FLODPÄRLMUSSLAN I GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN MATS O G ERIKSSON, LENNART HENRIKSON och HANS G OSCARSON

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FLODPÄRLMUSSLAN I GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN 1934. MATS O G ERIKSSON, LENNART HENRIKSON och HANS G OSCARSON"

Transkript

1

2 FLODPÄRLMUSSLAN I GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN 1934 MATS O G ERIKSSON, LENNART HENRIKSON och HANS G OSCARSON Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet Box , GÖTEBORG

3 FÖRORD Denna rapport är resultat av en inventering utförd under sommaren Arbetet är utfört på uppdrag av länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län. Författarna, som under utredningens gång var anställda vid Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet, är ensamma ansvariga för utredningens innehåll samt de värderingar och åsikter som framförs i denna. Utredningen är en del i ett större arbete om flodpärlmusslans utbredning, och motsvarande arbeten har redan genomförts eller kommer att genomföras i grannlänen. Hans Oscarson

4 SAMMANFATTNING AV FLODPÄRLMUSSLAN I GÖTEBORGS OCH BOHUS LÄN 1984 Mats 0 G Eriksson, Lennart Henriksson och Hans G Oscarson Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet Under augusti och september 1984 kontrollerades flodpärlmusslebeståndet på 16 tidigare kända lokaler i Göteborgs och Bohus län. På 9 av de 16 lokalerna påträffades inga musslor. Där musslor förekom, observerades under söktiden (30 minuter) fem eller färre musslor på tre av lokalerna, musslor på tre lokaler. Ingen av lokalerna uppvisade mer än 100 musslor per söktid. Samtliga påträffade musslor var längre än 5 cm. Endast på en lokal, Blomsholmsbäcken, kan utslagningen av flodpärlmusslebeståndet härledas till andra orsaker än försurning. Mätningar av vattenkvaliteten visar att vinter-ph var signifikant lägre på lokaler där musslor idag saknas än på lokaler där musslor fortfarande finns kvar. En omfattande utslagning av flodpärlmusslebestånden på tidigare kända lokaler har även påvisats i andra västsvenska län som Älvsborgs och Hallands län. Även här är sannolikt försurningen en viktig orsak. Kalkning kan vara ett sätt att bibehålla en bra vattenkvalitet för flodpärlmusslorna, men preliminära undersökningsresultat tyder på att musslorna kan påverkas negativt av kalkning. Studier av flodpärlmusslans reaktion på olika kalkningsåtgärder, och om en återinplantering av utslagna musselbestånd är möjlig, pågår för närvarande i bl.a. Bohuslän.

5 1 INLEDNING Flodpärlmusslebäckarna i Bohuslän är inte lika kända som de halländska vattendragen. I minst ett par hundra år har det fiskats flodpärlmusslor i de halländska åarna i jakt på de sällsynta, men värdefulla pärlorna. Redan år 1761 beskrev Fischerström pärlfisket i flera halländska åar som lönande i vissa fall. Det intensiva pärlfisket decimerade bestånden och 1949 förbjöds pärlfisket i Halland. Flodpärlmusslan är såväl kulturhistoriskt som biologiskt sett en intressant djurart. Det är dock inte bara pärlfiske utan en rad andra mänskliga aktiviteter som påverkar flodpärlmusslorna negativt. Avloppsutsläpp, rensning och försurning kan tas som exempel. De mänskliga aktiviteterna har lett till omfattande minskningar av musselbestånden i stora delar av Sverige och andra länder. Mot denna bakgrund gav länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län oss i uppdrag att under 1984 kontrollera tidigare kända flodpärlmusslelokaler i länet för att få en beskrivning av den aktuella förekomsten. FLODPÄRLMUSSLANS BIOLOGI Flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera (L.)) förekommer över stora delar av norra halvklotet och är spridd över hela Sverige. Den har fått såväl sitt svenska som latinska namn av sin förmåga att bilda pärlor. Pärlor bildas av att t.ex. sandkorn inkapslas av s.k. pärlemor för att skydda inre organ mot skador. Många musslor innehåller pärlor, men endast någon på tusentals musslor är jämnt formad och pärlemorglänsande och alltså värdefull för människan.

6 2 Flodpärlmusslan kan bli stor, upp till 15 cm lång och 7 cm hög. Den är mörk, nästan svart med ofta anfrätt umbio (se omslaget). Den lever i näringsfattiga vattendrag på grus eller stenbotten, där den sitter nedgrävd med framändan till ca två tredjedelar av sin längd (Fig. 1) och håller sig fast med hjälp av en s.k. fot. Den kan förflytta sig om botten består av grus och små stenar. Födan består av mikroskopiska partiklar som förs in med andningsvattnet i bakändan och filtreras av inne i musslan. Fortplantningen är komplicerad och fascinerande. Hanen släpper ut spermier i vattnet och dessa tas in med andningsvattnet av honan och äggen befruktas. Äggen utvecklas till mycket små s.k. glochidielarver (Fig. 2), vilka stöts ut i vattnet där de förs med strömmen tills de når en fisk. Glochidielarverna fäster sig på fiskens gälar och lever där som parasiter en tid och utvecklas till små musslor. De småmusslor som hamnar på en lämplig botten överlever och tillväxer långsamt. En mussla av 5 cm längd är ungefär 10 år gammal medan de största exemplaren anses bli över hundra år. METODIK Lokaluppgifter Uppgifter om förekomst av flodpärlmusslor har främst erhållits från museer, fiskenämnden i Göteborgs och Bohus län och privatpersoner. I de allra flesta fall har lokalangivelserna varit mycket noggranna. När osäkerhet rått om exakta platsen för musslorna har flera avsnitt av vattendraget kontrollerats. I ett fall bar två lokaler från samma vattendrag rapporterats. Dessa har behandlats som samma lokal eftersom vattenkvaliteten på de olika platserna varit densamma. Samtliga kontrollerade lokaler är typiska biotoper för flodpärlmusslor, dvs. bottensubstratet utgörs av grus och sten och vattenhastigheten är således relativt hög.

7 3 Enligt överenskommelse med länsstyrelsen ges i denna rapport inga detaljerade lokaluppgifter för att inte locka till förnyat pärlfiske. Inventeringsmetod Lokalerna genomsöktes vid lågvatten i augusti och september 1984 med hjälp av vattenkikare under 30 minuter. Ett par av lokalerna kontrollerades redan under 1980 i samband med en likartad undersökning i Älvsborgs län. Samtliga redovisade lokaler var inte djupare än att hela botten kunde kontrolleras av en vadande person. Om inga musslor observerats under 30 minuters sökande anges detta i denna rapport som att musslor saknas. Det finns naturligtvis en viss möjlighet att förekomst av t.ex. mycket små musslor förbisetts, eller att musslor kan förekomma i andra delar av vattendraget. På varje lokal togs vattenprov i samband med kontrollen. Ytterligare vattenprov togs under januari 1985 för att bättre kunna belysa försurningssituationen. Vattenproven analyserades med avseende på ph, alkalinitet, konduktivitet, färg och kalcium + magnesium enligt standardiserade metoder. Vid den statistiska utvärderingen har t-test (one-tailed) och chi-square test (se Siegel 1956) utnyttjats. RESULTAT Flodpärlmusslor konstaterades på 7 och saknades på 9 av de 16 kontrollerade lokalerna (Fig. 3). Där musslor förekom observerades under 30 minuters söktid fem eller färre musslor på tre lokaler, musslor på tre lokaler (Tab. 1). Samtliga påträffade musslor var längre än fem centimeter. I bilagan redovisas resultaten av de fysikalisk-kemiska mätningarna. Vid jämförelser mellan lokaler med och utan musslor, kunde inget statistiskt belägg erhållas för att lokalerna skiljer sig åt beträffande ph, alkalinitet, hårdhet eller färg. Om å andra sidan materialet behandlas så att ej kalkade bäckar tas med i gruppen utan musslor, blir skillnaden i ph mellan de bägge lokaltyperna med musslor och utan musslor signifikant (p<0,05).

8 Figur 3. Förekomst av flodpärlmusslor 1984 på tidigare kända lokaler i Göteborgs och bohus län. 4

9 5 Tabell 1. Antal funna musslor per 30 minuters söktid i de undersökta bäckarna Vattendrag Kommun Musslor Blomsholmsbäcken Strömstad 0 Ejgstån Hämmensån - - >20 Kynne älv Tanum 0 Aröd å Uddevalla 1 Tjöstelserödsån Rördalsån Stenungsund 0 Solbergaån Kungälv 0 Lärjeån Göteborg >20 Mölndalsån Härryda 1 Agntjärnsbäcken Härryda 0 Vadbäcken Härryda 0 Nordån Mölndal 0 Storån Härryda 10 Gisslebäcken Härryda 0 Enningdalsälven (Norge) >20 DISKUSSION Orsaker till flodpärlmusslepopulationernas tillbakagång Kontrollen under 1984 av tidigare kända flodpärlmusslelokaler i Bohuslän visar alltså att dessa saknas på 56 procent av lokalerna. Vidare konstaterades en låg individtäthet i flertalet musselförande vattendrag. Avsaknaden av små musslor kan tyda på att reproduktionen avstannat. Minskning av flodpärlmusslepopulationer och avsaknaden av små individer har noterats på flera håll. I södra Sverige har Björk(1962), Persson (1981) och Eriksson m.fl. (1982a, 1982b, 1985) och i Norrbotten har Hendelberg (1960) och Eriksson & Henrikson (1983) rapporterat minskningar. Förhållandena är likartade i Finland (Brander 1957), Västtyskland (Bauer m.fl. 1980), Storbritannien (Young & Williams 1983) och i USA (Roberts 1983). Orsakerna till denna storskaliga nedgång av flodpärlmusslepopulationerna är flera, men endast i ett fåtal fall, bl.a. ett giftutsläpp i Blomsholmsbäcken i Bohuslän, har utslagningen med säkerhet kunnat förklaras. Björk (1962) menar emellertid att tillbakagången kan kopplas samman med mänskliga aktiviteter, vilket också indikeras i andra undersökningar.

10 6 Bauer (1980) anser att höga fosfat-, kalciumhalter och högt ph i vattnet liksom krom i sedimenten är orsak till minskning av sydtyska musselbestånd. Det rör sig då om så höga koncentrationer att de knappast är aktuella i Göteborgs och Bohus läns vattendrag. Bauer diskuterar också förändring av biotopen som en viktig orsak. Rensning, reglering och liknande samt eutrofiering kan leda till så omfattande förändringar av bottensubstratet att det blir olämpligt för flodpärlmusslorna. Ett intensivt pärlfiske, där samtliga större musslor dödas, leder naturligtvis till en minskning av populationen. Fischerström skrev 1761 om några halländska åar: Alla dessa hade ett vackert förråd af Pärle-muslor; men igenom olofligt fiskande äro de nu merendels utödde. Speciellt allvarligt är pärlfisket om även de allra minsta, ännu ej könsmogna, musslorna öppnas. Flodpärlmusslan blir könsmogen vid en storlek av cm (Young & Williams 1983), vilket motsvarar en ålder av år (Hendelberg 1960). En fullständig utrotning av populationen genom pärlfiske är dock mindre trolig, eftersom de allra minsta individerna knappast kan upptäckas. En utglesning av populationen kan dock leda till att annan påverkan får större genomslagskraft. Flodpärlmusslebestånden återhämtar sig om fisket upphör. Nämnas kan att pärlfiskare i Skottland lämnade år mellan utnyttjandet för att på så sätt ge möjlighet till återhämtning (Young & Williams 1983). När det gäller flodpärlmusslelokalerna i Bohuslän har vi endast i ett fall (Blomsholmsbäcken) kunnat finna någon direkt påverkan genom t ex giftutsläpp (pentaklorfenol) som kan förklara att musslorna försvunnit. Det är heller inte troligt att olagligt pärlfiske skulle vara orsaken. Den mest troliga förklaringen är därför försurning av vattendragen.

11 7 Musslor anses generellt påverkas negativt av försurning (t.ex. Ökland 1980) och flodpärlmusslan är speciellt utsatt, eftersom den lever i de näringsfattiga vattendrag som har en liten motståndskraft mot försurning. Problemet med försurning är att den i vissa fall kan vara svår att påvisa, eftersom t.ex. ph varierar kraftigt under året, vilket försvårar tolkningen av enstaka mätningar. För att få en någorlunda god uppfattning om försurningssituationen analyserades därför vattenprov från de bohuslänska vattendragen under vintern, Om hänsyn togs till att vissa lokaler nyligen kalkats, och att avsaknaden av musslor i Blomsholmsbäcken beror på andra orsaker än försurning, visade det sig att ph-värdena på vintern genomgående var lägre på de lokaler där musslorna försvunnit än där de finns kvar (Fig. 4). Detta indikerar att försurningen med stor sannolikhet är en av orsakerna till att flodpärlmusslorna minskat så kraftigt i Bohuslän. Förhållandena är likartade i såväl Älvsborgs som Kallands län (Eriksson m.fl. 1982b, 1986). Summerar men erfarenheterna från kontroller i de tre västsvenska länen (Fig. 5) får man ytterligare indicier på försurningens roll.

12 8 Försurning är ett vitt begrepp, vilket innefattar en rad förändringar av vattenkvalitet och växt- och djurliv, och det är idag omöjligt att säga vilken faktor i försurningsprocessen som är av störst betydelse för flodpärlmusslorna. Man kan förvänta sig en direkt giftverkan av t ex ph eller aluminium på något stadium i livscykeln eller en indirekt påverkan på reproduktionen. Detta senare kan inträffa om värddjuren under det parasitiska larvstadiet slås ut. De aktuella värddjuren är i första hand öring och elritsa, varav den sistnämnda är mycket känslig mot försurning och anses drabbas redan vid ph-värden runt 5.5. Det är vidare tänkbart att flodpärlmusslornas föda, dvs. mikroorganismer och delvis nedbrutna växtdelar, kan vara av sämre kvalitet i försurade vattendrag och därför vara av betydelse för tillbakagången. Någon förklaring till den generella avsaknaden av små individer är svår att ge eftersom förhållandena är desamma i alla typer av vatten. Man kan inte utesluta att detta är ett naturligt förhållande. Eftersom flodpärlmusslan är så långlivad behöver den sannolikt inte fortplanta sig varje år för att ändå kunna fortleva. Åtgärder för att bevara flodpärlmusslan Äldre uppgifter säger att flodpärlmusslan kräver mycket rent vatten med låg kalkhalt och grus- och stenbotten. Vår erfarenhet är att dessa påståenden är alltför kategoriska, vilket ändå innebär att flodpärlmusslan påverkas av många mänskliga aktiviteter. Det är därför angeläget att skydda de biotoper som än idag hyser musslor genom att t.ex. förhindra eller begränsa eutrofiering, rensning o.dyl. samt direkta avloppsutsläpp. När det gäller försurning är kalkning idag enda nöjligheten i väntan på verkningsfulla minskningar av det sura nedfallet. Mot kalkning talar det gamla påståendet att flodpärlmusslorna inte klarar höga kalkhalter. Björk (1962) anser dock att kalkhalten inte är av avgörande betydelse för förekomsten. Kalkningens effekter på musslorna studeras för närvarande i två vattendrag i Älvsborgs respektive Hallands län. Resultaten från Älvsborgs län visar att två år efter kalkning av uppströms liggande sjöar har flodpärlmussletätheten halverats (Eriksson m.fl. opupl.). En drastisk minskning har alltså ägt rum i anslutning till kalkningen, men det är ännu omöjligt att bevisa att just kalkningen, och inte någon annan faktor, är orsaken. (Den halländska ån har ännu ej kontrollerats efter kalkning). Det kan nämnas att flera av lokalerna i Bohuslän med förekomst av flodpärlmusslor är kalkade, men i dessa fall vet vi inget om tätheten före kalkningen och kan alltså inte säga något om kalkningens effekt. Flertalet av de lokaler i Bohuslän där musslor konstaterats uppvisade mycket glesa bestånd. I dessa kan man tänka sig att tätheten är alltför låg för att utsläppta spermier skall nå sina mottagare. Young & Williams (1983) har emellertid visat att reproduktionen fungerar tillfredsställande även i glesa populationer, vilket gör att populationer som påverkats kan återhämta sig om påverkan elimineras. I de vattendrag där flodpärlmusslorna helt försvunnit kan en naturlig återinvandring ske, om än mycket långsamt. Inplantering är en tänkbar åtgärd, som bl.a. prövats i tre halländ-

13 9 ska åar år 1950 (Wirdheim 1979). Resultaten av dessa försök har vi inte kunnat kontrollera eftersom uppgifter om exakta lokaler inte kunnat erhållas. Under innevarande år kommer vi, med stöd från statens naturvårdsverk, att starta ett mindre projekt där inplantering av flodpärlmusslor i kalkade vattendrag skall prövas och studeras. Två av de vattendrag som skall besättas med flodpärlmussla ligger i Bohuslän. Några vattendrag i Göteborgs och Bohus län avvattnas till andra län där flodpärlmusslor förekommer, dvs. ingrepp i dessa vatten ger effekter utanför länsgränserna. Göteborgs och Bohus län har på så sätt ett ansvar för kvarvarande flodpärlmusslebestånd även utanför den egna länsgränsen. LITTERATUR BAUER, G Age structure, age specific mortality rates and population trend of the freshwater pearl mussel (Margaritifera margaritifera) in north Bavaria. Arch. hydrobiol. 98: BAUER, G., SCHRIMPFF, E., THOMAS, W. & HERRMANN, R Zusamrnenhänge zwischen dem Bestandsrückgang der Flussperl muschel (Margaritifera margaritifera) im Fichtelgebirge und der Gewässerbelastung. -Arch. Hydrobiol. 88: BJÖRK, S Investigations on Margaritifera margaritifera and Unio crassus. Acta Limnologica 4: BRANDER, T Aktuelles über die Flussperlmuschel, Margaritana margaritifera (L.), in Finnland. - Acta Soc. Fauna Flora fenn. 74: ERIKSSON, M.O.G,, HENRIKSON, L. & OSCARSON, H.G. 1982a. Försurningen hot mot flodpärlmusslan. - Sveriges natur 73: ERIKSSON, M.O.G., HENRIKSON, L. & OSCARSON, H.G. 1982b. Flodpärlmusslan iälvsborgs län - kunskapsläget Rapport till länsstyrelsen i Älvsborgs län, 7p. ERIKSSON, M.O.G., HENRIKSON, L. & OSCARSON, H.G Flodpärlmusslan i Halland. - Länsstyrelsen i Hallands län, meddelande 1985:13. ERIKSSON, M.O.G. & HENRIKSON, L Om flodpärlmusslan i Norrbottens län. - Norrbottens Natur 39: FISCHERSTRÖM; J Anmärkningar om södra Halland. - Kong!. Vet. Acad. Handl. 1761, 2. QUART. HENDELBERG, J The freshwater pearl mussel, Margaritifera margaritifera (L.). - Rep. Inst. Freshw. Res., Drottningholm

14 10 PERSSON, R Flodpärlmusslan i Blekinge. - Aquannalen 16: ROBERTS, R. J Saving the freshwater mussel. - Nature 302: 13. SIEGEL, S Non-parametric statistisc for the behavorial sciences. McGraw- Hill Kogakusha, Ltd., Tokyo. WIRDHEIM, A Flodpärlmusslan - eftertraktad och gåtfull. - Hallands natur 43: YOUNG, M. & WILLIAMS, J The status and conservation of the freshwater pearl mussel Margaritifera margaritifera Linn. in Great Britain. - Biol. Cons. 25: ÖKLAND, K.A Mussel and crustaceans: Studies of 1000 lakes in Norway. - Proc. Int. conf. impact acid precip., Norway 1980, SNSF-project, p.:

15 Bilaga 1. Fysikalisk-kemiska data från flodpärlmusslelokaler i Bohuslän. Provtagningar i augusti/september 1980/82/84 (sommar) och januari (vinter) Lokal ph-lab Alkalinitet Konduktivitet Färg Ca+ Mg mekv/1 ms/m mg Pt/l mg/l sommar vinter sommar vinter sommar vinter sommar vinter sommar vinter 1 6,8 6,5 0,11 0,08-6, ,8 6,5 2 7,1 7,0 0,44 2,00 15,0 41, , ,7 5,6 0,45 0,01 16,0 4, ,2 4,9 4 7,2 6,5 0,07 0,06 6,1 5, ,2 5,7 5 6,8 6,3-0,09 8,4 6, ,3 8,5 6 7,1 7,0 0,14 0,14 9,6 9, ,9 10,0 7 6,5 5,8 - <0,01 7,5 5,4-6 6,7 3,2 8 6,8 4,8 0,38 0-5, ,2 10,6 9 7,1 6,7-0,09 13,6 7, ,5 9,5 10 6,6 6,1 0,09 0,08 9,5 9, ,5 8,3 11 6,4 6,7 0,06 0,37 11,5 18, ,8 17,0 12 4,6 0 7,3 52 5,3 13 4,7 0 6,3 12 5,8 14 6,3 5,8-0,02 8,0 5,9-40 6,8 6,6 15 6,8 6,1 0,18 0,06 13,0 6, ,2 7,2 16 5,9 0,01 4,5 19 4,9

16 NATURINVENTERINGAR UTGIVNA PUBLIKATIONER I DENNA SERIE Pris kronor 1974:1 Carlberg, Sonja 1973,74 Översiktlig inventering av Slut vegetationen vid Sundsby säteri 1975:1 Arvidsson, Lars 1973 Vegetationsstudier kring Nordre älv Slut 1976:1 Olsson, Gunilla 1976 Stigfjorden - Natur och landskap :2 Bergqvist, Anders 1975 Gullmarsfjorden - en samman- 15 ställning av marina naturvärden 1976:3 Hartelius, Ragnar 1974 Nord Långö - Floristisk 15 inventering samt skötselsynpunkter 1976:4 Ramqvist, Kristina 1975 Naturvårdsinventering av Jörlanda- 30 och Anråseån i Stenungsunds kommun 1976:5 Florén, Anders 1975 Vegetationsinventering över del av Slut Öckerö kommun och Styrsöarkipelagen i Göteborgs kommun 1976:6 Sveriges meteoro Klimatet i Göteborgs och Bohus län Slut logiska och hydrologisk institut 1976:7 Olsson, Gunilla 1975 Sannäsfjorden och omgivande 30 landområden i Tanums kommun - en naturinventering 1976:8 Andersson, Lennart 1975 Översiktlig naturvårdsinventering av Hjärterön, Korsön m.fl. öar i Tanums kommun 1976:9 Olsson, Lennart 1975 Storehamnsområdet i Orusts kommun 30 - en översiktlig naturinventering 1976:10 Olsson, Lennart 1975 Ertseröd i Tanums kommun 30 - en översiktlig naturinventering 1976:11 Olin, Roland 1975 Strömmarna, Snäckedjupet i Orusts Slut och Lysekils kommuner - en naturinventering 1976:12 Hansson, Hans G 1975 Kosterrännan och de grundare 15 vattenområdena inom Strömstads kommun

17 Pris kronor 1977:1 Olsson, Lennart 1975 Galtö, Kragenäs, Resö, Bissen 30 och Store Snart i Tanums kommun. En naturvårdsinventering 1977:2 Olsson, Lennart 1975 Islandsberg - Ösö i Lysekils kommun 30 - en naturinventering 1977:3 Olin, Roland 1975 Bassholmen i Uddevalla kommun 30 - en översiktlig naturinventering 1977:4 Carlberg, Sonja 1975 Stora Hasselön i Uddevalla kommun 20 - en översiktlig naturinventering 1977:5 Hallberg, Hans 1968 Natur och växtlighet på Trossö Slut Kalvö och Lindö i Tanums kommun 1977:6 Härkönen, Tero 1977 Sälinventering i Kosterområdet i 30 Strömstads kommun 1977:7 Rydberg, Hans 1976 Naturreservatet Svanvik, Orusts 30 kommun. En naturinventering 1977:8 Olin, Roland 1977 Kvistrum i Munkedals kommun en 15 naturinventering 1977:9 Sundevall, Sven Erik 1976 Tjärnöarkipelagen. Del I Geologi 30* 1978:1 Olsson, Lennart 1975 Pinnö och Musö. Vegetation och 30 landskap 1978:2 Gillner, Vilhelm 1964 Vegetation och flora på Stora och 15 Lilla Härmanö 1978:3 Carlberg, Sonja 1977 Vegetationsbeskrivning i Håle 15 kile - Germunnerödsvatten i södra Sotenäs kommun 1978:4 Ekberg, Lars 1964 Klåverön i Kungälvs kommun 15 Hillefors, Åke - naturvårdsinventering Gillner, Vilhelm 1978:5 Andersson, Lennart 1977 Tjärnöarkipelagen. Del II Vegeta- 30* Arvidsson, Lars tion 1978:6 Afzelius, Lars 1977 Tjärnöarkipelagen. Del III Marin 30* fauna 1978:7 Hallingbäck, Tomas 1977 Torödsmossen. En mossemyr i norra 15 Bohuslän 1979:1 Fransén, Sven 1978 Gåsö, Vegetationsbeskrivning 20

18 Pris kronor 1979:2 Andersson, Lennart 1978 Björnshuvudet, inventeringssamman- 25 ställning med förslag till skötselplan 1980:1 Härkönen, Tero 1979 Kosterområdets knubbsälar. Del 1-30 populationsstorlek, födoval och inverkan på fiskbeståndets storlek. Del 2 tabellbilaga 1980:2 Andersson, Lennart 1978/79 Kosteröarna - inventeringssamman- Slut ställning jämte förslag till skötselplan 1980:3 Gustavsson, Lena 1974 Kynnefjäll. Del I. Vegetationsbeskrivning 1980:4 Molau, Anna-Karin 1978 Kynnefjäll. Del III ** Sollerhed, Maria 1980:5 Åhlund, Matti 1978 Kynnefjäll. Del II. Fåglar - en ** inventeringssammanställning 1980:6 Åhlund, Matti 1979 Förändringar i häckfågelfaunan på ett 20 antal fredade och ej fredade öar i Bohuslän mellan 1966 och :7 Ivarsson, Grim 1977 Inventering av fågelfaunan inom Tjärnöarkipelagen. Utgivningen fördröjd 1980:8 Sahlin, Enar 1975 Storåns dalgång. Naturvårds- 30 inventering samt förslag till skötselplan 1981:1 Carlsson, Dick 1978 Gullmarsfjorden med omgivande *** landskap - Del 1 Geologi 1981:2 Olsson, Lennart 1978 Gullmarsfjorden med omgivande *** landskap - Del 2 Vegetation 1983:1 Hallingbäck, Thomas 1982 Vättlefjäll. Floran och det 50 Eriksson, Mats O G högre djurlivet 1983:2 Härkönen, Tero 1981 Bottenfaunan i området 35 Råssö-Sannäsfjorden 1983:3 Tamulénas, John 1977 Svarttjärn - En fågelsjö i 15 storstad 1983:4 Hallingbäck, Thomas 1980 Skyddsvärda myrar i Göteborgs 40 Götmark, Frank och Bohus län Uddén, Jan Åhlund, Matti

19 Pris kronor 1983:5 Hillefors, Åke m.fl Fjord- och sprickdalslandskapet 45 i mellersta Bohuslän 1984:1 Uddén, J Sjöfågeldöden och oljan på Bohus- 20 Åhlund, M kusten nyåret :2 Molau Bredfjället väktorområdet :1 Länsstyrelsen Gullmarsfjorden 60 Förstudier till kontrollprogram Provtagningsresultat 1979/ / :2 Länsstyrelsen Gullarsfjorden 30 Kontrollprogram och vårdåtgärder Budgetåren 1983/84 och 1984/ :3 Matti Åhlund, Häckfågelfaunan på Ingemar Åhlund, betade havsstrandängar Bertil Berntsson i Bohuslän :1 Thomas Appelqvist, Inventering av ädellövskog Katrina Envall Partille kommun * Pris vid samtidigt köp av del 1-3: 60 kr. ** Del 1-3 säljes endast tillsammans: 60 kr. *** Del 1-2 säljes endast tillsammans: 60 kr. Vid beställningar över 100 kronor lämnas 25 % rabatt på överstigande belopp. IN/6

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Bevarandeplan för Hovgårdsån

Bevarandeplan för Hovgårdsån Bevarandeplan för Hovgårdsån Bakgrund Länderna inom EU arbetar gemensamt för att bevara sitt växt- och djurliv för framtida generationer. En viktig del i arbetet är det ekologiska nätverket Natura 2000

Läs mer

Gemensamt delprogram för stormusslor

Gemensamt delprogram för stormusslor Bakgrund: Gemensamt delprogram för Revidering av länens miljöövervakningsprogram för perioden 2009-2014 Gemensamma delprogram: för att öka samordningen mellan länen samt mellan RMÖ och NMÖ - på så sätt

Läs mer

Åtgärdsområde 004 Västerån

Åtgärdsområde 004 Västerån Bilaga Åtgärder och resultat i Västerån Utskriven: 3-9-3 Åtgärdsområde Västerån Gislaved Nissan Sokvag: Målpunkt $+ [_ #* %, ") MÅRDAKLEV G:\5 - Naturvård och miljöskydd\5\5\5\kartmaterial\atgomrkartor\_.emf

Läs mer

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF KRÄFTBESTÅNDET Kräftor i Kiasjöns m.fl. sjöars FVO Bild 21-22. Flodkräfta från Halland (t.v.) 2009 och signalkräfta från Uvasjön (Alsterån, Fröseke) 2011 (t.h.). Observera skillnaderna i färg och klornas

Läs mer

Flodpärlmusslan. skogsvattnens skatt

Flodpärlmusslan. skogsvattnens skatt Flodpärlmusslan skogsvattnens skatt Flodpärlmusslan skogsvattnens skatt Flodpärlmusslan är en riktig uråldring i våra vattendrag. Fossil har hittats som tyder på att arten är 80 miljoner år gammal. Den

Läs mer

Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat

Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat Jonathan

Läs mer

Flodkräfta (Astacus astacus) & Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus)

Flodkräfta (Astacus astacus) & Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus) Det är främst Badebodaån och Kiasjön som erbjuder bättre förhållanden för kräftor. Här skulle kräftbeståndet kunna öka. En viktig åtgärd är att kommande år provfiska dessa vatten. Artbeskrivning Flod-

Läs mer

Dysåns avrinningsområde (677921-141225)

Dysåns avrinningsområde (677921-141225) Dysåns avrinningsområde (677921-141225) Översiktlig beskrivning Dysån är en för regionen typisk skogså, vars avrinningsområde i huvudsak ligger i Älvdalens kommun och därmed förvaltas fisket följaktligen

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Projekt Lärjeån 2011. Återintroduktion av flodpärlmussla i Lärjeåns avrinningsområde. Rapport 2012:6

Projekt Lärjeån 2011. Återintroduktion av flodpärlmussla i Lärjeåns avrinningsområde. Rapport 2012:6 Projekt Lärjeån 2011 Återintroduktion av flodpärlmussla i Lärjeåns avrinningsområde Rapport 2012:6 Rapportnr: 2012:06 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Hanna Karlsson, Vattenvårdsenheten Författare: Niklas

Läs mer

Decimering av gädda i Logärden till nytta för rödingen?

Decimering av gädda i Logärden till nytta för rödingen? Decimering av gädda i Logärden till nytta för rödingen? Bakgrund Logärden är belägen ca 20 km öster om Falun och utgör källsjö i Gavleån. Sjön avvattnas via Hinsen och Hyn till Gavleån och dess utlopp

Läs mer

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun

Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Genomgång av provtagningsstationer i Trollhättans kommun Bakgrundsrapport Rapport 2006:3 Omslagsfoto: Jeanette Wadman Rapport 2006:3 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen, Trollhättans Stad 461 83 Trollhättan

Läs mer

Kommunalt ställningstagande

Kommunalt ställningstagande Tillkommande bebyggelse bör i första hand utnyttja ur produktionssynpunkt sämre marker eller marker mellan jord och skog. Alternativt kan bebyggelse lokaliseras till mindre skogsområden eller till kanten

Läs mer

Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län

Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015 Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015 - Kalkningsverksamhet i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2011:01 Copyright Länsstyrelsen

Läs mer

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat!

MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! MARINE MONITORING AB Effektövervakning av TBT Åtgärder ger resultat! Marina Magnusson Upplägg Vad är TBT? Molekylstruktur Användning Var finns det? Spridning/ nytillskott Hur farligt? Halveringstid Påverkan

Läs mer

Göteborg 2014-08-26. Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl.

Göteborg 2014-08-26. Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl. Göteborg 2014-08-26 Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl. Linda Andersson och Cecilia Nilsson 2014 Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl. Rapport

Läs mer

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Utloppsbäcken från Hulta Golfklubb. Medins Biologi AB Mölnlycke 2009-03-25 Mats Medin Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2008

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2008 Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 28 Österlens Vattenvårdsförbund Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 46-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Planeringsunderlag för UC4LIFE finansierade åtgärder, Projektområde Vedaån (SE0220701)

Planeringsunderlag för UC4LIFE finansierade åtgärder, Projektområde Vedaån (SE0220701) The thick shelled river mussel (Unio crassus) brings LIFE+ back to rivers [UC4LIFE] Målarmusslans återkomst Planeringsunderlag för UC4LIFE finansierade åtgärder, Projektområde Vedaån (SE0220701) Helena

Läs mer

Fiskundersökningar i Rönne å 2012

Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Länsstyrelsen i Skåne län Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post:

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån. Effektuppföljning av den parasitiska fasen

Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån. Effektuppföljning av den parasitiska fasen Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån Effektuppföljning av den parasitiska fasen Sportfiskarna Text: Niklas Wengström, Bild: Jakob Bergengren Tel: 031-83 44 64 E-post: niklas.wengstrom@sportfiskarna.se

Läs mer

Återinventering av stormusslor i Edsån 2008

Återinventering av stormusslor i Edsån 2008 Återinventering av stormusslor i Edsån 008 Peter Ljungberg, Roger Norling och Helena Herngren Inventering, text och foto Peter Ljungberg Aquacom Gyllenkroks allé 9 4 Lund 0706-9999 aquacom@ljungberg.nu

Läs mer

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003. Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003. Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån BILAGA 7 Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003 Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån Lund 2004-03-04 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon

Läs mer

Resultat (signifikanta förändringar sista fem åren)

Resultat (signifikanta förändringar sista fem åren) Bakgrund Västra Götalands marina skärgårdsmiljö är unik såväl ur ett nationellt som internationellt perspektiv. Detta innebär att även fågelfaunan måste betraktas som unik, och det är av största betydelse

Läs mer

Kävlingeån Höje å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 1. Provfiske. Kävlingeån Höje å. Sid 1 (14)

Kävlingeån Höje å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 1. Provfiske. Kävlingeån Höje å. Sid 1 (14) Provfiske Kävlingeån Höje å Sid 1 (14) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 12 4 Referenser 14 Sid

Läs mer

LYCKEBYÅN RECIPIENTKONTROLL 2003 DEL II. Bottenfauna. EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17

LYCKEBYÅN RECIPIENTKONTROLL 2003 DEL II. Bottenfauna. EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17 DEL II Bottenfauna EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 3 2 Metodik... 3 3 Resultat övergripande... 5 4 Resultat stationvis... 9 4.1 Lyckebyån

Läs mer

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun

Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun MAGNUS GELANG Analys av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Gustavstorp, Karlshamns kommun. Rapport: PF:111221 Författare:

Läs mer

Fiskundersökningar i Råån 2011

Fiskundersökningar i Råån 2011 Fiskundersökningar i Råån 2011 Rååns Fiskevårdsområdesförening Lund 2012-02-29 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post eklov@fiskevard.se

Läs mer

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan vår vackraste fisk Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan anses ofta som vår vackraste fisk. Färgprakten hos hanen kan utan

Läs mer

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län arbetsmaterial naturvärden och 2009 metodik Rikkärr för uppföljning av biologisk Älvkarleby mångfald kommun Pär Eriksson Jan-Olov och Frida Björklund, Hermanson

Läs mer

Miljösituationen i Västerhavet. Per Moksnes Havsmiljöinstitutet / Institutionen för Biologi och miljövetenskap Göteborgs Universitet

Miljösituationen i Västerhavet. Per Moksnes Havsmiljöinstitutet / Institutionen för Biologi och miljövetenskap Göteborgs Universitet Miljösituationen i Västerhavet Per Moksnes Havsmiljöinstitutet / Institutionen för Biologi och miljövetenskap Göteborgs Universitet Hur mår havet egentligen? Giftiga algblomningar Säldöd Bottendöd Övergödning

Läs mer

Åtgärdsprogram för hotade arter

Åtgärdsprogram för hotade arter 871 86 HÄRNÖSAND Besöksadress Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19 Telefon 0611-34 90 00 www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Tillbakablickar på 2013 Sedan fem år tillbaka ger vi som arbetar med åtgärdsprogrammen

Läs mer

1. Sammanfattning. Innehåll. Verksamhetsberättelse 2016-04-15 581-5993-2014. Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 GÖTEBORG

1. Sammanfattning. Innehåll. Verksamhetsberättelse 2016-04-15 581-5993-2014. Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 GÖTEBORG 1 (14) Vattenenheten Jenny Zimmerman, Hans Nilsson 010-2253431 Registraturen Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 GÖTEBORG 1. Sammanfattning Kalkningsverksamheten i Jämtlands län genomgår för närvarande

Läs mer

2010 års gråsälsjakt. undersökningar av insamlat material

2010 års gråsälsjakt. undersökningar av insamlat material års gråsälsjakt undersökningar av insamlat material Britt-Marie Bäcklin, Charlotta Moraeus, Eva Eklöf, Ylva Lind Rapport nr 17: 11 Naturhistoriska Riksmuseet Enheten för miljögiftsforskning Box 5 7 4 5

Läs mer

Övervakning av Öländsk tegellav

Övervakning av Öländsk tegellav Övervakning av Öländsk tegellav Övervakning av Öländsk tegellav Meddelandeserien nr 2012:12 ISSN-nummer 0348-8748 Utgiven av Länsstyrelsen Kalmar län Författare Ulf Arup, AREK Biokonsult HB Omslagsbild

Läs mer

Miljösituationen i Malmö

Miljösituationen i Malmö Hav i balans samt levande kust och skärgård Malmös havsområde når ut till danska gränsen och omfattar ca 18 000 hektar, vilket motsvarar något mer än hälften av kommunens totala areal. Havsområdet är relativt

Läs mer

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog sida 2 Naturvärdesbedömning För att kunna avgöra vilka områden i en

Läs mer

Göteborgs Naturhistoriska Museum. INVENTERING AV SANDÖDLA (Lacerta agilis) UTMED RÅÖVÄGEN (N946) I KUNGSBACKA KOMMUN 2010

Göteborgs Naturhistoriska Museum. INVENTERING AV SANDÖDLA (Lacerta agilis) UTMED RÅÖVÄGEN (N946) I KUNGSBACKA KOMMUN 2010 Göteborgs Naturhistoriska Museum INVENTERING AV SANDÖDLA (Lacerta agilis) UTMED RÅÖVÄGEN (N946) I KUNGSBACKA KOMMUN 2010 1 Inventering av sandödla (Lacerta agilis) utmed Råövägen (N946) Göteborgs Naturhistoriska

Läs mer

övrigt Fångsten av gädda, abborre, lake och gös i Larsmo-Öjasjön under perioden 1997-2007 (statistik uppsamlad av fiskelagen runt sjön)

övrigt Fångsten av gädda, abborre, lake och gös i Larsmo-Öjasjön under perioden 1997-2007 (statistik uppsamlad av fiskelagen runt sjön) Larsmo-Öjasjön Uppgifterna om fiskfångsterna i Larsmo-Öjasjön presenteras nedan och baserar sig på fiskeområdets insamlade statistik från medlemsorganisationerna samt på utförda fiskeriundersökningar.

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område 2010-11-25 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520058 Måseskär.lst.s EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000. Livsmiljöerna för vilda djur och

Läs mer

Sjustrålig smörbult B IO I O L OG O G I. - en av våra vanligaste fiskar

Sjustrålig smörbult B IO I O L OG O G I. - en av våra vanligaste fiskar Sjustrålig smörbult känns lätt igen på en stor, mörk fläck vid stjärtfenans bas. Bilden visar en ung hane som ännu inte fått sin vackert färgade parningsdräkt. B IO I O L OG O G I 20 Sjustrålig smörbult

Läs mer

Svenska Björn SE0110124

Svenska Björn SE0110124 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-12-12 Beteckning 511-2006-060144 Svenska Björn SE0110124 Bevarandeplan för Natura 2000-område (Enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Norrgrund

Läs mer

Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun

Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun utförd för Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Lysekil Lysekil Thomas Andersson Juni 2008 2 Inledning och metodik Denna rapport

Läs mer

Inventering av stormusslor på djupa lokaler inom Örebro län 2012. www.lansstyrelsen.se/orebro. Publ nr 2012:36

Inventering av stormusslor på djupa lokaler inom Örebro län 2012. www.lansstyrelsen.se/orebro. Publ nr 2012:36 Inventering av stormusslor på djupa lokaler inom Örebro län 2012 www.lansstyrelsen.se/orebro Publ nr 2012:36 Fältarbete: Text: Fotografier: Kartor: Peter Ljungberg, Mikael Svensson & Patrik Svensson, Aquacom,

Läs mer

Återintroduktion av flodpärlmussla i Silverån. Slutrapport

Återintroduktion av flodpärlmussla i Silverån. Slutrapport Återintroduktion av flodpärlmussla i Silverån 2006 2008 Slutrapport Emåförbundet På uppdrag av Världsnaturfonden Inom ramen för Life flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige Thomas Nydén, Emåförbundet

Läs mer

Inkvarteringsstatistik mars 2005 inklusive kvartalsrapport

Inkvarteringsstatistik mars 2005 inklusive kvartalsrapport Inkvarteringsstatistik mars 2005 inklusive kvartalsrapport Kvartalsanalys Varje kvartal redovisas lite fler statistikvariabler, dels för länet som helhet och dels för länets fyra tillväxtområden. Denna

Läs mer

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008

Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 Metallundersökning Indalsälven, augusti 2008 EM LAB Strömsund 1 Förord Denna rapport är sammanställd av EM LAB (Laboratoriet för Energi och Miljöanalyser) på uppdrag av Indalsälvens Vattenvårdsförbund.

Läs mer

Grundområden längs Hallands kust - ålgräs, skarv och säl

Grundområden längs Hallands kust - ålgräs, skarv och säl Grundområden längs Hallands kust - ålgräs, skarv och säl Viking Bengtsson, Yrkesfiskarna och Lars-Göran Pärlklint, Ekoll AB, 2015 På uppdrag av Fiskeområde Halland Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Ålgräsängar...

Läs mer

Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken, 23 september 1999

Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken, 23 september 1999 Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken, 23 september 1999 - Lägesrapport januari 2000 Stefan Tobiasson, Högskolan i Kalmar Resultat av översiktlig vegetationskartering i Örserumsviken

Läs mer

2006 års säljakt Undersökningar av insamlat material

2006 års säljakt Undersökningar av insamlat material 26 års säljakt Undersökningar av insamlat material Enheten för Miljögiftsforskning 14 5 Stockholm Britt-Marie Bäcklin, Charlotta di Gleria, Eva Eklöf, Ylva Lind Foto Anna Roos 28-3-1 Undersökning av insamlat

Läs mer

RAPPORT 2008/8 FÖREKOMSTEN AV ÄNGSNÄTFJÄRIL Melitaea cinxia på norra Gräsö och Örskär. Petter Haldén

RAPPORT 2008/8 FÖREKOMSTEN AV ÄNGSNÄTFJÄRIL Melitaea cinxia på norra Gräsö och Örskär. Petter Haldén RAPPORT 2008/8 FÖREKOMSTEN AV ÄNGSNÄTFJÄRIL Melitaea cinxia på norra Gräsö och Örskär Petter Haldén FÖRFATTARE Petter Haldén FOTO FRAMSIDA Ängsnätfjäril, Petter Haldén KARTOR Pers Stolpe Lantmäteriet 2008,

Läs mer

LIFE-projektet: Flodpärlmusslan. och dess livsmiljöer i Sverige

LIFE-projektet: Flodpärlmusslan. och dess livsmiljöer i Sverige LIFE-projektet: Flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige Foto: Lennart Henrikson Flodpärlmusslan blir som fullvuxen 10 till 16 centimeter lång och kan bli över 280 år gammal! Den har ett kraftigt,

Läs mer

Elfiskeundersökningar i Torsås och Kalmar kommun, södra Kalmar län 2015

Elfiskeundersökningar i Torsås och Kalmar kommun, södra Kalmar län 2015 Elfiskeundersökningar i Torsås och Kalmar kommun, södra Kalmar län 2015 Brömsebäcken Grisbäcken Bruatorpsån Applerumsån Strömby å Glasholmsån Halltorpsån Hagbyån Fiskinventeringar på 14 lokaler och jämförelser

Läs mer

Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge

Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge Lars-Göran Pärlklint augusti 2003 Fisk o Vattenvård i Norrland AB Säte i Timrå VAT nr 556418-6723 Köpenhamnvägen 8 860 32 FAGERVIK Innehar F-skattebevis

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Balgö, SE0510050 i Varbergs kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Balgö, SE0510050 i Varbergs kommun 2012-12-20 1 (9) Restaureringsplan för Natura 2000-området Balgö, SE0510050 i Varbergs kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Balgö. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Jeanette

Läs mer

Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat. Göteborgs och Partille kommuner

Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat. Göteborgs och Partille kommuner Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat Göteborgs och Partille kommuner Pro Natura Thomas Appelqvist Rickard Gimdal Mikael Finsberg 1997 Bakgrund

Läs mer

Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad

Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Rapport 2008-07-07 Naturvårdskonsult Gerell Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Sammanfattning et noterade arter och individer av fladdermöss är överraskande

Läs mer

Juojoki Fiskevårdsprojekt 2009. Tornedalens Folkhögskola Rolf Lahti

Juojoki Fiskevårdsprojekt 2009. Tornedalens Folkhögskola Rolf Lahti Juojoki Fiskevårdsprojekt 2009 Tornedalens Folkhögskola Rolf Lahti Innehållsförteckning Förord...3 Vision...3 Bakgrund...2 Syfte...3 Restaureringen 2009...3 Dokumentation...4 Fiskeförbud...4 Inventering

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2015 Kävlingeåns Löddeåns fvo Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad

Läs mer

Stensjön. Berggrunden i området utgörs av grovkornig granit av Växjötyp. Jordarterna domineras av morän men även kalt berg och torv finns.

Stensjön. Berggrunden i området utgörs av grovkornig granit av Växjötyp. Jordarterna domineras av morän men även kalt berg och torv finns. Stensjön Stensjön tillhör Stensjöbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 9 km SSV om Hultsfred på en höjd av 146 m.ö.h. Det är en näringsfattig, svagt humös sjö, 0,40 km 2

Läs mer

Slemmaskar, eller nemertiner, finns över hela

Slemmaskar, eller nemertiner, finns över hela Nytt ljus på okända slemmaskar en utvärdering av fältarbetet inom de svensk-norska artprojekten Kunskapen om slemmaskar, eller nemertiner som de också kallas, har länge varit bristfällig. De har ansetts

Läs mer

Ser du marken för skogen?

Ser du marken för skogen? Ser du marken för skogen?! Marken är starkt kopplad till produktion! Skogsbruk har stor effekt på mark och vatten! Skall vi diskutera detta måste vi ha förståelse för hur marken fungerar Vad är mark? Mineralpartikel

Läs mer

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Lekbottenåterställning i Tallån 2016 Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Datum: 2016-11-17 Flodpärlmussla Flodpärlmusslan (figur 1) är sedan 1994 fridlyst i hela Sverige, och klassas som Starkt hotad

Läs mer

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 Johan Persson och Tomas Loreth, Upplandsstiftelsen, Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult, Ylva Lönnerholm, Uppsala universitet Författare Johan Persson

Läs mer

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1)

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Område: BRATTEFORSÅN Ur centralt innehåll: Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas

Läs mer

Tidskrift/serie Växtpressen. Redaktör Hyltén-Cavallius I. Utgivningsår 2006 Nr/avsnitt 1 Författare Frostgård G.

Tidskrift/serie Växtpressen. Redaktör Hyltén-Cavallius I. Utgivningsår 2006 Nr/avsnitt 1 Författare Frostgård G. Bibliografiska uppgifter för Fosfor - millöproblem i Östersjön Tidskrift/serie Växtpressen Utgivare Yara AB Redaktör Hyltén-Cavallius I. Utgivningsår 2006 Nr/avsnitt 1 Författare Frostgård G. Huvudspråk

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:16 OBS Fångstrapport skall sändas in inom 48 tim till klubbens På förekommen anledning måste jag åter påminna om att vikten av att sända in fångstrapport till klubben.

Läs mer

Planerad bergtäkt i Stojby

Planerad bergtäkt i Stojby Planerad bergtäkt i Stojby Ryssby socken, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk utredning, 2005 Håkan Nilsson Rapport november 2005 Kalmar läns museum 1 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av en

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Göteborg 2010-06-22 Byggnadsnämnden Box 2554 403 17 Göteborg Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Historik och nutid Fässbergsdalens

Läs mer

Olja och miljö. Miljöeffekter. Skyddsåtgärder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap KOMMUNENS OLJESKYDD 1 (5) Datum 2011-04-01

Olja och miljö. Miljöeffekter. Skyddsåtgärder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap KOMMUNENS OLJESKYDD 1 (5) Datum 2011-04-01 samhällsskydd och beredskap KOMMUNENS OLJESKYDD 1 (5) Olja och miljö Miljöeffekter Ett oljeutsläpp orsakar skador på växt- och djurliv genom nedsmetning och förgiftning. Oljor har olika egenskaper beroende

Läs mer

Vattendagarna Kristianstad 2014 Priset på vatten / Värdet av vatten? Stefan Jendteg, nationalekonom, Länsstyrelsen Skåne & RUS

Vattendagarna Kristianstad 2014 Priset på vatten / Värdet av vatten? Stefan Jendteg, nationalekonom, Länsstyrelsen Skåne & RUS Vattendagarna Kristianstad 2014 Priset på vatten / Värdet av vatten? Stefan Jendteg, nationalekonom, Länsstyrelsen Skåne & RUS Priset på vatten / Värdet av vatten Kan vatten prissättas utifrån några inneboende

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4 Vindel River LIFE Work plan för 2011 Action C2-C4 Action C2: ROTENTRÄSKDAMMEN Sökande: Åtgärd: Lycksele kommun / Vindelälvens Fiskeråd Uppförande av överfallströskel vid utloppet av Rotenträsket (Sikbäcken)

Läs mer

NATURINVENTERING SKUTHAMN

NATURINVENTERING SKUTHAMN RAPPORT NATURINVENTERING SKUTHAMN SLUTVERSION 2014-04-22 Uppdrag: 248148, Detaljplan - Skuthamnen i Ludvika Titel på rapport: Naturinventering Skuthamn Status: Slutversion Datum: 2014-04-22 Medverkande

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL.

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL. Bara naturlig försurning Den av människan orsakade försurningen, som under det senaste århundradet ökade kraftigt, har under de senaste årtiondena nu börjat avta. Industrialiseringen och den ökande energianvändningen

Läs mer

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita.

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. NAKEN B IO L OG I Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. 16 Text och Foto Anders Axelsson Vinterdykningen går mot

Läs mer

Så flyttar norrlänningarna

Så flyttar norrlänningarna Så flyttar norrlänningarna Del 2: Tillväxt- och förlustkommuner i Norrland Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 2 2015 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Disposition

Läs mer

Hälsobarometern 2006. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker.

Hälsobarometern 2006. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 2006 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Utgiven av Alecta februari 2007. (8) Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4 Tema: Psykiskt långtidssjuka

Läs mer

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun På uppdrag av EXARK Arkitekter April 2012 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se

Läs mer

Örnar i Falun. En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006. Falu Fågelklubb

Örnar i Falun. En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006. Falu Fågelklubb Örnar i Falun En sammanfattning av örnutfodringen 2005-2006 Falu Fågelklubb Sammanfattning Vi som under denna vinter jobbat med utfodringen och bevakningen är: Lars Lagerqvist (åtelansvarig och eldsjäl),

Läs mer

Metaller i Vallgravsfisk 2011. Ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Göteborgs Stads miljöförvaltning. Miljöförvaltningen R 2012:9

Metaller i Vallgravsfisk 2011. Ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Göteborgs Stads miljöförvaltning. Miljöförvaltningen R 2012:9 ISBN nr: 1401-2448 R 2012:9 Foto: Peter Svenson Metaller i Vallgravsfisk 2011 Ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Göteborgs Stads miljöförvaltning Miljöförvaltningen Karl Johansgatan

Läs mer

Gäddan i Hammarsjön en inledande fiskeribiologisk undersökning

Gäddan i Hammarsjön en inledande fiskeribiologisk undersökning Gäddan i Hammarsjön en inledande fiskeribiologisk undersökning MS Naturfakta Mikael Svensson Box 107 283 22 Osby 0479-10536, 0705-910536 Gäddan i Hammarsjön Enligt uppgifter från vissa håll är gäddorna

Läs mer

Fiskundersökningar i Tullstorpsån 2015

Fiskundersökningar i Tullstorpsån 2015 Fiskundersökningar i Tullstorpsån 2015 Tullstorpsåprojektet Tullstorpsån Ekonomisk förening Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Marinbiologisk inventering av Bållevik - Kastet, Uddevalla kommun

Marinbiologisk inventering av Bållevik - Kastet, Uddevalla kommun Marinbiologisk inventering av Bållevik - Kastet, Uddevalla kommun David Börjesson Andreas Wikström Juni 2013 Titel Marinbiologisk inventering av Bållevik-Kastet, Uddevalla kommun Framtagen av Marine Monitoring

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv

Ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt och djurliv Agenda 21:s mål Senast till år 2010 har förutsättningar skapats för att bibehålla eller öka antalet djur och växtarter med livskraftig förekomst i jordbruks och skogslandskapet

Läs mer

Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17

Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17 Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17 Observera att det i övriga delar av remissen kan finnas förslag som indirekt påverkar jakten läs in dig via länk i kallelsen

Läs mer

Inventeringar av långbensgroda i skånska dammar 2008-10

Inventeringar av långbensgroda i skånska dammar 2008-10 Inventeringar av långbensgroda i skånska dammar 2008-10 Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se Bakgrund Under år 2004 gjorde Boris Berglund en omfattande inventering av långbensgrodan för Länstyrelsen i Skåne.

Läs mer

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 Ett samarbete mellan Findus Sverige AB, Vegeåns Vattendragsförbund & lokala fiskeriintressen Förslag på åtgärder i samband med donation från Findus för restaureringsprojekt i

Läs mer

Trender för vattenkvaliteten i länets vattendrag

Trender för vattenkvaliteten i länets vattendrag Fakta 2014:21 Trender för vattenkvaliteten i länets vattendrag 1998 2012 Publiceringsdatum 2014-12-17 Kontaktpersoner Jonas Hagström Enheten för miljöanalys Telefon: 010-223 10 00 jonas.hagstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer