Planbeskrivning. Gruvstugan 1:9 GRANSKNINGSHANDLING 1(25) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planbeskrivning. Gruvstugan 1:9 GRANSKNINGSHANDLING 1(25) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten"

Transkript

1 Planbeskrivning 1(25) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING

2 2(25) Sammanfattning Syftet med detaljplanen är att inom planområdet möjliggöra en parkeringsanläggning och väganslutning till denna. Detaljplanen är en del av en större översyn av trafiken vid huvudentrén till Kolmårdens djurpark och dess närområde. Planområdet ligger i Kolmården och inkluderar främst fastigheten Gruvstugan 1:9, men även en mindre del av fastigheten Marmorbrottet 1:17. Inom planområdet finns det idag ett antal byggnader från en nedlagd verksamhet som tillverkat lastpallar. Genomförandet av planen innebär att flera av byggnaderna rivs. Området har sedan tidigare ingen detaljplan. Genomförande av detaljplanen bedöms inte medföra en betydande miljöpåverkan. Detaljplanen hanteras med utökat förfarande enligt SFS 2014:900 (lag om ändring i plan- och bygglagen 2010:900).

3 3(25) Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning Planhandlingar Planprocessen en översikt av utökat förfarande Planens huvuddrag Planområdet med närområde Planens syfte Tidigare ställningstaganden Översiktsplan Gällande detaljplaner Övriga kommunala beslut Riksintressen Strandskydd Planförutsättningar och planförslag Mark- och vattenanvändning Bebyggelseområden Kulturmiljö Natur Gator och trafik Störningar, hälsa och säkerhet Teknisk försörjning Genomförande av detaljplanen Tidplan Ansvarsfördelning Genomförandeorganisation Genomförandetid Genomförande inom kvartersmark Avtal Tekniska frågor Genomförandets konsekvenser Fastighetsrättsliga konsekvenser Ekonomiska frågor och konsekvenser Sociala konsekvenser Medverkande Konsult Tjänstemän Referenser... 25

4 4(25) 1. Inledning 1.1 Planhandlingar Detaljplanen består av: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser Till planhandlingarna hör även: Planbeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning Samrådsredogörelse 1.2 Planprocessen en översikt av utökat förfarande Detaljplaner med uppdrag efter 1 januari 2015 gäller under SFS 2014:900 (lag om ändring i plan- och bygglagen 2010:900). Vilket innebär att aktuell detaljplan hanteras med utökat förfarande. Planprocessen börjar när en intressent begär att få göra eller ändra en detaljplan. Intressenten kan till exempel vara en privatperson, ett företag eller kommunen. Om det saknas stöd för förslaget i en översiktsplan, görs först ett planprogram som ger inriktning för det fortsatta detaljplanearbetet. För denna plan finns stöd i översiksplanen, varför ett program inte görs. Ett samrådsförslag upprättas och dialog kring förslaget förs. Förslaget justeras efter de synpunkter som lämnats under samrådstiden och kompletteras med en samrådsredogörelse. Ett justerat förslag skickas sedan ut för granskning. När granskningstiden är slut kompletteras planhandlingarna med ett granskningsutlåtande. Därefter kan detaljplanen antas av stadsplaneringsnämnden eller kommunfullmäktige. För att ha rätt att överklaga den antagna planen måste man ha lämnat in skriftliga synpunkter till kommunen innan granskningstiden gått ut.

5 5(25) 2. Planens huvuddrag 2.1 Planområdet med närområde Planområdet ligger i Gruvstugan i Kolmården, med några kilometer till Krokek och cirka 3 mil till Norrköping. Strax öster om planområdet ligger huvudentrén till Kolmårdens djurpark. Planområdet inkluderar nästan hela fastigheten Gruvstugan 1:9, inom vilken det finns det en nedlagd snickeriverksamhet som tillverkat lastpallar. Ett antal byggnader från verksamheten finns kvar, genomförandet av planen förutsätter att flera av dem rivs. Planområdet inkluderar även ett mindre markområde tillhörande fastigheten Marmorbrottet 1:17 som idag innehåller naturmark. På en del av detta område kan vegetationen bevaras och på en del medges en väganslutning från parkeringsytan till befintlig korsning väster om fastigheten Gruvstugan 1:9. Planområdet angränsar i norr till Kvarsebovägen (väg 903). Öster och norr om planområdet finns småhusbebyggelse. Väster och söder om planområdet finns naturmark som ligger inom Kolmårdens djurparks avgränsade område. Området har sedan tidigare ingen detaljplan. Bilden visar en karta på hur planområdet förhåller sig till Kolmårdens djurpark och övrigt i närområdet.

6 6(25) 2.2 Planens syfte Syftet med detaljplanen är att inom planområdet möjliggöra en parkeringsanläggning och väganslutning till denna. Detaljplanen möjliggör åtgärder som ingår i en större översyn av trafiken vid huvudentrén till Kolmårdens djurpark och dess närområde. 3. Tidigare ställningstaganden 3.1 Översiktsplan För området gäller Översiktsplan ÖP-90 (antagen 1990), enligt vilken planområdet ligger inom Tätorter, befintliga områden. Planområdet angränsar i väst och söder till en stor yta med användningen Rekreation mm, större anläggningar, vilken bland annat täcker hela Kolmrådens djurpark. Bilderna ovan är utsnitt ut markanvändningskartan i ÖP-90. Arbete pågår med en ny översiktsplan för landsbygden, men denna har vid planhandlingarnas upprättande inte varit på samråd. Detaljplanen strider inte mot kommunens översiktsplan. 3.2 Gällande detaljplaner Området har sedan tidigare ingen detaljplan. 3.3 Övriga kommunala beslut Planbesked och beslut om planläggning Beslut togs av stadsplaneringsnämnden den 27 januari 2015 om planbesked och planuppdrag.

7 7(25) 3.4 Riksintressen En stor del av planområdet ligger inom ett riksintresse för högexploaterad kust enligt Miljöbalken 4 kap 1 och 4. Detta innebär att natur- och kulturvärden inom riksintresset inte påtagligt får skadas. Särskilda regler gäller för fritidsbebyggelse och vissa typer av industrianläggningar. Sydväst om planområdet finns ett riksintresse för det rörliga friluftslivet enligt miljöbalken 3 kap 6. Miljöbalken 3 kap 6 innebär bland annat att områden med höga värden för friluftslivet kan pekas ut av Naturvårdsverket. Kolmårdenområdet vid Bråviken är ett sådant utpekat område. Då planområdet är inhägnat, och varit ianspråktaget av verksamheter i över 80 år, bedömer kommunen att planens genomförande inte innebär påtaglig skada på ovan nämnda riksintressen. 3.5 Strandskydd Ett generellt strandskydd med bredden 100 meter i vatten och på land gäller för sjöar och vattendrag i Sverige enligt miljöbalkens sjunde kapitel. Strandskyddets syften är att värna om djur- och växtliv samt allmänhetens tillgänglighet till strandområdet. Dagbrott Inom planområdets finns ett vattenfyllt dagbrott på ca 650 kvadratmeter, vilken troligen är ett resultat av stenbrytning, från någon gång mellan talet och 60-talet då en stenindustri fanns på fastigheten. Idag är det igenvuxet runt dagbrottet med sly och rester från verksamheter som pågått inom fastigheten. Det höga stängslet runt fastigheten och Kolmårdens djurpark hindrar allmänheten och det mesta djurlivet att nå dit. Bilderna ovan visar det vattenfyllda dagbrott som ligger inom planområdet. Bilderna är tagna från östra delen, i mars (Foto: Karla Hentzel) I samband med att parkeringsanläggningen iordningställs vore det lämpligt att städa upp i området kring dagbrottet, exempelvis att ta bort skräp och göra en lätt röjning där det är som snårigast. Intill skulle en trevlig plats med såväl skugga som lite avskärmning från trafik kunna iordningställas. Den skulle kunna fungera som mötesplats eller plats rast i anslutning till parkeringsanläggningen.

8 8(25) Kommunens bedömning är att det generella strandskyddet gäller för det vattenfyllda dagbrottet. Det upphävs inom kvartersmark. Bäck Nordväst om planområdet finns en mindre bäck (ca 30 cm bred). Öster om korsningen vid parkeringens nya infart kulverteras bäcken. Mindre vattensamlingar och leriga ytor kan hittas öster om ovan nämnda korsning, i närheten av Kvarsebovägen. Kommunens bedömning är att det generella strandskyddet gäller för del av bäcken, fram till korsningen men inte längre. Strandskyddet berör samma yta som för dagbrottet och upphävs inom kvartersmark. Den första bilden visar bäcken som ligger nordost om planområdet, där generellt strandskydd gäller. Den andra bilden visar en av de vattenpölar som finns längs Kvarsebovägen, där strandskydd inte gäller. Bilderna är tagna i mars (Foto: Karla Hentzel) Motiv För att möjliggöra genomförandet av detaljplanen upphävs strandskyddet från bäcken och det vattenfyllda dagbrottet inom kvartersmark. För att upphäva strandskyddet i detaljplan krävs hänvisning till ett av de särskilda skäl som listas i miljöbalkens sjunde kapitel. Strandskyddens syften får inte motverkas och fri passage ska finnas. Som särskilt skäl hänvisar kommunen till att området redan är ianspråktaget (7 kap. 18c 1 p Miljöbalken), med motiv att området varit verksamhetsområde sen 1930-talet. Redan på 50-talet användes hela fastigheten för dåvarande verksamhet. Sedan många år är nästan hela fastigheten inhägnad med ett högt staket och en rejäl grind som hindrar allmänheten samt större djurliv att tillträda fastigheten. Detaljplanens genomförande skulle därför kunna ha en positiv påverkan på strandskyddets syften, då dagbrottet och dess närområde blir tillgängligt för allmänheten om stängslet tas ner. Kommunens bedömning är att särskilt skäl finns för upphävande av strandskydd och att detaljplanens genomförande inte motverkar

9 NORRKÖPINGS KOMMUN 9(25) strandskyddets syften. Fri passage kommer finnas både vid bäcken och vid det vattenfyllda dagbrottet. Bilderna visar att ett högt stängsel gör fastigheten Gruvstugan 1:9 otillgänglig. Bilderna är tagna från Kvarsebovägen, i mars (Foto: Karla Hentzel) Bilden visar ett flygfoto från 1959 på fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde. De blå linjerna är dagens fastighetsgränser. Bilden visar att tidigare verksamheter har använt sig av hela nuvarande fastigheten Gruvstugan 1:9. 4. Planförutsättningar och planförslag 4.1 Mark- och vattenanvändning Befintlig användning Fastigheten har senast använts av en snickeriverksamhet med tillverkning av lastpallar, Kolmårdens Pall & Träemballage. Idag är verksamheten nedlagd, men används fortfarande för lagring av pallar.

10 10(25) Föreslagen användning Detaljplanen medger parkeringsanläggning som användning, vilken angörs genom korsningen väster om planområdet. Under de tider på året och dygnet som Kolmårdens djurpark har öppet kommer den att fyllas av besökare till denna. Utanför djurparkens öppettider finns det möjlighet att tillåta annan parkering. 4.2 Bebyggelseområden Områdets tidigare karaktär Kring 1937 etablerades ett mindre sågverk på fastigheten. Från 1940 till 1962 fanns en stenindustri tillhörande HSB på platsen. Här tillverkades mycket av den sten som användes inom HSBs byggande. Stenindustrin lades ner 1965 och fastigheten stod sedan tom fram till Då tog en snickeriverksamhet över för tillverkning av lastpallar, vilket har pågått fram till Viss förvaring av pallar pågår än idag. (Källa: Pallfabriken - Kulturhistorisk dokumentation, samt Rapport Gruvstugan 1:9; Översiktlig miljöteknisk markundersökning). Bilden visar ett vyort som visar fastigheten från öst, under den tid som HSB var verksam. På vykortet framgår det att det funnits betydligt fler byggnader och att hela fastighetens användes för verksamheten. (Källa: Pallfabriken - Kulturhistorisk dokumentation, se Referenser) Områdets nuvarande karaktär Planområdet innehåller idag en i princip nedlagd pallfabrik och fastigheten har varit till salu i några år. Hela fastigheten har ett högt nätstängsel runt med taggtrådar över. Infart med grind till fastigheten finns från Kvarsebovägen, länsväg 903. Stora delar av fastigheten är skymd av vegetation, men en bit av den syns från vägen.

11 11(25) Norr om fastigheten, på andra sidan Kvarsebovägen, finns lövskogsvegetation och några bostadshus, huvudsakligen permanentbostäder. Öster om planområdet ligger ett fåtal fritidsbostäder. Söder om planområdet finns, förutom verksamhetens stängsel, även ett högt stängsel som avgränsar djurparkens område (det är ca 5 meter mellan dessa). Bilden visar ett flygfoto från 2011 på fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde. De blå linjerna är dagens fastighetsgränser. På bilden kan man se att fastigheten Gruvstugan 1:9 innehåller några byggnader, en asfaltsyta och vegetation. 4.3 Kulturmiljö Bebyggelsen inom fastigheten Gruvstugan består av fem byggnader kring en större asfaltsyta på nästan 2500 kvadratmeter. Det finns även en före detta tankstation väster om dessa. Söder om ovan nämnda byggnader finns en yta som ser ut att ha använts för upplag. På fastigheten finns följande byggnader: Transformatorstation, uppförd omkring 1940 (rivningsförbud) Kontor- och manskapsbyggnad, uppförd omkring 1940 Pallhall, uppförd omkring 1981 Maskinhall, uppförd omkring 1940 Verkstadsbyggnad, troligen från 1937 Byggnaderna har en sammanlagd höjd som motsvarar ett eller två plan, några har mycket högt i tak. De har en byggarea på upp till cirka 500 kvadratmeter. Byggnaderna har väldigt olika karaktär. De är byggda vid olika tider, har olika sorters tak, har olika fasadmaterial och har haft olika användning.

12 12(25) Bilden visar en karta där byggnaderna på fastigheten Gruvstugan 1:9 är numrerade och visar användning. Den utfart som omnämns som Befintlig (se pil) har inte använts på väldigt många år. (Källa: Pallfabriken - Kulturhistorisk dokumentationen) Transformatorstationen och maskinhallen är byggda på ett tidstypiskt sätt och i ett skick som innebär att de skulle kunna renoveras och få en ny funktion. Bevarande av dessa skulle bidra till att ge platsen en historia och identitet. Transformatorstationen har rivningsförbud i planförslaget, men inte maskinhallen (rivningsförbud har inte gått att motivera på grund av att den skulle ta upp många parkeringsplatser och för att den skulle vara kostsam att renovera och underhålla). Industrin på platsen har ett kulturhistoriskt värde som främst utgår från industrihistorien och kopplingen till de produkter som tillverkats på fastigheten och sedan använts som byggnadsmaterial över hela landet. Platsens historia bör tillgängliggöras genom exempelvis skyltar med information om tidigare verksamheter. I kontorshuset finns ett golv av lokalt producerad kolmårdsmarmor som bör tas tillvara om byggnaden rivs. Transformatorstationen och maskinhallen beskrivs ytterligare under nästa rubrik. Mer om alla byggnader finns att läsa i den kulturhistoriska dokumentation som är framtagen av Wilund Arkitekter & Antikvarier AB (se Referenser). Maskinhallen Byggnaden är uppförd omkring 1940 och ingick då i stenindustrins hallar. Den innehöll troligen en ramsåg som användes för att klyva stenblocken till skivor. På 1980-talet byggdes den troligen om för att innehålla en så kallad liner, för palltillverkning på löpande band. Då byggdes den även till med en panncentral åt söder. Denna del brann ner 2001 och återuppbyggdes året

13 13(25) därpå. Den senare delen, panncentralen, är täckt med korrugerad plåt och har en öppning mot väster. Maskinhallens äldre del är gulputsad, har ett pulpettak och en takfot av korrugerad plåt. På framsidan mot väster sitter två skjutdörrar i metall, ovanför dessa sitter två fönster. Där har tidigare varit fem fönster, och de gamla fönstren bör gå att ta upp igen vid ombyggnation. Dessa fönster är spröjsade och har en industriell karaktär. På byggnadens nordöstra hörn sitter en dörr med karosseripanel och glasad övre fyllning samt två industrifönster. Fönsterpartierna är av en intressant konstruktion med dubbel glasning i fasta karmar. Invändigt har byggnaden betonggolv och vitmålade betongväggar. Idag används delar av byggnaden för lagring av lastpallar. Den skulle kunna byggas om för att inrymma exempelvis servicefunktioner (toaletter, information och försäljning). Bilden visar maskinhallen sett från väst. (Källa: Pallfabriken - Kulturhistorisk dokumentation) Transformatorstationen (rivningsförbud) Byggnaden är uppförd omkring 1940 och representerar en typ som vanligen uppfördes på 1900-talets första hälft. Byggnaden utgör en rest av den tidiga industrietableringen på platsen och bör därför behållas för att värna om områdets identitet. Byggnadens tidigare funktion som transformatorstation har även ett visst teknikhistoriskt värde. Byggnaden är även placerad på en höjd och har en funktion som landmärke. Byggnaden ligger i utkanten av den i planen medgivna parkeringsytan, men skulle ändå kunna fungera som ett landmärke på en framtida parkeringsyta.

14 14(25) Bilden visar transformatorstationen sett från sydöst. (Källa: Pallfabriken - Kulturhistorisk dokumentation) e2, q1, q2 På plankartan finns tre planbestämmelser som gäller för transformatorstationen; e2, q1, q2. e2 anger att verksamhet passande för verksamheten får finnas och att byggnaden får vara max 10 meter i totalhöjd. Det innebär att byggnaden får byggas om invändigt för att användas exempelvis till information, kiosk eller toaletter. q1 anger att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och omfattas av 8 kap. 13 i Plan och bygglagen. Den får inte exteriört förvanskas. Det innebär att: Byggnadens form ska vara kvadratisk Fasaden ska vara slätputsad Taket ska vara sadeltak Takets vinkel ska inte ändras Byggnadens höjd ska inte ändras q2 anger att byggnaden inte får rivas. Det innebär att den får renoveras, underhållas och byggas om, men inte rivas. Tillgänglighet Idag är fastigheten inte öppen för allmänheten. Vid planens genomförande bör hänsyn tas så att parkeringsanläggningen utformas på ett sätt som underlätter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Åtgärderna som detaljplanen möjliggör är en del av en större översyn av trafiken i närområdet och i samband med denna så kommer busshållplatser och rörelsestråk att ses över. Även inom kommunens arbete med en översiktsplan för landsbygden hanteras kollektivtrafik, gångstråk och cykelstråk.

15 15(25) 4.4 Natur Mark och vegetation Den vegetation som finns inom och i närheten av planområdet består av en blandning av barrträd och olika sorters lövträd. På vissa ställen är det tätt, brant och svårt att ta sig fram och på vissa ställen är terrängen mer tillgänglig. Några partier är leriga och några är steniga. Det växer ganska mycket låg sly. Inom planområdets vegetation ligger mycket rester från tidigare verksamheter (till exempel däck, fordonsdelar, sladdar och liknande). Vegetationen fungerar som avskärmning mellan parkeringsplatsen och de närliggande bostäderna och fritidsbostäderna. Inom detaljplanens syfte ingår inga ytor tänkta för lek och rekreation, men detaljplanen tillåter att en mindre del av det område som idag är vegetation hårdgöras. Exempelvis skulle en yta väster om parkeringen användas till att iordningställa en yta med sittplatser, soptunnor och skugga. n1, n2, skydd På plankartan finns tre planbestämmelser som hanterar vegetationen runt om den yta som medger parkeringsplatser. n1 och n2 anger att friska träd ska bevaras. Att friska träd ska bevaras är viktigast för att avskärma området, även om döda träd också har en betydelse för den biologiska mångfalden i området. Planbestämmelsen innebär att all befintlig vegetation kan vara kvar, men att endast friska träd måste vara kvar. Huruvida ett träd är friskt bedöms av sakkunning, exempelvis en ekolog från kommunen. n1 och n2 anger även att höjdsättning av färdig mark ska ske med anpassning till befintlig omgivande terräng. Syftet med detta är att öka chansen till att slänterna och vegetationen inom dessa ytor kommer bevaras. Syftet med det är att de ska ha en avskärmande funktion. skydd anger bland annat att vegetation ska finnas inom aktuell yta. Vilken typ av vegetation är upp till markägaren att avgöra. Syftet med detta är att ytan inte ska bli kal, för att ha en avskärmande funktion. Exempelvis kan befintlig vegetation vara kvar. Fornlämningar Enligt länsstyrelsen finns inga kända fornlämningar i området. Det är osäkert när det började brytas sten i det som idag är ett vattenfyllt dagbrott inom planområdet, det kan eventuellt vara en fornlämning. Om något påträffas under arbetets gång som misstänks kunna vara en fornlämning, måste länsstyrelsen kontaktas direkt och arbetet stoppas.

16 16(25) Markens beskaffenhet Det naturliga övre jordlagret inom fastigheten utgörs främst av sandig morän. I området har uppfyllnader gjorts, troligen med rester från stenindustrin. Enligt länsstyrelsens MIFO-inventering (från 2005) bedöms risken vara måttlig för att hela fastigheten kan vara mer eller mindre förorenad då industriell verksamhet har bedrivits på platsen under lång tid. För att utreda om markföroreningar finns inom fastigheten har en översiktlig och en kompletterande miljöteknisk markundersökning genomförts (se Referenser). Utredningarna visar ett behov av att genomföra en marksanering för att åtgärda de upptäckta föroreningarna inom fastigheten. Enligt miljöbalken 10 kap. 11 skall påträffade markföroreningar anmälas till tillsynsmyndigheten oavsett om området tidigare ansetts förorenat. Detta gäller fastighetsägare såväl som verksamhetsutövare. Tabellen visar tidigare verksamhetsutövare. Den är ett uttdrag ur en rapport om översiktlig miljöteknisk markundersökning (se Referenser). 4.5 Gator och trafik Gatunät Planområdet angörs från Kvarsebovägen (länsväg 903). Korsningen väster om planområdet används för angöring. Kollektivtrafik Regelbunden kollektivtrafik finns i nära anslutning till planområdet. Närmsta hållplats ligger ett fåtal meter nordöst om planområdet. Kollektivtrafiken har större turtäthet under sommaren.

17 17(25) Gång- och cykelvägar I dagsläget finns ingen gång- eller cykelväg längs Kvarsebovägen. Det pågående arbetet med att ta fram en översiktsplan för landbygden utreder lämpliga framtida gång- och cykelstråk. Planförslaget tillåter inte uppförande av parkeringsanläggning eller byggnader på den del av planområdet som ligger närmast Kvarsebovägen, för att inte på sikt hindra uppförandet av en gång- och cykelväg. 4.6 Störningar, hälsa och säkerhet Buller En bullerutredning har genomförts, vilken har utrett vilka bullernivåer som parkeringsplatsen kan orsaka den närliggande bebyggelsen. Slutsatsen är att riktvärdena för buller inte överskrids och åtgärder för att minska bullernivåerna inte behövs. Bilden visar en beräkning av buller från parkeringsplatsen. Den närmsta bebyggelsen påverkas med upp till dba. Bilden är från bullerutredningen gjord av Tyréns, se Referenser. Översvämning Det är mycket liten risk för översvämningar inom planområdet. Vid mycket regn kan vatten samlas i en lågpunkt vid planområdets nordvästra hörn och vattennivån i dagbrottet kan stiga. Båda dessa områden ligger utanför den yta som medger parkering, varför inga åtgärder anses behövas. Luftkvalitet Området har låga genomsnittliga halter av partiklar i luften. Bilköer kan bildas vid djurparkens öppning och stängning. Detaljplanens genomförande kan innebära att en del av besökarna till djurparken som kommer med bil

18 18(25) från väster kommer att svänga av innan bebyggelsegruppen Gruvstugan passeras, vilket marginellt bör minska köbildning i den samlade bebyggelsen. Skyddsanordningar Ett avskärmande plank ska enligt plankartan uppföras mellan parkeringsanläggningen och bostäderna i området. Syftet med planket är att minska risken för störande ljus från billyktor samt minska risken att besökare till djurparken väljer att gå längs med Kvarsebovägen, istället för att gå till den nya entrén. Vattenskydd Ett vattenskyddsområde ligger nordost om planområdet; ett fåtal meter till den yttre skyddszonen och nästan 300 meter till den inre skyddszonen. Dessa bedöms inte påverkas av detaljplanens genomförande. Områdets recipienter är Inre och mellersta Bråviken, vilka ligger söder om planområdet. 4.7 Teknisk försörjning Vatten och avlopp Kommunalt vatten och avlopp finns framdraget till fastigheten. Dagvatten Inget kommunalt dagvatten finns framdraget till fastigheten. Kommunen har tagit fram riktlinjer för hantering av dagvatten. Fastighetsägaren är ansvarig för hantering av dagvatten inom den egna fastigheten. Inre och mellersta Bråviken är recipienter av dagvatten från planområdet. Gällande miljökvalitetsnormer bedöms båda ha otillfredsställande ekologisk status, otillfredsställande status för kvalitetsfaktor näringsämnen och uppnår ej god kemisk status (exklusive kvicksilver). En dagvattenutredning har tagits fram. Den visar att området bedöms, till följd av den föreslagna markanvändningen, ha risk för hög påverkan av dagvattenkvaliteten enligt kommunens klassificering. Detta innebär att dagvattnet måste renas. Dagvattenutredningen föreslår oljeavskiljare samt fördröjningsmagasin (öppet eller under jord). I detaljplanen finns en planbestämmelse som innebär att dagvattnet från parkeringen måste renas och fördröjas. Detaljplanen anger inte var dessa ska ligga, då placeringen är svår att bedöma innan förprojektering har gjorts. På grund av områdets höjdsättning kommer en lämplig placering troligen att vara i nordvästra delen av planområdet.

19 19(25) El El finns framdraget till fastigheten. Värme Kommunen har för målsättning att uppvärmningen ska ske på ett så miljövänligt sätt som möjligt samt att energianvändningen ska minimeras. Förnyelsebara uppvärmningsformer rekommenderas om det finns behov av uppvärmning. Ingen fjärrvärme finns i området. 5. Genomförande av detaljplanen Detta kapitel redovisar de organisatoriska, fastighetsrättsliga och tekniska åtgärder samt de ekonomiska förutsättningar som behövs för ett ändamålsenligt och i övrigt samordnat plangenomförande. Beskrivningen fungerar som vägledning till de olika genomförandeåtgärderna. Avgöranden i frågor som rör fastighetsbildning, genensamhetsanläggningar, VAanläggningar, vägar med mera, regleras, prövas och genomförs enligt respektive särskilda lag. 5.1 Tidplan Planering: Plansamråd 21 april 4 juni 2015 Granskning av förslag till detaljplan 5 oktober 26 oktober 2015 Antagande detaljplanen, stadsplaneringsnämnden 9 december 2015 Detaljplan laga kraft januari 2016 Genomförande, kvartersmark: Marköverlåtelse hösten 2015 Projektering parkering och anslutningsväg Utbyggnad av parkering och anslutningsväg hösten/vintern 2015 våren 2016 Den preliminära tidsplanen anger tider utifrån förutsättningen att stadsplaneringsnämndens beslut om antagande av detaljplanen inte

20 20(25) överklagas. Vid ett överklagande kan tidpunkten då detaljplanen vinner laga kraft förskjutas, vilket även medför förskjutning av genomförandet. 5.2 Ansvarsfördelning Huvudmannaskap för vatten och avlopp Planområdet omfattas av verksamhetsområde för vatten- och spillvatten. Norrköping Vatten och Avfall AB är huvudman för de allmänna vatten- och avloppsanläggningarna samt ansvarar för drift och underhåll fram till anvisad anslutningspunkt. Anslutningspunkt för vatten- och spillvatten finns utbyggt i det nordvästra hörnet av fastigheten. El, tele med mera Elledningar finns i området. E.ON Elnät Sverige AB är huvudman för allmänna elledningar och ansvarar för utbyggnad, drift och underhåll fram till anvisad servispunkt. TeliaSonera Skanova Access AB har ledningar utbyggda till fastigheten. Respektive ledningsägare till de allmänna ledningarna ansvarar för dess utbyggnad, drift och underhåll fram till anvisad leveranspunkten. 5.3 Genomförandeorganisation Genomförande och samordning Norrköping Vatten och Avfall AB ansvarar för den tekniska kontrollen av VA-ledningar. Mark och avtalsfrågor Mark- och avtalsfrågor handläggs av stadsbyggnadskontoret, mark och exploatering. Fastighetsbildning m.m. Eventuella fastighetsrättsliga frågor handläggs av lantmäterimyndigheten i Norrköpings kommun. Bygglov/anmälan Ansökan om bygglov, rivnings- och marklov handläggs av Norrköpings kommun, Bygg och miljökontoret. Nybyggnadskarta beställs hos, geografisk information. 5.4 Genomförandetid Planens genomförandetid är 5 år från det datum som beslut om antagande av detaljplanen har vunnit laga kraft.

21 21(25) Under genomförandetiden har fastighetsägaren en garanterad byggrätt enligt detaljplanen. Efter genomförandetidens utgång fortsätter planen att gälla men fastighetsägarna har ingen garanterad rätt att erhålla bygg-, rivningseller marklov. Kommunen kan efter genomförandetidens utgång ändra eller upphäva detaljplanen utan att fastighetsägarna får någon ersättning. 5.5 Genomförande inom kvartersmark Enskilt byggande kan påbörjas efter att bygglov beviljats och beslut om startbesked har tagits. I samband med utbyggnad av parkeringsanläggningen ska vegetation bevaras och vid behov kompletteras och plank ska uppföras i enlighet med detaljplanen. 5.6 Avtal Överlåtelseavtal har tecknats mellan kommunen och ägaren till Gruvstugan 1:9. Avtalet är villkorat av att kommunfullmäktige beslutar att godkänna förvärvet. 5.7 Tekniska frågor Gator och trafik Planområdet angörs från Kvarsebovägen, länsväg 903, som Trafikverket är väghållare för. Det pågår ett arbete med att se över utformningen av korsningen på Kvarsebovägen, vilken trafiken från parkeringen kommer använda. Inom detta arbete kommer kommunen och Trafikverket att teckna ett avtal. För anslutning av planområdet till den krävs tillstånd enligt väglagen, vilket kommer att hanteras i samband med ovan nämnda avtal. Dagvatten Planområdet tillhör två olika avrinningsområden, ett för nordöstra hörnet av planområdet och ett för resten av planområdet. Delavrinningsområdena mynnar i recipienterna Mellersta Bråviken respektive Inre Bråviken. Området omfattas inte av kommunens verksamhetsområde för dagvatten. Kommunens riktlinjer för dagvattenhantering rekommenderar att alla större parkeringar förses med mekaniska rening. En dagvattenutredning för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde har genomförts. Utredningen bedömer att ansvaret för dagvatten inom planområdet ligger på fastighetsägaren och att något verksamhetsområde för dagvatten inte är aktuellt. Med anledning av närheten till vattenskyddsområde för en grundvattentäkt och befintliga föroreningar i mark och grundvatten, bedöms en infiltration av dagvatten i mark som olämplig.

22 22(25) Dagvattenutredningen föreslår att dagvattnet avleds via ledningssystem för rening i en oljeavskiljare och fördröjning i ett fördröjningsmagasin i nordvästra hörnet av planområdet. Fördröjningsmagasinet bedöms i utredningen omfatta en yta om ca 185 kvm. Mer noggranna beräkningar av ytor kommer att behöva göras i samband med att dagvattenhanteringen detaljstuderas, vilket kommer att ske efter att detaljplanen vunnit laga kraft. För att säkra genomförandet finns en planbestämmelse om att dagvattenanläggning ska anordnas. För inrättandet av avloppsanordning för dagvattenlösningen ska en anmälan till bygg- och miljökontoret ske. Föroreningar i mark och byggnader För att utreda om markföroreningar finns inom fastigheten har en översiktlig och en kompletterande miljöteknisk markundersökning genomförts. Utredningarna visar ett behov av att genomföra en marksanering för att åtgärda upptäckta föroreningarna inom fastigheten. I den översiktliga miljöteknisk markundersökning hittades markföroreningar överskridande jämförbara riktvärden för mindre känslig markanvändning (MKM) i totalt två av tio provpunkter. Vidare fanns högar av förbränningsaska inom fastigheten som föreslås åtgärdas. Petroleumföroreningarna föreslås åtgärdas så att åtgärdsmålet mindre känslig markanvändning (MKM) uppnås. Innan området kan anläggas för avsett ändamål behöver en anmälan om avhjälpandeåtgärder lämnas in till bygg- och miljökontoret för godkännande. Planområdet har undersökts för bland annat oljekolväten (som återfinns i eldningsolja), koppar, krom (som används vid impregnering) och arsenik i samtliga provpunkter. De tidigare undersökningarna har inte omfattat byggnaderna utan enbart mark. En miljöteknisk undersökning ska därför genomföras under granskningstiden för den gamla transformatorstationen som omfattas av skyddsbestämmelse och rivningsförbud. Plankartan innehåller en planbestämmelse om att startbesked inte får beviljas innan föroreningar i mark respektive byggnad har åtgärdats. För övriga byggnader ska kompletterande undersökningar ske efter planens laga kraft som grund för eventuella rivnings- eller bygglov.

23 23(25) 6. Genomförandets konsekvenser 6.1 Fastighetsrättsliga konsekvenser Ägoförhållanden Planområdet innehåller delar av två fastigheter, Gruvstugan 1:9 som avses förvärvas av Norrköpings kommun och Marmorbrottet 1:17 som ägs av Kolmårdens djurpark. Fastighetsbildning Rättigheten att anlägga anslutningsvägen, som enligt den nya detaljplanen ligger inom en del av Marmorbrottet 1:17, måste säkerställas. Lämpligen genomförs en marköverföring av området till Gruvstugan 1:9 eller att ett servitut skapas till förmån för Gruvstugan 1:9 som belastar Marmorbrottet 1:17. Servitut Gruvstugan 1:9 belastas av avtalsservitut till förmån för Triangeln 10 och Triangeln 14 med ändamålet ledningar och anläggningar för eldistribution (aktbeteckning: 42/592). 6.2 Ekonomiska frågor och konsekvenser Exploatering, intäkter och kostnader Ägaren av Gruvstugan 1:9 svarar för alla kostnader avseende projektering och utbyggnad av parkering, dagvattenhantering, anslutningsväg och övriga anläggningar samt andra åtgärder som krävs inom planområdet. Ersättning för marköverföring alternativt servitutsupplåtelse, liksom framtida drift och underhåll för infartsväg inom Marmorbrottet 1:17, ska regleras i avtal mellan kommunen och Kolmårdens djurpark. Vatten och avlopp Drift och underhåll finansieras genom brukningsavgifter enligt gällande VA- taxa. El/energi och tele mm Anslutnings- och brukningsavgifter tas ut enligt taxa för respektive ändamål av ledningsägare och operatörer.

24 24(25) Fastighetsbildning, inlösen, ersättning Ersättningar för marköverföring och bildande av servitut bestäms genom överenskommelse mellan berörda parter. Alternativt kan lantmäterimyndigheten bestämma ersättning vid en fastighetsreglering. Bygglov, anmälan och planavgift Kommunen tar ut avgifter för bygglov och anmälan enligt gällande taxa. Kommunen finansierar detaljplanen enligt planavtal. Därmed tas ingen planavgift ut i samband med bygglov enligt denna detaljplan. Bygglov får inte beviljas innan markförorening har åtgärdats. 6.3 Sociala konsekvenser Detaljplanens genomförande har liten eller ingen påverkan på sociala faktorer, men den har betydelse för Kolmårdens djurpark och dess verksamhet. Vid arbetet med att se över trafiken i närheten av Kolmårdens djurpark är det viktigt att ta hänsyn till jämställdhet, barnperspektiv, funktionshinder, segregering och andra sociala aspekter. Därför är det i området som helhet viktigt att inte bara satsa på bra parkeringsplatser utan också kollektivtrafik med tillhörande hållplatser och rörelsetråk som är tillgängliga för alla. 7. Medverkande 7.1 Konsult Som underlag har ritningar framtagna av Ramböll genom Helene Snöberg använts. Ritningarna är beställda i samband med ett projekt som ser över trafiken i området kring Kolmårdens djurpark. 7.2 Tjänstemän Detaljplanen har utarbetats av Karla Hentzel och Marcus Söderström i samverkan med andra tjänstemän på stadsbyggnadskontoret och stadsmuseet inom Norrköpings kommun. Norrköping den 27 augusti 2015 Christian Wintenby processansvarig detaljplanering Karla Hentzel planarkitekt

25 25(25) Referenser Utredning av omgivningsbuller Kolmården, Norrköping, Rapport R , Tyréns AB, Dagvattenutredning för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde, WSP Sverige AB, Gemensam översiktsplan för Linköping och Norrköping, Linköpings kommun och Norrköpings kommun, Pallfabriken - Kulturhistorisk dokumentation, Wilund arkitekter & antikvarier AB, Rapport Gruvstugan 1:9; Kompletterande miljöteknisk markundersökning, Sweco, Rapport Gruvstugan 1:9; Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Sweco, Riksintressen i Norrköpings kommun (Bilaga till översiktsplan för Linköping och Norrköping), Norrköpings kommun, Riktlinjer för dagvattenhantering i Norrköpings kommun, Norrköpings kommun, PM Kapacitetskontroll -Uppdrag: Länsväg 903, Kolmården, Ramböll Sverige AB, Skyddsföreskrifter inom skyddsområdet för grundvattentäkten Gruvstugan i Norrköpings kommun, Norrköpings kommun och Norrköping vatten och avfall AB, VISS Vatteninformationssystem Sverige, Länsstyrelsen, augusti Översiktsplan ÖP-90, Norrköpings kommun, 1990.

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivning SPN-323/2011 214 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Blomman 12 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 27 juni 2013 SAMRÅDSHANDLING 2(9) Innehållsförteckning Allmänt...

Läs mer

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Behovsbedömning 1(11) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 17 april 2015 SAMRÅDSHANDLING 2(11) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

Planbeskrivning. Diademet 2 inom Vrinnevi i Norrköping SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000. den 13 maj 2015

Planbeskrivning. Diademet 2 inom Vrinnevi i Norrköping SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000. den 13 maj 2015 Planbeskrivning 1(18) SPN-000/000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Vrinnevi 5:5, del av fastigheten Diademet 6 samt del av fastigheten Diademet 2 inom Vrinnevi i Norrköping den 13 maj 2015

Läs mer

Torpartäppan 6. Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt

Torpartäppan 6. Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt Samhällsbyggnadsförvaltningen Sophia Norrman Winter, planarkitekt Samrådshandling augusti, 2014 Dnr 2013 KSM 0856 PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Torpartäppan 6 Inom Tyresö kommun, Stockholms

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Detaljplan för Bränninge S:4 m. fl.

Detaljplan för Bränninge S:4 m. fl. Detaljplan för Bränninge S:4 m. fl. Habo kommun Planbeskrivning Antagen 11 december 2013 Laga kraft 8 januari 2014 Genomförandetiden utgår 8 januari 2029 2 Plan- och genomförandebeskrivning Handlingar

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2012-11-02 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Område vid Peppargränd

Område vid Peppargränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Karin Persson, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Område vid Peppargränd Fastigheterna Näsby 4:882 och 4:870 samt Odlingslotten

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning 1(15) Genomförandebeskrivning tillhörande detaljplan för del av fastigheten 1:171 med närområde inom Norsholm i Norrköpings kommun den 28 oktober 2014 SAMRÅDSHANDLING 2(15) Innehållsförteckning 1. Allmänt...

Läs mer

Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och 2013-02-18

Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och 2013-02-18 Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Detaljplan för SJÖDAL, HÅKANKILA 2:36 M.FL Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 Planbeskrivning 1(14) SPN-000/000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 (öster om kvarteret Citronfjärilen) inom Smedby i Norrköping den 16 februari 2016 SAMRÅDSHANDLING 2(14) Sammanfattning

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Detaljplan HANDELSMANNEN 1 M.FL., Västra Mark Växjö kommun Samrådshandling 2014-06-12 Dnr: 14BN0395 Stadsbyggnadskontoret SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Handläggare Anna Thyrvin 0470-436 06 Detaljplan/Beskrivning

Läs mer

Bostäder och förskola på Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m.fl.

Bostäder och förskola på Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m.fl. Samrådshandling 2013-04-19 Rev: Dnr: 0072/06 Plannummer: Mark och Exploateringsenheten Andreas Wingfors Telefon: 0303-73 26 65 Mail: andreas.wingfors@stenungsund.se DETALJPLAN för Bostäder och förskola

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1 36-10 Mark och exploateringsenheten UTSTÄLLNINGSHANDLING 2015-05-15 SBN 2015-05-19 1 [7] Referens Kristofer Uddén GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1 Botkyrka kommun Post Botkyrka kommun,

Läs mer

Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03

Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03 ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03 Detaljplan för Ugglarp 3:4 m fl Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB Mark och

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun

Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun 2 3 Denna handling har utarbetats av plankonsult Alf Johansson i samråd med kommunledningsförvaltningens stadsbyggandsenhet. Planarkitekt

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Åby mässhall och hotell Västra Götalands län Upprättad 2015-06-09 ANTAGANDE GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning Detaljplanen ska redovisas de organisatoriska, fastighetsrättsliga, tekniska

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3

INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2. 3. FÖRENLIGT MED 3 OCH 4 kap. MB... 3 4. PLANDATA... 3 Detaljplan för SMEDEN 13 Falköpings tätort (SAMRÅDSHANDLING) Riktlinjer för hägnad - Plank, mur, staket, spaljé & pergola 0 INNEHÅLL 1. HANDLINGAR... 2 2. PLANENS SYFTE OCH BAKGRUND... 2 3. FÖRENLIGT MED

Läs mer

Utlåtande efter granskning

Utlåtande efter granskning Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(6) Anna Nilsson 2014-11-04 DNR:2007:587-214 Arkitekt Utlåtande efter granskning Tillhörande detaljplan för: Stora Sundby 4:3, del av Stora Sundby gård Strängnäs

Läs mer

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214 Samrådsredogörelse 1(9) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Plinten 7 med närområde inom Ingelsta i Norrköping SPN-000/000 den 28 maj 2015 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta.

Läs mer

Stenungsunds kommun Västra Götalands län

Stenungsunds kommun Västra Götalands län 1(5) Dnr 0197/09 Utställningshandling 2012-08-30 detaljplan för skola och bostäder, Kyrkenorum 4:210 och del av 4:123 Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

Igelsta Gård GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för. Inom Östertälje i Södertälje Dnr 2009-00015-214 (P04019) UTSTÄLLNINGSHANDLING

Igelsta Gård GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för. Inom Östertälje i Södertälje Dnr 2009-00015-214 (P04019) UTSTÄLLNINGSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Igelsta Gård Inom Östertälje i Södertälje Dnr 2009-00015-214 (P04019) UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2013-12-18 Handlingar Detaljplanen utgörs

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

Planbeskrivning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(24) tillhörande detaljplan för fastigheten. inom Kolmården i Norrköpings kommun

Planbeskrivning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(24) tillhörande detaljplan för fastigheten. inom Kolmården i Norrköpings kommun Planbeskrivning 1(24) tillhörande detaljplan för fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 17 april 2015 SAMRÅDSHANDLING 2(24) Sammanfattning Syftet med detaljplanen

Läs mer

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö

datum 2016-04-08 Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2014-1209 Dp 5445 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten SKJUTSSTALLSLYCKAN 4 i Kirseberg i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(11) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är upphäva gällande tomtindelning för fastigheterna

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514 Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Samrådshandling 2015-06-23 Sida 1 (10) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga,

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan

Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2012-02-15 Antagandehandling Dnr: 09BMN1037 Handläggare: Thobias Nilsson Hagaström 77:15 mfl, Hagaströmsskolan Detaljplan för skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer

2015-10-29 LAGA KRAFT

2015-10-29 LAGA KRAFT Sid 1 (8) Laga Krafthandling Enkelt planförfarande Dnr: 2006/194 Upprättad: Ändring av detaljplan för Stiby 14:1 m.fl. Grönslätt, Sölvesborgs kommun Syfte och huvuddrag Grönslättområdet regleras idag av

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling Detaljplan för NYA BOSTÄDER I TYFTER Inom Tyfter 1:19 m.fl. Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering

Läs mer

Detaljplan för del av SÄTILA 2:34. Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. Laga kraft 2013-02-25. Diarienummer PBN 2011-699 214

Detaljplan för del av SÄTILA 2:34. Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. Laga kraft 2013-02-25. Diarienummer PBN 2011-699 214 Diarienummer PBN 2011-699 214 SÄTILA 2:34 Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2013-01-11 Lena Bodén Bygg och miljökontoret, Marks kommun Laga kraft 2013-02-25 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB.

PLANENS FÖRENLIGHET MED 3,4 OCH 5 KAP. MB Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kap miljöbalken (MB. DETALJPLAN Grönalid 1:1 VANSBRO KOMMUN DALARNAS LÄN SAMRÅDSFÖRSLAG HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planens syfte

Läs mer

Kumla 3:1076 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Kumla 3:1076 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Anders Lind, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kumla 3:1076 Inom Tyresö kommun, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2 ALLMÄNT

Läs mer

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Stadsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Forellen 17, Bollmora 2:1, Bollmora 2:588 Inom Tyresö kommun, Stockholms län. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun

Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun 1 (12) Dnr PLAN.2013.16 Planbeskrivning Detaljplan för BLIXTEN 3, Hudiksvalls kommun PLANFÖRFARANDE Byggnadsnämnden beslutade 2013-12-10 ( 167) att uppdra till plan och bygglovskontoret att ta fram förslag

Läs mer

Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås. Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad.

Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås. Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad. Dp 1801 Illustration Anders Holmberg Arkitekter Detaljplan för Illern 2 Vega, Västerås Antagandehandling, 2014-08-19 rev. 2014-10-07, dnr: 2013/66-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT

Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län. Planområde ÖP SAMRÅD ANTAGANDE PRÖVNING LAGA KRAFT Diarienummer Detaljplan för kvarteret Ankan 12 m fl. (Rönnegymnasiet) Centrum, Ängelholms kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING SAMRÅD 2013-09-19 T.O.M. 2013-10-10 Enkelt planförfarande Planområde ÖP SAMRÅD

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE

NORMALT PLANFÖRFARANDE 1 (7) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2009-03-25 Detaljplan för Harvägen, Eneby 1:122 m. fl. Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Detaljplan för InfraCity Nordväst i Upplands Väsby kommun

Detaljplan för InfraCity Nordväst i Upplands Väsby kommun Underrättelsehandling nr. 2 Enkelt planförfarande Dnr: BN/2009:505 Detaljplan för InfraCity Nordväst i Upplands Väsby kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen behandlar de organisatoriska,

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-28 SBN/2011:233 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Antagandehandling Detaljplan för Mesta 3:3 Borsökna

Läs mer

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 Antagen av KF 2008-12-19 Laga kraft 2009-01-15 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323)

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och byggnadsnämnden Datum: 2016-02-10 D.nr: BYGGd-2015-150.214 Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET OKNÖ 1:394 M FL. MÖNSTERÅS KOMMUN, KALMAR LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET OKNÖ 1:394 M FL. MÖNSTERÅS KOMMUN, KALMAR LÄN DETALJPLAN FÖR FASTIGHET OKNÖ 1:394 M FL. MÖNSTERÅS KOMMUN, KALMAR LÄN PLANBESKRIVNING 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Planprocessen... 3 Tidsplan... 3 Planhandlingar... 4 Planens syfte och huvuddrag...

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 1/10

SAMRÅDSHANDLING 1/10 SAMRÅDSHANDLING 1/10 Detaljplan för Del av Siretorp 9:74 m.fl. Sölvesborgs kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR: grundkarta fastighetsförteckning plankarta med bestämmelser planbeskrivning inkl

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Torget 5 med närområde inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering Den 17 oktober 2011 reviderad den 5 april 2012 samt den 24 maj 2012

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan 1(5) PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-02-16 Reviderad 2009-05-25 Planens syfte och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV VIRSBO 2:74 M FL., VIRSBO; SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV VIRSBO 2:74 M FL., VIRSBO; SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2014 12 15 Dnr BM 2014.0457 211 Antagen 200X XX XX Laga kraft 200X XX XX Förskolebyggnaden idag DETALJPLAN FÖR DEL AV VIRSBO 2:74 M FL., VIRSBO; SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSTID: 2015

Läs mer

Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan)

Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan) PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-05-20 Antagandehandling Dnr: 10BMN7 Handläggare: Thobias Nilsson Björsjö 42:1, kvarteret Klarinetten (Tranmursskolan) Detaljplan för bostäder och skola m.m. Gävle

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

MA 113. Detaljplan för del av Hägnad 1:16 m.fl. fastigheter GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Organisatoriska frågor. Tidplan

MA 113. Detaljplan för del av Hägnad 1:16 m.fl. fastigheter GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Organisatoriska frågor. Tidplan MA 113 Uppdragsbeslut 2009-11-11 Samrådsbeslut 2010-06-16 Utställningsbeslut 1 Utställningsbeslut 2 2010-08-31 2010-10-13 Antagande 2010-12-13 Laga kraft 2012-03-29 Figeholm, Oskarshamns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

2014-09-17 DNR: 14BMN53 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON. Planbeskrivning. Andersberg 3:2 mfl, Vinddraget Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län

2014-09-17 DNR: 14BMN53 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON. Planbeskrivning. Andersberg 3:2 mfl, Vinddraget Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-09-17 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Andersberg 3:2 mfl, Vinddraget Detaljplan för bostad Gävle kommun, Gävleborgs län Samrådstid:

Läs mer

Granskningshandling. 2015-02-09

Granskningshandling. 2015-02-09 1 Granskningshandling. 2015-02-09 Detaljplan för del av Siretorp 9:9 och 9:24 m.fl. Sölvesborgs kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Handlingar Grundkarta Fastighetsförteckning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning. DETALJPLAN FÖR Hullarydsvägen i Frinnaryd tätort, Aneby kommun

PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning. DETALJPLAN FÖR Hullarydsvägen i Frinnaryd tätort, Aneby kommun 2012-02-06 Dnr 2011-0565-214 / 203 Laga kraft 2012-xx-xx PLANBESKRIVNING med genomförandebeskrivning DETALJPLAN FÖR Hullarydsvägen i Frinnaryd tätort, Aneby kommun Upprättad av Aneby kommun, samhällsbyggnadsavdelningen,

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för Heimer 1 m.fl. (Del av stadsdelen Ljungdala)

Detaljplan för Heimer 1 m.fl. (Del av stadsdelen Ljungdala) Upprättad 2015-10-13 Antagen av Byggnadsnämnden 2015-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: BN 2014-478 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för Heimer 1 m.fl. (Del av stadsdelen Ljungdala) Hässleholms

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Hörby 45:1 (Norra delen) och del av del av Hörby 3:112

Hörby 45:1 (Norra delen) och del av del av Hörby 3:112 SAMRÅDSHANDLING Datum 2014-06-02 Dnr 2011/613 Tillhör karta dnr Detaljplan för Hörby 45:1 (Norra delen) och del av del av Hörby 3:112 Hällevik, Sölvesborgs kommun PLANBESKRIVNING 1 Detaljplan för Hörby

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Valsen 4 med närområde 1(11) Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för

P LANBESKRIVNING. fastigheten Valsen 4 med närområde 1(11) Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för 1(11) P LANBESKRIVNING Exempel på typförskola i Rambodal, GKAK arkitekter. tillhörande detaljplan för fastigheten Valsen 4 med närområde inom Navestad i Norrköping, fysisk planering den 5 maj 2011 A N

Läs mer