IRMA SCHULTZ KELLER BIOGRAFI. BLANK IS Sånger av Joni Mitchell.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IRMA SCHULTZ KELLER BIOGRAFI. BLANK IS Sånger av Joni Mitchell."

Transkript

1 Den 22 september släpps Blank is Sånger av Joni Mitchell som Irma har översatt och producerat. Albumet släpps på egna skivbolaget Blå rymd via EMI. Irma som tidigare släppt sex soloalbum, vunnit Grammis som bästa kvinnliga popartist och arbetat som skådespelerska på film och teater fick en särskild känsla för Jonis låtmaterial redan i tonåren. Häromhösten gjorde hon en roadtrip tillsammans med fotograf Tina Axelsson i Jonis fotspår. Från Saskatoon till Vancouver. Filmmaterial därifrån kommer användas som projektioner under konserterna, i de lokaler där det fungerar tekniskt. För bokning kontakta: MTA Production AB hilda@mtaprod.se Hemsida: irmaschultzkeller.se För intervjuer och annat kontakta: EMI Music Sweden, , nina.nestlander@emimusic.com IRMA SCHULTZ KELLER BIOGRAFI. BLANK IS Sånger av Joni Mitchell. Foto: Tina Axelsson, Kanada, P2010 HI FIDELITY PRESS. g2010 HI FIDELITY PRESS. Utdrag från Hi Fidelity Press.

2 [ 2 ]»DET ÄR NÅGOT MED DEN DÄR STORA LÄNGTAN.«Dden första skiva jag verkligen minns är The Beatles»Abbey Road«. Jag var 4 år när den kom och mina föräldrar måste ha spelat den om och om igen. Vi bodde på Brännkyrkagatan, bredvid trapporna upp till Tavastgatan, i en lägenhet högst upp i huset. Det här var långt innan det blev tjusigt med vindslyor och bredvid oss låg de andra hyresgästernas vindskontor. Jag minns en känsla av magi då solen krängde in över plankgolvet samtidigt som»here Comes The Sun«fyllde rummet. Jag var ett extremt blygt barn som rodnade så fort jag blev tilltalad eller hamnade i blickfånget. Fick ofta höra kommentarer som: Text: Irma Schultz Keller. Jag föddes på Södersjukhuset Växte upp i trakterna runt Mariatorget med en mamma som arbetade som skräddare och så småningom utbildade sig till journalist. Pappa flackade på den tiden runt mellan olika jobb; trädgårdsmästare på Skansen, scenarbetare på Dramaten, vårdare på dagcenter... Ibland satte han sig vid pianot och lirade blues och jazz. Jag och min två år äldre syster Idde sjöng i stämmor och i vårt rum stod en gammal tramporgel som vi skrev melodier på. Ingen av oss kunde noter så vi hittade på ett eget system. Satte klisterlappar på tangenterna, skrev bokstäver på de svarta och siffror på de vita och så kunde vi skriva ner våra melodier. Idde & Irma Schultz, Foto: Mamma. Spara lite rödfärg till lagårdsdörrn! I hemlighet drömde jag om att bli filmstjärna och skrida ner för en lång, svängd trappa à la Rita Hayworth. Sjöng gjorde jag också i baksätet på bilen. Min pappas släkt hade ett gammalt hus på en vall utanför Funäsdalen dit vi ibland åkte på loven. När vi åkt länge och det blivit mörkt ute lutade jag mig nära rutan och sjöng tyst så ingen annan skulle höra. Då studsade ljudet av rösten tillbaka och förstärktes. Det var någon sorts tröst i det där. Och kanske en glädje över ett uttryck. Mina föräldrar skiljdes och vi flyttade upp till en lägenhet på Bastugatan. Mamma fick jobb på Sveriges Radio.

3 [ 5 ] Foto nedre: Pappa, Foto övre: Micke Jansson, Det var på den tiden då varje programmakare satte sin egen musik. Då och då kom en bunt pressex av nya skivor med hem och jag och syrran botaniserade friskt i högarna: elo, Barry Manilow, en samlingsskiva med tidig punk från New York, 10 cc... De första skivor jag minns att jag köpte för egna pengar var en singel med The Sweet och en lp med The Dubliners.»Efter mycket tjat hängde vi med till en replokal någonstans i närheten av Vitabergsparken.«Iddes och mina vägar skiljdes då jag började i musikklass. Men på gymnasiet landade vi båda på Södra Latin. Efter mycket tjat hängde vi med till en replokal någonstans i närheten av Vitabergsparken. Ett band hade bildats som skulle sjunga Motown-låtar på fester, det var tanken. Det blev aldrig så utan istället började det skrivas ny musik som resulterade i bandet Zzzang Tumb. Vi fick kontrakt med Stranded Rekords, Klas Lundings första bolag, där bl a Lustans Lakejer och Ratata låg. Det blev några singlar och en fulllängdare och Idde och jag började få körjobb med andra band och artister. Under 80-talet var vi nog med på det mesta som spelades in i Stockholm; Lolita Pop, Di Leva, Imperiet, Lustans Lakejer och Reeperbahn för att nämna några. Jag jobbade på glassbar, restaurang, fotolabb och gick en teaterskola på Kursverksamheten. Sen sökte jag och fick en del skådespelarjobb; i tv-produktioner och på scenen bildade jag och Tom Wolgers en duo som hette»paris Bis«. Vi spelade in nattetid i Toms vackra lägenhet på Kungsholms Hamnplan. Jag minns att han så småningom blev vräkt då han vägrade vara tyst då alla andra sov. Det blev egentligen aldrig mer än en maxisingel och en snygg video men den släpptes lite här och var i Europa.»Paris Bis«Irma Schultz & Tom Wolgers, Foto: Carl Bengtsson.»Första skivan skrev vi på min mammas landställe «1988 kom min första solosingel:»tillbaks till mig«. Jag hade då börjat jobba med Lars»Billy Bolero«Hansson. Första skivan skrev vi tillsammans på min mammas landställe under några sommarveckor och den kom att heta»då staden har vaknat«(1989). För den fick jag en Grammis som bästa kvinnliga popartist. Till andra skivan»irma«(1991) skrev Mauro Scocco en låt som kom att bli en rejäl hit:»precis som du«. Vi hade dock gjort så många versioner att vi i slutskedet av produktionen var så trötta på låten att vi var nära att lyfta bort den från skivan (!) Även låten»stureplan«kom att spelas mycket på radio och»irma«sålde nästan platina ( ex). I höstas fick jag reda på att den kvalat in till boken»tusen svenska klassiker 1956 till idag«som kom ut Mycket hände i samma veva; jag gjorde den kvinnliga huvudrollen i en tv-serie som hette»kvällspressen«och jag blev gravid.

4 [ 6 ]»Efter den (tredje skivan) gick luften ur och jag föll in i en kris som utspelades på många plan.«tredje skivan, som kom till i en något ofokuserad fas i livet som nybliven förälder, kom ut 1993 och fick heta»tröst för stygga barn«. Efter den gick luften ur och jag föll in i en kris som utspelades på många plan. Krisen ledde till flera beslut. Jag separerade, sökte och kom in på Teaterhögskolan och sist men inte minst växte behovet av att skriva mer själv. Jag ville ta mer ansvar för helheten, inspelningen och hur det sedan presenterades. Det resulterade i skivan»andas fritt«(1995) som producerades av Kjell Andersson.»Det kom som en sång från ett undangömt fönster jag glömt att stänga någon gång det kom som en stark storm och svepte med sig allt ingen idé att vända om Allt jag vill är att andas fritt idagandas fritt«. Irma Schultz, 1995.»Jag håller fortfarande den skivan som något av det modigaste jag gjort.«temat var oundvikligen»separation«och jag håller fortfarande den skivan som något av det modigaste jag gjort. Den är självutlämnade och ganska egensinnig. När jag lyssnar på den idag kan jag fyllas av både stolthet och skam. Den mötte kraftigare reaktioner än mina tidigare skivor, både negativa och positiva. Jag hade precis lärt känna Tina Axelsson som var fotograf och vi reste till Island och hängde några dagar och tog bilder som sen användes till omslaget. Skivan spelades in i emi-studion vid Skärmarbrink med en fantastisk uppsättning musiker; Esbjörn Svensson, Lars Halapi, Lasse Englund, Svante Henrysson, Magnus Persson m fl.»ordnar mitt hem, jag målar och spacklar, alla sprickor spacklar jag igen. Sol kommer in, kom in. Vem är du som stirrar på mig så där, från andra sidan spegeln, är det jag. Var kom den där rynkan ifrån, är det charm, är det jag. Det kan det inte va, det kan det absolut inte va. För jag mår bra, bättre än någonsin faktiskt, bara jag får värme, vila och ljusvärme vila och ljus«. Irma Schultz, Irma, Reykjavik, Island, Foto: Tina Axelsson. Under några års tid hade jag tillsammans med några musikervänner spelat Joni Mitchell på ställen runt om i stan. Det resulterade i skivan»a Bird That Whistles Songs of Joni Mitchell«som kom ut 1996, med Kjell Andersson som medproducent. Tina Axelsson stod även denna gång för fotografierna som togs i samband med inspelningen, vilken till största delen skedde live på Lydmar Hotel. Foto: Tina Axelsson, Island 1995.

5 Foto: Tina Axelsson, Kanada, 2007.

6 [ 11 ] en bilfärd norrut ett helt sjuttiotal i skymningsljus med tallar och gran alltid så ensam där bak Hör du mig kan du höra mig nu när jag ropar Imma på glas«. Irma Schultz Keller, 2003 Foto: Lina fänge, Jonas Malmsjö & Irma Schultz»The Black Rider«1997. Foto: Sara Lindh. < Sen följde fyra år på Teaterhögskolan och praktikjobb på Dramatens Elverket som premiäröppnade med»the Black Rider«, en musikal av Tom Waits i regi av Rikard Gunther. Några år med skådespeleri på Dramaten, Riksteatern, Parkteatern och Malmö Dramatiska Teater följde. Höjdpunkten hittills är nog rollen som»hon«i Jon Fosses»Någon kommer att komma«i regi av Eirik Stubö. Vi blev inbjudna till flera teaterfestivaler i Europa och Teaterbiennalen och jag fick ta emot Riksteaterns pris.»ett tema som genomsyrar den skivan är barndom « kom»imma på glas«, den första skivan på åtta år. Den producerades av Björn Yttling. Ett tema som genomsyrar den skivan är»barndom«. Titellåten»Imma på glas«handlar just om minnet av att sitta i baksätet på en bil och sjunga mig till tröst nära rutan.»imma på glas prövar min röst sjunger så svagt sjunger till tröst Vintern 2006 gjorde jag och Uno Svenningsson ett slags duoprojekt:»sånger för december«. Jag hade börjat översätta låtar av Joni Mitchell och här passade»river«(som på svenska heter»blank is«) in i det vintriga temat. Jag översatte även en låt av k.d. Lang;»Barefoot«som fick heta»på nakna fötter«.»vi återfann varandra i bänken i Allhelgonakyrkan på Södermalm« släpptes»psalmer«som jag, Toni Holgersson och Lasse Englund sakta och organiskt låtit växa fram i Lasse studio ute på Lidingö. Jag hade körat på några av Tonis skivor i början av 90-talet och vi återfann varandra i bänken i Allhelgonakyrkan på Södermalm. Där gick vi båda under en period på söndagskvällarnas mässor och fann att vi berördes starkt av samma psalmer. Vi reflekterade över det faktum att man i den anglosaxiska musikkulturen sjunger om tro i alla musikgenrer medan man här gärna hoppar till om någon sjunger»gud«och placerar in i fack. Något som dock börjat luckras upp mer och mer på senare år. Vi ville också se hur det skulle låta om vi sjöng de här sångerna utifrån vår känslomässiga och musikaliska grund.

7 [ 13 ] BLANK IS Sånger av Joni Mitchell. Trots den snabba inspelningen har skivan verkligen fått ta tid. Mellan de två inspelningstillfällena (som skedde under 2008) hann ett halvår passera. Först ett år senare mixades skivan. (Utgivningsdatum: 22 september 2010). Blå rymd. Distribueras av: emi Music Sweden ab Nu är jag mäkta stolt att presentera den första skivan på Blå Rymd. Den kommer ut via licens på emi och innehåller tio sånger av Joni Mitchell som jag översatt och producerat. Vi repade hemma hos mig och spelade sen in skivan på bara två dagar med en alldeles självlysande trio i grunden: Martin Hederos klaviaturer, Johan Berthling kontrabas och Andreas Söderström gitarr. På två spår förstärkta av min man, Nino Keller, på trummor och slagverk. Foto: Tina Axelsson, Kanada, Foto: Tina Axelsson, Uppifrån: Andreas Söderström, Martin Hederos & Johan Berthling. Foto: Tina Axelsson, Merparten av låtarna kommer från Jonis album»blue«av den naturliga förklaring att det är den skivan jag levt mest med. De andra kommer från»song to a Seagull«,»Ladies of the Canyon«,»Court and Spark«och»Hejira«. Jag valde förstås att jobba med de låtar som berört mig mest, men sen handlade det också om vilka som lät sig

8 [ 15 ] översättas. Något jag fick fundera länge på var hur jag skulle lösa refrängen i»river«. Joni sjunger:»i wish I had a river I could skate away on«. Alla uttryck för vattendrag på svenska är enstaviga: å, flod, fors, sjö, hav Blev lycklig när poletten trillade ner:»jag önskar mig en blank is jag kan färdas bort på«. efter henne och via internet, som var alldeles i startfasen då, fann de varandra. Hon återförenades inte bara med sin dotter utan fick då även veta att hon var mormor. I en del sånger har hon antytt sitt bortvalda föräldraskap och smärtan i det, men kanske är det först med facit i hand som de hintarna känns uppenbara. Foto: Tina Axelsson, Kanada, 2007.»Det närmar sig jul De hugger ner träden De sjunger alla sånger Om kärleken och glädjen Och jag önskar mig en blank is Jag kan färdas bort påblank is«. (»River«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Joni Mitchell Publishing Corp Sony/ATV Music Publishing Scandinavia 1996 utdelades Polarpriset till Joni Mitchell. Hon fick en mängd priser i mitten av 1990-talet, flera»life achievement awards«samt blev invald i Rock&Roll Hall of Fame. Många artister har genom åren utnämnt henne till en stark inspirationskälla och förebild. Hon visade sig tidigt vara en gudabenådad låtskrivare som började sin bana med att skriva för andra artister. Sen klev hon fram själv och blev något av en ikon för en hel generation med sina självutlämnande texter, sitt allvar, sin humor och sitt säregna sätt att spela gitarr, som var en följd av hennes insjuknande i polio som barn.» via internet, som var alldeles i startfasen då, fann de varandra «I femtioårsåldern chockerade hon alla, inklusive sina föräldrar, med att berätta att hon hade en dotter. En dotter som skulle ha fötts 1965 och som hon då adopterade bort. Hon började söka»född med månen i kräftans bild Döp henne till nåt hon kan svara till Lilla grön, kan ingen vinter betunga Lilla grön, för att vi var så unga Lilla grön, bli en dansens drottning Han for till Kalifornien Han hade hört att det var varmare där Så du skriver i ett brev att hennes ögon är blå Han sänder dig en dikt som du inte förstår Lilla grön, han är helt sin egen Bara lite grönt som när vårens knoppar slår ut i blom Det finns krokusar till fröken din imorgon Bara lite grönt som i norrskenshimlens andetag Det finns istappar och födelsedagar Och då och då finns sorgenlilla grön«. (»Little Green«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Crazy Crow Music Sony/ATV Music Publishing Scandinavia» etttomrumsom vill bli fyllt,en ständig längtan bort «Hon växte upp på landsbygden i Kanada, i en av dessa städer den stora vägen passerar rakt igenom. Det har ofta funnits en melankolisk ådra i hennes text och musik, ett tomrum som vill bli fyllt, en ständig längtan bort, ut i världen och efter frihet. Fåglar som flyger men också vägens vita linjer som håller henne som gisslan. Ständigt på väg. En både självvald och påtvingad ensamhet.

9 [ 16 ] Det är något med den där stora längtan som alltid slagit an min egen klangbotten. Det finns en sorg där någonstans.»just innan vår kärlek gick vilse sa du Jag är lika beständig som polstjärnan Och jag sa: Du befinner dig ständigt i mörkret är det nåt att ha Du kan finna mig i baren Och på baksidan av ett glasunderlägg I det blå ljuset från tv n Ritade jag en karta över Kanada Och jag skissade ditt ansikte där Du flyter i mitt blod som heligt vin Du smakar bittert och så sött Och jag kan dricka friskt av dig älskling Och ändå stå på stadig mark Ändå stå på stadig mark«häromhösten var jag i Kanada tillsammans med Tina Axelsson och gjorde en roadtrip i Jonis fotspår. Från Saskatoon till Vancouver. Vi fick med oss ett stort foto- och filmmaterial därifrån som nu redigeras ner för att bl a kunna användas som bakgrundsprojektioner under konserterna. Den kunskap jag samlat på mig om Joni kommer jag väva in i form av mellansnack. Fakta och funderingar, humor och poesi blandat med glimtar ur mitt eget liv.»hon hade dansat till vår skiva på sitt hotellrum Jag kan dricka friskt av dig«. (»A Case of You«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Joni Mitchell Publishing Corp Sony/ATV Music Publishing Scandinavia Joni Mitchell, Jack Mittleman & Irma, Stikkan Andersons kök, Djurgården, Foto: okänd. Huset Joni Mitchell växte upp i, Saskatoon, Saskatchewan, Foto: Tina Axelsson. Jag träffade Joni 1996 när hon var här för att ta emot Polarpriset. Vi hade några dagar före prisutdelningen tjatat in oss på en mottagning på Kanadas ambassad och darrande givit henne vår skiva»a Bird That Whistles Songs of Joni Mitchell«. Några dagar senare var det dags för prisutdelningen. Jag och Jack Mittleman, som spelade gitarr på skivan, hade inga biljetter till galan i Berwaldhallen men vi hade förstått att det var kutym att efterfesten hölls hos Stikkan Anderson på Djurgården. Vi chansade och åkte dit. Efter mycket om och men släpptes vi in. Där var knökfullt med folk och efter en stund i vimlet började vi tveka. Tänk om hon inte gillar skivan! Foto: Tina Axelsson, Kanada, 2007.

10 [ 18 ]»Oh, there you are! Joni s been looking for you.«det här är pinsamt...vi var just på väg att forcera oss ut igen då en man fick syn på oss och glatt utropade: Oh, there you are! Joni s been looking for you. Han banade väg för oss in i Stikkans kök. Och där stod hon. Hon sa att hon dansat till vår skiva på sitt hotellrum och vi satt sen, runt Stickans köksbord, och pratade länge om musik och konst och om det fascinerande med senapskorn. Att de trots att de är så små ger upphov till stora plantor. Hennes handflator var alldeles gula av nikotin.»alla människor på festen De har så mycket stil De är väldigt välberesta De har passkortssmil Nån är vänlig Nån är kylig Några håller stor distans Någon ställer sig i centrum Men vill va nån annanstans Fotomodellen får uppmärksamheten Men sen rinner sminket svart Hon har en ros bakom örat Och en lampskärmshatt Ena sekunden lycklig Nästa gråter hon i nåns famn Säger skrattet och gråten Två fiskar i samma damm Jag sa det när vi möttes Att jag är galen Gråt för oss alla här Gråt för Eddy där i hörnet Som inte tror han är nånting värd Och Jack som är klassens clown Och kalla Grace bakom sin mask Och för mig i min rädda tystnad Som inte hittar hem nånstans Det känns som att jag sover Kan du få liv i mig Du verkar vara känslig nog för att klara dig Jag har nerverna utanpå kroppen Och ändå stum och blind och döv Och vad gör jag på den här festen Fumlig och färglös Jag önskar att jag hade mer humor Som kunde hålla sorgen i schack Kasta allt i ett annat ljus Le hela vägen utfolks fester«. (»Peoples Parties«) Joni Mitchell. Lokal text: Irma Schultz Keller. Crazy Crow Music Sony/ATV Music Publishing Scandinavia Foto: Tina Axelsson, Kanada, Vänligen, Irma Schultz Keller

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Ge aldrig upp. Träning

Ge aldrig upp. Träning Ge aldrig upp Träning Kom nu, vi blir sena, skriker Ellens pappa Rickard som sitter otåligt i bilen och väntar. Jag kommer, skriker Ellen tillbaka. När Ellen har satt sig i bilen kör Ellens pappa direkt

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA Undervisning av Ulrika Ernvik VEM ÄR JAG? Vi har alla en berättelse! Gud skickade mej till världen med ett hemligt uppdrag. Vilket är mitt hemliga uppdrag? För att veta det

Läs mer

Den sökande kan även den bli den sökta Flickan med håret vars hår sägs ha färgats av vinets gud dionysos då han höll en storslagen fest i Zeus ära.

Den sökande kan även den bli den sökta Flickan med håret vars hår sägs ha färgats av vinets gud dionysos då han höll en storslagen fest i Zeus ära. Frida Snabb Den sökande kan även den bli den sökta Flickan med håret vars hår sägs ha färgats av vinets gud dionysos då han höll en storslagen fest i Zeus ära. Denna vackra flicka föddes igår och hon har

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par.

A A7 Dm. som ifall vi nånsin hade vart ett par. Allt du är Du andas ganska tyst jag tror du somna till slut. Tårar gör en sömnig. Inte sant? Både du och alla ljusen i mitt rum har brunnit ut. A7 A7 De slockna när de brann som mest och du gjorde likadant.

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze

Vem vinkar i Alice navel. av Joakim Hertze Vem vinkar i Alice navel av Joakim Hertze c 2006 Joakim Hertze. Detta verk är licensierat under Creative Commons Erkännande- Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Tysta(de?) Röster. Vem lyssnar på Rosengårdsbarn som lever med en psykiskt sjuk förälder? Med barnets ögon

Tysta(de?) Röster. Vem lyssnar på Rosengårdsbarn som lever med en psykiskt sjuk förälder? Med barnets ögon Tysta(de?) Röster Vem lyssnar på Rosengårdsbarn som lever med en psykiskt sjuk förälder? Med barnets ögon Årskonferens i Göteborg 30-31 mars 2009 Karin Ingvarsdotter Doktorand, Hälsa & Samhälle Malmö Högskola

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth 1 Dagen då min syster föddes. En bilderbok av Uwe Spillmann och Inga Kamieth Dagen då min syster föddes. Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth Översatt av: Laurie Ann Johnson,

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET

Jag blev rädd när jag läste brevet.är jag verkligen den utvalda som kan gå in i porten. Jag. Kapitel 2 BREVET Kapitel 1 HEJ! Hej! Jag heter Mandy och jag är 10 år. Jag går på Himlaskolan. Jag bor i Alafors.Rebecka är min bästa vän, hon bor också i Alafors. Hon är 10 år hon med. Vi leker varje dag i skolan. Rebecka

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Vårt blod, våra ben - fundera, diskutera och skriv

Vårt blod, våra ben - fundera, diskutera och skriv Vårt blod, våra ben - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer