Minnesanteckningar från workshop om ekosystemtjänster i Skånes kommuner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från workshop om ekosystemtjänster i Skånes kommuner"

Transkript

1 Minnesanteckningar från workshop om ekosystemtjänster i Skånes kommuner Tid och plats: 19 september 2014 i Malmö Inledning Karen Lagercrantz hälsar välkomna. Therese Jephson är dagens moderator. Dagens workshop kombinerar projektet InnoVattens pågående arbete och Kommunförbundet Skånes nätverk för ekosystemtjänster för att på så sätt växla upp pågående arbete och för att det ska komma till gagn för en bredare publik. Pågående ekosystemtjänstarbete i Malmö Per-Arne Nilsson och Åsa Abrahamsson Arbetet har påbörjats, vi har kommit en bit på vägen men det finns fortfarande en mängd nya upptäckter att göra.... människans förutsättningar att leva och utvecklas är helt beroende av ekosystemtjänster... Malmös metod: 1. Kartlägga 2.planera 3. Stärka förutsättningarna Ekosystemtjänster utvärderas efter hur det kan ingå i planeringen från ÖP till bygglov. Ekosystemtjänster är alla olika, därför behövs olika metoder för att stärka deras förutsättningar att implementeras. En strategi är att utöka kommunikationen till medarbetare och allmänheten om de resultat vi får fram. Förnyelse av grönplanen och översynen av vatten är nu på gång och där ser vi att ekosystemtjänster kan användas. Det kommer att krävas ett kunskapsstöd för framtida planering och därmed behöver vi riva murar mellan universitet och Malmö stad. Arbetet i sig kommer att behöva förankras i ett innovationstänk. Forskningskommuner behöver integrera forskning och innovation i det kommunala arbetet. Miljöprogram Malmö Varje mandatperiod tar vi fram en ny handlingsplan och nu försöker vi förankra Malmös (och världens) samhällsutmaningar för den nya mandatperioden. Miljöförvaltningen jobbar med utvecklingsprojekt mot dessa miljömål. Vi är dock bundna av hur mycket forskning vi kan attrahera. FORMAS Postadress: Box 53, Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: Telefax: Plusgiro: Bankgiro: Organisationsnummer: E-post: kansliet@kfsk.se Webb:

2 sökbar finansiering där kommundoktorander/industridoktorander förekommer. EU Horizon 2020, Interregprogrammen Strukturfonderna är finansiering vi använder/har för avsikt att använda. Vi behöver även fundera över planetens gränser planetary boundary s där en oerhörd press sätts på ekosystemet. Frågor: Vad kan politiker om ekosystemtjänster, hur kommunicerar ni era behov? Nu är det nya politiker i Malmö så landet är osäkert. Det viktiga är att allt inte blir akademiskt. Malmös problem började på 70-talet med den gröna vågen då många flyttade ut från staden. Nu finns en tendens till det omvända då man flyttar in till staden för att få grönska och hållbarhet. Vi försöker skapa en tät grön stad. Hur förtätar man utan att begränsa ekosystemtjänster? Det finns kanske en yttre gräns för hur många som faktiskt kan bo i Malmö. Kommentar: behov av mindre parkeringsytor är ett förslag, vi ska inte förtäta en grönyta utan snarare förtäta en hård yta. Det finns utmaningar och det finns såklart lösningar Omställning av det goda livet. Vad är ett gott liv? Marint centrum presenterar InnoVatten Kommunikationsprojekt för hav och vatten Therese Jephson Vattenregionen Skåne Från statligt håll (HaV) har Hanöbukten och Öresund identifierats som fördjupningsområden. Finns en mängd innovationslösningar inom hav och vatten. Både på process- och produktnivå. Skåne har en mängd förutsättningar för att kunna arbeta med vatten och innovation. Projektets roll är att facilitetera möten där nya aktörer kan mötas och ta hjälp av varandra. Nuvarande fokusområden är: o Läkemedelsrester i vatten Är idag ett nätverk på 500 personer genom 2 konferenser, föredrag och informationsspridning. o Kust och havsplanering Forskningscirkel. o Hanöbuktens ekosystem. o Fortsatt arbete ekosystemtjänster (dagens fokusområde). Nästa träff för läkemedelsrester i vatten är den 18e november. Forskningscirkel om havsplanering med fyrar träffar i höst. (10/10, 6/11, 24/11, 12/12). Ekosystemtjänster. Enkelt att värdera våra resurser så som mat och material men hur värderar vi lösa värden som att uppskatta en promenad i skogen? Naturen är i en ständigt föränderlig process, därmed är det ett komplext åtagande att jobba med ekosystemtjänster.

3 Senast 2018 ska betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster vara allmänt känt. Ekosystemtjänster har ett mindre informationsunderlag inom marina miljöer än på land. Ett friskt hav är högt värderat 35 miljarder/år (aktörer runt östersjön). Marint centrum kommer att ordna en konferens den 4e december. Förhoppningen är att det ska vara årligt återkommande, hållit av Marint centrum eller någon annan intressent. En viktig aspekt är att bjuda in politiker. Frågor: Kommentar: Nu ska ekosystemtjänster vara del av MKB (Miljökonsekvensbeskrivning) RAS nord Skulle detta kunna arrangeras inom InnoVatten eller Malmö Stad? Det tar vi under kafferasten! Hur får vi med oss politiker? Öppen dialog, kontakt med Kommunförbundet, ha programpunkter som riktar sig direkt till politiker med utvecklingsfokus. Just nu är inte riktigt politikerna med på vad det handlar om. Aktuella forskningscirklar inom ämnet ekosystemtjänster Karen Lagercrantz En forskningscirkel innebär att nya frågeställningar arbetas fram mellan forskare och praktiker. Ansökan till Naturvårdsverket 2013 är beviljad. 6-7 kommuner och 3 Skånska lärosäten ingår i ett pågående forskningsprojekt som är kommuninitierat. Att värdera naturen är besvärligt, en forskningscirkel kring attraktiva rekreationsområden bekräftar detta. Ett resultat är att det finns många olika förhållningssätt till naturen. Vissa vill ha närhet till människor och trygghet, andra vill vara ensamma. Det finns även en rädsla för naturen. Forskningscirkel kring havsplanering startar 10 oktober Forskningscirkel hållbar stadsutveckling planeras till våren 2015 Forskningsstudie kring kommunernas forskningsbehov inom Översiktlig planering genomförs hösten/våren Workshop kring landskapskonventionen erbjuds den 16e oktober i Kristianstad. Forskningsprojekt Naturvårdsverket ECOSIMP Nils Ekelund Nils presenterar projektet ECOSIMP hur kommuner har jobbat med implementering med ekosystemtjänster, ett historiskt perspektiv men också framtiden. Här presenterar han undersökning kring utfyllnaden av Norra hamnen i Malmö. Målet med studien: analysera tidigare beslut, nuvarande planering och framtida utmaningar och hantering av ekosystemtjänster som ett verktyg inom utvecklingstänk.

4 När LTH startade fanns det bara åkrar här.. Åkrar är inte så bara. Finns oerhört stora värden inom åkrar, skogen etc. Vi värderar dessa olika, socialt, kulturellt, ekologiskt och ekonomiskt. Hur vi värderar alla dessa är oerhört komplext. Plan för Malmö stad. Naturvärdet får inte minska. Hur mäter vi värdet det har vi ingen exakt metod för just nu. Vi måste veta vad begreppen står för. Kan man använda kompensationsmodeller? Tar man bort en del av en park kan man då bygga den någon annan stans? Det tittar vi på nu. Att vi har fått in begreppet ekosystemtjänst i ÖP ska vi vara glada för, men vet vi inte vad det står för vet vi inte hur vi ska använda det. I våra planer utesluter vi dessutom den sociala aspekten och fokuserar på naturvärdena. Är kompensation möjligt? Vi måste tänka mer än en gång. En enorm kostnad och troligen inte möjligt att kompensera i lika stor grad som det vi tar bort. Utfyllnaden kommer ha betydande miljöpåverkan (strömningsförhållanden, flora, fauna, positiva effekter som nya habitat men även sociala i form av kitesurfing, rekreation), viktigt att tänka i termer av ekosystemtjänster och dess effekter på andra håll i ett längre perspektiv. Man ska inte fixera sig vid en art, utan se till helheten. Det man i första skedet inte ser som en ekonomisk vinst måste ses över längre tid. Utfyllnad av Norra hamnen, Malmö Denna utfyllnad kan få betydande naturkonsekvenser, gör man inget får man ett 0 värde. Har Malmö råd med det? då måste vi ha värden på de planerade områdena. Behöver göras en MKB. Därefter krävs en vattendom. Konsekvenser för utfyllnad: Strömmar ändras, flora, fauna, positiva effekter nya habitat, föroreningar. Det behöver inte vara effekt vid själva utfyllnaden utan det kan även ske effekter längre bort. Behöver naturen vara vacker för att den ska ha ett värde? Biodiversitet utan skönhet? TEEB är utgångspunkten för den kommunala planeringen. Definierar problem och intressenter definiera ekosystemtjänsterna definiera informationsbehovet och välj metod för analys. TEEB i praktiken: Tillstånd/hot identifieras alternativa policylösningar - utvärdera/justera och rapportera. Tidigare problematik: Ozonlagret freoner 1987 kom protokollet som med politisk förankring förbjöd produktion av dessa ämnen. Blev i slutänden en ekonomisk vinning då sjukdomar minskade. Kommentar: Kompensationsmetoder kan vara komplicerade. Man kan inte utgå från att en kompensation möjliggör fri exploatering. Ett värde på ett ställe är inte det samma på ett annat. Man kanske även måste planera för den framtida potentialen av ett område. Dvs. att området som exploateras har förlorat en möjlig framtida potential inom ett annat område.

5 Vilka naturvärden skapas av ekosystemtjänster? Ann-Marie Camper Vi rör oss i en begreppsförvirring, beroende på vilka vi är och vad vår bakgrund är har vi olika uppfattningar om innebörd. Om man inte vet värdet av vad man har att göra med är det svårt att jobba medd. Det krävs en bred och djup kunskap om begreppet som utgångspunkt. Om man inte vet någonting om hur ett ekosystem ska fungera, hur ska man då kunna veta vad man riskerar att förlora? Ett dött Östersjön genererar samma sociala värden, ett vackert blått hav. Men om havet är stendött har jag tappat en hel bunke andra ekosystemtjänster. Vi måste förstå helheten. Begreppet (ekosystemtjänster) har vi här, men under detta begrepp ligger massor av kunskap som vi måste lära oss att förstå. Naturen är i ständig utveckling, därmed måste man ha detta i åtanke när man planerar. Det som är avgörande är vad vi gör, inte att vi gör det. Man måste se saker från båda fler håll. Exploatering skulle lika väl kunna gynna ett ekosystem. Vad innehåller e olika begreppen? Naturvärden ekosystemtjänsterbiodiversitet- ekosystembaserad förvaltning- adaptive managementförvaltning- restaurering- miljökonsekvensbeskrivning etc. Som man frågar får man svar! Vi måste förstå de underliggande processerna som ligger till grund för det vi gör. SMB Strategisk miljöbedömning (mer övergripande). MKB miljökonsekvensbeskrivning (bara miljö). Vad Hur Varför? Avgörande för Ekosystemtjänster.... det finns inga affärer att göra på en död planet Vi får inte låsa fast oss i de ekonomiska värdena och tilltron till att vi människor kan skapa allt. Även om vi skapar en park i staden, vad händer utanför staden? Workshop Diskussionsfråga 1 Möjligheten att arbeta med ekosystemtjänster kommer utgå från hur vi värderar dem? Finns det områden i Skåne som redan idag är lätta/svåra att värdera? Svårt att värdera överlag, marina särskilt svårt. Utfyllnad är svårt grönområden är lättare. Man kan arbeta utifrån klassisk planering, veta sina naturvärden. Vissa ekosystemtjänster är viktigare än andra. Har man väl identifierat ex ålgräsängar så har vi grunden för hela det marina livet (i Lommabukten). Man bör skaffa sig underlag för vad det är för område och hur stort det är. Man måste vidga sina vyer för det kunskapsunderlag som krävs vid planering i ett andra stadium. Framtida potential är en oerhört svår ekosystemtjänst att värdera.

6 Alla ord är ett verktyg vi tvingas att ha inför våra politiker till dess att de är överanvända. Det är svårt att värdera då det är en personlig inställning. Det krävs att många är inblandade. Är det sunda förnuftet helt bortglömt, alla vet väl att utsläpp är negativt. Vi började med att identifiera över vilka tjänster vi kunde sätta ett värde i kronor och ören. De lätta tjänsterna att värdera är turism och de aktiviteterna runt detta område. Det blir svårare när man uppfattar ett värde då vi gör det olika. Värdering är svårt. Detta beror på att det är lång väg mellan orsak och verkan, ex nytt grönområde leder kanske på sikt till en mer hälsosam befolkning. Det är dock någon annan som tar igen vinsten och detta kan vara besvärligt att motivera vid planering. Vi behöver nya infallsvinklar för politiken. Diskussionsfråga 2 Inom ekosystemtjänstforskning behövs enligt TEEB mer fokus på marina ekosystemtjänster. Vilken specifik kunskap anser ni vara av störst betydelse för att kunna arbeta med marina ekosystemtjänster i Skåne? Viktigt att arbeta tvärvetenskapligt över hela samhällsspektrumet. Kommunikation är avgörande. Dels mellan avdelningar, men även från kommun till allmänheten. Prissättning är en metod som funkar. Rent planeringsmässigt måste vi ha grundläggande kunskapsunderlag med inventeringar för flora, fauna, geologi etc. Vi hade behövt komma fram till en enad bild över hur vi värderar tjänsten. Det hade behövts någon form av dokument som beskriver/standardiserar användandet. De områden som är svårt är att sätta värde för biologisk mångfald. Det är viktigt med analys och utvärdering. Viktigt att kommuner är uppmärksamma om vilken kunskap som måste in. Ekonomer och ekologer måste samverka. Coastal management är en kompetens som saknas på många håll. Diskussionsfråga 3 Vilka ekosystemtjänster kan identifieras kopplat till följande ekosystem; mosse, våtmarker, sandbankar, ålgräsängar, musselbankar och grunda havsvikar? Välj något exempel eller lägg till ett eget. Våtmarker renar, sandmarker viktiga häckningsplatser. Biogasframställning, livsmiljöer, erosionsdämpning. Det monetära värdet är ganska ointressant eftersom det är föränderligt, det ska vara användbart. Det är lätt att få igenom beslut om man kan motivera hur mycket man sparar. Ekosystemfunktion, hur uppfattas ordet. Funktion eller tjänst? Vi har massa funktioner som bara finns där passivt och bidrar till oss, när vi upptäcker den blir den värd och vi skalar upp den och det blir en tjänst. Ekosystemtjänster får inte tära på en annan ekosystemtjänst. Det är viktigt

7 att sätta ett värde (summa) för att få någon tyngd i diskussionen, detta gäller för dricksvatten i vårt fall. Ett värde förändras över tid. Våtmarker behöver en särskild status då de inte har något övergripande skydd. Vi behöver få kläm på vad vi i kommuner behöver göra för att kravet att ekosystemtjänster ska ingå i kommunal planering. Hur ska vi göra detta? I slutet av varje dokument kan det möjligtvis stå Har ni tagit in värdet av ekosystemtjänster i er planprocess? Kort generell analys från dagens workshop Ekosystemtjänster är fortfarande ett ämne som skapar en viss mån av osäkerhet för hur det praktiskt ska tillämpas inom diverse planeringsfrågor. Det tycks som att diskussionen från workshopen kan härledas till två utgångspunkter. Den första är att det bör vara prissättning på ekosystemet och tjänsten för att möjliggöra någon form av värdeuppskattning av ekosystemtjänsten i fråga. Fördelen med detta är att man gör något som är svårt att få grepp om till mer hanterligt och skapar en referenspunkt i planeringen och behovet i sig. Som motpol till detta utgår man från att det inte går att utvärdera tjänsten i fråga då den inte ingår i en vanlig ekonomi och att det därför finns en mycket stor risk att man feluppskattar värdet eller att marknaden helt enkelt på egen hand indikerar att samhällsnyttan av exempelvis en ny motorväg är mer värd i kronor än de tjänster som produceras på markområdet i fråga. Diskussionen utifrån dessa två perspektiv gick vidare i att även det som konstrueras kan få ett rent ekosystemtjänstebasserat värde. Detta kan ske då konstruktionen i sig blir hemvist för det ekologiska systemet. Resultaten från dagens workshop indikerar att en del tjänster är lättare att värdera än andra. Ett område som är lätt värdera är turism på grund av att de har ett ganska väl dokumenterat värde utifrån vad turism genererar i inkomster etc. Det informationsunderlag som efterfrågades för att kunna bedriva ekosystemtjänster inom planering framöver är någon form av dokument som beskriver hur respektive plan ska ta tillvara på olika intressen och ekologiska resurser. En handlingsplan för att arbeta med ekosystemtjänster bör se till att kunna användas brett så att inte respektive kommun eller företag använder sin egen metod. Underlaget för beslut måste alltså vara standardiserat, men ändå så pass flexibelt att det kan tillämpas vid olika förutsättningar. Under hela arbetet med att praktiskt arbeta med ekosystemtjänster framkom det som särskilt viktigt att det sker en kontinuerlig analys och utvärdering då ekosystem aldrig är statiska och planering måste anpassa sig till ekosystemets egna naturliga svängningar. Slutsatsen är att det behövs kartläggning och analys varpå en handlingsplan utformas. Arbetet och framförallt dialogen har redan inletts och kommit en bit på vägen där ett antal kommuner har så kallade testbäddar för ekosystemtjänster. Det som behöver hända härnäst är att man utgår från den kunskap man har och så

8 smått börjar ta sig an den praktiska planeringen redan nu. Utgångspunkten är att man tillexempel ska förtäta samhällets hårda ytor snarare än de gröna på grund av att Skåne bör begränsa sin stadsutbredning. I den mån möjligt bör även städer och samhällen komplettera med att även experimentera med små förtätade grönytor som ett bättre alternativ än att inte ha några alls. Dock måste analysen även beröra vikten av att ha stora sammanhängande blå-/grönytor för att inte stycka upp ekosystemet allt för mycket. Detta innebär att investeringar i så kallad grön och blå infrastruktur måste till. Vid tangenterna Sofia Edward och Alexander Lindahl

Vattenregionen Skåne

Vattenregionen Skåne Projekt InnoVatten Therese Jephson, Projektledare Ann-Marie Camper, Bitr projektledare, Skånes hav och vatten Alexander Lindahl, projektstrateg Dustin Swenson, projektstrateg Vattenregionen Skåne Projekt

Läs mer

Skåne till COP 21 Paris. Vad gör Kommunförbundet Skåne s avdelning för samhällsbyggnad? Beredningsgruppsmöte 2015-11-06

Skåne till COP 21 Paris. Vad gör Kommunförbundet Skåne s avdelning för samhällsbyggnad? Beredningsgruppsmöte 2015-11-06 Skåne till COP 21 Paris Vad gör Kommunförbundet Skåne s avdelning för samhällsbyggnad? Therese Jephson, PhD Samordnare FoU Kommunförbundet Skåne Beredningsgruppsmöte 2015-11-06 Klimatanpassning i kustområdena

Läs mer

Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009

Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009 Datum Beteckning 2009-11-18 Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009 Närvarande: Inger Björkvist Lars Edgren Karen Lagercrantz Roger Larsson Åsa Ratcovich Margareta Rämgård Ingvar Wiberg Anders Wigerfelt

Läs mer

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Datum Beteckning 2009-08 30 Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Närvarande: Stig Ålund, Ingvar Wiberg, Inger Björkvist, Åsa Ratcovich, Karen Lagercrantz, Margareta Rämgård

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

OKT/2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter

OKT/2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter OKT/2015 ALLT OM DÖRRAR Nyhetsbrev Arkitekter NU BÖRJAR VI BLOGGA På Swedoor har vi som ambition att alltid vara en modern och relevant leverantör av design och innovation. Vi jobbar ständigt på att utveckla

Läs mer

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Bilaga 75 Datum Beteckning 2012-04-24 Dnr 12-6-1 Siv Wilborgsson Telefon 0709 719938 Styrelsen Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Beredningen för utbildningsfrågor beslutade den

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

111 Information om Byggstart Skåne

111 Information om Byggstart Skåne PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-04-25 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2015/184 111 Information om Byggstart Skåne Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott tackar för informationen.

Läs mer

2012-10-09 FÖRBÄTTRINGSRAPPORT. Barbro Hansson Silviasyster

2012-10-09 FÖRBÄTTRINGSRAPPORT. Barbro Hansson Silviasyster Datum 2012-10-09 FÖRBÄTTRINGSRAPPORT Kommun: Sjöbo kommun Syfte hur vill vi ha det i framtiden: Boende, arbetsplats och ansvarig person: Demensteamet i Sjöbo Kommunens demensteam kommun ska komma i kontakt

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 4 webb artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 4 webb artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 4 webb artiklar Nyhetsklipp Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster MyNewsdesk 2015-10-28 14:07 2 Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster Båtliv

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Marint centrum. där havet är en tillgång

Marint centrum. där havet är en tillgång Marint centrum där havet är en tillgång Program 10 FEB 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Forskningsstudien ECOSIMP i ett Simrishamnsperspektiv, Thomas Palo 13.30 14.00 Rapport från Innovatten, Marint Centrum

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Namn på förslaget: Utvecklingsprojekt Röstånga 2013

Namn på förslaget: Utvecklingsprojekt Röstånga 2013 Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Utvecklingsprojekt Röstånga 2013 Journalnummer: 2009-5492 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och e-postadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Människor som bor grannar med entreprenörer tenderar att vara mer benägna att själva bli entreprenörer

Människor som bor grannar med entreprenörer tenderar att vara mer benägna att själva bli entreprenörer Människor som bor grannar med entreprenörer tenderar att vara mer benägna att själva bli entreprenörer Hur lång tid tar det att få svar på ett bygglovsärende? Hur mycket stök är det för en restaurang som

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum

Verksamhetsplan 2012. Beredningen för utbildningsfrågor. Bilaga 76 2012-04-24. Datum Bilaga 76 Datum 2012-04-24 Verksamhetsplan 2012 Beredningen för utbildningsfrågor Postadress: Box 53, 221 00 Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: 046-71 99 00 Telefax: 046-71 99 30 Plusgiro:

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring

Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring PM 2015:146 RI (Dnr 111-1146/2015) Sverigeförhandlingen: Ett författningsförslag om värdeåterföring (SOU 2015:60) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 1 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Praktiskt idag Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Uppdraget Under 2013 och 2014 har 18 myndigheter fått ett särskilt uppdrag av regeringen att arbeta med jämställdhetsintegering.

Läs mer

Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss.

Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss. 2013-05-31 Skogsstyrelsen Remissvar Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 SvL Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss. Sammanfattningsvis välkomnar Svenska

Läs mer

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING Kap.5: Sammanfattning och program för planering av en framtida markanvändning KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING 51 Vägval Myttinge - förslag till framtida användning

Läs mer

Studenternas förhållanden vid verksamhetsförlagd utbildning 2016-02-22. Umeå Medicinska Studentkår

Studenternas förhållanden vid verksamhetsförlagd utbildning 2016-02-22. Umeå Medicinska Studentkår Umeå Medicinska Studentkår Studenternas förhållanden vid verksamhetsförlagd utbildning 2016-02-22 UMEÅ MEDICINSKA ST UD ENTKÅR Adress: Klintvägen 55, 907 37 Umeå Hemsida: www.medicinska.se Tel: 090-786

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1 Utvecklingssatsning - skärgård Version maj 2009 Handlingsprogram för skärgårdsutveckling Utvecklingssatsning Inledning och bakgrund Söderhamns skärgård

Läs mer

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen

Lönsam syn på lön. är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? En gemensam skrift från Ledarna och Industri- och KemiGruppen Lönsam syn på lön är det möjligt? Inga potter och garantier och inga begränsningar Många ser alltjämt lön

Läs mer

SKOGSRIKET-regional färdplan för Västerbotten

SKOGSRIKET-regional färdplan för Västerbotten SKOGSRIKET, regional färdplan för Västerbotten Skogsriket från ord till handling Nationella visioner möter den regionala utvecklingskraften Lycksele, 31 oktober och 1 november 2012 1 Förord När jag fick

Läs mer

Ärende 27. Medborgarförslag om byggande av nya bostäder

Ärende 27. Medborgarförslag om byggande av nya bostäder Ärende 27 Medborgarförslag om byggande av nya bostäder Tjänsteskrivelse 1 (4) 2016-02-07 KS 2015.0303 Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag om byggande av nya bostäder Sammanfattning Föreligger

Läs mer

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning Dnr: 15/51 Sammanfattning av ärendet Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Synliggöra värdet av ekosystemtjänster - Åtgärder för välfärd genom biologisk mångfald och ekosystemtjänster Maria Schultz Utredare Lars Berg - Huvudsekreterare Louise Hård af Segerstad & Thomas Hahn -

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 Webbildning Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 2. Projektets syfte Det flexibla lärandet ger stora möjligheter för folkhögskolor, som geografiskt

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

BJÖRNÖ MSV EKONOMISK FÖRENING

BJÖRNÖ MSV EKONOMISK FÖRENING BJÖRNÖ MSV EKONOMISK FÖRENING Bakgrund Björnö MSV Ekonomisk Förening Mark, Strand och Vatten I början av 60-talet tog Järnvägsaktiebolaget Stockholm Saltsjön initiativet till att skapa ett rekreations-

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut?

Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut? Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut? Författare Milestad R. Utgivningsår 2009 Tidskrift/serie Forskningsnytt om økologisk landbruk i Norden Nr/avsnitt

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL METALLENS FÖRSKOLA www.finspang.se Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

I gruppen med Ann Nedergård som samtalsledare medverkade Anki Aaltonen, Henrik Lindqvist, Josefine Egenfelt, Olof Collin och Tove Fagerström.

I gruppen med Ann Nedergård som samtalsledare medverkade Anki Aaltonen, Henrik Lindqvist, Josefine Egenfelt, Olof Collin och Tove Fagerström. I gruppen med Ann Nedergård som samtalsledare medverkade Anki Aaltonen, Henrik Lindqvist, Josefine Egenfelt, Olof Collin och Tove Fagerström. Vad gör Åland unikt: Skärgården, havet Ren natur. Fantastisk

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261

PROTOKOLL 2014-12-01. Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Kommunstyrelsen 251 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-12-01 Svar på medborgarförslag 2014:07 om att ta fram en kommuntäckande grönstrukturplan KS-2014/261 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din myndighet Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2013 Titel: Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppdiskussioner

Sammanställning av resultat från gruppdiskussioner Sammanställning av resultat från gruppdiskussioner Torsdagen den 4 december 2014, Stockholm Grön infrastruktur är ett begrepp som har lanserats de senaste åren. Den officiella definitionen på grön infrastruktur

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen?

Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen? Hur tar vi tillvara nya idéer i äldreomsorgen? Ett idédokument om praktikbaserade innovationer Mats Segerström & Britt Östlund 2010-12-28 Innehåll 1. Inledning 2. Vad menas med innovation? 3. Bakgrund

Läs mer

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-12-13 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-50827526 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Läs mer

Leverantörer är från Venus Upphandlare från Mars

Leverantörer är från Venus Upphandlare från Mars Leverantörer är från Venus Upphandlare från Mars Idéer för en mer framgångsrik relation för bägge parter Magnus Josephson Upphandlingsjurist 11 November 2010 Sammanfattningsvis Samtalet mellan kund och

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Beredningsgruppen för miljö 2004-11-30 HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Inledning Beredningsgruppen för miljö har tillsammans med en rad aktörer utarbetat en strategi för vilka insatsområden

Läs mer

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum The Politics of Magma. Så heter skriften där forskar- och konstnärsgruppen Ingrepp har formulerat sitt program. Och lite som magma blev det när Ingrepp presenterade

Läs mer

Övervakning av Öländsk tegellav

Övervakning av Öländsk tegellav Övervakning av Öländsk tegellav Övervakning av Öländsk tegellav Meddelandeserien nr 2012:12 ISSN-nummer 0348-8748 Utgiven av Länsstyrelsen Kalmar län Författare Ulf Arup, AREK Biokonsult HB Omslagsbild

Läs mer

Malmös musslor avgjorde jämn stadskamp

Malmös musslor avgjorde jämn stadskamp Malmös musslor avgjorde jämn stadskamp Snabba svar och vassa lösningar på viktiga frågor presenterades när Stockholm, Malmö och Köpenhamn, tre av de främsta städerna inom miljömässig, social och ekonomisk

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten

PROJEKTPLAN. Grönytefaktor för Nacka stad. 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten PROJEKTPLAN för Nacka stad 2014-09-03 Liselott Eriksson Park- och naturenheten Innehållsförteckning 1 Förutsättningar/bakgrund... 3 2 Mål och delmål... 5 3 Förväntat resultat... 5 4 Avgränsningar... 5

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Dokumentation från tankesmedjan gröna visioner den 26 april 2011, Fulltofta naturcentrum

Dokumentation från tankesmedjan gröna visioner den 26 april 2011, Fulltofta naturcentrum Datum Beteckning 2011-05-31 Karen Lagercrantz 0709-719934 Dokumentation från tankesmedjan gröna visioner den 26 april 2011, Fulltofta naturcentrum Deltagare Thomas Andersson, Ordförande i samhällsbyggnadsutskottet,

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Datum Beteckning 201-03-17 046-71 99 38 Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Närvarande: Birgit Nilsson Viveca Olsson Krister Dagneryd Yvonne Sjöstrand Anna Karlsdotter Lisbeth

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer