Magnus Hertzberg M-Resor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se"

Transkript

1 M RESOR 2015

2 2015 Det är fantastiskt roligt och vi är otroligt stolta över att så många människor har följt med oss genom åren! Nu ser vi fram emot ett nytt år med en del nya resmål men naturligtvis finns resorna till Kina, Irland och Island kvar. Nyheter för 2015 är en resa till Madeira! Denna underbara ö som ligger mitt ute i Atlanten med ett mycket behagligt klimat. Vi tittar på den vackra naturen och tar del av mycket god mat och gott vin. Vår nykomponerade resa Nordkalotten i midnattssol startar veckan efter midsommar och vi kommer att ha ett härligt ljus med oss genom hela resan. På resan kommer vi att se Lofotens vackra klippor i midnattssol och även ner i gruvan i Kiruna, men dit ner når inte solen. Erfarenheter av att resa och upptäcka nya platser och människor är en häftig känsla, men även att komma tillbaka till platser och träffa människor man mött förut gör att man mår gott. Oavsett vart man reser hoppas vi att du får med dig minnen för livet! Vi vill ge dig som reser med oss en härlig och minnesvärd upp levelse. M-Resor är ingen stor resebyrå och du som reser med oss är väldigt viktig! Vi vill att du ska komma hem med ett leende och berätta om allt fantastiskt du har varit med om. Under 2015 kommer vi att har resor till olika delar av världen. Det är vår förhoppning att någon av dessa resor ska passa just dig! Magnus Hertzberg M-Resor

3 Beijing Xian Vi fortsätter vår mycket populära resa till Beijing och Xian för att uppleva underbara sevärdheter som t.ex. Förbjudna Staden, Himmelska Fridens Torg och Kinesiska Muren. Att få vandra runt i gamla kvarter och uppleva lukter, ljud och ett myller av människor är en upplevelse man alltid bär med sig. Att äta med pinnar och fascineras av den kinesiska maten gör ingen oberörd.

4 Dag 1 Avresa från Landvetter till Beijing. Flygresan tar ca 9 timmar och det är en bra idé att försöka vila på planet och drömma om framtida äventyr och upplevelser. Vi serveras middag och frukost på flyget till Beijing. Dag 2 Vi anländer till Beijing på förmiddagen och tar oss med buss in till centrum. Vi gör en promenad bland gamla kvarter och vidare till Himmelska fridens torg. Vi besöker Planning Exhibition Museum och får en överblick av hur stort Beijing är. Första lunchen är alltid väldigt trevlig och intressant. Vi ska stifta bekantskap med den kinesiska maten samt äta med pinnar en utmaning? Efter lunchen åker vi till hotellet och checkar in, passar på att vila några timmar innan vi samlas på kvällen för rundvandring i de närliggande kvarteren. Vi avslutar dagen med gemensam middag. Dag 3 En rejäl frukostbuffé serveras varje morgon på hotellet. Vi har en mycket intressant dag framför oss! Vi börjar med att åka till Himmelska Fridens torg för att göra ett besök i Maos minneshall. Vi besöker även Folkets sal, jämförbart med vårt riksdagshus. Efter lunch går vi till Förbjudna staden världens största palats. Här levde kejsarna bakom murar under mer än 500 år, helt utan insyn från vanliga människor. Vi avslutar eftermiddagen med att besöka ett tehus och får provsmaka olika tesorter. Gemensam middag på kvällen. Dag 4 En spännande dag då vi kommer att titta runt i kinesernas vardag, vi kommer att åka rickshaw (cykeltaxi) genom traditionella hutongkvarter. Där blir det besök på en matmarknad och vi gör dessutom besök hemma hos några familjer, där vi äter lunch. På eftermiddagen stannar vi till vid Pärlmarknaden, Beijings eget Nossebro marknad, här kan du köpa kläder, skor, väskor osv. till mycket bra priser förutsatt att du kan pruta! Gemensam middag på kvällen. Dag 5 Vad kan vara bättre än att starta dagen med en promenad på kinesiska muren? Ordspråket säger Den som inte har vandrat på Kinesiska muren är inte en

5 hel människa. Denna dag kommer vi alltså att bli riktiga människor! En busstur på en dryg timme tar oss till en relativt okänd del av muren, betydligt lugnare än det kaotiska Badaling. Det storslagna landskapet i kombination med murens historia lämnar ingen oberörd och det är en mäktig känsla att vandra på detta fantastiska byggnadsverk. På vägen tillbaka till hotellet gör vi ett stopp vid ett medicinskt center där de visar och berättar om kinesisk traditionell medicin. Resten av dagen är fri. Dag 6 Idag tar vi oss till Beijings nordvästra utkanter och ser kejsarinnan Ci Xi:s sommarpalats. Hon levde i ofattbar lyx och vi kommer att se en del av de saker hon omgav sig med, bl.a. den berömda marmorbåten och korridoren med alla målningar. Efter lunch är det OS som gäller, vi besöker den minst sagt storslagna arenan Fågelboet. På kvällen äter vi middag före vi tar oss till den gigantiska Västra järnvägsstation i Beijing och tar nattåget till Xian. Vi bor bra i första klass sovvagnar.

6 Dag 7-8 Dessa två dagar kommer vi att tillbringa i Xian, där vi kommer att se den berömda Terracottaarmén. I Xian ser vi det buddistiska templet Vildgåspagoden och den storslagna stadsmuren. Vi besöker även ett galleri där vi lär oss grunderna i kinesisk kalligrafi och målning. På kvällen ser vi en vacker sångoch dansföreställning från Tangdynastin. Frukost, lunch och middag ingår naturligtvis. Vi tar tåget tillbaka till Beijing på kvällen. Dag 9 Vi anländer till Beijing med morgontåget, efter frukost besöker vi Himmelens tempel, ett tempel dit kejsaren bara kom några få gånger per år för att be om bättre skördar. I parken intill sjuder det av liv på morgonen, gymnastik, kortspel, dans, körsång mm. Vi är naturligtvis med och provar. Efter att ha checkat in på vårt hotell har vi eftermiddagen fri men samlas på kvällen för gemensam middag. Dag 10 Vi startar dagen med sovmorgon och samlas inte förrän det är dags för lunch. Efter lunch beger vi oss till Yashow market, ett gigantiskt varuhus/marknad i flera plan som har det mesta. Med välfyllda kassar beger vi oss till Wanfujing, ett affärsområde som blivit en symbol för det nya Beijing. På kvällen är det avslutningsmiddag, vi äter stadens egen specialrätt Pekinganka. Dag 11 Efter några mycket intensiva dagar är det dags att ta farväl av Beijing och Kina för den här gången. Uttrycken; Oj då, är resan redan över! samt Hur skall jag få med mig allt bagage? brukar vara vanliga när man skall åka hem till Sverige igen.

7 Södra Kina En resa som tar dig till några av södra Kinas mest underbara platser. Vi flyger till Hongkong, tar oss vidare till den fantastiska naturen i Guilin och avslutar i världsmetropolen Shanghai.

8 Dag 1 Avresa från Landvetter, mellanlandning i Helsingfors innan vi flyger vidare till Hongkong. Dag 2 Vi anländer till Hongkong på förmiddagen, nästan så att man får nypa sig i armen när man tänker på var man är och ser alla byggnader. Vi tar buss till hotellet och kopplar av en stund innan det är dags att ta en båttur i Victoriahamnen med omnejd. Vi ser en härlig blandning av nytt och gammalt i denna gamla engelska koloni. Gemensam middag på kvällen. Dag 3 Vi börjar dagen med att ta oss till Repulse Bay där den som vill kan ta sig ett bad i Stilla havet. Vi kopplar av en stund i det mycket avspända området som kallas Stanley market. Det är ett perfekt tillfälle för att stanna till vid något av de många caféerna, ta något att dricka och titta ut över oceanen. Efter lunch tar vi spårvagnen upp till Victoriapeak, en utsiktspunkt där vi kan beskåda Hongkong från ovan. Middag på kvällen och vi passar på att se den berömda ljusshowen som lyser upp skyskraporna på Hongkong-ön. Dag 4 Idag är det dags att lämna Hongkong och flyga vidare till Guilin. Denna sägenomspunna trakt har en sagolik natur och gör ett nästan overkligt intryck. Efter att ha checkat in på hotellet vilar vi en stund, efter middagen tar vi en kvällstur med båt och ser ett upplyst Guilin från vattnet, där vi bl.a. får se hur man fiskar med dresserade fåglar. Dag 5 En omtumlande dag väntar oss, vi börjar med en båttur på Li-floden. Det är en härlig upplevelse att glida fram bland dessa mäktiga sockertopps-berg med risplanteringar och vattenbufflar i förgrunden. Landskapet är bedårande vackert och finns med på otaliga bilder och teckningar, även på kinesernas sedlar. Väl framme i Yangshuo tar vi en promenad i staden och tittar på vad en del av minoritetsfolken har att sälja. Vi tar oss dessutom ut på landsbygden med små minibussar, åker ut bland risfälten och ser hur vanliga bönder har det. Efter kvällens middag ser vi en mycket påkostad vattenshow med hundratals aktörer, allt utfört på vatten!

9 Dag 6 Efter att vi checkat ut från hotellet i Yangshou tar vi bussen tillbaka till Guilin, äter lunch innan det är dags att besöka den mycket vackra Rörflöjtsgrottan. Här har det formats underbara stalagmiter och stalaktiter under tusentals år. Eftermiddagen blir sedan fri och man kan slappna av en stund innan vi samlas för gemensam middag på kvällen. Dag 7 Ris är södra Kinas absolut viktigaste och vanligaste livsmedel. För att se hur man odlar och tar hand om ris, skall vi idag göra en bussresa rakt ut på landsbygden till några av de fantastiska terrassodlingarna vid LongSheng (drakens ryggrad). Under några timmar kommer vi att vandra runt i detta fantastiska område med en utsikt man väldigt sällan ser. Middag på kvällen, kanske blir det ris? Dag 8 Idag ska vi lämna Guilin och flyga till en av världens metropoler, Shanghai! Efter att ha varit på landsbygden ett tag blir kontrasten mot Shanghais alla skyskrapor väldigt stor! Vi checkar in på hotellet och lite senare äter vi middag, dessutom tar vi oss till strandpromenaden the Bund och ser ett upplyst Shanghai.

10 Dag 9 Rundtur i Shanghai och vi börjar med att åka upp i det nästan 500 meter höga SWFC! Här får vi en minst sagt storslagen vy över Shanghai. Även en tur till gamla stan hinner vi med innan det är dags för middag. Vi gör naturligtvis ett stopp vid den världsberömda shoppinggatan Nanjing Lu. Vill man inte handla är det nöje att se alla människor som är ute och går. Dag 10 Vi lämnar storstaden för att se den pittoreska småstaden Suzhou, Asiens Venedig. Vi tittar in i underbara parker och trädgårdar och avslutar med att åka båt på några av alla de kanaler som finns i staden. Väl tillbaka i Shanghai äter vi middag och avslutar kvällen med att se en akrobatikföreställning av absolut världsklass! Dag 11 Fri dag för egna aktiviteter. Guiden hjälper gärna till att ordna utflykter, kanske åka till zoo och se på pandorna? Finns det plats kvar i väskorna kanske någon vill shoppa något ytterligare. Vi samlas för att äta en gemensam avslutningsmiddag. Dag 12 Med själen och hjärtat fullproppade med intryck lämnar vi Kina och flyger idag mot Sverige.

11 Irland, den gröna ön Irland har blivit många resenärers favoritresmål! Under ca en veckas tid ska vi se några av Irlands sevärdheter bl.a. de häftiga klipporna vid Moher, natursköna Ring of Kerry. Vi kommer att åka runt på den irländska landsbygden och gör naturligtvis besök på ett eller flera whiskeydestilleri. Vi avslutar resan i Dublin där man kan glida runt i den mycket avslappande miljön.

12 Dag 1 Vi flyger från Landvetter och landar i Dublin mitt på dagen. Vår svensk-talande guide väntar på oss och välkomnar oss till Irland. Vi startar vår resa mot den västra kusten och vårt mål Galway, på vägen dit gör vi ett stopp vid Kilbeggan Whiskey Destilleri. Bryggeriet ligger i den lilla byn Kilbeggan bredvid floden Brosna. Rundturen i det gamla destilleriet berättar dels om irländsk whiskeyhistoria och dels om livet på destilleriet när det fortfarande var i bruk. Efter lunch fortsätter vi mot Galway och väl framme gör vi en stadsvandring i denna medeltida stad, full av gränder och mysiga ställen. Vi bor mycket centralt vid Eyre square och kvällens middag serveras på hotellets restaurang. Under dagen gör vi stopp på olika natursköna platser och ser den irländska landsbygdens olika miljöer Vi tar oss tillbaka till hotellet i Galway, vilar en stund innan det är dags för kvällens gemensamma middag. För den som orkar och vill finns det otaliga pubar i Galway och gemensamt för deras pubkultur är att det råder en gemytlig stämning överallt. Dag 2 Efter frukost ger vi oss iväg på dagens äventyr. Vi gör en heldagsutflykt i det mycket vackra landskapet Connemara. Vi kommer att göra besök på Kylemore Abbey, detta underbart vackra kloster med egen kyrka och trädgård.

13 Dag 3 Efter frukost lämnar vi Galway för att åka söder ut på ön. Vi kommer att följa kusten och se en helt fantastisk natur på vår resa. Naturligtvis stannar vi vid de majestätiska Cliffs of Moher. Det är en sagolik känsla att stå högt uppe på berget, ha en lodrät klippa under sig och se ut över Atlanten och känna vinden i ansiktet. Vi tar färjan över Shannonbukten innan vi anländer till Killarney, denna lilla mysiga småstad. Vi checkar in på vårt mycket centralt belägna hotell och har en stund fritt då man kan ta en promenad i denna vackra stad innan det är dags för kvällens middag. Dag 4 Idag blir det en heldagsutflykt på kusten i sydvästra Irland även kallat för The Ring of Kerry. Det är en del av den mystiska och oförstörda regionen av Irland som har attraherat turister i flera hundra år. Dess spektakulära skönhet är ofrånkomlig och the Ring of Kerry beskrivs ofta som en av de mest natursköna vägarna i Europa! Innan vi återvänder till Killarney gör vi ett besök vid Muckross house som ligger vid stranden av Killarney-sjöarna i Killarney nationalpark. Den guidade turen tar dig med genom vackra salar, sovrum och det välbevarade köket och berättar mer om husets historia. Dagen avslutas med middag på hotellet.

14 Dag 5 Vi börjar resan tillbaka till Irlands huvudstad. I den lilla staden Caher stannar vi och ser den otroligt vackra borgen som är en av Irlands bäst bevarade. Vi fortsätter resan efter lunch och väl framme i Dublin börjar vi med en guidad rundtur. Staden erbjuder mycket att se och uppleva. Huvudgatorna för shopping är Grafton Street på södra sidan av floden Liffey och Henry Street på norra sidan. Det finns ett stort utbud av affärer, från exklusiva butiker till billigare alternativ. För de historieintresserade är det bara att dyka in i Dublins historia, t ex. ett besök på Trinity Universitets gamla bibliotek. Dag 6 Ledig dag i Dublin. Kanske ett besök på Guinness eller Jameson? Någon kanske vill shoppa eller ta en promenad i någon park? Guiden hjälper gärna till. Vi samlas för gemensam transfer till flygplatsen och avresa till Sverige. På planet hinner vi smälta en del av alla de intryck som vi har fått med oss från detta fantastiska land.

15 Island Vi fortsätter med vår populära resa till Island. Resan innehåller en härlig blandning av lavalandskap, kraftfulla vattenfall, sprutande källor, glaciärer, fiskebyar och fjordlandskap. Vi får dessutom stifta bekantskap med huvudstaden Reykjavik.

16 Dag 1 Vi flyger från Gardemoens flygplats utanför Oslo och efter ca tre timmar landar vi på Keflaviks flygplats på Island. På flygplatsen tar vår isländska, men svensktalande, guide emot oss. Innan vi kommer till vårt hotell stannar vi till vid Blå Lagunen, ett underbart hälsobad med varmt mineralhaltigt vatten. En bra start på resan att flyta runt i det varma vattnet och se ut över det nästan sagolika landskapet. Efter badet åker vi till Krusvik där det bokstavligt kokar i marken och ångan ligger tät i detta fascinerande område. Väl framme vid hotellet Hvolsvöllur, tar vi en paus och sedan är det gemensam middag och genomgång av programmet för de närmaste dagarna. Dag 2 Idag ska vi ge oss ut i den storslagna isländska naturen. Vi startar vid glaciärerna Eyjafjallajökull (inte helt okänd efter askmolnet som spreds våren 2010) och Myrdalsjökull. Vi ser även vattenfallen Skogarfoss och Seljandsfoss kasta sig ut för stupen som vita draperier och för den som vill, och vågar, finns det även möjlighet att gå bakom ett av fallen och se det från baksidan. Vid glaciären Solheimajökull får vi förståelse för vilka enorma krafter som formar isblocken på sin långsamma, men mycket målmedvetna, väg mot låglandet. Vi kommer att färdas vid glaciärkanter och områden där den svarta vulkanaskan har lämnat kvar nästan grafiska bildkonstverk och fantasieggande skulpturer i isen. Platserna Fljotshlid och Hlidarende, skådeplats för den dramatiska Njals Saga från 1100-talet är också platser vi hinner med idag innan vi är framme vid hotellet och kvällens gemensamma middag. Dag 3 En härlig dag då vi ska ge oss ut i det fascinerande landskapet som heter Landmannalaugar. Detta gigantiska område som ligger intill vulkanen Hekla har mycket geotermisk verksamhet, är fullt av färg och är väldigt speciellt. Vi

17 kommer att göra kortare vandringar och framförallt finns det möjlighet för den som vill bada att göra det i naturligt varma källor. Att ligga i vattnet med bergen som bakgrund ger en mäktig känsla. Tillbaka till hotellet på eftermiddagen och vi äter gemensam middag på kvällen. Dag 4 Efter tre nätter på hotell Hvolsvöllur är det nu dags att checka ut och åka vidare. Vi ska se några av Islands mest kända sevärdheter idag. Vi börjar med det mäktiga vattenfallet Gullfoss. På vägen dit gör vi även ett stopp vid Skalholt, biskopssäte sedan 1000-talet. Vid jordvärmeområdet Geysir kommer vi att se den berömda gejsern Strokkur spruta sitt heta vatten rakt upp i skyn med några minuters mellanrum. Historiens vingslag känns när vi kommer till nationalparken Tingvalla. Förutom all sin historia är det dessutom sagolikt vackert på denna gamla tingsplats. Nu är det dags att vända norrut och vi beger oss till Kaldidalur, ett höglandspass, där vi har Islands nästa största glaciär, Langjökull, på vår högra sida. På eftermiddagen stannar vi och ser det fantastiska vattenfallet, Hraunfossar. Vattnet kommer ur lavafälten på flera olika ställen. Vi har en härlig dag bakom oss och det ska bli skönt att checka in på vårt nya hotell, Foss hotel i Reykholt. Kvällens middag blir något alldeles speciellt, vi ska hem till en isländsk familj och se hur de har det och middagen serveras hemma hos dem.

18 Dag 5 Vi börjar dagen med att få en lektion om Snorre Sturlasson och alla de verk han har skrivit om isländska sagor och myter. Innan vi börjar färden mot Reykjavik ska vi titta på de vackra vattenfallen Hraunfossar samt den varma källan med tungvrickarnamnet Deildartunguhver. Här används värmen från jorden till varmvatten till ett antal samhällen. På vägen till Reykjavik åker vi längs den vackra Hvalfjördur och vi passerar en valfångststation. Om tiden räcker till stannar vi till i Borganes och kan ta en promenad i denna lilla mysiga stad. Vi kommer att bo på Hotel Plaza och efter vi har checkat in är kvällen fri för egna upptäckter. Gemensam middag senare på kvällen. Dag 6 Vi gör en rundtur i Reykjavik och får se en av världens minsta storstäder som Reykjavik brukar kallas för. Guiden visar och berättar om denna härliga stad. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter och vi kan rekommendera en tur med ett valskådningsfartyg. Att komma riktigt nära dessa stora djur är verkligen en mäktig känsla. Något som också är väldigt populärt är att ta en ridtur på islandshäst. Att i tölt glida fram i den isländska terrängen ger ett härligt minne för livet. Kanske man bara vill gå omkring i Reykjavik eller kanske gå på något museum. Guiden hjälper gärna till för att vi ska få en bra upplevelse. Dag 7 Förmiddagen är fri. Kanske vill någon köpa en souvenir eller bara känna vinden i ansiktet och lukten av havet innan det är dags att checka ut och lämna Island. Med själ och hjärta fyllda av minnesbilder av den fantastiska naturen tar vi avsked av denna underbara ö, tar flyget från Keflavik och några timmar senare är vi tillbaka hemma igen.

19 NYHET 2015 Madeira Atlantens pärla! M-Resor reser vidare på öarna i Atlanten! Efter Irland och Island tar vi oss nu till Madeira, även kallad Atlantens pärla! Denna ö som ligger utanför Afrikas kust men tillhör Portugal har ett härligt klimat och mycket bra utbud av mat och dryck.

20 Dag 1 Vi flyger från Landvetter och landar efter några timmar på den mycket intressant byggda flygplatsen i Funchal. Innan vi anländer till hotellet tar vi en kortare rundtur i gamla staden. Vi hinner också med ett besök i den fantastiskt vackra botaniska trädgården och den närliggande hamnen. Efter att ha checkat in på hotellet, vårt hotell heter Alto Lido ett bra fyrstjärnigt hotell, kopplar vi av en stund, kanske någon vill ta ett dopp i poolen innan vi samlas för kvällens gemensamma middag. Dag 2 Madeira är omgiven av Atlanten och vi ska idag stifta bekantskap med den otroligt vackra och häftiga stranden som kallas Formosa. Stranden är svart och vulkanisk, vattenkvalitén är helt perfekt. Efter att ha badat en stund och slappnat av följer vi sedan promenadstigen intill havet. På vägen tillbaka går vi igenom den gamla Lidoområdet och för den som önskar kan man ta ett glas Madeiravin på någon av de många uteserveringarna. Kvällens middag serveras på en fiskrestaurang. Dag 3 Efter några lugna dagar i trakten av Funchal är det nu dags för att se de östra och norra delarna av ön. Vi kommer att göra en heldagsutflykt med ett antal spännande stopp. Vi börjar med en utsiktsplats ovanför Funchal för att se ut över staden och dess omgivningar. Nästa stopp blir den otroligt vackra Nunnornas dal. En undangömd liten by dit nunnorna tog sin tillflykt när sjörövare härjade på 1500-talet. Dalen är omgiven av berg med toppar på ca 1700 meter. Vi stannar vid Eira de Serrado och njuter av den bedårande utsikten! På vår väg stannar vi också vid Pico Areeiro, Madeiras näst högsta berg, och ser ut över fjälltoppar, högslätter och är det klart väder ser vi ända ut till havet. Dagens lunch äter vi någon av de byar med små restauranger som finns överallt på Madeira. Byn Santana med de världsberömda husen med vasstak ser vi också under dagen. På eftermiddagen når vi Ponta de Sao Lourenco och dess dramatiska kustlinje. Vi är på nordkusten och här är naturen lik den isländska sydkusten, (för er som varit med till Island kommer att känna igen sig.) Vi avslutar dagen med att åka tillbaka till hotellet och äter kvällens middag där.

21 Dag 4 På Madeira kommer nästan alltid vinden från norr, för med sig fuktig luft från havet och när luften når bergssidorna på de norra delarna regnar det ofta där. Sydkusten däremot är ofta torr. För att leda vatten från norr till söder har man byggt kanaler, s.k. levador. Längs dessa levador finns det stigar som är lätta att följa och har blivit populära vandringsleder. Idag ska vi gå den mycket vackra Mimosalevadan. Vi kommer att gå genom ett vackert landskap och väldigt nära naturen. Vi går utan någon stress och gör fotostopp då och då. Passar på att äta lunch på något vackert ställe innan vi beger oss tillbaka till hotellet och en stunds vila innan vi äter middag, som ikväll blir på en brasiliansk restaurang. Dag 6 Efter en ledig dag har vi nu, förhoppningsvis, samlat kraft för en heldagsutflykt igen. Dagens tur går till de västra delarna av Madeira. Cabo Girao Klippan vid havet bli vårt första stopp, från den 589 meter höga klippan har vi en fantastiskt utsikt ut över havet. Vi fortstätter genom den häftiga och svindlande Encumeada passagen på vår väg upp genom bergen. På vägen mot Porto Moniz som är berömt för sina lavabassänger tittar vi på Dag 5 Efter några intensiva dagar kan det vara skönt att koppla av en stund. Idag har vi inget gemensamt program, någon kanske vill ligga vid poolen och bara ta det lugnt, andra kanske vill shoppa eller kanske göra mer utflykter i naturen. Varför inte ta linbanan till det vackra samhället Monte som ligger ovanför Funchal. I Monte kan man besöka den vackra trädgården eller bara strosa runt i dessa vackra kvarter. På vägen tillbaka till Funchal kan man prova att åka släde! Ingen gemensam middag ikväll men guiden tipsar gärna om bra restauranger.

22 forsar och en del andra vackra utsiktsplatser. Inne i Porto Moniz kommer vi även att äta vår lunch. På eftermiddagen ska vi åka till den plats som många anser vara den vackraste på hela Madeira, Camara de Lobos. Här satt Winston Churchill på ålderns höst och målade i hamnen. Här kan den som vill också prova på den lokala drinken poncha som görs på sprit från sockerrör, citronjuice och honung. När vi känner oss redo efter en lång och mycket intressant dag vänder vi tillbaka till hotellet och gör oss klara för kvällens middag. Dag 7 Idag ska vi ta oss ut på ytterligare en levadatur. Vi ska gå den vackra Rabacal-Riscoturen, kallas även för de 25 fallens väg. Vi startar vid högslätten och tar oss ända ner till det över 100 meter höga Riscofallet. Leden är lätt att gå och vi håller ett sansat tempo, stannar och fotar vid lämpliga tillfällen. Återsamling på kvällen för att ha vår avskedsmiddag. Det blir riktigt Madeirafest med Espadeta (grillspett med nötkött). Vi lyssnar på folkmusik och traditionella fadosångare. Dag 8 Idag är det dags att åka iväg hemåt men innan vi lämnar denna fantastiska ö njuter vi några timmar på förmiddagen, kanske en stilla promenad eller ett bad innan det är dags att flyga iväg mot Göteborg och Landvetter.

23 Foto: Benn Henriksen_www.nordnorge.com Nordkalotten i midnattssol Efter många förfrågningar bland tidigare resenärer kommer M-Resor att göra en resa norrut med en mycket härlig mix av upplevelser och intressanta sevärdheter! Allt detta i härligt ljus, 24 timmar om dygnet.

24 Dag 1 Vi flyger från Gardermoen upp till Bodö i norra Norge. Här möter vår buss upp och vi tar färjan över till Lofoten. Under de första dagarna kommer vi att åka runt i denna fantastiska del av Norge. Under eftermiddagen tar vi oss till vårt hotell i Svolvär. Hotellet ligger på en egen ö i hamnen och för den som önskar är en promenad i omgivningarna väldigt härlig. Dag 2 Under dagen gör vi natursköna stopp och beundrar det fantastiska landskapet. Lodräta klippor rakt ner i havet kantar vår väg. Lokalguiden berättar om allt det vackra vi ser och vi får lära oss mer om historien kring Lofoten. Foto: Frode Kristiansen_www.nordnorge.com

25 Dag 3 Vi fortsätter vår färd på Lofoten och ser det nästan onaturliga landskapet med en härlig blandning av berg och hav! Idag ska vi också ta oss till Narvik. Den enda norska stad där det faktiskt var strid med tyskarna under andra världskriget. Vi gör ett besök på Krigsminnesmuseet innan vi tar oss till hotellet och samlar oss en stund innan kvällens middag. Dag 4 Dags att lämna Norge och ta oss över till Sverige. Under dagen ser vi bl.a. den fantastiska naturen vid Riksgränsen, Torne träsk, Lapporten innan vi är framme vid dagens mål Kiruna. Kiruna genomgår en minst sagt märklig förändring! För att komma åt järnmalmen har man bestämt sig för att flytta delar av staden. Vi kommer att göra ett besök i gruvan, 540 meter under jord! Vi får veta mer om hur det är att jobba i gruvan samt höra om deras Shiitakesvampodling. Gemensam middag på hotellet. Foto: Baard Loeken_www.nordnorge.com

26 Dag 5 Vi fortsätter vår färd söderut och ska göra dagens första stopp på Porjus kraftstation. När all malm skulle flyttas använde man järnväg. Den var kraftig elberoende och ett naturligt steg var att bygga kraftstationer vid de stora älvarna. Vi fortsätter vår färd och eftersom vi är i samernas land ska vi idag besöka en av deras viktigaste städer, Jokkmokk. Naturligtvis gör vi ett besök på Ajtte, same- och fjällmuseum och får lära oss mer om samerna och deras liv. På kvällen äter vi gemensam middag på hotell Jokkmokk. Dag 6 Alla älvar är inte utbyggda och på vår resa ska vi idag göra ett besök på vid mycket mäktiga Storforsen utanför Älvsbyn. Att se den nästan fem kilometer långa forsen är ett häftigt skådespel. Tack vare ett stort antal ramper kan man komma mycket nära det dånande vattnet. För att underlätta för timmer flottningen har man ändrat forsen flöde vilket innebär att man kan röra sig i den gamla forsfåran, det s.k. Döda fallet. Vi avslutar dagen med att åka till Luleå och ser Gammelstad, en kyrkby som har kommit med på UNESCO:s världsarvslista Kvällens middag serveras på Hotel Artic. Dag 7 Vår sista dag i Luleå är programfri, staden är väldigt vacker med mycket vatten. Att promenera i hamnen ger härlig känsla. Är vädret bra kan ett dopp i havet vara skönt. Dags att runda av resan och med sinnet och kameran fullt med upplevelser flyger vi till Landvetter/ Arlanda. Foto: Baard Loeken_www.nordnorge.com

27 Tider och priser 2015 Beijing Xian I priset ingår: flygresa Landvetter-Beijing t.o.r. transfer, plats i dubbelrum på ett högklassigt centralt beläget hotell, svensktalande guide, svensk färdledare följer med hela resan, alla inträden, buss, tåg, visum (för svenska medborgare) samt måltider och måltidsdryck. Ev. kan bränsletillägg samt extra flygskatt tillkomma. 7-17/4... Pris: :-/pers 10-20/11... Pris: :-/pers Södra Kina (Hongkong Guilin Shanghai- Suzhou) I priset ingår: flygresa Landvetter-Hongkong, Shanghai-Landvetter, transfer, plats i dubbelrum på högklassiga hotell, engelsktalande lokalguider, svensk färdledare följer med hela resan, alla inträden, inrikesflyg, buss, tåg, båt, visum (för svenska medborgare) samt måltider (frukost, lunch och middag). Ev. kan bränsletillägg samt extra flygskatt tillkomma /10... Pris: :-/pers Island I priset ingår: flygresa Oslo-Keflavik t.o.r, transfer, plats i dubbelrum, svensk guide och svensk färdledare följer med hela resan, transporter, inträden, måltider enligt program. Ev. kan bränsletillägg samt extra flygskatt tillkomma. 28/5-3/6... Pris: :-/pers 29/7-4/8... Pris: :-/pers Irland I priset ingår: flygresa Landvetter-Dublin t.o.r. transfer, plats i dubbelrum, svensk guide och svensk färdledare följer med hela resan, alla inträden enligt program, buss, frukost och middag varje dag. Ev. kan bränsletillägg samt extra flygskatt tillkomma /5... Pris: :-/pers 4-10/9... Pris: :-/pers Madeira I priset ingår: flygresa Landvetter-Funchal t.o.r. transfer, plats i dubbelrum, svensktalande guide och svensk färdledare följer med hela resan, alla inträden enligt program, buss, frukost, lunch och middag enligt program. Ev. kan bränsletillägg samt extra flygskatt tillkomma. 28/4-4/5... Pris: :-/pers Nordkalotten i midnattssol I priset ingår: flygresa Gardermoen-Bodö/ Luleå-Landvetter. Plats i dubbelrum, svensk guide och svensk färdledare följer med hela resan, alla inträden enligt program, buss, frukost och middag varje dag. Ev. kan bränsletillägg samt extra flygskatt tillkomma. 25/6-2/7... Pris: :-/pers