Om T-index, T-kartor och nya framgångsfaktorer DELRAPPORT 3 FRÅN PROJEKTET TANKESAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA. Consultants for Strategic Futures.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om T-index, T-kartor och nya framgångsfaktorer DELRAPPORT 3 FRÅN PROJEKTET TANKESAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA. Consultants for Strategic Futures."

Transkript

1 Om T-index, T-kartor och nya framgångsfaktorer DELRAPPORT 3 FRÅN PROJEKTET TANKESAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA Consultants for Strategic Futures.

2 T-INDEXET OCH T-KARTAN När industrisamhället övergår till ett kunskapsintensivt nätverkssamhälle, ett T- samhälle, förändras inte bara villkoren för näringsliv och företagande. De faktorer på vilka regioner kan bygga sin förskjuts också från sådant som geografiskt läge och tillgång till naturresurser till kunskapstäthet och uppkoppling mot omvärlden; framgångsrika regioner är T-regioner. Men vad kännetecknar de framgångsrika T-regionerna? Hur mycket betyder det att som kommun vara en del av en större kunskapsintensiv region, och vad kännetecknar dem som lyckats bättre än vad förutsättningarna indikerar? MOT EN PROFESSIONALISERAD, STORSKALIG KUNSKAPSPRODUKTION, MOT ETT T-SAMHÄLLE När industrisamhället mognade under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talen skiftade den ekonomiska geografin. Vi gick från ett småskaligt brukssamhälle till ett allt mer storskaligt industrisamhälle. Under de senaste årtiondena har vi bevittnat en avindustrialisering, eller om man så vill, etablering av ett tjänste- och kunskapssamhälle. Industrin har till till stor del delegerats till automatiserade produktionssystem eller förflyttats till mer nyindustrialiserade länder medan vår del av världen har tagit nästa stapplande steg upp i värdekedjan. Den tidiga tjänste- och kunskapsekonomin är dock ännu i sin linda och långt ifrån så professionaliserad och organiserad som det storskaliga professionaliserade industrisamhället. Men liksom industrisamhället långsamt mognade, så effektiviseras och förstoras kunskapssamhället sakta men säkert och är på väg att övergå i något nytt, ett mer globaliserat, specialiserat och välorganiserat kunskapssamhälle, det vi kan kalla T-samhälle. T-SAMHÄLLET: KONCENTRATION, KUNSKAP, UPPKOPPLING I detta T-samhälle är nätverk och tänkande de helt centrala produktionsresurserna, på vilka företag och regioner bygger sin framgång. Framgångsrika regioner är de som har förmågan att bli regionala eller Figur 1. T-samhället kännetecknas av att kombinationen av nätverk (för att fånga upp impulser i omvärlden) och fokusering, storlek och koncentration blir allt centralare framgångsfaktorer. 2(11)

3 globala gravitationscentra för kunskap, människor och kapital. Skälet att vi valt begreppet T-samhälle är att det så väl sammanfattar de centrala processer som är inblandade. T står för tänkande och tankar, men T-et kan också som symbol stå för den kombination av nätverk och influenser från omvärlden (den horisontella överliggaren) och fokusering och specialisering (den vertikala spetsen) som kännetecknar framgångsrika regioner och kommuner. T-IGA REGIONER VÄXER Att vi är på väg mot ett T-samhälle speglas tydligt på en rad områden, alltifrån det faktum att Apple, som för mindre än tio år sedan var mer eller mindre uträknade, under hösten 2011 gick om Exxon som världens högst värderade bolag. Det är ett företag som helt är byggt runt T-samhällets principer. Andra exempel på utveckling mot ett T-samhälle är hur högskole- och inte minst universitetsorter växer befolkningsmässigt medan orter i samma storleksklass som saknar högskola eller universitet har svårt att behålla sin befolkning. För att klara sig i framtiden behöver kommuner och regioner hantera övergången till T-samhället. En del är i full gång, medan andra ligger i startgroparna, och del kanske aldrig kommer att växla så som vissa delar av Sverige och andra industriländer aldrig riktigt industrialiserats. T-INDEXET: EN KOMMUNS FÖRUTSÄTTNINGAR I T-SAMHÄLLET Vad innebär det då att vara en T-region? För att fånga detta på ett enkelt och ändå någorlunda kraftfullt sätt har vi tagit fram ett index som visar hur långt in i T- samhället olika kommuner tagit sig. Indexet fångar de tre centrala dimensionerna som tillsammans utgör ett framgångsrikt T. Koncentration 1 Kunskapsintensitet 2 Nätverk och kontakt 3 Föga överraskande visar det sig att Stockholm är landets mest drivande T- kommun, medan Solna och Sundbyberg båda delar av tätorten Stockholm kommer på andra respektive tredje plats. Att Stockholm är nummer ett förvånar förmodligen ingen och även övriga delar av topplistan domineras av storstäder, förortskommuner till storstäderna och några större städer som Lund, Uppsala, Södertälje, Helsingborg, Linköping, Karlstad och Västerås. 1 Representerat av befolkning, befolkningstäthet och inpendling. 2 Representerat av högutbildade, arbetsplatser inom kunskapsbranscher och patent. 3 Representerat av regionexport, importföretag, flygtrafik, järnvägsstationer, medlemmar i professionella nätverk samt total arbetspendling. 3(11)

4 T-SAMHÄLLETS GEOGRAFI: KOMMUN OCH REGION Sveriges ekonomiska geografi domineras av storstadsregionerna, som är geografiskt integrerade på så sätt att medborgarna dagligen rör sig mellan flera kommuner för att arbeta och studera. Denna regionala geografi innebär att det inte längre går att enbart tänka på kommunen som en fristående enhet; man måste se dess roll i det större regionala sammanhanget, i det regionala arbetsmarknadsnätverket. 4 Eftersom den region en kommun ingår i betyder snart sagt lika mycket för dess utvecklingspotential, som kommunens egna inre förutsättningar, kan man på goda grunder säga att kommunens T-index säger långt ifrån allt. I själva verket lånar alla kommuner T från varandra, i större eller mindre utsträckning, samtidigt som de lånar ut T-styrka till sina grannar. Ju mer specialiserad en kommun är, desto lättare har den att dra nytta också av att vara en del av en större T-region. Skälet är att kommuner är ungefär som människor. Specialiserade människor kan lättare dra nytta av sina talanger i stora städer och täta miljöer liksom specialiserade kommuner kan dra mer nytta av sina egna styrkor i stora T-regioner. De vanligaste specialiseringarna är på övergripande nivå dynamiskt näringslivscentrum och attraktiv boendemiljö. DET REGIONALA T-INDEXET OCH SPECIALI- SERINGEN För att fånga denna dubbelhet dvs kommunen i sig själv kontra kommunen i sitt sammanhang har vi Plats Kommun T-index 1 Stockholm 0,700 2 Solna 0,591 3 Sundbyberg 0,541 4 Göteborg 0,536 5 Danderyd 0,526 6 Lund 0,521 7 Malmö 0,508 8 Lidingö 0,466 9 Södertälje 0, Nacka 0, Uppsala 0, Täby 0, Sollentuna 0, Sigtuna 0, Helsingborg 0, Linköping 0, Mölndal 0, Karlstad 0, Järfälla 0, Västerås 0,373 utvecklat det vi kallar Regionalt T-index. Det Tabell 1. Topp 20 T-kommuner. Indexet har bygger på tanken att man kan få extra T från sin ett teoretiskt max på 1, vilket skulle innebära att en kommun är bäst i landet på omgivning. Människor som pendlar från en kommun till en annan tar på detta sätt med sig samtliga indikatorer. T-laddning från hemkommunen när de åker till jobbet, och tar med sig T-laddning från jobbkommunen när de åker hem. 4 Detta har vi diskuterat i delrapport 2 av Kommunerna och T-samhället (Från Arbetsmarknadsregion till Arbetsmarknadsnätverk, se 4(11)

5 Högt regionalt T-index innebär alltså att en kommun är väl integrerad i ett stort T- centrum som de såväl bidrar till som drar nytta av. Regionalt T-index avgör i hög grad vilka möjligheter en kommun har och vilket situation den befinner sig i. T-KARTAN: HUR MYCKET T HAR MAN OCH VAD GÖR MAN MED DET? Kombinerar man det Regionala T-indexet med de två huvudspecialiseringarna näringslivscentrum kontra boendemiljö (eller hör relativ in- respektive utpendling) så får man det vi T-kartan. T-kartan blir en bild av kommunernas plats i T- samhället i både kvantitativt och kvalitativt hänseende. Vi har valt att använda pendlingskvoten som ett entydligt mått på specialiseringsinriktningen. Pendlingskvoten är dagbefolkningen genom nattbefolkningen. Det innebär att om kvoten är över 1 har man fler invånare under kontorstid som åker hem på kvällen och är därför ett närlingslivscentrum (eller arbetskommun), medan en kvot under 1 indikerar motsatsen: en boendekommun. Kombinationen av regionalt T-index och arbets- kontra boendefokus avgör en kommuns identitet, dvs vilken roll man har i sitt regionala sammanhang och hur hög T-faktor det regionala sammanhanget som helhet har. T-kartan har alla Sveriges kommuner inritade som punkter i ett diagram över dessa två egenskaper. Punkternas storlek visar storleksordningen på kommunernas befolkning, och färgerna visar hur hållbar den kommunala utvecklingen är 5. De mest välmående eller hållbara kommunerna är markerade i grönt och de minst hållbara i rött. 5 Hållbarhetsmåttet är tänkt att visa på hur framgångsrika kommunerna är och är en sammanvägning av ett stort antal indikatorer inom tre huvudområden: ekonomisk framgång, socialt kapital och ekologisk hållbarhet. 5(11)

6 Figur 2. T-kartan. Figuren visar alla Sveriges kommuner med avseende på regionalt T-index samt specialiseringsinriktning. Punktstorleken visar befolkningstorleksordning och färgen kommunalt välmående. Observera att Solna inte syns på bilden på grund av att dess pendlingskvot (2,0) avviker alltför kraftigt från alla andra kommuners. Vad vi snabbt kan se är att kommuner med högt regionalt T i genomsnitt är mer välmående än de med lågt (det är grönare högre upp och rödare längre ner). Det medför också att kommunerna kan bli mer utpräglat specialiserade: högre regionalt T tillåter en kommun att ligga längre ut åt sidorna, mot specialiseringar som sovstad kontra arbetsplats. T-kartan är en ögonblicksbild av ett Sverige i förändring. Före kunskapssamhället befann sig alla mer eller mindre längst ner i mitten med dagens mått mätt. Människor bodde nära arbetsplatserna, och i brukssamhällets Sverige gick eller cyklade man till fabriken. Befolkningen var mindre, man var inte lika välutbildad, arbetade inte inom kunskapsbranscher och man hade inte så mycket kontakt med omvärlden 6. Med ökad utbildningsnivå så växer pendlingen under 70-talet och framåt och kommunerna vandrar sakta uppåt uppåt samtidigt som de får möjlighet att specialisera sig som arbets- eller boendekommun och därmed vandra utåt sidorna. 6 Även om kommunerna före och 60-talens kommunreformer var väsentligt mindre geografiskt sett vilket tekniskt sett gjorde pendlingen över kommungränser lättare. Men samtidigt var detta före bilens genombrott på 60- och 70-talen. 6(11)

7 Vid lågt regionalt T är vinsten med specialisering inte lika självklar. Statistiken visar att en boendespecialisering inte ger någon fördel vid lågt regionalt T, medan arbetsspecialisering gör det. Det kan i viss grad utläsas från T-kartan: de allra rödaste punkterna tenderar att ligga långt ner och nära mitten eller i den vänstra halvan. BORTOM T Det är mer eller mindre en självklarhet att lågt regionalt T innebär att man som kommun står inför stora utmaningar. Men det innebär inte på något sätt att läget är hopplöst. Kommuner med låga T-värden i större T-regioners närhet, har möjlighet att med förbättrade kommunikationer koppla upp sig. Det går också att höja utbildningsnivån och förändra näringslivets inriktning, även om det är en långsiktig och svår process. Däremot är det inte görbart för alla att bli en integrerad del av ett stort T-system. Geografi, kommunikationer eller befolkningsbas sätter gränser för vad som kan åstadkommas, så en utvecklingsstrategi bör göras med hänsyn till de förutsättningar som faktiskt råder. För att illustrera detta har vi tagit fram en lista över de kommuner som överpresterar mest, dvs. som har högst hållbarhet givet sina T- förutsättningar. 7 7 En logaritmisk kurva har varit grund för en uppskattning av förväntad hållbarhet med avseende på regionalt T-index. Det visar sig att ca hälften av variationen i hållbarhet kan förklaras på detta sätt. 7(11)

8 Vissa saker sticker ut, som att en levande turistnäring (Sotenäs, Gotland, Båstad) 11 är betydelsefullt. Plats 1 Kommun Lidköping Utpräglade turistkommuner (många serveringstillstånd och gästnätter är indikatorer på detta) kla- 2 Sotenäs 3 Gällivare rar sig alltid bättre än förväntat. Turism är helt 4 Vellinge enkelt en specialisering vars värde inte är lika beroende av ett högt regionalt T-index. 5 Götene 6 Umeå Vi hittar många kustkommuner på listan och vacker natur och charm verkar spela en viktig roll. Men 7 Öckerö 8 Oskarshamn det viktigaste är ett starkt civilt samhälle och bra 9 Jokkmokk skolor. Det som statistiskt samvarierar mest med hög placering på denna lista är hög andel lärare, höga betyg, bra resultat på mönstringens teoretiska prov och få som går ut skolan med ofullständiga slutbetyg Tjörn Båstad Ydre Örnsköldsvik Vänder man på perspektivet och betraktar de kommuner som underpresterar mest, dvs som får minst ut av sin T-faktor, visar det sig vara hög brottslighet och fortsatt ensidigt fokus på småskalig industri som i störst utsträckning förklarar underprestationer. Mindre bruksorter i bland annat Bergslagen och östra Småland har i många avseenden allra svårast att dra nytta av de förutsättningar som de trots allt har. 14 Gotland 15 Smedjebacken 16 Ljungby 17 Mörbylånga 18 Lidingö 19 Salem 20 Borgholm Tabell 2. De 20 kommuner som överpresterar mest utifrån sina förutsättningar (T-index). VÄGAR TILL FRAMGÅNG I T-SAMHÄLLET Sammanfattningsvis genomgår Sverige en förändring mot en mer storskalig, professionaliserad och mogen kunskapsekonomi mot ett T-samhälle. Men utvecklingen är ojämn och en del regioner (i regel de stora och tätbefolkade) tar täten. Att stiga in i T-samhället som kommun innebär att man i allt högre grad deltar i ett större regionalt system som främst ägnar sig åt kunskapsarbete. Samtidigt skaffar man sig en specialiserad roll i detta system. Det finns flera tänkbara framgångsvägar i kommuner. En väg är att utveckla det T- centrum som man är en del av, till exempel genom stöd till utbildning, innovation och influenser från omvärlden. En annan väg kan vara att ansluta sig mer till ett närliggande T-centrum och arbeta på att specialisera sig på det man är bra på t.ex. ett levande näringsliv, bra kommunikationer eller en attraktiv boendemiljö. Längre från T-samhällets motorer är möjligheterna färre. Sådana kommuner gör klokt i att spela på sina potentiella styrkor; ett starkt civilt samhälle understött av en välskött skola. 8(11)

9 OM T-SAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA Allt sedan starten av för snart 20 år sedan har regionala utvecklingsfrågor varit ett av Kairos Futures fokusområden. I mitten av 1990-talet konstaterade vi att människors boendepreferenser i ökad utsträckning kommer att vara vägledande för företags lokalisering och genomförde studien Morgondagens Småstad som mynnade ut i boken med samma namn (Konsultförlaget, 1995). Några år senare genomförde vi tillsammans med olika samarbetsparter projektet Vid sidan av allfarvägen (bl. a publicerat i boken Fördel Sverige, Uppsala Publishing House, 2002). Parallellt med initiativ som dessa har vi hela tiden arbetat konkret med utvecklingsfrågor på kommun- och regional nivå, det har handlat om alltifrån analyser på region och kommunnivå, utveckling av vision och strategi till stöd i genomförande av strategier och handlingsplaner. EN NY TID MED NYA FÖRUTSÄTTNINGAR Bakgrunden till projektet T-samhället och kommunerna är att vi nu ser att den utvecklingsfas som det moderna samhället går in i och som fått många namn och beskrivningar Supercapitalism (Reich), flat world (Friedman ) eller spikey world (Florida). Själva beskriver vi den som en utveckling mot ett tankebaserat samhälle, ett T-samhälle kännetecknat av en postindustriell ekonomi där tankekapital i form av alltifrån processer för tänkande till patenterbar kunskap är den drivande produktionsfaktorn. På sikt kommer denna utveckling att skriva om recepten för såväl regioner som företag och individer i grunden, och i vissa avseenden är detta redan på gång. NYA KARTOR KRÄVER NYA VERKTYG När världen skrivs om krävs nya redskap, nya verktyg och nya modeller av den enkla anledningen att gamla modeller förlorar sin kraft. För att aktivt kunna påverka sin framtid krävs beskrivningsmodeller och verktyg som är anpassade för de problem de ska bemästra. Syftet med projektet Kommunerna och T-samhället har varit att ta fram en uppsättning sådana verktyg genom en kombination av idémässig utveckling och statistisk analys av en stor mängd öppna källor. Ambitionen är att de ska fungera som plattform för såväl strategisk dialog som konkreta utvecklingsinitiativ i kommuner och regioner, inom ramen för det nya sammanhang som T- samhället innebär. EN SERIE AV IDÉSKRIFTER Denna rapport är en i en serie av fyra kortare idéskrifter som beskriver några av de koncept, verktyg och idéer som tagits fram. Skrifterna har i korthet följande fokus: Den första är en introduktion till T-samhället och de framgångsfaktorer som är konsekvenser av det. 9(11)

10 Den andra berör den ökade arbetsmarknadsintegrationen mellan kommuner och de alltmer komplicerade mönster arbetspendlingen skapar, samt lägger fram ett verktyg för att förstå och dra nytta av dessa. Den tredje berör T-samhällets produktionsfaktorer, hur olika kommuner ligger till när det gäller närvaro i tankeekonomin och de vägval dessa står inför. Den fjärde går närmare in på olika sätt att delta i täta befolkningsansamlingar, och vad kommuner och regioner vid sidan av allfarvägen kan göra. VILL DU VETA MER OM T-SAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA? Kontakta någon av våra ansvariga konsulter för mer information: Mats Lindgren Tel: mats.lindgren@kairosfuture.com Karin Andersson Tel: karin.andersson@kairosfuture.com Ulf Boman Tel: ulf.boman@kairosfuture.com Daniel Lindén Tel: daniel.linden@kairosfuture.com 10(11)

11 OM KAIROS FUTURE Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag som hjälper företag att förstå och forma sin framtid. Genom trend- och omvärldsanalys, innovation och strategi, ger vi våra kunder de stora sammanhangen. Kairos Future grundades 1993, vårt huvudkontor finns i Stockholm och vi har representanter i New York, Peking, Barcelona och Köpenhamn samt samarbetspartners över hela världen. För mer information, se eller kontakta oss: KAIROS FUTURE BOX 804 (BESÖKSADRESS: VASAGATAN 40) STOCKHOLM TEL: FAX: INFO@KAIROSFUTURE.COM WEBBPLATS: 11(11)

Tankesamhället och kommunerna IDÉSKRIFT 1 OM T-SAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA JANUARI 2012. Consultants for Strategic Futures.

Tankesamhället och kommunerna IDÉSKRIFT 1 OM T-SAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA JANUARI 2012. Consultants for Strategic Futures. Tankesamhället och kommunerna IDÉSKRIFT 1 OM T-SAMHÄLLET OCH KOMMUNERNA JANUARI 2012 Consultants for Strategic Futures. PÅ VÄG MOT EN T-FORMAD VÄRLD Att världskartan är på väg att ritas om i grunden är

Läs mer

~6% Globala skiften, framtidsutmaningar, T-samhället och kommunen. En ljusnande framtid? FUTURE& Researchbased& STRATEGY& Future-& based&& strategy&

~6% Globala skiften, framtidsutmaningar, T-samhället och kommunen. En ljusnande framtid? FUTURE& Researchbased& STRATEGY& Future-& based&& strategy& Globala skiften, framtidsutmaningar, T-samhället och kommunen UMEÅ KOMMUN, 31 mars 2014 - Daniel Lindén FUTURE& Researchbased& foresight& STRATEGY& Future-& based&& strategy& ACTION& Strategy& enforcement&!

Läs mer

Löneutveckling i Järfälla

Löneutveckling i Järfälla Löneutveckling i Järfälla Vad krävs för att Järfälla ska placera sig i topp fem i Stockholms län? Sandra Backlund Rapportnr: Dnr Bun 2016/160 Juni 2016 2016-04-29 1 (13) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1.

Läs mer

STHLM ARBETSMARKNAD:

STHLM ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande i Stockholm 2009 S 2011:07 2011-06-17 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen

Läs mer

Utvecklingen i. Tranemo kommun - indikatorer 2011

Utvecklingen i. Tranemo kommun - indikatorer 2011 Utvecklingen i Tranemo kommun - indikatorer 2011 1 Indikatorer 2011 Syftet med Tranemo kommuns omvärldsanalys är att denna skall utgöra ett av underlagen för den strategiska planeringen. I denna bilaga

Läs mer

RAPPORT Pendlingsstatistik för Södermanlands län

RAPPORT Pendlingsstatistik för Södermanlands län RAPPORT Pendlingsstatistik för Södermanlands län 2008-07-09 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag

Läs mer

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner

Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2010:14 Arbetslöshet 1996-2009 i Sveriges kommuner Den totala arbetslösheten 1996-2009 (inklusive personer i program med aktivitetsstöd) har varierat

Läs mer

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

Storstadsregionjämförelsen 2010. En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Storstadsregionjämförelsen 2010 En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning... 3 Storstadsområdena och dess indelning... 3 GR:s regionalpolitiska

Läs mer

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011.

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011. 2012-02-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna

Läs mer

Perspektiv Helsingborg

Perspektiv Helsingborg Statistik om Helsingborg och dess omvärld Nr 4: 2012 Perspektiv Helsingborg ARBETSPENDLING TILL OCH FRÅN HELSINGBORG ÅR 2010 Arbetspendlingen till och från Helsingborg över kommungränsen, är ovanligt stor

Läs mer

Morgondagens arbetsplatser 2025. En studie om de nya digitala och mobila arbetsplatserna och de nya arbetssätten. Consultants for Strategic Futures.

Morgondagens arbetsplatser 2025. En studie om de nya digitala och mobila arbetsplatserna och de nya arbetssätten. Consultants for Strategic Futures. Morgondagens arbetsplatser 2025 En studie om de nya digitala och mobila arbetsplatserna och de nya arbetssätten Consultants for Strategic Futures. HUR KOMMER MORGONDAGENS ARBETSPLATSER SE UT? Arbetsplatserna

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

Alternativa regionbildningar

Alternativa regionbildningar Alternativa regionbildningar Några utgångspunkter för en i Svealandsområdet Januari 2008 Fredrik Eliasson Agneta Stål 2 Förord Att av dagens befintliga bilda större och regionkommuner är en synnerligen

Läs mer

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna?

Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Datum: 212-2-16 DISKUSSIONSMATERIAL Namn: Patrik Sandgren Patrik.sandgren@pts.se Framtidens bredband en prioriterad fråga för länen och regionerna? Sammanfattning: 16 av 22 län och regioner prioriterar

Läs mer

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Förvärvsarbetande i Stockholm 2012 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen i Stockholms

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Rumslig strategisk planering på regional nivå

Rumslig strategisk planering på regional nivå Rumslig strategisk planering på regional nivå Fredagsakademi Region Örebro Dagens presentation: Hur ser dagens regionalisering ut? Rumslig organisering och planering Några exempel från Åttamiljonerstaden

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna 2012-09-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna Enligt Tillväxtanalys,

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2007-03-12

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2007-03-12 Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2007-03-12 Boindex sjönk till 120,5 fjärde kvartalet i fjol Husköpkraften är nu den lägsta på mer än tio år Svenskarnas husköpkraft fortsatte att

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING Befolkningsutveckling Befolkningen i Båstads kommun var drygt 11000 personer under 1940-talet och fram till början av 50-talet. Kommunen var en typisk landsorts- och jordbrukskommun

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Uppdragsbeskrivningen Analysera förutsättningarna samt föreslå konkreta insatser för ett utvecklat samarbete mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge

Läs mer

StatistikInfo. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2012:5.

StatistikInfo. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2012:5. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 212:5 Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 21-39, www.vasteras.se

Läs mer

Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet

Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet Stockholm lyfter Sverige men 2 500 saknar behörighet Nära 22 000 elever gick ut grundskolan i Stockholms län våren 2012. Trots att drygt var tionde inte når behörighet till gymnasiet har huvudstadsregionen

Läs mer

StatistikInfo. Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete

StatistikInfo. Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:3 Västerås arbetsmarknad år 2013 Arbetstillfällen och förvärvsarbete [Skriv text] Konsult och Service, Utredning och Statistik

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete

Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete 1 (6) Handläggare Ann Åslin Telefon +46 (0)498 26 94 26 E-post ann.aslin@gotland.se Diarienr 2010/88:60 Datum 2010-04-07 Barn- och utbildningsnämndens policy för internationellt arbete Det är i mötet människor

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2005-12-07

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2005-12-07 Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2005-12-07 Boindex blev 150,7 tredje kvartalet i år husköpkraften stabiliserades på tillfredsställande nivå Lägre räntor och stigande inkomster

Läs mer

Såväl in- som utpendlingen har tagit ny fart

Såväl in- som utpendlingen har tagit ny fart 2016:6 2016-04-05 Såväl in- som utpendlingen har tagit ny fart Att arbetsmarknadsregionen är betydligt större än själva länet har länge varit känt. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som veckobasis

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2009-02-20 Av: Viktor Andersson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning Denna rapport jämför Göteborgsregionen med de två övriga svenska

Läs mer

Bearbetad övergripande policy för internationella kontakter efter remiss.

Bearbetad övergripande policy för internationella kontakter efter remiss. Tjänsteutlåtande Kommunikationsstrate 2010-04-06 Johannes Wikman /-7767/ Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2009:167 johannes.wikman@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Bearbetad övergripande policy för internationella

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2008-05-15 Av Mikael Johansson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning Denna rapport jämför Göteborgsregionen med de två övriga svenska

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

I ÅR FYLLER NYCKELTALSINSTITUTET 20 ÅR!

I ÅR FYLLER NYCKELTALSINSTITUTET 20 ÅR! NYCKELTALS- INSTITUTETS ÅRSRAPPORT 2016 I ÅR FYLLER NYCKELTALSINSTITUTET 20 ÅR! Vi började 1996 med en ambition att skapa ett gemensamt språk inom HR ekonomi, en slags svensk standard för att mäta och

Läs mer

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM

BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM BOSTADSFÖRMEDLINGEN HJÄLPER DIG ATT HITTA NYTT HEM VÄGEN TILL EN NY BOSTAD Hos oss på Bostadsförmedlingen är det du själv som söker och anmäler ditt intresse för bostäder i Stockholmsregionen. Tänk på

Läs mer

Sammanfattande kommentarer

Sammanfattande kommentarer Sammanfattande kommentarer Björn Hibell, Erik Fender, Ulf Guttormsson, Thomas Hvitfeldt Det är ofta svårt att beskriva tillstånd och företeelser som innebär brott mot lagar eller normer. Detta är något

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Manpower Work Life Drömjobbet 2016

Manpower Work Life Drömjobbet 2016 Manpower Worklife Life Rapport 2016 Manpower Work Life Drömjobbet 2016 Vilket är svenskarnas drömjobb? Det är en fråga som Manpower ställt till svenskarna sedan 2008 i Sveriges största arbetslivspanel

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Kalmar län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar 2015:4 Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar Att arbetsmarknadsregionen är betydligt större än själva länet har länge varit känt. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som veckobasis

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Folkbiblioteken i. Östergötlands län 2008. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Östergötlands län 2008. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i Östergötlands län regionala förutsättningar för kunskapssamhället Bibliotekens strategiska betydelse Utvecklingen mot ett samhälle där information och kunskap spelar en allt större roll

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2014-02-20

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2014-02-20 Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2014-02-20 Boindex sjönk marginellt till 141,0 fjärde kvartalet 2013 Stigande småhuspriser förklarar nedgången Boindex uppgick till 141,0 fjärde

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. MÄLARDALEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. MÄLARDALEN #4av5jobb Skapas i små företag. MÄLARDALEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

En ny översiktsplan har fastställts Ett samarbete för att öka etableringarna i Karlstadsregionen Karlstad Business Alliance har inletts

En ny översiktsplan har fastställts Ett samarbete för att öka etableringarna i Karlstadsregionen Karlstad Business Alliance har inletts Tillväxt Karlstad ska vara en attraktiv etablerings-, bostads- och utbildningsort. Vi bidrar till att fler jobb skapas och att fler vill bo och leva i Karlstad. All utveckling bygger på möten mellan människor.

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

- Fortsatta studier. Studentarbeten

- Fortsatta studier. Studentarbeten - Fortsatta studier Studentarbeten Innehåll 1 Uppslag för kommande studentarbeten... 3 2 Bo, leva och vara på landsbygden... 3 Att skapa en positiv utvecklingsspiral är viktigt för landsbygdskommuner...

Läs mer

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv.

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv. NÄR BAKSIDAN SKA BLI FRAMSIDA 2013-01-09 Av: Movium Foto: Oskarshamns kommun Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och

Läs mer

Innehållsförteckning. Visionen Ett större Falun... 2

Innehållsförteckning. Visionen Ett större Falun... 2 Innehållsförteckning Visionen Ett större Falun... 2 Perspektiv på visionen... 2 Trygghet och välfärd... 2 Näringsliv och arbetsmarknad... 2 Hållbar utveckling... 2 Plats för alla... 2 Stadsplanering och

Läs mer

Högutbildade och den kreativa klassen - vilka förutsättningar har vi i Skaraborg? Utbildningsnivå 16 år och äldre

Högutbildade och den kreativa klassen - vilka förutsättningar har vi i Skaraborg? Utbildningsnivå 16 år och äldre Riket Medel VGR Riket Medel VGR Högutbildade och den kreativa klassen - vilka förutsättningar har vi i borg? Del 1 Statistik i diagram Om vi väljer att uttrycka befolkning med högre utbildning som de med

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk Processverktyg Att skapa förändring för att höja kvaliteten Den planeringsprocess och organisation som finns inom många kommuner har sin bas i modernistiskt struktureringsideal, vilket innebär att de har

Läs mer

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012 Manpower Work Life Mat på jobbet Oktober 2012 ARBETSBRÄNSLET: OM JOBB OCH MATVANOR RESULTAT FRÅN MANPOWER WORK LIFE, APRIL 2012 I Spanien finns ett talesätt som lär att det är magen som styr tanken. Här

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2006-03-09

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2006-03-09 Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2006-03-09 Boindex blev 144,5 fjärde kvartalet ifjol högre räntor och huspriser försämrade husköpkraften Hushållen fick sämre råd med sina husköp

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län?

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? Hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? 1 2 Korta fakta - Dalarnas län Sveriges Kommuner och Landsting har i

Läs mer

Attraktionsindex Laholm Oktober 2008

Attraktionsindex Laholm Oktober 2008 Attraktionsindex Laholm Oktober 2008 Geobrands / Axiro AB Adress: Smålandsgatan 26, 392 34 Kalmar Tel: 0480-40 38 60 E-post: per.ekman@geobrands.se www: www.geobrands.se Innehållsförteckning Information

Läs mer

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg 2016-05-30 Innehåll Götalandsbanan av enorm betydelse... 3 Ulricehamn ställs utanför... 4 Nyttor som går förlorade... 4 Götalandsbanan

Läs mer

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2011-03-08

Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2011-03-08 Boindex Speglar hur väl hushållen har råd med sina husköp 2011-03-08 Boindex sjönk till 132,3 fjärde kvartalet 2010 högre räntor och huspriser dämpar husköpkraften Boindex sjönk till 132,3 fjärde kvartalet

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN

IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN IDROTT SOM LANDSBYGDS- UTVECKLARE I VÄSTERBOTTENS LÄN Vad kan idrottsrörelsen göra? Varför är idrottsrörelsen en viktig samarbetspart? Hur vill idrottsrörelsen arbeta med landsbygdsutveckling? 1 BAKGRUND

Läs mer

Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01

Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01 Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01 Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01 Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, TRF, ansvarar för regionplanering och regionala utvecklingsfrågor

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

Så flyttar norrlänningarna

Så flyttar norrlänningarna Så flyttar norrlänningarna Del 2: Tillväxt- och förlustkommuner i Norrland Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 2 2015 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Disposition

Läs mer

Dialog för en fungerande värmemarknad. Prisdialogens syfte och mål

Dialog för en fungerande värmemarknad. Prisdialogens syfte och mål Verksamhet 2015 1 Dialog för en fungerande värmemarknad Prisdialogens syfte och mål En väl fungerande värmemarknad förutsätter både välinformerade kunder och leverantörer som öppet redovisar hur de ändrar

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015).

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015). Sammanfattning År 2015 var mer än 1,5 miljoner personer, eller över 16 procent av den totala befolkningen som bodde i Sverige, födda utomlands. Därutöver hade mer än 700 000 personer födda i Sverige minst

Läs mer

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare

Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att ha ett gemensamt underlag för hur Linköpings kommun ska marknadsföras som arbetsgivare. Detta

Läs mer

1.1 Vad är en översiktsplan?

1.1 Vad är en översiktsplan? 1. Inledning Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner arbetar tillsammans för att skapa en livskraftig framtid och för att vara ett attraktivt alternativ för medborgare, företag och besökare. Kommunerna

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2015

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2015 Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2015 1 Innehåll Sammanfattande beskrivning... 3 Befolkningen i Kronobergs län ökade med 2241 personer under 2015... 4 Befolkningen ökade i samtliga av länets kommuner...

Läs mer

Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå

Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå Handläggare: Ida Broman, Folkhälsoförvaltningen Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå Michael Sjöberg - Planeringsdirektör och kanslichef, Örebro läns landsting Michael introducerar

Läs mer

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Geografi 4-6 Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer

Läs mer

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle handlar om de faktorer som påverkar privatiseringen av skattefinansierade välfärdstjänster. I analysen

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

Brukarundersökningar inom äldreomsorgen 2011

Brukarundersökningar inom äldreomsorgen 2011 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-63-1.2.1. SID 1 (5) 2012-02-01 Handläggare: Hanna Markkula Telefon: 08-508 10 133 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2012-02-09

Läs mer

RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008

RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008 RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008 1 RESULTAT Springlife har med hjälp av QWC-metoden genomfört en medarbetarenkät inom NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING. Resultatet presenteras nedan och består av

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling.

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Folkhälsoplan 2013 2014 1 Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Längre ner i visionstexten står det att Vi värnar om varandra och vårt samhälles

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 3. Stark konkurrenskraft En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Innehållsförteckning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet.

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys

Checklista för jämställdhetsanalys PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Checklista för jämställdhetsanalys Utveckla verksamheten med jämställdhet Det här är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) checklista för att integrera jämställdhet i

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer