SvD RESOR BRITTISKT SÅ DET FÖRSLÅR. Mat, konst och design Cambridge är mer än bara anrikt lärosäte. Sid 12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SvD RESOR BRITTISKT SÅ DET FÖRSLÅR. Mat, konst och design Cambridge är mer än bara anrikt lärosäte. Sid 12"

Transkript

1 SÖNDAG 2 JUNI 2019 FÄRÖARNA sid 8 En oförglömlig upplevelse med magisk natur, stjärnkrogar och många får. POSITANO sid 7 Ta en lektion i dolce vita på familjeägda hotellpärlan La Sirenuse. Sarek är en magisk plats att uppleva vårvintern på, naturen är så slående vacker. MAXIDA MÄRAK sid 4 MONSANTO sid 22 Att bo under en sten får ny betydelse i Portugals mest portugisiska by. SvD RESOR BRITTISKT SÅ DET FÖRSLÅR Mat, konst och design Cambridge är mer än bara anrikt lärosäte. Sid 12 FOTO: REUTERS

2 02 INNEHÅLL SAKER VI LÄRT OSS AV DET HÄR NUMRET Gondolturer i Cambridge och nynordiska matsensationer på Färöarna. Världen är inte sig lik, och vi gillar det. Men en sak kan man alltid lita på Amalfikustens självsäkra skönhet. Jan Ekholm Redaktör SvD Resor 1. SÅ SMAKAR TRENDEN sid 8 Tvåstjärniga Michelinkrogar, stickvärldens hetaste designers och uppkopplade får som ger en Google sheep view. Nej, det är inte konstigt att alla trendorakel pratar om Färöarna just nu. Vi pratar helst om öarnas mat. Så nynordiskt som det kan bli, helt utan påverkan utifrån och med ett klimat där bara de tuffaste grödorna överlever. Fast inget slår umamichocken av det fermenterade lammlåret som hängt i en torkbod i nio månader. 2. AMALFIKUSTENS HEMLIGHET sid 7 Vi har verkligen inget emot Positano, det är en av Amalfikustens finaste städer, och vi borde inte berätta det här. Men när turisterna tittar åt ett annat håll är tricket att smita fyra kilometer österut till fiskebyn Praiano. Med samma vyer som Positano, men utan trängsel. Hantverk och fiske är fortfarande huvudsysslorna, och i trattoriorna utmed berget serveras pinfärska läckerheter från havet där nedanför. 3. GONDOL PÅ ENGELSKA sid 14 I förra veckan åkte vi till Bordeaux i stället för Paris. Den här veckan: Cambridge i stället för London. Lärandets vagga har måhända inte samma puls som huvudstaden, men detta kompenseras med tinnar, torn och sagobokskänsla, eller the city of dreaming spires som Matthew Arnold skaldade på 1800-talet. Den medeltida prakten upplevs bäst under en punting -tur på floden Cam; Cambridges svar på gondolfärd i Venedig, minus randiga tröjor och överpris. Tf vd, chefredaktör, ansvarig utgivare Anna Careborg Redaktionschef, stf ansvarig utgivare Maria Rimpi Redaktionell chef digitala prenumerationer, stf ansvarig utgivare Martin Ahlquist Redaktörer Jan Ekholm Frida Lagerblad Hugo Rehnberg Nicholas John Stevens Catharina Swartz ANNONSERA Företag , SvD växel Prenumerationsärenden , SvD.se/kundservice Mer info se hemsidan SvD.se/perfect-guide/resa SvD ansvarar ej för insänt, ej beställt material SvD.se Följ SvD Resor på Facebook Var med och få tillgång till samtliga våra cityguider facebook.com/perfectguide Nytt i konstgalleriet SvD accent och Kosta Boda presenterar glaskonst av Frida Fjellman I Frida Fjellmans serie What s Up blir konstnärens förkärlek till leken ovanligt påtaglig. Glasfigurerna är ett slags applikationer som blåsts upp, en teknik som gör att det slumpmässiga blandas med det förutbestämda. Köp på svd.se/accent a Med namn som I Am Hungry och Ask Her blir skulpturerna både mänskliga och fabelaktiga, och bildar tillsammans ett litet mänskligt drama. Upplaga: 100 exemplar. Pris: kr/st.

3 temaresor.se Våra reseledare gör skillnad Vissa platser är enkla att besöka, men att göra det tillsammans med en kunnig reseledare gör upplevelsen större. Andra destinationer är svårare att resa till, men en erfaren reseledare gör det svåra enkelt. Våra reseledare har mångårig erfarenhet och älskar sitt arbete. De är skillnaden mellan en vanlig resa och en resa som ger minnen för livet. AUSTRALIEN EN KONTINENT Resan går från öst till väst, över blå berg och ut på blått hav, till inland och ut på naturskyddade öar. Sydney hälsar oss välkomna med hamn och operahus och i Queensland tar regnskog och barriärrev vid. Vi upplever äkta aussie-kultur med barbecue vid Ayers Rock och exklusiva vinprovningar i Barossa Valley. Innan hemresa besöker vi västra Australiens huvudstad Perth. På utresan hinner vi dessutom med att bekanta oss med Singapore. HÖJDPUNKTER Sydney med Blue Mountains Tågresa till och Skyrail från Kuranda Solnedgång och middag vid Uluru Vingårdsbesök i Barossa Valley Djur och natur på Kangaroo Island 19 dagar. Från kr Avresor: 26/10, 11/1, 25/1, 15/2. AUSTRALIEN OCH NYA ZEELAND På en och samma resa njuter vi av det bästa som Australien och Nya Zeeland har att bjuda på. Bland annat upplever vi koalor i tropisk regnskog, Stora Barriärrevet, Ayers Rock, vindistrikt, maorikultur och pingviner. Vi varvar storslagen natur med besök i världsstäder som Melbourne, Auckland och Sydney. Dessutom passar vi på att att se Singapore på utresan. HÖJDPUNKTER Barriärrevet med snorklingsmöjlighet Uluru i både soluppgång och solnedgång Middag på The Colonial Tramcar i Melbourne Naturupplevelser på Coromandelhalvön Maorifest i Rotorua 24 dagar. Från kr Avresor: 19/10, 2/11, 4/1, 18/1, 8/2. NYA ZEELAND Nya Zeeland är kontrasternas land från Nordöns subtropiska skogar till Sydöns glaciärer och fjordar. Hela landet uppvisar frodig grönska och i faunan ingår unika arter som kivifågeln och keapapegojan. Vi bekantar oss med maoriernas spännande kultur vid Rotorua och följer med på en av världens vackraste tågresor: TranzAlpine Express från Greymouth till Christchurch. Vi stannar till i Bangkok både på ut- och hemresan. HÖJDPUNKTER Båttur i Bay of Islands Stämningsfylld marae (maorifest) Naturpromenad med maoriguide Havskryssning vid Dunedin Tågresan TranzAlpine 21 dagar. Från kr Avresor: 6/11, 8/1. Allt detta ingår när du reser med TEMA: Flyg t/r Handplockade hotell Kunniga reseledare Alla transporter Utflykter Utvalda måltider Entréavgifter enligt program Provsmakningar

4 04 MINA RESEFAVORITER MAXIDA MÄRAK VÅRVINTERN I SAREK ÄR FULLKOMLIGT MAGISK Av ELIN LILJERO ERIKSSON Hiphopartisten Maxida Märak spelar i Nordnorge, ser rödingar dansa i Sarek och åker med tomma väskor till Toronto. VEM Maxida Märak är artist, skådespelare och människorättsaktivist. SAREK VANDRING KUNGSLEDEN svenskaturistforeningen.se Arasluokta i Padjelanta, hjärtat av Sarek, är mina, mitt barns och mina förfäders marker. En plats som folk inte förstår ligger i Sverige, för att naturen är så slående. Du kan inte uppleva vårvintern på en mer magisk plats. Då dansar rödingen under spegelblank is och de första kalvarna föds. Se till att gå Kungsleden och upplev ett av våra sista världsarv. Graffiti, vintageprylar och krogar i en skön mix på Queens Street i Toronto. TORONTO SHOPPING QUEENS STREET seetorontonow.com Toronto är min favoritstad i världen. Där finns allt från skyskrapor, höga palmer och lyxbåtar till prunkande parkområden och rökiga nattklubbar. Som vintageälskare och allmänt kär i kläder, mat och knasiga prylar är Queens street himmelriket. Hit kommer jag alltid med tomma väskor. " Toronto är min favoritstad i världen den har allt. SPANIEN ARKITEKTUR TEATRO ROMANO DE CARTAGENA Plaza Ayuntamiento 9, Cartagena, teatroromanocartagena.org Jag älskar Spanien. Det är enkelt att ta sig dit och klimatet är perfekt. Jag är väldigt väderstyrd och mår som bäst när jag får vara i varma länder. Hit reser jag för att äta god mat, njuta av solljus, lugna dagar på stranden och fantastisk arkitektur. Jag rekommenderar att besöka mäktiga fornlämningen Teatro Romano i Cartagena, följt av en middag vid stranden Cala Cortina Beach. NORGE FESTIVAL RIDDU RIDDU Senter for nordlige folk, Samuelsberg, riddu.no I Nordnorges vackraste natur hålls världens bästa festival, Riddu Riddu. Där har jag stått på scen, under den bara himlen, och tänkt att det här måste vara det bästa av två världar. Den samiska festivalen samlar urfolksartister från hela världen och under några dagar och nätter kan man ta del av konserter, föreläsningar, konstutställningar, teater, mat och dans. Det känns som att man är en enda stor familj. Maxida Märak besöker gärna de mindre byarna på Grönland. GRÖNLAND / FISKETUR SISIMIUT visitgreenland.com Att komma till Grönland är lite som att komma hem. Inte bara för att naturen är så lik mina egna trakter, utan också för att likheterna mellan samer och inuiter är fler än mellan samer och svenskar. När jag kommer hit brukar jag besöka någon av de lite mindre byarna, som Sisimiut. Jag älskar de färgglada husen vid strandklipporna som ligger mellan isblock och snötäckta fjäll, där fiskhandlarna säljer dagens fångst.

5 På SvD accent hittar du upplevelser som är speciellt framtagna för Svenska Dagbladet Kurser Resor Konst Kultur Mat- & vinupplevelser Svenska Dagbladets konstgalleri På SvD accent kan du köpa konst av intressanta, samtida konstnärer. Samtliga konstverk säljs i begränsad upplaga och är numrerade och signerade av konstnären. One World for Non-Violence av Carl Fredrik Reuterswärd Skulptur på vit sockel Mått: 37 x 52 x 26 cm inkl plexibox med svart sockel Pris: kr Pollux av Ernst Billgren Litografi med specialtillverkad ram med glasmosaik Mått: 82 x 72 cm Pris: kr Gossip av Mikael Persbrandt Litografi ur portföljen Vi ser på dig Mått: 43 x 60 cm Pris: kr Utsikt över Norrbro av Lennart Jirlow Litografi ur portföljen Stockholmsbilder Mått: 59 x 68 cm Pris: kr Omhålla av Linn Fernström Litografi Mått: 59 x 87 cm Pris: kr Ristorante av Madeleine Pyk Litografi Mått: 60 x 42 cm Pris: kr Untitled av Bjarne Melgaard Giclée Mått: 90 x 90 cm Pris: kr Slussen av KG Nilson Grafiskt blad ur portföljen Stockholmsminnen Mått: 71 x 61 cm Pris: kr Åtta runt bordet av Peter Dahl Serigrafi Mått: 75 x 105 cm Pris: kr Köp på svd.se/accent a ALLA VERK FINNS ATT SE i vårt showroom hos Hedenius på Karlavägen 17 i Stockholm. Öppet måndag - fredag Boka gärna tid för visning. Telefon: E-post:

6 06 RESENYHETER Charmiga Leiden bjuder på mindre upptrampade Rembrandtupplevelser. I mästarens fotspår I ÅR ÄR DET 350 år sedan Rembrandt Harmenszoon van Rijn dog. Något som inte går att missa i Amsterdam där evenemangen är många. Och visst, det var i den holländska huvudstaden målaren slog igenom och det var där han dog, utblottad. Men för en annan, mindre upptrampad upplevelse av Hollands mest berömda son föreslår vi ett besök i charmiga Leiden, en halvtimmes tågresa från Amsterdam, där Rembrandt föddes, växte upp och inledde sin konstnärliga bana. Stadens turistbyrå har inför jubileet sammanställt en vandringstur i mästarens fotspår, med karta och ljudguide. Bland stoppen finns den smala gatan Weddesteeg där Rembrandt föddes (huset där familjen bodde revs dock på 1970-talet), den gotiska kyrkan Pieterskerk (där Rembrandt döptes och hans föräldrar gifte sig), och hans mentor Jacob van Swanenburghs ateljé där Rembrandt fick sin grundläggande utbildning. I fjol öppnade ateljén för allmänheten under namnet Young Rembrandt Studio. Några alster från denna tid finns dock inte kvar, i stället bjuds det på Rembrandtkuriosa och filmvisning. Den som vill se verk av en ung Rembrandt ska i stället bege sig till utmärkta Museum de Lakenhal som i höst visar utställningen Young Rembrandt med ett hundratal målningar och etsningar gjorda innan han flyttade till Amsterdam (lakenhal.nl). Övernattar gör man givetvis på Rembrandt Hotel med 20 rum mitt i den historiska stadskärnan (rembrandthotel.nl). Svindlande lunchvyer GODA NYHETER för alla som gillar en måltid på hög höjd: i förra veckan återinvigdes ikoniska Gasthaus Aescher som ligger inklämt vid en vertikal klippa på meters höjd i schweiziska Alpstein. Det Instagramvänliga gästhuset, som öppnade redan 1885, har varit stängt i ett år sedan de tidigare ägarna inte klarade av anstormningen av gäster. Nu med nya ägare utlovas en bättre organisation för att kunna välkomna alla hungriga vandrare efter den långa strapatsen uppför berget (eller om du är lat: linbana upp till Wasserauen och därefter en kort promenad). Till restaurangens magiska vyer serveras vad man beskriver som ärlig, lokal husmanskost som går tillbaka till rötterna. Värt att tänka på är att övernattning för närvarande inte är möjligt. aescher.ch 16 miljoner. Så många gästnätter hade de svenska campingplatserna under 2018, vilket är en ökning med två procent jämfört med året innan. Därmed slår svensk camping nytt rekord. Största campinglän är Västra Götaland följt av Kalmar län och Halland. Fyrvaktarlyx LA PALMA beskrivs ofta som Kanarieöarnas oexploaterade paradis. Nu har ön fått ett unikt boende för den som verkligen vill njuta av de vilda omgivningarna. Längst upp i norr, utanför staden Barloventro, har en 152-årig, fortfarande aktiv fyr förvandlats till boutiquehotellet Faro Punta Cumplida. Under vakttornet breder tre smakfullt inredda sviter ut sig, var och en med egen terrass samt gemensam infinitypool. 158 trappsteg ovanför rummen, högst upp i tornet, välkomnar Sky High Mini Bar med lokalt vin och ostörda vyer över Atlanten och de smaragdgröna bergen. Frukost levereras till rummet och för den som vill laga mat själv fyller hotellet gärna svitens kök med lokala specialiteter. hafenkranhamburg.de På SvD accent hittar du upplevelser som är speciellt framtagna för Svenska Dagbladet Kurser Resor Konst Kultur Mat- & vinupplevelser Kurs i havskajak Vill du börja paddla havskajak är en kurs en trygg och bra start. Under erfaren ledning får vi lära oss hantera kajaken. Hur man tar sig i och ur, paddelteknik, manövrering, räddningsteknik och göra en heldagstur i skärgården. Kursen ger kunskap och träning inför egna turer. Vi får även tips om bra utrustning och vad man behöver ha med sig och hur man packar kajaken. Välj mellan fyra kurstillfällen i augusti. Kursen är uppdelad på två träningskvällar och en heldagstur i Stockholms norra skärgård. Vi använder fina och stabila havskajaker och hyra av all utrustning som behövs ingår i kursen. Kursen är speciellt framtagen för SvD accent och Här & nu är arrangör. Vid frågor kontakta dem på eller ring ª MER INFORMATION: Plats: Kvällsträffarna genomförs kl vid Brunnsvikens Kanotklubb vid Albano (Frescati), Stockholm. Heldagsturen utgår från Rådmansö, norr om Stockholm Kursavgift: kr, inkl kajakhyra Max deltagarantal: 10 personer/grupp ª VÄLJ MELLAN FÖLJANDE GRUPPER OCH DATUM: Grupp 1: Kvällsträning mån 12/8 och ons 14/8. Dagstur lör 17/8. Grupp 2: Kvällsträning tis 13/8 och tor 15/8. Dagstur sön 18/8. Grupp 3: Kvällsträning mån 19/8 och ons 21/8. Dagstur lör 24/8. Grupp 4: Kvällsträning tis 20/8 och tor 22/8. Dagstur sön 25/8. Boka på svd.se/accent a

7 07 HELGTRIPPEN POSITANO RES HIT Flyg till Neapel via Frankfurt eller Bryssel. Från flygplatsen tåg till Sorrento och därifrån buss till Positano. NÄR Vår och höst. KLIMAT- PÅVERKAN En flygresa tur och retur till Neapel släpper ut ca 1,1 CO2e ton växthusgaser. Källa: Klimatkalkylatorn Familjära La Sirenuse lyckades trollbinda författaren John Steinbeck i början av 1950-talet. EN UPPVISNING I DOLCE VITA Av FRIDA LAGERBLAD La Sirenuse i Positano är en familjeaffär i ordets rätta bemärkelse, samt ett av världens mest åtråvärda hotell att checka in på. LA SIRENUSE är en saga som började med fyra napolitanska syskon bestämde de sig för att förvandla familjens sommarhus till ett charmigt hotell. Den aristokratiska familjen Sersales patriciska villa erbjöd från början endast åtta rum och redan 1953 packade John Steinbeck upp sina väskor i ett av dem och skrev översvallande brev hem om hotellet, stranden och utsikten över Tyrrenska havet. Idag rymmer La Sirenuse 58 rum och är ett hotell där alla minns ditt namn. Den magnifika utsikten stämmer fortfarande överens med den typ av vykortsdugliga bilder som gärna förknippas med just Positano. En av bröderna, Franco Sersale, var världsresenär, fotograf och konstkännare av rang. Det är han som fyllt hotellet med vackra möbler och målningar, och vars personliga smak definierat La Sirenuse signaturstil. Sedan 1992 är det Francos son Antonio Sersale och hans fru som driver verksamheten. Rummen är inte särskilt stora, men hjärtliga och traditionellt inredda. Med himmelsängar, antika kistor och välvda innertak. Hotellet rymmer även en av stadens bästa fiskrestauranger La Sponda. Stjärnkrogen är en av Amalfikustens mest berömda kulinariska destinationer och ryktet om deras fjäderlätta citronsufflé är vida känt längs kusten. Matsalen är klädd i bougainvillea och till middagen tänds 400 stearinljus för att sätta stämningen. sirenuse.it PACKNINGSTIPS FÖR EN HELG I POSITANO: Öster om Eden, John Steinbeck, 100 kr Slippers, Gucci, ca kr Blus, Dagmar, kr Väska, Mansur Gavriel, kr Kjol, Arket, 690 kr

8 08 RESMÅLET FÄRÖARNA Alla har havsutsikt Av SARA BERG Foto MIRIAM PREIS Färöarna hyllas världen över. SvD Resor begav sig dit och fann en fascinerande ögrupp med tvåstjärnig Michelinkrog, hisnande naturupplevelser och väldigt många får.

9 09 RESMÅLET FÄRÖARNA Anna Rubeksen serverar bland annat torkad fisk på sin och makens hemmakrog, där de tar emot turister som vill prova det färöiska köket. Fåren på Färöarna vandrar helt fritt överallt och man måste se upp i trafiken. DET FÖRSTA SOM slår en när man kommer till Färöarna är hur tyst det är. Men så bor det inte heller särskilt många människor på det karga lilla ö-klustret mellan Island och Norge. Därefter hänförs man av det majestätiska Game of throneslandskapet. För första gången någonsin har Färöarna fler än invånare, förklarar vandringsguiden Johannes Hansen, medan han obekymrat klättrar över stenar och små vattendrag på den ö som heter Vágar och ligger längst västerut. Hansen är utbildad maskinoperatör, men är mer intresserad av naturen, så numera försörjer han sig genom att ta med turister längs olika vandringsleder. Vissa kräver bergsklättrarvana, andra är inte svårare än en vanlig skogspromenad. Med skillnaden att det knappt finns några träd på Färöarna. Däremot finns det fåglar. Som lunnefågel, den rödnäbbiga nationalfågeln strandskata och den måsliknande stormfågeln som kallas havhäst på färöiska och häckar i klippskrevorna. På våren plockar och äter man dess ägg, stora som två hönsägg. Och så finns det får. Överallt där det växer gräs. De är inte inhägnade, utan traskar omkring bäst de vill. Ofta står de vid sidan av vägkanten och betar, så det gäller att köra försiktigt. Deras tjocka ull påminner om de isländska fårens och blir till rejäla tröjor som står emot vind och regn. Det finns en lag från 1937 som säger att fåren har rätt att vistas var de vill, berättar Johannes Hansen. Utöver färöiska, som är en blandning mellan fornnorska och isländska, pratar han och de flesta andra färöingar ett slags nordisk esperanto som är lätt att förstå om man talar svenska. Vi äter lunch i den lilla byn Gásadalur, där ett av Färöarnas mest fotograferade vattenfall ligger. Kaféet serverar smørrebrød med färöisk odlad lax och lufttorkat får, en specialitet från öarna. Det smakar lite fränt och unket om man inte är van. Halva året används kafélokalen som slakteri. Johannes Hansen pekar på ett hus där det bor en äldre dam. Fram till nyligen hade hon sin ko inkvarterad i källaren, det var så man värmde upp sin bostad förr. Det är härifrån jag kommer. Min mamma har fjorton syskon och nästan hela byn består av min släkt. π

10 10 RESMÅLET FÄRÖARNA Tórshavn är Färöarnas huvudstad och största tätort, med drygt invånare. Det bergiga landskapet bjuder på magnifika vyer över de små kustbyarna. Vill man inte vandra kan man hyra islandshästar och uppleva öarna från hästryggen. Pinfärsk havskräfta i två serveringar på Michelinkrogen Koks. Först hjärnan, sedan stjärten.

11 11 RESMÅLET FÄRÖARNA En fiskare har precis dragit upp en torsk. Den kommersiella laxodlingen är en av öarnas viktigaste industrier. Kaffebaren Brell rostar kaffebönorna till restaurang Koks och serverar specialkaffe i centrala Tórshavn. Richard Hoberts film Fågelfångarens son handlar förresten om mina förfäder. Liksom andra glesbygder har Färöarna haft svårt att få de unga att stanna kvar. Många lämnar öarna för att studera i Danmark eller Norge och kommer inte alltid tillbaka. Men de senaste åren har man börjat se ett ökat intresse av att bo kvar hos de yngre. Det märks inte minst på den växande restaurangkulturen. När jag kom hit för tre år sedan fanns det nästan inga krogar här. Men de som återvänder hit efter en tid utomlands har blivit vana vid att äta ute. De ställer krav på restaurangutbudet, säger kocken Brent Morrow. Han kommer från Australien, men hittade kärleken på Färöarna och driver numera egna krogen Frumbiti i Färöarnas huvudort Tórshavn. Här serverar han nynordiska mellanrätter, inspirerade av Köpenhamnskrogen Relæ där han tidigare arbetade. Jag försöker laga mat på lokala råvaror, även om det är en utmaning då skördesäsongen är så kort. Jag tror det är en fördel att jag inte är född här, för jag π

12 12 RESMÅLET FÄRÖARNA En rätt på zucchini på restaurang Frumbiti, där kocken Brent Morrow lagar nynordiskt inspirerade rätter. På Färöarnas konstmuseum består den permanenta utställningen av konst från lokala konstnärer. " Och så finns det får. Överallt där det växer gräs. De är inte inhägnade, utan går omkring bäst de vill. I den färgglada lilla byn Gjógv bor det bara ett trettiotal personer. Vägen dit är bitvis slingrig och smal. har ingen känslomässig relation till råvarorna, utan kan använda dem på andra sätt än de traditionella. På Frumbitis meny finns bland annat en rätt på gravad kolja, en fisk som vanligtvis bara används som bete av fiskarna. Vi provar också ramen på den nyöppnade krogen Bitin, dricker bra filterkaffe på kaffebaren Brell och äter givetvis middag på Färöarnas stolthet Koks, som i år tilldelades två stjärnor av Michelinguiden. Ambitionen var från början att visa upp de färöiska råvarorna för världen. Nu handlar det mer om att tillföra en ny dimension till den traditionella maten, säger Poul Andreas Ziska som är Koks kökschef. Den fasta menyn är lång och består av vackra och utsökta smårätter lagade på lamm, nyfångade skaldjur och örter som plockats under förmiddagen. Kockarna försöker ta tillvara så mycket som möjligt av det som finns i den omgivande naturen. Majoriteten av gästerna på Koks är turister, vilket är ofrånkomligt när den bofasta befolkningen är så liten. Färöarna är fortfarande ganska nytt som resmål, men populariteten ökar och turismen har blivit en viktig inkomstkälla vid sidan av fårskötsel och fiskenäring. En kväll äter vi middag hos paret Anna och Óli Rubeksen, som bjuder på traditionell färöisk mat på sin hemmakrog. Vi får torkad fisk, ugnsstekt lamm, lever med rotmos, rabarberpaj och lokalbryggt öl, och delar bord med en grupp svenska hästmänniskor som är på Färöarna för att rida islandshäst. En annan sorts naturupplevelse får man på någon av de olika båtturerna. En går ut till lunnefågelön Mykines, den vi tar går längs ön Vestmannas västra kust. Den här turen åkte Göran Persson en gång, säger kaptenen stolt och pekar på stolen i fören där den dåvarande statsministern satt. Vi åker nära de väldiga klipporna och tittar på grottformationerna och fåren som nyss har fått lamm, där de står och betar på de branta bergssluttningarna. Fårägarna åker hit med båt på våren och placerar ut sina får på sommarbete. Det ser ut som om de ska ramla ner, men det gör de inte, säger kaptenen. Man kan också ta en större färja till Sandoy, en av de sydliga öarna. Här har en privat konstsamlare öppnat upp sitt hem för besökare. Och inne i Tórshavn ligger Färöarnas konstmuseum, som visar både modern och äldre färöisk konst. Byggnaden påminner om ett litet Louisiana och har dessutom en skulpturpark utanför. Sista dagen tar vi bilen det finns knappt någon kollektivtrafik på Färöarna norrut till ön Eysturoy. Här och var ligger pyttesmå byar längs den på sina ställen läskigt smala och slingrande vägen. Inte sällan består de av blott ett tiotal hus. Det finns nästan alltid en kyrka i byn, oavsett storlek.

13 13 RESMÅLET FÄRÖARNA RES HIT Direktflyg från Köpenhamn. För att ta sig runt rekommenderas hyrbil. Mellan öarna finns subventionerad helikoptertrafik. NÄR Majseptember. KLIMAT- PÅVERKAN En flygresa tur och retur till Färöarna släpper ut ca 0,5 CO2e ton växthusgaser. Källa: Klimatkalkylatorn Nedanför byn Gásadalur hittar man Färöarnas mest fotograferade vattenfall. Så även i Gjógv som ligger längst ut på öns nordöstra spets; en färgglatt målad by med ett trettiotal invånare. Här finns gott om vandringsleder och utsikten är hänförande. Men det gäller att veta var man ska gå och att ha respekt för naturen. Varje år omkommer turister på Färöarna, för att de går för nära klippkanterna eller är oförsiktiga på andra vis. Senast i våras var det en som försvann. Han var ensam ute på de nordliga öarna och kom aldrig tillbaka, säger vandringsguiden Johannes Hansen. Någon vecka till kommer vädret att vara klart och friskt, men under sommarmånaderna lägger sig dimman allt oftare över Färöarna. Förr i tiden åt man valfett för att få i sig tillräckligt med D-vitamin. När min mormor och morfar var små, fick alla barn äta lika många skivor valfett som deras ålder, varje dag, avslutar Johannes Hansen. BO Hotel Føroyar. Ett större hotell i utkanten av Tórshavn, med det typiska grästäckta taket. I vissa rum kan man vakna med får betande utanför fönstret. Ridcentret Berg Hestar ligger granne. hotelforoyar.fo Hotel Havgrim. Boutiqueboende med havsutsikt, beläget på Tórshavns östkust. På stranden utanför plockar kockarna från restaurang Koks sina strandväxter. hotelhavgrim.fo Hotel Hafnia. Centralt cityhotell vid hamnen i Tórshavn. Här finns både vanliga rum och små stugor för upp till sex personer. Några av rummen har väggmålningar med lunnefågelsmotiv. hafnia.fo FÄRÖARNA SKOTTLAND NORGE

14 14 GUIDEN CAMBRIDGE Trots sina 31 college är Cambridge mer än bara en universitetsstad. FOTO: FREDRIK LEWANDER 3. Öl, bröd och kött är de självklara byggstenarna på populära Pint shop.

15 15 GUIDEN CAMBRIDGE 48 timmar i Cambridge Av LINDA ILISTE En timme från London väntar historia, hotellflärd och konstskatter. Cambridge är perfekt för en anglofil weekend. 1. FLÄRDFULLT UNIVERSITY ARMS 1 Regent Street, universityarms.com När University Arms slog upp portarna 1834 blev det snabbt hotellet med stort H för de högborna som besökte staden. Knappt 150 år senare hade man tappat gnistan, vilket ägarna för fem år sedan bestämde sig för att ändra på. Man stängde och lät inredare Martin Brudinsky och arkitekt John Simpson som tidigare sörjt om Buckingham Palace och Kensington Palace fixa fram det mycket praktfulla, smakfulla och eleganta resultat som nu sett dagens ljus. Det andas typiskt brittisk, akademisk flärd med maffiga sviter döpta efter Cambridge University-personligheter i stil med Stephen Hawking och Virginia Woolf. Servicen är helt felfri och läget i utkanten av de mest turisttrånga gamla gatorna perfekt. Ett hotell man skulle vilja flytta in i. 2. SKOLVÄSKOR THE CAMBRIDGE SAT- CHEL COMPANY 2 St Mary s Passage, cambridgesatchel.com För tio år sedan satt Julie Deane vid köksbordet och funderade på hur hon skulle ha råd att låta barnen gå i en bra skola. Då kläcktes idén att skapa skolväskor som skulle ha hängt ihop med Harry och Hermiones skoluniformer på Hogwarts. Deanes färgstarka och luxuösa tolkningar av den tidlösa klassikern blev en omedelbar framgång. Inte bara hos barnen: redan första året lyftes läderväskorna av italienska Vogue och när de sågs på första parkett under New Yorks modevecka döpte NY Times dem till the Brit IT bag. Numera finns butiker över hela Storbritannien, men flaggskeppet mitt emot majestätiska King s College har två välfyllda våningar med mängder av blinkningar åt det där berömda ögonblicket hemma i köket. 3. ÖL, BRÖD, KÖTT PINT SHOP 10 Peas Hill, pintshop.co.uk Fastigheten är från 1830, men Instagramvänliga Pint Shop flyttade in först för sex år sedan. Tanken är enkel, här serveras öl, bröd och kött. I något mer fantasifulla kreationer än det låter förstås. Tänk scotch eggs, Sunday roast och curry. Responsen har varit värdig en finkrog. Inte nog med att det nästan alltid är fullt, det är också nästan alltid kö. Vi köar dock mest för det originella som tappas ur de 23 kranarna, just nu bland annat dubbel bourbonstout och lemonadveteöl. Ganska knäppt, väldigt gott. Gin & tonic-fantaster har sisådär hundra olika enbärsdrycker att välja mellan. För en mer klassisk pubupplevele rekommenderas en av stadens äldsta dito, Pickerel Inn anno 1608 intill River Cam, med ljuvlig bitter ale från lokala bryggerier. 4. AKADEMISKT UNIVERSITY OF CAMBRIDGE cam.ac.uk Ni vet att Cambridge är en universitetsstad. Antagligen också att det sägs ha grundats av missnöjda lärare och studenter från Oxford på 1200-talet, och att det i dag består av 31 college utspridda över stadskärnan. Men det tål att upprepas att det akademiska lärosätet är ett måste att besöka. Arkitekturen är extraordinär och det svindlar att under guidade rundvandringar lära sig om de forna studenterna. Vetenskapliga pampar som Newton och Darwin och filosofer som Wittgenstein, men även moderna tongivare som Radiohead och Nick Drake. Vi ser Harry Pottersagolika matsalen på King s College, det gotiska kapellet och en handfull av de över 100 bibliotekens sammanlagt åtta miljoner volymer. Fascinerande och lärorikt. π

16 16 GUIDEN CAMBRIDGE RES HIT Tåg till Cambridge via Köpenhamn, Hamburg, Köln, Bryssel och London. Alternativt direktflyg till London, vidare med tåg ca en timme. 6. Fitzwilliam museum är hem för en ansenlig samling konst och antikviteter. NÄR Maj-sept. KLIMAT- PÅVERKAN En flygresa tur och retur till Cambridge släpper ut ca 0,5 CO2e ton växthusgaser. Källa: Klimatkalkylatorn 8. Lokalt bubbel och lika närodlade grödor på anglofila Parker s Tavern. 7. En båttur längs floden Cam är Cambridges charmigaste turistfälla. 5. ÄLDST I LANDET CAMBRIDGE MARKET Cambridge Market Square, cambridge.gov.uk/markets I jämförelse med en del av Londons marknader som är så stora att de känns som byar, är Cambridge Market minimal. Men historien är blytung. Cambridge är en av de äldsta marknaderna i hela landet som hela tiden legat på samma plats, berättar guiden Jo Sharpington medan hon visar oss runt bland grönsaker, blommor, hantverk, cyklar, backar med vinyler hos North South Records och böcker hos Buckles Books. Affärsidkarna har förstås bytts ut med åren, men till de längst verkande i nutid hör Lyn och Joff Sharman. Tredje generationens livsmedelshandlare som berättar att kunderna i dag berömmer dem för att råvarorna är färska, närproducerade och säljs utan plast. Lovord får även Serpentine Swap som erbjuder halva priset när kunder tar med sig kläder de inte längre vill ha. 6. KONSTSKATTER FITZWILLIAM MUSEUM Trumpington St, fitzmuseum.cam.ac.uk Det pågår en hälsosam debatt i Storbritannien om huruvida museer borde överlämna föremål till de länder från vilka objekten en gång i tiden togs. Såväl British Museum som Natural History Museum har på sistone gett tillbaka kvarlevor till Gibraltar och Chile. Diskussionen hålls även på konst- och antikvitetsmuseet Fitzwilliam som sitter på en ansenlig samling från hela världen. Innan den i framtiden måhända krymper, är det hur som helst en imponerande kollektion av mynt, skulpturer, keramik, textilier, manuskript, smycken och målningar som ryms i den lika imponerande byggnaden. Här tillbringas lätt flera timmar. Önskas därefter något mer samtida är vackra konstgalleriet Kettle s Yard (Castle St) helt tillägnat moderna skapelser. 7. FLODSPANING SCUDAMORE S PUNTING COMPANY scudamores.com Vissa turistfällor gör man gott i att undvika. Andra är omåttligt populära av ett gott skäl. Att go punting on the River Cam, Cambridge svar på en gondolfärd i Venedig, tillhör de senare. Dels för att det är ett bekvämt, fridfullt och vackert sätt att tillbringa en timme. Dels för att det tar dig förbi sevärdheter som tillhör vad man kallar universitetets baksida, det vill säga vinklar och vrår som annars inte går att se, liksom under fantastiska ingenjörskonster à la Suckarnas bro. I dag är flodföretagen många, men i början av 1900-talet var det Scudamore som för första gången erbjöd utflykten och deras guider anses allmänt vara de allra kunnigaste. Glöm inte packa picknickkorgen, det är helt okej att ta med mat och dryck. 8. KVINTESSENS PARKER S TAVERN 5254 St Andrews St, parkerstavern.com A quintessentially British brasserie. Så kallas Gordon Ramsay-skyddslingen Tristan Welchs snygga krog som tagit Cambridge med storm sedan öppnandet förra sommaren. Menyn sportar visserligen ickeanglofila rätter som tryffelrisotto och tempura på säsongens grönsaker. Men det är tallrikarna med färskpotatis från en närliggande åker, Norfolk-anka rostad i honung och timjan och flaskan fylld med utmärkt bubbel från Kent som gör en knäsvag av gourmandlycka. Stämningen är puttrig och excentriciteten exakt rätt för att vara charmig. Efter måltiden finns det bara en sak att göra: stanna till vid baren, beställa signaturdrinken Bloomsbury Boozer och dra sig tillbaka till biblioteket vägg-i-vägg.

17 Martinus Rørbye, Detalj av Utsikt från konstnärens fönster, Olja på duk. SMK, Statens Museum for Kunst. Dansk guldålder 28 februari 21 juli 2019 Tänk dig att du är konstnär i Danmark i början av 1800-talet. Efter tolv års krävande utbildning återger du detaljer med nästan samma skärpa som ett fotografi. Från nya vinklar skildrar du dina vänner, ditt hem, det som finns utanför din dörr. Målningarna, ofta små i storlekarna, blir intima hemlighetsfulla universum. Du har ingen aning om att dina verk tvåhundra år senare kommer att vara några av världens mest beundrade och älskade! Eller att tiden du lever i kommer att klassas som den danska konstens verkliga guldåder. Nu har vi samlat 300 guldkorn från eran. Kom och njut! I samarbete med Bank of America Merrill Lynch, Grand Hôtel, Svenska Dagbladet och The Wineagency

18 18 AFFÄRSRESENÄREN MINA RESVANOR SANNA STRÖMBÄCK " Jag älskar tyska korvar och pretzels Hur många resdagar har du per år? Mellan 20 och 40. Vart reser du oftast? Stuttgart. Hur reser du? Flyg utomlands och inom Sverige kör jag gärna bil. Bästa flygplatsloungen? Den på Frankfurts flygplats. Men det är bara för att jag älskar tyska korvar och pretzels, miljön är inte så speciell. Vad gör du under resan? Jag försöker passar på att jobba, men somnar oftast. Bästa affärshotellet? Ritz-Carlton i Wolfsburg. Det ligger precis intill Volkswagens fabrik och är fantastiskt fint. Bästa hotellet jag bott på. Hur reser du på plats? Taxi eller hyrbil, jag gillar att köra själv för frihetskänslan det ger. Bästa affärsmiddagen? Den äter man på Toso i Göteborg. Det kanske inte är en affärskrog direkt, men jag hade en affärsmiddag där i våras som var en riktig matupplevelse. Det godaste jag ätit på länge! Hur håller du dig i form under resor? Jag tränar nästan varje morgon. Kliver upp tidigt, och även om det bara blir minuters träning så känner jag mig stark i huvudet resten av dagen. Jag tränar oftast på hotellrummet med en träningsapp, men det händer att jag testar hotellets gym. Hur botar du jetlag? Vatten, sömn och träning. Sanna Strömbäck är marknadschef på Porsche Sverige. Foto: James Holm AFFÄRSNOTISER Bäst i test? Hotel Belloras takbar har utnämnts till en av världens bästa. Det stora takbarkriget INGET HOTELL utan en takbar. Det är regeln som gäller sedan länge i metropoler som Bangkok och New York. Men nu tycks takbarkriget även ha hittat till våra breddgrader, trots avsaknaden av anständigt höga skyskrapor. At Six och Hobos takbarer på Brunkebergs torg var förra sommarens hetaste ställen. De får i år sällskap av Bank Hotels nyöppnade satsning Le Hibou med Parisvåningskänsla och utsikt över Djurgården och city, samt lika nya Blique by Nobis takbar Arc som lovar vuxenparty och euroasiatisk meny i Vasastan. Även Göteborg har snappat upp trenden, trots tidsskillnad. Skönt häng väntar på Hotel Pigalles terrass i en Parisnostalgisk inramning med blommor, dj:s och olika events. Samtidigt har italienska oasen Hotel Belloras takbar utnämnts till en av världens fem bästa, onekligen en bedrift med tanke på att den ligger på blygsamma sjunde våningen. Men cocktails, stämning och musik lever upp till förväntningarna, så även vyerna. Jag tror att den växande takbarstrenden har att göra med att dagens hotell säljer upplevelser i första hand och inte rum. Alla älskar att komma upp på hög höjd, ta en drink och se ut över takåsarna, det blir med andra ord en viktig del av hotellets helhetsupplevelse, säger Carl Lundgren, delägare av Ess Group som står bakom Pigalle och Bellora. Nere i Malmö har man fortfarande en del att lära, men något att se fram emot är nya området SeaU i Helsingborg, där Clarion nästa år slår upp dörrarna till en spännande hotellanläggning med pool och bar på taket samt utsikt över sundet. 70 procent. Så många av tvålarna som Kinas hotell tillhandahåller för sina gäster slängs efter att ha använts en gång. Detta vill Shanghai ändra på och från och med juli är det förbjudet för stadens hotell att erbjuda engångsartiklar såsom tandborstar och engångsflaskor. Världens minst besökta länder 1. Tuvalu, Polynesien (2 000) 2. Kiribati, Oceanien (6 000) 3. Marshallöarna, Oceanien (7 000) 4. Montserrat, Små Antillerna (8 000) 5. Niue, Stilla havet (10 000) Siffra inom parantes anger antal internationella turister under Listan sammanställd av UNWTO. Magiskt dropp ETT GYMPASS vid ankomst, snabb anpassning till lokal tid och en melatonin innan läggdags det brukar vara affärsresenärernas tips mot jetlag. För det finns ju inget botemedel mot långresandets baksida eller? Företaget The Elixir Clinic, som är specialiserat på intravenöst vitamindropp och bland annat finns på Londonvaruhuset Harrods, hävdar motsatsen. Uppiggande dropp är långt ifrån något nytt, men nu har man tagit fram en så kallad JetLag VitaDrip-mix bestående av taurin, zink, magnesium, kalium och vitamin B12. Effekten påstås vara energi- och humörhöjande, och samtidigt hjälpa cirkulation och ämnesomsättning. Så funkar det? Testare hävdar att de känner en uppiggande effekt för att sedan sova gott på natten, men tillägger att det också kan vara en placeboeffekt efter att ha gjort en hutlöst dyr behandling. För med ett pris på drygt kronor väljer vi nog att lida oss igenom nästa jetlag. Senaste tricket mot jetlag intravenöst vitamindropp.

19 19 BILDSKÖNA KROGUPPLEVELSER Botaniska drömmar i Amsterdam och missmatchad sushi i London. Detta är Europas mest Instagramvänliga restauranger. FOTOGENISKA KROGAR VENEDIG CAFFÈ FLORIAN LONDON SUSHISAMBA caffeflorian.coml sushisamba.com De grönskande inslagen står i centrum på Bar Botanique. AMSTERDAM BAR BOTANIQUE barbotanique.nl Caffè Florian på Markusplatsen öppnade 1720 och har sedan dess välkomnat både kungligheter och kändisar. Dekoren är i princip oförändrad sedan dess med förgyllda väggar, takmålningar och över hundra år gamla sammetsmöbler. PARIS HAPPY DAYS DINER BERLIN HOUSE OF SMALL WONDER Sushisambas stora glasfönster bjuder häpnadsväckande utsikt över Londons skyline. Men utsikten är inte hela behållningen. De missmatchade möblerna, vackert mönstrade stengolvet och nakna glödlamporna som dinglar från taket är anledning nog att plocka upp telefonen. Sushisamba bjuder på magnifik utsikt och förstklassig sushi. En prunkande botanisk hotspot som slagit rot längs fartfyllda gatan Javastraat i Amsterdam. Sammetssofforna, de grönmålade väggarna och växterna som hänger från taket är definitivt värda en bild eller två. När du säkrat upp din likeraket är det bara att njuta av den tropiska stämningen och en ursnygg croque madame. happydaysdiner.com Den franska huvudstaden må vara känd för sin kafékultur, men på Happy Days Diner är det allt annat än Parisromantiskt. I klassiskt amerikansk dinermiljö med kromade detaljer och neonskyltar serveras fotogeniska jordgubbsmilkshakes med perfekta körsbär på toppen. houseofsmallwonder.de På House of Small Wonder serveras brunch dagarna i ända. Kaféet är fyllt av gröna växter och vackra naturmaterial, som tillsammans med den japanskinspirerade menyn skapar ett finstämt lugn och varm atmosfär. Allt med lokala och ekologiska råvaror, så klart. PROVA 15 nr 299 kr Nyfikna barn vill läsa ge dem riktig journalistik SvD Junior är en trovärdig och pålitlig tidning som bjuder på riktiga nyheter från Sverige och världen. Allt skrivet på ett lätt och tydligt sätt. Varje vecka möter våra juniorreportrar intressanta och aktuella personligheter allt från statsministern till Zlatan. Ge ditt barn stora världen i litet format. Bli prenumerant på SvD Junior. Prova 15 nummer för 299 kr (ordinarie lösnummerpris 585 kr). a Beställ på svd.se/provajunior

20 20 SAVONLINNA OPERAFESTIVAL Reguljärflyg/buss: 21-24/ Helsingfors: 4-stjärniga Hotel Seurahuone, känt som societetshotellet. Bussresa till Savonlinna: 4-stjärniga Hotel Krunnupuisto. Fästningen Olofsborg, Kärimäki Träkyrka, natursköna åsen Punkaharju. På hemresa besök i Svenskstaden Borgå med Runebergs Museum. OPERAUPPLEVELSER PÅ OLOFSBORG 22/7 Enleveringen ur Seraljen av W.A. Mozart 23/7 Barberaren i Sevilla av Gioacchino RossiniI OPERA OCH KONST I VERONA, RAVENNA OCH VENEDIG Tre italienska kulturstäder Reguljärflyg/buss: 27/8-1/ Verona Romarstad med magnifik Arena Ravenna Mosaikernas stad! Dante Alighieros stad Venedig Kanalernas, kyrkornas och musikens stad OPERA I VERONA 27/8 Arena di Verona Carmen av Georges Bizet 28/8 Arena di Verona - AIDA av Giuseppe VerdI OPERA I VENEDIG 30/8 La Fenice Barberaren i Sevilla av Gioacchino Rossini VERDI FESTIVALEN i PARMA Busseto-Parma-Modena-Sabbioneta- Mantova-Cremona Reguljärflyg/buss: 26/9-1/ I Verdis fotspår en Musik och Kulturresa i unika miljöer fylld av spännande operahistoria 3 Verdi operor 26/9 I Due Foscari på Teatro Regio di Parma 27/9 AIDA på Teatro Verdi in Busseto 29/9 Nabucco på Teatro Regio di Parma Gastronomisk utflykt! Kultursightsseeing! Svenska Kulturresor AB, Malmö Tel RESOR TILL THAILAND Rundresor & ö-paket Fr kr, 11 nätter, flyg tillk. Flygstolar jul & nyår Specialavgångar & bra priser Vi kan Thailand Låt oss skräddarsy din nästa resa! Odenresor AB Ska du resa bort? Gör din adressändring snabbt och enkelt på SvD:s självbetjäning. 1 svd.se/kundservice Välj två av följande Free at Sea-paket vid bokning fram till 26 juni 2019.* Premium dryckespaket Restaurangpaket - middag i specialrestauranger. WiFi-paket minuter per hytt Utflyktspaket - 50USD i rabatt per hytt på utflykter i hamnarna. * Erbjudandet gäller person 1 och 2 i hytten. NORWEGIAN CRUISE LINE FREE AT SEA PÅ KÖPET Det är inte konstigt att många älskar Norwegian Cruise Line med sin sköna avspända atmosfär. Här finns inga måsten, istället finns häftiga vattenrutschbanor, klätterväggar, gym, spa, barnklubbar, flera restauranger, barer och underhållning för alla smaker. Boka din kryssning senast 26 juni så bjuder vi på två Free at Sea -paket. Välj mellan obegränsat med dryck, middagar i specialrestaurangerna, utflykter eller WiFi ombord. Du väljer själv vilka mervärden du vill ha! Vi hjälper dig att paketera din resa efter dina önskemål. Ring våra reserådgivare på eller besök oss i vår butik så berättar vi mer. CANNES & PALMA RUTT: Barcelona, Neapel, Civitavecchia (Rom), Livorno, Cannes, Palma, Barcelona. AVRESOR: maj - nov Priset avser 23 jun 2019 i ospecificerad insideshytt med Norwegian Epic. 7 nätter fr :- MEXIKO & BELIZE Se fler erbjudanden på globetrotter.se RUTT: Miami, Cozumel, Roatan (Honduras), Harvest Caye (Belize), Costa Maya, Miami. AVRESOR: nov mar Priset avser 11 jan 2020 i ospecificerad insideshytt med Norwegian Escape. 7 nätter fr :- NEW YORK & SÖDRA KARIBIEN RUTT: New York, San Juan, St. Thomas, St. Kitts, St. Lucia, Barbados, Antigua, New York. AVRESOR: nov mar Priset avser 1 dec 2019 i ospecificerad insideshytt med Norwegian Bliss. 12 nätter Med fr. reservation :- för ev. tryckfel och prisändringar. Med reservation för ev. tryckfel och prisändringar. RING ELLER BESÖK OSS PÅ RÅLAMBSVÄGEN 17, STOCKHOLM

21 Rolfs Flyg & Buss är Sveriges största gruppresearrangör med över avgångar till mer än 400 olika resmål. I våra gruppresor ingår reseledare, utflyktsprogram och väl utvalda hotell. Besök vår hemsida för mer detaljerad information om varje resa. 8 dagar fr :- Normandie Upplev platserna där oförglömlig historia utspelat sig. Njut av det goda livet i de magnifika badorterna. Normandie med sitt idylliska landskap och sina vackra vyer över hav och strand har mycket att erbjuda. Här kan man njuta av goda ostar, crepes och färska skaldjur tillsammans med de berömda äppeldryckerna cider, pommeau och calvados. Avresedatum: 14/6, 6/7, 10/8, 21/9 10 dagar fr :- Kapstaden 8 dagar fr :- Peking Upplev den kinesiska huvudstaden med sin mångåriga historia. Peking, eller Beijing, är en av de mest tätbefolkade städerna i Kina. Här finner man en fascinerande blandning av modernitet och uråldrig kultur. Ingår: Flyg t/r 6 övernattningar i dubbelrum 6 frukostar 5 luncher 4 middagar transporter och utflykter enligt program reseledare Avresedatum: 15/10, 13/11 Ingår: Flyg t/r 7 övernattningar i dubbelrum 7 frukostar 5 middagar alla utflykter enligt program reseledare Storslagna Kapstaden brukar kallas The Mother City och är Sydafrikas främsta resmål. Belägen vid foten av Taffelberget vid Atlantens stränder är staden lätt att förälska sig i. Under vår resa besöker vi bland annat Godahoppsudden, vindistrikten och ett djurreservat. Avresedatum: 1/10, 29/10, 26/11, 8/1, 12/2, 19/2, 4/3 Ingår: Flyg t/r 7 övernattningar i dubbelrum 7 frukostar 4 luncher 4 middagar utflykter enligt program reseledare Schema Dag 1. Hemorten Kapstaden Dag 2. Ankomst Kapstaden Dag 3. Stadsrundtur Kapstaden Dag 4. Heldagsutflykt Godahoppsudden Dag 5. Kapstaden Schema Dag 1. Hemorten Rouen Dag 2. Rouen Caen Trouville-sur-Mer Dag 3. Utflykt normandiska kusten Dag 4. Utflykt Bayeux och Arromanches Dag 5. Trouville-sur-Mer Dag 6. Fécamp Dag 7. Trouville-sur-Mer Bryssel Dag 8. Bryssel Hemorten Dag 6. Heldagsutflykt Aquila Game Reserve Dag 7. Kapstaden Dag 8. Heldagsutflykt i vindistrikten Dag 9. Groot Constantia och hemresa Dag 10. Hemkomst Schema Dag 1. Hemorten Peking Dag 2. Himmelska fridens torg och Sommarpalatset Dag 3. Förbjudna staden och hutonger Dag 4. Kinesiska muren Dag 5. Himmelens tempel och Kung Fu-show Dag 6. Lamatemplet och konstzon 798 Dag 7. Peking Dag 8. Peking Hemorten Bussresor från mellersta och södra Sverige Utvalda resor Berlin 4d 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 25/7, 1/8, 8/8... fr.2 995:- Bodensjön 7d 22/6, 24/8, 14/9, 28/9... fr.6 675:- Bornholm 4d 6/6, 20/6, 27/6, 4/7, 11/7, 18/7... fr.3 875:- Budapest 8d 31/5, 23/8, 6/9, 20/9... fr.6 795:- Cykel Bodensjön 9d 23/6, 13/7, 17/8... fr :- Cykel Danmark 4d 5/8... fr.5 495:- Cykel Moseldalen 8d 14/6, 19/7, 9/8... fr.7 495:- Estlands Öar 5d 16/7, 12/8... fr.5 995:- Gardasjön 10d 19/7, 30/8, 6/9, 13/9, 20/9... fr.8 995:- Hannover Weser 4d 4/7, 18/7, 1/8, 15/8... fr.3 275:- Hemlig resa Europa 6d 10/7, 19/9, 12/10.. fr.5 975:- Hurtigruten 6d 3/7, 19/7, 3/8, 16/8... fr.8 975:- Inlandsbanan 6d 25/6, 16/7, 3/8, 13/8... fr.5 975:- Italienska rivieran 11d 4/7, 18/7, 29/8, 5/9... fr.9 375:- Kroatien Vrsar 10d 27/6, 29/8, 5/9, 12/9... fr.8 775:- Köpenhamn 3d 28/6, 5/7, 12/7, 2/8, 16/8... fr.1 995:- Lido di Jesolo 10d 13/9, 20/9... fr.8 670:- Lloret de Mar 10d 28/6, 6/9, 13/9... fr.7 975:- Lofoten 9d 12/6, 10/7, 17/7... fr.9 675:- Lübeck 3d 5/7, 30/8, 20/9, 11/10, 25/10... fr.2 195:- Masurien 6d 14/7... fr.4 775:- Passionsspelen 8d 5/8, 12/8... fr :- Paris 7d 6/7, 27/7, 7/9, 21/9... fr.6 975:- Prag 6d 9/7, 23/7, 6/8, 20/8, 3/9, 10/9, 17/9... fr.5 475:- Provence 10d 13/9, 4/10... fr.9 475:- Rhendalen 7d 6/7, 20/7, 24/8, 1/9, 7/9, 14/9.. fr.5 575:- Skottland 10d 1/6, 20/8, 18/9... fr :- Stora Sverigeresan 8d 9/7, 11/8... fr.8 995:- Flygresor från Göteborg, Stockholm, Oslo & Köpenhamn Utvalda resor Amerikanska västern 14d 13/8... fr :- Andalusien 8d 3/7, 3/9, 10/9, 17/9, 25/9... fr :- Argentina Brasilien 13d 22/10, 5/11, 19/11.. fr :- Argentina & Chile 13d 2/11, 15/11, 8/2... fr :- Barcelona 5d 25/8, 1/9, 8/9, 22/9, 29/9, 6/10...fr.7 475:- Berlin 4d 7/6, 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7...fr.4 825:- Cascais 8d 5/7, 30/9, 7/10, 14/10, 19/10... fr :- Costa de Almería 15d 23/8, 5/9... fr :- Costa Rica 14d 16/11, 4/1, 1/2... fr :- Cykel Flandern 6d 30/6...fr.9 475:- Drakleden 13d 29/10... fr :- Dubai 8d 25/10, 12/11, 19/11, 26/11... fr :- Dubai & Abu Dhabi 10d 8/11... fr :- Ecuador & Galápagos 13d... 7/10, 26/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 8/1... fr :- Golf Algarve 8d 19/10... fr :- Gotland 4d 26/6, 24/7, 10/8, 20/8...fr.4 995:- Madagaskar 13d 8/10, 29/10... fr :- Makarska 8d 8/9, 15/9, 24/9, 5/10...fr.8 995:- Malaysia 15d 17/11, 27/1, 16/2... fr :- Malaysia Borneo 13d 9/10... fr :- Mauritius 10d 13/11... fr :- New York 7d 5/6, 21/8, 28/8, 4/9, 11/9... fr :- Normandie 8d 14/6, 6/7, 10/8, 21/9... fr :- Norra Sardinien 8d 8/9, 15/9, 22/9... fr :- Prag 4d 28/6, 12/7, 9/8, 6/9, 13/9, 20/9, 27/9...fr.5 075:- Rom Sorrento Capri 8d 25/6, 7/7, 15/7, 26/8.. fr :- Senegal 12d 12/11, 21/1, 10/3... fr :- Seychellerna 10d 5/11... fr :- Skottland 8d 4/6, 25/6, 16/7, 23/7, 25/7... fr :- Svalbard 6d 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8... fr :- Vandring Andorra 8d 29/6, 9/7, 22/7, 26/8...fr.9 975:- Västra Kanada 12d 7/9... fr :- Kryssningar Kryssning Hawaii 18d 18/11... fr :- Kryssning Antarktis 18d 1/2... fr :- Kryssning Asien 13d 13/2... fr :- Kryssning Dubai 9d 2/2... fr :

22 22 DRÖMPLATSEN MONSANTO RES HIT Direktflyg till Lissabon. Därifrån vidare med buss till Monsanto. NÄR Maj-oktober. KLIMAT- PÅVERKAN En flygresa tur och retur till Lissabon släpper ut ca 1,1 CO2e ton växthusgaser. Källa: Klimatkalkylatorn Charmiga Monsanto ligger inte bara på en klippa, här är graniten en del av husen. FOTO: GERTJAN HOOIJER / TT PORTUGALS STENIGA PÄRLA 1938 UTSÅGS lilla Monsanto till Portugals mest portugisiska by. Valet är ganska märkligt, för det finns inget typiskt eller generiskt med Monsanto. För var annars i det avlånga landet hittar man hus inklämda mellan och under stora stenblock, som ibland till och med blir en del av arkitekturen? Typisk eller ej, den anrika historien kan ingen klaga på. Här har människor bott ända sedan den tidiga stenåldern. Senare anlade romarna en bas på platsen, och västgoterna härjade här under medeltiden. På 1200-talet erövrade Alfonso I av Portugal byn från morerna. Det gamla medeltida slottet förstördes dock på 1800-talet när ett krutförråd exploderade. Men det som finns kvar av staden är väl värt ett besök. Byggd utmed en granitklippa har stenen gett staden sin form och karaktär, eftersom man i alla tider valt att anpassa sig efter den, snarare än tvärtom. Här snirklar smala gator och gränder förbi stenformationer som utformats av historien, samtidigt som utsikten över det öppna landskapet bjuder spektakulära vyer. OSKAR HAMMARKRANTZ PORTUGAL Lissabon Monsanto SPANIEN

23 I am hungry Höjd 275 mm, Ø 120 mm Pris: kr Ask her Höjd 195 mm, Ø 280 mm Pris: kr Nothing much Höjd 240 mm, Ø 155 mm Pris: kr Just hanging out Höjd 310 mm, Ø 210 mm Pris: kr I don t know Höjd 305 mm, Ø 120 mm Pris: kr Nytt i konstgalleriet SvD accent och Kosta Boda presenterar What s Up glaskonst av Frida Fjellman I Frida Fjellmans serie What s Up blir konstnärens förkärlek till leken ovanligt påtaglig. Glasfigurerna är ett slags applikationer som blåsts upp, en teknik som gör att det slumpmässiga blandas med det förutbestämda. Med namn som I Am Hungry och Ask Her blir skulpturerna både mänskliga och fabelaktiga, och bildar tillsammans ett litet mänskligt drama. Flera av glasfigurerna fungerar också som vaser och Frida Fjellman säger: När de får växter i sig får de sina frisyrer. Det blir spännande att se hur de tar sig ut då och hur deras uttryck påverkas. Upplaga: 100 exemplar. Pris: kr/st. Varje skulptur levereras med certifikat. Skulpturerna finns att se i SvD accents showroom hos Hedenius på Karlavägen 17 i Stockholm. Öppettider: måndag fredag OM KONSTNÄREN: Frida Fjellman, född 1971 i Mariestad, är en svensk formgivare som formgivit för Kosta Boda sedan Hon är utbildad vid Konstfack och Pilchuck i Washington. Frida Fjellman finns representerad på en mängd olika museer och kulturinstitutioner, och hennes utställningar har genom åren belönats med flera utmärkelser och stipendier. Hon har rönt framgångar inte bara på hemmaplan utan även internationellt, senast med utställningar på Art Basel i Miami och Basel och Hostler Burrows i New York. Köp på svd.se/accent a

24 Upplev Australien och Nya Zeeland Sydney, Rock & Reef På denna fantastiska resa får du uppleva tre helt olika områden i Australien. Från storstaden Sydney, via den australiensiska outbacken med Uluru / Ayers Rock, till de tropiska delarna i norr med vackra stränder, korallrev och gröna regnskogar. Denna resa har allt. Nationalparker, mat och vin En kombinationsresa där ni får uppleva den orörda naturen i Northern Territory innan ni fortsätter till Victoria och South Australia för fantastiska mat- och vinupplevelser. Nya Zeeland rundresa i husbil I detta reseförslag har vi kombinerat några dagar i Auckland med ett par veckor i husbil. Nya Zeeland har verkligen allt och med detta reseförslag i Maui husbil får du de rätta förutsättningarna för en fantastisk kör-själv upplevelse. Pris per person, när två reser tillsammans: Från kr Pris per person, när två reser tillsammans: Från kr Pris per person, när två reser tillsammans: Från kr Läs mer om reseförslagen på australienresor.se Våra resekonsulter har rest mycket i Australien och har stor kunskap. Kontakta oss för fler reseförslag vi skräddarsyr efter dina önskemål. Telefon

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017 Följ med på en konst- och kulturresa till de vackra kustpärlorna i Kroatien Split och Dubrovnik! Kroatien lockar många besökare med sin slående vackra och skiftande natur mäktiga berg, kuperande landskap,

Läs mer

En hel vecka i Peking till superpris! Direktflyg, lyxhotell, utflykter & visum ingår

En hel vecka i Peking till superpris! Direktflyg, lyxhotell, utflykter & visum ingår Club Eriks noga utvalda upplevelser En hel vecka i Peking till superpris! Direktflyg, lyxhotell, utflykter & visum ingår Två avresedatum!! 17-24 & 20-27 november 2016 Sista minuten-erbjudande till Kina

Läs mer

EDINBURGH SKOTTLANDS HJÄRTA

EDINBURGH SKOTTLANDS HJÄRTA EDINBURGH SKOTTLANDS HJÄRTA Följ med till Edinburgh i hjärtat av Skottland. Bekanta dig med den skotska kulturen, storstadens attraktioner, den skotska gästfriheten och smaken av världens bästa whisky.

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Ta nyår till oanade höjder 10 takbarer världen över

Ta nyår till oanade höjder 10 takbarer världen över Ta nyår till oanade höjder 10 takbarer världen över Missa inte chansen att fira in det nya året hundra meter upp i luften under bar himmel. Allting blir bättre med en fin utsikt, därför har hotell- och

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

UFC 120 London UFC 120

UFC 120 London UFC 120 London UFC 120 London Åk till London för UFC 120 med Ciceron och FIghtplay och upplev MMA-världens största organisation live i en av världens mest dynamiska storstäder! London är staden som har allt, mat,

Läs mer

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018!

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! IRLAND Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! Vi reser med buss till Köpenhamn och flyg vidare till Dublin. Under rundresan på Irland,

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Sydafrika stadspuls, safari och historia

Sydafrika stadspuls, safari och historia Sydafrika stadspuls, safari och historia 12 dagar i Sydafrika med svensktalande reseledare Reskod: ZA-2 Antal resdagar: 14 (varav 12 i Sydafrika) Pris Pris per person: 26 500 kr Vad ingår i priset? Flyg

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Vikingakryssning RESEFAKTA BESKRIVNING

Vikingakryssning RESEFAKTA BESKRIVNING Vikingakryssning BESKRIVNING Vikingakryssning till Färöarna & Island 8 dagar I våra förfäders fotspår En riktig vikingakryssning på Nordatlanten, där vi njuter av naturens skatter under våra strandhugg

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

HOLLAND I BLOMNING. Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är.

HOLLAND I BLOMNING. Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är. HOLLAND I BLOMNING När det i början av maj fortfarande kan vara lite ostadigt väder här hemma i Sverige har som regel Nederländerna haft härlig vår ett tag. Uteserveringarna är öppna och vårblommor finns

Läs mer

15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN

15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Stora Kina 15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Planerade avgångar 2013: 10/3, 16/3, 21/3, 26/3, 27/3, 28/3, 8/4, 9/4 (kontakta oss för senare avgångar) Det här är resan

Läs mer

Portugal RESEFAKTA BESKRIVNING

Portugal RESEFAKTA BESKRIVNING Portugal BESKRIVNING Rundresa Portugal flyg t/r 8 dagar En resa till Europas västligaste land, med sin långa Atlanthavskust som alltid betytt mycket för portugiserna. Den gjorde Portugal till en stor sjöfararnation

Läs mer

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Köpenhamn Stavanger Bergen Ålesund Geiranger Tillsammans upplever vi de magiska norska fjordarna.

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

Julmarknadskryssning längs med Donau

Julmarknadskryssning längs med Donau Julmarknadskryssning längs med Donau Följ med och upplev den magiska stämningen på några av Europas vackraste julmarknader. Ombord på vår mysiga älvkryssningsbåt, Der Kleine Prinz, får du julstämning och

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Irland Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Irland Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Irland Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - I r l a n d Guidad Rundresa Irland Upptäck Irlands unik kulturarv genom naturliga underverk och längs dramatiska

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Barcelona - Palma - Marseilles - Rom - Neapel Följ med på en kryssning i Medelhavet. Detta är de sju

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna Sicilien & de Eoliska öarna Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna År 2000 blev de Lipariska öarna, som ligger strax ovanför Sicilien i södra utkanten av Tyrrenska havet, utvald till att inkluderas

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Upptäck världen med GO Cruising

Upptäck världen med GO Cruising Upptäck världen med GO Cruising Välkommen till GO Cruising GO Cruising är specialiserade på kryssningar runt om i världen. Det finns otroligt många rederier och resmål att välja mellan och vi kan guida

Läs mer

DRÖMRESAN TILL PROVENCE

DRÖMRESAN TILL PROVENCE DRÖMRESAN TILL PROVENCE Följ med till Provence och njut av det goda livet! Vår reseledare, Finn Emilsen, jobbar till vardags som vinimportör, med fokus på vin från Provence. Det började med ett vinslott

Läs mer

The Spirit of real Crete!!

The Spirit of real Crete!! The Spirit of real Crete!! Dag 1 Dag 2 Avgång från Malmö/sturup Airport den 26 maj-2016 kl. 16,40 med ankomst Chania flygplats kl. 20,55 Transfer till Sunny Bay Hotel, Kissamos på Västra Kreta för incheckning.

Läs mer

Förslag Bröllopsresa Australien

Förslag Bröllopsresa Australien Förslag Bröllopsresa Förslag Bröllopsresa Vi har satt samman ett paket på cirka två veckor där ni blir bortskämda med bra boende och utsökt mat men också med flera spännande upplevelser. Denna bröllopsresa

Läs mer

Julkryssning med Miami & Karibien ~Norwegian Cruise Line~

Julkryssning med Miami & Karibien ~Norwegian Cruise Line~ Club Eriks noga utvalda upplevelser Julkryssning med Miami & Karibien ~Norwegian Cruise Line~ Miami - Honduras - Belize - Mexiko Vi lämnar vintern i Sverige och firar jul i Karibien! Följ med oss på en

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Sydafrikas kultur & vilda djur

Sydafrikas kultur & vilda djur s kultur & vilda djur Denna resa till som börjar och slutar i Durban tar er till östra delarna av landet med St Lucia, zulukultur, sol & strand samt självklart Big-5 safari. Delar av resan kör ni själva

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

BERGEN STADEN MELLAN DE 7 FJÄLLEN

BERGEN STADEN MELLAN DE 7 FJÄLLEN BERGEN STADEN MELLAN DE 7 FJÄLLEN Följ med till Norge och Bergen staden mellan de sju fjällen. Upplev historia i en trevlig blandning med fantastisk natur, djupa fjordar och höga fjäll. Bergen är Norges

Läs mer

WIEN MUSIK & KULTUR. Upplev våren med oss i musikens huvudstad!

WIEN MUSIK & KULTUR. Upplev våren med oss i musikens huvudstad! WIEN MUSIK & KULTUR Vackra Wien är en raffinerad pärla med mycket att se och göra. Klassisk musik, imponerande arkitektur och den charmiga kafékulturen är bara lite av vad vi får uppleva. Donau delar staden

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

3 LÄNDER 3 HISTORIER

3 LÄNDER 3 HISTORIER 3 LÄNDER 3 HISTORIER Den dalmatiska kusten räknas som en av Europas vackraste. Följ med oss på en spännande resa där vi bor både i Split och i Dubrovnik och dessutom tar oss till historiskt intressanta

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

Berlitz och Första Klass 25% Topp 10 15% Period 10/3-15/5

Berlitz och Första Klass 25% Topp 10 15% Period 10/3-15/5 SPRÅKKURSER MED CD-SKIVOR BERLITZ Engelska för nybörjare 9789174252958 190 25% Franska för nybörjare 9789174252965 190 25% Italienska för nybörjare 9789174252972 190 25% Spanska för nybörjare 9789174252989

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

Australien runt. Australien runt. Resan i korthet. Australien, HÖSTKAMPANJ!

Australien runt. Australien runt. Resan i korthet. Australien, HÖSTKAMPANJ! Australien runt NYHET 2015/2016! En fantastisk komplett resa till Australien Denna resa till Australien tar er till fyra fantastiska områden som alla erbjuder något helt olika. Från Sydneys vackra stad

Läs mer

Traditionell medicin och odontologi

Traditionell medicin och odontologi Traditionell medicin och odontologi Kursresa till Mongoliet 20-29 augusti 2012 Privat tilläggsresa: Vandring med kameler i Gobi 17-22 augusti 2012 Resplan Resan kan kombineras med FDI-kongressen i Hongkong

Läs mer

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh

Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Club Eriks noga utvalda upplevelser Skotska smaker i vackra miljöer Islay - Inveraray - Edinburgh Karaktäristiska whiskydestillerier i vackra miljöer Följ med Club Eriks på vår välkomponerade whiskyresa

Läs mer

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013 Dag 1- ankomst 15.45 Avresa från Arlanda 19.40 Ankomst till Alicante Transfer tlll hotellet - incheckning 21.00 Lätt middag på hotellet Information

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Andalusien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Andalusien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Andalusien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A n d a l u s i e n Andalusien - Guidad Resa Upplev det kulturella och historiska arvet i Andalusien på vår 8-dagars

Läs mer

Jag har något att berätta

Jag har något att berätta Jag har något att berätta Resenärer vill komma hem från en resa och kunna dela med sig av en fantastisk berättelse; om den överraskande goda middagen på en nyöppnad restaurang, om hur man hittade ett undangömt

Läs mer

Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand

Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand Khanom en av de bäst bevarade hemligheterna i Thailand Njut av den lugnande och vackra kuststaden Khanom som ännu inte blivit upptäckt som turistdestination. Staden är belägen i södra Thailand och är en

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Peking-Tibet med tåg

Peking-Tibet med tåg Peking-Tibet med tåg 13 DAGAR - PEKING-LHASA-GYANTSE-SHIGATSE planerade avgångar 2013: 25/6, 10-21/9 Pris i delat dubbelrum (enkelrumstillägg 2550kr) avresa 25/6 23650kr avresa 10/9 24650kr Denna kontrastrika

Läs mer

Gardasjön 9 dagar 25/7-2/8 2015

Gardasjön 9 dagar 25/7-2/8 2015 Gardasjön 9 dagar 25/7-2/8 2015 2015 GARDASJÖN Italiens största sjö, den azurblå Gardasjön med sitt kristallklara vatten, omgärdas av flera medeltida, pittoreska städer med smala gränder och charmiga stadskärnor.

Läs mer

Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace & Bourgogne Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck pittoreska

Läs mer

Upplev Dublin i full feststämning!

Upplev Dublin i full feststämning! Upplev Dublin i full feststämning! Tradfest är en musikfestival som arrangeras varje år i Dublin, med konserter och musikaliska upplevelser i hela fem dagar! Tradfest är en folkmusikfestival med fokus

Läs mer

Bodensjön runt 5-13 juli 2016

Bodensjön runt 5-13 juli 2016 Jubileumsresa Ryssbybygdens Buss firar 30 år Bodensjön runt 5-13 juli 2016 Achim Mende/Internationale Bodensee Tourismus GmbH Cykla Bodensjön runt 9 dagar 2016 firar Ryssbybygdens Buss 30 år. Detta firar

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace - Guidad Rundresa Upptäck charmiga bergbyar, pittoreska vinbergar

Läs mer

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Den portugisiska vägen/camino Portugués, Porto Tui, 7 nätter 1(5) Vandra i Portugal Bro bygd av Romare i Ponte da Lima Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Efter Den franska pilgrimsvägen

Läs mer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer

Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer Alsace Guidad rundresa på svenska Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e Guidad Rundresa - Alsace - (max. 8 resenärer) Upptäck charmiga bergsbyar, pittoreska vinberberg,

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa september 2019.

Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa september 2019. Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa 18 24 september 2019. Följ med Mimosa kulturresa genom Europas moderna historia Onsdag 18 september Avresa från Arlanda till Wien (direktflyg

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

Filharmonikernas Vänner Köpenhamn april 2019

Filharmonikernas Vänner Köpenhamn april 2019 Filharmonikernas Vänner Köpenhamn 11-13 april 2019 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Köpenhamn 11-13 april 2019 En konsert och operaresa till gemytliga Köpenhamn som lockar med vindlande gränder,

Läs mer

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 Sommaren är nu i sin högform, men snart nog blir det höst igen! Varför inte tillbringa en del av denna på den italienska ön Ischia!? Följ med VIMIL

Läs mer

Hyr segelbåt i Neapelbukten och ta familjen med på segelsemester

Hyr segelbåt i Neapelbukten och ta familjen med på segelsemester Neapelbukten Hyr segelbåt i Neapelbukten och ta familjen med på segelsemester En seglingssemester i Neapelbukten tenderar att fokusera på Amalfikusten och de vackra öarna i den pittoreska napolitanska

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

Följ med på en spännande resa till Östtimor under hösten 2017!

Följ med på en spännande resa till Östtimor under hösten 2017! Följ med på en spännande resa till Östtimor under hösten 2017! Landet som styrts av både Portugal och Indonesien innan det blev självständigt 1999 är en outforskad pärla i sydöstra Asien. På denna resa

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

14 dagars resa till Australien med fokus på östkusten och öarna i Queensland. Rundresa med australisk guide.

14 dagars resa till Australien med fokus på östkusten och öarna i Queensland. Rundresa med australisk guide. East Coast Adventure 14 dagars resa till med fokus på östkusten och öarna i Queensland. Rundresa med australisk guide. Höjdpunkter på resan: Brisbane Moreton Island Australia Zoo Fraser Island Airlie Beach

Läs mer

Toscana. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Toscana. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Toscana Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T o s c a n a Toscana - Guidad Resa Bli inspirerad av pittoreska byar, historiska städer och natursköna vingårdar på

Läs mer

Färöarna 5 dagar aug. 2019

Färöarna 5 dagar aug. 2019 Färöarna 5 dagar 22-26 aug. 2019 Dag 1-22 augusti Avgång från Köpenhamn med SAS 11:00 ankomst Torshavn 12:15. Guiden möter upp på flygplatsen. Vi börjar med lunch på Café Fjørðoy in Sørvágur. Efter lunch,

Läs mer

Spännande kryssning från Köpenhamn via Norge, Island & Kanada till Boston

Spännande kryssning från Köpenhamn via Norge, Island & Kanada till Boston Club Eriks noga utvalda upplevelser Spännande kryssning från Köpenhamn via Norge, Island & Kanada till Boston Köpenhamn Oslo Kristiansand Reykjavik Akureyri Halifax Boston En skön kryssning från Skandinavien,

Läs mer

Storstad, rev och strand

Storstad, rev och strand Storstad, rev och strand En resa till med fokus på storstad och rev på s östkust. En fantastisk kombinationsresa med upplevelser i Sydney, fyra dagars kryssning från Cairns samt fyra dagar sol och bad

Läs mer

Storstad, safari och sol

Storstad, safari och sol Storstad, safari och sol En av våra populärare resor till innehåller det som de flesta som besöker första gången bör uppleva. Man reser till tre olika områden och får ett bra och riktigt intryck av landet.

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Vandra i Portugal. Alentejokusten, 6 nätter Porto Covo Odeceixe, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Alentejokusten, 6 nätter Porto Covo Odeceixe, 5 vandringsdagar Alentejokusten, Porto Covo Odeceixe, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Alentejokusten, 6 nätter Porto Covo Odeceixe, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda,

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Konstresa Berlin april 2019

Konstresa Berlin april 2019 Namn: Berlin Exklusiv Antal: Ca 10-14 personer Resmål: Berlin Datum: Guide: Martin Schibli Berlin Berlin är en av den globala konstscenens metropoler. Här finns flera stora och mindre institutioner, flera

Läs mer

Caribbean Tour -16. I samarbete med

Caribbean Tour -16. I samarbete med I samarbete med Caribbean Tour -16 Grattis! Ni har valt att lämna Sverige under årets i särklass tristaste månad, november. Ett dubbelt grattis för att ni har den goda smaken att välja soliga Karibien

Läs mer

Musikhjälpen insamling

Musikhjälpen insamling Musikhjälpen insamling Barnen i slummen har rätt till rent vatten Jag hoppas ingen missat att Musikhjälpen är i full gång, och i år samlar de in pengar för rent vatten i slummen. I början av veckan bidrog

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - S k o t t l a n d Kulturrundresa Skottland - Guidad Resa Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

Från Cortina till Venedig på cykel

Från Cortina till Venedig på cykel Från Cortina till Venedig på cykel Friskis&Svettis Göteborg tillsammans med Hummingbird Grupp & Konferens erbjuder en semesterupplevelse rik på historia och i ett fantastiskt landskap; Följ med oss på

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

Stora Kina. 15 DAGAR - PEKING-SUZHOU-TONGLI-SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Planerade avgångar 2016: 21/3 (kontakta oss för senare avgångar)

Stora Kina. 15 DAGAR - PEKING-SUZHOU-TONGLI-SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Planerade avgångar 2016: 21/3 (kontakta oss för senare avgångar) Stora Kina 15 DAGAR - PEKING-SUZHOU-TONGLI-SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Planerade avgångar 2016: 21/3 (kontakta oss för senare avgångar) Pris i delat dubbel: 26250kr med Air China, 28750kr med Finnair

Läs mer