Kanotresan! IL3A

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kanotresan! 2008-06-02 IL3A"

Transkript

1 Kanotresan! IL3A

2 Grupp Kök Invånare 1 Sprit Fredrik, Danne, Marie 2 Sprit Anki, Erik, Alem 3 Gas Sören, Simon, Thomas 4 Sprit Vic, Johanna, Affi 5 Gas Lisa, Putte P, Jeanette 6 Sprit Klara, Dan, Ida 7 Gas (eget) Markus, Ray, Krillan 8 1Gas och 1sprit. Matilda, Mattsson, Ingela, Gusten (välj ett eller båda på måndag morgon) 9 Sprit Anna, Ydén, Sandra Vad gäller vatten så har vi köpt in ett gäng extra dunkar, så alla kommer få varsin 5-litrare. Vi får fylla dem på måndag morgon så var i god tid. OBS! Avfärd mot Rastälven 08:30 OBS! Utöver det får man ta med sig eget vatten om man anser att behov finns. Se till att kolla in på All övrig info och det grupperna skriver ska hamna där om allt går som det ska. Så överös gärna Sugar Daddy (Baker) med alla prylar som han ska lägga upp åt oss. Utrustningstips Se till att så mycket som möjligt är vattentätt packat, helst allt. Ta med extra remmar till att surra fast dunkar, väskor, påsar m.m. i kanoten. Vindtätt och vattentätt på kroppen kan vara skönt om vi har lika flyt med vädret som vi haft hittills under friluftslivsepisoderna. Sandaler eller dylikt kan vara skönt beroende på vädret. Gör inget om de blir blöta, men kan bli kallt. Är det bra väder så kan det var lämpligt med något att ha på huvudet då solen kommer komma rakt uppifrån under nästan all paddling. Solskydd hoppas vi ska behövas. Myggmedel, vet inte hur mycket eller lite odjur det kan finnas där ute iofs. Matsäck/snacks/energi som lätt kan plockas fram under färd, förslagsvis i fickan. Surfarshorts eller bikini!

3 Vet man att man har känsliga nävar så ta med ett par handskar och slipp skavsår. Om någon tänker på att ta med en liten cykelpump vore det bra. Vi vet inte vilket skick kanotvagnarna kommer vara i och det är drygt att rulla på fälgen. Spel, kortlek, gitarr eller annat skoj kan vara kul. Ta med tillräckligt med mat och bränsle. All elektronisk utrustning bör packas vattentätt och ska hållas utom syn- och hörhåll. Förutom kamera som SKA användas flitigt! Annars är det väl bara att tänka sig Sylarna fast utan snö. Räkna med att allt kommer utsättas för mycket vatten. /MP FÄRDIGHETER Att tänka på när du ska paddla kanot. Vi kommer här att i korta drag att ta upp vad du bör tänka på när du handskas och färdas i en kanot. Hur packar du kanoten? Ska du packa din kanot, vare sig det är en kanadensare eller kajak så är vattentätt packning att rekommendera, då det ofta blir blött i kanoten oavsett om det regnar eller inte. Det vatten som rinner längs paddeln vid paddeldragen droppar ner i de öppna utrymmena i kanoten. Även om det kan tyckas vara lite vatten kan det vara nog så irriterande om det blöter ner t.ex. sovsäck. En vattentät förpackning verkar även som flytelement till kanoten om de surras fast samtidigt som de hålls lite extra på plats. Packningen placeras normalt centralt i kanoten mellan de som paddlar, men kan vid sidvind flyttas framåt eller bakåt för att underlätta styrningen. I vissa kanadensare finns vattentäta dunkar i för och akter för packning och extra flytkraft om kanoten välter. Bära kanoten När man ska bära och lyfta kanoten är det viktigt att inte komma i kontakt med marken i möjligaste mån för att undvika slitage på kanotens undersida. När man bär en kanot finns på vissa modeller en ögla på var sida (för- och akter) där du kan hålla, annars kan man helt enkelt lyfta under kanoten längst ut på ändarna. Se till att böja på benen vid lyftet. Vid längre lyft används ofta en kanotvagn med två hjul. Lyft på kanoten på kanotvagnen och surra fast den med remmar på kanotens mitt varpå man balanserar kanoten samtidigt som man går.

4 Att stiga i och ur kanoten Se till att vattnet är tillräckligt djupt när du ska kliva i kanoten för att inte skrapa botten på kanoten och försök få kanoten jämsides med bryggan eller det ställe du ska kliva i ifrån då det är bra mycket lättare att kliva ifrån sidan än fram/bakifrån. Ta sedan tag med händerna på varsin sida längs sittbrunnslisten och kliv försiktigt i kanoten med en fot i taget. Det är viktigt att ha jämvikt och att en i taget kliver i och ur kanoten. Går du eller ur kanoten vid en strand kan det vara lämpligt att du tar av dig till barfota och vadar. Skötsel När kanoten ej används, vänd den upp och ner för att undvika att den vattenfylls vid regn eller att grenar och blad blåser in i den. Om möjligt, förvara kanoten inomhus under vintern. I annat fall försök täck den med en presenning som du surrar fast över kanoten som bör ligga upp och ner på land utan kontakt med marken. Lägg hellre kanoten på t.ex. stockar för att minimera markkontakten. Det rekommenderas att paddlar av trä oljas vid varje vår för längre hållbarhet. Paddelteknik 1. Hur man sitter i en kanadensare 2. Paddeltag, hög och låg teknik 3. Styrning 1. Börja med att sätta dig i en stabil position, sitsarna är rekommenderade men vill du ha extra balans kan du stå på knä. 2. Vi kommer att använda en s.k. enkel paddel, alltså att det enbart är blad på ena sidan. Man kan antingen ha ett högt eller långt paddeltag. Är man osäker så börjar man med ett lågt paddeltag vilket innebär att man sätter i paddeln i vattnet en bit ifrån kanadensaren. För ett effektivare paddeltag så sätts paddeln i så nära kanadensaren som möjligt för att sedan bli en vinkel som lämnar kanadensaren. Paddeltaget blir då högt. De paddlar vi kommer att låna är förmodligen till för ett relativt högt paddeltag. Sätt i paddeln med rak arm, axeln ska vara lätt framåtskjuten. Motsatt arm ska vara böjd (alltså den som är högst upp i paddeldraget). Dina handleder ska vara sträckta under hela paddeldraget, och paddeln ska själv finna sin väg genom vattnet. Paddeldraget ska aldrig gå så långt så att du arbetar bakom din egen kropp Paddeln ska skära sig upp genom vattnet när du avlutar paddeldraget för att du inte ska slösa onödig energi på att lyfta vatten. 3. Styrningen är till huvudsak den bakre personens uppgift. Styrning av kanadensaren sker alltid genom den övre handleden. Draghanden (den som är längst ner) hjälper bara till att utföra styrdraget.

5 Räddningstekniker för kanot och kajak Om du kantrar skall man ta tag i kanot och paddel innan de får en chans att flyta iväg. I strömt vatten eller vid hård vind kan de snabbt försvinna utom räckhåll. Förhoppningsvis har du redan all utrustning fastsurrad i kanoten, annars blir det än mer ansträngande att få tag i allt. När du väl fått tag i din kanot och paddel så är det antagligen lämpligast att bogsera eller knuffa in ekipaget till land då vi mestadels kommer att befinna oss nära en strandkant. Viktigt är dock att se till så att ingen av de två i vattnet får kanoten i huvudet vid bogsering. Se därför till att ha kontroll på kanoten för att undvika värre skador. Om du kantrar med en kajak så går det att tömma ur vattnet och ta sig i den igen. Men lättast är att ta sig till land och lösa problemen där. Då du är ensam och inte heller här vill ha kajaken i bakhuvudet så är det bäst att skjuta kajaken framför dig in till stranden. Om du nu skulle vilja ta dig i kajaken igen så är det bäst om du har en kamrat bredvid dig i en kajak som kan hjälpa till att tömma ur vattnet och hålla balansen åt dig. Vi kommer att visa hur man tar sig till land på ett lämpligt sätt om man välter sin kanot samt låta de som vill prova på att kantra både i kanot och kajak. Om en person välter med en kajak så är det bästa om denna är kapabel till att göra en eskimåsväng. Denna görs genom att man tar spjärn med benen inuti kajaken så att man hänger kvar uppochner under vattnet. Därefter lägger man sig bakåt mot kajaken för att få tyngdpunkten så tätt intill kajaken som möjligt samtidigt som man för upp paddeln så att paddelbladet ligger platt mot vattenytan och trycker till, då ska kajaken snurra runt och allting förhoppningsvis hamnar man på rätt köl igen. Vi får väl se hur vi lyckas med detta. Men badbyxor/baddräkt kan alltså vara att föredra. Färdplanering Start Samling senast kl Avfärd kl med bil. Dag 1 Vi får kanoterna ilagda vid Hjulsjö badplats, och vi beräknar att vi startar paddlingen ca: kl Vi kommer att spendera ca: 6 timmar varje dag i kanadensarna, men där ingår även tid till lunch och en kortare rast. Den första övernattningen kommer att ske på en lämplig plats vid Lindesbysjön. Paddlingssträcka: Ca: 1,5 mil (vi strävar efter att paddla ungefär lika långt varje dag) Dag 2 Den andra övernattningen kommer att ske på Stora Holmen i Fåsjön. Dag 3 Vi avslutar paddlingsturen vid Uskavi.

6 Olika perspektiv på färden: Under dagarna kommer våra perspektivgrupper att göra sina redovisningar halvdagsvis efter följande schema: Måndag eftermiddag: Färdighet Tisdag förmiddag: Upplevelse Tisdag eftermiddag: Samarbete Onsdag förmiddag: Hälsa Slut Hemma vid GIH kl så vi hinner lämna in all utrustning innan kl Regler som gäller under färden: Man får ta med sig mobilen, men den ska vara avstängd på dagen och om den ska användas på kvällen så sker det utom synhåll för andra. Samma rutin gäller mp3-spelare m.m. för att inte ta bort upplevelsen med färden. Ingen alkohol är tillåten. Kamera ska användas flitigt. Allemansrätten Du får göra upp eld i naturen under säkra förhållanden. Det är viktigt att välja en plats för elden där det inte är risk att den sprider sig eller skadar mark och vegetation. Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som bränsle till elden. Men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som bränsle. Länsstyrelsen eller kommunens räddningstjänst (Brandkåren) kan utfärda eldningsförbud vid torrt väder eller om det finns andra skäl för stor brandrisk. Då är all öppen eld förbjuden, även eldning i iordninggjorda eldstäder. Du får använda kolgrillar eller små fältkök med öppen låga även under eldningsförbud, om du är försiktig. Djurliv vid paddling I en kanot är det lätt att komma nära djurlivet på vattnet och intill land. Under vår och sommar då fåglarna lägger och har ungar, är det bra om man inte kommer för nära. Du får tälta något enstaka dygn i naturen, men tänk på att inte störa markägaren eller skada naturen. Vid övernattning på iordningställda tältplatser, var nog med att lämna platsen utan ett spår. Ta med alla sopor i kanoten. Använd de torrtoaletter som finns uppställda. Gräv annars en grop.

7 Vid lyft och transport av kanoten på land. Passera inte över tomt eller åkrar om du måste bära eller dra kanoten mellan vattendrag. Stäng grindar efter dig. Hälsa Förstahjälpen Andning Blödning Chock genomgång av förstahjälpen kudden HLR Sovmorgon Sov länge Parvis kanotutflykt Paddla ut till eget land Måste hålla käft under den här delen av paddlingen. Mobiler, mp3, freestyles, bergsprängare och dylikt skall vara avslagna. Filosofera över vad hälsa är för dig? Hur har ditt hälsoperspektiv förändrats under utbildningen på GIH och kanske även under denna färd? Målsättning Vi vill förmedla ett brett hälsoperspektiv ur de tre vinklarna fysiskt, psykiskt och socialt. Genom de olika övningarna vi tänker genomföra menar vi att dessa olika perspektiv kommer att upplevas. Med hjälp av detta försöker vi ge eleverna en bredare syn av begreppet hälsa. Det handlar inte bara om Sussi Trappers Tjockholmen utan att uppleva hälsa innebär även att må bra psykiskt och socialt med vänner men även fysiskt. I det sista nämnda perspektivet har vi koncentrerat oss på hur man kan undvika skador och hur man kan göra för att plåstra om sig om olyckan ändå är framme. Utrustning Förstahjälpen kudde Yxa

8 Kanot på Rastälven ur ett upplevelseperspektiv Denna kanotled går genom Örebro läns norra delar. Älven rinner genom ett omväxlande bergslagslandskap och innehåller en blandning av små sjöar och smala vattenpartier avbrutna av forssträckor. Tidigare seklers järnhantering i trakten märks i ortnamnen längs med älven som ofta slutar på hyttan. Rastälven är ett källflöde till Järleån/Dyltaån, som mynnar ut i sjön Väringen. Väringen i sin tur avvattnas av Arbogaån som sedan flyter samman med Hjälmarekanal och ut i Mälaren vid Kungsör. Sevärdheter längs med Rastälven: Konunga-Stollen är en 270 meter lång gruvgång rakt in i berget. Från början var det meningen att man skulle bygga en avvattnings- och transporttunnel, men under arbetets gång fann man malm och brytningen satte igång. Idag kan du se spår efter olika brytningsmetoder i den imponerande gruvgången. Namnet Konunga-Stollen fick den i mars 1761, fyra månader innan den började byggas. "Konunga" för att ge den ett kungligt skimmer och "stolle" som är det tyska ordet för vågrät tunnel som mynnar ut i dagsljus. Film inifrån gruvan: (Konunga-Stollen är för tillfället stängd på grund av säkerhetsrisk). Åkerby Herrgård som ett välbevarat minne från den tiden när bygden ekade av ljuden från järnhanteringen. Idag är Åkerby ett omtyckt och välbesökt konferenshotell, omsorgsfullt renoverat och rikt på kultur och historia, omgiven av Åkerby Skulpturpark med 130 olika skulpturer. Grängshytteforsarna är en av länets mest värdefulla forssträckor. Området är ca 1200 meter långt med en fallhöjd på ca 20 m med få motsvarigheter i denna del av landet Siggebohyttan ligger i Bergslagen, vars storhetstid inföll under och 1700-talen. Förutsättningarna för den här utvecklingen var tillgång på malm, skog och vatten. I våra dagar är Siggebohyttan bergsmansgård som ett vackert bevarat smycke från bergsmannens storhetstid. Gården ger besökaren en tidstrogen bild och känsla av hur en järnets storman

9 levde under 1800-talets mitt, när Anders Andersson och hans hustru Katarina Israelsdotter hade hand om 17 barn och ett helt regemente av drängar och pigor. Lejakärret är så nära Ölands orkidémarker vi kan komma i vårt län. På ett gammalt gruvfält där bland annat kopparkis brutits fram till 1919 växer en rad orkidéer, många i stort antal. En lättgången stig leder runt i området, som bjuder på många underbara upplevelser av några av våra allra vackraste orkidéer. Bästa tiden att besöka Lejakärret är i början av juli. Naturen vid Rastälven Vi kommer att färdas i en typisk mellansvensk natur med de vanliga barr och lövträden, troligen kan vi paddla förbi några näckrosor och lite vasstrån. Har vi tur kanske vi kan få syn på något lite mer exotiskt, därför har vi i upplevelsegruppen tagit med oss några luppar och floraböcker, så de som är nyfikna av sig kan granska naturen som erbjuds. Vi har för avsikt att alla i gruppen ska under resans gång hitta något i naturen som man själv tycker förknippas med sig själv eller som man kanske kan berätta en rolig anekdot om. Det här föremålet eller växten ska presenteras på ett ännu inte helt bestämt sätt under vårat förmiddagspass. Vi önskar att alla tar med sig papper och penna på resan, då det kan behövas till presentationen av föremålet. Vi räknar även med att alla har med sig en kniv i packningen, den kan komma till användning under en annan av våra aktiviteter (hemlig) som ska utföras under förmiddagen då vi upplever i naturen! I Rastälven: Det bor lite av varje nere i vattnet en hel del fiskar och sånt. Vad som finns precis där vi kommer att vara är svårt att veta. Men här är några av de vanligaste fiskarna i Sverige: Lax (Salmo salar) Laxen finns både i älvar och hav samt i Vänern. Efter inplantering finns den även i ett par andra sjöar. Laxen är en utpräglad vandringsfisk. Hallands landskapsfisk Gös (Sander lucioperca) Gösen förekommer främst i Vänerns, Hjälmarens och Mälarens vattensystem samt i ett stort

10 sammanhängande område i Mellansverige. Västmanlands landskapsfisk Gädda (Esor lucius) Gäddan är vanligen gulgrönaktig på ryggen, ljusare på sidorna och vit eller gulaktig på buken. Undantaget fjällen förekommer gäddan över hela landet i alla slags sjöar, varma och kalla vatten, svagt rinnande vattendrag och i bräckt vatten. Gäddan är en utpräglad rovfisk. Östergötlands landskapsfisk Braxen (Abramis brama) Braxen har en hög kroppsform och hoppressade sidor. Den är vanligast i näringsrika syd- och mellansvenska sjöar, men finns också utefter Bottenviks- och Östersjökusten. Södermanlands landskapsfisk Öring (Salmo trutta) Öring brukar delas in i tre underarter, vilka alla förekommer i Sverige. Bäcköringen lever i kalla och rinnande vatten i stora delar av landet. Havsöringen finns i stort sett i samma områden som laxen. Insjööringen återfinns i sjöar med kallt och klart vatten över större delen av landet. Jämtlands landskapsfisk Regnbåge (Oncorhynchus mykiss) Namnet regnbåge kommer från att hanen under lektiden skiftar i olika färger. Felaktigt kallas regnbåge ibland forell. Andra oriktiga namn är regnbågslax och röd forell. Abborre (Perca fluviatilis) Abborrens färgteckning och ganska höga kropp gör arten lätt att känna igen. Undantaget fjällområdet finns abborren över hela Sverige. Medelpads landskapsfisk Mört (Rutilus rutilus) Mörten är en silverglänsande fisk med röda ögon och fenbaser. Den finns över hela landet och är en av Sveriges vanligaste sötvattensfiskar.

11 Röding (Salvelinus) Det finns två arter av röding i Sverige. Främst i Vättern men även i ett antal andra sjöar över landet finns storrödingen medan fjällrödingen främst finns i källsjöar och högre liggande vatten samt i älvar i fjällområdet. Lapplands landskapsfisk Att tänka på: Det är inte tillåtet att fiska överallt, för att få fiska behöver man ha ett fiskekort, det finns att köpa hos turistbyrån, där det även finns utförligare information om fiskevatten. Djur vid Rastälven: Vid Grängshytteforsarna trivs den långstjärtade gula forsärlan och den vitbröstade pigga strömstaren. Andra djur som kan förekomma under färden längs med Rastälven: Utter Lodjur Kungsörn Skogssnigel Änder Tordyvel (skalbagge-typ) Grodor Trollsländor Daggmaskar Lite nyttig information om daggmaskar: Daggmaskar förekommer i sötvatten och på land. De landlevande daggmaskarna håller gärna till i gångar i fuktiga jordar med inte alltför låga PH-värden. Under daggvåta nätter lockas den upp på land, därav namnet daggmask. Från markytan drar maskarna ner löv och andra döda växtdelar som de äter nere i gångarna. Maskarna hjälper även växterna, genom att deras gångar hjälper till att marken ventileras så att rötterna får syre. Daggmaskar andas genom huden som därför måste vara fuktig. Torka och kyla gör att maskarna måste söka skydd långt ner i marken. Daggmaskar är hermafroditer vilket innebär att de är tvåkönade organismer. Att maskarna är tvåkönade innebär att de när som helst kan para sig med varandra då båda kan fungera som hona eller hane. Ringen som man kan se på vissa maskar kallas för gördel och den fungerar som skydd under fosterutvecklingen.

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

PADDELVATTEN kring Tibro

PADDELVATTEN kring Tibro PADDELVATTEN kring Tibro KANOTINFORMATION Att framföra sin kanot under bekväma former kräver lite träning. Vem som helst kan lära sig grunderna och redan första dagen hantera kanoten i enkla vattendrag.

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Min andra vandring genom Sarek, del 1

Min andra vandring genom Sarek, del 1 Min andra vandring genom Sarek, del 1 Min andra ensamvandring skulle egentligen leda från öst till väst genom Sarek: från Saltoluokta längs Pietsaure, över Guhkesvákkjåhkå, Skarja, Guophervágge till Padjelantaleden

Läs mer

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core.

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Stabilitet Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Tina Reuterswärd är ledare för jympa-, core-, flex

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Båtliv i sjö och hav

Båtliv i sjö och hav Båtliv i sjö och hav I Olofströms kommun finns det mer än 200 sjöar som är större än en hektar - en av dem är Halen som är Blekinges största sjö. Genom kommunen flyter också flera åar. Många har en båt

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Kongoresan en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Stationerna är uppbyggda för att visa hur en resa till Kongo-Brazzaville och vistelsen i landet kan kännas. Barnen kommer även att lära sig hälsa på språket

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som i ett hushåll

Läs mer

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011 Samarbetsövningar och lekar Lekar och olika övningar kan vara bra på många olika sätt: - Har man en ny grupp, eller nya medlemmar så för att göra alla lite mer

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

Träningssplan: vecka 1-6

Träningssplan: vecka 1-6 Träningssplan: vecka 1-6 Här följer ett träningspass för hela kroppen som passar nybörjare. Passet är utvecklat för att passa din livsstil och tack vare det kan du träna när och var du vill och behöver

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Vickes strandäventyr

Vickes strandäventyr Vickes strandäventyr Med detta pysselhäfte vill vi ge dig inspiration till att lära dig mer om livet vid havet och på stränderna. Gör själv din egen flora, lös problem och prick till prick-uppgifter eller

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14 SMAK- PROV Utkommer till ht 14 Tankar om biologi I KAPITLET FÅR DU LÄRA DIG: { något om vad biologi är ( hur man vet det man vet idag u hur man sorterar växter och djur och ger dem namn hur man gör en

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Paddling genom Ströms Vattudal 28/7-2/8 1980

Paddling genom Ströms Vattudal 28/7-2/8 1980 Paddling genom Ströms Vattudal 28/7-2/8 1980 28/7 29 km Start vid 13-tiden uppe i Kvarnbergsvattnets nordvästra hörn, ett par km från norska gränsen (vid bron över Brännälvens utlopp). Strålande sol och

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

1. Mal X. Lake 2. Gädda. www.tipspromenadfragor.se

1. Mal X. Lake 2. Gädda. www.tipspromenadfragor.se 1 Det här är den enda sötvattenlevande torskfisken vi har. Lång skäggtöm och marmorerad färgteckning. Den förekommer i hela landet förutom i Bohuslän och i nordvästra fjällandskapet. Ofta passiv på dagtid,

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Friluftsliv - använda naturen

Friluftsliv - använda naturen Friluftsliv - använda naturen Idrott och hälsa 1 Hur kan vi använda naturen på ett bra sätt! Introduktion Som vi pratat om berört många gånger nu under friluftslivs lektionerna är att naturen har mycket

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram).

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram). Sabby, Sabriel och Sacco trivs bra. Vi tycker att kissarna är underbara. Förra söndagen insjuknade occikatten Kosken mitt i natten. Eva åkte till akuten på Strömsholm. Efter en mängd undersökningar konstaterades

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar

Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar Olof vaknar av att motorn låter konstigt. Den gnisslar som att den ska tryckas ihop till en plåt burk. Olof blir yr och känner av att planet börjar tappa höjd. Olof ser lite svagt att alla syrgas maskerna

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och

Dagen gick mot sitt slut, och det gjorde mitt äventyr här också. Det är tråkigt att lämna den här platsen, det finns så mycket minnen härifrån och Dag 4 22/6-09 Shiet asså, vakna idag och kände hur spännande dagen skulle vara. Jag ska till Badresor och vara där för att se hur de har det. Jag minns när jag själv var liten och hängde på badresorna

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket Våtflugefiske Det traditionella våtflugefisket har under senare år alltmer kommit i skymundan. Torrflugefiske och nymffiske har brett ut sig i stället. Ibland kan dock våtflugan med sitt ofta mjuka hackel

Läs mer

Gavleån. En ren kraftkälla för Gävle

Gavleån. En ren kraftkälla för Gävle Gavleån En ren kraftkälla för Gävle Att beskriva Gavleån som Gävles blå pulsåder är ingen överdrift. Från Gavleån får vi delar av vårt rena dricksvatten och en källmärkt energi. I vattnen leker fisken

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Välj mellan att träna de Fysiska styrkeövningarna eller att Löpträna. Försök att variera. Utför minst 5 grenar på fysikövningarna utöver uppvärmning. Poängräkning

Läs mer

Olika talesätt, liknelser och uttryck

Olika talesätt, liknelser och uttryck 1 Olika talesätt, liknelser och uttryck A. Ibland säger man en sak men menar någonting helt annat, vi använder oss av olika talesätt, liknelser och uttryck. Vad menas med följande uttryck? 1. Att vara

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Ergonomi i teori och praktik

Ergonomi i teori och praktik Ergonomi i teori och praktik Namn: Klass: ERGONOMI Din kropp är bra på att anpassa sig efter vad den behöver göra. Kroppsdelar som utsätts för påfrestningar bygger automatiskt upp sig för att klara detta,

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Lär dig göra marklyft

Lär dig göra marklyft Lär dig göra marklyft Marklyft är en bra övning för din kropp. I ett enda lyft använder du alla muskler. Så greppa en skivstång! Vi visar hur du får till dina marklyft. Marklyft 1 Före lyftet Stå med fötterna

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD Bodvidsgården kollogård är en utmärkt plats att utveckla och aktivera barn i en miljö långt ifrån stadens stress. Här finns möjlighet till att få tid att umgås utomhus, prova på

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER 2009 Fältgruppens sommaraktiviteter är till för ungdomar mellan 13 18 år!!! Vill du åka med på någon aktivitet så sker anmälan via blanketten längst bak i broschyren, eller

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

En kompis i Närke. Katrineholm Hjälmaren. Torne träsk Stora Lulevattnet Hornavan Storsjön Siljan Mälaren Hjälmaren Vänern Vättern

En kompis i Närke. Katrineholm Hjälmaren. Torne träsk Stora Lulevattnet Hornavan Storsjön Siljan Mälaren Hjälmaren Vänern Vättern En kompis i Närke Katrineholm Hjälmaren Var klev Adam av tåget? I vilken sjö badade Adam? Hur såg bilden ut som Zohra skickade? Rita! Vad tror du Adam svarade? kriv vad sjöarna heter. 1 2 3 8 9 5 4 7 6

Läs mer

Lilla Stamsjön. Skisserat bostadsområde med utsikt över sjön

Lilla Stamsjön. Skisserat bostadsområde med utsikt över sjön Lilla Stamsjön Skisserat bostadsområde med utsikt över sjön Sjö och skogar inpå knutarna Ett boende vid Lilla Stamsjön i Lerum ger familjen aktiv och meningsfull fritid året runt. Visste du att Lerums

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning

Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens Handbollspaket Styrketräning Ovningsbankens handbollspaket riktar sig i första hand till tränare men även den ambitiösa spelaren. Handbollspaketet har framställts genom flera års tränarerfarenhet

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell

Arbetsmaterial till boken Snögubbens. av Åsa Öhnell Arbetsmaterial till boken Snögubbens hemlighet av 1 3... Prolog 3... Kapitel 1-4 4... Kapitel 5-1O 5... Kapitel 11-17 6... Kapitel 17-22 7... Kapitel 23-29 8... Kapitel 3O - 35 9... Kapitel 36-41 1O-12...

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m.

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Verktyg o hjälpmedel som finns med i kitet: Skruvdragare med stjärnbits (alt. vanlig skruvmejsel) Sax och packtejp + silvertejp Tuschpenna och papper (för

Läs mer

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN SPORTFISKE I LJUNGANDALEN Om du söker ett varierat fiske i otillgängliga vildmarksvatten, med sina åar, tjärnar och insjöar eller lättåtkomliga lugna vatten belägna vid allfarvägarna. Då har du kommit

Läs mer

SVENSKA INNEBANDY AKADEMIN NYCKELMODELLEN ÖVNINGAR

SVENSKA INNEBANDY AKADEMIN NYCKELMODELLEN ÖVNINGAR SVENSK INNEBNDY KDEMIN NYCKELMODELLEN ÖVNINGR " " ar Övning B. Spelare passar till spelare B. Spelare B tar emot bollen genom att lätt toucha bollen med backhandsidan på bladet, till klubbans forehandsida,

Läs mer

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör MÅLVAKTSTIPS Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör Målvaktsspel När motståndarna spelar upp bollen tänk på att: 1. Stå upp, så långt som möjligt för bättre översikt, men var beredd på att

Läs mer

Böj ena knäet, Böj sedan överkroppen TÄNK PÅ:

Böj ena knäet, Böj sedan överkroppen TÄNK PÅ: Aktiv Sidoböjning Utgångsposition, stående i atletisk position, med fötterna brett isär, ett riktvärde är att stå lite bredare än vad som känns bekvämt. Greppa pinnen med tummarna precis utanför höfterna.

Läs mer

Inledning Syfte grund Allmänt kring handstående måste

Inledning Syfte grund Allmänt kring handstående måste Inledning Detta material vänder sig till dig som tränar eller är tränare inom svensk simhoppning. För dig som tränare syftar det till att vara ett enkelt sätt att lära ut handstående till dina simhoppare.

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg

GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa. Text och foto: Hanna Klingenberg GERBY SKOLAS EFTIS i Vasa Text och foto: Hanna Klingenberg Det är bara några timmar kvar till sportlovet, men barnen på Gerby Skolas Eftis verkar inte rastlösa. - Det ska nog bli roligt på sportlovet,

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Råd och tips till dig som vill paddla kanot

Råd och tips till dig som vill paddla kanot PADDLA SVERIGE! Råd och tips till dig som vill paddla kanot 1 INNEHÅLL 4 Kanotliv 6 Vad är en kanot 8 Utrustning 12 Paddlingsteknik 18 Om du kapsejsar 22 Säkerhet 28 Allemansrätten 30 Paddelpasset 2 Visste

Läs mer

MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN

MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN Förra våren 2012 arbetade vi med Myran som tema och lärplattan var ett helt nytt verktyg för oss. Vi upptäckte då många fördelar med den. Vi har nu utvecklat arbetet med lärplattan

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Packlista fjällvandring sommar/höst

Packlista fjällvandring sommar/höst Packlista fjällvandring sommar/höst Förslag till utrustningslista för fjällvandring med Friluftsfrämjandet i Skäckerfjällen hösten 2015 Denna packlista är anpassad för en tälttur på några dagar under sensommar/höst

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Vi i klassen lektion (75min) LÄRA KÄNNA VARANDRA

Vi i klassen lektion (75min) LÄRA KÄNNA VARANDRA 1. Inledningsrunda Vi i klassen lektion (75min) LÄRA KÄNNA VARANDRA Alla får i tur och ordning berätta om något roligt som hänt under senaste veckan. 2. Kompisnät Alla står i ring och säger sitt eget namn

Läs mer