Prisspridning på dvd-spelare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Prisspridning på dvd-spelare"

Transkript

1 Konsumentverket/KO PM 2004:16 Prisspridning på dvd-spelare Undersökning i butik och på Internet

2 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Syfte 4 Metod 4 Modellernas tillgänglighet på marknaden 5 Prisspridning i svenska butiker 6 Prisspridning vid e-handel 7 Handla över Internet eller i butik? 7 Bilaga: Varulista Prisspridning på dvd-spelare Undersökning i butik och på Internet PM 2004:16 ISBN Konsumentverket 2004 Konsumentverket/KO PM 2004:16 2 (9)

3 Sammanfattning Undersökningen omfattar 19 dvd-spelare och förutom vanliga butiker ingår även e-handel i Sverige och utomlands. Dvd-spelarna är kvalitetstestade och har valts ut av Konsumentverkets tidning Råd & Rön (se artikel i nr 10, 2004). Genom att vara aktiv konsument går det att spara en del pengar och billigast blir det normalt vid e-handel. Det genomsnittliga butikspriset är cirka kronor högre än det lägsta Internetpriset inklusive frakt för samma modell (i vissa fall kan dock den billigaste dvd-spelaren finnas i någon butik). Utländska Internethandlare har ofta de lägsta priserna, men på grund av att fraktkostnaderna generellt är högre från andra länder kan en del av vinsten för konsument gå förlorad. Undersökningen visar även att det är stora prisskillnader mellan vanliga butiker. Den genomsnittliga prisskillnaden mellan högsta och lägsta pris i butik var drygt 400 kronor. Även köpvillkoren varierar beroende på inköpsställe. Vissa butiker erbjuder konsekvent 30 dagars öppet köp medan det är en förhandlingsfråga hos andra. Även garantier varierar mellan handlare. En viktig slutsats är att det ofta inte är helt lätt för en konsument att handla från utländska företag på Internet. Informationen om priser, leveranskostnader och köpvillkor är av varierande kvalitet och många företag, framför allt i Storbritannien men också i Danmark, levererar inte till länder utanför det egna. När det gäller ångerrätten har informationen varit varierande. De flesta har någon slags ångerinformation hos vissa är den bra och korrekt, men hos andra är den bristfällig eller felaktig. Därför är det viktigt att konsumenter noggrant går igenom informationen på företagets webbsida innan man bestämmer sig för att handla från företaget. Många modeller var svåra att hitta på marknaden. Tre av modellerna hittades inte i någon av de 71 butikerna. I genomsnitt återfanns 4 av varulistans 19 spelare i butikerna. Även vid e-handel var det problematiskt att hitta vissa modeller. I Sverige och Tyskland saknades en modell medan det i både Storbritannien och Danmark saknades fem modeller. Konsumentverket/KO PM 2004:16 3 (9)

4 Syfte Syftet med undersökningen var att lyfta fram de prisskillnader som finns på dvdspelare beroende på inköpsställe. Ett sekundärt mål var att även belysa skillnader i köpvillkor. Eftersom dvd-spelarna var kvalitetstestade kan priserna i undersökningen även ställas i relation till produkternas kvalitet. Undersökningen har gjorts som ett led i Konsumentverkets uppdrag att göra hushållen kostnadsmedvetna. Metod Undersökningen omfattar 19 olika dvd-spelare. Urvalet är gjort av Konsumentverkets tidning Råd & Rön (nr 10, 2004) utifrån vilka modeller som blivit testade och som finns på den svenska marknaden. Anledningen till detta urval är att även få med kvalitetsaspekten. Se bilaga för varulista. Undersökningen genomfördes vecka 41, 2004, och består av tre delar: Butiker i Sverige E-handel i Sverige E-handel i Tyskland, Storbritannien och Danmark Butiksundersökningen genomfördes av konsumentvägledare i 14 kommuner. Antalet deltagare var öppet och alla som anmälde intresse fick delta. De inköpsställen som ingick bestämdes av respektive vägledare. I samband med prismätningen fick butikspersonalen information om undersökningen samt möjlighet att korrigera uppgifterna. Undersökningen av e-handel i Sverige genomfördes av Konsumentverket med hjälp av prisguiderna Pricerunner, Kelkoo, Torget och Prisjakt. Priserna mättes på respektive handlares webbplats för att säkra kvaliteten. I första hand mättes pris utan frakt men när uppgiften fanns lättillgänglig noterades även fraktkostnaden (främst för handlare med de lägsta priserna för respektive modell). Mätningen av europeiska priser gjordes av Konsument Europa med hjälp av de nationella varianterna av prisguiderna Pricerunner och Kelkoo. De länder som studerades var Danmark, Storbritannien och Tyskland. Urvalet var handlare som har fysisk adress i landet och priserna är exklusive frakt. Priserna (utan frakt) mättes på respektive handlares webbplats. Urvalet var de handlare som hade högst eller lägst pris på prisguiderna. Konsumentverket/KO PM 2004:16 4 (9)

5 Modellernas tillgänglighet på marknaden Många modeller var svåra att hitta på marknaden. Totalt undersöktes 71 butiker av konsumentvägledare och tre modeller återfanns inte i någon av butikerna. Ytterligare tre modeller fanns på färre än fem inköpsställen. I genomsnitt fanns 4 av varulistans 19 dvd-spelare i butikerna. Även vid e-handel var det problematiskt att hitta många dvd-spelare. Genom de svenska prisguiderna hittades 82 handlare som hade någon av modellerna, 4 av dessa handlare var dock utlandsbaserade. Trots den stora mängden handlare gick en modell överhuvudtaget inte att hitta i Sverige. Även i Tyskland var bortfallet en modell medan det i både Storbritannien och Danmark saknades fem modeller. Alla dvd-spelare i undersökningen gick dock att hitta någonstans. DVD-spelarnas tillgänglighet DVD Butiker Sverige (antal) Internet Sverige (antal) Internet Tyskland Internet Storbritannien Internet Danmark GRUNDIG GDP ej GRUNDIG GDP ej ej ej Harman Kardon DVD JVC XV-N JVC XV-N212/ Kiss DP Mustek DVD V56LM-2E ej 2 ej Panasonic DVD-S27 EG-S/K 15 6 ej Philips DVP Philips DVP Pioneer DV-370 K / DV-370 S Samsung DVD-P Samsung DVD-P145 ej 5 ej Samsung DVD-P244 ej 24 ej Sony DVP-NS Sony DVP-NS ej ej Thomson DTH 223 E 5 5 ej ej Toshiba SD 140 E 4 3 Yamaha DVD-S I undersökningen av e-handel i Tyskland, Storbritannien och Danmark noterades ej antalet handlare. Konsumentverket/KO PM 2004:16 5 (9)

6 Prisspridning i svenska butiker En sammanställning på nationell nivå visar att det finns en stor prisspridning på dvd-spelare i butik. I genomsnitt är skillnaden 404 kronor mellan högsta och lägsta pris för en speciell modell. Extremfallet är en dvd-spelare som varierar från 2290 till 2995 kronor, alltså en skillnad på 705 kronor. På kommunnivå är den genomsnittliga skillnaden mellan högsta och lägsta pris 148 kronor. Även här finns det dock stora variationer och extremfallet är att en konsument kan spara 605 kronor genom att välja en annan butik. En slutsats är alltså att det finns goda möjligheter att spara pengar genom att vara en aktiv konsument. Det går inte att se något entydigt samband mellan priser och orter. Det går heller inte att säga att någon handlare eller kedja genomgående har de lägsta priserna. Ett mönster är dock att lågpriskedjorna ofta har samma pris i olika delar av landet, även om det finns variationer. En av förklaringarna till prisskillnaderna torde vara att många handlare sänker sina priser i takt med att modellen åldras och nya modeller introduceras på marknaden. Av de 16 uppmätta lägstapriserna uppgavs 5 vara kopplade till rabatter. Lägsta och högsta pris i butiker i Sverige DVD Min Max Medel Differens GRUNDIG GDP GRUNDIG GDP Harman Kardon DVD JVC XV-N JVC XV-N212/ Kiss DP Mustek DVD V56LM-2E Panasonic DVD-S27 EG-S/K Philips DVP Philips DVP Pioneer DV-370 K / DV-370 S Samsung DVD-P Samsung DVD-P145 Samsung DVD-P244 Sony DVP-NS Sony DVP-NS Thomson DTH 223 E Toshiba SD 140 E Yamaha DVD-S Vissa konsumentvägledare har i sina svar angett kostnaden för att göra dvdspelaren regionsfri. Variationen ligger mellan 0 och 395 kronor. För en konsument kan det alltså löna sig att även beakta även den kostnaden. Konsumentverket/KO PM 2004:16 6 (9)

7 Prisspridning vid e-handel Undersökningen visar att det är stor prisspridning bland e-handelsföretagen. Att handla över Internet betyder alltså inte per automatik ett lågt pris. En jämförelse av de fyra länderna visar att Tyskland ofta är billigast och att Danmark ofta är dyrast. Tabellen nedan visar högsta och lägsta priser i Tyskland, Storbritannien, Danmark och Sverige (priserna är omräknade till svensk valuta). Lägsta och högsta pris (exkl frakt) vid e-handel Tyskland Storbritannien Danmark Sverige DVD Min Max Min Max Min Max Min Max GRUNDIG GDP GRUNDIG GDP Harman Kardon DVD JVC XV-N JVC XV-N212/ Kiss DP Mustek DVD V56LM-2E Panasonic DVD-S27 EG-S/K Philips DVP Philips DVP Pioneer DV-370 K / DV-370 S Samsung DVD-P Samsung DVD-P Samsung DVD-P Sony DVP-NS Sony DVP-NS Thomson DTH 223 E Toshiba SD 140 E Yamaha DVD-S Bland svenska e-handlare är den genomsnittliga skillnaden mellan högsta och lägsta pris (utan frakt) 385 kronor. Prisspridningen följer samma mönster i de övriga länderna med en betydande skillnad mellan högsta och lägsta pris. Observera att de fyra utländska handlare som finns på de svenska prisguiderna inte är medtagna i tabellen ovan. Om dessa inkluderas blir den genomsnittliga skillnaden mellan högsta och lägsta pris i Sverige 537 kronor. Anledningen till att prisspannet ökar är det ofta är någon av de fyra utländska handlarna som har det lägsta priset. Handla över Internet eller i butik? Ofta blir det billigare att köpa dvd-spelaren via Internet jämfört med butik, under förutsättning att konsumenten hittar den billigaste handlaren. Det genomsnittliga butikspriset ligger ofta kronor högre än det lägsta Internetpriset (inklusive frakt) på svenska prisguider. Det finns dock tillfällen då det lägsta priset på dvd-spelare återfinns i någon butik. Oavsett om konsumenten väljer att handla över Internet eller i butik finns det stora möjligheter att spara pengar genom att vara aktiv på marknaden. Konsumentverket/KO PM 2004:16 7 (9)

8 Fraktkostnaden är viktig att beakta vid e-handel. Bland företag på de svenska guiderna, i de fall uppgiften finns, varierar fraktkostnaden från 0 till 190 kronor. En utblick mot de övriga länderna visar att frakten generellt blir högre vid handel över gränserna. I Tyskland ligger de kring Euro (ett företag hade ett pris på 150 Euro för paket upp till 50 kg). I Storbritannien fanns inga uppgifter för leveranskostnad vilket till stor del förklaras av många företag överhuvudtaget inte levererar till utlandet. I Danmark låg leveranskostnaderna kring DKK. En viktig slutsats är att det inte är lätt för en konsument att rent praktiskt göra ett inköp från utländska företag. Många handlare, framför allt i Storbritannien men också i Danmark, levererar inte till utlandet. Undersökningen visar att det är enklast att handla från Tyskland. Problemen med att hitta företag som levererar till konsumenter i andra länder bekräftas i en tidigare studie som ECC-nätverket utförde 2002, publicerad i rapporten Realities of the European online marketplace. Vid e-handel från utlandet är det inte heller alltid lätt för konsumenter att hitta bra och översiktlig information om exempelvis leverans och priser. I vissa fall är man tvungen att kontakta handlaren för att få uppgifter om leveranskostnader. Alla företag hade dock sin fysiska adress på webbsidan. Enligt EU:s direktiv 97/7/EG om konsumentskydd vid distansavtal ska information om ångerrätt finnas vid marknadsföring. De flesta företag i undersökningen hade någon slags ångerinformation, vissa företag hade korrekt och mycket bra information medan andra hade bristfällig eller felaktig information. Som konsument är det viktigt att noggrant gå igenom informationen på företagets webbplats innan man bestämmer sig för att handla från företaget. Enligt direktiv 97/7/EG föreskrivs vidare att konsumenten ska ha rätt till en frist på minst 7 arbetsdagar för att frånträda ett avtal utan påföljd och utan att behöva ange några skäl. Fristen räknas från det att varan mottagits. Inget hindrar att ett medlemsland föreskriver en längre ångerfrist. Inom Sverige, Tyskland och Danmark har konsumenten rätt att ångra ett köp inom 14 kalenderdagar medan motsvarande period i Storbritannien är 7 arbetsdagar. Den enda kostnaden som får läggas på konsumenten vid utövandet av ångerrätten är den direkta kostnaden för att skicka tillbaka varan. Vid undersökningen i vanliga butiker tittade konsumentvägledarna även på köpvillkor som öppet köp och bytesrätt. Som väntat visade det sig att villkoren varierar beroende på inköpsställe. I vissa butiker är det en förhandlingsfråga medan andra konsekvent erbjuder 30 dagars öppet köp. Vissa handlare kräver också att kartongen ska vara obruten för att bytesrätten ska gälla. Garantier var ingen parameter som ingick specifikt i undersökningen men en del vägledare noterade även den uppgiften. Även här förekom olika varianter gällande innehåll och tidsbegränsning. Konsumentverket/KO PM 2004:16 8 (9)

9 Bilaga Varulista Konsumentverket/KO PM 2004:16 9 (9)

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans Justitiedepartementet 2016-01-11 Dokumentbeteckning KOM(2015) 635 Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Uppköp av smör för intervention

Uppköp av smör för intervention Jordbruksverkets vägledning Uppköp av smör för intervention Interventionsenheten Februari 2006 VG2:26 Jordbruksverkets vägledningar finns på Internet: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 2 2. Lagstiftning...

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM98. Förordning om åtgärder mot omotiverad geoblockering. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM98. Förordning om åtgärder mot omotiverad geoblockering. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om åtgärder mot omotiverad geoblockering Utrikesdepartementet 2016-06-23 Dokumentbeteckning KOM(2016) 289 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se.

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se. HANDELSVILLKOR 1 ALLMÄN INFORMATION Försäljning från denna hemsida webshop.sivantos.se sker av Sivantos A/S ("Sivantos"), Knarrarnäsgatan 7, 164 40 Kista med denna e-postadress: webshop.se@sivantos.com.

Läs mer

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på!

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Vi hjälper dig att välja RÄTT! Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Oberoende professionella tester Varje år får hundratals produkter genomgå

Läs mer

Allmänna villkor. Innehåll. 1. Tillämpningsområde. 2. Beställningsprocess, ingående av avtal, mängdbegränsning. a. Beställningsprocess

Allmänna villkor. Innehåll. 1. Tillämpningsområde. 2. Beställningsprocess, ingående av avtal, mängdbegränsning. a. Beställningsprocess Allmänna villkor Innehåll Tillämpningsområde Beställningsprocess, ingående av avtal, mängdbegränsning Priser och leveranskostnader Leverans Äganderättsförbehåll Ångerrätt Garanti och ansvarsskyldighet

Läs mer

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn

Grossisterna. En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Grossisterna En länk i kedjan för ökad användning av ekologiska och närproducerade varor i den offentliga sektorn Av: Linnéa Iseland Mars - april 2001 På uppdrag/under ledning av: Kristina Sjöholm, projektledare

Läs mer

Distanshandeln idag 2009. En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel

Distanshandeln idag 2009. En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Distanshandeln idag 2009 En rapport om svenska folkets vanor och attityder till distanshandel Posten AB - Distanshandeln idag 2009 3 Förord För många är det idag en självklarhet att köpa varor på distans.

Läs mer

PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR KONSUMENTER. 1. Bakgrund. 2. Budgivning och inropsavgift. 3. Objektsbeskrivning

PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR KONSUMENTER. 1. Bakgrund. 2. Budgivning och inropsavgift. 3. Objektsbeskrivning PS ONLINEAUKTIONER AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR AUKTION ONLINE FÖR KONSUMENTER 1. Bakgrund 1.1 Dessa allmänna villkor för köp via auktioner online ( Villkoren ) gäller när en konsument ( Kund ) gör ett köp

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 1 (14) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 Ämnesproven i årskurs 9 är obligatoriska 1 och resultaten används som ett av flera mått på måluppfyllelse i grundskolan. Resultaten ger en

Läs mer

Framtidens handel och butiker finns de, och hur kommer de i så fall att se ut? Malin Sundström Rolf Solli

Framtidens handel och butiker finns de, och hur kommer de i så fall att se ut? Malin Sundström Rolf Solli 1 Framtidens handel och butiker finns de, och hur kommer de i så fall att se ut? Malin Sundström Rolf Solli 2014-06-05 2 Framtiden Framtiden är spännande. Ibland känns det också besvärande att tala om

Läs mer

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET Uppgifter om svaranden 1. Ange för- och efternamn ELLER namnet på den organisation / det företag / den institution du företräder

Läs mer

Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel

Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel Köp- och leveransvillkor KICKS e-handel Om KICKS KICKS är den ledande skönhetskedjan i Norden. Med attraktiva varumärken inom doft, makeup, hudvård och hårvård samt välutbildade skönhetsexperter i butik

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag. Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag. Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning Informationsmaterial för gode män/särskilt förordnade vårdnadshavare till ensamkommande barn I

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 juli 2015 Ö 2172-13 KLAGANDE Coty Germany GmbH, DE149046939 Postfach 1126 D 55001 Mainz Tyskland Ombud: Advokat AB och jur.kand.

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 27.6.2007 KOM(2007) 360 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om utvecklingen av marknaden för mjölkprodukter och konkurrerande produkter SV SV RAPPORT

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet E-handelstrender i Norden 2015 Så handlar vi på nätet 1 3 Anna Borg Enkelhet är enkelt - eller? 4 Rapporten i korthet 5 Fakta Sverige, Danmark, Finland & Norge 6-8 Stark näthandel i Norden 9-12 Mobila

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15.

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15 Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg 2015-10-12 Betygsstatistik

Läs mer

Svensk Handels julrapport 2015

Svensk Handels julrapport 2015 Svensk Handels julrapport 2015 Sammanfattning Julen innebär en merförsäljning för handeln på 16 miljarder. Det innebär att svenskar köper julmat för 700 kr per person och julklappar för 1 000 kr per person.

Läs mer

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Kommittédirektiv E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument Dir. 2014:1 Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av relevanta

Läs mer

Standardsortimentet Köp i butik är ju normalt inget konstigt men även här finns det några speciella köpvillkor som kan vara bra att veta om.

Standardsortimentet Köp i butik är ju normalt inget konstigt men även här finns det några speciella köpvillkor som kan vara bra att veta om. Vininköp PKOM 2008-09-15 Möjligheterna att köpa in vin har på senare tid blivit flera. Förutom köp via Systembolaget kan man nu själv på olika sätt enklare importera vin. Denna guide belyser dels Systembolagets

Läs mer

MMS statusrapport om PVR - hårddiskapparater för tv-tittande i Sverige

MMS statusrapport om PVR - hårddiskapparater för tv-tittande i Sverige Stockholm 13 mars 2006 MMS statusrapport om PVR - hårddiskapparater för tv-tittande i Sverige Sammanfattning MMS bevakar PVR-fenomenet, men mäter idag enbart live-tittande Time-shiftat tittande kan innebära

Läs mer

Ett brett sortiment fästelement

Ett brett sortiment fästelement Ett brett sortiment fästelement Brett sortiment Marknadens bredaste sortiment? Vi kan skaffa fram allt från minsta mutter till största skruv, från jordens alla hörn, snabbt. Snabba, exakta leveranser Vi

Läs mer

Vad har EU med vård och omsorg att göra?

Vad har EU med vård och omsorg att göra? Vad har EU med vård och omsorg att göra? Varje EU-land bestämmer hur den egna vården, omsorgen och socialtjänsten ska utformas, organiseras och finansieras. Men inom hälso- och sjukvården och på folkhälsoområdet

Läs mer

DEN PERFEKTA GÅVAN. GÅVOKORT GÅVOKORT. BONUSGÅVA Snyggt tvådelat serverings-/salladsbestick. Värde:

DEN PERFEKTA GÅVAN. GÅVOKORT GÅVOKORT. BONUSGÅVA Snyggt tvådelat serverings-/salladsbestick. Värde: SAGAGIFTS erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa formgivare med de skandinaviska trenderna som grund. Från det allra

Läs mer

2015 2015-01-01 21:41

2015 2015-01-01 21:41 2015 2015-01-01 21:41 VÄLKOMMEN TILL FÖRENINGSTJÄNST I VÄNERSBORG! Föreningstjänst i Vänersborg är ett företag som genom butik och internet säljer idrottspriser, namnskyltar, skyltar, och övrig gravyr

Läs mer

ZA5943 Flash Eurobarometer 397 (Consumer Attitudes Towards Cross-border Trade and Consumer Protection, wave 4)

ZA5943 Flash Eurobarometer 397 (Consumer Attitudes Towards Cross-border Trade and Consumer Protection, wave 4) ZA9 Flash Eurobarometer 97 (Consumer Attitudes Towards Cross-border Trade and Consumer Protection, wave ) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL 97 - Consumers - FIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER

Läs mer

Spårbarhet och redlighet

Spårbarhet och redlighet 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Spårbarhet och redlighet - Av nötkött på restauranger Projektet utfördes under hösten och vintern 2015/2016 av livsmedelsinspektörerna: Giovanna Sanchez, Camilla Olsson

Läs mer

RES 2005 2006 Den nationella resvaneundersökningen Tabellbilaga

RES 2005 2006 Den nationella resvaneundersökningen Tabellbilaga RES 2005 2006 Den nationella resvaneundersökningen Tabellbilaga Mätdagens förflyttningar per dag... 2 Huvudresor... 2 Delresor... 14 Reselement... 16 Resande per person och dag... 19 Yrkesmässig trafik

Läs mer

Denna text innehåller köpvillkor och består av följande delar:

Denna text innehåller köpvillkor och består av följande delar: Denna text innehåller köpvillkor och består av följande delar: Betalningsalternativ och säkerhet Företagsinformation Butik Bijou - org.nr, moms.nr, bankgiro nr, adress, tnr, mejl Support Priser Leverans

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

TEMA: TV. Så stor är fotbolls-tv:n. Teknikbarometern whitepaper - Tema: TV

TEMA: TV. Så stor är fotbolls-tv:n. Teknikbarometern whitepaper - Tema: TV I samarbete med: TEMA: TV Svag inledning för TV trots att detaljhandeln går starkt Trots att detaljhandeln visat goda försäljningstal under 2016 har köpintresset för TV-apparater varit mindre än föregående

Läs mer

Policy Brief Nummer 2013:1

Policy Brief Nummer 2013:1 Policy Brief Nummer 2013:1 Traktor till salu fungerar den gemensamma marknaden? Att köpa en traktor är en stor investering för lantbrukare. Om distributionen av traktorer underlättas ökar konkurrensen

Läs mer

Ung ekonomi 2014 - boende, ekonomi och framtidsdrömmar

Ung ekonomi 2014 - boende, ekonomi och framtidsdrömmar Ung ekonomi 2014 - boende, ekonomi och framtidsdrömmar Ingela Gabrielsson, privatekonom 2014-10-06 Sammanfattning Föräldrarna spelar stor roll i ungas liv, både för ekonomiskt stöd, och för ekonomiska

Läs mer

Analys av kompetensutvecklingen

Analys av kompetensutvecklingen Analys av kompetensutvecklingen inom landsbygdsprogrammet - Fördjupning av rapport 1:3 Efter rådgivning menar cirka procent att de har förändrat sitt arbetssätt oberoende av om det var en konsult eller

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Fortfarande noll koll. Uppföljning 2015

Fortfarande noll koll. Uppföljning 2015 Fortfarande noll koll Uppföljning 2015 EIO 1 Sammanfattning 3 Resultatet från årets undersökning 4 EIOs uppmaning till byggvaruhandeln 5 Undersökningen 2013-2014 6 Så säger lagstiftningen om handelns 7

Läs mer

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar Bilaga 8 Bilaga 8 1 (8) Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar 1 Uppgifter om Er organisation 1. Namnet på Er organisation: 2.

Läs mer

TEKNISKA NYCKELTAL FÖR FJÄRRVÄRMECENTRALER

TEKNISKA NYCKELTAL FÖR FJÄRRVÄRMECENTRALER FVF 1998:12 TEKNISKA NYCKELTAL FÖR FJÄRRVÄRMECENTRALER ISSN 1401-9264 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING ------------------------------------------------------------------------------------------- 3 STORLEK

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling.

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-060 PM 2 2002-10-30 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Säters kommun har vid inhyrning av anläggningsmaskiner

Läs mer

Semesteromställning Personec P

Semesteromställning Personec P 2016-04-20 1 (6) Semesteromställning Semesterår enligt semesterlagen 1 april - 31 mars 2016-04-20 2 (6) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Att tänka på inför sista löneberäkningen för april-lönen...

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK

E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK E-handel i Norden Q1 2014 TEMA: LOGISTIK Nordisk e-handel för 34 miljarder SEK under första kvartalet FÖRORD Värdet av nordiska konsumenters e-handel under första kvartalet 2014 uppgick till cirka 34 miljarder

Läs mer

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET

RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET RUM 22 DET ÄR DETALJERNA SOM GÖR DET AFFÄRSIDÉ Rum 22 tillhandahåller tidsenlig design och accessoarer till priser lagda på en medelnivå. VISION Rum 22 skall bli det självklara valet för Falkenbergarna

Läs mer

Matprisundersökning 2004 och 2006 Konsumentverkets matkorg

Matprisundersökning 2004 och 2006 Konsumentverkets matkorg KONSUMENT SÖDERTÄLJE April 2006 Matprisundersökning 2004 och 2006 Konsumentverkets matkorg Samfattning Konsument Södertälje har mätt prisnivån på Konsumentverkets matkorg, för ett hushåll med två vuxna

Läs mer

för www.zalando.se, www.zalando-lounge.com och www.emeza.com

för www.zalando.se, www.zalando-lounge.com och www.emeza.com Allmänna villkor för www.zalando.se, www.zalando-lounge.com och www.emeza.com Denna sida (och de sidor som refereras till här) innehåller de allmänna affärsvillkor ( Allmänna villkor ) enligt vilka vi

Läs mer

e-barometern Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q1 2012

e-barometern Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research e-barometern Q1 2012 e-barometern Q1 2012 Den svenska detaljhandelns utveckling inom e-handeln 1 e-barometern Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research »FÖRORD E-handeln med varor fortsätter att attrahera

Läs mer

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012 PROJEKT Märkning av livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört våren 2012 Projektgrupp: Margareta Jonsson Margareta Söderstedt Sammanfattning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

3 Den offentliga sektorns storlek

3 Den offentliga sektorns storlek Offentlig ekonomi 2009 Den offentliga sektorns storlek 3 Den offentliga sektorns storlek I detta kapitel presenterar vi de vanligaste sätten att mäta storleken på den offentliga sektorn. Dessutom redovisas

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

Operatörsspecialisten AB i konkurs 2013-04-10

Operatörsspecialisten AB i konkurs 2013-04-10 Skrivare HP Laser Jet P 3015 0246-001 Avslut: 10:00 1 000.00 kr exkl moms 0246-002 Avslut: 10:01 0246-003 Avslut: 10:02 0246-004 Avslut: 10:03 0246-005 Avslut: 10:04 0246-006 Avslut: 10:05 0246-007 Avslut:

Läs mer

Sprd.net AG:s allmänna köp- och leveransvillkor

Sprd.net AG:s allmänna köp- och leveransvillkor Sprd.net AG:s allmänna köp- och leveransvillkor 1 Allmänt Din avtalspartner för alla beställningar inom ramen för detta webberbjudande är sprd.net AG, företrätt av styrelsen Philip Rooke (CEO) och Tobias

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

ERTMS finansiering av ombordutrustning

ERTMS finansiering av ombordutrustning ERTMS finansiering av ombordutrustning 12 mars 2013 Agenda Kostnader och nyttor för ERTMS fördelning på aktörer Kostnader för ERTMS-ombordutrustning och hur de påverkar järnvägsbranschen Möjliga finansieringsalternativ

Läs mer

Hej alla spelare och föräldrar i Wisby City SK!

Hej alla spelare och föräldrar i Wisby City SK! Hej alla spelare och föräldrar i Wisby City SK! Vårt mål: Att få ihop pengar till att finansiera CUP-RESA. Vi tittarjust nu på en cup till Finland i maj Lagets ledare har tagit ett beslut om att vi skall

Läs mer

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses Bilaga 9 Bilaga 9 1 (5) Statskontorets frågeformulär för konsumentundersökningen Del 1 Undersökningens frågor Fråga 1 Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses På vilka av följande försäljningsställen

Läs mer

Email: david@davidhallstrom.se

Email: david@davidhallstrom.se David is the founder of 2 companies: Getfound and Pacific Fencing. Through his entrepreneurial career David has helped large corporations like Plan, ANZ Bank, Goodman and RipCurl make more money from the

Läs mer

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande Program, böcker, e-kurser och mallar för ditt aktiebolag! Smarta lösningar för dig med aktiebolag program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande 1 Lättanvända program för aktiebolagets

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

kaffebröderna HANDBOKEN

kaffebröderna HANDBOKEN kaffebröderna HANDBOKEN VÄLKOMMEN TILL KAFFEBRÖDERNAS INFORMATIONSHANDBOK! Här finner du som kontaktperson allt du behöver veta för en lyckad och rolig försäljning. I handboken går vi igenom: OM VÅRT KAFFE

Läs mer

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel.

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Man 29 år På grund av min sjukdom har min sociala värld minskat

Läs mer

Moms på nya bilar, motorcyklar, båtar och flygplan

Moms på nya bilar, motorcyklar, båtar och flygplan Moms på nya bilar, motorcyklar, båtar och flygplan 2016 Om du som privatperson ska köpa en ny bil eller annat nytt transportmedel från ett annat EU-land ska du själv betala moms i Sverige. Nya transportmedel

Läs mer

Matlagning i hemmet som biståndsbedömd insats

Matlagning i hemmet som biståndsbedömd insats TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.88 Datum: 2016-01-07 Verksamhetschef Äldreomsorg Ann-Sofie Borg E-post: Ann-Sofie.Borg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Köpvillkor Priser Beställning

Köpvillkor Priser Beställning Priser Alla priser på våra klockor är angivna i SEK inklusive moms. Frakten är gratis inom Sverige. Frakt till Norge, Danmark eller Finland kostar 180 kr, och för utlandsbeställningar godtar vi endast

Läs mer

Utdrag ur rapport. Attityden till häleri. SSF Svenska Stöldskyddsföreningen 2009-11-25

Utdrag ur rapport. Attityden till häleri. SSF Svenska Stöldskyddsföreningen 2009-11-25 Utdrag ur rapport Attityden till häleri SSF Svenska Stöldskyddsföreningen 00-11-5 Om undersökningen 4 Syftet med undersökningen var att ta reda på svenska folkets attityder till häleri och deras kunskap

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Cabotage. Promemoria

Cabotage. Promemoria Cabotage Promemoria RättsPM 2007:1 Utvecklingscentrum Malmö Februari 2007 2 Innehållsförteckning 1 Vad är cabotage?...3 2 Lagstiftning om cabotage....3 2.1 Centrala EU förordningar.....3 2.2 Förordning

Läs mer

2006-06-09. Dagordningspunkt: 9. Rubrik: Förslag till direktiv om minimiregler för skydd av slaktkyckling - riktlinjedebatt

2006-06-09. Dagordningspunkt: 9. Rubrik: Förslag till direktiv om minimiregler för skydd av slaktkyckling - riktlinjedebatt Bilaga 2. slutlig Rådspromemoria 2006-06-09 Jordbruksdepartementet Livsmedels- och djurenheten Rådets möte den 19 juni 2006 Dagordningspunkt: 9 Rubrik: Förslag till direktiv om minimiregler för skydd av

Läs mer

Kvinnor är våra favoriter

Kvinnor är våra favoriter Kvinnor är våra favoriter För oss på Bonnier Tidskrifter är skönhet ett av de viktigaste segmenten både innehållsmässigt i våra varumärken och gentemot våra annonsörer, läsare och besökare. Med våra varumärken

Läs mer

Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder?

Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder? Vad är potentialen för efterfrågeflexibilitet hos svenska hushållskunder? Amanda Sten (MSc Hållbar Energiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan) Katja Åström (MSc Hållbar Energiteknik, Kungliga Tekniska Högskolan)

Läs mer

Företagens risk- och försäkringssituation

Företagens risk- och försäkringssituation Telefonundersökning bland svenska småföretagare Företagens risk- och försäkringssituation Marginalen Bank, februari-mars 2013 Fakta om undersökningen Metod: Telefonintervjuer Registerurval: Slumpmässigt

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den, 19.03.2002 C(2002) 708 Ärende: Statligt stöd nr N 327/01 Sverige Stöd till trädgårdsnäringen Herr Minister, Jag har äran att meddela Er att kommissionen inte har några

Läs mer

30-49-åringars syn på det kommande året. Konsumentklimatet juni 2011 1522031 Karna Larsson-Toll

30-49-åringars syn på det kommande året. Konsumentklimatet juni 2011 1522031 Karna Larsson-Toll TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se 30-49-åringars syn på det kommande året Konsumentklimatet juni 2011 1522031

Läs mer

Allmänna villkor för köp av tjänster från Mr Company

Allmänna villkor för köp av tjänster från Mr Company Sida 1(5) 1.Villkor Dessa villkor gäller vid köp av tjänster och produkter från Norsk Bedriftstjeneste AS ("Mr Company") såvida inte villkoren ändras genom skriftligt avtal mellan Mr Company och Uppdragsgivaren.

Läs mer

Org. nr. / Personnr. För att informera om åldersgränsen ska ni ha minst en tydlig och klart synbar skylt på försäljningsstället.

Org. nr. / Personnr. För att informera om åldersgränsen ska ni ha minst en tydlig och klart synbar skylt på försäljningsstället. Sida 1 (6) MÖNSTERÅS KOMMUN, Miljökontoret Box 54, 383 22 MÖNSTERÅS 0499-171 51, miljo@monsteras.se EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 12 c Tobakslagen (1993:581) Du som tänker sälja tobaksvaror

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Ingår i... Ekologiskt lantbruk. Konferens 22-23 november 2005. Ultuna, Uppsala. Sammanfattningar av föredrag och postrar

Ingår i... Ekologiskt lantbruk. Konferens 22-23 november 2005. Ultuna, Uppsala. Sammanfattningar av föredrag och postrar Bibliografiska uppgifter för Vad ska till för att öka konsumtionen? Utmaningar och erfarenheter Tidskrift/serie Utgivare Utgivningsår 2005 Författare Axelsson M. SLU, Centrum för uthålligt lantbruk Ingår

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

Här finns de flitigaste företagarna. Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004

Här finns de flitigaste företagarna. Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004 Här finns de flitigaste företagarna Stefan Fölster Agnes Palinski Göran Wikner augusti, 2004 1 Sammanfattning Företagare arbetar i snitt 48,3 timmar i veckan. Det finns dock stora skillnader mellan olika

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av egenproducerat öl.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av egenproducerat öl. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2553 av Per Bill (M) Gårdsförsäljning av öl Sammanfattning Producenterna borde ha rätt att få rimliga möjligheter till avsättning av sina produkter. Det skulle

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Inget extra Enl. timtaxa --

Inget extra Enl. timtaxa -- KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 99-056 PM 2 1999-12-15 Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling. Östersunds kommun har vid upphandling av tjänster för

Läs mer

Avtal förlag. Förlagets exemplar. Parter Bokrondellen HB (nedan kallad Säljaren) (org. nr. 969698-9996) . (nedan kallad Köparen) (org. nr. -.

Avtal förlag. Förlagets exemplar. Parter Bokrondellen HB (nedan kallad Säljaren) (org. nr. 969698-9996) . (nedan kallad Köparen) (org. nr. -. Avtal förlag Förlagets exemplar Parter Bokrondellen HB (nedan kallad Säljaren) (org. nr. 969698-9996). (nedan kallad Köparen) (org. nr. -.) Parterna har träffat avtal enligt villkoren nedan rörande Köparens

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 3/2014 Generalsekreteraren

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 3/2014 Generalsekreteraren ERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 3/2014 Generalsekreteraren Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund Advokatsamfundet inrättar en Konsumenttvistnämnd Sverige har antagit ett nytt EU-direktiv om alternativ

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare

Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare Kort introduktion till SchoolSoft för vårdnadshavare SchoolSoft är ett modernt, webbaserat, system som gör informationsutbytet mellan pedagoger och föräldrar enkelt, överskådligt och lättillgängligt. Detta

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

D IBS PAYMENT SERVICES DIBS e- handelsinde x Sver ige 2010

D IBS PAYMENT SERVICES DIBS e- handelsinde x Sver ige 2010 D I B S P A Y M E N T S E R V I C E S DIBS e-handelsindex Sverige 21 2 Bakgrund DIBS Payment Services, Nordens största leverantör av betalningslösningar för Internet, presenterar en ny omfattande undersökning

Läs mer

Tjäna pengar till klassen & laget

Tjäna pengar till klassen & laget Tjäna 35% Tjäna pengar till klassen & laget Sälj teknik- & wellnessprodukter Tjäna pengar till klassresan eller lägret Vi har prylarna era kunder vill köpa Ska ni åka på en klassresa, ett läger eller planerar

Läs mer

Villkor och bestämmelser

Villkor och bestämmelser Villkor och bestämmelser Villkor för alla beställningar lagda av konsumenter 1. 1Bearbetning av ordern 2. 2Återkallade instruktioner 3. 3Kostnader, leverans och frakt 4. 4Betalningsvillkor 5. 5Äganderättsförbehåll

Läs mer

Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31

Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31 Varför är företagsabonnemang dyrare?? (Telefoni) Postad av Svenne Eriksson - 26 mar 2014 22:31 Ja.. Varför är det alltid (?) dyrare med företags abonnemang? Är det något mervärde jag har missat? Exempel

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 5/VI/2008 K(2008) 2274 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 5/VI/2008 om begränsning av det civilrättsliga ansvaret för lagstadgade revisorer och

Läs mer