Hur blir kyrkan relevant?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur blir kyrkan relevant?"

Transkript

1 Mats Lindgren Hur blir kyrkan relevant? RESULTAT FRÅN EN UNDERSÖKNING OM SVENSKARNAS SYN PÅ EN TROVÄRDIG OCH RELEVANT KYRKA 11 MAJ 2012 Consultants for Strategic Futures.

2 FÖRORD Att som organisation vara relevant handlar om ha en roll att fylla, en uppgift som andra ser som viktig och betydelsefull. Relevans är den helt avgörande långsiktiga frågan för varje organisation. I det ögonblick som man upphör att uppfattas som relevant förlorar man sin legitimitet. Frågan om relevans är central inte minst för kyrkor och samfund. I första hand måste man naturligtvis vara relevant för sina medlemmar, nära och kära. Vill man nå utanför en snävare krets blir det dock också viktigt att förstå hur andra ser på den egna organisationen. Vilka förväntningar och förhoppningar har enskilda på kyrkans roll i samhället och det egna livet? Kan de över huvud taget se någon uppgift för kyrkor och församlingar? Hur skiljer sig uppfattningen om kyrkan mellan olika grupper och vad är det som färgar människors bild av kyrkor och församlingar? Utan en klar bild av dessa frågor blir det svårt att finna strategier för att bli mer relevant och trovärdig i dagens samhälle och i människors liv. Frågorna ovan var några av de frågeställningar som de tre samfunden bakom Gemensam Framtid Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige ställt sig under arbetet med att bilda en ny kyrka. För att besvara frågorna fick Kairos Future uppdraget att genomföra en undersökning av svenskarnas syn på kyrka och församlingar. Undersökningen genomfördes i två vågor. Först genomfördes en serie intervjuer med öppna frågor kring trovärdighet i kombination med en omfattande analys av diskussionen kring trovärdighet i svenska bloggar. Resultaten från denna första omgång bildade underlag för en fördjupad kvantitativ studie av 1000 svenskar. I denna rapport presenteras några av de mest centrala resultaten. Vi hoppas att de ska fungera som ett viktigt underlag i diskussionen kring Gemensam Framtids strategiska vägval. Stockholm, Mats Lindgren 2(16)

3 ÄR SVENSKEN TROENDE? För inte så många decennier sedan hade snart sagt varje svensk en relation till kyrkor och församlingar och betraktade sig själv som kristen. Religionssociologerna har sedan länge visat att så inte längre är fallet. För att ge en fond till den fortsatta diskussionen kan det dock vara bra att tydliggöra bilden av hur svensken i allmänhet är och hur han eller hon ser på sin tro och sitt engagemang. Resultaten från denna undersökning är i linje med andra undersökningar under senare år. Några resultat i korthet: 42 % av de svarande betecknar sig som kristna, 26 % som ateister och 16 % som troende/andlig person utan samfund 12 % ber regelbundet 22 % tror på en personlig gud 34 % tror på en högre makt 62 % är medlemmar i Svenska kyrkan, 6 % i annat samfund 1 40 % besöker aldrig en gudstjänst, 26 % någon gång per år eller oftare varav 5 % någon gång i månaden eller oftare 11 % ser sig om aktiva i en kyrka eller församling, 7 % av SvKmedlemmarna och 68 % av GF-medlemmarna. Den bild som framkommer är alltså ett samhälle där mindre än hälften av svenskarna betecknar sig som kristna. I åldrarna upp till ca 40 år är det till och med fler som beskriver sig själva som ateister än som kristna. Tre av fyra besöker aldrig en gudstjänst, eller mer sällan än en gång om året. I den yngsta åldersgruppen, upp till 30 år, är relativt sett fler personligt troende än bland dem i åldrarna år. Detta kan delvis vara en åldersfråga, men skulle också kunna hänga samman med ett generellt värderingsskifte mot mer klassiska värderingar i de yngsta åldersgrupperna, något som kunnat iakttas på en lång rad andra områden. Exempel på detta är att ungas intresse för familj, barn och det lilla livet i dag är betydligt starkare än det var för samma åldersgrupper för 10 eller 20 år sedan. 2 Delar man mot bakgrund av resultaten ovan in svenskarna i tre grupper utifrån hur de svarar på frågan om tro får vi tre grupper av svenskar: Ateister 50 % de som säger att de inte tror på vare sig en personlig gud eller en högre makt Sökare 27% de som inte direkt tror på en personlig gud, men som tror på en högre makt Personligt troende 22 % de som säger sig tro på en personlig gud. 1 Offentligt tillgänglig statistik visar att ca 68 procent i befolkningen är medlemmar i Svenska Kyrkan. Vårt urval av respondenter är alltså i något mindre utsträckning medlemmar i SvK. Andelen frikyrkliga (ca 2,5%), muslimer (1,5%), ortodoxa och katoliker (tillsammans 2,5 %) stämmer väl med andra källor. 2 Detta visar bl a långtidsstudie från Forskningsgruppen- för samhälls- och informationsstudier och de långtidsstudier bland unga som genomförts av Kairos Future sedan tidigt 1990-tal. 3(16)

4 ÄR KYRKAN TROVÄRDIG? Svaret på frågan ovan är både ja och nej. Frågar man svenskar rakt ut om de kan ge exempel på en trovärdig organisation är inte kyrkor det första som svenskarna tänker på. I stället är det Läkare utan gränser. Det är en organisation som står för alla de egenskaper som förknippas med hög trovärdighet, som oegennytta och självuppoffring, att de lever som de lär och inte minst, att de hjälper utsatta människor. Amnesty, Rädda barnen och Frälsningsarmén är också organisationer som nämndes av flera personer när vi frågade 125 personer om deras spontana tankar om trovärdiga organisationer. Även Svenska kyrkan och Missionskyrkan nämndes spontant av någon eller några personer. Läkare utan gränser ligger dock i en klass för sig. Presenterar man en lista på alternativ blir dock bilden en annan. Svenska kyrkan klarar sig rätt väl i konkurrensen och uppfattas som trovärdig av ungefär lika många som polisen, Unicef, Rädda barnen och Amnesty. Dessa ligger en bra bit efter Läkare utan gränser och Bris, men före Riksbanken, Greenpeace och regeringen, och långt före företag som Ikea, HM, Volvo och Google. De ligger också 3-4 gånger så högt som PRO och Lions. Sist i listan av 21 alternativ hamnar dock Svenska frikyrkor i allmänhet. ÄR FRIKYRKAN ETT PROBLEM? Är det möjligen själva begreppet frikyrkan som är ett av frikyrkornas trovärdighetsproblem. När vi mer specifikt frågar människor om hur trovärdiga de anser att olika kyrkor och frikyrkor är blir bilden en annan och mer nyanserad. Två saker blir då tydliga. För det första är kännedomen om de mindre samfunden relativt låg. Nära hälften av svenskarna har ingen uppfattning alls om Baptistsamfundet och Metodistkyrkan, för Missionskyrkan och Pingstkyrkan gäller detta ungefär var tredje svensk. För det andra ser vi att Svenska kyrkan uppfattas som betydligt mer trovärdig också bland dem som anser sig ha en uppfattning om samfunden, än de övriga kyrkorna och samfunden. Figur 1. Svenska kyrkors och frikyrkors trovärdighet 4(16)

5 VAD HÄNDE MED 60-TALISTERNA? Finns det då generationsskillnader i synen på trovärdigheten? Är det möjligen så att det är de äldre som ser frikyrkorna som trovärdiga medan de yngre inte gör det? Nej, riktigt så är det inte. Istället framträder en bild av att den frikyrkligt kritiska gruppen framförallt finns bland 60-talisterna och deras små- och storasyskon, dvs. åldersgruppen år. De yngsta, dvs. de upp till ca 30 år, är nästan lika positiva som de äldsta åldersgrupperna. Vad detta beror på är inte helt klart. Möjligen hänger det i någon mån samman med synen på tro i allmänhet som också är något starkare bland de yngsta åldersgrupperna än bland åringarna. Men det förklarar bara en mycket liten del av dessa skillnader. Vad de i övrigt beror på är mer oklart, och måste snarare sökas i 1980-talets tidsanda, dvs. det årtionde som i första hand präglat 60-talisterna livssyn och värderingar. Figur 2. Andel av svenskarna i olika åldersgrupper som anser att olika kyrkor är trovärdiga KÄRLEKEN TILL PENGAR ÄR ROTEN TILL ALLT ONT Att Paulus slog huvudet på spiken redan för år sedan står klart när man lyssnar till vad svenskarna säger om vad som sänker en organisation trovärdighet. Det korta svaret är pengar. Kärleken till pengar hos en enskild medarbetare på Röda Korset är sannolikt också skälet till att organisationen inte nämndes av en enda av de 125 intervjuade som en trovärdig organisation. Ordmolnet i figur 3 visar de spontana associationerna kring vad som sänker en organisations trovärdighet. Fiffel, girighet, skumraskaffärer, bonusar, roffa och egen vinning är alla uttryck för samma sak kärleken till pengar. Kärleken till pengar tycks dock inte vara kyrkornas största trovärdighetsfråga. Visserligen anser 21 % att kyrkor och församlingar bara är ute efter folks pengar, men betydligt fler (45 %) anser att det definitivt inte är på det viset. 5(16)

6 Figur 3. Spontana associationer till vad som sänker en organisations trovärdighet ATT LEVA SOM MAN LÄR Att leva som man lär är en viktig aspekt av trovärdighet. Lever då kristna som de lär? Nej, inte om man får tro svenskarna i allmänhet, och inte ens om man lyssnar till dem som har en egen personlig tro. I genomsnitt anser inte fler än var fjärde att människor som är aktiva i kyrkor och församlingar lever som de lär. 3 Inte ens de personligt troende instämmer i någon större utsträckning i detta påstående, bland dem är det 39 % som anser att aktiva kristna lever som de lär, men nästan lika många anser att de inte gör det (36 %). Att leva som man lär är dock en tuff personlig utmaningen, vilket redan Paulus konstaterade. Och frågan är vad man kan förvänta sig. Däremot kanske man kan förvänta sig att kristna ska behandla sina medmänniskor på ett bra sätt. Men inte heller här har dock svenskarna i allmänhet alltför höga tankar om kristna. Nära fyra av tio (39 %) anser att människor som är aktiva i församlingarna har en dömande attityd och ser ner på andra, vilket bara är något färre än dem som tar avstånd från påståendet (45 %). Värt att notera är dock att uppfattningen att kristna är dömande är vanlig också bland de personligt troende är denna uppfattning vanlig, 29 % av dessa instämmer i påståendet. Den samlade bilden kyrkan med andra ord delad, vilket speglas i attityden till påståendet jag har överlag en positiv bild av kristna kyrkor i Sverige. Knappt hälften (45 %) instämmer i detta 4, men nästan lika många (36 %) tar avstånd och säger därmed att de har en relativt negativ bild. I gruppen som inte har någon tro alls, är det hela 53 % som har en generellt negativ bild av kyrkan. Till sist är frågan om allmänheten vet vad lär är, då det inte är mer än drygt var tredje (36 %) som anser att det är tydligt vad kyrkor och församlingar står för. Nästan hälften (47 %) anser också att kyrkor och församlingar borde bli bättre på att stå upp för sin tro procent instämmer i påståendet Människor som är aktiva i kyrkor och församlingar lever i allmänhet som de lär. 55 procent tar avstånd från påståendet. 4 Bland de personligt troende är den siffran 77 procent och bland sökarna 52 procent. 6(16)

7 VARANNAN ÄR POSITIV, VAR TREDJE SKEPTISK Summerar vi bilden av kyrkan och dess medlemmar ur ett trovärdighetsperspektiv blir slutsatsen ungefär följande. Varannan svensk är relativt positivt inställd till kyrkor och kyrkornas arbete och har i regel inte heller någon negativ inställning till kristna människor. Något färre, ungefär en tredjedel, har en motsatt uppfattning och är mer skeptiska och kritiska såväl till kyrkan som till dess medlemmar. Resten står någonstans i mitten eller saknar bestämda uppfattningar. Detta är i grova drag utgångspunkten kring trovärdighet och relevans. Frågan är då vad kyrkor och församlingar kan göra för att bli mer relevanta och på sikt också nå ökad trovärdighet? ATT GÖRA GOTT ÄR RELEVANT Trovärdighet är ett begrepp som ligger nära begreppet relevant, men det är inte identiskt. Att vara relevant handlar om att fylla en viktig uppgift, att ge rätt svar på utmaningar. Relevans är en av vägarna till trovärdighet. Ser vi på några av de organisationer som idag uppfattas som ytterst trovärdiga, som Läkare utan gränser och Bris, så är de också i detta avseende relevanta. De ägnar sig åt frågor och bedriver ett arbete som uppfattas som viktigt och angeläget. Har då kyrkor och församlingar någon möjlighet att bli mer relevanta i allmänhetens och de personligt troendes ögon, och vad behöver de i så fall göra? Det korta och omedelbara svaret på denna fråga är ja, det finns något de kan göra. Det är i varje fall slutsatsen om man ser till svenskarnas syn på vad kristna kyrkor och församlingar borde göra för att bli mer relevanta i dagens samhälle. För trots att runt en tredjedel av svenskarna har en mer eller mindre skeptisk inställning till kyrkor och församlingar är det bara 8 % som säger att det inte finns något som kyrkorna kan göra. Resten anser att det i varje fall finns något som kan göra dem relevanta. Det finns uppgifter för kyrkan, områden där den kan göra skillnad. Det de flesta i första hand då tänker på exakt den typ av oegennyttigt arbete som är starkast förknippas trovärdighet, och med trovärdiga organisationer som Läkare utan gränser och Bris. Vad det handlar om är att hjälpa utsatta människor, och i kyrkornas fall också fokusera på själavård och andligt stöd. Runt hälften av de tillfrågade ser detta som viktiga uppgifter (Figur 4). Mer anmärkningsvärt än att människor knyter hjälp till utsatta till relevans är kanske att nästan lika många, runt 40 % av de svarande, anser att gudstjänster är en väg till ökad relevans, trots att relativt få själva deltar i en gudstjänst mer regelbundet. Som vi tidigare sett är det bara en av fyra som gör ett gudstjänstbesök någon gång per år eller mer. 7(16)

8 Figur 4. Vad tycker du att svenska kyrkor och församlingar bör ägna sig åt för att fylla en relevant funktion i dagens samhälle? Flera svarsalternativ möjliga. Figur 5. Ordmoln baserat på den öppna frågan Vad anser du att kyrkor och samfund framförallt bör inrikta sin verksamhet på, för att de ska fylla en relevant funktion i dagens samhälle? ENGAGEMANG I HANDLING MEN INTE SOM POLITIK Uppfattningen att kyrkor och församlingar borde engagera sig mer i samhället återkommer gång på gång i svaren. 70 % av svenskarna anser t ex att kyrkor och församlingar borde jobba mer ute i samhället och 60 % att de borde ägna sig mer åt att ge stöd inom t ex äldreomsorgen. Av svaren att döma är detta dock något annat än att engagera sig i politik; relativt få (23 %) anser att kyrkor och församlingar borde blir mer aktiva i den politiska debatten. På frågan om vilka organisationer kyrkor och församlingar borde samarbeta med anser svenskarna helt i linje med sin uppfattning om att det är kyrkan borde jobba mer ute i samhället att det i första hand borde vara äldreboende (60 %), sjukhus (50 %) och socialtjänst (45 %), följt av biståndsorganisationer (43 %) och ungdomsgårdar (40 %) (Figur 6). Även andra kristna organisationer (36 %), invandrarorganisationer (35 %) och företrädare för andra trosriktningar (32 %) ses 8(16)

9 som viktiga samarbetspartners. Betydligt färre ser arbetslivet eller politiska organisationer och ungdomsförbund som naturliga samarbetspartners. Figur 6. Vilka organisationer bör svenska kyrkor och församlingar i Sverige samarbeta mer med? Flera svarsalternativ möjliga. RELEVANT FÖR MIG? Det är tydligt att allmänhetens förväntningar på kyrkans roll i samhället i första hand är diakonal. Kyrkor och församlingar bör i första hand ägna hjälpa människor i nöd, det är så de har en uppgift. I detta avseende är också troende och icketroende relativt överens. Människor med en personlig tro tycker av naturliga skäl att det är viktigare att hålla gudstjänster, hjälpa människor i existentiellt sökande och att erbjuda en gemenskap för troende än vad de icke-troende anser, men den övergripande bilden är trots allt relativt samstämmig. Närmare var tredje (30 %) säger också att de själva skulle kunna tänka sig att arbeta ideellt med socialt arbete. Inte heller här skiljer sig grupperna åt på något markant sätt. 43 % av med en personlig tro säger sig vara intresserade, mot 27 % av de båda andra grupperna. Av alla tänkbara former av ideellt engagemang är det dock det sociala arbetet som ligger i topp i alla tre grupperna. I dagsläget är det 4 % som säger att det arbetar ideellt med socialt arbete och 6 % i gruppen med en personlig tro. Betydligt fler i genomsnitt 13 % är engagerade i styrelsearbete eller i idrottsföreningar. Det är dock skillnad på vad kyrkor och församlingar kan och bör göra för att uppfattas som relevanta i samhället och vad de kan göra för att människor ska uppfatta att de har något relevant att bidra med till dem personligen. Givet det relativt stora 9(16)

10 intresset för frivilligt socialt arbete kunde man förvänta sig att det skulle vara något människor ser som en möjlighet för personlig relevans, men så är inte riktigt fallet. 15 procent ser visserligen möjligheten till frivilligt socialt arbete som en viktig väg till ökad relevans, men det finns annat som kommer högre upp på listan. FYRA AV TIO ÄR INTE INTRESSERADE AV KYRKAN Innan vi går in på vad som skapar personlig relevans, låt oss först konstatera att betydligt färre kan hitta en roll för kyrkor och församlingar i det egna livet, än de som ser en uppgift för kyrkan i samhället. Medan nästan alla svenskar ser att kyrkor och församlingar har någon roll att fylla på samhällsplanet är det hela fyra av tio som inte tycker att de inte kan se någon relevant roll för kyrkorna i det egna livet (Figur 7), dvs. ungefär lika många som de som är mer eller mindre kritiska till kyrkan. Man kan anta att de uppfattar att de klarar sig bra själva och inte kan se någon riktig poäng med att ha kontakt med kyrkor och församlingar. Bland dem som inte har någon tro alls är det drygt hälften som inte kan se någon roll för kyrkor och församlingar i det egna livet, bland de personligt troende knappt en av tio. Samtidigt är uppfattningen bland de fyrtio procent som säger att det inte finns något att bidra med, kanske minst lika mycket ett resultat av allmänt ointresse som ett aktivt avståndstagande. På den direkta frågan om varför man inte är aktiv i en församling 5 säger hela sex av tio (58 %) att de inte är intresserade eller kan se någon anledning till det. Det är ett betydligt vanligare skäl än att man inte har tid (21 %), att man inte tror på budskapet (16 %), att det inte finns aktiviteter som intresserar (16 %) att man inte orkar (14 %), eller att man inte tycker att företrädare och medlemmar lever som de lär (7 % i båda fallen). KULTUR OCH ANDLIGT STÖD GER PERSONLIG RELEVANS Vilka är då de viktigaste vägarna till ökad personlig relevans? Svaret på frågan är i korthet kultur och själavård. Kultur och själavård handlar om konsert- och kulturverksamhet (24 %) och sång och musik (24 %), själavård och andligt stöd i svåra perioder i livet (27 %) och mer allmän guidning i existentiella frågor (18 %). Gudstjänster och barnoch ungdomsarbete intresserar färre (17 %), ungefär lika många som anger att kyrkor och församlingar kan hjälpa mig att tolka och förstå det kristna budskapet (13 %). Det ligger nära till hands att tro att det endast är de personligt troende som säger att kyrkorna skulle kunna ha en uppgift när det gäller andligt och existentiellt stöd. Men så är inte riktigt fallet. Bland dem som säger att de inte är troende, ungefär hälften av respondenterna, är det fortfarande 46 % som säger att det finns saker kyrkan kan göra för att fylla en funktion personligen. Bland dem som säger sig tro på en högre makt, men inte en personlig gud (27 % av respondenterna), är det 67 % som ser att kyrkan har en funktion att fylla. I den gruppen ser nära hälften (46 %) själavård och andligt stöd i svåra perioder i livet och guida mig i existentiella frågor (21 %) som sådana områden. Lika många (21 %) ser barn och ungdoms- 5 Frågan ställd till den stora majoritet som inte är aktiva i någon församling. 10(16)

11 arbete som ett centralt område. Intressant är att även gudstjänster uppfattas som personligt relevanta av 9 % av de icke-troende och 15 % av de med en mer diffus tro. Figur 7. Vad bör svenska kyrkor och församlingar ägna sig åt för att fylla en relevant funktion för dig personligen? Flera svarsalternativ möjliga. VAD FÄRGAR BILDEN AV KYRKAN? Vi har tidigare konstaterat att ungefär en av tre är skeptisk till kyrkor och församlingar medan ungefär hälften har en mer positiv inställning. Den naturliga frågan är då vad som format och Konfirmationen. Vi hade en präst med ett sinne för godhet formar deras uppfattning om kyrka, församlingar och som ingen annan människa enskilda kristna? Och vad har färgat den positivt och jag träffat på i mitt liv. negativt? Låt oss börja med bilden av vad svenskarna spontant uppfattar ha format deras bild av kyrka och församlingar, förutom dop och bröllop. 6 Svaret är konfirmation och skolavslutning (Figur 8). KONFIRMATION, BRÖLLOP, DOP OCH BEGRAVNING Vidgar man frågeställningen och ger ett antal förslag så återkommer ceremonier som bröllop, dop och begravning tillsammans med konfirmationen och det man lärde sig i skolan som de viktigaste påverkansfaktorerna (Figur 9). Bibeln, egen uppväxt eller eget engagemang uppfattar de flesta ha påverkat den egna bilden av 6 Frågan ställdes som en öppen fråga till 125 svenskar. 11(16)

12 kyrka och församling i betydligt mindre utsträckning. Figur 8. Vilket är ditt mest positiva minne som är relaterat till kyrkan? (Förutom dop och bröllop) Figur 9. Vad är det i första hand som formar/format din bild av kristna kyrkor och församlingar i Sverige? Flera svarsalternativ möjliga. POSITIVA RITUALER NEGATIVA MEDIA Ceremonier, konserter och förrättningar påverkar i första hand bilden i positiv riktning. Det gör också egen uppväxt i troende familj, tidigare engagemang i kyrkor och församlingar och aktiva släktingar och vänner. De personliga kontakterna och egna uppväxten har också mycket stark koppling till en egen tro på en personlig gud. Konfirmationen är som vi sett det som spontant anges av flest som ett positivt minne och för de flesta har också konfirmationen påverkat bilden av kyrkan i positiv riktning. Fyra av fem (82 %) ser att konfirmationen påverkat bilden i huvudsak i positiv riktning medan mindre än en av fem anser att den påverkat bilden av kyrkan negativt. 12(16)

13 När det gäller media är bilden den omvända. Det ses som den fjärde viktigaste påverkansfaktorn men hela 80 procent av svenskarna anser att media påverkar deras bild av kyrkor och församlingar i negativ riktning. Endast 20 procent anser att medierna påverkar bilden positivt. Det område där skillnaderna är starkast mellan de med en tro på en personlig gud och de som ser sig som icke-troende är synen på bibeln. Bland troende är synen på bibeln nästan uteslutande positiv, det man själv läst i bibeln har påverkat synen på kyrkor och församlingar positivt. Bland icke-troende är bilden den rakt motsatta. Kontakten med enskilda kyrkliga företrädare har nästan samma förmåga att dela svenskarna. Av de som säger att dessa kontakter starkt färgat bilden av kyrka och församling (19 %) är det nästan lika många som säger att påverkan varit negativ som de som säger att den varit positiv. KONFIRMATION OCH CEREMONIER TOPPFAKTORER Väger man samman de två bilderna andelen svenskar som säger sig på påverkats av olika erfarenheter och det sätt på vilket de påverkats så får man topplista av påverkansfaktorer. I tabell 1 nedan ser vi de fem viktigaste påverkansfaktorerna och deras positiva nettopåverkan för troende och icke troende. I båda fallen kommer konfirmation och religiösa ceremonier i topp. Ett huvudskäl till att siffrorna är lägre för de icke troende är i första hand att en icke oväsentlig andel av de senare i första hand har negativa erfarenheter av ceremonier, konfirmation, skolan osv. En av sex som sett högtiderna som påverkande säger att de i första hand färgat bilden negativt. En av fem säger detsamma om konfirmation, och en av tre om gudstjänster. Bland de troende är det mycket få som anger något av detta som negativt. Än tydligare blir skillnaderna när man ser till möten med kyrkliga företrädare (40 procent säger att erfarenheten är negativ bland de icke troende), bibelläsning (drygt hälften) och som vi tidigare nämnt, media. Tabell 1. De faktorer som starkast påverkar bilden av kyrka och församling i positiv riktning Tror på en personlig gud (netto positiv påverkan) Konfirmation (0,57) Religiösa ceremonier som dop, bröllop och begravning (0,52) Gudstjänster (0,45) Konserter och liknande i kyrkor och församlingar (0,42) Tror varken på en personlig gud eller en högre makt (netto positiv påverkan) Religiösa ceremonier som dop, bröllop och begravning (0,41) Konfirmation (0,3) Konserter och liknande i kyrkor och församlingar (0,24) Det man fick lära sig i skolan (0,11) Jag är uppväxt i en troende familj (0,42) Gudstjänster (0,1) 13(16)

14 SLUTSATSER OCH UTMANINGAR ETT NYTT LÄGE MED NYA MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR De senaste decenniernas successiva sekularisering av det svenska samhället ställer kyrkor och församlingar inför en ny situation. Som vi sett berör kyrkan allt färre, på gott och ont. En stor del av svenskarna saknar anknytningspunkter till kyrkor i allmänhet och frikyrkorna i synnerhet och runt en tredjedel av svenskarna är klart skeptiska eller rent av negativa till kyrkan. Bristen på anknytningspunkter avspeglas också i att den breda allmänheten har en delvis skev bild av vad kyrkor och församlingar ägnar sig åt. Medan de som anser frikyrkorna som trovärdiga, och vanligen har relativt nära kontakt med dem, ser barn- och ungdomsarbete, konsert- och kulturverksamhet och stöd i existentiella frågor (mellan 50 och 60 procent anger detta) som centrala delar av vad kyrkor och församlingar ägnar sig åt, så är det relativt få som lyfter fram dessa sidor av kyrkornas verksamhet (mellan 20 och 30 procent). Många anser också att det är svårt att veta vad kyrkorna står för och att dessa borde bli tydligare. I ett strategiskt arbete är det viktigt att ta avstamp i omvärlden, och i omvärldens förväntningar och föreställningar om den egna organisationen. Detta gäller också för kyrkor, kristna samfund och församlingar. Samtidigt kan det aldrig vara den enda utgångspunkten. De strategiska valen måste i lika stor utsträckning utgå ifrån det man kan kalla organisationens vill, dvs. dess större uppdrag. FEM BILDER AV KYRKAN: DIAKONI, KULTUR, HÖGTIDER OCH BEMÖTANDE GEMENSKAP Om vi lyssnar till den breda allmänhetens uppfattning om vad kyrkor och församlingar bör göra är bilden relativt tydlig: En diakonal kyrka. Bland såväl troende som icke-troende finns en tydlig bild av att kyrkans relevans på samhällsplanet i första hand hänger samman med dess sociala och diakonala arbete. Kyrkan bör hjälpa dem som har det svårt, det är i första hand så man blir en trovärdig och relevant aktör i samhället. Här finns också möjligheter som kyrka att erbjuda en arena för socialt engagemang. En kyrka för troende och sökare. Därtill lyfter såväl troende och sökare som icke-troende fram gudstjänster, barn- och ungdomsarbete, existentiell vägledning och gemenskap som viktiga uppgifter ur ett samhällsperspektiv. Själavård och vägledning i existentiella frågor är också något som många, inte minst troende och sökare, ser som viktiga uppgifter för att kyrkan ska vara relevant ur ett personligt perspektiv. En kulturkyrka. Slutligen, ur det personliga planet, ser många kyrkan som en viktig kulturaktör. Konserter och andra kulturupplevelser är också något som starkt förknippas med positiva erfarenheter av kyrkan. Högtidskyrkan. Det som främst formar människors bild av kyrkan, och då i första hand i positiv riktning, är dock religiösa ceremonier som bröllop, 14(16)

15 dop och begravningar, skolavslutningar och inte minst, konfirmation. Det framstår som att det i första hand är vid dessa tillfällen som kyrkor och församlingar förmår beröra människor på djupet, som unga, som vuxna, och som vuxna tillsammans med sina barn. Den bemötande kyrkan. En dimension som går som en röd tråd genom alla dessa övriga dimensioner handlar om mötet. Det är tydligt att de enskilda mötena, inte minst med företrädare för kyrkor och församlingar, starkt färgar människors uppfattning om kyrkan i allmänhet, positivt och negativt. Det är också tydligt att många uppfattar att kristna i allmänhet inte står för ett positivt bemötande, ett bemötande baserat på ömsesidig respekt utan att de snarare har en dömande attityd och ser ner på andra. UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER FÖR GEMENSAM FRAMTID Undersökningen visar på en lång rad utmaningar och möjligheter för Gemensam Framtid, på riksplanet såväl som på församlingsplanet. Några av dessa är: Frikyrkan som begrepp. Mycket talar för att frikyrkan som begrepp är problematiskt. Attityden till Svenska kyrkan är t ex betydligt mer positiv än till någon av frikyrkorna, och inte minst till frikyrkan i allmänhet, även om man tar hänsyn till att kännedomen till enskilda frikyrkor som GF-kyrkorna och Pingströrelsen är betydligt lägre. Diakonalt arbete på entreprenad. Diakonalt arbete är det som skapar relevans och trovärdighet. Samtidigt har Gemensam Framtid lagt detta arbete på entreprenad till organisationer som Diakonia och Hela människan. Vad betyder det för kyrkan? Högtider och ceremonier. Vilken roll ska kyrkan ha och ta i dessa frågor? En kyrka för medlemmar eller för alla? Konfirmation och formativa år. Tonåren är de viktigaste åren. Det är då vi i stor utsträckning formar vår världsbild och livsuppfattning. Vilken plats ska konfirmation och ungdomsarbete ha i den nya kyrkan? Existentiell vägledning. I dagens samhälle har livsstilscoacherna tagit över präster och pastorers roll som vägledare i livsfrågor. Samtidigt finns en öppenhet för se kyrkan som en aktör på den existentiella arenan. Bemötande, värdskap och ömsesidig respekt. Jan Carlzon skapade i mitten av 1980-talet världens mest framgångsrika flygbolag genom att ta det personliga mötet sanningens ögonblick på allvar. Inom servicesektorn kallas detta numera värdskap och handlar mycket om bemötande med respekt. Tar församlingarna inom Gemensam Framtid bemötandet på lika stort allvar? Och hur ska kyrkan kunna bli en relevant part i en dialog kring existentiella frågor om dess företrädare och aktiva inte uppfattas som fördömande. 15(16)

16 OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen genomfördes under februari 2012 och respondenterna rekryterades via en webbpanel. I kvalitativ förundersökning i december 2011 ställdes en serie öppna frågor till 125 respondenter. Syftet med detta vara att fånga spontana uppfattningar om trovärdighet, relevans och erfarenhet av kyrkor och församlingar. Samtidigt genomfördes en statistisk analys av innehållet i svenska bloggar kring temat trovärdighet. Svaren från denna första analysomgång bildade sedan ett underlag när svarsalternativ formulerades till den större undersökningen där 1000 personer i åldrarna från alla delar av landet undersöktes. För ytterligare information, kontakta Mats Lindgren, Kairos Future, OM KAIROS FUTURE Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag som hjälper företag och organisationer att förstå och forma sin framtid. Genom trend- och omvärldsanalys, innovation och strategi, ger vi våra kunder de stora sammanhangen. Kairos Future grundades 1993, vårt huvudkontor finns i Stockholm och vi har representanter i New York, Peking, Barcelona och Köpenhamn samt samarbetspartners över hela världen. För mer information, besök vår hemsida eller kontakta oss: Kairos Future Vasagatan 40 Box STOCKHOLM Tel: info@kairosfuture.com 16(16)

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures.

En relevant kyrka? 11 APRIL 2012. Consultants for Strategic Futures. En relevant kyrka? 11 APRIL 2012 Consultants for Strategic Futures. FÖRORD Är kyrkan relevant och i så fall på vilket sätt? Vilka förväntningar och förhoppningar har enskilda på kyrkans roll i samhället

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 0 Manpower Work Life Rapport SVENSKA DRÖMJOBBET 2013 Vilket är det svenska drömjobbet 2013? Manpower Work Life

Läs mer

Kunskap äger. VAs ungdomsstudie i korthet. VA-rapport 2007:8

Kunskap äger. VAs ungdomsstudie i korthet. VA-rapport 2007:8 Kunskap äger VAs ungdomsstudie i korthet VA-rapport 2007:8 Kortfakta om VAs ungdomsstudie Studiens övergripande syfte är att öka kunskapen om ungas syn på vetenskap och kunskap, samt om hur de utvecklar

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Manpower Work Life Drömchefen

Manpower Work Life Drömchefen Manpower Work Life juni 2016 Manpower Work Life Drömchefen Vilken sorts chef drömmer svenskarna om? Det har vi frågat svenskarna om i den här undersökningen där vi försökt förstå vilka de viktigaste chefsegenskaperna

Läs mer

Att vara internationellt ombud

Att vara internationellt ombud Att vara internationellt ombud Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla

Läs mer

Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv

Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv Inledning I den här predikan kommer jag att ta upp några svåra frågor. Tyvärr är det väl annars så att det är de frågor som är svårast att svara

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD!

ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! ALLTID SEDD ALLTID ÄLSKAD! Utdrag ur Handlingsplan för dopuppföljning 0-18 år i Vantörs församling 2011 Omvärldsbeskrivning av Vantörs församling ur perspektivet Barn & Unga Vantörs församling 1957 delade

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012 Manpower Work Life Mat på jobbet Oktober 2012 ARBETSBRÄNSLET: OM JOBB OCH MATVANOR RESULTAT FRÅN MANPOWER WORK LIFE, APRIL 2012 I Spanien finns ett talesätt som lär att det är magen som styr tanken. Här

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 TÖREBODA KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 TÖREBODA KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro?

DU ÄR. Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? DU ÄR Finns Gud? Vem är jag? Vad är kärlek? Vilken betydelse har mitt liv? Varför finns det krig? Vad är kristen tro? värd mer än GULD KONFIRMAND MALMÖ 2016-2017 GRATTIS DU FYLLER FJORTON! Tänk dig att

Läs mer

Barnsäkerhet 2015 Volvia 7 maj 2015 BARN SÄKERHETENS DAG

Barnsäkerhet 2015 Volvia 7 maj 2015 BARN SÄKERHETENS DAG Barnsäkerhet Volvia 7 maj BARN SÄKERHETENS DAG Bakgrund & metod 1000 intervjuer genomfördes. Riksrepresentativt urval bland de med minst ett barn 0-7 år. Personer i åldern 20-65 år som har bil i hushållet

Läs mer

TD Jan-Olof Aggedal, Svenska kyrkan SKKF Rikskonferens i Karlskrona 2012-05-28 Underlag för presentation

TD Jan-Olof Aggedal, Svenska kyrkan SKKF Rikskonferens i Karlskrona 2012-05-28 Underlag för presentation Se möjligheterna! Jag är obotligt optimist, tillhör de nyfiknas skara, tillhör de som vill se bakom hörnet, försöka se möjligheterna! När förändringens vind blåser bygger somliga väderkvarnar medan andra

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Stigssons Begravningsbyrå. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips.

Stigssons Begravningsbyrå. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips. Begravningen Begravning i enskildhet Som regel bör du alltid försöka gå på begravningar, även när du är avlägsen släkting eller vän till den avlidne, eller den avlidnes familj. Det betyder ändå mycket

Läs mer

De nya scouterna. Vår verksamhet bygger på den värdegrund som du hittar i scoutlagen, scoutlöftet och scoutmetoden. Scouterna gör unga redo för livet.

De nya scouterna. Vår verksamhet bygger på den värdegrund som du hittar i scoutlagen, scoutlöftet och scoutmetoden. Scouterna gör unga redo för livet. De nya scouterna 2006 enades våra fem scoutförbund om en gemensam strategi. Anledningen var en insikt om att scoutrörelsen i Sverige behövde ta gemensamma krafttag för att utvecklas positivt. Tillsammans

Läs mer

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?...

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?... Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Ungas politiska engagemang... 4 Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4 Vill unga engagera sig politiskt?... 4 Hur ser unga på de politiska ungdomsförbunden?...

Läs mer

Vad händer när man dör? Behövs jag? Hur började allting? VARFÖR SKA JAG KONFIRMERA MIG? VAD HANDLAR KONFIRMATION OM?

Vad händer när man dör? Behövs jag? Hur började allting? VARFÖR SKA JAG KONFIRMERA MIG? VAD HANDLAR KONFIRMATION OM? Konfirmation 2016 VARFÖR SKA JAG KONFIRMERA MIG? Brukar du fundera kring kärleken, livet, Gud, döden, framtiden, sex, vänskap, sorg och glädje? Vill du prata om det med andra? Då kan konfirmation vara

Läs mer

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071

P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN. Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 GULLSPÅNGS KOMMUN Allmänhetens syn på valfrihetssystem inom hemtjänsten P1071 Hösten 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Metod... 4 1.5 Register

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Om tröst och att trösta 1

Om tröst och att trösta 1 Åsa Roxberg Om tröst och att trösta 1 Michael 2010; 7: 282-6. Syftet med denna artikel är att undersöka tröstens innebörd, med fokus på vårdande och icke-vårdande tröst såsom den framträder i Jobs bok

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

JOBBTORG STOCKHOLM WEBBENKÄT TILL ASPIRANTERNA PÅ STADENS FEM JOBBTORG HÖSTEN 2010

JOBBTORG STOCKHOLM WEBBENKÄT TILL ASPIRANTERNA PÅ STADENS FEM JOBBTORG HÖSTEN 2010 JOBBTORG STOCKHOLM WEBBENKÄT TILL ASPIRANTERNA PÅ STADENS FEM JOBBTORG HÖSTEN 2010 Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Gunnar Lindqvist 08-508 35 002 gunnar.lindqvist@usk.stockholm.se .

Läs mer

Nulägesrapport Kristen Närradio Växjö Svenska Kyrkan Växjö

Nulägesrapport Kristen Närradio Växjö Svenska Kyrkan Växjö Nulägesrapport Kristen Närradio Svenska Kyrkan På uppdrag av Svenska Kyrkan i är den här rapporten sammanställd för att ge en nulägesbild av närradion i allmänhet och Kristen närradio i i synnerhet. Den

Läs mer

Manpower Work Life Drömjobbet 2016

Manpower Work Life Drömjobbet 2016 Manpower Worklife Life Rapport 2016 Manpower Work Life Drömjobbet 2016 Vilket är svenskarnas drömjobb? Det är en fråga som Manpower ställt till svenskarna sedan 2008 i Sveriges största arbetslivspanel

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Luleå Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Undersökningens genomförande beskrivs i Bilaga. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen under registreringsnummer S5DEC09.

Undersökningens genomförande beskrivs i Bilaga. I SKOP:s arkiv återfinns undersökningen under registreringsnummer S5DEC09. -research ab oktober/december 2009 SKOP har på uppdrag av Botkyrka kommun intervjuat drygt 2.400 personer som bor i de sex kommundelarna a) Alby, b) Hallunda/Norsborg/Eriksberg, c) Fittja, d) Tullinge,

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Statens Folkhälsoinstitut

Statens Folkhälsoinstitut Statens Folkhälsoinstitut December 2005 T-112113 Folkhälsoinstitutet: Paul Nordgren TEMO AB: Gun Pettersson Datum: 2005-12-21 Sida 2 Innehållsförteckning Inledning med bakgrund och syfte 3 Genomförande

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2011 Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Sammanställningen av enkätresultatet visar att förvaltningen totalt sett ligger högt på nöjdhetsskalan i alla frågeområdena. Speciellt glädjande

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

?! Myter och fakta 2010

?! Myter och fakta 2010 ! yter ch fakta 2010 Det finns en massa föreställningar om den kommunala sektorn och dess verksamheter. I vissa fall är de rent felaktiga, i andra fall baseras de på en förenkling av verkligheten som

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Efter regn kommer sol

Efter regn kommer sol Efter regn kommer sol Kan deliberativ demokrati påverka kommuner att nå hållbar utveckling? Axel, 6 år, Sweden. På Cypern är en solfångare på hustaket en lika vanlig bild som den av det svenska huset med

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Inledning Vi är lite olika som människor och i samband med ett årsmöte har en del av oss lättast att blicka tillbaka och

Läs mer

Ring kyrkklocka ring. Undersökning om Svenska kyrkans bristande arbete med att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män

Ring kyrkklocka ring. Undersökning om Svenska kyrkans bristande arbete med att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män Ring kyrkklocka ring Undersökning om Svenska kyrkans bristande arbete med att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män April 2003 Innehåll Bakgrund 3 Vår undersökning 3 Resultat

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm september 2007

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm september 2007 SKOP har på uppdrag av intervjuat cirka 5 av föreningens medlemmar. Intervjuerna gjordes mellan den 4 och 27. Svaren redovisas i denna rapport. I rapporten görs jämförelser med två medlemsundersökningar

Läs mer

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling

F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N. för Göteborgs S:t Pauli församling Göteborgs S:t Pauli församling Församlingsinstruktion 2015 F Ö R S A M L I N G S I N S T R U K T I O N för Göteborgs S:t Pauli församling I församlingen finns tre prästbefattningar: en kyrkoherde och två

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Morgondagens arbetsplatser 2025. En studie om de nya digitala och mobila arbetsplatserna och de nya arbetssätten. Consultants for Strategic Futures.

Morgondagens arbetsplatser 2025. En studie om de nya digitala och mobila arbetsplatserna och de nya arbetssätten. Consultants for Strategic Futures. Morgondagens arbetsplatser 2025 En studie om de nya digitala och mobila arbetsplatserna och de nya arbetssätten Consultants for Strategic Futures. HUR KOMMER MORGONDAGENS ARBETSPLATSER SE UT? Arbetsplatserna

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

ATT VARA LÄRARE I DAGENS MEDIESITUATION

ATT VARA LÄRARE I DAGENS MEDIESITUATION ATT VARA LÄRARE I DAGENS MEDIESITUATION WORLD SUMMIT ON Sammanfattande analys Undersökningen är initierad av Pratoo AB på uppdrag av World Summit Karlstad. Datainsamlingen, som genomfördes vecka 9, 2010

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer