INFOBLADET. Rikspolischefen besökte länet. Engagerade Effektiva Tillgängliga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFOBLADET. Rikspolischefen besökte länet. Engagerade Effektiva Tillgängliga"

Transkript

1 INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till senast torsdag kl Rikspolischefen besökte länet Under tisdagen den 10 mars besökte rikspolischefen Bengt Svenson Östergötland, inbjuden av landshövding Björn Eriksson vid Länsstyrelsen i Östergötland. - Det är första gången jag varit inbjuden av en länsstyrelse en hel dag, sa Bengt Svenson, direkt efter förmiddagens information. Under förmiddagen deltog han i en presentation av Rädda Barnens skolturnéprojekt i Norrköping - Kärleken är fri - där bland annat närpolisen i Norrköping, tillsammans med Rädda Barnen, Länsstyrelsen i Östergötland, socialtjänsten, kvinnojouren, tjejjouren, med flera deltar. Projektet handlar om ungdomars rättigheter och hur de kan få hjälp om de blir utsatta för hedersrelaterat våld. Dagen inleddes med att Li Teske (S), kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping, hälsade honom välkommen till länet. Hon beskrev hur Norrköpings kommun och polisen tagit ett jättekliv framåt det senaste året när det gäller samverkan. Bland annat nämnde hon handlingsplanen mot organiserad brottslighet samt samverkansavtalet som ska förebygga ungdomsbrottslighet. Juno Blom berättade sedan om länsstyrelsens arbete med hedersrelaterat våld och från Rädda Barnen berättade Sara Mühling om projektet "Kärleken är fri". Carl-Johan Ekenblom, vid närpolisen i Norrköping berättade för Rikspolischefen hur en föreläsningsserie om hedersrelaterat våld blev en tankeväckare för närpolisen, som kommit i kontakt med personer som utsatts för det. - Vi kände att vi inte räckte till på det här området. Vi ville då göra något för att bli bättre på att fånga upp ungdomarna och också förbättra oss när vi väl fångat upp dem. - Vi träffade representanter för Rädda Barnen och Länsstyrelsen i Östergötland och projektet föddes, berättade Carl-Johan Ekenblom. Två poliser har funnits närvarande på skolorna, en har chattat via MSN. - Chatten är ett forum vi kan nyttja även i andra sammanhang, sa hans kollega Lars Eriksson.

2 - Det var mycket intressant att lyssna till det här. Samverkan är oerhört viktigt, sa Bengt Svenson efteråt. - De olika organisationer och myndigheter som fanns representerade idag har många frågor som också är våra, sa han vidare. Att vara tillbaka i hemmatrakterna på tisdagen kändes bara bra. - Jag känner hur östgötskan bara väller fram, sa han. Och så ger han beröm till länet. - Östergötland har kommit väldigt långt vad gäller just samverkan. Han betonade också hur Östergötland har fördelar som inte går att hitta i andra län med sina två stora kommuner. - Dessutom har länet inte alls lika många kommuner som exempelvis Skåne, med sina 33. Det är också en fördel. Media var inbjuden till presskonferens och ställde frågor om arbetet kring det hedersrelaterade våldet och samverkan mellan polis och andra myndigheter. - Just samverkan är en viktig fråga för Polisen, sa Bengt Svenson, till journalisterna, och sa att han vill se mer av detta i landet. Under eftermiddagen fortsatte programmet i Linköping. Här blev det besök på Länsstyrelsen och information och diskussion kring miljöbrott och beskrivning av ansvarsfull alkoholservering. Det sistnämnda är en utbildning för all personal i yttre tjänst som Länsstyrelsen i Östergötland gjort sedan Polisen genomfört sin satsning på att minska det krogrelaterade våldet i länet. Sedan besöktes Resurscentrum för brottsprevention och brottsbekämpning (RBB) vid Linköpings universitet. Dessutom fick Bengt Svenson information om Samarbetet mellan myndigheter mot ekonomisk brottslighet (SAMEB). Länspolismästare Mats Löfving fanns med under eftermiddagen. Dagen avslutades med middag på Linköpings slott. Juno Blom (t v) berättade om Länsstyrelsens arbete mot hedersrelaterat våld, landshövding Björn Eriksson belyste det viktiga arbetet vad gäller samverkan och Lars Stjernkvist (S), berättade om kommunens arbete med ett integrationsprojekt vad gäller idrottsföreningar.

3 Nya poliser till länet Som alla vet har regeringen beslutat att det till år 2010 ska finnas poliser i Sverige. Under 2009 och 2010 kommer betydligt fler utbildas och myndigheterna får ta emot fler aspiranter. Därför har ett förberedelseprojekt dragits igång i Östergötland. Projektet består av tre huvuddelar: Utbildning, rekrytering och aspiranttiden. Delprojekledare: Åsa Larson, Personalenheten Lokalt förankrad polisverksamhet i Östergötland. Delprojektledare: Tony Georgson, Närpolisavdelningen. Lokaler och utrustning. Delprojektledare: Boo Fridén, Närpolisavdelningen. Delprojektledarna vill gärna få in synpunkter, frågor och tankar via mail när det gäller deras delprojekt. Läs mer på: Dags för information om Grov organiserad brottslighet (GOB) Nu är det dags för information om tjänsterna inom GOB. Det handlar om tjänsterna både i aktionsgruppen och RUC. Den 18 mars hålls det första informationsmötet i Linköping. Det följs av ytterligare tre i samma stad. Inom kort kommer det även att anslås tider för informationsmöten i Norrköping och Motala. 18 mars kl avseende adm. tjänsten i aktionsgruppen. (Hus 10 plan 3, EKO-roteln.) 18 mars kl avseende spanings-/utredningstjänsterna/registerförartjänsten/analytiker. (Profossen hus 10) 23 mars kl avseende spanings-/utredningstjänsterna/registerförartjänsten/analytiker. (Profossen hus 10) 23 mars kl avseende adm. tjänsten i aktionsgruppen. (Hus 10 plan 3 Eko-roteln.) Läs mer om GOB här: Uppföljning av Skelleftemodellen 2008" 2008 rapporterades 651 rattfyllerister (alkohol) i Östergötland. Av dessa lyckades vi förmå 78 att tacka ja till ett samtal med soc/beroendevård. Denna siffra är en klar förbättring jämfört med Av de 78 "ja-sägarna" har 25 påbörjat behandling mot sitt missbruk. Förhoppningsvis har vi med detta plockat bort 25 stycken rattfyllerister från våra vägar. Bra jobbat! Under 2009 måste vår strävan bli att öka antalet ifyllda "Skelleftemodellsblanketter" ytterligare och förmå ännu fler att tacka ja till samtal. Glöm inte att använda Skelleftemodellen vid misstanke om eftersupning, då blodprov tas. Varje misstänkt rattfyllerist ska tillfrågas enligt "Skelleftemodellen". /Thomas Jönsson Trafikenheten

4 Intresserad av att ta dykcertifikat? Har du funderat på att ta dykcertifikat? Då är det hög tid att anmäla sig till LPDK (Linköpingspolisens dykarklubb). Under våren har vi i samarbete med Linköpings Dykcenter Prova på dyk i simhallen och kurser som leder till dykcertifikat. Kurspriset är kraftigt rabatterat och nu har du även möjlighet att använda ditt Wellnet konto till delar av utbildningen. Läs gärna mer om klubben på Intrapolis, under fack och fritid och fritidsföreningar. Vill du veta mera eller anmäla ditt intresse kontakta Håkan Carlberg, eller via GW. Ny brottsofferinformation Brottsoffermyndighetens referatsamling för 2009 har utkommit. Finns hos era näpo/ respektive rotelchefer. Bra att ha till hands vid frågor kring skadestånd och brottskadeersättningar. Ett konsultativt team för stöd till personal kring hedersrelaterade frågor har upprättats i Linköpings kommun. Det är skolsköterskan Shohreh Valikhani samt psykoterapeut och handledare Eva Nilsson som ingår i teamet. Behöver du stöttning i din yrkesroll beträffande hedersproblematiken kan du kontakta teamet. Mer information finns på: Norrköpings kommun har tagit ett beslut att upprätta ett stödcentrum för unga brottsoffer. Verksamheten kommer att upparbetas i samverkan med Polis, Landsting, medlingsverksamhet och brottsofferjouren i Norrköping. Planeringen är att stödcentrumet ska vara igång under hösten- 09. Återkommer med mer information under arbetets gång. /Helena Håkansson Nytt från Jusek/Saco i Östergötland Vid årsmötet den 11 februari valdes följande företrädare för 2009: Länsombud: Josef Zacharias Ersättare: Ove Callheim Avdelningsombud för krim: Staffan Klinga Staffan ska företräda Saco vid kriminalavdelningens samverkansmöten. Det vore därför önskvärt att Staffan meddelas de tidpunkter och plats som avdelningen håller sina möten. /Josef Zacharias Åtaganden 2009 för respektive avdelning Nu finns åtaganden för år 2009 inlagda för respektive avdelning. Du hittar dem här:

5 Besök hos Vancouver-polisen Vid en resa till den blivande olympiastaden Vancouver passade jag på att besöka Vancouver Police Department. Staff Sergeant Steve Eely hade utsett Sergeant Glenn Thordarson till följeslagare och efter en kort rundvandring på polishuset åkte vi till kommunikations-centralen. Där möttes vi av Mr Ryan Lawson, som berättade om E-Com Under 1994 i samband med en ishockeymatch drabbades Vancouver av ett kraftigt huliganbråk. Polis, brandkår och ambulansverksamheten styrdes var för sig och saknade intern kommunikation. Efter bara ett par år hade man organiserat sig, förtaget drivs utan vinstsyfte, byggt en jordbävningssäkrad fastighet på kvm, helt självförsörjande i 72 timmar. Personalen, idag totalt 380 anställda, servar 2,2 milj personer i Stor-Vancouver med omgivning. Varje år tar man emot 1,1 milj samtal och 95 procent av dessa besvaras inom fem sekunder. Hela 23 polis- och brandkårer använder tjänsten. En call-taker tar emot samtalet som samordnas med en dispacher, vilken ger uppgiften vidare till utryckningspersonalen. Man har vidare möjlighet att inom mindre än en minut få översättning till inte mindre än 170 språk. Ytterligare en genomgång skedde med Daniel Stevens (Emergency Planning Office), som visade den ombyggda hallen där storskärmar och slutande golvet tagits bort till förmån för ett bättre samarbete mellan handläggarna, bland annat inför OS. Hur kommer Ni agera inför OS? Det blir overtime var svaret. Därefter fortsatte sergeant Thordarsson och jag ut för rundkörning i Vancouver på alla tänkbara platser. Totalt tre polisstationer, varav en i Chinatown och en diskret byggnad för spaningsarbete och insatsstyrka. Till skillnad från svenska polisen hade man i varje polisbil en stationär dator med tillgång till samtliga datasystem. En hel del polisarbete skedde därför direkt på på plats. Personer som greps blev hämtade av en särskild transportbil. Upp emot 40 procent av arbetet skedde med en polis i varje polisbil, dock dubbelbemanning på kvällar och nätter. Den teoretiska polisutbildningen var kortare än hos oss, man kom snabbt ut i handlett arbete på fältet, åldersstrukturen med många yngre poliser påminde om oss, löneläget var högre. Polisstyrelsearbetet påminde om vårt. Dock att borgmästaren var ordförande (eftersom polisen är kommunal angelägenhet), en flerårig strategisk plan fanns (kan läsas på utförlig beskrivning av samtliga ledamöter, dagordningen vid mötena helt offentlig. På senare tid har Vancouver drabbats av gängkrig, varför man under min vecka där hade en stor hearing med polischefen Jim Chu och premiärministern Stephen Harper. Den grova brottsligheten med bland annat droghandeln i fokus har medfört krav på samordning mellan olika beslutsnivåer och skärpta lagar, ett arbete som vi förtjänstfullt redan påbörjat i Östergötland. /Bertil Wahlbom Ordförande i Polisstyrelsen

6 Hälsningar från två polisstudenter efter fältstudieveckan i länet Hej! Jag har haft min fältstudievecka hos polisen i Finspång och Norrköping. Det var intressant att få se både Näpoavdelningen och att vara med på radiojobb kvällstid med ordningen. Jag är mycket nöjd med veckan och känner att den har gett mig en hel del. Jag har blivit väldigt bra bemött på alla ställen jag kommit till och haft bra möjlighet att fråga om allt jag undrar över. Under ett av mina kvällspass fick vi åka till en tjej som ville ta livet av sig. Hon verkade rätt lugn till en början men sen gick hon ut i köket och tog fram en kniv som hon höll upp mot oss innan hon lade den mot sin egen hals. Det blev en pressad situation för poliserna och de drog vapen. När allt hade lugnat ner sig och vi hade kört tjejen till psykiatrin var patrullen väldigt mån om hur jag mådde och hur jag hade upplevt situationen. Vi satt i bilen och pratade om händelsen och hur det kändes. Jag upplevde inte situationen som så jobbig utan kände mig väldigt trygg med patrullen men de ska ha mycket beröm för hur de hanterade allt och att de brydde sig väldigt mycket om hur jag mådde efteråt. Toppbetyg till Fredrik Larson och Marcus Joachimson, två mycket bra poliser! Jag är väldigt nöjd med hela veckan och ser fram emot nästa SAO-vecka. Mitt intryck av Norrköping är bara gott och jag hoppas få komma tillbaka dit när det är dags för aspiranten! /Hälsningar Moa, PHS Solna Hej! Nu har jag kommit tillbaka till Umeå efter att ha varit en vecka hos er nere i Linköping. Jag är väldigt nöjd med upplägget under veckan och jag känner att jag fick en bra inblick i hur arbetet ser ut på myndigheten i Linköping. Jag kände mig väl mottagen på alla de avdelningar jag besökte under veckan och kan i framtiden tänka mig att jobba på både stöld- och våldsroteln men också på trafiken. Passen på ordningen var spännande och det är alltid kul att se hur det vi läser här på skolan tillämpas i verkligheten. Jag tackar för en mycket rolig och givande vecka och hoppas att vi ses på intervjun inför aspiranten. /Mvh Nina Burman Lundin Termin 3, Polisutbildningen Umeå

7 Övervakningskameror på poliskarta En stor inventering av övervakningskamerasystem i länet har inletts. Personal från våra närpolisområden i länet är just nu i full gång med att inhämta uppgifter som sedan skall läggas in i Poliskarta. Uppgifterna som läggs in kommer att kunna användas i vårt spaningsarbete och i utredningsverksamheten. Närpolispersonalen gör besök på hos varje övervakningskamerainnehavare och tittar på utrustningen. Detta besök görs för att också kontrollera utrustningen och förhoppningsvis hjälpa till med att höja kvalitén på det som spelas in. Ett stort problem har varit att de olika övervakningssystemen har olika filformat och inom Polisen har vi endast tillgång till ett fåtal visningsprogram. Närpolispersonalen skall därför försöka förmå innehavarna att skicka med visningsprogrammet för det lagrade bildmaterialet. Alla de som har tillgång till KUT-info i myndigheten kommer att kunna hämta in uppgifter om kamerainnehavare i länet. Varje innehavare kommer att markeras som en punkt på kartan och vid pekning, högerklickning, på en punkt kommer ett infofönster att öppnas. I infofönstret kommer uppgifter om kontaktman, antal kameror, hur länge filmen sparas m.m. att presenteras. T.ex. vid grova brott kommer detta verktyg vara bra, då vi förhoppningsvis på ett snabbt sätt kan få in bilder från övervakningskameror i aktuellt område. Även i utredningsarbetet kommer verktyget att vara en tillgång. I Östergötland finns idag ca 500 övervakningskameror i butiker, mackar, banker mm. Nu när kartan "släpps" är ca 220 kameror markerade på kartan så redan nu finns möjlighet att kunna utnyttja informationen i utrednings- eller spaningsarbetet. Varefter uppgifter inkommer från NÄPO utökas informationen på kartan. För handhavande och installationsanvisningar, se här: Teknisk support om kartan får du av Rikard Heikenstedt Om du har synpunkter på informationen i kartan, tips eller frågor vänder du dig till Veronica Holm /Dag Irebrink, Tommy Larsson Gamla polismyndigheternas arkiv till Landsarkivet Nu har arkivhandlingarna som ska bevaras från samtliga tidigare polismyndigheterna i länet - Linköping, Norrköping, Mjölby och Motala - levererats till Landsarkivet i Vadstena. Det gäller handlingar för tiden och innebär att Landsarkivet tagit över hela ansvaret för dem. Utförlig information om lån/kopior av handlingarna finns på Intrapolis under Dokument Arkiv. Telefonnumret till Landsarkivets växel är Kvar vid myndigheten finns arkiven från 1996, det vill säga sedan länsmyndigheten bildades, och ett fåtal gallringsbara handlingar från tiden /Brith Cadelin

8 Har du sett målen för drogbekämpning i Verksamhetsplanen? Polisen ska bidra till att minska tillgången på och användningen av narkotika i samhället.. Det är ett nationellt mål för I Verksamhetsplanen för Östergötland 2009 står det vidare att det övergripande målet i regeringens narkotikahandlingsplan är ett narkotikafritt samhälle. Narkotikabrottsligheten ska minska och tryggheten ska öka genom åtgärder för att minska nyrekryteringen till missbruk, förmå personer med missbruksproblem att upphöra med sitt missbruk och minska tillgången på narkotika. Dessutom är åtgärder mot illegal införsel och försäljning av alkohol till ungdomar särskilt viktiga. Lokala mål 2009: - Antal ingripanden mot ringa narkotikabrott och utförda narkotikabeslag ska hålla minst samma höga nivå som Särskilda insatser ska genomföras vid s k ungdomshelger. - Antalet personuppklarade narkotikaöverlåtelser ska öka 2009 jämfört med Antalet beslag av cannabis ska öka. - Särskild uppmärksamhet ska ägnas den typ av brott där personer yrkesmässigt säljer alkohol till ungdomar. Strategi för att nå de lokala målen är bland annat att insatserna mot narkotika ska ha en bred inriktning med fokus på såväl bruk som överlåtelse. Ett väl etablerat samarbete med Länsstyrelsen, Landstinget och kommunerna är en förutsättning för goda resultat. Tillsyn av serveringslokaler ska ske i samverkan med kommunerna. Vid trafikövervakning ska uppmärksamhet även riktas mot smuggling av alkohol. Att förverka alkoholhaltiga drycker från ungdomar ska ingå som en naturlig del i polisarbetet. Tack för uppvaktningen Ett stort tack till myndigheten, fack och alla arbetskamrater för uppvaktningen vid min pension. Ett särskilt stort tack till alla er som var med och gjorde avslutningskvällen till en fantastisk kväll. /Håkan Danielsson, Lvåld Personalnytt Polismyndigheten beslutar att anställa nedan uppräknad befattningshavare som polisaspirant för praktikutbildning i juni månad 2009 och sex månader framåt. Anställningen förutsätter att den teoretiska och praktiska polisutbildning är godkänd. Christina Edevärn, Mikael Hansson, Ulf Helsing, Emelie Jonsson, Johanna Pettersson och Johan Schollin. Polismyndigheten beslutar att Anders Sundenius ska vikariera på funktion som brottssamordnare vid Kriminalavdelningen från och med 1 januari 2009 och så länge ordinarie befattningshavare har andra arbetsuppgifter dock längst till och med 31 augusti 2009.

INFOBLADET. östgötapolisen

INFOBLADET. östgötapolisen INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansvarig utgivare: Annsofie Bondesson, Informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Länspolisnytt. Nyhet ::

Länspolisnytt. Nyhet :: Länspolisnytt Nr 36 Vecka 49 2007-12-07 Nyhet :: Bengt Svenson blir tillförordnad rikspolischef Regeringen har bekräftat att rikspolischefen Stefan Strömberg avgår. Han omplaceras och ska från årsskiftet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping

Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping Beslut om åttapunktsprogrammet 1. Ungas tillgång till alkohol och droger ska minskas genom tidig upptäckt 2. Minska risken för

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal

Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal Polisen Fyrbodal 20140924 Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal Handlingsplan Detta dokument innehåller Uddevalla kommuns och Polisområde Fyrbodals gemensamma handlingsplan.

Läs mer

Polisen i Örebro län ska öka synligheten och kontakten med allmänheten

Polisen i Örebro län ska öka synligheten och kontakten med allmänheten Länspolisnytt Nr 1 Vecka 2 2009-01-08 Hårt arbete ger resultat Ny statistik från Vägverket visar en positiv utveckling de senaste åren. Det handlar bl.a. om alkoholpåverkade förare men också om andelen

Läs mer

Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010

Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010 Dokumentnamn Samverkansinriktning 2010 Handläggare Tom Jensen Sidan 1 (7) Datum Diarienummer 2010-03-10 AA 160-11184/10 Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010 1 Arbetet med samverkansinriktningen Bakom

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

PROTOKOLL NR 2/2013 1(8)

PROTOKOLL NR 2/2013 1(8) POLISSTYRELSEN PROTOKOLL NR 2/2013 1(8) Sammanträdesdatum Diarienummer A 126-656/13 2013-02-08 APG 126-657/13 Tid: Kl. 10:00-13:00 Plats: Folkets Hus i Emmaboda Närvarande ledamöter Kronobergs län: Tjänstgörande

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM

ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM ALKOHOL OCH DROGPOLITISKT PROGRAM 2007-2011 2011 Antaget av kommunfullmäktige ktige 2007-12 12-1717 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Handlingsprogram för Åstorps kommun... 3 Övergripande mål för alkohol-

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri. Kronobergs län

Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri. Kronobergs län Aldrig mer?! Ett livsviktigt erbjudande till dig som åkt fast för rattfylleri Kronobergs län Ta chansen nu Nu kan du som åkt fast för rattfylleri få professionell hjälp snabbt. Du får träffa personal från

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Det händer på Polishögskolan

Det händer på Polishögskolan Nr 4 april/maj 2010 Det händer på Polishögskolan Innehåll nr 4 Nöjda studenter vid Polishögskolan. Administrationen av Frontex kurser. PHS-studenter jobbar på Polismuseet. Studenterna redovisar examensarbeten.

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Söderslättsgymnasiets studentvecka Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Om Festmetoden Film och webbplats som Alkoholkommittén lanserade 2005. Riktad till unga vuxna i åldern 18-25

Läs mer

Polischef: Vi avbryter om säkerheten brister

Polischef: Vi avbryter om säkerheten brister Polischef: Vi avbryter om säkerheten brister Publicerad 2016-01-15 Musikfestivalen i Kungsträdgården. Stockholms regionpolischef Ulf Johansson känner inget dåligt samvete efter DN:s avslöjande om sexövergrepp

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum 2015-10-20

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Brottsförebyggande rådet Sammanträdesdatum 2015-10-20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 (9) Plats och sammanträdestid Deltagare Sandska rummet, stadshuset kl. 09.00-11.00 Medlemmar: Margareta Fredriksson (fp) Kommunstyrelsen, folkhälsorådet Jan-Vidar Seljegren

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Polisen i Örebro län ska ta fler DNA-prov på misstänkta i syfte att klara upp fler brott. Lpme

Polisen i Örebro län ska ta fler DNA-prov på misstänkta i syfte att klara upp fler brott. Lpme Länspolisnytt Nr 31 Vecka 50 2008-12-12 Örebro och Karlskoga tingsrätt blir ett Den 12 januari 2009 kommer Örebro tingsrätt och Karlskoga tingsrätt läggas samman. Det innebär bl.a. att det inte längre

Läs mer

- Nora polisstations mailadress nora.orebro@polisen.se har ersatts av lindesberg.orebro@polisen.se.

- Nora polisstations mailadress nora.orebro@polisen.se har ersatts av lindesberg.orebro@polisen.se. Länspolisnytt Nr 2 Vecka 3 2009-01-16 Aktuellt :: Har du gamla A-ärenden som ligger öppna? Vet du med dig som chef eller handläggare att du har öppna A-ärenden som går att avsluta ska du göra detta. Jag

Läs mer

Informationsmöten med Polismyndighetens ledningsgrupp

Informationsmöten med Polismyndighetens ledningsgrupp Länspolisnytt Nr 26 Vecka 37 2007-09-14 Ledningsinformation :: Informationsmöten med Polismyndighetens ledningsgrupp Ledningsgruppen kommer att besöka närpolisområden, rotlar och enheter. Avsikten är att

Läs mer

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007 Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 4 METOD 4 RESULTAT

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

INFOBLADET. Medarbetare söks till aktionsgrupper mot organiserad brottslighet

INFOBLADET. Medarbetare söks till aktionsgrupper mot organiserad brottslighet INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Beslut om Närpolisområde Kusten. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Beslut om Närpolisområde Kusten. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12)

I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) I SKELLEFTEÅ FRIS 2011-04-12 1 (12) Plats och tid: Efyran kl. 13.00 16.10 Ledamöter Bertil Almgren, gymnasienämnden Rickard Carlstedt, kommunstyrelsen Johan Söderberg, fritidsnämnden Karin Andersson, gymnasienämnden

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev september 2013 Strunta i gamla invanda arbetssätt och var kreativa i era lösningar! Ungefär så uppmanade justitieminister Beatrice Ask konferensdeltagarna på Clarion Sign den 5 september att

Läs mer

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012

VÅLD. - hjälp och stöd. Ring alltid 112 vid nödsituation! www.sollentuna.se. Produktion: socialkontoret 2012 VÅLD - hjälp och stöd Ring alltid 112 vid nödsituation! Produktion: socialkontoret 2012 www.sollentuna.se Kontaktuppgifter SOCIALKONTORET Mottagningen för barn och unga, tel 08-579 212 50 Mottagningen

Läs mer

Våld i nära relation

Våld i nära relation Våld i nära relation Våld och förtryck i olika former Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och handling som uppfattas som obehag, orsakar fysisk smärta eller skadar dig. Sexuellt våld

Läs mer

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare 2014-09-28 Regeringskansliet Postadress Besöksadress Telefonväxel 103 33 Stockholm Karlavägen 100 1 Promemoria

Läs mer

Polisaspiranter vid Polismyndigheten i Kalmar län har sin anställning vid Personalenheten.

Polisaspiranter vid Polismyndigheten i Kalmar län har sin anställning vid Personalenheten. POLISASPIRANTPOLICY DATUM: 2005-09-11 DIARIENR: A-761-4849/05 PERSONALENHETEN Policy beträffande polisaspiranter (Syfte, mål och innehåll enligt nationell plan samt lokala tillägg med inspiration från

Läs mer

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04

Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Senast uppdaterad 2009-06-04 Mötesrapporter Östhammas Filatelistklubb Till startsidan Från mötet i maj 2009 Inlag 4 juni 2009 Hej Filatelister i Östhammars Filatelistklubb Här kommer en

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

INFOBLADET. Polisens värdegrund ska tydliggöra för oss själva och medborgarna vad Polisen står för Engagerade, Effektiva och Tillgängliga

INFOBLADET. Polisens värdegrund ska tydliggöra för oss själva och medborgarna vad Polisen står för Engagerade, Effektiva och Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör & ansvarig utgivare: Annsofie Bondesson, Informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annsofie.bondesson@polisen.se senast torsdag kl 16.00 Parterna

Läs mer

Brottsoffer i fokus. En genomlysning av verksamheter med fokus på stöd till brottsoffer i Huddinge kommun. Stiftelsen Tryggare Sverige

Brottsoffer i fokus. En genomlysning av verksamheter med fokus på stöd till brottsoffer i Huddinge kommun. Stiftelsen Tryggare Sverige Brottsoffer i fokus En genomlysning av verksamheter med fokus på stöd till brottsoffer i Huddinge kommun Stiftelsen Tryggare Sverige Adress: Stiftelsen Tryggare Sverige Crafoords väg 14 Box 45407 104 31

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa.

Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa. Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa. Området Ronna i Södertälje har, enligt anmälningsstatistiken, en påtagligt minskande brottslighet. Den är i dag lägre än i flera andra utsatta områden och

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Rikspolisstyrelsen 2013-08-23 RAPPORT 2 (6) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UPPDRAGET... 3 2.1 Uppdragets genomförande... 3 3 GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

POLISENS CHEFSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM mot indirekt nivå

POLISENS CHEFSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM mot indirekt nivå POLISENS CHEFSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM mot indirekt nivå Polisens uppdrag från medborgarna är tydligt: vi ska bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället... Framöver kommer Polisens

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

SMADIT Örebro Län Metoden. Upptäckt av rattfylleri, drograttfylleri ringa narkotika brott & dopningsbrott

SMADIT Örebro Län Metoden. Upptäckt av rattfylleri, drograttfylleri ringa narkotika brott & dopningsbrott SMADIT Örebro Län Metoden av rattfylleri, drograttfylleri ringa narkotika brott & dopningsbrott 1 SMADIT Samverkan mot alkohol och droger i trafiken http://www.trafikverket.se/foretag/trafikera-och-transportera/trafikera-vag/sakerhet-pa-vag/alkohol-och-droger/smadit/

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Medborgarlöfte i Malung-Sälens kommun

Medborgarlöfte i Malung-Sälens kommun Medborgarlöfte i Malung-Sälens kommun Unga och trafik Januari maj 2016 A-traktorföreningen Malung Lena Ronnerstedt-Eriksson Kommunpolis Eva Malmqvist Folkhälsosamordnare Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

Narkotikakartläggning för 2010

Narkotikakartläggning för 2010 KARTLÄGGNING 1(11) Handläggare, titel, telefon Britt Birknert, programansvarig 11-152268 Socialnämnden Narkotikakartläggning för 21 Sammanfattning Kartläggningen är avgränsad till Norrköpings kommun. Myndigheter

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Informationsbrev GSO 7

Informationsbrev GSO 7 Barn och utbildningsförvaltningen Datum 1 (5) GSO 7, Grundskoleområde 7 14-08-18 Fröslunda, Hällby, Lagersberg och Mesta skolor Veronica Thulin Skoladministratör 016 710 20 08 Informationsbrev GSO 7 augusti

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-03-20 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB

Folkhälsorådet 2015-03-20 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB Folkhälsorådet 2015-03-20 1 Plats och tid Nästegårdsskolan Kvänum, 20 mars 2015, klockan 09.15-12.00 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S), (M),

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

En gemensam handlingsplan. Malmö stad och Polisområde Malmö

En gemensam handlingsplan. Malmö stad och Polisområde Malmö En gemensam handlingsplan Malmö stad och Polisområde Malmö Tiopunktsprogrammet 2009 Producerad av gatukontoret mars 2009 Foto: Christina Worsch, Eva Levau, Mats Persson, Peter Kroon, Oskar Falck, futureimagebank.com

Läs mer

Kriminella gäng i Göteborg

Kriminella gäng i Göteborg Kriminella gäng i Göteborg Sommaren 2001 drabbade medlemmar i Original Gangsters samman med ett annat gäng på Nästets badplats utanför Göteborg. Ett stort antal vanliga badande utsattes för fara i samband

Läs mer

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Protokoll från Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Måndagen den 28 september 2009, 08.30 11.25 ~ 1-10 ande Maj-Britt Lindström Leif Wikman Britt Westerlund Övriga närvarande Doris Thomlund, enhetschef,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (7) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra skolan läsåret 2010/2011 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN

LÄGESRAPPORT PREDA. PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19. Utecklingsområdet SKOLAN PREDA Lisa Hartman-Wedin 2004-02-19 LÄGESRAPPORT PREDA Utecklingsområdet SKOLAN Minska användning av droger och alkohol bland barn och ungdomar i Kramfors kommun. Effektmål Öka ungdomars självkännedom

Läs mer

Mängdbrottsutveckling Polisområde Nordöstra Skåne

Mängdbrottsutveckling Polisområde Nordöstra Skåne Diarienummer: A046.674/2013 Saknummer 400 År 2013 Mängdbrottsutveckling Polisområde Nordöstra Skåne Kriminalunderrättelsetjänsten PONS Sammanfattning... 1 Inledning... 1 Uppdrag och syfte... 1 Metod...

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

Det händer på. Polishögskolan. www.polishogskolan.se. Nr 6 september 2010. Innehåll nr 6. Polisutbildning i storstadslänens förorter

Det händer på. Polishögskolan. www.polishogskolan.se. Nr 6 september 2010. Innehåll nr 6. Polisutbildning i storstadslänens förorter Det händer på Nr 6 september 2010 Polishögskolan Innehåll nr 6 Nu är skolan igång igen. Dialogpoliser - en modell för hela Europa! Seminarium om polisidentiteter. Utbildning i utlänningsrätt. Marcus är

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer