Gymnastikförbundet Syd. Underlag inför eventuell omorganisation av verksamheten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gymnastikförbundet Syd. Underlag inför eventuell omorganisation av verksamheten."

Transkript

1 P M Datum Till Gymnastikförbundet Syd Underlag inför eventuell omorganisation av verksamheten. Inför årsmötet har styrelsen i GF Syd önskat få belyst föreningens ställning och vilka regler som styr verksamheten utifrån ett skatterättsligt perspektiv. Nedanstående framställning är ett försök att kortfattat beskriva den nuvarande situationen och framtiden. Som bilaga finns styrelsens beskrivning av uppdraget. 1. Kartläggning GF Syd är registrerat som en ideell förening vars verksamhet till allra största del utgörs av idrottsverksamhet (kurs- och lägerverksamhet) för anslutna gymnastikföreningar i Skåne och från övriga Sverige. Härutöver förekommer uthyrning av lokaler samt en mindre konferensverksamhet. Ideella föreningar är undantagna från skatteplikt om man är verksam inom speciella områden. Idrottsföreningar som, direkt eller indirekt, sysslar med idrott är således inte skattepliktiga för sin idrottsliga verksamhet. Detta gäller både för inkomstskatt och för mervärdesskatt. Bedriver föreningen annan verksamhet, är denna i princip skattepliktig men kan på grund av särskild bestämmelse vara undantagen från beskattning. Uthyrning av lokaler till annat ändamål är skattepliktigt till inkomstskatt. Skattskyldighet för mervärdesskatt kräver särskild registrering. Bedriver en förening verksamhet i form av t ex konferensverksamhet riktad mot en allmän marknad, är denna verksamhet skattskyldig till inkomstskatt och 1 (7)

2 till mervärdesskatt. (Föreningen konkurrerar då med marknaden och måste bedriva verksamheten på samma villkor som andra entreprenörer.) Det finns några undantag nämligen om den verksamhet som föreningen bedriver är av tillfällig art (finansieringskälla), som av hävd bedrivs av en förening t.ex. pappersinsamling, midsommarfest eller liknande. 2. Dagens situation Utifrån 2011 års intäktsredovisning kan följande verksamheter identifieras. a) föreningsläger, som innefattar mat, logi och hallhyror (3010) b) uthyrning av lokal (gym.hall, stugor mm) ingen annan tjänst(3011) c) gymnastikkurser som arrangeras av föreningen (3016) d) lägerskolor för föreningar (mat,logi,lokal) (3013) e) läger arrangerade av föreningen med egna instruktörer, allt inkl.(3030,3040) f) konferenser för vem som helst (3014,3021) g) kioskförsäljning framförallt till gäster på anläggningen (3019) h) vandrarhem; logi(3025) i) föreningstidning (3012) j) övrigt som inte kan rubriceras som någon verksamhet, normala föreninsanknutna aktiviteter De poster som kan leda till skattemässiga funderingar och eventuellt konsekvenser är verksamheter under punkterna b, f, g och h. Uthyrning av lokaler, punkt b ovan, är en verksamhet som inte ryms inom föreningens normala verksamhet utan har annat syfte, finansiering av den ideella verksamheten. Uthyrningen till kommunen av hallen är den enskilt största inkomstposten. Skatteverket har prövat om föreningens uthyrning av lokaler är skattepliktig eller inte. Man har funnit att eftersom fastigheterna enligt fastighetstaxeringen är taxerade som skattefri idrottsanläggning och att uthyrningen till annan är mindre än 50 %, är uthyrningen inte inkomstskattepliktig. Förändras uthyrningen kan bedömningen bli en annan. Uthyrningen under punkt h ovan är en vandrarhemsliknande uthyrning. Betydelse vid bedömningen kan vara om uthyrningen är kortsiktig (hotell) eller långsiktig (bostadsuthyrning). Den information jag fått är att uthyrningen är mera långsiktig och då kan bedömningen falla in under punkt b. Punkten f ovan innehåller en verksamhet som helt och hållet syftar till att nyttja anläggningen för att generera inkomster till föreningsverksamheten. Den är således skattepliktig till både inkomstskatt och mervärdesskatt. Jag återkommer nedan till konsekvenser avseende denna aktivitet. 2 (7)

3 Kioskförsäljning, punkt g) betraktar jag som en aktivitet riktad mot gästerna på anläggningen. Även om en och annan utomstående köper något kan det knappast leda till att verksamheten utgör något annat än ett komplement till föreningens verksamhet och som sådan är den skattebefriad. 3. Skattepliktig del av verksamheten Ovan har beskrivits de olika enskilda delarna i verksamheten och om dessa är skattepliktiga eller ej. Det finns också en bedömning att göra med helheten som grund. Föreningsverksamheten och dess naturliga aktivitet med sidoaktiviteter skall jämföras med den kommersiella aktiviteten. Är det kommersiella delen så omfattande att den utgör mer än % av total verksamhet, blir helhetsbedömningen att all verksamhet blir skattskyldig till inkomstskatt och till mervärdesskatt. Föreningen är då inte överhuvudtaget en skattebefriad förening. Sifferuppgifterna för år 2011 innebär att föreningsverksamhetens inkomster utgör 75-80% av totalinkomsten. Således borde, enligt min bedömning, föreningen vara skattebefriad enligt kriterierna för helhetsbedömningen. Återstår att bedöma de enskilda delarna och om dessa skall betala skatt eller inte. Den rena uthyrningen av lokaler är prövad av skatteverket och om inte förutsättningarna förändrats märkbart, är denna inkomst skattebefriad enligt särskild bestämmelse. Viss diskussion kan uppkomma beträffande uthyrning av vandrarhemskaraktär och då på vilket sätt uthyrningen skett. Är det mestadels långtidsuthyrning är min bedömning att uthyrningen räknas till undantaget för fastighetsuthyrning (< 50% uthyres). Annat är det om det liknar hotell. Beloppsmässigt är det inget större problem. Visserligen har inkomsten ökat kraftigt mellan år 2010 och 2011 men det kanske har sin speciella förklaring? Verksamheten under punkt f uppfattar jag som sådan som är skattskyldig till såväl inkomstskatt som mervärdesskatt. Uppkommer ett underlag så att skatt skall betalas eller ger verksamheten inget överskott, när såväl intäkter som kostnader beaktas? Den totala inkomsten är ca kr. Från inkomsten skall avräknas mervärdesskatt och utgifter för råvaror, lokaler samt personal. Någon särredovisning av utgifterna finns inte utan dessa får uppskattas efter skälighet. Skattskyldighet till mervärdesskatt innebär att av försäljningen borde 20 % 1 ha redovisats som mervärdesskatt till skatteverket eller kr. Detta gällde under år Vid årsskiftet sänktes den s.k. restaurangmervärdesskatten var- 1 Mervärdesskatteprocenttal 25 % påslag = 20% av bruttobelopp 12 % påslag = 10,71 % av bruttobelopp 6 % påslag = 5,66 % av bruttobelopp 3 (7)

4 för mervärdesskattbeloppet med denna nya procentsats blir kr. Avräkning får ske för gjorda inköp av råvaror (mervärdesskatt 10,71%), fastighetsoch administrationskostnader (mervärdesskatt 20%) och personalkostnad (mervärdesskatt 0 %). Om inte verksamheten går med jätteminus blir slutsumman att ett visst mervärdesskattebelopp får betalas. Skattskyldigheten till inkomstskatt skall grundas på den vinst som uppkommer i verksamheten och utgör 26,3% av underlaget. Det känns inte som relevant att för närvarande ytterligare utreda i detalj. Det finns en risk att föreningen kan bli skyldig att betala skatt. Sammanfattningsvis följer föreningen skattereglerna utom i den del som gäller konferensverksamhet och försäljning till privata arrangemang. Om verksamheten skall fortsätta får organisation och bokföring förändras. Mervärdesskattregistrering för verksamheten får ske och bokföringen korrigeras så att direkta utgifter för denna verksamhet särredovisas. Lokalkostnader mm får uppskattas efter skälig grund. Detta kan ge upphov till mindre problem i samband med redovisning av såväl mervärdesskatt som inkomstskatt. Den rena uthyrningen av lokaler ryms idag inom gällande skatteregler men en utökad uthyrning kan leda till annan bedömning. 4. Olika organisationsformer Idrottsvärden bedriver sina olika verksamheter framförallt som en ideell förening. Under senare tid har också aktiebolag och ekonomisk förening framkommit som ett alternativ. Jag hänvisar till Riksidrottsförbundets hemsida där man kan ta del av material som framtagits och som belyser olika verksamhetsformer inom idrottsvärlden. 5. Alternativt sätt att bedriva verksamheterna I uppdraget nämns två olika scenarier som önskas bli belysta. Jag uppfattar att med den gymnastiska delen avses de gymnastikaktiviteter (lägerskolor, kurser mm) som bedrivs av föreningen i dagsläget. Om verksamheten bedrivs inom ett aktiebolag eller inom en ekonomisk förening leder till samma skattemässiga bedömning. Jag nämner enbart AB i fortsättningen. A) Den första situationen innebär att föreningen enbart bedriver gymnastiskverksamhet. Allt annat, inkl fastigheterna, finns i ett AB. Föreningen köper alla tjänster från AB. Föreningen är skattebefriad till både mervärdesskatt och inkomstskatt. AB blir skattskyldigt till både mervärdesskatt och inkomstskatt. 4 (7)

5 Inkomstskatt får AB erlägga om verksamheten bedrivs med vinst (vilket måste vara målsättningen) och skatten blir 26,3 %. Mervärdesskatt utgår i princip på all försäljning som sker från bolaget. Eftersom AB kommer att fakturera föreningen kommer mervärdesskatt att debiteras med 25 % och inte 6 %, eftersom AB inte tillhandahåller idrottstjänsten, gymnastik. Viss försäljning kan omfattas av mervärdesskattregler för hotelloch restaurang tjänster, vilken är 12 %. Det beror på hur tjänsterna komponeras gentemot föreningen (i princip mat och logi på en räkning och hyra samt instruktörsarvode på en faktura). Min bedömning är att detta upplägg kommer att fördyra tjänsterna då mervärdesskattuttaget blir mera kännbart än idag. Det beroende på att idag utgår ingen mervärdesskatt på lönekostnaden och att en del inköp görs efter mervärdesskattsats 12 %. Fördyringen uppstår vid fakturering som sker med 25 % mervärdesskatt. Utfallet kan förändras om AB tillhandahåller och fakturerar sina tjänster direkt till användarna. Mervärdesskatt skulle då kunna faktureras efter 6 % dvs. idrottstjänster. B) Alternativet enligt förutsättningarna är att föreningen bedriver aktiviteten gymnastik och själv äger fastigheterna. Jag uppfattar att skillnaden mot idag endast består i att konferensverksamheten och kioskförsäljningen dvs. punkt f och g ovan skulle överföras till AB. Föreningen har då inga kommersiella aktiviteter utöver uthyrning av lokal. Denna uthyrning genererar inte någon skatt så länge mindre än 50 % hyrs ut till utomstående. Denna lösning delar upp verksamheterna och i den mån tjänster eller varor säljs mellan förening och AB prissätts transaktionen till marknadspris. Respektive part redovisar skatt och mervärdesskatt på ett korrekt sätt. Någon ekonomisk fördel är svår att förutse men ansvarsgränserna blir tydliga. C) Egen tanke fångar upp den nya gymnastikhall som eventuellt skall byggas och utveckla verksamheten. Ur finansieringssynpunkt kan det ha betydelse hur mervärdesskatten kan hanteras. Investeringsbeloppet är lite diffust för mig men i vilket fall som helst utgör 20 % av summan, mervärdeskatt. Om detta belopp kan finansieras utan upplåning och utan ränta påverkar det driftskostnaderna för den nya hallen. Investeringsmervärdesskatten kan hanteras genom att fastighetsägaren själv bedriver mervärdesskattskattepliktig verksamhet i hallen eller att fastighetsägaren hyr ut till person som bedriver mervärdesskattskattepliktig verksamhet i hallen. 5 (7)

6 a) Föreningen är inte skattskyldig till mervärdesskatt och kan inte äga hallen och bedriva gymnastikaktivitet i egen regi samt få avdrag för mervärdesskatten. b) Föreningen kan äga hallen och hyra ut den till ett AB som bedriver mervärdesskattpliktig verksamhet t ex gymnastikverksamhet för föreningar och för allmänhet. Rekommenderas ej då hyresinkomsterna i föreningen ökar och leder till att föreningen blir oinskränkt skattskyldig. c) Ett av föreningen ägt AB investerar i hallen och bedriver gymnastikverksamhet i egen regi (mervärdeskattepliktig verksamhet). Kompletterande uthyrning till annat ändamål typ konserter eller events i allmänhet kan också ske men dessa aktiviteter är inte mervärdesskattpliktiga. I så fall måste AB självt vara arrangör och använda lokalen i en egen sådan verksamhet. AB fakturerar, föreningarna och om kommun är hyresgäst, gymnastikdelen med mervärdesskattesatsen 6 % och annan uthyrning utan mervärdesskatt. I AB skulle också kunna finnas konferens- och serveringstjänster, mervärdesskattsats 12 %. Uppdelning av försäljningen på mervärdesskattpliktig och inte mervärdesskattpliktig uthyrning får effekter på inköpssidan och möjligheten att dra av mervärdesskatt. d) Ett av föreningen ägt AB investerar i hallen och hyr ut till den egna föreningen och till andra föreningar/kommun genom korttidskontrakt. AB måste vara fritt att per timme/dag/vecka hyra ut till vem som helst som vill nyttja hallen. I övrigt gäller samma som angivits under punkt c) ovan. En skillnad som kan noteras är att mervärdesskatt under byggtiden kan vara enklare att hantera i alternativ c) än i d). Alternativ kräver en frivillig registrering för att få mervärdesskatteffekter under byggtiden. 6. Mervärdesskatt i den ideella världen Finns egentligen inget nytt. Sverige försökte att få undantag för alla ideella föreningar med en omsättning under 1 miljon kr. EU godkände inte ett sådant undantag. Å andra sidan hade det inte varit till någon glädje för föreningen. Föreningen måste nog vara inställd på att i framtiden komma in i mervärdesskattsystemet. 7. Slutsats 6 (7)

7 Tyvärr är regelverken ytterst komplicerade. I dagsläget finns det några smärre skattemässiga brister.i värsta fall handlar det om några tusentals kronor. Effekterna är mindre nu under 2012 än de var under 2011, beaktat den mervärdesskattsänkning som skett. Om en fortsatt utveckling av konferensverksamhet skall ske blir det nödvändigt att registrera denna verksamhet och redovisa mervärdesskatten. En kraftfull framgång tillsammans med uthyrning av fastigheter innebär att föreningen troligtvis förlorar sin skattefrihet. All verksamhet skall då bedömas och även om inte någon skatt får erläggas blir föreningen en oregistrerad ekonomisk förening med ett otydligt ansvar för styrelseledamöter mm. Detta är en inte lämplig väg. Valet kan stå mellan expansion av verksamheten genom en ny hall eller fortsätta som hittills. Mervärdesskattkonsekvensen kommer när den kommer. Konferensverksamhet borde nog, av skatteskäl, avvecklas. (Det blir för mycket krångel till liten nytta.) Om framtiden innehåller expansion finns det vissa ekonomiska och skattemässiga skäl att göra den utveckling genom ett AB som ägs av föreningen. Som jag antytt ovan bör valet stå mellan alternativ c) och d). Då det också finns andra omständigheter att beakta inför ett sådant beslut, kan, enligt min uppfattning, en fördjupad analys anstå i avvaktan på styrelsens och andra intressens bedömning av föreningens framtid. Tyvärr blev det långt och krångligt, å ena sidan och å andra sidan, fördelar/nackdelar men som alltid, det finns ingen enkel väg att vandra. I vart fall är den inte lika spännande och utvecklande som andra vägar. Jag står till Ert förfogande för ytterligare diskussioner mm. Frågorna som belyses ovan är av ytterst komplicerad art och att underställa tankarna Riksförbundets skattejurister bör övervägas om expansionssvägen är framtiden. Bästa hälsning Leif Stille 7 (7)

Gymnastikförbundet Syd. Från Leif Stille, tel 042-297760, 0705-297760. fax 042-297760, e-mail leif.stille@spray.se

Gymnastikförbundet Syd. Från Leif Stille, tel 042-297760, 0705-297760. fax 042-297760, e-mail leif.stille@spray.se P M Datum 2012-09-20 Till Gymnastikförbundet Syd Från Leif Stille, tel 042-297760, 0705-297760 fax 042-297760, e-mail leif.stille@spray.se Momskonsekvenser vid en bolagisering av föreningens ekonomiska

Läs mer

Bolag eller inte bolag? det är frågan

Bolag eller inte bolag? det är frågan Anläggningskonferens 2014-11-05 Bolag eller inte bolag? det är frågan Annika Nordqvist, 08-563 072 44 annika.nordqvist@se.gt.com Tomas Rosenqvist, 018-65 81 21 tomas.rosenqvist@se.gt.com Föreningen inskränkt

Läs mer

SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD

SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD Denna vägledning har upprättats av en oberoende redovisningsfirma SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD December 2018 Följande information kan hjälpa dig att komma igång med att

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

OLIKA SÄTT ATT RÄKNA

OLIKA SÄTT ATT RÄKNA OLIKA SÄTT ATT RÄKNA Man brukar utgå från en s k fullkostnadskalkyl där alla kostnader (både direkta och indirekta) och en viss vinst är medräknad. En sådan modell tar inte hänsyn till marknadspris och

Läs mer

Yrkesmässig verksamhet i mervärdesskattelagen

Yrkesmässig verksamhet i mervärdesskattelagen Promemoria 2008 12 08 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ulrika Hansson Telefon +46-08-405 1720 Mobil +46-070-624 5600 Uppdrag avseende översyn av mervärdesskattereglerna om yrkesmässig verksamhet

Läs mer

FÖRENINGSBESKATTNING MOMSREGISTRERING

FÖRENINGSBESKATTNING MOMSREGISTRERING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 FÖRENINGSBESKATTNING MOMSREGISTRERING INNEHÅLL 1 BESKATTNING AV ALLMÄNNYTTIGA SAMFUND... 3 2 MERVÄRDESSKATT OCH MOMSREGISTRERING...

Läs mer

SERVICE BOLAGISERING AV GOLFVERKSAMHET

SERVICE BOLAGISERING AV GOLFVERKSAMHET SERVICE BOLAGISERING AV GOLFVERKSAMHET BOLAGISERING AV GOLFVERKSAMHET En handledning för golfklubben vid utredning om delar av klubbens verksamhet skall bolagiseras. (av Ernst & Young i samarbete med SGF)

Läs mer

PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen

PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen Sammanfattning Sedan ingången av 2016 har Skatteverket en ny syn på definitionen av korttidsupplåtelse

Läs mer

Datum 25 oktober 2006 Thomas Bergman Annika Nordqvist och Andreas Månsson, Ernst & Young AB

Datum 25 oktober 2006 Thomas Bergman Annika Nordqvist och Andreas Månsson, Ernst & Young AB Datum 25 oktober 2006 Till Thomas Bergman Från Annika Nordqvist och Andreas Månsson, Ernst & Young AB 1 Bakgrund har gett Ernst & Young AB i uppdrag att beskriva reglerna avseende moms vid markarrende

Läs mer

Skatteverkets webbseminarium. Idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration

Skatteverkets webbseminarium. Idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration Skatteverkets webbseminarium Idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration Program Inkomstskatt Hyresinkomster Inkomstdeklaration 3 Mina sidor Föreningen ansöker om deklarationsombud på blankett Ansökan

Läs mer

Nationella Turfiskeprojektet Organisationsformer

Nationella Turfiskeprojektet Organisationsformer Nationella Turfiskeprojektet Organisationsformer Snogeholms slott, Skåne 24 oktober 2011 Innehåll Vilka organisationsformer kan vara aktuella? Vad är skillnaden mellan de olika formerna? Vilken form passar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 augusti 2012 KLAGANDE Föreningen Gnarpsviljan c/o AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 februari 2011 KLAGANDE Telefonaktiebolaget L M Ericsson Ombud: Advokat Peter Nordquist Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 1711 111

Läs mer

Spelregler för. hästföretagare - beskattning

Spelregler för. hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler frågor från hästföretagare

Läs mer

Ideella föreningar. Trelleborgs Kommun/Kultur- och fritidsförvaltningen Budo Ericsson SKV Västervik

Ideella föreningar. Trelleborgs Kommun/Kultur- och fritidsförvaltningen Budo Ericsson SKV Västervik Ideella föreningar Trelleborgs Kommun/Kultur- och fritidsförvaltningen 2019-04-10 Budo Ericsson SKV Västervik Innehåll Föreningen Bokföring Inkomstskatt Inkomstdeklaration 3 Moms Arbetsgivare Övrigt Föreningen

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); utfärdad den 28 november 2013. SFS 2013:954 Utkom från trycket den 6 december 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 45 Målnummer: 3391-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-08-28 Rubrik: Ändamålskravet i 7 kap. 8 inkomstskattelagen kan uppfyllas genom

Läs mer

AVTAL OM ENKELT BOLAG

AVTAL OM ENKELT BOLAG AVTAL OM ENKELT BOLAG Mellan registrerande bolagsmän har denna dag överrenskommits om att i enkelt bolag bedriva tränings- och tävlingsverksamhet med travhäst. Verksamheten bedrivs som enkelt bolag under

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58)

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) KKV1007, v1.1, 2010-03-04 YTTRANDE 2010-03-25 Dnr 729/2009 1 (5) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Fi2009/1548 Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Skatterättsliga aspekter på OPP

Skatterättsliga aspekter på OPP Skatterättsliga aspekter på OPP Presentatör Skatteexpert Ronnie Peterson SKL Tfn 08-452 79 83 ronnie.peterson@skl.se Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Vilka skatteslag är berörda?

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

a) Hur definieras verksamhetsgren i IL? Ange lagrum till svaret.

a) Hur definieras verksamhetsgren i IL? Ange lagrum till svaret. 1 Förslag till tentamensfrågor på kursen Företagsbeskattning 15 hp Förkortningar som används i samband med denna tentamen: - AB, aktiebolag - IL, inkomstskattelagen (1999:1229) - ML, mervärdesskattelagen

Läs mer

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ)

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) Här presenteras ett antal frågor och svar med avsikt att tillhandahålla support till förmedlare

Läs mer

Årsbokslut. Gymnastikförbundet Syd. Org.nr

Årsbokslut. Gymnastikförbundet Syd. Org.nr Årsbokslut Gymnastikförbundet Syd Org.nr. 838200 3757 20100101 20101231 GymnastikFörbundet Syd (fd Skånes Gymnastikförbund) 1 Styrelsen för GymnastikFörbundet Syd får härmed avge årsbokslut för räkenskapsåret

Läs mer

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt KOMMEK 2018 Moms, representation och övrigt aktuellt Innehåll Moms i kommunen Iakttagelser vid revision Representation Kvitton vid utlägg IDAG HFD mål nr 7270-17 Moms i kommunen Två olika momssystem Momspliktig

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Vasakronan Malmöfastigheter AB, 556376-7267 Ombud: AA Svalner Skatt & Transaktion

Läs mer

URA 20 NÄR SKALL SPECIALFÖRETAG, BILDAT FÖR ETT SPECIELLT ÄNDAMÅL, OMFATTAS AV KONCERNREDOVISNINGEN?

URA 20 NÄR SKALL SPECIALFÖRETAG, BILDAT FÖR ETT SPECIELLT ÄNDAMÅL, OMFATTAS AV KONCERNREDOVISNINGEN? UTTALANDE FRÅN REDOVISNINGSRÅDETS AKUTGRUPP URA 20 NÄR SKALL SPECIALFÖRETAG, BILDAT FÖR ETT SPECIELLT ÄNDAMÅL, OMFATTAS AV KONCERNREDOVISNINGEN? Enligt punkt 9 i RR 22, Utformning av finansiella rapporter

Läs mer

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Om Kyllenius Kyllenius hjälper företag att få en Effektiv ekonomi Vi hjälper våra kunder med löpande bokföring, deklarationer, löner och

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58).

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58). PM 2010: RI (Dnr 001-2731/2009) Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1. Som svar

Läs mer

Friskvårdsföreningar

Friskvårdsföreningar Friskvårdsföreningar en analys ur skatte- och EU-rättslig synvinkel Sammanfattning Advokat Johan Carle Advokat Martin Nilsson www.mannheimerswartling.se 1. Bakgrund FRISK är en branschförening för privata

Läs mer

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först!

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först! Uppsamling Flervalsdugga: 2013-10-08 Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: 09.00-11.00 Läs detta först! Flervalsduggan innehåller 10 frågor. Kontrollera att du fått

Läs mer

Deklaration inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden

Deklaration inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden Deklaration inkomst av tjänst med projektbidrag från Konstnärsnämnden Lilja Andersson är koreograf och har fått beviljat ett sökt projektbidrag för en dansperformance. Hon har ingen näringsverksamhet eller

Läs mer

Slutrapport för kontroller av uthyrning av privatbostäder inkomstår Rapportnummer: 460/ /

Slutrapport för kontroller av uthyrning av privatbostäder inkomstår Rapportnummer: 460/ / Slutrapport för kontroller av uthyrning av privatbostäder inkomstår 2015 Rapportnummer: 460/135329-17/123 - 1 Inledning Den här rapporten beskriver resultaten från den kontroll Skatteverket genomförde

Läs mer

BOLAGEGISERING AV GOLFVERKSAMHET

BOLAGEGISERING AV GOLFVERKSAMHET Svenska Golfförbundet FAKTABLAD GOLFBANOR 2000 02 17 BOLAGEGISERING AV GOLFVERKSAMHET En handledning för golfklubben vid utredning om delar av klubbens verksamhet skall bolagiseras (Av Ernst & Yuong i

Läs mer

23 Inkomst av kapital

23 Inkomst av kapital Inkomst av kapital 389 23 Inkomst av kapital 41-44, 48, 52, 54 och 55 kap. IL SFS 1991:1833, 1993:1471, 1543, 1544, 1994:778 prop. 1989/90:110 del I s. 295 298, 388 477, 698 705, 709 730, del II s. 123

Läs mer

Synpunkter på Skatteverkets nya och ändrade ställningstagande 2014-03-10 dnr 131-125056-14/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån

Synpunkter på Skatteverkets nya och ändrade ställningstagande 2014-03-10 dnr 131-125056-14/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån PM 2014-03-21 1 (5) Avdelningen för juridik Lars Björnson Synpunkter på Skatteverkets nya och ändrade ställningstagande 2014-03-10 dnr 131-125056-14/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån Allmänt

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning All rådgivning på ett ställe Spelregler för hästföretagare Beskattning Spelregler för hästföretagare Beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler

Läs mer

Följande omsättning i en GK är inte momspliktig omsättning enligt betänkandet.

Följande omsättning i en GK är inte momspliktig omsättning enligt betänkandet. Svenska golfklubbars påverkan av regeringens betänkande om Mervärdeskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Komplement till Riksidrottsförbundets (RF:s) remissvar Inledning Sveriges Riksidrottsförbund

Läs mer

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms Mer om EU- ansökan och moms Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms När du ansöker om EU- bidrag för ett projekt ska du uppge om ditt företag har avdragsrätt för moms på inköp som görs

Läs mer

Vid betalningen av vissa fakturor skedde beklagligt nog en del fel i attestrutinerna. Fakturor som inte var korrekta blev av misstag betalda för

Vid betalningen av vissa fakturor skedde beklagligt nog en del fel i attestrutinerna. Fakturor som inte var korrekta blev av misstag betalda för Revisorernas berättelse samt Styrelsens kommentarer på densamme. För tydlighetens och enkelhetens skull skrivs styrelsens kommentarer i blå text direkt under varje enskild revisionspunkt enligt nedan.

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 20 april 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Salaortens Ryttarförening, 879500-3519 Vallby Ryttargård 100 733 91 Sala ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Skatteverkets kartläggning av tvistiga frågor i skatteprocesser inom området beskattning av näringsverksamhet

Skatteverkets kartläggning av tvistiga frågor i skatteprocesser inom området beskattning av näringsverksamhet 1(7) Skatteverkets kartläggning av tvistiga frågor i skatteprocesser inom området beskattning av näringsverksamhet Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Epost: huvudkontoret@skatteverket.se www.skatteverket.se

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200)

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 62 Bestämmelserna om frivillig skattskyldighet har ansetts tillämpliga när en fastighetsägare har för avsikt att kontinuerligt under flera kortvariga hyresperioder upplåta butikslokaler för

Läs mer

BRF Byggmästaren 13 i Linköping

BRF Byggmästaren 13 i Linköping Årsredovisning för BRF Byggmästaren 13 i Linköping Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Askersunds kommun. Granskning mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6

Askersunds kommun. Granskning mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6 Granskning mervärdesskatt Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6 Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Metod 2 5. Resultat av granskningen 2 5.1 Allmänna iakttagelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Rekommendationer för Samordningsförbund angående ansökan om momsersättning

Rekommendationer för Samordningsförbund angående ansökan om momsersättning Arbetsgruppen ekonomi/juridik Skara 2013-02-14 Rekommendationer för Samordningsförbund angående ansökan om momsersättning Med momsersättning till kommuner menas bestämmelser som gör att kommuner, landsting,

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 31 mars 2017 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE SSK Arena Aktiebolag, 556669-9681 Box 26 151 21 Södertälje

Läs mer

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler Finansminister Magdalena Andersson Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm den 16 december 2014 Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler 1 Sammanfattning hemställan

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Ekonomihandboken. Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag

Ekonomihandboken. Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag Ekonomihandboken Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag Författare: Ekonomiavdelningen, Joakim Karlsson Datum: 2011-11-01

Läs mer

Momskatten. Vad är MOMS? Vem betalar MOMS? Redovisning av moms. Hur stor är MOMSEN? En statlig konsumtionsskatt. Mervärdesskatt. Skatt på mervärdet

Momskatten. Vad är MOMS? Vem betalar MOMS? Redovisning av moms. Hur stor är MOMSEN? En statlig konsumtionsskatt. Mervärdesskatt. Skatt på mervärdet Vad är MOMS? Mervärdesskatt MOMS En statlig konsumtionsskatt Skatt på mervärdet INGEN KOSTNAD för företaget Vem betalar MOMS? Momskatten Slutkonsumenten Företagen sköter uppbörden Skattskyldiga är alla

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 1 december 2016 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den

Läs mer

Årsbokslut. Gymnastikförbundet Syd. Org.nr. 838200-3757

Årsbokslut. Gymnastikförbundet Syd. Org.nr. 838200-3757 Årsbokslut Gymnastikförbundet Syd Org.nr. 20110101 20111231 GymnastikFörbundet Syd 1 Styrelsen för GymnastikFörbundet Syd får härmed avge årsbokslut för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse Verksamhet

Läs mer

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning En sammanställning av svaren på de vanligast förekommande frågorna kring bokföring av transaktioner mellan Fyndiq och dig som handlare. 2 Så bokför

Läs mer

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-03-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:197 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (2) Kommunstyrelsen Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning,

Läs mer

Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Habo kommun Granskning avseende momshanteringen

Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Habo kommun Granskning avseende momshanteringen Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson Habo kommun Granskning avseende momshanteringen Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 3 3. Momshantering 5 1. Sammanfattning I detta kapitel återfinns

Läs mer

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning En sammanställning av svaren på de vanligast förekommande frågorna kring bokföring av transaktioner mellan Fyndiq och dig som handlare. 2 Så bokför

Läs mer

Budget 2015. Ekonomi fram till årsmötet 2015 sid 1. Inkomster till vänster, utgifter till höger. Omsättning 168 868

Budget 2015. Ekonomi fram till årsmötet 2015 sid 1. Inkomster till vänster, utgifter till höger. Omsättning 168 868 Ekonomi fram till årsmötet 2015 sid 1 Budget 2015 Inkomster till vänster, utgifter till höger. Omsättning 168 868 Kommunalt stöd 28 000 Förlust 8 368 Lokalkostnader 57 000 Träningsavgifter 32 000 Medlemsavgifter

Läs mer

Reklamskatt ska betalas på annonser och reklam enligt lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam (reklamskattelagen).

Reklamskatt ska betalas på annonser och reklam enligt lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam (reklamskattelagen). Punktskatter - Reklamskatt Vi är en ideell förening som inte betalar några andra skatter, kan vi vara skattskyldiga för reklamskatt ändå? Ja, skattskyldig för reklamskatt är den som i yrkesmässig verksamhet

Läs mer

Likvidering av Torshälla 700 AB

Likvidering av Torshälla 700 AB Kommunstyrelsen 2015-09-03 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:275 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (2) Kommunstyrelsen Likvidering av Torshälla 700 AB Förslag till beslut Förslag till

Läs mer

Styrelsen för Umekawa budokai avger härmed följande årsredovisning.

Styrelsen för Umekawa budokai avger härmed följande årsredovisning. Årsbokslut för räkenskapsåret 2013-01-01 2013-12-31 Styrelsen för Umekawa budokai avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH DEFINITIONER TILL EGENFÖRSÄKRAN Med enhet avses företag, föreningar, stiftelser eller andra associationsformer som definieras som enheter i lagen (2015:62) om identifiering av rapporteringspliktiga

Läs mer

Synpunkter på Skatteverkets ställningstagande 2013-02-25 dnr 131 117310-13/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån

Synpunkter på Skatteverkets ställningstagande 2013-02-25 dnr 131 117310-13/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån PM 2013-03-08 1 (6) Avdelningen för juridik Lars Björnson Synpunkter på Skatteverkets ställningstagande 2013-02-25 dnr 131 117310-13/111 om rätt till avdrag för ränta på interna lån Finansdepartementets

Läs mer

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Sida 1 av 6 Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Ansökan ska skickas per brev med underskrift av behörig firmatecknare. Den ska också skickas in via mail till naringsliv.vasternorrland@lansstyrelsen.se

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Bygeln Factoring AB Birger Jarlsgatan 41 A 111 45 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

VICE SER golf och SkattER

VICE SER golf och SkattER SERVICE golf och skatter 1 1 Inledning 1997 utfärdade SGF ett faktablad, Golf och Skatter. Bifogat omarbetat och uppdaterat faktablad innehåller nu aktuella regler på området. Faktabladet inleds med en

Läs mer

Inkomstdeklarera för lokalavdelning

Inkomstdeklarera för lokalavdelning Versin: 2012-05-03 Inkmstdeklarera för lkalavdelning En lkalavdelning sm registrerat sig hs Skatteverket ch fått ett rganisatinsnummer är skyldiga att inkmstdeklarera, avsett art ch strlek på intäkterna

Läs mer

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal 2014-03-10 Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer

Läs mer

Frågor & Svar Bolagisering av elithockeyn i KHK

Frågor & Svar Bolagisering av elithockeyn i KHK Frågor & Svar Bolagisering av elithockeyn i KHK 1. Hur har styrelsen kommit fram till förslag att bolagisera och vilka delar ingår? - Skatteverket har aviserat en förändring inom skatteområdet som kan

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 Målnummer: 7034-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-06-08 Rubrik: En näringsidkare har rätt att beräkna det för räntefördelning justerade

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Asken Finans AB Ombud: Jur. kand. Urban Nordenadler Kronofogdevägen 59 163 52 Spånga MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening

Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Årsredovisning för Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter

Läs mer

SERVICE GOLF OCH SKATTER

SERVICE GOLF OCH SKATTER SERVICE GOLF OCH SKATTER Förord Denna faktaskrift är en omarbetad och utökad version av skriften som Svenska Golfförbundet (SGF) publicerade 1997. Vissa revideringar har gjorts de senaste tio åren av skatteexperter

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-02 Sida 1(2) 101 Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning, Gröndal stadion 1, Ekängens arena förvaltning och överföring

Läs mer

Arbetsgivar- och egenavgifterna är oförändrade 2011 jämfört med 2010.

Arbetsgivar- och egenavgifterna är oförändrade 2011 jämfört med 2010. Aktuellt Arbetsgivar- och egenavgifterna är oförändrade 2011 jämfört med 2010. Arbetsgivaravgifterna 2011 Arbetsgivaravgifter betalas med 31,42 % på summan av kontant lön, skattepliktigförmåner och skattepliktig

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

Riktlinjer för samverkan med föreningar i kommunen. Inklusive regler för bidrag, stöd och ersättningar

Riktlinjer för samverkan med föreningar i kommunen. Inklusive regler för bidrag, stöd och ersättningar KS13-268 003 Riktlinjer för samverkan med föreningar i kommunen Inklusive regler för bidrag, stöd och ersättningar Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-09-10

Läs mer

Remissvar angående Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58)

Remissvar angående Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Hägersten 2010-03-30 Finsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Sammanfattning Svenskt Friluftslivs uppfattning är att utredningens

Läs mer

Förord. Om författarna

Förord. Om författarna Förord Fastighetsbeskattningen är ett brett område med bestämmelser för allt från privatpersoner med bostadsrätter och egnahem till stora byggbolag med fastighetsbestånd i miljardklassen. Den här boken

Läs mer

Skatteregler vid uthyrning

Skatteregler vid uthyrning Skatteregler vid uthyrning 2017-05-22 Uthyrning av privatbostad Om du hyr ut din privatbostad (d.v.s. ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt) eller hyr ut en hyresrätt som är bostad så ska du

Läs mer

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ)

Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) Information till aktieägarna i East Capital Financials Investors AB (publ) Information till aktieägarna inför extra bolagsstämma den 14 augusti 2012 avseende styrelsens förslag om aktiesplit och obligatoriskt

Läs mer

Överväganden avseende aktieöverlåtelse

Överväganden avseende aktieöverlåtelse Stockholm den 5 oktober 2018 PM Till: Norrtälje kommun Från: Advokat Måns Karlsson Foyen Advokatfirma KB Box 7229, 103 89 Stockholm Tel. 08 506 184 00 E-post: mans.karlsson@foyen.se Saken: Överväganden

Läs mer

När en tjänst som definieras i undantagsbestämmelsen i 3 kap. 11 a första stycket omsätts av någon annan, t.ex. en kommersiell aktör, och undantaget

När en tjänst som definieras i undantagsbestämmelsen i 3 kap. 11 a första stycket omsätts av någon annan, t.ex. en kommersiell aktör, och undantaget HFD 2013 ref 65 Reparation och service av sportutrustning har inte ansetts utgöra sådana tjänster för vilka reducerad skattesats ska tillämpas. Förhandsbesked angående mervärdesskatt. Lagrum: 7 kap. 1

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen

Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen Personal Ekonomi Rubrik: Skattefrihet för lånedatorer m.m.

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

28 Idrott. 28.1 Allmänt. 28.2 Begreppet idrott. Idrott, Avsnitt 28 631

28 Idrott. 28.1 Allmänt. 28.2 Begreppet idrott. Idrott, Avsnitt 28 631 Idrott, Avsnitt 28 631 28 Idrott 28.1 Allmänt Från och med den 1 januari 1997 medför verksamheter på sportoch idrottsområdet inte skattskyldighet om det sker i statlig, kommunal eller landstingskommunal

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt. Dir. 2014:48

Kommittédirektiv. Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt. Dir. 2014:48 Kommittédirektiv Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt Dir. 2014:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska se

Läs mer

Aktuella risker och utmaningar varuhandel

Aktuella risker och utmaningar varuhandel Aktuella risker och utmaningar varuhandel På vad ska moms redovisas? Huvudregel Omsättning inom landet av skattepliktiga varor och tjänster av en beskattningsbar person Definitioner materiella ting, bland

Läs mer

18. Aktuella skattefrågor för ideell sektor

18. Aktuella skattefrågor för ideell sektor www.pwc.se 18. Aktuella skattefrågor för ideell sektor Kunskapsdagen Malmö Agenda 1. Kraven för inskränkt skattskyldighet 2. Blandad verksamhet 3. Att tänka på/vanliga frågor 4. Nyheter 2 Huvudregel Oinskränkt

Läs mer

Media Evolution Ideell Förening

Media Evolution Ideell Förening Årsredovisning för Media Evolution Ideell Förening Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Rapport: delningsekonomins påverkan på skattesystemet

Rapport: delningsekonomins påverkan på skattesystemet Rapport: delningsekonomins påverkan på skattesystemet SNS 19 april 2016 Rebecca Filis Innehåll Uppdraget från regeringen Några utgångspunkter i rapporten Delningsekonomins påverkan på skattereglerna, skattefelet

Läs mer