Gryt den 11 februari 2009 Ordförande har ordet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gryt den 11 februari 2009 Ordförande har ordet."

Transkript

1 Gryt den 11 februari 2009 Ordförande har ordet. I dag har vi fortfarande barmark här ute på Snäckevarp men väderprognosen säger att vi har snö att vänta det närmaste dygnet. Många av våra medlemmar har kunnat åka långfärdsskridskor under januari månad. Detta på den 3km långa Hulsjön som ligger några km mot Breviksnäs. På fjärdarna har inte isen hunnit lägga sig men det är kanske inte för sent ännu. Många av oss börjar nu vänta på våren och då är det dags att börja se över båten igen. Tiden går fort. Den planerade gallringen av tre skogsområden är nu avslutad och har fungerat bra. Nu återstår en del borttagande av ris och då framförallt utefter våra promenadvägar. Vi behöver laga en del spår som det inte går att undvika att få när Skördaren avverkar och sedan Skotaren kommer och forslar bort timret ur skogen. Norrtorpsladan har nu fått ett nytt tak. Det känns skönt då det kunde konstateras att det gamla taket var i så dåligt skick att det borde bytas ut omedelbart. En total renovering sker just nu i damernas omklädningsrum med dusch och bastu. Det är Thomas Starck som tagit på sig att genomföra denna renovering och han har lyckas få hjälp av några medlemmar för genomförandet. Kostnaden beräknas hamna en bit under det vid årsmötet angivna beloppet. Tack Thomas och medhjälpare som fixat detta med denna frivilliga arbetsinsats. Styrelsen har vid januarimötet tagit beslut om att investera i en solfångaranläggning för uppvärming av swimmingpoolen enl tidigare årsmötesbeslut. Denna solfångarpanel kommer att placeras på Norrtorpsladans tak och består av 20 paneler vardera á 3,7 m 2. Panelerna hängs från taknocken och nedåt. Panelerna har ett omfång motsvarande c:a 58% av poolytan. Vi beräknar spara c:a KWh per säsong beroende på olika väderförhållanden.

2 Kommunen fortsätter med att byta ut de vattenledningar som förorsakat så många ledningsbrott under åren. Nu pågår byte från Ladugårdsvägens krön ända bort till Snäcknäsvägen. Vid ett senare tillfälle kommer också ledningarna utefter Snäcknäsvägen att bytas. Det är på dessa sträckor som problemen med ledningsbrott finns. Kommunen har i december genomfört en muddring i Fyrfjärdshamnen. En del muddringsmassor har fått läggas på vår mark i sänkan vid början av vår halvö eller udde som vi har mot Billfelts. Det är en sänka som vi haft svårt att passera torrskodda ut mot udden. Vi hoppas nu att efter nästa säsong kunna jämna ut det området, få dit lite jord och så gräs för att sedan kunna erbjuda våra medlemmar en fin passage ut på udden och kanske placera ett bord med bänkar för att kunna sitta där med våra familjer och beskåda båtarna som stävar ut genom fjärden. Det var allt för den här gången. Nu hoppas vi på en vacker vår. Hans Lindquist,ordförande

3 Norrtorpsladan får nytt tak (foto: Hans Lindquist) Petter Jonsson och Thomas Starck gör dambastun till en dröm... (foto: Hans Lindquist)

4 BYGGNADER OCH POOLOMRÅDE Februari 2009/HL Norrtorpsladans tak har lagts om och arbetet avslutades under januari månad. Arbetet utfördes av Vikens Plåt och Tegel AB. Taket har utrustats med lackad tegelröd plåt. Nockplåt, hängrännor och stuprör har byts och monterats i svart färg. Viss lagning av hål i tak samt upprätning av nocklinje med läkt har utförts. Investeringskostnaden blev kr mot budgeterade kr. LÅT SOLEN GÖRA JOBBET Swimmingpoolens uppvärmning har diskuterats under ett antal år. Styrelsen fick i uppdrag av årsstämman att om möjligt redan till kommande säsong upphandla ett solfångarsystem som kan ge elbesparingar under de tre sommarmånader som poolen kan vara öppen för medlemmarna med familjer. Styrelsen har nu beslutat att investera i solfångarpaneler enligt det beslut som fattades vid årsmötet Vi väljer ett solfångarsystem med svarta rör i sektioner. Det går åt 20 paneler á 3,7 m 2. Dessa monteras på Norrtorpsladans sydsida från nock och nedåt. Totalt blir det 74 m 2 eller motsvarande 58% av poolytan. Solfångarna ansluts till ett nytt rörsystem som ansluts till den befintliga pumpen i vårt pumphus under poolen. Vi kommer att använda vårt poolöverdrag på nätterna som vanligt för att få energibesparingen så effektiv som möjligt. En kalkyl ger vid handen att vi bör kunna spara c:a KWh under en säsong beroende på olika väderförhållanden. Investeringen kommer att hamna strax under den angivna kostnaden kr.

5 VÅRA HAMNAR OCH STRÄNDER Februari 2009/HL Rågetehamnen. Föregående säsong förstärktes hamnen med bryggvinge nr 2 och till denna säsong kommer det att göras normalt underhåll. Fyrfjärdshamnen. På samfällighetens bryggor pågår underhållsarbeten fram till säsongstart 1 maj. På den tredje bryggvingen byts gångtrall ut på en sträcka av c:a 15 meter och där skall 4 Y-bommar installeras. Y-bommar kommer också att monteras på första bryggvingen så att den blir komplett med Y-bommar. Kommunen har muddrat i vattnet utefter vår halvö mot Billfelts. Meningen är att vi skall kunna komma överens med kommunen om en annan utformning av bryggplacering där vi i dag har en kortare brygga och bygglov för en andra. Styrelsen planerar att för nästkommande säsong föreslå en gångväg som kan ta oss ut till spetsen av vår halvö och där placera ett bord med bänkar för våra medlemmar. Vi efterlyser fortfarande ett utlovat besked/förslag från kommunen angående vårt arrende och eventuellt köp av vår del i hamnen. Våra investeringar i hamnen som vi påpekat för kommunen sedan 2004 gör att en lösning på denna fråga börjar bli akut. De förutsättningar som fanns när arrendeavtalet skrevs på 80- talet förutsåg inte att t.ex. hamnen succesivt skulle utrustas med Y-bommar eller att vi skulle få bygglov för två fristående bryggor på vår mark men på kommunens vatten. Styrelsen har beslutat att tillskriva kommunen och än en gång klargöra vår situation med för oss stora investeringar i hamnen men inget hamnavtal efter Ni som byter båtstorlek, tänk på att snarast meddela Åke Åman. Ni kan också vända Er till Åke om Ni önskar Y-bom eller plats för Er båt. Ring

6 Ett monster går fram i granskogen (foto: Hans Lindquist) Här blir det välkommet klirr i kassan! (foto: Hans Lindquist)

7 SKOG OCH MARKVÅRD Februari 2009/HL Gallring har nu utförts inom områdena 20 och 21 (enligt skogsbruksplanen) norr om Långviksvägen, 32 och 53 mellan Mörkebåsvägen och Hagbyvägen samt sydväst om Hagby äng. Vi har försökt att lägga gallringen då det förväntas vara tjäle i jorden för att få så lite skador som möjligt. Vår bedömning är att skördare och skotare har lyckats bra. Det kommer att behövas tas bort en del ris framförallt utefter våra promenadvägar samt att eventuella hjulspår från skotaren på vägarna skall repareras. Nu väntar vi på resultatet av försäljning och den nettoinkomst som detta kan ge. Vår förhoppning är att nettot skall ge mellan kr och kr. För kommande verksamhetsår har ännu inget beslutats om fortsatt gallring. Beslut kommer i så fall att tas vid vårt nästa styrelsemöte den 28 mars. Bidrag har för föregående säsong erhållits för Hagby äng. Vi kommer att fortsätta att söka bidrag för kommande år.

8 Våra vägar Februari 2009/HL Kommunen fortsätter med att byta ut vattenledningar från Ladugårdsvägens krön och halvvägs ner mot Snäckevarpsvägen för att sedan fortsätta utefter ängen mot Rågeteparkeringen och fram till Snäcknäsvägen. Ytterligare en etapp kvarstår för ett senare tillfälle och det är utmed Snäcknäsvägen. Dessa nämnda sträckor har haft ett flertal vattenavbrott under åren. Något ytterligare byte är inte planerat inom Snäckevarp. En inventering av antal belysningsstolpar har gjorts i syfte att utreda huruvida det går att ersätta kvicksilverlamporna mot något nytt som ger en lägre elkostnad. (Övrig belysning i Norrtorps- och Snäckevarpsladan har också besiktigats för att kunna hitta lösningar med lågenergilampor.) Vägstyrelsen har beslutat att sätta upp återvändsgatuskyltar vid alla huvudinfarter till Snäckevarp. Ett antal förbudsskyltar för förbud mot mopedkörning skall bytas ut mot nya då de gamla inte är läsbara längre..

9 Norrtorp den tredje gården som blev en del av Snäckevarpsområdet Liksom Snäckevarp och Fyrtorp ägdes Norrtorp i äldre tider av kyrkan. I en räntelängd från 1543 finns en brukare som hette Lasse. Han ägde 10 kor, 10 får, 2 svin och en häst, vilket rimligen innebär att familjen var ganska välbärgad. För detta fick Lasse skatta 13 mark, vilket motsvarar 26 dagsverken. Detta skatteuttag verkar ju inte alltför betungande jämfört med dagens, men man fick givetvis ingen som helst motprestation i form av vård, skola, omsorg. Norrtorp hade under de närmaste två århundradena omväxlande en eller två brukare, ofta unga familjer som bara efter några få år flyttade till ärvda hemman. I mitten av 1700-talet tycks Snäckevarps-gårdarna ha övergått i privat ägo, och enligt husförhörslängden är skepparen Johan Jonsson ägare till Norrtorp, som dock brukas av Sven Botvidsson. Vid tiden för storskiftet 1807 finner vi två ägare och tillika brukare, Pehr Yggersson och Anders Hollstensson, som äger varsin hälft av Norrtorp 3/8delar KronoSkatte Immediate Hemman. Som jämförelse anges för Snäckevarp likaså 3/8 men för Fyrtorp 1/2 hemman. Av skifteskartan (sid 15) framgår bl a att åkermarken (skiftena 1-6 och 25-30) föga förvånande fanns runt vårt nuvarande poolområde, vid Takviksvägens nedre del och runt Norrtorpsvägens västra del, norr om Snäckevarpsvägen. Man- och ladugårdstomterna är betecknade A, B resp A,B och är belägna vid nuvarande gården Norrtorp 1:16. Där fanns också en väderkvarn tillhörig Pehr som vid delningen kom att ligga på Anders mark. I skifteshandlingarna stadgas därför att kvarnen skall vara orubbad intill dess at hon tarfvar nybyggnad; då Pehr Yggersson icke förmenar eller nekar Anders Holstensson at vid tillfälle mala till sitt behof. Fiskevattnen delas mellan de båda ägarna men ombytes hvartannat år den förste Maji. I nedre högra hörnet på skifteskartan noteras att den blev antagen år 1808 den 29. Juni å Laga Sommarting med Stegeborgs Skjärgård wid Gryts kyrka. Man måste beundra kunnigheten och noggrannheten hos den tidens lantmätare. Strandprofilen på den här gamla kartan stämmer mycket väl överens med en modern karta.

10

11 På flera ställen noteras att olika delningar jämkades af Jordägarne sjelfve och man får intrycket att skiftet gjordes i god sämja. Likaså noteras att inga tvistigheter förelåg vad gäller gränserna mot Snäckevarp och Fyrtorp. Pehr och Anders har egenhändigt signerat skifteshandlingarna och var alltså åtminstone såpass skrivkunniga, vilket ju inte var allmänt på den tiden Under drygt 100 år hade Norrtorp två ägare och många av ägarna var skeppare eller sjömän. Delarna överläts oftast genom arv men också några gånger genom försäljning. Vid tiden för storskiftet 1807 fanns det två torp på Norrtorps ägor, nämligen Kälet och Mörkebås. Det sistnämnda blev öde efter 1840 och Kälet troligtvis redan på 1810-talet. Idag kan man från gångvägen över Hagby äng se stengrunder efter Kälet ett trettiotal meter NV om vägen i ängens SV del. Om man fortsätter vägen mot SV in i skogen knappt 200 m har man bara ett tiotal meter till vänster om vägen rester av en stengrund från Mörkebås. Båda namnen återfinns för övrigt på vår moderna fastighetskarta över Snäckevarpsområdet. Hagby kom till betydligt senare och fick sin första boende år 1864 med Nils Petter Snäckenström, som 1867 gifte sig med Anna Mathilda Malmström. Nils Petter avled redan 1876, men Anna Mathilda bodde kvar till sin död Under denna långa tid var hon ofta anlitad som kalaskokerska och som klok gumma som förstod sig på att bota sjukdomar. År 1927 köpte Gustav Nilsson åtminstone halva Norrtorp och från början på 1930-talet var han ensam ägare. Jordbruket var då utarrenderat och han livnärde sig på fiske. Notdragning var en viktig fångstmetod, och innebar att man lade ut ett långt nät (not) från två stora ekor, varefter man rodde in mot en punkt på land och därmed fick med sig all fisk som funnits innanför nätet. Noten landades som regel vid Takvedsudden (= Takviksudden). Man fångade bland annat den särskilt på hösten feta skarpsillen som kallades vassbuk och den använde Gustav Nilsson för tillverkning av den prisbelönta (Norrköping 1937) Årsvikens delikatessansjovis enligt hans eget, hemliga recept. (texten fortsätter på sid 21)

12 Gustav Nilsson (t h) och Gunnar Lejon, Snäcknäset, har börjat dra in noten vid Takvedsudden... och på den tiden fanns det mycket fisk. (foton utlånade av Ulla Sundström, född Nilsson)

13 (forts från sid 17) På Norrtorp fanns flera hus, och förutom bostäder för familjen Nilsson och deras arrendator fanns det plats för att hyra ut till sommargäster. Flera av dessa köpte så småningom tomter av Gustav Nilsson och först i raden var vår nuvarande samfällighetsmedlem Kjerstin Schullströms föräldrar. De hade tidigare hyrt sommarviste på andra platser i Gryts skärgård och 1933 byggde de ett enkelt sommarhus på den tomt där Kjerstins hus nu står. Nilssons hus var så stort att Gustavs hustru Elvida drev sommarpensionat där under andra hälften av trettiotalet och kunde ha upp till gäster. Gustav Nilsson sålde Norrtorp 1957 till Halvar Andersson som i sin tur sålde till Åke Jansson Fyra år senare blev det fastighetsbolaget Hufvudstaden som köpte och exploaterade det nuvarande Snäckevarpsområdet, men familjen Jansson behöll och äger fortfarande gårdfastigheten Norrtorp. Hagby är numera fritidshus och ägs av Karl-Olov Franzén. Hans föräldrar, Gustav och Gerda, köpte fastigheten och byggde det nuvarande huset 1938, delvis med timmer från det hus som Anna Mathilda Malmström bott i fram till Franzéns hade tidigare bott på Skeppsudden och dessförinnan på Norrtorp vars ena hälft 1924 köpts av Gustavs far, Karl Vilhelm Franzén, men senare sålts vidare till Gustav Nilsson. Gustav Franzén arrenderade Skeppsuddens vatten och livnärde sig och sin familj i huvudsak på fiske, som han delvis bedrev tillsammans med Arthur Berg från Skogsudden Jag vill tacka följande personer som generöst tagit sig tid att dela med sig av sitt material och sina kunskaper om Norrtorps historia: Ulla Sundström (född Nilsson), Per-Anders Boquist, Karl-Olov Franzén, Erik Lundberg, Kjerstin Schullström, Gerd Jansson samt Margot och Runar Skebäck. Som vanligt välkomnas synpunkter och förslag till Ulf Sjögren, tel: , mailadress: ulf.sjogren@punkt.se

14 Norrtorp "på den gamla goda tiden", troligtvis 1955 (foto utlånat av Ulla Sundström, född Nilsson)

15 På gång i Gryt Biblioteksföreningen kallar till årsstämma den 5 april i Församlingshemmet med start kl efter gudstjänsten och kyrkkaffet. Nanna och Lars Cnattingius, som varit verksamma med byggnadsvård inom Riksantikvarieämbetet, kommer att visa bilder och berätta om ruiner med tonvikt på östgötska sådana, men i ett internationellt perspektiv. Lars har även inventerat bebyggelsen på Harstena för Östergötlands länsmuseum. Hembygdsföreningen har vårstädning och vårröjning på Björkudden lördag den 18 april kl Torsdag den 30 april kl blir det Valborgsmässofirande på Björkudden. Vårtalare: Ola Lassborn.Brasan tänds kl Sång av Gryts Hembygdskör. Fyrverkeri. Försäljning av kaffe med kaka, korv, läsk mm. Lotteriförsäljning. Lördag den 16 maj blir det vårvandring på Björkskär. Guider: Anders och Agneta Rolf. Avresa från Fyrudden kl Anmälan om båtplats senast den 12 maj till Tommy Ljung telefon Kaffekorg medtages. På Kristi Himmelfärdsdag den 21 maj hälsar vi Söderköpings Storband med sångerskan Catrin Wigge och övriga solister välkomna till traditionell Vårkonsert i Gryts kyrka kl Samfälligheten och Vägföreningen har sedvanligt informationsmöte i Norrtorpsladan lördagen den 13 juni kl Traditionellt Midsommarfirande den 19 juni!!! Årsstämmorna blir lördagen den 4 juli med start kl för Vägföreningen. Dagen före, den 3 juli, har många spelat Snäckevarpsgolfen. Den alltid lika populära Jolleskolan hålls vecka 28 med start måndagen den 6 juli kl Anmälan kan göras redan nu till Erik Gunnerhed, tel: , e-post: erik@bonanza.se

16 Evenemangskalender 2009 Vad När Var Gryts Biblioteksförening, årsmöte 5 april Gryts förs-hem Valborgsmässofirande 30 april Björkudden Hembygdsföreningens vårvandring 16 maj Björkskär Söderköpings Storband, konsert 21 maj Gryts kyrka INFORMATIONSMÖTE 13 juni Norrtorp Midsommarfirande 19 juni Norrtorp Snäckevarpsgolfen 3 juli Golfbanan ÅRSMÖTEN 4 juli Norrtorp Jolleskola 6-10 juli Jollebryggan Möt våren hos Ida på Udden Under MARS och APRIL kommer restaurangen att vara öppen på söndagar! Njut av söndagsmiddagen med utsikt över havet! , 40160,40210

Arkeologisk utredning Svalsta, Grödinge socken Stockholms län December 2004

Arkeologisk utredning Svalsta, Grödinge socken Stockholms län December 2004 Arkeologisk utredning Svalsta, Grödinge socken Stockholms län December 2004 ArkeoDok Rapport 2005:2 Visby 2005-01-24 Arkeologisk utredning över Svalsta, Grödinge socken, Botkyrka kommun, Stockholms län

Läs mer

Kapitel - 4. Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström.

Kapitel - 4. Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström. Kapitel - 4 Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström. Laga skifte i Hällekils hemman Hällekils hemman ligger i Övre Ulleruds socken, Forshaga kommun, Värmlands län. Byns lantliga bebyggelse

Läs mer

GISEKVARNS HISTORIA. En samling berättelser om tiden som varit. Berättat av medlemmar i Gisekvarns Tomtägareförening och andra

GISEKVARNS HISTORIA. En samling berättelser om tiden som varit. Berättat av medlemmar i Gisekvarns Tomtägareförening och andra GISEKVARNS HISTORIA En samling berättelser om tiden som varit Berättat av medlemmar i Gisekvarns Tomtägareförening och andra sid 1 (Fakta kring Gisekvarn berättat vid Gisekvarns tomtområdes 30-årsjubileumsfirande

Läs mer

Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta

Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta Vi har bott här på Morkullevägen sedan år 1958. När vi flyttade hit var adressen dock Granvägen 3, men i enlighet med

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Information juni 2004

Information juni 2004 2004-06-08 Östgöta Kräftprojekt Information juni 2004 701 45 Örebro, Sweden 1 Information från Östgöta Kräftprojekt Östgöta Kräftprojekt har under våren fortsatt enligt plan. Vi har svarat på frågor inför

Läs mer

Fristad på kartorna. Karta ägomätning 1650

Fristad på kartorna. Karta ägomätning 1650 Fristad på kartorna Det finns inte så mycket bevarat kartmateriel från Fristad. Den äldsta funna kartan finna på Lantmäteriets hemsida och under historiska kartor. Den är från 1650 och visar ett tätt liggandes

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Gamla Långholmen ska topprenoveras

Gamla Långholmen ska topprenoveras B omagasinet 3/2012 Gamla Långholmen ska topprenoveras Den gamla arbetarlängan Långholmen på Vallonvägen 31 ska topprustas. Våren 2013 ska tre trerummare, varav två etagevåningar vara inflyttningklara.

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke. Omläggning av vasstak 2014 Anneli Borg Rapport 2014:13 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

Energikartläggning Värmbols FC

Energikartläggning Värmbols FC Energikartläggning Värmbols FC 1 Innehållsförteckning Energikartläggning Värmbols FC... 1 Indata och metod... 2 Fördelning... 3 Osäkra värden som kan påverka resultatet... 3 Områden att prioritera... 5

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna Britt-Marie Lennartsson Renovering av dammvall, ett projekt inom Vårda Vattendragens Kulturarv Bosgårdsfallet, Bosgård 1:15, Torups socken, Hylte kommun

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 14 mars 2015 kl. 14.00 på Vallencia.

Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 14 mars 2015 kl. 14.00 på Vallencia. Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 14 mars 2015 kl. 14.00 på Vallencia. 10 närvarande. Ingegerd Granquist, Örian Gradin, Eva Berg, Sören Henriksson, Rune Alfredsson, Björn-Erik

Läs mer

LÖGLA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Årsmöte 18 juni 2011 kl. 10:00 Rosenlundskyrkans församlingssal. Årsmöteshandlingar

LÖGLA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING. Årsmöte 18 juni 2011 kl. 10:00 Rosenlundskyrkans församlingssal. Årsmöteshandlingar Årsmöte 18 juni 2011 kl. 10:00 Rosenlundskyrkans församlingssal Årsmöteshandlingar Verksamhetsberättelse för perioden 1 maj 2010 30 april 2011 Ordinarie årsmöte hölls lördagen den 12 juni 2010 i Rosenlundskyrkans

Läs mer

Husen i Krämarstan på Myra

Husen i Krämarstan på Myra Husen i Krämarstan på Myra 5 Krämarstan på Myra -olja 2015- Bara slyskog på Lilla Högsås vid sekelskiftet 1900: Idag växer tallar på Lilla Högsås. I de överväxta husgrunderna står de nu med skorpbark.

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Skapandet är det största i livet

Skapandet är det största i livet Skapandet är det största i livet Helena Langenhed (1917 2002), Flahall gård, Härryda socken, Sävedals härad, Västergötland. Det var det första stället utan ström jag hörde talas om. Redan i slutet av 1970-talet

Läs mer

Nedan en bild från då Kishult torpmärktes (Kishult var ju dock inget torp )

Nedan en bild från då Kishult torpmärktes (Kishult var ju dock inget torp ) KISHULT Kishult är en före detta gård som försvann i slutet av 1600-talet då den lades under säteriet. Det finns massor som visar på Kishults existens, så på detta har vi inte behövt tvivla. Men var LÅG

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

www.sjobo.nu/karupsnygard

www.sjobo.nu/karupsnygard www.sjobo.nu/karupsnygard Årgång 31 KARUPSBLADET nr 1 2011 Information från Samfällighetsförening för Fritidsanläggningar Sommar igen!! Härligt!! Det är ju nu man uppskattar att bo i naturen eller hur?

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Gamla Pershyttan. MARKANVÄNDNINGSANALYS Camilla Ährlund

Gamla Pershyttan. MARKANVÄNDNINGSANALYS Camilla Ährlund BILAGA 4 Gamla Pershyttan MARKANVÄNDNINGSANALYS Camilla Ährlund 2001 Utsikt från Gråbergstippen. Bilden till vänster är tagen omkring 1900, bilden till höger hundra år senare år 2001. Bilderna visar hur

Läs mer

KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR!

KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR! LOFTA/DJUPVIK FRITIDSHUS MED HÄRLIGT LÄGE 350 METER FRÅN HAVET! Fritidshus - 71 m 2-5 rum och kök - 2 altaner - Harrys Väg 26, Borgholm UTGÅNGSPRIS: 1 795 000 kr VI KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR!

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Viksnäsudde 2015. Under vårvintern 2015 blåste taket av från den släckta fyren på Viksnäsudde.

Viksnäsudde 2015. Under vårvintern 2015 blåste taket av från den släckta fyren på Viksnäsudde. Viksnäsudde 2015 Under vårvintern 2015 blåste taket av från den släckta fyren på Viksnäsudde. Den f.d. fyren används i dag som ett sjömärke vid farleden väster om Mariestad. Det unika sjömärket riskerades

Läs mer

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4

INFORMATIONSBLAD december 2006 no 4 Välkommen som medlem i Bromma Kyrkas Villaägarförening! De flesta av de boende i Bromma kyrka är medlemmar i vår lokala villaägarförening Bromma Kyrkas Villaägarförening. Men vi vet att det finns många

Läs mer

2014-04- 2 '3. Medborgarförslag ... BÅSTADS KO MMUN Kommunstyrelsen

2014-04- 2 '3. Medborgarförslag ... BÅSTADS KO MMUN Kommunstyrelsen Medborgarförslag BÅSTADS KO MMUN Kommunstyrelsen 2014-04- 2 '3 Dnr.. ~~.. ~.~\\.1.~. ~.~.~......... Jag och min familj är en av många som drabbats av dåligt underhåll av kommunens forskolor och skolor.

Läs mer

4. April 2014 Fristad

4. April 2014 Fristad 4. April 2014 Fristad 2 April I Gästrummet är det trossbotten med luftcirkulation. Relativt ny. Trossbotten får vara intakt som den är. Ingen fukt och bra cirkulation. Vi tror att golvet gjordes 1934.

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Sverigemiddagen 2016

Sverigemiddagen 2016 Sverigemiddagen 2016 Varmt välkomna till årets Sverigemiddag den 4 6 augusti i Göteborg Välkommen till Göteborg och årets Sverigemiddag med tillhörande aktiviteter. I år är det 30 år sedan SWEA Göteborg

Läs mer

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun 1 (5) BESLUT 2012-01-25 delgivningskvitto Trafikverket Att. Lars Jonsson Box 44 342 21 ALVESTA Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten

Läs mer

UTHAMMAR UDDS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

UTHAMMAR UDDS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING UTHAMMAR UDDS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Protokoll fört vid ordinarie årsstämma med Uthammar Udds Samfällighetsförening lördagen den 8 juli 2006 i Smedjan, Uthammar. Närvarande medlemmar enligt deltagarlista,

Läs mer

Besök på Arvid Backlundgården

Besök på Arvid Backlundgården V Besök på Arvid Backlundgården i har i vår kommun två berömda konstnärshem öppna för besökare. Ett av dem är Arvid Backlundgården i Kyrkbyn i Svärdsjö. De flesta kulturintresserade SPF-are har troligen

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

2013 Nr: 1. Museets öppettider: Lördag-Söndag under juni-augusti kl. 12.00-15.00 Grupper hela året

2013 Nr: 1. Museets öppettider: Lördag-Söndag under juni-augusti kl. 12.00-15.00 Grupper hela året 2013 Nr: 1 Museets öppettider: Lördag-Söndag under juni-augusti kl. 12.00-15.00 Grupper hela året Ordförande har ordet sidan 2 Svar till tävlingen sidan 3 Några ord från kassören sidan 4 Utlåtande från

Läs mer

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg.

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken ligger på ett naturligt näs. Befolkningen i Viken levde av jordbruk, boskapsskötsel och fiske. Gatunät

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30.

SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30. SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30. Foto: Stefan Green - 1 - Ordföranden har ordet Tiden rullar på och om några veckor är det dags för gemensam sjösättning.

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Norr Hårsbäcks missionshus

Norr Hårsbäcks missionshus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:57 Norr Hårsbäcks missionshus Renovering av murstock och kakelugn Antikvarisk kontroll Norr Hårsbäck 1:10 Västerlövsta socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

Översikt Område B. = sjöbodslägen för fortsatt utvärdering = Inaktuella lägen

Översikt Område B. = sjöbodslägen för fortsatt utvärdering = Inaktuella lägen Översikt Område B 13 09 09 B1 : 12 st bodar i höjdläge lika Gökboa = minhöjd mot havet B2 : 7 st bodar 34 cm högre än Gökboa B3 : 7 st bodar i höjdläge lika Gökboa B4 : 3 st bodar i höjdläge lika Gökboa

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 4-2013 1 december Om du vill ha material infört

Läs mer

En järnåldersgård vid Södra Lindhult söder om Örebro

En järnåldersgård vid Södra Lindhult söder om Örebro Södra Lindhult 2008, startsida Södra Lindhult 2008 En järnåldersgård vid Södra Lindhult söder om Örebro Startsida Loggbok 1 2010-01-18 Härdarna som eventuellt har med bronsgjutning att göra. Karta över

Läs mer

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan,

Läs mer

Boende på INRE OLSÖN i S:t Anna skärgård sedan mitten av 1800-talet

Boende på INRE OLSÖN i S:t Anna skärgård sedan mitten av 1800-talet Ola Lönnqvist Boende på INRE OLSÖN i S:t Anna skärgård sedan mitten av 1800-talet UPPDRAG Vid en sammankomst med Stefan Bielkhammar påtog jag mig av egen vilja uppdraget att försöka ta reda på vilka personer

Läs mer

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan

Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Östgötadagarna 2014 6-7 Sept Mem Sjövillan Så var det dags igen för Östgötadagarna. Vikbolandet satsar för fullt för att ta emot alla intresserade, hungriga och köpsugna. Som vanligt tror jag att det blev

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Sommar, sol och öar 2013

Sommar, sol och öar 2013 Sommar, sol och öar 2013 Hallands Väderö Ivön Ven Ertholmene Bornholm Under sommaren 2013 besökte vi de skånska öarna Ven, Väderön och Ivön, liksom två av de danska Ertholmene (Christiansø, Frederiksø)

Läs mer

Kanaljorden 2:1. Planerad bebyggelse i anslutning till Bergs slussar Vreta klosters socken, Linköpings kommun Östergötland.

Kanaljorden 2:1. Planerad bebyggelse i anslutning till Bergs slussar Vreta klosters socken, Linköpings kommun Östergötland. uv öst rapport 2008:57 arkeologisk utredning, etapp 1 Kanaljorden 2:1 Planerad bebyggelse i anslutning till Bergs slussar Vreta klosters socken, Linköpings kommun Östergötland Dnr 421-2398-2008 Annika

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Telefonstation. Örebro centralväxelstation med underlydande växelstationer

Telefonstation. Örebro centralväxelstation med underlydande växelstationer Telefonstation Telegrafverket kom till 1853 och var ett statligt verk under Civildepartementet. Till en början hade verket bara hand om telegrambefordran men när telefonen infördes i början på 1880-talet

Läs mer

Månadsbrev december 2014

Månadsbrev december 2014 Månadsbrev december 2014 En lång höst har äntligen börjat antyda vinter och än är inte hoppet ute för en vit jul. På bredbandsfronten har det varit en förvirrad höst med regler som ändras, nya förhållanden

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12 Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Detta program sammanfattar de krav och riktlinjer som Älmhults kommun ställer på utformning av uteserveringar

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

!!!! Vi i Lärkträdet Sommar 2014

!!!! Vi i Lärkträdet Sommar 2014 Vi i Lärkträdet Sommar 2014 I redaktionen: Marcus Andersson Ordförande har ordet Jag är tacksam och känner mig ödmjuk inför uppdraget. Som jag sa på stämman är jag en gröngöling i föreningen jämfört med

Läs mer

till drömhus Från dröm hemma hos

till drömhus Från dröm hemma hos Från dröm till drömhus När Linda och Christofer ärvde en tomt vid Tullingesjön söder om Stockholm visste de att de ville bygga sitt drömhus där. Men det var lättare sagt än gjort. Tomten låg visserligen

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

Vård- och underhållsplan

Vård- och underhållsplan Vård- och underhållsplan Granskogs torp Säby 3: 17, Västra Järvafältet Järfälla kommun.tengbom '~ Vård- och underhållsplan, Granskogs torp, Säby 3: 77, Västra Jåtvatåttet. Järfälla kommun Innehåll In Ied

Läs mer

Gillets Ribbypromenad 19 april 2015

Gillets Ribbypromenad 19 april 2015 1 Gillets Ribbypromenad 19 april 2015 Karta 2013 Tingshusets och Kaplansgårdens lägen före 1970. 2 Äldsta kända fotot av kyrkbyn, kanske redan från mitten av 1860 talet. Enligt protokoll från sockenstämman

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer

Björknäs 1:52 Nacka. 2012-01-20 Analys - Fastighetsutveckling Björknäs 1:52 Nacka

Björknäs 1:52 Nacka. 2012-01-20 Analys - Fastighetsutveckling Björknäs 1:52 Nacka Beskrivning Detaljplan Data Möjlighet att inreda vind Påverkan detaljplan Beskrivning Data Förslag Påverkan detaljplan Beskrivning Data 1 3 2 3D-visualisering Fotomontage Solstudie 2012-10-30 Analys -

Läs mer

Omprövning av Seskarö ga:ll

Omprövning av Seskarö ga:ll - LANTMÄTERIET Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2013-11-06 Ärendenummer Förrättningslantmätare Jonas Pettersson Ärende Omprövning av Seskarö ga:ll Kommun: Raparanda Län: Norrbotten - Handläggning Sökande,

Läs mer

PORKALA UNGDOMSFÖRENING R.F.

PORKALA UNGDOMSFÖRENING R.F. VASSBUKEN 1/ 2012 KALLELSE TILL ÅRSMÖTE! SOMMARENS PROGRAM! PORKALA UNGDOMSFÖRENING R.F. PUF PORKALA UNGDOMSFÖRENING R.F. Styrelsen 2011-12 Telefon: ORDFÖRANDE: Patrick Eriksson 0500 447 147 Westendvägen

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Under det senaste året har en tydlig bild vuxit fram av att Samhällsbyggnadsnämnden i Huddinge borde byta arbetssätt. Framför allt när det gäller omvandling av befintliga

Läs mer

DOM 2016-02-16 Stockholm

DOM 2016-02-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060201 2016-02-16 Stockholm Mål nr F 8242-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätt, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr, se bilaga KLAGANDE I J

Läs mer

Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011

Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011 Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011 Födda Familjenyheter Rickard Edström och Birgitta Ramstedt fick den 30/10 en liten dotter Angelina. Therese (f.d. Olofsson) och

Läs mer

Förslag till design program för Ekskär 20090915

Förslag till design program för Ekskär 20090915 Förslag till design program för Ekskär 20090915 Förslaget innerhåller ett första utkast till en samlad design idé för en upprustning av Ekskär. Vi har besökt och inventerat ön och föreslår nu en tre stegs

Läs mer

INFORMATIONSBREV TILL MEDLEMMARNA

INFORMATIONSBREV TILL MEDLEMMARNA INFORMATIONSBREV TILL MEDLEMMARNA 2016-1 2016-01-02 Sida 1 Styrelsen Informerar Informationsbrev till medlemmarna 2016-1 Hej alla medlemmar! Styrelsen hoppas att ni alla fått ett gott slut på 2015 och

Läs mer

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN Har kämpat mot myndigheterna i 50 år 78 ANN LITTORIN BOR Rungarns säteri, Knutby FAMILJ Eva, Rickard och Claes med barnbarn SKOGSINNEHAV 300 hektar, varav 120 hektar nyckelbiotop

Läs mer

Kv Limnologen i Växjö. Särtryck ur tidskriften Arkitektur nr 8/2008

Kv Limnologen i Växjö. Särtryck ur tidskriften Arkitektur nr 8/2008 Kv Limnologen i Växjö Särtryck ur tidskriften Arkitektur nr 8/2008 Kv Limnologen Växjö Arkitekt: ArkitektBolaget Foto Ole Jais Invid sjön Trummen i Växjö är första etappen av Sveriges hittills högsta flerbostadshus

Läs mer

Ordföranden har ordet. Mitten av maj 2011

Ordföranden har ordet. Mitten av maj 2011 Ordföranden har ordet. Mitten av maj 2011 Nu är sommaren snart på plats och vi har glömt den bistra vintern. En liten påminnelse kommer dock alla till livs när ni så småningom läser vägföreningens årsredovisning.

Läs mer

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras!

Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Skapa utemiljöer i trä Låt dig inspireras! Kärlek till hållbarhet Från skog till tryckimpregnerat Brunt eller grönt? En smaksak. För att skapa material till en härlig uteplats eller ett stabilt staket

Läs mer

Begäran om anläggande av gång- och cykelväg utmed väg 1762 mellan väg 180 och Thåängens idrottsplats i Sandhult.

Begäran om anläggande av gång- och cykelväg utmed väg 1762 mellan väg 180 och Thåängens idrottsplats i Sandhult. Gatukontoret Borås Stad 501 80 Borås Begäran om anläggande av gång- och cykelväg utmed väg 1762 mellan väg 180 och Thåängens idrottsplats i Sandhult. Thåängens idrottsplats används av många, framförallt

Läs mer

I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN

I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Källmaterial... 3 ff ff ff ff f - Johan Johansson... 4 ff ff ff ff Olof Johansson... 5 ff ff ff

Läs mer

nr 3 Waxholms Scoutkår

nr 3 Waxholms Scoutkår nr 3 Waxholms Scoutkår JUL JUL STRÅLANDE JUL Efter Sjöfåglarnas traditionella julövernattning i helgen är det svårt att förtränga julkänslorna. Snart är det verkligen jul - på riktigt! Hoppas ni har hunnit

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

8.9. Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum: 2010-05-11 Fastighetsadress: Kleva 205

8.9. Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum: 2010-05-11 Fastighetsadress: Kleva 205 33 8.9 ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR ÄNDRING AV I STRID MED BYGGLOV TILLBYGGD DEL AV FÖRRÅD (SJÖBOD), SAMT ÄNDRING AV TAK PÅ URSPRUNGLIGT FÖRRÅD (SJÖBOD) PÅ FASTIGHETEN KLEVA 3:9 Diarienummer: 10/0734 Ankomstdatum:

Läs mer

PM för objekt AC-15833-890, väg 890, delen Stryckfors Myrheden, Skellefteå kommun.

PM för objekt AC-15833-890, väg 890, delen Stryckfors Myrheden, Skellefteå kommun. PM (Bilaga 2) Ärendenr: TRV 2010/2410 A Till: Från: 2010-05-27 Trafikverket Box 809 971 25 Luleå Besöksadress: Sundsbacken 2-4 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se Andreas Asplund Investering Nord

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas )

PROGRAM. Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter. Våren 2016. (Sparas ) PROGRAM Neuroförbundet Sydnärkes aktiviteter Våren 2016 (Sparas ) Hej alla goa medlemmar i Neuroförbundet Sydnärke! Nu börjar dagarna bli ljusare men än så länge biter vinterkylan i kinderna. Under hösten

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Resa den 6 juni 2010 till Hofsnäs, Torpa och Limmared.

Resa den 6 juni 2010 till Hofsnäs, Torpa och Limmared. P P P 1 : 5 1 F P1452-251. 1 P 1452-251. 2 1 : 1 9 Na b b e 1 :2 n K v i n n o ö n P T o rp a s te n h u s M å s ö n Ä s p i n g s u d d Åk e rs ö r B j ö rk e b a c k e n S ä l g h å l a n F ru n s ö

Läs mer

En källare med tradition

En källare med tradition Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:39 En källare med tradition Mynthuset åter aktuellt Antikvarisk kontroll RAÄ 232 Jarl 5 Västerås stadsförsamling Västmanland Ulf Alström Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med teljé dda FÖRORD: Jag kommer beskriva denna växtfärgningsprocess som om jag växtfärgade endast en garnhärva. Varför då? Jo, för texten är främst för den som aldrig växtfärgat

Läs mer