Handledning för tekniskt skydd av brottsoffer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning för tekniskt skydd av brottsoffer"

Transkript

1 Handledning för tekniskt skydd av brottsoffer Maria Agge

2 PM 2 (14) Handledning för tekniskt skydd av brottsoffer Gäller för följande organisatoriska enheter Avser område/ämne Beslutad av Se PoA beslutsprotokoll nr 61/10 Version Gäller från och med Upprättad av Information Maria Agge INNEHÅLL 1 INLEDNING SYFTE OCH MÅLGRUPPER BEGREPP Brottsoffer Brottsoffersamordning Lokalt personsäkerhetsarbete Skyddsperson RISKANALYS STÖDJANDE ÅTGÄRDER Kontaktperson Inledande samtal Säkerhetssamtal Avslutningssamtal Övrig information till brottsoffer TEKNISKA ÅTGÄRDER Instruktioner för larmtelefon SRT Instruktioner för inspelningsenhet Vidicode Callrecorder CD Akustiska larm BESTÄLLNING AV TEKNISKA HJÄLPMEDEL Larmtelefon SRT Beställning och leverans Garanti och support Förlustanmälan Inspelningsenhet Vidicode Callrecorder CD Akustiska larm BROTTSOFFERSAMORDNINGEN LÄNSKOMMUNIKATIONSCENTRALEN UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETEN DOKUMENTATION OCH DIARIEFÖRING REFERENSER BILAGOR...14

3 PM 3 (14) 1 Inledning Polisens brottsofferarbete bidrar till att uppnå polisens övergripande mål om att minska brottsligheten och att öka tryggheten, samtidigt som det ska underlätta för dem som utsatts för brott. Brottsofferarbetet kan bidra till att brottsoffer blir positivare till polis och till rättsväsendet som helhet, vilket i sin tur kan leda till att fler brott klaras upp. Brottsofferarbetet ska tillförsäkra brottsoffret relevant information, stöd och skydd. Det är viktigt för att minimera risken för fortsatt utsatthet, skada och lidande för den hotade personen. Bild 1 Polisens brottsofferarbete Med utgångspunkt från Polisens underrättelsemodell (PUM) och Polisens nationella utredningskoncept (PNU) tar Rikspolisstyrelsen fram verktyg och arbetsmetoder som kan vara ett stöd för polismyndigheterna i deras brottsofferarbete. Inom ramen för det arbetet har ett nytt modernt skyddspaket för hotade personer tekniskt skydd av brottsoffer tagits fram. Tekniskt skydd av brottsoffer innebär ett gemensamt nationellt arbetssätt vad gäller stöd och skydd till brottsoffer. Arbetsmetoden innebär att Polisen i första hand vidtar stödjande åtgärder, t.ex. säkerhetssamtal. De stödjande åtgärderna kan vid behov ske i kombination med tekniska hjälpmedel, t.ex. larmtelefon.

4 PM 4 (14) Bild 2 Skydd av brottsoffer Vilka åtgärder som ska vidtas i det specifika ärendet ska grundas på en strukturerad riskanalys vid våld på individnivå. En nationell enhetlighet vad gäller arbetssätt och teknik ökar myndigheternas möjligheter att samverka och stödja varandra. Exempelvis kan polismyndigheter låna teknisk utrustning av varandra vid en akut händelse. Målsättningen med tekniskt skydd av brottsoffer är att brottsoffer känner att de får det stöd som är relevant och befogat. Det har funnits anledning att se över Polisens skyddspaket då de larmtelefoner som används är omoderna, klumpiga och utan gps-funktion. Detsamma har gällt för de inspelningsenheter som har funnits på myndigheterna. Det har heller inte funnits något enhetligt sätt att arbeta inom Polisen. Skyddet för de drabbade har sett olika ut beroende på var i landet de drabbade har befunnit sig. Handledning för tekniskt skydd av brottsoffer bygger på den förstudie, Skydd av brottsoffer, som genomfördes av Rikspolisstyrelsen under

5 PM 5 (14) Av förstudien framgår att Polisen hittills har varit fokuserad på att ta fram tekniska lösningar för skyddspaket. Förstudien kom fram till att de polismyndigheter som satsar på information och stödjande åtgärder till brottsoffer ser ett minskat behov av tekniska lösningar. 2 Syfte och målgrupper Syftet är att skapa förutsättningar för att brottsoffer ska kunna få bra och likartat stöd och skydd oavsett var i landet de befinner sig. Handledning för tekniskt skydd av brottsoffer riktar sig till brottsoffersamordnare, personsäkerhetshandläggare och i tillämpliga delar till personal på länskommunikationscentralen. Handledningen ska vara ett stöd i den dagliga verksamheten. Här beskrivs både tekniskt skydd av brottsoffer, dvs. såväl stödjande som tekniska åtgärder, och praktiska rutiner, t.ex. inköpsrutiner av larmtelefoner och inspelningsenheter. Det finns flera handböcker och riktlinjer framtagna inom brottsofferområdet, t.ex. handbok och riktlinjer för Polisens hantering av det lokala personsäkerhetsarbetet, Handbok för Brott i nära relationer och Riktlinjer för Polisiära riskanalyser vid våld på individnivå. Detta dokument är ett komplement till dessa. 3 Begrepp 3.1 Brottsoffer Med brottsoffer menas alla personer som direkt utsatts för brott. Vidare avses indirekt drabbade, till exempel barn som växer upp i våldets närhet, personer som i sina yrken utsätts för hot och våld, och i tillämpliga delar även vittnen som hotas eller utsätts för våld. 3.2 Skyddsperson Skyddsperson är den person som har utsatts för eller förväntas utsättas för ett allvarligt hot mot liv, hälsa eller frihet och som efter en strukturerad riskanalys befunnits vara i behov av insatser inom brottsofferoch/eller personsäkerhetsarbetet. Begreppet skyddsperson kan även avse anhöriga till den som har utsatts för eller förväntas utsättas för ett hot. 3.3 Brottsoffersamordning Brottsoffersamordningen är den verksamhet som samordnar polisens brottsofferarbete, som i första hand omfattar information, stöd och hjälp för brottsoffer. Brottsoffersamordningen har även hand om vissa skyddsåtgärder som till exempel skydd av brottsoffer och uppföljning av besöksförbud.

6 PM 6 (14) 3.4 Lokalt personsäkerhetsarbete Det lokala personsäkerhetsarbetet är det operativa arbetet som polismyndigheten ansvarar för enligt 1 och 2 polislagen (1984:387), i syfte att på ett säkert och effektivt sätt ge ett adekvat skydd till en skyddsperson. Det lokala personsäkerhetsarbetet är en del av brottsofferarbetet. Personsäkerhetsverksamheten avser de skyddsåtgärder som efter en strukturerad riskanalys bedöms som nödvändiga men inte kan hanteras inom ramen för brottsoffersamordningen. 4 Riskanalys vid våld på individnivå 1 Vilka åtgärder som vidtas för att skydda den drabbade grundas på strukturerad riskanalys. För rutiner vid riskanalys se Riktlinjer för polisiära riskanalys vid våld på individnivå 2. Endast i undantagsfall kan beslut om tekniska åtgärder fattas utan att en strukturerad riskanalys gjorts. Det gäller till exempel vid akut hot när personal vid brottsoffersamordning/kut inte är tillgänglig. Beslutet gäller då för en kortare tid, tills en riskanalys har gjorts. Vid allvarliga akuta hotsituationer är det oftast lämpligare med andra skyddsåtgärder än larmtelefon. 5 Stödjande åtgärder Skyddspersonen behöver information om hur han eller hon kan agera för att undvika hotfulla situationer. 5.1 Kontaktperson Skyddspersonen bör få möjlighet till direktkontakt med en utsedd kontaktperson inom Polisen. Kontaktpersonen håller fortlöpande kontakt med skyddspersonen samt lämnar stöd och erforderlig hjälp i skyddsärendet. 5.2 Inledande samtal Det inledande samtalet med skyddspersonen syftar till att ge kunskap och förståelse för de skyddsåtgärder som kan behöva vidtas, och de krav som polisen kan behöva ställa på den enskilda individen och dennes anhöriga. Det kan till exempel vara att skyddspersonen måste vara delaktig genom att lämna information till kontaktpersonen vid förändringar, semester, byte av adress eller telefonnummer. Vid det inledande samtalet klargörs också skyddspersonens inställning till att skyddas och 1 Riskanalys motsvarar vad som tidigare benämnts polisiär hot- och riskbedömning. 2 Riktlinjer klara våren 2010.

7 PM 7 (14) hur motiverad han eller hon är till att själv bidra för att skydda sig. Om skyddspersonen redan på detta stadium inser att han eller hon inte vill ingå i skyddsarbetet kan det avbrytas. 5.3 Säkerhetssamtal Under ett säkerhetssamtal berättar man för personen vilka åtgärder som kan vara nödvändiga för skyddspersonen och dennes familj. Samtalet bidrar till att höja säkerhetsmedvetandet hos skyddspersonen och dennes anhöriga. Skyddspersonen bör informeras om vilka åtgärder denne själv kan vidta för att undvika hotfulla situationer, t.ex. på arbetsplatsen eller i bostaden. I samband med samtalen bör polisen tillsammans med skyddspersonen se över rutiner vad gäller resor till och från arbetsplatsen, skola, dagis m.m. och vad som ska göras om en akut situation uppkommer. 3 Ett säkerhetssamtal genomförs innan larmtelefonen lämnas ut. I de fall teknisk utrustning används är det viktigt att skyddspersonen får veta vad larmtelefon etc. innebär, dess tekniska begränsningar och hur det dagliga livet påverkas. 5.4 Avslutningssamtal När ärendet avslutas kan det vara lämpligt att hålla avslutande samtal med skyddspersonen. Det är viktigt att skyddspersonen informeras om varför ärendet avslutas. Vid samtalet får skyddspersonen även möjlighet att ge återkoppling på hur ärendet hanterats. Detta är viktigt för att få ett bra avslut, men också för att uppföljning och utvärdering ska kunna göras. 5.5 Övrig information till brottsoffer Polisen har enligt förundersökningskungörelsen en omfattande informationsskyldighet till personer som anmäler brott. Polisen ska bland annat informera om vilka andra myndigheter och organisationer som kan erbjuda stöd och hjälp. Vidare kan informationen bestå av en generell upplysning om hur polisen arbetar med brottsutredningar. Dessutom kan den drabbade behöva få information i det egna ärendet. 6 Tekniska åtgärder Vid behov byggs de stödjande åtgärderna på med ett tekniskt stöd. Polisen måste göra en strukturerad riskanalys och hålla förberedande samtal innan det blir aktuellt med tekniska hjälpmedel. Hjälpmedlen kan användas var för sig eller tillsammans. 3 Mera information finns i Personlig säkerhet, handbok Säpo m.fl. myndigheter, 2009.

8 PM 8 (14) 6.1 Instruktioner för larmtelefon SRT 306 Larmtelefonen är en gsm-telefon med inbyggd gps-mottagare. Larmtelefonen har tre knappar. En larmknapp (röd), en på/av-knapp och en knapp för uppringning av ett förprogrammerat nummer. När det inte är en akut larmsituation ska brottsoffret med hjälp av det programmerbara kontaktnumret komma till rätt kontakt inom polisen för allmänna brottsofferfrågor vad gäller information, stöd och skydd. För att starta larmtelefonen håller man på/av-knappen intryckt i minst 5 sekunder. Larmtelefonen indikerar sin status med tre olika ljusdioder. När ljusdioden för gsm blinkar upprepat, har larmtelefonen kontakt med gsm-nätet. När ljusdioden för gps blinkar upprepat, har larmtelefonen kontakt med gps-satelliter för att ge en gps-position. Ljusdioden för batteristatus blinkar med både grönt och rött beroende på batteriets status. När larmknappen trycks in och hålls intryckt i minst 2 sekunder startar larmsekvensen. Detta bekräftas genom att enheten kort vibrerar. Larmtelefonen skickar nu larmmeddelanden till Polisens inlarmsystem. 4 I larmmeddelandet ingår den senaste uppdaterade gps-positionen. Inlarmsystemet tar emot meddelandena och skickar dem till den länskommunikationscentral (LKC) som har larmobjektet upplagt i Storm, polisens IT-system för att hantera inkommande händelser. När larmet dyker upp i Storm och operatören kvitterar det, skapas en händelserapport. Det är då också möjligt för operatören att ringa upp larmtelefonen, i två timmar från det att larmsekvensen startades. Larmtelefonen skickar kontinuerligt meddelanden med sin gps-position till inlarmsystemet i två timmar. Detta möjliggör en presentation i KCkartan av senast kända position. Om man manuellt vill avbryta larmsekvensen efter att nödvändiga åtgärder vidtagits, kan man göra det genom att trycka in larmknappen på larmtelefonen i minst 10 sekunder. Larmtelefonen bekräftar detta genom två korta vibrationer. Det är dock fortfarande möjligt att ringa upp telefonen i två timmar från det att larmet initierades. Larmtelefonen ska laddas regelbundet, minst en gång om dagen. 4 Se kompletterande rutiner, PM daterat för de fall skyddspersonen befinner sig utanför länsgränsen. Kompletterande rutiner gäller tills projekten In-larm och Storm MA är klara.

9 PM 9 (14) 6.2 Instruktioner för inspelningsenhet Vidicode Callrecorder CD300 Inspelningsenheten är en minnesbaserad enhet med inbyggd cdbrännare som ger en möjlighet att dokumentera hotsamtal och överträdelser av besöksförbud som görs via telefoni. När enheten har anslutits till ett telefonuttag och nödvändiga inställningar gjorts spelas samtliga utgående och inkommande samtal in automatiskt. Om det senaste samtalet ska raderas kan detta göras direkt efter samtalet (inom 60 sek) alternativt kan en inspelning av ett pågående samtal stoppas, t.ex. om brottsoffret ringer upp någon och risken för hotsamtal är obefintlig. Välj lagringsformat WAV med kodek G.711 A-law som kan spelas upp direkt i en BasA-dator. Lagringstiden är då begränsad till 30 minuter i internminnet och 25 timmar på en cd-skiva. Under pågående samtal lagras samtalet automatiskt till cd-skivan. Om skivan blir full måste den bytas mot en ny vilket indikeras i enhetens display. Övriga lagringsformat som kan väljas i enheten medgör längre lagringstid men har då nackdelen att inte direkt kunna avlyssnas i en BasAdator. Övriga format kan spelas upp och hanteras med den separat medföljande mjukvaran. Denna mjukvara installeras på en fristående pc eller motsvarande 5. Installation i BasA är i dag ej möjlig. Observera att på grund av det begränsade internminnet kan ett samtal som pågått längre än 30 minuter inte helt raderas i efterhand på ett enkelt sätt. Om brottsoffret vill radera ett långt samtal måste internminnet tömmas manuellt och cd-skivan bytas ut mot en ny. Vid installation av enheten hos brottsoffret bör ett antal tomma cd-rskivor lämnas för byte vid behov. Som tillbehör till inspelningsenheten finns en kombinerad hörsnäcka/mikrofon. När denna kopplas till enheten och placeras i örat på brottsoffret spelar enheten in ett mobilsamtal om mobiltelefonen hålls till samma öra. Nödvändiga inställningar måste göras i enheten för att aktivera denna funktion Akustiska larm Ett akustiskt larm är ett litet portabelt larm som skyddspersonen kan bära med sig. Det akustiska larmet låter högt när det aktiveras. Huvudsyftet med detta larm är att brottsoffer ska känna sig tryggare. 5 Se bruksanvisning till Vidicode Callrecorder CD Se bruksanvisning till Vidicode Callrecorder CD300.

10 PM 10 (14) Akustiska larm finns i två varianter: elektroniska och tryckluftsdrivna. Fördelen med ett elektroniskt larm är att när larmet har startats kan det lämnas och automatiskt larma. Ett tryckluftsdrivet larm kräver att man upprepade gånger trycker på det för att det ska larma. Elektroniska larm kräver ett batteri medan tryckluftsdrivna larm kräver en tryckluftspatron. RPS rekommenderar att ett tryckluftsdrivet larm används. Det ger ett mycket bra larmljud och kan förvaras under längre tid. Det är också enklare att hantera för användaren. Två produkter som RPS provat av denna typ är EMS Personlarm och Schrill Överfallslarm. Det är viktigt att informera om att tryckluftsdrivna larm är mycket skadliga för hörseln om de används på ett felaktigt sätt. 7 Beställning av tekniska hjälpmedel 7.1 Larmtelefon SRT Beställning och leverans Larmtelefonen beställs genom Polisens IT-Webbshop av behöriga beställare. Artikelnummer IT-856. Larmtelefoner levereras komplett från RPS med ett Telia gsmabonnemang. Om man vet att det lokalt är dålig mottagning med Telia, kan Telenorabonnemang beställas som alternativ. Detta måste då anges i beställningen. Det medföljande abonnemanget och sim-kortet ska inte användas i någon annan telefon (larmtelefon eller annan mobiltelefon). Sim-kortet är sammankopplat med larmtelefonen vid leverans och identifierar larmtelefonen i systemet Inlarm. Beställaren ska ange om ett förprogrammerat telefonnummer ska läggas upp i larmtelefonen. Om inget nummer anges kommer denna funktion i larmtelefonen att vara inaktiverad. Vid leverans är larmtelefonen klar att använda men ett testlarm bör genomföras innan skyddspersonen får telefonen. Testlarm ska ske i samarbete med LKC som måste lägga upp larmobjektet i Storm för att larmtelefonen ska kunna identifieras i systemet när testlarmet sker. Fakturering av larmenheten och gsm-abonnemanget sker till beställaren från avtalad leverantör, SRT AB (Scandinavian Radio Technology). 7 Larmtelefon SRT 306 kostar (februari 2010) kr, inklusive laddare, halsrem och bälteshållare.

11 PM 11 (14) Garanti och support Eventuella garanti- och supportärenden ska anmälas till PAC:s supportcenter ( ). Larmtelefonerna är individuppföljande och idnumret ska anges när man tar kontakt med supportcenter. Larmtelefonen ska alltid skickas in via RPS Polistekniksektionen för eventuella åtgärder. När en larmtelefon skickas in ska alltid en skriftlig beskrivning av problemet följa med, samt uppgifter om returadress och kontaktperson vid polismyndigheten Förlustanmälan Förlustanmälan av larmtelefon ska ske till PAC:s supportcenter. Om en ny larmtelefon ska beställas för att ersätta den förlorade ska denna beställning ske separat genom IT-Webbshopen. Ange vid förlustanmälan till Supportcenter om larmtelefonen ska ersättas eller inte. Telefonabonnemanget kommer då att spärras och ett nytt sim-kort följer med när den nya larmtelefonen levereras alternativt avslutas telefonabonnemanget. 7.2 Inspelningsenhet Vidicode Callrecorder CD300 8 Inspelningsenheten beställs genom Polisens IT-Webbshop av behöriga beställare. Artikelnummer IT-857. Inspelningsenheten levereras och faktureras direkt från avtalad leverantör, Saven Telekom AB. Eventuella garantiärenden hanteras av beställaren direkt med avtalad leverantör. 7.3 Akustiska larm RPS kommer inte att tillhandahålla akustiska larm. De gasdrivna larmen finns tillgängliga genom ett flertal försäljningskanaler. Vid inköp bör myndigheten skicka förfrågan på det antal som ska köpas till minst tre försäljningsställen. 8 Brottsoffersamordningen Brottsoffersamordningen ansvarar för att hålla skyddspersonen informerad om det praktiska kring tekniskt skydd, och för att relevanta stödjande och tekniska åtgärder genomförs. Syftet är att öka tryggheten för personer som utsatts för våld eller hot om våld. 8 Inspelningsenhet Vidicode Callrecorder CD300 kostar (februari 2010) kr.

12 PM 12 (14) Beslutet om att låna ut larmtelefon och/eller inspelningsenhet fattas med utgångspunkt från strukturerade riskanalyser vid våld på individnivå. Vem/vilka som ansvarar för att fatta beslut om att låna ut larmtelefon och inspelningsenhet framgår av lokala rutiner. Beslutet är att anse som ett operativt beslut och går därmed inte att överklaga. När tekniska åtgärder är aktuella skrivs avtal med skyddspersonen på den utrustning som lånas ut, t.ex. larmtelefon. Det bör framgå av avtalet att skyddspersonen kan bli ersättningsskyldig vid skada eller förlust av utrustning. Brottsoffersamordningen ansvarar för att LKC får information att lägga in i Storm och för att uppdateringar sker för att säkerställa att aktuell information finns i systemet. Endast information om skyddspersonen kan läggs in i Storm. Information om den hotande finns i allmänna spaningsregistret, ASP. Översyn av information i Storm och ASP bör ske fortlöpande, till exempel om skyddspersonen ändrar adress. En översyn bör göras minst var tredje månad. Om skyddspersonen planerar att lämna länet måste en överflyttning till annan LKC ske. När ärendet avslutas ansvarar brottsoffersamordningen för att LKC får information om att uppgifter om ärendet ska tas bort från Storm. Skyddet ska vara en tillfällig lösning och regelbundet omprövas. Omprövning av beslut görs om det kommer in nya uppgifter, dock som längst tre månader efter att beslutet fattades. Om hotbilden består under en längre tid kan beslutet om teknisk skyddsutrustning förlängas. Utgångspunkten är emellertid att tekniska åtgärder inte är någon långsiktig lösning. Brottsoffersamordningen ansvarar för att det förs logg i ärendet, liksom för att det görs uppföljning av tekniskt skydd av brottsoffer. 9 Länskommunikationscentralen Larm från larmtelefoner beaktas alltid som överfallslarm, vilket innebär att LKC:s normala operativa åtgärder vid överfallslarm följs. 9 Vid ett inkommet larm ska larmtelefonen ringas upp från LKC för att möjliggöra tyst medhörning och/eller för att föra ett samtal med skyddspersonen. Telefonen svarar vid denna uppringning automatiskt och bekräftar detta med en enkel vibration. 9 Se kompletterande rutiner, PM daterat , i de fall skyddspersonen befinner sig utanför länsgränsen. Kompletterande rutiner gäller tills projekten In-larm och Storm MA är klara.

13 PM 13 (14) Samtal till LKC bandas. Hur länge samtalen sparas framgår av lokala rutiner. Till larmobjektet i Storm kan en åtgärdskalender kopplas. I åtgärdskalendern kan man länka till bilder och andra dokument. Detta kan användas för att lägga upp en eller flera bilder på brottsoffret. För att brottsoffersamordningen ska kunna vidta relevanta stödjande och skyddande åtgärder och följa upp verksamheten bör det finnas lokala rutiner för hur LKC informerar brottsoffersamordningen om inkomna larm. 10 Uppföljning av verksamheten Det är viktigt att Polisen kan följa upp brottsofferverksamheten. En del i uppföljningen är att redovisa hur många skyddstelefoner/inspelningsenheter/akustiska larm som är i bruk hur länge en skyddsperson har skyddsutrustning antalet larm från skyddstelefoner vilka stödjande åtgärder som har vidtagits. För att följa ärendet kan en ärendelogg föras över alla aktiviteter i ärendet. Vidare kan man efter avslutat ärende skriva en erfarenhetsberättelse som förs över till en kunskapsbank. Där ska inga detaljer om individen framgå, utan endast utfallet efter olika insatser. 11 Dokumentation och diarieföring Ärenden om Skydd av brottsoffer diarieförs i A-diariet under saknummer Det är lämpligt att lägga upp ett årligt samlingsärende. Ärendemeningen ska vara allmänt hållen för att det sekretesskyddade innehållet inte ska röjas. Brottsoffersamordningen ansvarar för dokumentation och diarieföring av ärendet. För mer information kring arkivering och diarieföring se vidare Intrapolis Start/Arbetsstöd & regelverk/stödverksamhet/arkiv- och diariefrågor

14 PM 14 (14) 12 Referenser Riktlinjer för hantering av det lokala personsäkerhetsarbetet, RPS, 2009 Handbok för hantering av det lokala personsäkerhetsarbetet, RPS, 2009 Handbok, Brott i nära relationer, RPS, 2009 Riktlinjer för polisiära riskanalyser vid våld på individnivå (opublicerad), RPS Personlig säkerhet, handbok Säpo m.fl. myndigheter, Bilagor Bruksanvisning Vidicode Callrecorder CD300 Blanketter/mallar Ärendelogg Låneavtal Uppgifter till LKC/STORM

Bruksanvisning RX-900-LED

Bruksanvisning RX-900-LED Bruksanvisning RX-900-LED KNOP REHATEK AB GIAB huset Ankdammsgatan 35 SE-171 67 Solna Tel: 020 12 12 34 KNOP REHATEK AB Version 2.1 2012-03-21 1 Innehåll 1 INNEHÅLL... 2 2 INTRODUKTION... 3 3 FÖRBEREDELSER...

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10 Bruksanvisning Talande fickuret Larma 10 Larma är ett talande fickur som läser upp tiden i klartext (analogt). Den säger t ex Klockan är halv 8 eller Klockan är fem minuter över halv 8. Du kan lyssna på

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR ANDROID VERSION 3.3 Installation Hämta och installera NetAlert till din telefon från Android market. Följ därefter instruktionerna under Första gången. Vad är NetAlert? NetAlert är

Läs mer

Nationella riktlinjer för Polisens lokala personsäkerhetsarbete. Riktlinjer för polismyndigheterna

Nationella riktlinjer för Polisens lokala personsäkerhetsarbete. Riktlinjer för polismyndigheterna Nationella riktlinjer för Polisens lokala personsäkerhetsarbete Riktlinjer för polismyndigheterna Ansvarig utgivare: Rikspolisstyrelsen, Box 12256, 102 26 Stockholm Dnr: POA 480-4842/08 Omslag: Nina Lindhe

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

Doro Secure 580IUP. Användarhandbok. Svenska

Doro Secure 580IUP. Användarhandbok. Svenska Doro Secure 580IUP Användarhandbok Svenska 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Obs! Illustrationerna används endast i förklarande syfte och avbildar kanske inte den aktuella enheten korrekt. Svenska

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning BRUKSANVISNING S8 s8bruks.doc Innehållsförteckning 1. System S8...2 2.0 Handhavande för kontrollenhet med lysdioder...3 2.1 Koppla till anläggningen...3 2.1.1 Om anläggningen inte går att koppla till...3

Läs mer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer

Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Redovisning av åtgärder för bättre bemötande av brottsoffer Rikspolisstyrelsen 2013-08-23 RAPPORT 2 (6) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UPPDRAGET... 3 2.1 Uppdragets genomförande... 3 3 GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER

Läs mer

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj.

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj. MLS Software EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Software: MLS EM2050 Att Öppna: Tryck in kod: ex. 1-2-3-4-5-6 Rekommenderade Knappsatser:

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun

Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun Riktlinje 2012-05-02 Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun Diarienummer: KS-257/2012 Beslutad av kommunstyrelsen den 2 maj 2012 Om riktlinjen Denna riktlinje

Läs mer

Rutin för hantering av personlarm SRT306

Rutin för hantering av personlarm SRT306 Rutin för hantering av personlarm SRT306 1(8) Innehåll 1. Slå på och av 2. Ladda 3. Laddningsstatus 4. Larma 5. Larmvägar 6. Positionering med GPS 7. Delat larm flera användare 8. Larm av misstag 9. Larmplan

Läs mer

SafeLine GL4. Bruksanvisning. Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner med inbyggd strömförsörjning och batterireserv.

SafeLine GL4. Bruksanvisning. Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner med inbyggd strömförsörjning och batterireserv. SafeLine GL4 Bruksanvisning Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner med inbyggd strömförsörjning och batterireserv. safeline.eu SafeLine GL4 Bruksanvisning Kopplingsanvisning Kopplingsanvisning

Läs mer

Frågor och svar 3 Mobila larmenheter, dnr A /2016

Frågor och svar 3 Mobila larmenheter, dnr A /2016 Frågor och svar 3 1 (5) Datum 2016-11-17 Diarienr (åberopas vid korresp) A262.555/2016 Upphandlande myndighet Polismyndigheten Frågor och svar 3 Mobila larmenheter, dnr A262.555/2016 Nedanstående svar

Läs mer

SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET?

SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET? SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET? 2 Innehåll 1 Inledning 3 2 Förutsättningar för arbetsmetoden 4 2.1 Ansvarsfördelning 4 2.2 Information till socialtjänsten 4 2.3 Sociala insatsgrupper i förhållande till

Läs mer

Doro Secure 580. Användarhandbok. Svenska

Doro Secure 580. Användarhandbok. Svenska Doro Secure 580 Användarhandbok Svenska 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Obs! Illustrationerna används endast i förklarande syfte och avbildar kanske inte den aktuella enheten korrekt. Svenska 1.

Läs mer

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö.

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö. Rev. 2006-06-15 INLEDNING Våldet har trappats upp och hot om våld förekommer allt oftare. Vad ska vi i Ängelholms kommun acceptera? Hur förebygger vi våld och hot om våld? Målsättningen med detta dokument

Läs mer

CareLine Trygghetstelefoner. Trygghetstelefoner som skapar ett tryggt boende i hemmet

CareLine Trygghetstelefoner. Trygghetstelefoner som skapar ett tryggt boende i hemmet CareLine Trygghetstelefoner Trygghetstelefoner som skapar ett tryggt boende i hemmet Trygghetstelefonen gör det tryggt att bo kvar i det egna hemmet Tryggt och säkert i hemmet Med moderna trygghetshjälpmedel

Läs mer

Snabb guide Telia Centrex Uppringd

Snabb guide Telia Centrex Uppringd Snabbguide Tilläggstjänster för Telia Centrex Uppringd Index Instruktioner forts. Användning Tjänster och begrepp Koppla dina samtal vidare om ditt nummer är upptaget Koppla vidare ditt nummer till ett

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T BRUKSANVISNING SYR Safe-T 1 Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde 1 Tillämpningsområde 2 SYR Safe-T är ett effektiv anti-läckage system som följer internationella och rekommenderade standarder. Den

Läs mer

KOMPONENTER. Klocka. Klockan. Öppning av armband. Kontakt för batteriladdning. ON/OFF Magnet. Elektronikenhet. Laddnings- indikator

KOMPONENTER. Klocka. Klockan. Öppning av armband. Kontakt för batteriladdning. ON/OFF Magnet. Elektronikenhet. Laddnings- indikator Manual KOMPONENTER Klocka Klockan Öppning av armband Kontakt för batteriladdning Laddnings- indikator ON/OFF Magnet Elektronikenhet Statusindikatorindikator GPS antenn Anhörigenhet USB-kontakt ON/OFF Batteriladdare

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper Nationella riktlinjer Polisens arbete i sociala insatsgrupper 2 3 Innehåll 1 Inledning 4 1.1 Syfte och ansvar 4 2 Vid uppstart 5 2.1 Fastställt behov 5 2.1.1 Polis-kommunöverenskommelse 5 2.2 Styrning

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2011:54 RVII (Dnr 325-1281/2009) Hantering av ärenden med skyddade personuppgifter Anvisningar för handläggning av ärenden och genomförande av insatser inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I IT-POLICY 1 (5) ÖSTERGÖTLANDS LÄN Förvaltningsavdelningen 2009-06-25

POLISMYNDIGHETEN I IT-POLICY 1 (5) ÖSTERGÖTLANDS LÄN Förvaltningsavdelningen 2009-06-25 POLISMYNDIGHETEN I IT-POLICY 1 (5) IT-policy Säkerhetsinstruktion för Användare Denna instruktion gäller för samtliga anställda vid Polismyndigheten i Östergötlands län Var medveten om att du fått förtroendet

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om elektronisk övervakning vid särskilt utvidgat kontaktförbud;

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden

Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden Fastställd av: KS 80 2014 Revideras senast: 2017-12-31 Innehåll Riktlinje - Hot och våld... 3 Omfattning... 3 Angränsande

Läs mer

Användarmanual. BT Drive Free 11 2 1 021 104 112

Användarmanual. BT Drive Free 11 2 1 021 104 112 Användarmanual BT Drive Free 11 2 1 021 104 112 Säkerhet och allmän information - Läs noggrant igenom bruksanvisningen och följ instruktionerna. - Följ alla lokala lagar för användning av mobiltelefoner

Läs mer

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Tack för att du valt en produkt från Honda Access. Läs igenom denna bruksanvisning noga före användning, för att kunna använda produkten rätt och säkert. Detta

Läs mer

BRUKSANVISNING. Logger Nova

BRUKSANVISNING. Logger Nova BRUKSANVISNING Logger Nova Klyka tryck in klykan för att lägga på. OBS! Man måste placera lurenheten i basenheten då man avslutar samtal. Linjen bryts ej om man lägger lurenheten direkt på ett bord. Lagringsknapp

Läs mer

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripacken

Läs mer

Hot och våld. Fastställt av: Förvaltning Gäller från: 2008-05-28 Senast redigerat:

Hot och våld. Fastställt av: Förvaltning Gäller från: 2008-05-28 Senast redigerat: Hot och våld HANDLINGSPLAN VID EKONOMISEKTIONEN Det är sällan ekonomisektionen utsätts för hot och våld. Det är dock viktigt att det finns en beredskap om det skulle ske. Rutiner och förhållningssätt All

Läs mer

Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010

Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010 Dokumentnamn Samverkansinriktning 2010 Handläggare Tom Jensen Sidan 1 (7) Datum Diarienummer 2010-03-10 AA 160-11184/10 Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010 1 Arbetet med samverkansinriktningen Bakom

Läs mer

MEMOdayplanner 2. Art.nr.: 508 770. Rev A SE

MEMOdayplanner 2. Art.nr.: 508 770. Rev A SE Bruksanvisning MEMOdayplanner 2 Art.nr.: 508 770 Rev A SE Innehållsförteckning Beskrivning... 3 MEMOdayplanner... 3 Montering... 3 Dag och natt... 3 Tavlans baksida... 4 Visning av tid som ljuspelare eller

Läs mer

Bruksanvisning för EkoTek anropsberlock

Bruksanvisning för EkoTek anropsberlock BRUKSANVISNING för EkoTek anropsberlock 9261-8277 Utgåva 5 INNEHÅLL Inledning 3 Överensstämmelse 4 Allmän information till användaren 5 Systemschema för EkoTek 6 Slå till anropsberlocken 7 Status- och

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM 2011-09-29 1(7) KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Sörmlandskustens Räddningstjänst 2010 2011-09-29 2(7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 ANSVAR...3 3 ANSLUTNING...3 4 ORGANISATION

Läs mer

Respond Kallelsesignalsystem

Respond Kallelsesignalsystem www.tjeders.se Respond Kallelsesignalsystem Larm- och kommunikationssystem för framtidens sjukhus och vårdinrättningar. Tjeders utvecklar, tillverkar och marknadsför system och komponenter för larm och

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus

ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus ANVÄNDARHANDBOK KXT 441 Plus Egenskaper Nummerpresentatör (CID) med engelsk röst Minne för 69 st ingående- och 20 st utgående telefonnummer (max 12 siffror), 10 st kortnummer (max 12 siffror), Olika ringmelodier

Läs mer

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1 Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1. Rutiner för installation av trygghetstelefon... 2 1.1 Viktigt att tänka på om vårdtagaren har... 2 ADSL-modem... 2 villalarm...

Läs mer

HANDHAVANDEBESKRIVNING LARMNET 6000. Instruktion för. Säkerhetsansvarig. Skrivare. Div. larmutgångar. Databussledningar 4 st. NÄT TELE.

HANDHAVANDEBESKRIVNING LARMNET 6000. Instruktion för. Säkerhetsansvarig. Skrivare. Div. larmutgångar. Databussledningar 4 st. NÄT TELE. Visonic Visonic NÄT TELE NÄT TELE FRÅN FUNK>> AVBRYT TILL FRÅN FUNK>> AVBRYT Larmkod 26 18 Datum 96-03-26 Tid 23.08 Larkkod 9876 18 96-03-26 Tid 01.27 A = PROGRAMMERING B = VIDAREKOPPLING C= KVITTERING

Läs mer

Anfallslarm EPI-2000(-P) Bruksanvisning

Anfallslarm EPI-2000(-P) Bruksanvisning Anfallslarm EPI-2000(-P) Bruksanvisning 1 Beskrivning EPI-2000 är ett hjälpmedel för att påkalla hjälp för personer som drabbas av skakningar vid t ex ett generaliserat toniskt-kloniskt anfall (grand-mal)

Läs mer

Rutiner och beslut om myndighetens användning av RAKEL

Rutiner och beslut om myndighetens användning av RAKEL Polismyndigheten i Gävleborgs län Länskommunikationscentralen Kommissarie Christer Lindgren Datum 2009-02-23 Diarienr Bilaga 1 Rutiner och beslut om myndighetens användning av RAKEL Brukande Användande

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR FÖRTROENDEVALDA OCH HÖGRE TJÄNSTEMÄN VID HOT, VÅLD OCH TRAKASSERIER

VÄGLEDNING FÖR FÖRTROENDEVALDA OCH HÖGRE TJÄNSTEMÄN VID HOT, VÅLD OCH TRAKASSERIER VÄGLEDNING FÖR FÖRTROENDEVALDA OCH HÖGRE TJÄNSTEMÄN VID HOT, VÅLD OCH TRAKASSERIER Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vägledning för förtroendevalda och högre tjänstemän vid hot,

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Polismyndighetens författningssamling

Polismyndighetens författningssamling Polismyndighetens författningssamling ISSN 2002-0139 Utgivare: Gunilla Svahn Lindström Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om elektronisk övervakning vid särskilt utvidgat kontaktförbud; beslutade

Läs mer

Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52

Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52 Bruksanvisning KABA MAS AUDITCON KABA MAS HAMILTON Modell 100, 200, 400, 50 och 52 Snabbinstruktion Mas-Hamilton högsäkerhetslås Modell 100, 200, 400 1. Öppning/stängning av låset 2. Vrid ratten så att

Läs mer

Comfort Duett Svenska

Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Introduktion 3 Presentation av Comfort Duett 3 Funktioner - Comfort Duett 4 Komma igång 6 Volym 7 Batteri 7 Comfort Duett som

Läs mer

Logger II Plus RADERA NAMN RING UPP

Logger II Plus RADERA NAMN RING UPP BRUKSANVISNING V3 Logger II Plus Logger II Plus RADERA NAMN RING UPP 1 Innehåll Inkoppling sidan 4 Väggmontering sidan 4 Batteribyte sidan 5 Översikt sidan 6-7 Inställning av tid och datum sidan 8-9 Inställning

Läs mer

SafeLine GL5 Installationsmanual

SafeLine GL5 Installationsmanual SafeLine GL5 Installationsmanual Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner med inbyggd strömförsörjning och batterireserv. 08.2012 SafeLine GL5 Installationsmanual Tekniska data Kommunikation: Antennkontakt:

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning Installations- och bruksanvisning Rörelsevakt 869 MHz 67007/97 V1.01 PLa 100921 Inledning Rörelsevakten är en TeleCare-sensor som ansluts till Tunstalls trygghetstelefoner och andra system från Tunstall

Läs mer

Rutin för hjälpmedel som kan vara till skydd samt tvångsåtgärder i specifika situationer

Rutin för hjälpmedel som kan vara till skydd samt tvångsåtgärder i specifika situationer sida 1 (5) Rutin för hjälpmedel som kan vara till skydd samt tvångsåtgärder i specifika situationer Bakgrund På uppdrag av verksamhetschefen för Falkenberg egen regi har Riktlinjer, Skydds- och begränsningsåtgärder

Läs mer

INTRO LIVET HJÄRTSTOPP ANSVARET ERFARENHETER I PRAKTIKEN LAKS KONTAKT INTRO

INTRO LIVET HJÄRTSTOPP ANSVARET ERFARENHETER I PRAKTIKEN LAKS KONTAKT INTRO [ INTRO ] HJÄRTSTOPP ANSVARET ERFARENHETER I PRAKTIKEN LAKS INTRO När varje sekund räknas Vid ett hjärtstopp bör larmet till hjärtteamet skickas och tas emot med bara några få sekunders väntetid. Det finns

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace

Lathund Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-09-11 Dnr 156-2014 Granskning av tre inhämtningsärenden vid Polismyndigheten Dalarna 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Handhavandeinstruktion

Handhavandeinstruktion Handhavandeinstruktion för centralapparat AC 948, 616 och 408 med LED-manöverpanel AC 1508 Denna instruktion är tänkt att läsas av den dagliga användaren av larmanläggningen. Grundläggande information

Läs mer

Sound-Shuffle USER GUIDE. www.tts-shopping.com. Sekventiell och slumpmässig uppspelning

Sound-Shuffle USER GUIDE. www.tts-shopping.com. Sekventiell och slumpmässig uppspelning Sound-Shuffle Sekventiell och slumpmässig uppspelning USER GUIDE www.tts-shopping.com www.tts-shopping.com Viktig information Vänligen behåll dessa instruktioner för framtida bruk Låt inte din Sound-Shuffle

Läs mer

Hantering av skyddade personuppgifter

Hantering av skyddade personuppgifter Hantering av skyddade personuppgifter inom stadens skolor Bakgrund Kommunfullmäktige har den 12 april 2010 antagit Stadsövergripande policy om skyddade personuppgifter med riktlinjer till nämnder och bolag.

Läs mer

SafeLine GL1. Installationsmanual. Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner.

SafeLine GL1. Installationsmanual. Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner. SafeLine GL1 Installationsmanual Ett GSM-alternativ för alla våra hisstelefoner. SVENSKA v3.02 11.2012 SafeLine GL1 Installationsmanual TEKNISKA DATA Effekt: Strömförbrukning: 12 VDC eller 20-30 VDC 12

Läs mer

Tinytag. Strömtångspaket. Rev: 2013-05-23. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

Tinytag. Strömtångspaket. Rev: 2013-05-23. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen Tinytag Strömtångspaket www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1 Rev: 2013-05-23 Intab strömlogger är en logger för växelström Strömloggern är användbar vid, till exempel,

Läs mer

manual för telefoni via telenätet

manual för telefoni via telenätet manual för telefoni via telenätet det är enkelt att ringa billigt med alltele Välkommen som kund till AllTeles telefoni. För oss är det viktigt att våra kunder har valfrihet man ska kunna välja den telefoni

Läs mer

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2 Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2 Mod. 1103/2 EGENSKAPER: Proxiläsaren tillåter tidsreglerad öppning från 0 99 sekunder när: En användare placerar sin proxinyckel framför frontpanelen. En

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Att missbruka enheten Easi-Speak Pro eller att öppna den gör garantin ogiltig. Allt arbete utöver

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon Gäller för Version Föreskrift Bv Koncern 3.0 BVF 925 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 t.v. Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-496/TR25 Leveransdivisionen Jörgen Nicklasson,

Läs mer

Värdehantering och rånskydd i butik

Värdehantering och rånskydd i butik Värdehantering och rånskydd i butik (Praktiska skadeförebyggande råd som kan behöva kompletteras med hänsyn tagen till förhållandena på platsen). 1 (6) Värdehantering inom och utanför butiker innebär alltid

Läs mer

Utbildningsmaterial SBFF Personlarmspaket 2019

Utbildningsmaterial SBFF Personlarmspaket 2019 Utbildningsmaterial SBFF Personlarmspaket 2019 SRT306 Personlarm Larmknapp Högtalare Samtalsknapp Teknisk specifikation: Batteritid ca 40 timmar Laddningstid ca 4 timmar (stödladdning är ok) Laddning via

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

FÖRENKLAD MANUAL NÄRLARM ALL IN ONE GSM MODUL

FÖRENKLAD MANUAL NÄRLARM ALL IN ONE GSM MODUL Tjänsteställe, handläggare Kristina Malmborg 2015 12 15 1(8) Hjälpmedel Västernorrland Distribution FÖRENKLAD MANUAL NÄRLARM ALL IN ONE GSM MODUL All in One är en lösning för att vidaresända larm och larma

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning GSM-start Thermo Top Installationsanvisning Beskriver manövreringen av värmare. För övriga funktioner, se engelsk manual Feb -09 Service och installation av startutrustningar får endast utföras av utbildad

Läs mer

Säkerhetsplan. för Friluftsfrämjandets verksamheter

Säkerhetsplan. för Friluftsfrämjandets verksamheter Säkerhetsplan för Friluftsfrämjandets verksamheter Säkerhetsplan för Friluftsfrämjandets verksamheter Friluftsfrämjandet erbjuder och genomför aktiviteter för barn och vuxna både vinter och sommar. Att

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen PVS Birgitta Hamberg 2009-05-07 Riktlinjer och rutiner 2 (6) Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Gäller för följande organisatoriska enheter

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2015-03-01 Av Annette Andersson/ Mona Andersson Marie-Christine Martinsson Verksamhetschef Ägare Innehåll:

Läs mer

MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB

MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av denna Sweex MP3 spelare. Med denna kompakta MP3-spelare kan du njuta av

Läs mer

SMS Transceiver V3 Manual

SMS Transceiver V3 Manual SMS Transceiver V3 Manual 1. Introduktion SMS Transceiver V3 är utvecklad för användning som GSM-baserat driftlarm eller som larmsändare för befintliga larmanläggningar. Enheten går fort att installera

Läs mer

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör.

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör. 1. Hur tar du reda på om din mobil är opertörslåst eller ej? Din mobil får inte vara operatörslåst. För att kunna ringa med LandNCalls SIM kort måste du säkerställa att du inte har en operatörslåst telefon.

Läs mer

DC-108. Trådlös kontrollpanel för Nexa s brandvarnare i 868 MHz serien

DC-108. Trådlös kontrollpanel för Nexa s brandvarnare i 868 MHz serien DC-108 Trådlös kontrollpanel för Nexa s brandvarnare i 868 MHz serien INNEHÅLL I. SÄKERHETSINFORMATION II. III. IV. ALLMÄN BESKRIVNING SPECIFIKATION NAMN OCH FUNKTIONER V. ANVÄNDA DC-108 VI. VII. VIII.

Läs mer

Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar

Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårterminen, 2009 Rapport nr: 533 Medling vid ungdomsbrott Svårigheter med polisens ansvar Emelie Brodin Hanna Rolinder Abstract Rapporten

Läs mer

KOSTNAD FÖR TRYGGHETSLARM

KOSTNAD FÖR TRYGGHETSLARM Om trygghetslarm OM TRYGGHETSLARM Du kan ansöka om trygghetslarm om du upplever otrygghet och osäkerhet i ditt boende eller har svårigheter att påkalla hjälp. För att använda trygghetslarm behövs ett fast

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2006:2 Utkom från trycket 2006-02-16 Försvarsmaktens interna bestämmelser om IT-säkerhet; beslutade den 9 februari 2006. Försvarsmakten föreskriver följande. 1

Läs mer

Rikspolisstyrelsens rutiner för och kontroll av behandling av känsliga personuppgifter i polisens allmänna spaningsregister, ASP

Rikspolisstyrelsens rutiner för och kontroll av behandling av känsliga personuppgifter i polisens allmänna spaningsregister, ASP Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-01-22 Dnr 15-2013 Rikspolisstyrelsens rutiner för och kontroll av behandling av känsliga personuppgifter i polisens allmänna spaningsregister, ASP

Läs mer

BRUKSANVISNING Premium

BRUKSANVISNING Premium BRUKSANVISNING Premium Index Anslutning Direktval E-post avisering Garanti Grundinställningar Headset Högtalare Knappar (översikt) Lysdioden Namnprogrammering PreDial Prefix inställning Påminnelse för

Läs mer

Buller Tåg Snabbstart

Buller Tåg Snabbstart Buller Tåg Snabbstart Innehåll Innehåll i programpaketet...2 Licensvillkor...2 Programbeskrivning...2 Förkunskapskrav...3 Systemkrav...3 Installation och avinstallation...3 Förstagångsinstallation...3

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Flogas Sverige AB:s gasoldepå BOTORPS INDUSTRIOMRÅDE KARLSKOGA Diarienummer: 235/13-300 Antagen av direktionen 2013-06-19 Inledning Lagen (1999:381) om åtgärder för att

Läs mer

VOLVO ON CALL (VOC) BRUKSANVISNING

VOLVO ON CALL (VOC) BRUKSANVISNING VOLVO ON CALL (VOC) BRUKSANVISNING VÄRDEHANDLING Detta dokument, Volvo on Call, beskriver funktionalitet i systemet Volvo on Call. Vänliga hälsningar Volvo Car Corporation De specifikationer, konstruktionsuppgifter

Läs mer

Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW

Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW Portabel boombox med Radio & CD-Spelare CD / CD-R / CD-RW Svensk bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Detta avtal gäller mellan TelliQ AB nedan kallad TelliQ och Kunden nedan kallad (Kund),

Detta avtal gäller mellan TelliQ AB nedan kallad TelliQ och Kunden nedan kallad (Kund), Tjänsteavtal TelliQ 2016-03-22 Detta avtal gäller mellan TelliQ AB nedan kallad TelliQ och Kunden nedan kallad (Kund), vid leverans av driftstjänster till TelliQ produkter. Avtalet träder i kraft i samband

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ Innehåll 1. Introduktion 2. Knappförklaringar 3. Användning 4. Kalibrering 5. Batteri Scandinavian Scale Company AB Järnvägsgatan 23 360 51 Hovmantorp www.scandscale.com Mail :

Läs mer

Din manual DORO X40 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3881436

Din manual DORO X40 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3881436 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning

Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning BESLUT 1(11) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-12-16 Dnr: 14-11014 20 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-6785529 peder.cristvall@pts.se Telenor Sverige AB Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning

Läs mer