Skulle du vilja se ett jätteträd på nära håll?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skulle du vilja se ett jätteträd på nära håll?"

Transkript

1 Skulle du vilja se ett jätteträd på nära håll? Hej Känslan av att promenera i en Redwoodskog är magisk. Det är en mycket mäktig upplevelse, man blir nästan religiös. De gigantiska Redwoodträden i Kalifornien lämnar ingen oberörd och är definitivt ett minne för livet. Lika intressant är det att besöka den amerikanska produktionsskogen och få uppleva helt andra metoder att producera skog än de vi har i Sverige. Programmet är späckat. Det mesta som sker under de 12 dagar då vi åker på studieresa får de flesta att höja på ögonbrynen och att dra på smilbanden. Som när vi besöker den kända fiskaffären i Seattle och laxar och krabbor flyger omkring i luften och fiskargubbarna bjuder på spektakulär show. Vi är glada att kunna erbjuda dig som är skogsägare och leverantör till oss, denna exklusiva möjlighet att följa med på en spännande skoglig studieresa längs USA:s västkust. Resan går av stapeln i vår. Vi garanterar att det blir minnesvärt, lärorikt och riktigt roligt. Dessutom kan den vara avdragsgill. Hör gärna av dej till din virkesköpare så får du veta mer. Hälsningar Martin Holmgren VD Stora Enso Skog AB Researrangör

2 Studieresa genom skogarna i USA Resan sker i samarbete med Skogsresor och Sabratours.

3 En spännande resa från Seattle i norr till San Fransisco i söder, genom de skogliga delstaterna Washington, Oregon och Kalifornien.

4 Dag 1, lördag 5/5 Avresa från Arlanda med Iceland Air. Mellanlandning i Reykjavik och ankomst till Seattle 17.45, där vi hämtas med buss som följer oss hela resan. Vi upptäcker pulsen i Seattle med dess skyskrapor och bor downtown på Six Avenue Inn. Vi försöker hålla oss vakna för att komma in i den amerikanska tidsomställningen. Om vädret är gynnsamt besöker vi Space Needle, usiktstornet som byggdes till världsutställningen Dag 2, söndag 6/5 Vi fortsätter att upptäcka Seattle på förmiddagen med sevärdheter som slussarna vid Ballard och Pike Place Market, farmarnas marknad med frukt, blommor och jättelika fiskar. Efter besöket på Pike Place Market går resan vidare och ett stopp görs på en av världens största butiker för jakt och fiske. Vi tar oss med buss till det imponerande vulkaniska berget Mount St Helen som hade utbrott 1980, cirka ha skog ödelades. Fram till 1987 planterades över 18 miljoner plantor för hand. Vi besöker även Weyerhaeusers besökscenter, ett av världens största skogsföretag som drabbades hårt. På kvällen övernattar vi i staden Kelso, strax norr om Columbiafloden. Dag 3, måndag 7/5 Vi lämnar delstaten Washington och åker in i skogsindustrins Mecka Oregon, där 46 procent av ytan täcks av skog. Vi besöker Tillamook State Forest, som eldhärjades i omfattande skogsbränder under 30- och 40-talet. Bränderna efterföljdes av världens största skogsplantering för sin tid, 72 miljoner plantor. Idag finns en ny frisk skog här, som vi besöker. Vi besöker även ett fint skogsmuseum som drivs av Oregon Department of Forestry. Vi får skoglig information och ser en skogsfilm. Efter lunch besöker vi skogsbrukarfamiljen Hanschues som berättar om livet och förhållandena som privat skogsägare. Därefter åker vi vidare till Corvallis, Oregons skogliga huvudstad för övernattning i två nätter. Dag 4, tisdag 8/5 Vi besöker det familjeägda mellanstora skogsföretaget Starker Forests. I området finns stora julgransplantager och vi gör ett stopp på världens största julträdsfarm med produktion på över en miljon träd per år. Vi försöker besöka en avverkning med kabelkranar i brant terräng. Vi gör ett oförglömligt besök på en ångsåg, förmodligen världens enda i kommersiell drift. Man sågar helst inte timmer under 50 cm i diameter. Var beredd att skruva tillbaka klockan 100 år. Dag 5, onsdag 9/5 Vi besöker skogarna runt Corvalis och Cottage Grove. Steve Woodard, professor Emeritius, är värd för dagen och håller koll på vad som händer i området. Ett besök i en gammal douglasgranskog en så kallad old growth blir ett spännande inslag under dagen. Den första av tre referensupplevelser på vad stor, grov skog innebär. Vi besöker ett guldgrävarmuseum och den som vill får vaska. Ett huggarlag i änden på ett Sequoiaträd med diametern 7,8 meter. Observera sågen som är 8,5 meter lång.

5 Dag 6, torsdag 10/5 Besök i ett modernt sågverk i Cottage Grove som sågar timmer upp till tre meter i diameter. Vi kör vidare mot Kalifornien och gör ett stopp för en vilda västernlunch vid diligensstoppet Wolf Creek Inn. Vi kör vidare till de världskända Redwoodträden. Middagen intas i en gammal sågverksrestaurang i Eureka, där historien speglas i svartvita fotografier som visar hur man förr avverkade de enorma träden.

6 Dag 7, fredag 11/5 Vi kör vidare södrut till bruksorten Scotia, där Pacific Lumber company, PALCO och redwoodkulturen har dominerat i 150 år. Vi tar del av samhällets historia genom ett museibesök och i en andra generationens redwoodskog. Vidare till en stuga i en stubbe. Vi kör Redwood highway och Giganternas avenue och går en promenad i en av dessa fantastiska barrskogsekosystem med träd upp mot 120 meter. Denna katedral blir referensskog nummer två av världens stora skogar. Vi stoppar i Legget på eftermiddagen för att uppleva ett träd som man kör bil igenom, förmodligen världens lönsammaste träd. På kvällen planeras ett besök med middag på Linde Vineyard i Sonoma County. Familjen härstammar från Härjedalen och Västergötland. Övernattning i Ukiah. Dag 8, lördag 12/5 Vi kör mot Kaliforniens huvudstad Sacramento, där vi stannar till ett par timmar för besök i den gamla stadsdelen med vilda västernprägel. Vi besöker ett fantastiskt järnvägsmuseum och Capital hill, delstaten Kaliforniens vita hus som har ett arboretum kring byggnaden. Efter lunch kör vi vidare genom rika jordbruksbygder för att nå Selma utanför Fresno, i närheten av Sierra Nevada. Dag 9, söndag 13/5 Heldag i Sierra Nevada med besök i Sequoia och Kings Canyons nationalparker. Äntligen får vi se sequoiaträden och världens största träd, General Sherman. Generalen med en ålder på över år, 84 meter hög, 35 meter i omkrets stoltserar med cirka m 3 i ett enda träd! Sequoiaträden växer på höjder över meter över havet i Sierrafjällen och i ett helt annat ekosystem än Kustredwoodträden. Vi gör en vandring på 2,5 km för att utforska dessa barrblandskogar. På återresan till hotellet i San Juanquindalen kör vi genom svenskorten Kingsburg, en av russinhuvudstäderna och Sunmaids hemstad. Vi gör eventuellt ett kort besök hos jordbrukande svenskättlingar från Dalarna. Dag 10, måndag 14/5 Efter frukost besöker vi familjen Droogh som är mjölkfarmare utanför Leemore. De har cirka djur och vi gör en rundvandring för att studera och lära om deras villkor och liv. Vi passerar en ranch med köttproduktion där de har cirka djur. Vi gör ett kort besök vid ett oljefält innan vi kör mot San Francisco via parker med vindkraftverk och Silicon Valley. Vi gör en gudiad tur genom staden för att se de mest kända platserna som Tresure Island, Twin Peaks, Fishermans Wharf, Lombard street, China Town, Alcatraz och Golden Gate. Gemensam middag och en tur med de berömda spårvagnarna över backarna för de som önskar. Dag 11, tisdag 15/5 För de morgonpigga finns möjlighet att ta en promenad ut mot eller över Golden Gatebron. Resten av dagen är fri för egna strövtåg, shopping, besök i arboretum innan vi tar oss till flygplatsen. Avresan till Sverige sker efter lunch från San Fransisco via mellanlandning i Keflavik. Dag 12, onsdag 16/5 Vi anländer till Arlanda vid Det finns möjligthet att förlänga vistelsen i San Fransico med några dagar om man så önskar.

7 CONFETTI Foto Jan Hedberg Intresseanmälan Studieresa 5 16 maj 2012 Platserna är begränsade till 53 (min 30 deltagare för genomförande). Pris kr/person inkl flygskatt kr/person. Enkelrumstillägg kr/person. (Reservation för ändringar i programmet enligt allmänna resevillkor. Prisreservation med avseende på antal deltagare och valutakurser i USD och NOK). Intresseanmälan lämnas till din virkesköpare på telefon eller e-post senast 31/ Ange namn och fullständiga kontaktuppgifter. Därefter skickas en bindande anmälningsblankett till dig. Du är anmäld först vid betald anmälningsavgift. Namn Adress Postadress Telefon E-post Frågor besvaras av Jan Hedberg på Skogsresor, tel samt Torbjörn Wiklund, Stora Enso I grundpriset ingår Reguljärflyg Arlanda Reykjavik Seattle/Seattle Reykjavik Arlanda med Iceland Air. Möjlighet finns till anslutning från Landvetter eller Köpenhamn. Inkvartering i dubbelrum på hotell/motel med god standard. Amerikansk frukost samtliga dagar i USA. Rundresa med buss enligt program. Inträdesavgifter i enlighet med programmet på museer, besökscenter, nationalparker m m. Reseledning av två svensktalande guider. Studiebesök med lokala guider enligt programmet. Transfers vid ankomst och avresa. Tre lunchpaket. En middag. Kompendium och skogligt studiematerial. I priset ingår ej Avbeställningsskydd Reseförsäkring Övriga måltider Dricks vid måltider, cirka %. Researrangör Alla besök och konversationer på engelska direktöversätts till svenska.