VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING

2 SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENINGS ÅRSMÖTE HÅLLS DEN 23 MAJ 2007 KL I FOLKETS HUS, STOCKHOLM

3 Förord Under valåret etablerade sig Svensk Biblioteksförening som en klart ledande opinionsbildare i bibliotekspolitiska frågor och nådde framgångar såväl i valdebatten som i den praktiska politiken. Samtidigt växte vår förening och vi är idag större än någonsin. Våra konferenser samlade nära deltagare och vår tidning, Biblioteksbladet, ökade i popularitet. Våra skrifter Från bibliotekslag till biblioteksplan och Ett Sverige i världsklass distribuerades i över exemplar vardera. Dessutom ökade vårt genomslag i massmedia kraftigt. Bakom framgångarna ligger ett målmedvetet arbete som tog sin början i samband med medlemsundersökningen Då gav medlemmarna klart besked om att man ville se ett utvecklat lobbyarbete. Det är glädjande att kunna konstatera att vi är på rätt väg. Vi har fungerande politikerkontakter, en utvecklad omvärldsoch forskningsbevakning, egen kunskapsproduktion, system för mediabearbetning, förnyat medlemsengagemang, stärkt verksamhetsplanering och strategiskt kampanjarbete. Vår strategi, som har sin grund i vår verksamhetsidé, är att i varje läge identifiera förbättringsområden och att se till att den som har eller borde ha ansvaret för det som måste göras också gör det. Strategin bygger på tron på tydliga ansvarslinjer och att bibliotekens framtid och utveckling är ett samhälleligt ansvar. Svensk Biblioteksförening är blåslampan och hävstången som stimulerar debatt, reformer och förändring. Svensk Biblioteksförening ska inte vara en uppfriskande droppe i en torr öken, som kortsiktigt tar på sig uppgifter för att släcka utvecklings- och förbättringstörst. Vårt arbete kommer att ge långsiktiga resultat. Jag är övertygad om att det kommer en tid då vi har en nationell bibliotekspolitik och en väl fungerande vetenskaplig informationsförsörjning. En tid då skolbiblioteken är fler och studenternas informationskompetens är i världsklass. En tid då staten tar ansvar för fortbild ningen av biblioteksanställda och satsar mer på forskning och utveckling. En tid då bibliotekslagen utvärderats och kompletterats med uppdrag till vård- och omsorgsbibliotek. En tid då den lokala bibliotekspolitiken utvecklats i framåtsyftande biblioteksplaner. Ett stort tack till alla medlemmar, samarbetsvänner och sympatisörer för ert engagerade arbete under året! Nu är det upp till oss att vara uthålliga och fokuserade. Med ytterligare ett lyckat verksamhetsår i ryggen har vi alla förutsättningar att lyckas. Niclas Lindberg Generalsekreterare Svensk Biblioteksförening

4

5 Verksamhetsidé Verksamhetsidé för Svensk Biblioteksförening Ur verksamhetsplanen antagen vid årsmötet 2006: Svensk Biblioteksförening är en ideell partipolitiskt obunden bibliotekspolitisk organisation som verkar för ett bibliotekssystem av hög standard, för att den svenska bibliotekslagen tillämpas och utvecklas samt för biblioteken som ett värn för demokrati och yttrandefrihet. Svensk Biblioteksförening ska bilda opinion, bedriva lobbning, främja medlemmarna, samverka med andra närliggande aktörer och samordna bibliotekssystem (katalogisering, klassificering, indexering). Detta sker bland annat genom att Svensk Biblioteksförening: Bedriver aktiv opinionsbildning och lobbning, företräder det svenska biblioteksväsendet samt värnar och tillvaratar dess och dess brukares intressen. Bevakar lagstiftning av betydelse för biblioteken och är en aktiv remissinstans. Påverkar regering och riksdag så att bibliotekslagen har ett starkt innehåll, följer och uppmärksammar hur kommuner och andra huvudmän efterlever densamma samt verkar för en ökad medvetenhet hos allmänheten om lagen och dess intentioner. I sitt arbete gentemot regering, riksdag, landsting/ regioner, kommuner och statliga myndigheter tydliggör bibliotekens betydelse för demokrati, yttrandefrihet och samhällsinformation. Hävdar bibliotekens roll att spegla olika åsikter. Värnar demokrati och yttrandefrihet, bland annat genom stöd till organisationer verksamma inom området. Främjar läsning och bildning genom att verka för goda villkor för biblioteken i dessa avseenden. Uppmärksammar författarskap samt förtjänstfulla insatser inom informations- och biblioteksvetenskap och biblioteksverksamhet genom utdelning av olika priser. Genom Biblioteksbladet erbjuder ett ledande forum för biblioteksdebatt i Sverige och tillser att föreningens hemsida är ett forum för debatt och informationsutbyte. Har ett omfattande och brett utbud av seminarier och konferenser. Erbjuder de enskilda medlemmarna möjlighet att delta i specialgrupper. Deltar i arbetet med att utveckla och underhålla klassifikations-, katalogiserings- och indexeringssystem. Har kontinuerliga kontakter med närliggande institutioner och organisationer samt främjar och deltar i samarbete mellan alla typer av bibliotek och mellan biblioteken och andra aktörer. Samarbetar med de nordiska biblioteksföreningarna och europeiska och internationella organisationer, bland andra IFLA och EBLIDA samt stimulerar medlemmarnas internationella kontakter bland annat genom resestipendier. Skapar kontakter mellan forskningen och utbildningarna inom Biblioteks- och informationsvetenskapsområdet å ena sidan och biblioteken, praktikerna, å andra sidan.

6

7 2006 Ett framgångsrikt år Föreningens arbete 2006 var ett framgångsrikt år för Svensk Biblioteksförening. Tyngden i det opinionsbildande arbetet låg inför och under valrörelsen där vi lyckades att få upp biblioteken, bibliotekslagen och de fria boklånen på den politiska dagordningen. Inför valet gjorde föreningen en undersökning som visade att bibliotekslagen och de fria boklånen har ett mycket stort stöd hos allmänheten. Nio av tio svenskar svarade att det är viktigt att bibliotekslagen finns (Temo Synovate). I samma undersökning ställdes frågan Under senare år har antalet bokbussar minskat i Sverige. Hur viktigt tycker du det är att kommunerna satsar mer resurser på bokbussar? Hela 68 procent svarade att det var viktigt. Undersökningen visade också att över 80 procent av svenskarna har ett stort eller ett mycket stort förtroende för biblioteken. 93 procent anser att biblioteken bör tillföras mer resurser eller få oförändrade resurser jämfört med idag. Sett till partisympatier fanns inga skillnader mellan de politiska blocken när det gällde att tillföra biblioteken resurser. Med Kulturrådets folkbiblioteksstatistik som grund tog föreningen fram 20 länsvisa och 290 kommunvisa rapporter. Rapporterna var av de flesta mycket uppskattade och många bibliotekschefer har sedan använt materialet i det lokala arbetet med till exempel biblioteksplaner. Även massmedia ägnade stor uppmärksamhet åt rapporterna. Kravet på en nationell biblioteksstrategi och en utvärdering av bibliotekslagen har varit ett genomgående tema i merparten av föreningens opinionsbildande arbete. Under allmänna motionstiden i riksdagen inlämnades två motioner om detta. Biblioteksplaner Under hela 2006 bedrevs ett kontinuerligt arbete för att få fler kommuner att anta biblioteksplaner. Generalsekreteraren besökte ett flertal konferenser och pratade om lokalt bibliotekspolitiskt arbete. Bland annat vid Sveriges fritids- och kulturchefsförenings årskonferens som arrangerades i Karlstad. I oktober 2006 hade 22 procent av landets kommuner antagna biblioteksplaner och ytterligare 61 procent hade påbörjat arbetet. Under 2006 mer än halverades antalet kommuner som ännu inte påbörjat arbetet. På föreningens hemsida kan man på en Sverigekarta se situationen kommun för kommun. Ur verksamhetsplanen MÅL n En nationell plan och nationella mål antas för bibliotekspolitiken. n De nationella målen och bibliotekslagen följs upp i lokala biblioteksplaner i landets samtliga kommuner och landsting. n Minst 75 procent av landets kommuner och landsting har antagit biblioteksplaner innan 2007 års utgång.

8 Fem förslag för framtiden Ett av de fem krav som föreningen lyfte fram i materialet Ett Sverige i världsklass var krav på medel för forskning och fortbildning. De fyra övriga var: arbeta fram nationella strategier, sätta upp mål och utvärdera garantera alla skolelever riktiga skolbibliotek skapa bättre tillgång till böcker och andra media, samt investera i fler bokbussar och bokbilar över hela Sverige. Materialet distribuerades till medlemmar och politiker. Förslagen fördes under året fram i till exempel remisssvar, debattartiklar och vid politiska kontakter. Övriga politiska krav i verksamhetsplanen För att få en bättre koppling mellan föreningens verksamhetsplan och föreningens konkreta arbete har det i den nya organisationsstruktur som gäller från årsskiftet 2007 inrättats verksamhetsgrupper. Verksamhetsgruppernas uppdrag är arbeta med de olika mål som finns Alla skolelevers rätt till riktiga skolbibliotek är en viktig fråga för Svensk Biblioteksförening.

9 Ur verksamhetsplanen n Statliga medel avsätts för biblioteksforskning och fortbildning för biblioteksanställda. n Alla invånare ges tillgång till folkbiblioteksservice av hög standard. n Tillgången till biblioteksservice förbättras, bland annat genom en ökad satsning på bokbussar och bokbilar som alternativ till fasta biblioteksfilialer. Kvaliteten på verksamheten prioriteras alltid främst i olika valsituationer. Birgitta Alm, Karin Fahller och Susanne Pershagen. i verksamhetsplanen som Open Access, myndigheternas biblioteksservice mm. Detta arbete har inte kommit igång förrän under januari För att föreningen ska få en bättre bevakning av till exempel forskningsfrågor och för att stärka arbetet gentemot universitets- och högskolevärlden beslutade årsmötet, på styrelsens förslag, att utöka budgeten motsvarande en heltidstjänst. Rekryteringsarbetet pågick under hösten 2006 och vid årsskiftet började en handläggare/utredare arbeta på kansliet. Ett utökat fokus på biblioteksforskningen och utbildningarna var också ett av de områden som årsmötet valde att lägga till i verksamhetsplanen. Biblioteksdagarnas program får 2007 ett ökat inslag av forskare från utbildningarna och på föreningens hemsida tillkommer en forskningsdel. Skolbibliotek Föreningens arbete för förbättrade skolbibliotek kanaliserades under året framför allt i föreningens specialgrupp för skolbibliotek och Nationella skolbiblioteksgruppen. Flera påstötningar har gjorts mot Kulturrådet för att påpeka det olyckliga i att någon ny skolbiblioteksstatistik inte tagits fram. Konferensverksamhet Svensk Biblioteksförening har under 2006 arrangerat 13 konferenser och seminarier på nio orter i Sverige. Dessa har sammanlagt samlat deltagare. Det genomsnittliga betyget för de nio konferenser där utvärdering har genomförts är totalbetyg för konferensen 4,1 av en skala på fem. En företeckning över årets konferenser finns på sid 20. Biblioteksdagarna 2006 i Malmö, med temat Gränslöst biblioteken och mångfaldens möjligheter, samlade 516 deltagare, endast elva personer färre än året innan då arrangemanget var i Stockholm. n Alla brukare vid institutioner för vård och omsorg ges en likvärdig tillgång till information och litteratur som stöd i vård- och tillfrisknandeprocessen. n Varje landsting eller annan offentligfinansierad vård- eller omsorgsgivare är skyldig att ha biblioteksverksamhet för sin målgrupp (t ex sjukhusbibliotek och fängelsebibliotek), vilka ingår som en del av det offentligt finansierade bibliotekssystemet och omfattas av bibliotekslagen. n Alla elever i grund- och gymnasieskolan samt vuxenutbildningen ges tillgång till skolbibliotek bemannade av personal med relevant kompetens. Antalet skolbibliotek inom grundskolan som är bemannade sex timmar eller mer i veckan ökar i förhållande till dagens 53 procent. n Alla studerande vid universitet och högskolor ges tillgång till universitets- eller högskolebibliotek. n Forskare och övrig berörd personal vid statliga myndigheter och offentliga institutioner ges tillgång till adekvat vetenskaplig information. n Statliga myndigheter och offentliga institutioner som bevakar och/eller bedriver forskning är skyldiga att bedriva biblioteksverksamhet. Denna ingår som en del av det offentligt finansierade bibliotekssystemet och omfattas av bibliotekslagen. n All offentligt finansierad forskning publiceras Open access i enlighet med Berlindeklarationen. n Pliktleveranssystemet, som är en förutsättning för en grundläggande informationsfrihet, utökas till att även gälla digitalt material. n Ett statligt ekonomiskt stöd finns för biblioteksutveckling och för inköp av olika typer av media, teknisk utrustning för lärande och läsning samt handledningsstöd för såväl barn som vuxna. Resultatmål för föreningsverksamheten n Fler medlemmar är nöjda med sitt medlemskap i Svensk Biblioteksförening och anser att föreningen bedriver rätt verksamhet. n För att erbjuda medlemmar och biblioteksverksamma möjlighet till kompetensutveckling anordnas konferenser och andra aktiviteter. 75 procent av deltagarna är nöjda eller mycket nöjda. n Biblioteksdagarna genomförs med minst lika många deltagare som året innan.

10 Enskilda medlemmar Antal När Karin Bränngård tävlade i PostkodMiljonären syntes en av föreningens tröjor. Medlemsantal Efter ett år med minskat medlemsantal blev 2006 återigen ett år med positiv medlemsutveckling och för första gången passerade antalet enskilda medlemmar 3000-strecket. Under året värvades totalt 349 nya medlemmar till Svensk Biblioteksförening. Av dem var 332 enskilda medlemmar och 17 institutionella. Bland de enskilda var nettoökningen 76 stycken och bland de institutionella sex stycken. En ny medlemsundersökning är planerad till hösten 2007 för att få en uppföljning på undersökningen våren Biblioteksdagarnas kväll på Malmö stadsbibliotek blev mycket uppskattad / / / / / / /07 Institutionella medlemmar Antal / / / / / / /07

11 Niclas Lindberg i TV4. Biblioteksbladet, BBL Biblioteksbladet utkom med tio nummer under Upplagan låg i snitt på ex/nummer och sidantalet låg, liksom 2005, i snitt på 40 sidor/nummer. Liksom föregående år satsade redaktionen på ett temanummer om Forskning i BBL nr 3 med material om och för universitets- och högskolebiblioteken. BBL nr 6 hade, som traditionen bjuder sedan 1984, temat Tidskrifter. I övrigt satsade redaktionen på en bred och nyhetsorienterad bevakning av företeelser med aktualitet för de olika bibliotekstyper som ryms inom Svensk Biblioteksförening. Ambitionen var också att spegla den debatt som förs på fältet och/eller ämnen som är under diskussion års valdebatt speglades i flera nummer av BBL. Musikwebb, Bibliotek 2.0, biblioteksplaner, RFIDtekniken, fildelning, digital lagring, upphovsrätt, IFLAreportage, bevakning av Biblioteksdagarna samt Bok & Bibliotek 2006 är några exempel på sådant som BBL tog upp under året. Sedan början av 2005 finns BBL i fulltextversion på nätet och i oktober 2006 var det premiär för nyheter på webben, vilket ger möjlighet att nå ut med BBL-nyheter mellan pappersutgåvorna var, liksom 2005, ett gott annonsår för BBL. Intäkterna ökade med drygt 24 procent i jämförelse med Tidskriftsnumret stod för närmare en tredjedel av annonsintäkterna. Paolo Sangregorio stod även detta år för tidningens formgivning och för flera av utgåvornas omslag och illustrationer. Hemsidan Föreningens hemsida och e-post är idag de i särklass viktigaste kanalerna för medlemsinformation. Antalet besökare på hemsidan stiger och under året har nya funktioner tillkommit. Biblioteksbladets satsning på webb-nyheter är en annan viktig förbättring. Medlemsinformation publiceras även i Föreningsnytt i Biblioteksbladet. Mediaarbete Svensk Biblioteksförening förekommer allt oftare i media. En sökning i Mediearkivet visar ett tydligt resultat av arbetet med att synliggöra föreningen och de frågor vi arbetar med. Kartläggningarna av biblioteksplanesituationen och de lokala statistikrapporterna gav under året stort genomslag i media. Generalsekreterare Niclas Lindberg har haft debattartiklar införda i landsorts- och storstadspress samt medverkat i etermedia. Antal Ur verksamhetsplanen n Antalet medlemmar ökar från år till år n Biblioteksbladet (BBL) utkommer med 10 nummer per år. 75 procent av medlemmarna är nöjda med innehållet Antal träffar på Svensk Biblioteksförening i Mediearkivet n Föreningens hemsida är aktuell, uppdaterad och lättnavigerad och speglar föreningens verksamhet, ståndpunkter och biblioteksdebatten. 75 procent av medlemmarna är nöjda med hemsidan.

12 För mig utgör biblioteken själva navet i en människas sökande efter kunskap och tillvarons mening. Ingen av oss förfogar över sanningen, men den som är hemma i litteraturens värld och känner sig förtrogen med våra bibliotek har redskap att själv söka efter svaren på livets stora och små frågor. Under valrörelsen gjorde Svensk Biblioteksförening en kraftfull opinionsbildande insats som innebar att frågor kring litteratur och bibliotek kom att lyftas fram i valrörelsen på ett sätt som aldrig förr. Detta var av stor betydelse för den politiska debatten. Cecilia Wikström Riksdagsledamot (fp), vice ordförande i riksdagens kulturutskott

13 Avgifter på boklån diskuterades i valrörelsen. Partiledare Fredrik Reinfeldt klargjorde i ett brev till Svensk Biblioteksförening moderaternas ståndpunkt. Biblioteksfrågan i valrörelsen Inför och under valrörelsen arbetade föreningen målmedvetet med att lyfta upp biblioteken och bibliotekspolitiken till debatt. Det arbetet blev också framgångsrikt. Under valrörelsen var biblioteken nästan den enda kulturfråga som fanns med i tv-utfrågningar, radiodebatter och som även andra tidningar lyfte fram som en viktig fråga. Generalsekreteraren deltog flitigt i den allmänna debatten genom intervjuer och debattartiklar. Föreningen och DIK-Bibliotekarieförbundet arrangerade tillsammans en välbesökt debatt den 29 augusti med representanter från samtliga riksdagspartier. Det var också vid det tillfället som Cecilia Wikström (fp) gav besked om att folkpartiet inte avsåg att upphäva bibliotekslagen vid en valseger. Dåvarande riksdagsledamoten och sedemera kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (m) gick även ut och korrigerade partiledare Fredrik Reinfeldt som i en debatt sagt att moderaterna kunde tänka sig att öppna för avgifter på boklån på bibliotek. Föreningens syn på bibliotekens betydelse för kunskapssamhället och fem förslag inför framtiden presenterades i materialet Ett Sverige i världsklass. Det materialet skickades även ut till alla institutionella medlemmar och blev mycket efterfrågat. Vem bryr sig om småföretagens informationsförsörjning? var temat för Svensk Biblioteksförenings seminarium under Almedalsveckan i Visby i början av juli. Brita Grauman och Birgit Ahlqvist från Företagsservice på Folkbiblioteken i Lund presenterade sin verksamhet. Dessutom medverkade kulturnämndsordförande Claes-Göran Jönsson från Lund, Ulf Larsson från Nutek, Christer Östlund från Strängnäs kommun och Roland Lexén från Sveriges kommuner och landsting. Vid seminariet presenterade föreningen en undersökning om bibliotek och entreprenörskap. Efter maktskiftet har föreningen arbetat målmedvetet för att snabbt bygga upp goda relationer till statsråd och politiska tjänstemän med ansvar för bibliotek. Lena Adelsohn Liljeroth och Inger Davidson vid den bibliotekspolitiska debatten under valrörelsen. Ur verksamhetsplanen Viktiga aktiviteter för opinionsbildning och lobbning n På olika sätt lyfta biblioteksfrågorna inför valet, till exempel genom att formulera konkreta valkrav, publicera debattartiklar och delta i Almedalen.

14 Kartorna visar situationen i januari respektive oktober n De kommuner som ännu inte påbörjat arbetet alt. att har de en plan som antagits före n De kommuner som uppger att arbete med biblioteksplan pågår. n De kommuner som uppger att de har en antagen och aktuell biblioteksplan. Biblioteksplanearbetet Allt fler kommuner runt om i Sverige antar biblioteksplaner. I oktober 2006 var det endast 16 procent av kommunerna som ännu inte påbörjat det arbetet. Resultatet beror till stor del på Svensk Biblioteksförenings arbete som pågått under en lång rad av år. Redan några år efter att bibliotekslagen införts 1 januari 1997 framförde dåvarande SABs ordförande Joneta Belfrage att bibliotekslagen borde skärpas bland annat med ett tillägg om biblioteksplaner. Till Bok & Biblioteksmässan 2001 gav föreningen ut boken Biblioteksplaner en idéskrift. Där definierade föreningen en biblioteksplan på följande sätt: Med en biblioteksplan avses ett politiskt förankrat styrande dokument som omfattar en analys av det samlade biblioteksbehovet i en kommun och åtgärder för hur dessa behov skall tillgodoses. Denna biblioteksplan skall förutom folkbiblioteksverksamheten också innefatta biblioteksbehovet vad gäller utbildning, omsorg, vård och näringsliv. Under vintern 2001/02 anordnades flera idékonferenser runt om i landet under rubriken Biblioteksplaner i alla kommuner. Inom Kulturdepartementet påbörjade enmansutredaren John Erik Forslund sitt arbete som resulterade i departementsskrivelsen Om biblioteksverksamheterna (Ds 2003:66). Han föreslog där att bibliotekslagen skulle kompletteras med en skrivning om att bibliotekshuvudmän inom det allmänna skall samverka och att kommuner och landsting bör anta planer för biblioteksverksamheterna. Under den följande behandlingen skärptes skrivningen vilket innebar att bibliotekslagen från och med 1 januari 2005 fick följande tillägg i 7: Bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet skall samverka. Kommuner och landsting skall anta planer för biblioteksverksamheterna. Förstärkningen av bibliotekslagen var en mycket stor seger för Svensk Biblioteksförening. Arbetet har sedan dess fortsatt för att få kommunerna att följa bibliotekslagen och arbeta fram planer för biblioteksverksamheten. Sverigekartan här intill är ett av flera sätt som föreningen använt i arbetet. Under 2005 kom Peter Almeruds bok Från bibliotekslag till biblioteksplan, som är flitigt använd runt om i kommunerna. Generalsekreterare Niclas Lindberg har också besökt ett stort antal konferenser och pratat om bibliotekplanens möjligheter och hur arbetet ska bli framgångsrikt. Under 2006 kom även rapporten Universitets- och högskolebiblioteken i svenska biblioteksplaner liksom en kartläggningen av hur landstingen antar biblioteksplaner. Arbetet med biblioteksplaner fortsätter under 2007 med målet att få bibliotekssplaner i samtliga kommuner. Procent kommuner (34,8 %) Jan kommuner (16,2 %) Okt 06 Ej påbörjat arbete. 178 kommuner (61,4 %) 147 Okt 06 kommuner (50,7 %) Jan 06 Arbete med biblioteksplan pågår. 42 kommuner (14,5 %) Jan kommuner (22,4 %) Okt 06 Har antagen biblioteksplan. Allt fler kommuner påbörjade biblioteksplanearbetet under 2006.

15 Övrig materialproduktion Förutom den efterfrågade broschyren Ett Sverige i världsklass har årets materialproduktion bestått av bland annat medlemsalmanackan, kartläggningen av biblioteksplanesituationen, OH-bilder samt verksamhetsplanen Vision och vilja. Försäljningen av tröjor har fortgått, framförallt i samband med särskilda arrangemang. Lokala aktioner Svensk Biblioteksförening har vid flera tillfällen gjort lokala aktioner i samband med diskussioner om besparingar och neddragningar. Det gäller till exempel Örebro, Sundsvall, Åseda och Arbetslivsinstitutets bibliotek. Remisser Under 2006 avlämnade Svensk Biblioteksförening följande remissvar: Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95). Aktionsgruppen för barnkultur, oktober (SOU 2006:45). Under året har föreningen tagit fram 290 lokala folkbiblioteksrapporter. Rapporter och undersökningar Under året har Svensk Biblioteksförening tagit fram följande rapporter och undersökningar: Kommunvis kartläggning av Biblioteksplanesituationen, februari och november Biblioteksplanesituationen i landstingen Universitets- och högskolebiblioteken i svenska biblioteksplaner Undersökning om allmänhetens förtroende för bibliotek, inställning till bibliotekslagen samt bibliotekens betydelse för entreprenörer, (Temo Synnovate) Regionala förutsättningar för kunskapssamhället, Kulturrådets folkbiblioteksstatistik på länsnivå, 20 rapporter Lokala förutsättningar för kunskapssamhället, Kulturrådets folkbiblioteksstatistik på kommunnivå, 290 rapporter Politiskt nätverksarbete Under året har föreningen vid flera tillfällen gjort materialutskick riktat speciellt till ansvariga politiker i bland annat riksdagens utskott samt till lokalpolitiker som anmält sitt intresse för fortlöpande information. Inför riksdagens allmänna motionstid i oktober fick de riksdagsledamöter som deltog i valdebatten om bibliotek ett brev med en påminnelse om de löften som gavs i valrörelsen. Sammanställningar över biblioteksrelevanta motioner har publicerats i BBL och på föreningens hemsida. Ur verksamhetsplanen n Löpande ta fram egna undersökningar, rapporter och sammanställningar för att öka kunskapen om bibliotekens verksamhet och förutsättningar. n Bygga ut och underhålla ett nätverk av biblioteksansvariga och intresserade politiker och tjänstemän i riksdagen. n Bevaka de olika riksdagspartiernas motioner med betydelse för biblioteken och bidra med underlag till frågor, interpellationer och motioner. n Ta fram talarmanus /talpunkter för föreningens utåtriktade verksamhet och ett presentationsmaterial om föreningen och dess ståndpunkter. n Bevaka hur kommunerna antar biblioteksplaner och uppmärksamma det till exempel via hemsidan. n Följa Aktionsgruppen för barnkulturs arbete och uppmärksamma frågor av betydelse för biblioteken.* n Löpande genomföra lokala aktioner till stöd för biblioteksverksamheten. n Löpande delta i och stimulera debatten om nationell bibliotekspolitik.* n Bevaka regeringens initiativ för skolbiblioteken.* n På olika sätt verka för bibliotekslagen, ökad tillsyn och sanktionsmöjligheter.* n Vidta konkreta åtgärder för att stimulera Open access.* * Aktiviteter kring detta mål beskrivs på annan plats i verksamhetsberättelsen.

16 Elin Norlanders ansiktsmålning lockade många barnfamiljer till föreningens mässmonter. Bok & Biblioteksmässan Yttrandefrihet var temat för Bok & Biblioteksmässan Föreningen tog upp temat i seminariet Storebror ser dig på biblioteket. Det välbesökta seminariet handlade om hur myndigheternas jakt på terrorister hotar låntagarnas privatliv. Föreläsare var Marian Koren från Nederländernas biblioteksförening. I föreningens monter ställdes frågan Nöjd? till mässbesökarna. Vi berättade att medlemmarna i Svensk Biblioteksförening inte är nöjda med avsaknaden av nationell bibliotekspolitik och att så många elever saknar bemannade skolbibliotek. Föreningens fem förslag för framtiden presenterades och nya medlemmar värvades. Under helgen gjordes en barnfamiljeinriktning av montern vilket visade sig bli ett lyckokast. Många föräldrar kom för att deras barn ville prova ansiktsmålning och samtidigt började de diskutera biblioteksfrågor. Helgsatsningen gav mersmak och kommer att utvecklas kommande år. Medlemsmingel, tröjförsäljning och ett fullmatat scenprogram under torsdagen var andra delar i föreningens satsning på Bok & Biblioteksmässan. Marian Koren vid seminariet under Bok och Biblioteksmässan. Bibliotekskampanj För att utveckla bilden av bibliotek bland de politiskt ansvariga har ett arbete inletts med sikte på valrörelsen Biblioteksdebatter får i första hand inte handla om minnen av gamla skolbibliotek, utan om bibliotekens betydelse för kunskap, kultur och utveckling. Styrelsen och kansliet har vid ett par möten diskuterat bilden av biblioteket och en inledande plan för 2007 har arbetats fram. Ett samarbete har inletts med konsultfirman Diplomat PR.

17 Kampanjens opinionsbildningsmål är att etablera bilden av: biblioteken som nav i kunskapssamhället biblioteken som spännande, lustfyllda och inspirerande institutioner biblioteken som för lågt prioriterade (i politiken) Kampanjens politiska mål är att: få till stånd en översyn av bibliotekslagen få till stånd en samlad nationell bibliotekspolitik få till stånd ökade insatser för biblioteksverksamheten förbättra tillgången på skolbibliotek etablera biblioteksplaner i alla kommuner Biblioteken och biblioteksföreningen arbetar kontinuerligt gentemot en besöksmålgrupp och mot en beslutsfattarmålgrupp. Dessa båda grupper är alltjämt de centrala i den löpande verksamheten. För bibliotekskampanjen har styrelsen beslutat om följande tre prioriterade målgrupper: politiker och andra beslutsfattare opinionsbildare media Samarbete nationellt och internationellt Det goda samarbetet med andra organisationer inom biblioteksområdet har fortsatt under året och nya kontakter har tagits. En viktig samarbetspartner har tillkommit under året. Inom ramen för SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund, har ett forum för bibliotekschefer bildats och de är en viktig samarbetspartner för arbetet gentemot universitet och högskolor. Även på det internationella området har samarbetet fortsatt i likhet med föregående år. De nordiska bib Anette Eliasson och Wivianne Wilhelmsson i föreningens monter. lioteksföreningarnas möte var 2006 förlagt till Island och föreningen representerades där av Agneta Olsson, internationellt ansvarig i styrelsen. Hon var även föreningens delegat vid IFLAs årsmöte i Seoul i augusti. Föreningen utlyste även i år möjligheten för medlemmar att ansöka om speciella IFLA-stipendier förutom de ordinarie resestipendierna. Ur verksamhetsplanen n Uppmärksamma yttrandefrihetsfrågorna vid deltagandet på Bok & Bibliotek. n Under 2006 förbereda en större bibliotekskampanj för åren Matz Flodin och Niclas Lindberg.

18 Agneta Olsson i styrelsediskussioner. Regionföreningar För nätverksarbete mellan olika typer av bibliotek är föreningens regionföreningar viktiga. Studiebesök, föreläsningar och konferenser är några av de arrangemang som genomförs. Mer information finns på föreningens hemsida. Regionföreningarna är: Regionförening Skåne, Regionförening Stockholm/Uppsala/Gotland, Regionförening Väst, Regionförening Västerbotten, Regionförening Västernorrlands och Jämtlands län, Regionförening Östergötland och Jönköpings län samt den vilande Regionförening Örebro/Värmland. Specialgruppernas arbete Specialgruppernas verksamhet präglades under året av översynen och förslaget till ny organisation. Det blev därför inte lika många aktiviteter i specialgrupperna som under tidigare år. Arbetet med specialgruppsöversynen har hela tiden skett i dialog med grupperna. Vid ett par tillfällen (april och september) inbjöds samtliga specialgrupper till möten då generalsekreterare Niclas Lindberg presenterade arbetet. Nätverksträffar och konferenser anordnades av flera specialgrupper. Specialgruppen för äldre tryck och handskrifter träffades till exempel i mars i Norrköping och Västervik. De studerade och diskuterade samlingar, katalogisering och registrering, magasinsfrågor, bibliografiska frågor samt säkerhetsfrågor. Specialgruppen var även med vid det andra nordiska bokhistoriska seminariet 7 9 september i Finland. Specialgruppen för uppsökande social biblioteksverksamhet arrangerade ett nätverksmöte i november på Hjälpmedelinstitutets bibliotek. Gruppen har även väckt frågan om tillgänglighet vid föreningens arrangemang och styrelsen har därefter beslutat att detta bör beaktas vid konferensplaneringen. Andra nätverksträffar som genomförts har arrangerats av specialgruppen för fjärrlån samt specialgruppen för konst, arkitektur och design. Den sistnämnda arrangerade i april en resa till Formens Hus i Hällefors och Restauranghögskolan/Måltidens hus i Grythyttan. Specialgruppen för statliga bibliotek utanför universitets- och högskoleområdet har under året bland annat arbetat med konsortiefrågor. Representanter för gruppen har deltagit i referensgruppen för nytt statligt ramavtal för prenumerationstjänster. Annsofie Oscarsson och Birgitta Fogelvik. Årsmötesförhandlingar i Malmö.

19 Ingar Beckman-Hirschfeldt, Wiviann Wilhelmsson och Bitte Kronkvist vid ett av föreningens Öppet hus-arrangemang. Specialgruppen för skönlitteratur hade traditionsenlig nätverksträff i anslutning till Augustprisutdelningen. Svensk Biblioteksförening med specialgruppen för skönlitteratur var även med och tog initiativ till Nätverket för skönlitteratur på folkbiblioteken, NÄFS, där bibliotekarier, författare, litteraturvetare och kritiker arbetar gränsöverskridande. Övriga initiativtagare var Sveriges Författarförbund och Svenska Akademiens Nobelbibliotek. Flera specialgrupper var även detta år med i samarbetsprojektet Den hemliga trädgården världens barnböcker. I samband med att den nya organisationen trädde i kraft vid årsskiftet avtackades samtliga specialgruppers styrgruppsledamöter. Många medlemmar var engagerade i processen och kom med synpunkter. Det slutgiltiga beslutet innebär att arbetsformerna blir: nätverk, utvecklingsråd, verksamhetsgrupper och arbetsgrupper. Alla enskilda medlemmar kan starta nätverk. Nätverken bygger helt på medlemmarnas engagemang och handlar om erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling, tips och diskussioner. Organisationsöversyn I mitten av oktober fastställde styrelsen för Svensk Biblioteksförening en ny organisation för föreningens medlemsengagemang. Förslaget var ett resultat av den översyn av specialgruppernas verksamhet som genomfördes under 2005 och som därefter diskuterats vid flera tillfällen. Med den nya organisationen ska det dels bli enklare för enskilda medlemmar att på olika sätt engagera sig i föreningen, dels ska den verksamhetsplan som årsmötet fastställer få ett mycket tydligare genomslag på föreningens hela verksamhet. Det är tur att generaler inte läser barnböcker är namnet på Den hemliga trädgårdens tredje skrift.

20 Gunilla Herdenberg avtackades vid årsmötet i Malmö av föreningens ordförande Britta Lejon. Utvecklingsråden blir viktiga fora för utvecklingsdiskussioner. Styrelsen fastställer antalet råd, inriktning och vilka personer som ska ingå i respektive råd. Gemensamt för alla råd är att en verksamhetsplan med uppdrag och budget tas fram och fastställs av styrelsen. Det är också föreningens styrelse som behandlar och beslutar om de olika förslag som råden tar fram. För att planera och konkretisera den verksamhetsplan som beslutas av årsmötet kan generalsekreteraren inrätta verksamhetsgrupper på tre till fem personer. Förutom dessa råd och grupper kan kansliet i det löpande arbetet inrätta arbetsgrupper. Det handlar om några medlemmar som tillsammans med kansliet arbetar med en i tiden avgränsad uppgift, till exempel att arrangera en konferens. För att alla medlemmar ska ha möjlighet att anmäla sitt intresse för till exempel en arbetsgrupp eller ett utvecklingsråd kommer att kontinuerligt utlysas på föreningens hemsida. Förhoppningen är att det ska kännas enkelt för nya personer att påbörja sitt engagemang i föreningen med en tydlig och begränsad uppgift. Den nya organisationen sjösattes den 1 januari 2007 och arbetet med att förbereda organisationen pågick under de sista månaderna En utvärdering ska ske i god tid före årsmötet Specialgrupperna upphörde i och med detta vid årsskiftet. Självklart fick alla specialgruppsnätverk som så önskade fortsätta som nätverk i den nya organisationen. Årsmöte 10 maj Ett par hundra medlemmar hade samlats på Malmö högskola för årsmöte den 10 maj. En stor nyhet var att styrelsen presenterade ett samlat förslag till verksamhetsplan för Svensk Biblioteksförening för åren Ett initiativ som flera medlemmar uttryckte sin glädje över. Efter en rejäl debatt klubbades förslaget med några ändringar, bland annat med skrivningar om biblioteksforskning. Årsmötet diskuterade också specialgruppernas framtida organisation, nordiskt barnbiblioteksarbete och priset för att delta i Biblioteksdagarna. Monica Danielsson, Margaretha Eriksson, Gunilla Herdenberg och Henrik Åslund avgick ur styrelsen. Sveriges Radio P1 spelade in Filosofiska rummet vid Biblioteksdagarna i Malmö.

21 Föreningsstyrelsen, kansli m m Styrelsen för Svensk Biblioteksförening. Föreningsstyrelsen Efter årsmötet fick styrelsen följande sammansättning: Ordförande Britta Lejon, Stockholm, omvald på två år 2006 (invald 2004) Elisabeth Aldstedt, Helsingborg, nyval på två år 2006 Lars Björnshauge, Lund, nyval på två år 2006 Anette Eliasson, Borås, nyval på två år 2006 Birgitta Hansson, Örebro, nyval på två år 2005 Johanna Hansson, Stockholm, omvald på två år 2005 (invald 2001, omvald 2003) Bengt Källgren, Göteborg, omvald på 2 år 2006 (invald 2002, omvald 2004) Gunilla Lilie Bauer, Stockholm, nyval på två år 2006 Agneta Olsson, Göteborg, nyval på två år 2005 Roland Persson, Malmö, omvald på två år 2005 (invald 2002, omvald 2003) Jenny Poncin, Umeå, nyval på två år 2005 Styrelsemöten Styrelsen har haft åtta ordinarie styrelsesammanträden varav ett i samband med styrelsens strategidagar. Vid det konstituerande mötet i samband med årsmötet valdes Johanna Hansson till förste vice ordförande och Lars Björnshauge till andre vice ordförande. Föreningens tre ordförande utgör arbetsutskott. Till ordförande för programutskottet valdes Roland Persson. Arbetsutskottet har sammanträtt sju gånger och programutskottet fem gånger. Valberedning vald vid årsmötet Roland Tiger, Härnösand, ordförande Katinka Borg, Jönköping Mats Lindquist, Stockholm Catta Torhell, Lund Maria Törnfeldt, Uppsala Revisorer valda vid årsmötet Auktoriserade revisorer Jonas Grahn Bengt Doyle (suppleant) Lekmannarevisorer Karin Semberg Terje Höiseth (suppleant) Föreningskansliet, heltidsanställd personal Niclas Lindberg, generalsekreterare Annikki Alanne, ekonomiansvarig Peter Axelsson, informationschef Eva Silverplats, kansliassistent Wiviann Wilhelmsson, konsulent Biblioteksbladet Henriette Zorn, chefredaktör Annika Eriksson, redaktör, till och med mars Åsa Ekström, redaktör, från och med mars

22 Konferenser och seminarier Röster från öster Vårdbibliotekskonferens juni, Linköping Antal deltagare: 75 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för medicin och vård i samarbete med Hälsouniversitetets bibliotek i Linköping och Sjukhusbiblioteket i Norrköping Fängelsebibliotek i fokus oktober, Tidaholm Antal deltagare: 42 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för uppsökande social biblioteksverksamhet i samarbete med Tidaholms stadsbibliotek och Regionbibliotek Västra Götaland Vårdbibliotekskonferensens deltagare på guidning i Gamla Linköping. Tänk om pedagogiska metoder 20 februari, Bålsta Antal deltagare: februari, Skövde Antal deltagare: april, Falun Antal deltagare: 41 Arrangör: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för bibliotekspedagogik Biblioteket i en föränderlig värld 27 mars, Stockholm Antal deltagare: 67 Arrangör: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för ekonomi och samhällsinformation inkl. EU Baltisk skönlitteratur 31 mars, Uppsala Antal deltagare: 32 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings specialgrupper för mångfald och flerspråkighet och för skönlitteratur, i samarbete med Länsbibliotek Uppsala och Litauens ambassad Framtidens barnbibliotek rum, struktur och fantasi 3 april, Stockholm Antal deltagare: 162 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för barnbibliotek i samarbete med Rum för barn, Kulturhuset, Stockholm och Statens kulturråd Paradise bibliotek & Top Librarian april, Stockholm Antal deltagare: 30 Arrangör: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för marknadsföring Biblioteksdagarna 2006 Gränslöst biblioteken och mångfaldens möjligheter maj, Malmö Antal deltagare: 516 Arrangör: Svensk Biblioteksförening Mr Dewey och Ms SAB en konferens om klassifikation 27 oktober, Stockholm Antal deltagare: 187 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för katalogfrågor och Svensk Biblioteksförenings kommitté för klassifikationssystem för svenska bibliotek (SABsystemet) Katalogposter extra allt Supersize you catalogue 17 november, Stockholm Antal deltagare: 160 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings kommitté för katalogisering och Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för katalogfrågor Nya rum för nya media arkitektur för bibliotek 11 december, Göteborg Antal deltagare: 155 Arrangörer: Svensk Biblioteksförenings specialgrupp för konst, arkitektur och design i samarbete med Göteborgs stadsbibliotek och Regionbibliotek Västra Götaland

23 För mig hänger läsglädje, läsförmåga och bilbliotek tätt ihop. Därför är just skolbiblioteken så viktiga för att unga människor ska tillgång till böcker och upptäcka den glädje och möjlighet som boken innebär. Efter bland annat dialog och kontakt med Svensk Biblioteksförening tog den förra regeringen flera beslut som syftade till att stärka skolbiblioteken och därmed stärka läsningen och läsförmågan bland unga i Sverige. Min förhoppning är att den dialog och de kontakter som vi har haft de senaste åren kan fortsätta också under de kommande åren. Ibrahim Baylan Riksdagsledamot (s), skolminister

24 Specialgruppernas styrgrupper 2006 Christina Kristiansson. Specialgruppen för Afrika, Asien och Latinamerika Maria Bergstrand, Barnängens världsbibliotek, Stockholm (ordförande) Bo Markusson, Timrå kommunbibliotek Uno Nilsson, Tjörns kommunbibliotek Matilda Wallin, Internationella Biblioteket Specialgruppen för barnbibliotek Kristina Andersson, Luleå stadsbibliotek (ordförande) Carin Collén, Sollefteå kommunbibliotek Sofia Lindblom, Askebyskolan, Stockholm Helén Sandberg, Hässleholms bibliotek Specialgruppen för ekonomi och samhällsinformation, inkl. EU Eva Olson, Malmö stadsbibliotek (ordförande) Berith Backlund, Kvinnohistoriska samlingarna, Göteborgs universitetsbibliotek Christina Hallin, Stockholms stadsbibliotek Christina Kristiansson, Göteborgs stadsbibliotek Gun Lundberg, Gävle stadsbibliotek Terttu Persson, Riksdagsbiblioteket Specialgruppen för fjärrlån och dokumentleverans Anna Råbom, Högskolebiblioteket, Halmstad (ordförande) Carita Backman, Linköpings universitetsbibliotek Rolf Holm, Länsbibliotek Östergötland Gunilla Jingborg, Länsbiblioteket Västernorrland Britt-Marie Lindahl, Lunds universitetsbibliotek Specialgruppen för katalogfrågor Anna Swärd Bergström, Umeå universitetsbibliotek (ordförande) Ebon Gentili, Malmö stadsbibliotek Ragnar Helin, Riksdagsbiblioteket Liz Josefsson, Lunds stadsbibliotek Marcus Westlind, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Specialgruppen för konst, arkitektur och design Maud Roberts, Stockholms universitetsbibliotek (ordförande) Håkan Grissler, Göteborgs stadsbibliotek Lena Grönlund, Stenebyskolans bibliotek, Dals Långed Jutta Kübler Boström, Karlstads universitetsbibliotek Berit Renström, Umeå universitetsbibliotek Specialgruppen för kvalitetsarbete och statistik Christina Jönsson Adrial, Biblioteket, Högskolan i Kristianstad (ordförande) Johan Edgren, Göteborgs stad, Lundby Susanna Månsby, Sahlgrenska universitets sjukhuset Jan Nilsson, Bibliotek och IT, Malmö högskola Specialgruppen för ledarskapsutveckling Catta Torhell, Språk- och Litteraturcentrums bibliotek, Lund (ordförande) Christer Carls, Ängelholms kulturförvaltning Per Olsson, Karolinska Institutets universitetsbibliotek, Stockholm Anneli Reinhammar, Länsbibliotek Sörmland Kerstin Simberg, Almedalsbiblioteket, Visby Specialgruppen för bibliotekspedagogik Lisa de Souza, Länsbibliotek Dalarna (ordförande) Kia Gumbel, Regionbibliotek Stockholm David Herron, Karolinska institutets universitetsbibliotek, Stockholm Ola Pilerot, Biblioteket, Högskolan i Skövde Malin Ögland, Håbo bibliotek Specialgruppen för mindre bibliotek och bokbussar Bussfilen Lotta Almqvist, Mölndals stadsbibliotek (ordförande) Karin Blomqvist, Lindesbergs bibliotek Maj Eriksson, Jämtlands läns bibliotek Anneli Friberg, Linköpings stadsbibliotek Leena Månsson, Regionbibliotek Skåne Ny teknik visades på Malmö stadsbibliotek under Biblioteksdagarna.

25 Den hemliga trädgårdens monter på Internationella torget vid Bok & Biblioteksmässan. Specialgruppen för marknadsföring Gunilla Berglund, Kulturhuset, Stockholm (ordförande) Eva Enarson, Stockholms universitetsbibliotek Ulla Brohed, Malmö Dag Jonasson, Mörbylånga kommunbibliotek Inga-Lill Nilsson, Karlstad universitetsbibliotek Specialgruppen för medicin och vård Ulrica Elfgren, Sjukhusbiblioteket, Karlstad (ordförande) Johnny Carlsson, Karolinska institutets universitetsbibliotek Annelie Ekberg Andersson, Karlstads universitetsbibliotek Marie Källberg, Fackbiblioteket Karolinska Sjukhuset, Stockholm Christina Lindberg, Global Information Science and Libraries, AstraZeneca, Södertälje Specialgruppen för mångfald och flerspråkighet Birgitta Alm, Medioteket, Utbildningsförvaltningen, Stockholm (ordförande) Sixten Ahlstrand, Göteborgs stadsbibliotek Regina Bogestam, Internationella biblioteket Margareta Gustafsdotter, Campus Norrköpings bibliotek Lionel Rieloff, Malmö stadsbibliotek Specialgruppen för referensarbete Ulf Bolander, Örebro stadsbibliotek (ordförande) Daniel Gunnarsson, Högskolebiblioteket i Jönköping Annsofie Oscarsson, Umeå universitetsbibliotek Specialgruppen för skolbibliotek Monica Nilsson, Björnekullaskolans bibliotek, Åstorp (ordförande) Jan-Anders Andersson, Tjörn Åsa Andersson, Jämtlands Läns Bibliotek Suzanne Hammargren, Karlshamns bibliotek Christer Holmqvist, Medioteket, Utbildningsförvaltningen i Stockholm Anita Lundell, Tallåsskolan, Katrineholm Specialgruppen för skönlitteratur Gunnel Arvidson Nilsson, Danderyds bibliotek (ordförande) Malin Andersson, Göteborgs stadsbibliotek Martin Lövstrand, Malmö stadsbibliotek Anna Wingårdh, Höganäs bibliotek

26 Roland Persson och Gunilla Lilie Bauer. Specialgruppen för statliga bibliotek utanför universitets- och högskoleområdet Ulrika Domellöf-Mattsson, Naturvårdsverkets bibliotek (ordförande) Elsie Andersson, Regeringskansliets bibliotek Marguerite Frank, Riksrevisionens bibliotek Nils Jansson, Livsmedelsverkets bibliotek Gunilla Ripvall, Folkhälsoinstitutets bibliotek Irene Rurling, Skatteverkets bibliotek Specialgruppen för unga vuxna Maria Dimblad, Malmö stadsbibliotek (ordförande) Annelie Börjesson, Regionbibliotek Västra Götaland Anna Langefors Bräutigam, Högsbo bibliotek, Göteborg Monika Staub, Adolf Fredriks musikklasser, Stockholm Specialgruppen för uppsökande social biblioteksverksamhet Marie Gustavsson, Kungsholmens bibliotek, Stockholm (ordförande) Chatarina Eggertz-Hede, Chalmers bibliotek, Göteborg Birgitta Irvall, TPB, Stockholm Eiler Jansson, Regionbibliotek Halland Elena Kurkkio, Gällivare kommunbibliotek Specialgruppen för äldre tryck och handskrifter Wolfgang Undorf, Kungl. biblioteket (ordförande) Kerstin Andersson, Regionbibliotek Västra Götaland Björn Dal, Lunds universitets bibliotek Viveca Halldin Norberg, Uppsala universitetsbibliotek Jan Larsson, Västerås stadsbibliotek Clas-Ove Strandberg, Stockholm Universitetsbibliotek

27 Bibliotekens roll som kultur- och utbildningsinstitutioner kan inte överskattas. Alla från förskolebarn till forskare får genom biblioteken fri tillgång till information. Det är en tillgång som alla goda krafter måste slå vakt om. Svensk Biblioteksförening spelar en viktig roll i det sammanhanget genom att delta i och stimulera biblioteksdebatten, anordna konferenser och regelbundet ge ut Biblioteksbladet. Opinionsbildningen som riktas mot regering och riksdag ska inte heller underskattas. Inger Davidson Riksdagsledamot (kd), ordförande Kungl. biblioteket

28 Kommittéer 2006 Carita Backman och Bodil Gustavsson. Kommittén för katalogisering Gunilla Jonsson, Kungl. biblioteket (ordförande t om maj) Anders Cato, Kungl. biblioteket (ordförande fr o m juni) Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Bodil Gustavsson, Stockholms universitetsbibliotek Anders Lönn, Statens musikbibliotek Anders Noaksson, BTJ Anna Swärd Bergström, Umeå universitetsbibliotek Berit Ölander, Göteborgs stadsbibliotek Agneta Holmenmark, Kungl. biblioteket, adjungerad sekreterare Kommittén för Klassifikationssystem för svenska bibliotek (SAB-systemet) Lennart Enge, BTJ, (ordförande) Göran Berntsson, Högskolan i Borås Ebbe Fritjofsson, Uppsala universitetsbibliotek Ebon Gentili, Malmö stadsbibliotek Olle Johansson, Statens ljud- och bildarkiv Pia Leth, Kungl. biblioteket Kerstin Urberg, Kungl. biblioteket Elisabet Viktorsson, BTJ, adjungerad sekreterare Redaktionskommittén för indexering Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek (ordförande) Gertrud Berger, BTJ Anna Birgitta Eriksson, Knutbyskolan, Rinkeby, Stockholm Marta Hedener, Svenska barnboksinstitutet Ute Hummel, Göteborgs stadsbibliotek Anne-Marie Karlsson, Stockholms stadsbibliotek Magdalena Svanberg, Kungl. biblioteket Elisabet Viktorsson, BTJ Cecilia Östlund, Svenska barnboksinstitutet

29 Vi vänsterpartister har sedan ett antal år tillbaka efterlyst en vision, eller strategi, för hur landets biblioteksverksamhet ska kunna uppfylla tjugohundratalets krav. Mycket handlar om att åstadkomma samarbete mellan olika verksamheter, om att utnyttja ny teknik och, givetvis, att nå dem som biblioteken hittills haft svårt att nå bland barn och vuxna av båda könen. Det finns många inspirerande exempel på hur biblioteksverksamhet kan utformas och inte sällan går det att läsa om dessa i Biblioteksbladet. Jag gläder mig åt att våra krav sammanfaller med biblioteksföreningens. Siv Holma Riksdagsledamot (v), ordförande i riksdagens kulturutskott

30 Priser Svensk Biblioteksförening har under året delat ut följande priser: 2006 års Collijn-pristagare var Jenny Kihlén och Anna Strid. Magnus Florin tilldelades Aniarapriset Aniarapriset Aniarapriset tilldelades författaren Magnus Florin, Stockholm. I motiveringen skrev juryn att Aniarapriset tilldelas Magnus Florin för hans samlade skönlitterära produktion, där varken vanvett eller skoningslös samhällskritik saknas. Med sparsmakad humoristisk finess och en fingertoppskänsla för mänskliga relationer och mekanismer driver han läsaren att med skräckblandad förtjusning följa berättelsens gång från början till slut. Det är sorgligt, det är fasansfullt, det är roligt. Jury Gunnel Arvidson Nilsson, Danderyd, ordförande Helena Eriksson, Göteborg Christina Stenberg, Skinnskatteberg Collijn-priset Collijn-priset gick till Jenny Kihlén och Anna Strid för uppsatsen Lika barn leka bäst? Om kvinnliga doktoranders vägar till information. Uppsatsen lades fram vid Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/ Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås, med Lars Seldén som handledare. Juryns motivering: Juryn finner att författarna på ett lärorikt och neutralt sätt lyft fram genusperspektivet i kvinnliga doktoranders informationsförsörjning inom naturvetenskaplig fakultet. Uppsatsen innehåller en intresseväckande genomgång av tidigare forskning inom såväl genus- som informationsförsörjningsområdet. I analysdelen använder författarna sina kunskaper väl och sammanväver dem med sin egen undersökning på ett vetenskapligt sätt. Författarnas goda språkbehandling gör dessutom uppsatsen lättillgänglig. Jury Henrik Åslund, ordförande Kerstin Assarsson-Rizzi, Vitterhetsakademiens bibliotek, Riksantikvarieämbetet Viveca Halldin Norberg, Kulturarvssamlingarna, Uppsala universitetsbibliotek Per Olsson, universitetsbiblioteket, Karolinska Institutet Bengt Hjelmqvists pris Katarina Kristoffersson, Åmål, tilldelades Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på folkbiblioteksområdet. I motiveringen skrev juryn att Katarina Kristoffersson ställer frågor som är avgörande för bibliotekens vägval och framtid. Katarina har uppmärksammat bibliotekens roll som omvärldsbevakare och genom sitt arbete visat att alla bibliotek, oavsett storlek, kan engagera sig i utvecklingsarbete. Jury Margaretha Eriksson, ordförande Maj Eriksson, Jämtlands läns bibliotek Kerstin Grum, Länsbibliotek Halland Inga Lundén, Stockholms stadsbibliotek Katarina Kristoffersson.

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm

Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Medlemsmöte den 4 november 2009 hos Regionbibliotek Stockholm Där var: Margaretha Eriksson Skåne (ordf), Ulf Redmo Sydost, Bengt Källgren Västa Götaland, Katinka Borg Jönköping, Anna-Christina Rutquist

Läs mer

Årsmöteshandlingar. Svensk Biblioteksförenings årsmöte 10 maj 2006 Malmö

Årsmöteshandlingar. Svensk Biblioteksförenings årsmöte 10 maj 2006 Malmö Årsmöteshandlingar Svensk Biblioteksförenings årsmöte 10 maj 2006 Malmö Föredragningslista Svensk Biblioteksförenings årsmöte 10 maj 2006 kl 15.15 1. Mötets öppnande Britta Lejon 2. Val av mötesfunktionärer

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

INBJUDAN TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE FÖR VILLAÄGARNA I HELSINGBORG. Onsdagen den 23 mars 2011 kl 18.00 CAMPUS, Universitetsplatsen 2, Helsingborg

INBJUDAN TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE FÖR VILLAÄGARNA I HELSINGBORG. Onsdagen den 23 mars 2011 kl 18.00 CAMPUS, Universitetsplatsen 2, Helsingborg Sidan 1 av (13) INBJUDAN TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE FÖR VILLAÄGARNA I HELSINGBORG Onsdagen den 23 mars 2011 kl 18.00 CAMPUS, Universitetsplatsen 2, Helsingborg Program: 18.00 18.30 Samling och registrering

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Biblioteksplan för Uddevalla kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Innehåll Inledning... 3 1. Uddevallas vision... 4 2. Omvärldens påverkan... 4 Nationell och internationell påverkan...

Läs mer

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Förslag till dagordning för årsmötet Celiakiföreningen i Uppsala län Lördagen den 6 februari 2016 på Kungsgatan

Läs mer

Nationella referensgruppen 23 november 2011

Nationella referensgruppen 23 november 2011 ANTAL SIDOR 1(7) Nationella referensgruppen 23 november 2011 Närvarande: Åsa Berglund, Informations- och lånecentralen, Malmö stadsbibliotek Roland Esaiasson, Talboks- och punktskriftsbiblioteket Lisbeth

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland.

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland. Glödlampan December 2014 Sörmland Representanter till LRFF 2015-2018 I detta nummer Ordförande har ordet Lena Talman Solveig Fredriksson Ulf Nordström Helge Andersson Ny mandatperiod i LRFF Christer Arnrup

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 18 februari 2009 kl. 10.00-16.00 Plats: Nationell samverkan, KB, Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Protokoll fört vid Hyresgästföreningen Syd-Ost s årsmöte på Folkets Hus Bagarmossen lördagen den 15 mars 2008 klockan 10,00 14.00

Protokoll fört vid Hyresgästföreningen Syd-Ost s årsmöte på Folkets Hus Bagarmossen lördagen den 15 mars 2008 klockan 10,00 14.00 Protokoll fört vid Hyresgästföreningen Syd-Ost s årsmöte på Folkets Hus Bagarmossen lördagen den 15 mars 2008 klockan 10,00 14.00 Närvarande: Enligt fastställd förteckning över närvarande medlemmar. 1.

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00. Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010

Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00. Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010 Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00 Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010 Dagordning årsmöte 2010-02-04 Alnarp 1. Val av mötesordförande

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011

SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011 SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND 2011 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 1 JANUARI 31 DECEMBER 2011 Förbundsstyrelse 1 januari 31 december 2011 Ordförande

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2015

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-18 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2015 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Datum 2011-03-01 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Styrelsen för Förbundet för Allmänt Hälsoskydd Kommunerna och Miljön avger härmed följande berättelse för förbundets verksamhet under år 2010. Styrelsen Förbundets

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009

Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Expertgruppen för kompetensfrågor Fredag den 11 september, 2009 Närvarande: ordförande: Catharina Isberg Annelie Ekberg Andersson Christina Jönsson Adrial Catrin Sundel Inger Thomas Sundin

Läs mer

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009. Behandlad av nämnden 2007-06-07

Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009. Behandlad av nämnden 2007-06-07 Biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2007-2009 Behandlad av nämnden 2007-06-07 Innehållsförteckning Inledning s. 2 Bakgrund till biblioteksplanen s. 3 Bilden av Sörmland s. 3 Kommunala bibliotek s.

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare APU - omvårdnad/sjukvård Syftet med avtalet är att höja kvaliteten inom omvårdnadsprogrammet genom att förbättra den arbetsplatsförlagda utbildningen både i

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen Ordförande Kassör Sekreterare Ledamöter Suppleant Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Mikael Schander Ann Berglund Birgitta Dignell Björn Johansson (vice ordf.)

Läs mer

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Datum: 2007-11-21 Tid: 1900 Plats: Strömgården, Lyan 1. Ordförande Peter Lysholm öppnade årsmötet med att hälsa alla välkomna och i samband med detta hölls

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 23 maj 2002 i biografen Saga, Härnösand.

Protokoll fört vid årsmöte 23 maj 2002 i biografen Saga, Härnösand. SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 23 maj 2002 i biografen Saga, Härnösand. Föreningens ordförande Joneta Belfrage inleder med ett kort anförande vari hon med hänvisning till att hon

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus KOMMUNAL LÄRARFÖRBUNDET 2009-03-18 Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus Bakgrund Samarbetet mellan Lärarförbundet och Kommunal inleddes 2003 med en gemensam skrivelse med anledning av

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser.

Hållbar utveckling genom återanvändning av insamlade gåvor. Genom detta arbete bidrar Emmaus Björkå till att hushålla med jordens resurser. 1 Föreningen Emmaus Björkå Föreningens namn är Föreningen Emmaus Björkå. Emmaus Björkå är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar på socialistisk grund. Föreningen Emmaus Björkå

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014-15

verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014-15 mälardalens frilansklubbs årsmöte 9/2 2015 verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014-15 sammansättning av styrelsen Gert Lundstedt ordförande Elisabet Wahl vice ordförande och upphovsrättsansvarig

Läs mer

Årsmöteshandlingar. Svensk Biblioteksförenings årsmöte 23 maj 2007 Stockholm

Årsmöteshandlingar. Svensk Biblioteksförenings årsmöte 23 maj 2007 Stockholm Årsmöteshandlingar Svensk Biblioteksförenings årsmöte 23 maj 2007 Stockholm 2 Föredragningslista Svensk Biblioteksförenings årsmöte 23 maj 2007 kl 15.00 1. Mötets öppnande Britta Lejon 2. Val av mötesfunktionärer

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Folkbiblioteken i. Norrbottens län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Norrbottens län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i Norrbottens län 2011 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Bibliotek en institution i tiden Introduktion Svensk Biblioteksförening presenterar för sjunde året i rad rapporter

Läs mer

Länsföreningen Västra Götaland HjärtLung

Länsföreningen Västra Götaland HjärtLung Länsföreningen Västra Götaland HjärtLung Protokoll Styrelsemöte 8 Tid 2014-11-29 kl. 9.00 Plats Kvänum Närvarande Bengt Hagstedt Ordförande Olle Flodin Rolf Sundberg Christer Johnsson Yvonne Jansson Monica

Läs mer

Regionalt biblioteksråd tillsättning av nya ledamöter t o m 2014

Regionalt biblioteksråd tillsättning av nya ledamöter t o m 2014 Enheten för kultur- och föreningsstöd KUN 2013-09-26, p 19 KUN 2013/181 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-06 Handläggare: Kristina Solberg Regionalt biblioteksråd tillsättning av nya ledamöter t o m 2014 1 Förslag

Läs mer

Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-)

Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-) Plats: Hammenhögs församlingshem Dag: Onsdag 17 februari 2010 Tid: 19.00 Medlemmar bjuds soppa, bröd, kaffe & kaka. (övriga 75:-) DAGORDNING 1. Val av ordförande att leda mötets förhandlingar. 2. Val av

Läs mer

Folkbiblioteken i. Västra Götalands län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Västra Götalands län 2011. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i Västra Götalands län regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Bibliotek en institution i tiden Introduktion Svensk Biblioteksförening presenterar för sjunde året i rad rapporter

Läs mer

Verksamhetsberättelse för FUB Uppsala År 2015

Verksamhetsberättelse för FUB Uppsala År 2015 Verksamhetsberättelse för FUB Uppsala År 2015 Styrelsen Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Uppsala får härmed avge följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17

Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17 Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17 Närvarande: 11 medlemmar, 2 från Vägledarens redaktion, 8 styrelsemedlemmar, samt 25 giltiga fullmakter. 1 Ordningsfrågor 1.1 Mötets

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 201415 Centrum mot rasism Stockholm 20140315 2 Inledning CMR:s huvudsakliga kärnverksamhet är att följa och påverka utvecklingen i Sverige vad gäller diskriminering och rasism. Följande

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Biblioteksplan för Helsingborg 2016-2019

Biblioteksplan för Helsingborg 2016-2019 DNR:KN 506/2014 SID 1(14) Biblioteksplan för Helsingborg 2016-2019 PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(14) Helsingborgs stads

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Villaägarna Södra Halland Organisationsnummer 849202-4933 Antagen av styrelsen den 2014-03-20 Behandlad på årsmötet den 2014-03-20 Innehåll 1.Inledning 3 2.Villaägarna Södra

Läs mer

Protokoll ITHU:s årsmöte 2015-04-23

Protokoll ITHU:s årsmöte 2015-04-23 Protokoll ITHU:s årsmöte 2015-04-23 Plats: Närvarande Gymnastik- och Idrottshögskolan, Stockholm Birgitta Hemmingsson Miun, Anna Gunder UU, Malena Granberg SH, Carl-Johan Löwenhamn KaU, Stefan Rodheim

Läs mer

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 1 Biblioteksplan för Valdemarsviks bibliotek Bakgrund Enligt bibliotekslagens 17 ska kommuner och landsting anta planer för biblioteksverksamheterna. En

Läs mer

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Sidan 1 av 5 Svenska Badmästareförbundet Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Datum onsdagen 17 oktober till och med den 18 oktober 2012 Tid 16.00-17.30 och 08.00-10.00 Plats Hotell Gothia Göteborg Närvarande

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005 SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005 SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005 SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING Styrelsen för Svensk Biblioteksförening Ordförande Britta Lejon Johanna Hansson 1:e vice ordförande Gunilla Herdenberg Bengt Källgren 2:e vice ordförande

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Lokalt folkhälsoarbete i Mora - Verksamhetsrapport 2008

Lokalt folkhälsoarbete i Mora - Verksamhetsrapport 2008 Lokalt folkhälsoarbete i Mora - Verksamhetsrapport 2008 Sveriges folkhälsomål ledstjärnor för vårt lokala folkhälsoarbete 1 Mora Folkhälsoråd Mora Folkhälsoråd är det politiska organ där samverkan enligt

Läs mer

Utmaningar för den journalistiska rollen

Utmaningar för den journalistiska rollen Ojdå! Medlemsinformation för Riksdistriktet Offentliganställda Journalister nr 3/2012 Innehåll Sid 2 Årsmötet i Göteborg Sid 3 Tidningen Regionmagasinet läggs ner Utmaningar för den journalistiska rollen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Intresseföreningen i Södra Småland

Verksamhetsplan 2015 för Intresseföreningen i Södra Småland Verksamhetsplan 2015 för Intresseföreningen i Södra Småland INNEHÅLLSFÖRTECKNING RIKSBYGGENS BOSTADSRÄTTSFÖRENINGARS INTRESSEFÖRENING...3 INTRESSEFÖRENINGEN SÖDRA SMÅLAND.3 VISION...4 VERKSAMHETSIDÉ 4

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

2. Till justeringsperson att jämte ordföranden justera protokollet utses Ann-Christin Hedebrant.

2. Till justeringsperson att jämte ordföranden justera protokollet utses Ann-Christin Hedebrant. SVENSK HANDEL STIFTELSEN KÖPMANNAFÖRBUNDET PROTOKOLL FRÅN STYRELSEMÖTE Den 6-7 november 2013 på Thorskogs slott, Västerlanda Närvarande styrelseledamöter: Hans Löwlund, ordförande Ulf Melin, vice ordförande,

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

StorStockholms Genealogiska Förening

StorStockholms Genealogiska Förening Årsredovisning 2004 Innehåll Verksamhetsberättelse...3 Bokslut...8 Bilagor...11 Bilaga 1 Arrangemang under verksamhetsåret...11 Bilaga 2 Förortsgruppernas arrangemang under verksamhetsåret...12 StorStockholms

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet

STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet STADGAR SEKE Civilingenjörerna Karlstad Karlstads Universitet Stadgar SEKE 1 (7) 1 Föreningens namn Föreningens namn är SEKE Civilingenjörerna Karlstad. 2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i Karlstad

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Kennert Johansson, PRO Färjestaden Siv Nilsson, SPF Sydöland Lena Engström, SPF Solvändan Allan Eriksson, PRO Mörbylånga

PROTOKOLL 1 (22) Kennert Johansson, PRO Färjestaden Siv Nilsson, SPF Sydöland Lena Engström, SPF Solvändan Allan Eriksson, PRO Mörbylånga PROTOKOLL 1 (22) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, sammanträdesrummet i källaren 5 september 2012, klockan 09.00 12.10 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande,

Läs mer

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07.

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Bibliotekslagen (1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet.

Läs mer

Biblioteksplan för Örkelljunga kommun 2015-2017

Biblioteksplan för Örkelljunga kommun 2015-2017 Biblioteksplan för Örkelljunga kommun 2015-2017 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Uppdraget... 3 3. Lagar och riktlinjer... 4 4. Verksamhet och organisationen... 5 4.1 Folkbibliotek... 5 4.2 Skolbibliotek...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 DIS-Bergslagen Regionförening i DIS - föreningen för datorhjälp i släktforskningen Verksamhetsberättelse 2015 Göran Thomasson och Gun Utterström redovisar sitt arbete med nya kursmaterialet vid funktionärskonferens

Läs mer

För det demokratiska samhällets utveckling. Bibliotekslagen enligt lagstiftaren

För det demokratiska samhällets utveckling. Bibliotekslagen enligt lagstiftaren För det demokratiska samhällets utveckling Bibliotekslagen enligt lagstiftaren 1 April 2015 Grafisk form: A. Olas Foto: Fredrik Hjerling ISBN: 978-91-976012-6-9 2 För det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Södra & Mellersta Skånes Intresseförening

Verksamhetsplan 2016 Södra & Mellersta Skånes Intresseförening Verksamhetsplan 2016 Södra & Mellersta Skånes Intresseförening Riksbyggens intresseförening utvecklar engagemanget för din bostadsrättsförening. 10081 1.0 2 (14) INNEHÅLL INNEHÅLL...3 RIKSBYGGENS BOSTADSRÄTTSFÖRENINGARS

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Folkhälsovetenskapligt centrum 2005-03-15 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 9 mars 2005 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Britt-Marie

Läs mer

Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor

Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU21 Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2013/14:87 Ett stärkt föräldrastöd

Läs mer

Dokumentering och utvä rdering

Dokumentering och utvä rdering Dokumentering och utvä rdering Högskolan Skövde 4 september 2012 Ett samarbete som nu har inletts mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, och Högskolan i Skövde. Fortsättning följer!

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Internationellt arbete inom Svensk biblioteksförening

Internationellt arbete inom Svensk biblioteksförening Internationellt arbete inom Svensk biblioteksförening Internationellt arbete inom Svensk biblioteksförening De internationella frågorna är viktiga för Svensk biblioteksförening. Inriktningen på det internationella

Läs mer

Regional biblioteksplan 2015 2017 Västernorrland

Regional biblioteksplan 2015 2017 Västernorrland Regional biblioteksplan 2015 2017 Västernorrland Länsbiblioteket Västernorrland Medicinska biblioteket Folkhögskolebiblioteken 2 Innehåll Regional biblioteksplan 2015 2017... 1 Västernorrland... 1 REGIONAL

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

Val av ordf. Bertil Persson, ordförande och Carl G Nilsson, v ordförande valdes att leda förhandlingarna.

Val av ordf. Bertil Persson, ordförande och Carl G Nilsson, v ordförande valdes att leda förhandlingarna. ÅRSSTÄMMOPROTOKOLL Datum 2012-04-14 Tid 9.00-11.00 Plats Gamla Stadshuset, tidigare fullmäktigesalen 1 Val av ordf. Bertil Persson, ordförande och Carl G Nilsson, v ordförande valdes att leda förhandlingarna.

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem.

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Vi har arbetat för en visionär verksamhetsplan som

Läs mer

Verksamhetsberättelse för POSK 2013

Verksamhetsberättelse för POSK 2013 Verksamhetsberättelse för POSK 2013 Under 2013 har informatör Carina Etander Rimborg varit anställd på 100 procent. Arbetsuppgifterna för informatören har bestått i att besöka grupper över hela landet

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-05-21 HN-HOS07-001 PROTOKOLL Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Datum: 2007-05-10 Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Ledamöter:

Läs mer