Matematikens historia Joel Eliasson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matematikens historia 1950-2009. Joel Eliasson"

Transkript

1 Matematikens historia Joel Eliasson

2 Elektroniska kalkylatorer 1954 presenterade IBM en stor transistorkalkylator och 1957 släpptes den första kommersiella kalkylatorn IBM 608. Samma år (1957) släpps ytterligare en helt elektrisk kalkylator i Japan av företaget Casio. Denna modell kallades Modell 14-A 1961 kommer en lite mindre variant som kallades för ANITA vilket var en förkortning av A New Inspiration To Arithmetic/Accounting. Denna blev mycket populär eftersom den var tyst och snabb.

3 Elektroniska kalkylatorer Efter ANITA följer en rad av liknande kalkylatorer men 1965 kommer en kalkylator vid namn Olivetti Programma 101. Det som var speciellt med den var att det var möjligt att programmera den vilket var något som inte varit möjligt tidigare. Den kunde läsa och skriva magnetiska kort och presentera resultat på en pappersremsa. Den fick också priser för sin design. Den första handkalkylatorn utvecklades av Texas instruments. Den gavs ut 1967 och utskriften var på en pappersremsa.

4 Elektroniska kalkylatorer I slutet på 60-talet utvecklades elektroniken då det gäller kalkylatorer genom samarbete mellan företag i Japan och USA var det möjligt att skapa en kalkylator som drog lite ström och som bara innehöll ett fåtal chip. Den första så kallade fickkalkylatorn släpptes i Japan. Kort därefter utvecklas display teknologin. Vacuum Flourescent Display (VFD), Light Emitting Diode (LED) och Liquid Crystal Display (LCD) var olika typer som kom att användas istället för pappersremsor. Dessa miniräknare var väldigt dyra när det kom men efter några år hade priserna sjunkit avsevärt vilket gjorde att en miniräknare inte kostade mer än några dollar vilket gjorde att den blev tillgänglig för alla.

5 Elektroniska kalkylatorer 1985 kommer den första grafritande miniräknaren, Casio FX-7000G 1987 Släpps den första miniräknare som klarar att lösa ekvationer symboliskt. HP-28 Internet har skapat mycket stora möjligheter att göra beräkningar online.

6 Från och med 1949 och framåt har talet pi beräknats med hjälp av kalkylatorer och datorer. Det har skett en kapplöpning i rekordet för antalet korrekta decimaler John W. Wrench, Jr, L. R. Smith 1,120 decimaler 1961 Daniel Shanks, John W. Wrench 100,265 decimaler 1973 Jean Guilloud, Martin Bouyer 1,001,250 decimaler 2004 Yasumasa Kanada & Team 1,351,100,000,000 decimaler

7 Felrättande koder En av de första felrättande koderna kallas för Hammingkoden och har fått sitt namn från matematikern Richard W Hamming. Hamming verkade i USA och arbetade under 1950-talet åt Bell Telephone Laboratories. Det han arbetade med var att förbättra överföringen av telefonsamtal i brusiga ledningar. Koden går ut på att varje ord skrivs om i form av ettor och nollor av en kortare bestämd längd enligt en tabell. Sedan kodas dessa ettor och nollor om med koder som är längre än den ursprungliga enligt tabellen till vänster. Informationen tar längre tid att överföra men minskar risken för att mottagaren ska få ett felaktigt meddelande.

8 Felrättande koder Om vi skulle sända ett meddelande med hjälp av Hammingkoden så kan det se ut på följande sätt. JOEL Skrivs om Vilket kodas som Under sändningen påverkar en störning koden Datorn väljer den kod som är mest lik och vi får Översätts Skrivs om JOEL

9 Reed-Solomons felkorrigering En annan mer avancerad kod kom 10 år senare än Hammingkoden, denna kod kallas för Reed-Solomons felkorrigering och det är denna kod som fortfarande används i digitala medier som CD, DVD, Blue-ray m.m. Koden gör det möjligt att rätta till fel som uppkommit på grund av att skivan blivit repig, fingeravtryck m.m. Att detta är möjligt skulle enkelt kunna beskrivas som att koden lägger in mer information än nödvändigt då data sparas på sitt lagringsmedia vilket gör det möjligt att återskapa korrupt data med hjälp av övrig information. Denna kod skapades 1960 av Irving S. Reed och Gustave Solomon. D.v.s. långt före de lagringsmedier jag varit inne på.

10 Kryptering I dagens samhälle där stora mängder information skickas mellan datorer är det i vissa fall viktigt att den information som skickas hålls hemlig. Framförallt då det gäller överföringar av pengar mellan olika konton och inom det militära. I krypteringen ingår två steg. 1. Sändaren kodar sitt budskap 2. Mottagaren tolkar koden I slutet av 1970-talet kom ett sätt att kryptera vilket uppfanns av tre amerikanska matematiker vid namn Ted Rivest, Adi Shamir och Leonard Adleman. Denna typ av kryptering kallas för RSA systemet. Detta system bygger på att det är svårt att faktorisera ett mycket stort tal. Ett tal som är runt 150 siffror långt är omöjliga att faktorisera även för dagens datorer.

11 Kryptering Systemet utgår från två hemliga stora primtal som kan bestå av runt 100 siffror. Dessa tal multipliceras och ger då ett mycket stort tal på runt 200 siffror. Detta tal används sedan för att koda meddelandet vilket kan göras på olika sätt. Detta sätt att kryptera är säkert idag men det är inget som säger att det inte kommer vara möjligt att faktorisera så stora tal i framtiden. Talteori och datorer är något som utvecklas hela tiden.

12 Edward Norton Lorenz Lorenz var en amerikansk matematiker och meteorolog som under 50 talet ställde sig skeptisk till de linjära statistiska modeller som användes i meteorologi. Han skalade av onödiga detaljer i ekvationerna till något han kallade för ett minimalt ekvationssystem. Det som var kvar i ekvationen var det ickelinjära som han ansåg fångade atmosfärens väsentliga drag. Han lade märke till känsligheten då det gäller de värden som stoppas in i ekvationen. En tusendel ger större och större skillnad ju längre tid som går. Eftersom ekvationerna är så känsliga då det gäller begynnelsevärden så går det inte att göra prognoser för en längre period. 14 dagar sägs vara gränsen för hur långt det går att förutsäga hur vädret kommer att bli.

13 Lorenz attraktor Lorenz studerade även andra ekvationer. Bland annat har han gjort beräkningar för transport av värme i vätska eller i gas beter sig då värmen stiger uppåt. Detta kallas för Lorenz attraktor och avbildat med hjälp av en dator ger de tre ekvationerna följande mönster i en tredimensionell rymd.

14 Lorenz attraktor Ekvationernas bana upprepar sig aldrig och skapar ett slags dubbelspiral som liknar en fjärils vingar. Formen kan sägas skapa en oordning eftersom inga punkter återkommer vilket innebär att banar aldrig kommer att skära sig själv utan bildar istället oupphörliga slingor.

15 Charles Antony Richard Hoare Hoare studerade i Oxford och studerade därefter datorprogrammering i Ryssland lämnade han Ryssland, flyttade tillbaka till England och började arbeta för företaget Elliot Brothers. Där arbetade han med en programmeringskod som kallas för ALGOL 60. I ALGOL 60 utvecklade Hoare algoritmer. En algoritm han utvecklade kallas för quicksort vilken var en mycket användbar sorteringsalgoritm. I detta (enkla) exempel arbetar quicksort med ett antal tal. Ett tal väljs (kallas pivåelement). De tal som är lägre än det talet placeras till vänster och de som är högre till höger. Lika stora tal placeras antingen till höger eller vänster. Då denna algoritm arbetat med dessa tal kommer de att vara sorterade i ordningsföljd.

16 Game of life Game of life är ett dataspel som utvecklades så tidigt som Detta skapades av en engelsk matematiker vid namn John Horton Conway. Detta spel är lite speciellt eftersom det enda som den som spelar kan göra är att välja ett utgångsläge. Utifrån det läget vidareutvecklas spelet efter vissa regler. Cellerna i spelet har 2 lägen. På eller av. Reglerna för spelet är följande En cell som har 3 grannar slås på En cell som har <2 och >3 grannar slås av.

17 Penrosemönstret 1974 visar en engelsk matematiker vid namn Roger Penrose ett mönster som inte upprepar sig periodiskt. Han använde sig av två plattor. Dessa plattor är formade av två romber. Förhållandet mellan antalet smala och breda romber är ett irrationellt tal. När man studerade nya material fann man kristaller som kallas för halvkristaller som visade sig ha samma egenskaper som penrosemönstret. Detta var en upptäckt eftersom man tidigare trott att naturen inte kunde skapa ickeperiodiska mönster.

18 Penrosemönstret Roger Penrose är professor vid Oxford universitet och är förutom matematiker även teoretisk fysiker och populärvetenskaplig författare gav han ut boken The road to reality: A complete guide to the laws of the universe.

19 Benoit Mandelbrot Mandelbrot föddes i Polen men flyttade till Frankrike vid tolv års ålder tog han en doktorsexamen i matematik vid universitetet i Paris flyttade han till New York där han började att arbeta för IBM. Han är den första med att använda ordet fraktal vilket han gör Fraktaler är dock något som kom långt tidigare. Nämligen 71år tidigare då Von Koch presenterade Kochkurvan* Framförallt är han känd för en fraktal som kallas för mandelbrotmängden vilket var något han upptäckte då han studerade en fraktal som en annan forskare vid namn Gaston Julia skapat som kallas för Juliamängden. *kontinuerlig kurva som saknar tangent i alla punkter

20 Juliamängden Mandelbrotmängden

21 Fraktaler Fraktaler används bland annat inom datorgrafik upptäcker en matematiker vid namn Michael F Barnsley (USA) och hans forskargrupp de 4 funktioner som behövs för att en dator ska rita upp ett ormbunksblad. Detta innebär att dessa formler kan skickas till en annan dator som sedan kan rita upp den. Detta skapar möjligheter eftersom denna information kräver mycket lite utrymme. Numera finns det fraktalalgoritmer som kan användas för att få fram en bilds matematiska formler för att kunna återskapa bilden på liknande sätt. Exempel på användningsområden Digitala kartor, grafik i spel, film (månlandskapet i Apollo 13), konst

22 Fyrfärgssatsen Fyrfärgssatsen är ett bevis där det sägs räcka med fyra olika färger för att skapa en karta där inga angränsande land har samma färg. Det hade tidigare framkommit ett bevis som visade att detta var möjligt med fem färger. Dock hade det förekommit mycket spekulationer om att det borde vara möjligt att göra detta med hjälp av fyra färger, 1976 bevisades denna sats av Kenneth Appel och Wolfgang Haken vid University of Illinois. Detta gjordes med hjälp av en dator. Det finns även ett senare bevis från 1996 som dock innehåller delar som inte är praktiskt möjliga för en människa att kontrollera. Fyrfärgssatsen var den första stora sats som bevisats med hjälp av en dator. Just att den bevisades med hjälp av en dator gjorde att beviset fått en del kritik.

23 Crafoordpriset Crafoordpriset uppkom efter en donation till den kungliga vetenskapsakademin av Holger och Anna-Greta Crafoord delades detta pris ut för första gången. Priset delas ut till forskare inom matematik, astronomi, geovetenskap, biovetenskap samt ledgångsreumatism. Priset har sedan 1982 delats ut årligen. I år (2009) gick priset till Charles Dinarello (USA), Tadamitsu Kishimoto (Japan), Toshio Hirano (Japan). Motivering för sina pionjärinsatser vid isolering av interleukiner*, samt bestämning av deras egenskaper och betydelse vid uppkomst av inflammatoriska sjukdomar. Dessa tre fick dollar att dela på. *de proteiner som skapas för att förstärka immunförsvaret vid infektioner

24 Crafoordpriset Matematiker som fått Crafoordpriset 1982 Vladimir Arnold Louis Nirenberg för förtjänstfulla insatser inom icke-lineära differentialekvationer 1988 Pierre Deligne Alexander Grothendieck för fundamentala insatser inom algebraisk geometri 1994 Simon Donaldson för fundamentala undersökningar i fyrdimensionell geometri utnyttjandet av instantoner, speciellt hans upptäckt av nya differential-invarianter Shing-Tung Yau för utveckling av icke-lineär teknik i differentialgeometri som lett till lösningen av flera viktiga problem 2001 Alain Connes för hans inträngande arbete inom teorin för operatoralgebror och för att han varit en av grundarna av den icke-kommutativa geometrin 2008 Maxim Kontsevich Edward Witten för deras viktiga insatser inom matematiken inspirerade av modern teoretisk fysik

25 Nevanlinnapriset Detta pris infördes av IMU International Mathematical Union och fick sitt namn efter den då nyligen avlidne Rolf Nevanlinna, rektor vid Helsingfors universitet och president för IMU. Priset är en guldmedalj och en penningsumma i samma klass som Fieldsmedaljen (ca 9500 USD i dagsläget). Priset delas ut vart fjärde år och delas ut till forskare inom datavetenskap. Vinnare av Nevanlinnapriset 1982 Robert Tarjan 1986 Leslie Valiant 1990 A.A. Razborov 1994 Avi Wigderson 1998 Peter W. Shor 2002 Madhu Sudan 2006 Jon Kleinberg

26 Andrew Wiles Andrew Wiles som blivit berömd som den som bevisade Fermat s stora sats började tidigt att studera den och studerade även andra matematikers idéer kring detta. Han studerade speciellt en japansk matematiker vid namn Taniyama-Shimuras idéer som hade kopplats ihop med Fermat av en amerikansk matematiker vid namn Kenneth Ribet. Han ska ha varit sparsam med att nämna att han närmade sig ett bevis på Fermats stora sats och sägs bara ha avslöjat det för den amerikanska matematikern Nicholas Katz som han diskuterade sina tankar med. Beviset för fermats stora sats var komplett i september 1994 efter komplettering av en lucka som tog ett år att reparera.

27 Thomas C. Hales/Keplers förmodan 1611 förmodade Kepler att det bästa sättet att stapla kanonkulor på ett skepp var att antingen stapla dom enligt något som kallas cubic close packing (vänster i bild) eller hexagonal close packing (höger i bild). Han förmodade att det inte fanns något bättre sätt att stapla kanonkulorna. Om vi fyller en låda med kulor utan att tänka på hur vi lägger dom visar experiment att vi får en densitet på ungefär 65%. Staplar vi istället kulorna enligt Keplers modeller får vi i båda fallen en genomsnittlig densitet på d.v.s. ca 74% 1831 kom Gauss en bit på vägen mot ett bevis på detta men det gick inte att bevisa fullständigt inför Hilbert detta som del 3 i Hilberts problem nr 18 där problemet är att hitta det sätt att packa sfärer med högsta möjliga densitet.

28 Thomas C. Hales/Keplers förmodan Hales är en amerikansk matematiker som med datorhjälp förmodligen bevisat Keplers förmodan (Keplers conjecture). Beviset bygger på att han med en dator kontrollerat en stor mängd individuella fall ansåg Hales att beviset var komplett (Innehöll 250 sidor av anteckningar och 3gb data. Efter fyra års granskning rapporterades att beviset mest troligt stämde men att det inte med säkerhet gick att verifiera att beräkningarna i datorn var korrekta. Vilket innebär att det inte kan ses som ett formellt bevis startade Hales ett nytt projekt för att producera ett formellt bevis som är möjligt att kontrollera med hjälp av automated proof-checking mjukvara. Detta projekt kallas för Project FlysPecK. Hales räknar med att det kommer att ta ca. 20år att göra detta.

29 Lotto och kombinatorik Lotto kommer ursprungligen från Tyskland och det första lotteriet ägde rum efter andra världskrigets slut sändes den första livesändna lottodragningen i tysk tv. I Sverige infördes lotto Om vi räknar lite på vilka möjligheter vi har då det gäller att pricka in rätt lottorad. Vi ska alltså välja ut 7 nummer av 35 möjliga. Första gången har vi 35 möjligheter. Andra gången har vi 34 möjligheter. På grund av att det inte spelar någon roll hur vi ordnar våra nummer. D.v.s. om vi väljer exempelvis siffran 4 först och sedan siffran 7 eller om vi omvänt väljer siffran 7 först och sedan siffran 4 innebär det att vi får färre val.

30 Lotto och kombinatorik När vi väljer vår tredje siffra har vi 33 möjligheter och denna siffra kunde ha valts som 1a 2a eller tredje siffra vilket innebär att vi dividerar med 3. Om vi fortsätter på samma sätt tills vi valt våra 7 lottonummer blir det totala antalet möjliga val: Detta innebär att vi bara har 1 chans på att pricka in rätt lottorad. En följd som t.ex. 1*2*3 kan även skrivas som 3! (3-fakultet) Den allmänna formeln för lotto skrivs på följande sätt.

31 E8 E8 är ett matematiskt objekt som 18 matematiker arbetade i fyra år med för att kartlägga. Detta lyckades dessa matematiker med år 2007.

32 Källor Dahl, Kristina (2002) Den fantastiska matematiken Slovenien Einar Engelbrektson Bokproduktion AB, ISBN X Internetkällor

Matematikens historia

Matematikens historia Matematikens historia 1950-2008 1 Tidsaxel 1950-2008 1951 - Första kärnkraftreaktorn skapas. 1953 - Färgtelevision tillkommer i U.S.A. 1956 - Den digitala klockan uppfanns 1959 - Den internationella matematiska

Läs mer

Matematikens historia

Matematikens historia Matematikens historia, L0001M 2008-03-10 Matematikens historia 1950-2008 Av: Anna Pagourelia - annpag-5@student.ltu.se Mikael Bergman - Imieba-5@student.ltu.se Institution för Matematik Luleå Tekniska

Läs mer

Primtal, faktorisering och RSA

Primtal, faktorisering och RSA 17 november, 2007 Ett Exempel N = 93248941901237910481523319394135 4114125392348254384792348320134094 3019134151166139518510341256153023 2324525239230624210960123234120156 809104109501303498614012865123

Läs mer

Dynamisk programvara, ett didaktiskt verktyg?

Dynamisk programvara, ett didaktiskt verktyg? Dynamisk programvara, ett didaktiskt verktyg? På SMDF:s årsmöte 24 jan 2003 höll Sveriges första professor i matematikdidaktik, Rudolf Strässer, ett föredrag rubricerat Learning Geometry in Secondary Schools.

Läs mer

INDUKTION OCH DEDUKTION

INDUKTION OCH DEDUKTION Explorativ övning 3 INDUKTION OCH DEDUKTION Syftet med övningen är att öka Din problemlösningsförmåga och bekanta Dig med olika bevismetoder. Vårt syfte är också att öva skriftlig framställning av matematisk

Läs mer

Parallellseminarium 2

Parallellseminarium 2 Parallellseminarium 2 201 Naturinspirerad matematik Fö, Föreläsning Annica Nettrup, Anette Barr, Anna Rosdahl På Naturförskolan Snusmumriken utgör naturen runt omkring inspiration till den vardagliga matematiken.

Läs mer

Prov kapitel 3-5 - FACIT Version 1

Prov kapitel 3-5 - FACIT Version 1 Prov kapitel 3-5 - FACIT Version 1 1. Lös ekvationerna algebraiskt a. 13 x + 17 = 7x + 134 Svar: x = 117 / 6 = 19.5 b. x 10 = 84 Svar: x = 84 0.1 = 1.5575 2. Beräkna a. 17 % av 3500 = 595 b. 3 promille

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

http://www.leidenhed.se Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att ett fel upptäckts.

http://www.leidenhed.se Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att ett fel upptäckts. Dokumentet är från sajtsidan Matematik: som ingår i min sajt: http://www.leidenhed.se/matte.html http://www.leidenhed.se Minst och störst Senaste revideringen av kapitlet gjordes 2014-05-08, efter att

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs

Läs mer

Kurvlängd och geometri på en sfärisk yta

Kurvlängd och geometri på en sfärisk yta 325 Kurvlängd och geometri på en sfärisk yta Peter Sjögren Göteborgs Universitet 1. Inledning. Geometrin på en sfärisk yta liknar planets geometri, med flera intressanta skillnader. Som vi skall se nedan,

Läs mer

Repetitionsuppgifter i Matematik inför Basår. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2014

Repetitionsuppgifter i Matematik inför Basår. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2014 Repetitionsuppgifter i Matematik inför Basår Matematiska institutionen Linköpings universitet 04 Innehåll De fyra räknesätten Potenser och rötter 7 Algebra 0 4 Funktioner 7 Logaritmer 9 6 Facit 0 Repetitionsuppgifter

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

Krypteringteknologier. Sidorna 580-582 (647-668) i boken

Krypteringteknologier. Sidorna 580-582 (647-668) i boken Krypteringteknologier Sidorna 580-582 (647-668) i boken Introduktion Kryptering har traditionellt handlat om skydda konfidentialiteten genom att koda meddelandet så att endast mottagaren kan öppna det

Läs mer

MA 1202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs.

MA 1202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs. MA 202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs. Deltagaren skall kunna formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för tillämpningar och vald studieinriktning

Läs mer

Programmering och digital kompetens

Programmering och digital kompetens Kollegialt lärande Föreläsning Workshop Programmering och digital kompetens Lärcafé, 14 juni OSÄKERHET RÄDSLA NYFIKENHET FÖRVALTARE OCH ENTREPRENÖRER Kompetensutveckling Skolverket släpper en modul i oktober.

Läs mer

Gaussiska primtal. Christer Kiselman. Institut Mittag-Leffler & Uppsala universitet

Gaussiska primtal. Christer Kiselman. Institut Mittag-Leffler & Uppsala universitet 195 Gaussiska primtal Christer Kiselman Institut Mittag-Leffler & Uppsala universitet 1. Beskrivning av uppgiften. De förslag som presenteras här kan behandlas på flera olika sätt. Ett första syfte är

Läs mer

Hands-On Math. Matematikverkstad. Förskolans nya läroplan 1 juli 2011. Matematik är en abstrakt och generell vetenskap

Hands-On Math. Matematikverkstad. Förskolans nya läroplan 1 juli 2011. Matematik är en abstrakt och generell vetenskap Hands-On Math Matematikverkstad 09.00 10.30 & 10.45 12.00 Elisabeth.Rystedt@ncm.gu.se Lena.Trygg@ncm.gu.se eller ett laborativt arbetssätt i matematik Laborativ matematikundervisning vad vet vi? Matematik

Läs mer

Dimensioner och fraktal geometri. Johan Wild

Dimensioner och fraktal geometri. Johan Wild Dimensioner och fraktal geometri Johan Wild 9 februari 2010 c Johan Wild 2009 johan.wild@europaskolan.se Får gärna användas i undervisning, kontakta i så fall författaren. 9 februari 2010 1 Inledning och

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Vardagsord. Förstår ord som fler än, färre än osv. Har kunskap om hälften/dubbelt. Ex. Uppfattning om antal

Vardagsord. Förstår ord som fler än, färre än osv. Har kunskap om hälften/dubbelt. Ex. Uppfattning om antal TALUPPFATTNING Mål som eleven ska ha uppnått i slutet av det femte skolåret: Eleven skall ha förvärvat sådana grundläggande kunskaper i matematik som behövs för att kunna beskriva och hantera situationer

Läs mer

PISA (Programme for International

PISA (Programme for International INGMAR INGEMANSSON, ASTRID PETTERSSON & BARBRO WENNERHOLM Svenska elevers kunskaper i internationellt perspektiv Rapporten från PISA 2000 presenterades i december. Här ges några resultat därifrån. Projektet

Läs mer

Tentamen i Nationalekonomi A. Delkurs 2: Globalisering, 7,5 hp. Datum: 2015-08-18

Tentamen i Nationalekonomi A. Delkurs 2: Globalisering, 7,5 hp. Datum: 2015-08-18 Tentamen i Nationalekonomi A Delkurs 2: Globalisering, 7,5 hp Datum: 2015-08-18 Ansvariga lärare: Patrik Karpaty Johan Karlsson Hjälpmedel: Skrivdon och miniräknare Maximal poängsumma: 26 För betyget G

Läs mer

Matematikboken UTMANINGEN. Lennart Undvall Kristina Johnson Conny Welén

Matematikboken UTMANINGEN. Lennart Undvall Kristina Johnson Conny Welén Matematikboken UTMANINGEN Lennart Undvall Kristina Johnson Conny Welén ISBN 978-91-47-08519-4 2011 Lennart Undvall, Kristina Johnson, Conny Welén och Liber AB Projektledare och redaktör: Sara Ramsfeldt

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Under min praktik som lärarstuderande

Under min praktik som lärarstuderande tomoko helmertz Problemlösning i Japan och Sverige Japansk matematikundervisning skiljer sig på många sätt från svensk. Vilka konsekvenser får det för hur elever i respektive länder löser problem? Tomoko

Läs mer

NÅGOT OM KRYPTERING. Kapitel 1

NÅGOT OM KRYPTERING. Kapitel 1 Kapitel 1 NÅGOT OM KRYPTERING Behovet av att skydda information har funnits mycket länge, men först i samband med utvecklingen av datatekniken har det blivit ett allmänt problem för alla moderna samhällen.

Läs mer

Grafer. 1 Grafer. Grunder i matematik och logik (2015) 1.1 Oriktade grafer. Marco Kuhlmann

Grafer. 1 Grafer. Grunder i matematik och logik (2015) 1.1 Oriktade grafer. Marco Kuhlmann Marco Kuhlmann 1 En graf är en struktur av prickar förbundna med streck. Ett tidsenligt exempel på en sådan struktur är ett social nätverk, där prickarna motsvarar personer och en streck mellan två prickar

Läs mer

OptionsTENDENSer. OptionsTENDENSerAnno 1995

OptionsTENDENSer. OptionsTENDENSerAnno 1995 Nr 233/2013 (sid 1 av11) Anno 1995 Måndagen den 9 december 2013 Nummer 233 2 0 1 3 OMXS 30 index (C 1 274,63 H 1 278,69 L 1 263,30) OMXS 30 var ned under 1 270-nivån under fredagen och satte 1 263 som

Läs mer

Inledning...3. Kravgränser...21. Provsammanställning...22

Inledning...3. Kravgränser...21. Provsammanställning...22 Innehåll Inledning...3 Bedömningsanvisningar...3 Allmänna bedömningsanvisningar...3 Bedömningsanvisningar Del I...4 Bedömningsanvisningar Del II...5 Bedömningsanvisningar uppgift 11 (Max 5/6)...12 Kravgränser...21

Läs mer

Anders Logg. Människor och matematik läsebok för nyfikna 95

Anders Logg. Människor och matematik läsebok för nyfikna 95 Anders Logg Slutsatsen är att vi visserligen inte kan beräkna lösningen till en differentialekvation exakt, men att detta inte spelar någon roll eftersom vi kan beräkna lösningen med precis den noggrannhet

Läs mer

Matematik Åk 9 Provet omfattar stickprov av det centrala innehållet i Lgr-11. 1. b) c) d)

Matematik Åk 9 Provet omfattar stickprov av det centrala innehållet i Lgr-11. 1. b) c) d) 1. b) c) d) a) Multiplikation med 100 kan förenklas med att flytta decimalerna lika många stg som antlet nollor. 00> svar 306 b) Använd kort division. Resultatet ger igen rest. Svar 108 c) Att multiplicera

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Lite inspiration Går det att konstruera 6 kvadrater av 12 tändstickor? Hur gör man då? (Nämnaren, Nr 2, 2005) Litet klurigt kanske, bygg en kub av stickorna: Uppgift

Läs mer

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Matematik är KUL men Mattekollo 2016 har tyvärr ett begränsat antal platser, nämligen 40 stycken. Det blir även ett roligare kollo om de som kommer

Läs mer

repetitionskoder blockkoder Felrättande koder

repetitionskoder blockkoder Felrättande koder Antag att en följd av nollor och ettor ska skickas genom en kanal: 0 0 0 0 0 0... Om det finns en viss risk (sannolikhet) för fel kanske vi får ut: 0 0 0 0 0 0... Hur kan man rätta till felen med så lite

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS A HÖSTEN 2000. Del I

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS A HÖSTEN 2000. Del I Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap 3 Sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av 010. NATIONELLT KURSPROV I

Läs mer

Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier

Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier Mittuniversitetet Institutionen informationsteknologi och medier RAPPORT 08-05-16 Civilingenjörsprogrammet, teknisk design, 180 p Kommunikation i tal och skrift, 4 p Examinator: Kenneth Berg Platta tv-skärmar

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Offentlig kryptering

Offentlig kryptering 127 Offentlig kryptering Johan Håstad KTH 1. Inledning. Denna uppgift går ut på att studera ett offentligt kryptosystem. Med detta menas ett kryptosystem där det är offentligt hur man krypterar, men trots

Läs mer

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se E2001 Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se Introduktion E2001 är en simulering där deltagarna får ta rollerna som tillverkare av chokladkakor. De kan göra två olika typer av chokladkakor

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

a), c), e) och g) är olikheter. Av dem har c) och g) sanningsvärdet 1.

a), c), e) och g) är olikheter. Av dem har c) och g) sanningsvärdet 1. PASS 9. OLIKHETER 9. Grundbegrepp om olikheter Vi får olikheter av ekvationer om vi byter ut likhetstecknet mot något av tecknen > (större än), (större än eller lika med), < (mindre än) eller (mindre än

Läs mer

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS E HÖSTEN 1996

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS E HÖSTEN 1996 Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av mars 1997. NATIONELLT PROV

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 6

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 6 Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 000 kurs A, kapitel Kapitel.1 101, 10, 10 Eempel som löses i boken. 104, 105, 10, 107, 108, 109 Se facit 110 a) Ledning: Alla punkter med positiva

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Trycket beror på ytan

Trycket beror på ytan Inledning Trycket beror på ytan Du har två föremål med samma massa och balanserar dem på varsin handflata. Det ena föremålet har en mycket smalare stödyta än det andra. Förmodligen känns föremålet med

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Är svenska elever dåliga i algebra och geometri?

Är svenska elever dåliga i algebra och geometri? Är svenska elever dåliga i algebra och geometri? Lena Adolfsson I förra numret gavs en sammanfattande beskrivning av TIMSS-projektets studie av svenska 13-åringars kunskaper i matematik. I denna artikel

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Myrsjöskolans IT-plan 2013-2014

Myrsjöskolans IT-plan 2013-2014 Myrsjöskolans IT-plan 2013-2014 Vision och målsättning Målet med Myrjöskolans IT-satsning är att förbereda eleverna inför framtida studier och arbetsliv där IT tillsammans med den senaste teknologin är

Läs mer

Programmeringsuppgifter 1

Programmeringsuppgifter 1 Programmeringsuppgifter 1 Redovisning: Ni demo-kör och förklarar för handledaren några av de program ni gjort. Ni behöver inte hinna allt, redovisa så långt ni kommit. Om ni hinner mer kan ni alltid redovisa

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Begrepp Värde (mätvärde), medelvärde, median, lista, tabell, rad, kolumn, spridningsdiagram (punktdiagram)

Begrepp Värde (mätvärde), medelvärde, median, lista, tabell, rad, kolumn, spridningsdiagram (punktdiagram) Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är en variant av en klassisk matematiklaboration där eleverna får mäta omkrets och diameter på ett antal cirkelformade föremål för att bestämma ett approximativt värde

Läs mer

Milliamp Process Clamp Meter

Milliamp Process Clamp Meter 771 Milliamp Process Clamp Meter Instruktionsblad Inledning Fluke 771 Milliamp Processklämmätare ( mätare ) är en handhållen, batteridriven klämmätare som mäter 4-20 ma likström utan att den elektriska

Läs mer

Matematikens historia

Matematikens historia Matematikens historia 1500-1700 Joel Eliasson Dowland, John (1562-1626) What if I never speed Renässansen (1300-1600) Det råder lite olika bud om vilken tid denna epok omfattar. Detta beror på att man

Läs mer

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER

TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Matematiska institutionen Optimeringslära TENTAMEN TAOP88/TEN 1 OPTIMERING FÖR INGENJÖRER Datum: 28 maj 2014 Tid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Kurslitteratur: Kaj Holmberg: Optimering Anteckningar

Läs mer

RSA-kryptering och primalitetstest

RSA-kryptering och primalitetstest Matematik, KTH Bengt Ek augusti 2016 Material till kurserna SF1630 och SF1679, Diskret matematik: RSA-kryptering och primalitetstest Hemliga koder (dvs koder som används för att göra meddelanden oläsbara

Läs mer

Kryptering och primtalsfaktorisering

Kryptering och primtalsfaktorisering Institutionen för Numerisk analys och datalogi Kryptering och primtalsfaktorisering Johan Håstad Nada, KTH johanh@nada.kth.se Ett Exempel N = 9324894190123791048152332319394135 4114125392348254384792348320134094

Läs mer

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1996. Tidsbunden del

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1996. Tidsbunden del NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS A VÅREN 1996 Tidsbunden del Anvisningar Provperiod 10 maj - 1 juni 1996. Provtid Hjälpmedel Provmaterialet 120 minuter utan rast. Miniräknare och formelsamling. Formelblad

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea

Parallellsession 3. 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen. 302 Matematik i Papua Nya Guinea Parallellsession 3 301 Avancerade räknare naturliga verktyg i matematikundervisningen Gs, Gy Per-Eskil Persson Alltsedan räknarna introducerades i klassrummen har deras användning varit omdebatterad. Diskussionen

Läs mer

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden

De tysta vittnena. Verklighetsbakgrunden De tysta vittnena Verklighetsbakgrunden Berättelsen i utställningen ligger mycket nära en verklig händelse. Du har säkerligen också läst om liknande fall i pressen artiklar om hur unga flickor, nästan

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Facit till Några extra uppgifter inför tentan Matematik Baskurs. x 2 x 3 1 2.

Facit till Några extra uppgifter inför tentan Matematik Baskurs. x 2 x 3 1 2. KTH Matematik Lars Filipsson Facit till Några extra uppgifter inför tentan Matematik Baskurs 1. Låt f(x) = ln 2x + 4x 2 + 9 + ln 2x 4x 2 + 9. Bestäm definitionsmängd och värdemängd till f och rita kurvan

Läs mer

75059 Stort sorteringsset

75059 Stort sorteringsset 75059 Stort sorteringsset Aktivitetsguide Detta set innehåller: 632 st sorteringsföremål 3 st snurror 6 st sorteringsskålar 1 st sorteringsbricka i plast 1 st siffertärning Detta sorteringsset har tagits

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Provuppgifter i Norge för programmen 2P och 2P-Y våren 2012

Provuppgifter i Norge för programmen 2P och 2P-Y våren 2012 Provuppgifter i Norge för programmen 2P och 2P-Y våren 2012 Av: Bjørn Bjørneng och Tor Andersen Nationella matematikprovet våren 2012 blev en katastrof för många elever som skrev provet för 2P eller 2P-Y.

Läs mer

En trafikmodell. Leif Arkeryd. Göteborgs Universitet. 0 x 1 x 2 x 3 x 4. Fig.1

En trafikmodell. Leif Arkeryd. Göteborgs Universitet. 0 x 1 x 2 x 3 x 4. Fig.1 10 En trafikmodell Leif Arkeryd Göteborgs Universitet Tänk dig en körfil på en landsväg eller motorväg, modellerad som x axeln i positiv riktning (fig.1), och med krysset x j som mittpunkten för bil nummer

Läs mer

Sagt & gjort. House of Alvik

Sagt & gjort. House of Alvik House of Alvik För drygt två år sedan fick eleverna i årskurs 5 och 6 på Alviksskolan i Luleå egna datorer. I samband med det började jag, som undervisar i matematik, no och bild, och min kollega, som

Läs mer

Ett övningssystem för att nå automatik

Ett övningssystem för att nå automatik Ett övningssystem för att nå automatik EDVIN FERNER Det är klart att man blir bättre om man övar! Det är inget märkvärdigt med det. Men hur länge ska man ta upp tiden för denna övning? Och framför allt

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Digital Display VDS / Bus2

Digital Display VDS / Bus2 3-7449 Digital Display & 3-7447 Digital Knappsats (ref.99622) Se hemsida / support för senaste manualerna. http://www.axema.se/ Ver. 1.2 axema Sida 1 Ändra språk till Svenska. Tryck 0 och efter det ange

Läs mer

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien

Månen. Månen i perigeum, Kalifornien Månen Månen i perigeum, Kalifornien Hur kan månen lysa? Allmänt om månen Månen bildades för över 4 miljarder år sedan. En jättestor planet krockade med vår jord som då var en glödande klump. Kollisionen

Läs mer

1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007.

1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007. Utvärdering av projektet 1-6:an skriver sig till läsning läsåret 2006-2007. Teknisk utrustning. Vi startade ht 2005 med att få nya datorer till gupp 1 och grupp 3. Platta skärmar installerades i alla 3

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Skaparkultur i skolan

Skaparkultur i skolan Projektrapport 2016-05-26 Agneta Hedenström och Peter Parnes Agneta Labs AB och Parnes Labs AB aghed70@gmail.com och peter@parnes.com Inledning Genom Skaparkultur (Maker Culture) kan vi öppna upp för en

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Slutrapport för projektet Programmeringsundervisning i skolor med webbaserad konstprogrammering Annika Silvervarg, Linköping universitet

Slutrapport för projektet Programmeringsundervisning i skolor med webbaserad konstprogrammering Annika Silvervarg, Linköping universitet Slutrapport för projektet Programmeringsundervisning i skolor med webbaserad konstprogrammering Annika Silvervarg, Linköping universitet Inledning Dagens barn och ungdomar är flitiga användare av datorer,

Läs mer

Äventyret väntar. Skillnaden mellan XC och Cross Country

Äventyret väntar. Skillnaden mellan XC och Cross Country Äventyret väntar Ta en ny Volvo V40 och lägg till design och detaljer som ger en känsla av äventyr. Resultatet blir en Volvo V40 Cross Country. Utmaningen för mig och teamet har varit att maximera den

Läs mer

Välkommen till ett Bondespel i tiden.

Välkommen till ett Bondespel i tiden. 2-5 SPELARE FRÅN 10 ÅR Välkommen till ett Bondespel i tiden. Spelplanen och kortillustrationerna i denna jubileumsutgåva kommer från en svunnen tid. Penningsvärdet har däremot räknats upp till en nivå

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Syfte och uppläggning Huvudsyftet

Läs mer

1. 20 identiska bollar skall delas ut till fem flickor och fem pojkar. På hur många olika sätt kan detta ske om

1. 20 identiska bollar skall delas ut till fem flickor och fem pojkar. På hur många olika sätt kan detta ske om 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 4 Diskret matematik för D och F vt0 1 0 identiska bollar skall delas ut till fem flickor och fem pojkar På hur många

Läs mer

NMCC Sigma 8. Täby Friskola 8 Spets

NMCC Sigma 8. Täby Friskola 8 Spets NMCC Sigma 8 Täby Friskola 8 Spets Sverige 2016 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Sambandet mellan figurens nummer och antalet små kuber... 3 Metod 1... 3 Metod 2... 4 Metod

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik Matematik Matematiken har en mångtusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den har utvecklats ur människans praktiska behov och hennes naturliga nyfikenhet och lust att utforska. Matematisk verksamhet

Läs mer

CYGNUS. Länktips! Kallelse: Årsmöte 15 mars 2012

CYGNUS. Länktips! Kallelse: Årsmöte 15 mars 2012 CYGNUS Medlemsblad för Östergötlands Astronomiska Sällskap Nr 2, 2011 Innehåll Länktips! Kallelse till Årsmötet Sammanfattning av Gösta Gahms föredrag under Höstmötet 1 2 Vårens program 3 ÖAS webbplats

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Digitalt lärande och programmering i klassrummet Innehåll Programmering Vad är programmering och varför behövs det? Argument för (och emot) programmering Kort introduktion om programmering Några grundbegrepp

Läs mer

Explorativ övning 11 GEOMETRI

Explorativ övning 11 GEOMETRI Explorativ övning 11 GEOMETRI Syftet med denna övning är att ge kunskaper om grundläggande geometriska begrepp och resultat om geometriska figurer. Vi vill också ge en uppfattning om geometri som en matematisk

Läs mer

HexaFlip. Kravspecifikation

HexaFlip. Kravspecifikation HexaFlip Kravspecifikation Dokumentversion 1.0 Martin Larsson marla316@student.liu.se Carl Lindwall carli914@student.liu.se Senast modifierad 2009 02 17 Sammanfattning Detta dokument skall ligga som grund

Läs mer