Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anders Magnusson (SPF Botkyrka)"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Konferensrummet Xenter, klockan 10:00-16:00 Beslutande Tuva Lund (S) ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge) Helle Larsson (M) Heleena Jyrkkä (PRO Finska) Siv Persson Trogen (S) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) Thomas Karlsson (TUP) Ann-Margret Örnberg (SPF Grödinge) Gary Hjelm (SPRF) Ersättare Ewonne Ekmyr-Göransson (KD), Stig Bjernerup (FP), Gudrun Carlsson (PRO Tumba), Johanna Hammarström (PRO Grödinge), Gunnel Widlund (PRO Norra), Övriga deltagande Utses att justera Tiina Rantanen (samordnare finskt förvaltningsområde, vård- och omsorgsförvaltningen), Birgitta Jansson (kulturutvecklare, kulturoch fritidsförvaltningen), Henrik Lejervik (projektledare Digitalisering av äldreomsorgen ), Barbro Gripenstam (medicinskt ansvarig sjuksköterska, vård- och omsorgsförvaltningen), Helén Lieberman- Ram (tf. FOU-chef Nestor), Birgitta El Idrissi (sekreterare) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) Plats och tid för justering Kommunalhuset Tumba, måndagen den 15 juni kl. 10:00-18:00 Sekreterare Paragrafer Birgitta El Idrissi Ordförande Tuva Lund (S) Justerare Anders Magnusson (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet Anslaget den Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Vård- och omsorgsförvaltningen Underskrift Birgitta El Idrissi

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[10] Kommunala pensionärsrådet Aktuellt från organisationerna Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen Gudrun Carlsson (PRO Tumba) informerar om att vårens studiecirklar är avslutade, däribland Lär känna Botkyrka. Nästa vecka kommer en sommarfest att anordnas utanför Seniorhuset. Det finns en oro för hyran på Seniorhuset. Gudrun framförde även bostadsfrågan om att det finns för få lägenheter och hur kön fungerar. Gudrun har framför detta till Botkyrkabyggen. PRO har även vänt sig till tidningen och med anledning av det har Gudrun Carlsson intervjuats i P1. Detta kommer att sändas någon gång under sommaren. Inslaget handlar om Bostäder i ett kluvet land. Tuva Lund (S) föreslår att sändningen länkas till ett sammanträde framöver. Jean-Pierre Zune (PRO) informerar om att planeringen inför nästa år är i full gång. Programmet kommer i vanlig ordning att bestå av en lagom blandning av allvar och roliga inslag. Det finns ett enormt behov av att träffas och de aktiviteter som anordnas lockar många deltagare. PRO samorganisationen har ägnat mycket tid åt kultur- och fritidsförvaltningens förslag om bidragsregler för organisationer. Dessa regler kommer att, om de genomförs, vara ett hot mot organisationerna kring lokaler. PRO har, tillsammans med SPF, skrivit ett yttrande kring detta. Frågan bör vara en given punkt på dagordningen för Kommunala pensionärsrådet under hösten. Anny Mejdahl (S) har fått ett brev från äldre kvinnor på Römossevägen som önskar en stege vid sjön i Tullinge. De har varit på medborgarkontoret som har avvisat dem. Tuva Lund (S) och Anny Mejdahl (S) bevakar frågan och hjälper till att eventuellt lyfta frågan som ett medborgarförslag eller tar en direktkontakt med kultur- och fritidsförvaltningen. Heleena Jyrkkä (PRO Finska) tackar för de gratulationer som föreningen fick i samband med deras firande av 40 år i april. Aktiviteter inom föreningen börjar i augusti igen. Anders Magnusson (SPF Botkyrka) informerar om att föreningen har anordnat en lunch för personer över 85 år. Vid lunchen deltog 14 pensionärer. Inom föreningen diskuteras, liksom i PRO, Seniorhuset.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[10] Kommunala pensionärsrådet Finskt förvaltningsområde Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen. Tiina Rantanen, samordnare finskt förvaltningsområde, vård- och omsorgsförvaltningen informerar om finskt förvaltningsområde. Se bilaga 1. Den 1 januari 2010 kom en ny lag som ska stärka landets nationella minoriteter och deras språk. Denna lag gäller i hela Sverige. Botkyrka kommun är sedan 2010 en del av det finska förvaltningsområdet. Kommunen har därmed ett särskilt ansvar för att värna om bevarandet av det finska språket och kulturen, och ge det stöd som krävs. Tiina Rantanen berättar om vård- och omsorgsförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde och rollen som samordnare. Till dagens protokoll bifogas två länkar där man kan läsa mer om Sveriges nationella minoriteter och förvaltningsområden. Den första länken är till Länsstyrelsens sida där det finns information om Sveriges nationella minoriteter och bland annat minoritetslagen, förvaltningsområden och stadsbidraget. Under den andra länken kan man läsa om exempelvis förvaltningsområden. Heleena Jyrkkä (PRO finska) informerar om sina erfarenheter utifrån finskt förvaltningsområde och informerar om var personer med finsk härkomst bor i Botkyrka. Se bilaga 2. Vikten av språklig och kulturell kompetens bland personalen betonas. Heleena Jyrkkä informerar om en skrift som Länsstyrelsen tagit fram som handlar om minoritetslagen.

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[10] Kommunala pensionärsrådet Äldredagarna 2015 Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen. Kommunala pensionärsrådet beslutar att ge presidiet i uppdrag att utforma rådets dag under äldredagarna 2015 samt anordna en workshop för utvärdering och planering inför nästa års äldredagar där Birgitta Jansson i sin roll som samordnare för äldredagarna ska bjudas in. Birgitta Jansson, kulturutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen, är inbjuden till dagens sammanträde för att informera om de årligt återkommande äldredagarna. Se bilaga 3. Kommunala pensionärsrådet önskar vara delaktig i utformandet av äldredagarnas tema. Tidigare anordnades en äldrevecka varje höst. I år har man valt att kalla dem äldredagar och de anordnas under vecka 45. Temat för dagarna är Goda grannar. Tanken är att en verksamhet anordnar något varje dag i stället för att det som tidigare anordnades aktiviteter i olika delar av kommunen under samma tid. Några av de föreningar som kommer att anordna aktiviteter under äldredagarna är; Radio Botkyrka, samordning av finskt förvaltningsområde, vård- och omsorgsboende samt Seniorhuset.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[10] Kommunala pensionärsrådet Flerårsplan Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen. Tuva Lund (S) informerar om det förslag till flerårsplan som kommer att beslutas i kommunfullmäktige den 16 juni Flerårsplanen utgår från sex målområden; Medborgarnas Botkyrka, Framtidens jobb, Välfärd med kvalitet för alla, Grön stad i rörelse, Kultur och kreativitet ger kraft samt En effektiv och kreativ kommunal organisation. I samband med beslutet om flerårsplanen kommer även beslut om Botkyrkas äldreplan att fattas. Den innehåller 21 löften till dig som är äldre i Botkyrka. I flerårsplanen finns det resurser avsatt så att löftena är finansierade redan när beslut tas. Det är en klar styrka för planen och kommer att leda till att det som står i planen genomförs.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[10] Kommunala pensionärsrådet Trygghetslarm i Botkyrka kommun Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen. Henrik Lejervik, projektledare för Digitalisering av äldreomsorgen informerar. Se bilaga 4. Då den analoga tekniken fasas ut till förmån för den digitala tekniken behöver Sveriges kommuner göra ett teknikskifte när det gäller Trygghetslarm. Detta gäller även Botkyrka kommun, som tillsammans med andra kommuner, just nu har en pågående upphandling. I dag har vi tre leverantörer som ansvarar för olika steg i larmkedjan. Tanken är att det framöver endast ska vara en leverantör som ansvarar för hela kedjan. Detaljplanering för införandet pågår och tanken är att det ska påbörjas hösten Den nya larmtekniken medför inte att brukaren behöver ha någon speciell telefon eller liknande. Det är leverantören som står för all teknisk utrustning som behövs när ett trygghetslarm installeras.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[10] Kommunala pensionärsrådet Vård- och omsorgsförvaltningens patientsäkerhetsberättelse Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen. Barbro Gripenstam, medicinskt ansvarig sjuksköterska, vård- och omsorgsförvaltningen informerar om förvaltningens patientsäkerhetsberättelse Se bilaga 5. I patientsäkerhetsberättelsen konstateras att antalet fallolyckor blivit fler. En trolig förklaring till detta kan vara att brukarna på vård- och omsorgsboende i regel är i sämre kondition än tidigare samt att övervägande delen brukare lider av demens. Förvaltningen har tagit fram handlingsplaner för att systematiskt och kontinuerligt arbeta förebyggande för att minska antalet fall.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[10] Kommunala pensionärsrådet Nestor Beslut Kommunala pensionärsrådet har tagit del av informationen. Helén Lieberman-Ram, tf. FOU-chef Nestor, informerar om vad Nestor är och dess syfte. Dessutom redovisas vad som är på gång/aktuellt inom Nestor just nu samt det pågående arbetet med riskanalysarbete/riskhandbok. Se bilaga 6. Nestor har funnits sedan 2003 och har den äldre i fokus. Tanken med Nestor är att praktiken och forskningen ska komma närmre varandra, att forskningen ska komma till verksamheterna. Alla Södertörns kommuner är med i Nestor. Nestor ägs av 10 kommuner och Stockholms läns landsting. En viktig del i Nestors arbete är Seniorrådet där representanter från Kommunala pensionärsrådet deltar. Karin Recksén (PRO Tullinge) och Gary Hjelm (SPRF). Seniorrådet bidrar till tänkandet kring det friska åldrandet och förebyggande arbete. Nestors främsta målgrupp är chefer inom äldreomsorgen. Allt material som produceras inom Nestor kan användas av alla tillhörande kommuner. Karin Recksén (PRO Tullinge) och Gary Hjelm (SPRF) representerar Kommunala pensionärsrådet i Seniorrådet cirka två gånger per termin. De informerar vid dagens sammanträde om de vinster som de kunnat följa kopplat till Nestors arbete, både privata erfarenheter och genom alla de projekt som Nestor har arbetat med genom åren. Anders Magnusson (SPF Botkyrka) informerar om den studiecirkel som han regelbundet anordnar utifrån Nestors material Må bra med eller utan läkemedel. Han påtalar vikten av att hålla igång och visar ett Youtube-klipp från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kring ämnet.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[10] Kommunala pensionärsrådet Revidering av ärendelistan Beslut Kommunala pensionärsrådet godkänner ärendelistan. Kommunalisering av hemsjukvården Bjuda in respektive nämndordförande till kommunala pensionärsrådet Fallolyckor bland äldre Bostäder för äldre Vinkbuss Kultur- och fritidsförvaltningens nya förslag på bidragsregler för organisationer Myndighet och biståndshandläggning

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[10] Kommunala pensionärsrådet Övriga frågor Mötesplatser Ann-Marie Peters (SPF Botkyrka) Frågan bordläggs till nästa sammanträde då Ann-Marie inte är närvarande vid dagens möte. Hörslingor Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) läser upp sitt förslag till skrivelse gällande hörslingor och mikrofoner i kommunalhusets stora möteslokaler Alytus och Stange. Tuva Lund (S) informerar om att skrivelsen behöver tas upp i ordförandeberedning innan det kan beslutas i Kommunala pensionärsrådet. Skrivelsen planeras att bli ett beslutsärende till nästa sammanträde.

11 Arbete inom finskt förvaltningsområde Vård- och omsorgsförvaltningen

12 Den 1 januari 2010 kom en ny lag som ska stärka landets nationella minoriteter: judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar och deras språk: jiddisch, romani chib, finska, samiska och meänkieli

13 Nationell minoritet Ska ha funnits minst 100 år i Sverige Skiljer sig från majoritetsbefolkningen Har en uttalad samhörighet Har en vilja att behålla sin identitet, sitt språk och sin kultur Del av det gemensamma kulturarvet

14 Lagen om nationella minoriteter gäller i hela Sverige minoritetsspråken ska skyddas och främjas de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur ska informeras om vilka rättigheter de har ska ges möjlighet till inflytande i frågor som berör dem

15 Förvaltningsområden för minoritetsspråk (2014) Källa:

16 Botkyrka en del av det finska förvaltningsområdet sedan 2010 Botkyrka blev en av de utvalda kommunerna att ingå i det finska förvaltningsområdet.

17 Kommunens ansvar Ett särskilt ansvar för att värna om bevarandet av det finska språket och kulturen, och ge det stöd som krävs. De finsktalande har en uttrycklig rätt att använda sitt modersmål i offentliga sammanhang, t ex vid kontakterna med kommunen

18 Kommunens ansvar Måste bl.a. kunna erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg, helt eller delvis, på finska. Skall se till att det anställs personal med kunskaper i finska.

19 Botkyrkabor med finska rötter Minst personer födda i Finland Nästan personer 65+ och födda i Finland Drygt 130 brukare med finska rötter: 117 inom äldreomsorgen 16 inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning

20 Statsbidrag underlättar arbetet Kommuner som tillhör ett förvaltningsområde får statsbidrag Beräknas per antal kommuninvånare. Botkyrka har hittills fått kr/år Kan användas t ex inom förskola, äldreomsorg, språk och kultur, samordning och information Statsbidraget är avsett att användas till de merkostnader som uppkommer i kommunen med anledning av de rättigheter som enskilda har enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Bidraget är ej till sådant som kommunen ändå är skyldig att bekosta.

21 Samordnare för finskt förvaltningsområdesarbete på vård- och omsorgsförvaltningen Koordinerar, följer upp och utvecklar vårt arbete kring de finska frågorna Samarbetar med berörda parter inom vof, med andra förvaltningar och finska föreningar Genomför kartläggningar Förvaltningens representant i kommunens sverigefinska samråd

22 Äldreomsorg på finska? - enkätundersökning hösten personer svarade på enkäten 91 % av de respondenter som har finska som modersmål (248 personer) vill få äldreomsorg på finska 11 personer intervjuades

23 Ja tack, äldreomsorg på finska!

24 Vad har hänt sedan enkäten gjordes? Finsktalande biståndshandläggare Broschyrerna Din guide till äldreomsorgen och Värdighetsgarantier översatta till finska Äldreomsorgens finska webbsidor ute på botkyrka.se Årlig kartläggning: antal brukare med finsk bakgrund Fortsatt samarbete med andra förvaltningar och med det lokala finska föreningslivet

25 Vad har hänt forts: Ett till demensgruppboende med finsk inriktning på Alby äng En finsk somatisk avdelning på Silverkronan successiv inflyttning under året Tillsvidareanställd FFO-samordnare

26 Vad har hänt forts: Finsk fokusgrupp Finsk mejlgrupp för medarbetare Ökat kunskap om minoritetslagen och engagemang för de finska frågorna Vård- och omsorgsnämnden tagit beslut om att upphandla finsk hemtjänst

27 Vad gör vi nu? Vi vill nå fler som kan ha behov och glädje av de finska insatserna: vård och omsorg på finska och kultur och olika aktiviteter med finsk prägel

28 Vård- och omsorgsförvaltningens handlingsplan 2015 Vi kommer att fortsätta arbeta långsiktigt och strategiskt för att tillmötesgå de sverigefinska kommuninvånarnas behov av och önskemål om omsorg. De finska frågorna ska ingå som en naturlig del i vår verksamhet. Beviljat statsbidrag: kr

29 Startbidrag till två nya finska boendeenheter Stimulans och aktiviteter för de boende Miljöer med finska inslag Stimulans och aktiviteter för *övriga finsktalande brukare (*inom dagverksamhet, hemtjänst och vård- och omsorgsboenden som inte har finska enheter) T ex aktivitetsmaterial och traditionell förtäring vid högtider

30 Förstärkt engagemang hos personalen och revitalisering Tillfällen för samarbete och inspiration, t ex studiebesök Språkkurser: vård- och omsorgsfinska för finsktalande personal, finska för svensktalande personal Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Utveckling av FFO-arbetet Information och kommunikation Översättningar Uppdatering av finska webbsidor

31 Tiina Rantanen samordnare finskt förvaltningsområde vård- och omsorgsförvaltningen tel: e-post:

32

33 Äldre finnar i Botkyrka kommun Alby 128 Eriksberg 62 Fittja 33 Hallunda-Norsborg 241 Tullinge 328 Storvreten 74 Tumba 271 Grödinge Vårsta Hela kommunen Hela kommunen

34 Kort om Äldredagarna

35 Äldredagarna Ska utifrån en kulturell plattform skapa nya möten människor emellan bjuda in till delaktighet erbjuda upptäckter, upplevelser och kunskaper

36 Visade platser för möten i alla kommundelar Föreningar Vård och omsorgsboenden Mötesplats Hallunda, Tumba och Grödinge Bibliotek, Mångkulturellt center, Botkyrka konsthall Folkets hus, Hallunda och Tumba, inklusive caféer Badhusen Servicehusen, inklusive restauranger Hågelby Lida och områdesparker Kyrkor

37 Vidare till att synliggöra verksamheter Utifrån gemensamma intressen bjuda in till deltagande och samarbete på någon av Botkyrkas arenor. Innehåll: upplevelse, upptäckt, kunskap

38 Teman utmanar Vi kliver in i framtiden Igenkännande fraser Alla tar till sig orden på sitt eget sätt Diskussion, brainstorming, dialog Aktivitet?

39 Sinnenas stig Har du receptet på lycka? Se världen med nya ögon! Ett lyckosamt hus? Måltid i goda vänners lag Berättelser i skymningstid Cafébio: brustna omfamningar Gör din egen opera! Lyckotimma med kreativa barnbarn Kan kroppen visa lycka? Cirkus Cirkör lär 99-åringar gå på lina! Lyckorus av klassisk massage? Lyckas du med detta? En lycklig kropp Visa upp finaste söndagshatten... Nominerad till Augustpriset Berättandets magi Kaffe, kaffe, kaffe Hundar betyder så mycket fyra vågade livet Framtidens mat Hundra sätt att knyta scarfen på Plantera vårens tulpaner i parken Mer rysligheter på Skateholm Framtidens folkdräkter Oro! Äldre i Botkyrka Spela historiska spel Cash flow i Botkyrka konsthall Folkoperans Faust Äpplets dag Teckna av varandra Kör sparsamt! Göta landsväg - Minnesbio sommarminnen Rörliga frågor Öka din koncentration Indiandans Charlies unge Kalligrafiworkshop Äventyrsvandring Lär dig gå med slagruta Taktil massage Råg i ryggen! Illustrationsworkshop Digitala julkort Virka kakor och sticka bullar! Lillördag! Workshop gör din egen lilla bok Det visste du inte om duvor! Mobiler, mobiler, mobiler Slöjdminnen med nordiska museet Cafébio - la prima cosa bella Lär dig dansa finsk tango lunchopera Ansiktsgympa Rullstols Rock! Indiandans Kafferep med favoritservisen Hör shamantrummans ljud Söndagskonsert Losvall Circus Strada Spökbruden Kom och sjung med oss! Musikföreställning Varmt välkomna till filmfestivalen! välkomna till filmfestivalen! Delta i konstprojekt Visualize the invisible Nu vill vi veta vad ni tycker - Svart på vitt! Läskraft! Simma lugnt Mogen stil Från Kvarnboställe till municipalsamhälle Kom loss i ditt skrivande tillsammans med andra! Gläds med musiken! med mera

40 Kommunala pensionärsrådet, Extern projektledare: Henrik Lejervik Digitala trygghetslarm ersätter de analoga Förutsättningar (Varför?) Kartläggning (Nuläge och önskat läge!) Upphandling (Den bästa lösningen för oss!) införande Frågor?

41 Förutsättningar Sveriges kommuner behöver göra ett teknikskifte vad gäller trygghetslarm. Den analoga tekniken fasas ut till förmån för den digitala för att Teliasonera släcker ner det gamla analoga nätet för att nybyggnation inte inkluderar gammal teknik (telefonjack) för att analog teknik har svårt att prata med digital teknik konverteringen har visat sig vara problematisk!

42 Kartläggning Kartläggning av nuläget och förslag på börläge o Beskriver den tekniska lösningen idag och imorgon (ex. frekvent funktionsövervakning, redundans/roaming och SCAIP) o Beskriver organisation och larmhantering idag och imorgon o Förslag till beslut om rekommendation för ett fortsatt arbete och framtida lösning (bla Larmgrupp och optimerade rutiner) o Ligger till grund för att upphandla en lösning som motsvarar våra krav EN DIGITAL LARMKEDJA!

43 Upphandling och införande SKI regeringsuppdrag att stötta kommunerna i teknikskiftet RAMAVTAL! Avrop på nationellt ramavtal eller egen upphandling? -> En kommungemensam upphandling! Förfrågningsunderlaget är annonserat Införande av digitala trygghetslarm

44 Frågor?

45 Patientsäkerhetsberättelse 2014 plan 2015

46 Avvikelser Läkemedel Fall Fraktur ExL Tornet

47 Nattfastemätning Arbetet med ofrivillig nattfasta har lett till att antal individer med nattfasta under 11 timmar har ökat från 21 % till 40 %

48 Palliativa registret Försämrat mellan 2013 och 2014: Avliden utan trycksår, läkarinformation till patienten, mänsklig närvaro i dödsögonblicket, validerad smärtskattning, läkarinformation till närstående Förbättrat mellan 2013 och 2014: Eftersamtal erbjudet, munhälsa bedömd, lindrad från smärta, lindrad från illamående,

49 Senior Alert Totalt antal registrerade riskbedömningar 202. Målet var 220 registreringar. Positivt att antal planerade åtgärder har ökat jämfört med Målet är att alla med risk ska ha planerad och registrerad åtgärd

50 Munhälsa 2011, acceptabel 58% 2012, acceptabel 54% 2013 bra 62,4% 2014 bra 21,5%

51 Uppföljning av 2014 hur långt har vi kommit Planerade utbildningar Vårdhygien, web och intern Utförda ja Nutritionsutbildning, intern ja Fortsätter 2015 Demens ABC, web och intern ja BPSD (beteendemässiga och psykiska symtom vid demens), Nestor I seminarieform fördjupade läkemedelsgenomgång med apotekare. ja Fortsätter 2015 Hälsa/ohälsa i munnen delvis Fortsätter 2015

52 Förbättringsplan 2014 Vårdhygien Utvärdering Utbildningar samt hygienombud och systematiskt arbete med vårdhygien i form av nya rutiner Palliativ vård Överförs till 2015 med hjälp av Nestor Senior Alert, riskbedömning och åtgärdsplan Teamarbetet har förbättrats och fortsätter 2015 med analyser av statistik/uppföljning Munhälsobedömning och åtgärder Utbildningar fortsätter 2015 med åtgärder och mål att förbättra bra munhygien

53 Planerade utbildningar 2015 BPSD, Nestor Hälsa/ohälsa i munnen Dokumentation

54 Förbättringsplan 2015 Vårdhygien Nutrition Dokumentation Statistik Fallskador Hälsa/ohälsa i munnen BPSD Nattfasta Mål 100 % egenkontroller Utbildning Registreringar och system Analysera statistik för förbättring Arbete med familjeläkarna i förebyggande syfte Fortsatt utbildning och uppföljning för förbättring Utbildning påbörjas under 2015 i samarbete med Nestor Fortsatt mätning och uppföljning i kombination med utbildning NPÖ Öka användandet med 40 %

55

56 Punkter Presentation av Nestor Exempel på projekt Vad är på gång nu? Kvalitetsregister- som stöd för kvalitetsutveckling Titt på Nestors material Riskanalyshandboken

57 Ägare Stockholms läns landsting & tio kommuner: Botkyrka Haninge Huddinge Nacka Nykvarn Nynäshamn Salem Södertälje Tyresö Värmdö

58 FoU

59 Ledstjärnor för Nestor Personcentrerad vård och omsorg Praktiknära angreppssätt Hållbar utveckling

60 Övriga aktiviteter Utbildningar FoU-café Nestordagen Chefsdagen Nätverk

61 Nestors olika nätverk Fysioterapeuter och arbetsterapeuter Sjuksköterskor med hälso- och sjukvårdansvar på äldreboenden Geriatrik Demensnätverk

62 Flera nätverk Utvecklingsledare ÄBIC ( Äldres behov i centrum) Biståndshandläggare

63 Att arbeta i projekt Planera: söka i litteratur, ringa in problem, formulera syfte och mål Genomföra: möten, aktiviteter, insamling av data+ analys, framtagande av slutprodukt Utvärdera och följa upp: hur gick det?, lärande utvärdering, enkäter, intervjuer, erfarenhetsseminarium osv

64 Nestor kan stödja chefer i att: Diskutera förändringsarbete, vara bollplank Vara med och starta ett förändringsarbete Driva projekt tillsammans med chef och personal Stötta projektledare på plats, analysera och reflektera Följa ett lokalt arbete och utvärdera resultatet Utbilda chefer och personal

65 Exempel på projekt genom åren Samordnad vårdplanering Minnesenheten i Nynäshamn Hemma-DAKS läkemedelsgenomgångar Mat och ätande för äldre Rehabiliterande förhållningssätt Värdegrundsarbete Implementering av levnadsberättelse

66 Projekt i Botkyrka Lokalt vård- och omsorgsprogram för personer med demenssjukdom Utveckling av anhörigstöd inom vårdoch omsorgsförvaltningen i Botkyrka Riskanalysutbildning för chefer inom hemtjänst och äldreboende

67

68 Vad är på gång? Stöd till kvalitetsutveckling med hjälp av kvalitetsregister Äldrelotsprojekt Äldremottagning Planering av Nestordagen och FoU-café Nya projektidéer!

69 Kvalitetsregister ett av Nestors uppdrag Jämlik och evidensbaserad vård i Sverige Verktyg för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling Stöd för teamarbete och delaktighet

70 Bedöma risk Åtgärda Följa upp Bedöma risk Åtgärda. Summera den givna vård i livets slutskede Uppmärksamma symtom Utreda orsak Åtgärda Uppmärksamma symtom Utreda orsak Struktur vid utredning och uppföljning Uppföljning

71 Nestor erbjuder att Informera om kvalitetsregistren och lokal statistik Ge tips på hur verksamheten kan använda sina resultat i det dagliga arbetet och i förbättringsarbete Stötta ett utvecklingsprojekt Följa upp ett påbörjat arbete eller projekt

72 Nestors publicerade material FoU-rapporter Studiecirkelmaterial Handbok/lärobok Handlednings-/vägledningsmaterial Reflektionsmaterial Verktyg Checklistor, manualer Broschyrer Webbutbildningar

73 Verktyg för förändring? Införskaffa verktyget Läsa Värdera och ta till sig Förändrat arbetssätt Förändring för de äldre

74 Samordnad vård och omsorg

75 Demens

76 Kost

77

78 Läkemedel

79 Fall

80

81 Rehabiliterande och aktiverande förhållningssätt

82 Psykisk ohälsa hos äldre

83 Social dokumentation

84 Våra nya material 2015! Webbutbildning Lex Sarah Reflektionsmaterial: När blir alkohol ett problem- och för vem? Box : Samtal med bilder

85 Handbok i riskanalys Motverka vårdskador och missförhållanden Öka medvetenheten om riskanalyser Lätt att använda Ett lärande

86

87

88 Helén Lieberman-Ram, samordnare Tel: Tack för mig!

Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Ann-Marie Peters (SPF Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Ann-Marie Peters (SPF Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala pensionärsrådet 2015-10-19 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum Stange, kl 16:00-18:00 Beslutande Tuva Lund (S) ordförande Margareta Ståhlberg (SPF Grödinge)

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune PRO Norra Botkyrka

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune PRO Norra Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Kommunala pensionärsrådet 2017-12-04 Plats och tid Stange, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Kommunala pensionärsrådet 2016-09-06 Plats och tid Kommunalhuset, Alytus, kl 16:00-18:00 Beslutande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Eddy Kristiensen

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS 2014-12-16 2015-01-06. Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS 2014-12-16 2015-01-06. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2 Alytus, klockan 16:00-18:00 ande Tuva Lund (S) ordförande Jörgen Andersson (PRO Norra) Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge)

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kärsdala vård- och omsorgsboende, kl 16:00-18.15 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S) tj ers. Helle Larsson (M) Thomas Karlsson

Läs mer

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2013-05-28 89 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Rolf Garneij (S) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre Zune ( PRO Norra

Läs mer

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018

Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Borlänge kommun 2016-2018 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål 3 Finansiering och rapportering 3 Arbetsformer 4 Organisation 4 Övergripande 2015 5 Samråd

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.15 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge) Helle Larsson (M) Heleena Jyrkää

Läs mer

PROTOKOLL 2014-08-25. Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89

PROTOKOLL 2014-08-25. Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89 Kommunstyrelsen 181 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-08-25 Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89 Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet

Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet 2015-2018 Antagen av Trosa kommuns samrådsgrupp för det finska förvaltningsområdet: 2016-04-26 2 1. Bakgrund I januari 2010

Läs mer

Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Jean- Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson

Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Jean- Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Xenter, kl 10:00-15:00 ande Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Karin Recksén

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (7) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS salen, Stadshuset, Kl. 13.15-16.00 Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid Stadshuset Paragrafer 1-10 Sekreterare Lena Arnberg Ordförande Tord

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Kerstin Frimodig, Jenny Torpman-Fredriksson

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Kerstin Frimodig, Jenny Torpman-Fredriksson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larssson (M) Inger Grönberg (MP) Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande. Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Grödinge Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Kerstin Frimodig, Carina Savborg

Tuva Lund (S), ordförande. Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Grödinge Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Kerstin Frimodig, Carina Savborg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Alytus, kl 16:00-17:00 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Siv Persson Trogen (S) tj. ers. Helle Larsson (M) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD)

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Omsorgsnämnden år 2014 Dnr 2015-104-790 Innehåll 1 Sammanfattning 7 1.1 Hemsjukvård... 7 1.2 Senior Alert... 7 1.3 Efterlevandesamtal... 8 1.4 Smärtskattning... 8 1.5 Hygien...

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Kvalitetsrapport. Äldreomsorgsnämnden 2014. Upprättad 2015-02-10 Dnr 14/084

Social- och omsorgskontoret. Kvalitetsrapport. Äldreomsorgsnämnden 2014. Upprättad 2015-02-10 Dnr 14/084 Social- och omsorgskontoret Kvalitetsrapport Äldreomsorgsnämnden 2014 Upprättad 2015-02-10 Dnr 14/084 Innehåll 1. Inledning...3 2. Redovisning Lex Sarah...3 3. Redovisning avvikelser, klagomål och synpunkter...4

Läs mer

Konferensrummet Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba

Konferensrummet Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Kommunala pensionärsrådet 2015-06-03 Tid 2015-06-03, Kl 10:00-16:00 Plats Konferensrummet Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba Ärenden Justering 1 Aktuellt från organisationerna

Läs mer

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning Dnr: 15/51 Sammanfattning av ärendet Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

2 Vård- och omsorgsboenden, projekt Samariten inklusive delprojekten

2 Vård- och omsorgsboenden, projekt Samariten inklusive delprojekten KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Kommunala pensionärsrådet 2016-02-09 Tid 2016-02-09, Kl 16:00-18:00 Plats Kommunalhuset Tumba, konferensrum Stange 2:3 Ärenden Justering 1 Aktuellt från organisationerna

Läs mer

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:3, kl 16:00-18:00 ande Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, tj er Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S), tj er Berit Skylerberg (M)

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-06-17 1 (20) Stadshuset, sessionssalen kl. 13. 00 15.00

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-06-17 1 (20) Stadshuset, sessionssalen kl. 13. 00 15.00 Social- och omvårdnadsnämnden 2014-06-17 1 (20) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13. 00 15.00 Paragrafer 70, 73-85 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (S) ordförande Bernt Gustafsson

Läs mer

Policy för arbetet med nationella minoriteter i Upplands Väsby kommun

Policy för arbetet med nationella minoriteter i Upplands Väsby kommun Styrdokument, policy Stöd & Process 2015-11-06 Sofia Gullberg 08-590 974 79 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2013:346 Sofia.gullberg@upplandsvasby.se Policy för arbetet med nationella minoriteter i Upplands Väsby

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 KERSTIN CARLSSON 20140311 1 Inledning Den 1 januari 2011 trädde Patientsäkerhetslagen 2010:659 i kraft. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1 Kommunala Pensionärsrådet 2012-12-12 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Duvan, Stadshuset, Laholm kl 09.00 12.00 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Stina Lindberg, PRO Birgit Hansson, PRO Irene

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-02-07 1(9) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, C-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Lennart Johansson (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Gun-Britt Karlsson,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Jean-Pierre Zune (PRO Tumba)

Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2014-02-04 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 16:00-18:10 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Anny Mejdahl

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10)

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10) 1 (10) Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt

Läs mer

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum 2:3, kl 16:00-18.00 ande Ersättare Övriga deltagande Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre -Fördelning av medel från prestationsersättningar 2014.

Bättre liv för sjuka äldre -Fördelning av medel från prestationsersättningar 2014. Uppsala "KOMMUN KOMMUN ALDREFORVALTNINGEN 3 Handläggare Datum Diarienummer Carina Kumlin 2015-01-14 ALN-2012-0161.30 Äldrenämnden Bättre liv för sjuka äldre -Fördelning av medel från prestationsersättningar

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Socialnämnden 2015-03-01 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Handläggare: Ann-Britt Christensen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad: 2015-03-01 BAKGRUND Patientsäkerhetslagen(SFS

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Datum 2015-02-05 1 (8) Vår handläggare Helena Dahlstedt 0151-192 36 helena.dahlstedt@vingaker.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Inledning Den

Läs mer

Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion

Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion ! Varje person avgör själv om hon eller han tillhör någon eller några av de nationella minoriteterna. I Sverige finns uppskattningsvis: 20 000 25 000

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

AU 6:18 Dnr. KS 2013/83-119. Inrättande av samrådsgrupp för nationella minoriteter

AU 6:18 Dnr. KS 2013/83-119. Inrättande av samrådsgrupp för nationella minoriteter ÖSTERÅKERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2013-03-20 AU 6:18 Dnr. KS 2013/83-119 Utdrag: akten, KS Inrättande av samrådsgrupp för nationella minoriteter Ärende Europarådets

Läs mer

Ekehöjden - Demens - VoB 2015

Ekehöjden - Demens - VoB 2015 Page 1 of 12 Ekehöjden - Demens - VoB 2015 Vård- och omsorgsboende: Ekehöjden - Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skärholmen Avtalspart/Nämnd: Attendo Care AB Verksamhetschef/enhetschef: Sonja Hayen

Läs mer

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2013-06-11 Tid 2013-06-11, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 3 Ärenden Justering 1 Information från förvaltningen 2 Svar på medborgarförslag-

Läs mer

Din roll som kontaktperson

Din roll som kontaktperson Din roll som Bjurholms kommun Kontaktperson Enligt SoL 5 kap. Alla personer som får äldreomsorg ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. För att uppnå det ska äldreomsorgen bland annat värna och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2013-06-05 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2013-06-05 1 Kommunala Pensionärsrådet 2013-06-05 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Duvan, Stadshuset, Laholm kl 09.00 12.25 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Stina Lindberg, PRO Birgit Hansson, PRO Arne Andersson,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd:

Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Vård- och omsorgsboende: Frösunda Äldreboende - Somatisk Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista Avtalspart/Nämnd: Attendo Sverige AB/Rinkeby-Kista sdn Verksamhetschef/enhetschef: Eva-Lena Erngren

Läs mer

6 Remiss från socialdepartementet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet

6 Remiss från socialdepartementet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2012-04-24 Tid 2012-04-24, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 3 Ärenden Justering 1 Rapport kring hälso- och sjukvård 2 Information från

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2013-02-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:3, kl 16:00-18:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Martin Koff

Läs mer

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Hallens vård och omsorgsboende 15710-5 AL-SE e-blankett Britt Wahlström 2014-02-24 1(8) Förkortningar HSL Hälso- och sjukvårdslagen SOL Socialtjänstlagen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-10-19 Kommunala Pensionärsrådet 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Kommunhuset, Norrtäljesalen Onsdag 19 oktober kl.13.00-15.20 enligt bifogad närvarolista Tomas Sjöberg, sekreterare Eva

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Välkomna! Qulturum, Landstinget i Jönköpings län. Joakim Edvinsson, Sjuksköterska, Utvecklingsledare

Välkomna! Qulturum, Landstinget i Jönköpings län. Joakim Edvinsson, Sjuksköterska, Utvecklingsledare Välkomna! Joakim Edvinsson, Sjuksköterska, Utvecklingsledare I siffror 45000 äldre/år vårdas pga fallolycka i slutenvården Cirka 1500 äldre personer avled 2011 Sverige pga fallolycka (Socialstyrelsen 2011)

Läs mer

Information från. Anhörigstödet. våren 2016

Information från. Anhörigstödet. våren 2016 Information från Anhörigstödet våren 2016 Hej! År 2015 går mot sitt slut, och det är dags att summera och planera inför nästa år. Året som gått har bjudit på många trevliga möten med er som är anhöriga

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2013-10-08. Hamngatan 12, Tingsön

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2013-10-08. Hamngatan 12, Tingsön PLATS Hamngatan 12, Tingsön KL 13,15 16,45 Ordförande Robert Sten Ingemar Dahlström, PRO Doris Carlsson, PRO Laila Nydahl, PRO Bertil Larsson, SPF Elisabeth Karlsson, SPF Hans Lundgren, SKPF Suppleanter

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Jean-Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.10 ande Tuva Lund (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larssson (M) Inger Grönberg (MP) Thomas Karlsson (TUP) Jean-Pierre

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse ÅNGARENS ÄLDREBOENDE

Patientsäkerhetsberättelse ÅNGARENS ÄLDREBOENDE Patientsäkerhetsberättelse 2016-02-29 Patientsäkerhetsberättelse för ÅNGARENS ÄLDREBOENDE Avseende verksamhetsåret 2015 Bakgrund Den 1 januari 2011 började patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL att gälla.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 1(10) Omsorgsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Datum och ansvariga för innehållet 2016-03-11 rev. ON 2016-03-31 Maja Sandström-Olsson MAS, Anneli Flink MAR Verksamhetschefer Hälso- och sjukvård

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Malmö stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde

Malmö stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde Malmö stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-09-30 1.0 Jesper Theander Stadskontoret Avdelningen för integration och

Läs mer

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF)

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-12-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, kl 17:00-19:30 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Karin

Läs mer

Hälsoteket i Angered

Hälsoteket i Angered A K T I V I T E T S P R O G R A M V I N T ER Hälsoteket i Angered VÅR 206 25 januari 23 juni VÅ R H Ö ST S O M M A R Lina Helena Ulrika Jennifer Mageda INNEHÅLL SID Drop-in hälsa och FaR Fysisk aktivitet

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 17:00-20:00 ande Ebba Östlin (s), ordförande Urban Eriksson (SRF) Anna-Maria Engqvist (s) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi)

Läs mer

PROTOKOLL Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2012-12-13

PROTOKOLL Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2012-12-13 1 (15) Paragrafer 39-49 Plats och tid Vita Villan, kl 09.00-12.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Hans-Bertil Sinclair (m) ordförande

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1 Patientsäkerhetsberättelse 2016 Björkgården A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2015 Avvikelser Samtliga avvikelser registreras i vår interna web baserade verksamhetsuppföljning

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 3 2016 Sida 1 (7) 2016-04-05 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 5 april 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre 2010-2014

Bättre liv för sjuka äldre 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre 2010-2014 Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg Optimal läkemedelsbehandling Vårdpreventivt arbetssätt En god demensvård Sammanhållen

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Mötesdatum 2014-03-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Jakob Etaat (sekreterare) Kajsa

Läs mer

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats VERKTYGSLÅDAN För en hälsofrämjande arbetsplats ARBETSGRUPPEN Gruppövning / Hälsokorset Hälsokorset är bra att fundera runt när man pratar om hälsa och vad det är. Linjen från vänster till höger symboliserar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Helene Sandqvist Benjaminsson Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Pensionärsrådet. ANSLAG/BEVIS Pensionärsrådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2014-03-12. Sida 1 av 13

Pensionärsrådet. ANSLAG/BEVIS Pensionärsrådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2014-03-12. Sida 1 av 13 1 av 13 Plats och tid Kommunhuset, Skurup kl. 13.30-16.00 Beslutande Ordförande Kerstin Löfström (PRO) Lilli-Ann Qvillberg (PRO) Ulla Olsson (PRO) Maj-Britt Hansson (PRO) Eva Sandberg (PRO) Gerd Ohlsson

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) Sekreterare Paragrafer 17-23 Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS

Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) Sekreterare Paragrafer 17-23 Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Antra Johansons-Rantins (M), Sven-Arne Lindblom

Läs mer

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-20:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF Maj-Britt

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordf 1 (16) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 14.00-16:40 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf Elisabeth Holmer (S),

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde

Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde 5 januari 2011 Personal och verksamhetsutveckling Karin Laurin Länsstyrelsen i Stockholm Redovisning statsbidrag Haninge kommun som finskt förvaltningsområde Samråd Ett viktigt inslag i regeringens strategi

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 10 maj 2016

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 10 maj 2016 Pensionärsrådet Protokoll nr 4 2016 Sida 1 (6) 2016-05-10 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 10 maj 2016 Förvaltningen, Besöksrum 1. Kl. 10.00 12.00 Närvarande Rolf Lindquist ordförande

Läs mer

Minoritetspolicy för Hällefors kommun

Minoritetspolicy för Hällefors kommun Dokumenttitel Minoritetspolicy för Sida 1(5) Typ av styrdokument Policy Ansvarig utgivare Kommunfullmäktige Ansvarig författare Samordnare Finskt förvaltningsområde Giltighetsdatum 2015-03-24 Dokumentförteckning

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15 Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15 Paragrafer 55-69 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

Eva Nilsson, Verksamhetschef VoO Annika Ode, Avdelningschef 2 Caroline Engström, Sekreterare. Caroline Engström. Sten Fransson.

Eva Nilsson, Verksamhetschef VoO Annika Ode, Avdelningschef 2 Caroline Engström, Sekreterare. Caroline Engström. Sten Fransson. Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 15.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Jonas Ås (S) Maria Rönnehäll (S) Karina Nykvist (V) Per-Olov

Läs mer

Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Kommunala pensionärsrådet 2015-02-03 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, Alytus 2:2, kl 16:00-18:00 Beslutande Tuva Lund (S) ordförande Jean Pierre Zune (PRO Tumba) Anny Mejdahl

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-12-04 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Konsthallen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Stig Hallstensson (S) erästtare för Carina Sätterman (S) Bernt Fägerås,

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Pia Carlström (V) Petja Svensson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Kultur och fritidsnämnden 2014-03-17

Pia Carlström (V) Petja Svensson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Kultur och fritidsnämnden 2014-03-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Tumbascenen, Utbildningsvägen 2 i Tumba, kl 19:00 ande Bim Eriksson (S), ordförande Deniz Bulduk (MP) Petja Svensson (M), 2:a vice ordförande Pia Carlström (V)

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet 2011-09-28 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet 2011-09-28 1 2011-09-28 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 13 Samhällsbetalda resor, information 14 Folkhälsa i Härjedalen 15 Mentor Sverige 16 Information om elöverkänslighet och boende 17

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef:

Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Vård- och omsorgsboende: Sofiagården - Somatisk/Demens Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm Avtalspart/Nämnd: Vingslaget Omsorgs AB Verksamhetschef/enhetschef: Maj-Lis Johansson för personer med

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Jan Ekström, mötessekreterare Marie Lackenbauer, programområdeschef

Jan Ekström, mötessekreterare Marie Lackenbauer, programområdeschef Plats och tid Lokal Gripen Gislaved, kl. 08.30-11.20 Beslutande Bengt Petersson, ordförande Kjell Thelin, socialnämnden Gunnel Augustsson, kommunstyrelsen Ulla Petersson, SKPF Lennart Häger, SKPF Ingrid

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-12.00 Närvarande Birger Svensson Äldrenämnden, ordförande Sune Håkansson Äldrenämnden Bo Johansson Äldrenämnden Åke Olsson PRO Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-11-28 1 (11) Plats och tid Mogårdens samlingssal, torsdag 28 november 2013, kl 12:00 15:40 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist,

Läs mer

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Söder

Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Söder 1 (7) Sjukvårdsstyrelse Söder Sammanträde i Sjukvårdsstyrelse Söder Datum Tid 14.00 15.50 Plats Södertörnssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (M) Gunilla Helmerson Ordförande (FP) Ninos

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Bäckaskogs slott, Kristianstad, klockan 13.00-15.45. ande Bo Silverbern, Ordförande (M) Elsa Christersson (Mp) Bo Larsson (Sd) Sylvia Olander (M) Marianne Eriksson,

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer