HÄNDIGT. en guide för dig som gillar att jobba med händerna 0 (56)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄNDIGT. en guide för dig som gillar att jobba med händerna 0 (56)"

Transkript

1 HÄNDIGT en guide för dig som gillar att jobba med händerna 0 (56)

2 FÖRFATTARE Hilkka Leppänen hantverksledare Johanna Haanpää ergoterapeut Reumaförbundets Rehabiliteringscenter Apila Kangasala Stora Robertsgatan A Paasivuorigatan 2 A Helsingfors Helsingfors tel. (09) tel. (09) fax. (09) (56)

3 I N N E H Å L L INLEDNING 4 1. BESKRIVNINGAR Decoupage Påtning Påtning Påtbräda av trä Påtbräda av faner Pärlarbeten Ängel av pärlor Tovning Traditionell rulltovning med vatten och såpa Tova pärlor Tova i tvättmaskin Nåltovning Tova i pepparkaksformar Tova på tyg Tova med stomme Tygtryck Schablontryck Trycka med kontaktplast, s.k. landskapstryck Växttryck Hantverk i naturmaterial Fågel av ris Hjärta av ris Tickor, grenar av torrfura och drivved Måla på stenar Mosaik Sömnadsarbeten Havrepåse Glidlakan V-kudde Blommor av papperssnöre Blommor av papperssnöre 22 2 (56)

4 Ram för blomma av papperssnöre Porslinsmålning Porslinsfärger som bränns i vanlig ugn Schablontryck Transferark Flätning Nyckelring av fantti, tovat ullgarn Korg av kaffepåsar Pannunderlägg av fantti Pannunderlägg av kaffepåsar Snickeriarbeten Enkel blomlåda för utomhusbruk Klockor och termometrar Bokstöd Smycken Hängare för nycklar och andra små föremål Välkomstskylt för dörr eller trädgård Måla eller dekorera färdiga föremål i trä Arbeta med lera och massa Hemgjord massa Lerarbeten med platteknik Sidenmålning Skrynkling Knytbatik INKÖPSSTÄLLEN FÖR HOBBYMATERIAL ATT BEAKTA NÄR DU ARBETAR MED HÄNDERNA Problem med funktionsförmågan i händer hos reumatiker Arbeta ergonomiskt Arbetsredskap och hjälpmedel Inköpsställen för arbetsredskap och hjälpmedel Gympa för stela fingrar 39 Bilaga 1. Det är lätt att vända sig på ett glidlakan 40 Bilaga 2. V-kudde 42 Bilaga 3. Modell för bokstöd 44 Bilaga 4. Gympa för stela fingrar 45 3 (56)

5 4 (56)

6 INLEDNING Att använda sin egen kreativitet och att genomföra sina idéer är avslappnande, minskar stress och förbättrar koncentrationen. Så beskriver en rehabiliteringsklient sina erfarenheter av handarbete Den ledande tanken med denna guide är att visa att vi med våra egna händer faktiskt kan tillverka saker som gläder både oss själva och andra. Alla är inte födda med rätt handlag och hos en del kan en sjukdom begränsa handens funktion. Vi tror dock att var och en av oss kan hitta något som vi är intresserade av och som bereder oss själva glädje. Denna guide är avsedd som drivfjäder för trevlig gruppverksamhet inom Reumaförbundet i Finlands medlemsföreningar. På Rehabiliteringscenter Apila har hobbyarbeten och olika hand- arbetsformer redan länge använts som terapi och fritidssysselsättning vid sidan av rehabiliteringen. Att arbeta med händerna ger impulser, för bort tankarna från sjukdom och smärta och erbjuder omväxling i vardagen. Att pillra och knåpa är samtidigt en naturlig form av fingergympa för dem som har dåliga fingrar, något som reumatiker ofta har. Vid sammanställningen av denna guide har vi försökt beakta eventuella begränsningar i handens funktion. Guiden innehåller beskrivningar från många olika områden inom handarbete och hantverk och i den presenteras modeller som människor med olika färdighetsnivåer kan utföra. Förutom beskrivningar ger guiden tips på ergonomiska arbetsmetoder och hjälpmedel för att bespara lederna. Målet är att sporra folk att göra saker tillsammans och att skapa en arena för kamratstöd när man jobbar tillsammans diskuterar man automatiskt också erfarenheter i vardagen och samtidigt stödjer man och ger råd till sina vänner och bekanta. Och det viktigaste av allt det är alltid roligare att jobba i grupp än ensam! Delad glädje är dubbel glädje. Känslan av tillhörighet och gemensamma mål eller teman gör vardagen meningsfull. Guiden är en del av Reumaförbundet i Finland rf:s, Förbundet för hemslöjd och konsthantverk Taito rf:s och OK-Studiecentralens gemensamma projekt Händiga händer. Guiden är ett resultat av samarbetet mellan handarbetsledaren och ergoterapeuten på Apila. Inom ramen för projektet Händiga händer har olika workshopar i idékläckning anordnats på olika håll i landet. I workshoparna har föreningarnas medlemmar fått syssla med olika hobbyarbeten och därmed fått med sig olika idéer att förverkliga i de egna föreningarna Vi hoppas att de beskrivningar som finns i denna guide kan inspirera grupper såväl som gruppledare att börja jobba, anpassa idéerna till sina egen förmåga och att söka nya idéer. Nu är det igen trendigt att jobba med händerna och det finns en hel del litteratur i ämnet. I grupperna hittar deltagarna säkert också nya användbara sätt att hantera material. Idéer som först känns helt hopplösa kan ge upphov till mycket gott när en stor grupp är med testar och kläcker idéer kring temat. Vi önskar er alla mycket glädje och lyckade erfarenheter och framför allt gör saker tillsammans! 5 (56)

7 1. BESKRIVNINGAR 1.1. Decoupage Decoupage är en gammal dekorationsteknik som blivit populär igen. Numera används servetter att dekorera olika ytor med. Med servetter får man lätt till stånd dekorativa bilder. Man fäster servetten på föremålet med hjälp av lack. Eftersom servetten är så tunn, går den att fästa osynligt så att den ser handmålad ut. Med denna teknik kan man dekorera föremål av trä, stenar, lerkrukor, tyg, ljus, porslin, glas och kort. Man bör komma ihåg att det finns olika typer av fästlack för olika typer av material. Material: hobbyfärger, decoupagelack eller vanligt vattenlösligt lack (hobby- eller möbellack), servetter och pensel. Grundmåla föremålet med ljus färg och låt torka. En tunn servett syns inte på mörk botten, eftersom den på grund av sin tunnhet släpper igenom färg. Riv eller klipp ut en figur från servetten. Lösgör alla servettlager bakom bilden. Placera figuren på föremålet och stryk på limlack från mitten ut mot kanterna. På detta sätt får du bort luften underifrån och det blir färre veck på ytan. Om du använder större figurer lönar det sig att stryka lack också under figuren, varefter du placerar figuren på lacket och trycker på med en torr pensel eller med fingrarna. För att få en hållbar yta måste du också stryka på lack ovanpå bilden. I stället för limlack kan du använda vanligt lack eller utspätt lim (Erikeeper). På tyg, porslin, glas och ljus används särskilt lack avsett för dessa ytor. Sådant lack säljs i hobbyaffärer Påtning Påtning är ett sätt att sticka med hjälp av ett specialredskap som kallas påtbräda. Påtbrädan kan vara rektangulär eller rund. Man kan själv tillverka den av faner och rundstav eller av två plankbitar och spik (se kapitlen 1.2.2, 1.2.3). På påtbrädan kan tapparna ligga mittemot varandra eller gå omlott beroende på modell. Påtbrädans storlek och antalet tappar avgör hur breda handarbeten det går att göra med den. Färdiga påtbrädor kan man bl.a. köpa på Sokeva och affärer som säljer Sokevas produkter. Påtning passar för tillverkning av halsdukar, västar, sjalar, mössor, barnfiltar och andra arbeten med enkla former. Tekniken är den samma som hos en stickmaskin. Arbetet växer fram i påtbrädans mittparti och vid kanterna kan man göra hoptagningar eller ökningar. Tekniken passar också bra för personer som bara kan använda en hand. Påtning sker i två moment. I det första momentet trär du garnet runt tapparna. Beroende på modell träs garnet på olika sätt. Fäst garnändan genom att knyta eller tejpa fast den runt brädan. Trä garnet två 6 (56)

8 varv enligt modellen. Linda garnändan några varv hårt runt brädan innan 1. du börjar lyfta öglorna. 2. I det andra momentet lyfter du garnöglorna antingen med en virknål eller med en sticka. Av de två öglorna på samma tapp lyfter du den undre öglan över den övre öglan och trappen och släpper av öglan vid brädans mitt Börja lyfta från den kant där garnet finns. Lyft öglorna i framkanten först, varefter du vänder brädan och fortsätter att lyfta öglor på bakkanten. När samtliga tappar har endast en ögla kvar, trycker du ner det garn som nu finns i mitten av brädan ut genom springan genom att föra virknålen från brädans ena kant till den andra. När arbetet framskrider kan du också underifrån dra handarbetet neråt efter varje varv. Fortsätt arbetet genom att trä ett nytt varv garn runt tapparna och därefter lyfta upp de undre öglorna över de övre. Du kan öka antalet maskor genom att trä garn över fler tappar mot kanterna. Hoptagning kan ske antingen i kanten eller i mitten av arbetet (ex. för halsöppning). Lyft upp den ögla som du ska ta ihop över följande ögla. När du avslutar arbetet lyfter du samtliga öglor från sina tappar och virkar ihop dem med start från kanten. Källa: Waldemar Buhder, Suuri askartelukirja, WSOY 1960 Mera beskrivningar: Bärbi Luther, Harppuneulonta PÅTBRÄDA AV TRÄ Material: en tunn bräda, 2 st. långa skruvar, 6 st. muttrar som passar skruvarna, spik, såg och hammare. Såga två lika långa stumpar av brädan. Spika fast spikarna längs med brädans kant vid samma avstånd från kanten (5 mm) och med samma avstånd från varandra (2 cm). Borra lämpliga hål för skruvarna, två stycken på vardera brädan på samma ställe. Fäst brädorna med spiksidorna mot varandra med skruvar (skruv, bräda, mutter, litet mellanrum vid behov, mutter, bräda, mutter) Med hjälp av skruvarna och muttrarna kan du reglera springan mellan brädorna. 7 (56)

9 Påtbräda av faner Material: 4 eller 6 mm tjockt faner, en 4 mm (diameter) tjock rundstav, figursåg och borr. Såga en botten av faner enligt modellen. Borra hål för tapparna (hålavstånd 5 mm från tappkant till tappkant) och såga 3 cm långa bitar av rundstav, som du fäster i hålen med lim. Kom ihåg att sandpappra alla delar innan du fogar ihop dem PÄRLARBETEN Av pärlor kan man tillverka många olika typer av hantverk. Traditionellt har man använt pärlor till smycken så som örhängen, armband, hals- och hårsmycken. Man kan också göra andra prydnader och maskotar av pärlor. Mobiltelefonsmycken har bl.a. blivit populära. Pärlarbeten kräver en viss fingerfärdighet, men är samtidigt ypperlig fingergympa. Det finns speciella pärlbrädor på vilka man kan placera pärlorna enligt önskat mönster. Pärlor kan träs på olika typer av trådar, ex. metrev, gummitråd av olika tjocklek, vaxsnöre, läderband, metalltråd eller smyckesvajer. När du trär pärlor på snören lönar det sig att applicera lim på snörändan så att den blir styv. Detta förhindrar snöret att rispas upp och gör det lättare att trä på pärlorna. Det lönar sig alltid att tejpa andra ändan av snöret med målartejp så att pärlorna inte trillar av. Det är ofta svårt att få små pärlor att hållas mellan fingrarna, men det går lätt att plocka upp dem direkt ur asken med snörändan. När du gör örhängen kan du fästa piggen i bordet med häftmassa (Sinitarra). Därefter är det lätt att trä på pärlor antingen med en eller två händer. Kom ihåg att ha en god arbetsställning när du utför precisionsarbeten (också nackens ställning) och att ha stöd för underarmarna för att minska belastningen på axlarna. Pärlarbeten påverkas förmodligen mest av modet. Vid olika tidpunkter görs olika typer av arbeten. Det lönar sig att bekanta sig med branschens litteratur och följa modet när man planerar smyckesmodeller. Smycken tillverkade av olika typer av pärlor har varit populära på senare tid. 8 (56)

10 Ängel av pärlor Material: tunn metalltråd, kristallpärlor 6 mm eller motsvarande, små mellanpärlor och en 10 mm kristallpärla till huvud. Av metalltråden behövs en ca 70 cm lång bit. Tillverkningen börjar från fållen och går uppåt (bild 1). Trä sju kristallpärlor på tråden och placera dem i mitten av tråden. Trä en liten pärla i varje ända av arbetet. I den ena trådändan trär du sedan sex kristallpärlor, varefter du trär in den andra trådändan genom de sex pärlorna från motsatta ändan. Spänn trådarna (bild 2). bild 1 bild 2 Trä återigen en liten pärla i varje ända. Trä därefter fem kristallpärlor på den ena trådändan och fortsätt arbetet på samma sätt tills endast en kristallpärla återstår. Kom ihåg de små pärlorna i bägge ändarna av varje varv. Du har nu gjort ängelns klänning. (bild 3) bild 3 Följande moment är att tillverka vingarna. På båda trådändarna trär du 20 små pärlor. Du fäster vingarna genom att trä tillbaka trådändarna korsvis genom den översta pärlan i klänningen. (bild 4) bild 4 Nu går trådarna parallellt och du trär en liten pärla som blir ängelns hals och en stor kristallpärla som blir ängelns huvud. Till glorian behövs 12 små pärlor som du trär på den ena trådändan. Därefter snor du trådarna runt varandra vid basen av glorian. Forma glorian ovanför huvudet och tvinna en upphängningsögla av den resterande tråden. (bild 5). bild 5 Med denna beskrivning som grund och genom att använda olika typer av pärlor kan du tillverka änglar med varierande utseende. 9 (56)

11 Pärlor är dyra, men på loppmarknader kan man göra fynd. Att plocka isär gamla oanvända pärlband och använda pärlorna på nytt är återvinning på bästa sätt Böcker om pärlarbeten: Bellingham, Glover, Hewitt, Helmityöt, KUSTANNUS MÄKELÄ OY 2004 Annika Larsson, Ihanat korut, Minerva 2006 Dorothy Wood, Uudet ja upeat helmityöt, KUSTANNUS MÄKELÄ OY TOVNING Tovning är av tradition ett blött och kladdigt arbete, som kräver mycket kraft i händerna, men också ihärdighet. Tekniken har dock varit mycket på tapeten på senare tid. Här presenteras tovningstekniker som är litet lättare att utföra, varav den nyaste är nåltovning. Det finns ullgarn i en massa olika färger, vilket gör det möjligt att hitta på en hel del olika mönster. Beroende på teknik krymper ullgarnet procent under själva tovningen Traditionell rulltovning med vatten och såpa Tekniken passar bäst för tillverkning av scarfar och ylletyg. Som grund kan du också använda sidenchiffong på vilken du placerar ullen. För att få ett vackert fall, bör ullagret dock inte vara för tjockt. Material: tovningsull, tallsåpa eller Marseille-tvål, bubbelplast eller tyg (gammalt lakan), sprejflaska samt en plastklädd papprulle lika bred som arbetet. Bred ut bubbelplasten på ett bord. Placera ut några tunna lager med ullsjok ovanpå varandra i önskat mönster. Se till att fibrerna går korsvis. Fyll därefter sprejflaskan med varmt såpvatten och spreja tills ullen blir våt. Rulla bubbelplasten som ullen ligger på runt en papprulle som du täckt med plast och fäst med målartejp eller snöre så att rullen inte går upp. Rulla rullen fram och tillbaka på bordet, antingen med händerna eller med underarmarna, eller på golvet med fötterna i åtminstone en timmes tid. Här får du samtidigt gympa för dina händer eller fötter. Kom ihåg att pausa eller växla mellan händer och fötter. 10 (56)

12 En halv timme efter att du börjat rulla lönar det sig att öppna rullen och kontrollera hur långt tovningen framskridit. Tovningen är dock inte klar ännu. När du rullar ihop arbetet igen, lönar det sig att rulla från andra hållet, så tovas arbetet lika från bägge ändar. Öppna rullen när ullen är tillräckligt bra tovad, d.v.s. när ullfibrerna inte längre lossnar från varandra när du drar i dem. Därefter börjar du valka tygstycket till exempel genom att gnugga det mot en gammaldags tvättbräda eller genom att massera och pressa det mot ett bord så att det blir stadigt. I följande arbetsmoment tvättar du stycket turvis i kallt och hett vatten några gånger. Om du använder sidenchiffong bör du notera att siden inte tål alltför hett vatten. Tygstycket filtar sig ännu i detta skede. Samtidigt sköljs såpvattnet ur ullen Tova pärlor Fördelen med att tova pärlor är att det är en tämligen lätt form av våttovning och kräver inte mycket handstyrka. Börja med att ta ett litet sjok tovningsull. Kom ihåg att arbetet krymper under behandling. Forma en boll av ullen med händerna. Doppa därefter bollen i såpvatten och börja sedan rulla den med händerna. Ullen börjar filta sig rätt fort. Fortsätt att rulla tills ullfibrerna inte längre lossnar från varandra när du drar i dem. Tvätta slutligen bollen turvis i kallt och hett vatten några gånger. Gör fler pärlor och trä dem på ett snöre med hjälp av nål och tång. Du kan också knyta knutar i snöret mellan pärlorna Tova i tvättmaskin Både maskin- och handstickade ylleplagg (t.ex. loppisfynd) eller -accessoarer kan tovas i tvättmaskin i 40 eller 60 grader. Det lönar sig att börja med det lägre gradantalet så att tygstycket inte tovas för mycket. Ylleplagget måste till största delen innehålla ull och får inte vara behandlad att tåla maskintvätt. Plagg av konstfiber tovas inte vid tvätt. Du kan också pröva att filta en gammal ylletygsjacka i tvättmaskin. Forma tyget i vått tillstånd till rätt storlek och form genom att töja det ordentligt. När du tovar tredimensionella tygstycken, lönar det sig att lägga ett tyg eller plast in i tygstycket så att det inte tovas ihop helt. Tovade tygstycken repas inte upp när du klipper i dem. Det går bra att sy accessoarer, västar, tossor, väskor och olika förvaringspåsar (t.ex. toalettväskor och mobiltelefonfodral) av tovat tyg. Vill du ha en luddig yta borstar du det tovade tyget. 11 (56)

13 Filttofflor Material: en gammal ylletröja eller annat stickat plagg, tvättmaskin, sytråd och nål (symaskin) stoppnål, ullgarn. överdel sula Mall för toffelmönster Beskrivning: Tova den gamla ylletröjan i tvättmaskin i grader. För att få ett mönster i rätt storlek placerar du din fot på papperet och ritar en sömsmån på några centimeter runtom. Vid hälen kan man korta av litet och i stället öka längden på överdelen. Vik tyget dubbelt och klipp till delarna till tofflorna. Sy överdelens bakre söm på maskin, tofflans bägge sidor var för sig. Foga ihop överdelens halvor med varandra, med avig-sidorna mot varandra och fäst dem i sulan med knappnålar. Tråckla vid behov. Sy ihop delarna cirka en halv centimeter från kanten (sömmen ska synas). Använd ullgarn och en stoppnål och sy kanterna med knapphålsstygn. Snygga också till öppningen. Tofflorna kan dekoreras med nåltovning, pärlor eller paljetter. Källa: Anu Harkki, Puikoissa, OTAVA Nåltovning Nåltovning är en teknik som används för att tillverka små tovningsarbeten och dekorationer utan vatten och såpa. Med nåltovning blir resultatet inte slitstarkt, utan passar bäst som prydnad. En filtnål är vass, så det gäller att akta fingrarna när du använder en sådan. Håll nålen så rakt som möjligt när du tovar, så att den inte går av. 12 (56)

14 Material: filtnål (finns i hobbyaffärer och eventuellt i tyg- och knappaffärer), tovningsull, tovningsunderlag av skumgummi eller cellplast, pepparkaksformar eller filttyg. Som tyg kan du också använda en linnepläd eller något annat mjukt ylletyg. I hobbyaffärer finns också hållare som gör det lättare att reppa nålen. Bild: Liisa Tervinen/Designhuone En dylik hållare kan du själv tillverka genom att trä en stor pärla på eller tejpa en bit skumgummi runt nåländan (se bild). Korken från en flaska mousserande vin fungerar också bra. Skär korken itu, gröp ur för nålen, placera nålen mellan halvorna och limma ihop dem igen. Det fungerar också med vanliga korkar. Gör ett hål i korken (i längdriktning, ungefär till mitten av korken) med en vass nål. Lägg in nålen i hålet. Var försiktig så att nålen inte går av. Större marketer och hobbyaffärer säljer också filtnålshållare Tova i pepparkaksformar Placera pepparkaksmåttet ovanpå tovningsunderlaget och fyll med ull. Du kan fylla på med ull vart-efter arbetet framskrider. Stick med nålen rakt ner i ullen, se upp så att du inte sticker i formen, för då händer det lätt att nålen går av. Ju mer du sticker i ullen, desto bättre blir resultatet. Vänd på arbetet emellanåt så att tygstycket tovas från båda sidorna. Sluta när du är nöjd med resultatet, som antingen kan vara mjukt fluffigt eller hårt. På detta sätt kan man åstadkomma olika former beroende på pepparkaksform. Färdiga arbeten kan man hänga upp i fönster eller i trädgrenar eller använda som dekoration i kransar m.m Tova på tyg Placera ett tygstycke (filttyg, torvtyg) på tovningsunderlaget och ullsjok i önskat mönster ovanpå det. Om du tycker att det är svårt att göra de figurer du vill ha, kan du använda pepparkaksformar som hjälp. Därefter börjar du tova genom att sticka med nålen på figuren. Lägg på mera ull allteftersom arbetet framskrider tills du är nöjd med resultatet. Du kan göra kort eller små tavlor genom att klistra upp tyget på kartong. 13 (56)

15 Tova med stomme Böj en figur (djur, tomte, blomma m.m.) av t.ex. en piprensare. Linda därefter ull runt piprensaren så att denna blir helt dold. Placera sedan arbetet på ett tovningsunderlag och börja sticka i ullen med en filtnål. Se till att inte sticka ända ner till metalltråden inne i piprensaren, för nålen går lätt av om den stöter mot hårt material. Stick med nålen hela vägen runtom så att du får en rund och tredimensionell form på arbetet. Genom att lägga på mera ull, får du givetvis en större figur. Du kan tova t.ex. kronblad eller tomtens luva separat och sedan foga ihop dem med det färdiga arbetet genom nåltovning. Om du vill ha ett ännu tätare slutresultat, kan du ytterligare tova arbetet med såpa och vatten. Börja med att försiktigt gnugga in såplösningen i arbetet med händerna. Ju mer tovat arbetet blir, desto kraftigare kan du gnugga. Tvätta till slut arbetet turvis med hett och kallt vatten några gånger. Ytterligare tovningstips: Gulbransen Saetre Huovutuksen uudet ideat, KUSTANNUS MÄKELÄ OY 2004 Harris Gillian, Huovutus on hauskaa, KUSTANNUS MÄKELÄ OY 2007 Menttu Tupu, Mäkelä Tiina, Huopakirja, OTAVA 2007 Mäkelä Terttu, Lampinen Leena, Neulahuovutus, WSOY 2005 Sinco, Pienet huopahauvat, WSOY 2007 Talvitie Tuulikki, Peikko ja pellavaenkeli, TAMMI TYGTRYCK Tygtryck är en teknik som passar de flesta, oberoende av ålder eller funktionsförmåga. Med tygtryck får man lätt till stånd imponerande resultat och eftersom tekniken är så lätt, blir det svårt att sluta när man väl börjat med den! För tygtryckning behövs: textilfärg, skumgummi att dutta färgen med, hårtork (som är ypperlig när du ska torka färgen) samt ett strykjärn att fästa färgen med. Tyget bör vara av naturfiber, t.ex. bomull. Vissa färger går också att använda på konstfiber. Det är bra att först tvätta tyget, om det inte uttryckligen är avsett för tygtryck, för att avlägsna appretur och stärkelse, som kan förhindra att färgen fäster. En skumgummipensel (dutta) tillverkar du genom att lägga en bit skumgummi t.ex. i en tom filmburk eller i en bit plaströr (som automatiskt blir ett tjockare skaft att hålla i) eller genom att vika ihop en tunn rektangulär skumgummiskiva två- eller tredubbelt och tejpa runt skaftet. Du kan trycka på örngott, handdukar, sitthanddukar, bakdukar, bordsdukar, t-tröjor och kassar. 14 (56)

16 Schablontryck Färdiga schabloner säljs i hobbyaffärer, järnaffärer och andra affärer eller marketer som säljer tillbehör för målningsarbeten. Du kan också tillverka en schablon själv genom att klippa i plast eller papper. Att klippa kan dock vara rätt jobbigt och kräver en hel del precision. Till schabloner passar t.ex. byggplast, plastfickor, stordior/overheadfilm eller kontaktplast. Plasten bör vara så tjock att den håller formen när du sedan använder den till tryckning. Å andra sidan är det lättare att klippa i mjukare plast. Bilden 15 (56)

17 kopieras på plasten med en spritlöslig filtpenna och klipps ut antingen med en vass sax (Fiskars sax med band eller nagelsax) eller med en vass skalpell eller mattkniv. För personer med svag handstyrka är färdiga schabloner ett bättre alternativ. Börja med att fästa schablonen på tyget med tejp på två kanter. Om du trycker på ett färdigt örngott, en t-tröja eller en kasse, bör du komma ihåg att lägga en kartong eller annat skyddspapper under tyget som du trycker på (t.ex. inne i kassen) för att förhindra att färgen kladdar igenom på andra sidan produkten. Häll upp litet färg på exempelvis ett fat och dutta med skumgummisvampen över hålen på schablonen. Använd endast litet färg åt gången, annars sprids färgen lätt och då blir resultatet inte så lyckat. Om du fått för mycket färg på svampen, kan du dutta med den på ett tomt/rent område på fatet. Prova gärna på ett annat tygstycke först så att du får in rätt teknik. När du tryckt klart, lösgör du schablonen från tyget. Tvätta schablonen med svalt vatten. Du kan komplettera bilden med andra schabloner, men måste först torka den redan tryckta bilden med hårtork. Kom ihåg att till slut härda färgen genom att stryka på den. Låt färgen torka i fred till nästa dag innan du stryker på den. Lägg gärna ett bomullstyg eller värmetåligt papper på bilden när du stryker på den för att undvika att färgen fastnar i strykjärnet. Färger från olika tillverkare kräver olika fixeringstider. Normalt räcker det med att föra strykjärnet över bilden i ungefär en halv minut. Ställ in strykjärnet på full effekt. Kontrollera gärna anvisningarna på förpackningen innan du köper en textilfärg Trycka med kontaktplast, s.k. landskapstryck Klipp ut figurer ur kontaktplast, t.ex. djur eller blommor. Klistra upp figuren på ett tyg och tryck fast kanterna omsorgsfullt så att ingen färg kommer in under plasten. Markera kanterna av hela bilden med målartejp och dutta textilfärg med skumgummi på det avgränsade området. Du kan också dutta på figuren, för kontaktplasten förhindrar att tyget under den färgas. Du kan använda endast en färg eller också använda flera färger. Genom att byta färg i mitten av bilden, får du en horisont i landskapet. Låt färgen torka. Avlägsna kontaktplasten och målartejpen. Kontaktplasten lossnar lätt med hjälp av nål och plocktång. Kom ihåg att liksom vid schablontryck fixera färgen genom att stryka på den. 16 (56)

18 Växttryck Vid växttryck används växter som schabloner. Den bästa tiden för växttryck är i mitten eller slutet av sommaren. På våren är bladen fortfarande rätt små och slokar fort. Bladen står sig inte länge, så de bör plockas precis innan du börjar trycka. Du kan också pressa blad och använda dem senare. Det är dock svårare att använda torra blad eftersom de är så sköra. Bäst resultat får man av löv med kraftiga nerver på undre sidan, t.ex. löv från träd, blåbärsris, hallon- och jordgubbsblad. Dutta färg med skumgummi på bladets undersida t.ex. ovanpå en dagstidning. Placera därefter det färgade bladet på ett tyg med färgen mot tyget. Lägg därefter ett hand- eller hushållspapper ovanpå bladet och tryck med handen ovanpå bladet så att färgen fäster på tyget. Om du har svårt för att trycka, kan du ta hjälp av en kavel eller målningsrulle och rulla så att bladet trycks mot tyget. Lyft sedan försiktigt upp bladet. Du kan fortsätta att trycka med samma blad eller ta ett nytt. Med denna teknik kan man också trycka upp trevliga kort på kartong. Pröva också att trycka på olika sorts papper, t.ex. på en dagstidning, på fibertyg, på pappersavfall från förpackningar m.m. Riv eller klipp ut den tryckta bilden från papperet så att det blir kvar lite papper runt den tryckta bilden. Klistra bilden på en kortkartong. Textilfärg kan också användas för tryckning på kartong och papper. Ett noggrannare tryckresultat får du genom att använda indre färg. Det går också bra att göra växttryck med textilfärg på färgat siden HANTVERK I NATURMATERIAL Naturmaterial är otroligt populära i hobbyvärlden idag och t.ex. kurser där man lär ut videarbeten lockar till sig massor med deltagare. Vide är ett utmanande material och kräver rätt mycket styrka och fingerfärdighet. Av naturmaterialen är björk däremot ett bra alternativ, eftersom det går snabbare att tillverka imponerande saker av björkris också om du är nybörjare. Det lönar sig att ta tillvara björkkvistar på hösten när träden fällt sina löv. Om du plockar dem på hösten och förvarar dem utomhus i en soppåse håller de ända till våren. De bör förvaras svalt och fuktigt. Kvistar som plockas på våren har inte lika lång hållbarhet. Material: sekatör för att knipsa av kvistar med, bindtråd (tunn järntråd), avbitare att klippa av bindtråden med, förkläde (det droppar sav från björk) och gamla läderhandskar, som både skyddar händerna och gör det lättare att greppa riset. Att plocka kvistar, mossa eller lav hör inte till allemansrätten. Man får inte bryta kvistar av levande träd utan markägarens tillstånd. Fällda björkar hittar man lyckligtvis ofta vid elledningar, på byggplatser och andra gallringsområden. 17 (56)

19 Fågel av ris Gör ett knippe av riset. Ju längre kvistarna är, desto tjockare blir knippet. Bind ihop knippet i tjockändan med bindtråd (bild 1). Klipp inte av tråden, utan låt den hänga kvar under hela arbetet. Lägg arbetet åt sidan. Ta en böjlig kvist och nysta ihop den till fågelns mage. Bygg på mer flera kvistar tills du fått ett tillräckligt stort nystan. Lägg nystanet åt sidan, t.ex. under foten om den ser ut att repas upp. Ju större nystanet är, desto större blir fågeln. En tallkotte fungerar också bra som mage. Den är mindre i storlek, men passar bra för en mindre fågel. Ta risknippet och placera det i famnen mellan knäna med tjockändan nedåt och öppna kvistarna utåt från den punkt där de är hopbundna. Placera nystanet i öppningen och stäng igen knippet ovanför nystanet. I detta skede formar du fågeln så att de längre kvistarna löper längs magen och de kortare längs ryggen (bild 1). bild 1 Detta moment kräver mest handkraft. När du fått rätt form på fågeln, lindar du bindtråd runt fågelns mage mot halsen. Fortsätt att linda runt halsen tills du fått önskad längd på den (bild 2). Se till att ha ett stadigt grepp om arbetet och att hålla i trådspolen med hela handen när du spänner tråd en, så att fingerlederna belastas så litet som möjligt. bild 2 bild 3 Klipp bort När fågelns hals är klar, tar du återigen hela arbetet mellan knäna med tjockändan nedåt. Sedan klipper du bort ungefär en tredjedel av kvistarna från mitten av knippet med sekatör, så att huvudet inte blir för stort (bild 3). Dela knippet i två delar. 18 (56)

20 Linda bindtråd runt delen på ryggsidan tills du får en tillräckligt stor hjässa för fågeln. Linda bakåt och fortsätt därefter att linda huvuddelen på magsidan till ungefär halva hjässan. Bind ihop huvuddelarna med bindtråden. Klipp igen bort ungefär en tredjedel av kvistarna från mitten av knippet, så att fågelns näbb blir litet smalare. Linda resten av kvistarna ihop med bindtråd till en näbb. Forma stjärten med sekatör. Ta två tjockare kvistar och klipp dem till ben. Trä in kvistarna på bägge sidorna om magen. Genom att byta plats på benen kan du variera fågelns ställning Hjärta av ris Ett hjärta av ris passar bra som dörrdekoration och är både lätt- och snabbtillverkad. Gör två lika stocka knippen av långa, böjliga kvistar. Först gör du hjärtats ena halva. Bind ihop knippet med bindtråd i tjockändan. Böj toppen mot tjockändan och bind ihop. Den andra halvan görs likadant, men spegelvänt. Bind ihop delarna med varandra och dekorera med toppkvistar vid behov. Avsluta med ett vackert band där du bundit ihop kvistarna. På baksidan av hjärtat fäster du järntråd med vilken du binder ihop halvorna med varandra. Med samma järntråd gör du en ögla så att du kan hänga upp hjärtat på t.ex. en dörr Tickor, grenar av torrfura och drivved Av souvenirer från utfärder ute i naturen kan man tillverka olika arrangemang, väggdekorationer och bordsdekorationer för fester. Tickor och grenar kan dekoreras med smått pynt. Kottar, lavar, torkade växter och små stenar kan också användas som dekoration i olika arrangemang. Man kan måla kottar och stenar och genom att använda filttyg, pälsbitar och pärlor t.ex. tillverka tomtar och troll av dem. 19 (56)

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

Girlang med tygblommor

Girlang med tygblommor Girlang med tygblommor Det finns ofta lådvis av tygblommor på loppiset. Köp loss en låda av dem och gör girlanger, eller varför inte kransar att ha i håret. ett gäng tygblommor snöre eller tråd eventuellt

Läs mer

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Inspirationshäfte Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av ROLIGA RAMAR PAPP-PYSSEL MÅLA PÅ KLÄDER SÖTA SMYCKEN HÄFTIGA HANDAVTRYCK FINURLIGA FIGURER PILLIGT PYSSEL

Läs mer

HUR ANVÄNDS VAX? TRÅDEN DRAS ÖVER VAXET TVÅ TRE GÅNGER. OM VAXET ÄR MYCKET HÅRT KAN DU SEDAN DRA - 32 - - 17 -

HUR ANVÄNDS VAX? TRÅDEN DRAS ÖVER VAXET TVÅ TRE GÅNGER. OM VAXET ÄR MYCKET HÅRT KAN DU SEDAN DRA - 32 - - 17 - STYGN SOM MÖJLIGT DÄR DE KAN SYNAS FRÅN RÄTAN. MEDAN DE ANDRA STYGNEN SOM LÄGGS PRECIS I FÅLLENS VECK GÖRS LÄNGRE, ALLTEFTER TYGSORT. KORSAD FÅLLSÖM HUR ANVÄNDS VAX? OBSERVERA ATT DU SYR SÖMMEN FRÅN DIG

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion

Elbilstävlingen. Tilläggsuppdrag till. Magneter och Motorer. och. Rörelse och Konstruktion 060508 Elbilstävlingen Tilläggsuppdrag till Magneter och Motorer och Rörelse och Konstruktion Av: Pauliina Kanto NO-lärare och NTA-utbildare, Håbo kommun 1 Inledning Dessa tilläggsuppdrag passar utmärkt

Läs mer

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Påskpyssel Roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av Påskbild med handavtryck 1. Tryck din hand mot Giant Washable inkpad och sedan mot det vita pappret. 2. Gör samma sak med tummen,

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK

VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK A B D C E F SV VIKTIGT: SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Allmänna säkerhets- och användingstips: Säkerhet Läs användningsinstruktioner och se på bilderna innan du börjar använda bärsjalen. Det följer med speciella

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Fräcka ramar och söta små askar!

Fräcka ramar och söta små askar! SK-0062 Spara dina små saker i en liten ask! Kanske har du små saker som du vill förvara på ett speciellt ställe utan att de kommer bort? Den här gången får du göra egna fina askar som kan dekoreras och

Läs mer

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER YD Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL SOM

Läs mer

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL 91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL E A D C B Version 1 91173 I VÄNTAN PÅ JULEN GARNKVALITÉ (A-C) Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) GARNALTERNATIV (A-C) Super Soft Cotton GARNKVALITE (D)

Läs mer

Gardinguide. Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning

Gardinguide. Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning Gardinguide Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning Antal längder...sida 3 Bottensöm...sida 6 Bredd...sida 7 Breddrapport...sida 7 Dra för...sida 2 Gardinluft...sida 2 Gardinstång...sida 5 Hissgardin...sida

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 3: UPPTÄCKTEN Berättelse del 1: Uppgift 1: Det sista vykortet Vackrare horisont Berättelse del 2: Uppgift 2: Uppgift 3: Upptäckten Snurra på

Läs mer

med samma rand/färg som på bodyn. Lägg arb åt sidan och sticka en ärm till på samma sätt.

med samma rand/färg som på bodyn. Lägg arb åt sidan och sticka en ärm till på samma sätt. Body, mössa och sockor 0807-1 Övervidd: 56 63 70 cm Längd: 35 38 41 cm Ärmlängd: 5 6 7 cm Benlängd: 8 9 10 cm GARNALTERNATIV: Baby ull (100% ull, superwash), Viking Eddagarn (100% supersoft merinoull)

Läs mer

ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG. Korsstygn

ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG. Korsstygn 8 ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG Korsstygn När man broderar korsstygn på ett färdigt plagg använder man stramalj, en väv, vilken man tråcklar fast ovanpå plagget och syr igenom. Det är lätt eftersom du syr

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt

VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt VIKTIGT! SPARA FÖR FRAMTIDA BRUK Bär ditt barn trygt Läs igenom instruktionerna innan du börjar använda din Caboo DX sjal. Vi ber deg speciellt om att läsa säkerhetsanvisningarna som är till för att du

Läs mer

Minimalistisk badrumsmöbel

Minimalistisk badrumsmöbel Minimalistisk badrumsmöbel Rent och snyggt Minimalistisk badrumsmöbel Stilren design i badrummet är hett just nu. Detta tvättbord representerar det slitstarka uttrycket less is more! 1 Inledning En idé

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

OBS! Första anmälningsdagen är 25.08 se anmälningsinfo på sidan 1! MÖBELRENOVERING (höst 110410, vår 110411)

OBS! Första anmälningsdagen är 25.08 se anmälningsinfo på sidan 1! MÖBELRENOVERING (höst 110410, vår 110411) ÖVRIGT PRAKTISKT OBS! Första anmälningsdagen är 25.08 se anmälningsinfo på sidan 1! MÖBELRENOVERING (höst 110410, vår 110411) må 18.00-21.00 8.9.2008-1.12.2008, 48 lektioner 5.1.2009-30.3.2009, 48 lektioner

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013)

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) 1 Montera bastun på ett plant underlag. Obs! Del 1 hör ej till leveransen. Montera bastuns bas, delarna passar i de utskurna spåren. Skruva ihop delarna (skruvhål finns

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken

Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken Så här ser det färdiga ryggsäckskortet ut. Detta behöver du 1 cardstock eller mönsterpapper 12 x 12 1 cardstock eller mönsterpapper

Läs mer

Måål!-vägg. Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården.

Måål!-vägg. Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården. Måål!-vägg Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården. 1 Inledning Målväggen är klassikern med stort K för fotbollsfantaster.

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

En dukning med färg. En inspiration från Alizarin

En dukning med färg. En inspiration från Alizarin En inspiration från Alizarin En dukning med färg En god bok, lata stunder i vilstolen, middagen serverad utomhus med gott vin, det är kanske vad vi har längtat som mest efter inför sommaren. Nu när semestermånaden

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA FÖNSTER/ SNICKERIER ARBETSRÅD UTOMHUS PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT MÅLA FÖNSTER OCH SNICKERIER Perfekt Grundolja Perfekt Trägrund Perfekt Fönsterfärg Beckers Fönsterkitt Beckers

Läs mer

Statisk elektricitet och elektrisk ström

Statisk elektricitet och elektrisk ström Statisk elektricitet och elektrisk ström 1 Elektricitet...2 Statisk elektricitet...2 Elektrisk ström...4 Seriekoppling...4 Parallellkoppling...5 Repetera kopplingar...6 Elektricitet Det finns två sorters

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Skötselråd Ta hand om din säng med hjälp av de här enkla råden, så kommer din säng att ta väl hand om dig.

Skötselråd Ta hand om din säng med hjälp av de här enkla råden, så kommer din säng att ta väl hand om dig. Skötselråd Ta hand om din säng med hjälp av de här enkla råden, så kommer din säng att ta väl hand om dig. Välkommen till Hästens värld. Njutningen att få sova i din drömsäng resten av livet börjar här.

Läs mer

Blommor och fjärilar. Inspiration med härliga färger!

Blommor och fjärilar. Inspiration med härliga färger! SC-0019 ewww.creativeclub.s Inspiration med härliga färger! Här får du ett härligt paket fyllt med läckra papper som man blir glad av! Fina blommor i chipboard, tyg, papper och nät samt söta fjärilar får

Läs mer

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST En välskött fasad är en investering som ger dig ett hus med högre värde och med rätt isolering en bättre ekonomi. Trä är ett levande

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...4 Tröghet...5 Tröghet och massa...6 Tyngdpunkt...6 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15 MANUAL BORDSMASSAGESET VÄLKOMMEN SOM ÄGARE TILL ETT TARSUS BORDSMASSAGESET! Vårt mål är att du som användare ska uppleva att Tarsus produkter underlättar ditt arbete och främjar en god arbetsmiljö. Om

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

INSTRUKTIONER LITT MAS/1908

INSTRUKTIONER LITT MAS/1908 Instruktion Mas/1908, Malmvagn v. 1.1 Sida 1 av 8 INSTRUKTIONER LITT MAS/1908 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Sax, att klippa loss detaljer Kniv, ex. typ brytkniv Nålfilar Tänger, långa platta varianter för

Läs mer

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ Kära Läsare Enkelt och Kul att vara kreativ Det här Scrap Lovers-häftet vill ge dig inspiration och tips om hur du kan använda dina bilder på ett roligt och kreativt sätt. Vi visar dig bland annat hur

Läs mer

Diabetes och fotvård

Diabetes och fotvård DIABETES OCH FÖTTER Diabetes och fotvård Att leva med diabetes gör att det blir ännu viktigare att ta hand om sin personliga hälsa. Det gäller även vården av fötterna. Personer som har diabetes drabbas

Läs mer

Måla fönster och snickerier. Arbetsråd Bestå Fönstersystem.

Måla fönster och snickerier. Arbetsråd Bestå Fönstersystem. Måla fönster och snickerier Arbetsråd Bestå Fönstersystem. De mest utsatta delarna på huset. Fönster, vindskivor, foder, knutbrädor och andra snickeridetaljer är de mest utsatta delarna på ett hus. Därför

Läs mer

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ]

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ] LÄGGA TRÄGOLV [ Trä ger trevnad hemma ] GOLV I MASSIVT TRÄ Denna broschyr gäller golv tillverkade av massivt trä (furu eller gran). Golvbräderna är spontade och har således en honoch hanspont. Numera är

Läs mer

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför?

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför? Vatten 1 1 Vatten...2 Vatten fryser...2 Is smälter...2 Vatten avdunstar - Vattenånga kondenseras...2 Saltvatten...3 Vattentryck...3 Varmt och kallt vatten...4 Hävert...5 Vattnets kretslopp...6 Vatten Vatten

Läs mer

Se till att ingen sömsmån blir för lång så att det sträcker sig förbi diket som du ska sy i.

Se till att ingen sömsmån blir för lång så att det sträcker sig förbi diket som du ska sy i. Om det bildas jack i kanten på stycket så putsar jag ner jacket. Se till att ingen sömsmån blir för lång så att det sträcker sig förbi diket som du ska sy i. Pressa på täcket lite och försäkra dig om att

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä.

Betsa på trä. Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Betsa på trä Arbetsråd för Alcro Träbets Dekorfärg trä. Alcro Träbets Dekorfärg trä färgar träet och framhäver den naturliga ådringen! Med Alcro Träbets Dekorfärg trä kan du t ex färgsätta väggpanelen

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä.

Måla med linoljefärg. Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Måla med linoljefärg Arbetsråd för Linoljefärg Täckfärg trä. Alcro har färg för traditionellt måleri. Samtidigt som vi har utvecklat nya färger har vi alltid värnat om att behålla den fina, svenska målningstraditionen.

Läs mer

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk Det har hänt mycket i Slöjdlexikon under 2014! Vi har fått ett stort material om Knyppling, med både lexikon och beskrivningar. I Färg har flera nya beskrivningar fyllts på och gjort att vi ändrade på

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

PUTSARBETSBESKRIVNING

PUTSARBETSBESKRIVNING ARBETSBESKRIVNING 16.3 1 (5) PUTSARBETSBESKRIVNING Förbehandling av underlaget Ytorna som skall putsas rengörs från smuts och löst damm. Det puts som skadats när den gamla brukytan reparerats, avlägsnas

Läs mer

adventspyssel Mysigt bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss!

adventspyssel Mysigt bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss! Mysigt adventspyssel bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss! 2011 Ritat av Mia Öhrn Bygg Hus & Hems historiska pepparkakshus! Att bygga pepparkakshus är roligt

Läs mer

Herdins golvguide. Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack. Ytbehandla ditt trägolv

Herdins golvguide. Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack. Ytbehandla ditt trägolv Herdins golvguide Golvlut Golvolja Golvsåpa Golvlack Ytbehandla ditt trägolv När du vill ha ett ljust och vackert trägolv Herdins Golvlut vit Lutbehandling med Golvlut, görs för att bromsa träets mörkergulning

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

Checklista för förvaring och vård av konst på papper

Checklista för förvaring och vård av konst på papper KONST PÅ PAPPER Konst på papper utgör ett relativt brett materialområde. Det omfattar tusch-, blyerts-, akvarell-, kol-, bläck- pastell- m.fl. teckningar. Underlaget, dvs. papperet kan också variera med

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C.

LÄGGNINGSANVISNING. LÄGGNINGSTEMPERATUR Den idealiska läggningstemperaturen är 20 men den kan variera mellan 15 och 28 C. Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående läggningsanvisning noggrant så att du inte glömmer något och kan njuta i fulla drag av ditt golv under många år framöver. LÄGGNINGSANVISNING ANVÄNDNING

Läs mer

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan.

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan. MUGGAR OCH BOLLAR Placera en boll på toppen av en mugg och täck den med de andra två muggarna. Knacka på muggen och bollen kommer att passera genom muggen och hamna på bordet under. De återstående bollarna

Läs mer

Vi hoppas ni skall få mycket glädje och nytta av den under många år framåt.

Vi hoppas ni skall få mycket glädje och nytta av den under många år framåt. Tack för att ni har valt vår produkt! Vi hoppas ni skall få mycket glädje och nytta av den under många år framåt. Kontrollera din beställning direkt i anslutning till leveransen - Du måste meddela säljaren

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL LÄGGNINGSANVISNING BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT Vid inköp av golv rekommenderas alltid ca. 5% marginal/spill för bearbetning och materialanpassning. Läs igenom hela läggningsinstruktionen noga innan

Läs mer

91298 SOFT COTTON MINI BOMULL E C

91298 SOFT COTTON MINI BOMULL E C 91298 SOFT COTTON MINI BOMULL E C B D A K H I J G F C Version 2 91298 GLASSKIOSK GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) Mini Bomull (100% Bomull. Nystan ca 10 g = 34 m) GARNALTERNATIV

Läs mer

ARBETSANVISNING. PAROC Tejp. Skarvtejp PAROC XST 001 Tejpark PAROC XST 002 Överlappstejp PAROC XST 003 Tätningsband PAROC XSS 005

ARBETSANVISNING. PAROC Tejp. Skarvtejp PAROC XST 001 Tejpark PAROC XST 002 Överlappstejp PAROC XST 003 Tätningsband PAROC XSS 005 ARBETSANVISNING PAROC Tejp Skarvtejp PAROC XST 001 Tejpark PAROC XST 002 Överlappstejp PAROC XST 003 Tätningsband PAROC XSS 005 Byggboken på Paroc.se April 2010 ARBETSANVISNING PAROC Tejp Sid 2 PAROC Tejp

Läs mer

Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V

Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V Svenska sid 1/5, 070619 Monteringsanvisning Ebeco Foil 48V Läs noga igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar förläggningen Anslutning av transformator och termostat

Läs mer

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Sida 1/19 Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Till modell 712, 714 och 716 monteras sockelprofilerna till långsidan, med hjälp av en skruvplattan. Skruvplattan monteras invändigt i sockelprofilen.

Läs mer

KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET

KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET Akvarellkurs: 1) Back to the future (grundläggande akvarell) 2) Back to the future - Texture (textur i akvarell) Kursdeltagarna lär sig 1) grundläggande akvarelltekniker:

Läs mer

LÄGGNINGS- ANVISNING. Med planering, noggrannhet och riktiga redskap bygger du enkelt din mur och lägger ditt utegolv själv.

LÄGGNINGS- ANVISNING. Med planering, noggrannhet och riktiga redskap bygger du enkelt din mur och lägger ditt utegolv själv. LÄGGNINGS- ANVISNING Med planering, noggrannhet och riktiga redskap bygger du enkelt din mur och lägger ditt utegolv själv. Mest tidskrävande är underarbetet. När du har gjort det ordentligt blir belöningen

Läs mer

INSTRUKTIONER 80-TALSVAGNAR

INSTRUKTIONER 80-TALSVAGNAR Instruktion 80-talsvagnar v. 1.2 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER 80-TALSVAGNAR Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen.

Läs mer

INSTRUKTIONER LITT OMS

INSTRUKTIONER LITT OMS Instruktion Oms v. 1.0 Sida 1 av 8 INSTRUKTIONER LITT OMS HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen går bra att löda eller limma. Vid lödning rekommenderas lödpasta alt. lödtenn/lödvatten. Lämpligt lim är

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Monteringsanvisning för träkomposittrall

Monteringsanvisning för träkomposittrall Monteringsanvisning för träkomposittrall Grattis till ert val av trall från Scandinavian Plank. Vi har längre erfarenhet av trall i träkomposit än många av våra konkurrenter därför vet vi också vad man

Läs mer

MatHems Halloweenkasse!

MatHems Halloweenkasse! Halloweenkassen Med i kassen: Frukt/Grönsaker 1 pumpa Mejeriprodukter 500 g smör 6 ägg MatHems Halloweenkasse! MatHem hjälper er att få ihop halloweenpysslet inför lediga höstlovsdagar. Vi skickar med

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken

Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken Du behöver Cardstock och/eller mönsterpapper Plast Skärmaskin med bigare eller motsvarande Dubbelhäftande

Läs mer

ByGG HAGA slott som PEPPArKAKsHus!

ByGG HAGA slott som PEPPArKAKsHus! By HAA sott som PEPPArAsHus! Att bygga pepparkakshus är ett roligt pyssel, särskilt om man hjälps åt. Slottet är inte svårt att bygga men delarna är många, så räkna med att det tar lite tid. RITNIN OH

Läs mer

måla fasad spara tid med rätt verktyg!

måla fasad spara tid med rätt verktyg! måla fasad spara tid med rätt verktyg! När ljuset och värmen återvänder kan det hända att du plötsligt upptäcker hur ditt hus ser ut på utsidan. Aj då. Är det dags att måla om fasaden? Och visst, det är

Läs mer

Du som vet använder Sika. Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar?

Du som vet använder Sika. Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar? Du som vet använder Sika Hur gör proffsen när de fogar, tätar & limmar? Foga, täta & limma har alltid varit grunden i vårt företag. Sedan starten 1910 har vi blivit en av världens bästa på specialprodukter

Läs mer

EBK. Efterbrännkammare

EBK. Efterbrännkammare EBK Efterbrännkammare EBK håller ihop lågan längre och bidrar till en närmast fullständig förbränning och mycket låga utsläpp. Samtidigt skapar den undertryck som suger avgaser från brännkoppen vilket

Läs mer

LARM. Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker.

LARM. Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker. LARM Bygg ditt eget larm. Arbeta med elektriska kretsar. Skydda dina värdesaker. INNEHÅLL kretskort och larmpanel batterihållare brickor lysdioder, LED motstånd summer strömbrytare påsnitar skruvar kartong

Läs mer

the Diva Collection Luxury Remy hair extensions Isättningsinstruktion Innehåll:

the Diva Collection Luxury Remy hair extensions Isättningsinstruktion Innehåll: 1. Förutsättningar the Diva Collection Luxury Remy hair extensions KERATIN SLINGOR Isättningsinstruktion Innehåll: 1. Förutsättningar 2. Fördelar/nackdelar med keratinslingor 3. Problem som kan uppstå

Läs mer

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson

Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson Konserveringsrapport Datum: 2011-01-03 Konservator: Susanna Högberg och Britt-Marie Mattsson 10 stycken Japanska textilprover på kartongark, med enstaka limrester. Märkning/Inventarienummer: Acc-nr: OM-1968-0070.

Läs mer

Turkos/brun Harmony Halsduk i pälslook

Turkos/brun Harmony Halsduk i pälslook Grön Harmony Poncho Stickor: nr. 6 1 nystan Dehli Harmony Garn 1. Lägg upp 55 maskor på sticka nr. 6. 2. Sticka ränder efter eget önskemål, med rätstickning. 3. När arbetet mäter 18 cm maskas 36 maskor

Läs mer

BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN

BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN En byggsats från Flaskskepparna www.flaskskepparna.se Flaskskepp Sjömän brukade för i tiden bygga flaskskepp som hobbyarbete under de långa seglatserna eller då båten

Läs mer

Textil Problemlösning

Textil Problemlösning Textil Problemlösning Examensarbete 30 hp Elenor Vincent VT 2012 Lärarprogrammet inriktning textil och bild Institutionen för estetiska ämnen, Umeå Universitet Alla bilder är skapade av uppsatsförfattaren

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Förutsättningar Underlaget skall vara jämnt (Hus AMA tabell 43.DC) och torrt, sprickfritt och tillräckigt

Läs mer

INSTRUKTIONER 60-TALSVAGNAR

INSTRUKTIONER 60-TALSVAGNAR Instruktion 60-talsvagnar v. 1.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER 60-TALSVAGNAR Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen.

Läs mer

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information

Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Produktblad/ Broschyr, Bruksanvisning samt teknisk information Armbågskrycka är en hjälp för personer med nedsatt gångförmåga av olika anledningar, bör ej användas till annat ändamål. Kryckorna går lika

Läs mer

Snabb, enkel och effektiv drevning av fönster & dörrar Snabb och enkel uppmätning av CC-mått

Snabb, enkel och effektiv drevning av fönster & dörrar Snabb och enkel uppmätning av CC-mått Värmeisolerande 0,033 W(m k) Ljudegenskaper över 50dB Kvalitetssäkrad Snabb, enkel och effektiv drevning av fönster & dörrar Snabb och enkel uppmätning av CC-mått snickarens bästa kompis! Alla våra produkter

Läs mer

HANDHAVANDEINSTRUKTION VETEK VIBRA SUPER 2

HANDHAVANDEINSTRUKTION VETEK VIBRA SUPER 2 HANDHAVANDEINSTRUKTION VETEK VIBRA SUPER 2 Innehåll: Säkerhetsinformation 1 Översikt 2 Uppackning 3 Montering 4-5 Tryckknappshantering 6 Övningar 7-12 Kopplingsschema. El stycklista. 13 Underhåll och felmeddelanden

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer