det din möjlighet!

KONFIRMAND I år är det din möjlighet! KONFIRMAND 2017-2018 I år är det din möjlighet! www.svenskakyrkan.se/trollhattan/konfirmation Ja! Det är klart att du ska KONFIRMERAS! Svenska kyrkan i Trollhättan bjuder in dig till ett spännande år som

Läs mer

Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013

Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013 Nyhetsbrev 5 maj 25 aug 2013 Givaren och mottagaren Jag minns den där känslan som det vore i morse. I synnerhet när det går mot juni. Jag önskar att alla har den inom sig och jag vill verkligen att mina

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ

BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ VÅRTERMINEN 2012 FAMILJEMÄSSA Kom och var delaktig! Gudstjänsten är hjärtat i församlingens verksamhet, i den kan Du finna rum för ro och eftertanke samt uppleva glädje, musik

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Lägerutvärdering VETTRA 2016

Lägerutvärdering VETTRA 2016 Lägerutvärdering VETTRA 2016 26 juni-4 augusti 2016 Utvärdering 7-dagars läger (läger 1,3 och 4), Vettra 2016 Förmågor: (Före och efter lägret, skalan 1-5 där 1=lägst, 5=högst) Tänka positivt Före 3,40

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Utvärdering av IOP med Svenska kyrkan och Stadsmissionen gällande kontaktcenter för utsatta EU-medborgare

Utvärdering av IOP med Svenska kyrkan och Stadsmissionen gällande kontaktcenter för utsatta EU-medborgare TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-04-02 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00236-1.4.2 Individ- och familjeförvaltningen Jonas Boman Epost: jonas.boman@vasteras.se Kopia till Västerås stadsmission Svenska kyrkan Individ-

Läs mer

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider.

... Fråga om ert förslag på datum och tid passar, eller fråga när det finns lediga tider. Dopguidens Checklista www.dopguiden.se 2-3 månader innan Bestäm datum för dopet Vilket dopdatum passar bra för er? Glöm inte att kolla med dopgästerna. Det kan vara svårt att hitta ett datum som passar

Läs mer

KONFIRMAND FÄSSBERG KÅLLERED STENSJÖN

KONFIRMAND FÄSSBERG KÅLLERED STENSJÖN KONFIRMAND 2019 2020 FÄSSBERG KÅLLERED STENSJÖN VÄLKOMMEN TILL ETT ÅR MED MINNEN FÖR LIVET! Varje år säger mängder med 15-åringar att konfirmationen är det bästa de gjort. Vi hoppas att du ska känna samma

Läs mer

Kreativ konfirmation Maj

Kreativ konfirmation Maj konfirmation Ett minne för livet Under konfirmationstiden får du diskutera och fundera kring livets frågor - om vänskap, förlåtelse, rättvisa, tro, hopp och kärlek. Du får lära dig mer om Gud, andra personer

Läs mer

Vår församling. Vill du ha kontakt med oss? Församlingens ordförande Åke Isacson - nr:

Vår församling. Vill du ha kontakt med oss? Församlingens ordförande Åke Isacson - nr: Programblad Juni - Augusti 2018 Vår församling Värne Alliansförsamling består idag av drygt 90 medlemmar. Vår församling bedriver ett stort arbete bland barn & ungdomar med bland annat Söndagsskolan, UV-scout

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

OGMÖTEN. Ornunga Stommen augusti Gemenskap med Gud och varandra

OGMÖTEN. Ornunga Stommen augusti Gemenskap med Gud och varandra OGMÖTEN 10-28 augusti 2016 Gemenskap med Gud och varandra OGMÖTEN 2016 Åke Bonnier 10 augusti Åke Bonnier är sedan 2012 biskop i Skara stift. Hans valspråk är Ge Jesus äran. Biskopen är andlig ledare i

Läs mer

Konfirmation 13/14. Helsingborg

Konfirmation 13/14. Helsingborg Konfirmation 13/14 Helsingborg Why Not? Ja, varför ska du inte konfirmeras? Svenska kyrkan Helsingborg erbjuder många olika alternativ för konfirmation, det är grupper med inriktning på friluftsliv, äventyr,

Läs mer

Ett minne för livet. Kreativ konfirmation

Ett minne för livet. Kreativ konfirmation konfirmation Ett minne för livet Under konfirmationstiden får du diskutera och fundera kring livets frågor - om vänskap, förlåtelse, rättvisa, tro, hopp och kärlek. Du får lära dig mer om Gud, andra personer

Läs mer

Informationsblad. Oktober - December nr 4-2013

Informationsblad. Oktober - December nr 4-2013 Informationsblad Oktober - December nr 4-2013 Kungsörs Återvinning &Secondhand Anders Olofsson Tel. 0227-149 90 Fax 0227-316 61 info@secondhandkungsor.se www.secondhandkungsor.se Ansvarig för info-bladet

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

Dags för konfirmation!

Dags för konfirmation! Dags för konfirmation! 2017-2018 Öppna och se vilka alternativ som finns för dig... Vill du träffa nya kompisar och ha kul med andra ungdomar? Vill du lära dig mer om dig själv och andra? Har du funderat

Läs mer

Sommar i Leksand 2019

Sommar i Leksand 2019 Sommar i Leksand 2019 Sammilsdalkyrkan Fiskgatan 5 Café Solvi Rättviksvägen 60 Midsommar program 21-23 juni Midsommarafton 21/6 16.00 Majstångsresning på Solvi för hela familjen. Servering. 21.00 Mingel

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek?

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek? Predikotext: Rom 13:8-10 När jag blir ombedd att viga människor som vill gifta sig, har vi alltid några samtal innan själva vigseln. En av de frågor som jag då alltid ställer är: Varför älskar du din blivande

Läs mer

KVARTALSBLAD September-november 2008

KVARTALSBLAD September-november 2008 KVARTALSBLAD September-november 2008 Förändring Stenar på en strand som slipats av havet jag bär med mig denna bild nu när sommaren går mot höst. Liv är rörelse och förändring. Inför höststarten kommer

Läs mer

Jobba hos oss! kom och

Jobba hos oss! kom och kom och Jobba hos oss! Det är Astrid Lindgren som har skapat ramarna för vad vi kan erbjuda våra gäster, men det är vi som jobbar här som fyller dem med innehåll. Låt oss göra det på ett sätt som gör våra

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten

En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten En tid av möten Arbetet med asylsökande och nyanlända i Svenska kyrkans församlingar 2015-2016 Kristina Hellqvist och Andreas Sandberg Analysenheten Syfte Att kartlägga omfattningen av Svenska kyrkans

Läs mer

Vi vill bjuda in alla församlingar i New Life Network till en helg av gemenskap, glädje och inspiration!

Vi vill bjuda in alla församlingar i New Life Network till en helg av gemenskap, glädje och inspiration! Vi vill bjuda in alla församlingar i New Life Network till en helg av gemenskap, glädje och inspiration! 18 20 augusti 2017, på Hjälmargården Visa och berätta för dem! Temat för New Life nätverkets församlingsläger

Läs mer

Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte

Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte Kyrkliga Förbundets Midsommarmöte Hjortsberga 19-21 juni 2015 Kyrkliga Förbundets midsommarmöte ett läger för alla åldrar För många är det en utmaning att leva ett kristet liv i samhälle och församling.

Läs mer

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Församlingsblad Nr 2 2014 Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Triolernas avslutning På Bönsöndagen den 25 maj hade Triolerna sin terminsavslutning i Ankarsrums kyrka. Eftersom det även var Mors dag så

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

Juli 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

Juli 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram Juli 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun Kristallen där skratten, värmen, och gemenskapen blomstrar! Juli Vecka 27 Måndag 1 Sittgymnastik kl.

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

ONFIR ATION. svenskakyrkan.se/sollentuna

ONFIR ATION. svenskakyrkan.se/sollentuna ONFIR ATION 2017 2018 svenskakyrkan.se/sollentuna Konfirmationen är en bekräftelse på vad Gud redan har gett i dopet, och du behöver därför vara döpt på konfirmationsdagen. Är du inte döpt sedan tidigare

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: 978-91-47-11783-3 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni

Läs mer

Vänner för livet Sommarläger 2013

Vänner för livet Sommarläger 2013 Vänner för livet Sommarläger 2013 På Brevik får många vänner för livet Våra läger Få ett välkomstkit till dig och din vän! Har du varit på Brevik tidigare? Tipsa en vän som inte varit här, så får ni båda

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

SOMMARKONFIRMANDLÄGER PÅ LYCKEBO

SOMMARKONFIRMANDLÄGER PÅ LYCKEBO SOMMARKONFIRMANDLÄGER PÅ LYCKEBO Foto: Rebecka Carlberg Vad är konfirmation? Ordet konfirmation betyder bekräftelse. Bekräftelse av ditt dop och dig. Dopet är en gåva där Gud lovar att gå med dig under

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

VIDA NUEVA! Årgång: 31 (Nytt Liv) Juni 2017 Informationsblad för Boliviavännernas Insamlingsstiftelse. Hela gänget på barnbyn

VIDA NUEVA! Årgång: 31 (Nytt Liv) Juni 2017 Informationsblad för Boliviavännernas Insamlingsstiftelse. Hela gänget på barnbyn VIDA NUEVA! Årgång: 31 (Nytt Liv) Juni 2017 Informationsblad för Boliviavännernas Insamlingsstiftelse Hela gänget på barnbyn Det är fantastiskt att följa Barnbyn på nära håll Tänkte skriva några rader

Läs mer

Ösjönäs juni 2019

Ösjönäs juni 2019 Ösjönäs 25-30 juni 2019 Svenska Kyrkans Unga i Töreboda Svenska Kyrkans Unga i Skara stift SOMMAR Sommar och sommarlov, med sol och värme, grönska och friluftsliv! Efter midsommar väntar SOMMAR- LÄGRET

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

FUB presenterar 2015 års sommarläger

FUB presenterar 2015 års sommarläger FUB presenterar 2015 års sommarläger På FUB:s lägergård i Stenestad vill vi ge deltagarna möjlighet att prova olika gemensamma aktiviteter och att tillsammans få minnesvärda upplevelser och erfarenheter.

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

för FEBRUARI månad 2016

för FEBRUARI månad 2016 för FEBRUARI månad 2016 Är du Ny medlem! Varmt välkommen önskar vi dig till vårt distrikt! Här kan du gå på någon verksamhet nästan varje dag om du skulle önska! Vi har studiecirklar och aktiviteter som

Läs mer

Välkommen till Mariagården/ Hantverkstorget aktiviteter för februari

Välkommen till Mariagården/ Hantverkstorget aktiviteter för februari 1 [8] Välkommen till Mariagården/ Hantverkstorget aktiviteter för februari Onsdag 1 februari 10.15 10.45 Bokstunden på CD-nedre Vi börjar läsa Emil i Lönneberga 14.00-16.00 Öppen verksamhet i Brasrummet

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

Vi kan gå på bio när du är klar. När du är klar kan vi gå på bio. Jag kan hjälpa dig om du vill. Om du vill, kan jag hjälpa dig

Vi kan gå på bio när du är klar. När du är klar kan vi gå på bio. Jag kan hjälpa dig om du vill. Om du vill, kan jag hjälpa dig Ordföljd Namn: A. Använd orden i textgruppen och skriv meningar. Börja med den understrukna biten. Om det finns två understrukna bitar, ska du skriva två meningar. gå vi kan när du är klar på bio dig kan

Läs mer

KONFIRMATION. södra Öland

KONFIRMATION. södra Öland KONFIRMATION södra Öland Jag är jätteglad att jag valde att konfirmera mig. Man får jättemånga nya kompisar. Man pratar om olika viktiga saker och får flera perspektiv eftersom man är så många. Det är

Läs mer

Föreläsning av. Anne-Marie Körling på Junibacken april

Föreläsning av. Anne-Marie Körling på Junibacken april Föreläsning av Anne-Marie Körling på Junibacken april 2019 Endast för eget bruk, ej att spridas. Exemplen är hämtade ur mina böcker. Men här finns också text av Astrid Lindgren, Jens Sigsgaard, Gunilla

Läs mer

Vänner. Veckobrev v40-v44. Konjunktioner. Tidsuttryck Då, ofta

Vänner. Veckobrev v40-v44. Konjunktioner. Tidsuttryck Då, ofta Veckobrev v40-v44 Vänner Läxa och test! Verbläxa onsdag den 11 oktober och onsdag den 18 oktober Läsläxa måndag den 9 oktober Nyhetsläxa fredagar Läs och skrivtest måndag den 23 oktober Konjunktioner och

Läs mer

Rikslägerträff på äventyrsbanan i Ryssby söndagen den 17 maj kl. 16:00-20:00 Rikslägerträff och korvgrillning 26 maj kl.

Rikslägerträff på äventyrsbanan i Ryssby söndagen den 17 maj kl. 16:00-20:00 Rikslägerträff och korvgrillning 26 maj kl. På G i Kronoberg Riksläger i Stockholm 17-24 juli 2015 För alla som fyller 13 eller är äldre så finns möjligheten att följa med på årets riksläger där 4H:are från hela Sverige träffas och umgås. Lägret

Läs mer

4H:S NATIONELLA KONFERENS

4H:S NATIONELLA KONFERENS Nominera en 4H:are idag 4H:S NATIONELLA KONFERENS I 25-27 JANUARI 2019 I NORRKÖPING I INSPIRATION LÄGERINSPIRATION MED NORGES 4H MEMBERSKY SKATTJAKT NATUR HJÄRT- OCH LUNGRÄDDNING 4H:S NATIONELLA KONFERENS

Läs mer