Samlad redovisning av planerade och genomförda insatser under 2010 inom ramen för kommunens eprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samlad redovisning av planerade och genomförda insatser under 2010 inom ramen för kommunens eprogram"

Transkript

1 1 (14) Kommunledningskontoret Dnr KS Fredrik Eriksson IT-strateg Samlad redovisning av planerade och genomförda insatser under 2010 inom ramen för kommunens eprogram Denna bilaga innehåller en samlad redovisning av de insatser som respektive nämnd planerade att genomföra under 2010 inom ramen för kommunens eprogram. Innehåll: Kommunstyrelsen... 2 Regional, nationell och internationell samverkan, samt forskning och utveckling.. 2 Kommungemensamma insatser... 3 Barn- och ungdomsnämnden, Bildningsnämnden samt Kultur- och fritidsnämnden.. 7 Omsorg-, Social- och Äldrenämnden Bygg-, Miljö-, Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden, samt Kollektivtrafiknämnden Utförarstyrelsen... 14

2 2 (14) Kommunstyrelsen Regional, nationell och internationell samverkan, samt forskning och utveckling Följande insatser har genomförts under 2010 inom ramen för regional, nationell och internationell samverkan, samt forskning och utveckling: Nr Beskrivning av planerade insatser Uppföljning 1. Kommunal samverkan Fortsatt samverkan med de kommunala bolagen i syfte att genomföra gemensamma insatser och utbyta erfarenheter inom ITområdet. Formella samverkansmöten har inte genomförts under Samverkan har däremot skett löpande mellan enskilda bolag och kommunen när det funnits behov, ex med LKF i arbetet med att ta fram ett kommungemensamt koncept för inpassering, samt anslutning av kommunala fastigheter i samband med kommunens bredbandsutbyggnad. 2. ITe (regional) Inom ramen för det regionala samverkansnätverket IT-e planeras fortsatt genomförande av operativa och strategiska insatser inom IT-området. 3. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Fortsatt medverkan i samverkansprojektet Medborgardialog. * Samverkan sker löpande mellan kommuner och landstinget inom IT-området. Bland annat planeras en gemensam upphandling av bibliotekssystem. Dessutom pågår ett projekt som syftar till att arbeta fram länsgemensamma termer och begrepp inom vård och omsorg. Projektet är avslutat. 4. Knowledge Society Fora (internationell) Fortsatt medverkan i det internationella samverkansnätverket Knowledge Society Fora. Linköping kommer bland annat att vara värd för sommarkonferensen * Se kommungemensamma insatser för mer information. Den 9-11 juni genomfördes Knowledge Society Fora:s sommarkonferens i Linköping. Idel goda omdömen har mottagits från medverkande städer och Eurocities administration. Konferensens arrangemang och upplägg beskrivs som banbrytande och förslås ligga till grund för kommande konferenser i forumet.

3 3 (14) Kommungemensamma insatser Följande kommungemensamma insatser har genomförts under 2010: Nr Beskrivning av planerade insatser Uppföljning 5. Medborgardialog Fortsatt genomförande av s.k. epaneler, ediskussioner och eenkäter, som ytterligare metoder för att ge möjlighet till diskussion, påverkan och delaktighet för medborgaren. Samverkan sker med andra kommuner inom ramen för SKL:s samverkansprojekt Medborgarpaneler och Ungdomsdialog. 6. Kommungemensam nämndadministration Införande av kommungemensam nämndadministration i en pilotnämnd. Kommunens dokument- och ärendehanteringssystem, W3D3, avses. 7. Kommungemensam ärendehantering Successivt införande av kommungemensam ärendehantering i kommunens verksamheter. Avsikten är även att undersöka möjligheterna att göra ärenden tillgängliga för medborgare och näringsliv via kommunens medborgarportal. 8. Införande av nytt intranät Förstudie, upphandling och successiv utveckling av nytt ett intranät Linweb. Tidplanen avser färdigställande av ett intranät med den mest prioriterade funktionaliteten. Därefter är avsikten att successivt vidareutveckla intranätet med mer innehåll och funktionalitet inom ramen för systemförvaltningen. 9. Kommungemensam plattform för e-tjänster Vidareutveckling av kommunens e- tjänstplattform till att även tillhandahålla en medborgarportal med stöd för säker inloggning. Projektet har avslutats. Bedömningen är att metoden inte haft något större genomslag, pga. att intresset för att medverka visat sig vara alldeles för lågt. Införandet avw3d3:s nämndadministration påbörjades under slutet av Handläggarna på bildningsavdelningen har utbildats och i liten skala börjat arbete i W3D3. Ett stort arbete, där Linköpings kommun varit drivande, har under 2010 ägnats åt att tillsammans med ett kommunnätverk bestående av 12 kommuner påverka utvecklingen av W3D3 så att det stödjer nämndprocessen på ett bättre sätt. Arbete har varit framgångsrikt. De flesta av kommunens nämnder har sina diarier tillgängliga via kommunens hemsida. Däremot har införandet av W3D3 för ärendehandläggning, utöver nämndadministration, inte påbörjats. Det planeras att ske under Förstudie och upphandling har genomförts. Lansering av det nya intranätet förväntas ske i slutet av Dessförinnan kommer att omfattande utvecklingsarbete att genomföras. En kravspecifikation är under framtagning. Upphandling och införande av ny funktionalitet förväntas ske under våren 2011.

4 4 (14) Nr Beskrivning av planerade insatser Uppföljning 10. Samordnad e-tjänsteutveckling Inom ramen för det samordnade utvecklingsarbetet som bedrivs i kommunen planeras successiv utveckling och införande av nya e- tjänster som ska öka servicen, insynen och delaktigheten för medborgare och näringsliv. Följande e-tjänster har prioriterats av de olika förvaltningsledningarna som angelägna att genomföra 2010: Hantering av medborgarförslag Beställning av samlat betygsdokument Beställning av slutbetyg från Komvux Ansökan om skolbyte Anmälan av eldstad Lämna synpunkter på detaljplan Beställa samrådsredogörelser Utlämning av fastighetsuppgifter Kopior på ritningar från Bygglovskontoret Ansökan om trafikanordningsplaner Anmälan försäljning folköl och tobak Ansökan om individuellt förbehållsbelopp Ansökan om servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle/tidsperiod Anmälan serveringsansvarig personal Inkomstanmälan hemtjänst Inkomstanmälan vårdboende Redovisade medel utgör ej den totala kostnaden för denna insats, utan avser endast avsatta medel för att samordna och stimulera nödvändiga insatser. Under 2010 har förberedande insatser genomförts, såsom förändring av rutiner och dylikt samt kringliggande IT-system. Under 2011 planeras lansering av följande e-tjänster: Hantering av medborgarförslag Beställning av samlat betygsdokument Ansökan om skolbyte Lämna synpunkter på detaljplan Beställa samrådsredogörelser Kopior på ritningar från Bygglovskontoret Ansökan om trafikanordningsplaner Anmälan av tekniska fel via 3Dkartan Anmäla behov av e-tjänstutveckling (intern) Hantering av debiteringsunderlag (intern) Hantering av anställningsbevis (intern) Hantering av medarbetarförslag (intern) Anmälan av eldstad Ansökan om bidrag för barn-, ungdoms- och vuxenarrangemang Redovisning av barn-, ungdoms- och vuxenarrangemang Hantering av avgångsanmälan (intern) Fikaservice (intern) Anmälan försäljning öl och tobak Ansökan om individuellt förbehållsbelopp Ansökan om servering av alkoholhaltiga drycker vid enstaka tillfälle/tidsperiod Anmälan serveringsansvarig personal Inkomstanmälan hemtjänst 11. IT-infrastruktur Genomförande av nytt ITinfrastrukturprogram där insatserna framför allt kommer att inriktas på att förlägga fiberbaserade stamnätslinjer på Utbyggnaden av de tre första stamnätslinjerna pågår för fullt. Dessa beräknas vara färdigställda innan sommaren 2011, och under hösten förväntas ytterligare två vara färdigställda.

5 5 (14) Nr Beskrivning av planerade insatser Uppföljning landsbygden till vilka hushåll och företag på sikt ska kunna ansluta sig via s.k. byalagskoncept. Avsikten är även att stimulera utbyggnad av mobila bredband i dessa områden, samt genom ökad samverkan och samordning med marknadens aktörer skapa förutsättningar för att hushåll och företag i kommunen att få tillgång till den bredbandskapacitet som önskas. Bedömningen är att projektet löper på som förväntat och att intresset från hushåll och företag är stort. Runtom i kommunen samordnar sig dessa i byalag och liknande för att ansluta sina fastigheter till fibernätet. 12. e-legitimationer i kommunens verksamheter Genomförande av försöksverksamhet och införande av e-legitimationer till kommunens personal och externa utförare inom social, vård- och omsorg i samband med att kommunens nya vård- och omsorgssystemet införs. Redovisade medel utgör ej den totala kostnaden för denna insats, utan avser endast avsatta medel för att samordna och stimulera förberedande insatser Elektronisk fakturahantering Fortsatt införande av elektroniska fakturor, efakturor, till och från medborgare och företag. Insatsen kommer fortsättningsvis att fokuseras på att ansluta fler leverantörer. 14. Kommungemensam e-handelsplattform Genomförande av utredning för införande av webbaserat inköpssystem, e-handelslösning, med syftet att få bättre styrning och effektivare hantering av inköp genom att bland annat renodla utbudet och automatisera processen från beställning till betalning. Ett eventuellt införande av inköps- beställningssystem sker därefter*. 15. Rekryteringsstöd Offentliga jobb Införande av Offentliga jobb som kommun- Anpassningen av den tekniska plattformen är mer eller mindre slutförd. Pilottester pågår. Under hösten 2011 planeras breddinförande inom omsorg och social verksamhet, sammantaget cirka användare. Kommunen skickar årligen ca kundfakturor av dessa är 20% elektroniska fakturor. Merparten är till privatpersoner, antalet som ansluter sig till e-faktura ökar för varje månad. Insatsen har i första hand varit inriktad på att förbättra servicen till våra medborgare, och med tanke på att antalet e-faktura kunder ökar tyder på att det har varit uppskattat av kommunens medborgare. Vi kommer att fortsätta att marknadsföra tjänsten till våra kunder. Kommunen tar årligen emot ca leverantörsfakturor. Under 2010 har ett flertal nya företag anslutits. Cirka 75 företag skickar idag elektroniska fakturor till kommunen, på årsbasis ungefär leverantörsfakturor vilket motsvarar ca 25 % av den totala mängden leverantörsfakturor. Arbetet med att ansluta nya leverantörer kommer att fortsätta under Utredning avseende införande av kommungemensamt inköpssystem (e-handelslösning) har genomförts och resulterat i kommunen valt att gå vidare med införande projekt. Projektet startades upp under hösten 2010 och tester, pilotprojekt kommer att genomföras under första halvåret Därefter kommer breddinförande att pågå till och med Effekten av projektet beräknas främst hämtas hem genom effektivare inköp. Rekryteringsstödet har införts enligt planerna.

6 6 (14) Nr Beskrivning av planerade insatser Uppföljning gemensamt IT- och metodstöd i rekryteringsprocessen. Möjliggör den kvalitetssäkring som krävs inom detta område. Under 2010 har arbetet fokuserats på att lära ut systemets alla funktioner genom regelbundna återkommande utbildningar. 16. Kompetensmodul Pro Competence Breddinförande av kompetensmodulen Pro Competence i kommunens samtliga verksamheter. Målsättningen är att kunna hantera kompetensuppgifter för samtliga anställda. 17. Nytt avvikelsesystem Utveckling och införande av nytt avvikelsehanteringssystem i det kommungemensamma dokument- och ärendehanteringssystem W3D Heroma breddinförande av resurshantering Versionsbyte av resurshantering i Heroma till V Chefens meny Webbgränssnitt som ger möjlighet till elektronisk signering av transaktioner i Heroma. Möjliggör användande av andra webbaserade applikationer som berör rehabilitering, rekrytering och ärendehantering. Införandet av kompetensmodulen ProCompetence har pågått under 2010 enligt en något reviderad tidplan. För att underlätta för cheferna har ett antal förenklingar genomförs under året. Ett utvecklingsarbete pågår f.n. som syftar till att kunna hantera behörighetskraven på lärare och förskollärare inom utbildningsområdet. Implementeringsprojektet har förlängts till årsskiftet 2011/2012. Ett avvikelsehanteringssystem har utvecklats och införts. Insatsen genomförd enligt plan. Insatsen genomförd enligt plan. Införandet har inneburit att hanteringen ske på elektronisk väg i större utsträckning än tidigare. Arbetet med att analyser och utveckla relaterade processer och införa ytterligare 20. Rehabiliteringsmodul HälsoSAM Införande av IT-stöd för rehabilitering och tidiga insatser samt systematisk arbetsmiljöarbete 21. Video- och konferenssystem Genomförande av förstudie och försöksverksamhet för införande av ett kommungemensamt video- och konferenssystem för intern och extern kommunikation. En analys har påvisat att behovet av ett särskilt IT-stöd för rehabilitering inte kvarstår. En projektorganisation och tidplan för genomförande av förstudie är etablerad. Målsättningen är att en teknisk plattform, förvaltningsorganisation och rutiner ska vara etablerade till sommaren Därefter kan ett successivt breddinförande påbörjas. Under hela processen kommer informationsinsatser löpande att genomföras. Pilottester pågår.

7 7 (14) Barn- och ungdomsnämnden, Bildningsnämnden samt Kultur- och fritidsnämnden Följande insatser har genomförts under 2010 inom ramen för Barn- och ungdomsnämnden, Bildningsnämnden samt Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområden: 22. IT i klassrummet Modernare IT-stöd i klassrummet med tillgång till dataprojektor och interaktiva hjälpmedel samt ökad tillgång till IT-arbetsplatser för personal och elever. 23. Ökad tillgång till IT-arbetsplatser för lärare och elever Datorn är idag ett naturligt arbetsredskap på de allra flesta arbetsplatser. Ökad tillgång till nya verktyg som kan användas i skolan som digitalkameror, dataprojektorer och spännande lärresurser på Internet, gör det idag allt mer intressant att använda datorn i undervisningen. I skolan behöver vi förbättra tillgången till IT, både för lärare och för elever. Insatsen pågår. Ambitionen är att samtliga klassrum i gymnasieskolorna, och cirka 50 % av klassrummen i grundskolan, ska vara försedda med moderna IT-stöd under Insatsen pågår enligt plan. Under 2011 är målet att alla lärare på gymnasieskolorna ska ha tillgång till en egen dator, och att datortätheten för lärarna i grundskolan ska uppgå till 1,3 lärare per dator. För gymnasieskolan gäller att 1 dator delas av högst 5 elever. För grundskolan gäller att 1 dator delas av högst 10 elever. 24. Höjd kompetens inom IT och media för pedagogisk personal Praktisk IT- och Mediekompetens (PIM), som är en kombination av handledningar på Internet, studiecirkel och hjälp i vardagen som arbetats fram av Myndigheten för skolutveckling. Examination erbjuds i fem nivåer. Målsättningen är att alla pedagoger från förskola till vuxenutbildning ska genomgå denna kompetensutveckling under år 2009 och Ny organisation för IT i skolan En ny IT-organisation med IT-ansvariga i alla skolor antogs under En successiv etablering av organisation och arbetssätt kommer att ske under 2009 och Skola på webben Elev- och föräldrakontakt Insatsen avser att ge föräldrar och elever tillgång till e-tjänsten Skola på webben för att ta del av schema, klasslistor, studieresultat, frånvaro mm samt möjlighet att anmäla sjukfrånvaro. e- Insatsen har förlängts till Orsaken är att det krävs mer tid för lärarna att klara examinationen. Arbetet med att införa den nya organisationen har varit betydigt mer omfattande än förväntat. Organisationen är till stora delar etablerad, men arbetsformerna behöver förbättras och organisationen förstärkas ytterligare, för att kunna hantera ITutvecklingsfrågor på ett bra sätt. E-tjänsterna är införda i den tekniska plattformen, men det återstår att införa en plattform för säker åtkomst från Internet, och därefter genomföra nödvändiga utbild-

8 8 (14) tjänsten har upphandlats och kommer att införas fram till Skola på webben Individuella utvecklingsplaner nings- och informationsinsatser. Grundskoleförordningen föreskriver att alla lärare fortlöpande skall informera sina elever och deras vårdnadshavare om elevens skolgång. Minst en gång varje termin skall läraren, eleven och elevens vårdnadshavare samtala om hur elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling bäst kan stödjas (utvecklingssamtal). För att på ett rationellt sätt kunna hantera arbetet med att fram individuella utvecklingsplaner där elever, lärare och vårdnadshavare har möjlighet att delta, behövs ett avancerat IT-stöd. Ett verktyg har införts som för närvarande utvärderas. Målsättningen är att utvärderingen ska vara klar under våren 2010 och att ett beslut om breddinförande därefter sker Digitala individuella utvecklingsplaner förväntas vara införda inom grundskolan under Decentraliserad hantering av kö till barnomsorg möjliggör gemensam kö för alla utförare För att ytterliga effektivisera hanteringen av barnomsorgskön utökas befintliga e-tjänster med en funktion som innebär att även de enskilda utförarna ska kunna anslutas till e-tjänsten. Pilotverksamhet pågår, och om denna faller väl ut kommer alla enskilda förskolor och fritidshem erbjudas denna möjlighet. Pilotverksamheten har genomförts med lyckat resultat. Det återstår att etablera nödvändiga administrativa rutiner, och därefter kan ett breddinförande ske. 29. Samordning av IT-stöd för skolbiblioteken Flera skolor använder idag IT-stöd för att hantera utlåning från skolbiblioteken. De program som används har de köpt in själva. Eleverna registreras manuellt i utlåningssystemen. Insatsen innebär att alla skolor använder samma biblioteksprogram, vilket möjliggör integration mot det gemensamma systemet för elevadministration. Avsikten är att integrera skolbiblioteken i stadsbibliotekets system under Insatsen är genomförd för fokusbiblioteken. Övriga skolbibliotek har valt att använda andra bibliotekssystem tills vidare. Bland annat avvaktas införandet av ett länsgemensamt bibliotekssystem. 30. IT-stöd i förskolan Inom förskolan arbetar man i dag mycket med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling. Ett stort behov finns av IT-arbetsplatser för redigering av text, ljud och bild, såväl rörlig bild som stillbild. Nuvarande IT-arbetsplatser behöver kompletteras med PC som klarar redigering av ljud och bild. I satsningen ingår även utrustning motsvarande IT i klassrummet Insatsen pågår enligt plan. Under 2011 är målet att 1 dator för pedagogisk dokumentation ska delas av högst 4 anställda. Förskolorna kommer även att utrustas med interaktiva tavlor och dataprojektor. 31. Uppgradering av Office-paketet Under 2008 uppgraderade kommunen sitt Offi- Insatsen är genomförd.

9 9 (14) ce-paket till Microsoft Office 2007 på alla administrativa datorer. Uppgradering till Microsoft Office 2007 på elevdatorer planeras under våren. 32. E-tjänst för ansökan till kommunal vuxenutbildning Ansökan till vuxenutbildning hanteras för närvarande av administrativa assistenter inom den kommunala vuxenutbildningen. Ett nytt administrativt system har införts. En e-tjänst för ansökan till kommunal vuxenutbildning kommer att tas i drift under Portal för skolans webbaserade e-tjänster Det finns ett flertal e-tjänster inom skolans verksamheter som vänder sig till elever och föräldrar, och som ställer krav på hög säkerhet. För att underlätta användningen av dessa tjänster, samt uppfylla säkerhetskraven, finns det behov av att införa en webbportal. Avsikten är att dessa behov ska tillgodoses när kommunens medborgarportal införs. Insatsen är inte genomförd. Andra insatser har fått prioriteras. Avsikten är att införa e-tjänsten En teknisk plattform är under framtagning. Avsikten är att portalen ska lanseras under våren Virtuella tjänster Gamla Linköping I Gamla Linköping ska virtuella tjänster utvecklas i enlighet med Visionsprogrammet för Gamla Linköping. Ett riktat bidrag från Carlstedtska stiftelsen på drygt 600 tkr ska delfinansiera denna utveckling. Avsikten är att utveckla virtuella tjänster och lansera dessa under hösten 2010 som en del av Gamla Linköpings nya webbplats Insatsen har senarelagts. Planen är att lansera e-tjänsterna under hösten Webbaserade enkäter Insatser avser att löpande genomföra webbaserade enkäter för att ta in synpunkter från Linköpingsbor, besökare och näringsliv, i syfte att förbättra och synliggöra kultur och fritidsutbudet. Webbaserade enkäter har genomförs löpande under året. 36. Digitalisering av äldre material - Biblioteket Pågående projekt är Linköping genom tiderna där två delprojekt ingår; digitalisering av handskrifter och äldre tryck och digitalisering av kartor och byggnadsritningar. Detta för att synliggöra och öppna upp för medborgaren att ta del av äldre material som är mycket känsligt. Finansieras genom Westman-Wernerskafonden med 1,45 miljoner kronor. Digitaliseringen av äldre material har påbörjats, och insatsen kommer enligt plan att fortsätta under 2011 och RFID-teknik på Biblioteket RFID-digitalisering av alla medier (ca volymer för Linköpings Stadsbibliotek) planeras att genomföras i ett samarbete med länets övriga folkbibliotek och länsbiblioteket. Tekniken Införandet av RDIF-taggar pågår, och insatsen kommer enligt plan att fortsätta under 2011 och 2012.

10 10 (14) fungerar på följande sätt att en RFID-tagg sitter i boken och är ett chip som känner av registeringar och avregisteringar. Detta ökar servicen för medborgaren och förenklar hanteringen av utlåning och återlämning. Totalkostnad för RFID utreds av länsbiblioteket. Ju fler bibliotek i Östergötland som samtidigt skaffar RFID gör att styckkostnad för RFID-chipsen sjunker.

11 11 (14) Omsorg-, Social- och Äldrenämnden Följande insatser har genomförts under 2010 inom ramen för Omsorg-, Social- och Äldrenämndens ansvarsområden: 38. Införandet av ett kommungemensamt verksamhetssystem för vård och omsorg Upphandling pågår och ett system beräknas kunna vara in fört i slutet av år Införande pågår. Systemet används fullt ut inom myndighet IFO och Äldreomsorg, och för närvarande pågår utbildning och successivt införande för/av utförare. Införandet beräknas vara slutförd i slutet av 2011/början Anpassning av W3D3 till att fungera som ett verksamhetssystem för alkoholhandläggarna Alkoholhandläggarna saknar idag ett fungerande verksamhetssystem. Det finns andra system på marknaden men en anpassning av W3D3 bedöms vara mer kostnadseffektivt. Ett införande av W3D3 har inte genomförts. Istället har ett annat system, AlkT, införts våren IT i hemmet Vi fortsätter utvecklingen med teknikstöd i hemmet. Beställarkontoret, omsorgskontoret provar olika former för att ställa krav på och uppmuntra utförare till att införa ny teknik i vård och omsorg. Exempelvis används tekniklösningar som utvärderingskriterium vid upphandling. Kostnaden faller inom ramen för respektive upphandling. All personal som arbetar i gruppbostäder (funktionshinder) har utbildats i att använda teknikstöd i omsorgsarbetet. I vissa upphandlingar är användandet av tekniklösningar även ett utvärderingskriterium. 41. Interaktiva formulär Blanketterna som idag finns i kommunens blankettförråd ska göras om interaktiva formulär en del i ett kommunövergripande projekt. Samtliga blanketter har konverterats till interaktiva formulär (pdf) 42. Försöksverksamhet med datorer på servicehus För att utveckla det sociala innehållet i vardagen för de äldre kommer en satsning på IT att användas. Initiativ har redan idag tagits av utförare av äldreomsorg. 43. Elektroniska lås Vid upphandling av nya boenden för äldre planeras krav ställas på exempelvis elektroniska lås. Kostnaden faller inom ramen för respektive upphandling. Denna insats har Leanlink åtagit sig att genomföra som en del av sitt uppdrag (se Utförarstyrelsens redovisning) Det pågår en översyn kring att eventuellt införa LOV inom vårdboende. Det medför att kommunen inte kan ställa dessa tekniska krav på lokalers utformande.

12 12 (14) Bygg-, Miljö-, Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden, samt Kollektivtrafiknämnden Följande insatser har genomförts under 2010 inom ramen för Bygg-, Miljö-, Kollektivtrafik- samt Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ansvarsområden: 44. Nya webbsidor för detalj- och översiktsplaner Detaljplaner och översiktsplaner är av stort allmän intresse för såväl medborgare som näringslivet för att förstå intentionerna med stadens utveckling, påverka och initiera bra byggnadsprojekt för Linköping. De nya webbsidorna för detalj- och översiktsplaner ska ge en enkel och bra information genom lättförståliga funktioner, geografisk sökning samt innehålla funktion för digitala samråd. 45. Säkerställa information på webben Insatsen innefattar: försörjning och vidareutveckling av verksamheternas information på webben. översyn och förädling av verksamheternas digitala blanketter. utveckla rutiner för informationsförsörjning mellan IT-stöd hos verksamheterna och kommunens ärende- och dokumenthanteringssystem. framtagande av gemensam modell för publicering av nämndinformation från Bygg-, Miljö, Kollektiv och Trafik- och samhällsbyggnadsnämnden. 46. Utveckling av etjänster Identifiera och utveckla självbetjänande etjänster som stödjer medborgare, besökare och näringslivet i sina kontakter med kommunen. Målet är att 18 nya etjänster utvecklas under budgetperioden. 47. Geografiska tjänster Identifiera och starta utvecklingen av en geografisk tjänsteplattform som stödjer Bygg-, Miljö, Kollektiv och Trafik- och samhällsbyggnadsnämnden interna och externa verksamhet. 48. Linköping i 3D Linköping i 3D är en satsning för att utveckla olika typer av tredimensionella digitala geogra- Detalj- och översiktsplaner samt samrådshandlingar publiceras löpande på kommunens hemsida. Via hemsidan kan även synpunkter och förslag lämnas på dessa. Försörjning och vidareutveckling av verksamheternas information på webben sker löpande. Däremot har övriga insatser kunnat genomföras eftersom införandet av det kommungemensamma dokument- och ärendehanteringssystem W3D3 försenats. Högt ställda ambitioner har inte kunnat infrias när det gäller mängden e-tjänster. Däremot har e-tjänsteutvecklingen i kommunen antagit en ny form. Mer avancerade e-tjänster utvecklas, som erbjuder ett större mervärde för målgruppen och bättre möjligheter till effektiviseringar inom verksamheten. Under året har 3 nya e-tjänster utvecklats. En ny geografisk plattform (LINGIS) har införts. I samband med detta har även plattformen berikats med fler funktioner och mer innehåll. Planerade insatser har genomförts enligt plan. Dessutom har e-tjänster för inventering av

13 13 (14) fiska modeller som kan användas i framtida kommunala e-tjänster. I första fasen planeras utveckling av en kommuntäckande markhöjdsmodell, en digital fotorealistisk landsbygdsmodell, en stadsmodell över Linköping stad, samt en databas med 360-gradersbilder täckande staden Linköping. otrygga platser, visualisering av snöröjning och detaljplaner utvecklats, med geografisk information och 3D-teknik.

14 14 (14) Utförarstyrelsen Följande insatser har genomförts under 2010 inom ramen för Utförarstyrelsens ansvarsområden: 49. Nyttjande av övergripande IT-stöd Öka förutsättningar för ett enhetligt, kvalitativt och effektivt planeringsstöd för hela Leanlink genom användning av stödsystem Qlikview, Procompetence, DAM, Outlook 50. Planeringsstöd Äldreomsorg Att säkerställa fortsatt tillgång till IT baserat planeringsstöd för hemtjänst genom införande av nytt och förbättrat IT-stöd för planering. 51. IT-Utbildning Framtagande av ett interaktivt utbildningsmaterial för IT-grundutbildning inom Leanlink 52. Förvaltningsorg. och förvaltningsplan för ITstöd Uppföljning och säkerställande av att aktuella förvaltningsorganisationer och förvaltningsplaner finns för IT-stöd ägda av Leanlink 53. IT-stöd för brukare i vårdboenden Genom införande av Internetansluten PC utrustning i vårdboendet förväntas de brukare som vill och har möjlighet att del av information över internet, nyttja olika former av e- tjänster och kommunicera genom e-post. Olika insatser i form av informations- och utbildningsinsatser har medfört ett ökat nyttjande av dessa IT-stöd i den dagliga verksamheten. Ett IT-baserat planeringsstöd för hemtjänst har införts, Laps Care. Ett interaktivt utbildningsmaterial har tagits fram, och tillämpas inom Leanlinks verksamheter. Förvaltningsorganisationer och förvaltningsplaner finns etablerade och upprättade för samtliga IT-stöd som ägs av Leanlink. En pilotverksamhet har genomförts och har mottagits positivt. Uppföljning och utvärdering pågår, avsikten är att kunna erbjuda tjänsten på fler vårdboenden med ett utökat innehåll, ex. stöd för digitala möten (ljud och bild) med anhöriga.

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2013

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2013 Handlingsplan 1 (7) 20130416 Kommunledningskontoret, Kommunikationsutvecklare, ITstrateg Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2013 Handlingsplanen beskriver IT och kommunikationsrelaterade insatser

Läs mer

Samlad redovisning av utvecklingsinsatser som planeras att genomföras inom IT-området under 2011

Samlad redovisning av utvecklingsinsatser som planeras att genomföras inom IT-området under 2011 1 (12) 0511 Kommunledningskontoret Dnr KS 417 Fredrik Eriksson ITstrateg Samlad redovisning av utvecklingsinsatser som planeras att genomföras inom ITområdet under Under kommer kommunens samlade insatser

Läs mer

Regional IT-samverkan i Östergötland

Regional IT-samverkan i Östergötland Regional IT-samverkan i Östergötland Seminarium 6:1 Föreläsare Fredrik Eriksson, ordförande IT-e Regional IT-samverkan i Östergötland Fredrik Eriksson, ordförande IT-e Vad är IT-e? Ett samarbetsnätverk

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Sophia.sollen@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009 Barn och ungdomsnämnden Informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

E-strategi för Södertälje kommuns skolor

E-strategi för Södertälje kommuns skolor E-strategi för Södertälje kommuns skolor I Södertälje finns sedan 2004 en övergripande IT-vision och strategi, e-södertälje. IT-visionen är: IT möjliggör en positiv samhällsutveckling genom skapandet av

Läs mer

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49

Bredbandsstrategi för Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-49 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-06-26 201 Bredbandsstrategi för. Dnr KS 2012-49 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

IT-plan Bo SKOLA 2010-2011

IT-plan Bo SKOLA 2010-2011 IT-plan Bo SKOLA 2010-2011 2010-10-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Inventering av IT struktur... 3 4. IT infrastruktur... 3 3.1 Datorer... 3 3.2 Pool PC/Elev PC... 4

Läs mer

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e 1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-10-19 Sidan 19 av 31 2011 "11" 0 2 125/2011 Dnr 2011/394 KS.033-1 DIARIENR It-policy för Sollentuna kommun I ärendet föreligger tjänsteutlåtande

Läs mer

Utvecklingsplan för IT inom BUN

Utvecklingsplan för IT inom BUN Utvecklingsplan för IT inom BUN 2006 2009 Godkänd i BUN 060615, 104 Inledning Med visionen i fokus; Barnet/eleven i centrum för bildning och fostran, är det av största vikt att man följer med i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Avrapportering, KS-VOO-2008-00624, Malmö stads strategi och handlingsplan för ehälsa 2010-2012

Avrapportering, KS-VOO-2008-00624, Malmö stads strategi och handlingsplan för ehälsa 2010-2012 SIGNERAD 2014-02-04 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-01-31 Vår referens Per Lövgren Controller Tjänsteskrivelse Per.Lovgren@malmo.se Avrapportering, KS-VOO-2008-00624, Malmö stads strategi och

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014 Förskola/Skola Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014 Stenhamra och Uppgårdskolan Rektor: Lillemor Bergquist Tel: 08-124 57 804 1. Inledning Kvalitetsuppföljning ht 2014 Uppgårdskolan

Läs mer

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Inför ansökan om utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan sker på samma sätt som för intresseanmälan, d.v.s. via Internet. www.skolutveckling.se efter 1:a oktober med stor sannolikhet www.skolverket.se

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Vidtagna åtgärder under 2015 avseende distansutbildning Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-12-16 Vår referens Elin Ewers Sekreterare elin.ewers@malmo.se Tjänsteskrivelse under 2015 avseende distansutbildning

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

e-strategi i utbildningen 2013-2016

e-strategi i utbildningen 2013-2016 19 februari 2013 1 (5) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Karriärvägar för lärare, svar på motion (S)

Karriärvägar för lärare, svar på motion (S) 2013-06-05 1 (7) Utbildningskontoret Dnr BOU 2012-376 Lars Rehnberg Dnr BIN 2012-208 Leo Gustafson Dnr KS 2012-551 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Karriärvägar för lärare, svar på motion (S)

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Biblioteksplan för Timrå kommun

Biblioteksplan för Timrå kommun Biblioteksplan för Timrå kommun 2016-2021 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Biblioteksorganisation i Timrå kommun 3. Kopplingar till lagstiftning och regionala dokument på kultur- och biblioteksområdet

Läs mer

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Antagen av kommunfullmäktige 2002-09-02 133 Förord Föreliggande skolplan omfattar hela det kommunala utbildningsväsendet med undantag av vuxenutbildningen. Med

Läs mer

Myrsjöskolans IT-plan 2013-2014

Myrsjöskolans IT-plan 2013-2014 Myrsjöskolans IT-plan 2013-2014 Vision och målsättning Målet med Myrjöskolans IT-satsning är att förbereda eleverna inför framtida studier och arbetsliv där IT tillsammans med den senaste teknologin är

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

SKL:s arbete med skolan

SKL:s arbete med skolan Från 80 till 100 SKL:s arbete med skolan SKL leder flera projekt för lokalt utvecklingsarbete inom skolan. De grönmarkerade kommunerna (nära hälften av Sveriges kommuner) deltar i ett eller flera av följande

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för kvalitetsarbete i Barn- och utbildningsnämnden - styrning av mål, resultat och kvalitet enligt framtagen målstyrningsprocess 2013/2014 Beslutad i BU-nämnd 2011-09-06 Delegationsordning 1.3

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun. Arbetet ska särskilt inriktas på:

Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun. Arbetet ska särskilt inriktas på: -05-04 Plan för ökad tillgänglighet i Älmhults kommun 1. Inledning Utifrån FN:s standardregler antagna 1993 som ska tillförsäkra människor med delaktighet och jämlikhet har Sverige satt upp följande mål:

Läs mer

Regional Digital Agenda för Gotland

Regional Digital Agenda för Gotland Regional Digital Agenda för Gotland EU: Digital agenda för Europa 2010 Svenska regeringen: Digital agenda för Sverige 2011 Gotland: Region Gotland, Länsstyrelsen och ITminister skriver under avsiktsförklaring

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Så här arbetar barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun med systematiskt kvalitetsarbete på olika nivåer Mars 2012 1 Innehållsförteckning Sida Bakgrund 3 En

Läs mer

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsebro Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsebro År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 34 33 3 Kommunbidrag

Läs mer

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 1(6) Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 Ersätter programmet för utveckling av elektroniska tjänster 2004-03-01 39 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-12-15 214 2(6) Program

Läs mer

Pedagogiska skolgårdar

Pedagogiska skolgårdar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till 2013-02-25 Dnr: 2013/564-BaUN-648 Barn- och ungdomsnämnden Pedagogiska skolgårdar Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Lokal arbetsplan för Samilsdalskolan åk 7-9

Lokal arbetsplan för Samilsdalskolan åk 7-9 Lokal arbetsplan för Samilsdalskolan åk 7-9 Inledning Vid Sammilsdalskolan åk 7-9 går ca 275 elever. Skolan har en idrott- och hälsaprofil som bland annat återspeglas i elevernas schema och timplan. I

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor

Blästad och Fredriksbergs förskolor. Verksamhetsplan. Blästad och Fredriksbergs förskolor Verksamhetsplan Blästad och Fredriksbergs förskolor 2008-2009 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av området. 2. Styrdokument. 3. Målsättning för Blästad Fredriksbergs förskolor. 4. Innehåll i förskolornas

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Bilaga 75 Datum Beteckning 2012-04-24 Dnr 12-6-1 Siv Wilborgsson Telefon 0709 719938 Styrelsen Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Beredningen för utbildningsfrågor beslutade den

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Global Bridge i Sverige AB Rålambsvägen 22 112 59 Stockholm 1 (9) Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Beslut

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Styrdokument, plan Skolstrateg 2014-02-04 Per Kornhall 08-590 976 50 Dnr SVV/2013:112 per.kornhall@upplandsvasby.se IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Nivå: Nämndspecifikt styrdokument

Läs mer

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå

A, Individens delaktighet på arbetsplatsen B, Delaktighet i verksamhetens utveckling på arbetsplatsen C, Delaktighet på organisationsnivå BESLUTSUNDERLAG 1(4) Landstingsstyrelsen Handlingsplan för medarbetarnas delaktighet Systematiskt arbete för ökad delaktighet Utifrån uppdraget som gavs i landstingsstyrelsens verksamhetsplan för år 2012

Läs mer

Yttrande över Näringsdepartementets remiss: En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över Näringsdepartementets remiss: En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Ditz Catrin Grapp Lena Datum 2015-11-13 Diarienummer KSN-2015-1789 Kommunstyrelsen Yttrande över Näringsdepartementets remiss: En förvaltning som håller

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Den här broschyren är en sammanfattning av redovisningen för kalenderåret 2006.

Den här broschyren är en sammanfattning av redovisningen för kalenderåret 2006. Vad är en kvalitetsredovisning? Enligt lag ska Lycksele kommun varje år göra en kvalitetsredovisning för förskola, skola och fritidshem. Där ska vi skriva om vi har nått målen för undervisningen. Om något

Läs mer

Matematikstrategi 2012-2015

Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Avsiktsförklaring Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Det är kyrkomötet som har beslutat

Det är kyrkomötet som har beslutat Åke Nordlundh är i sin roll som samordnare av det riktade församlingsbidraget 2011 2012 en av flera entusiaster och tillskyndare av en gemensam IT-plattform i Svenska kyrkan. IT-samverkan ger minskade

Läs mer

Alingsås kommun. Utredning avseende leasing HIP' EY Building a better working world

Alingsås kommun. Utredning avseende leasing HIP' EY Building a better working world Alingsås kommun Utredning avseende leasing HIP' EY Innehåll 1. Inledning 2 1.1. Bakgrund och syfte 2 1.2. Frågeställningar 2 1.3. Metod 2 1.4. Avgränsning 2 2. Utredningens resultat 3 2.1. Vad leasas av

Läs mer

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Åsen Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. LENA ANDERSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 Åsen År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 58 45 8 7 Kommunbidrag

Läs mer

Redovisning av säkerhetsarbetet och säkerhetsläget i Västra Götalandsregionens verksamheter 2013

Redovisning av säkerhetsarbetet och säkerhetsläget i Västra Götalandsregionens verksamheter 2013 1(5) Rapport Datum 2014-03-11 Diarienummer RS 1393-2013 Ver. 2.0 Administrativa avdelningen/säkerhet Handläggare Jan S Svensson 0708-630 642 E-post jan.s.svensson@vgregion.se Redovisning av säkerhetsarbetet

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Uppdrag avseende möjlighet till administrativ rationalisering inom samtliga nämnder

Uppdrag avseende möjlighet till administrativ rationalisering inom samtliga nämnder 1(5) Uppdrag avseende möjlighet till administrativ rationalisering inom samtliga nämnder Ärendet Nämnderna fick i samband med beslut om budget, KF 2011-11-29 141 punkt 5, i uppdrag att utreda möjligheter

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete PRIO

Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete PRIO ANMÄLAN Vårt dnr: 2014-09-30 Sveriges Kommuner och Landsting Avd. för lärande och arbetsmarknad Anmälan till SKL:s utvecklingsarbete PRIO Anmälan avser: i Grundskolan Gymnasieskolan. kommun Vi har tagit

Läs mer

Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6

Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6 Rapport från enkät Digital kompetens lärare f-6 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2016-02-29 Vi försöker lära eleverna att arbeta med GAFE men det är ju mycket svårt då det ej finns datorer/ipads till

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Lokal arbetsplan. för de frivilliga skolformerna i Nordanstigs kommun 2009-06-02

Lokal arbetsplan. för de frivilliga skolformerna i Nordanstigs kommun 2009-06-02 Lokal arbetsplan för de frivilliga skolformerna i Nordanstigs kommun 2009-06-02 1 Övergripande verksamhetsidé Åt var och en efter behov Av var och en efter förmåga 1818-1883 Verksamheten skall kännetecknas

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2012-02-23 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vällingklockan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vällingklockan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Knivsta kommuns strategi för e-kommun KS-2011/101

Knivsta kommuns strategi för e-kommun KS-2011/101 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-03-01 Kommunstyrelsen Knivsta kommuns strategi för e-kommun KS-2011/101 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna Knivsta

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Handlingsplan. Hägneskolan

Handlingsplan. Hägneskolan Handlingsplan Hägneskolan Läsåret 2009-2010 Innehåll Hägneskolans utvecklingsområden Normer och värden Kunskap - kommunikation Arbetsområde Grön Flagg - temaområde närmiljön Handlingsplaner Plan för IT

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun

Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun * Definition - Begreppen IT (informationsteknik) och IKT (informationsoch kommunikationsteknik) är

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Tilläggsbudget 2010 - bilaga förslag till KS 6 april

Tilläggsbudget 2010 - bilaga förslag till KS 6 april 2010-03-30 Diarienummer Kommunledningskontoret Tomas Nilsson Ekonomichef BILAGA Kommunfullmäktige Tilläggsbudget 2010 - bilaga förslag till KS 6 april En satsning på att utveckla verksamhet och förvaltning

Läs mer