Detaljplan för del av Saxtorp 87:7 i Häljarp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för del av Saxtorp 87:7 i Häljarp"

Transkript

1 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(2) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Detaljplan för del av Saxtorp 87:7 i Häljarp Teknik och Stadsbyggnadsförvaltningen har upprätt ett förslag till detaljplan för del av fastigheten Saxtorp 87:7. Byggnadsnämnden har beslutat att sända planförslaget på samråd. Förslag till beslut Miljönämnden menar att: 1. Konsekvenserna av en höjd havsnivåyta och en höjd grundvattennivå skall utredas och redovisas. 2. Det skall redovisas om området skall anslutas till fjärrvärmenätet. 3. Konsekvenserna av närheten till golfbanan bör redovisas. 4. Planområdet får endast bebyggas med bostäder om de riktvärden för trafikbuller som anges i propositionen 1996/97:53 kan innehållas. Bakgrund och motivering Planförslaget har upprättats för att möjliggöra uppförande av småhus sydöst om Flygeltofta gård i Häljarp enligt önskemål av markägaren. Förslaget innefattar totalt 50 bostäder som kommer att uppföras i form av friliggande enfamiljhus samt kedjehus och eventuellt radhus. Vidare redovisas att förslaget överensstämmer med kommunens översiktsplan 1990 och med revidering av den fördjupade översiktsplanen för Häljarp. Det framgår ej av handlingarna om det överensstämmer med översiktsplanen Planområdet utgörs till största delen av åkermark klass 6. Avståndet till betesmark för hästar uppges vara mer än 500 m. Området kan anslutas till befintligt vatten och avloppsnät. Grundvattenytan ligger 0,8 till 1,25 m under befintlig mark. Detta uppges inte innebära problem om gator och bjälklag höjs över befintlig nivå. Problem med höga vattennivåer har noterats i andra närliggande områden under nederbördsrika perioder. Konsekvenserna av en höjd havsnivå och höjd grundvattennivå är ej berörda i utsända handlingar. Handlingarna uppger att havet inte är långt borta och att det kan nås via gång- och cykelvägar. Havet är i praktiken svårt att nå då motorvägen ligger i vägen och att delar Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\PLA_BYGG\Saxtorp 87_7MN.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 08:53:

2 2(2) av havet och strandängarna kommer sannolikt att få ett beträdnadsförbud under åtminstone en del av året. Konsekvenserna av närheten till golfbanan har inte berörts i handlingarna. Det framgår ej av handlingarna om området kan/skall anslutas till fjärrvärmenätet. Bullerutredningen visar på svårigheter att erhålla tillräckligt låga bullernivåer på områdets uteplatser. Fler olika alternativ med olika typer av bullervallar och bullerskärmar redovisas. Planen utgör nybyggnad av bostäder där riktvärdena för trafikbuller för nybyggnation enligt proposition 1996/97:53 skall klaras. Detta innebär 55 dba ekvivalent utomhus (frifältsvärde) vid fasad, inte bara uteplats, och 30 dba ekvivalent inomhus samt maxnivå på högst 70 dba på uteplats. I de fall åtgärder inte är möjliga att vidta för att klara riktvärdena så skall marken inte bebyggas eftersom den då inte uppfyller PBL:s krav på lämplighet. Karina Persson miljönämndens ordförande Bilaga plankartakarta Handlingarna finns tillgängliga på

3

4

5

6

7

8

9

10

11 FÖRSLAG TILL BESLUT 1(6) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Rose-Marie Stigsdotter Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Anmälan av miljöfarlig verksamhet på fastigheten Fosfaten 20, Landskrona kommun Nordic Raw Materials AB har inkommit med en anmälan av miljöfarlig verksamhet på fastigheten Fosfaten 20, Landskrona kommun. Verksamheten kommer att bestå av sortering, bearbetning och mellanlagring av högst ton skrotmaterial per år i form av metallskrot på fastigheten Fosfaten 20. Förslag till beslut Miljönämnden anser att verksamheten kan medföra vissa risker för miljön, i synnerhet vad gäller oljeförorenat blandskrot och metallspån som innehåller skärvätskor. Miljönämnden anser verksamheten tillåtlig om nedanstående skyddsåtgärder enligt pkt 1-6 vidtas. Miljönämnden förelägger med stöd av miljöbalken (1998:808) 26 kap 9 Nordic Raw Materials AB (org nr ) att på fastigheten Fosfaten 20, Landskrona kommun vidtaga följande åtgärder: 1. Förvara, bearbeta och hantera metallskrot och annat material som kan läcka olja, på hårdgjord, ogenomsläpplig yta med avlopp kopplat till oljeavskiljare med slamavskiljardel alternativt placera den hårdgjorda ytan under tak med avrinning kopplat till sluten tank. 2. Förvara, bearbeta och hantera material där risk finns för spill och läckage av andra kemiska vätskor än olja, under tak på hårdgjord, ogenomsläpplig yta utan avlopp och samla upp spill och läckage för att omhänderta som farligt avfall. 3. Förvara metallspån och annat avfall som innehåller skärvätskor eller emulsioner under tak på hårdgjord, ogenomsläpplig yta och samla upp avrunnen skärvätska eller emulsion för att omhänderta som farligt avfall. Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\MIL_KEM\C-företag\Nordic Raw reviderad MN.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 08:55:

12 2(6) 4. Uppsamla befintligt dagvattenslam och omhänderta det som farligt avfall då det vid provtagning visat på förhöjda halter av bly och zink. 5. Installera en radioaktivitetsmätare vid fordonsvåg för att få vetskap om eventuellt radioaktivitetssmittat avfall. 6. Utreda vilka åtgärder som krävs för att dra fram järnvägsspår till fastigheten och till miljönämnden inkomma med förslag till åtgärder och tidplan avseende detta. Åtgärderna i pkt 1-3 skall utföras samtidigt med verksamhetsstarten. Åtgärderna i pkt 4-5 skall utföras innan verksamhetsstarten. Åtgärd i pkt 6 skall utföras senast 2 månader efter verksamhetsstart. Motivering När ett anmälningsärende är tillräcklig utrett skall miljönämnden meddela de föreläggande eller förbud som behövs eller underrätta om att ärendet inte föranleder någon åtgärd. Oljehaltigt avfall skall förvaras, bearbetas och hanteras på hårdgjord, ogenomsläpplig yta och avloppet antingen kopplas till oljeavskiljare innan det leds ut till dagvattensystemet med avrinning till hamnbassängen alternativt ska den hårdgjorda ytan placeras under tak med tre väggar och avrinningen uppsamlas och omhändertas som farligt avfall. Oljeavskiljaren skall ha en slamavskiljardel för att kunna avskilja eventuella metallpartiklar som kan bildas vid skärning. Större volymer olja än vad oljeavskiljaren klarar av att avskilja får inte hanteras eller lagras på plats med avlopp till oljeavskiljare. Enligt 2 kap miljöbalken 3 skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik vilket ska beaktas vid val av oljeavskiljare. Naturvårdsverket har givit ut branschfaktablad 8283 (feb 2007) om oljeavskiljare. Skrotmaterial som kan innehålla skärvätska och emulsioner och andra kemiska vätskor än olja, avskiljs inte i oljeavskiljare och får inte förvaras, bearbetas och hanteras på samma hårdgjorda yta som det oljekontaminerade avfallet. Enligt 21 Avfallsförordning 2001:1063 får olika slag av farligt avfall inte blandas med varandra. Avrunnen skärvätska och emulsion från metallspån och annat avfall är farligt avfall och skall uppsamlas och omhändertas som farligt avfall. Även spill och läckage från eventuella andra kemiska vätskor skall uppsamlas och omhändertas som farligt avfall. Provtagning beställd av företaget har visat på klart förhöjda halter bly och zink i avlagringar i brunnar och ledningssystem och renspolning av dagvattennätet har föreslagits i anmälan. Miljönämnden anser att slammet måste omhändertas som farligt avfall.

13 3(6) Radioaktivitetsmätare skall installeras vid fordonsvåg i enlighet med försiktighetsprincipen 2 kap miljöbalken 3. NRM AB ska i första hand vidta andra åtgärder för att förhindra att radioaktivt avfall tas emot vid fastigheten. Företaget uppger själva i anmälan att de kommer att arbeta för att transportera så mycket som möjligt med tåg och båt och för att minska antalet vägtransporter. Perstorp AB kommer enligt anmälan inom kort att genomföra utbyggnad av järnvägen som då kommer att bli mer tillgänglig för NRM AB. Miljönämnden vill veta vilka åtgärder som krävs och tidplanen för detta. Utvärdering av anmälan enligt de allmänna hänsynsreglerna, 2 kapitlet miljöbalken Kunskapskravet, 2 : Alla som bedriver eller avser att bedriva verksamhet skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till för att skydda människors hälsa och miljön. Företaget har i anmälan tagit upp de miljöfarliga vätskor som metallskroten kan innehålla och risken för inflöde av radioaktivsmittat avfall. Företagets målsättning är att endast ta emot material som är sanert. Företaget har också angivit att egenkontollprogram med riskanalys och rutiner för kontroll kommer att tas fram. Miljönämnden anser kunskapskravet vara uppfyllt. Försiktighetsprincipen samt principen om bästa möjliga teknik, 3 : Alla som bedriver en verksamhet ska utföra de skyddsåtgärder och vidta de försiktighetsmått som behövs för att skydda människors hälsa eller miljön. Företaget har i anmälan tagit upp att verksamheten med metallspån med skärvätska och ev oljekontaminerat blandskrot kommer att ske på betongplatta med skärmtak. Vattnet från ytan kommer sedan att ledas till en sluten tank eller alternativt via en oljeavskiljare innan avledning till dagvattennätet och hamnbassängen. Miljönämnden anser att för att försiktighetsprincipen och principen om bästa möjliga teknik ska vara uppfylld får oljehaltigt avfall inte blandas med avfall innehållande skärvätska, emulsioner och eventuellt annat kemiskt förorenat avfall. Om ovanstående motiverade försiktighetsåtgärder vidtas (förvaring på hårdgjorda ytor, oljeavskiljare med slamavskiljning för oljeavfall alternativt under tak med avrinning till sluten tank och uppsamling av annat kemiskt avfall som ska omhändertas som farligt avfall) anser nämnden att kraven enligt försiktighetsprincipen och principen om bästa möjliga teknik uppfylls. Produktvalsprincipen, 4 : Alla som bedriver en verksamhet ska undvika att använda kemiska produkter som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön om de kan ersättas med sådana produkter som kan antas vara mindre farliga. Företaget har inte angivit att några kemiska produkter ska finnas i företaget och därmed är inte produktvalsprincipen aktuell. Hushållningsprincipen och kretsloppsprincipen, 5 : Alla som bedriver en verksamhet ska hushålla med råvaror och energi. Företagets verksamhet innebär

14 4(6) sortering och återanvändning av befintliga resurser. Miljönämnden bedömer att verksamheten inte strider mot kraven enligt hushållsprincipen och kretsloppsprincipen. Lokaliseringsprincipen, 6 : En sådan plats som är lämplig för verksamheten med hänsyn till skydd för hälsa och miljö skall väljas. Fastigheten är belägen på befintlig industrimark i hamnområdet. Företaget har undersökt möjligheten till lokalisering i Helsingborgs och Malmö hamn och funnit att Landskrona är den mest optimala platsen då fastigheten ligger bra till ur transportteknisk synpunkt eftersom det finns tillgång till hamn, järnväg och väg. Lokalisering i inlandet har övervägts men förkastats av transporttekniska skäl. Företaget uppger i anmälan att de kommer att arbeta för att transportera så mycket som möjligt med tåg och båt och för att minska antalet vägtransporter. Perstorp AB kommer enligt anmälan inom kort att genomföra utbyggnad av järnvägen som då kommer att bli mer tillgänglig för NRM AB. Miljönämnden anser att lokaliseringsprincipen är uppfylld men anger att företaget skall inkomma med plan för vilka åtgärder som krävs för att få järnväg till stånd och tidplan för detta. Yttrande Miljönämnden har skickat ärendet på remiss till berörda inom kommunen; Räddningstjänsten, Produktionschefen för VA och till Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen. Remissvar har inkommit från räddningstjänsten och produktionschefen för VA. Räddningstjänsten har svarat att då sökande anger att riskanalys skall göras har de inget att erinra. Produktionschefen för VA har framfört synpunkterna att vatten som kommer från områden där bearbetning av metaller ska ske, måste passera en slamavskiljare, så att eventuella metallpartiklar som kan bildas vid skärning avlägsnas innan vattnet förs över i kommunala ledningar. Olja från oljekontaminerat material måste uppsamlas för att lämnas till behandling och även skärvätskor ska uppsamlas för att lämnas till behandling. Närmaste verksamheter, Yara AB och Landskrona Hamn AB har delgivits information av Nordic Raw Materials AB genom att företagen har erhållit anmälan om miljöfarlig verksamhet och har haft möjlighet att yttra sig över planerad verksamhet. Inga yttrande har inkommit till Nordic Raw Materials AB. NRM AB har fått förslag till föreläggande för att beredas möjlighet att avge synpunkter. Företaget har inkommit med synpunkter att de i inledningsskedet när volymen metallskrot inte är så stor vill ha möjlighet att förvara oljehaltigt blandskrot och metallspån inomhus på hårdgjord yta med avrinning till sluten tank och därefter när volymerna ökar kunna förvara metallskrot på hårdgjord yta under tak med tre väggar. Företaget framför att skrot av typen farligt avfall eller

15 5(6) kontaminerat av olika föroreningar hanteras normalt inte. Det finns idag rutiner och krav på sanering, kontroll och intyg av förorenade material innan de får lämnas som skrot. Bakgrund Nordic Raw Materials AB har inkommit med en anmälan av miljöfarlig verksamhet på fastigheten Fosfaten 20, Landskrona kommun. Verksamheten kommer att bestå av dels insamling av metallskrot från industrin och skrothandlare i södra delarna av Sverige, dels av inköp av sekunda metaller och lageröverskott från diverse metallföretag och producenter i Sverige. Parallellt kommer det även att ske import av material från övriga världen. Exempel på material som kommer att hanteras är rostfritt stål, koppar, mässing, blandskrot (järn), hårdzink, aluminium m.m. Materialet kommer i form av rör, bandrullar, balkar, plåt, fragmenterat, kablar, kablar, verkstadsskrot, rivningsskrot och metallspån. Inkommet material kommer att sorteras och bearbetas i form av klippning med grävmaskinsax och skärning med gasbrännare eventuellt längre fram kommer bearbetningsutrustning i form av en metallskär köpas in. Enligt ansökan kan visst blandskrot vara oljekontaminerat. Företagets målsättning är att endast ta emot material som är sanerat. Metallspån från diverse metaller innehåller skärvätskor. Hanterad mängd skrot kommer de första 1-2 åren att understiga ton per år. Anläggning för återvinning av avfall genom sortering, bearbetning och mellanlagring är anmälningspliktigt enligt bilagan till förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd enligt följande SNI-koder: (37-2) Anläggning för återvinning av avfall genom fragmentering eller annan bearbetning, om den hanterade avfallsmängden är högst ton per år. ( ) Anläggning för sortering av avfall om den totala avfallsmängden är större än 1000 ton men högst ton per år. ( ) Anläggning för mellanlagring av avfall om den totala avfallsmängden är större än 10 ton men högst ton vid något enskilt tillfälle.

16 6(6) Övrigt För prövning av anmälan utgår enligt kommunfullmäktiges taxa en avgift på kr för verksamhet med SNI-kod Avgiften är densamma som den fasta årsavgiften. Högni Hansson miljöchef Rose-Marie Stigsdotter miljöinspektör

17 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(2) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Olle Nordell Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Ansökan om dispens från förbud mot dumpning av muddermassor från Kyrkbackens hamn enligt 15 kap 31 miljöbalken. Landskrona kommun har beretts tillfälle att yttra sig över en dispensansökan från Kyrkbackens hamn AB om att deponera muddermassor i havet. Massorna kommer från planerade muddringar i hamnens inseglingsränna. Ärendet är även remitterat till Teknik och stadsbyggnadsförvaltningen. Förslag till beslut Miljönämnden har inget att erinra mot att 700 m 3 sand deponeras i havet utanför Ven under förutsättning att massorna kan deponeras på en transportbotten där de inte orsakar olägenhet för havsmiljön eller förändrar bottentopografin. Bakgrund och motivering Under vintern har sand drivit in i Kyrkbackens inseglingsränna så att hamnens djup om 3,6 m inte kan vidmakthållas. Den mängd som behöver tas bort från inseglingsrännan uppgår till ca 700 m 3. Kyrkbackens hamn har hos Naturvårdsverket ansökt om dispens från bestämmelser om förbud mot dumpning av avfall (=muddermassorna) i havet. År 2005 fick Kyrkbackens hamn tillstånd om liknande dumpning av 500 m 3 muddermassor. Analyser av tungmetaller och andra föroreningar bl a PCB, TBT visar på låga halter av föroreningar. Den föreslagna platsens djur- och växtliv är inte närmare känt för kommunen. Dock har flera platser norr om Ven och nordväst om Ven en värdefull bottenfauna där det är direkt olämpligt att deponera massor. Vid val av deponeringsplats förordar en del instanser att massorna skall deponeras på ackumulationsbottnar. Mot detta kan anföras att bottenförhållandena då kan förändras mer permanent, då t ex ett grovkornigare material tillförs som kanske Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\M_OVERV\Muddring_kyrkbacke_ nyttrande_nämnden_.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 08:56:

18 2(2) inte passar den fauna som är anpassad att leva i ett finkornigt material. Rena ackumulationsbottnar är inte så vanliga i Öresund och hyser ofta en fauna som är beroende av en hög och stabil salthalt och därmed sällsynt i området. En annan strategi kan vara att lägga massorna på samma typ av botten, i detta fall innebär en det en transportbotten med sand. Visserligen kan även i detta fall inträffa en utslagning av befintligt bottenliv men till skillnad mot deponering på ackumulationsbottnar sker ingen långsiktig förändring av substratet. Miljönämnden menar att det senare förfaringssättet är att föredra. Vidare bör materialet spridas ut så att den befintliga bottenfaunan inte slås ut. Högni Hansson miljöchef Olle Nordell ekolog

19 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(2) Datum Handläggare Håkan Ärnflykt Er Referens Vår Referens Miljöförvaltningen Miljönämnden Landskrona kommun Ändringstillstånd för värmeverket Ärendet har kommit på remiss från länsstyrelsen och kommunstyrelsen. Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen ansöker om ändring av tillståndet från 2003 så att tillstånd ges för bränslelagring på den del av fastigheten Reningsverket 6 som inte omfattades av tillståndet från Förslag till beslut Miljönämnden tillstyrker teknik- och stadsbyggnadsförvaltningens ändringsansökan. Däremot är det miljönämndens inställning att det som villkor för ändringen bör föreskrivas att den mark som är förorenad över nivån mindre känslig markanvändning skall vara sanerad innan en bränsleplan anläggs. Alternativt kan miljönämnden godta att den förorenade marken solidifieras enligt beskrivning i ansökan, men att tillståndet för bränsleplanen då tidsbegränsas och medel avsätts för sanering. Saneringen bör vara avslutad inom det tidsbegränsade tillståndets tidsram. Miljönämnden anser också att sökande skall åläggas att utreda möjligheterna för järnvägsanslutning. Motivering Miljönämndens principiella inställning är att mark som skall användas för industriella ändamål och där marken är förorenad över nivån mindre känslig markanvändning skall saneras före den tas i bruk. Skälen härtill är flera. När marken väl skall användas ges andra ekonomiska som tekniska incitament att utföra en sanering än vad som tidigare funnits. Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen var väl medvetna om föroreningsgraden när fastigheten inköptes och tog på sig saneringsansvaret. Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\MIL_KEM\ändringstillstånd värmeverk.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 08:57:

20 2(2) Generellt innebär en senareläggning av en sanering när marken väl tagits i bruk, normalt en kraftig kostnadsfördyring. Det kan också innebära att en sanering inte blir utförd inom överskådlig tid eller att verksamheten upphör och att därmed ansvariga för sanering saknas. I det här fallet är marken mycket kraftigt förorenad av bl.a. bly, vilket innebär en risk för att bl.a. grundvattnet och därmed havsmiljön förorenas. Stigande havsnivåer medför att grundvattennivån ökar och därmed föroreningsrisken. Även om marken solidifieras kan infiltration av vatten inte uteslutas och därmed utlakning till grundvattnet av föroreningar. Det framgår heller inte av ansökan hur länge bränsleplanen skall vara i drift, mer än att den är tillfällig. Som skäl för att inte nu utföra saneringen anförs kostnadsskäl. Men detta är bara ett sätt för sökanden att skjuta kostnaderna framför sig, utan att samtidigt ge några garantier för att de kommer att utföra en sanering i ett senare skede. Av ansökan kan man snarare dra den slutsatsen att någon sanering inte avses utföras om de nya värmepannorna inte kommer till stånd. Högni Hansson miljöchef Håkan Ärnflykt stf miljöchef

21

22

23

24

25

26

27

28

29 FÖRSLAG TILL YTTRANDE 1(3) Miljöförvaltningen Datum Er Referens ; A Handläggare Vår Referens Charlotta Barthelson Miljönämnden Landskrona kommun Ansökan om tillstånd - E.ON Vind Sverige AB Miljönämnden har av länsstyrelsen i Skåne län anmodats att lämna yttrande över E.ON Vind Sverige AB:s ansökan om tillstånd för uppförande av två nya vindkraftverk varav det ena skall ersätta två befintliga. Ansökan avser fastigheten Lundåkra 2:1 i Landskrona kommun. Förslag till beslut Miljönämnden beslutar att tillstyrka tillståndsansökan från E.ON Vind Sverige AB. Miljönämnden anser att bolagets yrkade villkor skall gälla för anläggningen med följande ändringar/tillägg: 1. Bolagets yrkade villkor 6 skall ändras till: Temporärt nyttjade markytor under anläggningstiden som ej behövs under driften av anläggningen, skall återställas snarast möjligt, dock senast ett år efter det att anläggningsarbetet avslutats. 2. Bolagets yrkade villkor 8 skall ändras till: Vindkraftverken får inte ge upphov till skuggtider vid bostäder överstigande 30 timmar skuggtid per år och inte längre än 30 min under en dag. 3. Bolagets yrkade villkor 9 skall ändras till: Hantering och förvaring av kemiska produkter och farligt avfall skall ske på sådant sätt att eventuellt spill eller läckage inte kan nå kringliggande mark eller vatten. 4. För verksamheten skall finnas ett kontrollprogram. Motivering I Landskrona kommuns energiplan som är antagen av kommunfullmäktige uppges att kommunen skall Uppmuntra till utbyggnad av vindkraftverk på platser som anses lämpliga enligt kommunens översiktsplaner samt att På sikt utnyttja befintliga vindkraftsplatser bättre genom att ersätta äldre små Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\WORD\MIL_KEM\B-anläggningar\eon yttrande tillstans.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 09:00:

30 2(3) vindkraftverk mot moderna med större produktionskapacitet. Det finns även nationella och regionala miljömål som handlar om att vindkraften skall byggas ut. Miljönämnden anser att den lokalisering som har valts som huvudalternativ är acceptabel ur miljösynpunkt. Miljönämnden anser att det borde vara rimligt att kunna återställa platsen inom ett år efter att anläggningarbetet har avslutats. Vad gäller villkor 8 om skuggtider hänvisar E.ON Vind Sverige AB till Boverkets handbok Planering och prövning av vindkraftanläggningar. I denna handbok står om den kumulativa störningen, från alla vindkraftverk, ej varar längre än 30 timmar per kalenderår och dessutom inte längre än 30 minuter varje dag, är i allmänhet en etablering möjlig utifrån skuggsynpunkt. Miljönämnden anser att skuggtiden i likhet med detta även skall begränsas per dag. Den sökandes formulering av villkor 9 avseende hantering och förvaring är för vagt formulerat och bör därför specificeras i enlighet med miljönämndens yrkande. Enligt 22 kap 25 punkt 3 och 19 kap 5 punkt 8 skall ett beslut om tillstånd innehålla villkor om tillsyn, besiktning och kontroll. För den aktuella verksamheten kan det finnas behov av att kontrollera bland annat ljudnivåer och skuggtider. Högni Hansson miljöchef Charlotta Barthelson miljöinspektör Bakgrund och sammanfattning av tillståndsansökan På fastigheten Lundåkra 2:1 där E.ON Vind Sverige AB redan idag driver fyra vindkraftverk planerar bolaget att ersätta de två äldre och mindre verken med ett större samt att uppföra ytterligare ett vindkraftverk. De två nya vindkraftverken kommer att få en effekt om mellan 1,5 och 3 MW per verk, navhöjd på max 80 meter samt en rotordiameter på max 90 meter. Anläggningen kommer att bestå av totalt 4 verk och ha en sammanlagd effekt på maximalt 10 MW, vilket motsvarar villors årsförbrukning av hushållsel. Utöver bygg- och avvecklingsfasernas aktiviteter kommer, enligt ansökan, den största påverkan från vindkraftanläggningen att utgöras av den visuella effekten

31 3(3) samt effekter av ljud och rörliga skuggor. I ansökan uppges att de beräkningar och undersökningar som genomförts tyder på att den totala påverkan kommer att bli liten för många av parametrarna. E.ON Vind Sverige AB har yrkat på följande villkor för anläggningen: 1. Säkerhet avseende kostnader för efterbehandling och andra återställningsåtgärder som verksamheten kan föranleda ska av E.ON Vind under vindkraftverkens drift avsättas löpande till en särskild återställningsfond. 2. Innan anläggningsarbetena börjar ska E.ON Vind AB senast en månad i förväg lämna in en skriftlig arbets- och tidsplan till tillsynsmyndigheten. 3. Senast en månad innan anläggningsarbetet påbörjas ska E.ON Vind AB informera Försvarsmakten och Luftfartsstyrelsen om verkets positioner samt totalhöjd. 4. Vindkraftverken skall förses med utmärkning enlig gällande riktlinjer från Försvarsmakten och Luftfartsstyrelsen. 5. Senast en månad efter att anläggningsarbetet är utfört ska det anmälas till tillsynsmyndigheten. 6. Temporärt nyttjade markytor under anläggningstiden som ej behövs under driften av anläggningen, skall återställas snarast möjligt dock senast två år efter det att anläggningsarbetet avslutats. 7. Vindkraftverken får inte överskrida gällande riktvärden för ljud om 40 db(a) utomhus vid bostad. 8. Vindkraftverken får inte ge upphov till skuggtider vid bostäder överstigande 30 timmar skuggtid per år. 9. Kemiska produkter och farligt avfall skall hanteras och förvaras enligt gällande bestämmelser.

32

33 FÖRSLAG TILL BESLUT 1(2) Miljöförvaltningen Datum Handläggare Högni Hansson Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Budgetuppföljning per Miljönämndens driftsbudget uppgår netto till tkr. Det totala utfallet till och med uppgår efter vidtagna periodiseringar till tkr, vilket beräknas ge ett prognostiserat årsresultat i enlighet med budget. Förslag till beslut Miljönämnden beslutar att till kommunstyrelsen överlämna budgetuppföljningen per den 30 april Verksamheten Nämnden har under perioden haft tre sammanträden ( 1 46). Arbetet med att införa livsmedelskontroll enligt de nya EU-förordningarna fortsatte och kräver mycket resurser. Tillsynen enligt miljöbalken fortsatte som planerat. Arbete med att införa lokala miljömål i enlighet med de nationella och regionala miljömålen fortsatte genom regelbundna möten med de företag och lantbrukare som deltar i miljömålsarbetet. Arbetet med boendemiljön har gått trögare främst p.g.a. bristande intresse från bostadsföretagen. Miljöförvaltningen har informerat fastighetsägare i Landskrona om de nya regler som gäller för PCBinventering och PCB-sanering i fastigheter. Arbetet med Klimp (klimatinvesteringsprogrammet) fortsatte. Klimatinformatör har anställts på halvtid och information om bidrag till självuppvärmande hus har riktats både mot intresserade byggfirmor och allmänheten. Information om bidrag till biogasfordon har riktats till bilförsäljare i landskronatrakten. Företagens godstransporter inventeras av transportsamordnaren som anställts med KLIMP-bidrag. Miljöredovisning för 2006 har producerats. Arbetet med införande av miljöledningssystem i kommunen har fortsatt. Inventeringen av elfria zoner i kommunen har genomförts och arbetet är inne slutskedet. Arbetet med egenkontroll i skolor, förskolor och vårdlokaler har gått långsamt och behöver påskyndas. Arbetet med närnaturinvesteringsprogram (NIP) har fortsatt inom Saxån-Braåns avrinningsområde. Sammanställning av enkäten om barns hälsa och miljö fortsatte och beräknas blir klar vid halvårsskiftet. Landskrona kommun Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 S:\gemensam\Högni\ekonomi\2007tertialbokslut1MN.doc Tfn handl. Tfn exp. Fax miljo@landskrona.se Bankgiro Postgiro Org.nr Utskrift: 09:01:

34 2(2) Investeringar Enligt budget uppgår nämndens investeringar för 2007 till totalt 190 tkr. I budgetbeloppet ingår 95 tkr till IT-utrustning och 95 tkr för åtgärder i naturreservat. Investeringsutgifterna beräknas att motsvara tilldelad budget. Högni Hansson miljöchefchef

35

Torsdagen den 2 oktober 2008, kl. 18.00

Torsdagen den 2 oktober 2008, kl. 18.00 KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2008-09-24 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Kallelse och föredragningslista till Miljönämndens sammanträde Torsdagen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Process Guide Rensmuddring

Process Guide Rensmuddring COPENHAGEN MALMÖ PORT AB Process Guide Rensmuddring Myndighetsgodkännande i Sveriges Hamnar 2013-07-04 Innehåll 1. Generellt om beslutsordning... 1 2. Rensmuddring... 1 3. Utfyllnad av muddermassor på

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Projekt: Inventering av hästhållare i Landskrona kommun 2004.

Projekt: Inventering av hästhållare i Landskrona kommun 2004. RAPPORT 2005:2 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2005-01-14 Handläggare ewa.bjornberg@mf.landskrona.se Er Referens Vår Referens Miljönämnden Projekt: Inventering av hästhållare i Landskrona kommun 2004. Målet

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 1(13) ARJEPLOGS KOMMUN ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet. Planerat startdatum: Ändring

Läs mer

Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment?

Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment? Vilka regler styr hanteringen av förorenade sediment? Nätverket Renare Marks vårmöte Malmö den 19-21 mars 2013 Advokat Maria Paijkull Klassificering av muddermassor Muddermassor är avfall Finns inga kriterier

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012 Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012 Riktlinjer båtbottentvätt Bakgrund och syfte Hur stor belastning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot Beslut Aktbilaga 14 Diarienr/Dossnr 1(15) Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Stena Återvinning AB Box 4088 40040 Göteborg Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

Sammanställning av domar kring trafikbuller

Sammanställning av domar kring trafikbuller MILJÖSAMVERKAN 1 (26) 2010-01-12 Sammanställning av domar kring trafikbuller Denna sammanställning är framtagen av Miljösamverkan i Stockholms län 2009. En arbetsgrupp har gått igenom domar angående väg-

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN 1 (12) ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET Enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser: Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av befintlig verksamhet

Läs mer

Administrativa uppgifter

Administrativa uppgifter Insändes till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggning, namn Besöksadress

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

2002-03-21 Dnr: 2410-12077-01

2002-03-21 Dnr: 2410-12077-01 BESLUT 1 (7) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Kodak Nordic AB Ombud: MANECO KB 184 85 ÅKERSBERGA Delgivningskvitto Slutliga villkor för utsläpp av föroreningar till vatten från Kodak Nordic AB:s verksamhet

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen. Tillståndsansökan

Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen. Tillståndsansökan Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2012-11-21 Miljöprövningsdelegationen Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap Miljöbalken för vindkraftsanläggning på fastigheterna Björtveten 1:27, Björtveten

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Göran Hammarlund (FP) Britta Eklund

Läs mer

Snösätra upplagsområde

Snösätra upplagsområde MILJÖFÖRVALTNINGEN Snösätra upplagsområde - en tillsynskampanj för att minska områdets påverkan på Magelungen En rapport från Miljöförvaltningen Nanna Spett November 2009 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

Checklista bygg- och rivningsavfall

Checklista bygg- och rivningsavfall BILAGA 4 Checklista vid inspektion av bygg- och rivningsavfall Checklista bygg- och rivningsavfall A. Allmänna uppgifter Kommun Datum 1. Ärendet avser: Rivning Ombyggnation 2. Fastighetsbeteckning 3. BN:s

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala bolag i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram

Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala bolag i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram Bakgrund Kommunfullmäktige antog den 24 november 1997 handlingsprogrammet för Eslövs kommuns lokala

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan skickas i två exemplar till Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Telefon: 0490-25 40 00 E-post: mbn@vastervik.se ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen

Läs mer

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 Ändring av detaljplan för Hästnäs 1:1 m fl. HÄSTNÄS FRITIDSOMRÅDE i Arboga kommun, Västmanlands län Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp Miljönämnden 2007-04-04 69 35 Dnr 2007-369 Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp ÄRENDE Miljönämnden har tidigare fastställt riktlinjer för handläggning av enskilda avlopp. Dessa riktlinjer har

Läs mer

DOM 2009-12-07 Stockholm

DOM 2009-12-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1313 DOM 2009-12-07 Stockholm Mål nr M 9960-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-11-10 i mål nr M 1363-08, se bilaga B KLAGANDE

Läs mer

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18 ~TIERPS ~KOMMUN Dokumentnamn Skrivelse Datum 2012-05-03 I(S) Diarienummer Dnr.2012-0231-5 Adress Utskottet Samhällsbyggnad Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 1 Miljönämnden 2007 09 20 57 1 Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Svenska Statoil AB har till miljönämnden lämnat in en anmälan om nybyggnad av en automatstation på fastigheten Storheden

Läs mer

Miljö & Stadsbyggnad informerar

Miljö & Stadsbyggnad informerar Slutligt omhändertagande av eget avfall med anmälan enligt 38 avfallsförordningen. Upplägg av avfall för anläggningsändamål enligt 21 förordnignen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. ANMÄLNINGSPLIKT

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Olägenhetsanmälan gällande vägtrafikbuller och vibrationer från Skogaholmsvägen, Älvåker

Olägenhetsanmälan gällande vägtrafikbuller och vibrationer från Skogaholmsvägen, Älvåker Dnr MN-2011-2739 Dpl 532 sid 1 (6) MILJÖFÖRVALTNINGEN Miljöförvaltningen Tjänsteskrivelse 2012-04-24 Mats Bergström, 054-540 4670 mats.bergstrom@karlstad.se Miljönämnden Olägenhetsanmälan gällande vägtrafikbuller

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ULRICEHAMN VATTENSKYDDSOMRÅDE, ULRICEHAMNS KOMMUN Fastställda av kommunfullmäktige 2012-10-29 142 Med stöd av 7 kap 21 miljöbalken har kommunfullmäktige i Ulricehamn beslutat om

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall sam bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall sam bearbetning av skrot Aktbilaga 15 Beslut 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel:026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Hälsinglands Materialåtervinning AB Box 104 820 60 Delsbo Tillstånd enligt

Läs mer

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Uppdragsnr: 10095928 1 (7) PM Kommentarer till periodisk besiktning av RagnSells, Fagerliden deponi och avfallsanläggning 2011 1 Allmänna 1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Med besiktning

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport om nedskräpande och uttjänta fritidsbåtar

Naturvårdsverkets rapport om nedskräpande och uttjänta fritidsbåtar MILJÖFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Karlsson Telefon: 08-508 288 55 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-09-27 p. 13 Naturvårdsverkets rapport

Läs mer

Tillsyn av båtklubbar 2014

Tillsyn av båtklubbar 2014 Sida 1 (7) Bild: Blästring av båtbottenfärg med kolsyreis Tillsyn av båtklubbar 2014 stockholm.se Tillsyn av båtklubbar 2014 Dnr: Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Pendar Behnood Sida 2 (7) Bakgrund

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Plats och tid Sammanträdesrummet, Tjidjakk torsdag den 19 april 2012, kl 09.00 10.50 Beslutande John Sundström (S) ordförande Nenne Åman (S) ledamot

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Anna Lyhagen 21 /2009 2014-05-28 1(6) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Bygglov avseende 1 vindkraftverk på fastigheten Skibaröd 1:1, Eslövs kommun. Ärendebeskrivning Ansökan avser ett vindkraftverk med

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Kallelse och föredragningslista till miljönämndens sammanträde

Kallelse och föredragningslista till miljönämndens sammanträde Miljöförvaltningen 1(1) Datum 2002-08-29 Handläggare Er Referens Vår Referens Miljönämnden Landskrona kommun Kallelse och föredragningslista till miljönämndens sammanträde Tid: Torsdagen den 5 september

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00

Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00 Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2011-04-13 Sammanträdestid 13:30-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

Yttrande över Förslag till tillämpade riktvärden för Silverdal, Sollentuna kommun

Yttrande över Förslag till tillämpade riktvärden för Silverdal, Sollentuna kommun NATURVÅRDSVERKET 1(6) 2003-03-14 Dnr: 642-1880-03-Rf Enheten för förorenade områden Fredrika Östlund Sollentuna kommun Miljö och hälsoskyddskontoret Att: Ann-Christin Granfors 191 86 Sollentuna Yttrande

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING datum 2012-09-20 diarienummer 2010-00439 Dp 5234 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan för fastigheten VÄKTAREN 4 mm i Hamnen i Malmö Ärendet har bedömts vara av den karaktären att det enligt plan- och

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för motorbanor 2012

Årlig tillsynsrapport för motorbanor 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för motorbanor 2012 En rapport från Miljöförvaltningen Leif Nilsson Januari 2013 www.stockholm.se/miljoforvaltningen INNEHÅLL 1 stockholms motorbanor 5 2 Tillsynsarbetet

Läs mer

Bullerutredning Ulkavallen

Bullerutredning Ulkavallen Bullerutredning Ulkavallen Efter nya mätningar konstateras att flödena inte ändrats radikalt och inte påverkar bullerutredningens resultat. De värden som antagits av kommunen 2010 står kvar. Detta betyder

Läs mer

BESLUT 1 (8) BESLUT. 2004-12-27 Dnr: 551-6024-00. Landstinget i Uppsala län Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA. Delgivningskvitto

BESLUT 1 (8) BESLUT. 2004-12-27 Dnr: 551-6024-00. Landstinget i Uppsala län Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA. Delgivningskvitto BESLUT 1 (8) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Landstinget i Uppsala län Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA Delgivningskvitto Slutliga villkor för utsläpp av silver från den fotografiska verksamheten vid

Läs mer

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Remissförslag Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning 0 Borås Stads Styrdokument»Aktiverande Strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås Program verksamheter och metoder

Läs mer

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars Rättspraxis avseende vindkraft Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars 1 Rättsfall om vindkraft Rättsfall i allmänhet Tillåtlighet Talerätt jämfört med samrådskretsen? Vindkraft och ÖP Vindkraft

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

Miljösäker hantering av oljeavfall

Miljösäker hantering av oljeavfall Miljösäker hantering av oljeavfall Verksamhetsutövares och fastighetsägares handbok Miljösäker hantering av oljeavfall Reningsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten (toalett-, tvätt- och diskvatten)

Läs mer

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark.

Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Välkomna! Teresia Kling, Miljökonsult på Ramböll sen två år tillbaka. Arbetar främst med utredningar och riskbedömningar inom förorenad mark. Tidigare jobbat på Miljökontoret i Borås och några andra mindre

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

BESLUT 1 (11) BESLUT. 2001-12-14 Dnr: 2420-9384-98. SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA. Delgivningskvitto

BESLUT 1 (11) BESLUT. 2001-12-14 Dnr: 2420-9384-98. SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA. Delgivningskvitto BESLUT 1 (11) Miljöprövningsdelegationen (MPD) SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA Delgivningskvitto Tillstånd enligt miljöskyddslagen (1969:387) till anläggning för sortering eller omlastning av industri-,

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten

Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten Uppdragsnr: 10133309 1 (6) PM Projekt Slussen: Kontrollprogram vattenverksamhet - ytvatten John Sternbeck, WSP Inledning Slussen i Stockholm är uttjänt och behöver byggas om. Den nuvarande avtappningskapaciteten

Läs mer

Tillsyn fritidsbåtshamnar 2006 Kampanjinformation nr 4. Spolplattor och rening

Tillsyn fritidsbåtshamnar 2006 Kampanjinformation nr 4. Spolplattor och rening 9 april 2006 Tillsyn fritidsbåtshamnar 2006 Kampanjinformation nr 4. Spolplattor och rening Kampanjinformation i delprojekt Tillsyn fritidsbåtshamnar 2006 Nr 1. (24 februari 2006). Översiktlig redovisning

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Om ni ska starta miljöfarlig verksamhet måste ni lämna in en anmälan till samhällsnämnden.

Läs mer

Handling. Dokument: 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf

Handling. Dokument: 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf Handling 2014-01-20 Diarienr: 2014-0038 Löpnr: 1 ObjektID: 7522 Datum: 2014-01-17 1UM: I Status: J Sammanträde: Referensnr: Sökbegrepp Namn Adress Ort Telefon Korpfjället Korpfjället Vind AB Box 2299 103

Läs mer

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Sida 1 av 6 TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Giftfri miljö Frisk luft god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap Levande skogar Myllrande våtmarker

Läs mer

datum 2015-11-04 Lantmäterimyndigheten Malmö stad meddelar i skrivelse 2015-09-23 följande:

datum 2015-11-04 Lantmäterimyndigheten Malmö stad meddelar i skrivelse 2015-09-23 följande: V 150101 datum 2015-11-04 diarienummer 2014-48 ÄDp 5122 GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av detaljplan för del av fastigheten LANDSKONTORISTEN 1 i Rosengård i Malmö Planförslaget har varit

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31 Avfall från enskilda avloppsanläggningar och FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning

Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning Miljö och bygg Anmälan enligt miljöbalken (1998:808) Anmälan enligt 1 kap. 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 1 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 2.1

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer