IRMA SCHULTZ KELLER BIOGRAFI. BLANK IS Sånger av Joni Mitchell.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IRMA SCHULTZ KELLER BIOGRAFI. BLANK IS Sånger av Joni Mitchell."

Transkript

1 Den 22 september släpps Blank is Sånger av Joni Mitchell som Irma har översatt och producerat. Albumet släpps på egna skivbolaget Blå rymd via EMI. Irma som tidigare släppt sex soloalbum, vunnit Grammis som bästa kvinnliga popartist och arbetat som skådespelerska på film och teater fick en särskild känsla för Jonis låtmaterial redan i tonåren. Häromhösten gjorde hon en roadtrip tillsammans med fotograf Tina Axelsson i Jonis fotspår. Från Saskatoon till Vancouver. Filmmaterial därifrån kommer användas som projektioner under konserterna, i de lokaler där det fungerar tekniskt. För bokning kontakta: MTA Production AB Hemsida: irmaschultzkeller.se För intervjuer och annat kontakta: EMI Music Sweden, , IRMA SCHULTZ KELLER BIOGRAFI. BLANK IS Sånger av Joni Mitchell. Foto: Tina Axelsson, Kanada, P2010 HI FIDELITY PRESS. g2010 HI FIDELITY PRESS. Utdrag från Hi Fidelity Press.

2 [ 2 ]»DET ÄR NÅGOT MED DEN DÄR STORA LÄNGTAN.«Dden första skiva jag verkligen minns är The Beatles»Abbey Road«. Jag var 4 år när den kom och mina föräldrar måste ha spelat den om och om igen. Vi bodde på Brännkyrkagatan, bredvid trapporna upp till Tavastgatan, i en lägenhet högst upp i huset. Det här var långt innan det blev tjusigt med vindslyor och bredvid oss låg de andra hyresgästernas vindskontor. Jag minns en känsla av magi då solen krängde in över plankgolvet samtidigt som»here Comes The Sun«fyllde rummet. Jag var ett extremt blygt barn som rodnade så fort jag blev tilltalad eller hamnade i blickfånget. Fick ofta höra kommentarer som: Text: Irma Schultz Keller. Jag föddes på Södersjukhuset Växte upp i trakterna runt Mariatorget med en mamma som arbetade som skräddare och så småningom utbildade sig till journalist. Pappa flackade på den tiden runt mellan olika jobb; trädgårdsmästare på Skansen, scenarbetare på Dramaten, vårdare på dagcenter... Ibland satte han sig vid pianot och lirade blues och jazz. Jag och min två år äldre syster Idde sjöng i stämmor och i vårt rum stod en gammal tramporgel som vi skrev melodier på. Ingen av oss kunde noter så vi hittade på ett eget system. Satte klisterlappar på tangenterna, skrev bokstäver på de svarta och siffror på de vita och så kunde vi skriva ner våra melodier. Idde & Irma Schultz, Foto: Mamma. Spara lite rödfärg till lagårdsdörrn! I hemlighet drömde jag om att bli filmstjärna och skrida ner för en lång, svängd trappa à la Rita Hayworth. Sjöng gjorde jag också i baksätet på bilen. Min pappas släkt hade ett gammalt hus på en vall utanför Funäsdalen dit vi ibland åkte på loven. När vi åkt länge och det blivit mörkt ute lutade jag mig nära rutan och sjöng tyst så ingen annan skulle höra. Då studsade ljudet av rösten tillbaka och förstärktes. Det var någon sorts tröst i det där. Och kanske en glädje över ett uttryck. Mina föräldrar skiljdes och vi flyttade upp till en lägenhet på Bastugatan. Mamma fick jobb på Sveriges Radio.

3 [ 5 ] Foto nedre: Pappa, Foto övre: Micke Jansson, Det var på den tiden då varje programmakare satte sin egen musik. Då och då kom en bunt pressex av nya skivor med hem och jag och syrran botaniserade friskt i högarna: elo, Barry Manilow, en samlingsskiva med tidig punk från New York, 10 cc... De första skivor jag minns att jag köpte för egna pengar var en singel med The Sweet och en lp med The Dubliners.»Efter mycket tjat hängde vi med till en replokal någonstans i närheten av Vitabergsparken.«Iddes och mina vägar skiljdes då jag började i musikklass. Men på gymnasiet landade vi båda på Södra Latin. Efter mycket tjat hängde vi med till en replokal någonstans i närheten av Vitabergsparken. Ett band hade bildats som skulle sjunga Motown-låtar på fester, det var tanken. Det blev aldrig så utan istället började det skrivas ny musik som resulterade i bandet Zzzang Tumb. Vi fick kontrakt med Stranded Rekords, Klas Lundings första bolag, där bl a Lustans Lakejer och Ratata låg. Det blev några singlar och en fulllängdare och Idde och jag började få körjobb med andra band och artister. Under 80-talet var vi nog med på det mesta som spelades in i Stockholm; Lolita Pop, Di Leva, Imperiet, Lustans Lakejer och Reeperbahn för att nämna några. Jag jobbade på glassbar, restaurang, fotolabb och gick en teaterskola på Kursverksamheten. Sen sökte jag och fick en del skådespelarjobb; i tv-produktioner och på scenen bildade jag och Tom Wolgers en duo som hette»paris Bis«. Vi spelade in nattetid i Toms vackra lägenhet på Kungsholms Hamnplan. Jag minns att han så småningom blev vräkt då han vägrade vara tyst då alla andra sov. Det blev egentligen aldrig mer än en maxisingel och en snygg video men den släpptes lite här och var i Europa.»Paris Bis«Irma Schultz & Tom Wolgers, Foto: Carl Bengtsson.»Första skivan skrev vi på min mammas landställe «1988 kom min första solosingel:»tillbaks till mig«. Jag hade då börjat jobba med Lars»Billy Bolero«Hansson. Första skivan skrev vi tillsammans på min mammas landställe under några sommarveckor och den kom att heta»då staden har vaknat«(1989). För den fick jag en Grammis som bästa kvinnliga popartist. Till andra skivan»irma«(1991) skrev Mauro Scocco en låt som kom att bli en rejäl hit:»precis som du«. Vi hade dock gjort så många versioner att vi i slutskedet av produktionen var så trötta på låten att vi var nära att lyfta bort den från skivan (!) Även låten»stureplan«kom att spelas mycket på radio och»irma«sålde nästan platina ( ex). I höstas fick jag reda på att den kvalat in till boken»tusen svenska klassiker 1956 till idag«som kom ut Mycket hände i samma veva; jag gjorde den kvinnliga huvudrollen i en tv-serie som hette»kvällspressen«och jag blev gravid.

4 [ 6 ]»Efter den (tredje skivan) gick luften ur och jag föll in i en kris som utspelades på många plan.«tredje skivan, som kom till i en något ofokuserad fas i livet som nybliven förälder, kom ut 1993 och fick heta»tröst för stygga barn«. Efter den gick luften ur och jag föll in i en kris som utspelades på många plan. Krisen ledde till flera beslut. Jag separerade, sökte och kom in på Teaterhögskolan och sist men inte minst växte behovet av att skriva mer själv. Jag ville ta mer ansvar för helheten, inspelningen och hur det sedan presenterades. Det resulterade i skivan»andas fritt«(1995) som producerades av Kjell Andersson.»Det kom som en sång från ett undangömt fönster jag glömt att stänga någon gång det kom som en stark storm och svepte med sig allt ingen idé att vända om Allt jag vill är att andas fritt idagandas fritt«. Irma Schultz, 1995.»Jag håller fortfarande den skivan som något av det modigaste jag gjort.«temat var oundvikligen»separation«och jag håller fortfarande den skivan som något av det modigaste jag gjort. Den är självutlämnade och ganska egensinnig. När jag lyssnar på den idag kan jag fyllas av både stolthet och skam. Den mötte kraftigare reaktioner än mina tidigare skivor, både negativa och positiva. Jag hade precis lärt känna Tina Axelsson som var fotograf och vi reste till Island och hängde några dagar och tog bilder som sen användes till omslaget. Skivan spelades in i emi-studion vid Skärmarbrink med en fantastisk uppsättning musiker; Esbjörn Svensson, Lars Halapi, Lasse Englund, Svante Henrysson, Magnus Persson m fl.»ordnar mitt hem, jag målar och spacklar, alla sprickor spacklar jag igen. Sol kommer in, kom in. Vem är du som stirrar på mig så där, från andra sidan spegeln, är det jag. Var kom den där rynkan ifrån, är det charm, är det jag. Det kan det inte va, det kan det absolut inte va. För jag mår bra, bättre än någonsin faktiskt, bara jag får värme, vila och ljusvärme vila och ljus«. Irma Schultz, Irma, Reykjavik, Island, Foto: Tina Axelsson. Under några års tid hade jag tillsammans med några musikervänner spelat Joni Mitchell på ställen runt om i stan. Det resulterade i skivan»a Bird That Whistles Songs of Joni Mitchell«som kom ut 1996, med Kjell Andersson som medproducent. Tina Axelsson stod även denna gång för fotografierna som togs i samband med inspelningen, vilken till största delen skedde live på Lydmar Hotel. Foto: Tina Axelsson, Island 1995.

5 Foto: Tina Axelsson, Kanada, 2007.

6 [ 11 ] en bilfärd norrut ett helt sjuttiotal i skymningsljus med tallar och gran alltid så ensam där bak Hör du mig kan du höra mig nu när jag ropar Imma på glas«. Irma Schultz Keller, 2003 Foto: Lina fänge, Jonas Malmsjö & Irma Schultz»The Black Rider«1997. Foto: Sara Lindh. < Sen följde fyra år på Teaterhögskolan och praktikjobb på Dramatens Elverket som premiäröppnade med»the Black Rider«, en musikal av Tom Waits i regi av Rikard Gunther. Några år med skådespeleri på Dramaten, Riksteatern, Parkteatern och Malmö Dramatiska Teater följde. Höjdpunkten hittills är nog rollen som»hon«i Jon Fosses»Någon kommer att komma«i regi av Eirik Stubö. Vi blev inbjudna till flera teaterfestivaler i Europa och Teaterbiennalen och jag fick ta emot Riksteaterns pris.»ett tema som genomsyrar den skivan är barndom « kom»imma på glas«, den första skivan på åtta år. Den producerades av Björn Yttling. Ett tema som genomsyrar den skivan är»barndom«. Titellåten»Imma på glas«handlar just om minnet av att sitta i baksätet på en bil och sjunga mig till tröst nära rutan.»imma på glas prövar min röst sjunger så svagt sjunger till tröst Vintern 2006 gjorde jag och Uno Svenningsson ett slags duoprojekt:»sånger för december«. Jag hade börjat översätta låtar av Joni Mitchell och här passade»river«(som på svenska heter»blank is«) in i det vintriga temat. Jag översatte även en låt av k.d. Lang;»Barefoot«som fick heta»på nakna fötter«.»vi återfann varandra i bänken i Allhelgonakyrkan på Södermalm« släpptes»psalmer«som jag, Toni Holgersson och Lasse Englund sakta och organiskt låtit växa fram i Lasse studio ute på Lidingö. Jag hade körat på några av Tonis skivor i början av 90-talet och vi återfann varandra i bänken i Allhelgonakyrkan på Södermalm. Där gick vi båda under en period på söndagskvällarnas mässor och fann att vi berördes starkt av samma psalmer. Vi reflekterade över det faktum att man i den anglosaxiska musikkulturen sjunger om tro i alla musikgenrer medan man här gärna hoppar till om någon sjunger»gud«och placerar in i fack. Något som dock börjat luckras upp mer och mer på senare år. Vi ville också se hur det skulle låta om vi sjöng de här sångerna utifrån vår känslomässiga och musikaliska grund.

7 [ 13 ] BLANK IS Sånger av Joni Mitchell. Trots den snabba inspelningen har skivan verkligen fått ta tid. Mellan de två inspelningstillfällena (som skedde under 2008) hann ett halvår passera. Först ett år senare mixades skivan. (Utgivningsdatum: 22 september 2010). Blå rymd. Distribueras av: emi Music Sweden ab Nu är jag mäkta stolt att presentera den första skivan på Blå Rymd. Den kommer ut via licens på emi och innehåller tio sånger av Joni Mitchell som jag översatt och producerat. Vi repade hemma hos mig och spelade sen in skivan på bara två dagar med en alldeles självlysande trio i grunden: Martin Hederos klaviaturer, Johan Berthling kontrabas och Andreas Söderström gitarr. På två spår förstärkta av min man, Nino Keller, på trummor och slagverk. Foto: Tina Axelsson, Kanada, Foto: Tina Axelsson, Uppifrån: Andreas Söderström, Martin Hederos & Johan Berthling. Foto: Tina Axelsson, Merparten av låtarna kommer från Jonis album»blue«av den naturliga förklaring att det är den skivan jag levt mest med. De andra kommer från»song to a Seagull«,»Ladies of the Canyon«,»Court and Spark«och»Hejira«. Jag valde förstås att jobba med de låtar som berört mig mest, men sen handlade det också om vilka som lät sig

8 [ 15 ] översättas. Något jag fick fundera länge på var hur jag skulle lösa refrängen i»river«. Joni sjunger:»i wish I had a river I could skate away on«. Alla uttryck för vattendrag på svenska är enstaviga: å, flod, fors, sjö, hav Blev lycklig när poletten trillade ner:»jag önskar mig en blank is jag kan färdas bort på«. efter henne och via internet, som var alldeles i startfasen då, fann de varandra. Hon återförenades inte bara med sin dotter utan fick då även veta att hon var mormor. I en del sånger har hon antytt sitt bortvalda föräldraskap och smärtan i det, men kanske är det först med facit i hand som de hintarna känns uppenbara. Foto: Tina Axelsson, Kanada, 2007.»Det närmar sig jul De hugger ner träden De sjunger alla sånger Om kärleken och glädjen Och jag önskar mig en blank is Jag kan färdas bort påblank is«. (»River«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Joni Mitchell Publishing Corp Sony/ATV Music Publishing Scandinavia 1996 utdelades Polarpriset till Joni Mitchell. Hon fick en mängd priser i mitten av 1990-talet, flera»life achievement awards«samt blev invald i Rock&Roll Hall of Fame. Många artister har genom åren utnämnt henne till en stark inspirationskälla och förebild. Hon visade sig tidigt vara en gudabenådad låtskrivare som började sin bana med att skriva för andra artister. Sen klev hon fram själv och blev något av en ikon för en hel generation med sina självutlämnande texter, sitt allvar, sin humor och sitt säregna sätt att spela gitarr, som var en följd av hennes insjuknande i polio som barn.» via internet, som var alldeles i startfasen då, fann de varandra «I femtioårsåldern chockerade hon alla, inklusive sina föräldrar, med att berätta att hon hade en dotter. En dotter som skulle ha fötts 1965 och som hon då adopterade bort. Hon började söka»född med månen i kräftans bild Döp henne till nåt hon kan svara till Lilla grön, kan ingen vinter betunga Lilla grön, för att vi var så unga Lilla grön, bli en dansens drottning Han for till Kalifornien Han hade hört att det var varmare där Så du skriver i ett brev att hennes ögon är blå Han sänder dig en dikt som du inte förstår Lilla grön, han är helt sin egen Bara lite grönt som när vårens knoppar slår ut i blom Det finns krokusar till fröken din imorgon Bara lite grönt som i norrskenshimlens andetag Det finns istappar och födelsedagar Och då och då finns sorgenlilla grön«. (»Little Green«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Crazy Crow Music Sony/ATV Music Publishing Scandinavia» etttomrumsom vill bli fyllt,en ständig längtan bort «Hon växte upp på landsbygden i Kanada, i en av dessa städer den stora vägen passerar rakt igenom. Det har ofta funnits en melankolisk ådra i hennes text och musik, ett tomrum som vill bli fyllt, en ständig längtan bort, ut i världen och efter frihet. Fåglar som flyger men också vägens vita linjer som håller henne som gisslan. Ständigt på väg. En både självvald och påtvingad ensamhet.

9 [ 16 ] Det är något med den där stora längtan som alltid slagit an min egen klangbotten. Det finns en sorg där någonstans.»just innan vår kärlek gick vilse sa du Jag är lika beständig som polstjärnan Och jag sa: Du befinner dig ständigt i mörkret är det nåt att ha Du kan finna mig i baren Och på baksidan av ett glasunderlägg I det blå ljuset från tv n Ritade jag en karta över Kanada Och jag skissade ditt ansikte där Du flyter i mitt blod som heligt vin Du smakar bittert och så sött Och jag kan dricka friskt av dig älskling Och ändå stå på stadig mark Ändå stå på stadig mark«häromhösten var jag i Kanada tillsammans med Tina Axelsson och gjorde en roadtrip i Jonis fotspår. Från Saskatoon till Vancouver. Vi fick med oss ett stort foto- och filmmaterial därifrån som nu redigeras ner för att bl a kunna användas som bakgrundsprojektioner under konserterna. Den kunskap jag samlat på mig om Joni kommer jag väva in i form av mellansnack. Fakta och funderingar, humor och poesi blandat med glimtar ur mitt eget liv.»hon hade dansat till vår skiva på sitt hotellrum Jag kan dricka friskt av dig«. (»A Case of You«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Joni Mitchell Publishing Corp Sony/ATV Music Publishing Scandinavia Joni Mitchell, Jack Mittleman & Irma, Stikkan Andersons kök, Djurgården, Foto: okänd. Huset Joni Mitchell växte upp i, Saskatoon, Saskatchewan, Foto: Tina Axelsson. Jag träffade Joni 1996 när hon var här för att ta emot Polarpriset. Vi hade några dagar före prisutdelningen tjatat in oss på en mottagning på Kanadas ambassad och darrande givit henne vår skiva»a Bird That Whistles Songs of Joni Mitchell«. Några dagar senare var det dags för prisutdelningen. Jag och Jack Mittleman, som spelade gitarr på skivan, hade inga biljetter till galan i Berwaldhallen men vi hade förstått att det var kutym att efterfesten hölls hos Stikkan Anderson på Djurgården. Vi chansade och åkte dit. Efter mycket om och men släpptes vi in. Där var knökfullt med folk och efter en stund i vimlet började vi tveka. Tänk om hon inte gillar skivan! Foto: Tina Axelsson, Kanada, 2007.

10 [ 18 ]»Oh, there you are! Joni s been looking for you.«det här är pinsamt...vi var just på väg att forcera oss ut igen då en man fick syn på oss och glatt utropade: Oh, there you are! Joni s been looking for you. Han banade väg för oss in i Stikkans kök. Och där stod hon. Hon sa att hon dansat till vår skiva på sitt hotellrum och vi satt sen, runt Stickans köksbord, och pratade länge om musik och konst och om det fascinerande med senapskorn. Att de trots att de är så små ger upphov till stora plantor. Hennes handflator var alldeles gula av nikotin.»alla människor på festen De har så mycket stil De är väldigt välberesta De har passkortssmil Nån är vänlig Nån är kylig Några håller stor distans Någon ställer sig i centrum Men vill va nån annanstans Fotomodellen får uppmärksamheten Men sen rinner sminket svart Hon har en ros bakom örat Och en lampskärmshatt Ena sekunden lycklig Nästa gråter hon i nåns famn Säger skrattet och gråten Två fiskar i samma damm Jag sa det när vi möttes Att jag är galen Gråt för oss alla här Gråt för Eddy där i hörnet Som inte tror han är nånting värd Och Jack som är klassens clown Och kalla Grace bakom sin mask Och för mig i min rädda tystnad Som inte hittar hem nånstans Det känns som att jag sover Kan du få liv i mig Du verkar vara känslig nog för att klara dig Jag har nerverna utanpå kroppen Och ändå stum och blind och döv Och vad gör jag på den här festen Fumlig och färglös Jag önskar att jag hade mer humor Som kunde hålla sorgen i schack Kasta allt i ett annat ljus Le hela vägen utfolks fester«. (»Peoples Parties«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Crazy Crow Music Sony/ATV Music Publishing Scandinavia Foto: Tina Axelsson, Kanada, Vänligen, Irma Schultz Keller

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa.

Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa. Sångtexter Sexårskören 2017 1 01 VÄLKOMNA HIT Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa. Välkomna hit till vårt hus och vår svit Det är dammigt och smutsigt i varje vrå Hej

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Livsfrågor i ord och bild från Lillholmsskolans nior. Träd

Livsfrågor i ord och bild från Lillholmsskolans nior. Träd Livsfrågor i ord och bild från Lillholmsskolans nior Träd Träddikt I somligas ögon så ses föremål som livlösa, de existerar ej, de är endast prylar som skall underlätta för mig och dig. Men vad händer

Läs mer

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar:

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Förklara varför Ge exempel Visa med olika alternativ Generalisera Fördjupa med frågor Använd bindeord för att

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Den sökande kan även den bli den sökta Flickan med håret vars hår sägs ha färgats av vinets gud dionysos då han höll en storslagen fest i Zeus ära.

Den sökande kan även den bli den sökta Flickan med håret vars hår sägs ha färgats av vinets gud dionysos då han höll en storslagen fest i Zeus ära. Frida Snabb Den sökande kan även den bli den sökta Flickan med håret vars hår sägs ha färgats av vinets gud dionysos då han höll en storslagen fest i Zeus ära. Denna vackra flicka föddes igår och hon har

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Den store Gatsby funderingsfrågor, diskussion och skrivuppgift

Den store Gatsby funderingsfrågor, diskussion och skrivuppgift en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Den store Gatsby funderingsfrågor, diskussion och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

LENNARTS LISTOR. En listig akrobatisk musikal med Lennart och Maja

LENNARTS LISTOR. En listig akrobatisk musikal med Lennart och Maja LENNARTS LISTOR En listig akrobatisk musikal med och Baserad på Wallces lists Ellenor Lindgren 2009 1 Om pjäsen/scenen En fartfylld musikal med akrobatik och dans på ca 35-40 minuter. Musiken är lite funkinfluerad

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

HUNDRAÅRSJUBILEUM 1912-2012 PROGRAM 1 JANUARI-MARS 2012

HUNDRAÅRSJUBILEUM 1912-2012 PROGRAM 1 JANUARI-MARS 2012 HUNDRAÅRSJUBILEUM 1912-2012 PROGRAM 1 JANUARI-MARS 2012 Victoriateatern 1912-2012 Den 9 september fyller Victoriateatern 100 år! Vi kommer fira hela året! Håll dig uppdaterad på www.victoria.se 20/1 ARLO

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film Fucking Åmål Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film TROLLHÄTTAN Finns det saker du skulle vilja göra men som du inte vågar? Se Fucking Åmål. Efteråt känns ingenting omöjligt.

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par.

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par. Allt du är Du andas ganska tyst jag tror du somna till slut. Tårar gör en sömnig. Inte sant? Både du och alla ljusen i mitt rum har brunnit ut. A7 A7 De slockna när de brann som mest och du gjorde likadant.

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen Som du lurade mig och du vet när det var Så jag sa till mig själv; du är inget att ha Lära sig gå Det var svårt för jag snubblade på Alla tankar som nuddar dig Dom som tänder en eld i mig När jag ser dig

Läs mer

Från medborgerlig ilska till rörande livsberättelser

Från medborgerlig ilska till rörande livsberättelser Från medborgerlig ilska till rörande livsberättelser Den mycket uppskattade spelplatsen Under den stora Eken vid Galärparken inleder juli månad med urpremiären av Det Omätbara den 2 juli. Det är en engagerad

Läs mer

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA Undervisning av Ulrika Ernvik VEM ÄR JAG? Vi har alla en berättelse! Gud skickade mej till världen med ett hemligt uppdrag. Vilket är mitt hemliga uppdrag? För att veta det

Läs mer

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05

TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 TORBJÖRN * 1944-09-17 2009-10-05 Bilder från tiden 10 augusti t o m 6 oktober, 2009. Torbjörn efter hemkomsten från sin långa vistelse hos Jan. Bilden tagen ett par veckor efter Jans begravning. Torbjörn

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg

ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg 2002 Bäste spelare! Dessa sånger ligger nu i dina händer. Med lite känsla och enträgenhet bör du kunna gjuta liv i dem om Du känner för det. Sångerna har

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Förskoleklass - årskurs 6 Kulturgaranti våren 2016

Förskoleklass - årskurs 6 Kulturgaranti våren 2016 Förskoleklass - årskurs 6 Kulturgaranti våren 2016 Enköpings kommun Välkommen till en ny spännande vår med kulturupplevelser! Upplevelsenämnden i Enköpings kommun prioriterar barn och unga. Vårens Kulturgaranti

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014

En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 Dikter 3b En diktbok av klass 3b på Grimstakolan i Vällingby Höstterminen 2014 I mina drömmars stad I mina drömmars stad är det varmt. I mina drömmars stad bor det kändisar och fotbollsspelare. I mina

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Bilder och minnesfragment Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Detta album består av mammas efterlämnade bilder, brev och andra sparade minnen som jag och syskonen tog hand om efter hennes död. Lelle,

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Kärlekens törst En kyriemässa om längtan

Kärlekens törst En kyriemässa om längtan Kärlekens törst En kyriemässa om längtan Detta är en kyriemässa med Eldkvarns sånger samt texter från Job och Psaltaren. Det är törsten som driver oss framåt. Törsten efter vatten, efter rättvisa och inte

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur.

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Johan Wennerstrand Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Har lång erfarenhet av de flesta musikaliska stilar. I sju år sågs han i kören bakom Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Visor, schlager,

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen Naturens kopior Titta på Naturteaterns film och lyssna noga. 1. Skriv ner fem sätt hur djuren kan röra sig på. Människan Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Läs mer