KONDENSERADE GIFTIGA OCH/ELLER FRÄTANDE GASER Generell instruktion 1 Akut omhändertagande på olycksplats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONDENSERADE GIFTIGA OCH/ELLER FRÄTANDE GASER Generell instruktion 1 Akut omhändertagande på olycksplats"

Transkript

1 Glenn Antonsson, Disa Holm (6) L. Rosén KONDENSERADE GIFTIGA OCH/ELLER FRÄTANDE GASER Generell instruktion 1 Akut omhändertagande på olycksplats Vid osäkerhet ring GIFTINFORMATIONSCENTRALEN för information eller 112 Ögon - Åtgärd Vid ögonstänk med frätande ämne skall vattenspolning med mjuk vattenstråle ske i minst 15 minuter samt fortsättas under transport till akutmottagning alt. Vårdcentral. Det är speciellt viktigt vid alkaliska ämnen. Ibland kan smärtan vara så svår att det inte finns möjlighet att öppna ögonen på den skadade utan att först ha tillfört lokalbedövningsmedel. Vid stänk av irriterande ämne räcker det oftast att spola med mjuk vattenstråle i 5-10 min. Är den skadade helt besvärsfri efter detta är det inte nödvändigt med läkarkontakt men skulle sveda eller smärta återkomma skall den skadade snarast under läkarvård. Mun Förgiftning genom förtäring är sällsynt i samband med olyckor, katastrofer eller masskadesituationer men tas upp kortfattat för helhetens skull. Nedsvalda ämnen kan delas upp i tre klasser: A. Frätande B. Icke frätande C. Petroleumprodukter A. Frätande Vid intoxikation med syror och lutar sker dels en lokal frätskada i mag-tarmkanalen dels sker ofta en resorption med svår lever- och njurpåverkan och rubbningar i syrabasbalansen. B. Icke frätande Intoxikation med icke-frätande medel är den vanligaste intoxikationsformen. Till denna grupp hör alla läkemedelsintoxikationer, intoxikationer med svamp, bär, blommor etc. Hit räknas även de kemikalier som inte är frätande. C. Petroleumprodukter Exempel: Bensin, lacknafta, tändvätskor etc. Ur toxisk synpunkt är innehållet av alifatiska kolväten av stor betydelse. De alifatiska kolvätena svarar för ämnenas låga viskositet och ytspänning. Den låga viskositeten och ytspänningen gör att de snabbt kan sprida sig över fuktiga ytor. Detta innebär att man vid en aspiration (kräkning) redan av små mängder mycket snabbt får en stor spridning över lungalveolerna (lungblåsorna) med stor risk för kemisk lunginflammation. Absorptionen (upptagning) av petroleumprodukter från mag-tarmkanalen är dålig. Ju högre halt av aromatiska kolväten desto bättre resorption (uppsuga). Vid intoxikation med till exempel bensin som innehåller 50% aromatiska kolväten ökar risken för CNS-symtom, lever- och njurpåverkan samt cirkulationspåverkan. 1 Källa: RIB januari 2003

2 Glenn Antonsson, Disa Holm (6) L. Rosén Åtgärd: Tillförsel av vätska bör ske så snart som möjligt för att späda ut ämnet och eventuellt minska risken för en frätskada. Helst bör mjölk användas då mjölk binder en del frätande och vävnadsfixerande ämnen, har en neutraliserande effekt och kan bilda svårlösliga salter med andra. Observera att vätska EJ får ges till patienter med sänkt medvetandegrad. Kräkningsprovokation Om den skadade inte har svalt något frätande ämne eller petroleumprodukt och inte är medvetandesänkt kan man försöka få den förgiftade att kräkas upp det nedsvalda giftet. Tillvägagångssätt: Före kräkningsprovokation skall den skadade inta 2 glas vatten eller mjölk. 2 fingrar (kortklippta naglar!) förs ned i svalget så långt som möjligt. Där rör man på fingrarna så att den skadade börjar ulka. Man får fortsätta att irritera i svalget tills man märker att kräkningen kommer. Luftvägar och lungor Gaser som inandas kan indelas i tre olika huvudgrupper: A. Retande gaser som utöver sin toxiska effekt i luftvägar och lungor men som ingen eller ringa systemtoxisk effekt. B. Systemtoxiska gaser resorberas via lungorna och transporteras löst i blodet till ett eller flera målorgan där de utövar sin toxiska effekt. C. Inerta gaser är i sig atoxiska men undantränger oxygenet(syret) i luften så att den exponerade avlider till följd av kvävning. A. Retande gaser De retande gaserna kan i sin tur delas upp i gaser med hög respektive låg vattenlöslighet. Gaser med hög vattenlöslighet löser sig i fuktigheten i munnen, näsan och i tårvätskan. De ger därmed snabbt symtom från dessa ställen i form av sveda och irritation. Först senare ger de symtom från de nedre luftvägarna. Gaser med låg vattenlöslighet passerar övre luftvägarna utan att lösas i någon större utsträckning och ger därför få symtom från de övre luftvägarna, utan symtomen kommer senare ifrån de nedre luftvägarna i form av hosta och dyspne (andnöd). Vid höga koncentrationer i luften kan de retande gaserna ge upphov till svullnad i struplocket och svalget samt retning i luftvägarna med astmaliknande symtom som följd. Vid mycket höga koncentrationer kan man få kramp i struphuvudet med omedelbara kvävningssymtom. Samtliga retande gaser men framför allt de med låg vattenlöslighet är lömska så till vida att det kan förekomma ett fritt intervall från intoxikationstillfället tills det att symtom visar sig i form av lungödem. Detta fria intervall kan vara upp till 48 timmar.

3 Glenn Antonsson, Disa Holm (6) L. Rosén Exempel på gaser med: Hög vattenlöslighet Alkali Ammoniak Formaldehyd Syror Låg vattenlöslighet: Fosgen (i svetsgas) lsocyanat Klor Nitrösa gaser C. Inerta gaser De inerta gaserna är i sig inte giftiga men undantränger luftens oxygen genom att de är tyngre än luft. På detta sätt uppstår en kvävning. Exempel: Koldioxid Kvävgas Gasol (ger vid koncentrationer > 30% även berusning) Åtgärd Den skadade förs snarast möjligt ut i frisk luft. Lossa åtsittande kläder. Om den skadade är vid medvetande placera honom halvsittande. Vid medvetslöshet skall den skadade alltid placeras i stabilt sidoläge. Om den skadades andning är otillräcklig skall konstgjord andning ske. Var dock observant på om den skadade har andats in ett gift som utsöndras genom andningen och som kan vara så giftigt att det kan vara förenat med risk för hjälparen att ge konstgjord andning genom inblåsningsmetoden. (OBS! använd alltid mask.) Vid osäkerhet RING GIFTINFORMATIONSCENTRALEN för information eller 112. Om motgift finns skall den tillföras snarast möjligt. (Endast för sjukvårdspersonal som har delegering på mediciner.) Vid förgiftning med inandade retande gaser skall den skadade behandlas med luftrörsvidgande medel i inhalation samt snarast möjligt cortisoninhalationer. Beakta risken för att lungödem kan uppträda efter upp till 48 timmars latens. Om lungödem uppträder skall detta behandlas med respirator. Vid systemtoxiska gaser skall om möjligt motgift ges snarast, i övrigt ges symtomatisk behandling. Vid förgiftning med inerta gaser skall oxygen snarast tillföras och vid behov ges konstgjord andning.

4 Glenn Antonsson, Disa Holm (6) L. Rosén Hudkontakt Gifter kan tillföras kroppen genom huden dels genom resorbtion genom intakt hud dels genom injektion genom stick eller bett. Resorbtion genom intakt hud förekommer oftast genom accidentelle spill framför allt inom den kemiska industrin eller vid transporter men även inom jordbruket (bekämpningsmedel). De medel som kommer på huden kan dels utöva lokalverkan dels resorberas och ge en systemeffekt. Medel med lokalverkan: Alkali Ammoniak Fenol Fluorvätesyra Formalin Fosfor Syror Medel med systemverkan: Fenol (cirkulationssvikt, CNS-påverkan, leveroch njurskada Fluorvätesyra (calciumbindare) Fosfor (njur- leverskada) Org fosforföreningar (acetyicholinesterasinhibitor) Åtgärd Vid hudkontakt med giftiga substanser skall den skadade omedelbart spolas av med stora mängder vatten. Om tillgången på vatten är begränsad kläs den skadade av före vattenspolning annars görs vattenspolning både före och efter avklädning. Observera att små mängder vatten kan ge upphov till värmebildning eller spridning av en frätande substans och därmed förvärra skadorna. Efter avspolning skall huden tvättas med tvål och vatten för att avlägsna hudfettet eftersom många gifter är fettlösliga. Vid hudkontakt med frätande ämne skall avspolningen ske så länge den skadade känner smärta eller huden känns hal. Om det finns motgift mot den aktuella kemikalien bör denna tillföras snarast efter sanering. (För sjukvårdspersonal.) Sanering Sanering är en viktig första hjälpen åtgärd vid exposition för många kemikalier. Det är väsentligt att detta görs så snart som möjligt dels för att avbryta expositionen dels så att sjukvårdspersonalen kan börja behandla patienten så snabbt som möjligt. Det är också väsentligt att patienten är sanerad före avtransport till sjukhus så att inte transportmedlen kontamineras med risk för personalen eller att sjukhuset kontamineras och kanske slås ut till stora delar.

5 Glenn Antonsson, Disa Holm (6) L. Rosén Saneringsplats Saneringsplatsen bör ligga så nära in- och utpassagen till det inre riskområdet som möjligt. Om möjligt skall saneringsplatsen skyddas mot vind och nederbörd men ändå vara väl ventilerad. Vanligen kommer saneringsplatsen att upprättas utomhus men kan tält användas är detta ibland en fördel men man måste se till att dessa är välventilerade. Tillgången till vatten måste vara god. Vattnet bör vara ljummet för att förhindra nedkylning (VIKTIGT) av patienten. Kallt vatten skulle enligt vissa vara en fördel då kyla har en smärtlindrande effekt, minskar absorption från huden genom kärlsammandragning och i vissa fall även dämpa den kemiska reaktionen. Dessa fördelar väger sannolikt lätt jämfört med den stora risk för nedkylning som föreligger om det inte är väldigt varmt ute. Saneringsutrustning Flytande tvål Engångs tvättlappar Frottélakan och handdukar Klädsaxar Plastpåsar och -säckar för kläder Eventuellt kan även nagelborstar, nagelsaxar och nagelpetare behövas om det är fråga om kletiga" kemikalier som har fastnat under naglar. Sanering Patienten spolas snarast av med stora mängder vatten varefter vederbörande kläs av (Obs glöm ej ringar, klockor, smycken etc.). Om tillgången på vatten är begränsad kläs patienten av före vattenspolning annars görs vattenspolning både före och efter avklädning. Vid en del mycket giftiga kemikalier bör den skadade kläs av innan vattenspolning sker så att man inte sprider giftet ytterligare. Observera att små mängder vatten kan ge upphov till värmebildning eller spridning av en frätande substans och därmed förvärra skadorna. Efter avspolning skall huden tvättas med tvål och vatten för att avlägsna hudfettet eftersom många gifter är fettlösliga. Om kemikalier fastnat i håret skall detta schamponeras. Vid hudkontakt med frätande ämne skall avspolningen ske så länge patienten känner smärta eller huden känns hal. Efter sanering skall patienten torkas torr ordentligt och skyddas mot nedkylning. Bårfall bäddas ned ordentligt i filtar och gående skall ha filtar att svepa om sig. Vid vissa kemikalier bör särskilda saneringsmedel användas. Efter sanering förs patienten till uppsamlingsplatsen för vidare vård. Arbetsprinciper I princip kommer det medicinska arbetet att koncentreras till uppsamlingsplatsen eftersom det oftast inte finns praktiska möjligheter för sjukvårdspersonalen att arbeta inom riskområdet. Räddningsledaren och ledningsläkaren samråder om hur de skadade inom riskzonen skall evakueras och hur verksamheten skall prioriteras.

6 Glenn Antonsson, Disa Holm (6) L. Rosén Följande frågor bör beaktas: är det skadliga ämnet så giftigt att det i ett första skede är lämpligt att enbart sätta in tillgängliga resurser till de skadade som själva förmår ta sig ut från riskzonen? skall undsättning i första hand sändas till de delar som förväntas ha de lägsta koncentrationerna av det giftiga ämnet eller skall räddningspersonalen sändas till alla delar av riskzonen och därvid ge personer med de svåraste skadorna högsta prioritet? kan de skadades kläder vara så kontaminerade att räddningspersonalen måste skyddas mot dessa? vågar man, då behov föreligger, vattenbegjuta de skadade redan inom riskzonen med hänsyn till risken för nedkylning? skall helikopterhjälp begäras och finns i så fall risk för att giftiga gaser virvlas upp av rotervinden och gasens spridning blir större. Eftersom det kan röra sig om ett mycket stort antal skadade är det väsentligt att prioritering och behandling görs så ensartad och enkel som möjligt. Snarast patienten anländer till uppsamlingsplatsen skall prioritering för behandling ske (se nedan). Om det rör sig om en förgiftning vid vilken antidot finns tillgänglig är det väsentligt att denna ges snarast (även lokalbehandling på hud). Efter initial behandling prioriteras patienten för avtransport. Prioriteringar Prioriteringen kan göras relativt enkel eftersom det sannolikt rör sig om en väl definierad kemikalie eller åtminstone ett begränsat antal och de flesta skadade kommer att uppvisa samma symtombild fast av olika allvarlighetsgrad. På skadeplatsen kan följande prioritering användas: 1. I behov av bårtransport och allmänpåverkad 2. I behov av bårtransport men ej allmänpåverkad 3. Kan gå själv men skadad eller förvirrad 4. Utan uppenbara skador eller symtom På uppsamlingsplatsen kan följande prioriteringsprinciper användas när det gäller förgiftning med retande gaser eller frätskador: 1. Skadade med intensiv hostretning, andnöd och allmänpåverkan 2. Skadade med kraftig hostretning, ev. illamående, men inte allmänpåverkade 3. Skadade med måttlig eller lindrig hostretning, ögonsymtom och eventuell huvudvärk

Dokumentnamn RÄDDNINGSPLAN. Handläggare Utgåva Datum Sida Godkänt av Glenn Antonsson (18) Peter Bergkvist

Dokumentnamn RÄDDNINGSPLAN. Handläggare Utgåva Datum Sida Godkänt av Glenn Antonsson (18) Peter Bergkvist Glenn Antonsson 14 2017-01-12 1 (18) Peter Fosforsyra 75% Fosforsyrabehållare våning tre i södra änden pappersbruket. H314: Orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon! Hälsorisker Fosforsyra 75% Doserings-utrustning

Läs mer

Huvudförfattare: Noomi Jonsson, Västerbottens läns landsting och Henrik Östlund, Kemkoordinator Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Huvudförfattare: Noomi Jonsson, Västerbottens läns landsting och Henrik Östlund, Kemkoordinator Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Meddelande 3 2010 Utgiven av Länsstyrelsen Västerbotten 901 86 UMEÅ Telefon 090-10 70 00 www.lansstyrelsen.se/vasterbotten April 2010 Ansvarig utgivare: Ida Johansson, Länsstyrelsen Västerbotten Huvudförfattare:

Läs mer

Dokumentnamn RÄDDNINGSPLAN. Handläggare Utgåva Datum Sida Godkänt av Asema Dzafic, Anna Persson 10 2007-11-05 1 (16) L. Hellgren

Dokumentnamn RÄDDNINGSPLAN. Handläggare Utgåva Datum Sida Godkänt av Asema Dzafic, Anna Persson 10 2007-11-05 1 (16) L. Hellgren Asema Dzafic, Anna Persson 10 2007-11-05 1 (16) L. Hellgren Fosforsyra 75% Fosforsyrabehållare våning tre i södra änden pappersbruket. H314: Orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon! Hälsorisker Fosforsyra

Läs mer

Rapport. Diarienummer 452-7851-2015. Personsanering. På skadeplats inom Jämtlands län

Rapport. Diarienummer 452-7851-2015. Personsanering. På skadeplats inom Jämtlands län Rapport Diarienummer 452-7851-2015 Personsanering På skadeplats inom Jämtlands län Omslagsbild Flera organisationer samlade i en övning med farliga ämnen. Foto: Jenny Berglund, Polisen. Utgiven av Länsstyrelsen

Läs mer

Topp 30-listan av farliga kemikalier.

Topp 30-listan av farliga kemikalier. Topp 30-listan av farliga kemikalier. Akrylnitril Farlighetsnummer: 336 o Mycket brandfarlig, hudkontakt och förtäring o Mängd som transporterades på vägarna 2002: 3667 ton Bindemedel i färg, lim etc.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Stämpelfärg S svart

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Stämpelfärg S svart 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Unigraphics AB Box 1709 501 17 BORÅS Tel: 033-15 11 00 Fax 033-15 88 50 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

Kemikalieexponering ur företagshälsovårdens perspektiv. Annika Fredholm MSc Kemi / Arbetsmiljöingenjör, kemi Feelgood Företagshälsovård AB.

Kemikalieexponering ur företagshälsovårdens perspektiv. Annika Fredholm MSc Kemi / Arbetsmiljöingenjör, kemi Feelgood Företagshälsovård AB. Kemikalieexponering ur företagshälsovårdens perspektiv Annika Fredholm MSc Kemi / Arbetsmiljöingenjör, kemi Feelgood Företagshälsovård AB Feelgood Ca 600st anställda, 14st företagsenheter, på fler än 150

Läs mer

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län. Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och kemkoordinator i Örebro län om

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län. Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och kemkoordinator i Örebro län om Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och kemkoordinator i Örebro län om personsanering inom skadeområde vid händelser med farliga

Läs mer

Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning)

Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning) Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning) Betrakta alltid en skallskada som allvarlig Avbryt träning eller tävling! Kontrollera puls andning fria luftvägar pupiller (ge konstgjord andning vid behov)

Läs mer

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och SOS i Örebro län. Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet Elite Oil AB Töregatan

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

Brenntag Nordic AB. CAS-nummer Kemiskt namn, Halt(%) Symboler; R-fraser 60164-51-4 Perfluoralkyleter 100

Brenntag Nordic AB. CAS-nummer Kemiskt namn, Halt(%) Symboler; R-fraser 60164-51-4 Perfluoralkyleter 100 Utskriftsdatum 4-01-22 Sida 1 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET KRYTOX GPL 105 KRYTOX GPL 105 Brenntag Nordic AB Brenntag Nordic AB Box 50121 Box 50121 202 11 MALMÖ

Läs mer

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik Hushållskemikalier Information 2010 Miljö & Teknik De flesta av oss använder dagligen kemikalier av olika slag. Det kan vara tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, bil- eller båtvårdsprodukter, färger

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 Elite Oil AB Töregatan 5 561 39 Huskvarna 036-133057

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning (S6982): G2112 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning

Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning Omarbetad: 2003-06-16 Internt nr: Ersätter datum:2002-09-01 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Alcro-Förtunning GRUPPNAMN FORMEL INHEMSK

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Oxalsyra-2-hydrat Produktblad nr 193 Ed: 2005-03-09 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-03-09

Läs mer

FoS Instruktioner kemavfallsrummet

FoS Instruktioner kemavfallsrummet Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Björn Kardell Gäller för: Fastighet och service Omfattning Dessa instruktioner gäller för hur kemiskt avfall ska omhändertas vid kemavfallsrummet, C2, Akademiska sjukhuset.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Ingrediens CAS-nr. Vikt-% FM FB FH R-Fraser. Högraffinerad mineralolja Smörjbasolja >99 % Additiv <5 %

SÄKERHETSDATABLAD. Ingrediens CAS-nr. Vikt-% FM FB FH R-Fraser. Högraffinerad mineralolja Smörjbasolja >99 % Additiv <5 % 2004-06-06 1 (5) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Tabin OIL Artikel nr. Grupp: Användning: Leverantör: Industrimörjmedel Smörjolja för verktyg Nordisk Kartro AB Box 124

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID BRÄNNSKADOR

FÖRSTA HJÄLPEN VID BRÄNNSKADOR FÖRSTA HJÄLPEN VID BRÄNNSKADOR WWW.ALPHRAMEDIC.SE BRÄNNSKADOR I SVERIGE 20.000 till sjukvården per år 400 till specialklinik (2%) SEK 15.000 40.000 för plats på specialklinik / dygn I snitt är läkningstiden

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Grillrent Extra Användning Starkt rengöringsmedel för fastbränd smuts Företag Tingstad Papper AB Adress Marieholmsgatan

Läs mer

Tfn vid olycksfall: Giftinformationscentralen - 08-33 1231 eller 112

Tfn vid olycksfall: Giftinformationscentralen - 08-33 1231 eller 112 VARUINFORMATION Revisionsdatum: 2007-12-20 Sammanställt av: Stefan Bäckman 11. Namnet e!.,produkten och företaget Produkt: Bostik Primer 300 Produkttyp: Salt LIMO Linatex Molystria Box39 60102 NORRKÖPING

Läs mer

Copyright 2010 chemtox-trotters.dk All Righs Reserved B-2010-1-SWE. Läs varningstexten! Ta reda på farorna och undvik olyckor med kemikalier i hemmet.

Copyright 2010 chemtox-trotters.dk All Righs Reserved B-2010-1-SWE. Läs varningstexten! Ta reda på farorna och undvik olyckor med kemikalier i hemmet. Läs varningstexten! Ta reda på farorna och undvik olyckor med kemikalier i hemmet. Läs varningstexten! Kemikalier som används i hemmet orsakar varje år många olyckor som kunde ha undvikits. Etiketten på

Läs mer

Ej klassificerat som farligt ämne Djupkyld flytande gas. Kontakt med produkten kan orsaka kylskador. Kan orsaka kvävning vid höga halter.

Ej klassificerat som farligt ämne Djupkyld flytande gas. Kontakt med produkten kan orsaka kylskador. Kan orsaka kvävning vid höga halter. SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat:2009-10-15 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 88202,88205 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Brandsläckningsmedel

Läs mer

1. Tvålframställning Kemikalie/formel:

1. Tvålframställning Kemikalie/formel: 1. Tvålframställning Kemikalie/formel: A: NaOH Natriumhydroxid B: Cocosfett C: Gasol A B C D Aggregationstillstånd flytande fast gas koncentration/mängd Farosymbol/-klass Informationskälla 2M Frätande

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: CC ph-justerare REACH-reg.nr: 01-2119532646-36 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Skyddsangivelserna finns förtecknade i bilaga IV till CLP-förordningen. Observera att tillverkaren/leverantören ska specificera informationen

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD HÄLSA- MILJÖ- OCH SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 11-07-02 Internt no.: Sida 1 (5) Protocol Alkaline

VARUINFORMATIONSBLAD HÄLSA- MILJÖ- OCH SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat: 11-07-02 Internt no.: Sida 1 (5) Protocol Alkaline Utfärdat: 11-07-02 Internt no.: Sida 1 (5) Godkänt att användas Godkänt endast för lab.bruk 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET HANDELSNAMN KEMISKT NAMN ANVÄNDN. OMR. Tvättalkali LEVERANTÖR Ecolab AB

Läs mer

3. Sammansättning/uppgifter om beståndsdelar Beredning med Dimetikon 92%, medellångkedjiga triglycerider, jojobavax, aromämnen

3. Sammansättning/uppgifter om beståndsdelar Beredning med Dimetikon 92%, medellångkedjiga triglycerider, jojobavax, aromämnen Säkerhetsdatablad Nyda 1. Namn på preparatet och företaget: Handelsnamn: Nyda Navamedic AB Box 24032 400 14 Göteborg Tel. 031-335 11 90 Fax. 031-335 11 99 E-post. infose@navamedic.com Användning: Medicinteknisk

Läs mer

Kemikalier- skyddsrutiner

Kemikalier- skyddsrutiner GRÖNSÅPA CLASSIC... 2 Sani 100 fresh W1b... 3 AJAX Original... 4 YES Original... 5 JIF CREAM ORIGINAL... 6 EXOTOL... 7 S_Shine... 8 Taski Jontec No 1 F1c... 9 Alfa Clean oparfymerad... 10 Timberex Heavy

Läs mer

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon VIII ÖGON Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner Ögon 141 Synpåverkan Inkluderar synnedsättning och dubbelseende Akut synnedsättning Akut: telefonkontakt med

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) UP Gelcoat T30, T35, SF30

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) UP Gelcoat T30, T35, SF30 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN

Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN SÄKERHETSDATABLAD Uppfyller EU-förordning EC 1907/2006 med tillägg DERMASIL PROTEIN Kod 102120E Version 1 Revisionsdatum 2 december 2009 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet

Läs mer

Plan för personsanering vid utsläpp av farliga ämnen i Jönköpings län

Plan för personsanering vid utsläpp av farliga ämnen i Jönköpings län Plan för personsanering vid utsläpp av farliga ämnen i Jönköpings län Arbetsformer/ansvar Livräddande insatser Personanering (räddningstjönst) Het zon Särskild skyddsutrustning Varm zon Skyddsutrustning

Läs mer

Säkerhetsdatablad Trälack halvmatt

Säkerhetsdatablad Trälack halvmatt Säkerhetsdatablad Trälack halvmatt Omarbetad: 2004-07-07 Internt nr: Ersätter datum:2003-01-27 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Trälack halvmatt ANVÄNDNINGS- OMRÅDE FORMEL

Läs mer

Varusäkerhetsdatablad

Varusäkerhetsdatablad Varusäkerhetsdatablad DeLaval silikonspray 1. Namnet på produkten och företaget Kemiskt namn: DeLaval silikonspray Revisionsdatum: 2009-09-23 Företag: DeLaval International AB BOX 39 SE-147 21 TUMBA Tel:

Läs mer

Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank

Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank Omarbetad: 2007-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2006-07-31 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN GAMMALDAGS Trälack blank ANVÄNDNINGS-

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. [inneh...] 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING / UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD. [inneh...] 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING / UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR FOAM CLEANER Sida 1 Utfärdat: 02/08/02 Revisionsnr: 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET Produktnamn: FOAM CLEANER Produktkod: JU 165 Användning / beskr. af produktet: Aerosol. Extremt

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Tvåtaktsolja

Säkerhetsdatablad: Elite Tvåtaktsolja Säkerhetsdatablad: Elite Tvåtaktsolja 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Tvåtaktsolja Elite Oil AB Töregatan 5 561 39 Huskvarna 036-133057 2. FARLIGA EGENSKAPER

Läs mer

Säkerhetsdatablad ROSTSTOPP Grundfärg metall. Omarbetad: 2006-01-30 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

Säkerhetsdatablad ROSTSTOPP Grundfärg metall. Omarbetad: 2006-01-30 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Säkerhetsdatablad ROSTSTOPP Grundfärg metall Omarbetad: 2006-01-30 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN ROSTSTOPP Grundfärg metall SYNONYMER Protect

Läs mer

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Ändringar som blir bindande från och med den 1 februari 2018 men får tillämpas redan nu Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Skyddsangivelserna finns förtecknade i bilaga

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 3. SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 3. SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: OFF EMBLA Produktkod: 168101 Leverantör: MPE International AB Adress: MPE International AB Russinvägen 22 123 59 Farsta Tel: 08-522

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Grundning till impregnering av utvändigt murbruk

SÄKERHETSDATABLAD. Grundning till impregnering av utvändigt murbruk SKALFLEX A/S SÄKERHETSDATABLAD 1. Namnet på produkten: Produktnamn: Användningsområde: Skalflex vattenreflex Grundning till impregnering av utvändigt murbruk Datum: 20030923 Reviderad: SKALFLEX A/S, Industrivej

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD PP Rostskyddsprimer (burk)

VARUINFORMATIONSBLAD PP Rostskyddsprimer (burk) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Artikelnummer: 402,403,404,405,406,407 Produkttyp/användning: Leverantör: Zinkfosfatprimer LOCTITE SWEDEN AB Box 8823, 402 71 GÖTEBORG Telefon: 031-750

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Grunda AB, 523 85 ULRICEHAMN Tel: 0321-677600, Fax: 0321-677405, E-mail: grunda@grunda.se

SÄKERHETSDATABLAD. Grunda AB, 523 85 ULRICEHAMN Tel: 0321-677600, Fax: 0321-677405, E-mail: grunda@grunda.se SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Grunda Ammoniak 24.5% Artikelnummer: 1 liter: 4741-02415 Användning: Leverantör: Tillverkare: Rengöring Grunda AB, 523

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD (2001/58/CE)

SÄKERHETSDATABLAD (2001/58/CE) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTEN Handelsnamn Kemiskt namn Fysisk form Användningsområde PH PLUS Natriumkarbonat Fast, granulat För att höja ph-värdet i vatten i swimming pool LEVERANTÖR Företag

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD RFA:10 1 NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD RFA:10 1 NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD RFA:10 1 NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Synonymer Leverantör RFA:10 Rökflaska RFA:10 Innehåller en glasampull fylld med 1,5ml TiCl 4 (Titan(IV)klorid) AB REGIN Box 116

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 Suma Dify Ma1 01/09/ /03/2007 MSDS5509SESE NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 Suma Dify Ma1 01/09/ /03/2007 MSDS5509SESE NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Handelsnamn Användning av ämnet eller beredningen Uttryckt i skrift maskindiskmedel Leverantör JohnsonDiversey Sverige

Läs mer

Säkerhetsdatablad Akvalin Möbellasyr Guld och Silver (utgår)

Säkerhetsdatablad Akvalin Möbellasyr Guld och Silver (utgår) Säkerhetsdatablad Akvalin Möbellasyr Guld och Silver (utgår) Omarbetad: 2002-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2001-11-01 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Akvalin Möbellasyr

Läs mer

Säkerhetsdatablad Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår)

Säkerhetsdatablad Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår) Säkerhetsdatablad Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår) Omarbetad: 001-11-01 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET LUBEGARD POWER STEERING FLUID PROTECTANT

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET LUBEGARD POWER STEERING FLUID PROTECTANT SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ARTIKELNUMMER: ANVÄNDNING: LEVERANTÖR: LUBEGARD POWER STEERING FLUID PROTECTANT Lube20404, Lube20404pk Tillsätts i styrservooljan.

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: PRF INSTALL HD MoS2 UTFÄRDAD: 2003-09-01 DATUM: 2007-02-21 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220 Kangasala

Läs mer

BASF Coatings Safety Week. Andning

BASF Coatings Safety Week. Andning Andning 1 Luft Vad andas vi in? Luften består av 78 % Kväve 21 % Syre 1 % Andra gaser Kroppens begränsningar Försvarsystemets svagheter Smittsamma eller giftiga partiklar Giftiga gaser Stora kvantiteter

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: ph SÄNK REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

VARUINFORMATION. Produktkod: 339000 Kemiskteknisk produktbenämning: Molybdendisulfid i avaromatiserad petroleum och mineralolja /aerosol, drivgas CO2

VARUINFORMATION. Produktkod: 339000 Kemiskteknisk produktbenämning: Molybdendisulfid i avaromatiserad petroleum och mineralolja /aerosol, drivgas CO2 VARUINFORMATION Utfärdandedatum... :2005-10-10 Versionsnummer... :3 ändr 02-07-01 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn: SONAX Låsolja med MoS2 Produktkod: 339000 Kemiskteknisk produktbenämning:

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, NORRKÖPING, Tfn: , Fax:

1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, NORRKÖPING, Tfn: , Fax: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Användningsområde: Leverantör: E-mail: KALIUMFLUORID Salt till galvaniska bad, industrikemikalie Swed Handling AB, Box

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U.

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U. SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR FINAL TOUCH R.T.U. Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12,

Läs mer

2. Sammansättning och uppgifter om beståndsdelar

2. Sammansättning och uppgifter om beståndsdelar 1 / 6 1. Identifiering av kemikalien, dess tillverkare, importör eller annan handelsidkare Handelsnamn: Beredningens användningsändamål: Tillverkare: Merikemiitti Sprängämne för stenbrottsarbete. OY FORCIT

Läs mer

Samverkan i skadeområde vid händelser med Farliga ämnen/cbrne

Samverkan i skadeområde vid händelser med Farliga ämnen/cbrne Samverkan i skadeområde vid händelser med Farliga ämnen/cbrne Med fokus på personsanering Regional samordningsfunktion (RSF) i Värmlands län Utgiven av Länsstyrelsen Värmland www.lansstyrelsen.se/varmland

Läs mer

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER VARUINFORMATION I 16 PUNKTER 1. Identifiering av ämne/preparat och företag/distributör Namn CT 1 SDS nr 10100 Företag ELGA Ltd Distributör AB NINOLAB Lane End Box 137 HIGH WYCOMBE 194 22 UPPLANDS VÄSBY

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Rusta Acaciaolja

Säkerhetsdatablad. Rusta Acaciaolja 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Anmälningsnummer: 437972-3 Utarbetad den: 01-03-2011/ USAB Produktanvändning: Pigmenterad specialolja till träbehandling av möbler och liknande, utomhus.

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

VARUINFORMATION Sid 1(5)

VARUINFORMATION Sid 1(5) VARUINFORMATION Sid 1(5) 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn: Användning/produkttyp: Silverfosforkopparlod Artikelnummer: 5202-1020, 5202-1025, 5202-1030,5202-1120 5205-1020, 5205-1025, 5205-1030,

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ANVÄNDNING: LEVERANTÖR: KONTAKTPERSON Gorilla Epoxy Hardener Härdare till epoxilim Hellströms Försäljnings AB,, Box 7059,

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100

Säkerhetsdatablad Sid 1(6) PICA Tec 100 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/ företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(6) Produktnamn: Användningsområde: Klotterborttagning Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: MAGNESIUMKLORID REACH-reg.nr: Undantaget från krav på registrering enligt REACH. 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants Handelsnamn: PAROIL 5W30 Sida: 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produktkod och namn: Beskrivning: Företag: PAROIL 5W30 Maskinoljor Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: CITRUS CLEANER PRF LABEL OFF UTFÄRDAD: 2000-04-20 DATUM: 2006-05-11 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220

Läs mer

Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter.

Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter. Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter. Härmed intygas att jag tagit del av säkerhetsföreskrifterna i kurskompendiet, samt att jag har genomfört och inlämnat riskanalys av laborationen. Jag känner också

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

Insatsplaner kem. Rickard Hansen Kiruna räddningstjänst Tfn: 0980-70936 Fax: 0980-10475 E-mail: rickard.hansen@kommun.kiruna.se

Insatsplaner kem. Rickard Hansen Kiruna räddningstjänst Tfn: 0980-70936 Fax: 0980-10475 E-mail: rickard.hansen@kommun.kiruna.se Insatsplaner kem. Vid Kiruna räddningstjänst har vi plockat fram insatsplaner för olika kemikalier som finns i kommunen eller fraktas genom kommunen. Syftet med dessa är att vi i inledningsskedet skall

Läs mer

Svårare olycksfall och akut sjukdom. Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller skadad innan hjälp har hunnit anlända.

Svårare olycksfall och akut sjukdom. Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller skadad innan hjälp har hunnit anlända. ELEVHÄLSAN Sidan 1 av 5 s kommun Svårare olycksfall och akut sjukdom För telefonnummer och adresser se telefonlista. Inledning Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Härdare 285-287 Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär

Läs mer

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrustning förr Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrusning nu Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 2 Fysiska hälsorisker Ryker,

Läs mer

VARUINFORMATION Sid 1(5)

VARUINFORMATION Sid 1(5) 1. Namnet på produkten och företaget VARUINFORMATION Sid 1(5) Produktnamn: Användning/produkttyp: Silverlod Artikelnummer: 5240-1015, 5240-1020 Leverantör: Telefon vid olycksfall: GasIQ AB Snickarevägen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör. Avsnitt 2: Sammansättning Ämnenas klassificering. Produktnamn:

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör. Avsnitt 2: Sammansättning Ämnenas klassificering. Produktnamn: SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör Produktnamn: Decor-Cem Kemisk-teknisk produktbenämning: Leverantör: Decorcem AB Adress: Upplagsvägen 10A, 117 43 Stockholm Telefon: +46 10 129 20

Läs mer

Säkerhet på laboratorium. Jerker Mårtensson 2012

Säkerhet på laboratorium. Jerker Mårtensson 2012 Säkerhet på laboratorium Jerker Mårtensson 2012 Ha koll!! Risker: Skärskador Brännskador Frätskador Förgiftning Elektriska skador Chock Eldsvåda Alla tillbud, även triviala, anmäls till handledaren! Hur

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avser

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avser Sida: 1 Datum för sammanställning: 17/05/2015 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD VARUINFORMATIONSBLAD 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produktnamn: X2 Production Graphics Ink - Lätt magenta Datablad nummer: 3-3032 1. 0. 0 Produktkod: 106R01040, 106R01046, 023R02464

Läs mer

Finja 610 Binder. Bindemedel för lättklinkerkulor. 08-331231 Giftinformation.

Finja 610 Binder. Bindemedel för lättklinkerkulor. 08-331231 Giftinformation. 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn: Användningsområde: Finja 610 Binder Bindemedel för lättklinkerkulor. Leverantör: Finja Betong AB Betongvägen 1 281 93 Finja Tel.nummer: 0451-66600 Fax.nummer:

Läs mer

Säkerhetsdatablad Lasyr (utgår)

Säkerhetsdatablad Lasyr (utgår) Säkerhetsdatablad Lasyr (utgår) Omarbetad: 2004-05-24 Internt nr: Ersätter datum:2003-01-28 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Lasyr (utgår) SYNONYMER ANVÄNDNINGS- OMRÅDE Exponyl

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. SA 200 AKTIVATOR / RENGÖRING aerosol. Aktivator för cyanoakrylatlim. Rengöring av ytor före limning.

SÄKERHETSDATABLAD. SA 200 AKTIVATOR / RENGÖRING aerosol. Aktivator för cyanoakrylatlim. Rengöring av ytor före limning. Revisionsdatum: 2005-12-01 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Revisionsdatum 2005-12-01 Producent, importör ORAPI NORDIC OY AB, MOLYTEAM BOLANDSGATAN 10 75323 UPPSALA Telefon:

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Sida: 1 Datum för sammanställning: 12/07/2012 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Produktkod: 5867/00 Synonymer: OTHER PRODUCT

Läs mer

Varusäkerhetsdatablad

Varusäkerhetsdatablad Varusäkerhetsdatablad DeLaval märkningsspray - röd 1. Namnet på produkten och företaget Kemiskt namn: DeLaval märkningsspray - röd Revisionsdatum: 2009-09-23 Företag: DeLaval International AB BOX 39 SE-147

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING, Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING, Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Användningsområde: Leverantör: E-mail: LAMPOLJA Lampolja Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING, Tfn:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Blandas med vatten och används som puts, målning och spackelmassa.

SÄKERHETSDATABLAD. Blandas med vatten och används som puts, målning och spackelmassa. SKALFLEX A/S SÄKERHETSDATABLAD 1. Namnet på produkten: Produktnamn: Användningsområde: Datum: 20030918 Reviderad: Skalcem Blandas med vatten och används som puts, målning och spackelmassa. SKALFLEX A/S,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: TWOSTROKE RACE OIL/ TWO CYCLE UTFÄRDAD: 20100823 KART OIL OMARBETAD: 20101124 ARTIKELNUMMER: 40021, 40031, 40032, 40040,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI SAUNAVAHA (Bastuwax) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI SAUNAVAHA (Bastuwax) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod 001 7061, 001 7062, 001 7063, 457 -serie 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Sida 1/5 Säkerhetsdatablad Utskriftsdatum 02.05.2007 Enligt 91/155 EEC Revision: 02.05.2007

Sida 1/5 Säkerhetsdatablad Utskriftsdatum 02.05.2007 Enligt 91/155 EEC Revision: 02.05.2007 Sida 1/5 1 Identifiering av ämnet -Produktinformation: -Handelsnamn: IP Surface Cleaner Pro -Tillverkare/Leverantör: www.spandex.com 2 Sammansättning/information om ingredienser -Kemiska egenskaper: -

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. EG-nr: 203-473-3

SÄKERHETSDATABLAD. EG-nr: 203-473-3 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Användningsområde: KYLARGLYKOL SG RÖD Frostskyddsmedel Leverantör: Swed Handling AB Box 21, Spårgatan 9 601 02 NORRKÖPING

Läs mer

Utfärdat: Hälsa- miljö och säkerhetsdatablad Varuinformation

Utfärdat: Hälsa- miljö och säkerhetsdatablad Varuinformation Varuinformation Utfärdat: Hälsa- miljö och säkerhetsdatablad 22.06.2007 Produkt Dämplim DG-U 6 Kemiskt namn 2 komp. uretanmassa komp A + B Sammansättning Konc. % 1 Difenylmetan-4,4'-diisocyanat blandn.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Sida: 1 Datum för sammanställning: 09/10/2012 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: ISOPROPANOL 01-2119457558-25-XXXX CAS-nummer:

Läs mer

Första hjälpen. Din arbetsplats i handeln lär om arbetsmiljö

Första hjälpen. Din arbetsplats i handeln lär om arbetsmiljö Första hjälpen Innan något händer Ta del av instruktioner om vad du ska göra och tänka på. Ta reda på var första hjälpen-utrustning finns. Ta reda på vem som har kunskap om första hjälpen. Ta reda på vilken

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD (2001/58/CE)

SÄKERHETSDATABLAD (2001/58/CE) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTEN Handelsnamn Kemiskt namn Fysisk form Användningsområde PH MINUS Natriumbisulfat Fast, granulat Som ph-regulator för vatten i swimming pool LEVERANTÖR Företag

Läs mer

1. Namnet på ämnet / beredningen och bolaget / företaget

1. Namnet på ämnet / beredningen och bolaget / företaget 1. Namnet på ämnet / beredningen och bolaget / företaget Produktnamn Signalhorn Artikelnummer 16812 Användningsområde Påkalla hjälp i nödsituation, sjösäkerhet Revisionsdatum 2009-02-06 Distributör Företag

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Revision: 1.0

SÄKERHETSDATABLAD Revision: 1.0 1. NAMN PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Sievert Butangas gasbehållare 2201, 168g, 330ml Leverantör: Sievert AB Adress: Box 1366, Hemvärnsgatan 22 171 26 Solna Sweden Telefonnummer:

Läs mer

Fila Industria Chimica S.p.A. FILAWET. Säkerhetsdatablad. Härdande skyddsmedel för natursten med våteffekt

Fila Industria Chimica S.p.A. FILAWET. Säkerhetsdatablad. Härdande skyddsmedel för natursten med våteffekt 1 av 6 Säkerhetsdatablad 1. Identifiering av ämne/preparat och företag 1.1 Identifiering av ämne/preparat Benämning 1.2 Användning av ämne/preparat Beskrivning/användning Härdande skyddsmedel för natursten

Läs mer