Allsång & Visor på berget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allsång & Visor på berget"

Transkript

1 Allsång & Visor på berget 1

2 Sundsandvik i mitt hjärta Solljuset stiger ur havet, spelar i koppar och glas, Sundsandvik i gryningen strålar som var hon en gyllene vas, med blommor från Skageraks stränder, med ängsört från ekarnas sal, en skönhet på urbergets stränder, Skärgårdens ljuva vestal. Sundsandvik i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu, åldrad i ungdomlig grönska, skärgårdens plats, det är du! Av ställen jag känner i världen är du den som har fått allt. Genom fjordarnas kärlek till havet en blandning av sött och salt. Solljuset dansar på fjorden, det glittrar för stort och för smått, för träkåken uppe på berget men även för strandhuset grått. Det porlar i fiskrika strömmar, det valsar i fjordarnas famn, det skymmer och skänker oss drömmar sjungandes sjöstadens namn. Refräng: Sundsandvik i mitt hjärta, etc. Skymningen kom i en smekning av kvällsbrisens skälvande hand. Nu rodnar solen på klipporna på Vindöns och Högholmens strand. Säj, hör du musiken och skratten från Mattholmen över vårt sund, en lovsång till havet i natten från skärgårdens vikar och sund. Refräng: Sundsandvik i mitt hjärta, etc.

3 Oh Boy! Peps Persson F Gm C F Gm C Oh boy! Vilket vackert väder, solen skiner idag. Oh boy! Inga tunga kläder behövs, och det gillar jag. F Gm C Så upp och hoppa, det är sol idag, och en så'n dag kan man inte ligga och dra. Nej, lämna idet och häng med mig ut då sommar'n kommer, nu e vintern slut. F Gm C F Gm C Oh boy! Hör på fåglasången, de sjunger så man blir yr. Oh boy! Här på trädgårdsgången, går vägen till ett äventyr. F Gm C Ja, tänk ändå att man kan bli så glad av markens blommor och av gröna blad. Och barnet i en kommer hem igen till glömda drömmar och till sommaren. Oh Boy! F Gm C F Gm C Oh boy! Vilka glada toner, de rycker och spritter i mig. Oh boy! Tusen millioner kramar vill jag ge dig. F Gm C Ja, tänk att det kan va' så lätt ibland. Så enkelt som att sträcka ut en hand, och torka gruset av en barnakind, och känna värmen från en sommarvind. F Gm C F Gm C Oh boy! Sicken skänk från ovan de e å leva ida. Oh boy! Rena gudagåvan, är det konstigt att jag är glad? F Gm C För solen skiner ju, och du är här, och jorden spinner i sin himlasfär. Och faktiskt när man mår på detta vis, är världen nära på ett paradis. F Gm C Oh Boy! (x5) Vilket vackert väder! Oh Boy! (x4) Boy!

4 Händerna mot himlen Petra Marklund Tror du att du och jag kommer att ses igen? Tror du att du och jag, har en framtid tillsammans? Tror du att du och jag kommer att leva länge än? Det tror inte jag. Tror du att du och jag kommer att minnas den här kvällen? Tror du att du och jag kommer att drömma oss tillbaka? Tror du att vi kommer leva lyckliga i alla våra dar? Även om vi aldrig ses igen. Händerna upp i luften. Pannan mot baren, nu spränger vi taket. Hamnar i himlen, där änglarna gråter. Stan är vaken, allt är förlåtet älskling! Händerna upp i luften. Vi ska bli fulla, livet är meningslöst. Vem bryr sig? Natten är vacker, du är som natten. Och jag är en vinnare igen. La la la la lala, la la la la lala, la la la la lala, la la la la lala Tror du att du och jag kommer att vinna det här racet? Tror du att du och jag har en chans mot alla andra? Jag önskar att jag kunde gå på någonting mer än bara känslan, av att allt redan är försent. La la la la lala, la la la la lala, la la la la lala, la la la la lala Händerna upp i luften. Pannan mot baren, nu spränger vi taket. Hamnar i himlen, där änglarna gråter. Stan är vaken, allt är förlåtet älskling! Händerna upp i luften. Vi ska bli fulla, livet är meningslöst. Vem bryr sig? Natten är vacker, du är som natten. Och jag är en vinnare... Igeeeeeen, la la la la lala Igeeeeeen, la la la la lala

5 Jag och min far C F C Där borta vid pilen har jag lagt min far F Em C G7 En anonym urna är allt som finns kvar C F C Av den som förstod mig, när jag var till besvär F Em C G7 Trots all den kärlek fanns jag ej där F C Dm Am Jag önskar jag stannat, jag skulle blitt kvar F G7 Am G7 C Den sista stunden, det borde vart jag, och min far Han lärde mig växter och dess namn på latin Om fideikommiss och Boursoasin Men följde mig gärna in glamrockens land Tog del av min kunskap om engelska band Allt från John Strummer till Johnny Mars Stod på agendan då det var jag, och min far Jag saknar hans humor, som var hans sigill Den som la grunden för att jag finns till Som präglat min uppväxt, ända fram till I dag Som gjort att min son är densamma som jag Jag får ta del av drömmar han har På samma vis som då det var jag, och min far Där borta vid pilen, har jag lagt min far En anonym urna är allt som finns kvar Fast jag fann aldrig modet till att säga adjö Trodde nog aldrig att du kunde dö Cirkeln ska slutas, det har jag kvar Vi ska enas I jorden jag, och min far Cirkeln ska slutas, det har jag kvar Vi ska enas I jorden jag, och min far

6 Sommar och sol G Am D7 G D7 Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol. G Am D7 G Sommar, sommar och sol, en himmel så blå som viol. G G7 C G När livet blir för tråkigt eller dagen blir för grå Am D7 då tar jag till ett eget litet knep, G G7 C Am D7 en fånig liten ramsa som jag hittat på som handlar om det bästa jag vet. G Am D7 G D7 Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol. G Am D7 G Sommar, sommar och sol, en himmel så blå som viol. G G7 C G På morron när jag vaknar och drar upp min rullgardin Am D7 så kanske regnet bara öser ner. G G7 C Am D7 Då blundar jag och nynnar på en melodi, som handlar om det bästa jag vet. G Am D7 G D7 Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol. G Am D7 G Sommar, sommar och sol, en himmel så blå som viol. G G7 C G När vintermörkret sänker sig så dystert på vår jord, Am D7 då har jag som en magisk hemlighet, G G7 C Am D7 en fånig liten ramsa med sånna ord; som handlar om det bästa jag vet. G Am D7 G D7 Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol. G Am D7 G Sommar, sommar och sol, en himmel så blå som viol.

7 Sommaren är kort Text & Musik: Tomas Ledin Gsus 4 G Dsus 4 Inte ett moln så lång ögat kan nå Am 7 C 6 G Inte en droppe regn på flera dar G Dsus 4 Med en glass i min mun och i sandaler av plast Am 7 C G Går jag i solen och tänker på dig Bm 7 Em 7 Dsus 4 G Ljusblåa dagar seglar förbi G Dsus 4 C G Sommaren är kort Det mesta regnar bort Em 7 Am 7 C G Men nu är den här så ta för dig solen skiner idag Dsus 4 C G Hösten kommer snart det går med vindens fart Em 7 Am 7 C G Så lyssna på mig solen skiner kanske bara idag G Dsus 4 Vattnet är varmt och luften står still Am 7 C 6 G Jag sitter i skuggan läser gårdagens blad G Dsus 4 Snart är det dags för ett dopp i det blå Am 7 C G Få bort sanden mellan tårna och svalka min kropp Na na na na na G Dsus 4 C G Sommaren är kort Det mesta regnar bort Em 7 Am 7 C G Men nu är den här solen skiner kanske bara idag

8 Strövtåg i hembygden Gustaf Fröding/Mando Diao C F Em Dm C C F Det är skimmer i molnen och glitter i sjön, Em Dm C det är ljus över stränder och näs, C F och omkring mig står den härliga skogen så grön Em Dm C bakom ängarnas gungande gräs. Am Em Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord Dm G står min hembygd och hälsar mig glad, Am Em var mig hälsad, men var är min faders gård, Dm G det är tomt bakom lönnarnas rad. Det är tomt, det är bränt, det är härjat och kalt, där den låg, ligger berghällen bar, men däröver går minnet med vinden så svalt, och det minnet är allt som är kvar. Och det är jag, som såg en gavel stå vit och ett fönster stå öppet däri, som piano det ljöd och en munter bit av en visa med fin melodi. Och det är, som det vore min faders röst, när han ännu var lycklig och ung, innan sången blev tyst i hans dödssjuka bröst och hans levnad blev sorgsen och tung. Det är tomt, det är bränt, jag vill lägga mig ned invid sjön för att höra hans tal om det gamla, som gått, medan tiden led, om det gamla i Alsterns dal. Och sitt sorgsna och sorlande svar han slår, men så svagt, som det blott vore drömt: "Det är kastat för vind sedan tjugo långa år, det är dött och begravet och glömt. Där du kära gestalter och syner minns, där står tomheten öde och kal, och min eviga vaggsång är allt som finns kvar av det gamla i Alsterns dal.

9 Så skimrande var aldrig havet Evert Taube D Så skimrande var aldrig havet Em och stranden aldrig så befriande, Bm A fälten, ängarna och träden, aldrig så vackra D och blommorna aldrig så ljuvligt doftande D som när du gick vid min sida Em A mot solnedgången, aftonen den underbara, Bm A då dina lockar dolde mig för världen, D medan du dränkte alla mina sorger, Em A D älskling, i din första kyss.