LS-LED Landstingsstyrelsens beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2006-04-03 LS-LED06-115. Landstingsstyrelsens beslut"

Transkript

1 PROTOKOLL DATUM DIARIENR LS-LED Landstingsstyrelsens svar på revisionens granskning av landstingets policy/riktlinjer för resor i tjänsten Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar att revidera landstingets resepolicy. 2. Landstingsstyrelsen lämnar ett fördjupat svar till revisionen vid sammanträdet i juni. Ärendebeskrivning Landstinget Sörmlands revisionskontor genomförde under 2005 ett antal granskningar inom områdena resor, behovsbilar och bensinkort. Revisorerna vill ha landstingsstyrelsens synpunkter på revisionsrapporten senast den 24 april Granskningarna visade att såväl policy som riktlinjer inte var tillräckligt väl kända inom organisationen och att policyn behöver revideras och tydliggöras inom flera områden. Landstinget Sörmland skiljer på policy och riktlinjer. Policyn är koncernövergripande och fastslår mål och principer. Utifrån av Landstingsfullmäktige beslutade policies tas sedan riktlinjer fram på en mera detaljerad nivå. Ovanstående beslutssats 2 hänför sig till det faktum att tiden från nu och fram till den 24 april är alltför kort för att hinna göra en ordentlig genomgång av ärendet. För att säkerställa att landstingsstyrelsen får ett bättre fungerande instrument för uppföljning med god kvalitet, beslutar landstingsstyrelsen redan nu att gällande resepolicy skall revideras Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel fax landstinget.sormland@dll.se ORG NR g:\enheter\adm\politiska dokument\landstingsstyrelsen\protokoll\ls 06\( 4) april\ 34 revsvar resepolicy\ 34.doc Utskriftsdatum: :36 SID 1(2)

2 PROTOKOLL DATUM DIARIENR LS-LED Bilaga 1. Landstingsstyrelsens svar 2. Revisionens granskning av landstingets policy/riktlinjer för resor i tjänsten Protokollsutdrag till Landstingets revision Personalenheten Akten ORG NR g:\enheter\adm\politiska dokument\landstingsstyrelsen\protokoll\ls 06\( 4) april\ 34 revsvar resepolicy\ 34.doc Utskriftsdatum: :36 SID 2(2)

3 Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1 LS 34/06 DATUM DIARIENR LS-LED Landstingsstyrelsens svar på revisionens granskning av landstingets policy/riktlinjer för resor i tjänsten Landstinget Sörmlands revisionskontor genomförde under 2005 ett antal granskningar inom områdena resor, behovsbilar och bensinkort. Granskningarna visade att såväl policy som riktlinjer inte var tillräckligt väl kända inom organisationen. Policyn behöver bl a revideras och tydliggöras inom områdena begrepp och termer, ansvar och befogenheter samt uppföljning och kvalitet. Landstinget Sörmland skiljer på policy och riktlinjer. Policyn är koncernövergripande och fastslår mål och principer. Utifrån av Landstingsfullmäktige beslutade policies tas sedan riktlinjer fram på en mera detaljerad nivå. För att säkerställa att Landstingsstyrelsen får ett bättre fungerande instrument för uppföljning med god kvalitet, beslutar landstingsstyrelsen att revidera nu aktuell resepolicy. Gustaf Wachtmeister Ordförande landstingsstyrelsen Lars Andåker Landstingsdirektör Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se ORG NR G:\Enheter\Adm\Politiska dokument\landstingsstyrelsen\protokoll\ls 06\( 4) April\ 34 Revsvar resepolicy\bil 1 Svaret.doc Utskriftsdatum: SID 1(1) :36

4

5 RAPPORT ÖVER GRANSKNINGEN AV: LANDSTINGETS SÖRMLANDS POLICY/RIKTLINJER FÖR RESOR I TJÄNSTEN 2005

6 SAMMANFATTNING Landstinget Sörmlands revisionskontor har under 2005 granskat landstingets Policy/riktlinjer för resor i tjänsten (resepolicy). Tidigare interna kontrollgranskningar inom området har visat att resepolicyn i olika utsträckning är känd inom landstingsorganisationen och att det är svårt att bedöma följsamheten mot policyn. Med anledning av detta har revisionskontoret särskilt granskat resepolicyn och denna rapport behandlar hur aktuellt område skulle kunna förbättras. Bland annat noteras och föreslås följande: En väsentlig del som saknas i landstingets policydokument idag och som har betydelse för genomförandet av policyns inriktning, är ett klargörande av ansvar och befogenheter. De begrepp som används i dokumentet kan tydliggöras för att inom Landstinget Sörmland skapa en enhetlig syn på vad som avses. Exempel är begreppen tjänsteresa kontra övriga person- och varutransporter, tjänstebil till skillnad från behovsbil, egen bil etcetera. Av Policyn/riktlinjerna bör det framgå att de avtal Landstinget Sörmland har med externa leverantörer måste följas vid tex bokning av resor eller tankning av bilar. I samband med detta kan även framgå vilken rutin som skall gälla vid bokning av resor. Gällande policy/riktlinjer måste i större utsträckning göras känd ute i landstingets olika verksamheter. Med anledning av ovanstående föreslår revisorerna landstingsstyrelsen att revidera aktuellt dokument för att säkerställa att landstingsstyrelsen får ett fungerande verktyg för uppföljning, planering och kontroll av resor som företas i tjänsten. För att underlätta arbetet bifogas i slutet av detta dokument revisorernas uppfattning om vad en resepolicy bör innehålla. Dessutom bifogas ett dokument från före detta KA Servicekonsult som på ett bra sätt tydliggör regler och rutiner för användningen av bilar inom Landstinget Sörmland. ORG NR h:\gemensam\ik\resepolicy\rapport över granskning resepolicy.doc Utskriftsdatum: :06 SID 2(7)

7 BAKGRUND Som ett led i den löpande granskningen av landstingets interna kontroll genomförde revisionskontoret under 2005 ett antal granskningar inom områdena resor, behovsbilar och bensinkort. Granskningsinsatser genomfördes vid ett antal skickprovsvis utvalda enheter inom Landstinget Sörmland. Vid granskningarna framkom, förutom de resultat som delgivits respektive divisionschef/förvaltningschef i separat rapport, att Landstinget Sörmlands resepolicy är föga känd på de platser revisionskontoret besökt och att följsamheten mot de avtal som Landstinget Sörmland slutit med externa leverantörer är varierande. Mot bakgrund av ovanstående har därför Landstingets Revisorer uppdragit åt revisionskontoret att särskilt granska Landstinget Sörmlands policy för resor i tjänsten, vilket har genomförts slutet av LANDSTINGET SÖRMLANDS POLICY FÖR RESOR I TJÄNSTEN Landstinget Sörmlands Policy/riktlinjer för resor i tjänsten kom till efter det att landstingsfullmäktige i oktober 2003 gav lanstigsstyrelsen (LS) i uppdrag att utarbeta regler som beaktade intentionerna i motionen Porrfritt boende (LF57/03). Vid behandlingen av motionen hade LS konstaterat att Landstinget Sörmland saknade en resepolicy. Vid landstingsfullmäktiges sammanträde den 3-4 juni samma år hade fullmäktige antagit ett Miljöpolitiskt program med folkhälsoperspektiv (LF47/03), för perioden Ett av de övergripande målen var att minska miljöbelastningen från transporter vilket inarbetades i det policydokument som slutligen antogs av LS i januari 2005; Policy/riktlinjer för resor i tjänsten (LS3/05). I policyn står inledningsvis att Policyn/riktlinjerna har fastställts för att tjänsteresor ska företas så kostnadseffektivt som möjligt och med hänsyn tagen till rådande miljö- och trafiksäkerhetsaspekter. Revisorerna tar i denna rapport upp ytterligare områden som idag inte regleras i landstingets policydokument. Revisorerna är av den uppfattningen att dessa inte heller regleras i annat sammanhang varvid revisorerna rekommenderar landstingsstyrelsen att revidera gällande policy/riktlinjer. Områden som idag saknas innefattar bland annat reglering av ansvar och befogenheter vad gäller resor samt hänvisning till gällande avtal med extern leverantör. ORG NR h:\gemensam\ik\resepolicy\rapport över granskning resepolicy.doc Utskriftsdatum: :06 SID 3(7)

8 Begrepp i policyn/riktlinjerna I inledningen förklaras att policyn/riktlinjerna ska gälla resor i tjänsten. Vad som menas med resor i tjänsten är inte närmare specificerat med avseende på om policyn/riktlinjerna också avser tex transportarbete eller förtroendevaldas resor. Däremot går det att läsa av inledningen att så kallade övriga person- och varutransporter inte omfattas av policyn/riktlinjerna men bestämmelserna skall tillämpas även där i görligaste mån. För att ovanstående övriga person- och varutransporter skall vara möjliga för den anställde att skilja från resor i tjänsten måste begreppet tydliggöras. Det bör även framgå huruvida förtroendevalda omfattas av policyn/riktlinjerna. På andra ställen i dokumentet återfinns liknande otydligheter, däribland under stycket Bilresor där det talas om landstingets egna bilar. Det bör tydliggöras vilka bilar som skall falla under en sådan skrivning, om det enbart är landstingets egenägda bilar, bilar som hyrs genom t ex Hertz, eller rentav båda alternativen. Skall begreppet även innefatta transportfordon i form av t ex minibussar eller fordon som transporterar gods, bör detta framgå. Under rubriken Miljö och trafiksäkerhet frångås begreppet egna bilar och istället används tjänstebilar. I ett annat stycke används termerna behovsbilar och avdelningsbilar. Revisorerna rekommenderar landstingsstyrelsen att arbeta fram begrepp som kan användas för resor i tjänsten inom Landstinget Sörmland. Dessa bör sedan definieras i Policyn/riktlinjerna så att den anställde inte skall behöva tveka över innebörden. För ett exempel på tydliga definitioner av olika typer av tjänstebilar hänvisas till ett tidigare dokument från KA Servicekonsult från Dokumentet bifogas denna rapport. Ansvar och befogenheter I policyn/riktlinjerna anges att undantag från det normala förfarandet vid resor kan bli aktuellt. Under rubriken Allmänna kommunikationsmedel framgår t ex att resa med tåg skall ske i 2: a klass men att resa i 1: a klass kan förekomma efter godkännande av arbetsledning. Revisionen är av den uppfattningen att om avsteg från ordinarie regler skall tillåtas, måste det klart framgå vem som har befogenhet att besluta om sådant undantag. ORG NR h:\gemensam\ik\resepolicy\rapport över granskning resepolicy.doc Utskriftsdatum: :06 SID 4(7)

9 Policyn/riktlinjerna innehåller även otydligheter angående ansvar. Under Miljö och trafiksäkerhet framgår det att information om sparsamt körsätt skall lämnas. Motsvarande skrivning återfinns under stycket som behandlar så kallade behovsbilar. När behovsbilar nyttjas ska bildagbok föras. Revisorerna menar att resepolicyn behöver förtydligas inom dessa områden med avseende på vem som är ansvarig för uppföljningen av det som anges i policyn. En anledning till att föra bildagbok kan tex vara att möjliggöra kontroller av bensinförbrukningen mot antal körda mil, eller att följa upp hur Landstinget Sörmlands bilar används i tjänsten. Revisionen rekommenderar landstingsstyrelsen att uppdatera Policyn/riktlinjerna så att de klargör hur ansvaret för områdena i policyn skall följas upp. Revisorerna är vidare av den uppfattningen att landstingsstyrelsen bör förtydliga syfte och ändamål med bildagböckerna och säkerställa kvaliteten i dagboksföringen. Ett sätt att göra detta är att låta Centrala Biladministrationen utarbeta dagböcker med tillhörande instruktion som följer med varje bil vid inköpet. En ytterliggare ansvarsaspekt vad gäller resor är försäkringsfrågan. Enligt Policyn/riktlinjerna kan tjänsteresa ske i en anställds privata bil. En fråga att beakta är dock i vilken utsträckning den anställde och eventuella medpassagerare är försäkrade när han eller hon företar tjänsteresa i privat bil. En annan infallsvinkel är om de miljökrav som Landstinget Sörmland ställer i sådant fall även kan anses gälla för den anställdes privata bil. Revisorerna rekommenderar att landstingsstyrelsen ser över under vilka omständigheter privat bil kan användas vid tjänsteresa. Försäkrings- och miljöfrågor bör därmed också klarläggas. Rutiner för bokning av resor och följsamhet mot avtal I gällande policy nämns ingenting vad gäller rutiner för bokning av resor. Således kan man få intrycket att det står respektive förvaltning fritt att boka sina egna resor hos den leverantör man så önskar så länge det inte strider mot lagen om offentlig upphandling. I Landstinget Sörmlands ramavtal med Resecity i Nyköping AB framgår det dock, om än underförstått och ej direkt i avtalstexten, att alla bokningar bör ske genom ovan nämnd leverantör med undantag för tågbiljetter samt konferensarrangemang där t ex boende redan ingår. ORG NR h:\gemensam\ik\resepolicy\rapport över granskning resepolicy.doc Utskriftsdatum: :06 SID 5(7)

10 För att undvika kontraktsbrott rekommenderar revisorerna att Policyn/riktlinjerna uppdateras med information om vilka rutiner som skall gälla för bokning av resor. Motsvarande gäller för andra områden där Landstinget Sörmland har centrala avtal, t ex drivmedel. Med avseende på bokningsrutiner finns det för bokning av hyrbil en rutinbeskrivning på landstingets intranät Insidan. Eventuella rutiner för bokningar av resor etc. kan läggas upp på liknande sätt. Interna kontrollmoment I nuläget innehåller Policyn/riktlinjerna inte några rekommendationer för hur pris, kvalitet eller omfattning på transporter, bilåkning eller resetjänster skall kontrolleras och följas upp. Ett sådant exempel har vi sett angående behovsbilar, där bildagbok rekommenderas men där syftet med bildagböckerna inte framgår. Centrala Biladministrationen erhåller varje månad, i enlighet med överenskommelsen i avtalet, statistik från leverantören av resetjänster men utan att denna statistik används. Även om detta inte är en policyfråga anser revisionen att frågan bör lyftas fram. Ytterliggare att beakta vid bokningar av resor är hur kvaliteten på tjänsten från leverantören skall säkerställas. Leverantören garanterar i sitt avtal lägsta pris, något som åtminstone stickprovsvis bör följas upp under avtalsperioden. Revisionen rekommenderar att resepolicyn uppdateras med hur kvalitet, pris och omfattning av tjänsteresor inom landstinget skall följas upp samt vem som ansvarar för denna uppföljning. ORG NR h:\gemensam\ik\resepolicy\rapport över granskning resepolicy.doc Utskriftsdatum: :06 SID 6(7)

11 Revisionens bedömning av vad en resepolicy bör innehålla För att ett policydokument skall vara tillämpbart måste det: 1. Innehålla tydliga definitioner och avgränsningar av begrepp. 2. Klargöra ansvar och befogenheter inom det område policyn avser. En resepolicy kan byggas upp utifrån en tydlig viljeinriktning om följande: Policyn bör vara vägledande vad avser: 1. när tjänsteresa ska äga rum 2. hur tjänsteresan ska planeras 3. vilka hänsyn som ska vägas in i planeringen 4. vilka färdsätt som ska prioriteras 1. Avtalstrohet mot centralt slutna avtal 2. val av leverantör för resebyråtjänster 3. val av leverantör för person- och varutransporter 4. val av leverantör för boende 5. val av leverantörer för konferenser Ersättningsfrågor som lämpligen regleras i en resepolicy omfattar: 1. Vilken rutin som ska gälla vid beställning av resa 2. hur skall betalning ske 3. regler för rabattkort, fribiljetter, årskort och bonus 4. ersättning till resenären 5. ev anhörig som medföljer 6. försäkringsfrågor 7. assistans utomlands Utöver ovanstående kan en resepolicy även innehålla vilka krav som skall ställas på personbilar avseende: 1. Trafiksäkerhet 2. Miljö 3. Anställds bil som används i tjänsten ORG NR h:\gemensam\ik\resepolicy\rapport över granskning resepolicy.doc Utskriftsdatum: :06 SID 7(7)

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-06-19 LS-LED06-115 58 Landstingsstyrelsens svar på revisionens granskning av landstingets policy/riktlinjer för resor i tjänsten Landstingsstyrelsens beslut

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Ärendet återremitterades för ytterligare beredning. Alf Svensson yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Ärendet återremitterades för ytterligare beredning. Alf Svensson yttrade sig. - PROTOKOLL 2009-03-10 LS-LED09-514 11 Upphandla driften och förvaltningen av landstingets fastigheter. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Ärendet återremitterades för ytterligare

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut 101/07.

Landstingsstyrelsens beslut 101/07. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-05-19 LS-LED08-353 70 Analys av Folktandvården Sörmlands prislista för tandvård samt dess styrprinciper, uppdrag enligt LF 101/07 Landstingsstyrelsens

Läs mer

104 System för miljöbil som personalbil. Landstingsstyrelsens beslut

104 System för miljöbil som personalbil. Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-09 LS-LED09-449 104 System för miljöbil som personalbil Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer System för miljöbil som personalbil.

Läs mer

FÖRSLAG. Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel. 30 Yttrande över motion om att förenkla hörselvården

FÖRSLAG. Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel. 30 Yttrande över motion om att förenkla hörselvården Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-11-21 VOHJS14-043 30 Yttrande över motion om förenkla hörselvården Gemensamma nämndens vård,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. 1. Motionen är besvarad

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. 1. Motionen är besvarad Landstingsstyrelsen DATUM DIARIENR 2007-05-14 LS-LED06-473 74 Inrätta en syncentral i Nyköping. Motionssvar. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Motionen är besvarad Ärendebeskrivning

Läs mer

Avtal om vårdåtagande avseende barn- och ungdomstandvård

Avtal om vårdåtagande avseende barn- och ungdomstandvård DATUM DIARIENR 2002-02-22 LKD01409 Avtal om vårdåtagande avseende barn- och ungdomstandvård i Sörmland Landstingsfullmäktige har beslutat att valfrihet ska råda inom barn- och ungdomstandvården. Detta

Läs mer

Resepolicy för Trafikkontoret

Resepolicy för Trafikkontoret Antagen 2002-05-15, uppdaterad 2005-12-12, uppdaterad 2007-11-28 Resepolicy för Trafikkontoret Resepolicyn syftar till att successivt styra användningen av personresor i tjänsten, samt att påverka personalens

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-04-14 LS-LED08-101 45 Omreglering av apoteksmarknaden. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner föreliggande remissvar på

Läs mer

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 (7) Personalbyrån Datum Diarienr (åberopas vid korresp) 2004-02-09 och 2004-06-21 EKB-799-0069/04 Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 Allmänt I Polisens arbete utgör tjänsteresorna en

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-09-25 LS-LED05-278 85 Gåva till personal och patienter, Kullbergska sjukhuset Landstingsstyrelsens beslut 1. En vinterträdgård byggs på Kullbergska sjukhuset

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Landstinget Kalmar Län Landstinget i Kalmar Län Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund och syfte...3

Läs mer

2016-01-13. Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande av policy

2016-01-13. Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande av policy """ '~ t1j ~~ TRANAs KOMMUN 2016-01-13 ~A KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 40 (46) 31 Dnr 14/16, 330108, 106/12 Fordon och bilpark - antagande av riktlinjer och upphörande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till policy för resor i tjänsten

Tillämpningsanvisningar till policy för resor i tjänsten Tillämpningsanvisningar till policy för resor i tjänsten Antagen av landstingsstyrelsens personaldelegation 17 oktober 2007 96 Reviderad 7 februari 2008 29 1(8) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2.

Läs mer

158 Riktlinjer Särskild Avtalspension. Landstingsstyrelsens beslut. 2. Riktlinjerna skall utvärderas efter tre år.

158 Riktlinjer Särskild Avtalspension. Landstingsstyrelsens beslut. 2. Riktlinjerna skall utvärderas efter tre år. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-12-10 LS-LED07-605 158 Riktlinjer Särskild Avtalspension Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner Riktlinjer Särskild Avtalspension.

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-03-17 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Yttrande över motion om att förenkla hörselvården

Yttrande över motion om att förenkla hörselvården TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2015-03-31 LS-LED14-414-5 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott M Ö T E S D A T U M Yttrande över motion om att förenkla

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER

RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER Datum 2003-12-01 Dnr 2003/KLK147 rev 031217 Antagen av Kf 2004-03-18, 22 (5) 1 RESEPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUNS ANSTÄLLDA OCH POLITIKER Denna policy gäller alla resor som sker i tjänsten eller i uppdrag som

Läs mer

Anita Flodin (kd) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Anita Flodin (kd) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-03-04 LKD 02198 14 Motionssvar. "Om att förbättra situationen för de hemlösa." (Lf) Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-02-17 20 (se bilagda handlingar) behandlas.

Läs mer

Regler vid upphandling. Motionssvar. Återremiss. Ärendet behandlas. Peter Linnstrand (v) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut

Regler vid upphandling. Motionssvar. Återremiss. Ärendet behandlas. Peter Linnstrand (v) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut 1 PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-11-28 11-29 LS-LED05-216 72 Regler vid upphandling. Motionssvar. Återremiss Ärendet behandlas. Yrkande Alf Svensson (s) och Östen Eriksson (kd) yrkar att landstingsstyrelsens

Läs mer

35 Revisorernas granskning av bisysslor

35 Revisorernas granskning av bisysslor PROTOKOLL 2003-03-24 LKD 03087 35 Revisorernas granskning av bisysslor Bakgrund Efter riksdagsbeslut hösten 2001 gäller från och med 2002 ändringar i lagen om offentlig anställning (LOA) vilka innebär

Läs mer

Yttrande över motion - Mindre koldioxidutsläpp från landstingets transporter

Yttrande över motion - Mindre koldioxidutsläpp från landstingets transporter TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Törmä Staben för regionala frågor +46155245000 2015-11-06 LS-LED15-0757-9 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens finans-

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Olofströms kommun. Uppföljning av körjournaler och bensinkort KPMG AB 2012-03-20

Olofströms kommun. Uppföljning av körjournaler och bensinkort KPMG AB 2012-03-20 Olofströms kommun Uppföljning av körjournaler och bensinkort KPMG AB 0-03-0 0 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the 0-03-0 Innehåll. Bakgrund och syfte. Avgränsning 3. Metod

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14 Revisionsrapport Granskning av avtalshantering Karin Jäderbrink Lars Edgren Oxelösunds kommun 2013-01-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål

Läs mer

Landstinget Västernorrland Granskning av landstingets systematiska miljöarbete

Landstinget Västernorrland Granskning av landstingets systematiska miljöarbete Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2013 Landstinget Västernorrland Granskning av landstingets systematiska miljöarbete Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 2.1. Bakgrund... 5 2.2. Syfte

Läs mer

Uppföljning av tre tidigare granskningar

Uppföljning av tre tidigare granskningar www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av tre tidigare granskningar Remmi Gimborn Maj 2015 Region Värmland Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.1.1.

Läs mer

Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet

Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet Bilaga KS 2012/27/1 2012-02-07 Kommunstyrelsens förvaltning Kerstin Olla Stahre Kommunstyrelsen SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 08 Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DIARIENR 2009-03-10 LS-LED09-614 13 Hälso- och sjukvård till alla - även papperslösa flyktingar. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag

Läs mer

Remissyttrande - För framtidens hälsa - en ny läkarutbildning, SOU 2013:15

Remissyttrande - För framtidens hälsa - en ny läkarutbildning, SOU 2013:15 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Claes Hammarlund Staben för regionala frågor +46155245742 2015-08-20 LS-LED15-0679-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

Revisionsrapport. Sydnärkes miljönämnd

Revisionsrapport. Sydnärkes miljönämnd Revisionsrapport Tillgänglighet och service samt hantering av handlingar Ove Axelsson Oktober 2011 Sydnärkes miljönämnd Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Avtal Vårnäs behandlingshem

Avtal Vårnäs behandlingshem TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Caroline Dexfalk Juridiska staben +46155245767 2016-04-12 LS-LED16-0729-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

137 Projektrapport Vuxna med AD/HD

137 Projektrapport Vuxna med AD/HD PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2004-12-13 LKD04474 137 Projektrapport Vuxna med AD/HD Bakgrund Neuropsykiatriskt centrum fick tillsammans med vuxenpsykiatrin i uppdrag att ta fram ett åtgärdsförslag med kostnadsanalys

Läs mer

Uppföljning av Miljöplan 2006

Uppföljning av Miljöplan 2006 Revisionsrapport Uppföljning av Miljöplan 2006 Nyköpings kommun Februari 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågor och revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Tilläggsyrkandet bifölls efter tillstyrkan av Jan-Olof Blomster.

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Tilläggsyrkandet bifölls efter tillstyrkan av Jan-Olof Blomster. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-06-18 LS-LED07-382 95 Rehabilitering av medarbetare inom Landstinget Sörmland. Policy. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige

Läs mer

Bokning av porrfria hotell Skrivelse av Margareta Olofsson (v)

Bokning av porrfria hotell Skrivelse av Margareta Olofsson (v) PM 2004 RI (Dnr 222-2136/2003) Bokning av porrfria hotell Skrivelse av Margareta Olofsson (v) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsledningskontoret ges i uppdrag att

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

1. Motionen avslås. Reservation Oppositionen reserverade sig muntligt.

1. Motionen avslås. Reservation Oppositionen reserverade sig muntligt. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-09-24 LS-LED07-370 120 Inrättande av kvinno- och barncentrum. Motionssvar. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Motionen avslås

Läs mer

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009.

Svar över vidtagna åtgärder önskas före februari månads utgång 2009. Kommunrevisionen 2009-01-14 Renhållningsstyrelsen Miljönämnden Byggnadsnämnden Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av personuppgiftslagens tillämpning På uppdrag av Lunds kommuns revisorer

Läs mer

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01 REGLEMENTE 1 (6) 1 PARTER Landstinget Västmanland samt kommunerna Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås, nedan kallat parter, har inrättat

Läs mer

Revisionsrapport Norrtåg AB.

Revisionsrapport Norrtåg AB. l Revisionsrapport. GRANSKNING AV UPPHANDLING AV TÄGOPERATÖR SAMT UPPFÖUNING AV INGÄNGNA AVTAL I NORRTÄG AB Ansvarig: Majvor Enström 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 1. Inledning......... 3

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 (7) Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 INLEDNING... 2 1.1 DEFINITIONER... 2 2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 2.1 BESLUT OM RESA... 3 2.2 BETALKORT... 3 2.3 ÅRS/HALVÅRSKORT... 3 2.4 BONUS...

Läs mer

31 Extra platser till sommarpraktik 2011. Arbetsutskottets förslag till beslut

31 Extra platser till sommarpraktik 2011. Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED11-141 31 Extra platser till sommarpraktik 2011 Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar att ur

Läs mer

Miljöpolicy 2008-2010. Policy. Hälsa Sjukvård Tandvård

Miljöpolicy 2008-2010. Policy. Hälsa Sjukvård Tandvård Hälsa Sjukvård Tandvård Policy Miljöpolicy 2008-2010 Att ta hänsyn till miljön är viktigt, för att medverka till en långsiktig, hållbar utveckling. I denna miljöpolicy anges inriktningen för miljöarbetet

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-11-20 165 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2006-12-11 LS-LED06-480 122 Solbacka sjövärmepump. Redovisning av kalkylhandling Landstingsstyrelsens beslut 1. landstingsstyrelsen godkänner konvertering av värme enligt

Läs mer

Giltigt fro.m: - Org: Västerbottens läns landsting Uppföljning : Styrande dokument

Giltigt fro.m: - Org: Västerbottens läns landsting Uppföljning : Styrande dokument Tjänsteresor i Västerbottens läns landsting. Rutiner Bakgrund Rutinerna gäller samtliga resor som betalas av Västerbottens läns landsting (VLL). Syfte Rutinerna syftar till att planering av och genomförande

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. 1. Bolagets framställan avslås.

Arbetsutskottets förslag till beslut. 1. Bolagets framställan avslås. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-408 86 Kompletterande ägardirektiv, ökade resultatkrav, Vita Huset i Nyköping AB och Folktandvården Sörmland AB

Läs mer

Hållbara resor. resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015. stockholm.se

Hållbara resor. resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015. stockholm.se Hållbara resor resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015 stockholm.se 2 (8) Innehåll Inledning 3 Miljövänliga och säkra resor i tjänsten 3 Ekonomiska och administrativa riktlinjer 7 3 (8) Inledning

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för styrdokument ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för styrdokument ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program riktlinje riktlinje för styrdokument regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2014-10-06 95 Ansvarig: Kanslichef

Läs mer

Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland

Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland Januari 2014 Jukka Törrö PwC Kommunal Sektor Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland Oxelösunds kommun Bakgrund & revisionsfråga Våren 2012 genomförde PwC på uppdrag av revisorerna

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Remissyttrandet godkänns.

Landstingsstyrelsens beslut. Remissyttrandet godkänns. Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-24 LS-LED16-0775-5 97/16 Remissyttrande - Förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om avgiftsfrihet för

Läs mer

Revisionsrapport/Uppföljning. Delegation. Ängelholms kommun 2010-03-11. Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport/Uppföljning. Delegation. Ängelholms kommun 2010-03-11. Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport/Uppföljning Delegation Ängelholms kommun 2010-03-11 Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 1.1 Uppdraget... 1 1.2 Metod... 1 2 Iakttagelser...

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-25 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Ny kollektivtrafiklag Enligt

Läs mer

Revisionsrapport Representation Regler och rutiner. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Representation Regler och rutiner. Härjedalens kommun Revisionsrapport Representation Regler och rutiner Härjedalens kommun 31 mars 2016 Innehåll Sammanfattning.3 1.Inledning..4 2.Resultat 5 3. Revisionell bedömning.8 Sammanfattning Uppdrag och bakgrund I

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-05-19 LS-LED09-387 82 Riktlinjer för hantering då etableringar/vårdavtal avslutas Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar att rubricerade

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Yttrande över motion - Angående Reglemente för omställningsbidrag

Yttrande över motion - Angående Reglemente för omställningsbidrag TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Eva Andrén Landstingsdirektörsstaben +46155245795 2015-12-01 LS-LED15-0230-3 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-30 LS-LED09-243 75 Landstingets konst, överföring av verksamhet och uppdragsersättning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar överföra

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Granskning av kommunens leasingbilar

Granskning av kommunens leasingbilar www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av kommunens leasingbilar Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning och bakgrund...2 2.1.

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

1"""""."'Âfl I. 4. Anvisningar för tjänsteresor och konferenser. g. Förslag till Resepolicy. 2. KS S 96, 2otg-o2-o4, Uppdrag ta fram en resepolicy

1.'Âfl I. 4. Anvisningar för tjänsteresor och konferenser. g. Förslag till Resepolicy. 2. KS S 96, 2otg-o2-o4, Uppdrag ta fram en resepolicy Anteckning Jaana Tilles (S) deltar ej i beslutet. Ärendet i korthet Kommunstyrelsen har beslutat ge kommundirektören i uppdrag att ta fram en resepolicy fiir Vallentuna kommun. Resepolicyn omfattar samtliga

Läs mer

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Söderhamns kommun November 2009 Författare Lars Meyer Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, revisionsfråga

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517 Revisionsrapport Kriminalvården 601 80 Norrköping Datum Dnr 2007-02-12 32-2006-0517 Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kriminalvården

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning Revisionen av Landstingsstyrelsens verksamhet under år 2006 har utgått från av de förtroendevalda revisorerna fastställd revisionsplan och

Läs mer

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter T4 Mall för kontrakt samhällsbetalda transporter 1 AVTALSPARTER OCH OMFATTNING 1.1 AVTALSPARTER Köpare Västerbottens läns landsting 901 85 Umeå Org nr: 232100-0222 Hemsida: www.vll.se Transportör Org nr:

Läs mer

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin Revisionsrapport Internkontroll - Finspångs kommun år 2007 Ref R Wallin 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 3. Syfte...4 4. Utgångspunkter...4 4.1 Metod...5 5. Resultat av granskningen...5 5.1 Servicenämnden...5

Läs mer

Utvärdering av Nynäshamn

Utvärdering av Nynäshamn 1 (2) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-119 SL 2011-04033 Trafiknämnden Utvärdering av Nynäshamn Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) har efter genomförd upphandling, (den s.k. E15-upphandlingen),

Läs mer

Rapport avseende granskning av interna överenskommelser och externa avtal

Rapport avseende granskning av interna överenskommelser och externa avtal Rapport avseende granskning av interna överenskommelser och externa avtal Östersunds kommun Oktober 2013 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Rutinbeskrivning 3 3. Granskningsresultat 5 Sammanfattning

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-05-19 LKD 02629 65 Idéstipendium 2003 Bakgrund Landstinget Sörmlands Idéstipendium inrättades i november 1989 (LT 213/89). Stipendiet syftar till att stimulera förnyelsearbetet

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2015 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2015 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Samlad redovisning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef

Läs mer

Region Skåne. Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13

Region Skåne. Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13 Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13 Revisionsrapport - Personalrelaterade skulder - 2013 slutlig.docx Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 29 april 2004 kl 14.45-15.15 Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson Inger

Läs mer

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Söderhamns kommun Augusti 2010 Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 REKOMMENDATIONER...3 1 BAKGRUND...5

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.2 Metod...5

Läs mer

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden KPMG Antal sidor: 11 2004 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Uppdrag 2 3. Bakgrund

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Kommunrevisionen. Granskning av Klagomålshantering 2006-03-22. Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Kommunrevisionen. Granskning av Klagomålshantering 2006-03-22. Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Kommunrevisionen 2006-03-22 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av Klagomålshantering Kommunrevisionen har granskat rutinerna för klagomålshantering, vilka utgör del av kommunens övergripande

Läs mer

PROTOKOLL 2003-02-17 LKD 01303. 21 Motionssvar. "Rättvisemärkta produkter" (Lf) Bakgrund

PROTOKOLL 2003-02-17 LKD 01303. 21 Motionssvar. Rättvisemärkta produkter (Lf) Bakgrund PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-02-17 LKD 01303 21 Motionssvar. "Rättvisemärkta produkter" (Lf) Bakgrund Thomas Tilly (kd) lämnade 2001-04-23 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Yttrande över motion - Förebygg allergi i Sörmland

Yttrande över motion - Förebygg allergi i Sörmland TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Törmä Staben för regionala frågor +46155245000 2016-02-10 LS-LED15-0831-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens hälso-

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Egenkontroll avseende riskhantering

Egenkontroll avseende riskhantering Revisionsrapport Egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor Eva Andlert Cert. kommunal revisor

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunfastigheter AB

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunfastigheter AB Ägardirektiv för Lekebergs Kommunfastigheter AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Policy Program Plan >Riktlinje Regler Riktlinje

Läs mer

Landstingets revisorer 2006-08-28 Dnr REV /17/2006 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27. Kirurgklinikens anordnande av kurser 1 (2)

Landstingets revisorer 2006-08-28 Dnr REV /17/2006 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27. Kirurgklinikens anordnande av kurser 1 (2) 1 (2) Landstingets revisorer 2006-08-28 Dnr REV /17/2006 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Kirurgklinikens anordnande av kurser Vi har genom vårt revisionskontor funnit anledning

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB

AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB 1(12) AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB Avtalsparter: [Aktuellt bolag] [Adress:] [Företag xx] [Adress:] Organisationsnummer: [ ] i det följande kallad Bolaget Organisationsnummer: [ ] i det

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer