SWKs Avelsrapport för år 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SWKs Avelsrapport för år 2008"

Transkript

1 SWKs Avelsrapport för år 28 Registreringar Under året registrerades 517 (367) wachtelhundvalpar. (Inom parentes anges siffrorna för 27.) De senaste 1 årens registreringssiffror visas i figur 1. Valparna var fördelade på 83 (56) kullar och kullstorleken var i medeltal 6,3 valpar/kull. Den genomsnittliga inavelsgraden var oförändrat 1,7 %. Wachtelhunden ligger på ca 3:e plats på listan över Sveriges populäraste raser. 7 6 antal reg. hundar År-99 År-1 År-3 År-5 År-8 Figur 1. Antalet registrerade wachtelhundar de senaste 1 åren, inklusive importer. 28 importerades 13 (12) hundar, fem hanar och åtta tikar: Anton vom Weidig S722/28 hane, brunskimmel, VDW 7-4 Arko vom Wildererstein S49119/28 hane, brun, VDW 4-32 Ebbe S62278/28 hane, brun, N14532/8 Enno vom Zerling S6986/28 hane, röd, VDW Odin vom Hahnenkamm S57673/28 hane, brun, VDW Cleo vom Waldläufer S28235/28 tik, brun, VDW Flora Eggefreund S13828/28 tik, brun, VDW Ranka vom Niestetal S56287/28 tik, rödskäck, VDW Rosi vom Niestetal S57672/28 tik, röd, VDW Scully vom Kühner S66465/28 tik, brunskimmel, VDW 8-37 Sissy vom Kühner S57674/28 tik, brunskimmel, VDW 8-38 Strömskogens Aya S4166/28 tik, brun, N848/3 Xenia von der Schwemme S1265/28 tik, röd, VDW hanhundar användes i avel 28, vilket innebär att endast ett fåtal hanar hade mer än en kull. Vi rekommenderar att hundar som går i avel har uppnått minst 3 års ålder och för hanar gärna fyra år. Detta beror på att flera ärftliga sjukdomar, såsom allergier och epilepsi, oftast har hunnit visa sig i denhär åldern. Åldersfördelningen för avelshanar visas i figur 2, där en jämförelse görs mellan tre olika år.

2 Åldersfördelning avelshanar antal kullar ålder i år Figur 2. Ålderfördelning för avelshanar. En jämförelse mellan 1998, 23 och 28. Fördelningen av kullar i landet mellan de olika lokalavdelningarna visas i figur 3. Södra avdelningen står inte oväntat för den största andelen. Andel kullar i lokalavdelningarna 28 Södra Västra Mälardalen Småland Norr Österg. Figur 3. Fördelningen av antalet födda kullar mellan SWKs sex lokalavdelningar. Av de 83 kullarna som föddes 28 var 58 kullar efter meriterade föräldrar. Som meriterad avses här ett godkänt jaktprov i unghunds-/nybörjarklass eller högre. Hos 2 kullar var endast en förälder meriterad, i 17 av dessa kullar var det tiken som var omeriterad. I fem fall var ingen av föräldrarna meriterade. Se figur 4. Ofta är det uppfödare som inte är medlemmar i SWK som använder omeriterade tikar i avel. Av wachtelhunduppfödarna är det 17 % som inte är medlemmar i SWK.

3 Kullar 28 efter omeriterade föräldrar antal kullar omer. tik omer. Hane båda omer Medlem Ej M. Figur 4. Antalet kullar 28 med minst en omeriterad förälder, fördelat på uppfödare som är medlemmar eller inte medlemmar i SWK. Hur meriterade är egentligen våra avelshundar? Tikar har som regel lägre meritering än hanarna. Man vill gärna para med en välmeriterad hane, men ställer inte lika höga krav på sin egen tik. Beträffande avelshanarna 28 har 33 % mer än ett godkänt unghunds- /nybörjarklassprov. Något fler har godkänt öppenklassprov än vildsvinsprov, ett fåtal har båda. Senaste året hade 18 % av avelstikarna mer meritering än Ukl/Nkl jaktprov. Oftast var det ett godkänt öppenklassprov, ett fåtal tikar hade godkänt vildsvinsprov. Hälsa Har man en frisk och jaktligt duktig hund som man vill använda i avel är det viktigt att man tar reda på om syskonen har några ärftliga sjukdomar. Har flera syskon en sjukdom ska man kanske fundera en gång till. Vid eventuell parning måste man undvika att para med en hund som har samma sjukdom i sin familj. Har du en hund som drabbats av en ärftlig sjukdom är det viktigt att du meddelar både din uppfödare och avelsansvarig i SWK. HD och AD Andelen hundar som röntgas tycks gå ner. Av hundar födda 24 röntgades 53 %, av hundar födda 25 var det 55 %. För hundar registrerade 26 var andelen 46 % och för %. En del röntgar sina hundar lite senare, vilket medför att andelen kommer att öka något för sistnämnda år. Tendensen är ändå oroande. Beträffande röntgenresultaten så ligger de relativt konstant. De senaste årgångarna är ca 85 % utan anmärkning på höfterna, d.v.s. A eller B, ca 12 % har Hd C och 3 % har Hd D, se figur 5. Andelen hundar med AD brukar ligga på ca 1 %. Av hundar födda 27 som hittills (febr.-9) röntgats bedömdes 93 % som ua, 5 % var grad 1= lindrig benpålagring, 1 % grad 2= måttlig benpålagring och 1 % grad 3= kraftig benpålagring, se figur 5. Av de hundar som användes i avel 28 hade tre tikar AD 1, en hane hade AD 1 och en hane hade AD 3.

4 7 1 % av antalet röntgade A B C D E % av antalet röntgade ua lindrig måttlig kraftig f. 26 f. 27 f. 26 f. 27 Figur 5. Resultat av HD-röntgen (t.v.) och AD-röntgen (t.h.) för wachtelhundar födda 26 och 27. Allergier Under året har vi särskilt uppmärksammat hudproblem/allergier/öroninflammationer. Agriastatistiken visar att detta är ett stort problem i wachtelhundrasen. Det kan vara så mycket som 2 % av våra hundar som är drabbade. Allergi är ärftligt och den viktigaste åtgärden är att drabbade hundar inte används i avel. Allergier brukar visa sig före tre års ålder och därför bör yngre hundar inte gå i avel. Epilepsi Siffrorna i Agria-statistiken ser inte oroande ut, men det finns troligen ett stort mörkertal. Många fall av epilepsi (EP) hamnar under självrisknivån. EP är en ärftlig sjukdom, men ärftlighetsgången är inte helt klarlagd. Mönstret ser olika ut i olika raser. EP kan ibland debutera ganska sent i vår ras och en del hundar har redan hunnit gå i avel innan sjukdomen visar sig. Detta är ytterligare en anledning att senarelägga avelsdebuten. Symptomens svårighetsgrad kan variera mycket. Ögonsjukdomar Vi har haft ett fall av den ärftliga ögonsjukdomen PRA (Progressiv Retinal Atrofi) under året, vilket visar att vi behöver ha kvar kravet på ögonlysning. PRA innebär en förtvining av näthinnan, vilket leder till blindhet. PRA har enkel recessiv arvsgång, vilket innebär att båda föräldrarna bär på anlaget. Rent statistiskt blir då 25 % av avkomman behäftad med sjukdomen, 5 % blir anlagsbärare och 25 % helt fria. Sjuk hund, dess föräldrar och eventuell avkomma beläggs med avelsförbud. PFK, ny sjukdom hos wachtelhund Sjukdomen heter Phosphofructokinase deficiency, men kallas PFK. Vi känner i dagsläget till hundar i två olika kombinationer som drabbats av sjukdomen. Enzymet PFK behövs för energiomsättningen i de röda blodkropparna, som transporterar syret i kroppen, och i muskelcellerna. PFK-brist är en ärftlig sjukdom som gör att de röda blodkropparna bryts ner (hemolys) och hunden får minskad tolerans för motion. De drabbade hundarna har ofta en kronisk, lindrig anemi (blodbrist) och ibland får de akut hemolys efter hård motion. Sjuka hundar måste leva ett stillsamt liv, inte jaga, inte utsättas för varmt klimat eller för stress, t.ex. inte tillåtas stå och skälla mycket. Allt detta kan utlösa de akuta hemolyserna med blodbrist, trötthet, mörk urin och feber som följd. Inträffar detta måste hunden direkt till veterinären. Hunden kan behöva intensivvård och blodtransfusion. Sjukdomen kan ha dödlig utgång. De första symptomen förväxlas ofta med urinvägsinfektion. Hunden får antibiotika, vilar och

5 blir bra. Vid ansträngning återkommer symptomen. I de fall vi nu känner till har symptomen visat sig när hundarna varit 1-2 år gamla. Sjukdomen ärvs genom autosomal (enkel) recessiv arvsgång. Båda föräldrarna till en sjuk hund är anlagsbärare, men de behöver inte själva vara sjuka. De hundar som har anlaget i enkel uppsättning är kliniskt friska. Sjukdomen finns hos Engelsk springer spaniel och hos Amerikansk cocker spaniel. För dessa raser finns ett DNA-test utvecklat. Detta finns ännu inte för Wachtelhund. Det finns ingen behandling för sjuka hundar utan det enda man kan göra är att utesluta sjuka hundar och anlagsbärare i aveln. Detta innebär konkret: avla inte på den sjuka hunden, dess föräldrar eller avkommor, och inte heller på helsyskon. Detta är en mycket allvarlig sjukdom som innebär att hunden inte kan användas till det den är till för, d.v.s. jakt. Det vore önskvärt om mycket stor hänsyn tas till detta i avelsarbetet. Jaktprov Antalet startande i unghundsklass ökade något 28, till drygt 4 %, jämfört med 27. Skillnaden mellan hundar uppfödda i olika lokalavdelningar är stor. Uppfödarna i Västra har de senaste åren fått 5 % av avkomman att starta på unghundsprov. Även Mälardalen- Gotland, som tidigare legat relativt lågt, hade 28 över hälften av unghundarna på prov. I någon lokalavdelning låg andelen under 3 %. Tyvärr visar resultaten på unghundsproven en nedåtgående utveckling. I tabell 1 visas utvecklingen de senaste 12 åren. Det är en oroande trend. Tabell 1. Medelvärde av resultaten på unghundsproven de senaste två åren. En jämförelse görs med de två föregående femårs-perioderna. Medelv. Näsa Skall Vilja Säkerh. Sök Vatten Förigh. Skott App. S:a 28 3,7 6,5 3,9 3,9 4,3 6,4 7,4 7,6 3,3 47 p 27 4,1 6,7 4,2 3,6 4,7 6,6 7,4 7,4 3,8 48,5 p 23-7* 4,4 6,8 4,7 4,5 4,7 6,8 7,5 7,7 4,4 51,5 p * 4,9 7,1 5, 5,2 5,2 7,4 7,5 7,9 5,3 55,5 p * är uträknat på annat sätt än 27-28, vilket kan medföra smärre skillnader i resultatet. Medelvärdet på sök låg det senaste året på 4,3 poäng. Ser man lite närmare på resultaten upptäcker man att det 28 var ovanligt många unghundar, ca 4 st., ungefär dubbelt så många som året innan, som underkändes på sökmomentet. Hur ofta har dessa hundar varit lösa i skogen tidigare? Har de haft förutsättningar att utveckla sitt skogssök? De hundar som var godkända på sök hade i medeltal 5,2 poäng, samma poäng som året innan. Antalet med 8 poäng var ungefär lika stort som antalet underkända på momentet. Antalet hundar som var skottberörda/-rädda på unghundsproven 28 var lägre än året innan. 28 visade sju hundar skotträdsla och endast tre var skottberörda. 27 var bilden en annan: Ukl/Nkl 4 p 1 p/ p S:a % av startande Avelskommittén april-9/e.kärnestam

Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015

Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015 Rasspecifika avelsstrategier 2010-2015 Inriktning Rasklubbens långsiktiga mål är att bibehålla wachtelhundrasens specifika karaktär och jaktliga egenskaper som mångsidig bruksjakthund med god mentalitet,

Läs mer

AVELSRAPPORT FÖR 2017

AVELSRAPPORT FÖR 2017 Sidan 1 av 5 AVELSRAPPORT FÖR 217 Registreringar Under 217 registrerades 364 (444) wachtelhundsvalpar i Sverige (inom parentes anges siffrorna för 216). De senaste 1 årens registreringssiffror visas i

Läs mer

AVELSRAPPORT FÖR 2018

AVELSRAPPORT FÖR 2018 Sidan 1 av 5 AVELSRAPPORT FÖR 218 Registreringar Under 218 registrerades 455 (364) wachtelhundsvalpar i Sverige (inom parentes anges siffrorna för 217). De senaste 1 årens registreringssiffror visas i

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Rasspecifik Avelsstrategi Berner Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Utvärdering av RAS 2010 Svenska Sennenhundklubben 2011-05-21

Läs mer

Kommentarer om nuvarande RAS

Kommentarer om nuvarande RAS Kommentarer om nuvarande RAS För några månader sedan gick det ut en "enkät/tycka till om RAS papper" till uppfödare och hanhundsägare. Det är nu dags att redovisa dessa kommentarer och detta sker anonymt.

Läs mer

RAS-MÖTE COCKER SYDVÄST 2016-01-31

RAS-MÖTE COCKER SYDVÄST 2016-01-31 RAS-MÖTE COCKER SYDVÄST 2016-01-31 Vid pennan: Ingrid Olsson Närvarande: Jens Karlsson, Art-Wave s kennel Anne Lundborg, Blå Ängeln s kennel Ann-Christin Mälberg, Bright Dream s kennel Charlotta Olsson

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier

Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier Rasspecifik avelsstrategi för bostonterrier Reviderad version fastställd av SKK 2014-xx-xx Uppdaterad 2014-11-07 Innehållsförteckning Avelsstrategi Population/Avelsstruktur Hälsa Mentalitet/Funktion Exteriör

Läs mer

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Nuläge (Kursiv text är hämtad från nuvarande RAS från 2007. Större delen av detta RAS skrevs 2004 men godkändes först 2007) I Sverige finns

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier (RAS)

Rasspecifika avelsstrategier (RAS) Sidan 1 av 9 Rasspecifika avelsstrategier (RAS) 2015-2020 Inriktning Rasklubbens långsiktiga mål är att bibehålla wachtelhundrasens specifika karaktär och jaktliga egenskaper som mångsidig bruksjakthund

Läs mer

AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla

AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla AVELSSTRATEGI (RAS) För Strävhårig Vizsla Beskrivning av rasens historiska bakgrund och utveckling Den strävhåriga vizslan har samma bakgrund som den korthåriga fram till 1920-talet. Vizslans ursprung

Läs mer

1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling

1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling Avelsstrategi för östsibirisk laika 1 Ursprung, historisk bakgrund och utveckling Laikan är taigans jakthund nummer ett. Fram till 1970-talet var laikan som jakthund nästan okänd i Norden. Endast enstaka

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier för Jaktcockerspaniel

Rasspecifika avelsstrategier för Jaktcockerspaniel Rasspecifika avelsstrategier för Jaktcockerspaniel Tillägg till RAS-dokumentet för Cocker Spaniel Utarbetat av Jaktspaniels i Sverige (JIS) mars 2014 INLEDNING Denna del av RAS för cocker spaniel avser

Läs mer

Utvärdering av RAS, Rasspecifik AvelsStrategi, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2013

Utvärdering av RAS, Rasspecifik AvelsStrategi, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2013 UtvärderingavRAS,RasspecifikAvelsStrategi, kortsiktigamålförairedaleterrierår201 SvenskaKennelklubbengodkändeochfastställdeRASförairedaleterrierden22mars2012, förattgällafrånochmedår2012tillochmedår2016.rasharredovisatsiairedaleterrier

Läs mer

Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia

Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia Avelsstrategi för portugisisk vattenhund Historia Portugisisk vattenhund är en riktigt gammal ras som har funnits längs hela Portugals kust sedan urminnes tider. Redan så tidigt som på 1200-talet finns

Läs mer

RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER FÖR NORRBOTTENSPETS

RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER FÖR NORRBOTTENSPETS RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER FÖR NORRBOTTENSPETS INNEHÅLL Historik... 3 Populationen... 4 REGISTRERINGAR... 4 Målsättning... 5 Tillvägagångssätt... 5 Djur använda i aveln... 5 Målsättning... 6 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh Rasspecifik avelsstrategi RAS för Strävhårig vorsteh Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelsstrategi som gäller för rasen. /Källa: SKK. Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer

Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer 1 Grundregler för medlemmar i Svenska Kennelklubben (SKK) och dess medlemsorganisationer Kapitel 1 regler för medlemmar i SKK-organisationen Det krävs av varje medlem i SKK-organisationen 1:1 Att behandla

Läs mer

RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE

RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE RAS-DOKUMENTATION FÖR PAPILLON i SVERIGE papillion-001 2005-02-12 Sidan 1 av 13 Innehållsförteckning Förord Papillon Ringens arbete tom 2003 Historik Statistik Avelspolicy Avelsstrategi Avelsplaner Tidsplan

Läs mer

Hälsoenkät avseende Australian Shepherd 2012

Hälsoenkät avseende Australian Shepherd 2012 Svenska Australian Shepherdklubben Hälsoenkät avseende Australian Shepherd 2012 Genom åren har återkommande enkätundersökningar genomförts för att kartlägga hälsoläget hos rasen Australian Shepherd i Sverige.

Läs mer

RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel

RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel Innehållsförteckning Inledning... 3 Historik... 3 Nuläget... 4 Exteriör... 6 SRD... 6 Mål:... 7 Strategi:... 7 SAR = Silver(grå), Aprikos, Röd... 7 Mål:... 7 Strategi:...

Läs mer

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning www.skk.se/uppfödning 28 mars 2011 ATT LETA AVELSDJUR Genetiken i all ära den hjälper oss inte helt och hållet att hitta de avelsdjur vi behöver. För det behöver vi andra, mer praktiskt tillämpbara verktyg.

Läs mer

Breton stor hund i litet format TEXT & FOTO OLLE OLSSON Lennart Berglund från Forsa

Breton stor hund i litet format TEXT & FOTO OLLE OLSSON Lennart Berglund från Forsa SKOGSFÅGELJAKT Breton-rasen är fortfarande liten i Sverige, men registreringarna blir fler för varje år som går. Följ med på skogsfågeljakt med jakthundsrasen som går mot strömmen. Breton stor hund i litet

Läs mer

Några hälsoproblem hos beagle. Beagle-Ringen Östfolds möte 28 maj 2011 Catharina Linde Forsberg

Några hälsoproblem hos beagle. Beagle-Ringen Östfolds möte 28 maj 2011 Catharina Linde Forsberg Några hälsoproblem hos beagle Beagle-Ringen Östfolds möte 28 maj 2011 Catharina Linde Forsberg Några hälsoproblem hos beagle Epilepsi Beagle pain syndrome (aseptisk meningit) Kinesbeaglesyndromet - MLS

Läs mer

Vad säger SKK? Om grundregler, avelspolicy och annat som styr aveln. Karin Drotz, avelskonsulent SKK

Vad säger SKK? Om grundregler, avelspolicy och annat som styr aveln. Karin Drotz, avelskonsulent SKK Vad säger SKK? Om grundregler, avelspolicy och annat som styr aveln. Karin Drotz, avelskonsulent SKK Wolvey Piquet of Clairedale tik f. 1950 Hur väljer vi avelsdjur? Vilka avelsmål har du? Vad känner ni

Läs mer

Avelsstrategi för Australisk terrier

Avelsstrategi för Australisk terrier Avelsstrategi för Australisk terrier Ursprung Den Australiska terrierns historia antas börja under kolonisationen på 1800-talet då emigranter från England och Skottland kom till Australien. Det var inte

Läs mer

Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016

Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016 Avelspolicy & avelsstrategier 2012-2016 INLEDNING Detta deldokument i Golden retrieverklubbens RAS, är till för att användas vid det dagliga arbetet i klubben när det gäller att förverkliga våra mål och

Läs mer

RAS - RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2003-2011 BASSET ARTÉSIEN NORMAND

RAS - RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2003-2011 BASSET ARTÉSIEN NORMAND RAS - RASSPECIFIKA AVELSSTRATEGIER 2003-2011 BASSET ARTÉSIEN NORMAND Rashistorik Basset Artésien Normand (BAN) är en fransk, kortbent, drivande jakthund. Det är en korsning av bassets från Artois och bassets

Läs mer

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 2013-10-20 1 (5) Svenska Norfolkterrierklubben Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Kullstorleken håller sig runt 5 valpar, vilket får ses som ytterst tillfredsställande.

Kullstorleken håller sig runt 5 valpar, vilket får ses som ytterst tillfredsställande. Populationsstorlek, registreringssiffror Generellt ses fallande registreringssiffror och antalet registreringar under perioden ligger i genomsnitt på 1178. Detta till trots, är cocker spanieln en populär

Läs mer

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art.

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Naturens behov av genetisk variation Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Då vi benämner en art i naturen som utrotningshotad

Läs mer

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter

Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter Effektivare avel för jaktegenskaper hos engelsk setter av Per Arvelius En hunduppfödare strävar efter att välja de avelsdjur som nedärver önsvärda egenskaper till valparna. Eftersom många egenskaper påverkas

Läs mer

Avelsrådets kommentarer till förslag på nya Avels- och Uppfödaretiska Regler för Sennenhundar

Avelsrådets kommentarer till förslag på nya Avels- och Uppfödaretiska Regler för Sennenhundar Avelsrådets kommentarer till förslag på nya Avels- och Uppfödaretiska Regler för Sennenhundar Förändringarna av SShKs Avels- och Uppfödaretiska regler blir mycket omfattande enligt avelsrådets förslag.

Läs mer

WestieAlliansens hälsoenkät 2013

WestieAlliansens hälsoenkät 2013 WestieAlliansens hälsoenkät 2013 Syfte: Vi skall få en god bild av hur rasen mår. Enkätsvaren ska ge en indikation på det som är bra och det som är mindre bra inom rasen samt ge en vägledning om vad man

Läs mer

Vi är tacksamma för att ni ställer upp och svarar på hälsoenkäten för schnauzer.

Vi är tacksamma för att ni ställer upp och svarar på hälsoenkäten för schnauzer. Vi är tacksamma för att ni ställer upp och svarar på hälsoenkäten för schnauzer. Enkäten är en del av RAS, vilken ska uppgraderas i år. Vilket vi hoppas leder fram till hur vår fantastiska ras utvecklats

Läs mer

UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013)

UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013) UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013) Progressiv retinal atrofi, PRA, är en ärftlig ögonsjukdom som finns hos rasen papillon. Sjukdomsgången innebär en gradvis förtvining av retina (näthinnan) som

Läs mer

Bilaga 1: Populationsanalys Utförd av Per-Erik Sundgren fram till och med 2004

Bilaga 1: Populationsanalys Utförd av Per-Erik Sundgren fram till och med 2004 Bilaga 1: Populationsanalys Utförd av Per-Erik Sundgren fram till och med 2004 Underlag för analys Analysunderlaget är rasdata från SKK fram till och med december 2004. Analyser utgår från att de uppgifter

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi för Drentsche Patrijshond

Rasspecifik Avelsstrategi för Drentsche Patrijshond Rasspecifik Avelsstrategi för Drentsche Patrijshond Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi, RAS På Svenska Kennelklubbens Kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas en s.k.

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Korthårig vorsteh

Rasspecifik avelsstrategi RAS för Korthårig vorsteh Rasspecifik avelsstrategi RAS för Korthårig vorsteh Både uppfödare och hanhundsägare bör sätta sig in i den avelstratetgi som gäller för rasen / Källa: SKK Inledning Bakgrund Rasspecifik Avelsstrategi

Läs mer

Papillon-Ringens RAS-dokumentation

Papillon-Ringens RAS-dokumentation Papillon-Ringens RAS-dokumentation Rasspecifik avelsstrategi för papillon ÅR 2013 Delreviderad 2016 med avseende på nytt hälsoprogram. Papillon-Ringen är associerad med Svenska Kennelklubben (SKK), genom

Läs mer

Papillon-Ringens RAS-dokumentation

Papillon-Ringens RAS-dokumentation Papillon-Ringens RAS-dokumentation Rasspecifik avelsstrategi för papillon ÅR 2011 Papillon-Ringen är associerad med Svenska Kennelklubben (SKK), genom specialklubben Svenska Dvärghundsklubben (SDHK) Papillon-Ringens

Läs mer

gammel-dansk-hönsehund-001 2009-09-01 Sidan 1 av 7

gammel-dansk-hönsehund-001 2009-09-01 Sidan 1 av 7 gammel-dansk-hönsehund-001 2009-09-01 Sidan 1 av 7 Bakgrund Rasspecifik AvelsStrategi På Svenska Kennelklubbens Kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas en s k rasspecifik

Läs mer

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5

Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 Avelsstrategi för Schnauzer Version 1.5 HISTORIK Redan på 1400-talet dyker den upp inom konsten bl.a. på målningar av Rembrandt. Sydtyskland, närmare bestämt Bayern, anses vara den plats där de ursprungliga

Läs mer

Populationsgenetik med Irene Berglund (kunskapen bakåt, sikte framåt och väl avvägda prioriteringar nu)

Populationsgenetik med Irene Berglund (kunskapen bakåt, sikte framåt och väl avvägda prioriteringar nu) Minnesanteckningar fört vid Schnauzer Pinscherklubbens (SSPK) avelskonferens 9 maj 2015 Antal deltagare: 39 anmälda och varav 34 deltagare Populationsgenetik med Irene Berglund (kunskapen bakåt, sikte

Läs mer

II. Nu läget i den Svenska Wachtelhunds rasen (Materialet ingår i RAS-projektet. Alla siffror i olika uträkningar gäller t.o.m.

II. Nu läget i den Svenska Wachtelhunds rasen (Materialet ingår i RAS-projektet. Alla siffror i olika uträkningar gäller t.o.m. 1 II. Nu läget i den Svenska Wachtelhunds rasen (Materialet ingår i RAS-projektet. Alla siffror i olika uträkningar gäller t.o.m. 2003) Wachtelhunden förde en blygsam tillvaro i Sverige efter andra världs

Läs mer

Uppfödare av. Något för mig?

Uppfödare av. Något för mig? Uppfödare av Något för mig? Kanske går du i tankar om att bli uppfödare av labrador retriever, eller är du redan uppfödare av rasen? Den här broschyren är tänkt att ge några goda råd på vägen. Jag vill

Läs mer

GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER

GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER GOLDEN RETRIEVERKLUBBEN AVELSPOLICY & AVELSSTRATEGIER 2011-2015 AVELSPOLICY Golden retrieverklubben har som ett övergripande mål att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, jaktligt

Läs mer

Shiba Karlsson Text:Birgit Hillerby

Shiba Karlsson Text:Birgit Hillerby Shiba Karlsson Text:Birgit Hillerby Att Sverige fick sin givna plats på världskartan när det gäller Shiba kan vi alla tacka Bror och Inga Karlsson för, grundarna till kennel Manlöten. Rasen var i många

Läs mer

Hur blev boxern så bra och vad kan vi lära av historien? Skribent: Anna Persson

Hur blev boxern så bra och vad kan vi lära av historien? Skribent: Anna Persson Hur blev boxern så bra och vad kan vi lära av historien? Skribent: Anna Persson Lennart Swenson är forskare med specialisering på hundars reproduktion, funktion och hälsa på institutionen för husdjursgenetik

Läs mer

HD-index. ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa. Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm

HD-index. ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa. Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm HD-index ett nytt verktyg i avelsarbetet för bättre ledhälsa Text: Sofia Malm, Foto: Åsa Lindholm HD, eller höftledsdysplasi som förkortningen står för, är ett alltför vanligt problem i många storvuxna

Läs mer

RAS Rasspecifika avelsstrategier

RAS Rasspecifika avelsstrategier RAS Rasspecifika avelsstrategier RAS är en handlingsplan för aveln inom alla raser under SKK. Det skall beskriva problem men också positiva sidor inom en ras. Dokumentet tas fram tillsammans med rasklubbar,

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi RAS. golden retriever

Rasspecifik avelsstrategi RAS. golden retriever Rasspecifik avelsstrategi RAS golden retriever Golden retrieverklubben 2005 1 Innehåll RASSPECIFIK AVELSSTRA VELSSTRATEGI TEGI - RAS Avelspolicy och avelsstrategi 3 RAS - vems ansvar 3 AVELSSTRA VELSSTRATEGI

Läs mer

Anteckningar från. Uppfödarkonferens 2008

Anteckningar från. Uppfödarkonferens 2008 Anteckningar från Svenska Rottweilerklubbens/AfR Uppfödarkonferens 2008 VÄLKOMNA! Yvonne Brink hälsade alla välkomna, och framförallt Hans Öierstedt som skulle börja konferensen med att föreläsa om genetik.

Läs mer

Resultat HÄLSOENKÄT undersökning 2011

Resultat HÄLSOENKÄT undersökning 2011 Resultat HÄLSOENKÄT undersökning 2011 ( Gällande period 2010.07.01 2011.06.30 sammanställd av Affe Karlström, Lotta Persson. Kommentarer Affe) Vi vill till att börja med tacka för det goda gensvar det

Läs mer

RAS. Golden retriever

RAS. Golden retriever RAS Golden retriever 2012 2016 RAS FÖR GOLDEN RETRIEVER 2012-2016 Innehållsförteckning: Bakgrund & rasens historia 1 GRK:s uppföljning av RAS 2 Avelspolicy & avelsstrategi 5 Klubbstyrelsens uppdrag 6 Långsiktiga

Läs mer

RAS Rasspecifik avelstrategi för Malteser

RAS Rasspecifik avelstrategi för Malteser RAS Rasspecifik avelstrategi för Malteser malteser-001 2008-05-28 Sidan 1 av 12 Innehållsförteckning RAS-dokument för Malteser...5 Avelsstrategi och avelsmål...5 Exteriör...5 Hälsa...6 Knäledsstatus...6

Läs mer

Svenska Stövarklubbens rasspecifika avelsstratergier

Svenska Stövarklubbens rasspecifika avelsstratergier Svenska Stövarklubbens rasspecifika avelsstratergier för Hamilton-, Schiller-, Smålands-, Finsk-, Luzernoch Gotlandsstövare Förenklad version av RAS för övriga raser organiserade under Sv Stk Svenska Stövarklubbens

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA

Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Rasspecifik avelsstrategi för GOS D ATURA CATALA Revidering av RAS 2012 Fastställt RfG 2013-03-04 / Fastställt SGVK 2013-03-14/Fastställt SKK 2013-09-11 Innehållsförteckning Arbetet med revidering av RAS...

Läs mer

Bibehålla och utveckla rasens vallningsförmåga och funktion som brukshund.

Bibehålla och utveckla rasens vallningsförmåga och funktion som brukshund. DEL 2 - Rasspecifika Avelsstrategier Prioriteringar: En god hälsa som möjliggör ett långt liv utan hälsostörningar. I arbetet har utgångspunkten varit att hälsa är ett begrepp som inte bara relaterar till

Läs mer

AR:s sammanställning av SSK:s Uppfödarenkät 2014

AR:s sammanställning av SSK:s Uppfödarenkät 2014 AR:s sammanställning av SSK:s Uppfödarenkät 214 Introduktion Svaren från enkäten bidrar till att SSK kan fortsätta förbättringsarbetet med ES och verksamheten. Enkäten har hanterats anonymt. Enkäten har

Läs mer

Avelsstrategi för Släthårig Foxterrier

Avelsstrategi för Släthårig Foxterrier Sidan 1 2006-02-12 Avelsstrategi för Släthårig Foxterrier Kort historik och bakgrund Den släthåriga foxterriern avlades ursprungligen fram för att fungera som en grythund, s.k. rävsprängare, vid den klassiska

Läs mer

Sammanställning av FSK enkät som gjorts i samband med revideringen av RAS.

Sammanställning av FSK enkät som gjorts i samband med revideringen av RAS. Sammanställning av FSK enkät som gjorts i samband med revideringen av RAS. Enkäter utskickade till medlemmar tillsammans med Field spaniel Nytt nummer 3 2013. Totalt 120 stycken utskick gjordes till klubbens

Läs mer

Framtidsplan för Svensk lapphund

Framtidsplan för Svensk lapphund Framtidsplan för Svensk lapphund I Svenska lapphundklubben jobbar vi hårt och fokuserat för att möjliggöra en hållbar framtid för den Svenska lapphunden. Vi är väl medvetna om problematiken med den starkt

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2011.XX.XX

Läs mer

ÖGONPOLICY COCKER SPANIEL

ÖGONPOLICY COCKER SPANIEL Avla för att minska risken hos avkomman för allvarliga sjukdomar och defekter i ögonen. Med allvarliga menas sådana som kan orsaka blindhet, långvarig smärta, kräva livslång medicinering eller operation.

Läs mer

Australisk terrier. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Australisk terrier. Författare (Klubb) Svenska Aussieklubben RAS-dokument avseende

Australisk terrier. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Australisk terrier. Författare (Klubb) Svenska Aussieklubben RAS-dokument avseende Författare (Klubb) Svenska Aussieklubben RAS-dokument avseende Version Status Reviderad 2-2014-08-15 1/14 Rasspecifik avelsstrategi RAS för 2/16 Ursprungligt RAS fastställt av SKK 2006-02-18, reviderad

Läs mer

Epilepsi i rottweiler rasen; Hälsoformulär till djurägaren i ett forskningsprojekt med syfte att finna den genetiska bakgrunden till epilepsi i rasen.

Epilepsi i rottweiler rasen; Hälsoformulär till djurägaren i ett forskningsprojekt med syfte att finna den genetiska bakgrunden till epilepsi i rasen. Epilepsi i rottweiler rasen; Hälsoformulär till djurägaren i ett forskningsprojekt med syfte att finna den genetiska bakgrunden till epilepsi i rasen. Datum: Djurägarens namn: Djurägarens personnummer

Läs mer

RASSPECIFIK AVELSTATEGI för

RASSPECIFIK AVELSTATEGI för RASSPECIFIK AVELSTATEGI för BRETON (epagneul breton) Sidan 1 av 15 Bakgrund Rasspecifik Avelstrategi På Svenska Kennelklubbens Kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas

Läs mer

2006-02-03 2004-2008

2006-02-03 2004-2008 2006-02-03 2004-2008 2003 2003 Rasdokumentet är utarbetat av Springerklubbens avelskommitté som har bestått av Siv Ödlund, avelsansvarig, Helene Björkman, Anette Erlandsson, Siw Persson,Lena Rollmar och

Läs mer

RAS. Rasspecifika Avelsstrategier. För. Petit Basset Griffon Vendéen. Avelskommittén för Svenska Basset Griffon Vendéen Klubben Februari 2011

RAS. Rasspecifika Avelsstrategier. För. Petit Basset Griffon Vendéen. Avelskommittén för Svenska Basset Griffon Vendéen Klubben Februari 2011 RAS Rasspecifika Avelsstrategier För Petit Basset Griffon Vendéen Avelskommittén för Svenska Basset Griffon Vendéen Klubben Februari 2011 Sida 1 Rasspecifika avelsstrategier RAS för Petit Basset Griffon

Läs mer

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI

RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI GOLDEN RETRIEVER Sammanfattning, reviderad 2007 INNEHÅLL RASSPECIFIK AVELSSTRATEGI RAS... 3 Avelspolicy och avelsstrategi... 3 RAS vems ansvar?... 3 AVELSPOLICY FÖR GOLDEN RETRIEVER...

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2012.03.10

Läs mer

Bilaga 1: SBTKs arbete 1990 fram till nu Senast uppdaterad: 2010-07-22

Bilaga 1: SBTKs arbete 1990 fram till nu Senast uppdaterad: 2010-07-22 SBTK:s arbete Svenska Bostonterrierklubben har arbetat aktivt med avelsfrågor sedan 1970-talet. Dock dröjde det till 1994/1995 innan någon nedskriven viljeyttring fanns att tillgå för uppfödarna. Arbetet

Läs mer

RAS. Rasspecifika AvelsStrategier

RAS. Rasspecifika AvelsStrategier RAS Rasspecifika AvelsStrategier Svenska Hovawartklubben, AfH Juni 2006 FÖRORD Arbetet med att ta fram RAS för hovawart har pågått sedan 2003. Svenska Hovawartklubben har arrangerat ett centralt samt fler

Läs mer

Resultat HÄLSOENKÄT undersökning

Resultat HÄLSOENKÄT undersökning Resultat HÄLSOENKÄT undersökning (sammanställd av Affe Karlström) Vi vill till att börja med tacka för det goda gensvar det var på att svara på hälsoenkäterna i Kopparbo. Utan detta unika/fantastiska läger

Läs mer

Rasspecifika avelsstrategier för Jaktspringerspaniel

Rasspecifika avelsstrategier för Jaktspringerspaniel Rasspecifika avelsstrategier för Jaktspringerspaniel Tillägg till RAS-dokumentet för Springer Spaniel Utarbetat av Jaktspaniels i Sverige (JIS) mars 2014 INLEDNING Denna del av RAS för springer spaniel

Läs mer

Fakta om talassemi sjukdom och behandling

Fakta om talassemi sjukdom och behandling Fakta om talassemi sjukdom och behandling Talassemi Talassemi är en ärftlig kronisk form av blodbrist (anemi). Sjukdomen är ovanlig i Sverige, mellan 40 och 50 personer beräknas ha en svår symtomgivande

Läs mer

Information om SKK:s index för HD och ED

Information om SKK:s index för HD och ED Information om SKK:s index för HD och ED Text: Sofia Malm Höft- och armbågsledsdysplasi (HD och ED) är vanligt förekommande i många, framförallt storvuxna, hundraser. Trots mångåriga hälsoprogram orsakar

Läs mer

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb Utvärdering hälsoprogram vit herdehund Avelsrådet Vit Herdehundklubb 2017-03-03 Kort historisk tillbakablick gällande HD/ED Redan i början av 1990-talet fokuserade de klubbar som föregick Vit Herdehundklubb

Läs mer

Avels- och Uppfödaretiska Regler

Avels- och Uppfödaretiska Regler GÄLLANDE REGLER! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27 Sennenhundarna

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso

Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso Rasspecifik Avelsstrategi för Svenska Podengo Português Klubben Pelo liso/cerdoso Fastställd 2009-01-24 Elisabet Levén Ordförande Svenska Vinthundklubben 1 av 5 Rasklubben för Svenska Podengo Portugués

Läs mer

RAS -- Rasspecifik Avelsstrategi för Shiba

RAS -- Rasspecifik Avelsstrategi för Shiba RAS -- Rasspecifik Avelsstrategi för Shiba Förord Vi har valt att helt skriva om vårt RAS av flera orsaker. Föregående RAS-dokumentet, som skrevs under 2005 och fastslogs av SKK 2006, var inte skrivet

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Rasstrategi, RAS, för engelsk setter 2013-2017

Rasstrategi, RAS, för engelsk setter 2013-2017 Rasstrategi, RAS, för engelsk setter 2013-2017 1. Rasens historiska bakgrund och utveckling. En framstående jakthund med mjukt temperament, mycket energi och stor jaktlust engelsk setter! 1.1 Genetisk

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR Uppföljning rasspecifika avelsstrategier Kapitel 1: Prioritera avel för mentala egenskaper anpassade till rasernas funktion och samhällets krav. Mål 1:1: minst 80 % av kullarnas valpar blir mentalbeskrivna.

Läs mer

RAS. Rasspecifik avelsstrategi för pudel

RAS. Rasspecifik avelsstrategi för pudel RAS Rasspecifik avelsstrategi för pudel Innehåll Inledning... 2 Historik... 2 Nuläge - Population/Avelsstrukturer... 3 Populationsstorlek och registreringssiffror... 3 Genomsnittlig kullstorlek 2006-2015...

Läs mer

Wachtelhunden. medlemstidning för svenska wachtelhundklubben årgång 28 nr 2 2015. Trevlig sommar! Wachtelhunden 1.

Wachtelhunden. medlemstidning för svenska wachtelhundklubben årgång 28 nr 2 2015. Trevlig sommar! Wachtelhunden 1. Wachtelhunden medlemstidning för svenska wachtelhundklubben årgång 28 nr 2 2015 Trevlig sommar! Ansluten till SKK Wachtelhunden 1 Styrelse och funktionärer Ordförande/AU, Arkivarie Roger Mårtensson, Knestorp,

Läs mer

MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN

MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN MH SOM HJÄLPMEDEL I HUNDAVELN PER-ERIK SUNDGREN Avd. för smådjursavel Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7023, 750 07 Uppsala BAKGRUND En tidigare redovisning av ärftlig variation i Svenska Brukshundsklubbens

Läs mer

NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVERKLUBBEN Protokoll fört vid fysiskt styrelsemöte, Scandic Upplands Väsby, 20160115-17

NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVERKLUBBEN Protokoll fört vid fysiskt styrelsemöte, Scandic Upplands Väsby, 20160115-17 Sidan 1 av 6 NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVERKLUBBEN Protokoll fört vid fysiskt styrelsemöte, Scandic Upplands Väsby, 20160115-17 156 Ordföranden hälsade välkommen och öppnade mötet 156 Beslutsmässighet.

Läs mer

EFTERLYSNING EFTERLYSNING SÖKES FERTIL HANKATT

EFTERLYSNING EFTERLYSNING SÖKES FERTIL HANKATT EFTERLYSNING FERTIL HANKATT SÖKES EFTERLYSNING Brist på fertila hankatter Det är inte alltid lätt att leva med en fertil hankatt. De flesta kastrerar sina abessinier- och somalihanar tidigt och det är

Läs mer

Rasspecifik avelsstrategi för Irländsk vattenspaniel. (Trevligare layout för framsidan är under utarbetande)

Rasspecifik avelsstrategi för Irländsk vattenspaniel. (Trevligare layout för framsidan är under utarbetande) Rasspecifik avelsstrategi för Irländsk vattenspaniel (Trevligare layout för framsidan är under utarbetande) irländsk-vattenspaniel-001 2007-10-31 Sid 1 (19) Innehållsförteckning VAD ÄR RAS?...2 Information

Läs mer

Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie

Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie Avelsstrategi, Avelspolicy och Avelsmål för kort- och långhårig collie Giltighetstid Avelsstrategin och avelspolicyn gäller tills vidare, medan avelsmålens giltighetstid är sju år, dvs. målen skall vara

Läs mer

Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) för West Highland White Terrier (Westie) Reviderad 2015 gäller till 2020

Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) för West Highland White Terrier (Westie) Reviderad 2015 gäller till 2020 1 Rasspecifika Avelsstrategier (RAS) för West Highland White Terrier (Westie) Reviderad 2015 gäller till 2020 2 Innehållsförteckning Historik sid 3 Population sid 3 Hanhundsanvändning sid 4 Hälsa sid 5

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi Appenzeller Sennenhund

Rasspecifik Avelsstrategi Appenzeller Sennenhund foto: Mattias Klum Rasspecifik Avelsstrategi Appenzeller Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare och täckhundsägare Svenska Sennenhundklubben 2005-04-08 Rasspecifik

Läs mer

Rasstrategi, RAS, för engelsk setter 2013-2017

Rasstrategi, RAS, för engelsk setter 2013-2017 Rasstrategi, RAS, för engelsk setter 2013-2017 1. Rasens historiska bakgrund och utveckling. En alert, tillgiven, samarbetsvillig jakthund för alla väder engelsk setter! 1.1 Genetisk variation och rasspecifikt

Läs mer

WestieAlliansens hälsoenkät 2008

WestieAlliansens hälsoenkät 2008 WestieAlliansens hälsoenkät 2008 Syfte: Vi skall få en god bild av hur rasen mår. Enkätsvaren ska ge en indikation på om det finns något som är onormalt högt representerat inom rasen och därmed ge vägledning

Läs mer

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och medlemmar i Svenska Sennenhundklubben

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi

Rasspecifik Avelsstrategi RAS Rasspecifik Avelsstrategi för Bracco Italiano På Svenska Kennelklubbens kennelfullmäktige 2001 fattades beslut om att det för varje hundras ska finnas en rasspecifik avelsstrategi, fortsättningsvis

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR AVEL- OCH HÄLSOKOMMITTÉN Ansvarig avel Syfte Avelsansvariga har som syfte att hjälpa nya och redan etablerade uppfödare med frågor gällande avel på rottweiler. Till tikägare som efterfrågar ska minst tre

Läs mer