LAGEN OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (2018:2088) Rökfria miljöer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LAGEN OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (2018:2088) Rökfria miljöer"

Transkript

1 LAGEN OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (2018:2088) Rökfria miljöer

2 Lagens syfte, repetition från dag 1 1 Denna lag syftar till att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och liknande produkter samt med exponering för rök från tobak och utsläpp från liknande produkter

3 6 kap. Rökfria miljöer 1 Med rökning avses vid tillämpningen av bestämmelserna i detta kapitel 1. rökning av tobak, 2. inhalering efter förångning eller annan upphettning av tobak, 3. användning av elektroniska cigaretter, 4. rökning av örtprodukter för rökning, och 5. användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.

4 6 kap. Rökfria miljöer 6 kap, 1, pkt 2 inhalering efter förångning eller annan upphettning av tobak Heat not burn

5 2 Rökning är förbjuden 1. i lokaler avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem, 2. i lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvård, 3. i lokaler som är avsedda för gemensamt bruk i bostäder och inrättningar med särskild service eller vård, 4. på färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus, 5. i restauranger och på andra serveringsställen, (undantaget för uteservering borttaget) 6. i andra lokaler än sådana som avses i 1-5 när en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning som avses i 2 kap. 1-3 ordningslagen (1993:1617) anordnas och i lokaler som är avsedda att användas av den som deltar i sammankomsten eller tillställningen, 7. i andra lokaler än sådana som avses i 1-6 om allmänheten har tillträde till lokalerna, 8. på inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning, 9. på lekplatser som allmänheten har tillträde till, och 10. vid entréer till sådana lokaler och andra utrymmen som avses i 1-7 som allmänheten har tillträde till.

6 Tillsynsansvaret Kommunens tillsynsansvar för rökfria miljöer framgår av 7 kap 3 p 4 LTLP Med den nya lagen utökas kommunens tillsynsansvar. Se vidare prop. s 127f Tillsynen ska liksom tidigare utövas genom bland annat inspektioner. Lagen ställer inga närmare krav på hur tillsynen ska utövas. Tillsynsansvaret skall skiljas från ansvaret att upprätthålla rökförbudet. Kommunens tillsynsfunktion har inte ansvar för att upprätthålla rökförbudet i en rökfri miljö utan endast att kontrollera att den ansvarige uppfyller sina skyldigheter i detta avseende. Se vidare prop. s 163 och 164.

7 Ansvar för att upprätthålla rökförbudet 6 kap 8 LTLP Den som i egenskap av ägare eller på annan grund disponerar över en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus som omfattas av någon av bestämmelserna i 6 kap. 2 p 1-9 eller 6 kap. 3 ansvarar för att bestämmelserna följs. För områden som omfattas av 6 kap. 2 p 10 ansvarar istället den som i egenskap av ägare eller på annan grund disponerar över lokalen eller utrymmet innanför entrén. Vem är ansvarig: Bedömning får göras i det enskilda fallet. Kommunen kan behöva utreda saken inom ramen för sin tillsyn. Utgångspunkten är att ansvaret ligger hos den som har praktisk möjlighet att upprätthålla detta ansvar, prop. s 98. Ex Kommun, bussbolag, fastighetsägare, verksamhetsutövare. Observera att det finns risk för konflikter mellan förvaltningar i kommunen.

8 Upprätthålla rökförbudet? 6 kap 9 LTLP. Den som är ansvarig enligt 8 ska genom skyltning tydligt informera om rökförbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser. Om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denne avvisas. Tydlig skyltning Ta bort befintliga askkoppar Ta bort markerade områden där rökning tidigare var tillåten Övervaka att reglerna följs samt ingripa med information och tillsägelse (prop 1992/93:185 s 56) Kraven på den som ansvarar för att rökförbudet upprätthålls i sådana rökfria utomhusmiljöer där det inte tydligt går att avgränsa det rökfria området kan inte vara alltför höga. Ex bör man inte meddela tillsynsbeslut för att det inte exakt framgår var rökning är förbjuden. Prop. s 206

9 2 4. På färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus. Varför och var? Syftet är att alla ska kunna nyttja kollektivtrafiken utan att besväras av rökning. Rökförbudet gäller i anslutning till avoch påstigning, t.ex. busshållplatser, perronger och taxizoner, men även biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområden. Det får accepteras att rökförbudet yttre gränser i vissa fall kommer att vara något oskarpa. (s 95)

10 6 kap. 2 p4. på färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus Utomhusområden i anslutning till av- och påstigning, t.ex. Busshållplatser, perronger och taxizoner. Andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, t.ex. biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområden Det får accepteras att rökförbudets yttre gränser kan vara något oskarpa. Rökförbudet ska tydligt kommuniceras I Ordningslagen finns förbud mot att röka tobak inom ett trafikföretags område som är beläget inomhus eller under jord och på andra färdmedel än som ingår i taxitrafik. Syftet med rökförbudet enligt ordningslagen är ordning och säkerhet och kommer att finnas kvar. Rökförbudet enligt p 4 avser platser där resenärer vistas. Andra områden och lokaler, så som lokstallar och bussgarage ligger under tobakslagens regler om rökfri arbetsmiljö 6 kap 10 LTLP.

11 Ansvaret för upprätthållande av rökförbud enl. 6 kap. 4 p 4 Ansvaret ligger hos den som ansvarar för trafiken eller lokalen, exempelvis X-trafik, Destination Gotland, SL, Svedavia. Det kan inom ramen för tillsynen komma att behöva utredas vem som är ansvarig. Obs, utrymmen avsedda för kollektivtrafik utomhus (ex busshållplats) sannolikt hamnar under kommunens ansvar, se prop. s 98.

12 2 4. På färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus. BIKUPA Propen nämner taxizoner men vem är ansvarig där? Och när det gäller tågperronger där flera företag trafikerar, vem är ansvarig där? SJ? På vilket sätt kan tillsyn genomföras på dessa områden? Vad ska kommunerna tänka på? Vad kan vi göra för att hjälpa till, både tobakshandläggare och Länsstyrelse? Behövs förtydligande från Folkhälsomyndigheten?

13 2 4. På färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus. Varför och var? Syftet är att alla ska kunna nyttja kollektivtrafiken utan att besväras av rökning. Vad ska kommunen tänka på? Inventera alla utrymmen, både inomoch utomhus, som omfattas av bestämmelsen Rökförbudet gäller i anslutning till avoch påstigning, t.ex. busshållplatser, perronger och taxizoner, men även biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområden. Inventerar vem/vilka som ansvarar för respektive område Informera innevånarna i kommunen Det får accepteras att rökförbudet yttre gränser i vissa fall kommer att vara något oskarpa. (s 95)

14 2 5. I restauranger och på andra serveringsställen Undantaget för uteserveringar tas bort. Det är inte möjligt att ha avsatta områden för rökning på en uteservering Varför och var? samtliga serveringsmiljöer görs rökfria för att ytterligare minska den passiva rökningen. (s 92) Någon möjlighet att inrätta särskilda rökområden på uteserveringar föreslås inte. Det finns inget undantag för rökning utomhus. Möjligheten till rökrum inomhus kvarstår (s 93)

15 6 kap. 2 p5. I restauranger och på andra serveringsställen Medför att vattenpipscaféer försvinner eller måste ha ett rökrum inomhus. En uteplats som inte är servering och inte ihop med entrén? Ansvarig är restaurangägaren Kommunen bör informera de verksamhetsutövare som har uteservering

16 2 5. I restauranger och på andra serveringsställen BIKUPA Vad ser ni för möjliga problem och effekter av att uteserveringarna tas bort? Vad ska kommunerna tänka på? På vilket sätt kan tillsyn genomföras på dessa områden? Vad kan vi göra för att hjälpa till, både tobakshandläggare och Länsstyrelse? Behövs förtydligande från Folkhälsomyndigheten?

17 2 5. I restauranger och på andra serveringsställen Varför och var? samtliga serveringsmiljöer görs rökfria för att ytterligare minska den passiva rökningen. (s 92) Någon möjlighet att inrätta särskilda rökområden på uteserveringar föreslås inte. Det finns inget undantag för rökning utomhus. Möjligheten till rökrum inomhus kvarstår (s 93) Vad ska kommunen tänka på? Informera samtliga ägare som bedriver servering utomhus. Inventering av vilka serveringsställen det finns i kommunen - Ta reda på vem på kommunen som vet vilka alla serveringsställen är och har kontakt med dem? Informera invånarna i kommunen.

18 2 8. på inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning Varför och var? Definitionen förefaller överensstämma väl med vad som i vardagligt tal ofta benämns som arena eller stadion, dvs. utomhusanläggningar huvudsakligen avsedda för olika idrotts- och nöjesarrangemang. Genom att uppställa ett krav på att idrottsplatsen ska vara inhägnad knyts förbudet till tydligt avgränsade geografiska platser. (s 96)

19 2 8. på inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning BIKUPA Finns det några gråzoner när det gäller platser för idrottsutövning? Travbana? På vilket sätt kan tillsyn genomföras på dessa områden? Vad ska kommunerna tänka på? Vad kan vi göra för att hjälpa till, både tobakshandläggare och Länsstyrelse? Behövs förtydligande från Folkhälsomyndigheten?

20 2 8. på inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning Varför och var? Definitionen förefaller överensstämma väl med vad som i vardagligt tal ofta benämns som arena eller stadion, dvs. utomhusanläggningar huvudsakligen avsedda för olika idrotts- och nöjesarrangemang. Vad ska kommunen tänka på? Inventering av vilka inhägnade platserna är i respektive kommun, samt vem/vilka som ansvarar för vilka. Privat eller kommunal? Genom att uppställa ett krav på att idrottsplatsen ska vara inhägnad knyts förbudet till tydligt avgränsade geografiska platser. (s 96)

21 2 9. på lekplatser som allmänheten har tillträde till Varför och var? När det gäller lekplatser så anser regeringen att det är en viktig plats att göra rökfri eftersom sådana platser är avsedda för barn. Begreppet lekplats förefaller närmast syfta på ett för lek avsett och iordninggjort område med lekredskap, t. ex. gungor och rutschkanor. (s 97)

22 6 kap 2 p9. på lekplatser som allmänheten har tillträde till Definition finns ibland annat 8 kap 15 plan- och bygglagen (2010:900) ett för lek avsett och iordninggjort område med lekredskap, t.ex. gungor och rutschkanor. Där föreskrivs vissa krav på utformning och underhåll av lekplatser och fasta anordningar på lekplatser. En plats som är inrättad för barns lek måste kunna användas av barn utan att de riskerar att besväras av t.ex. tobaksrök eller på annat sätt uppfatta att någon röker. Ansvarig är den som äger och i övrigt ansvarar för lekplatsen. Viss avgränsningsproblematik kan förekomma Ansvar kommer ofta ligga hos annan nämnd i kommunen

23 2 9. på lekplatser som allmänheten har tillträde till BIKUPA Finns det svårigheter kring rökfria lekplatser? På vilket sätt kan tillsyn genomföras på dessa områden? Vad ska kommunerna tänka på? Vad kan vi göra för att hjälpa till, både tobakshandläggare och Länsstyrelse? Behövs förtydligande från Folkhälsomyndigheten?

24 2 9. på lekplatser som allmänheten har tillträde till Varför och var? När det gäller lekplatser så anser regeringen att det är en viktig plats att göra rökfri eftersom sådana platser är avsedda för barn. Begreppet lekplats förefaller närmast syfta på ett för lek avsett och iordninggjort område med lekredskap, t. ex. gungor och rutschkanor. (s 97) Vad ska kommunen tänka på? Inventering; vilka är lekplatserna? Vilken nämnd ansvarar för lekplatserna? Finns det fler som inte kommunen ansvarar för, men som allmänheten har tillträde till?

25 2 10. vid entréer till sådana lokaler och andra utrymmen som avses i 1-7 som allmänheten har tillträde till Varför och var? Det saknas betydelse om det är ett offentligt organ eller en person, fysisk eller juridisk, som disponerar eller äger lokalen. Ett förbud mot rökning vid entréer till lokaler och utrymmen ökar tillgängligheten och kan också bidra till att avnormalisera rökning. Kommunen får vid sin tillsyn i varje enskilt fall bedöma hur långt det rökfria området vid en entré sträcker sig och ha en kommunikation kring detta med den som ansvarar för att upprätthålla rökförbudet. (s 94-95)

26 6 kap. 2 p10. vid entréer till sådana lokaler och andra utrymmen som avses i 1-7 som allmänheten har tillträde till Kommunen ska i sin tillsyn i varje enskilt fall bedöma hur långt det rökfria området vid en entré sträcker sig och ha en kommunikation med den som ansvarar för att upprätthålla rökförbudet. Syftet är att skydda barn och andra känsliga personer. Det ska vara möjligt för t.ex. allergiker att ta sig in och ut ur en lokal/utrymme där det råder rökförbud utan att exponeras för tobaksrök eller liknande. Svårt med ansvarsfrågan eftersom det inte alltid är samma som disponerar lokalen som har rådighet över området runt entrén. Regeringen anser att det är godtagbart att ålägga den som äger eller på annan grund disponerar över en rökfri lokal ansvarar för att upprätthålla rökförbudet vid entrén, oavsett om någon annan äger eller disponerar området utanför entrén. Om utrymmet närmast innanför entrén inte angränsar till en lokal eller utrymme för vilken ansvar kan framställas, ska ansvaret ligga på den som äger eller på annat sätt disponerar över byggnaden. För en entré till exempelvis ett köpcentrum eller kontorskomplex torde ansvaret normalt ligga på fastighetsägaren.

27 2 10. vid entréer till sådana lokaler och andra utrymmen som avses i 1-7 som allmänheten har tillträde till BIKUPA Vilka entréer har inte allmänheten till? Hur skaffar sig kommunen överblick över entréer? Finns hur många som helst.. På vilket sätt kan tillsyn genomföras på dessa områden? Vad ska kommunerna tänka på? Vad kan vi göra för att hjälpa till, både tobakshandläggare och Länsstyrelse? Behövs förtydligande från Folkhälsomyndigheten?

28 2 10. vid entréer till sådana lokaler och andra utrymmen som avses i 1-7 som allmänheten har tillträde till Varför och var? Det saknas betydelse om det är ett offentligt organ eller en person, fysisk eller juridisk, som disponerar eller äger lokalen. Ett förbud mot rökning vid entréer till lokaler och utrymmen ökar tillgängligheten och kan också bidra till att avnormalisera rökning. Kommunen får vid sin tillsyn i varje enskilt fall bedöma hur långt det rökfria området vid en entré sträcker sig och ha en kommunikation kring detta med den som ansvarar för att upprätthålla rökförbudet. (s 94-95) Vad ska kommunen tänka på? Inventering av vilka alla miljöerna är. Ta reda på vem som har koll på vilka entréer det finns. Samverkan med företagarförening? Affärer, serveringar, idrottshallar

29 Förberedelser för kommunen

30 Reglemente Vissa redaktionella ändringar kan behöva göras inför LTLPs ikraftträdande. Vilken nämnd kommer ha tillsyn över rökfria miljöer. Obs, det kan ta tid att ändra reglementet eftersom många instanser kan komma att bli involverade. Kontrollera redan nu hur ni arbetar i er kommun.

31 Delegation Den nya lagen medför att kommuner behöver se över sina delegationsordningar och göra en ny delegationsordning utifrån den nya lagen.

32 Delegation forts. Beslut att meddela sanktioner enligt 7 kap. 3, 9, 12 och 15

33 7 kap. 3 p. 4 Kommunen utövar tillsyn över att denna lag och anslutande föreskrifter följs när det gäller 4. Rökfria miljöer som avses i 6 kap. 2 och som inte är upplåtna enbart för personal samt lokaler som avses i 6 kap. 3.

34 7 kap. 9 Tobaksvaror och örtprodukter för rökning En tillsynsmyndighet som anges i 2-7 får i sin tillsynsverksamhet meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att denna lag och anslutande föreskrifter ska följas. I beslut om föreläggande eller förbud får tillsynsmyndigheten sätta ut vite. Vitet får inte omvandlas till fängelse.

35 7 kap. 12 Elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare En tillsynsmyndighet som anges i 3-7 får i sin tillsynsverksamhet meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att bestämmelserna i denna lag och anslutande föreskrifter ska följas.

36 7 kap. 15 Beslut om föreläggande eller förbud enligt 12 och 14 får förenas med vite. Vitet får inte omvandlas till fängelse.

37 Avgifter Kommunen får inte ta ut avgift för tillsyn av rökfria miljöer enligt LTLP

38 Personal/resurs Ökad resursåtgång rökfria miljöer. Utökning av de rökfria miljöerna kommer kräva större resurser. Tillsynen är mer omfattande och troligtvis gäller detta även efterfrågan på information från kommunen. I de nämnder som kommer ha ansvar för rökförbudets efterlevnad finns risk att detta kan ta resurser i anspråk. Se även under rubriken konsekvenser i prop. s156ff

39 Information Sprid kunskap i organisationen, informera chefer, nämnder och eventuellt andra berörda i kommunen Informera restauranger med uteservering. Informera på och uppdatera kommunens hemsida. Var beredda på en stor efterfrågan på information när ikraftträdandet närmar sig. (5 kap. 11 LTLP, Kommunen ska tillhandahålla information om vad som gäller enligt denna lag och anslutande föreskrifter.)

40 Förberedelser rökfria miljöer Följ utvecklingen, FoHM, Länsstyrelsen, nyhetsbrev etc Arbeta med informationsbehovet, gå ut med allmän information och riktad i de fall det är lämpligt. Arbeta även med information internt i kommunen. Håll den egna nämnden och övriga berörda nämnder underrättade och uppdaterade. Upprätta rutiner för hantering av verksamhetsutövare/ ansvariga, initialt kommer behovet av information vara stort. Fundera över kontakt med ev branschorganisationer. Öppna upp kontaktytor med de som skall tillsynas (ansvariga), ex verksamhetsutövare av lokaltrafik etc Upprätta rutiner för hantering av klagomål.

Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14

Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-23 Miljönämnden Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14 Dnr: 2016-1606 Sammanfattning av ärendet I slutbetänkande av Tobaksdirektivsutredningen

Läs mer

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Tobakslagen Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Centrala tillsynsmyndigheter Statens folkhälsoinstitut har central tillsyn över de delar av tobakslagen där kommunen har omedelbar

Läs mer

Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter

Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter Scandinav Bildbyrå/Leif Johansson App-fråga Är det realistiskt att tänka sig ett Rökfritt Sverige år 2025? Ja Nej Vet inte Rökfritt

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98).

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98). Tobakslag [9601] ÖVRIGT Tobakslag Tobakslag (1993:581) Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för rökfri arbetstid

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för rökfri arbetstid 79 Dnr 2019/00333 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 79 Den 2019-09-03 Riktlinjer för rökfri arbetstid Kommunstyrelsens beslut 1. Rökfri arbetstid ska gälla för medarbetare

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad:

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad: Import- och exportföreskrifter/övrigt 1 Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna lag bestämmelser

Läs mer

Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården

Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården Stefan Persson Statens folkhälsoinstitut 2012-06-13 Sid 1 Disposition Inledning Tobakslagen (1993:581) Rökförbud på skolgården Vad är en skolgård? Tillsyn

Läs mer

Rökfria utomhus miljöer

Rökfria utomhus miljöer Rökfria utomhus miljöer RU om - passiv rökning på allmänna platser Karin Molander Gregory 2012-11-27 Sid 1 Lagstiftningsprocess rökfria miljöer 1993: Rökfri barn & skolomsorg, hälso- och sjukvård, gemensamma

Läs mer

Tobak & Folkölsnytt. med receptfria läkemedel. Nummer ATT TÄNKA PÅ INFÖR NYA LAGEN. Tillståndsenheten

Tobak & Folkölsnytt. med receptfria läkemedel. Nummer ATT TÄNKA PÅ INFÖR NYA LAGEN. Tillståndsenheten Nummer 2 2019 Tillståndsenheten Tobak & Folkölsnytt med receptfria läkemedel INFORMATION OCH NYHETER FRÅN TILLSTÅNDSENHETEN NY TOBAKSLAG 1 JULI 2019 - I DETTA NUMMER; ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR ATT FÅ SÄLJA

Läs mer

Checklista för tillsyn av rökfria miljöer barn- och ungdomsverksamhet 2 1 p. och 19 a 2.a) tobakslagen (1993:581)

Checklista för tillsyn av rökfria miljöer barn- och ungdomsverksamhet 2 1 p. och 19 a 2.a) tobakslagen (1993:581) 1(5) Checklista för tillsyn av rökfria miljöer barn- och ungdomsverksamhet 2 1 p. och 19 a 2.a) tobakslagen (1993:581) Diarienummer: 1. Inledande uppgifter Tillsynsbesöket sker: Oanmält Föranmält Besöket

Läs mer

FASTIGHETSNYTT #2. Information från AB Ronneby Industrifastigheter mars 2019

FASTIGHETSNYTT #2. Information från AB Ronneby Industrifastigheter mars 2019 FASTIGHETSNYTT #2 Information från AB Ronneby Industrifastigheter mars 2019 Vi arbetar för tillväxt och utveckling i Ronneby Fler rökfria miljöer efter 1 juli 2019 Lagom till semestern införs nya rökfria

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014 Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014 2(6) Bakgrund Tobakslagens syfte är bland annat att motverka att barn och unga kommer i kontakt med tobak. Tobakslagen reglerar bland

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tobakslagen (1993:581); utfärdad den 2 juni 2005. SFS 2005:369 Utkom från trycket den 13 juni 2005 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om tobakslagen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan för försäljning av folköl, tobak, receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt rökfria miljöer 2019-2020 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer:

Läs mer

Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar

Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar Handläggare Datum Diarienummer Anna-Karin Niemi 2017-12-14 2017-003360- HS 018-727 43 21 Till miljö- och hälsoskyddsnämnden Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar Förslag till beslut: Miljö-

Läs mer

Lagstiftning Konventioner & Tobaksfria arenor

Lagstiftning Konventioner & Tobaksfria arenor Lagstiftning Konventioner & Tobaksfria arenor Under hösten genomförs fyra regionala konferenser, i samverkan med Tobaksfakta med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten och lokala arrangörer. Internationell

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus 1 of 9 11/15/2013 11:18 AM Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Tobakslag (1993:581) Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför

Läs mer

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2015 2(6) Bakgrund Tobakslagens syfte är bland annat att motverka att barn och unga kommer i kontakt med tobak. Tobakslagen reglerar bland

Läs mer

Förslag till beslut - Svar på motion om att införa en rökruta på Fristadstorget

Förslag till beslut - Svar på motion om att införa en rökruta på Fristadstorget Kommunstyrelsen 2016-10-20 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:171 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - Svar på motion om att införa en rökruta på

Läs mer

PASSIV RÖKNING ASTMA OCH ALLERGI

PASSIV RÖKNING ASTMA OCH ALLERGI PASSIV RÖKNING ASTMA OCH ALLERGI ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDET Tobaksrökning Idag vet de flesta att tobaksrökning är farligt för hälsan. Ändå var det 15% av befolkningen som rökte dagligen, detta enligt

Läs mer

Yttrande över Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Yttrande över Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Miljöförvaltningen Hälsoskydd Handläggare Felicia Nipstrand Telefon: 08-508 288 57 Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-02-15 2018-03-13 p. 10 Yttrande över Stockholms stads

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus Tobakslag (1993:581) Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna lag bestämmelser om begränsning

Läs mer

226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171)

226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171) Kommunstyrelsen 2016-11-08 1(3) 226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171) Beslut Förslag till Kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Ingrid Sermeno Escobar (-) reserverar

Läs mer

Tobakslag (1993:581) = ändrad paragraf. = ny paragraf. Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk

Tobakslag (1993:581) = ändrad paragraf. = ny paragraf. Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk Tobakslag (1993:581) = ändrad paragraf. = ny paragraf. Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna

Läs mer

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Här är den enkät som avser kommunernas

Läs mer

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande Tobak Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande TPD Beslutades den 3 april 2014 Medlemsstaterna hade fram till och med den

Läs mer

226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171)

226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171) Kommunstyrelsen 2016-11-08 1(3) 226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171) Beslut Förslag till Kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Ingrid Sermeno Escobar (-) reserverar

Läs mer

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Josefin P Jonsson Enheten för tobaksprevention Josefin P Jonsson Vår vision En folkhälsa som stärker

Läs mer

226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171)

226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-11-08 Sida 1(3) 226 Svar på motion - Inför en rökruta på Fristadstorget (KSKF/2016:171) Beslut Förslag till Kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Nationella bedömningskriterier för kommunernas tillsynsverksamhet inom tobaksområdet FEBRUARI 2015. VERSION 1.2

Nationella bedömningskriterier för kommunernas tillsynsverksamhet inom tobaksområdet FEBRUARI 2015. VERSION 1.2 Nationella bedömningskriterier för kommunernas tillsynsverksamhet inom tobaksområdet FEBRUARI 2015. VERSION 1.2 Nationella bedömningskriterier tobak Nationella bedömningskriterier är ett samlat dokument

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus Tobakslag (1993:581) SFS nr: 1993:581 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1993-06-03 Omtryck: SFS 2005:369 Ändrad: t.o.m. SFS 2014:757 Övrig text: Rättelseblad 2005:369 har iakttagits.

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Rökfria skolgårdar November 2013

Rökfria skolgårdar November 2013 November 2013 stockholm.se November 2013 Dnr:2013-7670 Utgivare: Miljöförvaltningen, Hälsoskyddsavdelningen Kontaktperson: Anna-Lena Albin 3 (13) Förord Idag är det känt att tobaksanvändning är skadligt

Läs mer

Tobak & Folkölsnytt. Stora tobaksnyheter under med receptfria läkemedel. Målet - ett rökfritt Sverige år 2025

Tobak & Folkölsnytt. Stora tobaksnyheter under med receptfria läkemedel. Målet - ett rökfritt Sverige år 2025 Nummer 1 2019 Tillståndsenheten Tobak & Folkölsnytt med receptfria läkemedel INFORMATION OCH NYHETER FRÅN TILLSTÅNDSENHETEN Stora tobaksnyheter under 2019 En ny tobakslag kommer att gälla från 1 juli 2019

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenbergs kommun Halmstads

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Årjäng Årjäng Arvika Arvika Eda Eda Filipstad Filipstad Forshaga Forshaga kommun

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvkarleby Enköping Håbo Heby Östhammar Tierp Uppsala Kommunens namn: Älvkarleby Enköping Håbo kommun

Läs mer

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Enkät till landets kommuner om tillsyn enligt tobakslagen under 2011 Här är den enkät som avser

Läs mer

EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088).

EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088). 1 (8) EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088). Försäljningsställe Ägare/Försäljningsansvarig RUTINER VID FÖRSÄLJNING AV E-CIGARETTER 1. E-cigaretter

Läs mer

Anvisning 15/ (6)

Anvisning 15/ (6) Anvisning 15/2016 1 (6) Tobakslagen vid offentliga tillställningar som ordnas på utomhusområden Lagstiftning Rökförbud Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) meddelar med

Läs mer

Tillstånds NYTT INNEHÅLL BADSÄSONGEN BÖRJAR TA SLUT, NYA TIDER VÄNTAR GLÖM INTE ATT ANMÄLA TILL HÖSTENS UTBILDNINGAR NUMMER

Tillstånds NYTT INNEHÅLL BADSÄSONGEN BÖRJAR TA SLUT, NYA TIDER VÄNTAR GLÖM INTE ATT ANMÄLA TILL HÖSTENS UTBILDNINGAR NUMMER NUMMER 4 2019 Tillstånds NYTT INFORMATION OCH NYHETER FRÅN TILLSTÅNDSENHETEN FÖR ALL PERSONAL PÅ SERVERINGSSTÄLLET BADSÄSONGEN BÖRJAR TA SLUT, NYA TIDER VÄNTAR I skrivande stund i slutet av augusti är

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

Sekreterare Paragrafer 7-13 Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer 7-13 Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid 2:3, kl 18:30 ande Myrna Persson (MP), ordförande Carola Norén (S), Robert Steffens (C), Rolf Garneij (S), Mai Eriksson (S), Magnus Söderman (MP), Ann-Christin

Läs mer

1 of 6 SFS 1993:581 Källa Utfärdad: Först inlagd: Senast ändrad: Rättelseblad: Uppdaterad: Regeringskansliets rättsdatabaser 1993-06-03 1993-06-21 2016-09-20 Rättelseblad 2005:369 har iakttagits. t.o.m.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:7 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:25 av Helena Ekekihl m fl (mp) om informationskampanjer om rökförbud på perronger och i väntkurer inom Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Örebro län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Askersund Askersunds kommun Degerfors Degerfors Hällefors Hällefors Hallsberg Hallsbergs

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn och kontaktperson på kommunen för tillsyn enligt tobakslagen. Info Gotland Kommunens namn: Region

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö Kommunens namn: Älmhults

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix Kiruna Luleå Överkalix

Läs mer

Projekt Rökfria skolgårdar Maj 2018

Projekt Rökfria skolgårdar Maj 2018 Projekt Rökfria skolgårdar Maj 2018 stockholm.se September 2018 Dnr: 2018-10525 Kontaktperson: Felicia Nipstrand 3 (24) Sammanfattning Regeringen har satt upp ett mål om ett rökfritt Sverige 2025. För

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Kommunens

Läs mer

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västernorrlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ånge Ånge Kommun Härnösand Härnösands kommun Kramfors Kramfors kommun Örnsköldsvik

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att införa rökförbud på kommunala lek- och badplatser.

Svar på medborgarförslag om att införa rökförbud på kommunala lek- och badplatser. Kommunstyrelsen 2018-05-09 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:22 Eva Carlsson 016-710 20 87 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag om att införa rökförbud på kommunala lek- och badplatser.

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-07 Närvarande: F.d. justitieråden Lennart Hamberg och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Genomförande av tobaksproduktdirektivets

Läs mer

2005-05-24. 5. i restauranger och på andra serveringsställen, utom när servering sker utomhus.

2005-05-24. 5. i restauranger och på andra serveringsställen, utom när servering sker utomhus. 2005-05-24 Frågor och svar De svar som ges utgår från bestämmelserna i tobakslagen (1993:581, ändring: 2004:485), tobaksförordningen (2001:312, ändring: 2004:972) med förarbeten (regeringens proposition

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens kommun Gnesta Gnesta kommun Katrineholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Christer Silfverberg samt justitierådet Anders Eka

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Christer Silfverberg samt justitierådet Anders Eka LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-02-22 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Christer Silfverberg samt justitierådet Anders Eka Lag om tobak och liknande produkter Enligt

Läs mer

149 Svar på medborgarförslag Inför rökförbud på kommunala lek- och badplatser (KSKF/2018:22)

149 Svar på medborgarförslag Inför rökförbud på kommunala lek- och badplatser (KSKF/2018:22) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-05-29 Sida 1(2) 149 Svar på medborgarförslag Inför rökförbud på kommunala lek- och badplatser (KSKF/2018:22) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västerbottens län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Åsele Bjurholm Lycksele Malå Nordmaling Norsjö Robertsfors Skellefteå Sorsele Storuman Umeå

Läs mer

Information om märkning av vissa tobaksprodukter

Information om märkning av vissa tobaksprodukter Information om märkning av vissa tobaksprodukter Länsstyrelsen vill med denna skrift vägleda kommun, polis och näringsidkare om korrekt märkning av förpackningar till så kallad råtobak/råtobakspill samt

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Arboga Arboga kommun Fagersta Fagersta Hallstahamm Hallstahammar ar Köping Köpings

Läs mer

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Gotland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kalmar län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Borgholm Borgholm Emmaboda Emmaboda kommun Högsby Högsby kommun Hultsfred Hultsfred

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015. Syftet med enkäten är att fånga upp kommunernas arbete med tillsyn enligt tobakslagen. Resultaten från undersökningen är en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tobak och liknande produkter Utfärdad den 20 december 2018 Publicerad den 21 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Miljöförvaltningen Hälsoskydd. Handläggare Anna-Lena Albin. Telefon Rökfria skolgårdar. Förvaltningens förslag till beslut

Miljöförvaltningen Hälsoskydd. Handläggare Anna-Lena Albin. Telefon Rökfria skolgårdar. Förvaltningens förslag till beslut Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande DNR: 2013-7670 Sida 1 (5) 2013-11-27 Handläggare Anna-Lena Albin Telefon: 08-508 28 872 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-12-18 p.11 Rökfria skolgårdar

Läs mer

Tobaksrökens innehåll

Tobaksrökens innehåll Tobaksrökens innehåll 4000 kemiska ämnen 50-tal ämnen är cancerframkallande Beta-naftylamin och 4-aminobifenyl är förbjudna ämnen i arbetsmiljön Rökning som hälsoproblem Ca 6400 dör årligen pga. aktiv

Läs mer

Frågor och svar, tobaksutbildning april

Frågor och svar, tobaksutbildning april Frågor och svar, tobaksutbildning 24-25 april Dag 1 tillstånd 1. Säkerhetsmärkning Vad är det för skillnad på datumen 2020 och 2026 gällande säkerhetsmärkningen? Detta är en övergångsbestämmelse. Styckförpackningar

Läs mer

Folkhälsoutskottet protokoll

Folkhälsoutskottet protokoll Datum: tisdag 12 mars 2019 Tid: 08:30-10.00 Plats: Västra Roten, kommunhuset, Lilla Edet Justeringsdag: Måndagen den 25 mars kl 8.00 Paragrafer: 1-8 Utses att justera: Annette Fransson (S) Underskrifter:

Läs mer

Länsrapport 2012 Malmö. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Malmö. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Malmö Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Malmö Kommunens namn: Malmö 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat i

Läs mer

Länsrapport Halland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Halland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Halland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Rökfria miljöer. Linda Maripuu Jenny Hansson Enheten för hälsofrämjande levnadsvanor

Rökfria miljöer. Linda Maripuu Jenny Hansson Enheten för hälsofrämjande levnadsvanor Rökfria miljöer Linda Maripuu Jenny Hansson Enheten för hälsofrämjande levnadsvanor Sid. Folkhälsomyndigheten förslog fler rökfria platser utomhus I syfte att skydda allmänheten från passiv rökning behöver

Läs mer

Länsrapport 2012 Västra Götaland exklusive Göteborgs kommun. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västra Götaland exklusive Göteborgs kommun. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västra Götaland exklusive Göteborgs kommun Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ale Ale Alingsås Alingsås Åmål Åmål Bengtsfors Bengtsfors

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Älvdalens kommun Avesta Jonas Dofs Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälens

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Nya allmänna lokala ordningsföreskrifter för Staffanstorps kommun

Nya allmänna lokala ordningsföreskrifter för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 3:1 1(8) Antagen av kommunfullmäktige 134/95 Nya allmänna lokala ordningsföreskrifter för Staffanstorps kommun beslutade av kommunfullmäktige den 27 november 1995. Staffanstorps kommunfullmäktige

Läs mer

Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Import och exportföreskrifter/övrigt 1 Inledande bestämmelse Lagens syfte och innehåll 1 [9601] Denna lag syftar till att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och

Läs mer

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Här är den enkät som avser länsstyrelsens tillsyn enligt tobakslagen under 2011 inom

Läs mer

Det nya lagförslaget - hur påverkar det tillsynen?

Det nya lagförslaget - hur påverkar det tillsynen? Det nya lagförslaget - hur påverkar det tillsynen? - vad planerar Folkhälsomyndigheten? Johanna EL Andaloussi-Lilja, Enheten för produktkontroll Stefan Persson, Enheten för tobaksprevention Upplägg Det

Läs mer

Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ängelholm Ängelholm Åstorp Åstorps kommun Båstad Båstads Kommun

Läs mer

Länsrapport Kronoberg. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Kronoberg. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Kronoberg Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Botkyrka Botkyrka kommun Danderyd Danderyd kommun

Läs mer

Länsrapport Västernorrland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Västernorrland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Västernorrland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Länsrapport Blekinge. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Blekinge. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Blekinge Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Sävsjö Tranås Vaggeryd Värnamo Vetlanda

Läs mer

Föreläggande att vidta åtgärder mot rökning på skolgård vid Väsby Nya Gymnasium

Föreläggande att vidta åtgärder mot rökning på skolgård vid Väsby Nya Gymnasium Tjänsteutlåtande Miljöinspektör 2017-01-18 Caroline Erhardt 08-59097480 Dnr caroline.erhardt@upplandsvasby.se MN/2017:9 Miljönämnden Föreläggande att vidta åtgärder mot rökning på skolgård vid Väsby Nya

Läs mer

Länsrapport Östergötland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Östergötland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Östergötland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Yttrande över medborgarförslag - Inför rökförbud på kommunala lek- och badplatser

Yttrande över medborgarförslag - Inför rökförbud på kommunala lek- och badplatser Torshälla stads nämnd 2018-03-28 Kommunledningskontoret Välfärd TSN/2018:21 Ulrika Hansson 016-710 73 25 1 (3) Torshälla stads nämnd Yttrande över medborgarförslag - Inför rökförbud på kommunala lek- och

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:156

Regeringens proposition 2017/18:156 Regeringens proposition 2017/18:156 Ny lag om tobak och liknande produkter Prop. 2017/18:156 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 mars 2018 Stefan Löfven Annika Strandhäll

Läs mer

Handlingsplan mot tobak

Handlingsplan mot tobak Handlingsplan mot tobak Karlbergsgymnasiet Datum 2017-05-04 1 Vision Vår vision är att få ungdomar/vuxna att inte nyttja tobak vare sig i skolan eller på fritiden Syfte Syftet med handlingsplanen är att

Läs mer

Tillämpning av tobakslagen

Tillämpning av tobakslagen Tillämpning av tobakslagen Anmälan och egentillsyn Foto: Hans Askerlund www.t.lst.se Publ. nr 2008:3 Innehållsförteckning Förord 4 Resultat: Vilken/vilka nämnder hos kommunen ansvarar för tillsynen enligt

Läs mer

Avgiften får tas ut enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige.

Avgiften får tas ut enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige. Kommunen har rätt att ta ut en avgift när offentliga platser och områden som kommunen jämställt med sådana platser enligt 3 används, se lag (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser

Läs mer

Länsrapport Södermanland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Södermanland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Södermanland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Regler för rökfri arbetstid

Regler för rökfri arbetstid Datum 2017-06-19 Ärendenr 2017-000080.02 Regler för rökfri arbetstid Beslutad av kommunfullmäktige 2017-06-19 95 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Bankgiro: 221-4286

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun för Trosa kommun Antagen av kommunfullmäktige 1995-12-06, 163 Reviderad av kommunfullmäktige 1997-09-10, 132 Reviderad av kommunfullmäktige 2004-10-06, 74 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-18, 23

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Mora kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Mora kommun Rev: KF 2007-06-18 47 Dnr: 956/95 003 1(5) Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Mora kommun Mora kommun föreskriver följande med stöd av 1 Förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och

Läs mer

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen

Läs mer