Kvalitetsredovisning 2008/2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2008/2009"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Lergökens förskola Victoria Strandberg Zarotti

2 2 Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 3 2. Grundfakta 4 3. System för kvalitetsarbete 5 4. Föregående års åtgärder för utveckling 5 - Bedömning av vilka effekter åtgärderna fått 5. Områden som skall kvalitetsredovisas Likabehandlingsplanen Redovisa situationen för barn med annat modersmål än svenska Arbetet med genus och jämställdhet Barns och elevers inflytande Språk- och läsutveckling Förskolans egna prioriteringar utifrån läroplanens uppdrag Stärka barnens självkänsla Synliggöra barns lärande Samarbete med skolan Sammanställning av åtgärder för utveckling 13

3 3 1. Inledning Lergökens förskola är en förskola som kännetecknas av personalens engagemang och kreativitet. Man har satsat mycket på att skapa en miljö som utmanar barnen. Ledord och profil är Barnet i fokus. På Lergöken inspireras man av Reggio Emilias filosofi sedan många år tillbaka. Filosofin ser barn som kompetenta, fullvärdiga människor som har en inneboende kraft och ett medfött behov av att vilja lära sig, växa och utforska världen. Viktigt är att stimulera barnens kreativitet, skaparglädje, inlevelseförmåga, jagbild, självkänsla och fantasi. På Lergöken arbetar man aktivt med pedagogisk dokumentation, barnens tankar och reflektioner över sitt eget arbete. Vi strävar efter arbete i åldershomogena grupper. Under året har många studiebesök tagits emot på förskolan och personalen har deltagit i olika nätverk och delat med sig av sina erfarenheter. Kvaliteten på verksamheten är hög men ett bättre samarbete med skolan bör utvecklas. Under året har förskolan bytt chef. En gemensam studiedag i skolområdet med Leif Strandberg anordnades. Personalen har arbetat i workshops på temat Kvalitet i förskolan där diskussioner om de olika yrkesrollerna diskuterades. En studiedag handlade om Reggiofilosofi med föreläsaren Greger Rösnes från Reggio Emilia-institutet. Under året har arbetet med att ta fram ett pedagogiskt kontrakt framskridit. Tre av förskolans pedagoger lämnar nu Lergöken för att gå i pension så till nästa läsår kommer det att ske lite förändringar i arbetslagen. Trots den nya utbyggnaden kunde vi inte ta emot alla barn som stod i kö till förskolan under året så inför nästa år har vi gjort förändringar för att kunna bereda alla barn som önskar en plats på Lergöken!

4 4 2. Grundfakta Forsbacka är en tätort i Gävle kommun, belägen vid Storsjöns utlopp i Gavleån ca 1,5 mil från Gävle. Ortnamnet betyder backen vid forsen eller forsarna och har anor från 1500 talet. Här anlades ett järnbruk Det var början till det som skulle bli brukssamhället Forsbacka. I Forsbacka finns en F-6-skola. Forsbacka skola och Lergökens förskola hör till Valbo skolområde. Lergökens förskola ligger fantastiskt fint intill den vackra Pilparken i Forsbacka med gångavstånd till skog och mark. Förskolan har ca 90 platser och det finns ett familjedaghem i närheten som samarbetar med förskolan. I familjedaghemmet finns 5 platser. Dagbarnvårdaren redovisar sin verksamhet tillsammans med övriga dagbarnvårdare i Valbo skolområde. Personalresurser enligt SCB statistik 15/ Använd följande tabeller. Förskola Antal inskrivna barn per årsarbetare i förskolan Lergöken 5,8 5,9 5,9 Gävle kommun 5,1 5,4 5,6 Kommentar: Övrig personal på förskolan är 1,5 ekonomibiträde, 1,0 personlig assisten, 0,5 resurs med medel ur medicinska potten. Förskola Antal barn per avdelning i förskolan Lergöken 19,6 22,2 23,5 Gävle kommun 16,5 15,8 17,7 Kommentar: De äldsta barnen, 38 st, var i en stor grupp på vår nybyggda avdelning Galaxen som nästan är som två avdelningar. Skulle vi slå ut barnen på 5 avdelningar skulle snittsiffran visa en annorlunda bild: 18,8 barn per avdelning. Förskola Andel i % årsarb. med ped. högskoleutbildning Förskola Gävle kommun Kommentar: Vi har haft en barnskötartjänst för mycket under året. Detta har vi nu rättat till i den nya tjänstetillsättningen inför hösten 2009.

5 5 3. System för kvalitetsarbete Vårt kvalitetsarbete vilar på våra styrdokument och vår lokala arbetsplan. Kvalitetsarbetet skall vara ett levande verktyg för att göra oss uppmärksamma på förbättringsåtgärder på vår förskola. Arbetet har pågått under året och arbetslagens egna utvärderingar ligger till grund för arbetet. Utifrån kvalitetsredovisningen gör vi sedan förskolans arbetsplan som vi följer upp under året. I augusti sker en återkoppling till kvalitetsredovisningen. Vi har använt tid på arbetsplatsträffar, avdelningsmöten. Ledningsgruppen har utvärderat och analyserat de gemensamma målen. Vårt arbete vilar även på de enkäter vi under året gjort; MAE 08 under hösten, personalenkät och en föräldraenkät. Vi har också genomfört barnintervjuer och utvecklingssamtal. Varje barn har också en portfolio som dokumenterar lärandet. På våra avdelningsmöten, pedagogiska träffar och arbetsplatsträffar är det pedagogiska diskussioner om värdegrund och förhållningssätt som dominerar. Detta år fick även varje arbetslag en halv planeringsdag under våren för att sammanfatta och reflektera över årets verksamhet i lugn och ro. 4. Föregående års åtgärder för utveckling Bedömning av vilka effekter åtgärderna fått Likabehandlingsplanen har reviderats och finns i vårt dokument Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan. Föräldrarådet har haft möjlighet att i förväg lämna synpunkter på detta dokument. Vid föräldramöten har planen delgetts föräldrarna. Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan är känd och förankrad hos all personal och alla föräldrar. Vi har arbetat med olika aktiviteter utomhus. Vi har förlagt många aktiviteter som vi tidigare gjort inomhus på gården istället. Vi har snickrat och målat utomhus och arbetat med små teman i vårt närområde: troll, ekorren, vattentornet och olika experiment. Vi har prioriterat att lära barnen att vara ute i alla väder och tycka att det är roligt. Barnen ber själva om att få gå ut och trivs med att vara ute. Vi har fortsatt arbetet med att få barnen att äta allsidig kost genom att uppmuntra barnen att låta dem ta sin mat och sina grönsaker själva. Vi uppmuntrar barnen att våga smaka nya saker. Se-barnet -gruppen har bara träffats en gång under året, vilket försvårat arbetet kring barn i behov av särskilt stöd. Information till övrig personal kring barn i behov av särskilt stöd har ibland inte fungerat tillfredsställande. Vi har arbetat lite med genusfrågor dock inte filmat varandra som vi tänkt. Vi har istället sett en film och diskuterat utifrån den på de pedagogiska träffarna. Genustänk och jämställdhet genomsyrar vårt arbete. Reflektionsstunder med barnen har genomförts några gånger under året. Vi har arbetat med barnens egna val. Det skulle kunna ha varit mer arbete kring reflexion och dokumentation.

6 6 Vi märker att barnen i samlingar uttrycker sig mer och har fått bättre självkänsla. Vi har använt mycket litteratur och läst sagor varje dag i alla grupper. När det gället tungoch läppgymnastik har material till detta tagits fram och vi har samarbetat med talpedagogen kring denna träning. Utvecklingen går framåt men resultatet kommer förmodligen att visa sig längre fram. Vi har arbetat med ett gemensamt tema under året Lika-olika vilket resulterat i många diskussioner med barnen om skillnader och likheter. Veckobrev har skrivits på alla avdelningar och skickats ut via mail till föräldrarna eller på papper på barnens hyllor. Samarbetet med skolan har inte blivit bättre. Vi hade en gemensam ledningsgruppsträff i början av läsåret då vi gjorde upp planer för samarbetet. Vi anser att skolan inte fullgjort de planer som vi beslutade om. 5. Områden som ska kvalitetsredovisas 5.1 Likabehandlingsplanen. En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och förankra de värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan skall hålla levande i arbetet med barnen. Inget barn skall i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionshinder eller för annan kränkande behandling. LpFö sid 3 Vi reviderade Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan under hösten. Personalmöten och pedagogiska träffar samt avdelningsmöten veks till detta arbete under en period. Arbete i verksamheten Vi tog bort en del text och upprepningar för att korta ner planen och förtydliga den. Vi skrev texten mer i punktform. Vi gjorde också en ny framsida och ändrade layouten för att göra den mer inbjudande till läsning. Vi tycker att planen är mer lättläst och tydlig efter revideringen.

7 7 Tydliggöra trygghetsplanen och likabehandlingsplanen mer, fortsätta med genomgång av planen på föräldramöten. Fortsätta att lägga ut planen på hemsidan. Hänga upp en Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan väl synligt på varje avdelning. 5.2 Redovisa situationen för barn med annat modersmål än svenska Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd än andra skall få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar. Lpfö sid 5 Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. Förskolan skall medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att både utveckla det svenska språket och sitt modersmål. LpFö sid 6 Vi har sökt och fått hjälp med språkstöd för två av barnen under läsåret. Tiden för språkstöd som barnen har blivit beviljade är 80 h/barn. Arbetet i verksamheten Barnen har fått hjälp med vardagsspråket, hjälp med tolkning mellan barn och personal i inskolning, mellan barn och kamrater och i olika situationer. Det ena barnet fick stöd 1 dag/vecka och det andra mer utspritt. Ett av barnen har utvecklat språket mycket då han fick hjälp av språkstödet och mer kommit in i gruppen då han lärt sig kommunicera. Det hade troligen gett bättre resultat för det barn som fick sitt stöd koncentrerat till en dag/vecka än om barnet hade fått stöd kortare pass under veckan. Ingen av barnen har varit i behov av modersmålsstöd. Vi har i dagsläget ingen plan för detta område då vi har väldigt få barn som har annat modersmål är svenska. Vi fortsätter söka hjälp med modersmålsstöd för de barn som behöver. 5.3 Arbetet med genus och jämställdhet Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller. LpFö sid 4

8 8 Vi hade diskussioner om genus och jämställdhet i början av läsåret och pedagogerna ansåg att de hade kommit ganska långt i sina tankar när det gäller pojkar och flickor sett ur genusperspektiv. Pedagogerna påminner varandra om genus och jämställdhet i de situationer som uppkommer under aktiviteterna på förskolan. Under våren återkom vi till dessa diskussioner. Vi såg en film och utifrån den diskuterade vi i mindre grupper. Arbetet i verksamheten Arbetet med genus och jämställdhet genomsyrar det dagliga arbetet. En pedagogisk träff har vikts till diskussioner om genus och jämställdhet. Vi såg en film och diskuterade utifrån den. Alla barn har erbjudits samma material och aktiviteter oavsett kön. Miljön på förskolan är anpassad till både flickor och pojkar. Vi är uppmärksamma på hur vi tilltalar pojkar och flickor. Vi använder oss av kösystem i hallen så att inte de starka skall ta mer plats och få hjälp före någon som är mer tillbakadragen. Vi har delat in barnen i pojk- och flickgrupper på gymnastiken. Vi har diskuterat med barnen utifrån de självporträtt de gör. Pedagogerna är medvetna om och observerar och reflekterar på varandras handlingar när det gäller genus och jämställdhet. I rollekar kan barnen leka i alla olika roller utan att vara bundna till kön. Vi har under året inte sett någon utpräglad tjej eller killek men pojkarna är mera högljudda och tar mera plats i vissa situationer t ex drama. Vi vill medvetandegöra föräldrarna om genus och jämställdhet och få med dem i vårt arbete. Vi vill kontinuerligt diskutera och lyfta dessa frågor på pedagogiska träffar. Fortsatt reflektion kring förhållningssätt och respons på varandras handlingar när det gäller genus och jämställdhet. 5.4 Barns och elevers inflytande Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. LpFö sid 6 Utforskande, nyfikenhet och lust att lära skall utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten. Den skall utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer skall tas till vara för att skapa mångfald i lärandet. LpFö sid 8-9 Förskolan skall sträva efter att varje barn som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet samt sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål. LpFö sid 9

9 9 I förskolan läggs grunden för att barnen skall förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de allt efter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av den pedagogiska verksamheten. LpFö sid 10 Samtliga pedagoger fick inläsningstid för att läsa boken Lyssnandets pedagogik under året. På de pedagogiska träffarna diskuterades ett kapitel åt gången. Vi har haft många diskussioner om värdegrund, barnsyn och förhållningssätt på förskolan utifrån Reggio Emilias filosofi och läroplanen. Vi ser barnet som en kompetent individ och det är en självklarhet att de skall vara delaktiga och ha inflytande i sin dagliga vistelse på förskolan, allt efter sin egen förmåga. Två pedagoger har under året gjort ett studiebesök på Tom Tits förskola och Sience center för att hämta inspiration. En pedagog deltar i ett nätverk om teknik på förskolan. Arbetet i verksamheten Vi lyssnar och observerar vad barnen vill. Vi har skapat en miljö som inbjuder till egna val. Vi har valt projekt utifrån barnens intresse. Vi har jobbat med värdegrunden och miljön på förskolan under hela detta år. Vi har diskuterat boken Lyssnandets pedagogik på våra pedagogiska träffar. Vi uppfyller löften som vi ger barnen om aktiviteter som de önskar göra om det inte går att genomföra i direkt anslutning till att barnet ber om något. Vi arbetar för att tillämpa en tillåtande arbetsmiljö t ex att i vissa fall kan en pedagog ta två barn och göra en aktivitet och de andra gör annat med resten av gruppen. Allt material finns framme och tillgängligt för barnen. Detta ger en valfrihet att välja aktiviteter. Vi försöker tillgodose barnens önskemål och spinna vidare på deras idéer och önskningar. Genom att vi pedagoger pratar om hur och när vi säger nej eller inte kan vi ge barnen en chans att tänka till och hitta alternativa lösningar. Detta ökar barnens inflytande. Trots ett stort utbud av material som finns tillgängligt har vi barn som inte riktigt hittar aktiviteter som passar. Detta är en pedagogisk utmaning som vi under nästa år får arbeta vidare med. Vi har anmält en pedagog från varje avdelning att gå en kurs om att bygga och konstruera i förskolan. Vi kommer också att utveckla datoranvändandet på förskolan då vi har fått fler datorer och en E-plusskärm under våren. En del av stationerna utomhus behöver ytterligare kompletteras, tak över ateljén, struktur för att synliggöra barnens lärande. Vi skall hålla diskussioner om värdegrunden levande.

10 Språk- och läsutveckling Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen. LpFö sid 6 På avdelningsmöten och reflektionstid har pedagogerna får möjlighet att diskutera språk- och läsutveckling. Utifrån Reggiofilosofin ger pedagogerna det kompetenta barnet möjlighet att utveckla alla sina 100 språk. Arbetet i verksamheten Tre pedagoger har jobbat fram en språklåda. En avdelning har skapat en läs- och skrivhörna med stationer där barnen kan träna olika saker inom detta område. Med de yngsta barnen upprepar pedagogerna vad barnet säger för att barnen skall hör hur orden uttalas. Att träna barnen på att lyssna färdigt på varandra och att våga berätta saker för varandra i samling har varit viktigt. En avdelning har arbetat med namnlappar för att träna barnen att känna igen varandras namn. Med de yngsta barnen sjunger, rimmar och ramsar man mycket och använder flanellograf för att berätta sagor. På flera avdelningar har man arbetat kring olika teman: troll, Berta, ekorrar, vattentorn mm. Det har startats genom att barnen visat intresse för något och pedagogerna spunnit vidare på barnens idéer. En pedagog har arbetat lite med skrivdans med några 5-åringar. Då pedagogerna använder flanellograf med bilder vid sagoberättande lär sig barnen återberätta sagor själva och övar då ordförråd och begrepp. Att fantisera och arbeta tematiskt har lett till motiverade barn och mycket arbete med språk både inne och ute. Skrivdansen med 5-åringarna blev mycket uppskattat. Målen i år 3 skall vara kända för förskolans personal. Aktiviteten skrivdans skall delges av de pedagoger som har utbildning detta till övriga pedagoger. Motoriska övningar skall införas på alla avdelningar, de grovmotoriska grundformerna skall tränas på ett tidigt stadium för att förebygga framtida läs- och skrivsvårigheter. Vi vill fördjupa våra kunskaper när det gäller motorikens betydelse för barnens läs- och skrivutveckling genom litteratur och pedagogiska diskussioner. Vi vill göra observationer och i IUP skriva in mål även för motorisk utveckling.

11 11 6. Förskolans egna prioriteringar utifrån läroplanens uppdrag 6.1 Stärka barnens självkänsla Förskolan skall ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De skall få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, att handla, röra sig och att lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska. Barnen skall få stimulans och vägledning av vuxna för att genom egen aktivitet öka sin kompetens och utveckla nya kunskaper och insikter. LpFö sid 6 En trygg och tillåtande förskola är grunden för att bygga vidare på barnens självkänsla. Närvarande pedagoger som finns till hands i verksamheten skapar gynnsamma förutsättningar för att stärka barnens självkänsla. Arbetet i verksamheten Varje barn utmanas till att öka sin självkänsla på sin nivå, där de befinner sig i sin utveckling och pedagogerna är de som känner barnen och vet vad varje barn behöver utveckla. Vi arbetar med positiv förstärkning och är lyhörda och bejakande för att stärka barnens självkänsla. Vi tar oss tid att lyssna på barnen och låter dem förstå att de är betydelsefulla och att deras åsikter betyder något. Genom förskolans värdegrund tillåter vi barnen att ty sig till en vuxen om behov finns. Genom att vi har en gemensam värdegrund på förskolan strävar vi alla mot samma mål - att barnet och dess behov står i fokus. Fortsatta värdegrundsdiskussioner på förskolan. Arbete med värdegrundsfrågor utifrån kommunens värdegrundsbok på pedagogiska träffar. Ta med föräldrar i diskussionerna. 6.2 Synliggöra barns lärande Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om barnets trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan samt genomföra utvecklingssamtal. LpFö sid 12 Vi hare avsatt tid för att skriva veckobrev hem till föräldrarna. Vi har förenklat arbetet med portfolio. Arbetet i verksamheten För att få syn på sitt eget lärande och utveckling har vi medvetna samtal med barnen om detta. Titta vad du lärt dig! och Titta vad du kan! är uttryck som vi använder i våra samtal med barnen.

12 12 Regelbundna reflektioner tillsammans med barnen utifrån portfoliopärmarna görs på alla avdelningar. Vi har bildspel som rullar på samtliga avdelningar för att synliggöra barnens utveckling och lärande både för föräldrar och för barnen själva. Små utställningar med barnens alster på avdelningen medvetandegör också barnens lärande. Intervjuer med enskilda barn sker kontinuerligt. Genom utvecklingssamtal och föräldraenkäten har vi fått respons på att vi har synliggjort barns lärande. Vi måste träna mer på pedagogisk dokumentation. Detta mål kommer vi inte att prioritera under läsåret 09/ Samarbete med skolan Förskolan skall sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens allsidiga utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Samarbetet skall utgå från de nationella och lokala mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. LpFö sid 12 Vi hade under hösten ett gemensamt ledningsgruppsmöte där vi beslutade om vissa gemensamma aktiviteter och samarbete: Gemensamt tema Lika-olika Skolbarnen skulle komma till Lergöken och läsa för de yngre barnen. Forsbackalunken skulle vara en gemensamaktivitet för skola och förskola Vi har haft en träff under året med övriga utvecklingsledare i det pedagogiska spåret 1-16 år. Arbetet i verksamheten Vi arbetade med temat Lika-olika, dock inte tillsammans. Skolbarnens läsning rann ut i sanden. Kring Forsbackalunken skedde ingen samplanering med skolan så det stämde dåligt tidsmässigt för förskolans deltagande. Vi har tagit emot praoelever från år 4-6 på Lergöken. Det var eleverna själva som tog kontakt med personalen och hörde sig för om praoplats. Vid jul planerades en gemensam julfest på konferenstid då vi inledningsvis från Lergökens sida ville mötas i en diskussion kring matematik. Ett gemensamt personalmöte med fortbildning gällande första hjälpen genomfördes. Inget samarbete mellan skolan och förskolan under året förutom inskolningen av 5-åringarna till förskoleklassen. Till diskussionen om matematik var det så dålig uppslutnings så att diskussionen ställdes in. Kring praodagarna fanns ingen kommunikation mellan lärarna och förskolan gällande antal platser och genomförande av praodag. Mer kontakt med lärarna när det gäller organisationen av prao.

13 13 Samlat grepp och åtgärder för ökad måluppfyllelse i skolan redan på förskolan. Gemensam kick off för förskola, skola och dagbarnvårdaren i höst. Gemensam studiedag där alla synliggör sin egen verksamhet och delger varandra sitt arbete utifrån läroplanens mål: Förskoleklass Fritids Reggiofilosofin Dagbarnvårdaren Mål för år 3 6. Sammanställning av åtgärder för utveckling TRYGGHET Tydliggöra trygghetsplanen och likabehandlingsplanen mer, fortsätta med genomgång av planen på föräldramöten. Göra den tillgänglig på hemsidan och på avdelningarna. MÅLUPPFYLLELSE Samlat grepp och åtgärder för ökad måluppfyllelse i skolan redan på förskolan. Målen i år 3 skall vara kända för förskolans personal. Aktiviteten skrivdans skall delges av de pedagoger som har utbildning i detta till övriga pedagoger. Motoriska övningar skall införas på alla avdelningar, de grovmotoriska grundformerna skall tränas på ett tidigt stadium för att förebygga framtida läs- och skrivsvårigheter. Vi vill fördjupa våra kunskaper när det gäller motorikens betydelse för barnens läsoch skrivutveckling genom litteratur och pedagogiska diskussioner. Vi vill göra observationer och i barnens IUP även skriva in mål för motorisk utveckling. GENUS OCH JÄMNSTÄLLDHET MILJÖ Vi vill medvetandegöra föräldrarna om genus och jämställdhet och få med dem i vårt arbete. Vi vill kontinuerligt diskutera och lyfta dessa frågor på pedagogiska träffar. Fortsatt reflektion kring förhållningssätt och respons på varandras handlingar när det gäller genus och jämställdhet. Trots ett stort utbud av material som finns tillgängligt har vi barn som inte riktigt hittar aktiviteter som passar. Detta är en pedagogisk utmaning som vi under nästa år får arbeta vidare med.

14 14 Vi har anmält en pedagog från varje avdelning att gå en kurs om att bygga och konstruera i förskolan. En del av stationerna utomhus behöver ytterligare kompletteras, tak över ateljén, struktur för att synliggöra barnens lärande. IT SPRÅK Vi vill utveckla datoranvändandet på förskolan då vi har fått fler datorer och en E- plusskärm. Vi fortsätter att söka hjälp med modersmålsstöd för de barn som behöver detta. VÄRDEGRUND Fortsatta värdegrundsdiskussioner på förskolan. Arbete med värdegrundsfrågor utifrån kommunens värdegrundsbok på pedagogiska träffar. Ta med föräldrar i diskussionerna. PEDAGOGOSK DOKUMENTATION Vi måste träna mer på pedagogisk dokumentation. Vi behöver diskutera och lyfta fram goda exempel på dokumentationer. SAMARBETE MED SKOLAN Gemensam kick off för förskola, skola och dagbarnvårdaren i höst. Gemensamma personalmöten där alla verksamheter får möjlighet att synliggöra sin egen verksamhet och delge varandra sitt arbete utifrån läroplanens mål. Utveckla vårt arbete med matematik och NO.

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009

Kvalitetsredovisning 2008/2009 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Föräldrakooperativet vid Testeboå ekonomiska förening 1 Innehållsförteckning: sid. 1. Inledning..2 2. Grundfakta..2 3. System för kvalitetsarbete..4 4. Föreg. års åtgärder

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Lasse-Maja Förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Lasse-Maja förskola är ett personalkooperativ som är Reggio Emilia inspirerad.

Läs mer

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013

Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 Lokal Arbetsplan Gubbabackens förskola 2013 1 Innehållsförteckning Vår gemensamma grund 1 Gubbabackens förskola 2 Förskolans uppdrag 3 Värdegrunden 4 Barns inflytande 5 Utveckling och lärande 6 Våra traditioner

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14

Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Arbetsplan för Rosenholms förskola ht.13-vt.14 Beskrivning av verksamheten Rosenholms förskola startades i januari 2007 och består av två avdelningar, Skorpan och Körsbärsdalen. Vi har barn i åldrarna

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Likabehandlingsplan För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Sigtuna kommuns gemensamma vision för förskolan: Alla barn i Sigtuna kommuns förskolor ges bästa möjliga förutsättningar att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009 Ärlans förskola

Kvalitetsredovisning 2009 Ärlans förskola Kvalitetsredovisning 2009 Ärlans förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Ewa Hedström Biträdande rektor Innehåll 1 UNDERLAG OCH RUTINER FÖR KVALITETSREDOVISNINGEN 5 2 ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Prärien Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 Kunskapsutveckling Elever och studerande når de nationella kunskapsmålen (Barn- och utbildningsplan för Ystad kommun 2010-2014, BUN-plan). I förskolan arbetar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Skolenhet Centrum Förskolor, pedagogisk omsorg (familjedaghem) Ht 2010 Vt. 2011

KVALITETSREDOVISNING Skolenhet Centrum Förskolor, pedagogisk omsorg (familjedaghem) Ht 2010 Vt. 2011 KVALITETSREDOVISNING Skolenhet Centrum Förskolor, pedagogisk omsorg (familjedaghem) Ht 2010 Vt. 2011 Innehållsförteckning Inledning... 3 Beskrivning av enheten... 4 Pedagogisk omsorg/ Familjedaghem...

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 3 VERKSAMHETSIDÉ sid 4 styrdokument sid 4 vision sid 5 FÖRSKOLANS UPPDRAG sid 6 förskolans uppdrag sid 6 profil sid 8 lek sid 9

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kusens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år. Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

BJÖRKLÖVETS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan

BJÖRKLÖVETS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan BJÖRKLÖVETS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan 2009 2010 Innehåll Grundläggande värden sid 3 Vår förskolas mål sid 4 Nuläge sid 5 Vi definierar begreppen sid 6 Vi förebygger - exempel sid 7 Vi åtgärdar sid 9

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Kristallen period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Dokumentnamn Kvalitetredovisning Datum 2009-09-14 Adress Bo Sundberg Diarienummer 1(7) Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Förskolan Tallbacken Handläggare

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Jonasbo Förskola

Kvalitetsredovisning. Jonasbo Förskola Kvalitetsredovisning Jonasbo Förskola 2007 2008 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Presentation av rektorsområdet...3 2.1 Beskrivning av rektorsområdet...3 2.2 Beskrivning av förskolans barngrupper

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Forsnäsgården Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 1(8) Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Enhet: Uteförskolan Vinden Ansvarig: AnnCharlotte Olai 2(8) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Skogslyckan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Skogslyckan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas av lagen bedriver ett

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Förskolan Svaleboskogen 3. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Svaleboskogen 3. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Svaleboskogen 3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget har

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008

Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008 Kvalitetsredovisning för förskolans enheter i Sala år 2007/2008 Enhetens namn Bellanderska förskolan Beslutad 30 september 2008 Leila Baker Platschef 1 Beskrivning av verksamheten per 15 oktober 2007 Bellanderska

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

FÖRSKOLAN ÅSTUGANS TRYGGHETSPLAN

FÖRSKOLAN ÅSTUGANS TRYGGHETSPLAN FÖRSKOLAN ÅSTUGANS TRYGGHETSPLAN 2016 Trygghet, respektfullt bemötande och ett demokratiskt förhållningssätt är grunden för det livslånga lärandet TILL DIG SOM BARN Förskolan Åstugan arbetar utifrån att

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Reviderad februari 2015

Reviderad februari 2015 2015-09-22 VERKSAMHETSPLAN OCH SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLORNA I EMMABODA KOMMUN Reviderad februari 2015 Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet Verksamhetsplan Uppdaterad September

Läs mer

SKAPANDE UTVECKLAR OCH STIMULERAR

SKAPANDE UTVECKLAR OCH STIMULERAR Datum 2009-12-08 Lärande Enhet Almekärr MANUAL FÖR KVALITETSSÄKRING AV SKAPANDE Utifrån mål i förskolans läroplan och ett Reggio Emilia inspirerat förhållningssätt MOTORIK SAMARBETE/ KOMMUNIKATION FANTASI

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

PEDAGOGISK PLATTFORM. TREKLÖVERNS förskoleenhet Rinkeby

PEDAGOGISK PLATTFORM. TREKLÖVERNS förskoleenhet Rinkeby PEDAGOGISK PLATTFORM TREKLÖVERNS förskoleenhet Rinkeby beslutad av Treklöverns personal 8/2 2008 INNEHÅLL INNEHÅLL OCH INLEDNING sidan 2 PRESENTATION AV ENHETEN sidan 3 UPPDRAG sidan 4 VERKSAMHETSIDÉ sidan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN Adress: Sågvägen 8, 589 65 Bestorp Hemsida: www.linkoping.se Tel: 013-401 83 1 Innehåll Inledning... 3 Vår vision... 3 Giltighetstid.3

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27 ! Färe Montessoriförskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen reviderades 2015-04-27 Planen revideras årligen vid vårterminens studiedag senast 2016-04-30 Ansvarig:

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Ninni Olofsson Linda

Läs mer

Pedagogisk planering Jordgubbens förskola

Pedagogisk planering Jordgubbens förskola Pedagogisk planering Jordgubbens förskola År 2015-2016 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010-2011 SKOLFÖRVALTNINGEN ÅKRA FÖRSKOLA

Kvalitetsredovisning 2010-2011 SKOLFÖRVALTNINGEN ÅKRA FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning 2010-2011 SKOLFÖRVALTNINGEN ÅKRA FÖRSKOLA 3 (26) Kvalitetsredovisning 2010-2011 Kvalitetsredovisning 2010-2011 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS

Läs mer

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Likabehandlingsplan 2012 Rockadens förskola Förskolechef: Camilla Norrhede Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Ullvigårdens förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Annica Norén, 150528 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Klockargårds förskola

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Klockargårds förskola Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Klockargårds förskola Rektor: Åsa Karlsson Rektors telefonnummer: 035-152791 Skolområde: Norr Datum: 1 dec 2010 Dnr: BU 2010/0298 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Ulvsättra förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer