Dagvattenutredning Öja industriområde. Grontmij AB Vatten- och ledningsteknik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenutredning Öja industriområde. Grontmij AB Vatten- och ledningsteknik"

Transkript

1 Dagvattenutredning Öja industriområde Grontmij AB Vatten- och ledningsteknik

2 Vår referens Vatten- och ledningsteknik, Vendy Lymeus Rapport Namnteckning Granskad av Godkänd av Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Bakgrund Beskrivning av uppdraget Syfte och metod Orientering Hantering av MKN för vatten i detaljplan Nulägesbeskrivning Topografi, geologi och nederbörd Markanvändning och markföroreningar Grundvatten Grundvattenstatus 2011 och MKN Ytvatten och dagvatten Ytvattenstatus 2011 och MKN Befintlig VA-lösning Markanvändning enligt programförslag Programmets konsekvenser för vattenmiljön Dagvattenflöden och föroreningstransport Förslag på dagvattenhantering Förutsättningar för LOD Förebyggande åtgärder Rening av dagvatten Brandvatten Behovsanalys Förutsättningar Referenslista Bilagor Grontmij AB Besök Mejerivägen 1 E-post Vendy.Lymeus@grontmij.com Box Org nr Direktnr Stockholm Styrelsens säte Stockholm Fax

3 1 Sammanfattning Ystads kommun håller för närvarande på att arbeta fram ett program för nyetablering av Öja industriområde i nordöstra Ystad. Som underlag till programmet önskar kommunen ta fram en dagvattenutredning för området. Grontmij har på uppdrag av Ystads kommun genomfört en översiktlig dagvattenutredning för Öja omfattande förutsättningar för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) samt behov och förutsättningar för brandvatten. Området är beläget i den nordösta delen av Ystads kommun och ligger inom Nybroåns avrinningsområde. Idag utgörs området främst av jordbruksmark, med en fast grund av moränlera. Grundvattnet tillhör grundvattenförekomsten SV Skånes kalkstenar och skyddas enligt dricksvattenföreskrifterna. Grundvattenytan varierar mellan ca 0,5 och 2,4 meter under markytan. Nedströms planområdet ligger Öja mosse och dagvattnet strömmar genom mossen vidare till ett dikessystem som leder till Nybroån. Nybroån mynnar ut i vattenförekomsten Sydkustens kustvatten. Nybroåns vattensystem hyser höga naturvärden med avseende på både vattenmiljöer och arter. Både Nybroån och Sydkustens kustvatten har övergödningsproblem och deras ekologiska status är klassad som måttlig. En kommunal vattenledning med dimension 350 mm går igenom området. I den södra delen av området är också det kommunala spill- och dagvattennätet utbyggt. I den norra delen av området, vid Åbergs plantskola, finns en privat dagvattenledning och ett dike. Utredningen visar att en exploatering enligt programförslaget kommer att innebära att dagvattenflödet från området kommer att öka med ca 125 %. Föroreningshalterna från industriområdet har beräknats med hjälp av schablonhalter och enligt dessa kommer halterna av de flesta prioriterade ämnena att överstiga de förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp som tagits fram av Riktvärdesgruppen. Detta innebär att dagvattnet måste renas innan det tillåts infiltrera eller ytavledas till recipient. Vilken typ av reningsmetod man bör använda beror på områdets utformning och vilka typer av industrier som kommer att etableras. Som minimikrav rekommenderas att oljeavskiljare installeras vid högfrekventa parkeringsplatser och industrier där det föreligger risk för oljespill och dylikt. Även behovet av brandvattenförsörjning är beroende av vilka verksamheters om kommer att etableras. Under förutsättning att området kommer att vara av typ B2 (industriområde med normal brandbelastning) enligt Svenskt Vattens publikation VAV P83 dimensioneras släckvattenförbrukningen till 20 l/s med ett konventionellt brandsläckningssystem. Den dimensionerande förbrukningen i området har beräknats till ca 5 l/s, vilket ger ett totalt dimensionerande flöde på 25 l/s. Med den befintliga vattenledningen på 350 mm bedöms förutsättningarna för brandvatten som goda. För att kunna göra en säker bedömning krävs dock mer information om bl.a. ledningslängd och tryck. Grontmij AB 3 (20)

4 2 Bakgrund Ystads kommun håller för närvarande på att arbeta fram ett program för nyetablering av Öja industriområde i nordöstra Ystad. Som underlag till programmet önskar kommunen ta fram en dagvattenutredning för området. Man planerar att lägga handelsinriktade verksamheter i den nordvästra delen av området, utmed Kristianstadvägen, och småindustrier, verkstäder, garage mm längre söderut. Planen kommer dock att anpassas efter bl.a. dagvattensituationen. 2.1 Beskrivning av uppdraget Uppdraget avser en utredning av dagvattenhanteringen i området. Utredningen omfattar förutsättningar för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) samt behov och förutsättningar för brandvatten. Dagvattenutredning Utredningen innehåller följande moment: Nulägesbeskrivning Målbeskrivning Planens konsekvenser för vattenförhållanden inom och utom planområdet Förslag på dagvattenhantering Identifiering av behov och förutsättningar för brandvatten 2.2 Syfte och metod Syftet med utredningen är att skapa underlag för det program som kommunen ska ta fram för nyetableringen av Öja industriområde. I detta ingår en översiktlig beskrivning av hur dagvattensituationen i området kan komma att påverkas av nyetableringen och hur detta i sin tur påverkar recipienten. Förutsättningar för LOD och behov av fördröjning och rening av dagvatten har utretts, liksom behov av och förutsättningar för brandvatten. Som underlag har flygbilder, skisser, höjddata och övrigt material som tillhandahålls av Ystads kommun använts. 2.3 Orientering Området är ca 54 ha stort och ligger i den nordöstra delen av Ystads kommun (bild 1). I väster begränsas området av Kristianstadsvägen (Väg 19) och i öster gränsar området mot Öja mosse, som är ett populärt utflyktsmål tack vare dess rika fågel- och växtliv (bild 2). Grontmij AB 4 (20)

5 Bild 1.Orienteringskarta Bild 2. Planområdet Grontmij AB 5 (20)

6 2.4 Hantering av MKN för vatten i detaljplan Enligt Ramdirektivet för vatten ska miljömål ställas upp för att uppnå en god status för alla yt- och grundvattenförekomster inom EU. I Sverige har direktivets miljömål implementerats i lagstiftningen som miljökvalitetsnormer, MKN, och i december 2009 tog vattenmyndigheterna det första beslutet om MKN i form av kvalitetskrav för yt- och grundvattenförekomster i landet. Det är myndigheter och kommuner som ansvarar för att MKN följs och länsstyrelsen ska pröva kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan om det kan befaras att beslutet innebär att en MKN inte följs. Det är därför viktigt att i planbeskrivningen redovisa för hur MKN kommer att kunna följas och vilken påverkan planen kan ha på vattenförekomster både inom och utanför planområdet. I den här utredningen presenteras gällande MKN för grund- och ytvattenrecipienter under rubrik 3 Nulägesbeskrivning. Under rubrik 5 Detaljplanens konsekvenser för vattenmiljön redovisas hur exploateringen kan komma påverka uppfyllandet av dessa MKN. Grontmij AB 6 (20)

7 3 Nulägesbeskrivning 3.1 Topografi, geologi och nederbörd Planområdet ligger i Nybroåns avrinningsområde (se bild 3) och består huvudsakligen av åkermark som lutar ner mot sydost. En grundundersökning genomfördes 1970 och en geoteknisk undersökning genomfördes Marklutningen varierar från ca 1:8 till ca 1:40. I planområdets centrala delar finns även partier med nära nog horisontell markyta. I sydost gränsar området mot Öja mosse, som här består av tuvig betesmark med små marklutningar. Huvuddelen av området har fast grund av moränlera. Den sydöstra delen upptas av mossmark med ytliga organiska jordlager. Se bilaga 1 för en mer utförlig beskrivning av topografi och geologi. Bild 3. Nybroåns avrinningsområde Årsmedelnederbörden är ca 640 mm (Ystads kommun, 2011). Grontmij AB 7 (20)

8 3.2 Markanvändning och markföroreningar Marken används i huvudsak för jordbruksändamål. I områdets södra del finns en samling byggnader som används som kriminalvårdsanstalt. Nordost om anstalten finns också ett stort växthus. Strax norr om området ligger Åbergs Trädgård & Café, en av Sveriges äldsta plantskolor. Det finns ingen information om markföroreningar men troligtvis förekommer rester av gödnings- och bekämpningsmedel från jordbruksverksamhet. I Åbergs Trädgård används en kombination av naturgödsel och handelsgödsel/blåkorn. Kemisk förkortning av plantor tillämpas inte men däremot används kemiska bekämpningsmedel. Trafikflödet på Kristianstadsvägen förbi planområdet mättes år 2010 till i genomsnitt 8210 fordon per dygn, vilket ger upphov till låga till måttliga föroreningshalter. 3.3 Grundvatten Enligt undersökningarna från 70-talet har grundvattennivåer mindre än 1,0 m under markytan noterats inom det östra lågpartiet (Öja mosse) samt lokalt inom övriga lågpartier. Inom högre belägna delar av området var låg grundvattenytan på ca 1,5-2 m under markytan. Det är rimligt att anta att grundvattenströmningen följer avrinningen för ytvatten på ej hårdgjorda ytor. Karaktäristiskt för regionen är lättvittrade berg- och jordarter vilket ger hög motståndskraft mot försurning. Naturligt höga sulfathalter kan förekomma. Se bilaga Grundvattenstatus 2011 och MKN Grundvattnet tillhör vattenförekomsten SV Skånes kalkstenar vars status har klassats som god både med avseende på kvantitet och på kemi. Provtagningar tyder dock på att det finns lokala problem med höga halter klorid och en hög konduktivitet. I flera punkter har även rester av bekämpningsmedel påträffats. Vattenmyndigheten har därför bedömt att det kan finnas en risk att förekomsten inte uppnår god status Det förekommer också lokala kvantitetsproblem vilket gör att man bedömt att det föreligger en risk även för att kvantitativ status inte uppnås till 2015, även om förekomsten totalt sett har gott om vatten. Grundvattenskydd enligt dricksvattenföreskrifterna gäller för vattenförekomsten. Detta innebär att kommunens tillsynsmyndighet, i det här fallet Ystad-Österlenregionens miljöförbund, ansvarar för att människors hälsa skyddas genom säkerhetsåtgärder och information till allmänheten. 3.4 Ytvatten och dagvatten Nedströms området ligger Öja mosse, en igenväxt lagun. Förutom att den är botaniskt intressant har den ett rikt fågelliv året om. Markerna är till stor del betade men även gödslade. Några få områden har kvar sin artrikedom med orkidéarter, majviva, darrgräs. Den sällsynta kärrnockan sågs här senast Dagvattnet leds från mossen via ett dikessystem till Nybroån, som mynnar ut i vattenförekomsten Sydkustens kustvatten (bild 4). Nybroåns vattensystem hyser höga naturvärden med avseende på både vattenmiljöer och arter. Huvudfåran är dessutom utpekad av Fiskeriverket som nationellt värdefullt vatten utifrån fiskevärden. Riksantikvarieämbetet har också pekat ut värdefulla kulturmiljöer utmed Nybroån. Grontmij AB 8 (20)

9 Nybroån Sydkustens kustvatten Bild 4. Dikessystemet som leder dagvattnet till Nybroån och vidare ut i Östersjön Ytvattenstatus 2011 och MKN Både Nybroån och Sydkustens kustvatten har övergödningsproblem och deras ekologiska status är klassad som måttlig. I bild 5 och 6 nedan visas källfördelningen av fosfor- respektive kvävebelastningen i Nybroåns avrinningsområde (Södra Östersjöns vattendistrikt, 2009). Grontmij AB 9 (20)

10 Bild 5. Källfördelning för fosforbelastning i Nybroåns avrinningsområde, totalt 8195 k Bild 6. Källfördelning för kvävebelastning i Nybroåns avrinningsområde, totalt k Grontmij AB 10 (20)

11 Jordbruket är den klart dominerande källan, men även reningsverk har ett relativt stort bidrag då Nybroån är recipient för sju kommunala avloppsreningsverk. Även om alla möjliga och rimliga åtgärder vidtas för att minska näringsbelastningen bedöms att god ekologisk status inte kan uppnås förrän 2027 och därför omfattas Nybroån av en tidsfrist till 2027 med avseende på övergödning. Även Sydkustens kustvatten har fått en tidsfrist till 2021 med avseende på ekologisk status. Den höga näringsbelastningen är det största miljöproblemet i Nybroån, men det finns också problem med miljögifter. På grund av att otillräckligt dataunderlag avseende halter av prioriterade ämnen har den kemiska statusen för Nybroån ändå satts till god. Det finns dock indikationer på halter av vissa ämnen ligger nära MKN. För att få en bild av hur stort problemet med miljögifter är har påverkansanalyser för miljögifter i avrinningsområdet gjorts. Resultaten, som redovisas i bild 7, indikerar vilka källor som har stor respektive mindre betydelse för ytvatten inom Nybroåns avrinningsområde (Södra Östersjöns vattendistrikt, 2009). Bild 7. Påverkansanalys för miljögifter i Nyboråns avrinningsområde Av bilden framgår att jordbruket står för det största bidraget även av miljögifter, följt av transportinfrastruktur. Hårdgjorda ytor i avrinningsområdet har också en relativt stor betydelse för tillförseln av miljögifter. Man har också genomfört en analys av vilka typer av miljögifter som kan finnas i området, se bild 8 (Södra Östersjöns vattendistrikt, 2009). Grontmij AB 11 (20)

12 Bild 8. Sannolikhet av förekomst av miljögifter i Nybroåns avrinningsområde Enligt analysen är det mycket troligt att det förekommer PFOS (perfluoroktansulfonat) och rester av bekämpningsmedel i området. Det är också sannolikt att området är påverkat av metaller och PAH (polycykliska aromatiska kolväten). Det finns dock inga mätningar som visar halter över gränsvärdena för prioriterade ämnen. PFOS och andra perfluorerande ämnen används inom industrin som vatten-, fett- och smutsavvisare. Ämnena finns bland annat i impregneringsmedel och rengöringsmedel. Bekämpningsmedel används i stor utsträckning inom jordbruket och läckage från jordbruks- och skogsmark är också den största källan till utsläpp av metaller. Bilavgaser och slitage av bildäck och vägmaterial är de största källorna till PAH, som i första hand sprids till luften men en stor del hamnar så småningom i vattenmiljön. Gällande MKN för både Nybroån och Sydkustens kustvatten är satt till god kemisk status 2015, men man bedömer att det föreligger risk att detta inte uppnås. 3.5 Befintlig VA-lösning Området är anslutet till det kommunala VA-nätet. Avloppsnätet är ett separerat system, dvs. dag- och spillvatten transporteras i separata ledningar. En vattenledning med dimension 350 mm går igenom området. I den norra delen av området, vid Åbergs plantskola, finns en dagvattenledning och ett dike som ägs av ett privat dikningsföretag. Problem med översvämningar till följd av stopp i ledningen har förekommit men dessa ska nu vara åtgärdade av dikningsföretaget. Ledningsdragning och dimension på befintlig vattenledning framgår av bilaga 3. Grontmij AB 12 (20)

13 4 Markanvändning enligt programförslag Området föreslås omvandlas till ett industriområde med handelsinriktade verksamheter utmed Kristianstadsvägen och småindustrier, garage, verkstäder och liknande i områdets sydöstra delar. En ungefärlig indelning i de två verksamhetstyperna visas på bild 9. Handel Industri Bild 9. Planerad verksamhetsindelning Grontmij AB 13 (20)

14 5 Programmets konsekvenser för vattenmiljön 5.1 Dagvattenflöden och föroreningstransport Dagvatten anses vara den huvudsakliga föroreningskällan till sjöar och vattendrag i eller i närheten av städer. Vilka typer av föroreningar som transporteras med dagvattnet beror på markanvändningen på de ytor som dagvattnet kommit i kontakt med. Vanligtvis uppvisar dagvatten från motorvägar och industriområden högre föroreningskoncentration än dagvatten från andra typer av ytor. Risken för grundvattenförorening ökar alltid vid exploatering, och då främst under byggskedet. LOD innebär också att mängden dagvatten som infiltrerar i marken ökar, vilket gör att eventuella markföroreningar lättare transporteras vidare till grundvattnet. Ökad trafik och fordonsparkering innebär också ett ökat antal föroreningskällor. För att bedöma reningsbehovet av dagvatten behövs riktvärden. I dagsläget saknas nationella riktvärden och en nationell metodik för att ta fram platsspecifika riktvärden. I den här utredningen används det förslag till riktvärden (årsmedelvärden) som är framtagna inom ramen för regionala dagvattennätverket i Stockholms län (Riktvärdesgruppen, 2009). Dessa riktvärden är framtagna av ett antal kommuner, VA-huvudmän och konsulter. I förslaget används tre olika nivåer beroende på utsläppspunkt. Nivå 1 används vid direktutsläpp till recipient, nivå 2 för delområden som inte har direktutsläpp till recipient och nivå 3 för en specifik verksamhetsutövare som inte har direktutsläpp till recipient. Är recipienten en mindre sjö, en havsvik eller ett vattendrag betecknas de M. För hav och stora sjöar är beteckningen S och för verksamhetsutövare VU. I tabell 4 nedan presenteras de föreslagna riktvärdena. Tabell 4. Föreslagna riktvärden för dagvattenutsläpp Riktvärde Ämne Enhet 1M 2M 1S 2S 3VU P mg/l 0,16 0,18 0,20 0,25 0,25 N mg/l 2,0 2,5 2,5 3,0 3,5 Pb µg/l Cu µg/l Zn µg/l Cd µg/l 0,40 0,50 0,45 0,50 0,50 Cr µg/l Ni µg/l SS mg/l olja mg/l 0,40 0,70 0,50 0,70 1,0 Nybroån klassas som en mindre recipient (M) och ytavrinnande dagvatten från planområdet inte direkt ut i ån, utan genomgår viss rening i Öja mosse och det dikessystem som leder till Nybroån. Eftersom både Nybroån och Sydkustens kustvatten uppvisar övergödningssymptom är det viktigt att planförslaget inte ökar näringsbelastningen i någon betydande utsträckning. För att kunna jämföra planförslagets dagvattenflöden och föroreningstransport med dagens förhållanden har området delats in olika typytor utifrån markanvändning. Befintliga ytor har identifierats och uppmätts utifrån satellitfoto medan planerad markanvändning har approximerats till typytan Industriområde mindre förorenat. Avrinnande föroreningsmängder har sedan beräknats genom att den genomsnittliga årsmedelnederbörden har multipliceras med avrinningskoefficienten och schablonhalterna för respektive typyta. Avrinningskoefficienter och schablonhalter har hämtats från Larm (2011). Se bilaga 4 för redovisning av beräkningar. I beräkningarna antas en årsmedelnederbörd på 640 mm. Grontmij AB 14 (20)

15 I tabell 1 redovisas avrinningskoefficienter och schablonhalter för de olika typytorna. Tabell 1. Avrinningskoefficienter och schablonhalter för typytor inom planområdet P N Pb Cu Zn Cd Cr Typ av markyta φ mg/l mg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l Ni µg/l SS mg/l Jordbruksmark 0,26 0,22 5,3 9, ,10 0,10 1, ,15 Gräs-/ängsmark 0,08 0,20 1,0 6, ,30 2,0 0, ,20 Parkering 0,85 0,10 1, , , ,80 Ind.omr. (mindre förorenat) 0,60 0,29 1, ,1 9, ,7 Tak 0,90 0,03 2,0 2, ,08 0,17 0, Idag utgörs planområdet främst av jordbruksmark (ca 50 %) och gräsytor (ca 40 %). Resterande ytor består av byggnader och parkeringsytor/vägar. De genomsnittliga schablonhalterna i dagvattnet före respektive efter exploatering framgår av tabell 2 och 3. Tabell 2. Föroreningshalter i dagvattnet från befintliga ytor P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni SS olja Ämne mg/l mg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l Halt 0,194 3,12 9,52 16,6 35,5 0,209 2,21 0,82 79,0 0,224 Tabell 3. Föroreningshalter i dagvattnet från planerat industriområde P N Pb Cu Zn Cd Cr Ni SS olja Ämne mg/l mg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l Halt 0,29 1,6 25,0 35, ,10 9,60 12,0 80,0 1,70 Vid jämförelse mellan halterna i tabell 2 och 3 och de föreslagna riktvärdena i tabell 1 framgår att riktvärdena för fosfor, kväve och suspenderat material överstigs under befintliga förhållanden och att samtliga riktvärden utom för kväve, krom och nickel överstigs vid exploatering. Samtliga halter stiger till följd av planförslaget, utom kvävehalten som sjunker. I tabell 4 och 5 redovisas de totala mängderna dagvatten och föroreningar som alstras av de olika typytorna. Tabell 4. Föroreningstransport och dagvattenflöden från befintliga ytor Typ av markyta Q m 3 /år P k N k Pb Cu Zn Cd Cr Ni SS k olja k Jordbruksmark , ,33 4,33 21, ,49 Gräs-/ängsm ,02 10,1 60, ,02 20,2 5, ,02 Parkering ,72 29, , ,8 Tak ,30 23,0 23, ,92 1,96 4, ,00 Summa , , ,3 Tabell 5. Föroreningstransport och dagvattenflöden från planerat industriområde Typ av markyta Q m 3 /år P k N k Pb Cu Zn Cd Cr Ni SS k Ind.omr , Summa , I tabell 10 redovisas den totala skillnaden i dagvattenflöden och föroreningsmängder som planförslaget skulle innebära. olja mg/l olja k Tabell 10. Total ökning av årlig dagvattenvolym och föroreningsmängder till följd av planförslaget Grontmij AB 15 (20)

16 Q m 3/ år P k N k Pb Cu Zn Cd Cr Ni SS k olja k mängd , % Beräkningarna visar att exploateringen kommer att bidra med ökad föroreningstrasport till yt- och grundvatten med avseende på de ämnen som tagits upp av Riktvärdesgruppen. Förutom dessa ämnen är det sannolikt att även transporten av vissa andra ämnen, såsom PFOS (perfluoroktansulfonat) och PAH (polycykliska aromatiska kolväten), kommer att öka. Detta beror dock på vilka typer av industrier som kommer att etableras och i vilken utsträckning området kommer att bidra till ökat trafikbelastning. Grontmij AB 16 (20)

17 6 Förslag på dagvattenhantering 6.1 Förutsättningar för LOD Det nya industriområdet kommer enligt beräkningarna i föregående avsnitt att ge upphov till ett dagvattenflöde på ca m 3 /år, dvs. ca l/dygn. Nederbörden kommer naturligt att avrinna åt Öja mosse i sydost, antingen som ytavrinning eller via grundvattnet. För att infiltration eller perkolation ska kunna tillämpas bör grundvattenytan ligga minst 1,25 m under markytan. Även täta jordlager (lera, silt) bör ligga minst 1,25 m under markytan. Grundvattnet i planområdet låg vid den geotekniska undersökningen 1978 på 0,5-2,4 m i borrhålen, med ett medeltal på ca 1,3 m. Jordprofilerna i de flesta borrhålen innehöll ler- eller siltlager på mindre än 1,25 meters djup. Sett i sin helhet utgjordes jordlagren främst av moränlera, vilket innebär att marken har låg naturlig infiltrationskapacitet (k < 10-9 ). Grundförhållandena enligt den geotekniska undersökningen medger att lokalt omhändertagande av dagvatten från det nya industriområdet kan tillämpas endast om fördröjning tillämpas. 6.2 Förebyggande åtgärder Ett bra sätt att minska dagvattenflödet och föroreningstransporten från området är att redan i detaljplanen specificera olika förebyggande åtgärder. En sådan åtgärd kan vara att endast använda miljövänliga material för tak och andra byggnadskonstruktioner (t. ex undvika koppar och zink). Man kan också begränsa högsta tillåtna dagvattenflöde ut området eller vissa delar av det, t.ex. till 1 l/s, ha. Ett generellt minskande av dagvattenflöden kan åstadkommas genom att projektera för gröna tak, permeabla ytskikt och planteringsytor så att dagvattnet fördröjs och tas upp av växtlighet. 6.3 Rening av dagvatten Enligt beräkningarna i föregående avsnitt kommer samtliga riktvärden utom de för kväve, krom och nickel att överstigas vid exploatering. Detta innebär att dagvattnet från industriområdet behöver renas innan det infiltrerar/ytavleds till recipient. Vilka reningssteg som är lämpliga beror på områdets utformning och på vilka verksamheter som kommer att bedrivas i området. Exempel som kan bli aktuella för Öja är: Oljeavskiljare Brunnsfilter Sedimentationsmagasin Minimikravet är att dagvattnet genomgår oljeavskiljning eller motsvarande om det trafikeras med tunga fordon eller har högfrekventerade parkeringsplatser. Bensinstationer ska ha separat oljeavskiljare för dagvatten. Garage som är större än 50 m 2 bör förses med oljeavskiljare med larm. Ett alternativ till oljeavskiljare skulle kunna vara så kallade brunnsfilter. Brunnsfilterinsatser placeras i enskilda dagvattenbrunnar. Vattnet rinner genom filtret som absorberar föroreningar. En nackdel med brunnsfilter är att de måste bytas ca 2-4 gånger per år då de sätter igen. Grontmij AB 17 (20)

18 7 Brandvatten 7.1 Behovsanalys Det blivande industriområdet klassas som områdestyp B enligt Svenskt Vattens publikation VAV P83 tabell 2.3. Detta innebär att ett konventionellt brandsläckningssystem med brandposter måste tillämpas. Beroende på vilka verksamheter som kommer att etableras i området gäller brandbelastning 1-4, där 1 är låg brandbelastning och 4 är exceptionell brandbelastning. I den här utredningen antas Normal brandbelastning, dvs. brandsäkra byggnader utan upplag av brännbart material*. Detta innebär en släckvattenförbrukning på 20 l/s. Avståndet mellan brandposterna bör inte överstiga ca 150 m. Detta innebär att varje brandpost täcker en yta på = m 2 = 2,25 ha. Den totala arean är ca 54 ha vilket ger totalt 54/2,25 = 25 st brandposter i området. Antalet brandposter är dock beroende av områdets utformning varför den beräknade siffran kan komma att justeras längre fram. Från varje enskild brandpost bör 10 l/s kunna tas ut och trycket bör vara minst 15 mvp över markplanet. Lägsta trycknivå i förbindelsepunkt vara m över högsta tappställe. (VAV P83) * Om verksamheter med högre brandbelastning etableras måste brandreservoarer för sprinklersystem installeras. VA-lagen ålägger inte VA-verket att dimensionera och utrusta vattenförsörjningsanläggningen för att tillgodose vattenbehovet för sprinklersystem utan detta är aktuella verksamhetsutövares ansvar. 7.2 Förutsättningar För att visa förutsättningarna för brandvatten räknas den dimensionerande förbrukningen för området ut, enligt följande:,, där A handel, industri = handel/industriareal (ha) q s = specifik förbrukning (l/s,ha) ct max = max-tim-faktor Förbrukning för industri och tjänsteservice kan variera kraftigt och bör detaljstuderas i varje enskilt fall. Vid översiktsplanering vet man oftast inte vilka verksamheter som kommer att etableras inom ett planerat industriområde utan man måste göra vissa antaganden. Den dimensionerande förbrukningen för Öja industriområde beräknas med följande antaganden: Den specifika förbrukningen är 0,05 l/s,ha (medelvärde från 15 småindustrier i Malmö) Max-tim-faktorn är 2 (faktorn är 1,5-3 för småindustriområden) Detta ger en dimensionerande förbrukning på:, 54 0,05 2 5,4 / Dimensionerande flöde vid släckvattenuttag blir då ,4 25 l/s Om den befintliga gjutjärnsledningen med dimension 350 mm har råhetstalet k = 1,0 ger detta flöde en friktionsförlust på ca 3 (VAV P83 bilaga 4). Då ledningens längd och tryck är okända kan den totala förlusten eller konsekvenserna för anslutna abonnenter längre norrut inte fastställas. Tryckförlusten blir dock alltså ca 3m/km, vilket måste beaktas som en liten förlust och därför bedöms förutsättningarna för brandvatten vara goda. Grontmij AB 18 (20)

19 8 Referenslista Vatteninformationssystem Sverige ( ) Ystad kommun ( ) Larm ( ) Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt (2009). Förslag till Åtgärdsprogram för Södra Östersjöns vattendistrikt - Underlagsmaterial Svenskt Vatten (2001). Allmänna vattenledningsnät. Anvisningar för utformning, förnyelse och beräkning. Publikation VAV P83. Grontmij AB 19 (20)

20 9 Bilagor Bilaga 1: Översiktlig geoteknisk undersökning för utvidgad stadsplan över Öja industrimark, Geosyd AB, 1978 Bilaga 2. Utlåtande över grundundersökning för stadsplan inom del av Öja industripark i Ystad, Malmöhus län, K-konsult, 1970 Bilaga 3. Befintliga VA-ledningar Bilaga 4. Formler och beräkningar Grontmij AB 20 (20)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Inledning I detta redogörs för flödes- och föroreningssituationen inom Östra Torps detaljplaneområde före och efter exploatering

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1 OKQ8 detaljplan Kungsbro 1:1 Stockholm 2015-01-26 detaljplan Kungsbro 1:1 Datum 2015-01-26 Uppdragsnummer 1320011273 Utgåva/Status Version 1 Cecilia Sköld Sara Jansson Ingemar Uhlin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång MiljöInvest AB Järnbrogatan 1 602 24 Norrköping Tel: 011-180220 Fax: 011-180320 Web: www.miljoinvest.se e-post: anders@miljoinvest.se Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång Utredning av behovet

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Dagvattenutredning KVARNHOLMEN UTVECKLINGS AB. Kvarnholmen DP5. Stockholm 2013-04-19

Dagvattenutredning KVARNHOLMEN UTVECKLINGS AB. Kvarnholmen DP5. Stockholm 2013-04-19 KVARNHOLMEN UTVECKLINGS AB Stockholm 2013-04-19 Datum 2013-04-19 Uppdragsnummer 61190723501 Håkan Olofsson Linnéa Sörenby Magnus Biderheim Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009,

Läs mer

Bilaga 1. Dagvattenutredning för detaljplan ETERN 3, Umeå SAMRÅDSHANDLING. Sundsvall 2014-03-07

Bilaga 1. Dagvattenutredning för detaljplan ETERN 3, Umeå SAMRÅDSHANDLING. Sundsvall 2014-03-07 Bilaga 1 Dagvattenutredning för detaljplan ETERN 3, Umeå SAMRÅDSHANDLING Sundsvall 2014-03-07 Dagvattenutredning för detaljplan ETERN 3, Umeå Datum 2014-06-04 Uppdragsnummer 1320006428 Utgåva/Status 1

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Lindbacka Västra, område D Gävle kommun UPPDRAGSNUMMER 1832361000 2015-09-10 SWECO VA & VATTENRESURSER

RAPPORT. Dagvattenutredning Lindbacka Västra, område D Gävle kommun UPPDRAGSNUMMER 1832361000 2015-09-10 SWECO VA & VATTENRESURSER Dagvattenutredning Lindbacka Västra, område D Gävle kommun UPPDRAGSNUMMER 1832361000 SWECO VA & VATTENRESURSER IRINA PERSSON, PHILIP KARLSSON, HEIDI GRAEFFE OCH HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning

Läs mer

Utsläpp till vatten. Program för Airport city. Härryda kommun 2011-05-13. Upprättad av: Anne Thorén och Åsa Ottosson Granskad av Mikael Bengtsson

Utsläpp till vatten. Program för Airport city. Härryda kommun 2011-05-13. Upprättad av: Anne Thorén och Åsa Ottosson Granskad av Mikael Bengtsson Utsläpp till vatten Program för Airport city Härryda kommun 2011-05-13 Upprättad av: Anne Thorén och Åsa Ottosson Granskad av Mikael Bengtsson Kund Swedavia Flygplatsfastigheter i Landvetter AB, Härryda

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Christian Sandholm Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelnings tillsyn Miljöbalken med förordningar, Allmänna hänsynsreglerna, förordning om miljöstörande

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20 Fullskaleförsök med dagvattenfilter, Nacka Kommun Talare: Henrik Alm, Sweco Järlasjö Inte god status idag Näringsrik, kemiskt påverkad Åtgärder i sjöar uppströms Åtgärder för urbant dagvatten 1 Försök

Läs mer

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Utbyggnad av väg och Va-ledningar Aqua Canale AB har fått i uppdrag att projektera vägar och va-ledningar inom planområdet på Bön. Förslaget

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

RAPPORT. Fyrklövern BRABO STOCKHOLM AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER 1143669000 2014-09-12 PER BOHOLM TOBIAS RENLUND

RAPPORT. Fyrklövern BRABO STOCKHOLM AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER 1143669000 2014-09-12 PER BOHOLM TOBIAS RENLUND BRABO STOCKHOLM AB Fyrklövern UPPDRAGSNUMMER 1143669000 DAGVATTENUTREDNING STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN PER BOHOLM TOBIAS RENLUND Sweco Sammanfattning Upplands Väsbys kommun ingår i Oxunda Vattensamverkan

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning för detaljplan Biltema. Stockholm, 2015-05-06

Haninge kommun. Dagvattenutredning för detaljplan Biltema. Stockholm, 2015-05-06 Haninge kommun Dagvattenutredning för detaljplan Biltema Stockholm, 2015-05-06 Dagvattenutredning Detaljplan Biltema Dagvattenutredning Datum 2015-05-06 Uppdragsnummer 1320013064 Utgåva/Status Version

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning Uppdrag nr 15U26778 PM Dagvattenutredning Västra Rosersberg Sigtuna kommun www.bjerking.se Sida 2 (32) PM Uppdragsnamn Dagvattenutredning Västra Rosersberg Sigtuna kommun Rosersberg 10:262 Kilenkrysset

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

Planeringsunderlag för Märstaån

Planeringsunderlag för Märstaån Planeringsunderlag för Märstaån Förbättringsbehov, belastningsutrymme och åtgärdsmöjligheter med hänsyn till miljökvalitetsnormer för vatten Inventering av vattenväxter i Garnsviken 2014 Författare: Anna

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

Dagvattenutredning Smedsmora 1:13 och 1:15 Norrtälje kommun

Dagvattenutredning Smedsmora 1:13 och 1:15 Norrtälje kommun Grap Dagvattenutredning Smedsmora 1:13 och 1:15 Norrtälje kommun Cecilia Sköld Geosigma AB SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Tommy Lundberg Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 20 Antal Bilagor:

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr.

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. 2015-017 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten Uppdragsnr: 10133309 1 (6) PM Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten John Sternbeck, WSP Inledning Slussen i Stockholm är uttjänt och behöver byggas om. Den nuvarande avtappningskapaciteten

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt

Riktlinjer för fordonstvätt Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning 2013-08-19 37 Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning, 2013-08-19,

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514 Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Samrådshandling 2015-06-23 Sida 1 (10) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga,

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING ERSMARK 1:7, 2:7, m fl. Rapport. 2015-07-10 Upprättad av: Tara Roxendal Granskad av: Linda Hörnsten

DAGVATTENUTREDNING ERSMARK 1:7, 2:7, m fl. Rapport. 2015-07-10 Upprättad av: Tara Roxendal Granskad av: Linda Hörnsten DAGVATTENUTREDNING ERSMARK 1:7, 2:7, m fl. Rapport 2015-07-10 Upprättad av: Tara Granskad av: Linda Hörnsten DAGVATTENUTREDNING ERSMARK 1:7, 2:7, m fl KUND Umeå kommun Detaljplanering 901 84 Umeå KONSULT

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Dagvattenutredning Kållered köpstad

Dagvattenutredning Kållered köpstad Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2015-06-01 Project ID 702224 Client Mölndals Kommun Dagvattenutredning Kållered köpstad ÅF-Infrastructure

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Uppföljning av fem dagvattenanläggningar i

Uppföljning av fem dagvattenanläggningar i Uppföljning av fem dagvattenanläggningar i norra Stockholmsområdet NOS-dagvatten Jonas Andersson och Daniel Stråe WRS Uppsala AB Föroreningar i dagvatten Stockholm 30 november 2010 Projektet Uppföljning

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona

Mätningar av tungmetaller i. fallande stoft i Landskrona Miljöförvaltningen Mätningar av tungmetaller i fallande stoft i Landskrona 2012 Victoria Karlstedt Rapport 2013:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING datum 2012-09-20 diarienummer 2010-00439 Dp 5234 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan för fastigheten VÄKTAREN 4 mm i Hamnen i Malmö Ärendet har bedömts vara av den karaktären att det enligt plan- och

Läs mer

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: 040-25 22 95 Mobil: 070-28 06 905 E-post. Ola.Gustafsson@lansstyrelsen.se VATTENSTRATEGISKA ENHETEN Arbetar med: Vatten och marina direktivet Miljömål

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Eslövs kommuns allmänna avloppsanläggningar. Gäller från 1

Läs mer

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24

Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Presentation av vattenmyndighetens samrådsmaterial Grundvattenrådet för Kristianstadslätten 2009-04-24 Sjöar Vattendrag Grundvatten Kustvatten Hillevi Hägnesten Vattenstrategiska enheten 040-25 26 20,

Läs mer

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde 1 (12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Avgränsning och antaganden... 3 1.3 Definitioner... 4 2 Beräkningar

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer... 3 4. Trestegsprincipen... 4 4.1 Lokalt

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde

Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde Åtgärdsförslag för Snärjebäckens avrinningsområde Sammanfattning I Snärjebäcken finns problem med miljögifter, försurning, övergödning och fysiska förändringar. Ansvariga myndigheter för att åtgärda miljöproblemen

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Riktlinjer för olje-, slam- och fettavskiljare i Partille kommun

Riktlinjer för olje-, slam- och fettavskiljare i Partille kommun Riktlinjer för olje-, slam- och fettavskiljare i Partille kommun Fastställda i Bygg- och miljönämnden 2008-09-01 Reviderade 2011-06-20 Reviderade 2015-02-23 Reviderade 2015-10-19 1. Inledning Dessa riktlinjer

Läs mer

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar

PM Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar Hr PM 2006-06-19 Sollentuna kommun Avrinningsområdesbestämning och föroreningsberäkningar för dagvatten 1143 245 000 Föroreningsberäkningar för dagvatten till Edsviken inom Sollentuna kommun Inledning...

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Dagvattenhantering Bolinder Strand

Dagvattenhantering Bolinder Strand Bolinder Strand Stockholm 2012-08-22 Dagvattenhantering Bolinder Strand Bakgrund JM planerar kompletterande byggnation av flerbostadshus i Bolinder Strand. Tre nya områden utreds; A, B och C samt ett parkeringshus

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Sammanfattning Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten är en gruppering av de sjutton kustvattenförekomsterna Hossmoviken, Västra sjön, S n Kalmarsund,

Läs mer

Bilaga D: Lakvattnets karaktär

Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bakgrund I deldomen avses med lakvatten allt vatten som samlas upp inom avfallsanläggningen. Då uppsamlat vatten har olika karaktär, och därmed olika behandlingsbarhet, har

Läs mer

RAPPORT. Mellingeholm dagvatten NORRTÄLJE KOMMUN RAPPORT. 2012-06-25, Reviderad 2012-08-30 & 13-09-11. Sweco Environment AB

RAPPORT. Mellingeholm dagvatten NORRTÄLJE KOMMUN RAPPORT. 2012-06-25, Reviderad 2012-08-30 & 13-09-11. Sweco Environment AB NORRTÄLJE KOMMUN Mellingeholm dagvatten Uppdragsnummer 1832241000 2012-06-25, Reviderad 2012-08-30 & 13-09-11 Sweco Environment AB Frida Nolkrantz Henrik Alm Irina Persson 1 (29) S w e co Kungsgatan 62

Läs mer

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE AGATA

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423 NCC Boende Kvarnbyterrassen Dagvattenutredning 2012-02-22 Uppdragsnummer: 7180423 Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt NCC Boende Kvarnbyterrassen Handlingens status Datum 2012-02-22 Rubrik

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Tumba, maj 2013 Behovsbedömningen av detaljplan vid Rågången är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Dagvattenhantering i Stockholm

Dagvattenhantering i Stockholm SIDAN 1 Dagvattenhantering i Stockholm Nuläge och framtida inriktning Jens Fagerberg, Stockholm Vatten AB Stina Thörnelöf, Miljöförvaltningen Dagvattensystemet i Stockholm Kombinerat system dagvatten och

Läs mer

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Kommunstyrelsen 2015-05-05 1 (7) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2014:466 Lars-Erik Dahlin 016-710 12 47 Kommunstyrelsen Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN

KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN 1 KOMPLETTERING AV DAGVATTENUTREDNING FÖR ORREN 1 OCH 10, NORRTÄLJE KOMMUN Objekt: Orren 1 o. 10 Norrtälje kommun Datum: 2017-10-12 Uppdragsgivare: Jan Bogefors, Jabo Bygg AB Handläggare: Lars Källered

Läs mer