Välkommen! Information om Ursviksskolans idrottsprofiler! Hockey Fotboll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen! Information om Ursviksskolans idrottsprofiler! Hockey Fotboll"

Transkript

1 Välkommen! Information om Ursviksskolans idrottsprofiler! Hockey Fotboll

2 Genom att förena idrottsengagemang och skola vill vi skapa en positiv skolgång för ungdomarna. Idrottsundervisningen i kombination med specialintresse ska stimulera och ge eleverna möjlighet till ett hälsosamt idrottande och utveckla individer som kan fungera i grupp samtidigt som den individuella träningen lyfts fram. IDROTTSPROFILENS SYFTE OCH UPPLÄGG

3 Målgrupp Flickor och pojkar som är intresserade av att utveckla sitt hockey- eller fotbollsintresse.

4 Idrottsprofilens syfte Erbjuda ungdomar ett lokalt alternativ. Tillvarata och utveckla ungdomarnas intresse. Verka positivt på det övriga skolarbetet och för ett positivt arbets- och studieklimat på skolan

5 Mål Att alla elever utvecklar sina färdigheter både individuellt och kollektivt i sin valda profilidrott. Att utveckla elevernas kunskaper inom kost och träning. Att bidra till att utveckla elevernas förmåga att acceptera olikheter, kunna arbeta i grupp, lyssna, lära och att vara positiv. Att öva eleverna i ledarskap och kunna vara ett föredöme. Att lära eleverna att ta ansvar för sitt skolarbete, sin individuella träning samt för sin hälsa.

6 Säkerhet och försäkring Föreningsaktiv Godkända skydd Kommunens ungdomsförsäkring gäller.

7 Elevens val 50 min idrott/vecka året runt inom ramen för skolämnet elevens val. Ämnet elevens val syftar till att erbjuda eleverna möjlighet till breddning eller fördjupning av kunskaperna efter eget val.

8 Profilklassen 2 profilidrottspass/vecka under säsong (hockey) och 1 profilidrottspass/vecka under säsong (fotboll). Varje pass 50 min För- och eftersäsong deltar eleverna i elevens val idrott med sin klass.

9 Förutsättningar Eleven placeras i en klass enligt samma förutsättningar som andra elever. Vi har ingen renodlad profilklass. Kopparhallen resp konstgräsplanen vid skolan. Ledare/lärare från skolan. Årskursblandade grupper; åk 6/7 och åk 8/9. Ca spelare/åk. Profilen schemalagd som ämne. Det är inte möjligt att delta i båda profilidrotterna.

10 Attityd Ungdomarna är ambassadörer för sin idrott. Det innebär att de har ett stort ansvar för hur omgivningen kommer att uppfatta utövare av sporten t.ex vad avser förmåga att visa empati och föra ett vårdat språk. Skolan, dvs rektor, skolfritidsledare, och lärare samverkar i dessa frågor med läraren men även med föreningen och fritidsgården.

11 Närvaro På lektionerna är närvaron obligatorisk. Frånvaro meddelas till skolan och tränaren. Har man inte meddelat sin frånvaro räknas det som skolk. Ungdomarna ansvarar för att vara klara i tid före profillektion samt att komma i tid till lektionerna på skolan efter profil-passet.

12 Utrustning Ungdomarna ser själva till att den är på plats och att den är fungerande. Slipning sker på föreningens träningar. Ungdomarna hjälper även tränaren med att få material upp och ner till/från träningen.

13 Tävling Skolan beslutar om deltagande i skolidrottstävlingar där skolan ska representeras. Grupperna kan inte själva anmäla sig till seriespel eller t.ex skol-dm eller skol-sm.

14 Bedömning och betyg Profillektionerna blir inte betygsatta. Men betyg sätts på ordinarie idrott vilket innebär att ungdomarna ska delta och visa engagemang på såväl profilidrotten som på skolidrottstimmarna. Den ordinarie idrottsläraren ansvarar för bedömningar och ev. betygssättning samt för information till föräldrarna avseende idrottsundervisningen. Frågor om profilidrottandet besvaras av profil-läraren. Om frånvaron från idrottsundervisningen är hög under någon period eller om bedömningsunderlag för idrottsläraren är för litet kommer skolan att begära att eleven deltar mer i skolidrotten och mindre på profilidrotten till dess att situationen åter är acceptabel. Vid skolk eller hög frånvaro från annan undervisning i skolan kan skolan också begära att eleven minskar profilidrottandet till förmån för studier och skolarbete.

15 Kost och sömn Varje dag blir frukosten viktig för att ungdomarna ska orka med skola, träningar och fritid. Frukt och lättare smörgåsar är ett komplement inför och efter träningspassen.

16 Ansökan och urval Ansökan Ska finnas på Ursviksskolan senast 2 februari. Endast skriftlig ansökan beaktas. Besked om antagning skickas via brev. Urval om antalet sökande blir många fler än skolan klarar att ta emot kommer s.k rak antagning att tillämpas som urvalsmetod. Dvs elever antas i turordning efter när ansökan inkommit till skolan. Först till kvarn. Därefter erbjuds plats om antagna tackar nej till erbjuden plats enligt samma kriterium.

17 Frågor? Tack för visat intresse!