Ett urval av höstens nya böcker

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett urval av höstens nya böcker"

Transkript

1 Ett urval av höstens nya böcker Romaner Morgan Alling: Kriget är slut (september) När Morgan Alling skildrade sin tuffa barndom i Sommar 2009 blev gensvaret enormt. Här skildrar han hur han skildes från sin alkoholiserade mor vid fyra års ålder, hamnade på barnhem och skickades från fosterhem till fosterhem. Vi som hörde hans sommarprogram vet hur bra det kan bli. Karin Alvtegen: En sannolik historia (september) I Alvtegens första icke-deckare möter vi Helena som uppfyller en gammal dröm när hon och hennes man köper en liten gård i Norrland för att driva hotell. Men äktenskapet knakar i fogarna och efter skilsmässan står Helena med ett hotell, en förlorad tillvaro och en olycklig tonårsdotter. Arnaldur Indridason: Mörka strömmar (september) En man hittas i en lägenhet i centrala Reykjavik med halsen avskuren. Elínborg börjar rota i hans bakgrund och spåren bakåt leder henne till en dyster och blåsig landsortshåla. Under ytan ruvar det förflutna på hämnd.

2 Margaret Atwood: Syndaflodens år (september) När katastrofen inträffar utplånas nästan allt mänskligt liv. Ren, en ung nattklubbsdansare och Toby, tidigare medlem av Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som finner sig strandsatta. Världen är sig inte längre lik i denna osannolika berättelse om människans förhållande till jorden och dess resurser. Paul Auster: Osynlig (oktober) 1967 möter den tjuoårige studenten Adam Walker den gåtfulle Rudolf Born och dennes förföriska flickvän Margot. Walker blir indragen i ett triangeldrama med våldsamma konsekvenser. Fyrtio år senare hamnar Walkers berättelse i händerna på en gammal studentkamrat som försöker finna svar på händelser som för alltid förändrade Walkers liv. Louise Boije af Gennäs: Högre än alla himlar (september) Det är bara några timmar kvar av 1900-talet och i en fashionabel våning på Norr Mälarstrand väntar sex nära vänner in 2000-talet. Första delen i en trilogi om vår nära samtid och en roman om vänskap och hur det är att vara människa i en föränderlig tid. Roberto Bolaño: 2666 (oktober) Denna postumt utgivna roman är en svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta. Berättelsen om fyra litteraturvetare, en mentalt instabil filosofilärare och en sportjournalist som hamnar i ökenstaden Santa Teresa på gränsen mellan Mexico och USA har blivit en sensation världen över. Stephen Booth: Flickan i floden (september) Det är maj och värmebölja i Derbyshire. I en flod hittas en liten flicka mördad. Föräldrarna hävdar att det är en olycka, men kriminalinspektör Ben Cooper är inte övertygad. Tillsammans med sin kollega Diane Fry nystar Cooper i utredningen, men plötsligt blir Fry ålagd ett helt annat uppdrag som innebär att hon tvingas konfrontera sitt eget smärtsamma förflutna. Ernst Brunner: Anckarström och kungamordet (oktober) Efter sin död beskrevs kungamördaren Jacob Johan Anckarström som en brutal och kärlekslös person. Men många i Europa såg honom som en modig upprorsman och hjälte som röjde kung Gustav III ur vägen. Vad är sant? Ernst Brunner reder med stor historisk kunskap ut begreppen. Tracy Chevalier: Okända väsen (september) Det är tidigt 1800-tal i England och den unga och fattiga Mary Anning upptäcker fossil av okända livsformer i klipporna vid havet. Detta väcker det vetenskapliga samfundets intresse. Men ska Mary få sitt erkännande som fossiljägare? Harlan Coben: Försvunnen (augusti) Det är sju år sedan Myron Bolitars kärleksaffär med Terese Collins fick ett abrupt slut. Men en dag ringer hon från Paris och säger att hon hamnat i en knipa och att ingen annan kan hjälpa henne. Snart är Myron indragen i en härva där hans eget liv står på spel.

3 Paulo Coelho: Valkyriorna (augusti) På en fyrtiodagars resa genom den otroligt fascinerande och stundtals farliga Mojaveöknen möter Coelho och hans fru Valkyriorna, besynnerliga krigarkvinnor som färdas genom öknen på motorcyklar. Clive Cussler: Polskifte (oktober) I den sjätte delen i NUMA-serien dränks ett skepp av en plötsliga tsunamivågor. Försöker någon på konstgjord väg sätta igång ett polskifte som skulle kunna betyda slutet för allt liv på jorden? Stora saker verkar vara på gång, NUMA:s specialteam kallas in. Stig Dagerman: Ormen (september) Nyutgåva av certifierad svensk klassiker. Förord av Siri Hustvedt och läsaren får avgöra om Olof Lagercrantz recensionsomdöme i DN 1945 fortfarande stämmer: Så våldsamt övertygande har ingen svensk författare i detta sekel debuterat. Åke Edwardson: Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem (september) Johan och Ann lever i chock och desperation, men också i en paradoxal hoppfullhet, när deras son Andreas ligger i koma. Edwardson vann en miljonpublik med Winter-deckarna. Här återvänder han till det litterära landskap han rörde sig i Genomresa och Jukebox. Fredrik Ekelund: Fadevår, tack för ljuset! (september) Det är tidigt sextiotal och familjen flyttar från Uppsala till Skåne. Barnets blick möter den vuxnes i denna berättelse om en avgörande tid. Ben Elton: Härdsmälta (augusti) För börsfantomen Jimmy Corby var pengar det nya rock n roll. Ben Eltons senaste bok är en underhållande och bitande satir om de rika och priviligerade, om girighet och vänskap som sätts på hårda prov. Har kallats den första romanen om tvåtusentalets England. Raymond E Feist: Gudadråparen (september) Gruppen från Skuggornas väktare med magikern Pug och den gåtfulle lille Nakor tränger in i dasatiernas våldsamma värld. Finalen i fantasytrilogin Bärare av ondska. Ken Follett: Giganternas fall (september) Den första delen i en trilogi som handlar om fem olika familjer i fem länder, USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales, och deras dramatiska livsöden under det tidiga 1900-talets händelser: världskrig, revolutioner, kampen för rösträtt. Anna Gavalda: En dag till skänks (augusti) Efter några tjocka publiksucceer återvänder Gavalda till det korta formatet i denna bok om tre syskon som rymmer från ett tråkigt bröllop och söker upp sin bror som arbetar som guide vid ett lantligt slott. Utflykten blir ett sista skimrande ögonblick av lycka. Beate Grimsrud: En dåre fri (september) Eli bor ensam i sin lägenhet, fast hon är ändå inte ensam. Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Så småningom kommer också prins Eugen. Hennes terapeut kommer också för att hjälpa Eli att klara vardagen och verkligheten. En roman om skörhet och styrka.

4 Emma Hamberg: Baddaren (utkommen) Maja är innerligt missnöjd. Hon är trött på att inte kunna försörja sig själv och känner sig instängd i sitt liv med Pelle. Drömhus till trots. Hon startar en simskola för vuxna och hoppas att denna ska bli en mötesplats mellan olika spännande kulturer och människor. Men det kommer bara tre elever Bob Hansson: Vips så blev det liv! (september) Biografiska skrönor ur författarens liv. Möten med människor från hela världen: Skåne, Syrien, Skövde, Finland, Libanon och Indien. Ur katastrofer föds en ny människa. Utan kärlek inget liv, utan liv ingenting. Dick Harrison: Niding (september) Ulvbjörn Vamodsson är en niding som dräpt en man som stod under hans beskydd. Visserligen tyckte han sig ha goda skäl: han misstänkte att mannen han dödade var far till hans och hans husfru Yrsas barn. Fortsättningen på Ofärd utspelar sig i en fjärran tid, i brytningsperioden mellan hednatiden och kristendomens införande. Jan Hemmel: Skånska mord (oktober) Skånska mord med Ernst-Hugo Järegård är en av SVT:s populäraste serier genom tiderna. Nu har Jan Hemmel samlat berättelserna i bokform. Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt: Det fördolda (augusti) När flera av de storsäljande namnen lämnar genren kommer här, enligt förlaget, höstens största svenska deckardebut. Psykologen Sebastian Bergman, en av de ledande specialisterna på gärningsmannaprofiler dras för första gången på flera år in i en mordutredning. Första delen i en serie kriminalromaner. Carin Hjulström: Hitta vilse (september) Fortsättningen på den omtyckta Finns inte på kartan. Äntligen slipper Frida Fors kortvidsvikarien på landsortstidningarna. Nu har han fått anställning på Aftonpressen och ett spännande liv i Stockholm hägrar. Fast det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Nick Hornby: Juliet, naked (september) Duncan har ett stort intresse: Tucker Crowe och hans musik. Visserligen har Crowe tystnat för tjugo år sedan, men det hindrar inte Duncan att ägna all sin tid åt att dyrka sin idol. I Duncans liv finns också flickvännen Annie, som efter femton år börjar undra om hon inte slösat bort sin tid. Ett oväntat möte ställer dock allt på ända. Conn Iggulden: Silvrets rike (november) Den fjärde och avslutande delen i Igguldens serie om Djingis khan. Denna del utspelar sig i tiden efter Djingis kahns död. Catharina Ingelman-Sundberg: Tempelbranden (september) Tredje delen i stafettserien Släkten (tidigare delar av Katarina Mazetti och Karin Wahlberg). Kvinnoporträtt från tiden när den hedna asatron gick under för den nya religionen, kristendomen.

5 John Irving: Sista natten i Twisted River (september) En skröna som börjar i det lilla sågverkssamhället Twisted River på femtiotalet. Läsaren möter en rad färgstarka personer i denna historia som är en fem decennier lång odyssé. Kazuo Ishiguro: Nocturner (oktober) Nocturner är fem sammanhängande berättelser om möten och avsked, som alla på något sätt har med musik att göra. Ishiguro är mest känd för romanen Återstoden av dagen, en internationell bästsäljare som också blev en storfilm. Katerina Janouch: Hittebarnet (september) Fyrabarnsmamman Cecilia är oväntat gravid. Och förvirrad. Ska äktenskapet med John överleva hans otrohet? Reidar Jönsson: Hundens paradis (oktober) Den tredje (och avslutande?) delen i författarens Hundserie. Här möter vi Ingemar som en sörjande och desillusionerad änkling i början av 2000-talet. Han är färdig att ta sitt liv, men misslyckas som vanligt och somnar. Theodor Kallifatides: Det gångna är inte en dröm (augusti) Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. En självbiografisk roman som berättar vad som formade människan bakom ett av Sveriges mest älskade författarskap. Martin Kellerman: Rocky 19 (september) I detta det nittonde albumet fortsätter den cyniske och snabbtänkte vovven att tolka vår samtid. is what an American newspaper comic might look like if the American newspaper didn t suck, enligt Metro, USA. Simon Kernick: Uppdrag mord (oktober) Operation kirurgsnitt är avsedd att lura narkotikahandlare att sälja en stor mängd kokain till två polisinfiltratörer på ett hotell vid Hathrow, men den slutar i katastrof och misstankarna faller på en av de inblandade poliserna, Stegs Jenner. Men är han den skyldige? Åter en bok utan nåd av Kernick, en cocktail av spänning som får det nutida London att kännas som Dodge City. enligt The Guardian. Karl Ove Knausgård: Min kamp (september) Denna självbiografiska roman var den mest omtalade boken i Norge I bokens centrum står en familjefar som tvingas sluta dricka eftersom han då tappar kontrollen och gör sina närmaste illa. Michael Katz Krefeld: Peter Pans hemlighet (augusti) En kallblodig mördare härjar i ett stekhett Köpenhamn. Två pojkar förs bort från sina hem och mördas. De hittas med varsitt bokmärke som föreställer Peter Pan i handen. När en tredje pojke mördas växer paniken. Vem är seriemördaren som kallar sig Peter Pan? Björn Larsson: Döda poeter skriver inte kriminalromaner (augusti) En respektlös lek på blodigt allvar med sig själv, bokbranschen och kriminalgenren. En litterär kriminalroman mao.

6 John le Carré: Vår egen förrädare (oktober) Ungt, framgångsrikt engelskt par på exklusiv tennissemester i Västindien träffar en rysk miljonär. Den karismatiske Dima är i 50-årsåldern, har en diamantinfattad Rolexklocka och en gängtatuering på ena knogen. Nu vill han söka tillflykt i England, i utbyte mot information om svarta penningtransaktioner. En roman av klassiskt le Carré-snitt om girighet, korruption och oundvikliga svek. Torgny Lindgren: Minnen (september Förbi vårt medvetande flimrar och fladdrar oavbrutet något som vi kallar minne. Ibland hejdas flimret ett ögonblick och vi kan betrakta en bildruta, en enda. Det som jag skriver är sprunget ur den sortens ofullständiga betraktande. Sanning eller lögn? Torgny Lindgren skriver sina minnen, som tillsammans bildar en berättelse. Om minnena är sanna är kanske inte så viktigt. Kristian Lundberg: De döda och de levande (oktobe Efter den hyllade Yarden återvänder Lundberg till Malmöpolisen Nils Forsberg. Denna den femte och avslutande delen skildrar ett Malmö präglat av sociala skillnader, vanmakt och hopplöshet men också stråk av ljus. Olle Lönnaeus: Mike Larssons rymliga hjärta (september) Uppföljaren till den populära Det som ska sonas. Den 14-årige Robin bor hos fosterföräldrar på Österlen. Sviken och misstänksam lyssnar han på kompisens snack om att allt är blattarnas fel och hamnar i ordentlig knipa. Alexander McCall Smith: Kärlek på skotska (augusti) Feelgood av den produktive McCall Smith i den tredje delen i serien om invånarna på Scotland Street 44 i Edinburgh. Corman McCarthy: Blodets meridian (oktober) En vilda västern-berättelse, men inte som man känner igen en sådan. Boken, som bygger på en av 1800-talets brottslegender, skildrar våldsamhet och utsatthet i 1800-talets amerikanska vildmark. Blodets meridian kom ut 1985 och anses av många vara McCarthys bästa roman, en blandning av historisk roman och filosofisk betraktelse som pekar fram mot mer berömda verk som t ex No country for old men. Tamara McKinley: Återkomsten (augusti) Det är nyårsfest i Sydney I en undanskymd del av trädgården blir den unga Clarice Pearson förförd av sin karismatiske svåger. Ingen av dem anar att någon iakttar dem, någon som njuter av hämnden. Ian McEwan: Hetta (oktober) I denna McEwans roligaste bok möter vi den osympatiske Michael Beard. Utöver Nobelpristagare i fysik är han en fetlagd frossare och systematiskt otrogen mot sina fruar. Men de vetenskapliga framgångarnas tid är förbi och när hans femte fru är otrogen med hantverkaren rasar livet samman. Kanske kan klimathotet bli räddningen? Alice Munro: För mycket lycka (oktober) Tio nyskrivna noveller från en författare som blivit en av de senaste årens mest älskade återupptäckter. Munro skriver lätt och klarsynt om svåra händelser.

7 Joyce Carol Oates: Lilla himlafågel (september) En mörk, romantisk och tidlös berättelse om våld, erotisk besatthet, skuld och längtan efter försoning. Oates rör sig alltså inom domäner hon så ofta skildrar i denne berättelse om den mördade sångerskan Zoe Kuller. Bengt Ohlsson: Kolka (oktober) Flickan i Bengt Ohlssons nya roman har flyttat med sin far från ett oglamoröst Lettland till ett magnifikt hus i England, det är faktiskt rena slottet. Hon har fått en styvmor, en styvsyster och ett eget fint rum. Kunde det vara bättre? Men flickan känner sig inte hemma. Vibeke Olsson: Bricken på Svartvik (augusti) Fortsättningen på storsäljaren Sågverksungen. Året är 1882 och Bricken har blivit 14 år. Arbete gör en till en riktig människa, säger hennes pappa. Det viktigaste är att hålla ihop, säger hennes mamma. Det viktigaste är att möta den stora, stora kärleken, säger Saga och Carolina. Arto Paasilinna: Paradisets fångar (oktober) I Paasilinnas tjugonde bok på svenska möter vi en udda skara människor som överlevt en flygkrasch i Indonesiens övärld. Hur ska fjorton svenska sjuksköterskor, tio finska barnmorskor och tio finska skogsarbetare klara av denna vistelse på en okänd ö på obestämd tid? Iain Pears: John Stones fall (september) London Finansmannen John Stones hittas död efter att ha fallit ut genom ett fönster i sitt hem. Den vackra och rika änkan ger en ung journalist i uppdrag att finna det barn Stone hållit hemligt och som han nu testamenterat en förmögenhet till. En 600-sidig roman om kärlek, stora pengar och ond bråd död. Leif GW Persson: Den döende detektiven (augusti) I sin krafts dagar var Lars Martin Johansson chef för Rikskriminalen. Nu vaknar han till på intensiven på Karolinska sjukhuset efter att ha drabbats av en blodpropp sekunden innan han skall hugga tänderna i sin grillade Zigeunerwurst med surkål och fransk senap. Läkaren berättar en hemsk historia om ett tjugofem år gammalt ouppklarat mord på en nioårig flicka. Vad ska Lars Martin Johansson göra? Nora Roberts: Röd lilja (oktober) Hayley tänker inte riskera allt hon älskar. Inte ens för en förälskelse. Men den osalige anden som hemsökt godset beter sig alltmer opålitligt och våldsamt och har nu bestämt sig för att infiltrera Hawley för att få som hon vill. Detta är den avslutande delen på författarens trädgårdstrilogi (tidigare delar: Blå dahlia och Svart ros). Peter Robinson: Bad boy (september) Ännu en deckare med radarparet Alan Banks och Annie Cabbot. Banks dotter hålls fången av en manipulativ och livsfarlig man, en man som jagas av både polisen och maffian. Ett komplicerat fall med stora risker.

8 Denise Rudberg: Ett litet snedsprång(augusti) I tv-intervjuer har författaren utlovat brott i eleganta miljöer. Istället för sjaskiska förorter och lättalkoholiserade kommissarier med dåliga matvanor väntar tjusiga middagar, designerkläder och uttråkade hemmafruar på vift i Djursholm. Niklas Rådström: Månens anförvant (september) I Rådströms första roman på nästan ett decennium möter läsaren Lorenzo Da Ponte. En mångsysslare av rang: librettist till tre av Mozarts mest kända operor, född jude, vigd katolsk präst, sexbarnsfar, poet, spelare och äventyrare. Och dessutom: vän med Casanova, hovdiktare i Wien, boktryckare i London, specerihandlare i Philadelphia och professor vid universitetet i New York. Oline Stig: Jupiters öga (augusti) Hur kunde författarens farfar Aksel Engebert bli nazist? Han var en banktjänsteman som ville bli författare, han rörde sig i konstnärliga kretsar och hade drömmar om kärleken. Men han blev istället en av de norrmän som gick med i det tyskvänliga partiet Nasjonal Samling. Oline Stig berättar om något som det fortfarande nästan är omöjligt att prata om i Norge. Liv Strömquist: Prins Charles känsla (augusti) What is love? frågade sig den tyske eurodanceartisten Haddaway redan Liv Strömquist söker nya svar på frågan. En odyssé kantad av sexköpare, sociologisk teori, crackpundare, asagudinnor, antiromantik, hjärtesorg, dvärgar, psykoanalys och personangrepp. En spark rätt upp i tvåsamheten av en av Sveriges mest uppmärksammade serietecknare utlovas. Maria Sveland: Att springa (augusti) Uppföljaren till Svelands uppmärksammade debut Bitterfittan. Att springa är en berättelse om ung kärlek, på gränsen till steget in i vuxenvärlden. Andrew Taylor: Nattvandraren (september) John Holdsworth har drabbats av en serie tragedier: hans fru och son har båda omkommit i olyckor, hans företag har gått omkull och han är helt ruinerad. När han kontaktas av en rik änka som ber om hans hjälp tvekar han inte. Arvodet är generöst och han har inget att förlora. Detta är upptakten till en historia där Holdsworth dras in i en hemlighetsfull miljö där ett brutalt brott lätt skulle kunna döljas. Märta Tikkanen: Emma och Uno (september) Tikkanen skildrar sina morföräldrars liv. De gifter sig 1898 när Emma är nitton år gammal. När hon är tjugofem föds deras sjätte barn, men då bor de inte längre ihop. Uno är en stor idealist som ger sig av till Sverige och startar folkskolor. Aino Trosell: Hjärtblad (augusti) Hulda föds och växer upp under 1860-talets senare del, de sk svältåren. Som många av Dalarnas kvinnor och män ger hon sig ut på vandring. Hon vill till Stockholm, till äventyret. En bok om hur land möter stad och hur tiderna förändras.

9 Penny Vincenzi: Vår bästa tid (augusti) Det är en av sommarens varmaste dagar. Åskan hänger i luften och trafiken tätnar på motorvägen in mot London. En lastbil får sladd och utlöser en seriekrock som kommer att förändra livet för ett stort antal människor. Vincenzis bok väver ihop ett antal berättelser till en historia om liv, död och kärlek. Barbara Voors: Fantomsmärtor (september) Alba Modig har aldrig tagit vad hon velat ha, bara det hon kunnat få. Nu måste hon välja: ska hon behålla sitt ofödda barn? Ska hon överge sitt kringskurna, medelålders kulturliv i förorten och löpa linan ut i sitt kärleksförhållande med den fjorton år yngre Seth? Faktaböcker Edna Alsterlund: Den längsta ronden (oktober) Edna Alsterlund och Ingemar Johansson möttes i USA Hon är journalist och gör ett reportage om den gamle tungviktsmästaren. Efter femton års gemenskap blir Edna oroad. Så småningom visar det sig att Ingemar Johansson drabbats av förtidig demens, men saknar sjukdominsikt. Mathias Andersson & Charlie Söderberg: Kulor, cash & kosing (september) Programledarna från TV3:s Lyxfällan uppmanar oss till att kontroll över vår ekonomi. Tips för dig som känner ekonomistress och vill få balans i tillvaron. Lars Ardelius: Livs levande (oktober) Den femte delen i Ardelius memoarer. Denna gång berättar han om sitt livs största sorg förlusten av den älskade dottern Lena. Kärlek, en svår brytning efter en incestanklagelse och hennes tidiga död i en tragisk olycka. Eva Eternell Hagen: Hästens skötsel (september) Här berättas om den dagliga skötseln, utfordringen och hur man gör i ordning hästen inför ridpasset. Robert Gustafsson: Från vaggan till deadline (september) Efter 25 år i komikbranschen berättar Robert Gustafsson sin egen historia. Anekdoter från en översexuell barndom, ungdomskriminalitet, de första stapplande stegen på scen och inblickar i kulisserna i Killinggänget. Ann Heberlein: En liten bok om ondska (augusti) Hur kan man förstå människor som Anders Eklund och Josef Fritzl? Hur ska man se på utsatta barn som själva blir förövare? Hur är institutionaliserad ondska som Förintelsen möjlig? Heberlein menar att ondskan inte alls är obegriplig. Den har sitt ursprung i ojämnlikhet och utsatthet och hämtar näring ur rädsla och maktlöshet. Ayaan Hirsi: Nomad (september) En fristående fortsättning på Hirsis En fri röst. Hon utgår från sitt eget liv och berättar om de svårigheter som möter invandrade muslimer, hur man som muslim blir misstänkliggjord och ses som medskyldig till terrorattacker och det heliga kriget.

10 Siri Hustvedt: Den skakande kvinnan (oktober) Hustvedt fick sitt internationella genombrott med Vad jag älskade och förra året kom den hyllade Sorgesång. Den skakande kvinnan är en slags memoarbok om den krampliknande sjukdom hon lidit av sedan Hon söker en diagnos: är det en psykologisk åkomma, en nervsjukdom eller är hon en hysterika? Erica Jong: Förföra demonen (september) Hur man skriver bra sexscener, alkohol och marijuana som vägen till njutning och avslöjande detaljer ur det egna kärlekslivet. Tantrasex och mormorskap. Men också: ett liv i litteraturens tjänst och om hur författare som Sylvia Plath och Henry Miller influerat henne. En mix av boklighet och oanständighet är alltså att vänta. Kristina Kappelin: En italiensk populist (november) För de flesta som inte bor i Italien är Silvio Berlusconi ett obegripligt fenomen. Hur kan italienarna gång på gång välja denne korrupte, ständigt leende mediemagnat till sin ledare? Kristina Kappelin, en av Sveriges främsta experter på italienskt samhällsliv försöker förklara. Siw Malmkvist: Tunna skivor av mig (augusti) En vanlig människa med ett ovanligt yrke, som hon själv uttrycker det. Siw Malmkvist, med rötter i statarlivet och en av Sveriges mest folkkära artister berättar sitt livs historia. Lennart Nilsson: Jag vill göra det osynliga synligt (september) Ett urval av Lennart Nilssons foton från 1950-talet och framåt. Hans fotografier inifrån människokroppen resulterade i boken Ett barn blir till. I den här boken skildrar han livet utanför människokroppen, här finns bl a hans bilder av olika livsformer i havet, fossila blommor, myrornas liv och foster i djurvärlden. Magnus Sandelin: Den svarte nazisten (oktober) 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander i södra Östergötland. En av de största polisjakterna i Sveriges historia dras igång. En av bankrånarna är den före detta legosoldaten Jackie Arklöf. En udda figur som drogs till högerextremistiska kretsar, den svarte nazisten. Star Wars : det kompletta bildlexikonet (september) Den fullständiga guiden till alla sex filmerna. Mängder av unika bilder för unga och äldre fantaster. Sveriges historia I den fjärde delen av denna moderna populärvetenskapliga satsning behandlas Stormaktstiden. Tredje rikets öga (oktober) Vår bild av Adolf Hitler och Nazityskland har till stora delar präglats av Walter Frenz. Frenz var fotografen som tog bilderna från Hitlers högkvarter, från Hitlers resor och från Berghof. I boken finns ett urval av Frenz bilder, såväl välkända bilder som tidigare okänt material. I boken resonerar ett 10-tal historiker bl a om Frenz personliga ansvar. Mikael Wiehe: Aldrig bli som ni : sånger och sanningar (september) En sångbiografi, 200 av Wiehes sånger ingår i denna bok, som både är en biografi över honom själv och över en generation som växte upp med känslan av att världen gick att förändra.

11 Per Wästberg: Hemma i världen (augusti) Den tredje delen av Wästbergs memoarer skildrar åren , en dramatisk period både för Wästberg och för samhället i stort. I sin position som ordförande i International PEN gjorde han många resor, mötte berömda politiker och författare och bedrev ett hemligt arbete mot apartheid.

Boken = Hopp. Höst 2010. Nytt på Uppvidinge bibliotek. Deckare/thrillers, romaner, ljudböcker. Uppvidinge bibliotek

Boken = Hopp. Höst 2010. Nytt på Uppvidinge bibliotek. Deckare/thrillers, romaner, ljudböcker. Uppvidinge bibliotek Boken = Hopp Nytt på Uppvidinge bibliotek Höst 2010 Deckare/thrillers, romaner, ljudböcker Personalens boktips hittar du på vår webbplats www.uppvidinge.se/bibliotek 1 Boken=Hopp Höst 2010 Deckare/Thrillers

Läs mer

Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis.

Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis. Baldacci, David. Jakten på Amos Decker. Första boken med Amos Decker, den f.d. fotbollsspelaren som nu är polis. Bauer, Belinda. Det slutna ögat. Kriminalaren John Marvel kopplar samman fallet med en försvunnen

Läs mer

NY SKÖNLITTERATUR PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2016

NY SKÖNLITTERATUR PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2016 NY SKÖNLITTERATUR PÅ PATIENTBIBLIOTEKET SOMMAREN 2016 Andrew, Sally. Tannie Marias recept på kärlek och mord. Första boken med Tannie Maria, en medelålders sydafrikansk änka i en liten by i Kapprovinsen.

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen romantiken Ca 1770 till 1840 Psykologi och känslor Känslor i fokus!!! Kulturen dyrkas diktare hyllas! Mitt

Läs mer

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson Nu är det februari och Martina och Petra vill passa på att tipsa om nya och lite äldre böcker, som vi tycker är riktigt bra och som man kan passa på att läsa när vädret inte är så bra och man helst vill

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 9 Familj och släkt

Träna svenska A och B. Häfte 9 Familj och släkt Träna svenska A och B Häfte 9 Familj och släkt Lina Bertil Malin Karl Alfred Familjen Alms släkt Anna Familj Johan Pia Elins föräldrar Beata syskon kusiner Elin Albin Maria Familj Martin syskon syskon

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

Vi här på kommunkansliet vill också slå ett slag för läsningen! Nedan ser ni våra lästips inför sköna sommardagar!

Vi här på kommunkansliet vill också slå ett slag för läsningen! Nedan ser ni våra lästips inför sköna sommardagar! Vi kommundirektörer på Åland bjöd in till pressträff i Ödkarby skola måndagen den 4 maj för att slå ett slag för läsning över sommaren och uppmana samt utmana kommuninvånarna till läsning! Vår utmaning

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms.

Releaser Kvartal 3. Kontakt HYR och KÖP Henrik Johansson (order@njutafilms.com) Mer info om samtliga titlar http://www.njutafilms. Releaser Kvartal 3 2016 Releasedatum: Hyrtitlar Njutafilms Q3 2016: 1 augusti Pojken och världen (Biovisad) 8 augusti Två nätter till morgon (Biovisad) 15 augusti Det helt nya testamentet (Biovisad) 12

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE

LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE Ämne: Svenska/SO Namn: Johanna Wennberg Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning LITTERATURSTUDIE AV BOKEN JANE EYRE...1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Förförde sin 13 åriga elev och gifte sig sedan med honom

Förförde sin 13 åriga elev och gifte sig sedan med honom MiniMaxNr 1-2014 Förförde sin 13 åriga elev och gifte sig sedan med honom von Sydowska morden Innan kvällen var till ända den 7 mars 1932 hade fem personer förlorat livet under dramatiska omständigheter.

Läs mer

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund I mitt hjärtas trädgård av Margot Haglund Bildspelet "I mitt hjärtas trädgård" presenterades vid en samling i Immanuelskyrkan, Stockholm våren 2010. Alla bilder är kopior av Margots originalbilder i akvarell

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Sveriges Teaterkung. En kung fick inte mördas

Sveriges Teaterkung. En kung fick inte mördas Sveriges Teaterkung Gustav III föddes 1746 och kröntes till Sveriges kung 1772. Med en politisk kupp gjorde han sig själv enväldig. Samtidigt var han starkt influerad av upplysningens idéer om tolerans

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Kärleksboktips Kärleksboktips för både stora och små! För vuxna Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Astrid Lindgren berättar den sanna historien om sina föräldrars livslånga

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare:

Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare: Följande delar brukar vanligtvis ingå i en deckare: 1. Bakgrundsberättelsen där tid, miljö, personer och relationer beskrivs, själva ramen vari allt utspelar sig. 2. Beskrivningen av själva brottet är

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde 12.1.1. (Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde Känslor. Det mesta handlar om känslor. Det som berör. Jag kan verifiera något på en sorts vetenskaplig grund och argumentera utifrån detta.

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Stolthet och fördom - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

http://dencyklandebibliotekarien.wordpress.com/

http://dencyklandebibliotekarien.wordpress.com/ Professorn vars specialområde är idrottspsykologi skriver om vilka val man gör i livet och hur man kan lära känna dina drivkrafter och identifiera de motkrafter som hindrar en från att göra det man brinner

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

Till dig som förlorat di barn

Till dig som förlorat di barn Till dig som förlorat di barn Spädbarnsfonden Till dig som förlorat ditt barn Vi som skrivit den här foldern är mammor och pappor som också har förlorat ett barn. Ett ögonblicks skillnad, från en sekund

Läs mer

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig en-ord Ett-ord Plurar Adjektiv Adjektiv + Substantiv Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. Jag är en stor man. Jag äter ett stort äpple. Jag äter stora äpplen. Jag är en liten man. Jag äter ett

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Tema:Vänskap/respekt, Konflikt/krig och mänskliga rättigheter, Litteratur på film, Äventyr/fantasy

Tema:Vänskap/respekt, Konflikt/krig och mänskliga rättigheter, Litteratur på film, Äventyr/fantasy Maleficent Tema:Vänskap/respekt, Konflikt/krig och mänskliga rättigheter, Litteratur på film, Äventyr/fantasy HANDLING Historien om Maleficent är baserad på den klassiska sagan Törnrosa, prinsessan som

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom

Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom alla skrivande kvinnor. Ta inte illa upp över detta»alla«alla skriver ju inte: de enda skriver bland alla de andra. Alltså, Ni står mig nära liksom varje unik

Läs mer

Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren

Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren funderingsfrågor, skapa ditt eget Nobelpris Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap, Naturkunskap Årskurs: 6-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom Då var det dags igen för lite nya boktips! Vi hoppas ni ska bli inspirerade och komma till biblioteket och låna lite böcker! Ha det gott i solen! /Martina och Petra Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare:

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Rollista ur Mord på Slottet

Rollista ur Mord på Slottet Rollista ur Mord på Slottet Rollista: Harald Gyllenstierna: Greve och kvällens nyckelperson. Veronica Gyllenstierna: Harald Gyllenstiernas ex-fru och numer affärspartner. Inez Gyllenstierna: Haralds nuvarande

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv

När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv När Mandelträden blommar - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det« >>VERKLIGHETENS FOLK >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«på en teater har man på uppdrag av regeringen dragit igång ett

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg

Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Läsnyckel Glimma Jakten Författare: Marie Helleday Ekwurtzel Ill.: Lena Furberg Jakten är den femte fristående boken i serien om islandshästen Glimma, hästtjejen Lilly och hennes vänner på ridskolan Mulen.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev December 2009 Till alla nyhetsbrev... Rubriker: Efter sju år har flickorna sitt eget hem Första mötet Aldrig kunde jag tro Festen på El Arca som ingen kommer att glömma

Läs mer