Ge ditt barn en gåva för livet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ge ditt barn en gåva för livet."

Transkript

1 Ge ditt barn en gåva för livet.

2

3 Vilken investering Huvudsyftet med att idrotta är naturligtvis att man ska ha roligt, det tycker vi i Nittorps IK också, men det för även med sig många andra positiva saker. Till exempel får barnen bra självkänsla, fi n lagkänsla och djup förståelse för att det är bra att vara olika. Egenskaper som efterfrågas mer och mer vid rekrytering till alla typer av jobb och företag idag. Att våra barn dessutom får en jättefi n grundfysik och en bred kunskap om kosthållning och hur kroppen fungerar gör ju inte saken sämre. Det är en gåva som de har med sig hela livet. Vi har idag en fantastisk skara utbildade och engagerade ledare som tar hand om ditt barn när det kommer hit. Alla barn ska få synas, bli tagna på allvar och få bästa tänkbara utbildning inom lagidrotten. Därför utbildar vi oss hela tiden genom idrottsförbundens olika kurser. I den här broschyren kan du läsa om vår ungdomsverksamhet och vi hoppas att den väcker ditt intresse för oss. Välkommen till NIK.

4 Alva spelar både hockey och fotboll i vår förening

5 Vår viktigaste spelare Att vara en av lirarna i NIK är något alldeles extra. Föreningen har utvecklat en linje som kallas den röda tråden. Följer du den vägen kommer du att uppleva mycket positivt. Förutom kvalifi cerad träning får du lära känna andra med samma intressen och får kunskap om din idrott fotboll/hockey i stort och smått. Ungdomsverksamheten är NIK:s viktigaste del. Förhoppningsvis ger det stolta a-lagsspelare i slutändan. Men huvudsaken är naturligtvis att den röda tråden som är vägen dit, är inspirerande och engagerande. Som ung lirare i NIK får du social träning både på och utanför isen. Vi diskuterar såväl försvar och anfall som etik och moral. Du lär dig hur du fungerar i grupp och att ta ansvar för dig själv och för andra. I takt med att du blir äldre spetsas de sportsliga kraven. Vi prioriterar även bra ledare, som är välutbildade och entusiasmerande. Många ledare har själva spelat i NIK:s färger. Vi är glada och stolta över våra ledare och hoppas att du kommer att trivas med dem. N I K V I L L... Ge dig en meningsfull sysselsättning. Att idrottandet också ska bidra till en bättre skolgång. Utveckla varje individ men även gruppen så att ni kan känna gemenskap och kan glädjas åt gemensamma framgångar. Leda dig till glädje, ärlighet, modighet, noggrannhet och punktlighet. Skapa en drog- och nikotinfri idrottsmiljö. Att minst 80% av A-lagsspelarna ska vara egna produkter.

6

7 Din utveckling Nittorps IK har ett samarbete med Dalstorps IF i fotboll. Det innebär att både tjejer och killar kan börja spela fotboll i Dalstorp från 6 år. När de sedan ska börja i 13-årslaget tar Nittorps IK över tjejernas fortsatta resa. Nittorps damlag ligger med största sannolikhet i toppen av div 3 alternativt i div 2 när du läser denna broschyr. F13 Alla får träna och spela match. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundteknikträning. Spelövningar och spelförståelse prio anfall. Positionsanpassad träning kan förekomma. Fysträning - egna kroppen används. Spelar seriespel 11-manna. 2 träningar + 1 match/vecka. Teoripass förekommer t.ex. kost och regelkunskap. F14 Alla får träna och spela match. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundteknikträning och positionsanpassad träning. Spelövningar och spelförståelse prio anfall. Spelar seriespel. Fysträning - egna kroppen används. 2-3 träningar + 1 match/vecka. Teoripass förekommer t.ex. kost och regelkunskap. U Tränar i en gemensam träningsgrupp. Alla ges möjlighet att träna och spela. Tränaren disponerar laget. Grundteknikträning. Positionsanpassad träning utifrån spelidé. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel i utvecklingslaget. Utvecklingslaget spelar enligt samma spelidé som A-laget. Fysträning. 3 träningar + 1 match/vecka. Ges möjlighet till satsning för att komma med i NIK:s A-lag. Långsiktig planering för varje spelare. Utveckla individuella kvalitéer. Teoripass förekommer t.ex. domarutbildning, kost, föreningskunskap och målarbete.

8 Din utveckling SKRIDSKOSKOLAN (upp till 8 år) De första grunderna i skridskoåkning. Föräldrar och syskon kan vara med på isen. Lek och skridskoövningar. Puckföring och passningsteknik. Prova spelet med enkla regler och spel på tvären i små lag. Poolspel på tvären med grannklubbar för de äldsta i gruppen. 1 träning/vecka. U9 Alla ska spela och träna lika mycket. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelar poolspel vid 5-6 tillfällen. 1-2 träningar/vecka. Spelar på tvären för att alla skall vara delaktiga. U10 Alla ska spela och träna lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelar poolspel vid 5-6 tillfällen. 1-2 träningar/vecka. Spelar på tvären för att alla skall vara delaktiga. U11 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar. Spelar poolspel på hel plan. 2 träningar/vecka. U12 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar poolspel på helplan. 2 träningar/vecka. U13 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel. Fysträning bredvid isträning. 2-3 träningar/vecka.

9 U14 Alla ska träna och spela lika mycket. Viss nivåanpassad träning förekommer. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel. Fysträning bredvid isträning. 2-3 träningar/vecka. U15-16 Tränar i en gemensam träningsgrupp. Alla skall träna och spela. Tränaren disponerar laget. Grundträning skridsko och klubbteknik. Spelövningar och spelförståelse. Spelar seriespel. Fysträning bredvid isträning. 3 träningar/vecka. Inför Juniorspelet blir det aktuellt att överväga om man hinner med någon annan sport på sin fritid. Det är viktigt att du orkar och känner glädje. J18 & J20 Satsning för komma med i NIK:s A-lag. Långsiktig planering för varje spelare. Utveckla individuella kvalitéer. Året-runt-träning specialinriktad på ishockey. SLUTMÅLET A-laget? Elitserien? Landslaget? NHL? Den rätta NIK-vägen ger dig bra underlag för vad som än händer i ditt framtida hockeyliv.

10 Alla ska ha råd att spela Visst kostar det en del att spela fotboll och hockey, men jämfört med andra aktiviteter behöver det inte bli så dyrt. För att hålla kostnaderna nere driver NIK bytesverksamhet. Som nybörjare i ishockey behöver du bara skridskor, hjälm med galler och halsskydd. Oftast fi nns det bra begagnat till lågt pris att börja med. Så småningom kan man komplettera med övriga skydd som någon annan vuxit ur. NIK har också förhandlat fram bra rabatter hos sporthandlare.

11 NIK har alltid haft som målsättning att ta ut så låga avgifter som möjligt. Vi tycker att vi har lyckats få en rimlig årskostnad och då ingår ju en hel del i den. Till exempel: Plantid/Istid/hallhyra. Utbildade ledare. Utbildning i kostlära och fyslära. Klubba, puck, byxor och tröja (ishockey). Matchställ, fotboll (fotbolll) Bussresor till matcher mer än tio mil bort Tillgång till gym och idrottshall. Men detta räcker inte för att driva en idrottsförening. Vi behöver därför ett engagemang från föräldrar och övriga medlemmar. Det är detta som gör en idrottsförening, dvs. att göra saker tillsammans. Exempel på uppgifter är: bemanning av kiosken, lotterier, loppmarknad och övriga arrangemang som ordnas av föreningen. NÄR DITT BARN TRÄNAR KAN DU... Kan du koppla upp din dator på Ishallens trådlösa nätverk helt utan kostnad. Ta en promenad / jogga på nya elljusspåret utanför ishallen, eller bara ströva fritt. Du har tillgång till gym, solarie och dusch, det är bara att fråga, så visar vi dig. Hjälpa oss i föreningen med olika saker. Kolla gärna om det fi nns något som är aktuellt just nu. Din hjälp är ovärderlig för vår förenings verksamhet. Ta en fi ka i vår cafeteria. I cafeterian fi nns även TV.

12

13 Hockeysnack Som nybörjare på isen är det inte bara skridskoåkning och puckteknik som gäller. Det fi nns många specialuttryck inom hockeyvärlden som du behöver känna till. Om dina ledare använder ord och utryck som du inte förstår ska du alltid fråga, säkerligen är det någon mer som undrar. Här kommer förklaringar till några av de hockeytermer du kommer att stöta på. AVLASTARE Den spelare som är avlastare ska placera sig i speciella positioner på banan och göra sig spelbar så att den som har pucken kan passa. PASSNINGSSKUGGA Är området bakom den motspelare som angriper puckföraren. Som spelare måste du lära dig att undvika passningsskugga. BACKCHECKNING När motståndarna har pucken och anfaller är det backcheckning att markera motståndarnas spelare när de åker mot din egen försvarszon. SKOTTSEKTORN Området framför målet begränsas av tre tänkta linjer. En från vardera målstolpen genom tekningspunkten till överkanten av tekningscirkeln och en linje mellan dessa linjers slutändar. BOXPLAY Försvarsspel i egen zon när ditt lag har spelare utvisade. FÖRSVARSSPEL I EGEN ZON Spelarnas på förhand bestämda rörelsemönster i försvarszon då motståndarna har pucken under kontroll. Kan utföras genom man-mot-man markering eller zonmarkering. Även som kombination av båda dessa. PASSNINGSFICKA Är ett område där det är ett perfekt läge att ta emot en passning samt att organisera spelet i anfallszon vid spel i numerärt överläge. SPELBREDD Att spelarna när så krävs har förmåga att kunna utnyttja hela banans bredd. SPELSYSTEM Att skapa ett spelsystem innebär att: -organisera spelarna så att grunderna för anfalls- och försvarsspel uppfylls. -arbetsfördelningen mellan spelarna blir så jämn som möjligt. -de enskilda spelarnas starka sidor utnyttjas på bästa sätt. SPELTRÄNING Innefattar spel, smålagspel och spelmoment. SPELYTA Skapas genom att spelarna rör sig utan puck över öppen isyta för att göra sig spelbara. Detta tvingar motståndarna att följa med för att markera, vilket öppnar de ytor anfallande lag vill utnyttja. SPLIT-VISION Den puckförande spelaren har uppsikt över med- och motspelare samtidigt som han har pucken under kontroll. ZONFÖRSVAR Varje spelare ansvarar för ett bestämt område på banan. I detta område ska spelaren markera samt se till så att ingen motspelare åstadkommer några farligheter. Om en motståndare lämnar zonen övertas markeringen av den medspelare som ansvarar för den zonen.

14 Att tänka på TÄNK EFTER FÖRE. Det är viktigt att du kommer väl förberedd till träning och match. Du bör ha goda matvanor, det vill säga äta riktig frukost, lunch och middag. Allsidig kost där grönsaker ingår. Undvika skräpmat som pommes frites, chips, kakor, bullar, godis och läsk. Ät gärna frukt som mellanmål. Se till att få tillräckligt med sömn och vila. Trötthet ökar skaderisken under träning och match betydligt. OM DU BLIR SJUK. Det är viktigt att du, dina föräldrar och ledare har grundläggande kunskaper om vad som gäller vid fysisk aktivitet. Du bör veta när du kan träna och när du måste vila. Rådgör därför alltid med distriktssköterska eller läkare, vid minsta tveksamhet. Att spela eller träna under en pågående infektion kan få negativa följder, det kan ta längre tid innan du blir frisk, du kan inte prestera ditt bästa, risken för komplikationer ökar samt risken för utveckling av hjärtmuskelinfl ammation. OM FÖRSÄKRING. NIK har i samarbete med Folksam en försäkring som ger dig ett skydd om du råkar ut för något. Det fi nns både en lagförsäkring och en ungdomsförsäkring. Försäkringen gäller vid olycksfallsskada som inträffar under match, organiserad träning, samt under direkt färd till och från dessa aktiviteter. Försäkringen gäller även vid resor till bortamatcher. OM DOPNING. NIK accepterar inte någon form av doping. Våra ledare har ansvar för att informera om vilka skadeverkningar dopning i olika former kan ge. Nedan radas några av de biverkningar som Anabola steroider medför: Psykiska symtom: Aggressivitet (stort problem särskilt tillsammans med alkohol), ångest, koncentrationssvårigheter, bristande verklighetsuppfattning, hallucinationer. Kroppsliga symtom: Testikelskrumpning, nedsatt spermaproduktion, impotens, gulsot, förhöjda blodfetter, reducerad längdtillväxt (hos tonåringar) högt blodtryck, förhöjda blodfetter, svår akne, permanent håravfall och cancer. Kvinnor kan även ökad kroppsbehåring (till exempel skägg), sänkt röstläge (basröst) och menstruationsstörningar.

15 LITEN LATHUND Barnsjukdomar som Röda hund, Mässlingen, Påssjuka och Vattenkoppor Åtgärd: Avstå från träning så länge symptomen kvarstår. Höft/knä Åtgärd: Uppsök läkare för undersökning. Schlatter (ont på knölar längst upp på underbenet) Åtgärd: Vila från träning om du har mycket ont, annars gör du så gott du kan. Lårkaka (smärta och stelhet efter slag mot låret) Åtgärd: Behandlas direkt med hårt bandage som ska sitta max 20 minuter. Muskelns funktion får avgöra hur snart du kan fortsätta träna. Magsjuka Åtgärd: Avstå från träning så länge symptom fi nns och tänk på att du smittar upp till 48 timmar efter du tillfrisknat. Drick mycket. Om du är sjuk en längre tid, kontakta läkare. Noggrann handhygien, tvätta dig med tvål och vatten. Huvudvärk Åtgärd: Vila från träningen. Om den är ofta återkommande, kontakta läkare. Hjärnskakning (illamående, kräkning, yrsel) Åtgärd: Uppsök läkare för undersökning. Vila från träning på läkares inrådan. Stukningar Åtgärd: Enkla skador behandlas med tryck och stabiliserande bandage. Är skadorna svårare bör du besöka en läkare för bedömning.

16 Viktiga lirare DINA LEDARE NIK har förmånen att ha många välutbildade tränare och ledare. Det är en förutsättning för verksamhetens kvalité. Fler än hälften av ledarna har själva varit aktiva i föreningen. NIK ställer krav att samtliga ledare utbildar sig enligt fotboll/hockeyförbundets tränarutbildningsstege. Tränare och ledare erbjuds även andra fortbildningar bland annat via SISU:s kursutbud. DINA FÖRÄLDRAR Som förälder till en av de unga spelarna i NIK är du en stor resurs. Var ett stöd för ditt barn i alla situationer, positiva som negativa. Hjälp barnet att fi nna motivation när det går tungt, men låt barnets upplevelse av fotbollen eller hockeyn vara styrande. Var på plats i samband med träningar och matcher, men kräv inte bättre resultat än vad barnet gör. Visa respekt för ledarnas arbete och för de områden som endast är för ledarna och spelarna. Från 10 år vill vi ha föräldrafritt i omklädningsrummet, i båset och i korridorerna. Låt NIK:s ledare bestämma hur barnet ska träna och spela. Då kommer ditt barn att växa som individ och bli en fi n lagspelare.

17 ETT VARMT TACK TILL ALLA VÅRA SPONSORER

18 L Ä G E R V E R K S A M H E T E N H O S O S S Allt för ett bra läger Nittorp Arena erbjuder ett mycket lättillgängligt alternativ med allt under samma tak. Ni äter, sover och tränar om ni så önskar inom arenans område. Oavsett om ni spelar fotboll, hockey, eller om ni åker konståkning, cyklar eller paddlar kanot så har vi alla möjligheter att göra ert läger till en fi n och proffsig upplevelse. Hundratals andra lag och föreningar har genom åren haft sina läger här vilket gett oss massor av erfarenhet och kunskap som arrangörer. Det vi bl a har att erbjuda är: Istider i vår nyrenoverade ishall från Ca v Gräsplan; en helplan och en halvplan Ca v Grusplan från v 7 Gym, idrottshall, motionsspår, elljusspår Idrottshall Teorilokal, cafeteria, 2 st matsalar mm Logiment med 60 bäddar i ishallen samt 25 extra i ett närliggande logiment. Vällagad mat 4 ggr per dag Vi är så glada över att vi också fått en helt ny cafeteria med nya möjligheter att laga bra mat. Självklart fi nns även en kiosk. I våra lägerarrangemang kan man få serverat 4 måltider per dag eller så hittar vi det alternativ som passar er bäst. Om ni vill veta mer om priser eller förslag på tider mm kan ni kontakta vårt kansli på M E R AT T G Ö R A Paddla kanot 1 km Badplats 500 m Tälta gratis på jättefi na platser Isabergs golfbana 20 km Isabergs skidanläggning 20 km Vattenskidor - skogssjön 25 km Dressin 25 km Nittorp ligger 1,5 timme från Göteborg, 3 timmar från Malmö, 4 timmar från Stockholm och till Borås eller Jönköping är det bara minuters bilväg. Se kartan på baksidan.

19 U T F LY K T S M Å L Glasmuseum 10 km. Shopping i Gällstad 20 km Torpa stenhus 30 km Hofsnäs herrgård 30 km. High Chaparral 45 km Borås (djurpark, shopping i Knalleland mm) 50 km Ullared 80 km Göteborg, Liseberg 100 km

20 100 km Vill du veta mer? Till exempel när säsongen startar eller vem du ska kontakta för frågor kan du gå in på vår hemsida: Du kan också maila eller så kan du ringa till NIK:s kansli så hjälper vi dig. Telefon Tack till Carl Sandin, Bildbyrån, som tagit en del av bilderna. Vi vill också reservera oss för att information kan ha gått ur tiden när du läser broschyren.

Att bli med guldhjälm

Att bli med guldhjälm Att bli med guldhjälm Detta material skall barnledaren dela ut till vårdnadshavaren vid Guldhjälmskursen Välkommen in i vår sport! Vi hoppas att du kommer att trivas tillsammans med oss. Kursen är till

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar 2:a upplagan Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling...

Läs mer

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet www.ridsport.se Ridsporten VILL Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet Innehållsförteckning Vet du vad Ridsporten Vill?...2 Du är en del av svensk ridsport...4 Till ridklubben är alla välkomna!...6 Ridsport

Läs mer

R I D S P O R T E N V I L L

R I D S P O R T E N V I L L RIDSPORTEN VILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vet du vad Ridsporten Vill? 3 Du är en del av svensk ridsport 4 Till ridklubben är alla välkomna! 6 Ridsport ska vara roligt! 8 Ansvar engagerar och utvecklar 10 Ryttare

Läs mer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer

Ungdomssektionens. Policy, Mål & Riktlinjer 1 Ungdomssektionens Policy, Mål & Riktlinjer Allmänt Ungdomssektionen (US) omfattar killar och tjejer från 6 till 15 år och dess ledare. Som ungdomsledare i GIF har man ett stort ansvar för många barn

Läs mer

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN

SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG FÖRENINGSNAMN SKATTNINGSVERKTYG Hur nöjda är ni med läget just nu inom de olika områdena? Läs igenom utgångspunkterna på sid 4-6 innan ni påbörjar skattningen. Tänk på! Det är viktigt

Läs mer

Verktyg som gör dig bäst när det gäller

Verktyg som gör dig bäst när det gäller Verktyg som gör dig bäst när det gäller LEDAR- TRÄNAR- OCH FUNKTIONÄRSSKAP 4 BARNS OCH UNGDOMARS FYSISKA, MOTORISKA OCH SOCIALA UTVECKLING 6 ATT SKAPA FÖRTROENDE 8 INLÄRNING 9 LEKENS BETYDELSE VID INLÄRNING

Läs mer

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER

SKAPA trygga IDRottSmILJÖER SKAPA trygga IDRottSmILJÖER för barn och ungdomar Innehåll Idrottens betydelse... 1 Idrotten och barnkonventionen... 2 Trygga idrottsmiljöer... 4 Definitioner... 5 Kränkande behandling... 5 Trakasserier...

Läs mer

Appendix 3 Vinröda Ledare

Appendix 3 Vinröda Ledare 1 (20) Appendix 3 Vinröda Ledare Styrdokument för LUGI Handbolls barn- och ungdomsledare Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vision Att vara Sverigeledande på herr- och

Läs mer

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Handledning till tidningen Fimpa Nu! bli rök och snusfri Mathias Jansson, Matz Larsson & Margareta Pantzar Förord Den här skriften är en vägledning

Läs mer

Så blev de bäst! 8 a. Vägen till framgång /sid 1. Studie av fyra NHL-spelares bakgrund och ungdomsutveckling. Metod. Bakgrund.

Så blev de bäst! 8 a. Vägen till framgång /sid 1. Studie av fyra NHL-spelares bakgrund och ungdomsutveckling. Metod. Bakgrund. Vägen till framgång /sid 1 8 a Studie av fyra NHL-spelares bakgrund och ungdomsutveckling. Bakgrund Svenska Ishockeyförbundet satsar för att bryta den negativa resultattrenden. För att behålla svensk hockey

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Utvecklings- och Landslagsavdelningen

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Utvecklings- och Landslagsavdelningen Föräldrafoldern SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Utvecklings- och Landslagsavdelningen instruktör och ledare är det helt avgörande att ni accepterar den viktiga roll ni har med stöttning och support för ert barn.

Läs mer

Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter

Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter Hindrande och underlättande faktorer vid rekrytering av personer med funktionsnedsättning i offentliga verksamheter Rapporten är skriven av Emelie Rydberg, projektledare för De Offentliga Arbetsgivarnas

Läs mer

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann

Grundad 1/3 2014. Grundad 28/5 1922. ann VERKSAMHETSHANDBOKANDBOK Grundad 1/3 2014 ꔷ Verksamhetshandboken är en beskrivning av hur vi vill att vår förening skall fungera. Den tar upp de vanligaste frågorna som nya och gamla ledare kan ha ꔷ ꔷ

Läs mer

En sjukt bra rapport! Förbättringsåtgärder för barns och ungas hälsa i Kungsbacka kommun

En sjukt bra rapport! Förbättringsåtgärder för barns och ungas hälsa i Kungsbacka kommun En sjukt bra rapport! Förbättringsåtgärder för barns och ungas hälsa i Kungsbacka kommun Utges av Kungsbacka kommun och Region Halland Juli 2013 Författare: Fabian Ausmark, Erik Nylander, Jesper Lesseur

Läs mer

Tre Kronors Hockeyskola är det

Tre Kronors Hockeyskola är det TRE KRONORS Hockeyskola är svensk hockeys viktigaste projekt Tre Kronors Hockeyskola är det viktigaste projektet i svensk ishockey. Efter drygt 6 år med Utvecklingsavdelningen så känns det efter drygt

Läs mer

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4

Toppningsstudien. - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott. FoU-rapport 2005:4 - En kvalitativ analys av barn och ledares uppfattningar av hur lag konstitueras inom barnidrott FoU-rapport 2005:4 FoU-rapporter 2003 1. Idrott, kön och genus en kunskapsöversikt 2. Man vill ju inte att

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Fotbollens SPELA, LEK OCH LÄR. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se

Fotbollens SPELA, LEK OCH LÄR. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning Svenska Fotbollförbundet svenskfotboll.se Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning Fotbollens Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning

Läs mer

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT

Kursplanerna skall baseras på ishockeyns tre huvudmoment: 1. IS (teknik/taktik) 2. FYSIK 3. MENTALT / SOCIALT 2008-06-30 Målet för Lycksele SK är att spela ishockey i den högsta möjliga divisionen, att vi i huvudsak ska ha spelare som är utbildade i föreningen och som bor på orten. För att göra detta möjligt skall

Läs mer

Kvinnlig hälsa i olika åldrar

Kvinnlig hälsa i olika åldrar www.formochfigur.se Mötesplatsen för kvinnor med intresse av hälsa & livsstil Kvinnlig hälsa i olika åldrar Om att bli medlem Träningen som passar oss kvinnor så bra Detta ingår i ditt medlemskap Kvinnor

Läs mer

ÄR DU EN BRA TENNISFÖRÄLDER?

ÄR DU EN BRA TENNISFÖRÄLDER? ÄR DU EN BRA TENNISFÖRÄLDER? Stockholms Tennisförbund Smidesvägen 5, 171 41 Solna, Tel. 08-627 40 40 Fax. 08-28 74 57, Pg 17 44 91-1, Bg 245-2829 E-post: info@tennisstockholm.se www.tennisstockholm.se

Läs mer

Hjälpmedel var god dröj! Årsrapport 2013

Hjälpmedel var god dröj! Årsrapport 2013 Hjälpmedel var god dröj! Årsrapport 2013 Hjälpmedel var god dröj! hjälpmedel till vilket pris? Om ditt barn blir sjukt, vad gör du då? Självklart kontaktar du sjukvården, och får oftast direkt den hjälp

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer