Introduktionsprogram läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktionsprogram läsåret"

Transkript

1 Sida 1 (45) Utbildningsförvaltningen Plan för utbildning. introduktionsprogram Introduktionsprogram läsåret Postadress: Uppsala kommun, Uppsala Telefon: (växel)

2 Sida 2 (45) Innehåll Individuellt alternativ Andra chansen på Linnégymnasiet... 3 Individuellt alternativ på Lundellska skolan... 5 Individuellt alternativ på Uppsala yrkesgymnasium Jälla... 7 Individuellt alternativ på Uvengymnasiet Branting... 9 Individuellt alternativ på Uvengymnasiet S:t Olof Individuellt alternativ på Uvengymnasiet Villa Lugnet Programinriktat val på Fyrisskolan och Uppsala estetiska gymnasium Programinriktat val med inriktning mot barn- och fritidsprogrammet på Katedralskolan Programinriktat val med inriktning mot bygg- och anläggningsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Programinriktat val med inriktning mot fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Programinriktat val med inriktning mot hotell- och turismprogrammet, inriktning hotell och konferens på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby Programinriktat val med inriktning mot naturbruksprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Programinriktat val med inriktning mot restaurang- och livsmedelsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby Programinriktat val med inriktning mot VVS- och fastighetsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Yrkesintroduktion mot fordonsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Yrkesintroduktion mot handels- och administrationsprogrammet på Celsiusskolan Yrkesintroduktion mot hotell och konferens på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby Yrkesintroduktion mot naturbruksprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Yrkesintroduktion mot restaurang och livsmedel på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby 41 Yrkesintroduktion mot vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan... 44

3 Sida 3 (45) Individuellt alternativ Andra chansen på Linnégymnasiet Plan för utbildning Behörighet Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot på individuellt alternativ. Synnerliga skäl kan vara problematisk skolnärvaro eller ohälsa. Syftet Syftet med individuellt alternativ är att eleverna ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller börja arbeta. Individuellt alternativ präglas av en hög grad av individualisering och utformas utifrån den enskilde elevens förutsättningar och behov. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen är viktig för att kunna planera och kontinuerligt följa upp elevens kunskapsutveckling. Det är i studieplanen som utbildningens innehåll ska konkretiseras och tydliggöras med utgångspunkt i elevens behov och förutsättningar. Skolans mål är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering samt att varje elev medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning utifrån sina samlade erfarenheter och kunskaper. Dessa mål är särskilt angelägna på individuellt alternativ. Före utbildningsstart Skolans kontakt med elever före utbildningsstart sker genom att arbetskonsulenten har ett informationsmöte med elev och vårdnadshavare. Om eleven beslutar sig för att söka till utbildningen sker en inskrivning som omfattar två möten, ett med kuratorn och ett med arbetskonsulenten. Utifrån dessa möten upprättas en individuell studieplan för eleven och eleven tilldelas en mentor. Därefter kan utbildningen påbörjas. Elever som startar efter 1/3 är begränsade att hinna läsa gymnasiekurser under vårterminen, däremot erbjuds de andra aktiviteter i syfte att höja motivationen till studier.

4 Sida 4 (45) Struktur och upplägg Eleven har en mentor under hela sin utbildningstid. Mentorn upprättar den individuella studieplanen tillsammans med eleven och dennes vårdnadshavare i början på utbildningen. Minst var fjortonde dag därefter äger ett mentorssamtal rum, och den individuella studieplanen revideras vid behov. Vid varje samtal ägnas särskild uppmärksamhet åt att tydliggöra elevens mål med sin utbildning. Utbildningen har kontinuerlig antagning under hela året. Innehåll Innehållet i den enskilde elevens utbildning styrs av elevens mål med sin utbildning och dennes förutsättningar. På Andra chansen kan eleverna antingen läsa skolförlagda kurser och/eller ha praktik. Skolan erbjuder följande kurser i gymnasiegemensamma ämnen: svenska och svenska som andraspråk (kurserna 1 och 2) matematik (kurserna 1a, 1b, 1c, 2a, 2b och 2c) engelska (kurserna 5 och 6) Om eleven har förutsättningar att klara de första två kurserna kan eleven läsa ytterligare kurs i ämnena, men det beror på om eleven bedöms hinna med att klara av den. Det kan även finnas möjlighet att läsa andra kurser på Linnégymnasiets Samhällsvetenskapliga eller Naturvetenskapliga program om det finnas plats, eleven bedöms klara kursen och kursens tidsupplägg stämmer överens med elevens studieplan. Skolan erbjuder praktik. Utbildningen kan då omfatta antingen bara praktik eller praktik som komplement till annan undervisning. Skolan erbjuder även andra insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling. Utbildningens uppföljning Uppföljning av elevens utbildning sker genom mentorernas samtal med eleven och de undervisande lärarna. Om eleven haft praktik eller arbetsplatsförlagt lärande följer arbetskonsulenten upp elevens utveckling på arbetsplatsen. Detta gör denne tillsammans med elevens handledare och med eleven i ett trepartssamtal. Denna information lämnas till elevens mentor som för den vidare till den månatliga klasskonferensen. Här sker en samlad bedömning om elevens utveckling inför planeringen av nästa steg i elevens utbildning. Varje vecka har arbetslaget möte med elevhälsan. Då sker en genomgång av elevfrånvaron och elever aktualiseras för insatser av elevhälsan. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till Linnégymnasiet.

5 Sida 5 (45) Individuellt alternativ på Lundellska skolan Plan för utbildning Behörighet Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot på individuellt alternativ. Utbildningen riktar sig till elever som har diagnos eller problematik inom autismspektrat. Syftet Syftet med individuellt alternativ är att eleverna ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller börja arbeta. Individuellt alternativ präglas av en hög grad av individualisering och utformas utifrån den enskilde elevens förutsättningar och behov. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen är viktig för att kunna planera och kontinuerligt följa upp elevens kunskapsutveckling. Det är i studieplanen som utbildningens innehåll ska konkretiseras och tydliggöras med utgångspunkt i elevens behov och förutsättningar. Skolans mål är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering samt att varje elev medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning utifrån sina samlade erfarenheter och kunskaper. Dessa mål är särskilt angelägna på individuellt alternativ. Före utbildningsstart Alla elever som önskar gå på Lundellska skolans resursenhet ska besöka skolan innan ansökan sker. Svenska språket Inga särskilda krav ställs. Struktur och upplägg Alla elever kartläggs vid läsårsstart och en individuell studieplan upprättas där det framgår vilka ämnen och kurser eleven ska läsa. Studieplanen revideras kontinuerligt under läsåret men minst två gånger/läsår i samband med utvecklingssamtalen. Eleven blir tilldelad en mentor som följer eleven under läsåret. Skoldagen varar mellan men individuella upplägg görs efter elevens behov.

6 Sida 6 (45) Innehåll Innehållet i den enskilde elevens utbildning styrs av elevens mål med sin utbildning och dennes förutsättningar. Skolan erbjuder kurser i karaktärsämnen från följande program: samhällsvetenskapligt program. Skolan erbjuder vid behov vissa kurser i gymnasiegemensamma ämnen. Skolan erbjuder möjlighet att studera följande grundskoleämnen svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion, geografi, biologi, idrott, bild och textilslöjd. Skolan erbjuder följande insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling: anpassad skoldag. Vi samarbetar med andra aktörer för att göra övergången till meningsfull sysselsättning efter skolan, till exempel daglig verksamhet, så smidig som möjligt (vilket kan innebära praktik). Utbildningens uppföljning Uppföljning av elevens utbildning sker genom studiesamtal med mentor samt utvecklingssamtal två gånger/läsår där vårdnadshavare bjuds in för omyndig elev. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Lundellska skolans resursenhet.

7 Sida 7 (45) Individuellt alternativ på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Plan för utbildning Behörighet Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerligare skäl, får ungdomar som fyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot på individuellt alternativ. Hemkommunen ansvarar för att elever från grundsärskolan erbjuds individuellt alternativ. Däremot behöver hemkommunen inte erbjuda sådan utbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det. Utbildningen på Uppsala yrkesgymnasium Jälla individuellt alternativ har ett särskilt anpassat stöd för elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), till exempel ADHD, ADD eller inom autismspektrum. Syftet Individuellt alternativ präglas av en hög grad av individualisering och utformas utifrån den enskilde elevens förutsättningar och behov. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen är viktig för att kunna planera och kontinuerligt följa upp elevens kunskapsutveckling. Det är i studieplanen som utbildningens innehåll ska konkretiseras och tydliggöras med utgångspunkt i elevens behov och förutsättningar. Skolans mål är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering samt att varje elev medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning utifrån sina samlade erfarenheter och kunskaper. Dessa mål är särskilt angelägna på individuellt alternativ. Struktur och upplägg Under hela sin utbildning har eleven en mentor på skolan. Mentorn kallar eleven och dennes vårdnadshavare till utvecklingssamtal där man gemensamt identifierar elevens styrkor och intressen. Grundat på detta samtal bestäms elevens individuella studieplan. Den omfattar bland annat elevens mål med sin utbildning. Innehåll Innehållet i den enskildes utbildning styrs av elevens mål med sin utbildning och dennes förutsättningar. Skolan erbjuder möjlighet att studera följande grundskoleämnen: svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

8 Sida 8 (45) Skolan erbjuder kurser eller delar av kurs i karaktärsämnen från naturbruksprogrammet. Skolan erbjuder följande insatser som är gynnsamma för elevernas kunskapsutveckling: utökat vuxenstöd anpassad skoldag nivåanpassad undervisning speciallärare alternativa lärverktyg lugn och trygg skolmiljö Uppföljning av elevens utbildning Huvudmannen har en systematisk plan för att följa upp elevernas utbildning. Uppföljning av elevens utbildning sker genom uppföljning av den individuella studieplanen samt utvecklingssamtal två gånger per läsår. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Studiebesök samt andra aktiviteter utanför skolan förekommer frekvent. Antagning till programmet Då utbildningen inom individuellt alternativ utformas för en enskild elev har skolan en antagningsprocess som bygger på behov. På så sätt kan skolan redan från början anpassa utbildningen till elevens förutsättningar och önskemål. Vid intresse tas kontakt med programmets studie- och yrkesvägledare under vårterminen. Elever som anmält intresse för individuellt alternativ kommer kontaktas av skolan för vidare intervju och kartläggning av individuella behov. Skolan lämnar antagningsbesked senast i slutet av juni.

9 Sida 9 (45) Individuellt alternativ på Uvengymnasiet Branting Plan för utbildning Behörighet Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot på individuellt alternativ. Hemkommunen ansvarar för att elever från grundsärskolan erbjuds individuellt alternativ. Däremot behöver hemkommunen inte erbjuda sådan utbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det. Syftet Syftet med individuellt alternativ är att eleverna ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller börja arbeta. Individuellt alternativ präglas av en hög grad av individualisering och utformas utifrån den enskilde elevens förutsättningar och behov. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen är viktig för att kunna planera och kontinuerligt följa upp elevens kunskapsutveckling. Det är i studieplanen som utbildningens innehåll ska konkretiseras och tydliggöras med utgångspunkt i elevens behov och förutsättningar. Skolans mål är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering samt att varje elev medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning utifrån sina samlade erfarenheter och kunskaper. Dessa mål är särskilt angelägna på individuellt alternativ. Före utbildningsstart Skolans kontakt med elever före utbildningsstart sker genom att elever som valt utbildningen i första hand kontaktas senast en vecka före skolstart, vilket sker i augusti månad. Eleverna får då information om utbildningens upplägg. I samband med denna information påbörjas arbetet med att upprätta en individuell studieplan. För elever som börjar senare under höstterminen genomförs ett särskilt introduktionsmöte med studie- och yrkesvägledare. För elever som börjar någon gång under vårterminen begränsas skolans möjligheter att under resten av läsåret erbjuda alla de ämnen, kurser och insatser som annars erbjuds elever som börjar under höstterminen.

10 Sida 10 (45) Struktur och upplägg Eleven har en mentor under hela sin utbildningstid. Mentorn kallar eleven och dennes vårdnadshavare till utvecklingssamtal alldeles i början på utbildningen. Då upprättas elevens individuella studieplan tillsammans med ansvarig studie- och yrkesvägledare. Varje månad därefter äger ett utvecklingssamtal rum, och den individuella studieplanen revideras vid behov. Vid varje samtal ägnas särskild uppmärksamhet åt att tydliggöra elevens mål med sin utbildning. Den individuella studieplanen omfattar som längst ett läsår. Oberoende av när eleven påbörjar sin utbildning upprättas den individuella studieplanen till att omfatta tiden som längst fram till läsårets slut. Finns det särskilda skäl kan en ny individuell studieplan upprättas även därefter. Utbildningens första vecka är skolförlagd. Då presenteras skolans erbjudande av utbildningens innehåll avseende grundskoleämnen, gymnasiegemensamma kurser, praktik samt andra insatser som är gynnsamma för elevens utveckling. I slutet av denna vecka äger ett utvecklingssamtal rum med eleven, dennes vårdnadshavare och elevens mentor. Då identifieras elevens styrkor och intressen. Grundat på detta samtal bestäms sedan elevens individuella studieplan. Den omfattar elevens mål med sin utbildning och dess innehåll, som kan vara både kort- och långsiktigt. Innehåll Innehållet i den enskilde elevens utbildning styrs av elevens mål med sin utbildning och dennes förutsättningar. Alla elever som har behov av det erbjuds studiehandledning på modersmålet. Skolan erbjuder möjlighet att studera följande grundskoleämnen: svenska, engelska, matematik, musik, bild, hem- och konsumentkunskap, fysik, kemi, biologi, geografi, religionskunskap, samhällskunskap och historia. Skolan erbjuder följande insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling: skilda slag av temadagar friluftsdagar studiebesök med inriktning på hälsa, arbetsliv och fritid Utbildningens uppföljning Vid det individuella utvecklingssamtalet följs elevens utbildning upp. Stor tyngd läggs då på elevens mål med sin utbildning. Det kan då bli aktuellt att eleven övergår till ett nationellt program eller till ett annat introduktionsprogram: programinriktat val eller yrkesintroduktion. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uvengymnasiet Branting.

11 Sida 11 (45) Individuellt alternativ på Uvengymnasiet S:t Olof Plan för utbildning Behörighet Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot på individuellt alternativ. Hemkommunen ansvarar för att elever från grundsärskolan erbjuds individuellt alternativ. Däremot behöver hemkommunen inte erbjuda sådan utbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det. Syftet Syftet med individuellt alternativ är att eleverna ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller börja arbeta. Individuellt alternativ präglas av en hög grad av individualisering och utformas utifrån den enskilde elevens förutsättningar och behov. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen är viktig för att kunna planera och kontinuerligt följa upp elevens kunskapsutveckling. Det är i studieplanen som utbildningens innehåll ska konkretiseras och tydliggöras med utgångspunkt i elevens behov och förutsättningar. Skolans mål är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering samt att varje elev medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning utifrån sina samlade erfarenheter och kunskaper. Dessa mål är särskilt angelägna på individuellt alternativ. Före utbildningsstart Skolans kontakt med elever före utbildningsstart sker genom att elever som valt utbildningen i första hand kontaktas senast en vecka före skolstart, vilket sker i augusti månad. Eleverna får då information om utbildningens upplägg. I samband med denna information påbörjas arbetet med att upprätta en individuell studieplan. För elever som börjar senare under höstterminen genomförs ett särskilt introduktionsmöte med studie- och yrkesvägledare. För elever som börjar någon gång under vårterminen begränsas skolans möjligheter att under resten av läsåret erbjuda alla de ämnen, kurser och insatser som annars erbjuds elever som börjar under höstterminen.

12 Sida 12 (45) Struktur och upplägg Eleven har en mentor under hela sin utbildningstid. Mentorn kallar eleven och dennes vårdnadshavare till utvecklingssamtal alldeles i början på utbildningen. Då upprättas elevens individuella studieplan tillsammans med ansvarig studie- och yrkesvägledare. Varje månad därefter äger ett utvecklingssamtal rum, och den individuella studieplanen revideras vid behov. Vid varje samtal ägnas särskild uppmärksamhet åt att tydliggöra elevens mål med sin utbildning. Den individuella studieplanen omfattar som längst två läsår. Oberoende av när eleven påbörjar sin utbildning upprättas den individuella studieplanen till att omfatta tiden fram till läsårets slut. Finns det särskilda skäl kan en ny individuell studieplan upprättas även därefter. Utbildningens första vecka är skolförlagd. Då presenteras skolans erbjudande av utbildningens innehåll avseende grundskoleämnen, gymnasiegemensamma kurser, praktik samt andra insatser som är gynnsamma för elevens utveckling. I slutet av denna vecka äger ett utvecklingssamtal rum med eleven, dennes vårdnadshavare och elevens mentor. Då identifieras elevens styrkor och intressen. Grundat på detta samtal bestäms sedan elevens individuella studieplan. Den omfattar elevens mål med sin utbildning och dess innehåll, som kan vara både kort- och långsiktigt. Innehåll Innehållet i den enskilde elevens utbildning styrs av elevens mål med sin utbildning och dennes förutsättningar. Alla elever som har behov av det erbjuds studiehandledning på modersmålet. Skolan erbjuder möjlighet att studera följande grundskoleämnen: svenska, engelska och matematik. Antalet ämnen kan utökas om eleven gör framsteg i sina studier. Skolan erbjuder följande insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling: praktik studiebesök Utbildningens uppföljning Vid det individuella utvecklingssamtalet följs elevens utbildning upp. Stor tyngd läggs då på elevens mål med sin utbildning. Det kan då bli aktuellt att eleven övergår till ett nationellt program eller till ett annat introduktionsprogram: programinriktat val eller yrkesintroduktion. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uvengymnasiet S:t Olof.

13 Sida 13 (45) Individuellt alternativ på Uvengymnasiet Villa Lugnet Plan för utbildning Behörighet Individuellt alternativ står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot på individuellt alternativ. Hemkommunen ansvarar för att elever från grundsärskolan erbjuds individuellt alternativ. Däremot behöver hemkommunen inte erbjuda sådan utbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det. Syftet Syftet med individuellt alternativ är att eleverna ska gå vidare till yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller börja arbeta. Individuellt alternativ präglas av en hög grad av individualisering och utformas utifrån den enskilde elevens förutsättningar och behov. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Den individuella studieplanen är viktig för att kunna planera och kontinuerligt följa upp elevens kunskapsutveckling. Det är i studieplanen som utbildningens innehåll ska konkretiseras och tydliggöras med utgångspunkt i elevens behov och förutsättningar. Skolans mål är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering samt att varje elev medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning utifrån sina samlade erfarenheter och kunskaper. Dessa mål är särskilt angelägna på individuellt alternativ. Före utbildningsstart Skolans kontakt med elever före utbildningsstart sker genom att elever som valt utbildningen i första hand kontaktas senast en vecka före skolstart, vilket sker i augusti månad. Eleverna får då information om utbildningens upplägg. I samband med denna information påbörjas arbetet med att upprätta en individuell studieplan. För elever som börjar senare under höstterminen genomförs ett särskilt introduktionsmöte med studie- och yrkesvägledare. För elever som börjar någon gång under vårterminen begränsas skolans möjligheter att under resten av läsåret erbjuda alla de ämnen, kurser och insatser som annars erbjuds elever som börjar under höstterminen.

14 Sida 14 (45) Struktur och upplägg Eleven har en mentor under hela sin utbildningstid. Mentorn kallar eleven och dennes vårdnadshavare till utvecklingssamtal alldeles i början på utbildningen. Då upprättas elevens individuella studieplan tillsammans med ansvarig studie- och yrkesvägledare. Varje månad därefter äger ett utvecklingssamtal rum, och den individuella studieplanen revideras vid behov. Vid varje samtal ägnas särskild uppmärksamhet åt att tydliggöra elevens mål med sin utbildning. Den individuella studieplanen omfattar som längst två läsår. Oberoende av när eleven påbörjar sin utbildning upprättas den individuella studieplanen till att omfatta tiden fram till läsårets slut. Finns det särskilda skäl kan en ny individuell studieplan upprättas även därefter. Utbildningens första vecka är skolförlagd. Då presenteras skolans erbjudande av utbildningens innehåll avseende grundskoleämnen, gymnasiegemensamma kurser, praktik samt andra insatser som är gynnsamma för elevens utveckling. I slutet av denna vecka äger ett utvecklingssamtal rum med eleven, dennes vårdnadshavare och elevens mentor. Då identifieras elevens styrkor och intressen. Grundat på detta samtal bestäms sedan elevens individuella studieplan. Den omfattar elevens mål med sin utbildning och dess innehåll, som kan vara både kort- och långsiktigt. Innehåll Innehållet i den enskilde elevens utbildning styrs av elevens mål med sin utbildning och dennes förutsättningar. Alla elever som har behov av det erbjuds studiehandledning på modersmålet. Skolan erbjuder möjlighet att studera följande grundskoleämnen: svenska, engelska, matematik, bild, hem- och konsumentkunskap, geografi, religionskunskap, samhällskunskap, historia, biologi, kemi, fysik och teknik. Skolan erbjuder följande insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling: skilda slag av temadagar friluftsdagar studiebesök med inriktning på hälsa, arbetsliv och fritid Utbildningens uppföljning Vid det individuella utvecklingssamtalet följs elevens utbildning upp. Stor tyngd läggs då på elevens mål med sin utbildning. Det kan då bli aktuellt att eleven övergår till ett nationellt program eller till ett annat introduktionsprogram: programinriktat val eller yrkesintroduktion. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uvengymnasiet Villa lugnet.

15 Sida 15 (45) Programinriktat val på Fyrisskolan och Uppsala estetiska gymnasium Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val, IM V, är öppet för ungdomar som saknar de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program, men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att de elever som har fullföljt årskurs 9 i grundskolan utan att ha uppnått behörighet till ett visst nationellt program ska kunna göra det. Struktur och upplägg Elever som går på programmet IM V läser integrerat med elever som går ett av följande nationella program; estetiska programmet, samhällsvetenskapsprogrammet eller ekonomiprogrammet. Eleverna läser alla gymnasiekurserna tillsammans med dessa elever och kan läsa ett eller ett par av följande grundskoleämnen i egen grupp: 1. engelska (ej estetiska programmet) 2. matematik (samtliga program) Innehåll Eleven erbjuds att läsa de grundskoleämnen som eleven behöver för att bli behörig till ett visst nationellt program. Uppföljning av elevens utbildning En elev som inte har uppnått utbildningens mål efter ett läsår ska få vägledning och stöd till att övergå till annat programinriktat val, yrkesintroduktion eller individuellt alternativ, eller, om synnerliga skäl föreligger, erbjudas högst ytterligare ett år på det valda programmet. Ett exempel på synnerligt skäl kan vara sjukdom som under mycket lång tid förhindrat eleven att kunna studera. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till Fyrisskolan och Uppsala estetiska gymnasium.

16 Sida 16 (45) Programinriktat val med inriktning mot barnoch fritidsprogrammet på Katedralskolan Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot barn- och fritidsprogrammet, inriktning pedagogiskt arbete. Yrkesutgångar på det nationella programmet är barnskötare och elevassistent. Skolans programfördjupningsval öppnar även upp för yrkesutgångarna personlig assistent och stöd- och service inom funktionshinderområdet. I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande. Struktur och upplägg Elever som går programmet läser integrerat med elever som går det nationella barnoch fritidsprogrammet. Eleverna läser utvalda grundskoleämnen enligt individuellt upplägg och alla gymnasiekurser i karaktärsämnen tillsammans med elever som går barn- och fritidsprogrammet. Innehåll De grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till barn- och fritidsprogrammet organiseras på ett sådant sätt att eleven senast vid läsårets slut når behörighet till nationellt yrkesprogram. De ämnen som eleven erbjuds läsa upp grundskolebetyg i är engelska, matematik, idrott- och hälsa samt något samhällsorienterande ämne. En elev som inte har godkänt betyg i matematik eller engelska från grundskolan deltar i undervisningen i detta ämne tillsammans med de elever som går programinriktat val. När eleven har nått behörighet till barn- och fritidsprogrammet och i samband med att den individuella studieplanen revideras bestäms hur undervisningen i gymnasieutbildningens motsvarande kurs (matematik eller engelska) ska organiseras.

17 Sida 17 (45) Uppföljning av elevens utbildning Eleven förväntas bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att antas till barnoch fritidsprogrammet senast vid läsårets slut. Om eleven efter den planerade tiden inte har uppnått utbildningens mål att bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs, genomförs ett uppföljande samtal med eleven och dennes vårdnadshavare. Samtalet syftar till att eleven ska föreslås övergå till yrkesintroduktion mot barn- och fritid och i och med det sätta upp nya utbildningsmål och revidera studieplanen. Det sker i slutet på första läsåret. Eleven och vårdnadshavare har även under höstterminen haft möjlighet att följa upp elevens utbildning. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Katedralskolan och den aktuella arbetsplatsen för det arbetsplatsförlagda lärandet.

18 Sida 18 (45) Programinriktat val med inriktning mot bygg- och anläggningsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program, men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot ett nationellt gymnasieprogram och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Eleven förväntas bli godkänd i det grundskoleämne som behövs för att kunna antas till ett nationellt program inom ett läsår. Antal platser Utbildningen erbjuds i mån av plats. Elever som anmält intresse för programinriktat val kommer, i mån av plats, kontaktas av skolan för samtal kring individuella behov. Skolan lämnar antagningsbesked under augusti månad och fortlöpande om plats finns. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot bygg- och anläggningsprogrammet. Struktur och upplägg Eleverna läser grundskoleämnen tillsammans med andra elever som läser programinriktat val vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla. De ämnen som eleven erbjuds läsa upp grundskolebetyg i är engelska Eleverna följer i övrigt bygg- och anläggningsprogrammets kursplan vilket innebär att eleven läser gymnasiekursen engelska 5 parallellt under första läsåret. När eleverna har nått behörighet skrivs eleven in på nationellt program och fortsätter som tidigare sin skolgång utifrån det nationella bygg- och anläggningsprogrammets kursplan.

19 Sida 19 (45) Innehåll En elev som inte har godkänt betyg i engelska från grundskolan deltar i undervisningen i detta ämne tillsammans med andra elever som går programinriktat val vid samma program eller vid andra program. Grundskoleämnet schemaläggs med 1 till 2 pass lärarledd undervisning i veckan. Eleven ger möjlighet att studera grundskoleämnet i studion utöver undervisningen, där det finns lämpliga positioner i elevens schema. Uppföljning av elevens utbildning Kontinuerligt under läsåret sker uppföljande samtal med undervisande lärare och elevhälsan med fokus på måluppfyllelsen i grundskoleämnet. Om det framkommer att eleven riskerar att inte nå målen kommer skolan erbjuda fler och andra insatser för att öka elevens chanser till att nå godkänt betyg. I och med dessa samtal sätts nya utbildningsmål och studieplanen revideras. Om eleven efter ett läsår inte har uppnått utbildningens mål med att bli godkänd i det grundskoleämne som behövs för att kunna antas till det nationella programmet föreslås eleven att övergå till annat introduktionsprogram. Det sker i slutet på första läsåret. Eleven och vårdnadshavare har även under höstterminen haft möjlighet att följa upp elevens utbildning under utvecklingssamtal med mentor. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Kontakt Studie- och yrkesvägledare vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

20 Sida 20 (45) Programinriktat val med inriktning mot fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot fordons- och transportprogrammet och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot fordons och transportprogrammet. Struktur och upplägg Eleverna på programmet erbjuds läsa upp ett av grundskoleämnena engelska eller matematik. Eleverna läser tillsammans med de elever som går det nationella programmet. Innehåll De grundskoleämnen som eleven inte är godkänd i och som behövs för att antas till ett nationellt program schemaläggs och organiseras så att eleven ges förutsättningar att senast vid läsårets slut blir behörig till ett nationellt yrkesprogram. Eleven läser alla gymnasiekurser i karaktärsämnen tillsammans med elever som går fordons- och transportprogrammet. Uppföljning av elevens utbildning Så snart som eleven blir godkänd i de grundskoleämnen som eleven behöver för att antas till ett yrkesprogram ska eleven gå över till det programmet.

21 Sida 21 (45) Eleven förväntas bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till yrkesprogram senast då andra läsåret börjar. Om eleven efter den planerade tiden inte har uppnått utbildningens mål att bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till ett yrkesprogram, genomförs ett uppföljande samtal med eleven och dennes vårdnadshavare om möjliga orsaker. Samtalet syftar till att komma fram till om eleven ska föreslås söka till programmet yrkesintroduktion. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Studiebesök samt andra aktiviteter utanför skolan förekommer. Antal platser Utbildningen erbjuds i mån av plats. Elever som anmält intresse för programinriktat val kommer, i mån av plats, kontaktas av skolan för samtal kring individuells behov. Skolan lämnar antagningsbesked under augusti månad och fortlöpande om plats finns.

22 Sida 22 (45) Programinriktat val med inriktning mot hotell- och turismprogrammet, inriktning hotell och konferens på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program, men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot hotell- och turismprogrammet och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot hotell- och turismprogrammet. Struktur och upplägg Den grupp av elever som läser programmet kommer att läsa grundskoleämnen som eleven saknar betyg i och som eleven behöver för att kunna antas till hotell- och turismprogrammet. Eleverna läser grundskoleämnen tillsammans men andra elever som läser programinriktat val. De ämnen som eleven erbjuds läsa upp grundskolebetyg i är matematik samt idrott och hälsa. Eleverna läser kurser inom hotell- och turismprogrammet tillsammans med andra elever som läser programinriktat val eller yrkesintroduktion. När eleverna har nått behörighet till ett nationellt hotell- och turismprogram bestämmer man, i samband med att den individuella studieplanen revideras, hur undervisningen i programmets kurser ska organiseras. Innehåll En elev som inte har godkänt betyg i matematik eller idrott och hälsa från grundskolan deltar i undervisningen i detta ämne tillsammans med de elever som går programinriktat individuellt val eller yrkesintroduktion. De grundskoleämnen som

23 Sida 23 (45) behövs schemaläggs och organiseras så att eleven vid läsårets slut blir behörig till ett nationellt program. Eleverna läser svenska 1/svenska som andraspråk 1, matematik 1, engelska 5, idrott och hälsa 1. Eleverna läser också besöksnäringen, service och bemötande 1, logi, konferens samt evenemang. Uppföljning av elevens utbildning Eleven förväntas bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till ett nationellt yrkesprogram efter ett läsår. Om eleven efter den planerade tiden inte har uppnått utbildningens mål att bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till ett nationellt hotell- och turismprogram, genomförs ett uppföljande samtal med eleven och dennes vårdnadshavare. Samtalet syftar till att komma fram till om eleven ska föreslås söka till programmet yrkesintroduktion. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. Studiebesök samt andra aktiviteter utanför skolan förekommer. Antal platser Utbildningen erbjuds i mån av plats. Elever som anmält intresse för programinriktat val kommer, i mån av plats, kontaktas av skolan för samtal kring individuella behov. Skolan lämnar antagningsbesked under augusti månad och fortlöpande om plats finns.

24 Sida 24 (45) Programinriktat val med inriktning mot naturbruksprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program, men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot ett nationellt gymnasieprogram och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Eleven förväntas bli godkänd i det grundskoleämne som behövs för att kunna antas till det nationella yrkesprogrammet inom ett läsår. Antal platser Utbildningen erbjuds i mån av plats. Elever som anmält intresse för programinriktat val kommer, i mån av plats, kontaktas av skolan för samtal kring individuella behov. Skolan lämnar antagningsbesked under augusti månad och fortlöpande om plats finns. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot naturbruksprogrammet. Struktur och upplägg Eleverna läser grundskoleämnen tillsammans med andra elever som läser programinriktat val vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla. De ämnen som eleven erbjuds läsa upp grundskolebetyg i är matematik Eleverna följer i övrigt naturbruksprogrammets kursplan, vilket innebär att gymnasiekursen matematik 1a läses först i årskurs 2. När eleven har nått behörighet skrivs eleven in på nationellt program och fortsätter som tidigare sin skolgång utifrån det nationella programmets kursplan.

25 Sida 25 (45) Innehåll En elev som inte har godkänt betyg i matematik från grundskolan deltar i undervisningen i detta ämne tillsammans med andra elever som går programinriktat val vid samma program. Grundskoleämnet schemaläggs med 1 till 2 pass lärarledd undervisning i veckan. Eleven ger möjlighet att studera grundskoleämnet i studion utöver undervisningen, där det finns lämpliga positioner i elevens schema. Uppföljning av elevens utbildning Kontinuerligt under läsåret sker uppföljande samtal med undervisande lärare och elevhälsan med fokus på måluppfyllelsen i grundskoleämnet. Om det framkommer att eleven riskerar att inte nå målen kommer skolan erbjuda fler och andra insatser för att öka elevens chanser till att nå godkänt betyg. I och med dessa samtal sätts nya utbildningsmål och studieplanen revideras. Om eleven efter ett läsår inte har uppnått utbildningens mål med att bli godkänd i det grundskoleämne som behövs för att kunna antas till det nationella programmet föreslås eleven att övergå till annat introduktionsprogram. Det sker i slutet på första läsåret. Eleven och vårdnadshavare har även under höstterminen haft möjlighet att följa upp elevens utbildning under utvecklingssamtal med mentor. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Kontakt Studie- och yrkesvägledare vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

26 Sida 26 (45) Programinriktat val med inriktning mot restaurang- och livsmedelsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby Plan för utbildning Behörighet Programinriktat individuellt val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot ett nationellt restaurang- och livsmedelsprogram och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot restaurang- och livsmedelsprogrammet. Struktur och upplägg Den grupp av elever som läser programmet kommer att läsa de grundskoleämnen som eleven saknar betyg i och som eleven behöver för att kunna antas till restaurang- och livsmedelsprogrammet. Eleverna läser tillsamman med andra elever som läser programinriktat val. De ämnen som eleven erbjuds läsa upp grundskolebetyg i är engelska, matematik samt idrott och hälsa. Eleverna läser kurser inom restaurang- och livsmedelsprogrammet tillsammans med andra elever som läser programinriktat val eller yrkesintroduktion. När eleverna har nått behörighet till ett nationellt restaurang- och livsmedelsprogram bestämmer man, i samband med att den individuella studieplanen revideras, hur undervisningen i programmets kurser ska organiseras. Innehåll En elev som inte har godkänt betyg i engelska eller idrott och hälsa från grundskolan deltar i undervisningen i detta ämne tillsammans med de elever som går programinriktat individuellt val eller yrkesintroduktion. De grundskoleämnen som

27 Sida 27 (45) behövs schemaläggs och organiseras så att eleven vid läsårets slut blir behörig till ett nationellt program. Eleverna läser svenska 1/svenska som andraspråk 1, matematik 1, engelska på grundläggande nivå/engelska 5, idrott och hälsa på grundläggande nivå/idrott och hälsa 1. Eleverna läser också hygien, livsmedels- och näringskunskap 1, branschkunskap inom restaurang och livsmedel samt service och bemötande 1 Uppföljning av elevens utbildning Eleven förväntas bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till ett nationellt yrkesprogram efter ett läsår. Om eleven efter den planerade tiden inte har uppnått utbildningens mål att bli godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna antas till ett nationellt Restaurang- och livsmedelsprogram, genomförs ett uppföljande samtal med eleven och dennes vårdnadshavare. Samtalet syftar till att komma fram till om eleven ska föreslås söka till programmet yrkesintroduktion. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. Studiebesök samt andra aktiviteter utanför skolan förekommer. Antal platser Utbildningen erbjuds i mån av plats. Elever som anmält intresse för programinriktat val kommer, i mån av plats, kontaktas av skolan för samtal kring individuella behov. Skolan lämnar antagningsbesked under augusti månad och fortlöpande om plats finns.

28 Sida 28 (45) Programinriktat val med inriktning mot VVS- och fastighetsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Plan för utbildning Behörighet Programinriktat val riktar sig till ungdomar som inte har alla de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program, men från grundskolan har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk och i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. Syftet Syftet med programinriktat val är att eleverna ska få en utbildning som är inriktad mot ett nationellt gymnasieprogram och att de så snart som möjligt ska kunna antas till det programmet. Eleven förväntas bli godkänd i det grundskoleämne som behövs för att kunna antas till det nationella programmet inom ett läsår. Antal platser Utbildningen erbjuds i mån av plats. Elever som anmält intresse för programinriktat val kommer, i mån av plats, kontaktas av skolan för samtal kring individuella behov. Skolan lämnar antagningsbesked under augusti månad och fortlöpande om plats finns. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot VVS- och fastighetsprogrammet. Struktur och upplägg Eleverna läser grundskoleämnen tillsammans med andra elever som läser programinriktat val vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla. De ämnen som eleven erbjuds läsa upp grundskolebetyg i är engelska Eleverna följer i övrigt VVS- och fastighetsprogrammets kursplan vilket innebär att eleven läser gymnasiekursen engelska 5 parallellt under första läsåret. När eleverna har nått behörighet skrivs eleven in på nationellt program och fortsätter som tidigare sin skolgång utifrån det nationella programmets kursplan.

29 Sida 29 (45) Innehåll En elev som inte har godkänt betyg i engelska från grundskolan deltar i undervisningen i detta ämne tillsammans med andra elever som går programinriktat val vid samma program och vid andra program. Grundskoleämnet schemaläggs med 1 till 2 pass lärarledd undervisning i veckan. Eleven ger möjlighet att studera grundskoleämnet i studion utöver undervisningen där det finns lämpliga positioner i elevens schema. Uppföljning av elevens utbildning Kontinuerligt under läsåret sker uppföljande samtal med undervisande lärare och elevhälsan med fokus på måluppfyllelsen i grundskoleämnet. Om det framkommer att eleven riskerar att inte nå målen kommer skolan erbjuda fler och andra insatser för att öka elevens chanser till att nå godkänt betyg. I och med dessa samtal sätts nya utbildningsmål och studieplanen revideras. Om eleven efter ett läsår inte har uppnått utbildningens mål med att bli godkänd i det grundskoleämne som behövs för att kunna antas till det nationella programmet föreslås eleven att övergå till annat introduktionsprogram. Det sker i slutet på första läsåret. Eleven och vårdnadshavare har även under höstterminen haft möjlighet att följa upp elevens utbildning under utvecklingssamtal med mentor. Platsen för utbildningen Utbildningen förläggs till gymnasieskolan Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Kontakt Studie- och yrkesvägledare vid Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

30 Sida 30 (45) Yrkesintroduktion mot fordonsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla Plan för utbildning Behörighet Yrkesintroduktion står öppet för ungdomar som inte har de godkända betyg som krävs för att vara behöriga till ett yrkesprogram. Men om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl, får ungdomar som uppfyller behörighetskraven för ett yrkesprogram tas emot till yrkesintroduktion. Hemkommunen ansvarar för att elever från grundsärskolan erbjuds yrkesintroduktion. Däremot behöver hemkommunen inte erbjuda sådan utbildning om det med hänsyn till elevens bästa finns synnerliga skäl att inte göra det. Syftet Syftet med yrkesintroduktion är att eleverna ska få en yrkesinriktad utbildning som gör det möjligt för dem att etablera sig på arbetsmarknaden. För varje elev ska det upprättas en individuell studieplan. Det är viktigt att den enskilda elevens syfte med yrkesintroduktion klart framgår av den individuella studieplanen. Även andra insatser som är gynnsamma för elevers kunskapsutveckling kan ingå i utbildningen. Yrkesintroduktion med inriktning mot fordon riktar sig till de elever som förväntas läsa hela sin gymnasieutbildning på yrkesintroduktion. Det är viktigt att den enskilda elevens syfte med yrkesintroduktion klart framgår av den individuella studieplanen. Arbetslivets behov Det finns i dagsläget ett stort behov efter utbildad personal inom fordonsbranschen. Utbildningen ger eleverna en möjlighet att få en introduktion inom fordonsbranschen. Utbildningen utformas efter den lokala arbetsmarknadens behov. Svenska språket Eleverna ska ha läst svenska/svenska som andraspråk och vara nära ett godkänt betyg i åk 9, eller ha ett godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk åk 9. Utbildningens inriktning Utbildningen är inriktad mot att kunna arbeta med hjul, rekonditionering, bilglas eller enklare servicearbete.

Plan för utbildning gällande:

Plan för utbildning gällande: Mall avseende Plan för utbildning utdelad i samband med seminarium vid Skolriksdagen, SKL, den 6 maj 2019. /Bengt Weidow Plan för utbildning gällande: Programinriktat val Programinriktat val riktar sig

Läs mer

Plan för samtliga introduktionsprogram(im)

Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Plan för samtliga introduktionsprogram(im) Huvudmannens plan för utbildningen Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Informationen i gymnasieförordningen om vad utbildningarna

Läs mer

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden

Plan för introduktionsprogrammen. Mölndals stad Utbildningsnämnden Plan för introduktionsprogrammen Mölndals stad Utbildningsnämnden Introduktionsprogram (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan

Läs mer

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program

Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 1 (8) DNR 2019/912 ÄRENDE 7 BILAGA 1 PLAN PLAN Utbildningsplan läsåret 19/20 för gymnasieskolans individuella program Enligt skollagens 17 kap. 7 ska introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Datum: Diarienummer: 2019-05-15 UBN-2019-4355 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Cecilia Fernvall Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2019/2020 Förslag till beslut

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 18/19 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 6 september 2018 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram

PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram PLAN FÖR UTBILDNINGAR PÅ Introduktionsprogram Publikationen finns att ladda ner som kostnadsfri PDF från Skolverkets webbplats: skolverket.se/publikationer ISBN: 978-91-7559-291-6 Grafisk produktion och

Läs mer

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram

Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Plan för utbildningar på Introduktionsprogram Mönsteråsgymnasiet Beslutat av Barn- och utbildningsnämnden: 180411 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1 Plan för utbildning... 1 1.2 Organisation... 1 1.3 Vidare

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2018-06-01 Diarienummer UBN-2018-3506 Utbildningsnämnden Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram 2018/2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

INTRODUKTIONSPROGRAM 18/19

INTRODUKTIONSPROGRAM 18/19 INTRODUKTIONSPROGRAM 18/19 Innehållsförteckning Sid 2 3 Sid 4 6 Programinriktat individuellt val med inriktning mot fordon och transport Yrkesintroduktion fordon med inriktning däck eller fordonsvård och

Läs mer

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17

Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 Plan för utbildning Introduktionsprogrammen läsåret 16/17 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 160908 Innehåll Plan för introduktionsprogrammen... 4 Introduktionsprogram (IM)... 4 Behörighetskrav till de nationella

Läs mer

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret

Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret Plan för Introduktionsprogram Dahlstiernska Gymnasiet Läsåret 2017-2018 Introduktionsprogrammen, förkortat IM,vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun. Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet Dokumentansvarig: Rektor Fridegårdsgymnasiet Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden ( 107/2017) Utbildningsplan för introduktionsprogrammen i Håbo kommun Barn- och utbildningsnämnden Fridegårdsgymnasiet

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18

Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 1 (9) Jämförelse mellan elevernas gymnasieval och var de studerade 2017/18 I denna promemoria jämförs vilka program eleverna sökte i första hand och vad de sedan läste i gymnasieskolan läsåret 2017/18.

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-03 1 (2) Kommunstyrelsen Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 Förslag till beslut Förslaget på Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram antas. Sammanfattning

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen

Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Fernvall Cecilia Datum 2017-09-12 Diarienummer UBN-2017-4004 Utbildningsnämnden Plan för utbildningen på introduktionsprogrammen Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM

UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM UTBILDNINGSPLAN för INTRODUKTIONSPROGRAM på DAHLANDER KUNSKAPSCENTRUM Grunder Gymnasieskolan har fem introduktionsprogram för ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program (Skollagens 17 kap).

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan Juridisk vägledning Reviderad december 2013 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Fem introduktionsprogram finns för elever som är obehöriga till de nationella programmen i gymnasieskolan. Introduktionsprogrammen

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 2013-03-21 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2012/13 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand baseras dels på den slutliga antagningen bland samtliga

Läs mer

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare.

Introduktionsprogrammen. Håbo kommun. Antaget av. Barn- och utbildningsnämnden. Antaget Giltighetstid. Tills vidare. PLAN FÖR Introduktionsprogrammen i Håbo kommun Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2019-03-27 33 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Verksamhetschef Gymnasium Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE)

Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Utbildningsplan Preparandutbildning (IMPRE) Målgrupp: Elever som är studiemotiverade och har en klar ambition att nå behörighet till ett nationellt program. Syfte: Syftet med utbildningen är att snabbt

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret Gymnasienämnden 2019-04-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasieskolan GN/2019:70 Karin Holmberg Lundin, 016-710 52 31 1 (5) Gymnasienämnden Utbildningsplaner för Introduktionsprogrammen läsåret

Läs mer

Ett väl underbyggt val!

Ett väl underbyggt val! Ett väl underbyggt val! Börja med... Vad är jag intresserad av? (egenskaper, förmågor) Vad är jag bra på? (styrkor) Vad verkar roligt? Vilken utbildning kan jag få bra betyg på? Alternativ/möjligheter

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning.

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Gymnasieval Gymnasieutbildning Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Till gymnasieutbildningen räknas gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Gymnasieskolan

Läs mer

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow

Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015. Bengt Weidow Skolverkets tankar om introduktionsprogrammen - Lund 16 juni 2015 Bengt Weidow Agenda Elever på programmen Planen för utbildningen Den individuella studieplanen Preparandutbildning Programinriktad individuellt

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

Plan för utbildning -

Plan för utbildning - Barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 2018-06-28 Dnr 2018/392-612 Barn- och utbildningsnämnden Plan för utbildning - Introduktionsprogrammen Västerviks Gymnasium Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Gymnasiet nästa - Information om kommande gymnasieval och studier

Gymnasiet nästa - Information om kommande gymnasieval och studier Gymnasiet nästa - Information om kommande gymnasieval och studier Det finns 2 olika typer av gymnasieprogram Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig

Läs mer

Plan för utbildningar på introduktionsprogram

Plan för utbildningar på introduktionsprogram Plan för utbildningar på introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen i Gävle skall anta en plan för utbildningen i enlighet med Skollagen 17 kap 7. Planen

Läs mer

Introduktionsprogrammen

Introduktionsprogrammen är för dig som är mellan 16 och 20 år och inte är behörig för ett nationellt program på gymnasiet. Studieplanen innehåller även aktiviteter som stärker dig i din personliga utveckling. Det finns fem inriktningar

Läs mer

Allmän Information om Gymnasievalet. annika.lind@kunskapsskolan.se

Allmän Information om Gymnasievalet. annika.lind@kunskapsskolan.se Allmän Information om Gymnasievalet annika.lind@kunskapsskolan.se Fritt sök Skåne samt Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborgs kommuner i Blekinge har ett gemensamt samverkansavtal om Fritt sök.

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 Analysavdelningen Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Dnr: 2017:557 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 Skolverket 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram inför läsåret 2018/19, samt andelen som var behöriga respektive

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Kristina.lof@stockholm.se 1 GYMNASIEINFORMATION 2016-2017 Studie-och yrkesvägledning i årskurs 9 Gymnasieprogrammen Specialvarianter Betyg, meritvärde och urval

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Plan för introduktionsprogram 2019/2020

Plan för introduktionsprogram 2019/2020 Plan för introduktionsprogram 2019/2020 Bakgrund Utbildningen på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan ska följa en plan som beslutas av huvudmannen. Planen bör utgå ifrån de lokala förutsättningarna

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun

Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2016-01-25, rev. 2016-02-17 Dnr Kon 2016/29 Förslag till plan för utbildning inom Introduktionsprogram i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensnämnden fastställer Plan för

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Vem är jag? Fredrika Svensson. Kommer ifrån Vellinge (Skåne) 24 år. Utbildad barnskötare, tennistränare och studie- och yrkesvägledare

Vem är jag? Fredrika Svensson. Kommer ifrån Vellinge (Skåne) 24 år. Utbildad barnskötare, tennistränare och studie- och yrkesvägledare GYMNASIEINFORMATION Vem är jag? Fredrika Svensson Kommer ifrån Vellinge (Skåne) 24 år Utbildad barnskötare, tennistränare och studie- och yrkesvägledare Arbetar på Fagrabäck samt NOT på Teknikum Samtal

Läs mer

Grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet.

Grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet. 1 (5) Grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogrammen Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet. Det kan de göra genom att välja kurser inom ramen för

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018 Välkommen till information inför gymnasievalet 2018 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017 Välkommen till information inför gymnasievalet 2017 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan Det finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst? Att välja

Läs mer

Välkomna till information om gymnasievalet

Välkomna till information om gymnasievalet SIDAN 1 Välkomna till information om gymnasievalet Måna Barsch Studie- och yrkesvägledare 508 15 613 eller 076-12 15 613 mana.barsch@stockholm.se Program för informationen Ny gymnasieskola HT 2011 Yrkesprogram

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

Gymnasievalet 2015. Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00. anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu. telefon: 073-655 11 74

Gymnasievalet 2015. Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00. anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu. telefon: 073-655 11 74 Gymnasievalet Läsåret 2014-2015 2015 Anne Slotte, studievägledare Arbetsdag: fredagar 9.00 16.00 anne.slotte@sverigefinskaskolan.eu telefon: 073-655 11 74 Betygsvärde A 20 poäng B 17.5 poäng C 15 poäng

Läs mer

programväljaren.se 1

programväljaren.se 1 programväljaren.se 1 Gymnasiskolans mål är att eleverna: Tar en gymnasieexamen Är väl förberedda för arbete/vidare studier Tar ansvar och blir goda samhällsmedborgare Har en beredskap för livslångt lärande

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Innehåll... 0 Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Lärarkonferens om Gy2011

Lärarkonferens om Gy2011 Lärarkonferens om Gy2011 Program 09.30 11.30 inklusive paus Inledning och bakgrund Skollagen Studievägar och programstrukturer Examensmål och ämnesplaner 11.30 13.00 Lunch 13.00 16.00 Programseminarier

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

Uppföljning introduktionsprogrammen

Uppföljning introduktionsprogrammen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 2013-01-23 1 (9) Diarienr: 2013 GAN 0067 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning introduktionsprogrammen Förslag till beslut 1. Godkänna

Läs mer

Bilder från fotofinnaren.se

Bilder från fotofinnaren.se Bilder från fotofinnaren.se Läroplanen inför gymnasievalet: Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den

Läs mer

ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM

ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM ATT SÖKA GYMNASIEPROGRAM Ansökan till årskurs 1 läsåret 2018/2019 Information till sökande som är folkbokförda i Örebro län Att söka till gymnasiet Du som är folkbokförd i Örebro län ska göra din ansökan

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2016

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2016 Välkommen till information inför gymnasievalet 2016 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Sökande till gymnasieskolan En jämförelse mellan ansökningar i februari och juli

Sökande till gymnasieskolan En jämförelse mellan ansökningar i februari och juli Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Sökande till gymnasieskolan 2015 - En jämförelse mellan ansökningar i februari och juli s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2011 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2011 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2011 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program.

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program. Gymnasieinformation Gymnasieskolan GY11: Programmen är uppdelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program. På yrkesprogrammen utbildar man sig mot ett yrke eller yrkesområde. På de högskoleförberedande

Läs mer