HÖJDPUNKTER 2005 ÅRS HÅLLBARHETSRAPPORT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖJDPUNKTER 2005 ÅRS HÅLLBARHETSRAPPORT"

Transkript

1 HÖJDPUNKTER 2005 ÅRS HÅLLBARHETSRAPPORT 75 års livsuppehållande arbete

2 FRÅN ROBERT L. PARKINSON, JR., ORDFÖRANDE OCH VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR 75 års livsuppehållande arbete På Baxter är hållbarhet en del av vår verksamhet. Sedan företaget grundades 1931 har vi tillhandahållit medicinsk teknik och behandlingar som har räddat otaliga liv. År 2006 firade vi vårt 75-årsjubileum och betonar nu även den sociala, miljörelaterade och ekonomiska inverkan som vi har på våra intressenter. Vår förmåga att fortsätta att tillhandahålla livsuppehållande produkter och behandlingar kräver investeringar i produktutveckling, förvärv och samarbeten, samt forskning och utveckling på lång sikt. De senaste åren har vi gjort stora framsteg för att förstärka vår verksamhet och finansiella position. För mig går vår framgång som företag och vårt arbete inom hållbar utveckling hand i hand. Robert L. Parkinson, Jr. Ordförande och verkställande direktör Vi har gjort stora framsteg i hur vi själva ser på hållbarhet och dess roll i vår verksamhet. Detta framgår delvis i årets rapport som är mer utförlig än tidigare med mer djupgående rapportering, flera nya delar som täcker Baxters ekonomiska inverkan och åtgärder som avser att påverka våra leverantörers hållbara utveckling. Jag rekommenderar varmt att du läser dessa nya delar av rapporten och även annat innehåll i den tryckta rapporten eller den fullständiga online-versionen. Vi kommer att fortsätta att ta fram livsuppehållande produkter och behandlingsmetoder på ett socialt, miljövänligt och ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Det finns mycket att göra på alla fronter och jag ser fram emot att rapportera framsteg under de kommande åren. Robert L. Parkinson, Jr. På omslaget: Deepalaya-skolan och vandrarhemmet nära byn Ghusbethi i Indien förser områdets mest utsattabarn med skydd, utbildning, vård och stöd. Baxters anställda i Indien ställer sig till förfogandeoch hjälper barnen med livets oumbärligheter.

3 HÅLLBARHET INOM BAXTER Baxter ser hållbar utveckling som en långsiktig planering för att balansera affärsverksamheten med socialt, ekonomiskt och miljörelaterat ansvar. Detta passar in med företagets viktiga mål att tillhandahålla livsuppehållande behandlingar. Baxter inriktar sig på flera aspekter av hållbarhet Driva verksamheten på ett sunt och etiskt sätt; Använda finansiella resurser på ett förståndigt sätt för att säkerställa fortsatt kommersiell framgång; Tillhandahålla våra anställda en givande, säker och hälsosam arbetsplats; Hjälpa nödlidande samhällen runt om i världen; Stödja katastrofoffer och andra som påverkas Säkerställa patientsäkerhet; Utöka tillgång till hälsovård; och Begränsa företagets inverkan på miljön. Prioriteringar Hösten 2005 anlitade Baxter en strategikonsult för att identifiera, utvärdera och framhäva företagets viktigaste hållbarhetsfrågor. I juni 2006 godkände Baxters en styrkommitté som ska granska och diskutera slutsatserna och utveckla företagets hållbarhetsstrategi. Intressenter Som globalt hälsovårdsföretag arbetar Baxter tillsammans med många intressenter runt om i världen för att förstå deras behov och på så sätt arbeta för gemensamma mål. Baxter för exempelvis en dialog med flera intressenter beträffande användningen av polyvinylklorid (PVC) i sina medicinska produkter. Sedan engagemanget började har Baxter tagit fram flera PVC-fria produkter. För ytterligare information, inklusive priser och utmärkelser: Kritiska åtgärder för hållbar utveckling: Katastrofberedskap Vikten av katastrofberedskap framgår tydligt av den senare tidens naturkatastrofer och terroristhot och risken för epidemier av infektionssjukdomar. Baxters beredskapsplan för global influensa pandemi skapades för att underlätta koordinering, planering, beslutsfattande och kommunikation i händelse av en sådan kris. Baxter samarbetar också med länder över hela världen för att skydda medborgare från potentiella pandemier och bioterrorism. Baxter har de senaste åren varit direkt eller indirekt delaktiga i utveckling och/eller tillverkning av vaccin mot smittkoppor, SARS, mjältbrand och fågelinfluensa såväl som terapeutiska produkter för exponering mot nervgas.

4 MEDARBETARE Baxters företagskultur skapas av medarbetare som tar personligt ansvar för att nå resultat, som har integritet, som vill lära sig nya saker och ständigt bli bättre, de är medvetna om kundernas kvalitetskrav. De är handlingsorienterade och tar vara på alla kollegors bidrag till verksamheten. Kompensation och förmåner Baxter ger möjligheter för professionell utveckling, med full kompensation, förmåner och utvecklingsprogram. År 2005 betalade Baxter ut över USD 2,5 miljarder (ca 23 miljarder kronor) till medarbetare i form av kompensationer och förmåner. Utbildning och utveckling Baxters fortsatta framgång beror på medarbetarnas vidareutbildning och utveckling. För att uppnå detta mål erbjuder Baxter sina medarbetare professionell utveckling, utbildning avseende lagar och regler och olika webbaserade kurser. Balans mellan arbete och fritid Balansen mellan arbete och fritid är en viktig del av anställningen på Baxter. På vissa orter erbjuder företaget program såsom alternativa arbetsförhållanden, äldrevårdstjänster och barnpassning. Mångfald av medarbetare Baxter värnar om likabehandling av alla anställda och inser att varje individs unika bakgrund och erfarenheter bidrar till företagets framgångar. År 2006 är sju av 16 personer i högsta ledningen (44 procent) kvinnor eller personer av etnisk minoritet. Dessutom utgör kvinnor 54,1 procent av Baxters globala arbetsstyrka. För ytterligare information: På Baxters forsknings- och utvecklingscenter i Orth, Österrike används innovativ vetenskap i utvecklingen av biofarmaceutiskaprodukter. LEDNINGS- OCH AFFÄRSPRAXIS Baxter bedriver sin verksamhet med integritet och i enlighet med lagar, bestämmelser och Baxters riktlinjer. Baxters arbetsmiljö uppmuntrar etiskt beteende och integritet är kärnan i företagets framgångar. Baxters etikpolicys beskrivs i företagets handbok avseendeglobala affärsstandarder, som finns tillgänglig på 18 olika språk. För ytterligare information om baxters etik- och efterlevnadsprogram,corporate Responsibility Office o dyl:

5 MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET År 2005 gjorde Baxter stora framsteg inom arbetet med miljö-, hälso- och säkerhetsrelaterade frågor. Inom miljö minskade man mängden giftiga luftutsläpp, energiförbrukning, ickefarligt avfall och användning av förpackningsmaterial. Arbetet att minska reglerade avfall, energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser på lång sikt fortsätter. År 2005 var för tredje året i rad ett rekordår inom säkerhet, sedan 1982 då företaget började spara säkerhetsuppgifter. Även detta område ska vi fortsätta att förbättra. Energiförbrukning och kostnader Energi är en av Baxters dyraste produktionskostnader. År 2005 fastställde Baxter mål för hela företaget, ökade antalet energiutvärderingar på fabriker, övervakade noga genomförandet av energibesparingsprojekt och utvecklade användandet av fakturabetalningstjänster. Bland de fabriksbaserade, energieffektiva projekten fanns intelligenta reglage för motorer med varierande belastning, förbättring av motoreffektivitet 5 till 60 procent och optimering av generering och distribuering av tryckluft som används i tillverkningen. 201 miljoner kronor mellan 1997 och 2005 genom att undvika incidenter. Som en del av företagets betoning på förebyggande åtgärder har Baxter som målsättning att minska ergonomiska skador och sjukdomar, vilka utgör ungefär hälften av Baxters samtliga incidenter, och använda ledande nyckeltal för att förebygga skador. År 2005 fastställde Baxter riktlinjer för hälsovård och ett utvärderingsverktyg som hjälper fabrikerna vidta lämpliga ergonomiska åtgärder. Baxter satte prestandarekord (per 100 anstäl da) inom flera nyckelkategorier år 2005: Arbetsrelaterade skador eller sjukdomar som resulterar i att en anställd förlorar minst en hel dag efter datumet för incidenten. Frekvensen år 2005 minskade 33 procent från Antalet förlorade dagar till följd av arbetsrelaterad skada och/eller sjukdom. Frekvensen år 2005 minskade 38 procent från Förbättrad säkerhet Baxter använder ett riskbaserat tillvägagångssätt som identifierar hälso- och säkerhetsrisker och de åtgärder som behövs för att korrigera och förebygga dessa. Baxter uppskattar att företaget sparade cirka Alla arbetsrelaterade skador eller sjukdomar som kräver medicinsk tillsyn förutom första hjälpen inklusive fall med förlorade dagar. Frekvensen år 2005 minskade 5 procent från Hälso- och säkerhetsresultat jämfört med målsättningar Indikator Fall med förlorade dagar Förlorade dagar Anmälningspliktiga fall av skador eller sjukdom (% minskning från 1996) Mål Resultat 60% 77% Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt 2005 (% minskning från 2004) Mål Resultat 3% 33% 5% 38% 3% 5%

6 År 2010: Mål avseende Miljö, Hälsa och Säkerhet De flesta av miljö-, hälso- och säkerhetsmålen täcker fem år för att säkerställa att organisationen håller sig à jour med det ständigt föränderliga affärsklimatet. Baxters åtagande beträffande begränsning av avfall återspeglas på företagets fabriker där plastmaterial samlas in, krossas och återanvänds. Miljö (grundår: 2005) Reducera totalt avfall (icke-farligt och reglerat) med 30 procent indexerat i förhållande till intäkterna. Reducera vattenförbrukningen med 20 procent indexerat i förhållande till intäkterna. Reducera energiförbrukningen med 20 procent indexerat i förhållande till intäkterna. Reducera utsläpp av växthusgaser med 20 procent indexerat i förhållande till intäkterna. Reducera miljörelaterade incidenter med 50 procent. Produkter Tillämpa slutsatserna beträffande hållbarhet i Baxters nya produktutvecklingsprocess (Baxter Product Development Process, PDP) för alla nya medicintekniska produkter som tas fram Implementera ett returprogram för elektroniska produkter för att tillfredsställa nya kund krav globalt. Ta fram en implementeringsplan för att aktivt eliminera vissa farliga ämnen 1 i våra förpack ningar och produkter. Företagshälsovård och säkerhet Reducera frekvensen av arbetsrelaterade förlorade dagar till 6,0. Reducera frekvensen av förlorade dagar till 0,23. Reducera frekvensen av anmälningspliktiga fall till 1,27. Implementera ett fallhanteringsprogram i 75 procent av enheter med minst 25 medarbetare. Implementera minst ett nyckeltal för hälsa respektive säkerhet i 90 procent av enheterna med minst 100 medarbetare. Arbetshygien Säkerställa att 95 procent av tillverknings och forsknings-/utvecklingsenheter har uppdaterade riskutvärderingar avseende arbetshygien och övervakningsplaner. Utvärdera och definiera hörselbevarande program och använd tekniska och administrativa kontroller för att reducera medarbetares behov för hörselskydd med 25 procent. Specifiera användningen av munskydd genom att etablera exponeringskriterier och implementera tekniska och administrativa kontroller för att reducera anställdas behov för munskydd med 25 procent. 1 Att inte överskrida den maximala koncentrationen av homogena material enligt EU-direktivet för begränsning av farliga ämnen avseende bly, kvicksilver, kadmium, sexvärdigkrom och bromerade brandskyddsmedel. För ytterligare information:

7 PRODUKTANSVAR Baxter tillverkar och säljer ett stort antal produkter som hjälper till att rädda, förlänga och förbättra människors liv. I varje skede av produktens livscykel stöter Baxter på sociala och miljörelaterade frågor. Därför har företaget detaljerade riktlinjer och program för hur dessa frågor ska hanteras. Kvalitet och patientsäkerhet gäller under produkternas hela livscykel. Cycle de vie des produits et développement durable Forskning/utveckling och design OMRÅDE Hållbar design Bioetik Kliniska försök Omsorg om djur TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Produkthållbarhet - granskningsprocess Design center Miljövänlig kemi Bioetikspolicy Diverse externa standarder Etisk kommitté/institutionell granskningsstyrelse Olika externa standarder KVALITET OCH SÄKERHET Resurser OMRÅDE Val av material/begränsade material TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Produkthållbarhet - granskningsprocess Miljövänlig kemi Analys av leverantörer innan samarbete inleds Europeisk EHS-arbetsgrupp Tillverkning OMRÅDE TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Miljöpåverkan EHS-program, ISO och OHSAS Medarbetares hälsa och säkerhet hanteringssystem, riskutvärderingar, granskningar och målsättningar Förpackning/distribution OMRÅDE Minimering av förpackningsmaterial Val av material TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Initiativ för att reducera förpackningsmaterial Produktanvändning OMRÅDE Annonsering och reklam Säker hantering Tillgång till hälso- och sjukvård TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Center för Annonsering och reklam Säkerhetsdatablad Donationer av produkter The Baxter International Foundation - bidrag från affärsenheter Produktens livsslut FRÅGA Ansvarsfull kassering TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Returneringsprogram för produkter För ytterligare information:

8 LEVERANSKEDJA Sedan 1931 har Baxters arbetat med flexibel och snabbrörlig tillverkning. Det kräver effektiva leveranser av råmaterial och komponenter till varje led av tillverkningsprocessen. Baxters globala leveranskedja får systemet att fungera och säkerställer tillgången av produkter som bidrar till livsuppehållande behandlingar av patienter runt om i världen. Cirka leverantörer i över 100 länder förser Baxters verksamhet med nödvändiga varor, tjänster och råmaterial. Baxters inköpsvolym gör det möjligt för företaget att påverka sina leverantörer till att förbättra hållbar utveckling inom miljöledning, arbetsmiljö samt affärspraxis och etik. Standard för val av leverantörer Baxters val av leverantörer är baserad på företagets standard för leverantörskvalitet och globala standarder för leverantörers affärspraxis. Standarderna ger konsekventa utvärderingar, riktlinjer och visar vilka förväntningar Baxter har på leverantörerna även i etiska frågor. Alla leverantörer utvärderas och godkänns innan företaget köper något material, komponenter, produkter eller tjänster. Standarderna ingår i de avtal som används vid alla förhandlingar med leverantörer och underleverantörer. Mångfald av leverantörer Baxter strävar efter att utveckla samarbeten även med mindre leverantörer och leverantörer med etnisk och kulturell mångfald. År 2005 spenderade företaget motsvarande ca 3,2 miljarder kronor på mindre företag i USA och Puerto Rico, vilket motsvarar ungefär 27 procent av Baxters totala utgifter till leverantörer på cirka 12 miljarder kronor i dessa länder under Miljövänlig leveranskedja Baxter inser att den miljöpåverkan som är förknippad med företagets verksamhet omfattar hela leveranskedjan. Företaget har begränsad kontroll över denna miljöpåverkan, men försöker ändå bidra. År 2005 samarbetade Baxter med Green Suppliers Network, U.S. Environmental Protection Agency och U.S. Department of Commerce:s s.k. Manufacturing Extension Partnership (MEP). För ytterligare information: Baxters utgifter för främjande av mångfald hos leverantörer 1 (i miljoner USD) Småföretag Minoritetsägda företag (s.k. MBE) Kvinnoägda företag (s.k. WBE) 1 USA och Puerto Rico. Baserat på räkenskapsår (1 oktober 30 september). Uppgifter om leverantörsreskontra skickas till tredje part, som kategoriserar utgifterna. I totalsumman ingår även företag som ägs av krigsveteraner och veteraner med militärtjänsterelaterat handikapp samt mindre företag som har certifierats som missgynnade eller historiskt underutnyttjade. Puertoricanska byggnader klassificeras som leverantörsbas i enlighet med U.S. Small Business Administration:s riktlinjer

9 STÖD TILL LOKALA SAMHÄLLEN Att förbättra livskvaliteten för människor i de samhällen där företagets medarbetare bor och arbetar och på andra orter med stora behov, följer som en naturlig del av Baxters mål att rädda och upprätthålla liv. År 2005 gav Baxter och The Baxter International Foundation ca 247 miljoner kronor som bidrag i form av produkter, kontanter och anslag. Beloppet motsvarar ungefär 3,7 procent av företagets vinst det året. Tillgång till hälsovård Baxter bidrar till att försöka lösa hälsovårdsproblem runt om i världen genom att skänka produkter. År 2005 gav företaget produkter för ett motsvarande värde av cirka 120 miljoner kronor till akut hälsovård i över 50 länder, främst via AmeriCares, en internationell hjälpfond. The Baxter International Foundation, företagets stiftelse för välgörande ändamål, är ytterligare ett sätt för företaget att hjälpa människor i nöd att få tillgång till hälsovård. År 2005 ges cirka 30 miljoner kronor i nya bidrag till 69 organisationer i 19 länder. År 2005 gav Baxter cirka 120 miljoner kronor i produkter för akut hälsovård till mottagare i över 50 länder, bland annat Etiopien. Foto med tillstånd av AmeriCares. Kritiska samhällsbehov Förutom bättre tillgång till hälsovård finns det ett stort behov i världen att minska felmedicinering, öka patientsäkerheten, förbättra kunskaper och transporter samt öka utbudet av tjänster till ungdomar och skydda miljön. För att hjälpa till att möta dessa behov skänkte Baxters affärsenheter och fabriker ca 99 miljoner kronor till utvalda organisationer runt om i världen år Över hälften av beloppet gick till mottagare utanför USA. Engagemang hos medarbetare I USA ger The Baxter International Foundation anslag till kvalificerade hjälporganisationer där företagets anställda arbetar ideellt i programmet Dollars for Doers. The Baxter International Foundation matchar också alla bidrag på mellan kronor från medarbetare. För ytterligare information: Globalt stöd åt blödarsjuka Enligt World Federation of Hemophilia lider över personer av hemofili A, en ärtlig sjukdom som även kallas blödarsjuka. Tillgång till bra sjukvård och välutbildad sjukvårdspersonal, är viktigt för att öka livslängden och livskvaliteten för personer med blödarsjuka. Se online-rapporten för en fullständigt lista på Baxters program och tjänster för patienter med blödarsjuka.

10 EKONOMISK INVERKAN Baxters direkta och indirekta ekonomiska inverkan på företagets intressenter är en viktig del av företagets hållbara utveckling. Finansiella resultat Baxters ekonomiska inverkan beror på företagets fortsatt starka finansiella resultat. Under 2005 ökade intäkter, nettoresultat och marginaler. Kassaflödet från verksamheten överskred cirka 10,6 miljarder kronor vilket var en ökning med cirka 1,2 miljarder kronor från Skulderna minskade med cirka 7 miljarder kronor, och företaget lanserade flera produkter runt om i världen och utökade investeringarna i forskning och utveckling samt försäljning och marknadsföring. Baxters totalavkastning, inklusive aktievärdet och kontantutdelning, ökade 10,7 procent, jämfört med 6,5 procent för bolagen i Standard & Poors Health Care Index. Baxters volontärer, Robert L. Parkinson, Jr., ord förande och verkställande direktör (t.v.), och James M. Gatling, vice VD för produktionsverksamheten globalt, hjälper till att bygga ett hem som en del av Baxters samarbete med Lake County-delen av Habitat for Humanity i Illinois, USA. Direkt och indirekt inverkan Direkt inverkan är finansiella transaktioner, t.ex. intäkter, löner och förmåner som ges till anställda och skatteinbetalningar. Vissa, men inte alla, tas upp i traditionella bokslut. Denna inverkan är svårare att kvantifiera men omfattar ökad produktivitet, kostnadsbesparingar och jobbskapande utanför Baxter. Ekonomiskt värde, skapat och distribuerat (i miljoner USD) Komponent Skapat ekonomiskt värde Kunder Intäkter $8,099 $8,904 $9,509 $9,849 Nettoinkomst $771 $866 $388 $956 Distribuerat ekonomiskt värde Leverantörer Utbetalningar till leverantörer Ej tillämpligt Ej tillämpligt Ej tillämpligt $4,000 Anställda Summa kompensation Ej tillämpligt $2,317 $2,522 $2,594 och förmåner Investerare Ränta, netto $51 $87 $99 $118 Stamaktier, kontantutdelning $349 $346 $361 $359 Myndigheter Inkomstskatt utgift/fordran $174 $58 ($102) $232 (USA) Inkomstskatt utgift $186 $164 $149 $254 (utrikes) Samhällen Kontantbidrag 1 $4.6 $8.8 $7.2 $17.6 Produktbidrag $2.2 $5.7 $7.9 $17.8 Baxter (balanserad/återinvesterad) Kapitalkostnader $852 $792 $558 $444 Forsknings- och utvecklingskostnader $501 $553 $517 $533 1 Baxter och The Baxter International Foundation

11 TABELL MED SAMMANFATTNING AV DATA Se relevanta delar av rapporten för mer utförliga resultat och grafer. Nyckeltal Affärspraxis hjälpavdelning och kritiska verksamhetsfrågor och -kriterier (totalt) Etnisk mångfald bland chefspersoner (procentandel icke-vita av totalt antal) 7% 14% Könsjämställdhet bland chefspersoner (procentandel kvinnor av totalt antal) 20% 21% Könsjämställdhet på Baxter (procentandel kvinnor globalt) 54.6% 54.1% Totala växthusgasutsläpp från Baxter-verksamhet (minskning i procent) 1 35% 39% Icke-farligt avfall (minskning i procent) 1 31% 40% Totala miljörelaterade inkomster, besparingar och kostnader som undvikits aktuellt år (i miljoner USD) $70.2 $85.8 Förlorade dagar, frekvens Fall med förlorade dagar, frekvens Varningsbrev från U.S. FDA beträffande annonsering och reklam 2 0 Betalningar till småföretag (i miljoner USD) $445 $454 Betalningar till minoritetsägda företag (i miljoner USD) $44 $36 Kontantbidrag (i miljoner USD) $7.2 $17.6 Produktbidrag (i miljoner USD) $7.9 $ Procent minskning per enhet av produktionsvärde jämfört med För ytterligare information: Hållbarhetsrapportering Den årliga rapporteringen av företagets arbete för en hållbar utveckling gör det möjligt att visa framsteg och främjar företagets åtaganden för att kontinuerligt och disciplinerat stödja hållbarhetsprogram. För ytterligare information:

12 Baxter International Inc. One Baxter Parkway Deerfield, Illinois Baxter Medical AB Box 63 SE Kista Den fullständiga versionen av Baxters Hållbarhetsrapport 2005 ( 2005 Sustainability Report ) kan laddas ned på eller beställas i tryckt version på Ge gärna feedback på Baxters hållbarhetsprogram och rapportering i vår enkät på Företagsprofil Baxter har cirka medarbetare, bedriver sin affärsverksamhet i över 100 länder. Hälften av försäljningen genereras utanför USA. År 2005 uppgick den totala försäljningen till cirka 70 miljarder kronor. Baxter har över 60 fabriker i USA, Europa, Kanada, Asien, Latinamerika och Australien. Baxters unika expertis inom medicinteknik, läkemedel och bioteknik särskiljer företaget från andra bolag inom hälso- och sjukvårdssektorn. Denna broschyr har tryckts med sojabaserad färg på 100 % FSC-papper. Produkter stämplade med FSCs varumärke innehåller trä från exemplariskt skötta skogar. Certifieringen av skogarna har gjorts i enlighet med riktlinjer utfärdade av Forest Stewardship Council (FSC). Denna folder tar upp de viktigaste punkerna i 2005 års Hållbarhetsrapport. Det av innehållet som inte är historiska fakta ska ses som prognoser. Prognoserna baseras på Baxters aktuella förväntningar och är föremål för flera risker. Många faktorer kan påverka företagets faktiska resultat, och kan orsaka att resultatet skiljer sig, även i hög grad, från vad som uttrycks i sådana prognoser om framtiden. Vissa av dessa faktorer tas upp i årsredovisningen på 10-K-formuläret, i kvartalsrapporterna på 10-Q-formuläret och i andra dokument som företaget har lämnat in till U.S. Securities and Exchange Commission. De finns tillgängliga på företagets webbsida på Alla prognoser i foldern visar enbart hur det var när denna folder producerades. Hänvisningar till Baxter i broschyren syftar på koncernen Baxter International Inc. BAXTER är ett varumärke som tillhör Baxter International Inc. AMERICARES är ett registrerat varumärke som tillhör AmeriCares Foundation, Inc. Övriga produktnamn, varumärken eller symboler som förekommer i broschyren tillhör sina respektive ägare. Baxter International Inc., Alla rättigheter förbehålles.

Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård

Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård Produkter, tjänster och samarbeten för bättre sjukvård Baxter är ett globalt, mångsidigt medicinskt företag som utvecklar specialiserade behandlings metoder och läkemedel som räddar och förbättrar liv.

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER April 2014 SAMMANFATTNING SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER 3 INLEDNING 3 AFFÄRSINTEGRITET 4 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER OCH GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER PÅ ARBETSPLATSEN

Läs mer

Vårt engagemang för miljön. www.formica.com

Vårt engagemang för miljön. www.formica.com Vårt engagemang för miljön www.formica.com Inledning Innehåll 1. Inledning och översikt 3. Carbon Reduction Label 4. GGREENGUARD och inomhusluftkvalitet Certifierat trä och FSC COC 5. REACH Green Building

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco.

SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco. SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco.se www.swecogroup.com Code of Conduct Code of Conduct Brev från

Läs mer

HALVÅRSRAPPORT FRÅN IBS JANUARI-JUNI 1998

HALVÅRSRAPPORT FRÅN IBS JANUARI-JUNI 1998 HALVÅRSRAPPORT FRÅN IBS JANUARI-JUNI 1998 17 JULI 1998 { Resultatet fördubblades till 41 mkr { Omsättningen ökade med 40% till ca 850 mkr. { Strategiskt produktsamarbete med amerikanskt programvaruföretag

Läs mer

Pfizer 2015 Öppen rapportering av värdeöverföringar

Pfizer 2015 Öppen rapportering av värdeöverföringar Pfizer 2015 Öppen rapportering av värdeöverföringar Metodbeskrivning Pfizer Sverige Version 1.0 1 2 1. INLEDNING... 3 2. PFIZERS AKTIVITETER PER EFPIA-KATEGORI... 4 3. INFORMATIONSKÄLLOR... 6 4. DEFINITION

Läs mer

Ansvarsfullt fastighetsägande inom Folksam

Ansvarsfullt fastighetsägande inom Folksam En guide till ditt fondval 1 Ansvarsfullt fastighetsägande inom Folksam Folksam Fastigheter September 2015 2 Enguide till ditt fondval Innehåll Ett ansvarsfullt fastighetsägande...3 Ansvarsfullt fastighetsägandeinom

Läs mer

SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef

SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef SCAs hållbara värdekedja Susan Iliefski-Janols, Hållbarhetschef sca Om du vill veta mer om SCA och vårt arbete sca.com Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

Årsstämma 2011 Martin Lindqvist, VD & Koncernchef

Årsstämma 2011 Martin Lindqvist, VD & Koncernchef Årsstämma 2011 Martin Lindqvist, VD & Koncernchef 2 Ett återhämtningens år Den ekonomiska återhämtningen fortsatte under året, vilket medförde en ökad efterfrågan på stål Asien och Latinamerika uppvisade

Läs mer

Hållbarhetspolicy. Norrenergi

Hållbarhetspolicy. Norrenergi Hållbarhetspolicy Norrenergi Hållbarhetspolicy Vår verksamhet består i att producera och leverera miljömärkt fjärrvärme och fjärrkyla med tillhörande energitjänster i Solna, Sundbyberg och angränsande

Läs mer

Kvartalsrapport Q1 för 2016

Kvartalsrapport Q1 för 2016 Kvartalsrapport Q1 för 2016 Invent Medic Sweden AB (publ) 556682-1046 Styrelsen och verkställande direktören avger följande redovisning för Q1 2016. Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp

Läs mer

Utförarstyrelsen Budget 2016 2017 med plan för 2018-2019

Utförarstyrelsen Budget 2016 2017 med plan för 2018-2019 1 Utförarstyrelsen Budget 2016 2017 med plan för 2018-2019 Nämndens viktigaste mål för 2016-2017 Kommunens verksamhet och service som är möjlig att konkurrensutsätta är samlad inom utförarstyrelsens organisation,

Läs mer

AQ Group AB (publ) Delårsrapport januari september 2014

AQ Group AB (publ) Delårsrapport januari september 2014 Västerås 201 4-10- 2 2 AQ Group AB (publ) Delårsrapport januari september 2014 Tredje kvartalet, juli - september 2014, i sammandrag Nettoomsättning 605 MSEK (614) Rörelseresultat 44 MSEK (57) Resultat

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen Likabehandlingsplan Förskolan Lärkdrillen 2011 10 25 Styrdokument Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10, poängterar vikten av en lika behandling av alla individer inom verksamheten, bl.a. går det att läsa:

Läs mer

Kvartalsrapport 2014-01-01 till 2014-03-31

Kvartalsrapport 2014-01-01 till 2014-03-31 Kvartalsrapport 2014-01-01 till 2014-03-31 Sammanfattning av kvartalsrapport Första kvartalet 2014-01-01 till 2014-03-31 Nettoomsättningen uppgick till 1 609 979 SEK (1 422 064). Resultatet efter finansiella

Läs mer

Bokslutskommuniké 020101-021231

Bokslutskommuniké 020101-021231 Bokslutskommuniké 020101-021231 Verksamhet * Nettoomsättningen under perioden uppgick till 9,5 Mkr (15,7) * Resultatet efter finansiella poster var -4,0 Mkr (-7,9) * Ett besparingsprogram har genomförts

Läs mer

Etiska regler för leverantörer. Your ambition. Our passion.

Etiska regler för leverantörer. Your ambition. Our passion. Etiska regler för leverantörer Your ambition. Our passion. Innehållsförteckning Allmänna krav...3 1. Arbetstagares rättigheter...3 1.1. Fritt vald anställning...3 1.2. Undvikande av barnarbete...3 1.3.

Läs mer

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Mats Rydby 2004-12-16 Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Jag är som ledare och chef medveten om att organisationens kärna och höjdpunkt är kunden/brukaren och dennes möte med medarbetaren i ett

Läs mer

PANELEN FÖR ÖVERVAKNING AV FINANSIELL RAPPORTERING (Övervakningspanelen)

PANELEN FÖR ÖVERVAKNING AV FINANSIELL RAPPORTERING (Övervakningspanelen) PANELEN FÖR ÖVERVAKNING AV FINANSIELL RAPPORTERING (Övervakningspanelen) BESLUT 2006:1 2006-01-20 Sid. 1 (6) Verkställande direktören Göran Gezelius Gunnebo AB Box 5181 402 26 GÖTEBORG Villkor för avsättning

Läs mer

HÄNDELSER INTRÄFFADE EFTER PERIODENS SLUT

HÄNDELSER INTRÄFFADE EFTER PERIODENS SLUT Delårsrapport januari - september 2003 Optoventkoncernen Optovent AB (publ) är ett medicintekniskt företag, vars affärsidé är att utveckla och marknadsföra innovativa system och teknikplattformar för säker

Läs mer

Konceptutvecklare vårdmiljöer. Vi jobbar för bra ljudmiljöer inom sjukvården

Konceptutvecklare vårdmiljöer. Vi jobbar för bra ljudmiljöer inom sjukvården Konceptutvecklare vårdmiljöer Vi jobbar för bra ljudmiljöer inom sjukvården vårdmiljö Naturligt ljud skapar läkande ljudmiljöer Vi människor är gjorda för att vara utomhus där vår syn och hörsel fungerar

Läs mer

SCA arbetar tillsammans med alla sina affärspartner för att åstadkomma positiva förändringar och uppmuntra att de följer denna uppförandekod.

SCA arbetar tillsammans med alla sina affärspartner för att åstadkomma positiva förändringar och uppmuntra att de följer denna uppförandekod. SCAs uppförandekod SCAs uppförandekod SCAs mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer baserade på respekt, ansvar och högklassighet med medarbetare, kunder, konsumenter, aktieägare

Läs mer

ScandiDos AB (publ) (556613-0927)

ScandiDos AB (publ) (556613-0927) ScandiDos AB (publ) (556613-0927) Bokslutskommuniké för perioden 1 maj 2014 30 april 2015 Perioden 1 maj 2014 30 april 2015 Ny försäljningschef på plats i juni 2014 Första order på Delta 4 Discover från

Läs mer

LESSSEAMLESSSEAMLESSSEAMLESSSEAM

LESSSEAMLESSSEAMLESSSEAMLESSSEAM LESSSEAMLESSSEAMLESSSEAMLESSSEAM Delårsrapport jan-mar 2010. SEAMLESS distribution AB (publ), Dalagatan 100, 113 43 Stockholm, Sverige 1 2 SEAMLESS distribution AB (publ), Dalagatan 100, 113 43 Stockholm,

Läs mer

VD Meta Persdotters anförande på Svenska Spels bolagsstämma 15/4 2009

VD Meta Persdotters anförande på Svenska Spels bolagsstämma 15/4 2009 VD Meta Persdotters anförande på Svenska Spels bolagsstämma 15/4 2009 Jag heter Meta Persdotter och tog över ansvaret för Svenska Spel den 1 februari i år. Jag kommer att berätta om de viktigaste händelserna

Läs mer

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström

Företagens samhällsansvar. Daniel Nordström Företagens samhällsansvar Daniel Nordström Presentationens innehåll Företags samhällsansvar Begreppsmodell Globaliseringen skapar nya förutsättningar Företagens affärsverksamhet ger samhällsnytta Goda

Läs mer

Fouriertransform AB. GRI-komplement 2013

Fouriertransform AB. GRI-komplement 2013 Fouriertransform AB GRI-komplement 2013 Om Fouriertransforms hållbarhetsrapportering 2013 Fouriertransform redovisar för fjärde året i rad sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna från Global

Läs mer

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Utförsbacken Oskarshamns ekonomi under 2000-talet Nima Sanandaji April 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667560&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och Timbro 2010 ISBN

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

BalMid AB. Sustainability Quality Concept 2014

BalMid AB. Sustainability Quality Concept 2014 Sustainability Quality Concept 2014 socialt ansvar BalMid AB har jobbat med CSR-frågor i över 18 år. Sedan 2005 har vi varit medlem i BSCI, Business Social Compliance Initiative, en organisation som förenar

Läs mer

VÅR AFFÄRSKOD BillerudKorsnäs syn PÅ relationer och AnsVAr

VÅR AFFÄRSKOD BillerudKorsnäs syn PÅ relationer och AnsVAr VÅR AFFÄRSKOD BillerudKorsnäs SYN PÅ RELATIONER OCH ANSVAR Billerudkorsnäs arbetar aktivt med att kommunicera koden i hela organisationen. Koden fastställdes av BillerudKorsnäs styrelse 7 maj 2013. 2 INNEHÅLL

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.7.2015 COM(2015) 343 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014 SV SV Innehållsförteckning

Läs mer

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården

utveckling av en analysstrategi för hälso- och sjukvården utveckling av en analysstrategi för IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik juli 2015 IDC InfoBrief, sponsrad av Qlik Vårdgivarnas investeringar i dataanalys ökar stadigt Vårdgivarna satsar fortfarande mer på

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Bilagor hemtenta. Personbeskrivningar

Bilagor hemtenta. Personbeskrivningar Bilagor hemtenta Bilaga 1 Personbeskrivningar Leif Nyberg säljare Ad Farma Leif började arbeta på Ad Farma för fem år sedan. Han arbetade tidigare själv som läkare inom allmänmedicin under 7 år, men blev

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Kort version

UPPFÖRANDEKOD Kort version UPPFÖRANDEKOD Kort version Portsystem är en det samarbetspartner utöver kundanpassade vanliga och specialist på m. Vi har engaport- och dockningssyste arbetar för att m so re ta be ar ed m de ra ge nden,

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2006

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2006 Delårsrapport 1 januari 30 juni 2006 Stärkt konkurrenskraft Andra kvartalet Nettoomsättningen uppgick till 188 (190) mkr, minskningen är hänförbar till reducerat antal underkonsulter. Mjukvaruintäkterna

Läs mer

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling FINANSPOLICY 1. Syfte med Finanspolicyn Syftet med denna finanspolicy är att ange regler för förvaltningen av Stiftelsens Världsnaturfonden WWF samlade kapital (moderstiftelsens och ett antal s k anslutna

Läs mer

CareDx offentliggör justerade villkor i sitt rekommenderade erbjudande till samtliga aktieägare i Allenex

CareDx offentliggör justerade villkor i sitt rekommenderade erbjudande till samtliga aktieägare i Allenex PRESSMEDDELANDE, 9 februari 2016 (CET) CareDx offentliggör justerade villkor i sitt rekommenderade erbjudande till samtliga aktieägare i Allenex CareDx, Inc. (NASDAQ: CDNA) ( CareDx ) offentliggör att

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

JANUARI SEPTEMBER 2007

JANUARI SEPTEMBER 2007 DELÅRSRAPPORT Pressmeddelande 2007-10-23 JANUARI SEPTEMBER 2007 Glycorex Transplantation AB (publ) är ett medicintekniskt företag som bedriver forskning, utveckling och försäljning inom framförallt området

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen i Västra Götalands län 14 FS 2009:534 14 FS 2013:66 14 FS 2015:35 14 FS 2015:64 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns allmänna föreskrifter (14 FS 2009:534) om åtgärder mot penningtvätt och

Läs mer

SKANDITEK DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2002

SKANDITEK DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2002 SKANDITEK DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2002 Resultatet före skatt uppgick till 76,6 mkr ( 38,1). I resultatet ingår avskrivningar av goodwill med 35,4 mkr ( 45,8). Skanditeks verksamhet Skanditek är

Läs mer

Emitor Holding (publ) AB Org.nr: 556643-6613

Emitor Holding (publ) AB Org.nr: 556643-6613 Kommentarer till verksamheten. Emitor Holding (publ) AB Org.nr: 556643-6613 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 1 januari - 31 december 2005 (jämförelesesiffor 2004 avser Emitor AB) Kommentarer till verksamheten. Finansiell

Läs mer

hållbar entreprenör För dig som vill ta tempen på ditt CSR- arbete eller få tips på hur du kan föra in CSR i ditt företagande av: Åsa Helg

hållbar entreprenör För dig som vill ta tempen på ditt CSR- arbete eller få tips på hur du kan föra in CSR i ditt företagande av: Åsa Helg t lbarhe l och hå a s i v t t ör rä f Elever hållbar entreprenör För dig som vill ta tempen på ditt CSR- arbete eller få tips på hur du kan föra in CSR i ditt företagande av: Åsa Helg hållbar entreprenör

Läs mer

Basfonden. Basfonden. Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar.

Basfonden. Basfonden. Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar. Basfonden Basfonden Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar. Marknadsföringsbroschyr Grunden för all framgångsrik förvaltning

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har

Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har Professionella idrottsklubbar har gjort Desso till världsledande i ytbeläggningslösningar för spelplaner, inom- och utomhus. DD GrassMaster, som har utvecklats av Armstrongs dotterföretag Desso i Nederländerna,

Läs mer

Jag är glad att se så många här idag. En årsstämma är ett tillfälle både att summera det gångna året och förstås att blicka framåt.

Jag är glad att se så många här idag. En årsstämma är ett tillfälle både att summera det gångna året och förstås att blicka framåt. Ordföranden, aktieägare, gäster, Jag är glad att se så många här idag. En årsstämma är ett tillfälle både att summera det gångna året och förstås att blicka framåt. Jag vill ta detta tillfälle i akt att

Läs mer

Peter Rothschild, VD, BioGaia AB, tel: 08-555 293 00 Jan Annwall, vvd, BioGaia AB, tel: 08-555 293 00 Website: www.biogaia.se

Peter Rothschild, VD, BioGaia AB, tel: 08-555 293 00 Jan Annwall, vvd, BioGaia AB, tel: 08-555 293 00 Website: www.biogaia.se Pressmeddelande 24 oktober, 2003 (7 sidor) BioGaia AB Delårsrapport 1 januari 30 september, 2003 Finansiell utveckling under perioden 1 januari 30 september 2003 - Omsättningen uppgick till 29,9 miljoner

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. Motion Display Scandinavia AB org nr 556682-8231. Delårsrapport för perioden januari 2015 mars 2015

DELÅRSRAPPORT. Motion Display Scandinavia AB org nr 556682-8231. Delårsrapport för perioden januari 2015 mars 2015 DELÅRSRAPPORT Motion Display Scandinavia AB org nr 556682-8231 Delårsrapport för perioden januari 2015 mars 2015 FÖRSTA KVARTALET 2015 (JANUARI MARS) Nettoomsättningen för första kvartalet uppgick till

Läs mer

hjälpverksamhet bland sjuka, handikappade eller på annat sätt hjälpbehövande vård, fostran eller utbildning av barn och ungdomar

hjälpverksamhet bland sjuka, handikappade eller på annat sätt hjälpbehövande vård, fostran eller utbildning av barn och ungdomar Effektrapport 2014 1 INSAMLINGSSTIFTELSEN SVERIGES LIONS HJÄLPFOND Organisationsnummer: 802405-0406 Organisationsform: Insamlingsstiftelse Denna rapport är utformad enligt de anvisningar som anges av FRII

Läs mer

Internet of Everything (IoE) De 10 bästa lärdomarna från Ciscos IoE analys av Value at Risk (VaR) för den offentliga sektorn

Internet of Everything (IoE) De 10 bästa lärdomarna från Ciscos IoE analys av Value at Risk (VaR) för den offentliga sektorn Internet of Everything (IoE) De 10 bästa lärdomarna från Ciscos IoE analys av Value at Risk (VaR) för den offentliga sektorn Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal Gupta IoE kan hjälpa

Läs mer

Punkt 18. LTV 2016 bygger på en gemensam plattform, men består av tre separata planer.

Punkt 18. LTV 2016 bygger på en gemensam plattform, men består av tre separata planer. Punkt 18 Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2016 (LTV 2016) innefattande styrelsens förslag till beslut om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan för nyckelpersoner och Resultataktieplan

Läs mer

Nettoomsättningen uppgick till 20 tkr (25 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -3 540 tkr (-3 563tkr)

Nettoomsättningen uppgick till 20 tkr (25 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -3 540 tkr (-3 563tkr) Challenger Mobile AB (publ) Org. nr 556671-3607 Isafjordsgatan39 B SE-164 40 Kista Tel 0722-458 458 www.challengermobile.com info@challengermobile.com Januari september 2012 Nettoomsättningen uppgick till

Läs mer

BERGMAN & BEVING-KONCERNEN

BERGMAN & BEVING-KONCERNEN BERGMAN & BEVING-KONCERNEN Delårsrapport 1 april 3 september (6 månader)! Rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, ökade med 25% till 69 (55).! Nettoomsättningen ökade med 4% till 1 89 (1

Läs mer

Miljöredovisning Verksamhetsåret 2014

Miljöredovisning Verksamhetsåret 2014 Miljöredovisning Verksamhetsåret 2014 Snabbfakta DocuPartner AB DocuPartner är ett svenskt företag huvudsakligen verksamt inom försäljning och service av kontorsmaskiner och kontorsmaterial. Företaget

Läs mer

Delårsrapport. januari september 2014

Delårsrapport. januari september 2014 Delårsrapport januari september 2014 VIKING MALT ÄR EN AV EKN:S KUNDER. DE PRODUCERAR OCH EXPORTERAR MALT FRÄMST TILL NORRA EUROPA MEN ÄVEN TILL SYDAMERIKA, AFRIKA, JAPAN OCH RYSSLAND. Perioden i korthet

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

Pensionskassan Prometheus Etiska regler

Pensionskassan Prometheus Etiska regler Pensionskassan Prometheus Etiska regler 1 Inledning... 2 1.1 Kapitalförvaltning... 2 1.2 Översyn av etiska regler... 2 2 Etiska placeringsregler... 3 2.1 Grundläggande utgångspunkter... 3 2.2 Prometheus

Läs mer

Punkt 11. Bilaga 6. Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2010 (LTV 2010)

Punkt 11. Bilaga 6. Långsiktigt rörligt ersättningsprogram 2010 (LTV 2010) Bilaga 6 Punkt 11 Styrelsens förslag till beslut om inrättande av Aktiesparplan för alla anställda, Plan för nyckelpersoner och Resultataktieplan för högre chefer samt, under respektive plan, överlåtelse

Läs mer

UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN. Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald

UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN. Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN BILAGA 6 VB 2010 SID 1 (6) 2011-01-26 UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald

Läs mer

Delårsrapport JANUARI-JUNI 2002

Delårsrapport JANUARI-JUNI 2002 Delårsrapport JANUARI-JUNI 2002 Försäljningen ökade med 4 procent till 6 850 MSEK (6 564) Rörelseresultatet ökade med 19 procent till 1 245 MSEK (1 046) Resultatet före skatt ökade med 19 procent till

Läs mer

Koncernens nettoomsättning för första kvartalet uppgick till 4,0 (3,0) Resultatet per aktie uppgick för första kvartalet till -0,38 (-1,0) SEK

Koncernens nettoomsättning för första kvartalet uppgick till 4,0 (3,0) Resultatet per aktie uppgick för första kvartalet till -0,38 (-1,0) SEK AGELLIS Group AB (publ.) Delårsrapport januari-mars 2008 Koncernens nettoomsättning för första kvartalet uppgick till 4,0 (3,0) Resultatet för första kvartalet uppgick till -1,9 (-4,2) MSEK Resultatet

Läs mer

Januari december 2011 Nettoomsättningen uppgick till 32 tkr (15 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -5 138 tkr (-4 721 tkr)

Januari december 2011 Nettoomsättningen uppgick till 32 tkr (15 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -5 138 tkr (-4 721 tkr) Challenger Mobile AB (publ) Org nr 556671-3607 Isafjordsgatan39 B SE-164 40 Kista Tel 0722-458 458 www.challengermobile.com info@challengermobile.com Januari december 2011 Nettoomsättningen uppgick till

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

Hyresfastigheter Holding III AB

Hyresfastigheter Holding III AB O B L I G O I N V E S T M E N T M A N A G E M E N T Hyresfastigheter Holding III AB Kvartalsrapport mars 2015 Innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Beräknat värde per aktie och utdelningar 4 Kursutveckling

Läs mer

Målområde: Forskning och högskoleutbildning Delårsrapport 2 per 31 augusti 2014 Aktuella händelser För en stark forskning I utredningen för en samlad forsknings- och utbildningsorganisation inom landstinget

Läs mer

Hur mäta tillväxt och framgång?

Hur mäta tillväxt och framgång? Hur mäta tillväxt och framgång? Sammanfattning av en studie* gjord på 99 företag för att se deras utveckling jämfört med respektive företags utvalda konkurrenter. Den gemensamma nämnaren för de 99 företagen

Läs mer

Delårsrapport Q2-2015

Delårsrapport Q2-2015 Delårsrapport - Resultat och ställning Delårsrapporten i sammandrag: Nyckeltal Helår Nettoomsättning, tkr 980 6 955 3 943 7 919 20 334 Totala Intäkter, tkr 1 213 7 098 4 469 8 260 21 220 Resultat efter

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

Det fattas stora medicinska grävjobb

Det fattas stora medicinska grävjobb Det fattas stora medicinska grävjobb Ragnar Levi, författare, medicinjournalist med läkarexamen och informationschef på Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) Tycker du att kvaliteten på medicinjournalistiken

Läs mer

Hälsosamt åldrande hela livet

Hälsosamt åldrande hela livet Hälsosamt åldrande hela livet Åldrande med livskvalitet Livsvillkoren och våra levnadsvanor påverkar vår hälsa. Det är den grundläggande utgångspunkten för allt folkhälsoarbete. Vi kan aldrig undvika det

Läs mer

Studsvik AB (publ) Delårsrapport januari juni 2002

Studsvik AB (publ) Delårsrapport januari juni 2002 PRESSMEDDELANDE 1 (12) Studsvik AB (publ) Delårsrapport januari juni 2002 Koncernens omsättning steg med 21 procent till MSEK 492,7 (408,5). Resultatet före skatt förbättrades kraftigt under andra kvartalet

Läs mer

AGELLIS Group AB (publ.) Delårsrapport januari - mars 2010

AGELLIS Group AB (publ.) Delårsrapport januari - mars 2010 AGELLIS Group AB (publ.) Delårsrapport januari - mars Koncernens nettoomsättning för perioden uppgick till 4,7 (2,2) MSEK. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar för perioden uppgick till 0,9 (-1,5)

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. EXTERNREDOVISNING I KOMMUNSEKTORN 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. EXTERNREDOVISNING I KOMMUNSEKTORN 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS EXTERNREDOVISNING I KOMMUNSEKTORN 7,5 Högskolepoäng Tentamen ges för: ADM12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2014-08-25 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare och Kommunal redovisningslag

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag 1 (13) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Innehåll Energikartläggning i stora företag... 1 - Frågor och svar... 1 Om detta dokument... 4 Definition

Läs mer

Nu lanserar vi Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond

Nu lanserar vi Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond Nu lanserar vi Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond Den 15 mars 2013 startar vi den nya fonden Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond. Den nya fonden kommer investera globalt i företagskrediter, stats- och bostadsobligationer.

Läs mer

Återhämtning i verksamheter tidigt i konjunkturcykeln samt kostnadsbesparingar lyfte ABB:s resultat andra kvartalet

Återhämtning i verksamheter tidigt i konjunkturcykeln samt kostnadsbesparingar lyfte ABB:s resultat andra kvartalet Återhämtning i verksamheter tidigt i konjunkturcykeln samt kostnadsbesparingar lyfte ABB:s resultat andra kvartalet Orderingången upp 5% 1, basorderingången upp 15% Intäkterna ned 5%, lägre minskningstakt

Läs mer

RELIGION. Läroämnets uppdrag

RELIGION. Läroämnets uppdrag 1 RELIGION Läroämnets uppdrag Religionsundervisningens uppdrag är att ge eleven en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. Undervisningen ska göra eleven förtrogen med den religion som studeras

Läs mer

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring 2012-04-10 KPP306 Produkt- och Processutveckling 15hp Mikael Knutsson Inledning I kursen KPP 306 Produkt och Processutveckling

Läs mer

Datum 2016-03-15 Dnr 1402868. Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region Skånes medelsförvaltning

Datum 2016-03-15 Dnr 1402868. Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region Skånes medelsförvaltning Regionstyrelsen Lennart Henricson Finanschef 040-675 36 36 lennart.henricson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1402868 1 (7) Regionstyrelsen Revidering av föreskrifter och riktlinjer för Region

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

Vem ska ansvara för läkemedelsutbildningen?

Vem ska ansvara för läkemedelsutbildningen? Vem ska ansvara för läkemedelsutbildningen? Kommentera artikeln på www.sjukhusläkaren.se Kunskapen kring läkemedel är på tok för dålig bland läkare i dag. Men vem ska ta ansvaret för att förskrivare av

Läs mer

Förstärkt försäljningsorganisation. Positiv studie om prostatacancer.

Förstärkt försäljningsorganisation. Positiv studie om prostatacancer. Förstärkt försäljningsorganisation. Positiv studie om prostatacancer. Finansiell utveckling Första kvartalet Nettoomsättning: 1 837 (2 557) TSEK Resultatet efter finansiella poster: -1 728 (-46) TSEK Resultatet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE

ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE INNEHÅLL Vd och koncernchef Bertil Persson... 4 Lesjöfors, Habia Cable och Beijer Tech... 5 Ansvarsfullt företagande... 6 Människor och samhälle... 8 Miljö...12 Etik...16 Hållbar

Läs mer

Ärade aktieägare och gäster!

Ärade aktieägare och gäster! Ärade aktieägare och gäster! Som inledning till stämman såg vi en kavalkad av produktskisser från en utställning om Electrolux designhistoria, som visades förra året på Forum för Form i Stockholm. Som

Läs mer

Sveriges synpunkter på EU:s grönbok om psykisk hälsa

Sveriges synpunkter på EU:s grönbok om psykisk hälsa Yttrande 2006-06-16 S2005/9249/FH Socialdepartementet Enheten för folkhälsa Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd Enhet C/2 "Hälsoinformation" L-2920 LUXEMBURG Sveriges

Läs mer

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU Kurs A0041H Arbetsterapi Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkes (BAY) i VFU Bedömningen av studentens yrkes syftar till

Läs mer

Delårsrapport Q1 januari - mars 2010 för New Nordic Healthbrands AB (publ)

Delårsrapport Q1 januari - mars 2010 för New Nordic Healthbrands AB (publ) Delårsrapport Q1 januari - mars 2010 för New Nordic Healthbrands AB (publ) 1 1 januari 31 mars 2010 1 januari 31 mars 2009 Nettoomsättning 46,1 msek Nettoomsättning 58,5 m S EK Rörelseresultat före avskrivningar

Läs mer