1 Agerande vid en akutsituation. Vilda Läger Gålö 2014 Bosse Sjöberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Agerande vid en akutsituation. Vilda Läger Gålö 2014 Bosse Sjöberg 2014-07-01"

Transkript

1 Vilda Läger Gålö 2014 Bosse Sjöberg OLYMPUS BRAND och SÄKERHETSPLAN Brand och säkerhetsplan 1 Agerande vid en akutsituation Agerande vid situationer som inte är akuta Larm och evakuering Regler gällande eldning Generella regler Eldstäder Tält Säker förvaring och hantering av gasol och brandfarliga vätskor Gasol Lägerplatsens uppbyggnad och organisation Scoutkårer och byar Byn Säkerhet på programaktiviteter Eget ansvar hos ledaren: På programaktiviteten: Sjöaktivitet: Bad: Riktlinjer för tält och andra platser avsedda för samlingar Ansvar och organisation Generella regler Utrymmen för samlingar Kontroller Dagliga kontroller Förvaringsplats för ev. brandfarligt gods Tobak Kontaktinformation Agerande vid en akutsituation Hjälp/rädda dom som är i direkt fara Varna de som är i närheten Informera lägerledningen på lägerkontoret eller via radio Behövs ambulans eller räddningstjänst så ring direkt 112 och meddela lägerkontoret efter detta.

2 2 Agerande vid situationer som inte är akuta Kontakta närmaste funktionär och berätta vad som hänt Om assistans behövs kontakta lägerkontoret På lägerområdet finns det en sjukstuga i anslutning till lägerkontoret i lägergården. De som skadar sig och inte kan tas omhand av kåren men kan gå tar sig till sjukstugan själva. Om det inte går att ta sig till sjukstugan själv kontakta då närmaste funktionär som då ser till att assistans kommer. Sjukvården på lägret kommer att vara bemannad dygnet runt men sjukstugan kommer inte alltid att vara bemannad. Om sjukstugan inte är bemannad så kommer lägerledningen veta var sjukvårdsansvariga finns och hur den/de kontaktas. Nattetid kommer de sjukvårdsansvariga inte att sitta vakna utan det kommer då tydligt anslås var dessa kan hittas och hur de lättas kontaktas. Det kommer även finnas anslaget på informationstavlan hur man lättast kontaktar sjukvården på lägret. Lägret kommer att ha en dedikerad bil med förare för transporter till sjukvård 3 Larm och evakuering Central larmanordning kommer att finnas vid den centrala samlingsplatsen. Vid ev. evakuering samlas alla deltagare vid den återsamlingsplats som fastställs på lägret. 4 Regler gällande eldning 4.1 Generella regler En eld får aldrig lämnas utan uppsikt. Personen som tänder elden är även ansvarig för att det släcks ordentligt. Eldning är bara tillåten på där för avsedda platser ex. Byggda kök eller byggda eldstäder. 4.2 Eldstäder Öppen eldning utanför by-kök får endast ske i upprättade eldstäder. Eldstaden ska vara omgärdad med stenar. Vid varje eldstad bör det finnas minst en hink med vatten och ett par eldsäkra handskar. 4.3 Tält Lyktor med låga, fotogenlyktor eller motsv. är inte tillåtna i tält avsedda för boende pga brandrisken. Öppna lågor, rökning mm. är också förbjudet i tälten. I varje tält skall det finnas en kniv för att kunna skära upp tältduken i en nödsituation. I varje by ska det finnas minst.

3 Tre hinkar med vatten. En filt (Tjock ull eller brandfilt). Brandsläckare 5 Säker förvaring och hantering av gasol och brandfarliga vätskor. 5.1 Gasol Där gasol används ska det finnas en utsedd ansvarig för säkert användande. Kontrollera att behållare och utrustning för användning är i gott skick innan lägret. Extra behållare bör inte förvaras i byn. Lägret kommer att tillhandahålla en plats där dessa kan förvaras på ett säkert sätt. Om gasolkök används inuti tält måste detta tält ha två (2) sidor öppna hela tiden (gäller även nattetid). Om tältet stängs måste gasbehållarna förvaras utanför tältet. Gasolbehållare ska alltid stå upprätt. Avståndet mellan gasbehållaren och den öppna lågan bör vara minst fyra (4) meter om det går. De byar som använder gasbehållare ska märkas tydligt med en varningsskylt, illustration 1. På natten skall behållarna stängas. Gasbehållarna ska alltid hanteras med översyn av en vuxen. Enda undantaget från detta är i utmanarbyn där det istället skall vara en scout med vana att hantera gaskök närvarande. Illustration 1: Varningsskylt som skall finnas vid de byar som använder gasol. 6 Lägerplatsens uppbyggnad och organisation. Denna del kommer att beskriva hur lägerplatsen kommer att byggas upp och hur organisationen runt omkring kommer att fungera.

4 Det är viktigt att du förstår hur vi vill att det ska se ut och fungera både ur en brandsäkerhetssynpunkt och en logistisk synpunkt Scoutkårer och byar Lägerplatsen kommer att delas upp i byar en för varje kår Undantaget är utmanarbyn. Under lägret kommer det vara mycket rörelse i och kring byarna och funktionärer som rör sig på lägerplatsen kommer att kunna vara behjälpliga i de flesta frågor. 6.2 Byn Byn ska vara utrustad med brandfilt och hinkar med vatten för att kunna släcka en eventuell brand. På varje sida av byn, bortsett den mot vägen, ska det finnas en säkerhetszon på 3 meter till nästa by dvs. 1,5m på varje sida gränsen. Avstånd mellan tält; Avståndet mellan tälten är mellan tältduk till tältduk, vilket betyder att stormlinor och dyl. är tillåtna i området mellan tälten. Stora tält (tält för mer än åtta (8) personer) ska ha ett säkerhetsavstånd på minst sex (6) meter till andra stora tält. Avståndet mellan stora och små tält ska vara tre (3) meter. Små tält ska ha ett avstånd på tre 3 (3) meter mellan sig. Om det tilldelade området inte räcker till för att följa dessa regler, på grund av för många små tält, löses dessa med att placera vissa tält tätare, dock max åtta (8) personer i dessa kluster (Se illustration 2). Små tält kan ställas så att totalt åtta (8) personer bor i formationen. Viktigt att tänka på när tält placeras på detta sätt är att dörrarna på tälten arrangeras så att de som bor i tältet enkelt kan evakuera vid behov. Mellan tält som enbart är till för förvaring kan avstånden vara kortare. Matlagningsplatsen ska vara placerad inom tre (3) meter från vägen mellan byarna. Avståndet till närmaste bostadstält skall inte vara mindre än åtta (8) meter. Tält får inte vara sammankopplade med en presenning för att t.ex. skapa en plats att äta på detta för att minska risken för snabb spridning av en eventuell eldsvåda. Varje by kommer att ha en sida angränsande mot vägen genom lägerplatsen.

5 Illustration 2: Kartan beskriver olika sätt att placera tält och matplatser i byn. Kartan lånad från World Scout Jamboree 2011 Fire Protection Plan 7 Säkerhet på programaktiviteter Följande utrustning skall finnas med på programaktiviteter och andra aktiviteter. 7.1 Eget ansvar hos ledaren: Första hjälpen-kit 7.2 På programaktiviteten: Vid programaktiviteter där eld förekommer skall det finnas: En vattenfylld hink eller brandsläckare. En brandfilt för att släcka brand i kläder. Det är programansvarig funktionärens ansvar att till se att denna utrustning finns på plats.

6 7.3 Sjöaktivitet: Flytväst skall alltid användas, gäller även vuxna. Scouter som inte kan simma 200 meter får pga av försäkringsrelger inte segla eller paddla. Instruktioner från ansvarig ledare skall följas. 7.4 Bad: Sker på anvisad plats/er och alltid tillsammans med någon ledare. 8 Riktlinjer för tält och andra platser avsedda för samlingar. Dessa riktlinjer riktar sig till de personer som är ansvariga för aktiviteter i tält eller på andra platser avsedda för större samlingar. Med detta menar vi utrymmen för aktiviteter, matplatser, cermonier etc. Riktlinjerna riktas inte mot tält avsedda för förvaring eller matutdelning. Tänk på att om du är ansvarig för en aktivitet i ett tält eller byggnad så är du också ansvarig för säkerheten där. Om du har frågor om detta så vänd dig gärna till lägerkontoret för hjälp och råd. 8.1 Ansvar och organisation. Som ansvarig för en aktivitet är det viktigt att du är medveten om ditt ansvar på plats och hur du ska hantera oväntade situationer. Du ska vara medveten om hur följande saker ska ske: Evakuering av lokalen. Hantering av plötslig sjukdom etc. Kontakt med lägerkontoret och sjukvårdsansvarig. 8.2 Generella regler Användande av gasolkök är bara tillåtet i vissa utrymmen. Kontrollera om du får använda något av dessa innan du tar dem i bruk. Öppen eld är generellt förbjudet. Fotogenlyktor och dyl. är bara tillåtet under uppsikt. Fotogenkök är inte tillåtna i samlingslokaler. Lokaler där tillagning/uppvärmning sker ska vara utrustade med utrustning för att släcka eld. Utrustningen måste vara lättåtkomlig. 8.3 Utrymmen för samlingar. Det skall finnas två vägar ut från lokalen. Ingen av dessa får blockeras. Avståndet mellan samlingstält och andra tält skall vara minst tre (3) meter om ingen tillagning/uppvärming av mat/dryck sker i tältet. Om det sker tillagning/uppvärmning i tältet skall avståndet vara åtta (8) meter.

7 8.4 Kontroller Alla tält och utrymmen som inte hör till byarna kommer lägrets första dag kontrolleras av en utsedd funktionär. Byarna kommer att kontrolleras ankomstdagen och löpande under lägret av utsedda funktionärer. Troligen kommer Räddningsjänsten i Haninge göra ett besök under lördagen. 8.5 Dagliga kontroller Kontrollera att brandsläckningsutrustningen finns på plats. Eventuell sjukvårdsutrustning finns på plats. Inga ingångar/utgångar är blockerade. Lampor och dyl. enbart används under uppsikt. 9 Förvaringsplats för ev. brandfarligt gods Förvaringsplatsen för brandfarligt gods skall ligga minst trettio (30) meter från närmaste öppna låga. Det gäller även rökförbud inom en radie om trettio (30) meter från förvaringsplatsen. 10 Tobak Rökning får endast ske på markerade platser. Varje by får själva utse en plats där rökning sker. 11 Kontaktinformation Om du har frågor gällande detta dok kontakta lägret via mail till Lager@stbscout.se Under lägret kan du vända dig till lägerledningen Bosse Sjöberg Sanct Botvid. Lägerchef Vilda2014 tel

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som tillfälligt hyr ut eller upplåter lokaler

Läs mer

Säkerhetsplan för Legend 2018

Säkerhetsplan för Legend 2018 Säkerhetsplan för Legend 2018 Allmänt Säkerheten på lägret utgår ifrån grundtanken att deltagare, ledare och funktionärer ska ha en god grundläggande säkerhetsmedvetenhet för att själva kunna uppträda

Läs mer

Brandskydd på lägret!

Brandskydd på lägret! Brandskydd på lägret! Brandskydd på lägret Riktlinjerna i detta häfte är framtagna för att lägret ska bli så säkert som möjligt, så att scouterna kan ha så kul möjligt! För att lyckas med ett säkert läger

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Ordningsregler vid tillfällig övernattning

Ordningsregler vid tillfällig övernattning Ordningsregler vid tillfällig övernattning Olika grupper övernattar ibland i lokaler som inte är avsedda för detta. Det kan vara skolsalar, idrottshallar eller liknande. Det byggnadstekniska brandskyddet

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

Brandskydd på lägret!

Brandskydd på lägret! 23 juni 29 juni 2019 HJÖRNERED Brandskydd på lägret! Revisionshistorik 23 juni 29 juni 2019 HJÖRNERED Datum Version Åtgärd Ansvarig 2018-03-27 Version 1 Dokument skapat Peter Selinder 2018-04-19 Version

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till att minska

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Användning av mobiltelefoner och andra radiosändare nära medicinteknisk utrustning Det är tillåtet att använda mobiltelefoner,

Läs mer

%UDQGVN\GGVSODQ7lOWOlJHU

%UDQGVN\GGVSODQ7lOWOlJHU 5lGGQLQJVWMlQVWHQ gvwud%ohnlqjh %UDQGVN\GGVSODQ7lOWOlJHU Råd och anvisningar i brandskyddsfrågor $OOPlQW Säkerheten på läger utgår ifrån grundtanken att deltagare, ledare och funktionärer skall ha en god

Läs mer

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som i ett hushåll

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

Skoltaxi inom Piteå kommun

Skoltaxi inom Piteå kommun Skoltaxi inom Piteå kommun Till dig som har blivit beviljad skolskjuts Skoltaxi Piteå kommun 1 Gå till hållplatsen Var i tid Vänta på bilen Välkommen till skoltaxi Vi på skolskjutsteamet har tillsammans

Läs mer

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm

Snabba fakta. När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti. Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm När deltagare: 30 juli 5 augusti När funktionär: 29 juli 7 augusti Var: Vässarö, ytterskärgården 14 mil norr om Stockholm Snabba fakta Vem: Boomerang riktar sig till dig som är Utmanarscout och Roverscout

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis

Monterings- och bruksanvisning. Sverigekassetten. Avser installation i befintlig öppen spis Monterings- och bruksanvisning Sverigekassetten Avser installation i befintlig öppen spis Utgåva 01.2004 En investering i värme Vi gratulerar dig till en bra produkt och en god investering. En investering

Läs mer

Att arrangera en Rallytävling

Att arrangera en Rallytävling Att arrangera en Rallytävling Befattningsbeskrivning för: Vägvakt Bef.: 12 Utgåva: September 2005 Denna Befattningsbeskrivning är ett utdrag ur Utbildningskompendiet Att arrangera en Rallytävling det kompletta

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET INFORMATION OCH RÅD FÖR ÖKAD TRYGGHET Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 425 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION

FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION FJÄLLRÄVEN CLASSIC VIKTIG INFORMATION I anmälningsavgiften ingår: Busstransport från Kiruna flygplats och Kiruna järnvägsstation till Högalidsskolan som är samlingspunkt för Fjällräven Classic. Detta gäller

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

Handlingsplan vid oväder

Handlingsplan vid oväder Styrdokument 1(6) Handlingsplan vid oväder Till vem riktar den sig? s krisledningsgrupp samt chefer: både interna och externa utförare. Vad kan inträffa? Hårt väder: storm, snö, översvämning Tänkbara följder:

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Tibro kommun har för avsikt att installera utrustning i sporthallen som gör att den kommer att uppfylla kraven på en samlingslokal för 600 personer.

Läs mer

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06

Dovre 100 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 100 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

Farsta närpolisområde. Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november 2014

Farsta närpolisområde. Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november 2014 Sida 1 av 4 Polismyndigheten i Stockholms län Söderorts polismästardistrikt Farsta närpolisområde Grannsamverkan i Farsta Månadsbrev november Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november

Läs mer

2. 0. Kap 1 Emil Öhman, kap 2 Ingrid Norberg, kap 3-4 Scouterna

2. 0. Kap 1 Emil Öhman, kap 2 Ingrid Norberg, kap 3-4 Scouterna Dokumentnamn: Säkerhetspolicy Fastställt av: Version: 2. 0 Författat: 2012-07-13 Kårstyrelsen Originalförfattare: Kap 1 Emil Öhman, kap 2 Ingrid Norberg, kap 3-4 Scouterna Typ av dokument: Styrande Beslutsdatum:

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil För att kunna

Läs mer

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF

Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Att vara fotbollsförälder i Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF:s ungdomsutskott och föräldragrupp hälsar dig som förälder varmt välkommen i föreningen!

Läs mer

BASAL UTREDNING. INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning. Blanketter och instruktioner. Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens

BASAL UTREDNING. INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning. Blanketter och instruktioner. Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens BASAL UTREDNING INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning Blanketter och instruktioner Okt 2012 Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens Basal utredning INLEDNING Dessa blanketter och instruktioner

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre Astro2. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre Astro2. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre Astro2 Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Förebygg brand och rädda djur ditt ansvar!

Förebygg brand och rädda djur ditt ansvar! Januari 2016 Förebygg brand och rädda djur ditt ansvar! Information från Lantbrukets Brandskyddskommitté Bränder på lantbruk och i hästverksamhet Räddningstjänsten dröjer Brandriskerna i lantbruk och hästverksamhet

Läs mer

Intern Brandskydds- Kontroll

Intern Brandskydds- Kontroll KONSULT & UTBILDNING Intern Brandskydds- Kontroll Instruktion Innehållsförteckning Inledning Intern brandskyddskontroll 3 1. Brandsläckare 4 2. Inomhusbrandpost 5 3. Brandlarmsknapp 6 4. Utrymningsvägar

Läs mer

Sida. Manual Scalepoint Avfuktning 2015-04-01

Sida. Manual Scalepoint Avfuktning 2015-04-01 Sida Manual Scalepoint Avfuktning 2015-04-01 Innehåll Inloggningssida 3-5 Överblick startsidan 6-7 Hänvisning vid Semester/Sjukdom 8 Mail nyskada 9 Flikar att genomgå före kontakt med kund, Och dess innebörd

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

Spårarscoutlägret i Djupviken 25-27 maj 2011

Spårarscoutlägret i Djupviken 25-27 maj 2011 1 Spårarscoutlägret i Djupviken 25-27 maj 2011 Plats: Djupvikenstugan Tid: kl.17.00 fredagen den 25 maj till kl.13.00 söndagen den 27 maj. Försök undvik att köra ner bilar då barnen är på väg ner eller

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Hunden 15 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Värjan

Bostadsrättsföreningen Värjan Viktig infrmatin m brandskyddet ch säkerheten i din bstad BRANDSKYDDSUTRUSTNING I BRF VÄRJAN Varje lägenhet i BRF värjan är utrustad med brandvarnare, brandsläckare ch brandfilt. Utrustningen tillhör lägenheten

Läs mer

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang Räddningstjänstens Råd och anvisningar beskriver vår tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som

Läs mer

Skebäcks Varfsförening

Skebäcks Varfsförening Skebäcks Varfsförening ORDNINGSFÖRESKRIFTER för området vid Skebäcks småbåtshamn Ordningsföreskrifter beslutade på styrelsemöte 2012-01-12. Sid 1(5) ORDNINGSFÖRESKRIFTER Inledning Ordningsföreskrifterna

Läs mer

Välkommen som Camp-in-Camp arrangör på Sjöröd!

Välkommen som Camp-in-Camp arrangör på Sjöröd! Välkommen som Camp-in-Camp arrangör på Sjöröd! - Lägerbrev 1 - Hoppas ni har haft en trevlig jul, ett gott nytt år och en god fortsättning på 2011. Du som får detta mail är enligt våra noteringar anmäld

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 17 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Lit 2015-05-26. Huvudr

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 17 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Lit 2015-05-26. Huvudr Lit 2015-05-26 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning...... 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling... 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Lits släckområde.......

Läs mer

Lathund för valborgsmässofirande på parken

Lathund för valborgsmässofirande på parken 1 (5) Lathund för valborgsmässofirande på parken Det här en lathund för att genomföra valborg. Ni som anordnar ordnar allting själva och all inkomst tillfaller laget. Att anordna valborgs görs i samarbete

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014 1(15) Upprättat av: Arne Grundberg Granskat av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson Gäller fr o m 2014-09-01 Tom 2014-12-13 sinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund

Läs mer

Storfjäll. Monteringsanvisningar och skötselråd för eldstaden Storfjäll

Storfjäll. Monteringsanvisningar och skötselråd för eldstaden Storfjäll Storfjäll Monteringsanvisningar och skötselråd för eldstaden Storfjäll Hej, och tack för att du har valt Storfjäll. Jag hoppas att den kan komma dig till glädje under många år och att den får värma många

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06

Dovre 500 CB. Utgåva 01/06 M O N T E R I N G S - & S K Ö T S E L A N V I S N I N G Dovre 500 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är

Läs mer

brandpolicy Gefle Montessoriskolas

brandpolicy Gefle Montessoriskolas Gefle Montessoriskolas brandpolicy 2016 Gefle Montessoriskola, reviderad februari 2016 Revideras januari/februari 2017 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026-661555 kontor Sofiagatan

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hej! Vi vill önska er alla en riktigt God Fortsättning på det nya året och vi hoppas att helgerna varit avkopplande!

Hej! Vi vill önska er alla en riktigt God Fortsättning på det nya året och vi hoppas att helgerna varit avkopplande! Sida 1 av 3 Grannsamverkan i Farsta Månadsbrev december Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: december 2014 Inbrott och inbrottsförsök i bostad (ej fritidshus/kolonistuga) Totalt: 26 st (53

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 2 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Bispgården 2015-05-22.

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 2 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Bispgården 2015-05-22. Bispgården 2015-05-22 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning...... 3 1.1. Avgränsning.........3 2.Befolkningsutveckling... 4 2.1.Könsfördelning..........4 2.2.Åldersfördelning..5 3.Tillsynsobjekt i Bispgårdens

Läs mer

Finlands Ambassad i Bryssel 23.11.2015

Finlands Ambassad i Bryssel 23.11.2015 Finlands Ambassad i Bryssel 23.11.2015 KRISSITUATIONER OCH KRISBEREDSKAP 1. Allmänna instruktioner för krissituation Krissituationer kan vara av olika slag: bränder, storolyckor, kärnkraftsolyckor, giftiga

Läs mer

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE

100 % ULL 100 % BOMULL 100 % SILKE 48 Sängkläder I vår ekologiska kollektion med sängkläder har vi kuddar, täcken och bäddmadrasser för alla åldrar. Allt i rena naturfibrer som ull, silke, bomull och hirsagnar. En god sömn gör livet så

Läs mer

Nyhetsbrev november 2014

Nyhetsbrev november 2014 Information från Haninge kommun Om ditt brev ser konstigt ut i din e-post, klicka här. Hemsida Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Nyhetsbrev november 2014 Arbete i Etapp 1 Arbetet i delar av etapp

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk.

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. ANVÄNDARMANUAL VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. Vaggaro bekväm för både vuxna och barn Vaggaro är en hopfällbar kombinationsmöbel som snabbt blir oumbärlig

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 12 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Hotagen 2015-05-29. Huvudr

Risk- och sårbarhetsanalys, bilaga 12 2015-09-11 Jämtlands räddningstjänstförbund Dnr: 740.2015.00284. Hotagen 2015-05-29. Huvudr Hotagen 2015-05-29 Huvudr 1 Innehåll 1.Inledning........ 3 1.1. Avgränsning...........3 2.Befolkningsutveckling.... 4 2.1.Könsfördelning............4 2.2.Åldersfördelning......5 3.Tillsynsobjekt i Hotagens

Läs mer

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare

Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsinformation för enskild nyttjare Brandskyddsutrustning i fastighetens gemensamma utrymmen Fastigheten är utrustad med två stycken pulversläckare, en kolsyresläckare samt sju stycken brandvarnare.

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Sida 1. Version Brandskyddsplan juli 2019 Mohed, Söderhamn

Sida 1. Version Brandskyddsplan juli 2019 Mohed, Söderhamn Version 4. 19 03 25 Sida 1 Brandskyddsplan 21-27 juli 2019 Mohed, Söderhamn Sida 2 Rogerth Wahlin 070-5684577 Innehållsförteckning: Åtgärder vid akuta händelser:.sid 3 Åtgärder vid ej brådskande händelser:...sid

Läs mer

ULTRALJUDS BEFUKTARE

ULTRALJUDS BEFUKTARE DS 034:0605 ULTRALJUDS BEFUKTARE KCC 848 Läs denna manual innan användning och spara den för att kunna gå tillbaka och läsa i den. Garanti Om det uppstår fel på produkten är det viktigt att du har produktens

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 RUTIN Brand - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 RUTIN Brand - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 Innehållsansvarig: Marie Carlsson, Verksamhetschef, Verksamhet Neurologi-Psykiatri-Habilitering (marca33) Godkänd av: Ulrika

Läs mer

Guide till påverkanstorg

Guide till påverkanstorg Guide till påverkanstorg Inledning Påverkanstorg är en mötesform som arbetades fram av Scouterna. Flera organisationer, stora som små, använder mötesformen. I den här guiden får du först en kort presentation

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Kårläger. 13-17 maj 2015

Kårläger. 13-17 maj 2015 Kårläger 13-17 maj 2015 Årets kårläger arrangerar vi tillsammans med A-dalens scoutkår. Vi kommer att hålla till vid Djursjön i Lindome, se vägbeskrivning på sista sidan. Vi bor som vanligt i tält som

Läs mer

Ordningsregler för Brf Skrapkakan

Ordningsregler för Brf Skrapkakan Ordningsregler för Brf Skrapkakan Det här bör du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

ALLMÄNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID SKOLAN FÖR KEMIVETENSKAP

ALLMÄNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID SKOLAN FÖR KEMIVETENSKAP ALLMÄNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID SKOLAN FÖR KEMIVETENSKAP 2009 SOS I nödsituation Ring 00 112 Uppge namn och adress Begär: Brandkår Ambulans Läkare Giftinformation Polis Ring sedan KTH:s beredskap 790

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Montage- skötsel- och eldningsanvisningar

Montage- skötsel- och eldningsanvisningar Camina Art Paris Bioetanolkamin Utgåva 1.2016 Montage- skötsel- och eldningsanvisningar Innehållsförteckning Allmänt Mottagning av gods Kontrollera att antalet kollin överensstämmer med fraktsedeln. Undersök

Läs mer

ANSÖKAN OM BIDRAG. Initiativtagare: Peder Wallenberg, Stiftelsen Carpe Vitam

ANSÖKAN OM BIDRAG. Initiativtagare: Peder Wallenberg, Stiftelsen Carpe Vitam ANSÖKAN OM BIDRAG Ansökan skriven av : Frida Ölverudh Sato, projektansvarig Stiftelsen Carpe Vitam Björn Söderberg, social entreprenör, projektledare Tuki Nepal och initiativtagare till Build up Nepal.

Läs mer

Information från Brf Trädgårdsstaden

Information från Brf Trädgårdsstaden Infoblad nr 1, februari 2015 Nu har julen passerat och vi har fått lite snö och kyla. Även vintern kan ha sin tjusning, bifogad bild togs en kväll när nysnön lagt sig. Vi ser fram mot en vårvinter med

Läs mer

Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD

Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD Dokumenttyp Verksamhetsområde Lokal instruktion och vägledning Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (7) Upprättad av Niklas Lindhe Beslutas av Chef affärsområde depåer Giltigt fr o m 201-05-1 Jernhusens Infrastruktur

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 2175/2575CB 2575CB 2175CB. Utgåva 01/08

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 2175/2575CB 2575CB 2175CB. Utgåva 01/08 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 2175/2575CB 2575CB 2175CB Utgåva 01/08 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat.

Läs mer

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Sida 1(7) Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Brandfarlig gas I skolan är det vanligast att det förekommer gasol. Vanligast är att gasolbehållarnas volym varierar från under litern upp till ett tiotals

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 35CB3 & 350CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat.

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

Frågeformulär om höft- och/eller ljumskproblem

Frågeformulär om höft- och/eller ljumskproblem Frågeformulär om höft- och/eller ljumskproblem Datum: CPR nr: Namn: VÄGLEDNING: Detta frågeformulär innehåller frågor om hur din höft och/eller ljumske fungerar. Du skall ange hur din höft och/eller ljumske

Läs mer

Djursholms Scoutkår. Äventyr - Friluftsliv - Gemenskap

Djursholms Scoutkår. Äventyr - Friluftsliv - Gemenskap Djursholms Scoutkår Äventyr - Friluftsliv - Gemenskap Innehåll Välkommen... 2 Du som ledare... 3 Redo för livet... 4 Om det inte är roligt, är det inte scouting... 4 Scoutmötet... 6 Mötesmallen... 7 Hajk...

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 40 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

Detta lägerbrev är fullmatad med information om sommarens äventyr!

Detta lägerbrev är fullmatad med information om sommarens äventyr! Lägerbrev 1 Sjöröds Kårlägerveckor 2016 Hej! Tack för er intresseanmälan till Kårläger på Sjöröd 2016, det är 18 scoutkårer som anmält sitt intresse och de preliminära antalet deltagare uppgår till ca

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

BILHANDBOK Markbyggarna

BILHANDBOK Markbyggarna BILHANDBOK Markbyggarna Vid akuta behov, dygnet runt, ring 026-17 82 13. Kanalvägen 6 026-17 82 13 www.gavlemarkbyggarna.se/fordonsservice fordon@gavlemarkbyggarna.se 2 INNEHÅLL Markbyggarnas Fordonsservice

Läs mer

Gasol för hem- och fritidsmiljö

Gasol för hem- och fritidsmiljö Gasol för hem- och fritidsmiljö Foto: Scanpix Inledning Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol. De flesta tillbud sker vid användning av gasolgrillar, men

Läs mer

Riktlinjer för tillämpning av SBCs basordningsregler

Riktlinjer för tillämpning av SBCs basordningsregler Till styrelsen! Riktlinjer för tillämpning av SBCs basordningsregler Ordningsreglerna i bifogade dokument har tagits fram i förhoppningen att kunna göra det något enklare för styrelsen att inför de boende

Läs mer