Svar på SPF s frågor ställda till partierna i kommunfullmäktige i Nykvarn. Frågor Moderaterna Centerpartiet Socialdemokraterna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på SPF s frågor ställda till partierna i kommunfullmäktige i Nykvarn. Frågor Moderaterna Centerpartiet Socialdemokraterna."

Transkript

1 Svar på SPF s frågor ställda till partierna i kommunfullmäktige i Nykvarn Frågor Moderaterna Centerpartiet Socialdemokraterna 1. Mycket byggande är Har drivit och Vi vill att på gång i Nykvarn. kommer fortsatt att seniorbostäder Centrum 240 läg, driva de krav på planeras i ett eller gamla IP och seniorboende som flera av de framtida Älgbostad. Dessa är Centern drivit sedan byggena (planerade privata byggprojekt, millennieskiftet. Har se svar M1 + som kommunen kan tidigare tagit fram Gammeltorpsvägen) påverka enligt förslag på marknära Seniorbostäder kan marknadsmässiga bostäder på gamla finnas både i behov. IP enligt modell som hyresrätts- och I NYBO:s regi byggs byggts i Tystberga. bostadsrättsform. 72 läg. i Karaffen. Vi Öppna för att NYBO vill utarbeta ett bör kunna bostadsförsörjningsprogram exploatera nya som områden. grundas på en effektiv matchning mot framtida behov och befolkningsstorlek. Utred frågan om att bygga Seniorbostäder och/eller trygghetsboende t.ex. enligt modell Vigs Ängar utanför Ystad (enplans med liten täppa). Nämnda bostäder bör finnas nära service och med tillgång till gemensamhetslokaler och gärna gemensamt kök + matsal. Hänvisar att byggande är på gång på platser angivna i svar M1. Vi tror inte att den s.k. marknaden ordnar detta, utan vi måste utnyttja dels kommunalt ägda, centralt belägen mark, dels NYBO för att styra vad som skall produceras. Vi tror att några av de centralt planerade 240 lägenheterna kommer att passa en del av våra seniora Nykvarnsbor. Om så är fallet kan vi få igång den viktiga s.k. flyttkedjan. Vi tänker söka utnyttja gamla IP och Älgbostad där kommunen har rådighet så att marknära och bekväma fastigheter favoriseras.

2 2. Se svar M1. NYBO deltar i markanvisningstävlingen för gamla IP och Älgbostad. Expansionen utanför tätorten beror i stor utsträckning på intresse från privata byggherrar. Av de markområden som kommunen förfogar över har vi valt att göra följande prioriteringar: 1. Gamla IP 2. Brokvarn 3. Holländarvägen 4. Sandtorp. Vi välkomnar alla former av bebyggelse på samtliga områden och är öppna för olika upplåtelseformer inkl. kooperativ hyresrätt. Ny översiktsplan anger var i kommunen vi kan bygga. Hur, blir en fråga när markägare och andra intressenter vill bygga en byggnation med flerfamiljshus i tätorten. Vi kan även tänka oss flerfamiljshus i Sundsvik. Lämpligt att förtäta i centrala lägen med flerbostadshus om högst 3-4 våningar (men ändå lämna bra med grönytor). Man bör bevara äldre historiska miljöer och vara rädd om den lantliga karaktären med äldre byggnader. Ev. nya byggnader måste kunna smälta in väl. Generellt är det blandad bebyggelse. Volymen lägenheter kommer att finnas i de centrumnära lägena. Ju längre från centrum desto mer dominerar villor. Vi har inga planer på att bygga hyreshus i Sundsvik eller Taxinge. Bostadsrätter kommer att uppföras i Sundsvik på privat initiativ. I översiktsplan 2014 pekas på långsiktigt strategisk utvecklingsområden i Taxinge och ett Mälarstråk som även möjliggör flerbostadsbyggande i perifera lägen.

3 3. Viss utbyggnad av Av största vikt är att a. Se svar S 1 Lugnet är möjlig, nykvarnsbor har b. I Lugnets boende men framtidens möjlighet att bo kvar finns samlingslokaler, behov av denna i kommunen. Därav gemen- form av boende vår iver att driva samma matsalar, kommer att kräva frågan om terapilokaler m.m. nya lokalisationer. I seniorboende, vilket som tyvärr utnyttjas framtiden kommer gärna även kan för lite idag. Just nu inte bara specifikt finnas i Taxinge och är antalet platser seniorboende att Sundsvik. tillräckliga och byggas, utan även Det bör utredas om kommunen kan efter service/trivselboende, Lugnet kan byggas behov bygga ut där olika ut ytterligare och om Lugnet ytterligare. åldrar kan samsas. området runt Vi vill utveckla Skogsvägen kan på Lugnet med fler bra sätt möta aktiviteter, mer valfrihet kommande behov. vad gäller mat Ett gott exempel på och kontinuerlig boende som vi kompetenshöjning gärna skulle se av personal. också i Nykvarn är Rönningeberg i Salems kommun. a. Se svar KD 1 b. Det är viktigt att de boende på Lugnet trivs och upplever vardagen som innehållsrik. Det skall självklart finnas god tillgång till välutbildad personal, som kontinuerligt har möjligheter till fortsatt utbildning. Möjligheter att bygga ut Lugnet. Vi vill också att former med Trygghetsboende införs. Vi vill intensifiera dialogen med pensionärsorganisationerna om vad som behöver produceras. Kommunstyrelsens ordförande kommer att kalla organisationerna till ett möte i höst bl.a. för att reda ut definitioner av olika former av boende. Lugnet, som f.n. har lediga platser, har en tillbyggnadsoption på 10 platser, vilket noga skall bevakas i relation till väntade behov.

4 4. Vi vill genom NYBO Vår möjlighet att Den enda vägen för verka för senioranpassade påverka NYBO går NYBO att korta lägen- via vår styrelse- kötiderna är nybygg- heter snarare än representant i nation. Tyvärr är specifika senior- NYBO:s styrelse. kostnaderna väldigt boende-hus/om- Ska vi lyckas höga. Här kan en råden. Vi tror inte på förkorta kötiderna socialdemokratisk en speciell kö för krävs att byggnationerna regering genom sitt seniorer. NYBO har snarast förslag om pengar till förutom pågående kommer igång, kommuner som byggprojekt i något som vi bygger hyreslägenheter Karaffen även kommer att göra till vara till planering för en av våra hjärtefrågor en stor hjälp. kommande byggnationer under den på kommande mandatperioden. Gammeltorpsvägen samt i Brokvarn. Ambitionen är förstås att seniorer skall kunna bo kvar i kommunen. NYBO kan bygga om befintliga bostäder så att dessa blir anpassade för äldre. Till dessa bostäder ska en egen kö finnas med åldersgräns t.ex.55 år resp. 70 år för trygghetsboende. Självklar skall närhet finnas till service och kommunikation. Boendeformen kan vara både hyresoch bostadsrätt. NYBO har uppdraget att bygga hyresrätter och ett projekt om ca.70 lägenheter har påbörjats (Karaffen). Ett betydande antal bostäder kommer att byggas i centrum. Avsikten är också att blandad bebyggelse utvecklas vid gamla IP och vid Älgbostad. Vi vill förse NYBO med mark så att man kan producera fler lägenheter. Idag har NYBO en bostadskö på nära 2000 personer, men vad många inte vet är att tiden från när man ställer sig i kön tills man får en lägenhet tilldelad trots detta är relativt kort och för vissa storlekar ligger den på 2 år. Vi vill uppmana seniorer att markera sina behov och helt enkelt ställa sig i kö. Nu har byggnationen i kvarteret Karaffen startat. Vi vill se till att fler sådana exempel skapas till nytta för Nykvarnsborna.

5 5. Finns inga förutsättningar Om parterna vill Finns redan idag på skall de fortsatt få bo parboende på Lugnet. Inte okomplicerat tillsammans. Lugnet + att att ha en frisk hemtjänst kan hjälpa part och en vårdkrävande till vid boende i boende hemmet. tillsammans på Lugnet. Parboendegaranti finns. Detta är lagstyrt att parterna själva skall kunna välja boendeform. Parboendegaranti beslutat i Nykvarns kommun, och det är lagstadgat. 6. Positiva till valfrihet. Uppföljning är en förutsättning för att säkerställa god kvalitet precis som i den kommunala verksamheten. LOV en självklarhet för vårt socialliberala parti. Konkurrens är bra! LOV finns beslutat men är ingen stor fråga i Nykvarn. Har inte diskuterat i partiet att ta bort LOV. LOV viktigt att få bestämma själv. Stora krav på kvalitetskontroller och tillsyn. Självklart skall valfrihet finnas! Positiva till LOV. Idag enbart serviceinsatser inom LOV i Nykvarn men vi kräver noggrann kvalitetsstyrning, kontroller och kvalitetsuppföljningar.

6 7. Information om vart Centerpartiet Lagen ger tydliga man vänder sig, förordar en direktiv vad som vilka hjälpmedel som beredningsgrupp gäller. S vill gärna finns och såväl som får se över höra vad brukarna enskilt- som gruppstöd dagens anser fungerar bra till anhöriga. bestämmelser och och vad som inte Kostnadsfri, ej lägga fram hållbara fungerar bra och vad biståndsbedömd förslag för framtiden. vi i Nykvarn kan avlastning i givet göra för att ha ett antal timmar per bra anhörigstöd. månad i hemmet, dagvård och/eller avlastningsboende. Förebyggande friskvård till anhörig som efter bedömning kan få ev ersättning för förlorad arbetsinkomst. Utbildning av anhörig i form av föredrag, utbildningsdagar för att underlätta arbetsbördan och minimera skaderisken. Utbildningsresor utomlands samtidigt med korttidsboende för den sjuke vill vi gärna se även i Nykvarn. Avlastning efter överenskommelse med Kommunen, utbildning, sjukvårdsresurser t.ex. ASIH. Sjukersättning för vård av anhörig. Allt detta finns reglerat i lag och Försäkringskassan är tillsynsmyndighet. Alla beslut behovprövas från individ till individ och från fall till fall. 8. Helt rimligt men utredning om behov och förutsättningar behövs. God idé som diskuteras inom regeringen. Inte aktuellt i nuläget p.g.a. åldersskäl men kan vara intressant att ta upp till diskussion. Borde vara självklart att beviljas plats på vård- omsorgsboende efter 90. Valfriheten bör gälla när personer så önskar. Inget lagstiftat. Om behovet är betydande och stort kan vi tänka oss att utreda frågan. Biståndsbedömning är en hörnsten i den kommunala omsorgen.

7 9. Ja, det kommer vi att Ägarna av Nykvarns I den mån vi kan göra. Kombination Centrum kommer att påverka byggherren av lägenheter diskuteras bygga bostäder som i utformningen av redan med passar olika behov. lägenheterna gör vi den privata fastig- Det bidrar till ett gärna det även i hetsägaren/bygg- levande centrum. Centrum. se även herren och behoven Viktigt att kommu- svaret på 1 och 3a. styr. nen har en levande dialog med centrumägarna. Det bästa är att alla lägenheter byggs så att de passar de äldre. Men viktigt är att man vid nybyggnation planerar för bra bostäder speciellt anpassade för äldre. Se svar fråga 1 och 4 Lägenheter som byggs i dag ska följa Plan- och Bygglagens krav på tillgänglighet. Finns behov utöver detta finns möjlighet till bostadsanpassning Denna privata exploatering innebär att marknaden styr, men som vi påpekade tidigare så bidrar även dessa lägenheter till att andra bostäder friställs i flyttkedjan. Finns behoven, så kommer vi att verka för en differentiering av boendeformerna under byggtiden och därefter beroende av behov.

8 10. De verksamheter ni Verksamheter där Frivillighetscentralen pekar på är utomordentligt kommunen sam- har socialdemo- viktiga. Vi verkar med kraternas stöd, vi är starka företrädare civilsamhället ser vi har varit med från av samverkan och som särskilt viktiga. starten och anser att frivillighet genom De två som ni pekar det är en bra verksamhet. bred delaktighet och på är mycket goda engagemang i samhället. och väl fungerande Viktigt är att exempel på sådant det leder till ökad som vi är beredda trivsel och ett levande fullt ut stödja. Av den samhälle. Vi vill anledningen har vi underlätta en sådan som parti beslutat att utveckling genom att bidra till ombyggnaden stimulera till bildande av köket i av samordnare Taxinge bygdegård. och samrådsgrupper. Vi stödjer även behovet av större lokaler. Frivilligcentralen bedriver ett mycket viktigt arbete som på många sätt underlättar för kommunen. Därför ska detta arbeta på alla sätt stödjas. När man bygger t ex Trygghetsbostäder kan mycket väl lokalerna samutnyttjas med en filial till Frivilligcentralen. En mycket viktig verksamhet som måste stödjas och utvecklas vidare. Vi har mycket stort förtroende för Frivilligcentralens viktiga funktion och vi vill medverka till ytterligare utveckling av denna verksamhet. Vår satsning på större lokal 2008, tror vi har gett positiva effekter.

9 11. Hela Taxinge är en Vi håller inte med Socialdemokraterna idyll och en resurs om att vi som lokalpolitiker har sagt nej till att att vårda och varit tysta i inrätta en bergkross försiktigt utveckla. denna fråga. Vi motsätter i bergrummet, blir Skanskas ansökan oss varje form det en fråga som vi i om hamn/krossverksamhet av krossverksamhet. kommunen kan har En etablering av en påverka så är vårt ännu ej nått Länsstyrelsen. stenkross skulle svar nej!! Man har ej lägga en död hand heller en klar miljö- över Taxingebygden. konsekvensutred- Att det ning, MKB. Någon skulle finnas någon dold agenda känns dold agenda som vi ej till. Länsstyrelsen skulle tvingas ta äger som första hänsyn till känner vi instans beslutet. inte till. Vi kommer Detta är både om göra allt som står i svaret är ja eller nej vår makt för att till verksamheten skapa opinion mot överprövningsbart detta projekt. Eller först till Mark och som vår gruppledare Miljö-domstolen och Börje Karlsson sedan till Mark och uttryckte sig i Miljööverdomstolen. Länstidningen, Vi Med fakta på bordet vill ha fler bostäder och möjligheten att och färre överklaga så bör bergkrossar. denna fråga få en rimlig utgång. Vi anser det är helt befängt att ens komma på idéen med att störa en sån värdefull kulturmiljö. Hela miljön i Taxinge med de gamla husen, slottet, den vackra naturen & de stora ekarna anser vi som väldigt värdefull miljö som ska bevaras på bästa möjliga sätt. Därför säger vi nej till en stenkross. har tidigt både i tidningar och social media tagit starkt avstånd från etablering av krossverksamheten i detta känsliga område Nykvarnspartiet är emot en bergkross i Taxinge. Vi vill ha en saklig och korrekt debatt. En miljöprövning av Skanskas planer kommer att ske och vi kan som lokalpolitiker i Nykvarn inte förhindra detta. Länsstyrelsen och Miljödomstolen kommer att ta beslut om bergkrossen ska tillåtas eller ej. Kommunen är remissinstans i denna process och frågan avgörs alltså inte i Nykvarns kommun. En saklig och korrekt hållning har gjort oss till Nykvarns största parti och den hållningen fortsätter vi med.

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund

Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Boendekonferens Göteborgsregionens kommunalförbund Barbro Westerholm 2009 01 09 Dir. 2006:63, Tilläggsdir. 2006:137 Slutredovisning av uppdrag Särskild utredare/ordförande: Barbro Westerholm Varför tillsattes

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019

Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019 PLAN FÖR Äldreplan för Eslövs kommun 2013-2019 Inledning Syfte med att upprätta en äldreplan Eslövs kommuns äldreplan ska säkerställa att äldres behov och intressen samt delaktighet och möjlighet till

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer

Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer Järfälla attraktivt & tryggt för seniorer! Inbjudan till DIALOG om hur kommunen ska utveckla bra levnadsvillkor för framtidens seniorer 2 Inledning bakgrund och syfte Hur samhället ska utformas för att

Läs mer

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet. Samtliga frågor och fritextsvar

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet. Samtliga frågor och fritextsvar Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet Samtliga frågor och fritextsvar Bilaga med samtliga svar. Endast mindre språkliga korrigeringar har gjorts. Sammanställningen är gjord

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Äldrepolitiskt program för. Upplands-Bro

Äldrepolitiskt program för. Upplands-Bro Kaleva seniorer Äldrepolitiskt program för Upplands-Bro Från halvdålig till mönsterkommun Ett samhälles omsorg om sina allra svagaste invånare är ett bra mått på den kunskap, omsorg, empati som de kommunalpolitiskt

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende!

Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som i detalj tittar på möjligheter och utmaningar kring äldres boende! Till SPF Seniorernas representanter i de kommuner som utsetts till remissinstanser för utredningen Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85) Ta chansen att påverka det kan dröja länge till nästa utredning som

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning. Remissvar angående Förslag till mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten. Förskola, skola fritid och kultur

ABCDE. Stadsdelsförvaltning. Remissvar angående Förslag till mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten. Förskola, skola fritid och kultur Farsta Stadsdelsförvaltning Förskola, skola fritid och kultur TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2004-04-06 DNR 000334 2004 Handläggare: Lars Lindgren Tfn: 08-508 18 250 Till Farsta stadsdelsnämnd Remissvar angående

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Mer Svedala för pengarna

Mer Svedala för pengarna Mer Svedala för pengarna Valet 2014 Vi bryr oss Söker du ytterligare information eller vill ha kontakt med oss? Besök www.moderat.se/svedala sök oss på Facebook eller kontakta Linda Allansson Wester, kommunstyrelsens

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram

2013-2020. Vård- och omsorgsprogram 2013 2020 Vård och omsorgsprogram Antaget av Kommunfullmäktige den 27 mars 2013, 60, Dnr: KS 236/11770 Vård och omsorgsprogram 2013 2020 Båstads kommuns vision: Båstads kommun ska vara det självklara valet

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS

KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS 2015-05-05 [1] KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL 2015 2018 MEDBORGAREN I FOKUS Gemensamt förslag [2] Kommunfullmäktiges mål 2015-2018 Styrmodellen De av kommunfullmäktige fastställda målen för mandatperioden 2015-2018

Läs mer

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Kommunledningskontoret Sektorplan 25-2-21 Anders Hallmén Sidan 1 av 9 Planeringschef version 1.1 8-579 216 27 Dnr 24/419 KS.7 Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Sollentuna har ambitionen att tillgodose

Läs mer

valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande

valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande VAL 2014 SPFs valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande Inför valet 2014 vill SPF lyfta 10 punkter som bidrar till ett samhälle där likabehandling råder och där ålder

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24

Framtidens Äldreomsorg i Heby kommun 2013-01-24 Innehållsförteckning Inledning... 3 Uppdrag... 3 Kommunikation med medborgarna... 3 Förslag till beslut... 4 Samhällsperspektivet... 4 Bo hemma under trygga och goda levnadsvillkor... 4 Vård- och omsorgsboende

Läs mer

Bra bostäder - bättre liv

Bra bostäder - bättre liv Bra bostäder - bättre liv Bra bostäder - bättre liv SeniorVärldskonferens 21-22 april 2015 Marianne Hermansson, Senior Göteborg, SLK SeniorVärldskonferensen 21-22 april 2015 Marianne Hermansson, boendeutveckling

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2010-02-08 1:0 REMISSUPPLAGA Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010- Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: post@kommun.finspong.se

Läs mer

FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack

FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack Av Marianne Rönnberg Galmor FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack Skola, vård och omsorg Framstegspartiet vill bygga ett bättre Bjuv med i stort sett samma byggstenar som övriga partier. Men de har också planer

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 7 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Det perfekta kvarteret

Det perfekta kvarteret Det perfekta kvarteret -- En undersökning av Novus på uppdrag av Gyllenforsen Fastigheter 8 december 2009 1 Vi frågade 600 invånare* i Stockholms Stad om vad som bäst bidrar till ett perfekt kvarter generellt

Läs mer

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å TRYGGT, ATTRAKTIVT OCH UTHÅLLIGT Tryggt, attraktivt och uthålligt Piteå ska vara en möjligheternas

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014-2015 uppsala Bostadspolitiskt program 2014-2015 för Uppsala HYRESGÄSTFÖRENINGEN UPPSALA-KNIVSTA VÄLFÄRDEN BÖRJAR I HEMMET Bostaden är en mänsklig och social rättighet, inte

Läs mer

2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0

2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 SKARPNÄCK I FOKUS1 Skarpnäck är en av Stockholms minsta stadsdelar och hade år 213 cirka 45 invånare. Folkmängden ökade i mycket hög takt under åren 198 25 och har sedan dess ökat i långsammare takt. Befolkningssammansättningen

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

1.1 Vad är en översiktsplan?

1.1 Vad är en översiktsplan? 1. Inledning Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner arbetar tillsammans för att skapa en livskraftig framtid och för att vara ett attraktivt alternativ för medborgare, företag och besökare. Kommunerna

Läs mer

Omsorg och hjälp i Motala kommun. Stöd hemma

Omsorg och hjälp i Motala kommun. Stöd hemma Omsorg och hjälp i Motala kommun Stöd hemma I denna broschyr får du en kortfattad beskrivning av den service och det stöd som Motala kommun kan erbjuda dig om du behöver hjälp. De flesta av tjänsterna

Läs mer

Ärende 27. Medborgarförslag om byggande av nya bostäder

Ärende 27. Medborgarförslag om byggande av nya bostäder Ärende 27 Medborgarförslag om byggande av nya bostäder Tjänsteskrivelse 1 (4) 2016-02-07 KS 2015.0303 Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag om byggande av nya bostäder Sammanfattning Föreligger

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet 2011-05-03 kl 14.00-16.00

Protokoll från sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet 2011-05-03 kl 14.00-16.00 Omvårdnadsförvaltningen PROTOKOLL Datum 2011-05-09 Beteckning Enhet/Handläggare Ert datum Er beteckning Eva Lotta Elovsson Protokoll från sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet 2011-05-03 kl 14.00-16.00

Läs mer

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40 PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8.30 12.00 Ordförande Suppleanter Robert Sten Birgitta Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Laila Nydahl Bertil Larsson Elisabeth Karlsson Arne Nordstrand Sylvia

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Minigym på Servicehus

Minigym på Servicehus Minigym på Servicehus Slutredovisning av projekt 2008-2011 Leg.sjukgymnast Janne Hammarlyck Hammarlyck Rehab AB Datum: 2012-02-06 Sammanfattning Projektet Minigym på Servicehus har drivits sedan hösten

Läs mer

Motion till riksdagen 1987/88:Bo248

Motion till riksdagen 1987/88:Bo248 Motion till riksdagen 1987/88: av Jan Sandberg (m) om ungdomarnas bostadsmarknad stockholmsregionen En ond cirkel Olika socialdemokratiska regeringar har i sin iver att styra bostadsmarknaden genomdrivit

Läs mer

Ett grönt Danderyd med hög kvalitet i välfärden och låg skatt

Ett grönt Danderyd med hög kvalitet i välfärden och låg skatt Danderyd 2010-10-31 Ett grönt Danderyd med hög kvalitet i välfärden och låg skatt - överenskommelse mellan Moderaterna, Danderydscentern och Kristdemokraterna i Danderyds kommun för mandatperioden 2011-2014

Läs mer

Frivillighet på modet!

Frivillighet på modet! Frivillighet på modet! Maj 2008 Inledning Forum för Frivilligt Socialt Arbete har gått igenom alla kommunernas hemsidor för att få en bild av hur kommunerna arbetar med frivilligarbete knutet till välfärdens

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Pensionärsföreningarnas Temadag Bo bra på äldre dar 2013-05-16 i Eventsalen, Koordinaten.

Minnesanteckningar förda vid Pensionärsföreningarnas Temadag Bo bra på äldre dar 2013-05-16 i Eventsalen, Koordinaten. Sid 1(6) Utfärdare: Ing-Marie Wahlström Minnesanteckningar förda vid Pensionärsföreningarnas Temadag Bo bra på äldre dar 2013-05-16 i Eventsalen, Koordinaten. 1. Välkommen och inledning Mayvor Lundberg,

Läs mer

Vinster i den privata vården i Malmö. en rapport om de privata vårdföretagens vinster och verksamhet i Malmö

Vinster i den privata vården i Malmö. en rapport om de privata vårdföretagens vinster och verksamhet i Malmö Vinster i den privata vården i Malmö en rapport om de privata vårdföretagens vinster och verksamhet i Malmö Inledning Den här rapporten handlar om våra gemensamma skattepengar och hur de används idag.

Läs mer

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen

Vivi Sjöström, PRO Arvo Väisäuen, Finska Föreningen Bernt Sahlberg (C), socialnämnden Carina Lund (M), kommunstyrelsen SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum Kommunala pensionärsrådet, KPR Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän, klockan 09.00, Kahnamunmet, kommunhnset, Bålsta Maj Angman, PRO Monica

Läs mer

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014 Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014 Naturskyddsföreningen har bjudit in samtliga partier i valet till Tjörns kommunfullmäktige till en enkät om miljö. Enkäten genomfördes

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 10 maj 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 10 maj 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 4 2016 Sida 1 (6) 2016-05-10 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 10 maj 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Delprojekt Socialnämndens verksamhet Strandgårdens äldreboende 2013-09-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Tidigare

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle handlar om de faktorer som påverkar privatiseringen av skattefinansierade välfärdstjänster. I analysen

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015

Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Januari 2010 www.finspang.se Äldreomsorgsplan för Finspångs kommun 2010-2015 Innehåll 1. Målsättning för äldreomsorgen i Finspångs kommun s.5 1.1 Nationella

Läs mer

Riktlinjer för förmedling av bostäder vid stadens seniorboende

Riktlinjer för förmedling av bostäder vid stadens seniorboende Bilaga 10:12 till kommunstyrelsens protokoll den 12 maj 2004, 18 PM 2004 RVI+VII (Dnr 316-1719/2004) Riktlinjer för förmedling av bostäder vid stadens seniorboende Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan...

Planläggning... 3 Planmonopol... 3. De olika plantyperna... 3 Översiktsplan... 3 Områdesbestämmelser... 3 Detaljplan... 4 Fastighetsplan... Detaljplaner Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse av

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder SÅ Tycker SPF Seniorerna Valfrihet Ekonomi Bostäder SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation för seniorer. Vi finns i hela landet och har cirka 270 000 medlemmar fördelade

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014 Bostadspolitisk Strategi för Uppsala kommun 2010-2014 1 Förord Behovet av bostad skiftar genom livet, från ungdoms- till senioråldern. Ett tillräckligt stort och varierat utbud av bostäder minskar trångboddhet,

Läs mer

Omvårdnad och serviceinsatser. inom särskilt boende

Omvårdnad och serviceinsatser. inom särskilt boende Omvårdnad och serviceinsatser inom särskilt boende Ansökan om bistånd till särskilt boende Insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör en ansökan till kommunens biståndshandläggare. Ansökan

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Frågor och svar om Väsjöområdet maj 2011

Frågor och svar om Väsjöområdet maj 2011 Sollentuna Frågor och svar om Väsjöområdet maj 2011 Vi har här samlat de vanligaste frågorna vi mött om Väsjöplaneringen den senaste tiden och försöker ge svar på dem. Övergripande frågor Fråga: Varför

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 -1000-2000 -3000-4000 -5000-6000. Folkmängd, andel procent, invånare per åldersgrupp i Farsta jämfört med.

2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 -1000-2000 -3000-4000 -5000-6000. Folkmängd, andel procent, invånare per åldersgrupp i Farsta jämfört med. FARSTA I FOKUS1 Farsta är en medelstor stadsdel i Stockholms kommun och hade år 213 cirka 55 invånare. Stadsdelen har vuxit snabbt sedan år 25, med i genomsnitt 1 invånare per år. I jämförelse med kommunen

Läs mer

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010 Företagande med LOV Svend Dahl Juni 2010 Innehåll 1 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund...3 Införandet av LOV... 4 De privata utförarna i LOV...5 Många nystartade företag tack vare LOV... 6 Positiva

Läs mer

Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun

Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun Kommunstyrelsens handling nr 22/2014 Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun Rapport framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen och Katrineholms Fastighets AB, på

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

HELA STOCKHOLM SKA VARA ATTRAKTIVT

HELA STOCKHOLM SKA VARA ATTRAKTIVT STOCKHOLMS STAD SID 1 (5) 2010-02-03 pm I Stockholms stads budget för 2010 finns ett starkt fokus på att hela Stockholm ska vara attraktivt för alla i alla dess delar. I budgeten ges uppdrag till nämnder

Läs mer

rq'77 Sammanträdesprotokoll ','OJ V /,) ~'(1:60

rq'77 Sammanträdesprotokoll ','OJ V /,) ~'(1:60 Södertälje kommun Kommunstyrelsen 2008-04-04!JusfeIQ{ 26 rq'77 Sammanträdesprotokoll ','OJ V /,) ~'(1:60 68 Svar på motion av Tage Gripenstam, Kerstin Lundgren och Leif Holmberg, alla c. "Mobil miljöstation

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-13, 153 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna kommun 2012-2018 2 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna 2012-2018 Förord Arbetet med en plan för god tillgång till bostäder

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10

Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10 Anteckningar kommundelsstämma Stora Höga, Jörlanda och Spekeröd 2014-04-10 Närvarande: Jan Glimstedt, Olof Lundberg, Owe Johansson, Arne Olsson, Sofia Westergren, Lillemor Arvidsson, Gunnar Pettersson,

Läs mer

Processgrupp Plan- och byggfrågor

Processgrupp Plan- och byggfrågor Processgrupp Plan- och byggfrågor Flera representanter med olika arbetsuppgifter och arbetslivserfarenheter från respektive enhet har varit delaktiga i processgruppen. Kartläggning av organisationerna

Läs mer

Äldreombudsmannens årsrapport 2015

Äldreombudsmannens årsrapport 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-03-29 AN-2016/139.739 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Äldreombudsmannens

Läs mer