Ge ditt barn en gåva för livet.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ge ditt barn en gåva för livet."

Transkript

1 Ge ditt barn en gåva för livet.

2

3 Vilken investering Huvudsyftet med att idrotta är naturligtvis att man ska ha roligt, det tycker vi i Nittorps IK också, men det för även med sig många andra positiva saker. Till exempel får barnen bra självkänsla, fi n lagkänsla och djup förståelse för att det är bra att vara olika. Egenskaper som efterfrågas mer och mer vid rekrytering till alla typer av jobb och företag idag. Att våra barn dessutom får en jättefi n grundfysik och en bred kunskap om kosthållning och hur kroppen fungerar gör ju inte saken sämre. Det är en gåva som de har med sig hela livet. Vi har idag en fantastisk skara utbildade och engagerade ledare som tar hand om ditt barn när det kommer hit. Alla barn ska få synas, bli tagna på allvar och få bästa tänkbara utbildning inom lagidrotten. Därför utbildar vi oss hela tiden genom idrottsförbundens olika kurser. I den här broschyren kan du läsa om vår ungdomsverksamhet och vi hoppas att den väcker ditt intresse för oss. Välkommen till NIK.

4 Alva spelar både hockey och fotboll i vår förening

5 Vår viktigaste spelare Att vara en av lirarna i NIK är något alldeles extra. Föreningen har utvecklat en linje som kallas den röda tråden. Följer du den vägen kommer du att uppleva mycket positivt. Förutom kvalifi cerad träning får du lära känna andra med samma intressen och får kunskap om din idrott fotboll/hockey i stort och smått. Ungdomsverksamheten är NIK:s viktigaste del. Förhoppningsvis ger det stolta a-lagsspelare i slutändan. Men huvudsaken är naturligtvis att den röda tråden som är vägen dit, är inspirerande och engagerande. Som ung lirare i NIK får du social träning både på och utanför isen. Vi diskuterar såväl försvar och anfall som etik och moral. Du lär dig hur du fungerar i grupp och att ta ansvar för dig själv och för andra. I takt med att du blir äldre spetsas de sportsliga kraven. Vi prioriterar även bra ledare, som är välutbildade och entusiasmerande. Många ledare har själva spelat i NIK:s färger. Vi är glada och stolta över våra ledare och hoppas att du kommer att trivas med dem. N I K V I L L... Ge dig en meningsfull sysselsättning. Att idrottandet också ska bidra till en bättre skolgång. Utveckla varje individ men även gruppen så att ni kan känna gemenskap och kan glädjas åt gemensamma framgångar. Leda dig till glädje, ärlighet, modighet, noggrannhet och punktlighet. Skapa en drog- och nikotinfri idrottsmiljö. Att minst 80% av A-lagsspelarna ska vara egna produkter.

6

7 Din utveckling Nittorps IK har ett samarbete med Dalstorps IF i fotboll. Det innebär att både tjejer och killar kan börja spela fotboll i Dalstorp från 6 år. När de sedan ska börja i 13-årslaget tar Nittorps IK över tjejernas fortsatta resa. Nittorps damlag ligger med största sannolikhet i toppen av div 3 alternativt i div 2 när du läser denna broschyr. F13 Alla får träna och spela match. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundteknikträning. Spelövningar och spelförståelse prio anfall. Positionsanpassad träning kan förekomma. Fysträning - egna kroppen används. Spelar seriespel 11-manna. 2 träningar + 1 match/vecka. Teoripass förekommer t.ex. kost och regelkunskap. F14 Alla får träna och spela match. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundteknikträning och positionsanpassad träning. Spelövningar och spelförståelse prio anfall. Spelar seriespel. Fysträning - egna kroppen används. 2-3 träningar + 1 match/vecka. Teoripass förekommer t.ex. kost och regelkunskap. U Tränar i en gemensam träningsgrupp. Alla ges möjlighet att träna och spela. Tränaren disponerar laget. Grundteknikträning. Positionsanpassad träning utifrån spelidé. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel i utvecklingslaget. Utvecklingslaget spelar enligt samma spelidé som A-laget. Fysträning. 3 träningar + 1 match/vecka. Ges möjlighet till satsning för att komma med i NIK:s A-lag. Långsiktig planering för varje spelare. Utveckla individuella kvalitéer. Teoripass förekommer t.ex. domarutbildning, kost, föreningskunskap och målarbete.

8 Din utveckling SKRIDSKOSKOLAN (upp till 8 år) De första grunderna i skridskoåkning. Föräldrar och syskon kan vara med på isen. Lek och skridskoövningar. Puckföring och passningsteknik. Prova spelet med enkla regler och spel på tvären i små lag. Poolspel på tvären med grannklubbar för de äldsta i gruppen. 1 träning/vecka. U9 Alla ska spela och träna lika mycket. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelar poolspel vid 5-6 tillfällen. 1-2 träningar/vecka. Spelar på tvären för att alla skall vara delaktiga. U10 Alla ska spela och träna lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelar poolspel vid 5-6 tillfällen. 1-2 träningar/vecka. Spelar på tvären för att alla skall vara delaktiga. U11 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar. Spelar poolspel på hel plan. 2 träningar/vecka. U12 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar poolspel på helplan. 2 träningar/vecka. U13 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel. Fysträning bredvid isträning. 2-3 träningar/vecka.

9 U14 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel. Fysträning bredvid isträning. 2-3 träningar/vecka. U15-16 Tränar i en gemensam träningsgrupp. Alla skall träna och spela. Tränaren disponerar laget. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel. Fysträning bredvid isträning. 3 träningar/vecka. Inför Juniorspelet blir det aktuellt att överväga om man hinner med någon annan sport på sin fritid. Det är viktigt att du orkar och känner glädje. J18 & J20 Satsning för komma med i NIK:s A-lag. Långsiktig planering för varje spelare. Utveckla individuella kvalitéer. Året-runt-träning specialinriktad på ishockey. SLUTMÅLET A-laget? Elitserien? Landslaget? NHL? Den rätta NIK-vägen ger dig bra underlag för vad som än händer i ditt framtida hockeyliv.

10 Alla ska ha råd att spela Visst kostar det en del att spela fotboll och hockey, men jämfört med andra aktiviteter behöver det inte bli så dyrt. För att hålla kostnaderna nere driver NIK bytesverksamhet. Som nybörjare i ishockey behöver du bara skridskor, hjälm med galler och halsskydd. Oftast fi nns det bra begagnat till lågt pris att börja med. Så småningom kan man komplettera med övriga skydd som någon annan vuxit ur. NIK har också förhandlat fram bra rabatter hos sporthandlare.

11 NIK har alltid haft som målsättning att ta ut så låga avgifter som möjligt. Vi tycker att vi har lyckats få en rimlig årskostnad och då ingår ju en hel del i den. Till exempel: Plantid/Istid/hallhyra. Utbildade ledare. Utbildning i kostlära och fyslära. Klubba, puck, byxor och tröja (ishockey). Matchställ, fotboll (fotbolll) Bussresor till matcher mer än tio mil bort Tillgång till gym och idrottshall. Men detta räcker inte för att driva en idrottsförening. Vi behöver därför ett engagemang från föräldrar och övriga medlemmar. Det är detta som gör en idrottsförening, dvs. att göra saker tillsammans. Exempel på uppgifter är: bemanning av kiosken, lotterier, loppmarknad och övriga arrangemang som ordnas av föreningen. NÄR DITT BARN TRÄNAR KAN DU... Kan du koppla upp din dator på Ishallens trådlösa nätverk helt utan kostnad. Ta en promenad / jogga på nya elljusspåret utanför ishallen, eller bara ströva fritt. Du har tillgång till gym, solarie och dusch, det är bara att fråga, så visar vi dig. Hjälpa oss i föreningen med olika saker. Kolla gärna om det fi nns något som är aktuellt just nu. Din hjälp är ovärderlig för vår förenings verksamhet. Ta en fi ka i vår cafeteria. I cafeterian fi nns även TV.

12

13 Hockeysnack Som nybörjare på isen är det inte bara skridskoåkning och puckteknik som gäller. Det fi nns många specialuttryck inom hockeyvärlden som du behöver känna till. Om dina ledare använder ord och utryck som du inte förstår ska du alltid fråga, säkerligen är det någon mer som undrar. Här kommer förklaringar till några av de hockeytermer du kommer att stöta på. AVLASTARE Den spelare som är avlastare ska placera sig i speciella positioner på banan och göra sig spelbar så att den som har pucken kan passa. PASSNINGSSKUGGA Är området bakom den motspelare som angriper puckföraren. Som spelare måste du lära dig att undvika passningsskugga. BACKCHECKNING När motståndarna har pucken och anfaller är det backcheckning att markera motståndarnas spelare när de åker mot din egen försvarszon. SKOTTSEKTORN Området framför målet begränsas av tre tänkta linjer. En från vardera målstolpen genom tekningspunkten till överkanten av tekningscirkeln och en linje mellan dessa linjers slutändar. BOXPLAY Försvarsspel i egen zon när ditt lag har spelare utvisade. FÖRSVARSSPEL I EGEN ZON Spelarnas på förhand bestämda rörelsemönster i försvarszon då motståndarna har pucken under kontroll. Kan utföras genom man-mot-man markering eller zonmarkering. Även som kombination av båda dessa. PASSNINGSFICKA Är ett område där det är ett perfekt läge att ta emot en passning samt att organisera spelet i anfallszon vid spel i numerärt överläge. SPELBREDD Att spelarna när så krävs har förmåga att kunna utnyttja hela banans bredd. SPELSYSTEM Att skapa ett spelsystem innebär att: -organisera spelarna så att grunderna för anfalls- och försvarsspel uppfylls. -arbetsfördelningen mellan spelarna blir så jämn som möjligt. -de enskilda spelarnas starka sidor utnyttjas på bästa sätt. SPELTRÄNING Innefattar spel, smålagspel och spelmoment. SPELYTA Skapas genom att spelarna rör sig utan puck över öppen isyta för att göra sig spelbara. Detta tvingar motståndarna att följa med för att markera, vilket öppnar de ytor anfallande lag vill utnyttja. SPLIT-VISION Den puckförande spelaren har uppsikt över med- och motspelare samtidigt som han har pucken under kontroll. ZONFÖRSVAR Varje spelare ansvarar för ett bestämt område på banan. I detta område ska spelaren markera samt se till så att ingen motspelare åstadkommer några farligheter. Om en motståndare lämnar zonen övertas markeringen av den medspelare som ansvarar för den zonen.

14 Att tänka på TÄNK EFTER FÖRE. Det är viktigt att du kommer väl förberedd till träning och match. Du bör ha goda matvanor, det vill säga äta riktig frukost, lunch och middag. Allsidig kost där grönsaker ingår. Undvika skräpmat som pommes frites, chips, kakor, bullar, godis och läsk. Ät gärna frukt som mellanmål. Se till att få tillräckligt med sömn och vila. Trötthet ökar skaderisken under träning och match betydligt. OM DU BLIR SJUK. Det är viktigt att du, dina föräldrar och ledare har grundläggande kunskaper om vad som gäller vid fysisk aktivitet. Du bör veta när du kan träna och när du måste vila. Rådgör därför alltid med distriktssköterska eller läkare, vid minsta tveksamhet. Att spela eller träna under en pågående infektion kan få negativa följder, det kan ta längre tid innan du blir frisk, du kan inte prestera ditt bästa, risken för komplikationer ökar samt risken för utveckling av hjärtmuskelinfl ammation. OM FÖRSÄKRING. NIK har i samarbete med Folksam en försäkring som ger dig ett skydd om du råkar ut för något. Det fi nns både en lagförsäkring och en ungdomsförsäkring. Försäkringen gäller vid olycksfallsskada som inträffar under match, organiserad träning, samt under direkt färd till och från dessa aktiviteter. Försäkringen gäller även vid resor till bortamatcher. OM DOPNING. NIK accepterar inte någon form av doping. Våra ledare har ansvar för att informera om vilka skadeverkningar dopning i olika former kan ge. Nedan radas några av de biverkningar som Anabola steroider medför: Psykiska symtom: Aggressivitet (stort problem särskilt tillsammans med alkohol), ångest, koncentrationssvårigheter, bristande verklighetsuppfattning, hallucinationer. Kroppsliga symtom: Testikelskrumpning, nedsatt spermaproduktion, impotens, gulsot, förhöjda blodfetter, reducerad längdtillväxt (hos tonåringar) högt blodtryck, förhöjda blodfetter, svår akne, permanent håravfall och cancer. Kvinnor kan även ökad kroppsbehåring (till exempel skägg), sänkt röstläge (basröst) och menstruationsstörningar.

15 LITEN LATHUND Barnsjukdomar som Röda hund, Mässlingen, Påssjuka och Vattenkoppor Åtgärd: Avstå från träning så länge symptomen kvarstår. Höft/knä Åtgärd: Uppsök läkare för undersökning. Schlatter (ont på knölar längst upp på underbenet) Åtgärd: Vila från träning om du har mycket ont, annars gör du så gott du kan. Lårkaka (smärta och stelhet efter slag mot låret) Åtgärd: Behandlas direkt med hårt bandage som ska sitta max 20 minuter. Muskelns funktion får avgöra hur snart du kan fortsätta träna. Magsjuka Åtgärd: Avstå från träning så länge symptom fi nns och tänk på att du smittar upp till 48 timmar efter du tillfrisknat. Drick mycket. Om du är sjuk en längre tid, kontakta läkare. Noggrann handhygien, tvätta dig med tvål och vatten. Huvudvärk Åtgärd: Vila från träningen. Om den är ofta återkommande, kontakta läkare. Hjärnskakning (illamående, kräkning, yrsel) Åtgärd: Uppsök läkare för undersökning. Vila från träning på läkares inrådan. Stukningar Åtgärd: Enkla skador behandlas med tryck och stabiliserande bandage. Är skadorna svårare bör du besöka en läkare för bedömning.

16 Viktiga lirare DINA LEDARE NIK har förmånen att ha många välutbildade tränare och ledare. Det är en förutsättning för verksamhetens kvalité. Fler än hälften av ledarna har själva varit aktiva i föreningen. NIK ställer krav att samtliga ledare utbildar sig enligt fotboll/hockeyförbundets tränarutbildningsstege. Tränare och ledare erbjuds även andra fortbildningar bland annat via SISU:s kursutbud. DINA FÖRÄLDRAR Som förälder till en av de unga spelarna i NIK är du en stor resurs. Var ett stöd för ditt barn i alla situationer, positiva som negativa. Hjälp barnet att fi nna motivation när det går tungt, men låt barnets upplevelse av fotbollen eller hockeyn vara styrande. Var på plats i samband med träningar och matcher, men kräv inte bättre resultat än vad barnet gör. Visa respekt för ledarnas arbete och för de områden som endast är för ledarna och spelarna. Från 10 år vill vi ha föräldrafritt i omklädningsrummet, i båset och i korridorerna. Låt NIK:s ledare bestämma hur barnet ska träna och spela. Då kommer ditt barn att växa som individ och bli en fi n lagspelare.

17 ETT VARMT TACK TILL ALLA VÅRA SPONSORER

18 L Ä G E R V E R K S A M H E T E N H O S O S S Allt för ett bra läger Nittorp Arena erbjuder ett mycket lättillgängligt alternativ med allt under samma tak. Ni äter, sover och tränar om ni så önskar inom arenans område. Oavsett om ni spelar fotboll, hockey, eller om ni åker konståkning, cyklar eller paddlar kanot så har vi alla möjligheter att göra ert läger till en fi n och proffsig upplevelse. Hundratals andra lag och föreningar har genom åren haft sina läger här vilket gett oss massor av erfarenhet och kunskap som arrangörer. Det vi bl a har att erbjuda är: Istider i vår nyrenoverade ishall från Ca v Gräsplan; en helplan och en halvplan Ca v Grusplan från v 7 Gym, idrottshall, motionsspår, elljusspår Idrottshall Teorilokal, cafeteria, 2 st matsalar mm Logiment med 60 bäddar i ishallen samt 25 extra i ett närliggande logiment. Vällagad mat 4 ggr per dag Vi är så glada över att vi också fått en helt ny cafeteria med nya möjligheter att laga bra mat. Självklart fi nns även en kiosk. I våra lägerarrangemang kan man få serverat 4 måltider per dag eller så hittar vi det alternativ som passar er bäst. Om ni vill veta mer om priser eller förslag på tider mm kan ni kontakta vårt kansli på M E R AT T G Ö R A Paddla kanot 1 km Badplats 500 m Tälta gratis på jättefi na platser Isabergs golfbana 20 km Isabergs skidanläggning 20 km Vattenskidor - skogssjön 25 km Dressin 25 km Nittorp ligger 1,5 timme från Göteborg, 3 timmar från Malmö, 4 timmar från Stockholm och till Borås eller Jönköping är det bara minuters bilväg. Se kartan på baksidan.

19 U T F LY K T S M Å L Glasmuseum 10 km. Shopping i Gällstad 20 km Torpa stenhus 30 km Hofsnäs herrgård 30 km. High Chaparral 45 km Borås (djurpark, shopping i Knalleland mm) 50 km Ullared 80 km Göteborg, Liseberg 100 km

20 100 km Vill du veta mer? Till exempel när säsongen startar eller vem du ska kontakta för frågor kan du gå in på vår hemsida: Du kan också maila eller så kan du ringa till NIK:s kansli så hjälper vi dig. Telefon Tack till Carl Sandin, Bildbyrån, som tagit en del av bilderna. Vi vill också reservera oss för att information kan ha gått ur tiden när du läser broschyren.

Ge ditt barn en gåva för livet.

Ge ditt barn en gåva för livet. Ge ditt barn en gåva för livet. Vilken investering. Huvudsyftet med att spela hockey är naturligtvis att man ska ha roligt, det tycker vi i Nittorps IK också, men det för även med sig många andra positiva

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB

VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB VÄLKOMMEN TILL BORÅS HOCKEY CLUB www.borashockey.se Välkommen till Borås Hockey Club! Huvudsyftet med att spela hockey är naturligtvis att man skall ha roligt, det tycker vi i Borås Hockey också, men

Läs mer

Barn och Ungdoms Ishockey 7-16 år

Barn och Ungdoms Ishockey 7-16 år Barn och Ungdoms Ishockey 7-16 år SSK VILL populär versionen Historik Vi har sedan år 2000 byggt upp en Ungdomsorganisation som bygger på att Södertälje ungdomar kan bli elitspelare och samtidigt spela

Läs mer

Ge ditt barn en gåva för livet!

Ge ditt barn en gåva för livet! Ge ditt barn en gåva för livet! Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att man ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker. Till exempel

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Ishockey

IDROTTSKUNSKAP Ishockey Träff 1: Ishockeytermer Vet du vad dessa 14 viktiga ishockeyord betyder? Överlämning Triangelspel Avlastare Offside Understöd Passningsficka Skottsektor Speldjup Spelbredd Passningsskugga Screening Spelyta

Läs mer

Träningsplanering Team 04 / U11

Träningsplanering Team 04 / U11 Träningsplanering Team 04 / U11 Säsongen 2014 2015 Nuläge: 22st spelare inskrivna i laget. Bra grupp. Målsättning säsongen 2014 2015: Harmoni inom truppen. Behålla samtliga spelare. Glädje på träning och

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Innehåll. Riktlinjer för respektive årskull U9 U10 U11 U12 U13 U14 U15 U16

Innehåll. Riktlinjer för respektive årskull U9 U10 U11 U12 U13 U14 U15 U16 MEDIAINFORMATION RIKTLINJER DJURGÅRDENS 2014/2015 IF UNGDOM Innehåll Föreningsmål Vision Riktlinjer Spelide Träning Nivåanpassning Närvaro Seriespel Cupspel Träningsmatcher Uppflyttning/Nedflyttning av

Läs mer

Välkommen till Rimbo IF Hockey Röda tråden

Välkommen till Rimbo IF Hockey Röda tråden Välkommen till Rimbo IF Hockey Röda tråden Barn (5 13 år) Ungdomsishockey (14 18 år) och Seniorhockey 2004-2005 Detta dokument innehåller riktlinjer om hur vi tillsammans skall utveckla hockeyn sportsligt

Läs mer

Lions Hockey Ungdomsverksamhet. En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun.

Lions Hockey Ungdomsverksamhet. En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun. Lions Hockey Ungdomsverksamhet En levande tråd med målsättning att Vi skall vara vägledande föreningen i Strömstad Kommun. Vi skall vara en förening som genom välutbildade ledare och stort engagemang i

Läs mer

Åsele IK:s Ishockeypolicy

Åsele IK:s Ishockeypolicy Åsele IK:s Ishockeypolicy Vår policy ska vara en vägledning för alla ledare inom vår verksamhet och en information till föräldrar, spelare, kommunen, sponsorer och andra intresserade om hur vi vill driva

Läs mer

Föräldramöte 9/2 Pojkar 08

Föräldramöte 9/2 Pojkar 08 Föräldramöte 9/2 Pojkar 08 Ledare/ Tränare Spelare Föräldrar Träning Match Lagsponsring Försäkring Övrigt Agenda LEDARE OCH TRÄNARE Planera träningen, alla tränare tagit del av det innan träningen börjar

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare.

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare. Röda Tråden I dokumentet nedan beskrivs kort de övergripande målen för föreningen samt vilket ansvar som åligger både spelare, ledare samt föräldrar i de olika åldersgrupperna. Detta dokument kallar vi

Läs mer

Säsongsplanering. Gemensamt för alla ungdomslagen Sportsligt:

Säsongsplanering. Gemensamt för alla ungdomslagen Sportsligt: Värnamo Hockey/Värnamo GIK Säsongsplanering Ledare för ungdomslag i Värnamo Hockey skall i god tid planera sitt lags verksamhet inför en ny säsong. Denna planering sammanställs och utdelas till spelare

Läs mer

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12

År 6 9 Kanalskolan. Rev 2015-01-12 År 6 9 Kanalskolan Rev 2015-01-12 Målsättning Eleverna skall få individuell och allsidig utbildning i teknik samt i anfalls- och försvarsspel. Elevernas bollkänsla och spelförståelse skall utvecklas. Åk.

Läs mer

Riktlinjer. Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007.

Riktlinjer. Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007. Riktlinjer Valbo Hockey Club är en egen ishockeyförening som bedrivs med ideellt arbete. Föreningen bildades den 1 juli 2007. Målet med verksamheten är att tillsammans skapa en meningsfull fritid för våra

Läs mer

Ungdomspolicy Halmstad Hockey

Ungdomspolicy Halmstad Hockey Vi vill: Ge våra ishockeyungdomar en meningsfull fritidssysselsättning i en god miljö och hjälpa varje spelare till att bilda sig en positiv självuppfattning som individ och hockeyspelare. Låta våra hockeyungdomar

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Verksamhetsplan. Sunne IK Ungdom

Verksamhetsplan. Sunne IK Ungdom Verksamhetsplan Sunne IK Ungdom 2012-11-05 Innehåll Sid Hockey är en underbar sport 3-4 Föreningen Målsättning Hockeyspelarnas utbildningsplan 4 Idrott och skola Utbildningsstegen 5-7 Utrustning 8 Att

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey.

Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey. Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey. I detta häfte står det en hel del nyttig information som kan komma till användning under hockey säsongen. Ishockey för barn och ungdom

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Clemensnäs Hockeys policy för ungdoms-juniorhockeyn i föreningen

Clemensnäs Hockeys policy för ungdoms-juniorhockeyn i föreningen 2008-02-06 Clemensnäs Hockeys policy för ungdoms-juniorhockeyn i föreningen Mål Föreningen ska bedriva en ungdomsverksamhet med syfte att ge våra ungdomar möjlighet att utöva ishockey på föreningens villkor

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

HUDIKSVALLS HOCKEY CLUB Verksamhets Plan ungdomslag. Säsongen 2015/2016. Från Tre Kronors Hockeyskola till och med U16. Målsättning / vår verksamhet.

HUDIKSVALLS HOCKEY CLUB Verksamhets Plan ungdomslag. Säsongen 2015/2016. Från Tre Kronors Hockeyskola till och med U16. Målsättning / vår verksamhet. 2015-09-21 HUDIKSVALLS HOCKEY CLUB Verksamhets Plan ungdomslag Från Tre Kronors Hockeyskola till och med U16 Säsongen 2015/2016 Målsättning / vår verksamhet. Den verksamhet som Hudiksvalls Hockey Club

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik.

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Utgåva 1 20140401 Orangea tråden för U-sektionen. Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Skara IK skapar förutsättningar

Läs mer

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små Idrottsföreningen kamraterna 1898 En fotbollsklubb för stora och små IFK Västerås Fotboll IFK Västerås är en förening med lång och stolt historia. Klubben bildades den 19 mars 1898. Idag finns totalt 170

Läs mer

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande

sätter upp villkoren för verksamheten ställer kraven på deltagarna har ansvaret för verksamhetens utförande Flens HC Föreningspolicy Flens HC är en breddförening med en målsättning att ta hand om alla som vill delta i ungdomsverksamheten och att utveckla alla individer hockeymässigt och socialt. Visionen är

Läs mer

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT 2008-06-30 Målet för Lycksele SK är att spela ishockey i den högsta möjliga divisionen, att vi i huvudsak ska ha spelare som är utbildade i föreningen och som bor på orten. För att göra detta möjligt skall

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Föräldrar och spelar info Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Att vara fotbollsförälder i IF Mölndal Fotboll. Fotboll är världens största gemenskap. Att vara fotbollsförälder

Läs mer

Hälsa för unga rörelse, motion och idrott

Hälsa för unga rörelse, motion och idrott Hälsa för unga rörelse, motion och idrott Vad är hälsa? Meningsfull tillvaro Sömn Mat och dryck Rörelse Kropp Relationer Individuella hälsomål - vad är det? - Långsiktiga förändringar! - Förändringar som

Läs mer

Välkommen till Kronwall Hockey Camp 2017

Välkommen till Kronwall Hockey Camp 2017 Välkommen till Kronwall Hockey Camp 2017 Äntligen! Nu är det snart dags för Kronwall Hockey Camp 2017. V.32 drar vi igång sommarens höjdpunkt som avslutas med Kronwall Stars matchen på fredagen. Kronwall

Läs mer

Välkomna!! Tölö IF P -06

Välkomna!! Tölö IF P -06 Välkomna!! Tölö IF P -06 Föräldramöte P06 AGENDA den 22 mars Vilka är vi som tränar vilka är Ni föräldrar. Tölö IF:s fotbollsfilosofi. Tölö IF P -06 egna regler. Tölö IF P -06 regler Träningstider utomhus

Läs mer

Lerums Konståkningsklubb

Lerums Konståkningsklubb Skridskoskolan säsongen 2015/16 1 Skridskoskolan tränar i Vättlehallen på söndagar kl. 10.00-11.00. Schema höstterminen 2015 söndag 6 september 10-11 söndag 13 september 10-11 söndag 20 september 10-11

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

Orange Svarta Tråden

Orange Svarta Tråden Orange Svarta Tråden Innehåll Rubrik Sida Vision 3 Övergripande mål 4 Regler 5 Fair play 6 Drog- och dopingpolicy 7 Kost och hälsa 8 Trafiksäkerhet 9 Ansvar 10-11 Mål för åldersgrupper 12-15 Vår Vision

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Innebandy

IDROTTSKUNSKAP Innebandy Träff 1: Innebandytermer Vet du vad dessa elva viktiga innebandyord betyder? Överlämning Powerplay Crossboll Zonförsvar Understöd Hook Väggspel Speldjup Spelbredd Passningsskugga Boxplay Träff 1: Ledarsidan

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

UNIKT KONCEPT: Träningsläger anpassat för ditt lag Laganpassat träningsläger på Rosvalla Nyköping Eventcenter 2011

UNIKT KONCEPT: Träningsläger anpassat för ditt lag Laganpassat träningsläger på Rosvalla Nyköping Eventcenter 2011 UNIKT KONCEPT: Träningsläger anpassat för ditt lag Laganpassat träningsläger på Rosvalla Nyköping Eventcenter 2011 SUPER CAMP Välkommen till Rosvalla Nyköping Eventcenter! Vi är ett av Skandinaviens största

Läs mer

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. Lågt försvarsspel Försvarsspelet inleds ungefär i höjd med mittlinjen. Markeringsförsvar - Zonförsvar

Läs mer

Välkommen till. Lindsdals IF

Välkommen till. Lindsdals IF Välkommen till Lindsdals IF Ordföranden har ordet Lindsdals IF - en förening med fokus på ungdomsverksamhet Lindsdals IF är en stor liten förening och den största fotbollsföreningen i staden sett till

Läs mer

Gul-svarta SPÅRET. Värderingar och Riktlinjer för VIK Ungdomshockey

Gul-svarta SPÅRET. Värderingar och Riktlinjer för VIK Ungdomshockey Gul-svarta SPÅRET Värderingar och Riktlinjer för VIK Ungdomshockey VIK:s verksamhet fram till A-laget Headlines VIK Hockey Ungdom * VIKs ledare ska alltid ha ungdomarnas bästa i fokus, här är TRYGGHET,

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Handbok tränare Lycksele Sportklubb Röda tråden Handbok för tränare Lycksele Sportklubb RÖDA TRÅDEN Utgåva

Handbok tränare Lycksele Sportklubb Röda tråden Handbok för tränare Lycksele Sportklubb RÖDA TRÅDEN Utgåva Handbok tränare Lycksele Sportklubb Röda tråden Handbok för tränare Lycksele Sportklubb RÖDA TRÅDEN Utgåva 1 2016-02-08 Handbok tränare Lycksele Sportklubb Röda tråden Inledning Denna handbok är till för

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Söndag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas information/indelning grupper Iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Välkommen till Lilla SCA-dagen. 29 Oktober 2016 för -08

Välkommen till Lilla SCA-dagen. 29 Oktober 2016 för -08 Välkommen till Lilla SCA-dagen 29 Oktober 2016 för -08 Välkomna till Lilla SCA-dagen 2016, Vi hoppas att ni och era spelare kommer att ha en riktigt rolig och minnesvärd dag under Lilla SCA-dagen. Ett

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Handledare: Johan Andersson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Sammanfattning Steget från div 1 till elitspelare

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Västerviks IKs. Ungdomshockey

Västerviks IKs. Ungdomshockey Västerviks IKs Ungdomshockey Välkomna till VIK:s ungdomshockey Verksamheten riktar sig till de som spelar i D-pojk till A-pojk. Att tillhöra ett lag är stort och att då även få en gemensam mysig arena

Läs mer

Policy Selånger SK Bandy - ungdom

Policy Selånger SK Bandy - ungdom Policy Selånger SK Bandy - ungdom Det började redan 1921 i ett dike i Bergsåker, där några grabbar ville börja med organiserad idrottsverksamhet. Tre år senare, 1924, bildades en bandysektion, vilket alltså

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Fredag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas information/indelning grupper Iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

TYRINGE HOCKEY. VI SKA UTBILDA EGNA SPELARE www.tsos.com

TYRINGE HOCKEY. VI SKA UTBILDA EGNA SPELARE www.tsos.com TYRINGE HOCKEY VI SKA UTBILDA EGNA SPELARE www.tsos.com VI HAR EN STOLT TRADITION GRUNDLÄGGANDE MÅL OCH POLICY Tyringe SoS bildades 1936 och har genom åren fostrat många duktiga spelare. Föreningen är

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

IFK FALKÖPING BLUE RIDERS. Mål och riktlinjer

IFK FALKÖPING BLUE RIDERS. Mål och riktlinjer IFK FALKÖPING BLUE RIDERS Mål och riktlinjer VISION Genom professionellt arbetande organisation skall vi vara en ledande idrottsförening i Falköpings Kommun. FÖRENINGENS ÖVERGRIPANDE MÅL Ungdomsverksamheten

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy

Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy 1 Verksamhetsidé Lilla Torg FF är en fotbollsförening med bredden i fokus. Det känns därför naturligt för oss att formulera vår verksamhetsidé

Läs mer

Dösjöbro P/F -02 2010-09-15. Nästa steg i fotbollsutvecklingen 1(7)

Dösjöbro P/F -02 2010-09-15. Nästa steg i fotbollsutvecklingen 1(7) Dösjöbro P/F -02 2010-09-15 Nästa steg i fotbollsutvecklingen Våren 2011 är det dags att ta steget från att spela 5-manna fotboll till 7-manna fotboll. Skillnaden mellan dessa spelsystem är ganska stor

Läs mer

WIF hockey. www.valdemarsvikif.se

WIF hockey. www.valdemarsvikif.se WIF hockey 2011-2012 WIF Hockey - en självklarhet med stolt tradition. Valdemarsvik är en ort som präglas av stora skillnader mellan sommar och vinter. Det skärgårdsnära läget gör att orten lever upp under

Läs mer

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Svenska ishockeyförbundet Elitkurs De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Johan Garpenlöv Robban Olsson 2007-01-29 Sammanfattning. Sammanfattning Det övergripande syftet med arbetet

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

varken bra mycket bra bra eller dålig/a dålig/a mycket dålig/a

varken bra mycket bra bra eller dålig/a dålig/a mycket dålig/a Hälsofrågor åk 4 Namn och personnummer: Detta fyller skolsköterskan i: Datum för hälsosamtalet: Skola/klass: Längd:...cm Vikt:...kg Syn: Rygg: ARBETSMILJÖ 1. Jag tycker att... Sätt ett kryss i rutan som

Läs mer

Välkommen till Sundsjö IF

Välkommen till Sundsjö IF SUNDSJÖ IF Välkommen till Sundsjö IF Vi är en helt ideell förening i Gällö som för närvarande har två idrottsgrenar, fotboll och innebandy. Föreningens upptagningsområde är hela Arnljotbygden, d.v.s. från

Läs mer

Norrbottens Ishockeyförbund

Norrbottens Ishockeyförbund DISTRIKTSLAGSVERKSAMHET Verksamhet och målsättning Innehåll Bakgrund och syfte Övergripande inriktning Målsättning U 14 Målsättning U 15 Målsättning U 16 Övrigt Bilaga 1: Verksamhetsplaner för U 14 U 16

Läs mer

IF BROMMAPOJKARNAS AKADEMI FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM SPELARE

IF BROMMAPOJKARNAS AKADEMI FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM SPELARE IF BROMMAPOJKARNAS AKADEMI FÖRVÄNTNINGAR PÅ DIG SOM SPELARE Innehåll Om den här skriften... 2 Att vara del av Akademin... 3 Målsättning för Akademin... 3 Vem finns Akademin till för?... 3 Mitt liv som

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Föräldramöte 7/9 Pojkar 08

Föräldramöte 7/9 Pojkar 08 Föräldramöte 7/9 Pojkar 08 Våren På gång i höst Träning Match Lagsponsring Försäkring Övrigt Agenda Våren Ca 35 barn i träning 2 träningar i veckan Vi uppskattar att ni är så duktiga på att kryssa i utskicken

Läs mer

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club

Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club Verksamhetsplan för Borås Hockeytalangers Club VERKSAMHETSPLAN FÖR BORÅS HOCKEYTALANGER Borås Hockeytalangers verksamhet omfattar U11 till och med A1. Varje ledare ska vara införstådd med innehållet i

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

VI VILL. En skrift om Åmåls Sportklubb. Syftet med denna skrift

VI VILL. En skrift om Åmåls Sportklubb. Syftet med denna skrift VI VILL En skrift om Åmåls Sportklubb Syftet med denna skrift Skall föreningar/klubbar som har ett stort utvecklingsansvar för många människor arbeta kortsiktigt utan medveten förankring? Säkert svarar

Läs mer

Den som äger bollen äger spelet

Den som äger bollen äger spelet Den som äger bollen äger spelet Spelide Färjestadens GoiF Fotboll, vad är det? Fotboll är ganska enkelt, men ändå komplext i all sin enkelhet Spelsystem Ett spelsystem kan man säga är ett lags spelide

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer