Kvalitetsredovisning 2007 Arbetsplan Utbildningskontoret Södertälje. Ansvarig chef: Lasse Fröidstedt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2007 Arbetsplan 2008. Utbildningskontoret Södertälje. Ansvarig chef: Lasse Fröidstedt"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning 2007 Arbetsplan 2008 Utbildningskontoret Södertälje Ansvarig chef: Lasse Fröidstedt 1 (23)

2 Innehåll: 3 Vår skola 3 Vision 3 Kännetecken 3 Cirkus i skolan 4 organiserar... 5 Personalorganisation 5 Viktiga händelser under Vår likabehandlingsplan 6 Bättre resultat på nationella proven 6 Vi vill bli ännu bättre! 6 Våra fritidshem 7 Friskare personal 7 Så här arbetar vi utifrån skolverkets inspektion Nulägesbeskrivning 9-10 Prioriterat mål Språkutveckling Prioriterat mål Hälsa Prioriterat mål Natur teknik matematik Prioriterat mål Demokrati 17 Prestationsmål Personalmål Ekonomimål Budget Uppföljning 19 Överenskommelse 20 Bilaga 1 Mötesorganisation 21 Bilaga 2 Likabehandlingsplanen 2 (23)

3 Vår skola Vi är en skola med många bollar i luften som arbetar med cirkus som profilering. I vår skola går barn från hela Södertälje och från många delar av världen. är en skola med stora olikheter och mycket värme. Denna blandning av olikheter och ett varmt öppet klimat, tror vi är det som skapar framgång för skolan. Att i möten se varandras olikheter och ta tillvara dessa är viktigt för bl a utvecklandet av demokratiska värderingar, intellektuell utveckling och välmående. Vi arbetar med olika kulturyttringar som cirkus, litteratur, drama, journalistik, idrott, musik, bild och dans för vi vet att förmågan att kommunicera är en av de stora framgångsfaktorerna i dagens och framtidens samhälle. Språkutvecklande arbetssätt, matematiskt tänkande och socialt samspel går som röda trådar genom allt det vi arbetar med. Genom arbete med årliga naturvetenskapliga teman stimuleras barnen till undersökande arbetssätt. Vi vill genom våra arbetssätt ge barnen goda baskunskaper och därmed en god tillit till sig själva sin egen förmåga. Vision Att vara elev på innebär att varje dag bli berörd intellektuellt och känslomässigt. utmanas. ha lust och glädje i lärandet. uppleva trygghet. känna gemenskap med kamrater och lärare. få vara sig själv. bli tagen på allvar. ha inflytande Kännetecken Gott bemötande betyder för oss: Att all personal alltid bemöter elever och föräldrar med värme och respekt. God tillgänglighet betyder för oss: Att all personal är öppen för kontakt och dialog med elever och föräldrar. Att vi alla på arbetsplatsen prioriterar samarbete så att vi kan stödja och utveckla varandra i vårt arbete. Hög delaktighet betyder för oss: Att elever föräldrar och personal aktivt samarbetar och tar hjälp av varandras kompetenser för att nå högre måluppfyllelse. Vår verksamhet skall framför allt kännetecknas av: Engagemang, professionalism, kreativitet och intresse. Cirkus i skolan Här får eleverna pröva sina gränser, och spänna sin bågar i samspel med varandra. Här tränar vi motorik, mod och att våga vara sig själv. Ibland högt upp i luften på en trapets eller lina, ibland på marken som jonglör med många bollar i luften. Vi tror att modiga elever som har god tillit till sina egna förmågor och möjligheter har goda förutsättningar att lyckas i skolan och i samhället! 3 (23)

4 organiserar Grundskola f-6, Särskola 1-6, skolbarnomsorg, Grundskola f-9 och gymnasieklass för elever med rörelsehinder. På skolan studerar sammanlagt 236 elever. Förskoleklasser till skolår 6 (165 elever). Guldkanten och Skeppet, två grupper för barn med särskilda rättigheter, år 1-6 (16 elever) Rh klasser, förskoleklass till skolår 9 (7 elever) Rh klass gymnasiet (3 elever) Förberedelseklass (17 elever) Särskoleklasser 1-6 (28 elever) I klasserna och grupperna på grundskolan arbetar: 4 förskollärare, 5 fritidspedagoger 6 lärare 1-3, 9 lärare 4-6 och 3 lärare 7-9-gymnasiet 8 elevassistenter 3 specialpedagoger 2 lärare slöjd och 1 lärare idrott 1 lärare modersmål arabiska I klasserna och grupperna på särskolan arbetar: 5 lärare år 1-6 (varav 4 specialpedagoger) 12 elevassistenter För att leda och stödja arbetar: 1 rektor 1 skolassistent och 1vaktmästare 4 kökspersonal 1 skolsköterska och 1 bibliotekspedagog Övrig personal som arbetar på skolan: Modersmålslärare från språkenheten. Till verksamheten knyts kompetenser som psykolog och handledare från elevhälsan och landstinget. 12 studenter från lärarhögskolan i Stockholm har sin verksamhetsförlagda utbildning förlagd på skolan. Skolans ledningsgrupp består av: Rektor samt sex lagledare med ledningsansvar i sina arbetslag. 4 (23)

5 Totalt är vi 68 personer (63,8 årsarbetare) varav 14 är män som arbetar på skolan. Vi kan tillsammans 13 olika språk (svenska, finska, danska, engelska, syrianska, arabiska, spanska, polska, ungerska, serbiska, grekiska, bliss och teckenspråk). Hur är personalen organiserad? Personalen är organisera i åtta arbetslag: för/fri, 1-3/Guldkanten, 4-6, särskolan, Skeppet, rh-klasser, kök samt administration. Mötesrytm Vi har de senaste åren utarbetat en mötesrytm för personal och elever på skolan där frågor kring pedagogik, elevvård, arbetsmiljö, organisation och arbetsplan följer en flödande schema där olika mötesforum griper tag i varandra. Ledningsgruppen förbereder varje vecka personalkonferenser och arbetslagsträffar. Vi kan snabbt behandla frågor och nå ut med information. Se bilaga 1 Viktiga händelser och aktiviteter under 2007 Skolan har blivit nominerad till kommunens kvalitetsutmärkelse. Vi har startat gemensamt vattentema på skolan. Undervisning har varit förlagd på Tom Tits. Vi har haft en skolövergripande cirkusföreställning. Hela skolan deltog i Skoljoggen. Elevrådets melodi- och teaterfestivaler Starten av arbetet med de nya kursplanerna tillsammans med elever och föräldrar. Skeppet har blivit samverkansklasser i samarbete med landstinget. Vi har startat en förberedelseklass Öppet hus veckor för föräldrar. Skolan har ordnat luciafirande för boende/pensionärer på Fornhöjden. Vår likabehandlingsplan 5 (23)

6 Ingen flicka eller pojke ska gå till och riskera att bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Varje form av kränkande behandling mellan barn och ungdomar, mellan vuxna och mellan vuxna, barn och ungdomar är otillåten och i strid mot de grundläggande värden som ska prägla vår skola. Se bil 2 Bättre resultat på de nationella proven Skolans prestationsmål för 2007 var att förbättra resultaten på de nationella proven jämfört med Detta lyckades vi med i matematik. Jämfört med resultaten 2005 ser vi en ökning i måluppfyllelsen i samtliga ämnen. Resultat nationella prov andel godkända 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% matematik svenska engelska matematik svenska engelska matematik svenska engelska Resultaten bör ses utifrån den ökande andelen elever som nyligen kommit till Sverige och och som i många fall bara haft sporadisk tidig skolgång i sina tidigare hemländer. Utifrån förutsättningarna ser vi i en positiv trend och resultatet av vår fleråriga satsning på arbete med skönlitteratur och språkutvecklande arbetssätt. När det gäller resultatet på proven i engelska är vår analys att elevernas skiftande språkbakgrund gynnar en snabb utveckling i ett nytt språk samt att eleverna startar på samma nivå oavsett modersmål. Dagens barn lever också i en engelsk språkmiljö stora delar av sin fritid, då stor del av mediautbudet är på engelska. I matematik hade vi en negativ trend som vi uppmärksammade våren Resultatet av utvecklingsarbeten sen dess ser vi långsamt i provresultaten. Vi arbetar långsiktigt mot full måluppfyllelse. Vi vill bli ännu bättre Utifrån gemensam utvärdering efter vårterminen 06, då vi inte kände oss nöjda med det totala resultatet på nationella proven trots förbättringen, bestämde vi oss för att sätta fokus på det sociala samspelet på skolan. Detta med syfte att skapa en arbetsmiljö som ger maximala förutsättningar för inlärning. Vi fortsatte detta arbete under hösten 07 och nu även genom skapa ett gemensamt temaområde, vatten. I 2008 års arbetsplan ser vi till att i alla målområden väva in det sociala samspelet. Det medför att allt vi arbetar med i skolan har språkutveckling, matematiskt tänkande och socialt samspel som ständiga fokus. Våra fritidshem På skolan finns nio fritidsavdelningar för barn som går i förskoleklass, grundskola och särskola. Syftet med organisationen är att ge barnen en meningsfull fritid och arbeta utifrån målen i läroplanen och skolans arbetsplan. Fritidspedagogerna på grundskolan arbetar förmiddagen med musik samt matematiskt tänkande. De arbetar med eleverna utifrån tankesättet att språket och det matematiska tänkandet utvecklas i alla möten. Läsåret 07/08 är ett år att då vi arbetar med temat vatten. Detta gäller förstås även fritidshemmen. 6 (23)

7 Fritidspedagogerna tar stort ansvar i skolans friendsgrupp med kontinuerliga träffar för kamratstödjare, förebyggande arbete i klasserna och enskilda samtal med elever enligt modellen i vår likabehandlingsplan. Personalen möter eleverna under stor del av dagen och får därmed stor inblick i elevernas totala skolsituation. Arbetet följs upp kontinuerligt på arbetslagsträffar varje vecka. All fritidspersonal finns med i planering, utförande och utvärdering av de kommunala målområdena. Friskare personal Personalmålet för 2007 var att höja frisknärvaron jämfört med Vi har lyckats sänka antalet sjukdagar per snittanställd med 7%. Faktorer som hjälp till att öka frisknärvaron tror vi är vårt arbete med riskanalyser på arbetsplats träffar (en del av vårt systematiska arbetsmiljöarbete) samt vårt arbete med socialt samspel och gemensamt vattentema på skolan. Samspelar vi får vi ökad tillfredställelse på arbetet och därmed blir vi friskare. Så här arbetar vi med de utvecklingsområden som framkom vid Skolverkets inspektion hösten Kunskaper, utveckling och lärande Vi omarbetar skolans kursplaner i alla ämnen så att de blir lättförståeliga och därmed i högre grad blir ett verktyg för elever, föräldrar och lärare att analysera och utveckla elevernas kunskapsresultat. Denna omarbetning sker i samarbete mellan personal, elever och föräldrar. I kursplanerna finns målen nedskrivna och de blir därmed synliga för elever och föräldrar. Målen skall även vara väl synliga i de lokaler eleven studerar. Kunskap om mål och kursplaner blir verktyg för elevernas ökande inflytande över undervisningen när det gäller vägen och medlen till målen. Arbetsmiljö och delaktighet Utifrån arbetet med kursplanerna skapar vi en enhetlig syn på vad vi avser med elevinflytande över undervisningen. Vi utvecklar även arbetsformen tema/projekt där eleverna är med i planering, genomförande och utvärdering. Vanan att arbeta med skolans kursplaner som planerings och utvärderingsverktyg ökar elevernas inflytande med stigande ålder. Tema/projekt-arbeten blir större ju äldre eleverna blir och därmed skapas projektion i elevinflytandet. Vi inför arbetslagsråd, där de äldre eleverna och personal planerar och utvärderar gemensamma temaarbeten. Vi arbetar fram en likabehandlingsplan. Pedagogisk verksamhet och undervisning I utvecklingssamtalet använder vi de omarbetade kursplanerna som underlag för elevens utvecklingsarbete. I dessa möten kring elev och skolans kursplaner lyfter vi fram skolans alla ämnen. Tillgång till utbildning Vi kommer att arbeta utifrån de nya riktlinjer som kommer från utbildningskontoret vad gäller undervisningen i svenska som andra språk. Resurser Vi samarbetar med skoldatateket och utbildar personal i användandet av datorer som kompensatoriska hjälpmedel för barn med olika funktionshinder eller språk/matematik svårigheter. Vi internutbildar personal vad gäller skolans skoldataavtal och all programvara som där finns tillgänglig. I samband med tema/projektarbeten utvecklar vi användandet av faktasökning på webben samt olika redskap för dokumentation. Vi utvecklar pilotklassrum för att kunna arbeta fullt ut med möjligheterna i skolportalen. Rutiner och system i kvalitetsarbetet Utifrån utvärderingar, analys och reflektion i arbetslag, elevgrupperna, den lokala styrelsen och målområdesgrupper tas nya åtgärder fram för att utveckla arbetet på skolan. Utvärderingarna sker i slutet av vår och höstterminen. All personal väljer vilka målområden som de helst vill arbete med kommande år. Utifrån de valen bildas tvärgrupper som föreslår hur vi på skolan skall utveckla arbetet med målområdena och ansvarar för att de skolgemensamma aktiviteterna/insatserna blir genomförda. Tvärgrupperna träffas under året på GPA-tid (gemensamt pedagogisk arbete) på tisdagar tre gånger varje termin för att planera och utveckla bestämda insatser/aktiviteter. Arbetslagen ansvarar för de åtgärder som inte är av skolgemensam karaktär. Vid vårtermins och hösttermins slut utvärderas arbetsplan samt resultat på nationella prov och övriga tester. Utifrån analysen våren 2007 bestämde vi att för att nå högre måluppfyllelse i samtliga ämnen behövde vi fortsätta arbeta och utveckla det sociala samspelet både vad det gäller personal och elever. Vi beslöt att varje år ha ett skolgemensamt tema och bestämde att läsår 07/08 skulle det vara vatten. Vi startade höstterminen -07 med fortbildning på Tom-Tits 7 (23)

8 och köpte halvårskort till upplevelsemuseet för samtliga elever och personal. Medarbetarsamtal i grupp och enskilt inriktades mot utmanande samtal om hur vi kan utveckla det pedagogiska arbetet som har språk/matematiskt tänkande/samspel/vatten som ständiga ingredienser. Arbetsmodell för utvecklande av gemensamt fastställda utvecklingsområden. analys- fortbildning - genomförande- reflektion - medarbetarsamtal fortbildning - genomförandereflektion utvärdering - analys- Nulägesbeskrivning Styrkor Till skolans styrkor hör att: personalen har hög och mycket bred kompetens. det finns en väl fungerande ledningsstruktur med rektor, ledningsgrupp och en lokal styrelse som gör att skolans personal kan ägna sin kraft till att utveckla kunskaper och färdigheter hos skolans elever. det hos personalen finns en stor lust till utveckling. det finns stor frihet att utifrån läroplanen utforma det pedagogiska arbetet i arbetslagen. hög frisknärvaro. vi har ett nära samarbete med lärarhögskolan. det finns en mångfald vad gäller kulturell, social och etnisk bakgrund samt alla smågrupper för barn med särskilda rättigheter. Denna mångfald gör att vi alla utvecklar tolerans och demokratiska värderingar. Svagheter Till skolans svagheter hör: våra svårigheter att marknadsföra skolans alla kvalitéer och möjligheter. vårt geografiska undanskymda läge i kommunen. att många föräldrar är ovana att delta i skolans aktiviteter. Möjligheter Till skolans möjligheter hör att: med bättre marknadsföring göra skolan synlig och attraktiv för kommunens invånare. med den lokala styrelsen öka föräldrarnas medverkan i elevernas skolgång. göra skolgården mer anpassad för elever med synskador och rörelsehinder. starta profilklasser (t ex cirkusklass, golfklass...). utökat samarbete med Tom-tits utveckla skolans cirkusprofilering. Hot Till skolans hotbild hör: minskat elevunderlag. att resurserna inte ökar i samma takt som behoven. vikande status på området Fornhöjden Glasbergaskolan byggs, elever och personal byter skola 8 (23)

9 Prioriterat område Språkutveckling Litteraturen är en viktig väg till språket. Vårt bibliotek ligger centralt i skolan och är kopplat till Luna stadsbibliotek. Mål Samtliga elever på ska klara av det som läroplaner och kursplaner beskriver avseende språkkunskaper vad gäller: förmåga i muntlig, skriftlig samt alternativ kommunikation. läsförståelse. modersmål. språk och uttryckssätt utöver det talade och skrivna språket. Målet gäller ämnet svenska, svenska som andraspråk samt för ämnet modersmål för de elever som har valt sådan undervisning. Resultat och måluppfyllelse skolår F-3 Resultat och måluppfyllelse skolår 4-6 X 85-99% God måluppfyllelse Resultat och måluppfyllelse grundsärskolan 9 (23)

10 Resultat och måluppfyllelse träningsskolan 85-99% God måluppfyllelse X Resultat och måluppfyllelse totalt Kommentar till resultat och måluppfyllelse Totalt sett ser vi en ökning av måluppfyllelsen där skolår 4-6 har ligger precis på gränsen till god måluppfyllelse. Analys av resultat och måluppfyllelse Den ökade måluppfyllelsen har sin grund i att: vi återigen har haft ett mycket aktivt år med medvetet arbete utifrån olika perspektiv (teater, musik, sång, ett aktivt bibliotek, bokprat, läsning varje dag, intensivläsveckor, författarbesök, dokumentation utifrån digitala bilder, kommunikation med tecken (TSS)...). det aktiva arbete som påbörjas i förskoleklassen börjar ger resultat, sång och rörelselekar utvecklar barnens förmåga att använda det svenska språket. vi i samarbete med kulturskolan arbetat med FMT (funktionsinriktad musikterapi). personalen är tydligare språkliga förebilder. vi gjort fler besök på Luna-bibliotket. att elever lättare hittat rätt litteratur när vi ökat antalet bokprat samt ökat tiden för läsning. vi både på skola och fritids arbetat utifrån Circonovas koncept som handlar om träning att uttrycka sig och ta ställning. Den mindre goda måluppfyllelsen i år 4-6 kan delvis bero på: att många elever inte vistas tillräckligt stor del av dagen i svensk språkmiljö (ju äldre barnen blir desto mer ser vi konsekvenserna av detta). läsläxor inte görs i tillräcklig omfattning många nya invandrarelever. otydlighet i målbeskrivning för elever och föräldrar. Reflektion över analysen Vi märker ett ökat intresse från eleverna att låna och läsa böcker.tidpunkten när man läser viktig. Att arbeta med gruppklimat och samspel är viktigt för utvecklandet av språket. Åtgärder för utveckling Vägar vi ska gå för att nå målet är att: fortsätta vårt medvetna arbete utifrån nämnda perspektiv i analysen. att utbilda personalen i performanceanalys. att personalen i studiecirklar läser och bearbetar Gibbons bok Stärk språket. fortsatt fortbildning i läsinlärning i samarbete med elevhälsans specialpedagog för att förebygga och åtgärda läs och skrivsvårigheter. påbörja arbetet med en metodisk modell för läs och skrivinlärning för år 4-6. vidareutbilda personal på särskolan i TSS (tecken som stöd). tydliggöra målen för elever och föräldrar genom möte kring kursplanerna. arbeta tydligare utifrån kursplanerna. öka föräldraengagemanget vid läxläsning där alla elever har högläsning för sina föräldrar löpande under året. utveckla samarbetet f-3 inom språkutvecklingsområdet arbeta språkutvecklande inom skolans vatten, luft och eld teman. 10 (23)

11 eleverna i ökad utsträckning skriver berättelser/sagor utifrån eget och styrt ämnesval samt brev, dikter, dagbok och faktatexter utifrån tankekartor. öka antalet kulturyttringar i skolans mötesplats Gläntan och ök antalet tal/ljudböcker i biblioteket. utveckla samarbetet med modersmålslärarna. ha mer regelbunden tid för språkutvecklande lekar i skolan och på fritids. utveckla användandet av teckenspråk så att hela skolan på sikt blir en tecknande miljö, ju fler gemensamma språk desto mer kommunikation. Förväntade effekter av åtgärderna Vi får en högre måluppfyllelse på nationella proven år 5 i svenska/svenska som andra språk där eleverna ökat sin förmåga till kommunikation och har ett rikare och mer nyanserat språk som ger bättre resultat i samtliga ämnen. Prioriterat område Hälsa Att röra sig mycket skapar ökade möjligheter för inlärning. Mål Samtliga elever på ska: uppleva att de mår bra och känner sig trygga känna att skolans arbetssätt utvecklar deras självkänsla, jag duger och accepteras som jag är. känna att skolan erbjuder tillräckliga möjligheter till fysiska aktiviteter för att de ska klara målen i idrott och hälsa. Samtliga föräldrar på ska: uppleva att deras barn mår bra och är trygga. Resultat och måluppfyllelse skolår F-3 Resultat och måluppfyllelse skolår (23)

12 Resultat och måluppfyllelse grundsärskolan Resultat och måluppfyllelse träningsskolan 85-99% God måluppfyllelse X Resultat och måluppfyllelse totalt Kommentar till resultat och måluppfyllelse Vi har skattat resultatet utifrån utvecklingssamtalen, samtal på klassråd, antalet fall som behandlats av Friendsteamet samt resultaten på kommunens enkätundersökning. Måluppfyllelsen ökar inom procentområdet. Analys av resultat och måluppfyllelse Den goda måluppfyllelsen har sin grund i att: vi fokuserat på arbetet med det sociala samspelet. arbetet med massage/taktil stimulering det Friends inspirerade arbetet med kamratstödjare och antimobbingteam har fungerat bra. kvalitén på idrottslektionerna har höjts. vi är noga med att reda ut konflikter, barnen märker att vi bryr oss. vi arbetat med jag- och gruppstärkande övningar, utifrån Circonovas personalutbildning. vi arbetat med och genomfört en föreställning i samarbete med Cirkus Cirkör. idrottshallen används i ökande omfattning även under fritidstid. Reflektion över analysen Det är mycket viktigt att samspelet mellan personalen på en skola fungerar bra, det återspeglar sig i arbetet med eleverna. Samhörighet/samarbetet mellan personalen ger en trygg skola. Orden Du är inte min lärare hörs inte, eleverna vet att vi vuxna samarbetar. Eleverna bär med sig fler och fler konflikter från fritiden som de försöker reda ut på skoltid. Personalen får lägga ner mycket energi på att hjälpa eleverna i denna konflikthantering. Åtgärder för utveckling Vägar vi ska gå för att nå målet är att: medvetet arbeta med rastverksamhet och rörelselekar bl a genom att genomföra lekdag för alla vuxna för att få nya idéer till rastvaktslekar. fler vuxna är ute på rasterna. under vår och höst genomföra rörelsebarometern, en klasskamp som gåt ut på att röra sig mycket. fortsätta arbetet utifrån Circonovas och Friends koncept, där eleverna bl a tränar att ta ställning, samspela och hitta konfliktlösningsmetoder. personalen i Friendsteamet arbetar mer förebyggande i klasserna. tydligare synliggöra kamratstödjarnas arbete. utveckla arbetet med massage i de högre åldrarna. 12 (23)

13 öka samarbetet mellan skolans arbetslag. rh-klasserna utvecklar idrottsundervisningen tillsammans med idrottslärare. fortsätta utvecklandet av vår gemensamma mötesplats Gläntan med sagohörna, utvidgat bibliotek samt förbättringar på scenen vad gäller ljud, ridå och IT-teknik. Förväntade effekter av åtgärderna Vi får föräldrar som upplever att deras barn mår bra, samt elever som är trygga, initiativrika och vågar ta ställning. Vi får förbättrade skolresultat i allmänhet samt fler elever som ser sina möjligheter inom olika idrottsgrenar. Prioriterat område Natur, teknik och matematik Under läsår 07/08 arbetar vi med vatten som tema. Mål Samtliga elever på ska kunna: klara det som läroplan och kursplan beskriver avseende kunskaper i matematik. genomföra experiment där de prövar antagande, samt reflekterar och analyserar kring naturvetenskapliga sammanhang. kan använda verktyg och andra hjälpmedel ändamålsenligt sätt. agerande miljömedvetet för ekologisk hållbar utveckling. använda informations och kommunikationsteknik i sitt lärande. Resultat och måluppfyllelse skolår F-3 Resultat och måluppfyllelse skolår (23)

14 Resultat och måluppfyllelse grundsärskolan Resultat och måluppfyllelse träningsskolan 85-99% God måluppfyllelse X Resultat och måluppfyllelse totalt Kommentar till resultat och måluppfyllelse Vi ser ökad måluppfyllelse år 4-6. Målen är lågt satta för träningselever. Analys av resultat och måluppfyllelse Den goda måluppfyllelsen har sin grund i: höstens arbete på Tom Tits som satt igång mycket tankar hos eleverna. övrigt arbete inom vattentemat med experimenterande, diktskrivning, besök på Akvaria arbetet med naturvetenskapliga kluringar (Cartoonkluringar). parallellagd matematikundervisning där modersmålslärare har egen grupp. effektivare användande av lärares specialkompetens i ma/no. att vi försöker arbeta mer konkret och ta med alla sinnen. att vi i högre utsträckning pratar matematik under hela skoldagen. god tillgång på datorer och pedagogiska program på särskolan. särskolans samarbete med Torekällberget. besök på Returen klasserna har städområden på skolgården samt genomfört städdag. Den mindre goda måluppfyllelsen vad gäller matematik kan delvis bero på: otydlighet i målbeskrivning för elever och föräldrar. att många av dagens elever har svårigheter att möta problem som kräver långa tankeprocesser. för lite praktisk matematik och arbete i grupp. svårigheter för vissa elever vad gäller språket vid provtillfällen. Reflektion över analysen Det är viktigt att det finns tillräckliga resurser i olika modersmål redan i förskoleklassen då språket har så stor betydelse för att förstå begrepp inom matematiken. Höstens investering med Tom-Tits har satt igång mycket aktivitet. Kanske borde vi ha fler slöjdlektioner för att skapa fler tillfällen för mer praktisk matematik. Åtgärder för utveckling Vägar vi ska gå för att nå målet är att: fortsätta tydliggöra målen för elever och föräldrar genom kursplanerna. att utifrån kursplanemålen i matematik arbeta mer praktiskt och i grupp. fortsätta utöka antalet tillfällen när vi pratar matematik under skoldagen.. utveckla samarbetet med nya Tom Tits. 14 (23)

15 arbeta först med vatten och sen med jord och luft som gemensamma teman. inom skolans temaområden genomföra skolgemensamma frågesporter i Gläntan. utveckla arbetet med skolgårdens tidslinje. fortsätta genomföra städdag och ha städområden. arrangera vattenfest med arbete i skolövergripande tvärgrupper. genomföra pojektet Jolle på Skeppet. besöka Himmerfjärdsverken och Tvetatippen. Förväntade effekter av åtgärderna Högre måluppfyllelse på nationella proven år 5 i matematik samt ökad nyfikenheten och intresse hos eleverna för naturvetenskap och miljöfrågor. Prioriterat område Demokrati Alla ska få vara med i lek och arbete Mål Samtliga elever på ska: uppleva att de har möjligheter till inflytande över verksamhetens innehåll och arbetssätt. klarar att ta sig an, genomföra samt slutföra en egen vald uppgift. Samtliga föräldrar upplever att de har goda möjligheter till inflytande över verksamhetens innehåll och arbetssätt. Resultat och måluppfyllelse skolår F % God måluppfyllelse X Resultat och måluppfyllelse skolår 4-6 Resultat och måluppfyllelse grundsärskolan 15 (23)

16 Resultat och måluppfyllelse träningssärskolan Resultat och måluppfyllelse totalt Kommentar till resultat och måluppfyllelse Vi ser en ökning av måluppfyllelsen, skolan har blivit lugnare. Analys av resultat och måluppfyllelse Den goda måluppfyllelsen har sin grund i: att eleverna och även föräldrarna fr.o.m. ht 07 fått en tydligare överblick över vilka mål som ska nås i svenska, svenska som andra språk, matematik och engelska. att vi på initiativ av den lokala styrelsen genomfört öppet hus veckor samt tema- och cafékvällar. den täta föräldrakontakten med telefonkontakt, veckobrev, dagböcker och kontaktböcker. det kontinuerliga arbetet med elevråd/klassråd/matråd på grund och särskolan. hela skolans arbete med Friends kamratstödjargrupp. skolfokuseringen på socialt samspel. att eleverna utvärderar arbetet inom de fyra målområdena varje år samt fortlöpande efter varje avslutat arbetsområde. att vi har vidgat våra demokratiska ögon för att eleverna ska få ökad möjlighet till delaktighet i den dagliga verksamheten. arbetet med skoltidningen. samlingspunkten Gläntan som gör att skolans olika verksamheter syns och närmar sig varandra. att vi infört eget val under ansvar på idrotten. att eleverna på fritids är delaktiga i besluten om hur verksamhetspengarna ska användas. fritidsverksamheten utgår från barnens önskemål med många egna valmöjligheter. arbetet med värdegrundsfrågor är prioriterat av rektor och ledningsgrupp. Reflektion över analysen Vid utvecklingssamtalen ser vi att eleverna är mer medvetna om vilka mål de ska uppnå och arbeta mot. Hur ska vi få alla föräldrar att förstå hur viktiga de är för sina barns skolgång? Åtgärder för utveckling Vägar vi ska gå för att nå målet är att: göra skolans mål ännu tydligare för elever och föräldrar. Kursplanerna ska bli ett redskap! stärka sambandet utvecklingssamtal -kursplan -individuell utvecklingsplan. skapa ökad delaktighet för eleverna i planering inför arbetsområden. starta föräldradiskussionsgrupper för att bl.a. se på skolans miljöarbete och utvecklandet av värdegrundsarbetet. utveckla de interna enkätundersökningarna. utveckla tematiskt arbetssätt via utbildning av personal och genomförandet av skolövergripande teman. fortsätta arbeta med metoder från Circonova för samspel, delaktighet och förmågan at lyssna på andra. 16 (23)

17 Förväntade effekter av åtgärderna Vi får elever och föräldrar som med ökad medvetenhet blir mer delaktiga, ansvarsfulla och initiativrika. Vi får större fokus på kursplanemålen och elevernas önskemål i planering och genomförande av skolans arbete. 17 (23)

18 Prestationsmål 2008 Vi ska återigen förbättra resultaten på de nationella proven. Se analys och förändringsåtgärder under prioriterat målområde samt under Bättre resultat på de nationella proven sid 6. Personalmål 2008 Vi ska höja frisknärvaron samt få fler positiva svar på personalenkäten. Vi fortsätter med vårt systematiska arbetsmiljöarbete samt sätter upp nya personalmål utifrån resultaten på personalenkäten. Ekonomimål 2008 Vi ska ha en budget i balans. Förändringsåtgärder vi antagligen behöver göra är viss personalminskning under höstterminen pga förväntat minskat elevunderlag. Budget 2008 Intäkter Nämnd- alt platsbidrag: Övriga intäkter: Summa intäkter: Kostnader Personalkostnader: Övriga driftskostnader: Lokalkostnader: Summa kostnader: Ränta: Avskrivning: Totalkostnad: Resultat: 0 18 (23)

19 Uppföljning Hur följa upp mätmetod? När följa upp? Ansvarig för uppföljning Prestations mål Nationella prov och skolverkets analysmaterial Vårterminen Rektor Avstämning mot kursplanerna På utvecklingssamtal Klasslärare Personalmål Personalenkät, frisknärvarostatistik samt riskanalyser. Kontinuerligt på APT Rektor De prioriterade målen Utvärdering i arbetslagen och personaltvärgrupper. Vid vår och höstterminens slut Rektor Budget Månadsrapporter från ekonomiavdelningen I början av varje månad Rektor Hela arbetsplanen Med personal och föräldrar vid terminsutvärdering. Med överordnad chef vid medarbetarsamtal. I juni och november. Vid medarbetarsamtal Rektor Verksamhetschef 19 (23)

20 Överenskommelse Den här arbetsplanen avgränsar och klargör ansvarige chefens åtagande för det kommande året. Överordnad chefs ansvar är att skapa förutsättningar för den ansvarige chefen att leva upp till detta åtagande. Denna arbetsplan gäller som överenskommelse för verksamhetsåret Arbetsplanen är upprättad i två likalydande exemplar, varav parterna erhåller varsitt. Södertälje den Anita Elenius Överordnad chef Lasse Fröidstedt Ansvarig chef 20 (23)

21 Bil Mötesorganisation våren 08 Måndagar 10:00-10:30 Expeditionsmöte 11:00-12:00 Elevråd (udda veckor) 12:30-13:30 Skolutvecklingsgrupp v.2 A-samverkan v.3 Krisgrupp v.4 (var annan) 13:30-15:30 Ledningsgrupp Tisdagar 08:00-08:45 Elevvårdsteam/elevvårdskonferens 09:00-09:45 Elevvårdsteam/elevvårdskonferens 10:00-11:30 Arbetslag fsk/fri 14:00-14:30 PK (personalkonfererns) 14:45-16:15 Arbetslag (1-3, 4-6, Särlärare, Skeppet, Rh) v. 1,2,3 APT på arbetslag v.2 GPA v.4 (Gemensamt Pedagogiskt Arbete) Torsdagar 08:15-09:15 Matråd v.4 08:30-09:30 Friends (kamratstödjare v 37, 40, 43, 46, 49) 09:00-10:00 Arbetslag köket Fredagar 07:30-08:15 Arbetslag särfritids Vecka 2 = veckonummer 1 Vecka 9 och 13 har inget veckonummer 21 (23)

22 Södertälje Likabehandlingsplan för Ingen flicka eller pojke ska gå till och riskera att bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Varje form av kränkande behandling mellan barn, mellan ungdomar, mellan vuxna och mellan vuxna, barn och ungdomar är otillåten och i strid mot de grundläggande värden som ska prägla vår skola. Syfte Denna plans främsta syfte är att främja likabehandling, att förebygga samt motverka trakasserier och annan kränkande behandling. Vi ska arbeta aktivt för att alla elever behandlas lika oavsett kön, etniskt och religiös tillhörighet, sexuell läggning och funktionshinder. Definitioner Direkt diskriminering En elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon av diskrimineringsgrunderna kön, etniskt och religiös tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder. Indirekt diskriminering En elev får inte missgynnas genom att ordningsregler etc. tillämpas så att de får en diskriminerande effekt. Trakasserier Personalen på skolan får inte bete sig på ett kränkande sätt mot ett barn. Trakasserier är diskriminering och trakasserier blir det om kränkningarna har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etniskt och religiös tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder. Annan kränkande behandling som t.ex. mobbing Kränkande behandling kan ske mellan barn, mellan ungdomar, mellan vuxna och mellan vuxna, barn och ungdomar. Det kan ske i olika miljöer - överallt. Den kan vara: Fysisk (att bli utsatt för slag, knuffar, ofredande ) Verbal (att bli kallad bög, hora eller liknande) Textbunden (att bli utsatt för kränkande klotter, brev, lappar, mail, sms, chat ) Psykosocial (att bli utsatt för utfrysningar, ryktesspridning ) Hot om fysisk kränkning (att bli hotad om stryk ) Mobbing är när en eller flera personer utsätts för upprepande och systematisk trakasserier eller annan kränkande behandling. 22 (23)

23 En handlingsplan i fyra faser Förebyggande Akuta situationer Uppföljning Utvärdering Förebyggande insatser Varje klass har en kamratstödjare med uppgift att var klassens ögon när det gäller att upptäcka kränkning/mobbing. Kamratstödjargruppen träffas varje månad för samtal och fortbildning. På klassråd tas skolans gemensamma ordnings och trivselregler upp varje vecka. Vi arbetar med rollspel och andra typer av värderingsövningar för att stärka elevernas självbild samt ge dem kunskap om och insikt i vad mobbing/kränkning/diskriminering är. Vi informerar elever och föräldrar var de ska vända sig när någon känner sig utsatt eller upptäcker mobbing. Vi har ett snabbt och nära samarbete med föräldrar i form av samtal och kontaktböcker. Antimobbingteamet träffas varje vecka. Vi har skolgemensamma temadagar eller veckor. Vi har ett väl fungerande rastvaktssystem där vuxna finns bland barnen. Vi arbetar med olika samtalsgrupper ledda av skolsyster eller lärare. Vi utbildar elever, personal och föräldrar i Friends konceptet. Akuta situationer Mobbing Antimobbingteamet har samtal med den mobbade. De kartlägger situationen så exakt som möjligt. Mobbaren/mobbarna kallas till samtal. Är det flera mobbare kallas en i taget. Viktigt är att mobbarna inte får tillfälle att prata med varandra innan de inledande samtalen är slutförda. Under samtalet skapas en handlingsplan som ska leda till att mobbingen upphör. Uppföljningssamtal sker senast efter en vecka. Samtalen dokumenteras och arkiveras. Mobbaren skriver under dokumenteringen efter genomgånget samtal. Alla inblandades föräldrar informeras. I vissa fall kan eleven uppmanas att själv berätta hemma och sedan be föräldrarna kontakta skolan inom ett dygn. Om inte föräldrar tar kontakt med skolan inom ett dygn är det skolans ansvar att kontakta hemmet. Vid vuxen- elev mobbing samt vuxenmobbing hänvisas fallen till rektor. Hot och våld Vuxna på skolan hjälps åt för att lösa situationen samt utreder hur den uppstått. Föräldrar till de inblandade kontaktas för samtal. Rektor och föräldrar konsulterar om eventuell polisanmälan. Övriga kränkningar Lärare har utredande samtal med elever för att förhindra fortsatt kränkning. Föräldrar informeras muntligt eller skriftligt. 23 (23)

24 Uppföljning Antimobbingteamet har uppföljningssamtal med de iblandade tills mobbingen eller kränkningarna upphört. Hot och våldssituationer följs upp av lärare, rektor och i förekommande fall av polis. Övriga kränkningar följs upp på klassråd, i enskilda samtal och/eller vid utvecklingssamtal. Utvärdering Denna plan skall vara ett levande dokument som ska vara känt för alla elever, föräldrar och personal. De ska också se över och följa upp den varje år. Det är rektors ansvar att planen genomförs och utvärderas. 24 (23)

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Likabehandlingsplan för Surteskolan och Skolstigens förskola

Likabehandlingsplan för Surteskolan och Skolstigens förskola Likabehandlingsplan för Surteskolan och Skolstigens förskola Handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Uppdraget att motverka kränkande behandling är en del av det demokratiska uppdraget.

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling

Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling Hattstugans förskola Förskolan Hattstugans årliga plan för främjande av Likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2 Innehållsförteckning VISION,POLICY OCH ANSVAR... 3 DET ÅTGÄRDANDE ARBETET

Läs mer

Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015

Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015 Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015 Vision Solhyttans förskola ska ha ett klimat där alla tillåts vara den man

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03 Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar LIKABRHANDLINGSPLAN - plan mot kränkande behandling INLEDNING

Läs mer

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink Utbildningskontoret Kvalitetsredovisning 2009 Järna Grundskola Ansvarig chef: Anders Ydebrink Inledning 2009 har varit ett tufft år ekonomiskt. Det har inneburit hårda ekonomiska åtstramningar. Hade vi

Läs mer

Individuella program

Individuella program LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Individuella program Gymnasiesärskolan inom enhet Specialpedagogiskt centrum Läsår 2015/2016 Karina Bronell Rektor Innehållsförteckning Beskrivning av verksamheten Skolans vision

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Främjande åtgärder Förebygga åtgärder Rutiner när kränkande behandling misstänks eller upptäcks.

Främjande åtgärder Förebygga åtgärder Rutiner när kränkande behandling misstänks eller upptäcks. 1. Inledning Kastanjens likabehandlingsplan syftar till att främja barns och vuxnas lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon

Läs mer

Årlig plan för lika behandling

Årlig plan för lika behandling Årlig plan för lika behandling Ålberga förskola Nyköpings kommun 2012-2013 Postadress Ålberga förskola Mossvägen 2-4 61190 Ålberga Telefon 0155-72265 sida Innehållsförteckning 1 1. Inledning och syfte

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Grevåkerskolan Fritidshem, förskoleklass, åk 1-6 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Planens

Läs mer

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16

HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 1 HACKEBACKESKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/16 Läs igenom och skriv under och lämna in sista sidan till skolan som bekräftelse på att du tagit del av Likabehandlingsplanen.

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Likabehandlingsplan För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Sigtuna kommuns gemensamma vision för förskolan: Alla barn i Sigtuna kommuns förskolor ges bästa möjliga förutsättningar att utveckla

Läs mer

Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria

Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria Likabehandlingsplan Montessoriföreningen Maria Läsåret 2015-2016 Sammanfattning av likabehandlingsplanen och åtgärder vid diskriminering och kränkande behandlingar på Montessoriföreningen Maria 1. Vi på

Läs mer

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 1 BAKGRUND Likabehandlingsarbetet regleras av diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800). Likabehandlingsarbetet behövs för att skapa en skola

Läs mer

Lundbyskolan Likabehandlingsplan

Lundbyskolan Likabehandlingsplan Eskilstuna Kommun 2007-05-07 Lundbyskolan 1 (8) Lundbyskolan Likabehandlingsplan Innehåll Kopplingar till lagar och förordningar s.2 Skolans uppdrag Vad är kränkande behandling? s.3 Definitioner Rättigheter

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta, diskriminerade

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

LIKA-behandlingsplan

LIKA-behandlingsplan LIKA-behandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2015/2016 1. Skolans vision för likabehandlingsarbetet Barnen som går i Arthur Engbergskolan och i vår fritidsverksamhet skall känna sig trygga och glada.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Förskolan Friggagatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Göteborgs Stad Centrum Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vår vision... 3 3. Vårt systematiska arbetsmiljöarbete präglas av ett

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola

Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola Likabehandlingsplan för Futurums ro förskola/skola Reviderad 2009-05-08 Innehåll 1. Inledning 1.1 Så säger lagen 1.2 Definitioner 1.3 Lägesbeskrivning 1.4 Målbeskrivning 1.5 Förebyggande arbete skola 1.6

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola

Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola Inledning Likabehandlingsplan läsåret 2008/2009 Österstad skola En ny lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever trädde i kraft den 1 april 2006. Enligt denna lag

Läs mer

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla Förskola 2015/2016.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 1.VISION 3 2. FÖRSKOLECHEFSSTÄLLNINGSTAGANDE 3

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot trakasserier och kränkande behandling. Skarpnäcks Fria Skola. Upprättad: jan. 2012

Likabehandlingsplan/ plan mot trakasserier och kränkande behandling. Skarpnäcks Fria Skola. Upprättad: jan. 2012 Likabehandlingsplan/ plan mot trakasserier och kränkande behandling Skarpnäcks Fria Skola 2012 Upprättad: jan. 2012 Skolans uppdrag Skolan har som uppdrag att målmedvetet och systematiskt arbeta för en

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Öckerö, 2014-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målet är att planen ska följa skolverkets allmänna råd: o Tydligt uttrycka att verksamhetens ledning tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jonsereds fo rskolas plan mot diskriminering och kra nkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan HT14/VT15 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling gällande Frösundas särskolor Ikasus samt Äventyrsskolan Vision På Frösunda särskolor arbetar vi för allas lika rättigheter. Vi arbetar

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björnligans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015-2016 Biträdande förskolechef Jessica Svensson jessica.svensson@horby.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Innehållsförteckning -Inledning -Definitioner av verksamhet och likabehandlingsplan -Måldokument för förskolor i Sölvesborgs

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola

VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Stenshults förskola VIMMERBY KOMMUN Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stenshults förskola 2014/2015 1 Innehåll 1. VISION... 3 2. FÖRSKOLECHEFS STÄLLNINGSTAGANDE... 3 3. BAKGRUND...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge skola och fritidshem för lå 2015/2016 Alla vid Glömminge skola och fritidshem ska vara trygga och känna förtroende för varandra 1(13)

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Fridhems förskola. Fridhems förskolas årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling

Fridhems förskola. Fridhems förskolas årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling Fridhems förskola Fridhems förskolas årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2015 Innehållsförteckning VISION... 3 POLICY... 3 ANSVARIGA... 3 RUTINER NÄR VUXNA

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Kunskapsskolan Katrineholm Västgötagatan 16, 641 36 Katrineholm, Tel.dir. 08-51008370, www.kunskapsskolan.se 1

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds skola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds skola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Långareds skola 2014/2015 Planen utvärderas varje år Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla har

Läs mer

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro

Likabehandlingsplan. Alsalamskolan i Örebro 2015/2016. Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro Likabehandlingsplan Alsalamskolan i Örebro 2015/2016 Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2015 Alsalamskolan i Örebro 1 Likabehandlingsplan 2015/2016 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna Alla människor

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Enligt 14a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Sonfjällsskolan, Hede Rymden, Paviljongen och 6-9 Gäller under läsåret 2010-2011 Handlingsplanens

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola

Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola Handlingsplan för att motverka mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Jens Billeskolans grundskola och särskola Upprättad höstterminen 2014 Elevrådet åk 7-9 Christel Nilsson Utvärderas vårterminen

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grundskola och fritidshemmet. Vittra Lambohov 2014-2015

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grundskola och fritidshemmet. Vittra Lambohov 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Grundskola och fritidshemmet Vittra Lambohov 2014-2015 Bakgrund och upprättande av likabehandlingsplanen Från 1 april 2006 trädde

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan Plan mot kränkande behandling och diskriminering - skolan Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: 3:e kap 16 i diskrimineringslagen (2008:567) och 6:e kap. 8 i skollagen (2010:800)

Läs mer

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Gäller läsåret 2013/2014 Bakgrund En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan ska

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde DOMHERREN Läsåret 2015-2016 2015-08-17 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan mot diskriminering

Läs mer

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 Vår vision Pårydsskolan skall vara en plats där elever och personal trivs och känner trygghet. Vårt mål Vårt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014.

Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2013/2014. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Vaxö Skola

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Vaxö Skola BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Vaxö Skola grundskolan, fritidshemmet Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för grundskolan och fritidshemmet

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

Förskolorna Myran och Koltrasten fr o m augusti 2013 förskolan LärKan.

Förskolorna Myran och Koltrasten fr o m augusti 2013 förskolan LärKan. Förskolorna Myran och Koltrasten fr o m augusti 2013 förskolan LärKan. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2013-2014 Förskolan ska vara trygg, rolig och lärorik för alla som deltar.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 för Karlskrona Montessorifriskola 2015-06-29 1 Innehåll Vision... 3 Vad innebär lagen... 4 Beskrivning av det kontinuerliga arbetet... 5 Skolans värdegrund ur ett likabehandlingsperspektiv...

Läs mer

Plan. Prästbols skola och fritidshem Läsåret 2014/15

Plan. Prästbols skola och fritidshem Läsåret 2014/15 Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Prästbols skola och fritidshem Läsåret 2014/15 Fastställd 2014-09-11 Ulrika Clewemar

Läs mer

Björskogsskolans F-5 och skolbarnomsorgens likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Reviderad 2010-10-08. Vision

Björskogsskolans F-5 och skolbarnomsorgens likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Reviderad 2010-10-08. Vision Skolgatan 3, 731 60 Valskog Tel. 0227-600 464 Fax 0221-326 45 e-mail: fredrik.ignell@kungsor.se Björskogsskolans F-5 och skolbarnomsorgens likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Reviderad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan läsåret 2014/2015 Innehåll Inledning... 3 Lagar och styrdokument... 4 Begreppsförklaringar - Definitioner... 5 Kartläggning och nulägesanalys...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. läsåret 2014/2015. Reviderad 141007

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. läsåret 2014/2015. Reviderad 141007 Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014/2015 Reviderad 141007 Innehållsförteckning Inledning - verksamhetens långsiktiga mål och policy s. 3 Kartläggning av läsåret 2013/2014 s. 4

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

Skolområde Västra. Slättängens förskola

Skolområde Västra. Slättängens förskola RR Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Skolområde Västra Slättängens förskola Förskolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett barn känner sig kränkt. Förskolan

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 150601 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Specialenheten 7-9:an Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling-

Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling- Barn- och ungdomsförvaltningen Starrkärrs förskola Likabehandlingsplan -ett handlingsprogram för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling- 1. Inledning Alla barn är välkomna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011

Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011 Nyängskolans Likabehandlingsplan Läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för Nyängskolan f gy.sär 1. Inledning Nyängskolans likabehandlingsplan syftar till att främja elevers och vuxnas lika rättigheter

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Lika värde Alla barn är lika mycket värda. Ingen annan är som du. Du och alla andra människor har rätt att respekteras för den du är. Det spelar ingen

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Heliås Svartvik 2015-10-26

Likabehandlingsplan. för. Heliås Svartvik 2015-10-26 Likabehandlingsplan för Heliås Svartvik 2015-10-26 1 Likabehandlingsplan fö r Helia s 1. Värdegrund Genom att visa varandra ömsesidig respekt och engagemang skapar vi en trygg miljö. 2. Bakgrund Likabehandlingsarbete

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21 Likabehandlingsplan för Landvetterskolans tidigaredel Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling 2009-10-21 Innehåll 1. Ställningstagande 3. 2. Mål 3. 3. Åtgärder för att nå målen 4. 4. Förebyggande

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2014-05-26 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde INNEHÅLL: o Lagtexter o Tuna skolområde en beskrivning o Vision o Främjande arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision Plan mot kränkande behandling och diskriminering ( nedan kallad Pkbd) vid Lunds skola Fritidshem, 13/14 Planen antogs i november 2013 och gäller i ett år. Vår policy Vi på Lunds skola bygger vår verksamhet

Läs mer