Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2019"

Transkript

1 DNR IMH HANDLINGSPLAN 1(17) Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden (dnr LiU ). För att precisera hur institutionen/motsvarande kommer att arbeta under perioden för att miljömålen på LiU-nivå ska kunna uppnås så skrivs handlingsplaner för respektive institution/motsvarande. Miljöhandlingsplanen är beslutad av IMHs institutionsstyrelse den 8 februari Den har också varit uppe på LSG den 25 januari och i IMHs ledningsråd den 4 februari. Skickas efter beslut till Registrator vid Universitetsförvaltningen registrator@liu.se Miljöhandlingsplanen följs upp årligen i januari (2017, 2018 samt 2019). Sammanfattning Uppföljning Miljöhandlingsplan Hållbarhet inom miljö kan vara mänsklighetens ödesfråga. Utifrån bl a Agenda 2030 torde det vara en självklarhet att Linköpings universitet ska vara en del av och en aktiv partner i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Miljögruppen inom IMH har under denna period arbetat aktivt med olika miljöfrågor inom vår institution med utgångpunkt i bl a LiU:s centrala miljömål. Vi är särskilt stolta över vår hemsida som vi bedömer som såväl lättillgänglig som informativ. Vi har under perioden fått en tydlig organisation på plats inkluderat miljökontaktpersoner som utgör en brygga mellan avdelningarna och Miljögruppen. Allt detta skapar goda förutsättningar för ett fortsatt miljöarbete inom vår institution.

2 2(17) Vi konstaterar med tillfredsställelse att vi har en prefekt som vi uppfattar som ärligt och uppriktigt intresserad av hållbarhetsfrågor. Detta faktum har ett positivt signalvärde ut i organisationen. en för Linköpings universitet (DNR LIU ) innebär flera utmaningar men utgör samtidigt ett bra och tydligt stöd för vårt arbete på institutionsnivå. Vi ser med tillförsikt fram emot att jobba vidare med dessa angelägna frågor under perioden sområde - Öka kunskapen om hållbar utveckling Miljöforskningen vid LiU är framgångsrik. Utmärkande för LiU: s miljöforskning är helhetssynen och systemtänkandet. Snarare än att angripa enskilda miljöproblem fokuserar forskningen på flöden av energi och material mellan olika aktörer och på hur restprodukter kan hanteras. Samverkan mellan tekniker, naturvetare, samhällsvetare, humanister, medicinare och didaktiker ger ett helhetsgrepp för att kunna anta några de stora utmaningarna inom klimat, miljö och hållbarhet. Som universitet så förmedlar vi och tar fram ny kunskap. En av de viktigaste produkter som skapas i vår organisation är studenternas kunskap. När studenter kommer ut i arbetslivet med en förståelse för hur de inom sina professioner kan arbeta för en hållbar utveckling ger det fortsatt positiv effekt. Öka spridningen av miljörelaterad forskning internt och externt.

3 3(17) Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018 Att sprida relevant miljörelaterad forskning via lämpliga kommunikationsvägar IMHs veckobrev, IMHs morgonmöte, miljökontaktpersonerna och APT IMHs miljögrupp Initieras 2016 och sedan kontinuerligt. Miljökontaktpersoner tillsatta för kommunikation mellan miljögruppen och avdelningarna. Veckans gröna i veckobrevet informerar till viss mån om miljörelaterad forskning. Möte med miljökontaktpersoner 2 ggr/år och Veckans gröna i veckobrevet. Kontinuerligt arbete. I IMHs veckobrev samt på APT via miljökontaktpersoner. Under 2018 besökte miljösamordnarna alla avdelningar på respektive APT och informerade om IMHs miljöarbete. Fortsatt diskussion om hur tolka målet inför handlingsplan Hemsidan ska uppdateras, bla med avseende på miljöforskning och vårt interna arbete. IMHs kommunikatör IMHs miljögrupp i samarbete med webbredaktör Våren 2016, sedan löpande. Hemsidan uppdaterad med avseende på det interna arbetet. Hemsidan uppdaterad med avseende på miljöforskning. Klart, uppdateras regelbundet. Länkar till intern och extern miljöforskning finns på IMHs hemsida/miljö.

4 4(17) Studenter vid LiU ska, senast år 2018, inom sina utbildningsprogram/kurser få en grundläggande kännedom om och förståelse för hur hållbar utveckling är relevant inom respektive utbildning. Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018 Bevaka att fakulteten informerar programansvariga och andra berörda IMHs miljögrupp Frågan har varit uppe i Fakultetsstyrelsen där IMH har en representant. Inväntar/följer fakultetens fortsatta arbete. Information har inte nått oss om att frågan har behandlats i fakultetsstyrelsen/fakultetsledningen. Det finns en utbildning för lärare via Didacticum. Under 2018 planerar IMH att föra ut informationen. Fakultetsledningen har uppmärksammats på fakultetsstyrelsemöte under hösten Goda exempel finns inom t ex sjuksköterskeutbildningen. Framöver vore det bra med en kartläggning av i vilken grad hållbarhetsfrågor integreras i program och kurser. Att bli en mer miljömedveten beställare Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018

5 5(17) Att aktivt efterfråga ekologiska och miljömärkta alternativ, t ex fika, kontorsmaterial och labbmaterial Inköpare/beställare IMHs miljögrupp Pågående. Alla administratörer har informerats. Nyhetspuff finns på IMHs miljöhemsida. Pågående. Sökning i Raindance (dec 2017) visade att det inte finns några miljömärkta labbmaterial. Detta behöver följas upp mer under Pågående. I Raindance finns miljömärkta produkter utmärkta för de företag som har lagt in alla sina varor i systemet, men däremot ej för de med externa webshopar. Har varit i kontakt med VWR, som erbjuder en del miljömärkta produkter, och diskuterat hur man på bästa sätt kan marknadsföra dessa produkter för de som beställer labbmaterial. Framöver behöver det också tydliggöras på vilket sätt varan är miljömärkt. Två labbutrustningar för mätning av proteinuttryck sk Trans-Blot Turbo har köpts in för medel från klimatkompensationsfonden, vilka ersätter tidigare metod och därigenom minskar bl a metanolanvändningen.

6 6(17) Begränsa klimatpåverkan Universitetet köper enbart el från förnybara energikällor. Tillgången på sådan el är dock begränsad och det är viktigt att arbeta för att minska användningen av el. Resor och möten är en viktig del av LiU: s verksamhet. Samtidigt är klimatpåverkan från resor en av universitetets mest betydande miljöaspekter. Flygresor inom tjänsten står för 96 % av de koldioxidutsläpp som LiU: s tjänsteresor orsakar (år 2014). För att kunna bedriva kunskapsutbyte och forskning på internationell nivå krävs att LiU deltar vid internationella möten och konferenser. Flygresor är nödvändiga för längre resor, men alternativ finns framför allt till de kortare resorna. Möjligheter finns även till resefria möten. För kortare resor med bil finns LiU-bilar att hyra för anställda. Bilarna drivs med förnyelsebart bränsle. Utöver bilar finns även konventionella cyklar och elcyklar att hyra för tjänsteresor. Minska CO2-utsläpp från tjänsteresor (per anställd) med 10 % från år 2015 till år Åtgärd Delaktivitet Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018

7 7(17) Ökad tillgänglighet och kunskap om resefria mötesalternativ Införskaffa videokonferensutrust ningar där behov finns Administrativ chef Klart. Det finns nu 3 videokonferensutrust ningar i hus 511:001, en på LÄFO och en på IMHs kansli. Fortsatt arbete vid behov. Har skickat in ansökan till klimatkompensations fonden om ytterligare en videokonferensutrust ning för att underlätta resfria möten. Har fått del av LiU ITs medel från klimatkompensations fonden för ytterligare två videokonferensutrust ningar. Informationstillfällen om videoutrustningen, samt tydlig skriftlig användarmanual. IMHs miljögrupp i samarbete med IT-samordnare Klart. Skriftlig användarmanual har gjorts iordning och finns utplacerad vid varje utrustning. Det har varit tre informationstillfällen, och fler kan anordnas vid behov. Klart. Klart.

8 8(17) Minska antalet resor med egen bil i tjänsten till fördel för tåg, hyrbil från LiU-Service, eller elcyklar Införskaffa 4 elcyklar, samt organisera utlåningsrutin. IMHs miljögrupp Klart. Tre elcyklar är på plats och utlåningsrutinen är färdig. Klart. Klart. Dock endast 1 elcykel kvar i bruk. Utomhusförvaringen av cyklarna har slitit på dem, bl a har flera delar gått sönder, och batteriet till en cykel har gått sönder, samt delar på cyklarna har stulits. Dubbdäck har införskaffats till cyklarna för medel erhållna från klimatkompensations fonden. Information i veckobrev, ledningsråd och APT. Administrativ chef Regelbundet, ca 1-2 ggr/år Har tagits upp i veckobrev, men inte på ledningsråd eller APT. Information om elcyklarna har gått ut vid ett flertal tillfällen, både via veckobrev och APT. Statistik från Egencia gällande antal resor med egen bil i tjänsten samt statistik för elcykelanvändning har presenterats.

9 9(17) Informera besökare om miljövänliga transporter till oss (t ex buss istället för taxi eller egen bil) IMHs miljögrupp i samarbete med kommunikatör och miljökontaktpers oner Löpande Pågående. Miljökontaktpersoner na kommer få information om detta 14/3-2017, och förmedlar sedan detta till sina respektive avdelningar. Tyvärr har inte institutionen möjlighet att boka bussbiljett på ordinarie bussar via resesystemet. Som anställd hänvisas man till Campusbussen. Ingen åtgärd. Hitta aktiviteter som främjar användning av klimatsmarta transportmedel, t ex tävling, klimatpris. Miljögruppen Ej påbörjat. Tävling i form av Frisk effekt som Region Östergötland har eller liknande, har varit uppe till diskussion. Det går tyvärr inte att genomföra pga ekonomiska skäl och LiUs regler. IMH har delat ut ett nyinstiftat miljöpris, som planeras att delas ut årligen.

10 10(17) 2. Effektivisera naturresursanvändningen Universitetet är en arbetsplats för närmare personer och därmed också en storförbrukare av material av olika slag liksom en producent av stora mängder avfall. De slag av material som kommer in på våra campusområden styrs av krav som ställs vid upphandlingar och mängderna av material styrs av de avrop som sker i verksamheten. Förbrukningen av material och avfallshanteringen styrs av hur rutinerna för den dagliga verksamheten är utformade och hur varje enskild anställd och student agerar. Universitetet har ett väl fungerande system för hantering av avfall. Genom att fortsätta utveckla detta och genom att mindre mängd avfall uppstår kan universitetet bli ännu bättre i sin strävan att få en effektivare naturresursanvändning. Under perioden kommer LiU: s campusområden att vara föremål för en del fysiska förändringar. Ett antal om- och nybyggnationer kommer att ske för att skapa ändamålsenliga lärmiljöer och arbetsplatser inom projektet Campus LiU För att få den fysiska miljön att gå i linje med den framgångsrika miljöforskning som bedrivs vid LiU är det därför viktigt att om- och nybyggnationer ligger i framkant vad gäller energi- och resurseffektiva byggnader. Universitetet är en organisation med stor omsättning av olika typer av material. En effektivare användning av material sparar pengar, minskar universitetets miljöpåverkan och frigör ekonomiska resurser till övriga delar av universitetets verksamhet. Ett ökat återbruk av framför allt kontorsutrustning är viktigt för att minska resursförbrukningen och avfallsmängder vid universitetet. Samtliga ny- och ombyggnadsprojekt på LiU: s campusområden, som är under planering eller uppförande under perioden , ska resultera i energi- och resurseffektiva byggnader/ombyggnationer.

11 11(17) Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018 Ingen planerad åtgärd på institutionsnivå. Senast ska all kontorsutrustning vid LiU, med bruksvärde kvar, ingå i ett återbrukssystem. Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018 Delta i LiUs projekt för ett återbrukssystem. Miljösamordnare IMH har ett internt återbrukssystem för möbler och använder även LiUs återbrukssystem. Pågående. Återbrukssystemet används. Skapa rutiner för att överbliven och uttjänt elektronisk utrustning tas om hand på ett miljömässigt sätt. IT-samordnare, kontoansvariga på IMH, avdelningsadministratör Administrativ chef Rutiner för avyttring av datorer etc via LiU-IT har styrts upp. Klart. Klart.

12 12(17) Minska användningen av naturresurser, så som kopieringspapper och förbrukningsmaterial Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Informera om att använda follow-print och dubbelsidig utskrift. Undvika slentrianutskrift, t ex genom att lära sig strukturera sina digitala dokument. Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 Uppföljning av åtgärd 2017 Miljökontaktpersonerna Miljösamordnare Ej påbörjat. Information har gått ut till miljökontaktpe rsonerna, som har tagit upp detta på respektive APT. åtgärd 2018 Tips för att minska antalet utskrifter genom att använda follow-print har skickats ut via IMHs veckobrev och lagts ut på hemsidan. Miljökontaktpersonerna IMHs miljögrupp Ej påbörjat. Ej påbörjat. Tips för att minska antalet utskrifter genom att strukturera sina digitala dokument har skickats ut via IMHs veckobrev och lagts ut på hemsidan.

13 13(17) Uppmuntra användningen av flergångsartiklar, t ex vid beställning av fika i samband med möten. Miljökontaktpersonerna, inköpare/beställare IMHs miljögrupp Information har gått ut på APT för avd. för VS, avdelningsadministratörerna tar med sig informationen till avdelningarna. Nyhetspuff finns på IMHs miljöhemsida. Vid flera möten medtages egen mugg eller använder enhetens muggar. Ingen åtgärd, men vår uppfattning är att medvetenheten har ökat generellt. IMH administratörer som beställer fika ser till att det ska vara miljövänligt.

14 14(17) 4. Minimera spridningen av skadliga och smittsamma ämnen från verksamheten Vid en del av universitetets verksamheter förekommer miljö- och hälsoskadliga ämnen. Dessa används främst i laborativa miljöer. LiU arbetar kontinuerligt med att byta ut dessa mot mindre miljö- och hälsoskadliga ämnen, där så är möjligt. De fysiska förändringar som planeras för LiU: s campusområden under perioden kommer innebära ett antal om- och nybyggnationer, enligt beskrivning i 3. Effektivisera naturresursanvändningen. Det är viktigt att arbeta för att minska mängden skadliga ämnen i byggnadsfasen samt att ge förutsättningar för en minskad mängd skadliga ämnen förbrukas i användningsfasen av byggnaderna. Mängden städkemikalier som används för att rengöra på universitetet har genom ett målmedvetet arbete minskat under de senaste åren. Genom att välja rätt material i om- och nybyggnationer kan mängden städkemikalier minska ytterligare. Beträffande miljömål, se mål under 3. Effektivisera naturresursanvändningen (Samtliga ny- och ombyggnadsprojekt på LiU: s campusområden, som är under planering eller uppförande under perioden , ska resultera i energi- och resurseffektiva byggnader/ombyggnationer.) Minska mängden miljö- och hälsofarliga ämnen i laboratoriemiljöerna och i övrig verksamhet Åtgärd Resurs Ansvarig för genomförande Tidplan/ Klart datum åtgärd 2016 åtgärd 2017 åtgärd 2018

15 15(17) Införa registrering av kemikalier i KLARAsystemet redan vid inköpstillfället på LÄFO och KVM Miljösamordnare Klart. Infördes april Utvärdering planeras under Utvärdering har ej gjorts än pga införandet av det nya inköpssystemet Raindance. Planeras att göras under Systemet fungerar delvis. Regelbundna påminnelser behövs för att hålla igång registreringen. Uppmuntra att om möjligt låna kemikalier från andra forskargrupper. APT, labbmöten Miljösamordnare Har tagits upp på APT. Har ej tagits upp under året. Utlåning skulle underlättas om alla medarbetare skulle kunna gå in i KLARA och söka efter i vilken lokal på avdelningen en kemikalie finns.

16 16(17) Arbeta med substitution av miljöoch hälsoskadliga produkter samt utrensning av gamla kemikalier och kemikalier som inte längre används. APT, labbmöten Miljösamordnare Har tagits upp vid labronder och på APT. substitutionsenkät som skickats ut 2015 från LiU centralt planeras under Ingen substitutionsenkät har skickats ut under året via Miljö- och säkerhetsenheten på LiU, men det är planerat till På IMH har en enkät för arbete med kemiska produkter tagits fram, baserad på en tidigare enkät som skickades ut under Huvudsyftet är att ta reda på användandet av de hälsofarliga kemikalier där medicinsk kontroll rekommenderas eller krävs. Planeras att skickas ut under januari Enkät för arbete med kemiska produkter som skickades ut under januari gav en bra bild av vilka farliga kemikalier som används, men fortsatt arbete behövs för att se vilka medarbetare som kan tänkas behöva medicinsk kontroll. Utrensning av gamla kemikalier och ommärkning till nya faropiktogram för samtliga kemikalier pågår på labben. Substitutionsenkät skickades ut i december 2018 från LiU centralt, och IMH skickade in svar under januari Aktualisera information om vilka kemikalier som får hällas ut i avloppet och inte. APT, labbmöten Miljösamordnare, labbansvariga Ej påbörjat. Lista som finns i Labbsäkerhetshandboken är att rekommendera. Info om detta kommer spridas i början av Ny exempellista med vad som får hällas ut i avloppet har lagts i Labbsäkerhetshandboken. Informationen har spridits via APT på samtliga avdelningar.

17 17(17) Skapa ett miljöforum för labbverksamma Informera om hur man ska återvinna batterier, lampor etc. APT, labbmöten APT, labbmöten Miljösamordnare, labbansvariga Ej påbörjat. En stående punkt med miljö planeras på de labmöten (labforum) som hålls 1 g/månad på LÄFO/KVM. Ej påbörjat. Behöver utvärdera om detta behövs. Miljöinfo tas redan upp på APT. Miljösamordnare Ej påbörjat. Påbörjat. Information generellt om sortering har gått ut via miljökontaktpersoner till APT, och finns på IMHs miljöhemsida. Framöver planeras att göra en mer detaljerad beskrivning av vad som kan slängas i miljörummet, däribland batterier och lampor.

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 16-02-16 DNR IMH-2015-00246 HANDLINGSPLAN 1(9) Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2017

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2017 17-01-13 DNR IMH-2015-00246 HANDLINGSPLAN 1(10) Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 2016-2018 Uppföljning januari 2017 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2018

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för Uppföljning januari 2018 18-01-24 DNR IMH-2015-00246 HANDLINGSPLAN 1(14) Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 2016-2018 Uppföljning januari 2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som

Läs mer

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 16-02-15 DNR LIU-2015-01850 HANDLINGSPLAN 1(7) Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018 (dnr LiU-2015-01850).

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Linköpings Universitetsbibliotek för

Miljöhandlingsplan för Linköpings Universitetsbibliotek för 16-04-14 1(9) Miljöhandlingsplan för Linköpings Universitetsbibliotek för 2016-2018. Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018 (dnr LiU-2015-01850). För att precisera

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Miljöhandlingsplan för IMH för

Miljöhandlingsplan för IMH för 2019-03-04 DNR LIU-2018-03055 1(13) Miljöhandlingsplan för för 2019 2021 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2019 2021 (dnr LiU-2018-03055). För att precisera hur

Läs mer

Beslut om Linköpings universitets miljömål

Beslut om Linköpings universitets miljömål R,13 5 I & / J ),ZD 7 i m LINKOPINGS 11141». UNIVERSITET 1(7) Beslut om Linköpings universitets miljömål 2016-2018 Bakgrund Under 2015 genomfördes en miljöutredning av verksamheten inom Linköpings universitet,

Läs mer

Beslut om Linköpings universitets miljömål

Beslut om Linköpings universitets miljömål Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(6) Beslut om Linköpings universitets miljömål 2019-2021 Beslut Linköpings universitet (LiU) beslutar att anta sju miljömål, för perioden 2019-2021, samt indikatorer för

Läs mer

Institutionen för hälsa och medicin (IMH) handlingsplan miljömål

Institutionen för hälsa och medicin (IMH) handlingsplan miljömål Institutionen för hälsa och medicin (IMH) handlingsplan miljömål 2013-2015 Nedan redovisas IMHs miljömål för perioden 2013- Universitetets övergripande miljömål finns i mallen och är markerade i blått

Läs mer

Mall för handlingsplan för institutioner/enheter

Mall för handlingsplan för institutioner/enheter Mall för handlingsplan för institutioner/enheter Använd mallen för att precisera institutionens/enhetens miljöarbete som planeras under perioden 2013-2015. Universitetets övergripande miljömål finns i

Läs mer

Institutionens/enhetens handlingsplan miljömål 2013-2015

Institutionens/enhetens handlingsplan miljömål 2013-2015 Institutionens/enhetens handlingsplan miljömål 2013-2015 1. Ökad kunskap om miljödimensionen av hållbar utveckling Studenter ska inom sina utbildningsprogram, senast år 2015, få en grundläggande kännedom

Läs mer

ISV:s miljöhandlingsplan 2013-2015

ISV:s miljöhandlingsplan 2013-2015 ISV:s miljöhandlingsplan 2013-2015 ISV:s miljöhandlingsplan bygger på de fyra miljömålsområden som LiU:s miljöarbete utgår från. Dessa fyra miljömålsområden utgår från universitetets miljöutredning men

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Mall för handlingsplan för institutioner/enheter

Mall för handlingsplan för institutioner/enheter Mall för handlingsplan för institutioner/enheter Använd mallen för att precisera institutionens/enhetens miljöarbete som planeras under perioden 2013-2015. Universitetets övergripande miljömål finns i

Läs mer

LiUB handlingsplan miljömål

LiUB handlingsplan miljömål 1(11) LiUB handlingsplan miljömål 2013-2015 1. Öka kunskapen om miljödimensionen av hållbar utveckling LiUB ska förmedla kunskap om miljödimensionen av hållbar utveckling inom och utanför biblioteket Åtgärd

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 1(8) 2018-11-21 Dnr: 306-2.10.1-0460-18 Miljöhandlingsplan 2018 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2018 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2015

Miljöhandlingsplan 2015 1 (7) 2015-02-18 Dnr SU Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik 106 91 Stockholm Besöksadress: Frescativägen 54

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet BESLUT Liu-2011-00453 Universitetsförvaltningen 2011-03-03 2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Handlingsplaner för arbetsmiljö, miljö och lika villkor

Handlingsplaner för arbetsmiljö, miljö och lika villkor Handlingsplan för Arbetsmiljö Institution/motsvarande: IMH Behandlad i LSG den: -02-28 Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande den: -03-07 Beskrivning av vision: Nulägesbeskrivning: Utvecklingsområde

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Upprättad 2012-03-07 av institutionens ledningsgrupp. Handlingsplanen kommer att följas upp halvårsvis. Ansvarig för genomförande

Upprättad 2012-03-07 av institutionens ledningsgrupp. Handlingsplanen kommer att följas upp halvårsvis. Ansvarig för genomförande Handlingsplan för arbetet med miljö och hållbar utveckling 2011-2013 vid Matematiska vetenskaper Upprättad 2012-03-07 av institutionens ledningsgrupp. Handlingsplanen kommer att följas upp halvårsvis.

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Handlingsplaner för arbetsmiljö, miljö och lika villkor

Handlingsplaner för arbetsmiljö, miljö och lika villkor Handlingsplan för Arbetsmiljö Institution/motsvarande: IMT Behandlad i LSG: Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande: Beskrivning av vision: Arbetsmiljön ska vårdas och utvecklas i den dagliga verksamheten

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015

2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015 2013-12-19 Dnr SU FV-2.10.1-3832-13 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2014 och 2015 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 MÅL OCH ÅTGÄRDER... 3 3 ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR MILJÖARBETET... 7 3.1 ORGANISATION

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt RAPPORT Sid 1 (6) 2004-09-14 Miljöpåverkande verksamhet vid IMK -

Läs mer

Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration

Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(5) Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration Rektor har i beslut 2017-01-23 (dnr LiU-2017-00472) gett Medicinska fakulteten i uppdrag

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2018-01-25 2 Inledning... 5 Bakgrund och organisation... 5 Miljöpolicy för... 5 DSV:s verksamhetspåverkan på miljön... 6 Mål och

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion 2014/2015

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion 2014/2015 Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion Grundläggande krav för diplomering o Organisation O1. Mål Genomfört Åtgärd Tidplan Ansvarig Uppföljning/resultat Två (minst en) utsedda miljöansvariga vid

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 2013-03-11 Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Bakgrund Som en viktig del av miljöarbetet ska Högskolan ha miljömål som: Är mätbara, tidsatta och möjliga att följa upp Har en klart uttalad ansvarig

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna

Miljömål för Högskolan Dalarna Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Beslut: Rektor 2013 03 11 Reviderad: 2014 02 25 Dnr: DUC 2013/494/10 Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig för uppdatering: Miljörådet 1 Bakgrund Miljömålen

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Värt att veta miljöledningssystem 2013

Värt att veta miljöledningssystem 2013 Värt att veta miljöledningssystem 2013 SLU:s miljöpolicy SLU:s verksamhetsidé enligt styrelsens beslut Styrelsen för universitetet beslutade den 29 september 2009, 69, dnr SLU ua10-1675/09, att SLU:s verksamhetsidé

Läs mer

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision September 2019 Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision 2 Skulle du vilja göra mer för klimatet men vet inte riktigt var du ska börja? Genom ändrade beteenden på jobbet kan till synes små insatser

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13 Grön IT policy Karlstads kommun 2013-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 1.1 Strategisk plan... 3 1.2 Miljö- och Klimatstrategin... 3 2 Grön IT... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Tillämpning... 4 3 Förutsättningar

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga ska ha minst en miljöansvarig Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och Åtgärda i början av varje ny termin Minst

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS HANDLINGSPLAN SYFTE FÖR GRÖN SEKTION VERKSAMHETSÅRET Maskinteknologsektionens syfte att vara med i grön sektion är att gemensamt med LiU och andra sektioner jobba mot ett hållbart

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen. Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen. Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen Miljöpolicy MISU har som sin främsta verksamhet att bedriva forskning och utbildning inom det meteorologisk-oceanografiska

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Y-Sektionens Handlingsplan för Grön Sektion Verksamhetsåret 15/16

Y-Sektionens Handlingsplan för Grön Sektion Verksamhetsåret 15/16 Y-Sektionens Handlingsplan för Grön Sektion Verksamhetsåret 15/16 Syfte Y-sektionens syfte att vara med i grön sektion är att gemensamt med LiU och andra sektioner arbeta mot ett hållbart campus. Y-sektionen

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen

Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Ett rent hav med bra fiskbestånd och en klimatsmart utveckling i Östersjöregionen är möjlig. Det finns

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan

Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan 1 (5) 2011-11-17 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Anvisningar för framtagande av lokal miljöhandlingsplan I Stockholms universitets miljöhandlingsplan anges ett antal miljömål med tillhörande åtgärder

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer