Hövligheten 1 m fl (Vasavägen)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hövligheten 1 m fl (Vasavägen)"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (10) Stadsbyggnadsförvaltningen SBN/2017: Planavdelningen Vanessa Scheffler, Granskningshandling Detaljplan för Hövligheten 1 m fl (Vasavägen) Skogsängen Eskilstuna kommun Behovsbedömning/Avgränsning av MKB Planprocessen Enligt 6 kap 5 Miljöbalken och lagen om strategiska miljöbedömningar av planer och program skall kommunen genomföra en miljöbedömning för alla detaljplaner som kan medföra en betydande miljöpåverkan. Som stöd för kommunens ställningstagande görs en undersökning i ett tidigt skede av planarbetet. Om undersökningen visar på en betydande miljöpåverkan skall en miljöbedömning göras i form av en miljökonsekvensbeskrivning(mkb). I undersökningen finns 3 alternativ: indikerar att planförslaget kommer att leda till en betydande miljöpåverkan i enskild aspekt eller sammanvägt med andra aspekter. Nej indikerar att planförslaget inte kommer att leda till en betydande miljöpåverkan enskilt eller i en sammanvägd bedömning. Osäker indikerar att det finns en osäkerhet och att frågan kräver djupare analys för att ett ställningstagande ska kunna göras. Bedömningarna är preliminära. Ny kunskap som tillförs under planarbetet kan innebära att bedömningarna måste omvärderas.

2 Eskilstuna kommun 2 (10) Avgränsning planområdet Eskilstunakartan Inledning Planens syfte Detaljplanen tar sitt avstamp i stadsläkningsarbetets mål och strategier och deras konkretisering för Skogsängen i planprogrammet Skogsängen. Planprogrammet visar på ett antal stadsbyggnadsprinciper och ger en inriktning för det fortsatta detaljplanearbetet i Skogsängen. Det syftar till att öka möjligheterna till en långsiktigt god stadsutveckling i Skogsängen. Detaljplanen ska ge förutsättningen att bygga till förskolan samt ersätta befintlig skola med en nybyggd skola. Volymen och gestaltningen av byggnaderna ska ta hänsyn till stadsbilden och barnens behov av friytor. Delar av gatu-, natur- och parkmark ändras till kvartersmark för att kunna utöka förskole- och skolgården. Vasavägen förändras till ett mer stadsmässigt gaturum som prioriterar fotgängare och cyklister. Detaljplanen syftar också till att stärka det offentliga rummet som attraktivt vistelse- och mötesplats och höja befintlig kvalité. Viktiga kopplingar genom området kompletteras och stärks. Entrén till Skogsängsparken söder om Skogsängsskolan förtydligas och gestaltas med omsorg. Ekosystemtjänster ska vara utgångspunkten i utformningen av den gröna miljön.

3 Eskilstuna kommun 3 (10) Översiktlig beskrivning av planområdet Planområdet ligger i stadsdelen Skogsängen och omfattar förskola, skola och stora delar av Vasavägen. Vasavägen är en överbred gata med dagens mått och återspeglar dåvarande planeringsideal med trafikseparering. Längs stora delar av vägen saknas rumsliga kanter och vägen upplevs mer som trafikrum än stadsrum. Det finns ett GC-väg längs Vasavägen och genom Skogsängsparken. En viktig koppling för gående går via skolgården. Alla dessa kopplingar kan utvecklas vidare när det gäller funktion och upplevelse. Skogsängsparken utgör en viktig del i den gröna strukturen. En koppling mellan Skogsängsparken och Thuleparken längs Vasavägen är viktig men saknas idag. Norr om förskolan finns en spridningskorridor från Skogsängsparken. Skolgården är i huvudsak asfalterad. Förskolgården är mer varierad och har även tillgång till gräsmatta och skogsdunge. Närheten till Skogsängsparken erbjuder stor tillgång för barn till grönytor av olika karaktär (öppna grönytor, stadsnatur med delvis höga naturvärden). Miljöbalken Bestämmelser Är ett genomförande av planen förenligt med bestämmelserna om hushållning med mark och vatten i 3 och 4 kap miljöbalken? Iakttas gällande miljökvalitetsnormer enligt 5 kap miljöbalken? Kommer området att tas i anspråk för sådant ändamål som omfattas av bestämmelserna i PBL 4:34 om krav på MKB? Tillbyggnation/nybyggnation av förskola/skola sker mestadels på asfalterad parkeringsyta (förskola) eller asfalterad skolgård (skola). Placeringen bedöms vara lämplig för ändamålet och hushålla med mark. Placeringen av skolan tar hänsyn till platsens förutsättningar och naturmiljön. När det gäller placeringen av förskolan har två alternativ utretts där föreslagna alternativet bedöms ha mindre påverkan på kringliggande naturmiljön. Skogsängsparken bedöms vara tillräcklig stor till yta för att kunna tillgodose behovet av grönområden även med kommande förtätning. Områden som i sin helhet är av riksintresse berörs inte av förändringar i planområdet. Miljökvalitetsnormer för utomhusluft uppfylls i området. Miljökvalitetsnormerna för omgivningsbuller utreds i en bullerutredning som visar bullerpåverkade ytor på förskole- och skolgården. Vattenförekomster samt fisk- och musselvatten är ej aktuella i området. Planområdet kommer inte att tas i anspråk för ett sådant ändamål som nämns i PBL 4:34.

4 Eskilstuna kommun 4 (10) Gällande regleringar och skyddsvärden Förordnanden/skydd Berör planen område med lagenligt skyddad natur enligt miljöbalken? Berör planen kulturreservat, byggnadsminnen eller fornminnen? Riksintressen Berör planen riksintresse för natureller kulturminnesvård, rörligt friluftsliv eller Natura 2000-område? Högt naturvärde Berör planen område, som bedömts ha högt regionalt eller kommunalt naturvärde? Naturreservatet Vilsta som även är Natura 2000 område (Art- och habitatdirektivet SCI/SAC) ligger cirka 100 m söder om planområdet. En arkeologisk utredning har gjorts. Inga fornminnen har funnits inom planområdet. Arkeologiska åtgärder bedöms inte behövas under kommande planarbeten. Planområdets norra del ligger inom zonen för fornminnen, men bedöms inte ha betydande påverkan på fornminnet (RAÄ Eskilstuna 279:1 Depotfynd, bevakningsobjekt). Angränsande till planområdet ligger St Andreas kyrka, ett kyrkligt kulturminne enligt 4 kap. KML som dock inte omfattas av tillståndsplikt enligt 4 kap. 2-3 KML. Planförslaget bedöms inte påverka kyrkliga kulturminnen. Planområdet angränsar i nordvästliga delen till Riksintresse för kulturmiljövård. Planförslaget bedöms inte påverka riksintresset. Skogsängsparken är en tallskog som fyller rekreativa behov men utgör också en livsmiljö för väter och djur. En naturvärdesinventering avseende biologisk mångfald har gjorts för planprogrammet som visar att det finns naturvärdesklasser 2, 3 och 4. Park- och naturmark i anslutning till förskolan är redan idag delvis inhägnad som förskolgård. Dessa ytor föreslås utökas och bli kvartersmark. Utvidgningen av kvartersmark i de nordöstra delarna berör klass 2 och 3 enligt NVI. Parkmark i anslutning till skolan utgörs idag av gräsmatta och föreslås bli kvartersmark fram till befintlig GC-väg (Skogsängsslingan). Ytorna bedöms inte ha höga naturvärden för biologisk mångfald. Parkmarken öster om GC-vägen som föreslås som komplementyta för skolan/förskolan har naturvärdesklass 4.

5 Eskilstuna kommun 5 (10) Skyddsavstånd Lokaliseras planerade verksamheter så att skyddsavstånd till befintlig bebyggelse inte uppfylls? Spridningskorridoren norr om förskolan bibehålls i sin sträckning, men blir smalare vid Vasavägen än idag. Förskolans tillbyggnad sker ut mot Vasavägen där delvis hårdgjord yta kan tas i anspråk. Placeringen smalnar av spridningskorridoren där den är som tjockast. Sträckan i sig upprätthålls dock och blir del av förskolgården. Ett tidigare förslag med tillbyggnad av förskola genom att förlänga befintlig byggnad norrut har valts bort. Tillbyggnaden hade hårdgjort ytor som är gröna idag, gått in i spridningskorridoren och medfört större markingrepp pga topografin. Som kompensation för ingreppen i spridningskorridoren in norr föreslås stärka en grön koppling från Vilsta friluftsområdet via skolgårdens södra del mot Skogsängsparken. Kopplingen kan framför allt förbättras genom stödplantering av träd (tall, ek). I norra delen av Vasavägen föreslår planförslaget grönytor mellan körfält och GCvägen för att på sikt kunna skapa en grön koppling mellan Skogsängsparken och Thuleparken. Planförslaget pekar inte ut några ytor för verksamhetsändamål. Effekter på miljön Mark skada befintliga markförhållanden? Ligger delar av planområdet inom det av SMHI karterade riskområdet för översvämning? Kan miljö- och hälsofarliga ämnen finnas lagrade i marken? Det finns ingen känd risk för skred, ras eller erosion i området. Bebyggelsen ligger i huvudsak på redan hårdgjort mark vilket begränsar ingreppet i befintliga markförhållanden. Det finns en lågpunkt för dagvatten söder om Skogsängsskolan som dock inte sammanfaller med den nya planerade byggnationen. Tillbyggnation av förskolan bildar ett mindre instängt område. Dagvattenutredningen beskriver olika dagvattenlösningar. Markföroreningar har utretts, avgränsats och den framtida hanteringen beskrivs i planbeskrivningen.

6 Eskilstuna kommun 6 (10) Luft och klimat medföra försämringar av luftkvalitén eller förändringar av klimatet? Vatten medföra försämringar av vattnets kvalité eller orsaka förändrade flödesmönster? Vegetation påverka vegetationsförhållandena i området? Djurliv påverka djurlivet i området? Stads-/landskapsbild påverka stads/landskapsbilden? Miljöpåverkan från omgivningen Kan befintlig miljöstörande verksamhet i omgivningen ha negativ inverkan på projektet? Hastigheten och därmed utsläppen längs Vasavägen bedöms minska när utformningen förändras. Mikroklimatet bedöms påverka positivt när Vasavägen och skolgården får fler inslag av grönska. Samtidigt bedöms mikroklimatet påverkas negativt när skogsdungen norr om förskolan minskas till sin yta. Planområdet ligger inte i närheten av ett yteller grundvattentäkt. Dagvattenutredningen beskriver hur dagvattnet kan hanteras i området. I och med att Vasavägen får inslag av grönska förbättras möjligheterna till hantering och rening av dagvattnet på dessa ytor. Tillbyggnaden av förskolan påverkar ett antal skyddsvärda träd i skogsdungen/spridningskorridoren intill Vasavägen. Vid Thuleparken föreslås en mindre yta intill busshållplatsen ändra markanvändning till gata. Detta skapar på sikt förutsättningar för en mer trafiksäker utformning av hållplatsen med refug. Befintliga träd i parken har mätts in för att i möjligaste mån kunna undvika påverkan i planerings- och byggfasen. Variationen av trädarter kan med fördel ökas i samband med nya trädplanteringar. Pollinerande väter på kvartersmark men även på allmän platsmark är möjligheter för att öka mångfalden när det gäller vegetationen. Fler möjligheter kan finnas genom att kombinera dagvattenhantering och vattentåliga väter. Kopplingar mellan Skogsängsparken och Thuleparken i norr samt mellan Skogsängsparken och Vilsta friluftsområde ska stärkas vilket bedöms vara fördelaktig för djuren. Skogsdungen norr om förskolan är del av en annan spridningskorridor. Sträckningen bibehålls, men blir mindre i bredd jämfört med idag. Tillbyggnaden till förskolan och nya skolbyggnaden kommer att ge Vasavägen nya rumsliga kanter. Vasavägen planeras få inslag av grönska i olika omfattning längs sträckan. Stadsbilden längs Vasavägen kommer att förändras från trafikrum till stadsrum och gatans barriäreffekt mellan angränsande stadsdelar bedöms minska. Det finns inga kända miljöstörande verksamheter i omgivningen som kan antas ha negativ inverkan.

7 Eskilstuna kommun 7 (10) Effekter på hälsa och säkerhet Störningar medföra störningar; t e utsläpp, buller, vibrationer, ljus? Säkerhet ge effekter på hälsa och säkerhet? Barn och ungdomar Kommer planen att påverka barn och ungdomar negativ? Skogsängen ligger enligt översiktsplanen 2030 utanför högriskområde för radon. Skolans fritidsdel där högre radonvärden uppmätts kommer att ersättas genom nybyggnation. Vasavägen är inte utpekad som rekommenderad väg för transport av farligt gods. Föreslagen vinkelbyggnad har samma byggnadsarea som skolan idag, men ger barnen tillgång till en större sammanhållen skolgård där en större yta följer Naturvårdsverkets riktvärden för buller på skolgård från väg- och spårtrafik. Kvaliteten och andelen grönska ska öka enligt Barn- och utbildningsförvaltningen. Tillbyggnaden för förskolan placeras mot Vasavägen istället för att ansluta till befintlig byggnad norrut så att större ytor följer Naturvårdsverkets riktvärden för buller. GC-vägen som leder genom Skogsängsparken (Skogsängsslingan) till Skogsängsskolan och Vilstastigen är trafikseparerad och säker. GC-vägen längs Vasavägen breddas för att förbättra trafiksäkerheten. Uppehållskvaliteten ökar genom gröna inslag. När det gäller friytan kompenseras utökningen av verksamheten delvis genom att ändra parkmark till kvartersmark, så att de inhägnade gårdarna kan utökas. Trots dessa åtgärder kommer Boverkets rekommendationer för friyta/barn inte kunna uppfyllas inom inhägnade gårdarna. Skogsängsparken med bollplan och stadsnatur föreslås användas som komplement till skolgården. Skogsängsparken kan nås trafiksäkert direkt i anslutningen till skolgården. Parken bedöms till yta vara tillräckligt stort för att kunna tillgodose dagens och framtida behov av friyta i stadsdelen (både skol- och förskolebarn samt boende). Även Vilsta friluftsområde ligger ca 150 m från skolan/förskolan och kan nås via separerade GC-vägar.

8 Eskilstuna kommun 8 (10) Effekter på hushållning av mark, vatten och andra resurser Mark- och vattenanvändning medföra avsevärd förändring av mark och vattenanvändning i området? Naturresurser medföra ett avsevärt uttömmande av någon ej förnyelsebar naturresurs? Transporter/Kommunikation ge upphov till betydande ökning av fordonstrafik? Rekreation, rörligt friluftsliv försämra kvalitén eller kvantiteten på någon rekreationsmöjlighet? Kulturminnesvård negativt påverka område med fornlämning eller annan värdefull kulturhistorisk miljö? Planförslaget ger förutsättningar för att förbättra trafiksituationen för gående och cyklister. Det är dock svårt att veta hur fördelningen mellan trafikslagen ser ut när antalet barn ökar på både förskolan och skolan. Leveranserna till skolan/förskolan bedöms inte öka avsevärt som följd av utbyggnationen. Utökningen av förskole- och skolgården på parkmark minskar omfattningen parkmark som är allmän tillgänglig. Tillgång till grönytor bedöms dock vara tillräckligt stora i stadsdelen för att kunna tillgodoses dagens och framtida behov av boende i området. Gestaltningen av skolgården kan bidra till en grönare övergång mellan skolgården och Skogsängsparken. Skolgården kan bli en tillgång för stadsdelen efter skoltid där skolgården kan användas som lek- och mötesplats. En arkeologisk utredning visar att fornlämningar ligger utanför planområdet. Skogsängen planerades och byggdes vid slutet av 1960-talet av allmännyttan. Befintlig bostadsbebyggelse pekas ut som kulturmiljö av lokalt intresse och är mycket välbevarade med ett högt kulturhistoriskt värde. Enligt kulturmiljöanalysen utgör själva funktionen av skola och barnstuga ett viktigt och känsligt uttryck för kulturmiljön. En förändring av de fysiska strukturerna bedöms dock inte påverka områdets sammantagna värde och möjlighet till läsbarhet. Angränsande områden som utgör uttryck för riksintresset bedöms inte påverkas. Övergripande miljömål och bärkraftsprinciper Långsiktiga miljömål Finns det någon risk att ett genomförande av planen åstadkommer effekter som strider mot de fyra kretsloppsvillkoren eller andra långsiktiga miljömål?

9 Eskilstuna kommun 9 (10) Har ett genomförande av planen effekter som var för sig är begränsade men tillsammans kan vara betydande? Har ett genomförande av planen miljöeffekter som kan orsaka skada på människors hälsa, direkt eller indirekt? Sammanfattning Positiva effekter av planens genomförande Negativa effekter av planens genomförande Nollalternativ Sammanfattande kommentarer Vasavägen kommer att förändras från trafikrum till stadsrum och gatans barriäreffekt mellan angränsande stadsdelar bedöms minska. Planförslaget ger förutsättningar till att på längre sikt kunna skapa en grön koppling mellan Skogsängsparken och Thuleparken längs Vasavägen. Förutsättningar för gående och cyklister längs Vasavägen förbättras genom bredare GC-väg och olika inslag av grönska. Körfälten smalnas av. Tillsammans bedöms dessa åtgärder leda till lägre hastigheter och positiva effekter på trafiksäkerhet framför allt för barn och ungdomar. Mikroklimatet bedöms påverkas positivt när Vasavägen och skolgården får fler inslag av grönska. En grönare skolgård bedöms kunna bidra positiv till ekosystemtjänster. Rekommenderade friytor för förskolor och skolor kommer inte att kunna uppfyllas på kvartersmark men föreslås kompletteras med Skogsängsparken. Norr om förskolan behålls spridningskorridorens sträckning, men bredden minskas på grund av tillbyggnationen. Detta bedöms försämra funktionerna av spridningskorridoren. Ett antal skyddsvärda träd behöver fällas för att kunna ge plats åt tillbyggnationen. Mikroklimatet kan påverkas när skogsdungen minskas i sin omfattning. Planområdet domineras även fortsättningsvis av asfalterade ytor både på allmän platsmark (Vasavägen) och kvartersmark (skolgården). Överbreda Vasavägen fortsätter att vara en barriär mellan stadsdelarna Skogsängen och Snopptorp. Högre hastigheter än skyltat leder till lägre trafiksäkerhet framför allt för barn och ungdomar längs vägen. Skogsängsparken och Thuleparken förblir viktiga områden för biologisk mångfald med lite koppling sinsemellan. Spridningskorridoren och skogsdungen norr om förskolan förblir naturmark som delvis ingår på förskolgården. Tillbyggnaden av förskolan bedöms medföra större påverkan på miljön än skolan. Två olika placeringar för tillbyggnaden av förskolan har studerats. Alternativet med en placering i förlängningen av befintlig förskolbyggnad bedöms innebära större påverkan på spridningskorridoren och området som ingår i naturklass 2 och 3 än placeringen mot Vasavägen. Kompensationsåtgärder och skyddsbestämmelser i plankartan ska minimera påverkan genom utbyggnad/nybyggnad. Kommunens ställningstagande Med utgångspunkt i ovanstående gör kommunen följande bedömning: Markera med X Ett genomförande av detaljplanen har inte någon påvisbar negativ effekt på miljön, hälsan eller hushållningen med mark, vatten och andra resurser. Planbeskrivning enligt PBL.

10 Eskilstuna kommun 10 (10) Ett genomförande av detaljplanen kan få negativa effekter, men förebyggande åtgärder kommer att vidtas så att dessa inte blir betydande. Konsekvenser och åtgärder redovisas i planbeskrivningen, enligt PBL. X Ett genomförande av detaljplanen kan få en betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållningen med mark, vatten eller andra resurser. En MKB enligt 4 kap. 34 PBL erfordras. Miljöpåverkan är så betydande att andra lokaliseringsalternativ bör utredas. Avgränsning MKBdokumentet Det krävs ingen MKB. Arbetsgrupp Arbetet med behovsbedömningen har bedrivits i projektform. Medverkande tjänstemän har varit: Vanessa Scheffler Charlotte Bäckstrand Charlotta Källström Fredrik Eklund Peter Jensen-Ursted Joakim Persson Urban Svantesson Linus Andersson Crafton Caruth Karin Ermegård SBF/Planavdelningen SBF/Planavdelningen SBF/Parkavdelningen SBF/Parkavdelningen Miljö- och räddningstjänstförvaltningen/miljökontoret KLK/Fastighet och eploatering KLK/Fastighet och eploatering SBF/Planavdelningen ESEM/Dagvatten SBF/Planavdelningen Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Johan Örn Tf Planchef Vanessa Scheffler Planarkitekt

Del av Samariten 8. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Söder Eskilstuna kommun

Del av Samariten 8. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Söder Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-11-10 SBN/2016:271 1.25 Planavdelningen Maela anivald, 016-710 11 40 Samrådshandling Detaljplan för Del av Samariten

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Del av Torshälla-Mälby 8:1

Del av Torshälla-Mälby 8:1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-20 SBN/2011:392 1.25 Planavdelningen Karolina Ehrén, 016-710 10 31 Samrådshandling Detaljplan för Del av Torshälla-Mälby

Läs mer

Skidåkaren 2. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Skidåkaren 2. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen 2016-12-07 SBN/2016:419 1.25 Planavdelningen Carl-Henrik Barnekow, 076-7640356 Samrådshandling Detaljplan för Skidåkaren

Läs mer

Slagsta 1:13, del av m.fl.

Slagsta 1:13, del av m.fl. Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen 2016-06-23 SBN/2016:82 1.25 Planavdelningen Ellen Liljencrantz, 016-710 11 39 Samrådshandling Detaljplan för Slagsta 1:13,

Läs mer

Sveaplan, Tunafors 1:1m.fl.

Sveaplan, Tunafors 1:1m.fl. Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer Stadsbyggnadsförvaltningen 2010-09-29 SBN/2008:403 Planavdelningen Magdalena Lindfeldt, 016-7101110 1 (7) Samrådshandling Detaljplan för Sveaplan, Tunafors

Läs mer

Hällby-Ökna 1:46, del av, med flera

Hällby-Ökna 1:46, del av, med flera Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-24 SBN/2018:385 1.26 Planavdelningen Johan Rosberg, 016-710 95 21 johan.rosberg@eskilstuna.se Utställningshandling

Läs mer

Eskilshem 4:7 och 4:8

Eskilshem 4:7 och 4:8 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen 2015-11-03 SBN/2015:317 1.25 Planavdelningen Maela Jaanivald, 016-710 11 40 Samrådshandling Detaljplan för Eskilshem 4:7

Läs mer

Lagmannen 2 och 3. Undersökning. Planprocessen. Detaljplan för. Råbergstorp Eskilstuna kommun

Lagmannen 2 och 3. Undersökning. Planprocessen. Detaljplan för. Råbergstorp Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen 2019-04-30 SBN/2018:283 1.25 Planavdelningen Karolina Ehrén, 016-710 10 31 Samrådshandling Detaljplan för Lagmannen 2

Läs mer

Valören 1 och 2. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Centrum Eskilstuna kommun

Valören 1 och 2. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Centrum Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen 2016-06-28 SBN/2016:91 1.25 Planavdelningen Ellen Liljencrantz, 016-710 11 39 Samrådshandling Detaljplan för Valören 1

Läs mer

Osäker indikerar att det finns en osäkerhet och att frågan kräver djupare analys för att ett ställningstagande ska kunna göras.

Osäker indikerar att det finns en osäkerhet och att frågan kräver djupare analys för att ett ställningstagande ska kunna göras. Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen 2019-03-14 SBN/2018:475 1.25 Planavdelningen Erik Henckel, 016-710 10 21 Samrådshandling Detaljplan för Vallonen 5 och

Läs mer

Notstället 5 och 6. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Norr Eskilstuna kommun

Notstället 5 och 6. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Norr Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-11-01 SBN/2017:243 1.25 Planavdelningen Anna Ekwall, 016-710 10 21 Behovsbedömning Detaljplan för Notstället 5 och

Läs mer

Del av Fristaden 1:6 (Gredbyvägen)

Del av Fristaden 1:6 (Gredbyvägen) Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-03-06 SBN/2015:371 1.25 Planavdelningen Maela anivald, 016-710 11 40 Samrådshandling Detaljplan för Del av Fristaden

Läs mer

Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken

Eskilshem 4:1 del av, Kapellbacken Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-01-13 SBN/2016:349 1.25 Planavdelningen Karolina Ehrén, 016-710 10 31 Samrådshandling Detaljplan för Eskilshem 4:1

Läs mer

Torlunda S:2 med flera södra

Torlunda S:2 med flera södra Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-07-12 SBN/2010:149 1.26 Planavdelningen Johan Rosberg, 016-710 95 21 Utställningshandling Detaljplan för del av Torlunda

Läs mer

Nätet 4 och 5. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Norr Eskilstuna kommun

Nätet 4 och 5. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Norr Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-01-22 SBN/2010:373 1.25 Planavdelningen Maela anivald, 016-710 11 40 Samrådshandling Detaljplan för Nätet 4 och 5

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Yttrande detaljplan Mälarbaden, Norr

Yttrande detaljplan Mälarbaden, Norr Torshälla stads nämnd 2018-04-05 Kommunledningskontoret Välfärd TSN/2018:27 Ulrika Hansson 016-710 73 25 1 (2) Torshälla stads nämnd Yttrande detaljplan Mälarbaden, Norr Förslag till beslut Godkänna yttrandet

Läs mer

Strigeln 36:1. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Söder Eskilstuna kommun

Strigeln 36:1. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Detaljplan för. Söder Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (11) Stadsbyggnadsförvaltningen 2017-03-17 SBN/2016:416 1.25 Planavdelningen Carl-Henrik Barnekow, 076 7640356 Behovsbedömning Detaljplan för Strigeln

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB för

Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB för Kultur och samhällsutvecklingsförvaltningen 2011/0132 Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB för Detaljplan för Långbo fritidsområde, Långbo 3:55 m.fl. Planens syfte Handläggare Utökad byggrätt

Läs mer

Behovsbedömning med checklista

Behovsbedömning med checklista Detaljplan för DEL AV OFFERHÄLLSPARKEN Trollhättans kommun NYBYGGNAD AV FLERBOSTADSHUS Behovsbedömning med checklista FEBRUARI 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB FÖR DETALJPLAN

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Bilaga 1. Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsplanering MKB CHECKLISTA. Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB

Bilaga 1. Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsplanering MKB CHECKLISTA. Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB MKB CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Detaljplan för del av Höga 7:1 m fl (Älvvallens idrottsområde) i Ljusdals kommun, Gävleborgs län Planens syfte Planens syfte

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Oskarshamn 3:31 Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret, februari 2018

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Oskarshamn 3:31 Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret, februari 2018 Detaljplan för Oskarshamn 3:31 Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret, februari 2018 Dnr SBN 2017/000227 Uppdragsbeslut 2018-02-07 Samrådsbeslut 2018-06-20 Granskningsbeslut 20xx-xx-xx

Läs mer

Lerdal 15:32 (Fyrklöverns stugby)

Lerdal 15:32 (Fyrklöverns stugby) 1(5) Samhällsutvecklingsförvaltningen Detaljplan för Lerdal 15:32 (Fyrklöverns stugby) Lerdal, Rättviks kommun Behovsbedömning/Avgränsning av MKB En behovsbedömning ska alltid göras i samband med detaljplanering.

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning

B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning B E H O V S B E D Ö M N I N G Interndokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning Kv. Gäddan 10 m.fl, Götene tätort Götene kommun Detaljplanens syfte är att möjliggöra nybyggnation

Läs mer

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län BEHOVSBEDÖMNING 1/7 DETALJPLAN FÖR ÅSTOLS GAMLA SKOLA Åstol 1:43 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län SYFTE Detaljplaner ska enligt Miljöbalken (MB) miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan.

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan. Bo 5343, Vädursgatan 6 Fa 031-40 39 52 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning ska göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB för

Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB för Kultur och samhällsutvecklingsförvaltningen KUS/2013/0079 Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB för Detaljplan för Bussgata mellan Norrberget och Skytten, Skarpsveden 2:1 m.fl. Planens syfte

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun 2015-03-17 Behovsbedömning av detaljplan Kullegårdens förskola, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i Miljöbalken för att avgöra

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog

Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog 2 Eric Alnemar, planarkitekt Tobias Gunnarsson, planarkitekt Marie-Anne Eriksson, planarkitekt Karin Bovin, kommunekolog 3 För att det ska framgå om eller hur detaljplanen kommer att påverka miljön ska

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning

Behovsbedömning av miljöbedömning Jonas Carlsson Behovsbedömning 2017-04-24 Dnr KS 2016/0167 1(6) DPU 5 Behovsbedömning av miljöbedömning tillhörande detaljplan för Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl., DPU 5 i Enebyberg, Danderyds kommun

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 ALTERNATIV LOKALISERING... 2

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Detaljplan för Rhodin 2 och 3 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning,

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 11 februari 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING 2011-08-08 Samrådshandling Dnr. Dnr 2011-0423-205 BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING Ändring av detaljplan för Del av Gamla I12-området, Hantverksområdet i Eksjö stad 1(6) BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING Enligt

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås. Behovsbedömning Datum 2015-10-09 1 (6) Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås Behovsbedömning 1. Behovsbedömning av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan 2018-12-06 Dnr2018-182 Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan När en ny detaljplan tas fram eller en befintlig ändras eller upphävs ska

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B , Varbergs kommun

Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B , Varbergs kommun 1 (5) Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B 2018-08-16, Varbergs kommun Behovsbedömning av En skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen inom Vilbergen i Norrköping, fysisk planering den 20 september 2012 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2013-01-29,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Dnr: PLAN Behovsbedömning

Dnr: PLAN Behovsbedömning Dnr: PLAN.2017.186 2017-08-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för del av Fredriksdal 10:1 och del av Nättraby Västra 10:3 i Nättraby, (nuvarande Nättraby 10:87) Karlskrona kommun Vad är en behovsbedömning?

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för kvarteret Lyckan 14 inom Gamla staden i Norrköping den 27 september 2018 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN/KF:

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G Eget dokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning

B E H O V S B E D Ö M N I N G Eget dokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning B E H O V S B E D Ö M N I N G Eget dokument för att kartlägga behovet av en miljökonsekvensbeskrivning Sundsören 1:1 mfl Mariestads kommun Sundsören 1:1, Mariestads kommun är som fastighetsägare huvudman

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren

Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren Underlag för behovsbedömning av MKB för detaljplan Gäller detaljplan för kolonilottsområde Område 1 Spiken/Hammaren Slutsats En helhetsbedömning är att planens genomförande inte kommer att bidra till betydande

Läs mer

Lissbrändan etapp 4 (Lerdal 14:50 & del av 62:36 mfl.)

Lissbrändan etapp 4 (Lerdal 14:50 & del av 62:36 mfl.) 1(5) Samhällsutvecklingsförvaltningen Detaljplan för Lissbrändan etapp 4 (Lerdal 14:50 & del av 62:36 mfl.) Lerdal, Rättviks kommun Undersökning/Behovsbedömning/Avgränsning av MKB En undersökning, tidigare

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen Behovsbedömning Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn 1(6) 214 tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen med närområde inom Berget i Norrköping

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Planprogram Skogsängen Konsekvensbeskrivning

Planprogram Skogsängen Konsekvensbeskrivning 10. Konsekvensbeskrivning Eskilstuna kommun väer och Skogsängen är ett av de utpekade områden där fler bostäder ska skapas för att möta bostadsbristen. Konsekvensbeskrivningen visar vad den föreslagna

Läs mer

Behovsbedömning 1 (8) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar

Behovsbedömning 1 (8) Planen medger Nej Kanske Ja Kommentar 1 (8) Behovsbedömning En miljöbedömning ska göras om planens genomförande kan antas leda till betydande miljöpåverkan. Behovsbedömning görs för ta ställning till om en miljöbedömning för planen behövs

Läs mer

HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1

HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1 Dnr 20xx.yyyy Behovsbedömning MKB Datum 2011-03-01 1 (6) Detaljplan för HANDEL OCH VERKSAMHETER SÖDER OM NORRKÖPINGSVÄGEN (VÄG 51) Hårstorp 3:326, 3:327 sam del av Hårstorp 1:1 Finspångs kommun, Östergötlands

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6)

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) CHECKLISTA-UNDERSÖKNING Detaljplan för del av DANSKBO 2:2 Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) En undersökning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas

Läs mer

Behovsbedömning - checklista

Behovsbedömning - checklista 2018-06-19 DNR 2018-055 Behovsbedömning - checklista Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av planer, program eller ändringar, om dess genomförande kan antas medföra en betydande

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2019-08-15 Granskningshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Ändring av detaljplan för fastigheterna Ankungen 1 & 2, Rödluvan 1 & 2, Tingeling 1 samt del av Hovmantorp 6:1 Denna checklista

Läs mer

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000468 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov

Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov 1 Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov MKB-CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Gnarps-Berge 12:43 Planens syfte: Handläggare:

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOV AV MILJÖBEDÖMNING

BEDÖMNING AV BEHOV AV MILJÖBEDÖMNING Dnr: 2015/696 2015-10-30 Sida: 1 av 5 BEDÖMNING AV BEHOV AV MILJÖBEDÖMNING Namn/beteckning på plan Ändring av detaljplan för Limåkerns Industriområde mm 2015-10-30 KATEGORIER JA NEJ KOMMENTAR GÄLLANDE

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten

Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten 1 Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten 2016-06-02 MKB-CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Vikarskogen 1:28 Planens syfte: Handläggare:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Detaljplan för Malghult 2:102 m.fl. fastigheter POD, Kristdala, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret april 2016, reviderad maj 2017 Dnr SBN 2015/000200 Uppdragsbeslut 2015-10-13 Samrådsbeslut

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för östra Gårvik, Munkedals kommun

Behovsbedömning. Detaljplan för östra Gårvik, Munkedals kommun p:\utvecklingsavdelningen\informationsansvarig och webbredaktör\pdfer\ödsbyfastigheterna\behovsbedömning_detaljplan _gårvik.doc Bo 5343, Vädursgatan 6 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras

Läs mer