Ett urval av höstens nya böcker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett urval av höstens nya böcker"

Transkript

1 Ett urval av höstens nya böcker Romaner Morgan Alling: Kriget är slut (september) När Morgan Alling skildrade sin tuffa barndom i Sommar 2009 blev gensvaret enormt. Här skildrar han hur han skildes från sin alkoholiserade mor vid fyra års ålder, hamnade på barnhem och skickades från fosterhem till fosterhem. Vi som hörde hans sommarprogram vet hur bra det kan bli. Karin Alvtegen: En sannolik historia (september) I Alvtegens första icke-deckare möter vi Helena som uppfyller en gammal dröm när hon och hennes man köper en liten gård i Norrland för att driva hotell. Men äktenskapet knakar i fogarna och efter skilsmässan står Helena med ett hotell, en förlorad tillvaro och en olycklig tonårsdotter. Arnaldur Indridason: Mörka strömmar (september) En man hittas i en lägenhet i centrala Reykjavik med halsen avskuren. Elínborg börjar rota i hans bakgrund och spåren bakåt leder henne till en dyster och blåsig landsortshåla. Under ytan ruvar det förflutna på hämnd.

2 Margaret Atwood: Syndaflodens år (september) När katastrofen inträffar utplånas nästan allt mänskligt liv. Ren, en ung nattklubbsdansare och Toby, tidigare medlem av Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som finner sig strandsatta. Världen är sig inte längre lik i denna osannolika berättelse om människans förhållande till jorden och dess resurser. Paul Auster: Osynlig (oktober) 1967 möter den tjuoårige studenten Adam Walker den gåtfulle Rudolf Born och dennes förföriska flickvän Margot. Walker blir indragen i ett triangeldrama med våldsamma konsekvenser. Fyrtio år senare hamnar Walkers berättelse i händerna på en gammal studentkamrat som försöker finna svar på händelser som för alltid förändrade Walkers liv. Louise Boije af Gennäs: Högre än alla himlar (september) Det är bara några timmar kvar av 1900-talet och i en fashionabel våning på Norr Mälarstrand väntar sex nära vänner in 2000-talet. Första delen i en trilogi om vår nära samtid och en roman om vänskap och hur det är att vara människa i en föränderlig tid. Roberto Bolaño: 2666 (oktober) Denna postumt utgivna roman är en svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta. Berättelsen om fyra litteraturvetare, en mentalt instabil filosofilärare och en sportjournalist som hamnar i ökenstaden Santa Teresa på gränsen mellan Mexico och USA har blivit en sensation världen över. Stephen Booth: Flickan i floden (september) Det är maj och värmebölja i Derbyshire. I en flod hittas en liten flicka mördad. Föräldrarna hävdar att det är en olycka, men kriminalinspektör Ben Cooper är inte övertygad. Tillsammans med sin kollega Diane Fry nystar Cooper i utredningen, men plötsligt blir Fry ålagd ett helt annat uppdrag som innebär att hon tvingas konfrontera sitt eget smärtsamma förflutna. Ernst Brunner: Anckarström och kungamordet (oktober) Efter sin död beskrevs kungamördaren Jacob Johan Anckarström som en brutal och kärlekslös person. Men många i Europa såg honom som en modig upprorsman och hjälte som röjde kung Gustav III ur vägen. Vad är sant? Ernst Brunner reder med stor historisk kunskap ut begreppen. Tracy Chevalier: Okända väsen (september) Det är tidigt 1800-tal i England och den unga och fattiga Mary Anning upptäcker fossil av okända livsformer i klipporna vid havet. Detta väcker det vetenskapliga samfundets intresse. Men ska Mary få sitt erkännande som fossiljägare? Harlan Coben: Försvunnen (augusti) Det är sju år sedan Myron Bolitars kärleksaffär med Terese Collins fick ett abrupt slut. Men en dag ringer hon från Paris och säger att hon hamnat i en knipa och att ingen annan kan hjälpa henne. Snart är Myron indragen i en härva där hans eget liv står på spel.

3 Paulo Coelho: Valkyriorna (augusti) På en fyrtiodagars resa genom den otroligt fascinerande och stundtals farliga Mojaveöknen möter Coelho och hans fru Valkyriorna, besynnerliga krigarkvinnor som färdas genom öknen på motorcyklar. Clive Cussler: Polskifte (oktober) I den sjätte delen i NUMA-serien dränks ett skepp av en plötsliga tsunamivågor. Försöker någon på konstgjord väg sätta igång ett polskifte som skulle kunna betyda slutet för allt liv på jorden? Stora saker verkar vara på gång, NUMA:s specialteam kallas in. Stig Dagerman: Ormen (september) Nyutgåva av certifierad svensk klassiker. Förord av Siri Hustvedt och läsaren får avgöra om Olof Lagercrantz recensionsomdöme i DN 1945 fortfarande stämmer: Så våldsamt övertygande har ingen svensk författare i detta sekel debuterat. Åke Edwardson: Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem (september) Johan och Ann lever i chock och desperation, men också i en paradoxal hoppfullhet, när deras son Andreas ligger i koma. Edwardson vann en miljonpublik med Winter-deckarna. Här återvänder han till det litterära landskap han rörde sig i Genomresa och Jukebox. Fredrik Ekelund: Fadevår, tack för ljuset! (september) Det är tidigt sextiotal och familjen flyttar från Uppsala till Skåne. Barnets blick möter den vuxnes i denna berättelse om en avgörande tid. Ben Elton: Härdsmälta (augusti) För börsfantomen Jimmy Corby var pengar det nya rock n roll. Ben Eltons senaste bok är en underhållande och bitande satir om de rika och priviligerade, om girighet och vänskap som sätts på hårda prov. Har kallats den första romanen om tvåtusentalets England. Raymond E Feist: Gudadråparen (september) Gruppen från Skuggornas väktare med magikern Pug och den gåtfulle lille Nakor tränger in i dasatiernas våldsamma värld. Finalen i fantasytrilogin Bärare av ondska. Ken Follett: Giganternas fall (september) Den första delen i en trilogi som handlar om fem olika familjer i fem länder, USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales, och deras dramatiska livsöden under det tidiga 1900-talets händelser: världskrig, revolutioner, kampen för rösträtt. Anna Gavalda: En dag till skänks (augusti) Efter några tjocka publiksucceer återvänder Gavalda till det korta formatet i denna bok om tre syskon som rymmer från ett tråkigt bröllop och söker upp sin bror som arbetar som guide vid ett lantligt slott. Utflykten blir ett sista skimrande ögonblick av lycka. Beate Grimsrud: En dåre fri (september) Eli bor ensam i sin lägenhet, fast hon är ändå inte ensam. Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Så småningom kommer också prins Eugen. Hennes terapeut kommer också för att hjälpa Eli att klara vardagen och verkligheten. En roman om skörhet och styrka.

4 Emma Hamberg: Baddaren (utkommen) Maja är innerligt missnöjd. Hon är trött på att inte kunna försörja sig själv och känner sig instängd i sitt liv med Pelle. Drömhus till trots. Hon startar en simskola för vuxna och hoppas att denna ska bli en mötesplats mellan olika spännande kulturer och människor. Men det kommer bara tre elever Bob Hansson: Vips så blev det liv! (september) Biografiska skrönor ur författarens liv. Möten med människor från hela världen: Skåne, Syrien, Skövde, Finland, Libanon och Indien. Ur katastrofer föds en ny människa. Utan kärlek inget liv, utan liv ingenting. Dick Harrison: Niding (september) Ulvbjörn Vamodsson är en niding som dräpt en man som stod under hans beskydd. Visserligen tyckte han sig ha goda skäl: han misstänkte att mannen han dödade var far till hans och hans husfru Yrsas barn. Fortsättningen på Ofärd utspelar sig i en fjärran tid, i brytningsperioden mellan hednatiden och kristendomens införande. Jan Hemmel: Skånska mord (oktober) Skånska mord med Ernst-Hugo Järegård är en av SVT:s populäraste serier genom tiderna. Nu har Jan Hemmel samlat berättelserna i bokform. Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Det fördolda (augusti) När flera av de storsäljande namnen lämnar genren kommer här, enligt förlaget, höstens största svenska deckardebut. Psykologen Sebastian Bergman, en av de ledande specialisterna på gärningsmannaprofiler dras för första gången på flera år in i en mordutredning. Första delen i en serie kriminalromaner. Carin Hjulström: Hitta vilse (september) Fortsättningen på den omtyckta Finns inte på kartan. Äntligen slipper Frida Fors kortvidsvikarien på landsortstidningarna. Nu har han fått anställning på Aftonpressen och ett spännande liv i Stockholm hägrar. Fast det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Nick Hornby: Juliet, naked (september) Duncan har ett stort intresse: Tucker Crowe och hans musik. Visserligen har Crowe tystnat för tjugo år sedan, men det hindrar inte Duncan att ägna all sin tid åt att dyrka sin idol. I Duncans liv finns också flickvännen Annie, som efter femton år börjar undra om hon inte slösat bort sin tid. Ett oväntat möte ställer dock allt på ända. Conn Iggulden: Silvrets rike (november) Den fjärde och avslutande delen i Igguldens serie om Djingis khan. Denna del utspelar sig i tiden efter Djingis kahns död. Catharina Ingelman-Sundberg: Tempelbranden (september) Tredje delen i stafettserien Släkten (tidigare delar av Katarina Mazetti och Karin Wahlberg). Kvinnoporträtt från tiden när den hedna asatron gick under för den nya religionen, kristendomen.

5 John Irving: Sista natten i Twisted River (september) En skröna som börjar i det lilla sågverkssamhället Twisted River på femtiotalet. Läsaren möter en rad färgstarka personer i denna historia som är en fem decennier lång odyssé. Kazuo Ishiguro: Nocturner (oktober) Nocturner är fem sammanhängande berättelser om möten och avsked, som alla på något sätt har med musik att göra. Ishiguro är mest känd för romanen Återstoden av dagen, en internationell bästsäljare som också blev en storfilm. Katerina Janouch: Hittebarnet (september) Fyrabarnsmamman Cecilia är oväntat gravid. Och förvirrad. Ska äktenskapet med John överleva hans otrohet? Reidar Jönsson: Hundens paradis (oktober) Den tredje (och avslutande?) delen i författarens Hundserie. Här möter vi Ingemar som en sörjande och desillusionerad änkling i början av 2000-talet. Han är färdig att ta sitt liv, men misslyckas som vanligt och somnar. Theodor Kallifatides: Det gångna är inte en dröm (augusti) Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. En självbiografisk roman som berättar vad som formade människan bakom ett av Sveriges mest älskade författarskap. Martin Kellerman: Rocky 19 (september) I detta det nittonde albumet fortsätter den cyniske och snabbtänkte vovven att tolka vår samtid. is what an American newspaper comic might look like if the American newspaper didn t suck, enligt Metro, USA. Simon Kernick: Uppdrag mord (oktober) Operation kirurgsnitt är avsedd att lura narkotikahandlare att sälja en stor mängd kokain till två polisinfiltratörer på ett hotell vid Hathrow, men den slutar i katastrof och misstankarna faller på en av de inblandade poliserna, Stegs Jenner. Men är han den skyldige? Åter en bok utan nåd av Kernick, en cocktail av spänning som får det nutida London att kännas som Dodge City. enligt The Guardian. Karl Ove Knausgård: Min kamp (september) Denna självbiografiska roman var den mest omtalade boken i Norge I bokens centrum står en familjefar som tvingas sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sina närmaste illa. Michael Katz Krefeld: Peter Pans hemlighet (augusti) En kallblodig mördare härjar i ett stekhett Köpenhamn. Två pojkar förs bort från sina hem och mördas. De hittas med varsitt bokmärke som föreställer Peter Pan i handen. När en tredje pojke mördas växer paniken. Vem är seriemördaren som kallar sig Peter Pan? Björn Larsson: Döda poeter skriver inte kriminalromaner (augusti) En respektlös lek på blodigt allvar med sig själv, bokbranschen och kriminalgenren. En litterär kriminalroman mao.

6 John le Carré: Vår egen förrädare (oktober) Ungt, framgångsrikt engelskt par på exklusiv tennissemester i Västindien träffar en rysk miljonär. Den karismatiske Dima är i 50-årsåldern, har en diamantinfattad Rolexklocka och en gängtatuering på ena knogen. Nu vill han söka tillflykt i England, i utbyte mot information om svarta penningtransaktioner. En roman av klassiskt le Carré-snitt om girighet, korruption och oundvikliga svek. Torgny Lindgren: Minnen (september Förbi vårt medvetande flimrar och fladdrar oavbrutet något som vi kallar minne. Ibland hejdas flimret ett ögonblick och vi kan betrakta en bildruta, en enda. Det som jag skriver är sprunget ur den sortens ofullständiga betraktande. Sanning eller lögn? Torgny Lindgren skriver sina minnen, som tillsammans bildar en berättelse. Om minnena är sanna är kanske inte så viktigt. Kristian Lundberg: De döda och de levande (oktobe Efter den hyllade Yarden återvänder Lundberg till Malmöpolisen Nils Forsberg. Denna den femte och avslutande delen skildrar ett Malmö präglat av sociala skillnader, vanmakt och hopplöshet men också stråk av ljus. Olle Lönnaeus: Mike Larssons rymliga hjärta (september) Uppföljaren till den populära Det som ska sonas. Den 14-årige Robin bor hos fosterföräldrar på Österlen. Sviken och misstänksam lyssnar han på kompisens snack om att allt är blattarnas fel och hamnar i ordentlig knipa. Alexander McCall Smith: Kärlek på skotska (augusti) Feelgood av den produktive McCall Smith i den tredje delen i serien om invånarna på Scotland Street 44 i Edinburgh. Corman McCarthy: Blodets meridian (oktober) En vilda västern-berättelse, men inte som man känner igen en sådan. Boken, som bygger på en av 1800-talets brottslegender, skildrar våldsamhet och utsatthet i 1800-talets amerikanska vildmark. Blodets meridian kom ut 1985 och anses av många vara McCarthys bästa roman, en blandning av historisk roman och filosofisk betraktelse som pekar fram mot mer berömda verk som t ex No country for old men. Tamara McKinley: Återkomsten (augusti) Det är nyårsfest i Sydney I en undanskymd del av trädgården blir den unga Clarice Pearson förförd av sin karismatiske svåger. Ingen av dem anar att någon iakttar dem, någon som njuter av hämnden. Ian McEwan: Hetta (oktober) I denna McEwans roligaste bok möter vi den osympatiske Michael Beard. Utöver Nobelpristagare i fysik är han en fetlagd frossare och systematiskt otrogen mot sina fruar. Men de vetenskapliga framgångarnas tid är förbi och när hans femte fru är otrogen med hantverkaren rasar livet samman. Kanske kan klimathotet bli räddningen? Alice Munro: För mycket lycka (oktober) Tio nyskrivna noveller från en författare som blivit en av de senaste årens mest älskade återupptäckter. Munro skriver lätt och klarsynt om svåra händelser.

7 Joyce Carol Oates: Lilla himlafågel (september) En mörk, romantisk och tidlös berättelse om våld, erotisk besatthet, skuld och längtan efter försoning. Oates rör sig alltså inom domäner hon så ofta skildrar i denne berättelse om den mördade sångerskan Zoe Kuller. Bengt Ohlsson: Kolka (oktober) Flickan i Bengt Ohlssons nya roman har flyttat med sin far från ett oglamoröst Lettland till ett magnifikt hus i England, det är faktiskt rena slottet. Hon har fått en styvmor, en styvsyster och ett eget fint rum. Kunde det vara bättre? Men flickan känner sig inte hemma. Vibeke Olsson: Bricken på Svartvik (augusti) Fortsättningen på storsäljaren Sågverksungen. Året är 1882 och Bricken har blivit 14 år. Arbete gör en till en riktig människa, säger hennes pappa. Det viktigaste är att hålla ihop, säger hennes mamma. Det viktigaste är att möta den stora, stora kärleken, säger Saga och Carolina. Arto Paasilinna: Paradisets fångar (oktober) I Paasilinnas tjugonde bok på svenska möter vi en udda skara människor som överlevt en flygkrasch i Indonesiens övärld. Hur ska fjorton svenska sjuksköterskor, tio finska barnmorskor och tio finska skogsarbetare klara av denna vistelse på en okänd ö på obestämd tid? Iain Pears: John Stones fall (september) London Finansmannen John Stones hittas död efter att ha fallit ut genom ett fönster i sitt hem. Den vackra och rika änkan ger en ung journalist i uppdrag att finna det barn Stone hållit hemligt och som han nu testamenterat en förmögenhet till. En 600-sidig roman om kärlek, stora pengar och ond bråd död. Leif GW Persson: Den döende detektiven (augusti) I sin krafts dagar var Lars Martin Johansson chef för Rikskriminalen. Nu vaknar han till på intensiven på Karolinska sjukhuset efter att ha drabbats av en blodpropp sekunden innan han skall hugga tänderna i sin grillade Zigeunerwurst med surkål och fransk senap. Läkaren berättar en hemsk historia om ett tjugofem år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka. Vad ska Lars Martin Johansson göra? Nora Roberts: Röd lilja (oktober) Hayley tänker inte riskera allt hon älskar. Inte ens för en förälskelse. Men den osalige anden som hemsökt godset beter sig alltmer opålitligt och våldsamt och har nu bestämt sig för att infiltrera Hawley för att få som hon vill. Detta är den avslutande delen på författarens trädgårdstrilogi (tidigare delar: Blå dahlia och Svart ros). Peter Robinson: Bad boy (september) Ännu en deckare med radarparet Alan Banks och Annie Cabbot. Banks dotter hålls fången av en manipulativ och livsfarlig man, en man som jagas av både polisen och maffian. Ett komplicerat fall med stora risker.

8 Denise Rudberg: Ett litet snedsprång(augusti) I tv-intervjuer har författaren utlovat brott i eleganta miljöer. Istället för sjaskiska förorter och lättalkoholiserade kommissarier med dåliga matvanor väntar tjusiga middagar, designerkläder och uttråkade hemmafruar på vift i Djursholm. Niklas Rådström: Månens anförvant (september) I Rådströms första roman på nästan ett decennium möter läsaren Lorenzo Da Ponte. En mångsysslare av rang: librettist till tre av Mozarts mest kända operor, född jude, vigd katolsk präst, sexbarnsfar, poet, spelare och äventyrare. Och dessutom: vän med Casanova, hovdiktare i Wien, boktryckare i London, specerihandlare i Philadelphia och professor vid universitetet i New York. Oline Stig: Jupiters öga (augusti) Hur kunde författarens farfar Aksel Engebert bli nazist? Han var en banktjänsteman som ville bli författare, han rörde sig i konstnärliga kretsar och hade drömmar om kärleken. Men han blev istället en av de norrmän som gick med i det tyskvänliga partiet Nasjonal Samling. Oline Stig berättar om något som det fortfarande nästan är omöjligt att prata om i Norge. Liv Strömquist: Prins Charles känsla (augusti) What is love? frågade sig den tyske eurodanceartisten Haddaway redan Liv Strömquist söker nya svar på frågan. En odyssé kantad av sexköpare, sociologisk teori, crackpundare, asagudinnor, antiromantik, hjärtesorg, dvärgar, psykoanalys och personangrepp. En spark rätt upp i tvåsamheten av en av Sveriges mest uppmärksammade serietecknare utlovas. Maria Sveland: Att springa (augusti) Uppföljaren till Svelands uppmärksammade debut Bitterfittan. Att springa är en berättelse om ung kärlek, på gränsen till steget in i vuxenvärlden. Andrew Taylor: Nattvandraren (september) John Holdsworth har drabbats av en serie tragedier: hans fru och son har båda omkommit i olyckor, hans företag har gått omkull och han är helt ruinerad. När han kontaktas av en rik änka som ber om hans hjälp tvekar han inte. Arvodet är generöst och han har inget att förlora. Detta är upptakten till en historia där Holdsworth dras in i en hemlighetsfull miljö där ett brutalt brott lätt skulle kunna döljas. Märta Tikkanen: Emma och Uno (september) Tikkanen skildrar sina morföräldrars liv. De gifter sig 1898 när Emma är nitton år gammal. När hon är tjugofem föds deras sjätte barn, men då bor de inte längre ihop. Uno är en stor idealist som ger sig av till Sverige och startar folkskolor. Aino Trosell: Hjärtblad (augusti) Hulda föds och växer upp under 1860-talets senare del, de sk svältåren. Som många av Dalarnas kvinnor och män ger hon sig ut på vandring. Hon vill till Stockholm, till äventyret. En bok om hur land möter stad och hur tiderna förändras.

9 Penny Vincenzi: Vår bästa tid (augusti) Det är en av sommarens varmaste dagar. Åskan hänger i luften och trafiken tätnar på motorvägen in mot London. En lastbil får sladd och utlöser en seriekrock som kommer att förändra livet för ett stort antal människor. Vincenzis bok väver ihop ett antal berättelser till en historia om liv, död och kärlek. Barbara Voors: Fantomsmärtor (september) Alba Modig har aldrig tagit vad hon velat ha, bara det hon kunnat få. Nu måste hon välja: ska hon behålla sitt ofödda barn? Ska hon överge sitt kringskurna, medelålders kulturliv i förorten och löpa linan ut i sitt kärleksförhållande med den fjorton år yngre Seth? Faktaböcker Edna Alsterlund: Den längsta ronden (oktober) Edna Alsterlund och Ingemar Johansson möttes i USA Hon är journalist och gör ett reportage om den gamle tungviktsmästaren. Efter femton års gemenskap blir Edna oroad. Så småningom visar det sig att Ingemar Johansson drabbats av förtidig demens, men saknar sjukdominsikt. Mathias Andersson & Charlie Söderberg: Kulor, cash & kosing (september) Programledarna från TV3:s Lyxfällan uppmanar oss till att kontroll över vår ekonomi. Tips för dig som känner ekonomistress och vill få balans i tillvaron. Lars Ardelius: Livs levande (oktober) Den femte delen i Ardelius memoarer. Denna gång berättar han om sitt livs största sorg förlusten av den älskade dottern Lena. Kärlek, en svår brytning efter en incestanklagelse och hennes tidiga död i en tragisk olycka. Eva Eternell Hagen: Hästens skötsel (september) Här berättas om den dagliga skötseln, utfordringen och hur man gör i ordning hästen inför ridpasset. Robert Gustafsson: Från vaggan till deadline (september) Efter 25 år i komikbranschen berättar Robert Gustafsson sin egen historia. Anekdoter från en översexuell barndom, ungdomskriminalitet, de första stapplande stegen på scen och inblickar i kulisserna i Killinggänget. Ann Heberlein: En liten bok om ondska (augusti) Hur kan man förstå människor som Anders Eklund och Josef Fritzl? Hur ska man se på utsatta barn som själva blir förövare? Hur är institutionaliserad ondska som Förintelsen möjlig? Heberlein menar att ondskan inte alls är obegriplig. Den har sitt ursprung i ojämnlikhet och utsatthet och hämtar näring ur rädsla och maktlöshet. Ayaan Hirsi: Nomad (september) En fristående fortsättning på Hirsis En fri röst. Hon utgår från sitt eget liv och berättar om de svårigheter som möter invandrade muslimer, hur man som muslim blir misstänkliggjord och ses som medskyldig till terrorattacker och det heliga kriget.

10 Siri Hustvedt: Den skakande kvinnan (oktober) Hustvedt fick sitt internationella genombrott med Vad jag älskade och förra året kom den hyllade Sorgesång. Den skakande kvinnan är en slags memoarbok om den krampliknande sjukdom hon lidit av sedan Hon söker en diagnos: är det en psykologisk åkomma, en nervsjukdom eller är hon en hysterika? Erica Jong: Förföra demonen (september) Hur man skriver bra sexscener, alkohol och marijuana som vägen till njutning och avslöjande detaljer ur det egna kärlekslivet. Tantrasex och mormorskap. Men också: ett liv i litteraturens tjänst och om hur författare som Sylvia Plath och Henry Miller influerat henne. En mix av boklighet och oanständighet är alltså att vänta. Kristina Kappelin: En italiensk populist (november) För de flesta som inte bor i Italien är Silvio Berlusconi ett obegripligt fenomen. Hur kan italienarna gång på gång välja denne korrupte, ständigt leende mediemagnat till sin ledare? Kristina Kappelin, en av Sveriges främsta experter på italienskt samhällsliv försöker förklara. Siw Malmkvist: Tunna skivor av mig (augusti) En vanlig människa med ett ovanligt yrke, som hon själv uttrycker det. Siw Malmkvist, med rötter i statarlivet och en av Sveriges mest folkkära artister berättar sitt livs historia. Lennart Nilsson: Jag vill göra det osynliga synligt (september) Ett urval av Lennart Nilssons foton från 1950-talet och framåt. Hans fotografier inifrån människokroppen resulterade i boken Ett barn blir till. I den här boken skildrar han livet utanför människokroppen, här finns bl a hans bilder av olika livsformer i havet, fossila blommor, myrornas liv och foster i djurvärlden. Magnus Sandelin: Den svarte nazisten (oktober) 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander i södra Östergötland. En av de största polisjakterna i Sveriges historia dras igång. En av bankrånarna är den före detta legosoldaten Jackie Arklöf. En udda figur som drogs till högerextremistiska kretsar, den svarte nazisten. Star Wars : det kompletta bildlexikonet (september) Den fullständiga guiden till alla sex filmerna. Mängder av unika bilder för unga och äldre fantaster. Sveriges historia I den fjärde delen av denna moderna populärvetenskapliga satsning behandlas Stormaktstiden. Tredje rikets öga (oktober) Vår bild av Adolf Hitler och Nazityskland har till stora delar präglats av Walter Frenz. Frenz var fotografen som tog bilderna från Hitlers högkvarter, från Hitlers resor och från Berghof. I boken finns ett urval av Frenz bilder, såväl välkända bilder som tidigare okänt material. I boken resonerar ett 10-tal historiker bl a om Frenz personliga ansvar. Mikael Wiehe: Aldrig bli som ni : sånger och sanningar (september) En sångbiografi, 200 av Wiehes sånger ingår i denna bok, som både är en biografi över honom själv och över en generation som växte upp med känslan av att världen gick att förändra.

11 Per Wästberg: Hemma i världen (augusti) Den tredje delen av Wästbergs memoarer skildrar åren , en dramatisk period både för Wästberg och för samhället i stort. I sin position som ordförande i International PEN gjorde han många resor, mötte berömda politiker och författare och bedrev ett hemligt arbete mot apartheid.