MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING"

Transkript

1 MILJÖBEDÖMNING AV LANDSBYGDSPROGRAMMET FÖR PROGRAMPERIODEN SWECO

2 Förord Sedan 1995 har Sverige som medlem i Europeiska Unionen arbetat med EU:s strukturoch investeringsfonder. Den programomgång som nu förbereds omfattar åren Fokus för alla struktur- och investeringsfondernas nya program är investeringar i tillväxt och sysselsättning. Varje program inom struktur- och investeringsfonderna ska miljöbedömas. Det är ett krav både enligt EU:s direktiv och enligt svensk lagstiftning. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i programmet så att en hållbar utveckling främjas. Miljöbedömnings-processen dokumenteras i en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Detta dokument och dess bilagor utgör MKB:n för miljöbedömningen av det svenska landsbygdsprogrammet för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för programperioden Förslaget till program samt MKB:n ska sändas till regeringen för vidare beredning och ställningstagande till programförslaget. Det slutliga förslaget och tillhörande slutlig MKB inges till EU-kommissionen för granskning och beslut om fördelning av medel. Sweco har av Jordbruksverket fått i uppdrag att genomföra dels en förhandsutvärdering av programförslaget (ex-ante) och dels att bistå i miljöbedömningen av programmet. Miljöbedömningen har därmed genomförts i nära dialog med Swecos ex-ante-team. Miljöbedömningen har fokuserat på konsekvenser för hälsa och miljö. Det är således inte en generell analys av programförslaget. Kontakperson för programarbetet för landsbygdsprogrammet har varit Lena Lind och Eva Henriks. Kontaktpersoner hos uppdragsgivaren Jordbruksverket har varit Jörgen Fransson och Jonas Fjertorp. Ansvarig hos Sweco för uppdraget som helhet samt ledare för Ex-ante teamet har varit Sigrid Hedin. Ledare för arbetet med miljöbedömningen och framtagande av denna MKB har varit Lova André Nilsson, med hjälp av en rad specialister inom Sweco: Christina Odén, Geert Schaap, Göran Lundberg, Carolina Sahlén och Emma Lindqvist. Christer Yrjas från Hushållningssällskapet och Gunnar Lindberg från Nordregio har bistått i processen med fakta och granskning. Stockholm, 3 juni 2014 Sweco Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Lova André Nilsson Miljökonsult / Projektledare Miljöutredning och Tillstånd Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) lova.andre.nilsson@sweco.se

3 Icke teknisk sammanfattning Detta är miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) för förslaget till nytt landsbygdsprogram för Sverige, MKB-rapporten beskriver den process (miljöbedömning) som pågått samtidigt som programmet har skrivits, för att integrera miljöaspekter i programmet och främja hållbar utveckling. Varje program inom struktur- och investeringsfonderna ska miljöbedömas. Det är ett krav både enligt EU:s direktiv och enligt svensk lagstiftning. Metod för bedömningen och struktur på rapporteringen (MKB:en) regleras i EU-direktiv (2001/42/EC) som i Sverige implementerats genom Miljöbalken och MKB-förordningen (1998:905). EU-kommissionen har bestämt att alla struktur- och investeringsfondsprogram för perioden ska bidra till Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla. Strategin har tre prioriteringar: Smart tillväxt - utveckla en ekonomi baserad på kunskap och innovation, Hållbar tillväxt - främja en resurseffektivare, grönare och konkurrenskraftigare ekonomi, samt Inkluderande tillväxt (tillväxt för alla) - stimulera en ekonomi med hög sysselsättning och med social och territoriell sammanhållning. Processen, allmänhetens insyn och tillgång till information När programmet tagits fram har programskrivarna bjudit in flera hundra olika aktörer att tycka till. Framför allt har man kontaktat offentliga myndigheter som kommuner, länsstyrelser, landsting och statliga verk, liksom intresseorganisationer och forskningsoch utbildningsinstitut. Information har också gjorts tillgänglig på exv. Jordbruksverkets hemsida. Den breda allmänhetens möjlighet till påverkan på programmets utformning har dock varit begränsad. Istället har allmänheten fått representeras av olika myndigheter och intresseorganisationer. Programmet har tagits fram inom de ramar som anges av EU-kommissionen och Generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling (Directorate-General for Agriculture and Rural Development). Om programmet Förslaget till nytt Landsbygdsprogram innebär i korthet att programmet fokuserar på prioritering 4 Återställa, bevara och främja ekosystem som är beroende av jord- och skogsbruket. Denna prioritering föreslås få cirka två tredjedelar av programmets totala budget. Prioritering 6 Främja social inkludering, fattigdomsbekämpning och ekonomisk utveckling i landsbygdsområden får cirka 20 procent och prioritering 2 Öka konkurrenskraften inom jordbruket får cirka åtta procent av den totala budgeten. Återstående knappa tio procent av den totala budgeten föreslås användas inom prioritering 3 Främja organisationen av livsmedelskedjan och riskhantering inom jordbruket (cirka 5 procent), Technical Assistance (cirka 4 procent) och prioritering 5 Främja resurseffektivitet och stödja övergång till klimattålig ekonomi (cirka 2 procent). Prioritering 1 Kunskapsöverföring och innovation föreslås vävas in i övriga prioriteringar.

4 Miljöbedömning av programmet Bedömningen är att den stora satsningen för att återställa, bevara och främja ekosystem som är beroende av jord- och skogsbruket kommer ha betydande positiva konsekvenser för flera miljöaspekter som t.ex. biologisk mångfald, djur- och växtliv, mark- och vattenkvalitet, landskap, klimat. Programmet bedöms också kunna bidra med positiva effekter för människors hälsa genom att göra det möjligt för människor att bo kvar eller flytta till landsbygd och uppleva hög livskvalitet med tillgång till arbete, utbildning och samhällsservice. Viktiga delar i detta är programmets satsningar på bredband, social inkludering och ekonomisk utveckling i landsbygd, och insatser för att stärka konkurrenskraften inom jordbruket. Det finns även risk för negativ miljöpåverkan från programmet. Det är viktigt att utforma programmets aktiviteter så att inga grupper utesluts eller åsidosätts. Beroende på hur de slutliga åtgärderna faktiskt utformas kan även andra oönskade negativa effekter uppstå. De bedöms dock som mindre sannolika och mindre betydande. För att minimera risken för negativa konsekvenser av programmet är uppföljning och utvärdering av programmets miljöpåverkan viktigt. Förslag till åtgärder Sweco menar att den plan för uppföljning och utvärdering som presenteras i programslaget inte är tillräcklig för att man ska kunna få veta hur programmet påverkar miljön och hälsan. Det är därför angeläget att Jordbruksverket åtagande sig kring kompletterande uppföljning och utvärdering av programmets konsekvenser för miljö och hälsa genomförs så som planerat. Jordbruksverkets intention att i denna fortsatta uppföljning knyta an till relevanta befintliga system för nationell uppföljning som görs både av Jordbruksverket och av andra myndigheter möjliggör viktiga jämförelser över tid. Den plan för uppföljning och utvärdering som Jordbruksverket tar fram bör även identifiera hur informationen från uppföljningen ska då dem som arbetar med att genomföra Landsbygdsprogrammet, så att programmet kan ändras om det behövs. Även i det fortsatta arbetet med att utforma och genomföra programmet är det angeläget att miljöaspekter kontinuerligt integreras i processen. När regeringen beslutat om programmet och EU-kommissionen godkänt Sveriges ansökan kommer Jordbruksverket besluta hur budgeten ska fördelas över landet (fördelningsnyckel). Regionala handlingsplaner tas därefter fram i respektive län. I båda dessa steg bör miljöaspekter beaktas och programmet fortsätta att utformas på ett sätt som främjar hållbar utveckling. Sweco föreslår också att programmet ska tydligare främja åtgärder riktade mot klimatanpassning av svenskt jord- och skogsbruk, för att minska branschens sårbarhet. Slutsats Förslaget till Landsbygdsprogram bedöms medföra betydande positiv miljöpåverkan, men bedöms inte medföra betydande negativ miljöpåverkan. 4 (123)

5 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Framtagande av landsbygdsprogrammet för Strategisk miljöbedömning av programmet bedömning av behov Miljöbedömningens syfte och funktion Övergripande mål och strategier på miljöområdet Europa 2020-strategin EU:s samlade jordbrukspolitik, CAP Svenska mål och strategier 11 2 Förslaget till Landsbygdsprogram för Sverige Avgränsningar Geografisk avgränsning Tidsmässig avgränsning Nivå och omfattning av konsekvensbedömningen Val av aspekter och mål som beaktas i konsekvensbedömningen Begreppet landsbygd 18 4 Metod för miljöbedömningen Osäkerhet i bedömningen Metod för samlad och jämförande bedömning 20 5 Beskrivning av programprocessen samt allmänhetens insyn och deltagande 21 6 Nulägesbeskrivning Allmänt Befolkning Folkhälsa Social integration, demografi och migration Resurser Materiella tillgångar Landskapet Biologisk mångfald och ekologisk infrastruktur Klimat- och miljöstatusfaktorer Klimatpåverkande utsläpp Vattenkvalitetspåverkande utsläpp - marina och limniska miljöer 34 7 Nollalternativ Definition av nollalternativet 35 5 (123)

6 7.2 Landsbygdsprogram Prognos till 2020 avseende de svenska miljömålen Framtida effekter av förändrat klimat Bedömning av konsekvenser av nollalternativet Vad händer med de övergripande målen med Landsbygdsprogrammet om inget nytt program antas? VIlka är miljökonsekvenserna av Nollalternativet? 40 8 Alternativ för bedömning Alternativ A Satsa på levande landsbygd I vilken mån kan Alternativ A bidra till att nå de övergripande målen med programmet? Vilka är miljökonsekvenserna av Alternativ A? Samlad bedömning av Alternativ A Alternativ B Att öka produktionen inom svenskt jord- och skogsbruk Hur kan Alternativ B bidra till programmets övergripande mål? Vilka är miljökonsekvenserna av Alternativ B? Samlad bedömning av Alternativ B Alternativ C - Landskap och Biologisk mångfald (bevarande kulturlandskap) Alternativ D Minskad klimatpåverkan 59 9 Bedömning av det föreslagna programmet Hur kan programmet bidra till de övergripande målen? Vilka är miljökonsekvenserna av programmet? Samlad bedömning Samverkan med andra program Jämförelse med 0-alternativ och andra alternativ Uppföljning, utvärdering och korrigerande åtgärder Slutsatser och rekommendationer Samråd och process för programmets framtagande Metod för miljöbedömningen Programmets miljökonsekvenser Rekommendationer 78 Tekniska bilagor 79 1 Samrådsredogörelse för avgränsningssamråd 79 2 Samrådsredogörelse för samråd kring förslag till landsbygdsprogram och tillhörande förslag till miljökonsekvensbeskrivning (MKB) 82 6 (123)

7 3 Landsbygdsprogrammets prioriteringar och fokusområden (Källa: ) Bedömningsgrunder 113 Andra bilagor Arbetsbeskrivning för konsulter Referenser (123)

8 1 Bakgrund Ekonomisk och social samt territoriell sammanhållning är sedan flera år tillbaka EU:s prioriterade mål. Genom att främja sammanhållningen gynnar unionen en harmonisk, balanserad och hållbar utveckling av de ekonomiska verksamheterna, skapar arbetstillfällen, bidrar till att miljön skyddas och till att minska ojämlikheten mellan kvinnor och män. Inom EU finns fortfarande stora sociala och ekonomiska skillnader mellan unionens regioner, vilket riskerar att skada sammanhållningen i unionen. För att fördela medel inom EU och förbättra sammanhållningen har kommissionen skapat olika finansieringsorgan: de fyra struktur- och investeringsfonderna och sammanhållningsfonden. Dessa fonder används för att medfinansiera regionala eller övergripande stödåtgärder i medlemsländerna. En av struktur- och investeringsfonderna är den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU, eller Landsbygdsfonden) som ska bidra till utvecklingen och den strukturella anpassningen i landsbygdsområden som släpar efter i utvecklingen, genom att förbättra effektiviteten i strukturerna för produktion, bearbetning och saluföring av jordbruks- och skogsprodukter. Samtliga program inom struktur- och investeringsfonderna ska bidra till Europa strategin för smart och hållbar tillväxt för alla. Strategin har tre prioriteringar: Smart tillväxt: kunskap och innovation Hållbar tillväxt: resurseffektivare, grönare, mer konkurrenskraftig Inkluderande tillväxt: hög sysselsättning, social sammanhållning, territoriell sammanhållning. 1.1 Framtagande av landsbygdsprogrammet för Landsbygdsprogrammet är ett verktyg för att nå målen för landsbygdspolitiken och består av stöd och ersättningar för att utveckla landsbygden1. Miljö och hållbar utveckling är också prioriterat i landsbygdsprogrammet. Stöden och ersättningarna finansieras gemensamt av Sverige och av EU:s landsbygdsfond. Processen att ta fram ett nytt svenskt landsbygdsprogram för perioden leds av Landsbygdsdepartementet tillsammans med Jordbruksverket och förslaget till nytt program ska enligt tidplan godkännas av regeringen i början av Därefter skickas ansökan till EU-kommissionen för godkännande. Kommissionen har sex månader på sig att godkänna landsbygdsprogrammet. 2 Jämfört med Landsbygdsprogrammet för perioden kommer programmet för att få en ny struktur. Förslaget till nytt program beskrivs närmare i kap (123) m /tidsplanochpagaendearbete.4.e f24e2ca html

9 1.2 Strategisk miljöbedömning av programmet bedömning av behov En strategisk miljöbedömning krävs för samtliga struktur- och investeringsfondsprogram enligt EU-direktivet 2001/42/EG. Regelverket är i Sverige implementerat via miljöbalken 6 kap 11 och tillhörande MKB-förordning 4-5. Alltså ska Landsbygdsprogrammet för programperioden miljöbedömas. 1.3 Miljöbedömningens syfte och funktion Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i programmet så att hållbar utveckling främjas. Processen ska omfatta samråd med olika myndigheter och allmänhet. Miljöbedömningen ska dokumenteras i en Miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Denna finns sedan med i underlaget för beslut om programmet. En MKB ska så långt relevant och rimligt identifiera, beskriva och bedöma den betydande miljöpåverkan som kan uppstå för t.ex. människors hälsa, biologisk mångfald, landskap, kultur, klimat och materiella tillgångar. Det gäller både negativa och positiva konsekvenser. Reglerna kring hur miljöbedömningen ska göras och vad MKB:n ska innehålla anges i de generella instruktionerna till EJFLU, vilka hänvisar till EU-direktiv 2001/42/EG. Direktivet har i Sverige implementerats via Miljöbalken och Förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Naturvårdsverkets Handbok med allmänna råd för miljöbedömning av planer och program (2001:9) utgör också ett viktigt underlag för genomförandet av föreliggande miljöbedömning. 1.4 Övergripande mål och strategier på miljöområdet Följande avsnitt avser att beskriva kontexten för landsbygdsprogrammet, och redogör för mål och strategier av betydelse för miljöbedömningen av programmet Europa 2020-strategin EU:s stats- och regeringschefer enades 2010 om utformningen av Europa 2020-strategin. Strategin ersätter den tidigare så kallade Lissabonstrategin och utgör därmed EU:s nya gemensamma ramverk för att skapa långsiktigt hållbar tillväxt och fler jobb i hela unionen. Europa 2020-strategin ska vägleda arbetet inom EU. Därmed ska även Landsbygdsprogrammet utformas på ett sådant sätt att det bidrar till, eller åtminstone inte motverkar, ambitionerna i Europa 2020-strategin. Strategin bygger på tre övergripande prioriteringar som ska förstärka varandra: Smart tillväxt; utveckla en ekonomi baserad på kunskap och innovation. Hållbar tillväxt; främja en resurseffektivare, grönare och konkurrenskraftigare ekonomi. 9 (123)

10 Tillväxt för alla; stimulera en ekonomi med hög sysselsättning och med social och territoriell sammanhållning. EU:s medlemsstater har enats om övergripande riktlinjer och målsättningar som ligger till grund för genomförandet av Europa 2020-strategin i såväl medlemsstaterna som på EUnivå. Genom reformer ska medlemsstaterna uppnå bland annat sunda offentliga finanser, ökat arbetskraftsdeltagande bland kvinnor och män, förbättrat företagsklimat, förbättrad utbildning och forskning samt ökad resurseffektivitet och minskade utsläpp av växthusgaser. En viktig del av strategin är de fem övergripande mål som slagits fast på EU-nivå och som ska ge en allmän bild av var EU bör befinna sig vid 2020: 75 procent av befolkningen i åldrarna ska ha ett arbete. 3 procent av EU:s BNP ska investeras i Forskning och utveckling. Energi- och klimatmålen 20/20/20 ska nås. Den andel ungdomar som slutar skolan i förtid ska vara under tio procent, och minst 40 procent av den yngre generationen ska ha avslutad högre utbildning. Antalet personer som hotas av fattigdom ska minska med 20 miljoner. Sverige har satt upp fem nationella mål med utgångspunkt i dessa mål. Dessa lyder: Att eftersträva en höjning av sysselsättningsgraden till väl över 80 procent för kvinnor och män i åldrarna till år Höjningen ska främst ske i grupper med en svag förankring på arbetsmarknaden, såsom unga och utrikes födda, och genom att motverka långa tider utan arbete. Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan kvinnor och män ska minska genom en ökning av kvinnors sysselsättningsgrad. Att öka den sociala delaktigheten genom att minska andelen som är utanför arbetskraften (utom heltidsstuderande), långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna till väl under 14 procent Att andelen 18 till 24-åringar som inte avslutat gymnasiestudier och som inte studerar ska vara mindre än tio procent 2020 och att andelen 30 till 34-åringar som har minst en tvåårig eftergymnasial utbildning ska uppgå till procent Att offentliga och privata investeringarna i FoU ska uppgå till ungefär fyra procent av BNP år På klimat- och energiområdet är Sveriges mål redan fastställda sedan tidigare. Sverige har åtagit sig att minska utsläppen av växthusgaser med 17 procent 2020 jämfört med Sveriges nationella klimatmål är att våra utsläpp bör vara 40 procent lägre 2020 än utsläppen Målet gäller för de verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter inom EU (EU-ETS). 10 (123)

11 Sverige har också åtagit sig att andelen förnybar energi ska öka till 49 procent Det nationella målet är satt till minst 50 procent av den totala energianvändningen Riksdagen har dessutom beslutat om ett mål för energieffektivitet, uttryckt som en minskad energiintensitet med 20 procent till 2020 jämfört med EU:s samlade jordbrukspolitik, CAP Det nya programmet för EU:s samlade jordbrukspolitik CAP (Common Agricultural Policy) sträcker sig över perioden Programmet har tre övergripande målsättningar: Hållbar livsmedelsproduktion Hållbar förvaltning av naturresurser och klimat Balanserad territoriell utveckling CAP omfattar två delar, vilka inom EU ofta kallas de två pelarna. Den första pelaren är ett gemensamt stöd som gäller för alla länder inom EU. Pelare 1 omfattar stöd som ska främja jordbruksprodukter av hög kvalitet, bra djurhållning, miljövänliga odlingsmetoder som bevarar landskapet och hålla jordbruksmark i odlingsbart skick. Inom pelare 1 finns flera stödformer, och gårdsstödet är den dominerande. Den andra pelaren Landsbygdsstödet - består av riktade ersättningar och stöd till miljön och till landsbygden, och inriktningen beslutas i landsbygdprogrammet. Varje medlemsland utformar sitt eget program inom givna ramar. Skillnaderna mellan länderna är stora både gällande vad man kan få ersättning för och hur mycket pengar som satsas. Som nämnts ovan, så gäller denna MKB förslaget till Landsbygdsprogram (dvs andra pelaren) för Sverige Svenska mål och strategier Sveriges riksdag har antagit 16 miljökvalitetsmål 4 som beskriver målsättningen för det svenska miljöarbetet. Miljömålen används även för årlig uppföljning av miljötillståndet i Sverige. Rapporteringen samordnas av Naturvårdsverket och Länsstyrelser och Luftvårdsförbund ansvarar för att ta fram data. De svenska miljökvalitetsmålen är som följer: Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö, Skyddande ozonskikt, Säker strålmiljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Myllande våtmarker, Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, Storslagen fjällmiljö, God bebyggd miljö samt Ett rikt växt- och djurliv. Riksdagen har också antagit ett generationsmål: Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. 11 (123)

12 Generationsmålet är ett inriktningsmål för miljöpolitiken och ger vägledning om de värden som ska skyddas och den samhällsomställning som krävs för att nå önskad miljökvalitet. För att nå målet krävs en ambitiös miljöpolitik i Sverige, inom EU och i internationella sammanhang. Generationsmålet är vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Sverige har även nationella åtaganden inom t.ex. Helsingforskonventionen (HELCOM), Oslo-Paris-konventionen (OSPAR), Baltic Sea Action Plan, samt genom ramdirektivet för vatten och havsmiljödirektivet, som har bäring på landsbygdsprogrammet. Inom folkhälsopolitiken har Sverige angivit mål och visioner t.ex. i proposition 2002/03:35 Mål för folkhälsan samt proposition 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik. Jordbruksverket och Skogstyrelsens tog redan 2011 fram förslag till tio stycken mål för det nya svenska landsbygdsprogrammet 5. Dessa har inte formellt antagits som mål för programmet men har ändå beaktats i genomförandet av miljöbedömningen. 2 Förslaget till Landsbygdsprogram för Sverige Landsbygdsprogrammet styrs av EU-förordningen 1305/2013 för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Här anges sex prioriteringar för landsbygdsutveckling, vilka landsbygdsprogrammet ska arbeta med. Figur 1 visar sambanden mellan Europa-2020 strategins övergripande mål och prioriteringarna i förordningen. 12 (123) 5 nyttlandsbygdsprogram /

13 Figur 1 Ny struktur för landsbygdsprogrammet efter 2013 (källa: Den första prioriteringen, Uppmuntra till kunskapsöverföring och innovation inom jordbruk och skogsbruk och i landsbygdsområden, är övergripande och ska genomsyra hela programmet. Inom varje prioritering finns ett antal fokusområden och totalt finns 18 fokusområden, se bilaga 3 Landsbygdsprogrammets prioriteringar och fokusområden. Fokusområdena är viktiga för styrningen av landsbygdsprogrammet och rapporteraring och uppföljning av resultaten. Fördelningen av medel över programperioden illustreras i tabellen nedan. Tabell 1 Prioriteringar och Fokusområden för landsbygdsprogrammet (från programförslag daterat 28 mars 2014) Fokusområden för A 2B 3A 4A-C 5C 5D 6A 6B 6C TA Totalsumma ,0% 0,4% 5,0% 60,4% 0,7% 1,1% 2,6% 9,2% 9,0% 3,6% 100,0% 13 (123) Förslaget till nytt Landsbygdsprogram innebär i korthet att programmet fokuserar på prioritering 4 Återställa, bevara och främja ekosystem som är beroende av jord- och skogsbruket. Denna prioritering föreslås få cirka två tredjedelar av programmets totala budget. Prioritering 6 Främja social inkludering, fattigdomsbekämpning och

14 14 (123) ekonomisk utveckling i landsbygdsområden får cirka 20 procent och prioritering 2 Öka konkurrenskraften inom jordbruket får cirka åtta procent av den totala budgeten. Återstående knappa tio procent av den totala budgeten föreslås användas inom prioritering 3 Främja organisationen av livsmedelskedjan och riskhantering inom jordbruket (cirka 5 procent), Technical Assistance (cirka 4 procent) och prioritering 5 Främja resurseffektivitet och stödja övergång till klimattålig ekonomi (cirka 2 procent). Prioritering 1 Kunskapsöverföring och innovation (förkortat TA för Technical Assistance i tabell 1 ovan) föreslås vävas in i övriga prioriteringar. 3 Avgränsningar Avgränsningarna för den strategiska miljöbedömningen som beskrivs i detta kapitel utgår från det som beskrevs i underlag för avgränsningssamrådet men har anpassats utifrån synpunkter som framkommit i samråd under programmets utveckling (se även kapitel 5 och bilaga 1). 3.1 Geografisk avgränsning Programmet avser åtgärder inom Sverige varför beskrivningen av konsekvenser huvudsakligen koncentreras till Sverige. Vissa konsekvenser av lokala åtgärder kan dock vara transnationella eller globala. Transnationella effekter av betydelse finns bl.a. gällande påverkan på östersjöns vattenkvalitet. Även luftemissioner kan ge transnationella effekter men i det aktuella fallet bedöms den främsta påverkan ske mer lokalt. Globala konsekvenser av betydelse för landsbygdsprogrammet omfattar främst direkt och indirekt påverkan på emissioner av klimatpåverkande ämnen. Behovet av programmets stöd samt effekterna av programmet och dess åtgärder påverkas också av klimatförändringarna och behovet av anpassning till dessa. Detta är en global fråga men det är främst de lokala konsekvenserna av detta som kan ha betydelse för aktuell miljöbedömning och beskrivs t.ex. i samband med bedömning av påverkan på resurser. Indirekt medför påverkan på biologisk mångfald globala effekter på mångfalden av arter och genetisk variation. Det är dock de lokala effekterna som i nästa steg adderar till de globala varför det bedöms mest relevant att beskriva lokala effekter. Effekter på global fattigdomsbekämpning från programmets genomförande kan uppstå på olika sätt. Genom stöd till jord- och skogsbruk kan marknaderna påverkas och förändra möjligheterna för producenter i t.ex. utvecklingsländer att få avsättning för sina produkter till ett bra pris på den europeiska marknaden. Det bör dock noteras att den internationella utvecklingen av matpriser och fattiga människors möjlighet till utbildning, investering i egen verksamhet eller att på andra sätt att bryta fattigdomen är processer som påverkas av en mängd olika faktorer. Effekterna från det svenska landsbygdsprogrammet gällande påverkan på global fattigdomsbekämpning bedöms som indirekta och konsekvenserna bedöms kunna slå på mycket olika sätt och verka i olika riktningar samtidigt. Det svenska programmet och svenska produktionens påverkan bedöms också ha en begränsad betydelse för globala marknadsmekanismer, priser samt livsmedelstillgång. Utifrån dessa

15 aspekter bedöms det inte vara meningsfullt att i denna SMB vidare bedöma det aktuella landsbygdsprogrammet utifrån aspekten påverkan på global fattigdom. 3.2 Tidsmässig avgränsning Det program som bedöms inom denna SMB omfattar perioden 2014 till Det är inte uteslutet att programmet kan finansiera vissa fortsatta åtgärder till 2022/23, men tyngpunkten på programmets genomförande kommer vara inom De åtgärder som utförs med stöd av programmet kan fortsätta att medföra konsekvenser även bortom programperioden. En gradvis avklingning och utspädning av effekterna kan antas ske men hastigheten i detta är helt beroende av vilken åtgärd det gäller. Med detta menas att konsekvenserna över tid kommer att upphöra om inga nya likartade åtgärder tillkommer efter programperioden. Det betyder också att den relativa betydelsen av effekterna över tid, kommer att upphöra eftersom fler påverkanskrafter utanför programmet kommer att överskugga effekterna av detta programs åtgärder. Den direkta påverkan av programmet bedöms upphöra inom några få år från det att programmet själv har upphört dvs. då den sista stödgivna aktiviteten har genomförts. Utifrån detta skulle det vara rimligt med en bedömningsperiod till någonstans mellan år Konsekvenserna antas fortfara längre än själva programåtgärderna men tiden de kommer att vara tydliga och spårbara bedöms vara relativt kort. För miljöbedömningen har antagandet gjorts att åtgärder inom programmet startar tidigast 2014 och initieras senast 2020, samt att ett begränsat antal åtgärder kan komma att få fortsatt finansiering ytterligare något år. Sannolikt kommer konsekvenserna att ha uppkommit senast någon gång mellan (med variation beroende på typ av miljöaspekt och konsekvens). Avklingningsperioden för konsekvenser av de flesta åtgärder bedöms vara relativt kort. I de fall det bedöms vara särskilt relevant, dvs. där åtgärderna kan förväntas ha en tydlig och spårbar effektperiod och betydande konsekvenser som är betydligt längre än 2030, finns särskild kommentar om detta. 3.3 Nivå och omfattning av konsekvensbedömningen Den strategiska miljöbedömningen ska identifiera och bedöma konsekvenserna av landsbygdsprogrammets genomförande innan själva åtgärderna initieras eller genomförs. Miljöbedömningen får därför utgå från programmets målsättningar, strategier, fördelning av medel inom olika områden samt en bedömning av hur de olika åtgärderna kan tänkas nyttjas. Detta medför att konsekvensbedömningen görs på en övergripande nivå och i generella termer. Lokala konsekvenser av enskilda stöd är svåra att bedöma på ett meningsfullt sätt eftersom programmet inte rör sig på denna detaljerade nivå. För att de positiva konsekvenserna ska få genomslag och de negativa minimeras är det viktigt att skapa system för att säkerställa detta inom de efterföljande beslutsprocesserna t.ex. när projekt ska utformas, beviljas medel, genomföras och följas upp. Därför ges i konsekvensbedömningen också förslag runt utformningen av dessa system. 15 (123)

16 3.4 Val av aspekter och mål som beaktas i konsekvensbedömningen Val av aspekter som ska beskrivas i konsekvensbedömningen av programmet och dess åtgärder har gjorts utifrån en bedömning av vilka aspekter som bedöms kunna påverkas av programmets insatser på ett betydande sätt. Vid avgränsningen av aspekter har vi beaktat de nationella miljömålen 6 och folkhälsomålen 7, miljöbalken och SEA-direktivet samt de sju huvudutmaningarna i Europeiska rådets strategi för hållbar utveckling. Detta presenterades i avgränsningssamrådet. Utöver dessa framförde Naturvårdsverket i samband med samrådet att generationsmålet 8 borde beaktas. Aspekter och kategorier som omfattas av de olika målbeskrivningarna och lagtexterna ovan är inte identiskt beskrivna i de olika texterna utan överlappar ofta varandra. En uppgift i avgränsningen är därför att definiera de aspekter och mål som ska användas som grund för denna miljöbedömning. För denna SMB har de betydande aspekterna kategoriserats under tre huvudkategorier vilka var för sig inkluderar flera olika aspekter. Närmare definitioner av de olika aspekterna och vilka frågor som bedömts vara relevanta och möjliga att inkludera i dessa finns i kapitel 4, Metod för miljöbedömningen. Bedömningsgrunder redovisas i bilaga Befolkning 1a. Folkhälsa 1b. Social integration, demografi och migration 2. Resurser 2a. Materiella tillgångar 2b. Landskapet 2c. Biologisk mångfald och ekologisk infrastruktur 3. Klimat- och miljöfaktorer 3a. Klimatpåverkande utsläpp 3b. Luftpåverkande utsläpp 3b. Vattenkvalitetspåverkande utsläpp Generationsmålet och Miljömål Riksdagens har antagit ett generationsmål för den svenska miljöpolitiken som anger inriktningen för den samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att miljökvalitetsmålen ska nås. Generationsmålet är därför vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Bedömning ska därför ske av landsbygdsprogrammet gentemot generationsmålet. Riksdagen har också antagit 16 nationella miljömål. Tre av de sexton nationella miljömålen bedöms ha mycket begränsad koppling till landsbygdsfrågor i stort och till programmet. Dessa ingår därför inte i de vidare bedömningarna i denna SMB. Vissa av (123)

17 de miljömål som bedömts vara relevanta påverkas också sannolikt endast lite eller indirekt av programmets prioriterade områden och åtgärder kopplade till dessa. Tabell 2 Relevanta och icke-relevanta miljömål Relevanta miljömål för bedömningar i SMB för Landsbygdsprogrammet Begränsad klimatpåverkan Ej relevanta miljömål för bedömningar i SMB för Landsbygdsprogrammet Frisk luft (ev påverkan bedöms som mkt begränsad) Bara naturlig försurning Giftfri miljö Säker strålmiljö. Skyddande ozonskikt Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust och skärgård Myllrande våtmarker Levande skogar Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö God bebyggd miljö (fokus natur- och kultvärden, byggnader och anläggningar) Ett rikt växt- och djurliv Folkhälsomål Tre av de tio nationella folkhälsomålen bedöms ha mycket begränsad koppling till begränsad koppling till landsbygdsfrågor i stort och programmet. Dessa används därför inte i de vidare bedömningarna i denna SMB. Vissa av de folkhälsomål som bedömts vara relevanta påverkas också sannolikt endast lite eller indirekt av programmets prioriterade områden och åtgärder kopplade till dessa. Tabell 3 Relevanta och icke-relevanta folkhälsomål Relevanta mål för bedömningar i SMB för Landsbygdsprogrammet Delaktighet och inflytande i samhället Ej relevanta mål för bedömningar i SMB för Landsbygdsprogrammet Sexualitet och reproduktiv hälsa Ekonomiska och sociala förutsättningar Hälsa i arbetslivet Fysisk aktivitet Tobak, alkohol, narkotika, dopning Miljöer och produkter Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Skydd mot smittspridning Barn och ungas uppväxtvillkor Matvanor och livsmedel 17 (123)

18 3.5 Begreppet landsbygd I Sverige saknas en definition av begreppen glesbygd och landsbygd som är allmänt rådande. Istället förekommer ett antal olika definitioner. Exempelvis avgränsar statistiska centralbyrån (SCB) inte gles- eller landsbygd utan avgränsar istället tätorter. Den säger att en tätort har mer än 200 invånare och mindre än 200 meter mellan husen. Det som blir kvar utanför tätorterna bildar glesbygd 9. Detta innebär enligt SCB att cirka 16 procent av Sveriges befolkning bor på landsbygden 10. Sveriges kommuner och landsting har gjort en indelning av kommunerna i tio grupper efter vissa strukturella egenskaper, så som befolkningsstorlek, pendlingsmönster och näringslivsstruktur. Ordet landsbygdskommuner förekommer inte som benämning för någon av kommungrupperna men däremot finns det grupper som betecknas som glesbygdskommuner (Kommun med en tätortsgrad understigande 70 procent och mindre än åtta invånare per kvadratkilometer), varuproducerande kommuner (Kommun där 34 procent eller mer av nattbefolkningen mellan 16 och 64 år är sysselsatta inom tillverkning och utvinning, energi och miljö samt byggverksamhet) och Kommuner i glesbefolkad region (Kommun med mindre än personer inom en radie på 112,5 km) 11. Tillväxtverkets definition säger att områden som har mer än 45 minuters bilresa till en tätort med över 3000 invånare skall definieras som glesbygd, vilket gör att cirka 24 procent bor på landsbygden 12. Jordbruksverket har definierat landsbygd genom att Sveriges kommuner delats in i fyra olika regiontyper: storstadsområden, stadsområden, landsbygd och gles landsbygd. Landsbygd är kommuner som inte ingår i de två klassificeringarna storstadsområden och stadsområden och som samtidigt har en befolkningstäthet av minst fem invånare per km 2. Gles landsbygd är kommuner som inte ingår i de tre övriga klassificeringarna och som har en befolkning som är färre än fem invånare per km2. Enligt denna definition så bor 34 procent av Sveriges befolkning på landsbygden 13. I denna rapport har Jordbruksverkets definition av landsbygd använts då mycket av underlaget till rapporten och dess analys har baserats på Jordbruksverket rapporter. Dock har även information från andra källor använts, så som SCB, där en annan definition råder. Det kan därför förekomma viss osäkerhet i underlagsmaterialet Boverket, Landsbygd, utveckling, strand, Stockholm Boverket, Landsbygd, utveckling, strand, Stockholm (123) c256b.html

19 För landsbygdsprogrammet kommer en definition av landsbygd att väljas. Det kommer också vara en särskild definition för Leader. Dessa definitioner är dock inte klara när denna MKB skrivs. 4 Metod för miljöbedömningen De specifika åtgärderna som programmet kommer att medföra är inte kända i programframtagandet när miljöbedömningen görs. Miljöbedömningen utgår därför från de övergripande prioriteringar som programmet anger, vilka åtgärdsområden som dessa kan omfatta och hur medel fördelas mellan olika prioriteringar och åtgärdsområden. I konsekvensbeskrivningen av olika alternativ görs en bedömning av programmets möjlighet att påverka olika miljöaspekter beroende på hur medel fördelas mellan olika prioriteringar och åtgärdsområden. Bedömningen har gjorts med utgångspunkt i två övergripande frågor: Hur kan nollalternativet/alternativ A-C (se nedan)/programförslaget bidra till programmets övergripande mål? Vilka är miljökonsekvenserna av nollalternativet/alternativ A-C (se nedan)/programförslaget? 19 (123) Miljöbedömningen har genomförts med hjälp av befintlig offentlig data. Referenser till datakällor finns i form av fotnoter genomgående i rapporten. Inga nya studier, modelleringar etc. har genomförts för miljöbedömningen. Begränsningar i tid och resurser är en orsak till detta. En annan är att det finns en önskan om att underlätta för framtida uppföljning och utvärdering. Många relevanta befintliga datakällor uppdateras kontinuerligt av olika myndigheter etc. Detta gör att sådana data är särskilt lämpliga att använda när uppföljning ska göras. Mer om bedömningsgrunder redovisas i bilaga 4. I redovisningen syns de konsekvenser som har bedömts vara mest betydelsefulla. Bedömningen beror av graden av negativ eller positiv konsekvens (omfattning och styrka) och av sannolikheten att konsekvensen inträffar. Storleken på budget för den insats som kan orsaka en viss konsekvens kan också ha betydelse, såtillvida att en större budget kan innebära konsekvenser som är mer betydande, mer långvariga eller berör större geografiska områden än om en mindre budget allokerats. Bedömningen av konsekvenser av de olika alternativen och av programförslaget har gjorts med nollalternativet som referens, dvs. hur alternativet/programmet bedöms påverka en viss miljöaspekt jämfört med om alternativet/programmet inte genomförs. Någon jämförelse med föregående programperiod ( ) har inte gjorts. 4.1 Osäkerhet i bedömningen I de fall osäkerheter i underlaget till MKB:n bedömts vara betydande har detta uppmärksammats. I annat fall bedöms materialet vara tillräckligt pålitligt och jämförbart för att kunna användas i miljöbedömningsarbetet. De största osäkerhetskällorna beskrivs nedan. I metodvalet för denna miljöbedömning ingår att kvantitativ information har förts in

20 i resonemang och riktningsanalyser, där det anges om ett visst mål påverkas positivt eller negativt. Detta för att minska risken för övertro till kvantitativ information som kan leda till felaktiga slutsatser. I strategisk miljöbedömning finns ofta en kombination av osäkerhet om en framtida utveckling och svårigheter att göra rimliga kvantitativa förutsägelser. I arbetet med denna miljöbedömning har inga kompletteringar av kvantitativ information, så som modelleringar, beräkningar eller mätningar, gjorts utan analysen bygger helt på redan framtagen information från olika källor. En stor källa till osäkerhet är att programmet är skrivet på en generell nivå där detaljer i innehåll, fördelning och förväntade resultat saknas, vilket leder till att även konsekvensbedömningen måste hållas på en övergripande och mer allmän nivå. Det finns även osäkerheter i analysen i på grund av okända samband mellan åtgärder, effekter och konsekvenser både i naturen och i samhället. Definition av begreppet landsbygd kan ge osäkerhet i det data om landsbygden och dess utveckling som har legat till grund för de bedömningar som har gjorts. Om olika definitioner har använts kan t.ex. olika befolkningsmängd ingå i underlaget och därför blir underlagen inte helt jämförbara. 4.2 Metod för samlad och jämförande bedömning För att illustrera och väga samman bedömningarna inom och mellan de olika miljöaspekterna används en tabell. Eftersom utfallet kan bli olika beroende på vilka åtgärder som programmet faktiskt kommer att omfatta under genomförandet visar tabellen en bedömning av graden av Risk (för negativ miljökonsekvens) samt Möjlighet (positiv miljökonsekvens). Både risk och möjlighet kan finnas för samma miljöaspekt. Graden av risk respektive möjlighet har tre nivåer; Låg, Medel och Hög. Bedömningen av vilken nivå av Risk respektive möjlighet som finns för konsekvenser för varje miljöaspekt är en funktion av sannolikhet för att det inträffar och konsekvensen om det skulle ske. Den finansiella storleken på stöd inom respektive åtgärdsområde kan påverka konsekvens och/eller sannolikheten för att åtgärden. Detta har också vägts in i den samlade bedömningen. Låg = Låg sannolikhet och liten konsekvens, eller Låg sannolikhet och måttlig konsekvens, eller Måttlig sannolikhet och liten konsekvens Medel = Låg sannolikhet och hög konsekvens, eller Måttlig sannolikhet och måttlig konsekvens, eller Hög sannolikhet och liten konsekvens Hög = Måttlig sannolikhet och hög konsekvens, eller Hög sannolikhet och måttlig konsekvens, eller Hög sannolikhet och hög konsekvens 20 (123)

21 5 Beskrivning av programprocessen samt allmänhetens insyn och deltagande Under arbetet med att ta fram ett nytt landsbygdsprogram för Sverige har ansvariga för programframtagandet, dvs. Landsbygdsdepartementet och Jordbruksverket, fört en kontinuerlig dialog med intressenter. Utgångspunkten för dessa dialoger har i ett inledande skede varit väldigt bred, för att senare smalna av. I maj 2012 lämnade Jordbruksverket ett tekniskt underlag 14 till ett nytt landsbygdsprogram, vilket tagits fram i nära samarbete med landsbygdsnätverkets medlemmar. Det tekniska underlaget remitterades under sommaren 2012 och av totalt 239 anmodade remissinstanser inkom 156 med svar. Dessutom inkom ytterligare 18 svar. Konsultationer i form av flertalet fördjupade möten med olika enskilda intressenter har också ägt rum under För att kontinuerligt förankra arbetet med programmet har ett antal remissinstanser varit representerade i Landsbygdsdepartementets referensgrupp för landsbygdsprogrammet Denna grupp har träffats vid fyra tillfällen under processens gång och har även konsulterats gällande den strategiska miljöbedömningen vilken har ingått i den förhandsutvärderingen. Landsbygdsdepartementet har även deltagit vid olika seminarium där intressenter medverkat, för att informera om och ta del av synpunkter på utformningen av det nya landsbygdsprogrammet. Även i framtagandet av SWOT-analysen, på vilken programmet vilar, har ambitionen varit att ha en förankrad process. Den socioekonomiska analys som gjorts inom ramen för partnerskapsöverenskommelsen varit ett viktigt underlag. De första sex SWOTanalyserna (en för varje prioritering) togs fram av experter tillsammans med expertmyndigheter (Jordbruksverket samt Skogsstyrelsen), och har löpande diskuterats med referensgruppen för landsbygdsprogrammet och med ex-ante-utvärderarna. Den slutliga utformningen av landsbygdsprogrammet har tagits fram i arbete inom regeringskansliet och valen i denna avslutande fas har i stor utsträckning varit politiska. Dessa förhandlingar inom regeringskansliet har inte varit öppna för allmänheten. Detta förslag till program och tillhörande förslag till miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har gått på samråd under perioden 15 april 12 maj. Underlaget skickades till 76 instanser och gjordes tillgängligt på Jordsbruksverkets hemsida. Totalt 31 svar inkom, varav 6 var meddelanden om att organisationen valt att inte yttra sig. Landsbygdsdepartementet kommer beakta inkomna synpunkter innan programförslaget lämnas till Kommissionen. Intressenternas medverkan i att definiera mål, göra urval av åtgärder och resursallokering till dessa har skett indirekt genom ovan beskrivna process. Flera aktörer har haft 21 (123) 14 Se Jordbruksverket, dsbygdsprogram pdf

22 synpunkter på tillgängligheten till information och möjligheten att lämna synpunkter, framför allt under den senare delen av programprocessen. Miljöbedömningen har skett i nära samverkan med ex-ante-utvärderingen och i dialog med programskrivarna vid Landsbygdsdepartementet och ansvariga kontaktpersoner vid Jordbruksverket. I samband med miljöbedömningen har även särskilt samråd hållits med Naturvårdsverket. Syftet har varit att så hög utsträckning som möjligt integrera miljöaspekter i det löpande arbetet med programframtagandet, för att belysa möjliga vägar att nå ett slutligt programförslag som på bästa sätt bidrar till miljömässigt hållbar utveckling. Bedömningen är att insynen i och möjligheten att lämna synpunkter på programmets framtagande har motsvarat Miljöbalkens krav. 6 Nulägesbeskrivning 6.1 Allmänt Landsbygdsprogrammet adresserar till största delen jord-och skogsbruksfrågor men även landsbygdsutveckling i allmänhet ingår och kan erhålla stöd inom programmets ram. I detta kapitel beskrivs situationen i nuläget. Beskrivningen följer samma grupperingar och miljöaspekter som miljöbedömningarna i denna SMB. Nulägesbeskrivningen har utgått från olika parametrar som på en översiktlig nivå representativt visar nuläget inom olika aspekter. Det finns således fler aspekter än de som är uppmärksammade i denna rapport som skulle kunna belysas, men dessa har bedömts peka på samma nuläge och trender som de aspekter som är beskrivna nedan. Aspekterna nedan har valts för att de bedömts representativt beskriva nuläget, och för att det finns underlag som påvisar skillnaden mellan landsbygd och stadsbygd. Källorna som har använts redovisas i slutet av avsnittet och består i huvudsak av offentliga myndigheter. För landsbygdsprogrammet har 13 miljömål bedömts vara aktuella. Inget av dessa miljökvalitetsmål kommer att kunna nås till år För att nå målen krävs större miljöhänsyn i hela kedjan av produktion och konsumtion från råvara till avfall. Det visar den årliga uppföljningen av Sveriges miljökvalitetsmål och etappmål för 2013 som samordnats av Naturvårdsverket 15. Miljömålen har kompletterats med ett samlat folkhälsomål vilket baseras på de åtta av Sveriges elva nationella folkhälsomål som bedömts som relevanta för miljöbedömningen (123)

23 6.2 Befolkning Folkhälsa Att arbeta med folkhälsa handlar i grunden om att skapa jämlika gynnsamma förutsättningar och miljöer (socialt, kulturellt, fysiskt, politiskt, ekonomiskt och emotionellt). Folkhälsan påverkas av människors livsvillkor, levnadsvanor och olika faktorer i samhällsmiljön. Nedan presenteras några faktorer som speglar folkhälsan på landsbygden i Sverige. Utbildning Folkhälsa kan till viss del kopplas till utbildningsnivå. Personer med kort utbildning har i statistiska undersökningar visat sig generellt sett ha sämre hälsa än människor med längre utbildning 16. I yrkesverksamma åldrar är dödligheten mer än dubbelt så hög bland personer med förgymnasial utbildning som bland människor med eftergymnasial utbildning och skillnaden har ökat sedan början av 1990-talet. De mest frekventa dödsorsakerna hjärtsjukdom, stroke, cancer, olyckor, självmord och alkoholrelaterade diagnoser är vanligare bland individer med kort utbildning. Personer som har kort utbildning upplever också oftare sin hälsa som sämre och har mer psykisk ohälsa. Utbildning kan således fungera som en indikator på socioekonomiska förhållanden och kan påverka hälsan genom flera mekanismer, däribland lägre hälsorisker i arbetslivet, mindre ekonomisk utsatthet och mindre stress. T.ex. är arbetslösheten högre bland personer med kort utbildning, vilket kan leda till ökad stress. Även rökning, fetma och våldsskador är vanligare hos personer med kort utbildning 17. I Sverige finns regionala skillnader avseende utbildningsnivå. Bland länen är utbildningsnivån högst i Stockholms och Uppsala län. Andelen högutbildade i dessa två län uppgår till 32 respektive 30 procent. Västerbottens län har också en hög andel högutbildade, 27 procent. Gävleborgs och Dalarnas län har lägst andel högutbildade, 17 procent. Andelen lågutbildade är lägst i Västerbottens och Norrbottens län med nio respektive tio procent 18. Livslängd Sverige har i en internationella jämförelsen en mycket hög medellivslängd och den ökar i även i övriga Norden 19. Kvinnor lever i genomsnitt 4,5 år längre än män. Skillnaden mellan mäns och kvinnors livslängd har dock minskat de senaste åren, främst på grund av att det idag är fler kvinnor än män som röker 20. Livslängdsförkortande faktorer är hög 16 Socialstyrelsen, Folkhälsan i Sverige årsrapport Socialstyrelsen, Folkhälsan i Sverige årsrapport (123) 20

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Folkhälsa och miljö. Mål - miljö. Mål - folkhälsa

Folkhälsa och miljö. Mål - miljö. Mål - folkhälsa Folkhälsa och miljö Mål - folkhälsa Skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Det är särskilt angeläget att folkhälsan förbättras för de grupper i befolkningen

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING JORDBRUKSVERKET Ex-anteutvärdering LBP UPPDRAGSNUMMER 3582081000 MILJÖBEDÖMNING AV LANDSBYGDSPROGRAMMET FÖR PROGRAMPERIODEN 2014-2020 SWECO SIGRID HEDIN Förord Sedan 1995 har Sverige som medlem i Europeiska

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen?

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? En bra miljö kan handla om många olika saker t.ex. frisk luft, rent vatten och en stor biologisk mångfald. Tyvärr är miljöproblemen ibland så stora att varken

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoredovisning

Välfärds- och folkhälsoredovisning Välfärds- och folkhälsoredovisning Lunds kommun 2013 Inledning och resultat i korthet Kommunkontoret 4 Kartläggningens olika delar A. Inledning och resultat i korthet B. Resultatdel, välfärd C. Resultatdel,

Läs mer

Kommittédirektiv. En kommission för jämlik hälsa. Dir. 2015:60. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2015

Kommittédirektiv. En kommission för jämlik hälsa. Dir. 2015:60. Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2015 Kommittédirektiv En kommission för jämlik hälsa Dir. 2015:60 Beslut vid regeringssammanträde den 4 juni 2015 Sammanfattning En kommitté en kommission för jämlik hälsa ska lämna förslag som kan bidra till

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden:

Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: Bevakningsrapport för prioriterade EU-policyområden: maj 2014 Detta är årets femte rapport om bevakning och påverkan av de prioriterade områdena för Stockholmsregionens Europaförening 2014. Innehållsförteckning

Läs mer

Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman

Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman EU 2020 är EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi. Den har tre prioriteringar om smart, hållbar och inkluderande tillväxt

Läs mer

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige.

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Antaget vid Europaforum Norra Sverige XXI, Östersund 13 mars 2015 Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Europaforum Norra Sverige

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram Folkhälsoprogram för Ånge kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72 Folkhälsoprogram Innehåll 1 INLEDNING...1 1.1 SYFTET OCH ARBETSSÄTT...1 2 HÄLSA OCH FOLKHÄLSOPOLITIK...2 2.1 DEN NATIONELLA

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

- Fortsatta studier. Studentarbeten

- Fortsatta studier. Studentarbeten - Fortsatta studier Studentarbeten Innehåll 1 Uppslag för kommande studentarbeten... 3 2 Bo, leva och vara på landsbygden... 3 Att skapa en positiv utvecklingsspiral är viktigt för landsbygdskommuner...

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

en granskningsrapport från riksrevisionen Landsbygdsprogrammet från jordbruksstöd till landsbygdsstöd? rir 2013:13

en granskningsrapport från riksrevisionen Landsbygdsprogrammet från jordbruksstöd till landsbygdsstöd? rir 2013:13 en granskningsrapport från riksrevisionen Landsbygdsprogrammet från jordbruksstöd till landsbygdsstöd? rir 2013:13 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vår drivkraft Vi vill det bästa för Skåne. Vi vill arbeta tillsammans med alla som möter Länsstyrelsen: Medborgare, kommuner och företag. VÅRT UPPDRAG VI SER TILL ATT RIKSDA- GENS

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM27. Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM27. Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förslag till förordning för Europeiska fiskerifonden 2007-2013 Jordbruksdepartementet 2004-11-15 Dokumentbeteckning KOM(2004) 497 Förslag till rådets förordning om Europeiska

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET

FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET FOLKHÄLSOPLAN 2012-2014 FOLKHÄLSORÅDET Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-27 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 2 Folkhälsomål i Mönsterås kommun... 1 3 Folkhälsoarbete i Mönsterås kommun... 2 3.1

Läs mer

Vi har den här perioden tre insatsområden livskvalitet, service och entreprenörskap.

Vi har den här perioden tre insatsområden livskvalitet, service och entreprenörskap. Leader Sjuhärad LLU Vårt uppdrag enligt EU är att bidra till EUs 2020-mål om en smart, hållbar, inkluderande tillväxt. Det innebär att alla ansökningar skall prövas ur ett hållbarhetsperspektiv och att

Läs mer

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 "Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden." 18 november 2014 HUT

Läs mer

Handlingsplan för hur skogsnäringen ska bli mer attraktiv för kvinnor

Handlingsplan för hur skogsnäringen ska bli mer attraktiv för kvinnor Handlingsplan för hur skogsnäringen ska bli mer attraktiv för kvinnor Rapport från SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet och SMF Skogsentreprenörerna inom ramen för regeringens Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu

Roland BLADH 30 augusti 2012. Roland.Bladh@ec.europa.eu Europa 2020 och Socialfonden Roland BLADH 30 augusti 2012 DG Employment, Social Affairs and Inclusion Roland.Bladh@ec.europa.eu www.ec.europa.eu/social europa eu/social Sammanhållningspolitiken 2014-20

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Hälsosamma Skinnskatteberg

Hälsosamma Skinnskatteberg Hälsosamma Skinnskatteberg Folkhälsoplan 2012 2015 Skinnskattebergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24, 77, Dnr 2012.0577.773 1. Alla har lika rätt till god hälsa För att skapa förutsättningar

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN

UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN Varför ett program för Jönköpings landsbygd och kommundelar? Jönköpings kommun arbetar kontinuerligt med att utveckla landsbygdens olika områden och skapa vitala och tilltalande

Läs mer

Kommittédirektiv. Miljöbestämmelser för jordbruksföretag och djurhållning. Dir. 2011:49. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2011

Kommittédirektiv. Miljöbestämmelser för jordbruksföretag och djurhållning. Dir. 2011:49. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2011 Kommittédirektiv Miljöbestämmelser för jordbruksföretag och djurhållning Dir. 2011:49 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2011 Sammanfattning En särskild utredare tillkallas för att utreda miljöbalkens

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd ANSÖKNINGSOMGÅNG Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande Projektmedel för pilotprojekt inom de gröna näringarna i gles- och landsbygd Ansökningar tas emot löpande fram till 16/9 2010

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF Övergripande syfte Trollhättans Stads folkhälsoarbete ska ske för att förverkliga de nationella folkhälsomålen. Gäller för Strategin gäller för samtliga verksamheter i Trollhättans Stad. Referensdokument

Läs mer

Plan för folkhälsoarbetet. Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007

Plan för folkhälsoarbetet. Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007 Plan för folkhälsoarbetet 2007 2011 Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007 2 Foto omslag: Fysingen, Jan Franzén. Valstadagen, Franciesco Sapiensa. Grafisk form: PQ layout. 2007 Innehåll Inledning

Läs mer

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16

Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020. Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Sveriges landsbygdsprogram 2014-2020 Hans-Olof Stålgren Landsbygdsnätverket 2014 01 16 Min presentation Inledning Generell info Budget Tidsplan Gårdsstöd LFA Miljöstöd Flerfond CLLD Transnationell komponent

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74 Kommittédirektiv Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås Dir. 2010:74 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juli 2010 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt beredning,

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Vad har EU med vård och omsorg att göra?

Vad har EU med vård och omsorg att göra? Vad har EU med vård och omsorg att göra? Varje EU-land bestämmer hur den egna vården, omsorgen och socialtjänsten ska utformas, organiseras och finansieras. Men inom hälso- och sjukvården och på folkhälsoområdet

Läs mer

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv 2012-04-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

Läs mer

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd 1(5) Datum Diarienummer 2009-08-11 Ert dnr 190-3836-09 Nf Vårt dnr 013-2009-904459 Dokumenttyp Yttrande Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Läs mer

Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi

Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi ESLÖVS KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Morin Folkhälsostrateg 0413 62697 KS.2012.0126 2012-09-10 Korrununfullmäktige 12 Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi Ärendebeskrivning

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4, 29.7.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 247/127 RÅDETS REKOMMENDATION av den 8 juli 2014 om Finlands nationella reformprogram 2014, med avgivande av rådets yttrande om Finlands stabilitetsprogram

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Folkhälsopolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 Folkhälsopolicy för Strömstads kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-05-20 Innehåll Bakgrund...4 Jämlika

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Förslag till ändring i förordningen om områdesskydd. KS 2014-346

Förslag till ändring i förordningen om områdesskydd. KS 2014-346 Beslutsförslag 2014-11-17 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Daniel Helsing Förslag till ändring i förordningen om områdesskydd. KS 2014-346 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar yttrande över Konkurrenskraftsutredningen.

Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar yttrande över Konkurrenskraftsutredningen. Yttrande 1(6) Regeringen Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15, Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks-

Läs mer

1(11) Policy för systematiskt folkhälsoarbete i Sjöbo kommun

1(11) Policy för systematiskt folkhälsoarbete i Sjöbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 1(11) Policy för systematiskt folkhälsoarbete i 2011-2014 1. Verksamhetsbeskrivning Folkhälsorådet svarar genom olika samverkansformer med kommuninvånare och övriga intressenter

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM34. Europeiska kommissionens förslag till landsbygdsförordning för perioden 2007-2013. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM34. Europeiska kommissionens förslag till landsbygdsförordning för perioden 2007-2013. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Europeiska kommissionens förslag till landsbygdsförordning för perioden 2007-2013 Jordbruksdepartementet 2004-12-20 Dokumentbeteckning COM 2004 (490) Proposal for a Council

Läs mer

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål

Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål 1 2013-05-07 Landsbygdsavdelningen Regionala handlingsplaner samt process för fördelning av pengar och mål Handlingsplaner istället för regionala genomförandestrategier I nästa programperiod kommer länen

Läs mer

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial Information 1(5) Datum 2013-06-12 Diarienr 2013/1615 Enheten för lag och områdesskydd Sanna Black-Samuelsson sanna.black-samuelsson@skogsstyrelsen.se Tfn 018-27 88 23 Frågor och svar om de nya EU-förordningarna

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Folkhälsopolitisk plan För en god och jämlik hälsa

Folkhälsopolitisk plan För en god och jämlik hälsa STYRDOKUMENT 1 (21) Ansvarig organisationsenhet: Beslut om förlängning Fastställd av KF Degerfors 2015-06-15 62 KF Degerfors 2012-09-24, 83 Ersätter Folkhälsopolitisk plan För en god och jämlik hälsa i

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm)

Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm) Sid 1 (5) Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm) Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, lämnar

Läs mer

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen.

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen. 1 (6) Enheten för lantbruksfrågor Anders Larsson n.registrator@regeringskansliet.se Svar på remiss slutbetänkanden av konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi

Läs mer